India nu invata din greseli

Indian_Armed_Forces_plan_to_buy_440_new_Light_Utility_Helicopters_640_001

Chetak

Astfel tara cat un continent de mare, si care nu stie exact cati cetateni adaposteste, este gata sa lanseze o comanda interna pentru achizitia a numai putin de 440 de elicoptere usoare de trasport. Spun ca nu invata pentru ca de soarta acestei uriase comenzi se va ocupa compania indiana, detinuta de stat, HAL iar pentru subcontractori vor fi alesi cu predilectie cei locali, desi pana acum indienii nu au fost in stare sa construiasca nimic bun la ei in tara: elicopterul usor-mediu Dhruv vai de el, T-90 Bishmana 🙂 , submarinele Scorpene,  racheta AT locala (nu mai stiu cum dracu’ ii zice) ar fi un mare succes pentru…pakistanezi, etc, etc…

Asa ca fortele terestre, navale si aeriene solicita un total de 440 de elicoptere usoare care ar urma sa inlocuiasca “anticele” aeronave Cheetah and Chetak. In caietul de sarcini noul elicopter are ca masa utila 2,5 tone si zborul la mare altitudine, aeronava fiind necesara pentru trasportul trupelor si al materialelor in zone foarte greu accesibile aflate la inaltimi mari.

Hotararea guvernului de a da aceasta comanda industriei locale are la baza incercarea (disperata am spune noi) de a dezvolta aceasta ramura industriala local, desi se pare nici guvernul federal nu prea crede in capacitatea propriei sale industrii de  duce la bun sfarsit un astfel de plan maret, dovada fiind faptul ca initial India a cerut o oferta internationala pentru elicoptere si a cerut nu o data ci de doua ori, guvernul razgandindu-se pana la urma datorita unor presiuni interne.

Competitori externi care se pare ca erau in carti sunt europenii de la Airbus si rusii de la Kamov, dar ambele companii au ramas sa contemple de pe margine esecul previzibil al indienilor…

 GeorgeGMT

 

 

 

 

22 de comentarii:

  1. Norocul nostru ca astia nu prea le au cu armata.

  2. bre acum lasand rezultatele hindusilor
    nu puteti spune ca nu e ceva de admirat la atitudinea lor nu le iese nimic bun dar tot incearca sa dea o sansa industriei locale

    • Ei tot incearca de peste 30 de ani si este trist ca nu le-a iesit, insa intradevar demna de toata lauda mentalitatea conducatorilor indieni. Pana la urma vor reusi.

      • Normal ca vor continua. Indiferent de momentul in care proiectele de dezvoltare esueaza, partea initiala (negocierile, semnarea contractului si spaga de rigoare) este totdeauna indeplinita. Cum sa nu fii perseverent? 🙂

      • Bre, intreb si eu serios: in afara de BOMBA, ce naiba au reusit „bharatii”?

        sistemul asta hindus bazat pe caste constituie un stimulent de depasire a propriei conditii – cand vorbim de mediul privat…dar la stat e exact pe invers!

        • Probabil bomba au primit-o…
          In plus, la citi straini au, probabil ca nici pe urmatoarele nu le-au construit/montat ei.
          O fi adevarat ca doar un sfert din tancurile lor au dispozitive de vedere pe timp de noapte??

  3. Pe cand ai nostri destepti . Ce saur piranha! De ce sa producem noi cand putem cumpara de la ailalti?

    • Care PiranhaIII din primul lot importat de Ro doar 3 (trei) nu au avut nevoie de reparatii serioase. Daca s-ar fi intamplat asta cu un produs romanesc vai ce jale, ce dezastru, ce campanii platitie in media. Un dezastru periculos transportorul Piranha III.
      Apropo cate din Spartane au trebuit sa fie reparate?.

      India isi foloseste industria de aparare pt. a stimula economia si de ce nu ar incerca sa produca local cand aproape, toate importurile de armament facute au avut probleme sau nu s-au incadrat in specificatiile cerute. Asa ca decat sa importe un produs prost mai bine il produc 🙂 .
      Ei tot incearca pt. ca este dejuns ca acele produse sa se incadreze cat de cat in spcificatii si sa fie un castig pt. acomonie chiar daca este, intr-un anumit procent, mai scump decat unul din import (cea ce nu este cazul acolo) pt. ca firmele producatore vor plati taxe, angajezi oameni de la care percepi taxe si impzite acei oameni cumpara produse noi taxe pt. buget, genereaza cerere si profit pt. alte fabrici care la randul lor platesc taxe si impozite asa iti pui economia in miscare.

      Ce a realizat India?. Soft o mare parte din programe sunt facute in India. Programul spatial pana acum este o mare realizare cu o rata de succes perfecta (bine au si putine lansari) au in drum spre Marte o sonda/satelit totul facut de la 0 cu cateva sute de milioane ceea ce in occident ar necesita miliarde bune.
      Vezi ce nasol este cand nu ai auzit refrenul romanesc: nu avem. nu se poate..

  4. Asa o sa ajungem si noi cu sistemul educational pe care il avem azi.

  5. De apreciat ca ei macar incearca sa-si salveze industria militara, asa cum reusesc sau nu, dar macar incearca. Spre deosebire de ‘Aerienii locali’ din RRomania noastra scumpa si draga, aia se chinuiesc si au voienta. Lucrul asta este de apreciat!

  6. eu unul continui sa cred ca pakistanezii o sa ii arda rau pe hindusi…al-khalid este peste arjun, stim cate probleme au baietii cu t-90, ce sa mai zic de t-72…pakistanezii au un avion de vanatoare produs local decent plus o flota numeroasa de f-16, hinudsii pe de alta parte se chinuie cu tejas-ul ala si se bazeaza pe suhoaiele rusesti…si deasemenea, cel mai mare avantaj al pakistanezilor este alianta cu china…in caz de ceva hindusii o sa stea cu fortele impartite, pe cand pakistanezii o sa poata sa ii loveasca cu toata forta

  7. in caz de asalt general, pachistanezii pot alinia pina la 100 milioane de oaneni.
    indienii pot alinia pina la 6 – 7 sute de milioane de oameni..
    deci deranjul ar fi mare.
    indienii pot rezista chiar si fara a folosi arme de distrugere.
    evident pierderile ar fi mari.
    totusi cine poate garanta ca nu vor folosi arme chimice?
    ca astea sint mai usor de construit, in plus decizia de folosire pare mai usor de luat.

  8. sterge cineva postarea aia, va rog…??? multumesc..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *