Modernizarea WZU pentru sistemul antiaerian 9A33BM OSA-P SA-8 a primit certificare SUA

Dupa ce polonezii de la WZU (Wojskowe Zaklady Uzbrojenia S.A) au modernizat sistemul AA 9A33BM OSA-P SA-8 cu modul IFF (SIC-12) (singurul lucru pe care l-am facut si noi) dar si cu alte componente, s-au gandit ca ar fi bine sa obtina o certificare din partea ministerului apararii al SUA pentru compatibilitatea cu IFF (Identification Friend or Foe) NATO MARK XII, ceea ce le garanteaza accesul la export catre statele NATO.

Ceritificarea (No CL 06214050RC) confirma utilizarea celor mai moderne tehnologii criptografice utilizate in operatiuni de lupta de catre NATO in cazul sistemelor de rachete ex-sovietice, confirmand compatibilitatea si capacitatea echipamentului de a participa la operatii in cadrul aliantei NATO.

1

Modernizarea WZU are ca si scop extinderea capabilitatilor sistemului OSA-P SA-8 si imbunatatirea lor radicala, dar si adaugarea unor noi functionalitati tehnico-tactice, incorporand tehnologia celor mai recente sisteme de rachete. S-au eliminat multe dintre componentele vechi, dificil de accesat sau reparat.

Modernizarea  WZU 9A33BM OSA-P SA-8 contine :

  • Sistem de identificare a tintei (IFF – amic/inamic) Mark XII standard Mode 4, cu posibilitate de modernizare la Mark XIIa standard Mode 5 and Mode S
  • Dispozitiv optoelectronic pasiv de detectie si urmarire a tintelor, reducand radiatia de radiolocatie la minim, adica un cap optoelectronic produs de WZU care contine: camera video zi/noapte, camera infrarosie de generatia a 3-a, telemetru laser in spectru sigur pentru ochiul uman
  • Sistem digital modern de analiza a semnalului radar cu imunitate crescuta la zgomotul radio-electronic (sunt folosite module digitale cu sisteme integrate la scara mare, dezvoltate tot de WZU S.A.)
  • Indicatori de observatie si ghidaj circulare afisand informatia colectata si corelata de la radarul primar, cel secundar si imaginile termice
  • Navigatie inertiala asistata GPS
  • Actualmente este in lucru la WZU adaptarea unor rachete inteligente de ultima generatie.

Daca si acest ultim pas reuseste, adica integrarea unor noi rachete, putem spune ca o noua viata asteapta acest sistem, modernizarea completa putand fi interesanta si pentru sistemele noastre – 16 lansatoare (sistemele din dotarea armatei romane avand integrat deocamdata doar un nou IFF).

Desi in materialul “Prezentul şi viitorul apărării antiaeriene a României” am propus mai multe variante, de la cumpararea unor sistème Spyder-SR si refolosirea unor sisteme MBDA Mica-VL la modernizarea complexelor CA-95M si SA-8 Gecko (SA-8P Sting), este mai probabila extinderea resursei si modernizarea ultimelor doua sisteme, eventual cu completari la MICA-VL, deoarece in urmatorii ani bugetul MApN de achizitii va fi suprasolicitat pe aproape toate categoriile de arme, mare parte din el trebuind cheltuit pe aeronave de lupta, rachete sol-aer cu raza lunga si medie si eventual modernizarea fortelor navale, alaturi de achizitii de vehicule 4×4, camioane si probabil TBT 8×8.

Marius Zgureanu

20 de comentarii:

  1. ASA AR PUTEA ARATA UN BUGGY – VANATOR DE TANCUR SAU CU SISTEM A.A. IN ARMATA ROMANA.

    O MASINA CU BLINDAJ 35-50 MM (poate fi bindaj compozit sau stratificat) DE MOBILITATE FOARTE MARE! care sa reziste la atc cu calibre pana la 30mm (acum MLI-urie au tunuri de 25-30 mm)

    TURELA ACEEA SA FIE INLOCUITA CU O TURELA DE STATURA REDUSA CU:

    1. VARIANTA ANTI-TANK
    – TUN 20 mm,25 mm sau 30mm la care adauga sistemele de incadrare laser, inflarosu etc
    – 4 lansatoare rachete A.T.

    2. VARIANTA A.A.
    – cu 2×14,5 mm (sau vucan M61-20mm)
    – 4 rachete A.A. A-95M sau RAV-RS (o varianta SOL-AER)
    eu prefer varianta RAV-RS din caza caeracteristicilor aerodinamice SUPER)

    http://www.armyrecognition.com/europe/France/vehicules_a_roues/AML-90/aml-90_france_3C.jpg

    • @chipp.. inflarosu aaaa..)))asa ziceam eu in clasa a …de fapt la gradinita!
      Na , daca tot vrei sa meditezi la ceva sunati prietenul dacu sa-ti traduca asta http://www.lepoint.fr/high-tech-internet/le-pentagone-imagine-le-blinde-du-futur-08-09-2014-1861224_47.php#xtor=CS3-190

    • Doar o turela cu tun cal 20-40 mm + 2 rachete AT/AA poate cantari 1-1,5 tone…

      la care se adauga blindajul, sa zicem pentru o „capsula” cu echipaj de doar 2 oameni… potrivit calculului facut anterior pentru 4 persoane, simplificat, ar rezulta un volum de: 2 placi de 2m lungime x1,5m inaltime + 2 placi de 1,5m inaltime x 1,5 m latime => 6m2 + 4,5m2.

      Adaugand o grosime de blindaj de 30mm = 0,03m => un volum total al placilor de 0,3m3 => 8t/m3 (masa specifica otel) x 0,3 m3 = 2,4 t/m3. Daca insa blindajul e de 60mm (vezi mai jos penetrarea tunului cal. 30mm) => 4,8 tone doar masa blindajului.

      Deci cam 3,5 tone ar cantari blindajul + turela in prima varianta, si 6 tone cu blindaj de 60mm otel.

      cat despre penetrare, uite un exemplu – tunul de pe elicopetrul MI-28, de tip 2A42 cal. 30mm:
      http://en.wikipedia.org/wiki/30_mm_automatic_cannon_2A42
      „A sub-caliber fin-stabilized discarding sabot round with tracer from Belgian Mecar, with tungsten alloy penetrator.Penetration: 55 mm steel at 1,000 m, 45 mm at 2,000 m range”

      cat despre Buggy, asta e in clasa mare (8 tone complet echipat + 1,5 tone masa utila):
      http://www.rumaniamilitary.ro/combat-guard-4×4-al-imi

      ori daca ii mai adaugi doar 3,5 tone, nu doar ca nu mai poti duce nimic dar i-ai omorat si mobilitatea.
      Daca vrei sa-i adaugi blindaj si turela serioasa, iti trebuie un vehicul gen camion de teren / TAB 4×4 la +12tone – +15 tone nud, fara echipamente => un vehicul la aprox 20 de tone… care nu mai e demult … buggy

  2. Marius,
    suna bine calculele.

    DACA FOLOSIM blindaj compozit, placa nu mai are Densitatea Q = 8000 kg/m3. Economisim macar 25-30% prin materiale usoare.

    Folosim placa de protectie din fata de 50 mm+motorul, partea din spate placa de 30mm iar lateralele cu placa intre 40-50mm in functie de expunere.
    (eu folosesc dimensiunile acestea ca latime… dar pot fi materiale compozite echivalente ce prezinta macar aceeasi rezistenta la perforare)

    cei 2 militari ar putea sa fie plasati pe centrul masinii, ca la avioanele de vanatoare iar al 2-lea sa comande turela.

    important este sa nu depaseasca H – 1,70m si ecartament 1,45m – 1,50m + latimea cauciucurilor.

    acum MASINA proiectata pentru lupta A.A. nu are nevoie de blindaj >30mm.
    de obicei aceste masini sunt folosite in linia a 2-a. in cazul unei confruntari directe, sistemele AA ce protejeaza atacul tancurilor sunt in spatele acestora si in spatele MLI-urilor. misiunea lor este sa tina la distanta elicopterele si avioanele.
    deci sunt mai putin expuse.

    • Eu as ramane la o mitraliera de 12,7mm, eventual maxim un tun de 20mm (mai reduci masa turelei cu 2-300kg) + 2-4 containere de rachete cu raza scurta AT/AA (< 4km)... Atentie, la calcule nu am adaugat masa blindajului de plafon si cel de podea, chiar daca plafonul e mai subtire, iar sub podea ai nevoie de un altfel de blindaj! Tot ar mai fi de adaugat cateva sute de kg pentru acest blindaj. Deci sub 10 tone la vehicul nu prea ai cum sa scazi...

    • Daca vrei sa-i pui tun de 30mm, mai mic nu prea mai renteaza, plus rachete AA/AT+ o mitraliera de macar 7,62 daca nu chiar de 12.7 iti trebuie un sasiu pe senile sau 8×8.
      Din ce se vede astazi si la rusi si la occidentali se merge pe ideea unui vehicul greu, bine inarmat si care sa asigure si protectia echipajului.
      Ce spui tu aduce mai degraba a Humvee in diverse roluri, ceea ce nu este rau dar nu iese un vehicul de prima linie.

      • In viziunea mea, masina asta de lupta ar trebui sa aiba o putere mare de foc dar aceasta putere de foc sa nu fie data de calibrul mare.

        Eu sunt adeptul unei arme cu cadenta mare:
        mitraliera 12,70mm – GAU17 cu 3 tevi? sau,
        mitraliera 7,62mm – VULCAN M134
        sau 2 mitraliere 14,5mm

        aici adaugam 4 rachete A.T. cu raza maxima 5 Km.

        deci nu este vorba de un tun de 30mm, tun ce ar complica lucrurile din cauza greutatii mari.

  3. @Marius

    saptamana trecuta ma deplasam pe soseaua FOCSANI-BRAILA.

    La un moment dat ma gandeam la o chestie… ce posibilitati de camuflare ofera terenul din regiunea aceasta cuprins intre SIRET si DUNARE!

    SURPRIZA MARE: sunt foarte multe regiuni cu santuri de irigatii pline de stuf (chiar fara apa la timpul acesta) si multe palcuri de vegetarie.
    O vegetatie bogata (tufisuri si pomi).

    acest lucru este fff important.

  4. vorbiti de lucruri sfinte,sf.-uri de viitor,suntem la pamant cu dotarea,nu avem arcuri,sarpacane si vorbiti de rachete AA,SA…vax armata domnilor!

  5. @chipp
    ar fi un camuflaj perfect pentru omuletii verzi…
    santurile alea ar trebui sa fie pline de apa pentru agricultura, nu de stuf…pentru camuflare.asta spune multe despre situatia in care am ajuns. Tata a lucrat o viata la imbunatatiri funciare(irigatii in principal), si imi spunea ca s-a ales praful din toata munca lor de 30 de ani.la momentul cand a iesit la pensie mai functionau cam 10% din statiile de pompare,zeci de utilaje grele erau taiate si duse la fier vechi,iar angajatii ii puteai numara pe degete, si asta doar intr-un judet,insa e bine ca a ramas ceva…stuful pentru camuflare…

    • Din pacate apa pentru irigatii nu ai este… si…
      Degeaba ar fi apa dqca graul si porumbul este achizitionat la prt de nimic:

      0,5 -0,6 lei/kg este un pret rusinos. Nici macar nu-si acopera chltuielile… mai ales daca iriga terenul

      • Daca strainii care au cumparat/arendat terenuri in Romania si il muncesc reusesc sa scoata profit inseamna ca taranul roman e de-a dreptul taran si nu pricepe nimic. Mai bine vinde terenul decat sa-l lase parloaga sau sa se vaite ca nu-si scoate porumbul pentru porcii din ograda.

        • @Ilie,

          Tu ai bunici la tara?
          EU Am bunici. Ei au 8 ha pamant si daca nu ar avea pensie, doar cu pamantul le-ar fi tare greu sa supravietuiasca.

          AM UN PRIETEN FERMIER. ARE 150 HA pamant luat in arenda de la tarani.
          In fiecare an lucreaza pe datorie (isi ia credit sau cumpara samanta cu plata la recolta)
          Abia reuseste sa acopere cheltuielile.
          El spune ca daca ai sub 40ha nu scoti profit. Ai nev d cantitate fff mare de pamant.

          • Sunt mai batran asa ca nu mai am bunici la tara.

            Vezi tu asta este marea noastra problema – agricultura de subzistenta. Romanul si in general taranul roman nu are nici un fel de viziune si asta e si din vina educatiei. Nu sunt multi care se gandesc ca produca ceva, si sa mai si vanda, ca sa nu mai zic de valoare adaugata prin procesare.
            Atata vreme cat are 3 porci in ograda si pune porumb in fiecare an ca sa-i hraneasca si sa-si indestuleze masa e de ajuns. Calculeaza ca pensia aia sau ajutorul social ii ajunge de platit curentul si impozitele deci asta e viata la tara.

            Prietenul asta au tau fermier are siloz? sau macar spatiu de depozitare? Zici ca abia isi acopera cheltuielile – oare care sa fie cauza? samanta proasta? lipsa irigatiilor? ierbicidatul? utilajele vechi?

            Cantitate mare de pamant nu ai nevoie. De arat se areaza in general pana la 30 de cm !

  6. Aici e un concept de masina de cercetare din WW-2 care si-ar gasi utilitatea in sec 21 din cauza aparitiei armelor moderne AT:

    http://ro.m.wikipedia.org/wiki/%C8%98enileta_Renault_UE

    greutate = 2,64 t
    Lungine = 2,8 m
    latime = 1,74 m
    Inaltime = 1,25 m
    grosime blindaj = 9-16 mm
    ………………………………
    de remarcat inaltimea fff mica a masinii
    aceasta are 2,64 tone (cu mecanica inclusa)

    daca dublam blindajul si modificam senilele (mai late) dar si puntile, va avea aproximativ 5 tone (cu blingaj cuprins intre 18-30 mm)

  7. Ce-mi place masina asta…WEASEL,
    Este exact ce doresc eu ptr bataliownele de interventie-cercetare!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *