In timpul vizitei Presedintelui Chinei la Berlin, din 28 martie, cei doi lideri au facut un schimb protocolar de cadouri. In timp ce Xi Jinping i-a oferit Cancelarului german un set de vaze de portelan, Angela Merkel i-a oferit liderului chinez o harta a Chinei din 1735, harta pe care Merkel a numit-o „prima hartă exactă a Chinei” si care cuprinde toate teritoriile care au fost pierdute de atunci de catre Beijing, inlcuzand aici Mongolia si o parte importanta din Siberia.
Insa pe aceasta harta apar si alte teritorii care fac astazi parte din teritoriul Rusiei, cum ar fi si Insula Sahalin.
Stirea despre harta-cadou, aparuta in media din Hong Kong pentru prima oara, a facut efectiv explozie pe internetul chinezesc si in mass-media nationala, starnind un imens val de sentimente patriotice. In acelasi timp pe internet au parut o sumedenie de multumiri adresate de bloggerii chinezi Angelei Merkel sub ideea ca aceasta harta este ”mai grăitoare decât o sută de mii de cuvinte”, generand un val de sentimente pro-germane.
Acum daca stam stramb si judecam drept, gestul este foarte important si pune o mare presiune pe Rusia, Germania semnalizand probabil o mai mare deschidere catre Beijing in anii urmatori, iar aceasta “deschidere mai ampla” poate insemna directionarea capitalului si tehnologiei germane preponderent catre China, poate chiar o incalzire a relatiilor politice si militare cu aceasta tara, in momentul in care si in Israel, companiile producatoare de tehnica de lupta au cerut oficial ca embargoul asupra comertului cu arme catre China sa fie macar un pic relaxat.
Daca tinem cont si de recentele stiri, adevarat neoficiale, despre disponibilitatea Moscovei de a livra Chinei submarine clasice cu AIP de generatia a V-a din clasa Kalina si sisteme AA S-400 Triumf, putem concluziona ca Vladimir Putin a sesizat ca piata de armament a Chinei poate fi un calcai a lui Ahile pentru Rusia, in conditile in care Occidentul ar fi mai permisiv fata de unele exporturi de material militar.
Angela Merkel a facut un gest plin de semnificatii politice, dar in acelasi timp si-a asigurat si un capital mare de simpatie din partea Beijingului, stiindu-se ca astfel de gesturi sunt foarte importante in cultura asiatica.
Daca tinem seama si de avioanele americane din Polonia si Tarile Baltice, de dislocare in Romania a unei unitati, la nivel de companie, a USMC, de periplul navelor NATO prin Marea Neagra, putem concluziona – fara sa gresim prea mult – ca incet, incet Putin s-ar putea sa nu scape chiar nepedepsit, iar posibilitatile Moscovei de a continua intr-un fel sau altul marsul prin Ucraina, pentru ocuparea altor teritorii, nu va mai fi la fel de facil, in acest moment cam toate privirile fiind atintite catre Transnistria, miza acestor zile, o zona care este din punctul meu de vedere chiar mai importanta, strategic vorbind, decat Crimeea pentru viitorul echilibru militar din zona sudica a UE/NATO.
GeorgeGMT
Meciul pentru Ucraina e departe de a se fi incheiat…
http://www.evz.md/viktor-ianukovici-alegerile-de-pe-25-mai-risca-sa-provoace-dezintegrarea-ucrainei/
Fostul președinte ucrainean Viktor Ianukovici a declarat miercuri, din locul unde ascunde în Rusia, că alegerile prezidențiale anticipate de pe 25 mai riscă să conducă la dezintegrarea Ucrainei și a pus pierderea Crimeii pe seama politicilor antirusești adoptate de cei care l-au înlăturat de la putere, mărturisind totodată că i-a ‘tremurat mâna’ când trebuia să ordone reprimarea protestelor din luna februarie, transmite agenția EFE, citat de Agerpres.
Alegerile de pe 25 mai reprezintă ‘calea pentru destabilizarea țării’, ceea ce ‘presupune o mare amenințare către scindarea societății și chiar către divizarea statului’, a afirmat Ianukovici pentru postul de televiziune Dozhd, singurul canal rusesc a cărui receptare mai este permisă în Ucraina, întrucât se opune Kremlinului. Toate celelalte posturi de televiziune din Rusia au fost interzise de justiția de la Kiev.
In cateva zile un distrugator purtator de rachete al US Navy va ajunge in M. neagra. La o adica, cateva salve si bazele rusesti din Transnistria devin amintire.
terminati cu astea. sua si rusii nu se vor bate niciodata ! doamne fereste o confruntare directa intre cei 2
vad ca ideea asta revine cu obstinatie in unele minti infierbantate de razboi. la o adica n–o sa traga nici o racheta in peticul ala de pamant, ca doar nu-s tampiti sa inceapa un razboi nuclear pt transnistria. iar distrugatorul ala ar dispare imediat la fund. si ca sa traga in transnistria nu trebuie sa intre in marea neagra, mai copii, voi ati vzt prea multe filme americane si v-a daunat la satatate, mai puneti mana pe vreo carte, ceva.
Vad ca sunt unii care se considera purtatori ai adevarului absolut. Nu am mintea infierbantata de razboi, dar niciodata nu exclud varianta fierbinte a unui conflict rece la inceput. Probabil ai fir direct cu Putin , Obama si Sfantul Duh, de esti atat de sigur in afirmatii. LA o adica, ai citit mult, dar tot n-ai invatat ca o parere e doar o parere, nu trebuie sa dai cu bata ca nu e pe placul tau.
ăă? ” varianta fierbinte a unui conflict rece la inceput” din ciclul voi sustine impartial pe ai mei , succesuri samd .
Superb raspuns . Limpede, impecabil si pe intelesul oricui. Autorii DEX-ului pot adauga cuvinte noi.
Imi aduce aminte de: „Un foc aprins in spatele unor lucruri care nu s-au intamplat” – Valeriu Argaseala.
nu e vb de nici un adevar absolut. e vb de realism si o
minima cunoastere a situatiei militare a lumii. varianta ta
e absurda din start. daca vrei sa visezi scenarii razboinice
poti sa te joci pe calc. un viata reala nu se va intampla asta.
ps: distrugatorul ala vine in marea neagra mai degraba ca
sa asigure acoperirea aeriana pt mihail kogalniceanu, nu
ca sa se sinucida dupa scenariile tale.
mda
@ danny..acoperire aeriana impotriva cui?..ca daca-i de cafteala, e tot aia cu salvele contra Transnistriei
@razvan e evident ca ar fi doar un semnal. nimeni nu-si
imagineaza ca s-ar gandi cineva sa atace m kogalniceanu.
in cazul asta, distrugatorul ar fi imediat scufundat. e doar
o miscare de imagine de genul celei cu f 16 in polonia.in
nici un caz nu vine pe-aici ca sa traga in transnistria cum
mai cred unii.
Au mai spus unii ca e exclus din start sa fie razboi si au murit zeci de milioane. Si, personal cred ca discutiile ar fi mult mai placute daca am accepta parerile celorlati fara a face pe „desteptii” si fara a ne trimite la lecturi suplimentare sau prin alte locuri. Esti sigur ca va fi pace, perfect, da-mi voie sa fiu mai pesimist. Pe Putin il doare in cot ca mor oamenii (sa ne amintim de Kursk, Breslan si asediul de la teatru, si-a lasat compatriotii sa moara) . Si nu-l vad iesind la pensie pasnic. Daca va trebui. sa aprinda fitilul o va face. E parerea mea. Iar realitatea se poate schimba si de cinci ori pe minut.Nimic nu e batut in cuie.
sigur ca ai dreptul la o parere. doar ca asta e un site serios
din cate am vzt, adica nu prea cred sa posteze copii sau
adolescenti intarziati. problema ta e ca nu intelegi ca la
primul tomahawk tras inspre transnistria replica va fi
devastatoare. adica nucleara, pt ca rusii n-au de unde sti
ce focoase au tomahawkurile alea. asta in afara de faptul
ca ar scufunda imediat distrugatorul ala. de asta e
imposibil ca sa se intample cum spui. pe putin il
intereseaza ca mor oameni la fel de mult ca pe bush sau
merkel. e mult de discutat despre incidentele lui „de
parcurs”. eu nu cred ca vrea razboi, mai ales ca ar fi
probabil ultimul pt omenire. nu face decat sa-si protejeze
propriu imperiu de presiunile celuilalt mare imperiu. n-are
ce face, trebuie sa iasa la pensie pasnic. altfel dispare
omenirea. alternativa la pace nu exista.
Chiar îți mulțumesc că mai ajutat să-mi dau seama că am o problemă: nu văd adevărul!
De asemenea, umil îmi cer scuze că nu sunt serios în acest Olimp al înțelepților.!
cu placere, orisicand!
danny
„realismul” tau este la fel de „incurcat” ca si iecsprimarea care e cam la fel de confuza ca gandirea.. varianta fierbinte a unui conflict rece la inceput fierrbionte inseamna bum bum . Ia zi bai bauta apa dupa EBA?
Merkel i-a spus,indirect,desigur,lui Putin,prin aceasta harta,ca a deschis „Cutia Pandorei”.Si fac pariu ca nici Japonia nu a uitat de Insulele Kurile. Merkel tocmai le-a oferit chinezilor un motiv intemeiat de a-si schimba poziția.Probabil o sa vedem asta la urmatoarele intruniri ale Consiliului de Securitate al ONU.
Foarte corect.
Hai sa-i intoarcem Japoniei Taiwanul si Coreea(S+N)! De ce numai i. Kurile?
@Russian_Expert
Daca esti „expert”,stii foarte bine ca noi,cei care comentam pe aici,nu putem „Iintoarce” nimanui,nimic.Oricat ma straduiesc sa recitesc ce am scris mai sus,nu observ sa fi scris de a „intoarce” ceva,cuiva.Am vorbit doar de faptul ca Japonia „nu a uitat” ca aceste insule(Kurile) I-au apartinut.
In Articolul http://www.rumaniamilitary.ro/manualul-dictatorului-sau-sase-lectii-triste-de-tras-din-anexarea-crimeii ,am observat ca ai sustinut sus si tare ca anexarea Crimeei de catre Rusia a fost in urma unui „referendum democratic”.Iar despre cei de pe Euromaidan spuneai:”Toti is nazisti fascisti nationalisti de la Kiev. Trebu eliberata Ucraina de ei”.Nu stiu de ce,dar cand citesc ce scrii,imi vine in minte numele de Valentin Mandrasescu,de la „Vocea Rusiei”.Amandoi aveti acelasi stil,inconfundabil.
Ce drept ar avea Japonia sa primeasca peninsula Coreea si Taiwan-ul?
Ce drept ar avea Japonia sa primeasca i. Kurile?
Nemții au făcut o mișcare strategică cu acea hartă,comparabilă,în trecut,cu dislocarea unor unități militare.Cristian Negrea spunea că marile puteri își mută piesele,ca pe tabla de șah,pentru a-și învinge adversarul fără conflict.Soft and smart war plus câteva acțiuni „chirurgicale”,cu trupe speciale,pentru care nu se supără nimeni,tocmai pentru că sunt de înțeles,acesta-i viitorul confruntării dintre marile puteri.
Ce prostie! Daca Merkel a facut-o cu „trimitere” atunci e o idee tare proasta. Ce ar fi daca si Putin ar faca cadou Chinei o harta cu Germania pe vremea RDG-ului?
As da orice sa vad mutra makerelului cu fusta la pandora asta.
Eu as vrea sa vad si fata presedintelui chinez.
Heeeeeeiiii…. RDG sunt tot germani…Pe ce lume traiesti? Daca ar face cadou o harta cu RDG ar arata pe fata ca vrea fostul URSS…Si nu cred ca e Putin idiot chiar in halul acesta…Deja s-a trezit cu americani in tarile baltice (si care in curand or sa aiba baze) si prin sud…Ceea ce pe vreme defunctei URSS era imposibil…
dezbina si cucereste
Deci, din 1735 dateaza posibilitatile de reterocedare… Asa a hotarit fosta sefa de la tineretul comunist german…
Ce erau nemtii la vremea aia?
Cui sice ar trebui sa reterocedeze?
Daca se merge la asa ceva, se va ajunge la o mare problema… la nivel mondial.
Ne putem pune si intrebarea ce era usa atunci… su \frnta sau Italia…
Un gest merkelian de mare ireaponsabilitate la care ar trebui sa NU marseze nimeni.
Bine ca rusii pot face revendicari de astea dar vesticii doamne fereste.
O TAMPITA !
BAGA PE GRATIS LEMNE SUB OALA RUSIEI, EXACT CA UN COPIL DE GRADINITZA:
„SAC,SAC,SAC,NA CA TI-AM FACUT-O !”
bine ar fi sa avem si noi asa tampiti la guvernare ca ea..
Asta inseamna diplomatie, ceea ce a facut ea….
Io zic sa-i trimitem lui Merkel o harta cu regatul lui Burebista ca sa ne dea Bavaria inapoi ………. sau macar sa ne-o imprumute vreo 5 ani sa ne revenim si noi 🙂 ))))
🙂 ))
Noua daca ni s-ar face dreptate ramanem fara vecini 🙂 ))
si altii nu mai stiu cum sa mai fure….istoria e de partea noastra in orice moment, si asta e un confort pe care aproape nimeni nu prea il are si ne-ar da dreptul moral sa ne balacarim in taberele de migratori din juru’ nostru cam oricand putem si vrem.
🙂 ar fi ceva…dar faza e ca daca ne imprumuta bavaria timp de 5 ani vindem tot de pe acolo si plecam 🙂
Corect. Daca ea se intoarce in secolul 18 noi, mai cu mot, sa ne intoarcem in secolul -1.
Multumesc, Eroule! 🙂
http://adevaruldespredaci.ro/profesorul-britanic-mark-pagel-latina-isi-are-originea-in-zona-carpato-danubiana-urmareste-un-interviu-incendiar-pe-tvr-cluj/
„Mai mult de atit, intr-o alta harta lingvistica se arata ca limba ungara face parte din grupul de limbi proto-uralice, adica care se vorbeau in zona Finlanda, Muntii Urali, Siberia….
Vi se pare socant ? Aflati mai multe in aceasta duminica la “Stiinta si Cunoastere” pe TVR Cluj, cu difuzare on-line si pe internet la ora 18.30 (http://www.tvrplus.ro/live-tvr-cluj) cind se va difuza primul dintr-o posibila serie de mai multe interviuri cu expertul britanic Mark Pagel.”
Poate le facem si noi una cadou, colorata in steagul lor, si marcata cu anul stelar 2015. Si din curtuazie nefa si ei cadou una cu Romania mai maricica….cu anul de gratie 2018! 🙂
Dar daca au batut mana cu sopon? Adica vestu’ cu rusnacu’ si amu’ dau spectacol ptr fraieri ?
Ce o sa scriu este doar o idee „creatza” , scrisa de „dragu argumentlui” , sa ma dau dastept si sa ma aflu in treaba (precum canalistii politici)
1) Ucraina este un stat „esuat” , „neviabil economic” (desi daca ar fi „viabila” destui s-ar intrista!) care datoreza bani in stnaga si drepata si care tipa ca are nevoie imediat de melearde. Inainte de inventarea materialismului dialecti astfel de state erau puse suv o severa tutela pana isi plateau datoriile (cam pe la calendele grecesti primele dupa pastele cailor). Da azi cica ONU, carta atlantica, nspe declaratrii samd nu se poa sa debarci si sa incepi sa dai ordine .. de plata! Asa ca Ucraina ramane o bomba cu ceas in inima economica (bancara) a ERRORpei :
2)„Raiffeisen International şi Bank Austria – au împreună o expunere de 8 miliarde de euro pe Ucraina, iar 70% din creditele acordate în această ţară sunt în monedă străină Coşmarului politico-militar din Ucraina i se adaugă acum cel al creditelor, care, pe fondul devalorizării accentuate a grivnei, scapă efectiv de sub control (http://www.romanialibera.ro/bani-afaceri/companii/bancile-sanatoase-salveaza-bancile-europene-cu-probleme-330186) Ca situatiunea se poa imputi mai iute ca pestele vara .. Daca cad alea 2 banci se poa sa traga dupa ele Austria (n-ar fi premiera .. prin 1930, pentru cateva zile, Austria a incetat platile si a tras obloanele), si azi Austria este membra (respectabila nu scroafa PIGS) a zonei euro si a UE… cu conexiuni prea puternice in RFGea (adica cam tot ce este industrie in Austria e filiala) si se duce dracului sandramaua si ORROR pa!!! Si puteti fi listiniti – „normnal” ar mai fi si lati interesati de aplicarea unei proceduri de insolventa !!!
Asa ca s-a gasit solutia acceptabila
3) Partajul Ucrainei! Rusia ia ceva (Crimeea? Crimeea plus altceva?) si se declara satiscafuta (adica considera ca Ucraina nu mai are nimic sa ii plateasca) iar restul – cat mai ramane?! – va intra sub o tutela internationala care se va asigura ca Ucraina ce a mai rams va duce o politica „responsabila” si „sanatoasa” astfel incat sa fie cu ratele la zi cand o veni Iisus a 2a oara.
In sensul celor de mai sus ar pleda ciudata moliciune a Rusiei (care se pare ca a ramas incotzopenita in Crimeea desi nu e sezon de plaja!) si la fel de energicele reactii occidentale :comedie ptr fraieri!!
Sa zic asa e de stat cu ochii pe butelie (cestiunea datoriei ocarinene)
2. Tu glumesti banuiesc cand spui ca o pierdere de 8 miliarde de euro ar trage Austria jos nu? PIB-ul austricilor e de vreo 400 miliarde iar Raiffeissen nu cred ca e banca de stat….Sincer si Romania pierde macar suma asta anual din varii motive si nu este trasa jos….
Nu glumesc. Prabusirea a 2 banci mari poate avea urmari nasolae rau .
Si sa nu uitam : noi (eu , tu samd) am intrata in inexprimabilu’ de acum odata cu lansarea celebrisimului „imediat 20 miliarde” . care a fost urmat de taieri de venituri si cresteri de TVA (la RR si icre negre nu a crescut!). Si asta pentru ca bancile .. aveau nevoie de banuti. Fiindca „mamele” din Apus aveau probleme si aveau nevoie de orice firfiric. Iar in Romania o politica prudenta silea ca bancile sa tina in rezerva ceva banuti. Asa ca noi binevoitiri am redus nivelul rezervelor minime oblogatiorii .. si ca atare a trebuit sa imprumutam ca sa inlocuim. Si printre marii bernficiari au fost exacta bacile austriece din Romania .. care banci erau supraexpuse in Ucraina !!!
da locu amerlocilor in ecuatia asta care-i? ies ca paduchele in frunte ?
Berlinu ce face ? Pune presiune? La ce? La conducta de gaze?!
Acu daca voi credeti ca chinezi au nevoie sa loe aducva aminte careva de Amru si unele dicvutii „nepeincipiale” si „netovarasesti” e treba voastra, Insda prin Chinaar fi unii care sa itsi aduca aminte unde si de mama cui le-au murit fratii (http://en.wikipedia.org/wiki/Sino-Soviet_border_conflict)
Angelika se da jmekera degeaba . Desi pe termen lung intersele Chinei si Rusiei sunt divergente – si io, Bizonu, zic ca nu e vorba doar de zona Ususri samd ci de intreaga Siberie! – momentan China si Rusia sunt unite de necesitate. Adica China are nevoie de Rusia ca sa cumpere hidricarburi si materii prime din Siberia si mmai ales arme moderne iar Rusia se fala in situatia ytragi=comica ca daca doreste sa isi pastreze capacitaile de priectae ale unor arme avansate .. ei bine trebe sa vanda cele mai mdoerne arme Chinei !! (cam 10 ani in urma cvele mia taru Suhoiuri erau alea chinezesti, Rusia nu avea bani ptr ele!!) Si amebeler amandoua tusdoua ar alti competitori mai importanti …
Da io pun o alta intrebare: e Merkeloaza nepoata Telegramei Zimmermann ? Ca si arunci au vreut sa puna presiune …
prin absurd ca sa visez si eu ca alde sebi, in caz de conflict mondial intre sua si rusia, in ce directie credeti c-o sa-si lanseze china rachetele nucleare? nu-s de ce dar as paria ca spre sua. cu rusia o sa se socoteasca mai tarziu.
I-a dat o harta cadou. Mare chestie. Dar cand a venit vorba de sanctiuni dure la adresa Rusiei s-au fofilat toti ca au afaceri de zeci de miliarde de Euro.
Daca privesc situatia ca pe un razboi economic , Merkaloaica o facut o treaba pe cat de inteligenta pe atat de parsiva [oarecum benefica din noroc fata de Romania daca dobitocii din campanie electorala or sti sa prinda trenul ].
Practic FORTEAZA RUSIA SA LUPTE PE 2 FRONTURI. Si normal ca China nu poate sa ocupe cu trupe[generand conflict deschis ] teritoriile de pe harta , dar fiind principalul gestionar a fondurilor monetare la ora actuala i se deschide usa sa le ocupe financiar , slabind rubla . In acelas timp bancile europene se pot relaxa , chiar in ce priveste Ucraina si ,sper eu Moldova .Deci practic inconjoara Rusia si la o adica o vor forta sa cedeze financiar .Retragerile masive de capital din Rusia , vor genera falimente iar firmele chineze cu apendice europene vor instala ”afaceri ”prin Siberia si celelalte state mentionate , sub acceptul Europei …Daca Rusii nu se misca repede cu cadouri si concesii fata de China la faza asta or s-o muste urat de tot , chit ca si prin aceste cadouri vor pierde suficient cedand technologii si resurse pe care altfel le-ar fi conservat pt . a-si tine moneda puternica . .
Harta aia e un fake…daca te uiti mai atent la poza hartii, vezi tag-ul cu pretul si inscriptia „made in china” 🙂
La care din cele…2 harti te referi? 🙂
La asta:
http://unimedia.info/stiri/video-merkel-i-a-daruit-liderului-chinez-prima-harta-exacta-a-chinei-cu-teritoriile-ruse-pe-ea-74467.html
E o restabilire sau un acord sau o permisie garantata de Europa in ce priveste sferele de influenta economica in schimbul unui posibil ajutor sau schimb financiar a Chinei fata de Europa in detrimentul Rusiei .
Toata problema e ca daca miscarea le va reusi , cat i se va permite Rusiei sa -si mentina controlul ? O slabire prea puternica , totusi nu ar fi prea benefica pt . stabilitatea in regiune , viind vorba din nou de 2 poli de influenta , la fel ca in razboiul rece , de data asta occidentul si China , mult mai puternica si mai pretentioasa chiar decat e la ora actuala …
N-ar trebui sa uitam ca una dintre cauzele celui de-al doilea razboi mondial a fost eliminarea Rusiei de pe piata europeana.
@vgeorgicas Hm, un pic de documentare din surse alternative poate nu v-ar strica stimata doamna, Nu exista printre cauzelel celui de al 2-lea ww nici una care sa semene cu ce spuneti dvs.
LOL, asa ceva demult nu am auzit ^_^
Si putin poate sa faca cadou lui merkel o harta cu prusia orientala….
Ce drept ar avea China de a ocupa Mongolia si o parte din Siberia? China este cam lacoma. Nu este suficient ca au ocupat Tibetul si Manciuria? Cat de departe ar vrea chinezii sa mearga?
Nu china si-a manifestat dorinta. Ea a dat un set de vaze de portelan. Madama s-a trezit cu harta.
In ceea ce-i priveste pe ceinezi, ce-i al lor, este al lor. Este cel mai longeviv stat la nivel mondial. 2 000 de ani de statatlitate nu-i de ici de colo. Statele europene, majoritatea dintre ele nu ating nici una mie. Germania insasi doar citeva sute chinuite si agitate. Parca ”Razboiul de 100 (una suta) ani ” a fost in teritoriul daomnei M.
Citat din Wiki
Pacea Westfalică din 1648 a pus capăt războaielor religioase dintre statele germane, dar imperiul a fost împărțit de facto în numeroase principate independente. Din 1740, monarhia austriacă de Habsburg și Regatul Prusiei au dominat istoria germanilor. În 1806, Imperiul a fost dizolvat ca urmare a Războaielor Napoleoniene.
Teritoriile alea din Siberia faceau parte din China in sec XIX. Atunci cand au avut loc razboaiele opiului si Anglia (ajutata la un moment dat de Franta si SUA si cine s-a mai gasit pe acolo) i-a batut pe chinezi, trupele occidentale au ajuns pana la Beijing chiar, iar la final Anglia le-a luat Hong-Kongul.
Rusii, profitand de ocazie au zis ca e bine sa intre in hora de partea vesticilor si sa ia si ei ceva, daca tot e China la pamant, si le-au luat niste bucati mari din Siberia, inclusiv zona unde e Vladivostokul azi, de fapt cam ce se vede pe harta aia.
Deci chinezii ar avea drepturi istorice, nu discut acum ce se poate intampla in viitor. Sa nu uitam insa ca chinezii si-au luat deja Hong-Kongul inapoi, si sunt si alte motive care ii cam indeamna sa se uite spre Siberia
Vladisvostocku ca Vladivostockuy .. Insa cand rusii s-au intins spre Pacific s-ua cam ciocnit cu chinezii. Nu tarau su imparatu ci doar cazaci cu negustori . AU prevalata c cazacii …. da chinezi au memorie !
acum mai multi ani China a cumparat 1000 km patrati de la Tadjichistan si nimic nu-i impiedica sa cumpere sau sa inchirieze teritorii pentru o baza militara in Africa sau America de Sud in tari falimentare .
http://www.agerpres.ro/externe/2014/04/03/parlamentul-european-recomanda-blocarea-fondurilor-europene-pentru-bulgaria-18-03-06
lolololol
sa nu treaca dunarea acum 🙂
anuntati-l pe Dragos,baiatul ala care facea troll peaci cand cu criza din Ukraina. http://aviatia.ro/prima-pagina/producatorul-american-jerry-bruckheimer-lucreaza-la-continuarea-filmului-top-gun/ momentan sa aciuit pe resboiu unde nu scapa nici un articol la care sa nu dea un like.il recunosteti dupa avatarul cool (o tipa cu tzatzele goale si mari) care ii reflecta inteligenta cu care ingropa acest site.
https://www.youtube.com/watch?v=xdHgYhUftAU Biserica Ortodoxă în faţa APOSTAZIEI
http://www.mamepentrumame.ro/index.php?option=com_content&view=article&id=285
Cei care au fantezii cu animale matrasite in masa…sper sa l-i se intample familiilor lor.
http://lupuldacicblogg.wordpress.com/2014/04/02/tezaurul-de-aur-si-valuta-a-fost-scos-din-tara-de-mugur-isarescu-oare-cine-i-a-aprobat-aceasta-operatiune/
Să reamintim câteva lucruri pentru uituci:
– Japonia a recunoscut existenţa Coreei dar Japonia NU a recunoscut NICIODATĂ anexarea insulelor Kurile de către Rusia.
– China a avut ciocniri MILITARE cu URSS în plin secol XX, pe vremea lui Mao şi Brejnev. Râul Ussuri, dacă vă spune ceva.
– La 1735 domnii Moldovei erau, prin decizia Porţii otomane, şi hatmani ai Ucrainei (adică ai „Mărginimii” sau Transnistriei, cum i se spune în termeni moderni.).
– În aceeaşi perioadă nu exista picior de muscal (cu excepţia armatelor invadatoare) între Nistru şi Don.
MESAJUL transmis României de ambasadorul Rusiei la Bucureşti, Oleg Malginov: „Dacă există o dorinţă din partea autorităţilor române să continuăm, o putem face fără ezitări”
http://www.gandul.info/interviurile-gandul/mesajul-transmis-romaniei-de-ambasadorul-rusiei-la-bucuresti-oleg-malginov-daca-exista-o-dorinta-din-partea-autoritatilor-romane-sa-continuam-o-putem-face-fara-ezitari-12386477
Într-una din sălile Ambasadei Rusiei de pe bulevardul Kiseleff din Bucureşti, am asistat, marţi, la o altfel de lecţie de istorie. Una care este citită astăzi la jurnalele de ştiri difuzate pe teritoriul Federaţiei Ruse şi care mâine va fi predată, probabil, în şcolile din această ţară, în timpul orelor care vorbesc despre desfăşurarea evenimentelor din zilele noastre. Din versiunea de la Moscova a capitolului „Crimeea 2014” lipsesc două cuvinte cheie: „intervenţie” şi „anexare”.
exclusiv
„Anexare? Acest cuvânt este şters”, îmi spune, zâmbind, ambasadorul Rusiei la Bucureşti, Oleg Malginov. „Şters. Ok? Pentru noi nu este anexare”, continuă diplomatul, deranjat în timpul interviului şi de un alt cuvânt, „intervenţie”. „Nu pot să fiu deloc de acord cu termenul pe care l-aţi folosit, “intervenţie”. Pentru că nu a fost nicio intervenţie în Ucraina”, spune apăsat ambasadorul Malginov, în timpul discuţiei noastre.
Domnul Malginov îmi subliniază că alipirea Crimeei la Rusia ar fi avut drept cauză dorinţa ruşilor din Crimeea de „a se proteja de elementele naziste” din Ucraina. „Au realizat că nu au viitor în această Ucraină, au vrut auto-protecţie şi au făcut în aşa fel încât să aibă această auto-protecţie”. Ceea ce a fost catalogat de statele UE şi NATO drept „anexarea teritoriului unui stat suveran” apare în comunicarea de la Moscova drept o luptă împotriva discriminării şi împotriva suprimării aspiraţiilor legitime ale etnicilor ruşi. În interviul de mai jos, puteţi citi care este poziţia diplomaţiei ruse faţă de Transnistria, Republica Moldova, România şi noua putere din Ucraina.
DESPRE DECLARAŢIILE LUI TRAIAN BĂSESCU LA ADRESA RUSIEI: „Este un politician cu experienţă. Sper că spune ceva la care a reflectat. Nu ştiu când. A fost o surpriză pentru mine, pentru că citeşte gândurile altui preşedinte, eu nu am această calitate. Dar nu pot fi de acord cu el”.
DESPRE TRANSNISTRIA: „Dacă politica autorităţilor va fi îndreptată înspre discriminare, înspre suprimarea aspiraţiilor legitime ale ruşilor de a-şi proteja limba, cultura, nu ştiu care va fi situaţia. Dar Federaţia Rusă nu va stimula niciodată asemenea evenimente. Pentru că nu suntem interesaţi să avem conflicte la graniţă. Este costisitor. Implică probleme diplomatice şi politice cu alte ţări. Vrem ca autorităţile acestor ţări, din Kiev şi Chişinău, să-şi asume responsabilitatea faţă de aceste populaţii. Şi să fie înţelepte. Pentru că a fi înţelept înseamnă a fi deschis şi a găsi o soluţie normală la problemele delicate ale relaţiilor interetnice. Sperăm că aceste autorităţi din Kiev şi Moldova nu vor repeta situaţia”.
DESPRE TRANSNISTRIA: „Trebuie să construim. Altfel vom avea, din nou, o situaţie nu foarte bună. Nu suntem interesaţi într-o astfel de criză, de ce credeţi că Rusia e interesată să plătească bani aici şi acolo pentru a rezolva incompetenţa autorităţilor altor ţări?”
Presa din Rusia: Găgăuzia va ieși din componența RM, dacă statul va continua cursul european
http://unimedia.info/stiri/video-presa-din-rusia-gagauzia-va-iesi-din-componenta-rm–daca-statul-va-continua-cursul-european-74560.html
Președintele rus, Vladimir Putin, are de gând să facă Ucraina de Est și Moldova teritorii disputate după anexarea Crimeii. De această părere este fostul ambasador al Statelor Unite în Rusia, Mike McFaul, transmite UNIMEDIA cu referire la NBC News.
http://unimedia.info/stiri/mcfaul-dupa-invazia-crimeii–putin-isi-indreapta-atentia-spre-transnistria-74341.html
Astfel a comentat Mike McFaul conversația telefonică între președintele rus Vladimir Putin și omologul său american, Barack Obama, în care a fost abordată și problema transnistreană.
Putin vrea să facă din Republica Moldova „o problemă pe care de acum în acolo trebuie să o negociem. Și vom fi nevoiți să o negociem , cred, din poziții mai slabe având în vedere unde se află el acum”.
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=755461594475789&set=a.137591366262818.17658.137580649597223&type=1&theater
infantilism…
Inca o dovada ca prostia nu doare…
Baieti!
Sunteti specialisti dar nu vedeti dincolo de cortina
Razboiul este foarte aproape si ca timp si spatiu de granitele Romaniei!
Va incepe intre Rusia si Turcia ptr ca asa vrea Unchiul Sam!
Baietii destepti din Romania au inceput sa-si lichideze afacerile si sa plece spre antipozi!
hmmm, interesant 🙂