MD-530G – se pregateste de intrare in productie

MD530G.png

MD-350G la sol

Micul «tantar » al Group MD Helicopters, versiunea MD-530G (varianta imbunatatita a MD-540F) este aproape gata sa intre in paine in cadrul fortelor SUA, dupa ce a finalizat cu succes testele de tragere cu gama de arme standardizate montate pe cei 4 piloni externi, armament coordonat de turela cu senzori optoelectronici (inclusiv iluminator laser si IR) de sub bot – L3 Wescam MX10 D(similar cu AH-6i).

MD-530G-AAS-0214a

MD530G

Armamentul standardizat testat in poligonul Yuma consta din: containere cu mitraliere, asa cum este cazul armei cu tevi rotative cal.7,62mm Dillon Aero M134D-H, sau al FN Herstal HMP400 .50 cal (12,7mm), dar si rachete aer-sol cal.70mm Hydra nedirijate sau dirijate laser (Talon) in container M260/261. Exista o varianta mixta de container mitraliere HMP400 si acrosaje pentru rachete ghidate Talon, denumita RMP (rocket machine gun pod).

800px-Hughes_530MG,_PROLOG_'85

Versiunea antitanc MD-530MG

Rachetele Talon au fost testate in trageri de la distante cuprinse intre 2 si 5 mile, cu scopul de a lovi tintele cu o abatere de maxim 1,5m de centrul tintei.

Masa maxima la decolare a elicopterului este de 1,7tone, sarcina utila maxima de 816kg si este propulsat de un motor Rolls-Royce 250-C30 de 485 kW, performantele fiind apropiate de cele ale AH-6i (1,09 tone sarcina utila). Viteza de croaziera este de 204 km/h, raza de actiune 426 km si autonomie de 2,5 ore fara rezervoare suplimentare.

md530g-weapons

Container mixt de arme RMP (rocket machine gun pod)

In spatele scaunelor pilotilor se afla MOOG store management system, care coordoneaza sistemele de arme furnizand imaginea situatiei tactice si a armelor, pe 3 componente: computerul de stocare, interfata sistemului de rachete si cea a sistemului de acrosare.

MD-530G a fost prezentat anul trecut in august la Heli-Expo iar producatorul il prezinta ca si inlocuitor in aviatia U.S. Army al elicopterului de recunoastere OH-Bell 58D Kiowa Warrior. Producatorul spera sa obtina in Septembrie certificatele militare care sa-i permita introducerea in productie a primului lot al noii versiuni.

 10467806_314937178665068_264073193_n

In zbor… la teste

 Mariuz Zgureanu

Surse:

Altair.pl &Spacedaily.com

Video:

MD 530G Product Overview and Walkthrough from Airborne Productions on Vimeo.

48 de comentarii:

  1. capatu`satului

    vazand acest aparat, cred ca ideea modernizari proiectului IAR 317 ar fi una foarte benefica;
    normal, ar trebui ca si ministeru` de aparare sa constientizeze acest lucru.

  2. Treaba e simpla! specia asta se preteaza excelent la geografia noastra cu poieni mioritice numa bune sa ascunzi roiuri de sburatoare de-astea metalice.
    200 de bucati tantari+50 avioane de vanatoare+80 de soimi atac la sol+ un radar aerian de la americani cu imprumut ca suntem frati acuma , ce naiba! si aveam cuvertura aeriana pentru orice tip de operatiune aeriana sau la sol.
    Si vorbeam cu americanii sa le dam Rosia Montana ,numa ca ei sa ne lase sa asamblam toate astea la noi si sa le facem si RK tot la noi cand le-o veni vremea. Nu era asta o afacere profitabila? Intr-o tara normala care e condusa de interesul national?
    Elicopterul asta mi se pare extrem de potrivit pentru tara noastra!
    La ce pret este ? intreb si eu asa doar … poate imi cumpar unu peste 1000 de ani! Eu mai am sperante sa-mi cumpar da Romania nici in 10000 de ani n-o s-o faca saraca tara bogata!

    • da, astea sunt foarte bune, mai ales prin vest, munti etc… 🙂

      cateva zeci deastea , impreuna cu alte cateva zeci de Mangusta, cum au facut turcii + inca 24 -36 F16 si suntem tari 🙂

    • wandoo N
      Si vorbeam cu americanii sa le dam Rosia Montana

      ce sa mai zicem mentalitate de roman durerea ce-a mare este ca multi gandesc ca tine domnule wandoo.
      oare nu mai santem in stare sa facem elicoptere ( sau sa luam o licenta) nu mai avem ingineri aeronautici ?

      • :)) domnu Preda, domnu Preda… apai sa vedeti domnu Preda ca mentalitatea mea de roman m-a trimis la vreo 4-5 marsuri de protest ptr Rosia M. pur si simplu pen’ca mentalitatea mea de roman nu accepta sa dau ceva pe degeaba! Si din comentariul meu rezulta ceva consistent in scimbul Rosiei,daca nu ti-e cu suparare!

    • Daca te uiti cate avioane au dat jos baietii rai in estul Ucrainei cu manpad-uri iti dai seama ca era elicopterelor pilotate a cam apus sau sunt bune doar in camp deschis cu vizibilitate la cativa zeci de km de jur imprejur / de ce credeti voi ca n-au vrut amercanii sa trimita Apache in Kosovo? Nu cred ca sunt o solutie buna pentru relieful nostru, mai degraba sub forma de drone gen Camcopter dar facute cat mai economic / ieftin cu putinta si zburate doar noaptea. Daca vrem CAS / advanced reconnaissance atunci dronele cat mai stealth zburate noaptea sunt viitorul.

    • Gabriel Resources este firma Canadiana. N-am auzit de companii Americane sa se intereseze de Rosia Montana.

  3. In Republica CIA e strict interzis sa existe fabrici de armament care sa-i concureze pe ei. E strict interzis sa existe chiar si un producator privat independent care sa-i concureze pe ei ca altfel se pierd comisioanele .
    PS: Ce afacut Berceanu cu fabrica aia de avioane din Craiova ar trebui trecut in manuale si studiata in academiile militare pe tabla cu creta in mana ca sa invete si domnii studenti cum se face contraspionajul.

    • Poti da detalii ?

      • Probabil se refera la faza cu IAR-109 SWIFT, care era dotat de Israel Aircraft Industries cu un simulator avansat pentru lupte aeriene… iar cand proiectul a ramas fara finantare, prototipul a fost transferat in Israel, dupa care s-a lansat in productie o varianta mai simpla de upgrade, IAR-99C Soim, in colaborare cu Elbit.

        In fine, Berceanu a fost acuzat ca ar fi transferat nu-stiu-ce tehnologii romanesti catre Israel, insa chiar si daca aveam cateva solutii ingenioase la vremea respectiva, ma indoiesc ca putea rivaliza cu tehnologia oferita de Israel in acea perioada, care beneficia de transferuri consistente dinspre SUA (vezi programul F-16 Netz si Soufa versus IAI Lavi, etc.).

        • Ms. Da, l-au dus acolo si l-au tinut mai multe luni parca. Pai era de ajuns sa-l masoare cap-coada si sa puna mana pe toate studiile noastre aerodinamice de ex, pur si simplu economiseau niste ani si niste bani in loc sa le faca ei.

          Exact asta se numeste spionaj industrial, in cazul de fata mai grav fiindca e si militar. Nu e vorba ca aia aveau tehnologii mai avansate, e vorba ca au luat gratis ceva ce ii interesa, fara sa lucreze ei sau sa plateasca pt asta.

          Ca fapt divers, cred ca pe vremea aia nu aveau ei nici Netz nici Soufa, evenimentul asta parca a avut loc acum vreo 20 de ani.

          • „The first four F-16s, known as Netz (Hawk) in IDFAF service and wearing standard sand/brown/green camouflage colors, arrived in Israel in July of 1980 after an 11 hour delivery flight. IOC was achieved a few weeks later. Although the last 22 of these aircraft were put on hold by the Reagan Administration following the Raid on the Osirak reactor, final deliveries took place in 1981.”
            http://www.f-16.net/f-16_users_article7.html

            „The Lavi can be said to have formally begun development in February 1980, which is the point where the Israeli government had authorized the IAF to present a list of technical specifications and requirements for the development of the IAF’s future fighter. The adoption of certain components such as an engine produced by Pratt & Whitney were foregone conclusions; the Bet Shemesh engine plant already had an established relationship with the company and planned to co-produce the engine, thus enabling some of the manufacturing to be carried out domestically in Israel.”
            http://en.wikipedia.org/wiki/IAI_Lavi

            Doar F-16 Sufa a intrat dupa 2000 in serviciu, insa requirementul dateaza din 1997…

  4. chiar imi place…cred ca ne-am permite vreo 72 de bucati, alaturi de inca 24 de AH-1Z, si cu SOCAT-urile noastre ne-am scos de 120 de elicoptere de atac

  5. MD-540A – upgrade pentru Iordania s.a.- echipat si cu Helfire/ Dagger. Filmari cu trageri incluse

    • of of mai mai…..noi….mai avem de asteptat vreo 30-40 de ani, asta doar ce a aparut…

      • eu zic sa nu mai asteptam, mai ales ca pretul nu trece de 4,5 mil. $… deci aproape ca cumperi/fabrici 3 de banii pentru un singur Puma Naval 🙂

        • Practic aveam o escadrila de 12 AH/MH-6i/MD-530G/MD-540A de banii pentru cele 3 Pume Naval, nu ca n-ar fi utile si alea …

          • nu ar fi rau deloc sa luam vreo 24 de inceput…..da’ cine doreste?….
            sau ceva asemanator de la EurocopterRomania…facut la noi

            • Asemanator este EC-120B T2(Airbus Helicopters)… dar nu se compara la gama de arme integrate cu MD-530/ AH-6i!

              • corect, eu ma gandeam sa fie macar facut la noi, deaia am mentionat EC

                EC-120B acum ca m-am uitat iar, pare o chestie care nu foloseste la nimic in armata, nici transport nici albinuta, nici gen Tiger, astea 3 fiind practic tipurile principale, poate gresesc

                • Nu e bine sa mizezi totul pe o singura carte in industrie, gen Airbus Industries, ca rezulta monopol care te poate santaja usoar, ca si stat 🙂
                  Pentru ceea ce n-a luat Eurocopter de la IAR Brasov ca si parti, as face asociere cu o alta firma, ca e vorba de Bell,/ Agusta-Westland sau MD Helicopters, etc…

                  Si asta ar fi nisa pentru tantarii astia … iar putin mai tarziu poate si pentru ceva de atac 🙂

    • iata o gandire corecta
      Since early this year, Steinmeier has been pushing for Germany to take on greater responsibility in dealing with global conflicts. „Some think we are a happy isolated island in a stormy ocean. I think it’s an illusion,” said the foreign minister on Monday.

      • @toteu

        si la o intalnire cu multi „lideri” de anu’ trecut parca, presedintele, a cerut „mai multa incredere” in Germania, pe plan militar, ceva gen „lasati-ne sa avem 2000 Leoparzi din nou, ca o sa stam cuminti”

    • „Just eight of its 109 Eurofighter aircraft are combat-ready and the majority of its transport helicopter fleet is grounded, according to the internal military report seen by Der Spiegel.”

      asta spune tot…mi se pare un dezastru, sincer…adica cred ca si Romania are mai multe MiG-uri combat-ready…ce a fost armata germana(si Germania in general) si ce a ajuns…chiar catastrofal sa ai doar 8 eurofighter gata de lupta…probabil mai au si torando…dar totusi…si sincer cred ca asta e situatia in toata europa…poate mai putin franta si marea britanie…asta intareste afirmatia mea cu privire la faptul ca doar in americani trebuie sa ne punem sperantele in caz de ceva…

      • @vionibiru

        nemtii sunt departe de a fi in situatia prezentata, numa’ din ce vad pe canalul Bundeswehr pe youtube…

        anul trecut a fost un scandal ca isi facuse fabrica de pasta de dinti aia din conducere, armata in general, nu mai stiu sigur…. 🙂

        testeaza mereu tot felu’ de jucarii, masinarii intretinute zici ca doar ce le-au scos din tipla…etc

        • @MC poate o fi cum zici tu, dar eu nu cred ca nu iese fum fara foc…Germania nu mai e nici pe departe puterea militara care a fost candva…am mai zis-o candva…Germania nu mai e Deutschland, germanii nu mai sunt nemti si bundeswehr nu mai e wehrmacht…

          • @vioniribu

            cu siguranta, asta pentru ca nu au voie nu pentru ca nu se poate, ei isi pot pune pe picioare o armata care sa concureze cu UK oricand, ba chiar sa ii depaseasca pe englezi.

            ma gandeam, daca rusii au fi avut administratia ca in Germania si in acelasi timp cu aceleasi apucaturi rusesti de azi, cum ar arata treaba, chiar si pentru SUA? 🙂

            SAU, daca rusii asa cum sunt ei azi, au ce au, cum ar arata Germania „libera” la dotari? 🙂

            • M.C
              cu siguranta, asta pentru ca nu au voie nu pentru ca nu se poate, ei isi pot pune pe picioare o armata care sa concureze cu UK oricand, ba chiar sa ii depaseasca pe englezi.

              BINGO, o observatie corecta si in acelasi timp pragmatica.

              • Oh da? O armata care in Anfghanistan s-a remarcat prin cantitatile importante de bere si vin pe care le-a consumat, o lipsa de initiativa, piloti care nu aveau calificative de zbor nocturn, iar la prima problema mai mare il chemau pe daddy (Uncle Sam) sa le scoata castanele din foc ce crezi ca inseamna? Eu zic ca se numeste ori lene si prostie, sau daca vrem sa fim mai eleganti oamenii aia s-au prezentat la Kunduz si Mazar-i-Sharif pentru un fel de turism militar…nu degeaba pentru nemtii in Afghanistan ISAF insemna I Saw Americans Fight. Deci pitecantropii astia sa fie capabil sa concureze cu Armata Britanica? Hai sa fim sobri. La ce categorie? Pitici? Corul Baietilor de la Viena in cel mai bun caz. Iar aici vorbesc din experienta personala.

            • Mai degraba pentru ca nu au nevoie. Cu Francezii se au bine(ca merg aia schiopatand in spatele lor), de UK nu prea le pasa, intre ei si Rusi e Polonia tampon, au bombe atomice prin NATO weapons sharing , au o economie solida care domina Europa, deci au alte parghii prin care isi apara si impun interesele. Intr-o asemenea situatie fraier sa fii sa te apuci sa cumperi 2000 de Leopard. O armata mare si bine dotata costa multi bani, armata de care Germania (o tara fara ambitii globale) nu prea are nevoie.

  6. ma refer la faptul ca niciodata nu trebuie sa te izolezi in viata ta frumoasa ignorand semnalele ingrijoratoare din exterior

  7. superba arma ,se potriveste reliefului nostru si tacticii de hartuire a inamicului,e rapid la altitudini de cativa metri si greu de luat in vizor,infanteristii nu au decat cateva secunde sa reactioneze ,ca un tantar care nu te lasa sa dormi,il auzi dupa ce te inteapa

    • Corect, e o mica bestie de prada, cu capacitati multirol 🙂

    • si ce te faci daca trupele atacate sunt mixte? adica aici un lansator de rahctea plus un tanc plus un humvee + naiba mai stie ce si astfel au acoperire si contra aerian? din pacate cand se facea armata pe vremuri se faceau fiecare din arme separat fara instructie de lupta comuna

      • Pai de ceva zeci de ani trupele sunt mixte…

        si atunci conteaza distanta si precizia cu care poti lovi + semnatura radara, vizuala si termica cat mai reduse 🙂

      • infanteristii nu stau cu lansatorul pe umar tot timpul,iar aparatul poate zbura prea jos sa fie prins de radar astfel vine neanuntat(noaptea mai ales) i-si lanseaza rachetele ..10-20s si a disparut,poti sa combini fortele cum vrei ,e greu sa-l dai jos..poate doar cu aviatia sa-l dobori

  8. Are cineva idee cum se denumeste tancul pe care SUA il are in dezvoltare ?

    https://www.youtube.com/watch?v=2AZe8jOuGpo

    • a murit demult ala

    • Future Combat Systems – este un program mai general… dar care cred ca a fost oprit prin 2009… cel putin cel legat de tanc. Se va continua, se pare, tot pe Abrams, dar cu tun mai usor si alte briz-brizuri… cel putin pe termen scurt.
      http://en.wikipedia.org/wiki/Future_Combat_Systems

      Vehicles

      Manned Ground Vehicles (canceled along with FCS superseded with the Ground Combat Vehicle program)

      XM1201 Reconnaissance and Surveillance Vehicle (RSV)
      XM1202 Mounted Combat System (MCS)
      XM1203 Non-Line-of-Sight Cannon (NLOS-C)
      XM1204 Non-Line-of-Sight Mortar (NLOS-M)
      XM1205 Recovery and Maintenance Vehicle (FRMV)
      XM1206 Infantry Carrier Vehicle (ICV)
      XM1207 Medical Vehicle-Evacuation (MV-E)
      XM1208 Medical Vehicle-Treatment (MV-T)
      XM1209 Command and Control Vehicle (C2V)

      Multifunctional Utility/Logistics and Equipment vehicle (swept into BCT Modernization and subsequently canceled)

      XM1219 ARV
      XM1218 Countermine
      XM1217 Transport

      XM1216 Small Unmanned Ground Vehicle (SUGV) (swept into BCT Modernization)
      XM156 Class I Unmanned Aerial Vehicle (swept into BCT Modernization and subsequently canceled)

      Class II UAVs for Companies (canceled early on)
      Class III UAVs for Battalions (canceled early on)
      XM157 Class IV Unmanned Aerial Vehicle (swept into BCT Modernization and subsequently canceled)

      Devices

      XM1100: Intelligent Munitions System
      XM501 Non-Line-of-Sight Launch System (swept into BCT Modernization and subsequently canceled)
      AN/PSW-2 Common System Controller (CC)
      Unattended Ground Sensors (UGS) (swept into BCT Modernization and subsequently canceled)

      http://www.globalsecurity.org/military/systems/ground/fcs-pics.htm

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *