Oleg Frunza: pustiul condamnat la 17 ani in Gulag pentru ca a pus drapelul romanesc pe sediul NKVD

oleg-frunza-2

Desigur, Oleg Frunza nu mai e un pusti. A implinit chiar azi 88 de ani. Dar, la 17 ani a inaltat drapeul romanesc pe cladirea NKVD (precursorul KGB) in Orhei, in Basarabia ocupata de rusi. Oleg, impreuna cu alti colegi de la Liceul Pedagogic, activa intr-o organizatie clandestina nationalista: Majadahonda, dupa numele orasului spaniol in care luptasera legionarii romani in razboiul civil, si unde isi gasisera sfarsitul Ion Mota si Vasile Marin, liderii Legiunii Arhanghelului Mihai.

În săptămâna de dinainte de Crăciunul anului 1940, Anatol Gumă, președintele organizației “Majadahonda”, a propus o acțiune importantă. Astfel încât, în data de 25 decembrie 1940, pe geamurile Școlii Medii din Orhei au fost lipite afișe anticomuniste. Apoi a fost arborat tricolorul pe trei dintre cele mai importante clădiri din oraș: pe imobilul care adăpostea sediul NKVD-ului, pe clădirea fostei prefecturi, unde se afla sediul Comitetului de Partid Bolșevic, și la Primărie.

In cateva zile, insa, incep arestarile. Dupa jumatate de an de investigatii, aproape toti membrii grupului sunt arestati. Cei care implinisera 18 ani sunt executati prin impuscare. Oleg, fiind minor, primeste o condamnare de 10 ani in lagar.

La încheierea celor zece ani de muncă silnică, a primit o altă sentinţă: domiciliu forţat pe viaţă. „Aceasta însemna că puteam munci, dar nu mi se permitea să am niciun act. Am stat fără paşaport cinci ani, până în 1955, când Hruşciov ne-a eliberat şi ne-au dat un document, dar care nu specifica faptul că sunt cetăţean al Uniunii Sovietice”, spune bărbatul. „Atunci când am luat actele, am decis să plecăm în România, unde s-au refugiat părinţii mei. Nu ştiam adresa lor şi am scris Radiodifuziunii Române, care mi-a răspuns în februarie 1956 şi m-a anunţat că părinţii mei locuiesc în Dej, pe strada Traian. Şi acum păstrez această foaie mică, scrisă în limba rusă”, ne povesteşte Oleg Frunză.

Drumul înapoi acasă nu a fost uşor, Ambasada României la Moscova a refuzat să-l repatrieze, pentru că este din Basarabia. Necunoscând legislaţia sovietică, a fost ajutat de un jurnalist polonez, care i-a explicat ce trebuie să facă.

A stat cam 17 ani la Krasnoiarsk, lagar in care-si cunoaste viitoarea sotie, o lituanianca. Eliberat de Hrusciov, se intereseaza prin intermediul Radiodifuziunii Romane de parintii sai si-i descopera la Dej, in Romania. Se intoarce in tara, reprimeste cu peripetii cetatenia romana, bazandu-se pe racirea relatiilor romano-ruse.

Ajunge in Bacau, unde se stabileste. Fiul sau a fost arhitect – Alexandru Frunza. Nora sa lucreaza la Directia Muncii iar azi a fost insotit de o nepoata.

Astazi a primit din partea autoritatilor judetene o diploma, un buchet de flori si o sticla de sampanie. De la Orhei a venit un delegat care i-a inmanat un drapel romanesc, “arma” cu care a luptat contra ocupantilor sovietici.

 

Sursa: Contrasens.ro

 

33 de comentarii:

  1. RESPECT….pt asemenea oameni, un adevarat curaj sa faci asemenea lucruri pe vremea aceea…. curaj nu gluma.

  2. RESPECT! Acestia au fost si sunt ROMANI ADEVARATI.

  3. Respect !

  4. „Cei care implinisera 18 ani sunt executati prin impuscare”
    Criminalii au impuscat pustani de 18 ani…’tu-le muma’n cur de animale…

    • nu ii injura ca imediat vine Vector si se ia de tine defapt copii aia erau fascisti…

      • Da, asa cum si Gafencu a murit in inchisoare pentru vina de a fi considerat legionar la o varsta similara…

      • 1ª-Dumnezeu sa-i dea zile acestui om ca sa vada Unirea!
        2ª- @Vectore … unde umbli? Auzi ce zic baietii de tine… 🙂 Cam ciudata chestia asta… cam multi de pe aici ajung la aceeasi concluzie in privinta ta… 🙂

        PS- Parca vad ca apare umbra lui @Vector pe nume @watcher si ne potcoveste pe toti… 🙂

      • Ai inceput sa bei de dimineata?

      • @Vectore… nu avem frustrari la adresa ta… Pur si simplu mai glumim si noi… 🙂 Daca tu o iei in serios… este problema ta… 🙂
        Da’ daca stau stramb si ma gandesc bine te lupti de ani in sir pentru o cauza pierduta… 🙂
        PS- Am ceva timp liber si lucrez la un proiect Linux remasterizat pt Romania… toate aplicatiile free, video /documentatie explicit(a) pt instalare / utilizare… si cel mai important lucru nu cer nimanui un cent pt utilizare! Poate asa mai iese si Romania din gaura neagra numita Microsoft… 🙂

        • @dany

          Barny a insinuat ca as fi de acord cu executarea unor copii! E o mare mizerie, nu o gluma.

        • Foarte tare! Ma intreb insa cum vei convinge institutiile publice ca nu vor avea nevoie sa dea bani pe soft. Si mai ales cum ii vei convinge ca nu vor mai lua spaga pe cumparat soft. Cred ca trebuie sa incepi cu liceele care au specializarea de matematica informatica.
          Trebuie sa oprim spalarea creierelor copiilor cu produse Microsoft.
          Bravo!

      • @alextulcea… 🙂
        1ª- „Ma intreb insa cum vei convinge institutiile publice ca nu vor avea nevoie sa dea bani pe soft”… daca le place sa dea banii contribuabililor pe toate rahaturile de Microsoft este problema lor… dar contribuabilii astia ar trebui sa aiba si ei un cuvant de spus…da„ pana la urma o sa se sparga buboiu`… este primul meu proiect pt RO… nu cer decat sa fie testat si pus in balanta cu Windows 8! Sa vedem care utilizeaza mai putine resurse pt acelasi lucru, care este mai stabil, si nu in ultimul rand care ramane in picioare in urma unui „bombardament” cu exploit… 🙂
        2ª-Shpaga… ?????!!!!!! Pai de asta nu se prea scapa… :)))
        3ª- In vreo 2 saptamani o sa fie disponibila o versiune pt download… + video explicativ (inclusiv pt cei care au pus ieri mana pe mouse!) pt instalare inclusiv in masina virtuala….o sa cer permisiunea lui @George GMT de a posta un articol mic pe tema asta…
        4ª-Au mai existat / exista proiecte romanesti in domeniu … una din ele este Kiwi…dar dezinteresul statului roman este cat se poate de clar…Multe state vestice cauta sa substituie licentele Microsoft… China –>>Kylin<<– versiune de Ubuntu si alta cu acelasi nume dar derivata din Free BSD server/ desktop… Rusia stiu sigur ca pregateste o versiune de Linux …
        Dpmdv licentele de Office pot fi foarte usor substituite cu diverse versiuni free… fac acelasi lucru doar ca sunt un pic mai uratzele… 🙂 sunt inclusiv pt Windows versiuni free… dar cine sa caute si mai ales sa auda??? Sunt destui tineri in RO care vor sa schimbe SO.. sunt destui pe forumuri de Linux romanesti si altele straine… la liceu se poate preda un modul de Linux… mai ales ca sunt tineri si pot invata mult mai usor decat altii trecuti de o anumita varsta… ca tot se intreaba unii de unde luam oameni calificati pt Linux…
        Sistemul de operare de la Microsoft poate fi substituit cu versiuni free incepand de la BSD si terminand cu Ubuntu…Sunt o gramada de programe educationale pt Linux… Una peste alta … daca nu este popularizat Linux prin diverse mijloace ramanem cu banii dati pe porcarii… asta ma chinui eu sa fac! Nu am inventat eu roata dar cred ca pana la urma pot sa o imbunatatesc! 🙂 Si pt asta nu cer un cent nimanui!

        • @dany. Sunt interesat, am sa-l rog pe GeorgeGMT sa permita promovarea pe blog. FELICITARI pentru munca si initiativa!

        • Poate vrei să spui Win XP, 90 la sută din instituțiile statului folosesc acest sistem de operare. ar mai trebui ca proiectul tău să includă ca aplicații gen Revisa, semnătură electronică și alte mizerii d-astea care te obligă să folosești „uindous” și Adobe Reader, MS Office, etc.

        • @Ștefan …
          Exact la capitolul semnaturi electronice sunt… inclusiv revisalul… cam greu dar sper sa mearga…
          Dupa cate imi aduc eu aminte exista o versiune adobe reader pt linux…
          ftp://ftp.adobe.com/pub/adobe/reader/unix/9.x/9.5.5/enu/
          Sunt o gramada de programe similare Autocad…dar cum nu ma pricep la Autocad o sa instalez cateva si las userul sa foloseasca ce crede de cuviinta

      • Multzam„ @WW! 🙂

  5. Mai rar oameni ca el…………respect!

  6. Om adevarat !!!

  7. RESPECT ar trebui sa luam exemplu de la omul asta in zilele noastre !!!

  8. Tipul a facut parte dintr-o organizatie cu tendinte legionare. Aplaud si eu gestul, dar nu pot sa trec cu vederea acest aspect. Atat legionarii cat si comunistii au dus Romania pe cai gresite in acele vremuri si nu vad cum un roman care isi iubeste tara poate lua vreuna din parti in aceasta dilema.

    • Legionarismul a fost o reactie a populatiei la curentele vremii si la politica dusa de guvernele Romaniei. A fost imbratisat de o mare parte a populatiei, de la tarani si muncitori la elitele intelectuale. Era pur si simplu o moda si un curent ideologic nascut din ideile conservatorismului romanesc la care se adaugat tenta anti-iudeica..
      Spre deosebire de acest curent, comunismul a fost impus din afara, de bolsevici!

    • @golan

      se putea sa nu apara si unu’ ca tine…..

  9. Bravo! Avem azi nevoie de oameni la fel de curajosi, mai ales in stanga Prutului, pentru a oprii alunecarea Republicii Moldova din nou catre sfera de influenta a Rusiei.

    Putin, Dughin, KGB, Rusia JOS LABELE de pe Republica Moldova si Romania!

  10. Interesant. Ma mir totusi ca autoritatile au facut acest gest de minima recunostinta.

  11. Daca Oleg in 1940 avea 17 ani, in 2014 nu trebuie sa aiba 91 de ani ?
    Ca intotdeauna nu imi vine sa mai cred o poveste spusa pe internet cand voi nu sunteti in stare sa faceti un rahat de calcul matematic…

  12. Intr-adevar bravo lui dar noi cei de azi ce facem?il alegem pe ala care ne da o galeata de plastic un kg de zahar, ulei, etc…stam in case si comentam e fb? La un meci de fotbal de stragem zeci de mii de oameni iar cand ne-au fost taiate salariile nu am iesit nici 1000 de buna voie? Doar cei platiti cu 50 de lei au iesit pe strada si acestia niste retardati si semianalfabeti care nu pot gandi decat daca ii plateste primarul comune in care locuiesc? Suntem lasi 95%din tara asta, la placinte inainte la razboi inapoi nu suntem uniti, nu stim sa luptam pentru dreptatea noastra si asta o facem din lasitate , cimoditate sau indiferenta, ne meritam soarta dragi romani…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *