Franţa va livra, totuşi, 2 nave “Mistral” Rusiei

Mistral-class-nava-Le_Tonnerre

Franţa va continua, totuşi, derularea contractului ce prevede vânzarea a două nave militare Mistral către Rusia. Contractul, în valoare de 1,2 miliarde euro, se va duce la bun sfârşit deoarece “anularea lui ar aduce mai multe pagube Parisului decât Moscovei”, potrivit Reuters, citat de Hotnews.

Livrarea celor doua nave a stat sub semnul întrebării în contextul crizei din Ucraina. Surse diplomatice de la Paris au precizat că “acest contract referitor la navele de război Mistral, cu opţiunea pentru altele două, nu se vor înscrie în al treilea val de sancţiuni aplicate Moscovei”.

“Navele Mistral nu vor face parte dintr-un al treilea val de sancţiuni. Vor fi livrate. Contractul a fost achitat şi vor exista penalităţi financiare dacă nu vor fi livrate, iar Franţa va fi cea penalizată. Este uşor să spui că Franţa trebuie să renunţe la vânzarea navelor. Noi ne-am îndeplinit rolul nostru”, au spus sursele, citate de Reuters. Ministerul de Externe rus a avertizat în luna martie Franţa că va trebui să achite costul contractului şi alte penalităţi dacă anulează contractul.

Pe 8 mai, adjunctul Secretarului de stat american, Victoria Nuland, ar fi declarat că “este neliniştită în ceea ce priveşte contractul”, după ce mai mulţi oficiali americani au cerut Washingtonului să pună presiune pe Franţa iar aceasta să dea un mesaj puternic Rusiei.

Pe de altă parte, noteaza Reuters, o sursa oficială de la Paris a declarat că “în niciun moment SUA nu şi-a exprimat oficial îngrijorarea privind vânzarea celor două nave Mistral, adăugând că acestea nu vor fi livrate împreună cu armament”.

“Nu livrăm nave de război înarmate, ci doar doar structura navei”, a spus sursa.

 

Sursa: Infomondo

 

 

42 de comentarii:

  1. Ghita Bizonu'

    Pai normal. Branza e pa bani fratzicule!
    Si mai este cestia ca fracezu tine inima pe stanga si portofelu pe dreapta si ambele amandoua langa sufletelu’ lui cel meschin. Ce ? Zice careva ca ei nu e meschini?! Pia mai tineti minte cum se prezentau primele Dacia Logan? Ce tapiterii sobolaniu murdar aveau? Asa ca sa stie ala de o cumpara ca era cea mai ieftina masina! Aspectu ala deliberat mizerabilist (ce naiba cand e vorba de culoare poti pune si una simpatica nu numa sobalaniu mrdar sau cacaniu !) m-a facut sa imi aduc aminte de scena inmormantarii lui Chloe din Spuma Vietii (Boris Vian). Si sa inteleg in sfarsit „cheia”…

    Si cand e vorba de bani … ehe! Cu ani de zile in urma (destui) Franta a reusit sa vanda niste tancuri Leclerc in E.A.U.. Contracti trebuia aprobat si de parlament. S-a preznetat asa „mare suuces francez, mare succes al industriei franceze, atatea ore de munca ptr muncitorii hexagonali. Un parlamentar n-a cracnit. Care de bucurie ca vand ei nu les ricains , care ca muncitoru francez isi pastra locu de munca toti pupat piata endependentei ca in Telegrame.

    • Contractul cu E.A.U. a fost o catastrofà comercialà pentru Franta. Clauze ale contractului au obligat GIAT Industries sà asigure o garantie si un retrofit neluate în considerare de francezi. De atunci GIAT a periclitat financiar.

  2. Niste nenorociti. Auzi, daca nu livreaza vor pierde mai mult ei decat rusii asa ca mai bine livreaza, castiga ei si rusii si pierd Romania si Georgia, cel putin.

    Iar aia cu „nu livram nave de razboi inarmate ci doar structura navei” este de-o parsivenie fara seaman. Pai asa puteau sa le livreze si Charles de Gaulle ca e tot structura de nava.

    Dupa toate astea mai au si tupeu sa vrea sa ne vanda camioane pentru armata in timp ce Brasovul someaza.

    • CaporalMusat

      Ce sa zic ca intotdeauna dai drumu la flex si vrei sa tai tu toc ce nu ti convine tie .
      Oare daca santierele din Tulcea si Braila ar fi participat pur si simplu la constructia acestei nave prin blocsectii ai mai fi fost la fel de ferm ?!
      Ai fi avut tu tupeul sa teduci in fata muncitorilor dela ala din Tulcea si sa le spui lasa ba i stati someri ca asa e mai bine , sa nu livram nave militare rusilor ?!
      Sau chiar si francezilor ce lucreaza la santierul respectiv ai avea tu tupeul sa le spui asta ?!
      Un coleg de pe aici a pus odata problema creditelor in care sunt multi bagati si daca ar lupta pt tara . Eu as puneo tu daca ai fii direct afectat de asa ceva sa fi lucrat afara la francezi chiar la acest program ai mai fi fost asa de vehement ?!!
      Te agiti atat pt niste nave pt desant ?!! Pai daca le dadeau fregate de tip La Fayete ce mai faceai bre ?!!
      Franta a stat atatia ani retrasa din nato apoi a reintrat si daca ieasa La pen presedinte se pare ca ar fi iesit din nou din structura respectiva .
      Eu zic ca din contra ar trebuii sa te bucuri ca rusii se incarca cu astfel de nave pt ca alea vor avea nevoie de cel putin doua trei nave de lupta care sa ii tina trena pt aparare ca aia singura no poate face pe deplin .
      Si oricum navele alea vor fi in flotele oceanice nu pe acilea .
      Ai scris pe aici articole cu economia si alte alea , ce dracu sa faca francezii cu cea de a doua nava Mistral daca nu ar livrao Rusiei conform contractului ?!

      de fapt si titlul cred ar fi fost mai corect ca Franta va livra si cea de a doua nava prima fiind deja in Rusia .

      • Tu te auzi ce vorbesti?
        Adica am sa le spun muncitorilor: “Da, baieti, sa le facem rusilor nave de desant cu care, eventual, sa ne invadeze si pe noi dar n-are nicio importanta ca vor muri copiii vostri pe front sau ca va for viola fetele, important este sa avem ACUM comenzi ca sa va platiti voi creditele la banca”.
        Da chiar, bine zici, eu zic sa le vanda fregate si chiar portavioane, sa-si ia si bietii francezi salariile.
        Tu chiar nu judeci?

        • hohenstaufen

          Pai tu judeci? Unde naiba sa invadeze Rusia Franta? Plus daca nici americanii nu au comentat atunci e clar ca nu modifica balanta zonala cele doua nave de desant. Si in plus este un contract semnat cu banii virati deja se pare….Ce pierde Romania? Riisia va avea in Marea Neagra o mare tinta care nu va supraviteui daca va incerca sa se apropie la 10 km de tarmul nostru in caz de razboi…Aide sa ne istericam acum aiurea ce deh stime conomie…

        • CaporalMusat

          Oh bula saracu de tine ramasi atat demult ancorat in trecut faza cu violu , ia vezi totusi ca armata rusa s a mai reformat si ea De batai si altea alea in interiorul ei da e f adevarat . Dar de violuri nu s a mai auzit asa cum intradevar a facut in ww2 . Si au fost in Afghanistan, Cecenia , Georgia dar de asa ceva nu s auzit . Fata de baietii de prin USA care prin Irak mai facura astfel de tampenii ba lau si omorat A fost si un film despre un caz real .Si prin Afghanistan o mai luara cate unii razna . .Parca acu un an a fost unu de asta ( nu stiu daca si viol da a impuscat o afghanca tanara asa tam nesam ) si tipic pt baietii respectivi avocatii au venit cu stresul frontului si alte alea .
          Si tot la faza asta tu nu ai auzit / vazut filmul (facut in mare parte la noi ) despre organizatia aia cu democratia implicata in fosta Yugoslavie .In care cei trimisi sa faca politie erau f multi niste perversi ce exploatau tinere pt placerile lor perverse . Si culmea ca desii afost un film s a bazt pe o chestie reala . Asa ca bula nu fi cu ochelari de cal doar impotriva a ce ar mai face rusii.
          Cat despre cealalta faza cu muncitorii aici bazai flexu dar in realitate nu ai avea curajul sa le spui unor muncitori nu muncim pt aia ca or sa vina peste noi , caci pana sa vina aia s ar putea sa tabare chiar proprii concetateni .

  3. Ghita Bizonu'

    A ce imi „place” cel mai mult la Mistral sunt cei 16 aligatori ai lui Kamov. Si evemtual Mistralu ar putea merge pe canalul Chilia adancut cu amabilitate de ocarineni!!!

    • @ M.C…….

      dupa referendum , in care banuiesc ca vor vota pentru independenta 99, (9)% …. Bugeacul va pica imediat si el ….

      un referendum in Reni , ceva ?

    • Ai vazut numele? Romani la origine!

      „Unul dintre liderii Antimaidanului, deputatul consiliului regional, Aleksei Albu, consideră că este necesară organizarea unui referendum la Odessa. În acest timp, autorităţile de la Kiev continuă ancheta privind moartea tragică a peste 40 de persoane în timpul violenţelor din 2 mai de la Odessa.”

      Nu sunt sigur nici cu asta:
      „Adjunctul ministrului ucrainenan de interne, Serghei Cebotari, a declarat că cel puţin zece persoane şi-au exprimat dorinţa de a coopera în cadrul anchetei”

  4. Nu doar francezii procedeaza sfidator ci si alti membri ai NATO sau UE ……

    ” În chestiunea sancţiunilor, francezii şi germanii adoptă o poziţie moderată: nu vor sancţiuni, însă le vor susţine dacă Putin continuă să destabilizeze Ucraina. În schimb, ţări precum Marea Britanie şi Cipru sunt ferm împotriva sancţiunilor, deoarece acestea vor avea un efect şi asupra propriilor sectoare financiare, şi susţin, în schimb, varianta unui boicot energetic. Pe de altă parte, acest boicot se confrunta cu o puternică rezistenţă din partea statelor din Europa de Est, cum ar fi Bulgaria şi Slovacia, care depind aproape în întregime de gazul rusesc.

    Sancţiunile economice reale ar fi în mod evident costisitoare pentru europeni. Potrivit unui raport confidenţial al Comisiei Europene, Germania ar trebui să ia în calcul o pierdere de 0,9 % a creşterii economice în acest an şi de 0,3% anul viitor. Situaţia pare chiar şi mai sumbră pentru alte ţări.

    Multe guverne sunt, de asemenea, sceptice că sancţiunile l-ar putea face pe Putin să dea înapoi. În cercurile germane de politică de securitate, acest rezultat este considerat aproape imposibil. Măsurile implementate până în prezent de Occident ‘nu au insuflat prea multă frică’ lui Putin şi apropiaţilor săi, după cum indica un oficial din domeniul securităţii. Rusia are o datorie externă mică şi rezerve valutare mari, ceea ce îi permite o situaţie de tranziţie de cel puţin doi ani – timp suficient pentru a găsi noi cumpărători şi rute de distribuţie pentru gazul rusesc ”

    ” Deşi cele 28 de state membre ale UE încearcă din greu să proiecteze un sentiment de unitate pentru exterior, diferenţele de opinie se fac resimţite în reuniunile interne. Cancelarul Merkel se teme că, în cele din urmă, lipsa de unitate a Uniunii ar putea ajunge la suprafaţă, iar Putin ar realiza astfel unul dintre obiectivele sale importante: divizarea europenilor.”

    articolul merita citit integral

    da ,si ati citit bine :

    ” Rusia are o datorie externă mică şi rezerve valutare mari, ceea ce îi permite o situaţie de tranziţie de cel puţin doi ani – timp suficient pentru a găsi noi cumpărători şi rute de distribuţie pentru gazul rusesc ”

    a si gasit deja : CHINEZII !!!

    Vladimir Putin merge in China in 20 mai. In cadrul vizitei, ar putea fi semnat contractul care ar permite accesul Gazprom la imensa piata chineza

    http://www.hotnews.ro/stiri-international-17245516-vladimir-putin-merge-china-20-mai-cadrul-vizitei-putea-semnat-contractul-care-permite-accesul-gazprom-imensa-piata-chineza.htm

    Nu mai se indoieste nimeni ca Putin a si realizat cum e cu neintelegerile din UE si NATO ……

    http://epochtimes-romania.com/news/de-ce-sanctiunile-ue-la-adresa-rusiei-sunt-o-cacealma-der-spiegel–217311

    si altii dau cu stingul in dreptul la sanctiuni :

    http://epochtimes-romania.com/news/cum-submineaza-austria-si-bulgaria-ue-in-chestiunea-south-stream–217288

    avem si caluti trojani :

    http://epochtimes-romania.com/news/der-spiegel-rusia-transforma-bulgaria-intr-o-poarta-de-acces-la-uniunea-europeana–217247

    si ca bomboana de pe coliva sa fie asezata , Bielorusia se aliaza cu Rusia :

    http://epochtimes-romania.com/news/lukasenko-propune-rusiei-sa-si-coordoneze-actiunile-cu-belarusul–217233

    cind si le va coordona , Kievul va pica in citeva zile cel mult ….. !!!!

    http://epochtimes-romania.com/news/belarusul-si-rusia-incep-sa-si-coordoneze-planurile-de-securitate–217253

    acum e de la sine inteles ca Rusia se va invecina cu cine vrea ea in Estul Europei si nu numai …. !!!!!!

  5. ma bune ar fi niste tomahawk…si acu’ avem si pretext….

    chiar, HIMARS poate da dupa barci?

  6. Acuma si in 2011, cand cu interventia in Libia, sanctiunile economice impotriva lui Gaddafi nu prea erau pe placul businessului european. Greu de decis ce sa alegi sanctiuni sau joburi si venituri. Bine ca noi nu avem grija asta!

  7. UE nu este un bloc unitar.
    Este motivul pentru care Franta nu risca un conflict economic cu Rusia prin nerespectarea acetui contract.
    Este motivul pentru care Rusia isi permite sa faca ce vrea.
    Cum ar fi fost daca UE spunea „Plata penalizarilor o suportam impreuna” ?
    Ar mai fi reactionat Rusia stiind ca are in fata intregul UE ?
    Umor involuntar: a doua nava Mistral se va numi „Sevastopol” 🙂

  8. Mi se pare normal. Asta e pragmatism pur.
    Sanctiuni inseamna probleme economice serioase si nimeni nu vrea sa reintre in recesiune si sa piarda locuri de munca de dragul Ucrainei care nici nu e in sfera lor de influenta.

    Esticii se isterizeaza ca fraierii si isi strica relatiile si asa rahitice pe care le mai au cu Rusia iar vesticii dau mai domol din gura si raman pragmatici. Si se vor impaca ei cu Rusia dupa ceva vreme. Esticii vor pica de fraieri ca de obicei.

    Si nu e vorba numai de Franta, Germania sau Marea Britanie. Si firme americane importante continua afacerile in Rusia:
    http://www.thewire.com/business/2014/05/exxon-continues-business-as-usual-in-russia/361541/

  9. „Capacitatea de luptă a armatei transnistrene este încă destul de mare. Cred că este mai mare decât cea a armatei ucrainene”, a declarat Alexei Juravlev.
    http://unimedia.info/stiri/deputat-rus-armata-transnistreana-este-mai-puternica-decat-cea-ucraineana-76405.html
    „Sechestrând listele cu semnăturile transnistrenilor, autoritățile moldovenești au tensionat situația la maxim. Am fost sunat de către reprezentanții comunităților ruse, care colectează aceste semnături, și mi-au spus că data viitoare numărul semnăturilor va fi nu 30 de mii, dar 300 de mii și chiar mai multe”, s-a arătat convins deputatul rus.

    Juravlev este de părere că „incidentul” din aeroport va spori sentimentele protestatare în Transnistria, iar într-o lună, Rogozin va reveni în Tiraspol.

  10. Eu nu inteleg de ce isi fac unii probleme cu aceasta nava tip Mistral… A nu se intelege ca este usor de scufundat… Chiar daca nu era nava asta …. Putin trimitea alta in M Neagra…. cu dotari asemanatoare…. Cu alte cuvinte ai obliga pe americani sa mai puna ceva in balanta in cazul zonei Marii Negre…Cat priveste contractul ruso-francez… nu inteleg toata agitatia asta… macar asta este la vedere… nimeni nu spune de alte contracte care nu se prea vad… dar se deruleaza…. Cat priveste contractul in sine… eu cred ca nu va fi respectat intru totul… Posibil ca unele dotari mai sexy… :))) sa nu fie un motiv de bucurie pt Ivan…
    Despre navele tip Mistral se stia de mult timp… cine-i impiedica pe unii sa puna embargou la tehnologii sensibile… :)))
    Maine poimaine o sa aud ca si chinezii au nu stiu ce contracte… cand vor intra cu forta peste niste amarasteni din Asia…
    Una peste alta… poate este mai bine asa… una este sa cunosti hibele tehnologiei folosite de adversar … si alta este sa le gasesti….

    • N-ar fi mai simplu sa le cumpere Japonia si sa le denumeasca „distrugatoare”? Sau unul Japonia si unul Koreea de Sud sau Australia. La forta lor financiara, nu cred ca s-ar incurca in 600 milioane $ bucata, eventual si ceva penalitati contractuale pentru rusi. Si-ar lua si bietii francezi salariile, ca au credite la banca 🙂 .

  11. Un caz clasic de lacomie si de „noua nu ni se poate intampla”.

    • CaporalMusat

      Oare tot asa am fost si noi lacomi si nu le am trantit ceva in fasole olandezilor (fata de faza cu tiruri blocate prin vami) pentru ca si au exprimat negativitatea fata de intra noi in spatiul Schengen ?! Sa le fi blocat constructia navei Karel Doorman de la Galati chiar daca era intr un santier al lor ?!
      Deci am fost lacomi (fata de locurile de munca de acolo ) si nu i am tinut pe astia in sah sa ne dea aprobare .

  12. nu inteleg, acum de unde atatea comentarii pozitive la adresa rusiei?
    Cum spunea cineva de aici, noi esticii vom ramane cu mata moarta in curte si cu granita ruseasca!

  13. Va fi Mistral parte a flotei Marii Negre ?
    Acum o luna rusii negau cu fermitate. Azi spun ca da 🙂
    Violeaza Mistral Tratatul de la Montreux ?
    Se pare ca nu. Raspunsul l-am gasit intr-o lucrare, interesanta de altfel, intitulata
    „A STUDY OF THE RUSSIAN ACQUISITION OF THE FRENCH MISTRAL”
    http://www.dtic.mil/dtic/tr/fulltext/u2/a547750.pdf
    Aici se spune:
    „The Montreux Convention, signed in 1936, gives Turkey control of the straights and restricts nonTurkish military vessels and prohibits some types of warships, such as aircraft carriers, from transiting the straits. As a helicopter carrier with no fixed wing aviation capability, the Mistral is not classified as an aircraft carrier.”

    Vestea buna este ca putem sa cumparam si noi un Mistral 🙂
    PS Desigur o gluma. Ce sa facem cu asa ceva ?

  14. “Nu livrăm nave de război înarmate, ci doar doar structura navei”
    Aiurea. Nu tehnologia navalà propriu-zisà îi interesa pe rusi. De altfel primul exemplar a fost construit pe tronsoane în Rusia, si asamblat în Franta.

    Ceea ce i-a interesat si au obtinut dupà refuzul initial a fost sistemul centralizat de de comandà si control al navei, plus niste chichite de motorizare si distributie electricà.
    Este o navà bine gândità ca centru de comandament, plus capacitàtile de asalt (amfibiu si helipurtat) si capacitatea sspitaliceascà.

    Chestiune armament, va fi mai puternic înarmatà cu armament rusesc decât omologul sàu francez.

  15. http://www.gandul.info/international/aliat-aliat-dar-branza-i-pe-bani-franta-vinde-nave-de-razboi-rusiei-statele-unite-reactioneaza-12629561

    Cine stie, poate le face Japonia o oferta de cumparare a navelor, mai ales ca au demarat un program de dotare cu astfel de „distrugatoare”.

  16. Lulu Lafayette

    Cica fregata Dupleix iese la pensie !

    http://www.opex360.com/2014/05/16/termine-barre-machines-pour-la-fregate-dupleix/

    Ar fi buna pentru noi ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *