Începând cu 1 iunie, Federația Rusă suspendă semnalele stațiilor GPS pe teritoriul țării. Declarația a fost făcută de vicepremierul rus, Dmitri Rogozin, transmite UNIMEDIA cu referire la Ria Novosti.
Rusia continuă crearea propriului sistem de navigație GLONASS.
„Începând cu 1 iunie, vom suspenda semnalele stațiilor GPS americane”, a spus Rogozin. Potrivit oficialului rus, unul din motivele a fost refuzul SUA să amplaseze pe teritoriul său stația GLONASS, versiunea rusească a sistemului de navigație.
Totodată, până pe 31 mai Rusia va evalua cum partea americană își execută contractele semnate anterior.
De asemenea Rusia nu va mai vindea SUA motoare de racheta.
Cu alte cuvinte alde Rogojina s-a facut al dracului si da o puternica lovitura capitalismului putred american, anuntand ca si cooperare in programul Statiei Spatiale Internationale ar putea sa inceteze in 2020. Doar ca „little pink pig” uita ca pe langa Rusia in programul SSI se mai afla si ESA, Japonia si SUA, entitati care mai mult ca sigur ca vor „reusi” sa supravietuiasca, spatial vorbind, si fara Rusia, dar nu se stie cum va supravietui programul spatial rus de unul singur…
Adevarat ca pana in 2020 mai este destul timp, lumea va uita, iar Moscova se va alinia cuminte alaturi de ceilalti ca sa nu ramana de caruta tocmai acum, pentru ca nu-i asa, China pandeste. In urmatorii ani nu stiu cata nevoie va mai avea Occidentul de Rusia, dar in mod sigur Rusia va avea nevoie de Vest in fata cresterii exponentiale a fortei vecinului sau asiatic.
GeorgeGMT
Observ ceva retorica din razboiul rece „Cu alte cuvinte alde Rogojina s-a facut al dracului si da o puternica lovitura capitalismului putred american”. Nu cred ca este cazul, acum si aia si aia sunt capitalisti sadea si conflictul a aparut cand nu au putut sa imparta ciolanul. Observ ca multi iau partea americanilor dar cred ca n-ar trebui sa luam partea nimanui cum nici ei nu iau partea noastra din vreo simpatie deosebita ci doar atunci cand au ceva castiguri.. Trebuie sa luam partea noastra. Eu unul ma bucur nespus cand astia mari isi dau palme unul altuia. Asta este pana la urma sansa noastra.
Domnul Rogozin nu prea stie cum functioneaza GPS. Nu exista statii ale sistemului GPS pe teritorul Federatiei Rusiei. Statiile de monitorizare sunt in tari aliate ale SUA. GLONASS in schimb are nevoie de statiile alea de monitorizare in America.
GPS control. Ce este pe teritoriul Rusiei sunt statii stiintifice de mnonitorizare a miscarii placilor tectonice(un program international de geofizia). Impactul pentru systemul GPS este 0 barat. Pentru comunicatea stiintifica mai maricel, dar cine sa asculte geologii.
Motoarele de racheta iara abereaza domnul acesta. Actualmente americanii se bazeaza pe 3 rachete: Delta-2, Delta- 4 si Atlas-5. Din astea doar Atlas-5 foloseste RD-180 de import. Atlas-5. Si la astea americanii au stocuri pe 2 ani. Baiu ii ca Delta este un pic mai scumpa 🙂 La fel ca si cu gazul Europei… Se bazeaza pe produse rusesti mai ieftine.Se inlocuiesc, dar costa mai mult un pic.
Problema majora este la ISS – se foloseau de Sayuz pentru a duce echipajele. Aprovizionare deja nu mai este dependenta de Progress. SI la asta se pare ca se bucura domnul Elon Musk care au in lucru rachete pentru echipaj uman. Este posibil sa existe o infuzie de capital de urgenta la americani ca sa le faca mai repede.
Dar in rest zic ca este Propaganda.
Da da propanganda asta arata ceva: ca rusii nu sunt choiar ruptii in fund …..
Asa cum mai zicea – acum 30 de ani – nu mai stou ce bastma economoc american: „nu va inchipouiti ca URSS chiar nu are tehnologie.. Are rachete f bune , are cel mai bun submarin din lume care aleraga pe sub apa cu 80 la ora si noi am vrea sa stim cum e facut, are avioane f rapide” .
Acu ce e naspa ptr rusi este ca sunt cam tributari americanilor pentru grau, pporumb si pulpe de pui. Si UE ptr unt!!! Nu glumesc!! (In an ii 60=70 un comunbist francez a devenit mare milionar european -cca 200 mil $ – puand la punct exportu catre URSS a untului comunitar excedentar … Cand cu terenurile ei … Am mrs cu trenul de la Moscova la Leingrad., Cat vezi cu ochii numa pasune!! Si nici o vaca p[e pasuynea aia .. Pai e normal?!)
Ghita eu zic sa incerci inainte de a da „posteaza comentariu” sa verifici ce bagi acilea… Extrem de greu de urmarit ….
Rusii in anumite domenii erau OK, nimeni nu zice ca nu erau…
…daca Rogozin inchide statiile GPS de pe teritoriul Rusiei, precizia intregului sistem va scadea cu 2 sau 3% ! Asta e cam mult daca in algoritm se introduc numere mari, nu mici. Si lumea e mare. Cu alte cuvinte, pana si doar cartografierea unei suprafete mari oarecare poate da erori de sute de metrii. Statiile terestre de care vorbesti nu sunt pentru monitorizarea placilor tectonice decat in subsidiar. Ca pretext. In realitate sunt hub-uri de CALIBRARE al sistemului de comunicatii cu satelitii.
Inchiderea lor pe teritoriul Rusiei ar face imprecise masuratorile si comunicatiile in Arctica, Iran, Afganistan sau China de exemplu unde avem de a face cu numere mari. Iranul a anuntat deja ca trece la GLONASS. De pilda GPS nu poate opera la poli! Si Arctica acolo e. Totodata GPS nu functioneaza sub apa! E unul din motivele pentru care submarinele nu pot fi localizate cu precizie in ocean iar navigatia in submersie se face dupa alte principii.
E interesant ca englezii se ocupa astazi tocmai cu producerea unui sistem global de pozitionare care sa nu mai aiba baza in spatiu si sa nu mai depinda de sateliti. Evident pentru asta e nevoie de statii terestre si oceanice globale. Asa ca importanta lor e cel putin la fel de mare ca si constelatia de sateliti. Si Rogozin inchide statiile GPS pe o cincime din planeta. Nu-i de ras. E ceva serios.
Bre…GPS functioneaza la poli, doar ca Glonass ul este mai precis pe zona arctica. GPS nu functioneza sub apa, pe motiv ca radiatia electromagnetica este absorbita si ecranata de apa, tot din acest motiv nici comunicatiile radio nu merg sub apa, da nici Glonsasul; nu functioneza sub apa.
Nu-i nimic foarte serios ci doar suparator, SUA nu si-au facut calcule cu GPS-ul in caz de pocneala gandindu-se ca rusii le vor lasa statiile intacte… Afectati de aceasta masura vor fi in primul rand utilizatorii de GPS din Rusia, dar una peste alta mai are Volga apa de curs pana cand un sistem rusesc sa fie peste unul american…
Pai americanii au bagat miliarde de dolari in sistemul GPS pe ideea ca ivanii vor fi amabili cu ei si ii vor lasa sa puna statii pe teritoriul Rusiei?! 🙂
basca ca americansky s-au dat dupa cires cand rusii au vrut si gura lor niste statii pe teritoriul sua
..sigur ca-i serios. Daca yankeii i-au la tinta o grota cu talibani, rateaza si nimeresc la 100 de metrii de ea e foarte serios. S-ar putea trezi in urmatoarele secunde cu o mina venindu-le in cap. Iar daca trimit un „Baltag” de dincolo de cercul polar catre portul militar din Arhangelsk si nu se calibreaza pozitionarea satelitilor cu statia terestra, ar putea nimeri la o mila de el! Si in secunda doi ar decola un Kh55! Asta se intampla cand se opereaza cu distante mari. Prin urmare algoritmi cu numere mari. In teorie, algebra este o stiinta exacta. In practica insa, la asemenea valori ale distantelor acuratetea este asigurata de o permanenta comunicare a satelitului in miscare cu device-ul terestru (si care desi static este foarte exact pozitionat, in fizica lui Galilei-Newton numindu-se „OBSERVATOR INERTIAL”) si care prin urmare creste precizia pana la cativa metrii. In cazul unui proiectil asta inseamna 100%. Dar daca statiile terestre de calibrare nu mai exista, eroarea unui satelit pe orbita poate fi mare. Si necazul face ca acesta eroare este transmisa mai departe vectorului, ghidat tocmai dupa aceste coordonate.
P.S. Neajunsul sistemului GPS este tocmai interpretarea sa sintetica in coordonate carteziene. Este mult mai facil de uzat de o harta in coordonate carteziene decat una in proiectie polara . Pentru interpretare ultima presupune cunostinte solide de geometrie analitica. Nu-i cazul generalilor. Totodata din cauza pozitionarii orbitale actuale ale satelitilor GPS, polurile terestre nu sunt permanent monitorizate si nici precis localizate.
PS2. sub apa (in ocean la adancimea de 15 metrii) undele electromagnetice nu sunt absorbite ci REFLECTATE. Fenomenul este valabil atat la suprafata oceanului ( sonarele contratorpiloarelor sunt ancorate cu un cablu mai lung decat lungimea de 15m) cand unda este reflectata inapoi in sus, cat si in adanc (submarinele sunt obligate sa urce pana la 15m pentru a-si scoate antenele deasupra acestei adancimi pentru a evita fenomenul), cand unda se reflecta dedesubt, inapoi in ocean.
@Stu O “Toporisca” in primul rand nu depinde de GPS ca principalul ei sistem de ghidare. Programarea initiala catre tinta este facuta prin INS, iar dupa lansare este facuta prin “terrain contour matching –TERCOM” si “digital scene mapping – area correlator – DSMAC” – deci comparam fotograprafii ale terenului cu cele furnizate de SAR (synthetic aperture radar) de la bordul rachetei. GPS este folosit strict pentru a asigura corectii la traiectorie daca este necesar. Harti bazate pe proiectii polare or fi folositoare la latitudini extreme, dar abilitatea de a converti un azimut de tip grila in unul magnetic nu este chiar usor, pe cand folosirea unei harti cu coordonate carteziene (grila) inlesneste acest process. Trebuie sa fi baut gaz careva care ar sugera folosirea de harti cu proiectie polara pentru aplicatii de artilerie sau support aerian. Este la mintea cocosului ca o sa folosesti harti cu coordonate carteziene unde un simplu raportor te ajuta sa calculezi unghiul grila-magnetic. Acest lucru este valid irespectiv de ce colt al lumii vorbim. Pana la urma irespectiv de ce metoda folosesti pentru suport aerian sau de artilerie (grid, polar, shift) o sa tot depinzi de o busola magnetica si de o harta sa identifici locatia unei potentiale tinte. GPS te ajuta sa identifici propria locatie si din proprie experienta “circular error rate” pentru GPS militar este undeva intre 30-50 cm. Glonass este mult mai précis la latitudinile nordice extreme, iar din acest punct de vedere este superior GPS, in special pentru aplicatii comerciale. GPS militar este o alta mancare de cartofi, iar daca el nu ar functiona corespunzator poti sa fii sigur ca acest lucru ar fi fost evident destul de repede orcarei persoane care ari si cele mai rudimentare cunostiinte de a se orienta cu ajutorul unei harti.
Acuma serios… te-ai uitat la ce link am postat. Iti expica clar americanii ce ii GPS si tu … Niet…
http://vpk.name/news/110227_Kontrshpilki_ot_Rogozina.html
@Stu Wilson…
Cum le stii tu pe toate ca un om mare…. 🙂
PS-Am auzit ca ai aruncat sahul si sticla de votca pe geam… Mare pacat de votca! 🙂
Ia mai dute-n….
Rusule, stai linistit ca GPS-ul va fi ok.Peste 3-4 ani va deveni operational si sistemul european de navigatie prin satelit, Galileo.Se descurca lumea si fara rusi.
Cum zic si altii, Rusia este total dependenta de occidentali.O mare parte din actualul venit al Rusiei este cauzat de relatiile comerciale cu occidentul.
Sunt oltean. Tu probabil esti turc.
Efendi, si Galileo va avea nevoie de statii terestre de calibrare. Singurii care incearca altceva sunt englezii. Daca le iese vom vedea.
@Stu Wilson…
Esti oltean de langa… Moscova… 🙂 Observi ca nu esti chiar asa mare jucator de sah? De obicei rusii cand sunt infranti la jocul lor preferat arunca sahul pe geam iar sticla de votca o folosesc pe post de bazdoaca pentru a intimida adversarul… 🙂
Ca mai adauga si cateva injuraturi este ceva normal pentru ei… 🙂
Observi ca nu stii sa pierzi? Nu ma mira… cu oameni ca tine nu se poate construi Rusia de la Vladivostok la Atlantic :)))
Se pare ca tu esti pe aicea „individul” prost crescut. Badaranul fara maniere care nu poate duce o argumentare pentru ca-i lipsesc cunostintele. Sau imbarligatorul de serviciu caci eu nu cu tine discut pe aicea. Vaz ca te bagi peste tot fara sa fii intrebat de fel. Nu esti decat un bagacios limitat care nu stie cum sa-si refuleze complexele. Esti prea mic pentru mine, mai trebuie sa papi laptic si Danonino. Asa ca esti obraznic si-ti dai aere combative ascuns sub un pseudonim fara grija ca poti primii la propriu o palma care sa te lase melancolic vre-o luna. Nui nimic! De acu incolo te iau eu in colimator pe unde te prind.
Despre sah e inutil sa vorbesc vreodata cu tine. Asta e un joc al gentlemanilor si al bunei cuviinte. Acolo nu se fac atacuri la persoana ci se opereaza doar cu idei.
Iar scopul acestui joc este crearea unei oaze de frumusete intr-o lume zgomotoasa. Ceea ce tie-ti este complet strain.
@Stu Wilson …
”
Stu Wilson
Post Time 16 mai 2014 la 18:38 –
Ia mai dute-n….
”
Ti se pare cumva ca esti manierat? Asta ca sa nu imi aduc aminte cum ma injurai ca la usa cortului pe vremea razboiului din Siria… Cat despre sah si votca… tu si ideile! Daca nu era Dughin cautai si acum idei pe net, la fel cum faci si cu asa zisele cunostinte „vaste” din diverse domenii… Vrei sa pari atotstiutor … de la aviatie pana la istorie, de la politica internationala pana la GPS… ADICA LE STII PE TOATE SI NIMIC! Pana la urma nu esti decat ultima spitza de la caruta KGB…
„De acu incolo te iau eu in colimator pe unde te prind.”… Saracu’ de tine… 🙂
Numai ca Atlas 5 este folosita in special de National Reconnaissance Office pentru a pune in orbita tot felul de sateliti si cam depind de acest sistem de livrare. Oricum livrarile de RD-180 sunt sistate de mai bine de o saptamana dupa ce hotarare judecatoreasca a fost emisa de un tribunal federal. Probabil ca se vor baza pe Delta 4 de acum inainte.
Nu chiar .. NRO folosesc si Delta-4 si Atlas-5 (8 lansari la 8) 🙂
Daca compari rachetele…Delta are sarcina utila mai mare decat Atlas.
Nu cu mult cam 2 t.
Pur si simplu RD-180 era o alternativa mai ieftina disponibila.
RS-68 are impuls specific mai mare cu 25% , dar combustibilul este mai scump.
Rusii chiar sunt rupti in dos , am inteles ca o racheta a lor a picat in bot cu tot cu sateliti :)) , daca se impun sanctiuni mai dure economia Rusiei o sa fie la limita de supravietuire , Rusia este mincata de oligarhi o mana de oameni au miliardele restul sunt destul de rupti in dos , daca americani isi pun mintea cu ivan ii baga iar in recesiune economica sa v ezi bucurie pe ivan , norocul lor ca au teritoriu vast au unde sa cultive papica , in rest lucrurile vor merge rau in mai rau pt rusi , cu conditia sa se impuna acele sanctiuni si sa nu mai fie lasati sa importe tehnologie din vest
Daca fac asta nu mai ramane decat sa mai vina unu sa faca o revolutie contra oligarhilor si mujicilor de la Kremlin. Si mai stim noi tari cu caldarari si matroji instalati in palat de rege ,cu oligarhi zis baroni locali in rol de boieri.Nu uita ca rusii dau la urma lovitura.
Daca am inteles bine de fapt nemetchii au ocupat Maskva de pe la 23 oct 1941.. Ca tot rupti in fund erau si in 1940…
Pai in felul asta, vor avea ocazia sa gaseasca si alea 200 mil usd disparuti ca prin farmec…
” Doar ca “little pink pig” uita ca pe langa Rusia in programul SSI se mai afla si ESA, Japonia si SUA, ”
Or mai fi si altii in programul ISS dar know-how-ul pentru constructia modulelor statiei este rusesc, partenerii venira cu ehipamente si altele. Fara Rusia, restul vor trebui sa invete rapid cum sa faca modulele alea fara de care statia spatiala nu poate exista.
„entitati care mai mult ca sigur ca vor “reusi” sa supravietuiasca, spatial vorbind, si fara Rusia, dar nu se stie cum va supravietui programul spatial rus de unul singur…”
In momentul de fata singuri care fac spruri cu echipaj la ISS sunt rusii. Restul nu fac decat zboruri de aprovizionare. De la retragerea navetei SUA nu mai are nici o metoda de a transporta oameni in spatiu. Exista programe in derulare pentru a inlocui naveta, dar sunt semi-impotmolite datorita taierilor de fonduri si managementului prost. Alternativa Comerciala pentru transportul oamenilor in spatiu este inca la cel putin 5 ani distanta si a fost la cel putin 5 ani distanta de vreo 5 ani de cand a fost initiata. In plus mare parte din lansatoarele comerciale americane, folosesc motoare rusesti pentru ca sunt mai eficiente si puternice.
O fi Rogozin nebun dar amenintarile referitoarea la sanctiunile spatiale nu sunt fara substanta, daca Rusia isi retrage sprijinul catre ISS celelalte agentii spatiale vor fi date inapoi cu cel putin 10-15 ani.
Clar exista ceva substanta in asta …
http://jalopnik.com/how-the-us-can-run-the-international-space-station-with-1576359569?utm_source=recirculation&utm_medium=recirculation&utm_campaign=thursdayAM
Urmareste articolul si vei vedea care este proprietatea ruseasca de pe IIS.
Da la momentul actual rusi sunt cei care duc astornautii. Banui ca in momentul actual sunt careva la NASA care is musca pumnii. Rusii au stiut profita de prostia NASA. si acum Nasa plateste 60mil $ pentru un astronaut. Rusii vand asta la public cu 20 Mil $ 🙂
Un sut in fund este un pas inainte inclusiv cand vorbim de dezvoltarea tehnologiei spatiale.Este adevarat ca occidentalii au preferat din motive financiare sa cumpere si sa foloseasca tehnologie ruseasca decat sa proiecteze si sa produca ei insa daca va fi cazul isi vor pune mintea si banul la contributie iar in final se vor descurca fara rusi.Pe termen lung vor pierde rusii.
Nu. Rosscosmos asi permite sa inchida SSI. Prin oprirea „charterelor” Soyuz si a modulelor principale care formeaza ‘core-ul” SSI. Din 2040 ei se concentreaza pe luna, nu-i mai intereseaza sa analizeze ce face omul in spatiu. Stiu despre asta mai mult decat oricine. Intra intr-o noua etapa cum zicea un academician de la ei. Astfel incat amenintarea lui Rogozin cum ca yankeii or sa-si trimita echipajele spre SSi cu prastia, pe langa gluma de prost gust, este reala. A spus-o chiar Rogozin. Nici SSi nici Marte nici Phobos nici Deimos nu-i mai intereseaza. Subit sunt foarte atrasi de Luna! Poate o anexeaza! 🙂
In 2040 Rusia terestra va avea cel mult 10 km patrati…
Asa ca … valea pe luna rusnacilor! 🙂
Stu Wilson, tu esti oltean cum sunt eu popa. Mai deschide o carte de gramatica, chinui limba romana, nu se scrie in veci „asi” decat daca te referi la carti de joc. E intotdeauna „isi”, panimaiesi ? Stie si Alex ca american mai bine romana decat tine, face greseli mai rare.
Faci de ras serviciile rusesti. Va credeam mai pusi la punct.
Lasa ortografia cu mine caraghiosule ca nu sunt la extemporal aicea si nici nu-s expert in typing. Ce? Nu ai de ce sa te iei si incerci asa? I din i sau din a este o moda academica. O „recomandare” a Academiei nu o lege mai mare cunoscator de limba materna.. Asa ca fiind doar o recomandare daca am chef o ignor! Uite asa de-al naibii, ca-s eu oltean si sa mori tu de oftica. Intru-cat limba Romana este fonetica mai ignorantule, pot sa scriu chiar si Rominia cu a din i ca-i perfect si ireprosabil. Da tu n-ai cum stii asta. Si eu nu primesc lectii de la tine.
Ignoranta si ura asta-mi aduce aminte de cetatenii yankei care pe vremea razboiului din Vietnam daca criticau si manifestau impotriva razboiului erau automat clasificati ca fiind comunisti si li se sugera sa plece in URSS. Eu nu-s agentul nimanui. Sunt propriul meu maresal !! De ce sa fiu agentul altora? In schimb tu ai un nume 100% slav!! Identic cu al fioroasei vladici de la rasarit! Care in romineste semnifica…”seful”!!. Probabil al Serviciului Romin de..Comedie..
Don’ maresal Stu Wilson, nu te mai „inerva cu nervii” ca nu e bine, creste tensiunea arteriala.
„Isi” a ramas cum era si inainte pentru ca â se pune doar in interiorul cuvintelor. E alegerea ta sa scrii sunt sau sint, dar „asi” e dupa ureche.
PS: Este ori „intrucat” ori „intru cat”, niciodata „intru-cat”. Nu s-a scris nici „Rominia”, ci „Rumania”, acum 100 de ani. Chiar si inainte de schimbarea regulilor se scria România.
E necesar sa inveti si cum se pun virgulele.
Stiu, e grea gramatica asta.
Era un tip care avea si sange rusesc, pe nume Nichita, care spunea „Limba romana este patria mea”. De-asta il respectam atat de mult.
Americanii au nevoie de un astfel de impuls pentru a-si refinanta cum trebuie industria aero-spatiala. Si cu Sputnik rusii erau in avantaj, dar mai apoi yankeii au bagat banii cu lopata si au ajuns primii pe luna…
Iti pot garanta ca nu moare programul spatial fara Rusia, dar intradevar nu-i va fi nici usor.
Cat de usor radeti voi de rusi, si ii faceti cei maiprosti din lume….
ori nu mai sunteti profesionisti (desii nu cred), ori nu mai sunteti neutrii si mergeti pe premiza repeta minciuni dupa minciuni si lumea o sa creada…
pacat erati printe putinii care mai erau inca neutri….
Neutri vis-a-vis de Rusia?! 😉
nu vizavi de Rusia George!!! dar acum prea le faceti marketing la americani!! prea ii laudati si ii tarati in mocirla pe rusi….. rusii sunt in urma mult in foarte multe domenii, dar cel militar, care asta intereseaza cel mai mult pe forumul asta, si cel aerospatial, nu sunt deloc in urma, tin pasul cu SUA si in anumite privinte i-au si depasit!!! chiar creeti ca o sa moara Rusia datorita unor sanctiuni??? se vorbea de o criza a alimentelor…. aici Rusia iar va sta foarte bine!!! nu cred ca este bine sa fim sub dominatie ruseasca, dar nici sa le dam umilinte asa ieftine cum a facut Ponta cu premierul lor!!! asta nu este palma… este o batjocora, pe care Rusia nu o va uita! si momenta Rusia este mai aproape de noi decat SUA, si in cazul in care Rusia v-a ajunge la gurile Dunarii, si mai rau…. se va intampla ceva cu NATO si vom cadea iar sub dominatie ruseasca 100% isi va aduce Rusia aminte de rahatul asta facut de Ponta!!!
ihi, se face si acolo un referendum cu 99,5% „pentru” si se alipeste la Rusia ca sa nu cada in mainile fascistilor
oricum ei cred ca pregateau ceva de mai demult …. dupa cum scrie si pe wikipedia:
Although the GLONASS constellation has reached global coverage, its commercialisation, especially development of the user segment, has been lacking compared to the American GPS system. For example, the first commercial Russian-made GLONASS navigation device for cars, Glospace SGK-70, was introduced in 2007, but it was much bigger and costlier than similar GPS receivers.[7] In late 2010, there were only a handful of GLONASS receivers on the market, and few of them were meant for ordinary consumers. To improve the situation, the Russian government has been actively promoting GLONASS for civilian use.[14]
To improve development of the user segment, on August 11, 2010, Sergei Ivanov announced a plan to introduce a 25% import duty on all GPS-capable devices, including mobile phones, unless they are compatible with GLONASS. As well, the government is planning to force all car manufacturers in Russia to make cars with GLONASS starting from 2011. This will affect all car makers, including foreign brands like Ford and Toyota, which have car assembly facilities in Russia.[15]
GPS and phone baseband chips from major vendors Qualcomm, Exynos and Broadcom[16]all support GLONASS in combination with GPS.
In April 2011, Sweden’s Swepos, a national network of satellite reference stations which provides data for real-time positioning with meter accuracy, became the first known foreign company to use GLONASS.[17]
Smartphones and Tablets also saw implementation of GLONASS support in 2011 with devices released that year from Xiaomi Tech Company (Xiaomi Phone 2), Sony Ericsson, Samsung (Galaxy Note Galaxy Note II, Galaxy SII, the Google Nexus 10 in late 2012), Asus, Apple (iPhone 4S and iPad Mini in late 2012) and HTC adding support for the system allowing increased accuracy and lock on speed in difficult conditions.[18][19][20] For a more complete list of smartphones see List of smartphones using GLONASS Navigation.
http://www.dcnews.ro/polonia-i-croa-ia-reac-ioneaza-dupa-solicitarile-lui-orban_443421.html
Stu Wilson ne da lectii de limba romana 🙂 Poate de limba rusa 🙂
Rominia a fost un nume impus de rusi si e folosit de cei care ponegresc aceasta tara (pe site-uri rusesti).
Iar daca ti se rupe de Academia Romana, esti liber sa-ti alegi alt drum.
Ubi bene ibi patria. Na, ca pe ruseste nu stiu cum se spune 🙂 🙂 🙂
Se pare că americanii se descurcă și fără. Tocmai au lansat cu succes un nou satelit din noua generatie pentru GPS.
http://www.cbsnews.com/news/rocket-carrying-gps-satellite-lifts-off-into-space/
http://www.go4it.ro/curiozitati/armata-britanica-vrea-sa-inlocuiasca-sistemul-gps-cu-busola-cuantica-12652467/