CALFEX – Partea a II-a B: ”Servanți la posturi!” … „FOC!!!”

10391389_407627806043142_1239971536356655708_n

De la primele ore ale dimineții militarii din plutonul de aruncătoare 82 mm s-au îmbarcat pe tehnică și au pornit către poligonul din Grafenwhor – Germania. Sub conducerea comandantului de pluton ”aruncătoarele” și-au ocupat pozițiile de tragere fără prea mult zgomot. Doar forfota servanților trăda prezența militarilor. Sunt ultimele momente de liniște până ce coordonatele, calculele, distanțele, derivele se vor face auzite prin comenzile comandanților de piese.

”Servanți la posturi!” – e momentul în care totul capătă dinamică, militarii urcă în mașini oupândi-și fiecare locul la piesă. Câteva calcule scurte cu măsurători în teren și deja primele bombe sunt pregătite. ”Trage întâiul asupra infanteriei de la reper 44, explozivă …, una bombă pregătiți, FOC!!!” e comanda care alungă orice urmă de liniște în poligon, urmată apoi de sunetul puternic al bombei aruncate din ”pântecele” TAB-ului. O liniște ciudată se așterne și toți ochii sunt ațintiți undeva în adâncimea poligonului. ,,Lungăă!!, exclamă comandantul de pluton, care imediat ia măsuri de corectare a focului, transmițându-i comandantului de piesă date cu valori noi. Au fost suficiente cinci lovituri ca obiectivul să fie încadrat și lovit cu acuratețe. Procedura a urmat și la celelate două piese de aruncător, după care tragerea a intrat în ritmul său normal cu angajări tactice sub diverse feluri de foc și situații complexe – ne-a transmis corespondentul nostru din Germania, Caporalul Nicuşor Comănescu.

Antrenamentul militarilor noştri în Germania continuă, iar exerciţiile vor fi din ce în ce mai dificile. Felicitări militarilor pentru modul profesionist în care reprezintă România şi Armata României în aceste exerciţii multinaţionale de mare importanţă!

MApN Facebook

Text si Foto : Maior Ion Adrian Curiman, Caporal Nicușor Comănescu

17 comentarii:

  1. Frumos si felicitari.
    Ceva totusi mai lipseste.Daca tragi sa zicem din spatele unei paduri nu vezi sa reglezi tinta. Atunci cred ca trebuie o drona ridicata care sa te ajute sa reglezi tirul.
    Asta mai lipseste dotarea cu drone tip elicopter care sa stea la punct fix.

    • In armata asa specialitate care se ocupa cu corectearea artileriei. De obicei acea persoana se afla in apropiere tintei la o distanta necesara ca sa o observe dar sa nu fie observat si da indicati de corectii pentru artileristi.

  2. Pe langa ce a scris Dacul -dd as vrea sa vand mortiere de 120mm montate pe SAUR2 capabil sa folsoseasca atat munitie clasica cat si ghidata :).

    Hm, suna ca o mica ‘nebunie’ proiectil ghidat de 81mm (de depinde si la ce distanta dar 7m eroare pare un pic cam mult):
    http://www.gd-ots.com/multimedia/video-81RCGM.html

  3. Felicitari soldatilor !

  4. Pt dacul si hannibal,

    Tragerea artileristica este de obicei indirecta fara sa se vada obiectivul. Nu zic ca nu merge si o drona, dar de obicei cel care face observarea si corectarea tragerii este un cercetas care transmite punctului de tragere observatiile sale.
    In unele cazuri se foloseste corectarea tragerii prin observare din elicopter.
    In ww1 s-a folosit corectarea tragerii prin observare din balon.
    Mai nou exista bomba cu camera si parasuta pentru aruncatoare de bombe.

    • Drona prezinta multe avantaje fata de un cercetas:
      -poate plana/zbura desupra regiunii unde se afla tinta putand astfel da info mult mai exacte supra situatiei de pe teren si a unor potentiale viitoare tinte;
      -poate calcula (s-au ajuta la) mai precis si rapid coordonatele purtand corela info meteo atat la punctul de tragere cat si pe o raza destul de mare intre punctul de tragere si tinta;
      -poate ghida proiectilul sau ilunima tinta mai precis.

      Mortiere si obuzierele sunt foarte necesare si in lupta urbana sau transee. De ex: in Cecenia majoritatea rebelilor au fost omorati de mortire si este logic sa fie asa pt. ca ele pot exploada in cladiri, ruine sau puncte intarite (de obicei sunt in fata si mai putin desupra) avand o forta de patrundere mai mare datorita traectoriei.

      Ar trebuii sa punem mult mai mult acent pe mortierul de 120mm cel de 81 ar fi mai util in caz de insurgenta cand nu vrei sa produci pagube mari sau cand inamicii sunt pe acoperisurile locuintelor. Pt. ambele calibre producerea (importarea/asimilarea) unui kit de ghidaj nu ar strica (nu stiu daca am avea un castig economic dar tactic da).

      • @ Hannibal ….

        o problemala actualele drone este stationarea la punct fix in vint puternic

        …singurele propulsoare electrice capabile sa asigure deplasarea pe vint puternic , chiar citeva sute de km pe ora sint EDF-urile ( electric ducted fan ) …

        cele mai performante EDF-uri la ora actuala sint fabricate in Germania …… neamtul e neamt :

        http://www.schuebeler-jets.com/en/hst-fans-en/ds-94-dia-hst.html

        http://www.youtube.com/watch?v=YDK4uAimx5Y

        12 kg forta , 108 m/s viteza de ejectie la un rotor de 128 mm si greutate EDF de 1330 g …. teoretic ar putea sa-si care 5 kg de baterii care ii vor asigura 25 minute autonomie si sa-i mai ramina o rezerva de putere de 7 kg ……

        ar putea ridica fara probleme si oameni ….. cu 12 EDF-uri s-ar putea ridica fara probleme un militar de greutate medie complet echipat de lupta ..un rucsac zburator ar avea 24 kg de baterii si max 30 kg greutate pentru o autonomie de 10 min si o rezerva de putere de 30 kg … un invelis aerodinamic ar avea o viteza estimata de 150 km pe ora ….

        pentru fiecare EDF in plus autonomia ar creste cu 5 minute , greutatea ar creste cu 10 kg iar viteza cu 10 km/h …. estimare aproximativa

        un mini VTOL echipat cu astfel de EDF-uri ar face toti banii pe cimpul de lupta si ar intrece de departe toate configuratiile de coptere echipate cu elici …..

        caracteristici teoretice mini VTOL EDF :

        max speed 300 km/h , plafon 10 km , 3 min pina la plafonul maxim , autonomie 25 min. in full speed , raza de actiune ( dus-intors ) 50 km

        in lipsa de alceva e buna si o drona quad copter inarmata si cu sistem de autodistrugere ca in clipul urmator :

        http://www.youtube.com/watch?v=SNPJMk2fgJU&feature=related

        deja elicopterele electrice de putere au ridicat o duduie de la sol :

        http://www.youtube.com/watch?v=77uK19KxMuI ….. 🙂

        cu 4 asemenea agregate faci un quad copter care ridica o persoana fara probleme … nu mai zic de un hexacopter sau un octocopter … viteza maxima cam 75 la ora ….. la o autonomie de citeva zeci de minute

        si o asemenea configuratie ar bate de departe E volo al germanilor sau rochia zburatoare a lui lady Gaga …..

        pacat …. tehnologie exista , idei sint destule dar finante 0 … asta este Romania 🙁

      • Dronele si grupele de cercetare sunt mijloace complementare de cercetare, alaturi de cercetarea prin sunet sau prin radiolocatie. Dronele au multe avantaje, pot fi lansate si recuperate operativ, de aceea in armatele occidentale dronele au facut parte multa vreme nu din Aviatia Militara, ci din Trupele de Uscat, mai precis din unitatile de artilerie.

        Cercetasii artileriei sunt de doua feluri: cercetasii-observatori, care observa spargerile din liniile proprii, maxim de la contact si cercetasii in adancime specializati, care actioneaza in dispozitivul inamicului.

        Primii au anumite limitari, nu pot observa spargerile anumitor munitii (mai ales loviturile reactive in cazul nostru, dar si al anumitro lovituri cal 152 mm), in vreme ce ultimii necesita timp pentru insertie, recuperare etc.

        Armata Romaniei nici nu are unitati de cercetare de artilerie specializate pentru a opera in adancime, nici avioane fara pilot in cadrul artileriei, de aceea artileria nu poate fi folosita la intreaga capacitate si este oarba in anumite situatii.

  5. Si continui. Mortiere cu patru tzevi pe care le incarci si apoi le actionezi focul pe rand ca sa nu mai pierzi timpul cu incarcarea. Dupa aceea incarci iar patru sau doar una .
    Patru mortiere cazute una dupa alta ( sa zic 2 secunde) cred ca au efect .
    In rest revin la blindajul transportoarelor care vad ca e neglijat si nu inteleg de ce.

    • Exista MRSI, cu muniti inteligenta – Multiple Round Simultaneous Impact: 3-4 proiectile, trimise pe traiectorii diferite pentru a avea impact simultan pe tinta… si asta cu un singur echipament nu cu 4: economisesti masa utila si complexitate de actionare.

      • Nu am vrut sa spun de dirijarea proiectilelor prin satelit pe tinta pentru ca nu avem sateliti.Dar si cei care au pot fi redusi la tacere in cosmos in caz de conflict.De aceea o drona poate ghida spre tinta foarte bine .

    • La ce ai nevoie de „mortier cu 4 tevi”? Ce problema rezolva? Cine il cara? Nu prea ii vad utilitatea.

  6. Se poate folosi un sistem cu 5 tevi rotativ tip Gatling care pot fi folosite in 2 feluri
    1) utilizarea clasica gatling cu incarcare si tragere foc cu foc probabil intr-un ritm de 1 proiectil la 3-4 secunde
    2) se pot incarca toate cele 5 tevi si apoi executa foc intr-un regim rapid, toate cele 5 proiectile fiind trase in aprox. 5-7 secunde.
    Bineinteles ca este necesar un autoloader.
    Dacule nici nu stii cat ma bucur ca ai avut si tu ideea asta. Ma tot gandesc la ea de fo juma de an si m-am tot codit s-o dau pe la voi considerand ca n-a gestat destul si nu-i completa sau macar destul de interesanta.

  7. @lucian && @Dacul -dd
    Ce calibru vreti pt. ‘mortirul’ respecitv?
    La calibre mari nu se merita, poti utiliza 4-5 mortiere si sa tragi ‘simultan’. Pus le poti amplasa in asa fel inct poti incerca unele si trage cu altele la aruncator cu 4 tevi nu prea merge.
    Uite aici se foloseste o corda pt. tragere(mai pe la sfarsitul video):
    http://en.censor.net.ua/video_news/290516/firing_continues_near_sloviansk_militants_use_mortars_rocket_launchers_and_sharpshooters_video

    La calibre mai mici se merita asa ceva:
    „O alta arma care nu a intrat in inzestrarea armatei romane este aruncatorul semiautomat de grenade cu 6 lovituri, cal. 40×47 mm, produs la fosta Uzina Mecanica Orastie, un produs original, protejat prin brevet de inventie.”
    La americani a intrat in dotare …
    http://www.rumaniamilitary.ro/tag/munitie-ag-40

    „O alta arma intrata in numar destul de redus in dotare este aruncatorul de granade automat AGA-40 Mod.85, de calibru 40×74,5 mm. ”
    Separtistii folosesc:
    http://deschide.md/ro/news/externe/1706/(VIDEO)-Teroriștii-ruși-atacă-țintele-armatei-cu-arme-de-mare-calibru.htm

    O idee pt. cercetare ar fi incercarea de a reduce greutatea mortierului de 81mm astfel incat sa poat fi mai folositor (in mai multe situatii) vantorilor de munte.
    Cineva a avut o idee iteresanta: cercetarea posibilitatii crearii si folosirii unui aruncator de 60mm in turete

  8. Ma gandeam la 81mm pe platforma mobila cu sau fara turela. E o metoda de a mari cadenta de tragere de pe o singura arma si implicit puterea de foc. Cam cum ar fi un pluton (4 masini) care sa execute foc asupra unei coloane cu o cadenta de 15-20 proiectile pe minut!
    Ceea ce am gandit nu mai e un mortier ci un sistem de lansare grenade/proiectile la cadenta mare.

  9. Ca sa fiu mai clar 15-20 lovituri pe minut de fiecare masina. Daca se pot trage 15 lovituri pe minut cu autoloader la tancuri la calibru 120mm de ce nu s-ar putea o cadenta mai mare la cal 81mm?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *