Ucraina, este in moarte clinica si chiar se prabuseste

Asa cum avertizam inca de la sfarsitul anului trecut, latul se strange in jurul Ucrainei si se strange repede!

La inceputul acestui an analistul economic ucrainean Oleg Soskin declara ca tara sa va fi in imposibilitatea de a-si plati rata pe 2012 la imprumutul FMI, rata in valoare de 3,7 miliarde de dolari. Desi pare o suma nu foarte mare, Ucraina incepuse sa vanada din rezervele de aur ale Bancii sale Centrale inca din octombrie 2011, intr-un efort efectiv disperat de a sustine cat de cat moneda locala, grivna.

Deasemenea falimentele unor banci mai mici petrecute anul trecut, a bagat spaima in oamenii de rand si cumulat cu deterioararea cursului de schimb, a determinat populatia sa scape cat mai repede de grivna, in favoarea euro sau dolar. Combinat cu saracia lucia in modena forte, asaltul populatiei asupra rezervelor si asa scheletice in valuta, ale sistemului bancar local, au creat haos si au determinat o si mai mare scadere a grivnei fata de principalele monede de referinta.

Oleg Soskin mai declara: Ucraina nu va putea să-şi plătească datoria. Statul nostru a pierdut în perioada septembrie-decembrie 2011 6,3 miliarde de dolari din rezervele sale valutare. Încă nu ştim din ce bani a achitat guvernul datoria pentru importurile de gaze ruseşti, fiind vorba de 1 miliard de dolari. Din unele estimări rezultă că, în prezent, rezervele valutare ale Băncii centrale însumează nu mai mult de 30 miliarde de dolari”- din care in jur de 14 miliarde sunt bani de la FMI si doar 10 miliarde ar fi fonduri proprii ai Bancii Centrale.

Daca adugam faptul ca Ucraina are un deficit al balantei externe de plati pe 2011 de aproximativ 11 miliarde, practic Banca Centrala nu ar putea acoperi deficitul nici daca ar cheltui toti bani proprii.

O sansa fragila si doar un paleativ, care ar prelungi putin agonia, ar fi posibilitatea ca FMI-ul sa fie de acord cu reesalonarea datoriei, practic cu amanarea platii celor 3,7 miliarde. Problema majora este foamea acuta a Fondului dupa bani, datorita posibilitatii de a fi nevoit sa arunce sume enorme in interiorul UE, in cazul in care vor aparea probleme. Acum FMI-ul incearca sa stranga circa 1000 de milirade de dolari pe care sa-i tina in rezerva NUMAI pentru tarile membre UE si este putin probabil ca Ucraina sa fie pasuita in defavoarea Europei.

Mai mult, intr-un raport al FMI se arata ca Fondul se astapata ca in 2012 Ucraina sa-si onoreze obligatile catre el si sa returneaze cele 3,7 miliarde de dolari, indiferent daca are sau nu de unde.

O astfel de abordare va sili Kievul sa-si declare falimentul in primavara lui 2012….

 

Articole pe aceeasi tema: Ucraina se prabuseste si dispare ca stat

Ucraina in preajma disolutitiei economice

Surse: www.money.ro

Agerpres

 

10 comentarii:

  1. si cand te gandesti ca ei vroiau sa devina nustiu ce pol de putere regiunoala, :))))

  2. Pai la cum sunt situati, au pozitie de posibila putere regionala. Insa vor avea grija fratii lor rusi sa nu ajunga!

    Nici in Romania situatia nu este roza: instabilitatea asta politica si campania electorala pot sa rupa echilibrul fragil de la noi!

    Nu ca mi-ar place actuala putere, dar dupa ce toti am tras greul anii astia, nu neaparat cu cele mai inspirate masuri economice si fiscale ale guvernului, riscam sa ne inecam la mal!

    Cred ca daca vrem sa iesim cu capul sus din ciorba asta politica, trebuie sa schimbam dramatic regulile jocului, ca balacareala din ultimii 20 de ani sa ramana doar o amintire trista: profesionalizare, de la varful piramidei spre baza.

    Cel mai „profesionist” in conducerea unui stat poate fi doar cineva care de mic este pregatit pentru asa ceva – un rege, in cazul nostru, deoarece nu avem facultati pentru a crea astfel de elite, cum au SUA. Asta ar necesita si schimbarea constitutiei – poate reactivarea intr-o forma modernizata, pentru a tine cont de statutul actual al Romaniei in UE si NATO.

    Si apoi ar trebui limitata influenta jocului politic in administratie si in luarea deciziilor strategice pentru Romania: economia, fiscalitate, politica externa si interna. Ar trebui adoptat un pact pentru Romania, care dupa ce este dezbatut pe indelete de opinia publica (dupa modelul islandez poate) sa fie respectat de oricine este la putere, garantul fiind regele! Am avea mai multe sanse sa facem ceva coerent in urmatorii 20 de ani nu sa schimbam la 2-3ani toate prioritatile si majoritatea persoanelor cu functii de raspundere in aparatul de stat!

  3. Ucraina va relua negocierile cu Fondul Monetar Internaţional de la care aşteaptă un împrumut de 15 miliarde de dolari:

    http://www.europalibera.org/archive/news/20120121/445/445.html?id=24458691

    Ministrul de finanțe al Ucrainei și-a dat demisia în urma criticilor președintelui Ianukovici pe tema bugetului:
    http://www.europalibera.org/archive/news/20120118/445/445.html?id=24456118

    Ucraina, la un pas de colaps:
    http://www.capital.ro/detalii-articole/stiri/ucraina-la-un-pas-de-colaps-afla-de-ce-159818.html

  4. 🙂 pai ultima data au fost refuzati clar de FMI…unul din motive, Timoshenko libera + incalcarea flgranta a drepturilor la libera exprimare,etc…deci nu cred ca vor vedea un chior, coruptia in institutiile statului in tara asta depaseste orice imaginatie , iar clanurile noastre tiganesti sunt niste tanci de 2 ani pe langa ce au astia acolo, statu ucrainean e mort de mult

  5. Eu am rude in Ucraina. Oamenii nu sunt deloc multumiti de directia in care se indreapta tara, fiindu-le teama ca vor intra din nou sub influenta nefasta a Rusiei. Viata se degradeaza pe zi ce trece iar grivna n-are nicio valoare. Se indoiesc de „independenta” si-asa anemica pe care au avut-o fata de Rusia, iar revenirea la Romania a vechilor teritorii este tot mai incerta. Multi nu-si mai doresc asta din pacate, iar cuvantul romanilor de-acolo chiar nu mai conteaza -cine ii mai asculta? Bucurestiul NU, Kievul NU! Din pacate tot mai multi se uita spre „maica” Rusie, ca salvare din situatia in care se afla.

  6. Se pare ca Ucraina se inarmeaza – bugetul sau de aparare din 2012 a crescut cu 30% fata de 2011. Pe lista sunt MIG29, L39, o corveta si un sistem de rachete + modernizarea a 21 de avioane de lupta, 5 elicoptere si sute de vehicule.

    http://www.armyrecognition.com/january_2012_army_military_defense_industry_news/ukraine_will_increase_its_military_budget_by_around_30_percent_for_2012_2501124.html

    Ukraine’s 2012 military spending will increase by around 30 percent, to about $2 billion or 1.1 percent of GDP, the Ukrainian Defense Ministry’s financial department said on Wednesday, January 25, 2012.
    Ukrainian army armoured vehicles during military parade in Kiev.

    The ministry expects to spend about $120 million for purchases and modernization of military equipment, as well as scientific and military design projects, including the production of L-39 Albatros jet trainers and MiG-29 fighter jets. Ukraine’s existing fleet of MiG-29, L-39 and Su-25 close air support aircrafts will also be modernized.

    Head of Ukrainian Defense Ministry’s Financial Department Lt. Gen. Yvan Marko said 21 jets, five helicopters and 612 vehicles will be repaired and modernized this year.

    Ukraine’s 2012 state defense order will stand at $184 million, four times more than last year, including $54 million to build a corvette-class ship and $13 million for the construction of the Sapsan multifunctional missile system.

    Ukraine’s military budget amounted to 0.8 percent of GDP on average over the past few years, substantially less than the average 1.3 percent of other Eastern European states.

  7. Cred ca le e teama de ceva… si fac putina propaganda… ca sunt mai pregatiti decat in 2011.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *