O fregata + submarinul

2014, ianuarie, Constanta

Mircea Dusa: “În anul acesta vor intra într-un program de modernizare, pe un program multianual, una din fregate şi submarinul Delfinul. Pe un program multianual deoarece nu se poate realiza modernizarea nici a fregatelor, nici a submarinului într-un singur an, dar demarăm acest proces în 2014. Pentru a realiza programul multianual trebuie să facem evaluările necesare, dar am alocat banii ca programul să poată începe. Prin bugetul Ministerului Apărării, am alocat în acest an peste un miliard două sute de mii de lei pentru modernizarea şi restructurarea tuturor capabilităţilor pe care le avem la trei categorii de forţe. (…) Modernizarea înseamnă reparaţii capitale şi dotarea fregatelor cu armamentul necesar pentru a putea îndeplini orice operaţiune militară pe mare”, a declarat Mircea Duşă marţi, la Constanţa.

Sursa: Mediafax

FREGATA REGINA MARIA - PLECARE - PORTUL MILITAR CONSTANTA

Si programul initial, demarat in 2009, prevedea modernizarea celor doua fregate cata una pe rand. Prima ar fi trebuit sa intre in docuri, conform unor surse, fregata Regina Maria care avea o stare tehnica mai precara decat Regele Ferdinand. Pretul total pentru modernizarea celor doua nave (ma refer strict la fregate) era estimat in 2010 la suma de 1.374.335.941 de lei, fără TVA, aproximativ 379 milioane de euro la cursul de astazi. Anuntul de intentie a fost publicat de MApN inca din 2009, s-au dus ceva negocieri, iar pe surse favorite ar fi fost Santierul Naval Constanta in parteneriat cu cei de la Thales.

Dar ce anume are in vedere MApN-ul sa modernizeze la cele doua nave si cu ce sisteme de lupta au de gand sa la doteze?! Pai cel mai simplu este sa citam din cerintele  oficiale:

“Potrivit MApN, printre cele mai importante aspecte vizate pentru îmbunătăţirea performanţelor fregatelor tip T 22R sunt creşterea posibilităţilor de apărare antiaeriană prin utilizarea unor sisteme de rachete, sisteme de însoţire a ţintelor şi conducerea cu precizie a focului în condiţii de vizibilitate redusă şi mare agitată, dar şi lărgirea ariei de acţiune şi a preciziei în ducerea luptei împotriva navelor de suprafaţă, prin folosirea sistemelor de rachete. De asemenea, în cadrul modernizării, se va realiza comanda centralizată a tuturor sistemelor de descoperire şi conducere a focului, reducerea timpului de analiză a situaţiilor tactice şi de identificare şi clasificare a ţintelor, creşterea protecţiei împotriva rachetelor dirijate prin laser sau folosirea sistemelor pasive de contramăsuri pentru protecţia navei la atacul cu torpile, racheta antinavă şi în lupta radioelectronică. Modernizarea fregatelor ar trebui să se desfăşoare concomitent cu asigurarea suportului logistic pe termen lung al acestora, proces în care să fie implicate firmele româneşti.”

Sursa: Flagrant

 

delfinul-clasa-kilo-350x221

In privinta submarinului…ei bine aici lucrurile sunt mult mai complicate. Nava a stat la tarm foarte mult, nu cred sa mai fie certificata pentru scufundari, echipajul este astazi compus din oameni care, in marea lor majoritate, n-au prins nici macar o misiune de lupta la bordul navei. Cei 20 de milioane de dolari pentru bateri ar putea sa fie doar varful icebergului, pentru ca un submarin este o arma extrem, extrem de sensibila si cel mai probabil va fi nevoie ca intreaga nava si toate sistemele de la bord sa fie testate si recertificate, concomitent cu o pregatire specifica pentru echipaj.

Cu multi ani in urma Germania si Polonia s-ar fi oferit sa repare si sa modernizeze nava, pentru un Kilo nu poate fi trimis la reparatii chiar oriunde, iar Rusia iese evident din discutie. Dar chiar daca Delfinul nu ar mai putea fi operationalizat 100%, tot ar trebui repus pe linia de plutire si folosit ca nava scoala pentru navele vanatoare de submarine si poate, pentru pregatirea unei alte generatii de submarinisti romani pentru vremea cand vom avea bani sau suficienta minte sa investim serios in aparare.

Una peste alta este o veste cu adevarat buna, doar ca astfel de dicursuri a mai avut si Melescanu si nu ne-am ales cu absolut nimic. Ar fi foarte interesant sa aflam cam ce modernizari are de gand Marina, ce tipuri de armament, etc, etc, astazi, daca si-a pastrat optiunile din 2009.

Suma de 1.2 miliarde de lei pentru toate alea nu este deloc mare, dar ar putea, folosita cu grija, sa reprezinte un inceput bun. Corect este sa-i oferim Ministrului Apararii prezumtia ca stie ce vorbeste si ca in sfarsit una dintre fregate si submarinul vor intra in santier, doar ca…

Un astfel de angajament are foarte multe etape de parcurs si daca pentru fregate ar putea sa fie chemate la discutii firmele care s-au calificat in 2010, pentru submarin situatie este mult mai rozalie. Trebuie caiet de sarcini, oferta de pret, un anunt de cerere de oferta oficial, etc, iar asta poate insemna ca in cel mai bun caz Delfinul ar ajunge intr-un doc uscat prin toamna, asta daca totul merge uns.

Doamne-ajuta si vant din pupa!

N-oi eu mare fan al Type 22-ului, dar cum altceva clar nu vom vedea in urmatorii 15 ani, macar sa le avem cat de cat dotate, iar Delfinul merita, din punctul meu de vedere, orice efort financiar fiind efectiv singura nava din flota noastra care chiar merita banii investiti in ea…

PS O fi vreo legatura intre modernizarea, ma rog intentia deocamdata, a fregatelor + a Delfinului si apropiata sosire in Marea Neagra a primului submarin rusesc Kilo – Project 636, din cele sase anuntate?! Ca daca stam stramb si judecam drept, aceasta declaratie cam rimeaza cu lansarea la apa a primului Kilo pentru Marea Neagra si Mediterana?! Iar Type 22 nu numai ca sunt specializate pe lupta ASW, dar acesta pare si motivul pentru care ai nostri le-au cumparat: “Dupa cum se stie, fregatele Regele Ferdinand si Regina Maria sunt specializate in lupta antisubmarin si de asemenea avem un program de construire a patru noi corvete pentru lupta anti-mine si antisubmarin astfel ca unicul nostru submarin va trebui utilizat in viitor atat pentru misiunile de patrulare cat si pentru antrenamente cu cele patru nave specializate, de care am vorbit. In functie de posibilitati si de modul in care vom putea sa cheltuim fondurile destinate dotarii si modernizarii de echipamente, este posibil sa identificam resurse bugetare chiar si anul acesta pentru repararea si punerea submarinului Delfinul in functiune„, a declarat Melescanu, ministrul apararii la acea data, in iulie 2007

Sursa: Romania Libera

GeorgeGMT, cu multumiri lui Cristi pentru colaj

127 de comentarii:

  1. @nemo, ziceai tu ca anul asta o sa fie reparat sumbmarinul! Sa seperam ca pe fregata nu o sa mai puna mitraliere si pe submarin dozatoare de cafea. Sa fie niste modernizari serioase care o sa le aduca la zi. Submarinul va fi modernizat in Polonia oare?

    • Zicea bre saracu’ si io il luam la misto…Bine ca mi-ai adus aminte pentru cuvenitele scuze publice si cenusa in cap!

      • gura pacatosului adevar graieste. o fi bine informat nemo 🙂

        • VEDETI, DE AIA AM IO RABDARE SI BEU TUTUN…
          O SA MAI FIE NESTE CHESTII ANU CESTA, DAR CEA MAI FRUMOASA, POATE DOAR PT MINE SI CATIVA, FIIND VORBA DE CEEA CE INSEAMNA SA FII TANAR, TENACE SI GENIAL IN CEEA CE FACI ,AM AFLAT-O EXACT ACUMA DE LA PERSOANA IN CAUZA SI AM TRANSMIS MULTE FELICITARI SI SE CONFIRMA CEVA CE AFIRMAM DE ASTA VARA CU PRIVIRE LA ANUL 2014 : CA VOR URCA LUPII TINERI PUTERNIC IN ARMATA SI IATA CA DIN DIVERSE ARME SI SERVICII VIN CONFIRMARI DE EXCEPTIE.
          ASA CA, VA ASIGUR CA SI TEHNIC SURPIZELE VOR FI MARI DE TOT SI MULTE PLACUTE.
          IAR VOI NU MA MAI LUATI LA MISHTO, CA…BERE NEAGRA SCRIE PE VOI !

      • sung-chong van hoijdonk

        George cand va fi cazul-financiar, politic, economic, etc-ce tip de submarine va fi bine sa ia Romania pt.fortele sale navale. cred ca vreo 3 bucati ar fi necesare. te gandesti cumva la clasa Dolphin care este in doarea Israeli Navy ;daca nu la Type 212/-214, Gotland, A-26, Scorpene sau Type 209. Merci mult anticipat de raspuns.

        • Cele enumerate de tine sunt varf de gama. Gotland ar fi favoritul meu. Echipaj mic, submarin costier dedicat special defensivei.
          Imi place si Delfinul german dar este scump, mare si nu cred ca am avea nevoie de asa ceva. Fata de numarul necesar, 3 consider si eu ca ar fi optim. In acelasi timp submarinele si elicopterele ar trebui sa fie baza Fortelor navale, alaturi de nave mici in jurul a 1000 to, ieftin de operat, flexibile.

  2. Radem glumim da in mandatul lui Dusa cat de cat se mai misca ceva.
    Desigur , nu putem fi multumiti da asha cum este el, mai vorbeste de dotare si modernizare. Nu cumva sa intelegeti ca sunt fan Dusa da toate au un inceput.

    • Pai si SAUR 2 a fost testat pt armata si calificativul este de Foarte Bun . Da toarasu DShK a zis ca se vor baga bani in proiectul TBT ului . Deci Saur 2 nascut mort ! Asa ca sa le vedem realizate si apoi sa zicem ca fac ceva .
      Macar in cazul fregatei e posibil totusi ca daca in intra in docuri si se apuca de treaba vor da banii ca sa realizeze RK ca totusi e nava de lupta ; nu ca in cazul Bricului Mircea .

      • Exista sperante si promisiuni pentru ca SAUR 2 sa intra anul acesta in dotare.

      • Nu te grabi sa tragi concluzii privind decesul Saur2. Daca MNApN baga bani sa cumpere de-un batalion le asigura celor de la Moreni atat finantare pentru programul TBT cat si certficarea necesara a Saur-ului pentru export. N-ai cum sa iesi, credibil, la export cu el daca nici macar armata ta nu este interesata de el.
        Nici macar nu trebuie sa cumpere pentru un intreg batalion.
        Este suficient sa incheei un contract pentru 40-50 masini, pe 3-4 ani, si sa inceapa livrarile (8-10 bucati pe an). Asta ar asigura suficienta credibilitate pentru a-l sprijini la export.
        Mai tarziu, dupa ce-l vor fi calarit zdravan, pot sa diminueze contractul (daca nu a facut fata) sau sa-l continue.
        TBT-ul nu exclude automat Saur:. TBT-ul, mai bine protejat dar si mai scump, poate fi utilizat pentru misiuni front line (APC IFV, purtator de aruncatoare de 120mm, cu turela Cockerill 105mm) in timp ce Saur, mai ieftin, va putea fi folosit pentru linia a II-a (transport munitie, evacuare raniti, purtator artilerie reactiva etc etc)

  3. In cazul fregatei nu se zice nimic de pregatirea acestei nave pentru lupta antisubmarin.In acest moment aceasta problema este rezolvata?
    Nu sunt specialist in constructii navale dar nu cred ca un santier specializat din occident nu poate readuce la 100% capacitatea de lupta a submarinului nostru.Cu echipament de ultima generatie si un echipaj foarte bine instruit acest submarin poate daca multa bataie de cap unui grup naval.

  4. Curat murdar , coane ! Pai a a venit si DShK sa anunte prin aceasta petarda ca a inceput asa prin reincalzirea ciorbei numita modernizare – campania electorala ! Si taman acum cand @ Eroul Bula a venit cu briceagul ala elvetian pt marina SHALDAG o scula buna la toate .
    sa asteptam sa vedem fregata intrata in doc (da nu pt spalat pe burtica ) si ca intra aia cu autogenu ( nu cu flexu) ca incep sa monteze macar platformele pt ce se doreste. Deci e posibil sa fie de treaba pt meseriasi ( pot da si cu flexu) .

  5. cu privinta la modernizarea fregatelor nu va fi problema din punct de vedere tehnic
    dar problema reala este ca politruci sa se tina de cuvant
    dar cu submarinul modernizarea va fi aproape imposibil , deoarece singurul care poate sa modernizeze submarinul delfinul este rusia
    poate mr ponta ar putea sa miste ceva dupa declaratiile facute de dansu

  6. O veste buna! Sper ca totul sa fie serios si nu doar un foc de paie electoral.

  7. Parerea mea de neavizat este ca submarinul ala ar trebui casat si cu asta basta. Sa spunem ca se vor cumpara baterii si se va consolida structura de rezistenta pentru o imersiune fara incidente. SI? Ce misiuni va putea indeplini si impotriva cui? Mai toate marinele militare decente au capabilitati de lupta impotriva submarinului(distrugatoare, fregate moderne,submarine, elicoptere inarmate purtatoare de sonar). Cel mult va putea fi folosit pentru interceptarea barcilor cu tigari din Ucraina. Nu poate utiliza rachete balistice sau de suprafata-sol iar tehnologia de pe vremea lui Brezhnev e fix praful de pe caciula siberiana. SI cati vor tine urmatoarele baterii? 10-15? Intr-o eventuala confruntare maritima va fi vanat fara drept de apel.Ce facem, il reparam ca sa-l plimbam de Ziua Marinei pe langa coasta Constantei?

    Type22, chiar daca e o nava imensa pentru Marea Neagra, macar va putea fi inarmata cat de cat decent iar in cooperare cu Puma Naval(inarmat) ar putea face o echipa bunicica.

    • In caz de conflict militar, cu toate modernizarile sale, fregata este mult mai vulnerabila in fata inamicului decat un submarin operational 100% avand la bord un echipaj care isi cunoaste foarte bine meseria.
      Atat pentru ofensiva cat si pentru defensiva, inclusiv in conditii de inferioritate numerica, un submarin este mai ok decat o fregata.

    • CE VORBESTI COANE?
      DA TARE FUSESI CU FAZELE ASTEA !
      SI CE DRACULUI STRUCTURA SA CONSOLIDEZI?AIA NEFOLOSITA?
      5 SUBMARINE IN MAREA NEAGRA SI MEDITARANA SUNT MAI PERICULOASE DACAT 50 DE FREGATE INTR-UN RAZBOI MODERN.
      VORBESTI SA NU TACI !

      • 5 decat 50 nemotoujours dar optimist esti matale de felul tau….aici ai dat-o in bara, daca ma uit la ce capabilitati poti sa ai pe 50 de fregate….ai calculat ca 50 de fregate depaseste cu mult ceea ce aliniaza azi Japonia sau China luate la un loc? Tempereaza-te maestre!

        • NU AM DE CE SA MA TEMPEREZ?A
          ADICA CE, DOAR UNII SA ABEREZE?
          AM DREPTUL PRIN CONSTITUTIE.
          CLAR?

          • „ADICA CE, DOAR UNII SA ABEREZE?
            AM DREPTUL PRIN CONSTITUTIE.
            CLAR?”

            Mai clar de atat nici ca se putea…

          • Pai te stiam cu capul pe umeri si nu erai troll, acum…ce sa spun nu am cum sa te sustin in aberatii si cred ca le-a observat si George GMT.

            • AUZI AMICE, LASAND GLUMA LA O PARTE:CINCI SUB-URI INTR-UN LIGHEAN PROVOACA 10 GRUPURI DE LUPTA, NU CINCI FREGATE!
              AICI ESTE POANTA DE POANTA LA CARE ABEREAZA LUMEA:NU E VORBA DE O FREGATA LA UN SUBMARIN, PARITATEA VIABILA ESTE DE DE 2/1,PT CA TREBUIE LUAT DIN 2 PARTI , NU SA „ARI „MAREA, APOI FIECARE FREGATA ARE NAVELE EI DE ESCORTA,LOGISTICA, ETC SI AMD.
              IA FA UN CALCUL SI VEZI CAT BALAMUC POATE PROVOCA MARITIM SI AERIAN UN SUB, FA TOTALUL SI AI SA VEZI CA INTR-ADEVAR DI PUNCT DE VEDERE ECONOMIC STRATEGIC SI TACTIC VALOAREA A 5 SUBMARINE ESTE CAT A 50 DE FREGATE.
              CLAR?
              ASA TREBUIE GANDIT !

              • NU UITA DE ELICOPTERELE SPECIALIZATE,BALIZE ACUSTICE SUPLIMENTARE, SI ALTELE SI ALTELE…
                IAR SUB-UL CAND A IESIT DIN PORT SI PANA LA INTOARCERE NU MAI ANGAJEAZA NIMIC, ABSOLUT NIMIC DIN PARTEA DETINATORULUI SAU !

              • „CLAR?
                ASA TREBUIE GANDIT !”

                Fii capitanul nostru!

                • NENE, FAZA CU FREGATELE N-AM PREGATIT-O IO !
                  ASTEA FUSERA LUATE CA SA PARTICIPAM LA MISIUNI NATO PRIN OCEANE, NU PE ACIULEA.
                  IO LE-AM ZIS ALTE CHESTII, DAR NU AU VRUT SA MA ASCULTE, DECI NU-I VINA MEA !
                  FEHERNESTEIN?

                  “CLAR?
                  ASA TREBUIE GANDIT !”

                  Fii capitanul nostru!
                  HAI BRE, NU AM DESTUI NEBUNI PE CAP?
                  LASA MAI BINE SA FIM PRIETENI,DA?

                • Bre da au existat si argumente la ce ai zis matale din partea lor?
                  DESIGUR, CITEZ:
                  „HAI MAI TOV.NEMO, CA SUNTEM IN ALIANTZA SI ARE EA GRIJA DE LIGHENAS CAT TIMP LE TRIMITEM PE ASTEA PRIN BALTOACELE LUMII, ASA CA NE-OM DESCURCA NOI, IAR RESTUL DE BANI LAS CA-I FOLOSIM LA NISCAI REFERENDUMURI SI ALEGERI CA SA NE MAI SIMTIM SI NOI BINE…”
                  IO I-AM INTELES, DA’ LE-AM ZIS CA NU-S DE ACORD SI INTRE TIMP CAT ERAM PLECAT LA ESCHIMOSI SA LE VAND FRIGIDERE SI PESTE CONGELAT LA OFERTA, NEAVAND NICI NET ACOLO, ASTYA MI-AU FACUT-O SI LE-AU ADUS GATA CONTRACTATE.
                  CAND M-AM INTORS SI VAZUI CE AM IN PISCINA LA DANA 0 MA LUAI CU MAINILE DE CAP, DAR CU CINE SA MA CERT, CA AIA CU CARE VORBISEM DEJA ERAU PE PLAJE IN CARAIBE, IAR ASTIA NOI RIDICAU DIN UMERI SI ZICEAU CA EI NU STIE.
                  SI ASTA E !

    • @Dante, tigari ucrainiene aduse pe barci?…

      • Adica…faza cu deltaplanul si alea ascunse in trunchiurile de copaci, am priceput-o, dar cine e atat de nebun sa incerce sa aduca tigari pe Marea Neagra in barci? As intelege daca ar fi un bastan cu relatii serioase care ar fi ascuns stifturile de contrabanda in containere aflate pe vase comerciale mari, dar tot e bataie de cap inutila…

    • Sunt de acord cu Dante. Cea mai buna solutie ar fi casarea si cumpararea de submarine noi de la vestici.

      Din pacate cea mai realista solutie e modernizarea. Asa ca ma bucur ca pentru MLU-uri 🙂

    • PUMA NAVAL INARMAT ??????????
      LA NAIBA, ACUM AM VAZUT ASTA !
      ADICA SOCAT NAVALIZAT???
      TARE!!!!

  8. Este greu de crezut ca armele originale ale Delfinului, si-aici ma refer la torpile, mai sunt astazi viabile si 100% sigure in exploatare. A le schimba cu torpile Vest, chiar daca sunt de acelasi calibru, ar fi o solutie extrem de costisitoare. Eu cred ca mai degraba doteaza submarinul cu echipamente sensibile de ascultare, singura sa misiune fiind cercetarea si spionajul. Delfinul, stand in imersiune undeva in Marea Neagra detectand „fratiorii” rusi, cu-n ochi pe Sevastopol, n-ar fi ceva rau. Stiu ca acum cativa ani se demarasera niste negocieri cu firma germana Rohde&Schwarz pentru astfel de sisteme, aceasta firma fiind deja furnizor pentru RO Navy -sistemele de comunicatii de pe fregate, inclusiv pe „Marasesti”. Una peste alta, Doamne-ajuta, sper ca totul sa nu fie, din nou, o gogorita -nu de alta, dar deja astea au devenit de mult rasuflate!

    • Dronele cred ca ar fi mai ok pentru misiuni de monitorizare electronica decat Delfinul nostru, din toate punctele de vedere.
      Dupa cum merg treburile in tara asta cred ca Delfinul va fi doar partial ce a fost la nastere.

      • DRONELE POT TRANSMITE IN TIMP REAL?
        DRONELE POT LUA HOTARARI IN TIMP REAL?
        DRONELE SUNT DE NEDETECTAT?
        CE DRACU AU ASA GROZAV DRONELE SUBMARINE LA ORA ACTUALA INCAT MACAR LA UN CAPITOL SA INLOCUIASCA UN SUBMARIN MILITAR?
        UNDE NE CREDEM,IN FILME?

        • Bre da cam faci armata cu noi aici.
          Dronele sunt mai ieftine… Iar la saracia noastra ar fi o alternativa. Sau o sa primim un sub de la americani clasa Los Angeles?!

          • DRONA ESTE O COMPLETARE NU O ALTERNATIVA !
            SUNT,EXISTA, AU APARUT,DIN NEFERICIRE AU VITEZA SI AUTONOMII REDUSE DRASTIC, DAR…SE LUSREAZA SI VOR INTRA IN DOTARE OFICIAL IN CURAND, INSA …DOAR PENTRU AJUTOR.
            SI ASTA ORIUNDE IN LUME.

        • Da, pot.Operatorii lor pot lua decizii in timp real.Inclusiv la monitorizari electornice dronele prevazute cu echipamente de ultima generatie pot fi mai practice, mai ales daca ai mai multe bucati in dotare, decat Delfinul nostru.Nu suntem in filme, viata de multe ori bate filmul.
          In situatia Romaniei, rolul principal al submarinului ar trebui sa fie misiunile de lupta impotriva navelor de suprafata si a submarinelor, iar auxiliar, transportarea echipajelor de scafandri militari in vecinatatea obiectivelor vizate, monitorizari electronice.

          • NU TE SUPARA SORINE, INSEAMNA CA TU AI REZOLVAT CEA MAI CRUNTA PROBLEMA A NAVIGATIEI SUBMARINE SI PRECIS IEI PREMIUL NOBEL:TRANSMISIA DE DATE INTRE UN ECHIPAMENT SUBMERSAT MOBIL SI TARM SAU ALT ECHIPAMENT SUBMERSAT FARA CABLU SI LA DISTANTE MARI !!!!!!!
            ESTI TARE, JOS PALARIA !
            AI PACALIT UNDELE SA SE TRANSMITA LA DISTANTA PRIN APA !!!!
            HAHAHAHA

      • tue sti sserios cud ronele? De acum se cerceteaza in vest asta si tu crezi ca sunt mai potrivite pentru cercetare decat Delfinul? Stai mai intai sa fie testate de unii care au marina zdravana si apoi visam…

      • Dronele sunt ok, dar pe sub apa tot sub-ul ramane numarul unu. Uitati-va la americani si Virginia class, iar pe de alta parte dronele submarine sunt la inceput si total dependente de operatorul de la suprafata, nu sunt in aceeasi categorie cu dronele aeriene, iar Delfinul, pe surse, ar putea sa fie trasformat intr-o platforma pentru supraveghere si strangere de info.
        Nu poti bazai flota rusa din M.N. cu drone, dar cu un sub in zona afli multe.

        • Americanii monitorizeaza in mod special si anumite nave, asa cum facut-o si in perioada razboiului rece.
          Submarinul este total dependent de echipajul sau ca si drona de operatoruln sau.
          Cu un singur submarin nu poti sa fii in mai multe locuri si sa acoperi o suprafata foarte mare insa cu mai multe drone poti sa o faci.
          Cred ca Delfinul nostru ar fi mai repede detectat de tehnica AS decat o drona care este mult mai mica decat un submarin si are un profil radar mult mai mic.
          Nu stiu cat de performant este in acest moment echipamentul de supraveghere care poate fi montat pe o drona versus de cel standard care poate fi montat pe o platforma mai mare asa cum este Delfinul.

          • @ Sorin. Daca te referi la drone aeriene -de acord, eu ma gandeam la cele submarine, care deocamdata sunt la inceputul dezvoltarii, sunt mici, au autonomie redusa si nu pot fi controlate prin radio sau sateliti, avand astfel nevoie de autonomie cvasi-totala, lucru foarte greu de obtinut.
            Mai mult decat atat, cum din submersie nu se pot face trasmisiuni radio, drona subacvatica ar fi vulnerabila in momentul in care ar „suna” acasa, cam la fel ca Bismark…
            Un submarin aflat la panda in largul Sevastopolului ar sta cu motoarele oprite, intre ape si cu sonarul pasiv si alti senzori la panda.

  9. Interesant dar insuficient….ce se va intampla ce Marasestiul, cu restul navelor din dotare si flota dunarii? Pe cand cele 4 nave noi promise? Vor mai urma si alte submarine sau ne oprim aici? Daca rusii vor avea 6 submarine, cu 1 singur submarin romanesc pentru flancul asta aliat….cam greu sa facem fata. Pana in criza se vorbea de interesul romanilor pentru 2 submarine cu propulsie nucleara americane si AEGIS pe fregatele englezesti. Dar oare nu ar fi cele nemtesti mai bune si mai ieftine pentru noi, mai apropiate de KILO autohton? Sunt atatea necunoscute in ecuatia asta si atatea lucruri de facut incat nu ne vedem capul. Din cate stiu eu, Puma Naval nu au nici macar Sonar pe ele. De unde oare sa incepem si cat sa bagam mana in posnare!? Acum cred ca regretam timpul pierdut din toate punctele de vedere….din 1990 si pana astazi! 🙁

    • Marasestiul nu va fi modernizat, cel putin la nivel de sisteme de lupta. In privinta submarinelor clasa Los Angeles sigura este cererea catre SUA pentru un astfel de submarin, pe surse se aude ca la un moment dat se vorbea chiar de doua.
      Stiu asta pentru ca eu sunt cel care am vorbit pt prima oara de doua astfel de submarine. Americanii nu au luat insa niciodata in serios o astfel de cerere.

      • SUA nu are cum sa va doneze SSN de clasa Los Angeles din doua motive:

        1. Ar fi in contraventie cu Nuclear Nonproliferation Treaty care interzice transferul direct de acest tip de tehnologie nucleara
        2. Ar fi in contraventie cu anumite clause ale Conventiei de la Montreaux care interzice traversarea Bosforului si a Dardanelelor de catre nave cu propulsie nucleara si stationarea lor in Marea Neagra.

        • @Alex
          NNT-ul si mai ales Montreaux cu privire la Marea Neagra se refera si la armamentul nuclear aflat la bord?

          • Si armament si propulsie.

            • Ok, atunci intr-un astfel de caz http://www.romanialibera.ro/actualitate/locale/distrugatorul-spion-a-ancorat-la-constanta-189426.html care este faza cu situatia…rachetelor de croaziera nucleare? Sau Aegisurile navale n-au avut/nu mai poarta asa ceva (mira-m-as)? Le lasa undeva anume inainte de a intra in baltoaca?

              • Ai raspuns singur la intrebare. Nu au ogive nucleare de mult timp. De fapt DDG Arleigh Burke nu au avut nicio data rachete de croaziera cu ogive nucleare. Unele CG Ticonderoga au avut, pana prin 1994 (iti dadeai seama pentru ca aveau la bord un detasament de US Marines care se ocupau cu paza). Oricum Conventia de la Montreaux este clara; nu au voie sa stea in Marea Neagra mai mult de 21 de zile daca nu sunt sub un pavilion al unei tari care are litoral la Marea Neagra. Practic vorbind de lasat nu prea ai cum intr-un mod usor…sa scoti un continer din VLS nu este ceva care poti face in cateva ore intr-un loc cum ar fi Souda Bay in Creta.

        • IA BAGA TU SI PUNCTUL 3: CE DRACULUI SA FACI CU UN SUBMARIN CU PROPULSIE NUCLEARA IN MAREA NEAGRA PENTRU LITORALUL ROMANIEI???
          SA-L INFUZI IN APA SI SA-L SCOTI DUPA UN AN????????

        • alex nu-ti mai bate capul faza cu sub-urile cu propulsie nucleara a fost una din multele aberatii politicianiste dambovitene , nu eram in stare nici inainte de criza cum nu suntem nici acum sa operam nici macar 1 submarin nuclear asta fara a lua in calcul comlicatiile internationale .

      • @George GMT

        Ce ar face Romania cu submarine cu propulsie nucleara in ligheanul Marea Neagra? Mi se pare o cerere bizara, deci nu ma surprinde ca americanii nu ar fi luat-o in serios. Dar portavion second-hand nu s-a cerut? 🙂

      • Tinand cont de suprafata Marii Negre cred ca 4-6 submarine de ultima generatie cu propulsie conventionala ar fi super ok pentru Romania.Stiu ca din punct de vedere financiar aceasta opinie este Total SF.
        Subamrinul cu propulsie nucleara este indicat atunci cand ai de patrulat suprafete uriase si ai nevoie de foarta mult autonomie.Nu este cazul Romaniei.

      • In acest moment Marasestiul este capabil la modul real sa execute misuni multirol?

  10. Baliverne,asta-i campanie electorala,in anu asta fierataniile intra la docuri si daca pun pe ele doua vedre de vopsea sa ziceti mersi.

    • am exact aceeasi parere .. toti ministrii s-au umflat in pene cu programe stufoase de inzestrare si absolut NIMIC nu s-a materializat … noroc cu pomenile de la americani ca ne-au mai dotat fortele speciale si ne-au dat cateva vehicule blindate …

      • bre nu exista pomeni de la americani…. stai linistit „pomenile” alea le-am platit indirect prin Bechtel prin banii de la buget sa mearga ai nostrii in Afghanistan, prin vietile pierdute acolo.

        Colonia nu are nevoie de aparare ca tre mulsa gros de tot.

  11. sper sa vedem harpoon si sea wolf pe fregata…daca deception se tine de cuvant, si daca comanda si niste saur 2…personal retrag totate mistourile facute la adresa lui 🙂 sper sa se tina de cuvant…probabil ar fi cel mai bun ministru al apararii de 10-15 ani…

    • Da cu NSM-urile ce ai? Sau SAAB BRS 15 MK3? Sau Gabriel 5? Este de unde sa alegi in domeniu inclusiv Exocet-ul este competitiv

      • exista multe optiuni, insa am zis harpoon si sea wolf pentru ca astea erau folosite pe fregate cand erau la britanici acasa….acum sa vedem ce cumpara

      • BAE Systems a luat de la guvernul englez cu 200.000 de lire fiecare fregata, a dat jos exact ce zice vioniribu le-a revitalizat si ni le-a vandut cu 180 de mil bucata.

        Acu asteapta sa luam si echipamentele cu 400 mil. Deci probabil vor deschide o linie de credit pentru asta.

    • sung-chong van hoijdonk

      Amice mai trb fff multe pt armata rumaneasca ca sa fie cat de cat , tehnic vorbind , la un nivel minim de modernizare: artilerie de 155 mm 100 tractate(M-777) si autoperopulsata(200 ATROM-155), 500 SAUR 2-TBT, 100 MLVM-N(modernizat),sa avem macar 200 MLI-84-M, rachete reactive de 227mm sau 300mm 50+50 sisteme, nu mai vrbm de LORA sau MGM-140 ATACMS (610mm-50 sisteme), tunuri pe tancuri de 105mm si 120mm si tot parcu de 1000 de tancuri modernizate(300 TR-85 M2, TR-77 M2,T-55 MR2) air lifting cu elicoptere medii si grele(12 EC-725 Super Cougar, 6 Chinok si 6 Staillon), si vreo inca 4 Hercules si 4 A-400, ca de C-17 Globemaster, nu putem vrb(erau bune macar 2 asa pt inceput), macar vreo 48 elicoptere atac-cercetare(24 ASA-565 Panther si 24 EC-635,ca sa eliberam SOCAT-urile pt transport(60 IAR-330 modernizate si remotorizate cu Makila 2A1), 12 AS-532SC pt. marina. iar climaxul maxim ar fi 24 F-16 ABM, 12 Rafale si 12 Eurofighter Typhoon, acompaniate de 24 IAR-99 SoiM(remotorizate cu F-125 Honeywell produse sub licenta la Turbomecanica Bucuresti), sisteme de armament-rachete AT(Spike, Eryx, Milan, Javelin, etc) si sisteme AA. Ar mai trebui trebui ceva Matador, Apilas, Alcotan-100 si aruncatoare de grenade automate(Mk19, HK GMG, SB LAG-40, etc.) pt infanterie si Pusca automata de asalt romaneasca de 5,56 mm Cugir. plus ceea ce s-a discutat aci pt. marina si 50 AAV-7 A2.

      • 24 F-16, 12 Rafale si 12 Eurofighter? nu prea inteleg combinatia…3 tipuri de avioane, doua tipuri de bimotoare…asta ar insemna costuri uriase…

        • sung-chong van hoijdonk

          vioniribu, motivatiile ar fi urmatoarele: ca orice forta aeriana care se respecta trebuie sa ai 1 tip de monomotor multirol supersonic si 1 tip de bimotor multirol supersonic, acompaniate de un mono sau bi motor subsonic de scl-antrenament si vanatoare usoara. mai este si faza politica ca fiind mici trb sa ne dam bine cu toti, cumparand thn. de lupta de peste tot, te ai bine cu toti….asta e.iar in ceea ce priveste costurile, la cat s-a furat se fura si se va fura in Romania, costurile pt aparare sunt bani de chupa-chups si gumi-gumi….nu stiu intreb si eu daca se mai pot aduce la zbor macar 12 MIG-29 modernizate SnipeR si remotorizate cu Snecma M-53 P2,din alea care sunt la conservare pe aeroportu Kogalniceanu-Constanta restu pana la 18 parca tinute pt piesec de schimb?

        • Marius Zgureanu

          E o logica in toata chestia… in sensul ca majoritatea statelor care exploateaza un monomotor, gen F-16, folosesc si un alt aparat bimotor pentru asigurarea suprematiei aeriene, cum e F-15, F-4 Phantom, etc.
          aici dadeam niste exemple:
          http://www.rumaniamilitary.ro/multirolul-si-optiunile-romaniei

          „un mix de multirol/avion de superioritate aeriana similar cu cel al Poloniei: F16/Gripen + MIG29/Typhoon Eurofighter/F15, in raport numeric de 70% versus 30%.”

          Problema e ca la numere atat de mici cum doreste sa achizitioneze Romania, nu prea ai spatiu de miscare.,, cifrele minime pentru a-ti permite asa ceva fiind cam de 1 escadrila vs 3, recomandat fiind de la 2+3 sau 4, altfel faci o dotare prea pestrita.
          De mult nu mai visez la asa ceva:
          http://www.rumaniamilitary.ro/multirolul-construit-in-romania

          Aici ar fi fost nisa low-cost a MIG-29 (in sensul ca mare parte din structuri le aveam), alaturi de F-16 sau Gripen pt, Romania:
          http://www.rumaniamilitary.ro/mig-29-sniper-cea-mai-simpla-solutie

          Ca varianta mai saraca, ne-am gandit pana la urma sa mixam un multiorl greu, de suprematie aeriana (2-3 escadrile) cu un trainer supersonic avansat – multirol usor:
          http://www.rumaniamilitary.ro/dilema-avioane-craiova-vs-solutia-pentru-fortele-aeriene-romane-o-noua-solutie-pentru-roaf

          Azi, deja in curs de achizitie de F-16, eu inca nu vad un drum inchis introducerea unui multirol usor/trainer supersonic si nici neaparat modernizarea unor MIG-29, insa cu sanse mult mai mici sa se intample decat prima…

          • sung-chong van hoijdonk

            merci mult mariuse de raspuns si de link-uri. le voi studia! sper sa le studieze si ai nostii conductori, hihihihi….oricum noi aci pe flancul sud-estic al nato trb sa fim bine dotati si sa impunem respect in zona!

  12. ai de capu’ meu cum se vede tabla pe frecata…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

    • II tabla aia ?Arata binisor ,vopsita :))

      • citii articolul de mai sus, explica bine ca modernizarea care de fapt inseamna cumpararea sistemelor existente pe nava inainte sa ni le vanda noua si se ridica la 400 de milioane….

        Una era sa dai 1 mld pe 2 nave vechi alta e sa dai in transe… si mai bagi si textul cu modernizarea la fraieri.

        E de rasul curcilor…

        • multe lume in extaz cu stirea ”modernizarii” unei fregate.eu vad ca astia gandesc mult si continua sa bage bani in aceste gauri negre.n-ai frate ce sa faci cu astia decat sa-i tragi in tepe si sa-i insiri in ele in jurul casei poporului.au 1,2 mld. lei buget total al mapn pt. achizitii si ei isi bat joc.pai cu 265 mil. euro cat inseamna acei 1,2 mld. lei poti face ceva achizitii absolut necesare pt. fortele terestre unde suntem praf.ei tot aiurea arunca banii.articolul din romania libera e edificator.

      • Te doare mintea ce jurnalisti…. Deci.. 400 mil in modernizare adica rachete zic liberii. Boon… A putut sa duca la un moment dat 80 fiecare – nu conteaza ca is mere si pere adunate. Deci iese 2.5 mil $ pe racheta… Limpede?

  13. @nemotoujours. Neicusorule, puicusorule, hai baga matali ceva de chestiile alea de anul ista, ca bere ti-om da cat vei putea duce, cea mai neagra posibil! Hai fie-ti mila suflet bun de crestin si nu tine in suspans d-astia batrani ca mine, care si-asa au tensiunea mare si zile putine. Zi amu’ ca sa putem muri fericiti, ca de visat nu mai putem! Multumesc cu plecaciuni…

  14. Interesant…ce racheta e aceea, ca nu o recunosc, o fi cumva NN-86 sau vreun proiect romanesc similar? Seamana a Styx da parca nu e.

    E.S.

    • Nu exista nici un proiect romanesc pentru o racheta anti-nava. NN-86 nu s-a materializat, a fost doar un studiu teoretic.

      • POZA ESTE A STUDIULUI”TEORETIC”!
        NA!
        CA SA VEZI CE TEORETIC ESTE !

        • Mersi, deci este chiar NN-86? Parca are motor turboreactor,, neobisnuit pt. o racheta anti-nava. Poate ca o fi proiectul rachetei de croaziera (derivat din NN-86?)
          (Da stiu ca binenteles proiectele astea nu exista decat prin arhive astazi dar au existat- poate ca ce vedem in poza e o macheta etc.)

          Poate ca vom vede intr-o si i macheta 1;1 IAR-95, daca nu au distrus-o nenorocitii de politicieni tradatori si slugi la straini…

          E.S.

  15. O vopsea electorala

  16. Am tot citit declaratia ministrului si pana la urma spune doua chestii separate: modernizare fregate si REVITALIZARE submarin si un vanator de mine!
    Revitalizare, nu modernizare!
    Ce-o insemna „revitalizare” pt sub?! Pai in principiu refacerea capacitatii de navigatie a navei si o modernizare a electronicii poate. In cazul Delfinului mi se pare cel mai complicat de repus nava pe linia de plutire, tinand cont ca din 1996 sub-ul n-a mai fost functional si astfel toate sistemele trebuie luate la mana, reparate, inlocuite, etc, dar in acelasi timp ar fi si cea mai utila nava din actuala dotare a flotei.

  17. Sa fie intr-un ceas bun! George, mersi pt. mail!

  18. Vorbind cu Marius in dimineata asta la telefon, am facut amandoi un calcul simplu: 1,2 miliarde de lei inseamna cam 266 milione de euro pentru toate cele trei categorii de forte.
    Astfel daca scadem macar 100 de milioane de euro pentru F-16, cateva zeci de milioane pentru Spartane, cateva milioane pentru Pirhania, etc, am putea ajunge la concluzia ca pentru marina, toate cele trei nave, vor fi disponibile catave zeci de milioane de euro. Nu pare deloc mult, dar ar putea sa fie totusi ceva.
    Anul acesta, daca s-ar incepe lucrarile la toate cele trei nave, necesarul de finantare nu cred ca ar fi prea mare, pt ca la inceput ar fi executate lucrari de mecanica la bordul navelor, demontare de echipamente, etc, urmand ca abia anul viitor sa se apuce efectiv de modernizare, montare de echipamente noi, sisteme de armament si senzori, astfel ca o suma de 30-40 milioane de euro ar putea fi suficienta in 2014, cu mentiunea ca in 2015 alocarile vor trebui sa fie mai mari, neexistand nici un motiv sa tinem navele in santiere dincolo de 2015.

  19. Muica, s-a declansat cursa inarmarilor in Baltoaca.

    Sa te tzii acuma cheltuieli militare nesustenabile care ne sufoca economia si sa vezi ce ne mai scade si natalitatea, asa ca baieti nu fiti lenesi 🙂

    Daca se observa, s-o fi dat voie la sujimarin numa dupa ce rusii au inceput sa se carpeasca cu unele noi, nu inainte, ca era bai 🙂

    Dupa cum ati culculat suma nu-i prea mare, mai ales sparta pe categorii de forte nu mai ramane mare lucru pt marina. Acu sa nu fim carcotasi, ori suma alocata mai mare decat zero este pozitiva 🙂

    Cu Delfinul multa lume vorbeste ca se mai scufunda, ca nu se mai scufunda…
    Ce revitalizare or avea astia in cap, om vedea.
    Oricum, nu te duci sa cumperi baterii de la Tesco si le schimbi acolo la cheu.
    Pt scufundari ar trebui o revizie mai serioasa si pt asta trebe incarcat pe vrun bapor si dus la Jarmanica sau la Suedica. Deci daca ramane in continuare la cheu, mare lucru mue, vorba Eroului, ai schimba pavilionul…poate vreo vopsea mai stealth sa-l faca invizibil la cheu…

    La frecate trebe bagati bani pt sensors, sisteme de conducere a focului, rachete, astea adunate-s cam scumpe.
    Acu’ daca anu’ asta se apuca numa de una si dureaza 5 ani, pana se apuca si o termina si pe a doua eventual le scot din dotare.

  20. Cu submarinu e usor, il scufunda undeva in port si zic ca l-au modernizat, o sa-l cauta ivan prin marea neagra pana ii ies peri albi.

  21. LEGENDA NU ESTE FAPTUL CE MI-A FOST CONFIRMAT CLAR SI OBIECTIV DE CATRE OAMENI CARE NU AU LIPSIT DE LA ULTIMUL EXERCITIU NATO AL DELFINULUI: NATOSII AU RAMAS MASCA PT CA LI S-A CONFIRMAT FAPTUL CA UN KILO EST MAI MUT CA PESTII, DE ACEEA ,APOI, S-AU LUAT PROBE DIVERSE DIN ALVEOLA SI ALTELE, NELAMURINDU-SE NICI CA MATERIALE, NICI CA TEHNOLOGIE A ACESTORA.
    SI GANDITI-VA UN LUCRU:
    RECEPTIA NU S-A FACUT LA ODESSA CI IN ROMANIA, DUPA CE AI NOSTRI AU VEREIFICAT CRUNT SI ASA CUM STIU EI O ASEMENEA INVESTITIE, CARE ORI RASPUNDEA CUM TREBUIE LA CERINTE, ORI PA, CONFORM A CEEA CE PROMISESE CONSTRUCTORUL !
    SI NU UITATI:MAI ERAU DE VENIT CEVA BUCATI ,IAR ACESTA NU FUSESE PLATIT INTEGRAL, IAR ROMANIA NU MAI ERA DE MULT FRAIERA CARE SA INGHITA PACALELI,ASA C-O LUAU IN BARBA TARE BINE CU BARTERUL PE ALTELE SI BANII PE ASTA.
    POANTA CU ELICEA PORNESTE DE LA IDEEA INCETATENITA PESTE TOT CA UN FABRICANT DE STRATEGICE VA PASTRA MEREU UN CLENCI AL LUI PENTRU A FACE INACTIVA SAU USOR DE INCAPACITAT ARMA RESPECTIVA.
    SI AZI SE CAUTA DE VIRUSEI PRIN CIPURI DE PILOT AUTOMAT SAU RADARE.

    • slovenia este incercuita de state aliate, deci nu prea are nevoie de o aviatie foarte puternica…cred ca cea mai buna varianta pentru ei este sa se bage la doua escadrile de gripen in comun cu croatia…asa cum cehii o sa aiba o escadrila, slovacii una, dar o sa cumpere impreuna inca o escadrila…

  22. @nemotoujours

    Jamais deux sans trois !

    O fregata + submarinul + IAR XT/NG/AMTA ??? 🙂

  23. Mai fratilor, referitor la NN-86, ia uitati ce-am gasit in „arhiva” comentariilor aici, postat de Nicusor (vai de memoria mea ca am uitat complet discutia):
    http://www.rumaniamilitary.ro/apra-40-in-siria-1973
    Ma intreb ce raza de actiune ar fi avut cu motorul turboreactor.
    Mersi inca o data Nicusor!

  24. Fregata a fost cumpărată de la o firmă intermediară de fier vechi din Anglia care a cumpărat-o cu 500 000 lire sterline şi a revândut-o României cu 116 milioane lire sterline după ce a demontat totul de pe ea lăsând doar tunul. Consumă 30 tone motorină pe oră, de 8 ori mai mult decât fregatele româneşti şi e mereu în reparaţii fiind la capătul resursei. Pentru submarin nu am putut cumpăra de 20 de ani acumulatoare. Mai avem bricul Mircea şi iahtul lui Mazăre ce poate fi rechiziţionat. Din 100 nave militare pe vremea lui Ceauşescu şi şantiere navale peste tot, mai avem 20 de nave şi nici un şantier naval militar. Rusia are 352 nave militare, crucişătoare lansatoare de rachete, portelicoptere, submarine cu care pot bloca toate strâmtorile şi atunci de unde petrol ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *