Cresterea simbolica anuala a bugetului MApN, povestea de succes a NATO

Daca ne uitam la schimbul de replici din Parlament de zilele trecute, tocmai la aniversarea a 10 de la intrarea Romaniei in NATO, se pare ca pentru guvernanti nu exista absolut nici o problema, bugetul apararii nationale va creste doar  « de la anul », desi anumite fonduri ar fi trebuit sa fie alocate in regim de urgenta inca din noiembrie 2013 in contextul situatiei din Ucraina! Insa nu s-a intamplat absolut nimic pana acum, nu au fost alocati nici macar cateva sute de mii de euro pentru reparatii si revizii ale tehnicii de lupta, care sa duca nivelul operational macar catre un 40%… Doar promisiuni! Si asta intr-un stat cu pretentii de furnizor de securitate in regiune!

Chiar si o eventuala rectificare bugetara in iulie anul curent, anuntata initial ca cea mai apropiata data de majorare a fondurilor MApN, s-ar putea sa fie insuficienta si tardiva!

Asa cum s-a promis, si nu s-a facut, in 2012 pentru 2013, in 2013 pentru 2014 si acum pentru 2015… Suntem tinuti intr-un permanent „de la anul”. Si sustin ca nu s-a facut deoarece cresterea alocarii din PIB la bugetul MAPN in 2013 si 2014 a fost simbolica, datorita mai multor aspecte:

1 – In acest moment, cu starea critica a inzestrarii, identificata si de Carta Alba a Apararii din 2013, pentru ca armata Romaniei sa devina o forta credibila de descurajare si sa intre in plutonul de mijloc al NATO ar fi necesar sa se cheltuiasca intre 13 si 15 mld. Euro in cadrul unui plan multianual, probabil pe 10 ani, , cifra sustinuta si de fosti ministri ai apararii ( vezi si aici un exercitiu de planificare multianuala inaintat guvernului in decembrie 2012 “Minima alocare de buget din partea MAPN pentru supravietuirea industriei de aparare”). La fel au planificat polonezii la inceputul anului 2013 (martie), achizitii multianuale pe 10 ani pentru suma de 33 mld. Euro (vezi aici), iar ca si exemplu recent, Qatar-ul a semnat doar in 2013 achizitii militare multianuale cifrate la 24 mld. Euro (sursa aici). Ori o astfel de cheltuiala ar insemna pentru Romania o alocare de aproximativ 1 mld. Euro/an, doar ca achizitiile majore, care implica miliarde de dolari, se fac dintr-un fond separat si nu doar din bugetul MApN, cel putin asa procedandu-se in mare parte dintre tarile occidentale.

2 – Procentul minim de alocare din PIB pentru aparare cerut de NATO statelor membre este 2,38% (aproape 2,4%) si nu 2%, asa cum a remarcat si dl. Prim-ministru Ponta, chiar daca majoritatea statelor europene nu-l respecta! Deci pentru a atinge acest procent in 2016 (data promisa de Romania la Bruxelles, si nu in 2017), peste 2 ani, ar fi nevoie de o crestere anuala de 0,3% incepand cu acest an, pornind de la 1,38% in 2013. Din pacate in acest an s-au bugetat doar 1,42%, desi se spera un 1,5%, iar fara rectificare bugetara ar insemna ca in 2015 si 2016 alocarea de la buget ar trebui sa creasca cu 0,5% din PIB. Alocarea din PIB pentru aparare nu a fost niciodata respectata de Romania in cei 10 ani de la aderarea la NATO, aceasta variind de la 1,86% in 2006 la 1,29% in 2010, 1,26% in 2011 si doar 1,12% in 2012.

3 – Dincolo de alocarea din PIB, cea mai mare problema este alocarea disproportionata a banilor in interiorul MApN, pentru planificarea din anul 2013 fiind alocati 94% din suma de 1,5 mld. euro pentru cheltuieli cu remuneratiile: cu personalul (61%) si pensii militare (33%), ceea ce inseamna ca orice majorare de pensii si venituri ale bugetarilor inghite mare parte din majorarea bugetului MAPN. Astfel in 2013 ramaneau doar 2% (30mil. Euro) din totalul bugetului MApN  pentru achizitii de tehnica, ceea ce este echivalent cu pretul unui singur elicopter modern de lupta (detalii aici).

In fapt, dezechilibrul este foarte bine subliniat si de comparatia alocarilor cu alte armate europene pe anii 2010-2011 (sursa – EDA (European Defence Agency – si analiza aici), pornind de la graficul cheltuielilor cu personalul ( sursa ),

1 Continuand cu cel al investitiei pe cap de militar ( sursa ):

2

Al cheltuielilor cu inzestrarea ( sursa ):

3

Si alocarea ridicola pentru cercetare si dezvoltare, ceea ce inseamna ca nu mai cumparam nimic dezvoltat sau produs in tara ( sursa ):

4

Incheiem cu cheltuielile de intretinere care sunt si ele minime (aici), ceea ce inseamna ca in ultimii 5-8 ani si mai bine MApN s-a bazat aproape exclusiv pe canibalizarea dotarii, fara a comanda piesele de schimb necesare sau a trimite echipamentele in revizie capitala. Cateva exceptii exista pentru ultimele achizitii din strainatate…

5

 

 4-  alta problema sunt sumele care trebuiesc achitate retroactiv pentru achizitii semnate in anii anterior, inclusiv cea a avioanelor F-16 din Portugalia, achizitie costisitoare cu impact major in bugetul MApN si care ar fi trebuit bugetata separat. Exista totusi la inceputul lui 2014 speranta ca MApN sa aloce in acest an cam 270 de mil. de euro pentru achizitii, insa aceasta suma include si rata pentru avioanele F-16 din Portugalia, doar aceasta depasind 100 mil. Euro, dar si rate restante pe alte cateva achizitii demarate acum cativa ani (aerobuzele Alenia C-27J, transportoarele Piranha IIIC, vehiculele 4×4 blindate usor Panhard, etc.). Astfel, in conformitate cu strategia fiscal-bugetara 2014-2016, mare parte din putinii bani disponibili (2,1 mld. RON planificati initial pentru investitii) vor merge catre revitalizarea si modernizarea unor echipamente existente déjà in dotare, adica suma de 1,78 mld RON. Diferenta dintre sumele alocate de buget si necesitati va trebui acoperita din alte fonduri, eventual prin vanzare de patrimoniu al MApN.

Insa aici problema majora este insasi strategia de achizitii!

 

Un plan serios de inzestrare prevede program multianual si transferuri de tehnologie, creditare aferenta, investitii colaterale si alocarea unui fond de garantare, totul realizat in stransa colaborare MApN (care au si ei un departament pentru offset in cadrul celui de armamente), Ministerul de Finante si Ministerul Industriilor si al Economiei. Principiul este ca macar o parte din achizitie sa-ti fie sustinuta de beneficiile realizate prin investitiile de compensatie ale producatorului in economia tarii, altfel cheltuielile de miliarde de euro pentru armament sunt nesustenabile de catre majoritatea tarilor. Bugetul alocat MApN nu poate sustine de unul singur finantarea unui intreg program de achizitii si modernizare a fortelor armate !

Dincolo de gandirea pe termen scurt si loturi mici (exemplu – 17 vehicule Panhard 4×4, 16 torpile sau mai recent preconizata achizitie de doar 12 obuziere autopropulsate), preferabil de import,  a MApN, calcaiul lui Ahile este Ministerul de Finante. Acesta pare pe moment sa refuze orice idee de creditare, atat pentru gasirea unei solutii multianuale de finantare alaturi de producatorii care vor livra armament MApN cat si in ceea ce priveste deschiderea unei linii de credit care sa ajute industria romaneasca de aparare sa deserveasca comenzi ferme, majoritar pentru export. Este una dintre cauzele pentru care am ajuns sa platim anticipat ratele pentru avioanele F-16 portugheze, in fiecare an banii furnizandu-se din buget sau din vanzari de patrimoniu MApN! Din aceleasi ratiuni, MApN are dificultati in a planifica altceva decat achizitii de loturi mici, care sunt nerentabile pe termen lung afectand si mai mult bugetul sarac al Armatei.

Dar despre creditare din surse externe si compensatia industriala vom vorbi cu alta ocazie !

 

Marius Zgureanu

 

Surse : Tehnomil.net si Romaniamilitary.ro

 

62 de comentarii:

  1. Astia tot urla ca daca e ceva ne apara NATO, dar daca noi nu ne respectam angajamentele, ei de ce ar face-o ?

  2. Ii doare-n paispe’ de Armata! Este an electoral, nu-s bani decat de pomeni electorale. O sa ramanem cu promisiunile „de la anul”. Ma uit la polonezi si ma umplu de invidie, ma uit la noi si m-apuca plansul. Solutiile pentru inzestrarea Armatei sunt discutate si paradiscutate aici, ROMilitary promovand toate acestea inca de la aparitie. Astia sunt insa orbi si surzi, ca sa nu zic idioti, iar 90% din populatie viseaza frumos -vine NATO -fiecare intelegand ce vrea din conceptul de „aparare nationala”. Astia suntem!
    @Felicitari GeorgeGMT si Marius Zgureanu pentru colaborarea cu Moise Guran la TVR 1. Emisiune deosebit de interesanta, macar de s-ar misca lucrurile!

  3. Ma baieti,

    Ai tot dati cu „starea critica a inzestrarii” si cu „Procentul minim de alocare” 🙂

    Nu intereseaza pe nimeni bre 🙂 !!!

    Ce nu e clar?!

    Pe nimeni in afara de cativa nebuni pe doua siteuri 🙂

    Populatia nu este interesata.

    Elitili romanes nu este interesata.

    Armata in primul si in primul si in primul rand NU este interesata!!!

    Sa le plateste salariili si pensiili si happy days, altceva nu mai intereseaza pe nimeni.

    Ce nu e clar?

    Perspectivele sunt sa se continue indefinit pe linia asta.

    Nu-si mai bate nimeni capul cu „solutii multianuale de finantare”, in afara de 3 jeepuri, 2 transportoare, 5 proiectile de tun si 6 kile de morcovi din Turcia, ca astia romanesti nu-s buni pt ei, alte solutii nu sunt si alta inzestrare mue.

    Nu mai exista solutii pt armata romana. Nu au de unde baga miliarde peste miliarde sa mai refaca ceva si daca le-ar avea tot nu le-ar baga in dotarea armatei ci le-ar fura instant. Cand erau bani la buget n-au cumparat avioanele ci s-au certat care sa-i fure. Ce s-a distrus in ultimii 25 de ani nu se mai reface in cateva luni cu planuri multi anuale.

    Taxe peste taxe inseamna una ca economia e cam varza si atunci inzestrare pt armata canci si a doua ca nu prea a mai ramas mare lucru nici de furat – ceea ce e ingrijorator 🙂

    Se mai peticeste cu 12 avioane, 12 tunuri, 7 Piranha, 4 radare, 16 torpile si alea-s toate dotarile. Ce modernizare visati.

    Cuvantul de ordine este peticeala.

    ATAT se mai poate face, peticeala.

    Sunt curios totusi cat or sa mai tina batalioane de tancuri cu tancuri vechi si nefunctionale, mecanizate cu TABurile putrezite si siteurile de aparare AA cu Volkhov, pt ca asta este risipa banului public (nu ca ar fi vreo problema, ca risipa este generala in Romania). Or sa ajunga cu ei in vreo 10 de ani la batalioanele de tancuri sa vada tancurile doar prin poze.

    Probabil de asta se si discuta de desfiintarea tancurilor, artileriei si a ce se mai poate, pt ca practic in timp raman fara ele si nu exista nici o perspectiva sa se cumpere altele.

    Mai tin cu dintii doar de functii, cat mai multe posturi la statele majore ale armelor practic desfiintate. Generali de aviatie la baze cu 6 avioane si amirali la flote de copai plutitoare cu mitraliere si submarine putrezite la mal.

    Kenyanul a zis ca-i apara si s-au relaxat (am simtit asa un moment de neliniste la Chior).

    Si daca nu-i mai apara atunci se schimba tabara si intra slugi la noul stapan.

    „linii de credit” pt „industria de aparare” practic nu-si au rostul. Si care industrie, ca toata „industria” mai are o mie doua de angajati si or sa dispara si aia.

    Se va inchide tot dar se face treptat, CA SI PANA ACUMA, azi dai afara doua sute de la IAR Craiova, peste un an doi ai dai afara si pe ailati 180 si gata.

    Nu mai are nimeni nevoie de industrie, finantare, achizitii pt ca practic NU MAI AVEM ARMATA. Nu mai avem ce moderniza. Sunt forme fara fond si cine intra in ei ai vantura in cateva ore.

    A spus-o si VV si Trofi si Degeratu si cine mai are chef s-o spuna.

    Armata de-o parada care nu se bate cu nimeni, asta e definitia „armatei” romane.

    Practic alta categorie de bugetari ca si profesorii sau functionarii de la fisc.
    Numa’ ca astia-s imbracati in verde si inca mai au 10% din fiarele lasate de Ceausescu.

    Astia din „armata” ar trebui sa aiba portretele lui Ceausescu prin toate birourile si statuie in curte la toate unitatile, pt ca fiarele fabricate de el i-au tinut pe toti pe salarii in astia 20 de ceva de ani.

    Eh, problema e ca timpurile trece si fiarele rugineste…

    • Corect, ce s-a pierdut in 25 de ani nu mai poate fi redobandit peste noapte.
      Foarte bun si editorialul asta, cam in aceeasi nota:

      http://www.zf.ro/zf-24/vine-scadenta-cei-din-noua-generatie-in-loc-sa-porneasca-cu-o-casa-asa-cum-au-pornit-parintii-lor-pornesc-cu-o-datorie-100-mld-euro-12440946

    • „Astia din “armata” ar trebui sa aiba portretele lui Ceausescu prin toate birourile si statuie in curte la toate unitatile, pt ca fiarele fabricate de el i-au tinut pe toti pe salarii in astia 20 de ceva de ani.”

      Bre crek au dileme… ala le-a dat fiarele si birourile si ii scoatea la instructie si prasila astia le dau salariile si ii scot la pensie anticipat… zi si tu care e mai bun?!

      Acu fata de restul politicienilor Basescu macar a fost franc si ne-a zis pe fata ca ne indreptam spre statul minimal si fara suveranitate… iar in conceptia asta armata e un element inutil.

      Cu minimaul cred ca se vede destul de bine… la partea cu suveranitatea nu prea e clar unde suntem…

      • @watcher
        „zi si tu care e mai bun?!”

        Bre, buni si astia, nu zic nu, si nici ei nu zic 🙂

        Io ma refeream strict la faptul ca fara Migurile lui Ceasca astia nu mai aveau acuma generali de baza aeriana cu 6 avioane, daca nu erau tancurile lui Ceasca nu mai aveau colonei de tancuri si nici tanchisti, fara bapoarele lui Ceasca acuma nu mai aveam nici amirali si nici vizite de lucru la sediile NATO samd.

        Practic nu mai exista ‘obectu’ muncii 🙂

        Au trait toti pe salarii inca 25 de ani si au iesit la pensie datorita fiarelor alea cumparate sau fabricate pe vremea lui Ceasca.

        Eu nu cred ca macar aia care in ’90 erau tineri in armata nu constientizeaza asta.

        Viitorul lor e Infanteria Stelara, ca tancurile, blindatele, rachetele si artileria-s pt fraieri.

        Referitor la statul minimal…mie mi se pare ca creste…numarul parlamentarilor, al baronilor, al politrucilor si sistemul in general.

        Foame mare, economia duduie, mai bagam niste taxe si mai arestam niste evazionisti, respectiv pe aia care au cotizat prea putzin la partid 🙂

  4. Daca se incepe cu bubuiala sper sa se ajunga la curtea martiala si toti hotii din parlament si din guvern care au lasat Romania fara aparare sa fie executati pt inalta tradare , dupa ce vor muri acesti hoti ordinari si din ce va mai ramane din teritoriu sper sa renasca o alta Romania o Romanie in care sa nu mai existe un Premier care nu se dezice de puscariasi hoti si spagari , si un parlament care se crede mai presus de lege , o tara normala unde populatia sa se poata dezvolta normal spre prosperitate

  5. Ma uitam cu necaz la diferentele dintre noi si polonezi, iar apoi mi-am amintit de vorbele lui Clausewitz: „Pata facuta pe onoare printr-o lasa supunere nu se mai poate sterge niciodata; aceasta picatura de otrava, intrata in sangele poporului, se transmite la urmasi, paralizand si subminand vigoarea generatiilor viitoare. Chiar pierderea libertatii, in urma unei lupte sangeroase si glorioase, garanteaza reinvierea mandriei poporului, pentru moment aservit, si amintirea ei constituie samanta vie din care intr-o buna zi va creste un nou copac, cu radacini mai puternice”.

  6. http://www.biziday.ro/2014/04/08/biziday-luni-7-aprilie-2014/
    Priviti prima parte a emisiunii lui Moise Guran de luni….partea referitoare la Ukraina si la desfasurate de forte NATO pe la noi. Foarte interesant…

  7. off:

    http://adevarul.ro/moldova/politica/noua-conceptie-istoriei-rusiei-rusii-trag-dintr-o-ramura-arienilor-1_53465a2b0d133766a8a82d11/index.html

    „Astfel o ramură din tribul arienilor a coborât din Munţii Carpaţi şi a populat pe cale paşnică Marea Câmpie Rusă, Siberia, cea mai rece parte a planetei, a ajuns la Oceanul Pacific, a fondat Fortul Ross (o fortăreaţă rusă la 80 kilometri de San Francisco n.r.), a absorbit seva celor mai importante civilizaţii din Bizanţ, Europa şi Asia, a învins cel mai rău duşman al omenirii – nazismul, a deschis drumul în spaţiu”

    🙂 )))

    • Acum,fie vorba intre noi ,p’ala l-am impuscat cand tara avea datorie externa 0,22.5 milioane de romani salasluiau pe aceste pamanturi (acum 20 si tot scadem),aveam o industrie de aparare cat de cat pusa la punct si fiecare familie isi permitea o casa de locuit.Cu astia de azi ce ar trebui sa facem ? Trasi pe roata in piata publica ? 🙂

    • Asta dovedeste ca o buna parte din romani sunt prosti gramada. Ne meritam soarta.

  8. http://romanian.ruvr.ru/news/2014_04_10/Nave-franceze-se-indreapta-spre-Marea-Neagra-0169/

    „Se presupune că navele se vor afla în Marea Neagră până la sfârşitul lumii.”

    🙂 stiu ca au gresit o litera…dar e comic 🙂

  9. Dar ofiterii de rang inalt ce fac? Generalii, comandantii nu sunt constienti de starea actuala a armatei si de riscurile aferente? Sau poate se multumesc sa-si primeasca salariile si atat.

    Raspunderea este colectiva (politicieni+generali) pentru starea jalnica a armatei. si toti ar trebui sa plateasca cu varf si indesat. Pentru ca in ultima instanta vorbim de tradare, de subminarea economiei nationale, de sabotaj economic si militar.

    • e vorba de tradare/sabotaj

      nici macar de salarii nu poate fi vorba, cand poti sa castigi mai mult in alte locuri, e pur sabotaj, nu frica ca vor pierde 400euro….

      • imi e si frica dracu, daca te gandesti la un scenariu naspa…de la cine iei ordine, unde mama dracu te trimite, cu ce info si ce scule…..

        CORUPTIA/POLITIZAREA e mai periculoasa ca orice…..

  10. Marius Zgureanu

    Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a trimis liderilor din 18 ţări, inclusiv celor din România şi R.Moldova, scrisoarea privind riscurile economice asociate crizei ucrainene, informează site-ul agenţiei RIA Novosti.
    http://www.ziuaveche.ro/international/externe/putin-avertizeaza-direct-romania-%c8%99i-alte-17-state-224930.html

    Putin lansează un avertisment adresat României.
    “În ultimele luni, economia Ucrainei a fost în scădere. Sectoarele industriei şi construcţiilor au fost în declin vertiginos. Deficitul bugetar este în creştere”, a declarat Putin în scrisoarea trimisă liderilor din România, Republica Moldova, Turcia, Ungaria, Slovacia, Slovenia, Macedonia, Cehia, Polonia, Franţa, Germania, Croaţia, Bosnia-Herţegovina, Grecia, Serbia, Bulgaria, Austria şi Italia.

    “Economia Ucrainei se îndreaptă spre incapacitate de plăţi, spre oprirea producţiei şi şomaj masiv”, a continuat preşedintele Rusiei, cerând consultări urgente pentru stabilizarea economiei ucrainene.

  11. Despre ce creștere a bugetului apărării vorbiți? Așteptați prima rectificare bugetară și veți vedea câte milioane zboară de la apărare la asistența socială!

  12. Imediat dupa ce americanii au aterizat la Luna a avut loc o scurta ceremonie dupa care s-a dat drumul la exercitiu. In prima zi au zburat 4 F-uri si un Mig, repet, UN MIG. Va dati seama? Atat mai avem, un Mig. Cum sa fi gazda si sa nu ai decat 1 mig? Suntem vai de mama noastra, neam de *editat, nu suntem toti *editat, dar majoritatea dicteaza.

  13. Cresc si investitiile straine la noi – oare sa aiba legatura cu situatia din Ucraina si Rusia, investitiile fiind redirectionate?

    http://www.ziuaveche.ro/business-2/economic/investitiile-straine-directe-au-ajuns-la-peste-280-milioane-euro-in-doua-luni-225128.html
    Investiţiile străine directe au ajuns la peste 280 milioane euro în două luni

    Investiţiile străine directe au totalizat în primele două luni 282 milioane euro, în creştere cu 35,6% faţă de perioada similară a anului trecut, în februarie România reuşind să atragă doar 36 milioane euro, arată datele Băncii Naţionale (BNR).
    Investiţiile străine directe au ajuns la peste 280 milioane euro în două luni economic

    Participaţiile la capital au însumat 375 milioane euro, iar creditele intragrup au înregistrat o valoare netă negativă de 93 milioane euro, se arată într-un comunicat al BNR.
    În luna februarie, România a reuşit să atragă doar 36 milioane de euro, un minim al ultimului an, faţă de 244 milioane de euro în ianuarie.
    Anul trecut, investiţiile străine directe (ISD) au crescut cu 26,8% comparativ cu anul anterior la 2,71 miliarde euro, atingând vârful ultimilor patru ani, după ce în 2012 s-a consemnat prima apreciere de la începutul crizei.
    În noiembrie 2013, România a atras cel mai ridicat nivel al investiţiilor de anul trecut, respectiv 578 de milioane de euro, cu 85% mai mult decât în luna anterioară, minimele înregistrându-se în martie (48 milioane euro) şi mai (92 milioane euro).
    În anul 2008 a fost consemnată cea mai mare valoare a ISD, de 9,496 miliarde euro.

    • A spus si Guran ca s-ar putea ca investitorii care s-au aventurat mai incolo de Romania si Polonia o sa se cam mute la siguranta

      Mai ales dupa ce rusii au facut-o pe patriotii dupa un dop de Mona si au inceput sa prigoneasca pe „strainii capitalisti”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *