Aceasta arma este o dezvoltare a francezilor de la Nester, Thales si a joint venture-ului anglo-francez CTA. Acest sistem artileristic combina mobilitatea cu puterea de foc si poate executa atat misiuni de tip “point-defence” cat si misiuni de aparare a unor obiective mobile, precum convoaie militare, coloane de blindate, etc.
Noutate sistemului consta din adaptabilitatea foarte mare a sistemului care poate fi folosit atat clasic, impotriva avioanelor sau elicopterelor inamice, cat si impotriva unor tinte “low-cost”, cum ar fi UAV-uri, rachete tactice de tip GRAD sau chiar impotriva vehiculelor sau a fortei vii inamice.
Cadenta de mare a tunului, dublata de precizia oferita de un radar 3D ii ofera lui RapidFire capacitatea de a angja decisv inclusiv rachete de croaziera sau munitii ghidate de inalta precizie, versatilitatea sa permitandu-i sa angajeze “in cascada” orice tip de tinta. Expus pentru prima oara in 2012, la inceputul acestui an RapidFire a executat teste complexe cu trageri reale in sudul Frantei, rezultatele fiind foarte bune, sistemul angajand total automat doua tinte foarte mici de tip UAV si distrugandu-le pe amandoua.
RapidFire este compus dintr-un vehicul 6×6 Unimog si o turela de tip Case Telescoped Armament System (CTAS) cu tun ultrarapid calibrul 40mm cu o raza eficace de 4000m impotriva tintelor aeriene si 2500 impotriva tintelor terestre, la o cadenta de 200 proiectile per minut. Tunul foloseste mai multe tipuri de munitie: Anti-Aerial Air Burst (AA-AB), Armour Piercing Fin Stabilized Discarding Sabot (APFSDS) sau General Purpose Round- Air Burst (GPR-AB) si ca un ultim amanunt, tunul poate fi folosit din mers, sistemul are “gata de foc” 140 de proiectile, intr-un mix intre cele trei tipuri de munitie, plus alte 80 in rezerva.
Sistemul de control al focului este giro-stabilizat, dispune de IR, sistem de detectie zi-nopate, iar in mod IR distanta de detectie este de 18km, avand la dispozitie si un telemetru laser, iar datorita integrarii la nivel C2 sase unitati RapidFire pot actiona simultan si integrat. Pentru a lupta in formatie este nevoie ca masina sa fie oprita, se activeaza comunicatile prin datalink, totul intr-un minut, tunul fiind gata de a angaja tinta in 4,5 secunde de la detectarea ei prin radar.
GeorgeGMT
Eu sunt ca un copil sarac si frustrat care isi doreste tot ce e in magazin. Mi-ar place sa avem sistemul asta in dotare. Plus niste nave rapide norvegiene SKAJOLT. m-as simti mai in siguranta
trebuia sa-i ataseze si niste rachete gen Pantsir-ul rusesc.
alte detalii ale tunului automat de 40 mm
http://www.defensenews.com/article/20130804/DEFREG01/308040011/Anglo-French-Cannon-Project-Finally-Bears-Fruit
imi place „jucaria” 😀
Este clar ca datorita constrangerilor bugetare noul cuvant care trebuie invatat este …multirol.
Radarul pare capabil dar ce nu imi place este raza scurta a tunului care iti limiteaza atat altitudinea la care poti angajea tintele dar si timpul care il ai la dispozitie de a distuge tinte si asta poate scadea procentajul de reusita in cazul unei ratari initiale.
Sa inteleg ca este dotat cu acel tun de 40mm care ocupa statiu la fel ca unul de 30mm?.
Cum sunt adeptul tehnicii de lupta compacte mi se pare un pic cam mare (tare curios cat de mare este radarul).
///
App. de multirol si de realitatile campului de lupta:
BTR80 cu 4 SPG9 :):
https://www.youtube.com/watch?v=WLNyX1bDzOw
Nu ar putea fi montate 50 de turele Rapid Fire pe sasiu de TR 85 ? Iese un fel de Ghepard si niste spike pe ele ? Nu par mari si grele. Ar fi mult mai folositoare pentru apararea antiaeriana a obiectivelor sensibile….etc. Decat sa le folosim ca tancuri, fiind depasite la putere de foc si protectie… Cat ar costa? Daca tot se arata francezii „prietenosi cu noi” mari investitori in industria militara romaneasca….