Sâmbătă, 31 mai, militarii din Forțele Terestre sărbătoresc 155 de ani de la înființarea armei Geniu, armă cu vechi tradiții în Armata României, ale cărei contribuții sunt esențiale atât în asigurarea sprijinului pe timpul operațiilor Forțelor Terestre, cât și pe timpul intervenției la situații de urgență civile ori de câte ori a fost nevoie, în special la inundații, deszăpeziri și alunecări de teren.
În anul 1929, în memoria eroilor armei Geniu din Războiul de Reîntregire a neamului, în București a fost ridicat Monumentul Eroilor din Arma Geniu, la împlinirea a 70 de ani de existență a acestei arme, prin contribuția voluntară a tuturor ofițerilor de geniu din Armata Română. Specificul armei este redat prin statuile a patru chipeși ostași geniști, reprezentând specialitățile armei geniu: pionieri, căi ferate, pontonieri și telefoniști-telegrafiști. Pe soclu se află inscripția: Spuneți generațiilor viitoare că noi am făcut suprema jertfă pe câmpurile de bătaie pentru întregirea neamului, iar într-un medalion montat pe treptele monumentului stă scris: Eroilor din arma geniului 1916-1919.
În urma creșterii impresionante a amenințărilor specifice din teatrele de operații a apărut o nouă specialitate a armei geniu – EOD (Explosive Ordonance Disposal). Ca urmare, au fost create structuri cu responsabilități permanente la pace, capabile să îndeplinească misiuni specifice în teatrele de operații în condiții de deplină interoperabilitate cu structurile similare din NATO, concomitent cu dezvoltarea unui sistem performant de pregătire a specialiștilor necesari pentru aceste intervenții.
Cu acest prilej al zilei armei, în Bucureşti şi în garnizoanele din ţară unde sunt dislocate unităţi de geniu, se vor organiza manifestări care includ expoziţii de tehnică şi echipamente, exerciţii demonstrative ale unor subunităţi EOD, sesiunea de comunicări ştiiţifice cu tema „Arma Geniu – Tradiţii şi perspective”, lansarea numărului aniversar al „Revistei Armei Geniu”, expoziţii foto cu aspecte relevante din misiunile geniştilor. De asemenea, vor fi organizate „Zile ale porţilor deschise” şi vor fi acordate distincţii şi diplome onorifice militarilor din arma geniu care s-au remarcat prin calitaţi profesionale şi morale deosebite.
În Capitală, manifestările vor începe joi, 29 mai, la ora 11.30 cu o ceremonie militară şi religioasă însoţită de depuneri de corone şi jerbe de flori la Monumentului Eroilor Armei Geniu (Piaţa Leu). Începând cu ora 21.30, un detaşament al Batalionului 96 Geniu se va retrage cu torţe pe traseul Monumentul Eroilor Armei Geniu (Piaţa Leu) – Şoseaua Cotroceni – Splaiul Independenţei – B-dul Eroilor, Piaţa Eroilor.
La activităţi sunt invitaţi comandanţii structurilor de geniu din forţele terestre, militari în activitate, în rezervă şi în retragere (azi se sărbătorește ziua lor de asemenea), veterani de război.
LA MULȚI ANI!
Surse: Observatorul Militar, ForTer, MApN
O veste extraordinară – se pare că mai sunt oameni care își iubesc țara. http://economie.hotnews.ro/stiri-companii-17389315-proiect-lege-armata-obligata-cumpere-armament-companiile-romanesti-stat-care-vor-scutite-taxa-stalp-tva-importuri.htm
Tota azi a avut loc Ziua Portilor Deschise la Baza Aeriana 71 Cimpia Turzii,in ciuda ploii au fost numerosi spectatori iar spectacolul oferit de parasutisti,pilotii romani si canadieni a fost impresionant. Un nsingur eveniment a umbrit maretia spectacolului,prezenta ministrului extraterestru Mircea Dusca,mai lipsea Ponta Infantilu’ si cred ca se lasa cu scandal.
prezentare de ultima ora a lui Pantsir Shorad,cu subtitrare in engleza.http://www.youtube.com/watch?v=wxTVPmKFT3M#t=1603
@ mirko …
foarte interesant
off-topic…..
stie careva …avand in vedere ca in ultimii 20 ani s-a redus drastic nr militarilor …de la cateva sute de mii la doar 75000 militari + 15000 civili …..cate unitati militare are romania ..aproximativ ……si care e nr mediu de militari pe unitate ?