Intr-un articol mai vechi avertizam asupra cresterii economice miraculoasa a turcilor, peste 10% in 2011, ca are la baza aceleasi baloane de sapun pe care le-am avut si noi in 2005-2008 si anume imobiliarele si consumul pe credit. Crestere falsa adica!
Astfel la inceputul acestui an Banca Centrala a Turciei a fost nevoita sa arunce in piata 4,8 miliarde de dolari, intr-un efort rapid de a feri lira turceasca de o cadere prea abrupta. Iar totalul interventiei ar fi undeva la 8 miliarde de dolari, pana la sfarsitul saptamani trecute.
Eforturile disperate ale Ankarei (au folosit 5% din rezerva Bancii intr-o singura saptamana) arata o presiune foarte mare pe moneda nationala, iar daca piata simte ca lira turceasca este supraevaluata (ca valoare de curs) inseamna ca fundamentele economiei turcesti sunt puse la indoiala, ca increderea intr-o dezvoltare susutinuta nu mai exista!
Problemele Turciei sunt cele cu care Romania s-a confruntat la sfarsitul anului 2008: crestere economica foarte mare si nesustenabila ( 10% in cazul Turciei), cresterea creditului cu peste 40% pe an, in conditile in care veniturile nu au crescut nici pe departe intr-un astfel de ritm, deficit pe balanta de plati externe +10% din PIB, pretul in imobiliare (case + terenuri) au explodat si probabil (nu am astfel de date) o incetinire dramatica a investitilor straine, adica o franare a intrarii capitalului strain pe piata, poate chiar o retragere a acestuia.
Cu o rezerva valutara estimate la 100 miliarde de dolari, Turcia sta mai prost decat Romania, pastrand proportile economiilor celor doua tari, iar un atac sustinut pe lira turceasca ii poate ingenunchea in 2-3 luni. Acum nu pot sustine ca Turcia este atacata financiar, dar daca va fi simtita slaba, va fi atacata…Nu uitati atacul speculative pe RON in 2008! Atunci BNR-ul le- a luat si sufletul din ei speculatorilor, insa au fost consecinte rele si pentru economia romneasca. Cateva luni de zile a trebuit sa ne tragem sufletul, desi atacul a fost respins cu pierderii foarte grele pentru agresori.
Nu stiu daca Turcia are capacitatea de a lupta financiar si daca da, pentru cat timp. Sa nu uitam ca si Spania, si Italia, insasi monedna unica au fost sau sunt inca intr-o batalie grea cu speculatorii. Daca BCE-ul rezista, fiind gigantica, Banca Centrala a Turciei nu cred ca are nici cu ce si nici nu cred ca ar face bine sa se i-a la tranta prea abrupt cu capitalul speculativ.
Asta bineinteles daca Turcia se afla sub atac. S-ar putea ca pur si simplu dezmatul sa se fi terminat si la ei, iar acum sa vina nota de plata.
De asemenea nu trebuie uitat ca in timp ce Europa intra in criza si toate tarile aveau scaderi de PIB, economia turceasca continua sa anunte cresteri economice la fel ca ale Chinei, insa in conditile in care conditile economice din cele doua tarii, nu sunt nici pe departe similar!
Din pacate sfarsitul lui 2011 si inceputul lui 2012 a adus numai vesti proaste de pe langa granitele noastre! Ungaria sta sa cada, cu un guvern populist si imbecil, Ucraina…gata s-a terminat, se va intoarce la Rusia, cu finantele ruinate mai rau ca dupa un razboi. De Grecia nu prea mai avem ce adauga. Daca si Turcia ar da semen de cadere economica, in intrega zona balcanica doar doua tari ar fi, cel putin deocamdata, cat de cat linistite: Bulgaria, cu Consiliul Monetar si Romania in acord cu FMI si UE plus rezerva BNR care se apropie de 40 miliarde de euro…
Tot ce putem sa facem este sa speram ca Turcia sa-si revina repede, sa nu fie nevoita sa treaca prin ce am trecut noi! Este un aliat politic si economic extrem de important pentru Romania si putem doar sa ne inchipuim cum ar reactiona intreaga zona, la un semn de slabiciune din partea otomanilor.
sursa: Capital
pe langa Turkistan anu asta va fi anul intrarii in criza si Chinezostanului…si nu e de bine…
De China sa ne fereasca….ar fi jale!
http://www.gandul.info/international/radarul-din-turcia-care-face-parte-din-scutul-antiracheta-al-nato-a-devenit-operational-9151461