Dan Dungaciu: Rusia știe că ar împinge Moldova în brațele României, dacă ar lua Transnistria

descărcare

Politologul Dan Dungaciu a declarat la Digi24 că România trebuie să fie pregătită să fie furnizoare de securitate pentru teritoriul dintre Prut și Nistru, în cazul în care Rusia își va alipi Transnistria după modelul Crimeei. Aceasta este zona pe care o putem controla – este mesajul pe care România ar trebui să-l transmită partenerilor euroatlantici, spune Dan Dungaciu. Însă, în opinia politologului, tocmai de aceea Rusia nu va trece mai departe de Crimeea, pentru că știe că ar împinge Moldova în brațele României, dacă ar lua Transnistria.

Dan Dungaciu a făcut declarațiile în emisiunea „Digipedia”, comentând împreună cu Emil Hurezeanu partea a doua a documentarului „Putin, Rusia și Vestul”.

„Funcția identitară a Transnistriei a fost foarte importantă, deși am neglijat-o. Transnistria este un memento pentru liderii de la Chișinău. Trebuie să înțeleagă că trebuie să o țină, deși nu o controlează, pentru că dacă renunță la Transnistria, logica identitar-statală a Republicii Moldova nu mai există: este o parte a fostei Basarabii, care a fost parte a României”, a afirmat Dan Dungaciu, directorul Institutului de Științe Politice al Academiei Române. „Și atunci sigur că presiunea, inclusiv din interior, din Republica Moldova, va fi pe proiectul german de integrare în Uniunea Europeană așa-zicând, adică prin reunificare”, a adăugat Dan Dungaciu.

El a explicat tactica Moscovei pentru a ține Republica Moldova ancorată în zona sa de influență: „Rușii știu foarte bine asta, pentru că ei sunt jucători nițel mai subtili, de multe ori, decât suntem noi. Și atunci nu recunosc Transnistria, o arată din când în când ca potențial pericol, pentru că dacă dacă ar recunoaște-o, ar împinge Republica Moldova în brațele României”.

În opinia analistului, Rusia aplică această strategie cu care reușește să-i țină pe liderii de la Chișinău „sfâșiați între a dori Uniunea Europeană și România și a se teme de pierderea statalității”.

„Ei au această sfârșiere interioară, care a marcat geopolitic Republica Moldova de la nașterea ei. Nu știi bine pe cine iubești și pe cine urăști sau nu știi bine cât de mult îi iubești pe unii și cât de mult îi urăști pe ceilalți. Niciodată Republica Moldova n-a știut să-și definească clar cine e prietenul și cine e dușmanul și fără această definire nu poți să faci geopolitică, iar Transnistria este cuiul lui Pepelea, este piatra atârnată de picioarele Republicii Moldova ca să nu plece. Însă, din păcate, e o piatră acceptată într-o oarecare măsură de Chișinău, pentru că e și protecție identitară față de România”, a argumentat Dan Dungaciu.

În baza acestui raționament, el crede că Rusia se va opri cu expansiunea teritorială la Crimeea. „Dacă Rusia trece peste Crimeea și începe să revendice aceste zone, să lase Ucraina fără Marea Neagră, fără ieșire la Marea Neagră, în momentul acela, România trebuie să fie pregătită să asigure, să fie pregătită să fie cu adevărat furnizoare de securitate până în teritoriul pe care, teoretic, l-ar putea securiza. Și asta e regiunea dintre Prut și Nistru. Ăsta trebuie să fie mesajul României către partenerii europeni –  că lucrurile astea nu se fac fără o coordonare de securitate cu marile capitale, că e vorba de Washington, de Berlin în primul rând. Ăsta trebuie să fie mesajul: asta este zona pe care o putem controla – nu noi ca România, noi ca spațiu euroatlantic, de aici încolo e o logică în care intră actori mai importanți decât noi”, a punctat Dan Dungaciu.

 

Digi24

 

86 de comentarii:

  1. Da’ ce oare intelege asta prin „furnizor de securitate” ?!

    • SRI/SIE uber alles ?! 🙂
      Ca sa fii furnizor de securitate ar trebui sa indeplinesti cateva criterii: democratie solida, economie solida, pozitie geostrategica importanta, armata si servicii de informatii puternice, diplomatie puternica.

      Trageti voi singuri concluziile la cate aspecte ne incadram 🙂

      • Ar mai fi aspectul energetic… aici stam ceva mai bine:

        http://www.economica.net/am-terminat-o-cu-rusii-gazul-de-import-nu-mai-conteaza-in-consum_76854.html
        Doar 2% din gazul care alimentează aragazurile românilor mai vine de la ruşi. Pentru industrie, procentul este de doar 4%.

        Structura amestecului de gaze de consum, pentru aprilie, arată o diminuare drastică a importurilor. Coşul de consum aprobat de ANRE arată 98% – 2%, amestec pentru populaţie, şi 96% – 4%, amestec pentru fabrici. Practic, nu se mai importă mai nimic, România bazându-se aproape în totalitate pe resursele de gaz interne.

        Coşul de gaze, luna trecuta, avea o structură de 95%-5%, local-import, pentru gospodării, şi circa 80%-20%(90% – 10%, în sezonul cald), pentru fabrici.

      • „SRI/SIE uber alles ?! 🙂 ”
        Toata lumea e pe spate cu SRI/SIE ce buni si dashteptzi este ei si Dzeu cu mila ce-o mai fi si pe-acolo…nu pot decat sa-mi inchipui…amintiti-va cat ati injurat STSul si restul serviciilor pt promptitudinea si profesionalismul salvarii „care este” 🙂

        Practic ne incadram la toate aspectele, dar asa, mai soft 🙂 …

        Deci
        – democratie solida – se fura solid, se guverneaza solid cu mii de ordonante de urgenta, se ignora solid referendumuri, se guverneaza solid in interesul gruparilor mafiote denumite generic partide politice
        – economie solida – o parte are ceva tendinte de lichefiere iar altele s-au facut fum de mult
        – pozitie geostrategica importanta – pt zona asta avem, oricum la noi mai mult pozitia caprei…
        – armata – avem taica 🙂 – din 50 de tancuri cate or mai porni, desi avem fabrica sa le repare mai bine o tinem inchisa, iar avioane avem cata frunza si iarba dintre care pe Kogalniceanu numa 6 si pe Luna inca vreo 8, si ne mai vin vreo 12 escadrile
        – servicii de informatii puternice – is foarte puternice, si daca il mai angajeaza si pe Tolea creste puterea intelectuala cu inca 30% si aia fizica probabil cu 150%

        „aspectul energetic… aici stam ceva mai bine”

        Pai da-caco-mbinatele le-am inchis si alea care nu-s inchise lucreaza la nivel de avarie normal ca nici nu mai consumam gaze in industrie 🙂

        Ca la malluri nu se consuma atata 🙂

        Iar patura activa majoritara a tarii, recte pensionarii, reduce sau taie cu totul incalzirea iarna, asa ca nici aici nu ne mai tre prea multe…gaze…

        Daca adaugam aici si miliardele de metri cubi de basini pe care ni le serveste clasa politica, energetic putem spune ca stam chiar foarte bine. Oricum, pe astea din urma ne bazam.

        Subiectu’ Transnistria s-a tot discutat, elitele moldovene nu renunta la Transnistria si sunt blocate in situatia asta. moscova nu tre sa faca prea mult efort ca sa-i tina incurcati, tre doar sa mentina situatia asa cum este acum si restul il fac moldovenii.

        Sa vedem daca blocada asta are ceva efecte. Si mai ales daca tzine, ca la ce foame o sa fie in curand si prin Ukraina invecinata parca vad ca or sa le faca ukrainienii trafic de orice au aia nevoie…

        Oricum, asta cu Romania „furnizor de securitate” este foarte amuzanta 🙂

        Nu stiu ce are academicianul profesorul directorul in vedere cand se refera la securitate, poate nu discutam despre aceeasi notiune…

        Cum sa faceti sa le explicati la directorii astia de la Institutele de Stiinte Politice ale Academiilor caca sa furnizezi ceva mai intai trebuie sa ai pt tine si dupa aia sa ai si ceva in plus 🙂

        Cred ca fraza „cheie” este totusi:

        „nu noi ca România, noi ca spațiu euroatlantic, de aici încolo e o logică în care intră actori mai importanți decât noi”

        Deci NOI adica de fapt ALTII, ca noi n-avem ce sa exportam, probabil sa fi realizat si domnia sa asta…

        Deci practic toata pologhia cu noi „furnizor de securitate” si cu noi „sa controlam” e doar furaj, pt ca la sfarsit admite ca nu noi ci „actori mai importanti” trebuie s-o faca pt noi…

        Si drept multumire pt noi pt eforturile depuse de altii pe frontul asta de „securitate” eventual sa ne si uneasca 🙂

        Deh taica, armata nu le mai trebui astora, industrie nu le mai trebui, cine sa te mai ia in serios…
        Ramanem numa cu analizele analizate anal, cand e de facut ceva concret descoperim ca de fapt n-avem cu ce…

        Despre reactiile rusiei, eventual cu trimis niste zeci de mii de voluntari cu blindate si aviatie voluntare, vaz’ca directorul academician nu pomeneste nimica…

        Deocamdata ce se stie sigur este ca ar trebui sa vina niste marines prin zona asta. Cu 500 nu securizezi mare lucru, daca eventual pt asta au venit…dar macar e bine ca se stie ca sunt prin zona…

      • La toate? 🙂

      • Zgurene

        ti-as raspuns gsg intr-o maniera .. bzionica (inclus cacofoniile intentionate minus greselile greseli de dactolografie). Ca aatre subscriu cu toate mebrele ..
        si mai pun o intrevare – desteotii astia in ce tara traiesc?!
        Ca ditai profesoru in „geopolitica” tebuia sa stie cat stim eu si gsgs!!

      • Nu stăm bine decât la servicii secrete,dar și aici este o chestiune pe care nimeni nu vrea să o menționeze,pentru că nu se știe ce implicații ar avea : ce serviciu secret normal își lasă țara,timp de 25 de ani,pe mâna unor nulități și a unor mafii de tot felul?În rest,România va conta la Marea Neagră când va avea democrație și economie (cu armată puternică,ca derivat natural al lor).

  2. Lasandu-i la o parte pe statalistii moldoveni care se folosesc de Trnansistria pentru a-si construi o identitatea diferita de cea romana, marea masa a populatiei considera ca Transnistria apartine R.Moldova si li se pare de neconceput, chiar o tradare, sa se desparta de ea.
    EI trebuie sa inteleaga un lucru: Transnistria nu a apartinut Moldovei ci Moldova a apartinut Transnistriei.
    Cuibul KGB + GRU + Armata XIV a facut jocurile politice in Moldova, incepand din perioada sovietica si pana acum. Chiar daca, dupa castigarea independentei Moldovei, politicieni moldoveni s-au jucat de-a conducerea tarii, iar multa populatie i-a crezut, toate deciziile importante s-au luat peste Nistru.
    Cu cat Moldova se separa mai repede de Transnistria cu atat mai bine.
    Separarea ar trebui sa se faca pe linia Nistrului iar populatia romaneasca din stanga Nistrului, daca va dori sa se mute peste rau sau chiar in Romania, va trebui sprijinita, inclusiv financiar. Cei care raman vor trebui sa primeasca cetatenie romana (daca doresc) iar respectarea drepturilor acestora (de catre structura independenta Transnistria sau Rusia, in cazul alipirii) va trebui sa constituie conditia esentiala pentru relatii politice si economice cu Romania si pentru acordarea de drepturi minoritatii ruse care va ramane in dreapta Nistrului (drepturi acordate la paritate).

    • zilele trecute a aparut un interviu cu punctul de vedere rusesc despre Transnistria, pe masura ce Germania si SUA au inceput sa faca presiuni:
      http://deschide.md/ro/news/politic/274/Moscova-gata-s%C4%83-r%C4%83zboi-pentru-cet%C4%83%C8%9Benii-s%C4%83i-din-%E2%80%9DTransnistria%E2%80%9D.htm#

      Intre timp…
      http://promolex.md/index.php?module=press&cat=0&item=1459
      „Sute de tineri, cetățeni ai R.Moldova, domiciliați în localitățile din estul țării sunt citați pentru înrolare în structurile paramilitare ilegale.”
      Destul de riscant sa incluzi in armata ta oameni care identitar nu se simt de-ai tai… La o adica pot dezerta sau chiar intoarce armele. Asta inseamna ca nistrenii chiar sunt disperati 🙂

      „Sute de tineri, cetățeni ai R.Moldova, domiciliați în localitățile din estul țării sunt citați pentru înrolare în structurile paramilitare ilegale. Aceștia vor fi obligați să execute serviciul militar și să depună jurământ unei entități secesioniste. Numărul tinerilor care urmează a fi înrolați nu este cunoscut, însă potrivit Registrului de Stat al Populației, la ziua de 1 ianuarie 2014 în teritoriul din stânga Nistrului și mun.Bender erau înregistrați 280518 cetățeni.

      Promo-LEX consideră că înrolarea în structurile paramilitare poate fi considerată privare ilegală de libertate, manifestată prin detenție în unitățile militare ilegale. Executarea serviciului militar în regiunea transnistreană este obligatorie, iar eschivarea de la înrolare este sancționată cu amendă de cca 600$ SUA sau până la 2 ani închisoare.

      Amintim că Asociația Promo-LEX continuă să ofere consultanță juridică gratuită pe probleme ce ţin de efectuarea serviciului militar pentru tinerii din regiunea Transnistreană. Pentru întrebări sau sesizări cu privire la încălcarea drepturilor recruţilor contactaţi: Tel: 373 (22) 45-00-24; email: tiras.army@gmail.com

    • Inainte sa vb de abandonarea Transnistriei trebuie vazuta scena un pic mai de sus. O abandonare a Transnistriei e ok din pct de vedere al Ro, oricum nu ne dorim toti ruznacii aia sa voteze aici. Insa ar creea un Kaliningrad2 intre ro si Ukraina. Crezi ca NATO accepta asta ? Strategic vorbind ar fi destul de nepacut… practic anuleaza tot avansul NATO spre est.

      Asa ca a aparut embargoul de care stim cu totii. Care e o metoda fina (si pasnica) de a lichita acest teritoriu. Pana la urma cum-necum la asta se va ajunge. Importanta Transnistriei e destul demare (geo-strategic, practic scoate din joc Ukraina) si avem toate sansele Rusia sa nu renunte la ea prea usor, ci chiar sa fie incalzeasca un pic conflictul in cazul in care asta il mentine ca teritoriu autonom. Partea buna e ca optiunile ei sunt limitate: Ca sa deschizi un conflict in Transistria ai nevoie de cai de transport. prin Ukraina nu se pune problema, prin Ro nici atat … Rusia nu are o pozitie de forta in Transistria … ar fi un conflict pierdut din start …

  3. Dupas stiinta mea, oamenii de rind din RM NU prea-si doresc sa vina in trena romaneasca.
    Viata de acolo este atit de dura si treburile sint atit de grave incit sosirea in zona romana de influenta va fi o mare problema pantru statul roman si asa in semimoarte clinica.

    • Incearca sa fii mai patrioata si nu mai gandi cu stomacul.
      Ultimul sondaj facut in Moldova arata ca prounionistii (ferventi + moderati) au trecut de 50-52%.

      • @Eroul

        cu dansu’ nu are rost sa iti bati capu’, el are alte treburi

      • geo e cam suparata ca BEC-ul si-a bagat picioarele in cele „237 000” de semnaturi prezentate de PAS (Partidul Alternativa Socialista) „stranse inca din decembrie”.

        Pe 24 martie aveau 215 000, iar 3 zile mai tarziu pe 27 ajunsesera la 237 000.

        Cine o fi naiv sa creada, la ce inflatie de semnaturi a fost la europarlamentarele astea…

        • Daca luam si adunam listele de semnaturi depuse de partide si independenti, pentru europarlamentare, s-ar putea sa depasim populatia cu drept de vot a Romaniei, cu tot cu cei emigrati 🙂

        • Razvan
          bec-ul si-a bagat picioare in patru partide afiliate european si in cel putin un independent.
          In ceea ce priveste semnaturile CHIAR s-au adunat din decembrie. Iar daca te intereseaza, semnatura mea NU este pe listele lor.

      • Eroule, te hazardezi, de unde stii matale cu ce gandeste persoana…

        Daca la barbatii pana in 55 de ani poti afirma cu CERTITUDINE ca 99% gandesc cu un anumit organ, la femei e mult mai complicat si cred ca mai bine sa se considere la nivel individual si in functie si de perioada lunii…

        Dupa aia stomacul este un organ care gandeste foarte corect si preia si functiile creierului atunci cand creierul este prea ocupat cu visarea…creierul poate sa viseze atat timp cat stomacul ai asigura nutrientii asa ca „nu te radea” de stomac 🙂

        Ca moldovenii nu prea vor Unirea, nu prea vad CE NU VA E CLAR, s-a mai discutat, vi s-a povestit si aici pe blog de catre moldovenii de peste Dublin, vi s-a dat peste bot la nivel diplomatic de catre leanca sau tinerele fuckuitoare la menopauza de la Departamentul de Shezut, chiorete a admis in final resemnat ca Unirea nu are sprijin politic, asa ca nu vad de nu vreti sa acceptatzi realitatea…

        Dupa aia sondajele au rezultate in functie de cine le comanda si cine le publica, 50-52% poate sa insemne lejer de fapt 40-45% … daca mai trece sperietura cu Crimeea sa vezi ce mai scad procentele 🙂

        Si daca te iei dupa sondaje facute tot pe acolo majoritatea moldovenilor il plac pe…toashu Putin…

        Vedem la alegerile urmatoare ce-or sa voteze moldovenii si daca astia pro-ue, care au o majoritate FRAGILA, mai prind puterea. Ala este singurul sondaj care conteaza. Daca vin la putere comunistii si aia care vor inapoi in uniunea sovietica…s-a terminat pe inca niste ani buni…

        Dupa aia tipa sau tipul de mai sus a spus corect ( chiar daca ‘voo’ nu va convine si ati sarit prompt sa-i datzi la cap, pai e frumos Eroule sa dai in femei 🙂 femeile trebuie lovite numai in anumite locuri 🙂 🙂 ), ca statul roman este VARZA si ca nu va fi in stare sa gestioneze Unirea.

        Nici financiar si nici la nivel politic, administrativ, judiciar, militar, informativ etc

        Problema financiara fiind foarte concreta si foarte stringenta.
        Poate nu ati observat ca se tot baga accize si taxe, ce inseamna asta, ca economia duduie?

        Germania a bagat sute de miliarde ca sa integreze RDGul, pe langa ce a platit cash moscovei.

        O fi GMTul dispus sa faca orice sacrificii el personal insusi in persoana 🙂 dar in lumea reala lucrurile nu functioneaza asa…

        Voi practic n-aveti bani nici sa treceti strada…

        Si ai sa fii surprins ca probabil nici pe majoritatea romanilor nu-i intereseaza Unirea…

        Dupa aia, la nivel politic, chiorete se cam cara, ce partid va avea majoritatea absoluta la alegerile urmatoare are in compozitie comunisti scoliti la moscova. Crezi ca PDSRul va avea ca prioritate asigurarea securitatii Moldovei si lupta impotriva rusilor 🙂 ?

        mongoloidului i s-a dat puternic peste bot de catre Occident cand a incercat sa-l debarce pe chior, crezi ca nu are resentimente si frustrari? Si atunci incotro se va reorienta?

        cacalin porcescu moliceanu, ala care practic ne-a lasat fara aviatie militara impreuna cu chiorete, s-a dus sa linga pupucul la moscova…oare ce-o fi insemnand asta…

        Asa ca dupa alegeri parca vad o mai buna relatie de pace si pretenie cu moscova…

        Deci daca se va asigura securitate in Moldova o va asigura UE/NATO, nu noi, ca noi nu prea mai contam, tot aia trebuie sa ne-o asigure si ‘noo’…

        Iar de unit cu Moldova NUMAI DACA SUA/UE DORESTE SA NE uneasca si mai baga si bani in trebusoara asta…

        Si cum ce vor AIA conteaza si ce vrem noi nu prea conteaza decat in dis-cur-surile acacademicienilor si politologilor…ramane numai sa ne rugam ca sa vrea AIA sa ne unim si sa-i convingem pe AIA ca e mai bine sa ne unim si sa ne mai si AJUTE ca sa gestionam situatia…

        Deocamdata toate semnalele indi-caca Moldova O CAM VOR SEPARAT.

        Trebusoara are oarece logica, daca am fi fost un stat puternic economic, militar si politic, in stare sa gestionam singuri situatia si sa-i asimilam usor si sa-i aducem la nivelul nostru atunci ar fi fost una; si la nivel pragmatic nu cred ca AIA s-ar fi impotrivit. Si nici moldovenii n-ar mai fi strambat din nas atata ca niste fecioare ce tocmai s-au intors de pe centura, pt ca veneau natural „la mai bine”.

        Insa daca suntem un stat slab si falit cu o clasa politica de ti-e jena sa iesi cu ei prin Europa si nu suntem in stare sa gestionam situatia, atunci care este avantajul pt UE si pt moldoveni ca sa-i absoarba Romania.

        Iei un distrus si-l unesti cu alt distrus si ce iese? Doi distrusi sau un distrus mai mare si mai distrus care crapa garantat mai repede?

        Probabil de aia aialalti au decis ca mai bine cu doi distrusi separati si tragi de ei separat sa se mai ridice…

        Patriotismul este OK, dar nu tine de foame, nu castiga razboaie, nu controleaza politic, administrativ si militar o regiune, este esential ca sa existe dar nu este suficient in lumea reala…

        A nu se intelege ca nu doresc Romania Mare…dar se pare ca nu mai depinde de noi ci de interesele altora…in asa situatie ne-au adus practic furnizorii nostrii de gaze intestinale politice…

      • Eroule,
        Nu gindesc cu stomacul. Te informez si pe matale ce stiu direct de la localnicii de acolo. Nu de la sondaje.
        In ceea ce priveste patriotismul meu, sa stii ca este cit se poate de real, doar ca nu se masoara in dorinta de a se uni R cu RM.
        Asa cum am scris in ultima fraza, nenorocirea economica de acolo o va agrava pe cea de la noi. Doar despre asta este vorba.

    • Om fi noi in moarte clinica, dar eu as accepta orice sacrificiu financiar numai sa vad Moldova in Romania. Economic o sa ne revenim, dar asta este ultima sansa sa ne recuperam pamantul si oamenii.
      In ultimii ani procentul unionistilor este intr-o crestere accelerata in Basarabia. Oricam am fi noi de saraci, ei sunt si mai saraci, astfel ca trebuie sa impartim cu ei orice coltuc de paine am avea.

      • Tu accepti sacrificiul, probabil „ai cu ce”. Nu sunt putini cei care accepta si au cu ce. Dar STATUL Roman, parlit si slab cum e, are capacitatea de a stii cum sa faca din sacrificiul asta ceva ce putem TOTI sa ducem si nu ceva care sa ne duca de rapa? Uita-te la tristii astia de defileaza toata ziua pe la TV si fac din noi generatii intregi de harcea-parcea. Ti se pare ca sunt capabili sa preia mai mult de un oras? Eu cred ca daca o sa luam Moldova o sa o luam din ratiunile avute si la intrarea in NATO: altii or sa considere ca e bine asa, avand in vedere conjunctura. Ceea ce e o greseala.

      • Treaba cu saracia este relativa…. Se pot atenua mai repede si mai usor efectele negative daca se va dori cu adevarat aceasta unire. Este de ajunsa sa se schimbe legea evaziunii fiscale, colectarii de taxeprecum si structura fiscului. Coroborat cu accesarea corecta a fondurilor europene, care se pot mari pentru o Romania mei mare din urmatorul ciclu bugetar, au chiar mai devreme prin fondul de urgenta al UE. Basca niste imprumuturi de afara, ca suntem relativ solvabili avand in vedere datoria mica la procentul din PIB. Si inca nimeni pana acum nu a luat in calcul ce poate aduce Moldova la comun, in principal forta agricola si mana ieftina de lucru, ca ei erau aratati doar ca beneficiari. Ultimul studiu arata cam 35 miliarde de Euro investiti in 10 ani. Sa va reamintesc ca piata neagra in tara noastra inseamna in jur de 35% din PIB an de an. Ani multi de puscarie pentru evazionisti si confiscarea totala a averii ar reprezenta un inceput bun pentru banii necesari….apoi se mai pot scadea si taxele…..

        • O fi relativa, dar este un adevar. Scria cineva aici, intr-un material super, ca faci cu niste absolventi de liceu economic un guvern mult mai capabil decat ce avem noi. Asa e, clar. Tu spui „Este de ajunsa sa se schimbe legea evaziunii fiscale, colectarii de taxeprecum si structura fiscului. Coroborat cu accesarea corecta a fondurilor europene, care se pot mari pentru o Romania mei mare din urmatorul ciclu bugetar, au chiar mai devreme prin fondul de urgenta al UE. Basca niste imprumuturi de afara, ca suntem relativ solvabili avand in vedere datoria mica la procentul din PIB”. Si eu nu te contrazic. Dar cand o sa devina asta o realitate, Romania o sa fie un stat puternic. Problema e: prind eu sau tu vremea asta? extrapoland vremurile astea? Si calitatea asta a clasei politice? Si a celei „rodate” si a celor ce vin „din spate”, tinerii politicieni.

      • Bravo George, ai pui punctul pe „i”.
        Sunt perfect de acord cu tine: „eu as accepta orice sacrificiu financiar numai sa vad Moldova in Romania”.
        Doamne AJUTA !

      • domnule george 2 aspecte din comentariul tau

        1 economic o sa ne recuperam
        dar cu ce pret prin instrainarea resurselor care inca le mai avem
        ,prin defrisfarea cantinua a tarii prin imprumuturi uriase
        care inrobeste generatiile urmatoare
        asta da o solutie pentru revenirea economiei

        e bun tendinta unionista creste dar ce faci cu rusii care locuiesc
        in R.M.

      • George
        O sa ne recuperam economic?
        Daca aceasta recuperare se va iti peste 10 ani, pe mine nu ma mai aduagi la ”noi”.
        Din nefericire am de-a face zilnic cu citiva moldo-vlahi bajeniti pe la noi si tare nu-mi place ce fac si cum fac. Inculti profesional, agresivi si suficienti (in proportie de 1/2). Despre altii se spune ca s-au refugiat aici dupa ce au pus mina pe ceva malai ilegal pe acolo. Iar aici au devenit mari oameni de afaceri cu veleitati aristocrate.

        • Astea-s lucruri putin importante, trebuie sa privim in perspectiva anilor ce vor veni: un teritoriu mai mare, un popor mai numeros este o mare bogatie. Nu trebuie sa privim lucrurile prin prisma zilei de maine ci in profunzime. Tu cum crezi ca s-a descurcat Romania Mare la 1919 cu o suprafata mai mare decat dubla fata de 1916?!
          Lucruiile s-ar putea rezolva, economic vorbind, in doar cativa ani, vointa sa avem.

          • pe termen lung presimt ca pamantul agricol o sa redevina una dintre principalele bogatii…noi daca l-am exploata la maxim, adica sa producem mancare pentru 60 de milioane de oameni, am castiga o gramada de bani de pe urma unor posibile relatii comerciale cu china…va dati seama cati bani am putea face daca am vinde mancare pentru 30 de milioane de oameni?

  4. t 55-urile ruginite si cateva mig 21 furnizeaza extraordinar de multa „securitate” in zona nu am nici o indoiala, cine nu ar fi intimidat?

  5. Este imperios necasar sa reusim in prima faza sa intram in sudul Basarabiei(astazi la Ukraina) si sa securizam gurile dunarii…asta in cazul in care rusii inainteaza spere Odesa. Lucrul asta este mai primordial decat Republica Moldova in sine. Teoretic putem face asta imediat cu dotarile actuale, dar daca rusii vor sa ajunca pana la Chilia cred ca pot matura cu noi pe jos in cel mai scurt timp posibil. Strategia militara romaneasca e legata de apararea pe linia Galati-Braila, nu pe ofensiva pana la varsarea Nistrului in Marea Neagra. Aici se leaga sau se poate rupe tot……in cazul asta depinde de ce vor decide rusii. Noi ajungem primii acolo orice ar fi, dar cand ajunga la Nistru se opresc sau ne luptam? Noi vom primi ajutor imediat sau ramanem carne de tun pentru rusi? Dungaciu spune ca noi trebuie sa securizam ceea ce putem, dar se ia in calcul si riposta Rusiei acolo sau nu? Incerc sa sper din ce in ce mai mult ca exista o intelegere intre marile puteri pentru ruperea Ukrainei, iar noua ne revin teritoriile pierdute, poate plus nordul maramuresului in compensare pentru Cadrilater. Sa dea Dumnezeu sa scapam odata de blestemul asta care a lovit neamul romanesc, dar sper sa nu se ajunga la razboi ca atunci e rau de tot. Consilierul ala al lui Putin tot vorbea de interesul Rusie pentru Finlanda, Tarile Baltice si Belarus….nimic despre Basarabia si gurile dunarii. Poate chiar s-a facut o intelegere si asta e strategia de adormire a Ukrainei pe partea sudica….ei sunt concentrati la granita de est unde sunt stationati aia 100 de mii de rusnaci! 🙂

    • Paşleşte matale cu Loganu din dotare.! DFaca ai o masina mai buna racletii o sa fie incantati!!
      Asa al mica barda te rog cum am putea sa „in prima faza sa intram in sudul Basarabiei(astazi la Ukraina) si sa securizam gurile dunarii” Gurile Dunarii find aoclo un se se varsa in mare . Si daca o facem ” in cazul in care rusii inainteaza spere Odesa” se prera poa sa ajunga ei la Cetatea ALba inainte ca sa trecem noi de Chilia Noua!!
      Nu stiu daca ai privit harta Buceagului : mama balta dupa balta si din ce am auzit stud stud stuf … Drumuri putine si nu prea bune. Ma rog se poa ajunge pe fluviu – nu stiu insa ce mmai fac monitoarele noastre. Si daca mai avem nasve ptr transport trupe. Sa zicem ca or fi .. insa insa …
      Nu te baza ca reactia fortelor ucraineniene va fi la fle de eroica ca aia din Crimeea!! DFuopa cate tun minte s-au arata destul de agresivi cand er avorba de canalul Bastroe !!

      Su lasa visurile roz chilotii ca altii se gandesc la binele nost. Trebuia sa ne gandim noi la asta… din pcate noi ne gandim doar la binele altora!

      • Bugeacul este despartit terestru de Odessa prin estuarul Nistrului, singura legatura fiind o sosea in vecinatatea localitatii Palanca, concesionata de R.Moldova Ucrainei si care este inca in curs de negociere ca si delimitare. Deci cu o mana de trupe plasate in Palanca, pe teritoriul R. Moldova, ai izolat practic terestru Bugeacul de Transnistria si Odessa.
        Riscul este o deplasare spre sud pornind dinspre Tighina/Bender, aflat 2/3 sub control separatist, insa greu de consolidat cu trupe care trebuie sa treaca Nistrul si ar deveni imediat vizibile.

        Vezi harta din scenariul publicat acum cateva zile:
        http://www.rumaniamilitary.ro/transnistria-un-scenariu-de-cosmar
        mai exact:
        http://rm-cdn.serverhost.ro/wp-content/uploads/2014/03/124-small_Evolutie_Transnistria.jpg

        • @Marius
          Mai exista un pod mobil, de sosea si cale ferata, chiar in gura limanului Nistrului, dar nu stiu in ce stare se afla. Il poti vedea pe Google Earth.

          • Asta e colajul cu delimitare, am publicat si noi mai demult despre asta:

            Te referi la trecerea cu cale ferata de la Bugaz, care, interesant, se duce apoi spre R. Moldova…

            • Acolo sunt cativa km cu o fasie industriala, destul de ingusta. Practic ar trebui sa se incoloneze si sa treaca in sir indian, o formatie ideala pe timp de razboi 🙂
              E suficient ca de la Palanca sa trimiti o grupa speciala acolo, dupa care le raman doar optiunile amfibii 🙂

        • DraCii mei cei dragi
          intamplator am facut plaja la Bilhorod-Dnistrovski (numele ucrainean al Cetatii Albe.Numa bun sa -mi incurce limba si bitii!!) si baie in liman (1990)
          La Cetatea Alba se mai poate ajunge si cu niste bampoare. Nu prea mari ca portu nu e atat de mare insa cele 2 bampoare care dormitau la soare aveau vreo 70 m lungime fiescare si parca mai era loc ptr unu (dormitau ca portu si orasu sa zic asa erau sub semnul Adormirii Maicii Domnului!) . Si mde fapt cam tot estuaru este destul de prielnic unei debarcari.
          Deci daca „noi” trimitem ceva trupeti pe acolo ce le dam ca sa opreasca niste barcute dragute dotate si cu niste rachetele si tunulete mici si dragute de vreo 130 mm?
          Si cand m-am intors la Odesa (frumusel oras si ce opera!!) cu autobuzul .. parca nu am vazut ca malul vretic al Nistrului sa puna mari probleme unei traversari .. zau asa!!
          E drept este un singur pod si ca Whithman si Tigrul si Palanca samd samd samd. Insa dragi domni va amintiti de „batalia de la Costesti”? Acolo la Costesti un destept sau mai multi inteligenti au postat jandarii pe sosea (ca deh Palanca! o mana de oameni!) insa din pacate mineri erau rezervisti instruiti asa ca au „manevrat” prin flancuri (spre oroarea ziaristilor „democrati” si reformati!!) si .. si .. au castigat minerii !!
          Eu as preusupune ca generalii lu Putin sunt macar la nivelul de instructie al minerilor de la Costesti! Asa ca se vor stardui nitel sa „manevreze” nu vor inainta in pas de defilare ..cel putin asta ar fi facut tanalagii din regimentu unde mi-am udeplinit stagiul militar (erau de-a deptu obsedati!)
          Adica draCi domni ma scuzati dar cred ca armata sovietica mai are niste mijloace de travesare , macar cat regimentu din Botsani in anu 1973 (barci de cauciuc cu motoare horsbord demodate de prin WW2). Ca daca mai tin minte e uniii zisi „geniu” care cica ar construi si poduri. Si indefinitiv in WW2 Niprul a fost trecut de unittai sovietoce prin „mijloace manuale”.
          Deci daca „noi” trimitem ceva trupeti pe acolo ce le dam ca sa opreasca niste genisti ce vor fi „acoperiti” de artilerie si aviatie?!
          Si parca trupele ruse au si niste elicoptere … oare nu ar putea trece un batalion de Spetnats in spate ? Asa vreo 20 elicoptere cred ca ar fi de ajuns … mai ales daca au cateva de atac ca insotitori!
          Deci daca „noi” trimitem ceva trupeti pe acolo ce le dam ca sa opreasca niste Hind ?!

          Si in cele din urma.
          Domnule Zgureanu multumesc pentru hartzile atasate… Insa daca sunteti amabil sa va uitati pe ele veti descoperi ca imediat la N Odesei este Transnistria. De fpta RKKA la Odesa inseamna si jonctiunea cu Transnistria. Asta inseamna si podul sau pordurile de le Tirapsol plus alte facilitati plus kilometrii in plus de rau pe unde se poa traversa ….

          Si nu imi reprosati lipsa de respect. Eu va repect insa dumneavoastra domnilor ar trebui sa va aminti de trupele de geniu si sa il lasati pe Whitman sa se odihneasca in pace

          • nu e chiar asa, ideea este sa-i intarzii suficient ca sa se desfasoare in teren… Cateva zeci de mine plasate peste noapte ii pot intarzia suficient ca tu sa-ti consolidezi niste pozitii, chiar in fata lor. Si daca e sa mai sara cate unul de pe mina, pe cine vor acuza ca le-a pus acolo ? 🙂
            Oricum fortele nistrene/ruse ar fi considerate agresori acolo… ca ar fi in ofensiva.
            Doar am exemplificat cum niste trupe bine plasate ar putea izola Bugeacul, cel putin pentru o perioada. Si aici e vorba de faza initiala, similara cu Crimeea, cand te trezesti cu niste voluntari fara insemne cu TAB-uri cumparate de la supermarket care iti vin pe sosea sa stabileasca puncte de control.
            Apoi, de s-or trezi fata in fata cu trupe ale R. Moldova si alti voluntari, cred ca le va lua ceva timp ca sa se decida sa forteze trecerea sau sa deschida focul, pentru ca aia inseamna razboi.

            • Dle Zgureanu

              cu tot respectu’ da daca mnevaosta va ganditi ca cateva zeci de mine .. poa va gansditi la mine atomice
              In tot cazu mine atomice nu avem. Iar mine din alea antipersonal ne-am nagajat sa nu mai folosim . Si mi se pare ca n u stuti ce e aia o mina daca suntei asa de conocs ca cucateva zeci de bucati securizezi ditai podu,,
              Si dimneastra nu mipati exemplificat decat cum nu se face treaba . Ca imzi ziceti de o amna de oameni la Palanca sau .. eru vaz zic ca orice indivd normal la cap ar trece prin alta paete si v-ar lua pe la spate!!! SI n u va faceti iluzii – daca „aia” au ordin s ainainteze.. inainteaza. Asaca daca trimiti trupe s aopreasca apai est6e musai sa aiba la indemana mijloace cu care sa opreasca sio nave, si blindate si aviatie.

              • Marius Zgureanu

                Eu ma gandesc la o forta de interpunere, nu la razboi.
                Daca rusii au de gand sa atace o forta de interpunere, vor trebui sa-si asume si anumite consecinte. In Crimeea teaba a fost atat de unsa pentru ca au evitat sa traga si sa lase morti in urma.

                Cred ca si in acest caz vor trebui sa se poarte cu manusi. Totusi, nu mai suntem chiar in perioada sovietica.

                • Cimitirele sunt pline ca urmare a unort idei din astea „nu mai suntem chiar in perioada” .. SUNTEM!!!
                  Si o forta de inyerpunere trebuie s aiaba ceva in spate ..
                  O forta de interpunere care are ceva serios in soate se poa scvonstitui si din invalizi .. cdaca se stie ca la oa dica invalidu se inlcuieste cu forta destula.
                  Da in cazu nots ca care forta d einterpunere? Ce are in spate? Nu se stie cate avioane cvare nu se stie daca zboara sau nu cad si singure , un numar neprecizat de tancuri cam neintretinute ?
                  O tara din care tineri se straduiesc sa plece, in care mare speranta econimica e sa ii faci pe pensionari sa crape mai iute , in care aiai care se dau destepti si cica ca gandesc se indigneaza cand aud de suveranitatea nationala samd samd.

                  In plus dle Zudraganu mai recititi ce a scis GSG despre ce ar insema furnizor de securitate. Ziceti unde a gresit…atrunci cand a anbalizat conditiile scrise de dvoastra..

                  Si in final. O forta de interpunere este una solictata de cel putin una din parti. Nu de lata dar trebuie s ai se permita accesul. Deci domnule cum ar ajunge dforta de interpunere la Liman?! P_e unde ? Adica ar fi primita de ucrainieni sau ar fi respinsa?!
                  A si nuy uitati – in Crimeea rusii nu8 au tras cu arma findca nu au intamponat opozitie. Deci cum crddeti ca ar fi cu fota de inteprunere? Vin rusii.
                  Dumneavoiastra comandant al unui post al foprtei de interpunere in capu lu podu ce ati face daca ciolovecii nu intege ca nu au voie sa ttreaca cu magarm purce , TAB si tanc :
                  1)v-ati da deoparte
                  2) ati deschide focul
                  3)atiu ruga pe aia din armata uccraineana sa stea cuminti?!

                  Ptr 1 : da atunci ce mia cautai pe acolo domnule
                  Ptr 2 – si ce credeti ca ar face cilovecii ? (va zic eu ar execata foc cu tot ce au!!
                  Ptr 3 – ce fel de interpunere ar mai fi si aia ?!

                  Si asa intre noi – p[ai merita sa va stricati reputatia numa ca sa scoateti la vopsea pe Dungaciu ?!

                • Marius Zgureanu

                  Ghita Bizonu,
                  Ai nostri vor fi acolo ca forta de interpunere doar cu acordul NATO, cred ca le e clar la toti.
                  GSG9 a scris corect ce a scris, lasand insa deschisa portita cu „daca ne dau altii mura-n gura” sau ne sil”u”esc.
                  Rusii nu vor deschide focul daca au in fata o forta apartinand NATO ci vor incerca sa o ocoleasca, un fel de episod Pristina, dar cu rolurile inversate.

                  iar in final, nu ma cheama Zudraganu, dar o pun pe seama dexteritatii la taste …

          • Ghita, pur strategic vorbind zona e usor de aparat. Punct. Desigur daca pui in scena niste mineri de la Costesti contra 20 elicoptere cu Spetnats sau alt scenariu fantezist se schimba treaba.

            Insa situatia nu sta asa. In primul rand, Buceacul in sine si-a pierdut orice relevanta strategica – nu vrea nicmeni sa il apare sau sa il ocupe, in al 2-lea rand apartine (inca) de Ucrainieni. Daca vin Rsii pe acolo inseman ca s-au caftit deja cu Ukrainenii deci nu o sa vina in sir indian. In al 3-a rand grija lor nu trebuie sa fie Armata Romana ci trupe SUA de erectie rapida care sunt in zona si care „o da parte in parte” oricand cu Spetnats

            • @Pax

              Trupe americane vs trupe rusesti? Pentru Bugeac? Sau pentru Tansnistria? Hai bre fi serios. Americanii in primul rand nu o sa ne lase nici pe noi sa facem ceva „nesabuit” si tu ii vezi luptandu-se cu rusii pentru niste fasii de pamant care pentru ei nu au nici o valoare. Unchiu’ Obama a spus-o clar – optiunea militara e rezervata strict pentru apararea tarilor membre NATO. Restul se descurca cum pot cu Ursu, nu-i treaba lui.

              • Pentru Buceac nu. Asta am scris si eu: importanta strategica e zero. Cu Transnistria e mai complicat.

                Transnistria nu poate exista fara drum de access: Cum Ukraina nu mai e o ruta viabila asta ar insemna Odesa la rusi (ca buceacul nu are port si cu salupa pe Nistru nu faci treaba).
                Deci Transnistria insemna defapt o enclava Kaliningrad 2 + Odesa. E o miza importanta si la nivel NATO si pentru Rusia.

                Nu as confunda CE SPUNE Uncle Sam cu CE FACE. Oficial nu are nicio legatura cu ce s-a intamplat in Ucraiana, neoficial putem sa ii credem si pe Rusi and zic ca si-au bagat coada. Stim pe pielea noastra, revolutiile nu se intampla singure. Revolutiile sunt date de cineva. Iar la Kievau fost lupte serioase: lunetisti/etc.
                La Kogalniceanu din cate stiu au aterizat 600 marines. Trupe de reactie rapida care ar pune ceva probleme chiar si spetsnaz … oricum nu mai multa experienta de real combat decat ei. Iar Americanii ar avea destule argumente sa nu „scape” acest conflict:
                – O prima intalnire de evaluare (conflict limitat) a armatei ruse.
                – O limitare e influentei in est pe care Rusia se pare ca vrea sa o recastige. Nu repeti greseala din WW2. Il lasi pe Hitler sa castige jumatat de Europa ca sa pierzi milioane de soldati si ani de razboi dupa.
                – Testate echipamente cu un adversar mai de soi. Ca Afganistan/Irak/Libia a fost mai mult target practice….

                • @Pax

                  In Romania vor ateriza 175 de marines. Cu posibilitatea ca numarul lor sa varieze in limita marjei de 600 maxim. Sunt doar mutari simbolice menite sa ridice moralul aliatilor din est.

            • Eu nu as neglija nici FOS-ul romanesc. Cu siguranta ca la o adica o sa fie un mixt de FOS al nostru cu Trupele de reactie rapida americane dislocate recent pe MK. Trebuie sa existe o motivare a prezentei lor…iar singurei acolo nu prea gasesc. Nu cred ca acolo o sa fie trimisi soldati din trupele regulate romanesti, ci spuma spumelor. Idem daca se mai trimite ceva pe langa FOS…tanchisti, rachetisti, blindate e.t.c. O sa fie o inclestare a dracului acolo, tocmai de aia cred ca daca ajungem primii acolo….asa ramane linia frontului si nu se trage 1 glont. PS sa nu be facem iluzii ca ne ducem acolo de capul nostru….sau ca americanii ii lasa pe rusi sa ajunga la gurile dunarii. Asta-i zona de siguranta a NATO. Cat despre ‘spate’ el e pe vine. Shalom! 🙂

    • ” Incerc sa sper din ce in ce mai mult ca exista o intelegere intre marile puteri pentru ruperea Ukrainei, iar noua ne revin teritoriile pierdute, poate plus nordul maramuresului in compensare pentru Cadrilater.” ai fantezii interesante trebuie sa recunosc :))

    • Dupa ce am aflat ca „Sunt 23 de ani de când Romania a pierdut din nou puțina independență pe care reușise să o cucerească sub regimul (desigur dictatorial) al lui N. Ceaușescu”, m-am oprit.
      E suficient 🙂

  6. Din punct de vedere al Romaniei, zona Odesa este cheia. Cine controleaza Odesa controleaza Transnistia si Moldova plus o parte din resursele, din Marea Neagra, care ar reveni Romaniei.
    Daca Rusia obtine Odesa este o tragedie pt. Romania(daca Rusia nu le castiga le pierde):
    -Transnistria devine viabila din punct de vedere al aprovizionarii cu materii prime precum si al exportului. Economic si militar usor de sustinut ea va controla RM si intr-o mica masura chiar si Romania;
    -Rusia va crea un climat care nu va permite exploatrea resurselor, din Marea Neagra, care revin Romaniei.
    Din punctul meu de vedere zona Odesa este pt. Rusia mai importanta decat zona rusofila din Ucraina.

    • cam asa vad si eu lucrurile… ultimele semnale arata ca Vestul si Rusia negociaza la greu zona asta, Transnistria + R. Moldova… sa vedem cum se termina desi declaratiile rusilor arata ca par sa piarda teren, mai ales din cauza precedentului Crimeea, unde s-au servit si nu mai pot da innapoi. Teoretic ar fi randul Vestului sa-si ia partea, pe imediata vecinatate, cum au facut si rusii cu Crimeea, si poate inainte de alegerile din Ucraina, cand lucrurile se vor incinge iar.

      La cat de bine stam la toate capitolele, cred ca cea mai buna optiune e sa ne rugam sa iasa bine, macar partial, si pentru noi si fratii nostri de peste Prut sau chiar de peste Nistru.

    • Subscriu si eu. Cheia e Odesa, cand am vazut stirile cu concentrari de trupe in estul Ucrainei am fost sigur ca e bluf si ca urmeaza rapid o lovitura fix in alta parte: Odesa.

      Insa dar daca incerca ceva Rusii acolo nu o sa mai fie o chestiune pasnica destul de sigur… Daca Ro ar avea ceva armata mai serioasa mi-ar fi si frica: pentru a evita un razboi direct SUA-Rusia am fi fost bagati la inaintare. Asa, cu exceptia tupelor speciale, care sunt la nivel, o sa se bage SUA…

      Interesant e insa altceva: care vor fi lectiile invatate de aici. Probabil se va trasa sarcina ca armata sa fie mult mai bagta in seama (financiar vorbind) …

  7. Sincer…Am citit comentarii si analize mult mai pertinente de la membri ai acestui forum. Acesta ce se prezinta ca „politolog” e platit sa ****** ??? Sincer, mai bine prezentati analize facute Marius, gsg si george decat tot felul de prostii arhicunoscute prezentate de tot felul de i*mbecili….

    • Rusine sa iti fie (si MIE !) Adica asa te iecsprimi fata de un teleptaul uficial ?!
      Oai vezi d’aia suntem, un d esuntem – ca dungarti din astia e cei care „gandesc” poiliticile in Romania!!!

  8. http://www.evz.ro/statele-unite-au-suspendat-dialogul-cu-rusia-pe-tema-scutului-anti-racheta.html
    Americanii au oprit discutiile cu rusii pe tema scutului anti racheta….poate-l continua cu romanii….de la distanta!

  9. Exerciţii militare de amploare în regiunea transnistreană. Militarii învaţă să monteze poduri peste Nistru în cel mult 12 minute
    http://www.publika.md/exercitii-militare-de-amploare-in-regiunea-transnistreana–militarii-invata-sa-monteze-poduri-peste-nistru-in-cel-mult-12-minute_1870901.html
    http://deschide.md/ro/news/externe/318/%C3%8En-Transnistria-au-loc-aplica%C5%A3ii-militare-cu-participarea-trupelor-de-artilerie.htm
    Noi manevre militare în stânga Nistrului. Compania de pontonieri a unități de genişti au efectuat exerciţii de instalare a unui pod de pontoane, transmite novostipmr.com.

    Potrivit sursei, pentru început militarii au avut sarcina să pregătească teritoriul pentru dislocare, apoi au avut loc instrucţiuni teoretice.

    În cele din urmă vor demara construcţia podului de pantoane peste râul Nistru care trebuie să reziste la o greutate de 40 de tone.

    Misiunea militarilor este de a asambla construcţia, să o împingă de la mal, după care să o transporte la locul de destinaţie pentru a o fixa. Toată operaţiunea trebuie să dureze nu mai mult de 12 minute.

    În acelaşi timp, pe un poligon din regiune au loc exerciţii militare cu folosirea de tancuri şi mortiere de 80 şi 120 de mm, informează aceeaşi sursă. De asemenea, în exerciţiu au participat şi forţele antiaeriene.

    • E .. domnule Zgureanu

      si cum ramane cu mica discutie dusa ieri 3 aprilie 2014 de la la 12:54 la la 20:40 si exemplu lu’ ala cu Tigrul cateva zeci de mine si poful de la Palanca ?! Pai chiar mneavoiastra scrieti aici ca pontomierii rusi ar putea pune un pod in 12 minute ….
      Adica stimate domn mai incet cu entuziasmul si exemplul inaltator si mai atent la flancuri si mijloace .
      Si scuze ca v-am gresit numele de familie. Destele , ochii samd

      • Orice ponton este vulnerabil si nu-l poti face decat atunci cand ai asigurat celalalt mal, ori asta nu poate fi decat in zona Tighinei. Pontonul suporta pana la 40t, deci poate sustine camioane si blindate usoare (BTR-ul oricum trece prin vad), fiind util mai mult aprovizionarii.

        Exemplul cu tigrul era pentru a demonstra ca orice colana e expusa, chiar si unui tragator (sau unuia capabil sa ilumineze/dirijeze tirul) solitar. Iar daca blochezi un capat al podului cu obstacole si trupe, cu siguranta vor pierde timp sa treaca… sa nu mai vorbim daca il deteriorezi consistent, inainte sa treaca primele unitati.

        • Nu era vorba de entuziasm ci ca la o adica si optiunile transnistrenilor sunt destul de limitate iar la o cursa in Bugeac nu ar iesi neaparat castigatori, putand fi incomodati serios la anumite manevre.

          Si aici nu vorbim de situatie de razboi ci de incercare de preluare „soft” a regiunii, prin controlul unor puncte cheie.

  10. Serviciul Federal de Securitate al Rusiei, FSB, a anunțat reținerea a 25 de cetățeni ucrainieni, acuzați de organizarea unei serii de atentate pe teritoriul Federației Ruse.
    http://deschide.md/ro/news/externe/333/Timciuk-despre-terori%C8%99ti.htm

    În comunicatul oficial remis presei, este indicat faptul că printre reținuți se află trei membri ai grupului radical „Sectorul de dreapta” și că toți suspecții ar fi primit indicații direct de la Serviciul de Securitate al Ucrainei. Potrivit canalului NTV, atacurile erau pregătite în regiunile Rostov, Volgograd, Tver, Orel și Belgorod, precum și în Republica Kalmîkă și Tatarstan.

    În acest context, analistul ucrainian Dmitri Timciuc emite o ipoteză plauzibilă asupra intențiilor Kremlinului: căutarea unui pretext pentru invadarea Ucrainei, unul care să fie acceptat și foarte apreciat de populația rusă, dar și greu de contestat de comunitatea internațională.

    Iată ce spune Dmitri Timciuc:
    Putem face haz de necaz sau bancuri pe seama lui Putin, dar situația este într-adevăr amuzantă : după ” banderizarea” Ucrainei, acum Putin ne pune în cap și organizarea de atacuri teroriste de către SBU (Serviciul de Securitate al Ucrainei).
    În Crimeea, Rusia a acționat ca un bandit, cu soldați fără însemne, a ocupat nave cu metode piraterești. Și acum puterea teroristă, Rusia, are tupeul să ne acuze de terorism!

    Acesta este un joc foarte periculos . Aceste fantezii morbide confirmate de FSB-ul rusesc lasă de înțeles care sunt planurile lor de viitor. Și, în același timp, dovedește că nonsens-urile debitate de mass-media rusă nu sunt producții proprii, ci directive sosite de la Kremlin.

    În acest context, să nu ne mirăm dacă Putin își pune în cap să arunce în aer câteva blocuri în Rusia, apoi FSB să aducă probe că a fost un atac terorist pus la cale de „Sectorul de dreapta”, fapt care i-ar permite să justifice o intervenție militară în Ucraina.

    Comentariul a fost făcut de Timciuk, pe rețeaua de socializare facebook.

    Precizăm că, de o manieră similară scenariului descris de Dmitri Timciuk, Putin a procedat în 1999. La sfârşitul anului, Rusia a fost zguduită de o serie de explozii, în blocuri de locuit. S-au înregistrat sute de morţi și mii de răniţi.

    Acesta a fost pretextul invadării Ceceniei, întrucât FSB-ul rusesc „a dovedit” că atacurile au fost puse la cale de ceceni. Ce s-a întâmplat în realitate este demonstrat de jurnaliștii de la Novaia Gazeta.

  11. Nu vad de ce Rusia n-ar lua, (afara de tot estul Ucrainei – inspre sud cred ca vor atinge Niprul) si Transnistria cu tot cu Odesa pt ai da deschidere la mare.
    Ucraina ramane cu o zona de litoral bunicica intre Odesa si Mykolayev.
    N-ar fi exclusa o cedare unei parti a Bugeacului (cel mai probabil fara iesire la mare sau Dunare) – ramas separat de Ucraina Rep Moldova, in schimbul Transnistriei si prieteniei…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *