Kryl 155mm & Omar MLRS

Kryl_155mm_6x6_self-propelled_howitzer_truck_Jelcz_Poland_Polish_defense_industry_military_technology_001

Sau” Polonezii lovesc din nou!”.  Astfel baietii de pe malul Vistulei au in gand dezvoltarea unei noi generatii de obuziere autopropulsate, calibrul 155mm, la jumatatea lunii iulie compania Jelcz prezentand publicului sasiul 6×6 pentru noul obuzier “Kryl 155” si noului sistem de rachete tactice MLRS – “Omar”.

Aceste doua noi sisteme de arme – Kryl 155 si rachetele tactice Omar – au legatura directa cu planul de modernizare al armatei poloneze, plan anuntat de ceva timp, in valoare de peste 30 de miliarde de dolari in zece ani. Cele doua sisteme artileristice nu sunt cu totul noi ci au la baza obuzierul de 155mm Krab, respectiv WR-40 Langusta MLRS, fiind in esenta o noua generatie a acestora.

Scopul polonezilor este de a aduce in dotare sisteme de armament moderne si ale caror costuri de productie si operare sa fie mai mici, pentru ca atat Krab cat si Langusta sunt astazi consierate depasite si scump de operat.

Conform unor surse din cadrul industriei poloneze de aparare prototipul obuzierului Kryl 155mm va fi gata in 2015, iar in 2017 va devein operational in cadrul armatei. Pentru cine nu stie, compania Jelecz este una veche in Polonia ea avand in portofoliu o gama foarte larga de autocamioane si autobuze pentru uz civil, cu ani in urma Jelcz-ul fiind prezent si in Romania cu camioane si basculanate.

Practic Jelcz este intr-un fel omologul polonez al Roman Brasov, ambele avand atat vehicule pentru uz civil cat si pentru dotarea armatei, doar ca in timp ce Jelcz traieste si produce, Roman este marginalizat pe piata romaneasca in avantajul importurilor de autovehicule utilitare…

Kryl_155mm_6x6_self-propelled_howitzer_truck_Jelcz_Poland_Polish_defense_industry_military_technology_line_drawing_blueprint_001

Daca va uitati un pic la schitele noului obuzier polonez nu se poate sa nu va aduca aminte de rapostaul ATROM romanesc, care din pacate a murit, nu are urmasi si nici nu se intrevede sa aiba, desi un general vorbea de niste importuri cu totul nesemnificative ca numar de unitati, iar in timp ce banii pentru inzestrarea armatei poloneze se duc majoritar catre industria nationala, unde creeaza locuri de bun ca si bunastare in Polonia, la noi banii pentru inzestrare, putini cati sunt, se duc intotdeauna pe impotruri la cheie, platind salarii si creand locuri de munca in alte tari, in timp ce la noi totul se desfiinteaza si se taie la fier vechi.

 Armyrecognition

GeorgeGMT

 

14 comentarii:

  1. acum vreo 14 ani trăgea prima salva de tun atromul , daca i-L dezvoltam exportam noi la altii nu invers.ce vechituri o sa luam si de unde.cativa tomberonezi vor mai pune de o vilisoara si niste q7.

    • normal jegurile noastre de politruci tomberonezi si chiar cei din mapn, din care multi sunt niste boccii si ageamii, se gandesc cum sa suga mai intai din banu public si dupa sau deloc se gandesc la Romania, poporul roman si interesul national.

  2. Astia suntem, CAMPIONII AUTODISTRUGERII si TEMBELISMULUI! Nu-nteleg de ce s-au apucat, dupa anul 2000, sa dezvolte anumite sisteme de arme, precum ATROM-ul, cand erau siguri ca nu le vor achizitiona in veci? Bani si timp cheltuiti aiurea, chiar daca mare parte a sumelor apartineau dezvoltatorilor! La ora actuala in afara de ceva munitii si armament de infanterie nu producem nimic, cat le vom mai produce si pe astea…Polonia joaca categoric in alta liga, noi nici macar pe-aproape de a accede in aceasta nu suntem. Mi-as dori din suflet sa prezentam doar informatii super ok despre dotarea armatei noastre, mi-as dori ca in locul informatiilor despre polonezi sa se afle Romania si Armata sa, insa n-avem aceasta onoare. O vom avea oare vreodata, asta-i intrebarea de un milion de euro!

    • WW, intrebarea ta e de 13-15 mld. euro, nu de 1 milion 🙂

      Cand vor pune banii aia pe masa vor avea si inzestrarea adecvata! Deci probabil niciodata!

      • Io îndrăznesc să declar că nici atunci nu vei avea înzestrare cum trebuie… ori se vor cumpăra ciurucuri TH de la aliații noștri cei de toate zilele, ori din pseudo-industria băștinoasă niște produse ultra-evaluate la prețuri mega-umflate, și la 50% din calitatea unor produse adevărate, care ar fi putut fi cumpărate cu banii ăia…
        Părerea mea, hîc…

  3. Au avut zilele trecute o parada, se pare ca o duc foarte bine la capitolul industrie de aparare, multa tehnica de pe piata interna. De retinut ca ei au propiul standard de modernizare pentru SA-8 (arata foarte bine).

    http://www.youtube.com/watch?v=Jn22wt7NMQc

    • super tare parada de la sfarsit cu Tancurile Renault din WW2:)

    • Hmmm,
      au deja Zuzana si Krab pt. artilerie autopropulsata iar Kryl-ul va suplimenta sau inlocui Zuzana… Asta e o categorie de arme care in armata romana lipseste cu desavarsire, de cand au retras si batalionul Model1989…

      Vad ca au adus si Leo 2A5 la parada 🙂

  4. Bre, voi vreai armata si nici gramateca lembii romine no cunoas-te-tzi 🙂 🙂
    Corectzi gramatecale se scriu ” Polonezii loveste din nou!”

    Dupa aia, la parada aia Hummere cu metralere avem si noi de-o parada. Destule.
    E adevarat ca de la Rosomak s-a cam intrerupt filmul 🙂

  5. Parada asta ne arata cam ce insemna sa-ti respecti armata… si istoria…

  6. de ce dam din gura si nu facem nimic ce rost isi are site-ul asta daca nu putem schimba nimic

    • Site-ul asta isi are rostul de a arata ce se poate face, luand exemplele altora sau creand exemple.
      In plus, rolul RoMil se vrea si unul educativ… acum nu stim cat de mult s-a reusit 🙂

      Iar pe langa ceea ce vedeti pe site, noi mai incercam sa ajutam unde suntem lasati, ca sa ne apropiem macar cu 1mm de ceea ce ar trebui sa se faca in domeniul inzestrarii armatei dar si al industriei nationale de aparare. Nu pretindem ca stim raspunsul la orice, dar incercam sa facem cate ceva…

  7. Stiti ce e suparator?
    Pe de-o parte, avem sute de sasiuri de T-55 si TR-85, pe de alta parte, avem sute de tunuri tractate de 152mm si cca 75 de bucati de 130mm si mai avem si modele despre cum am putea sa le punem impreuna ca sa iasa o artilerie autopropulsata, la costuri mici: Giatsint-S si Catapult (India).
    Sa nu-i impusti pe nenorociti?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *