Irakul cumpara logistica pentru M1A1 Abrams de 600 mil.$

Departamentul de Stat al SUA a aprobat o posibila vanzare catre Irak de munitii pentru tancurile M1A1 Abrams, piese de schimb si logistica, al caror prim furnizor va fi General Dynamics-Ordnance Tactical Systems din St Petersburg, cu un cost total de 600 mil.$.

Iraq_orders_M1A1_Abrams_main_battle_tank_ammunition_and_logistical_support_640_001

Guvernul irakian a cerut un pachet care include:

  • 10.000 proiectile antitanc M831 HEAT (high-explosive AT) cal.120mm;
  • 10.000 proiectile antitanc M865 KEW (Kinetic Energy Warheads) cal. 120mm;
  • 10.000 proiectile antitanc M865 KEW-A1 cal. 120mm;
  • 16.000 proiectile tip M830 HEAT-MP-T;
  • Servicii tehnice de mentenanta;
  • Servicii de sprijin logistic si asigurare a programului de operare irakian;

Scopul achizitiei este motivat de necesitatea Irakului de a isi dezvolta o capacitate de aparare terestra credibila.

Tinand cont ca Irakul exploateaza sub 140 de tancuri M1A1M Abrams (dupa luptele cu Isis ramanand probabil cu putin peste 100 de tancuri, aproximativ 2 batalioane)… acesta ar fi probabil necesarul de munitii si mentenanta pe urmatorii aproape 10 ani pentru exploatarea corecta a parcului irakian, evident mai intensa in contextul actualului conflict (de unde si necesarul mare de proiectile). Costul operarii ar fi deci in medie de 6 mil.$/tanc la 10 ani sau 600.000$/an/tanc, in conditii de disponibilitate pentru lupta.

Diferenta majora intre operarea unui produs autohton macar partial sau integrarea in industria autohtona si operarea unui produs strain este insusi destinatia finala a banilor, care in primul caz s-ar intoarce in mare parte in economia nationala iar in al doilea caz ar fi destinati economiilor altor tari. Ca sa nu mai vorbim de simplitatea lantului logistic.

Fortele Terestre Romane ar avea cheltuieli similare in cazul operarii unor tancuri de ultima generatie de import, costuri care s-ar adauga la pretul in sine al achizitiei, care pentru un tanc la mana a doua ar putea costa 2,5-3,5mil.$/bucata sau peste 6 mil. Euro pentru un tanc nou. Daca punem datele cap la cap, 2 batalioane (108 bucati) de tancuri la mana a doua ne-ar costa la achizitie un minim de 200 mil. euro (250mil.$), la care ar trebui sa adaugam un pachet de munitii si mentenanta corespunzator pentru urmatorii 10 ani de aproximativ 400 mil.$ (exploatare pe timp de pace, deci munitie mai putina), deci un minim de 650 mil. $. Insa necesarul batalioanelor romanesti de tancuri este aproape triplu…

In fine, vorbim de costuri de achizitie si operare a unor tancuri moderne in timp ce armata noastra abia reuseste sa mentina operational 40% din parcul vechi existent, iar achizitiile de munitie se fac in loturi de cateva sute de proiectile valorand cam 1 mil.$, cu pauze de ani buni intre ele!

 

Dar e inca bine ca romanii nostri au cea mai mare incredere in Armata, dintre toate institutiile statului !

 

Marius Zgureanu

 

Sursa :

http://www.armyrecognition.com/index.php?option=com_content&task=view&id=9671

Citeste si:

http://www.rumaniamilitary.ro/ce-facem-cu-tancurile-noastre

http://www.rumaniamilitary.ro/modernizarea-tr-85-mai-este-viabila

http://www.rumaniamilitary.ro/programul-rabla-si-relansarea-industriei-autohtone

http://www.rumaniamilitary.ro/bugetul-de-achizitii-al-mapn-o-himera

http://www.rumaniamilitary.ro/editorial-minima-alocare-de-buget-din-partea-mapn-pentru-supravietuirea-industriei-de-aparare

http://www.rumaniamilitary.ro/cresterea-simbolica-anuala-a

 

30 de comentarii:

  1. Cu actualul buget alocat apararii este ireal sa ne gandim la achizitionarea si exploatarea tehnicii moderne de lupta.Ca sa avem o armata moderna trebuie sa avem o economie performanta care sa avem banii necesari la buget pentru achizitii si mentenanta.

  2. zi mai bine ca evaziunea e periculos de mare poate pune pe butuci chiar statul astia puliticieni sint inconstienti ,cert e ca se vrea sa fim storsi de vlaga si de est si de vest ca sintem mamaligi si nu crincnim.canci industrie canci locuri de munca canci aparare

  3. avand in vedere ‘curajul’ armatei irakiene in fata ofensivei ISIS ricanii strica orzu pe gaste..ii inteleg oarecum pe irakieni ..decat sa-ti decupeza aia capu’ mai bine fugi in izmene, ca sa rezum: nu m-as mira ca ISIS sa apara in ‘parazi’ calare pe tancuri ‘Abrams’

  4. Ar trebui mentionat ca furnizorul are sediul in Saint Petersburg, Florida, nu la locatia la care m-am gandit prima data. Si nu cred ca am fost singurul care s-a gandit la asta 😀

  5. Lucrul asta dovesdeste ca noi nu ne permitem sa avem tancuri straine, la cheie, pe modelul irakienilor, model pe care unii pe aici il preaslavesc si il pun in prim plan cu orice ocazie. Suntem exact in situatia proverbului scotian, care spune cam asa:
    -Suntem prea saraci sa ne imbracam cu haine ieftine.
    Hainele alea(sa procedam ca Irakul) ne vor costa enorm apoi si nu ne permite. Lectia celor care au lipsit de la articolele economice de pe acest site, sau de la colaborare cu echipa BiziDay a lui Moise Guran, este ca o tara saraca ca Romania, nu-si permite sa cumpere produse scumpe produse in afara tari, si mai ales sa le intretina tot cu ajutorul strainilor. O astfel de investitie in armata te saraceste, la propriu, daca tu nu esti implicat cel putin in proportie de 70% in producerea, mentenanta si apoi modernizarea lui. Tancul viitor al Romaniei trebuie produs in Romania, implicand aici fiecare fabrica si institut de carcetari posibil, indemnand colaboratorii straini ai proiectului sa mute in Romania sau sa colaboreze cu firme romanesti pentru ceea ce furnizeaza ele. Despre munitie nici macar nu se mai pune problema, ar trebui sa fim nebuni sa o cumparam din strainatate. In principiu, haideti sa nu fim prosti ca de fiecare data, cu atat mai putin, noi, cei de pe acest tip de forumuri de dezbatere, care mai avem ceva prin cutia ce acopera materia cenusie. Daca un cizmar a reusit sa inteleaga asta, de ce nu am face-o si noi? Cat despre politic, nu are rost sa mai vorbim, ca acolo e cu totul altceva. Ei inteleg doar limbajul banilor si al spagii….alde Hrebenciuc&Sarbu! La o investitie facuta in Romania, cel putin 40% din banii cheltuiti se intorc la bugetul statului…dar procentul poate creste cu cat facilitatile din tara noastra este mai implicata in proiect! Shalom…

    • Subscriu ideii ca o parte a tehnicii militare de lupta sa fie construita in tara insa in cazul tancurilor sau avioanelor multirol cred ca nu ne permitem financiar sa realizam cel putin 70% din proiect la noi in tara.Cu exceptia SUA, Franta, Rusia sau China, celelalte tari nu isi produc singure in procent de 100% tehnica de lupta de care au nevoie, cu exceptia U.K. sau Germaniei care isi realizeaza singure blindatele de care au nevoie sau submarinele si corvetele, in cazul Germaniei.Logic ar fi ca asemenea proiecte sa le realizam in parteneriat cu alte tari, ideal cat mai multe, pentru ca iesim mai ieftin asa.La capitolul nave de suprafata, in special corvete, cel putin corpul navei poate fi realizat in tara.Armele portabile de infanterie pot fi realizate exclusiv doar la noi in tara.

    • Nu e prostie si e Republica Cartitelor si asta se poate vedea in numarul de ofiteri cu specializarile facute in Budapesta de parca republica aia bananiera ar fi cea mai dezvoltata de pe planeta. E interesanta exprimarea in ziua de astazi si grija cu care se evita ideea de sabotaj, genocid sau spionaj pentru ca nimeni(ideea cheliosului preluata de toate geniile) nu incepe cumpararea de avioane la mana a treia doar asa ca e el mare amator de antichitati de muzeu. Imediat se arunca cuvintele: incontienta, incompetenta, rupti de realitate si asa mai departe pentru cei implicati in afaceri directe cu interese straine, Alro , totul pe fata in care pana si o baba de la sat cu un leptop in poala poate sa vada cum se cumpara si cum tradeaza personajele .

    • gogu de la pascani

      @cezar: voi credeti ca tancurile se fac ca sa aveti ce bifa la productie si sa-si ia aia din fabrica salariile. Ati vazut cum arata in UA tancurile T-64BV dezmembrate si indoite precum niste cutii de conserva (era unul cu rulmentul turelei indoit in spirala) sau T-72B3 de ultima generatie (intrate in serviciul Fed. Ruse in 2012) cu turela zburata la 50m de sasiu. Aveti pe net poze cu sute de blindate ucrainene transformate in fier vechi in cateva luni de conflict. Si asta doar pt. ca-s o tehnologie de acum 20-30 de ani. Cat despre tehnologia actuala, ultimul strigat, blindaje Dorchester sau protectie activa , Trophy, Windbreaker, samd. credeti ca dati 3 firfirici si va vinde oricine tehnologia ca sa o povesteasca primul smecheras de pe la noi la rusi sau la chinezi. Fix asta n-a inteles cizmarul ala de care spui, ca nu poti sa faci sita de matase din coada de caine. Sau din rahat bici, samd. Daca ar fi fost macar cizmar bun si nu un ageamiu ar fi stiut asta si n-ar mai fi ajuns romanii sa stea la 6 dimineata la coada pt. o sticla cu lapte. Ro. sa faca intai o pusca asa cum trebuie si dupa aia MBT-uri si avioane „de vanatoare”.

      • Vezi, tu te comporti exact ca politicienii care ne conduc si nu ai inteles nimic din esentialul comentariului meu. Cizmarul ala avea embargo din toate orizonturile, inclusiv de la chinezi. Astazi nu mai putem sa vorbim de asa ceva. Dovada ca SAAB a venit cu oferta pe masa pentru fabricarea Gripen la Craiova si implicarea 100% a industriei romanesti in acest proiect, centru regional de mentananta si antrenament + avion scoala si CAS la pachet cu fiecare Gripen vandut in lume, fabricat tot la Craiova….da, este voba de ‘Soimul’ ce trebuia sa-l dezvoltam impreuna. Ajungea in Brazilia chiar in anii ce vin. Sa nu stii despre ce vobesc? Dar de TR 2000 facut cu sprijinul nemtilor ai auzit? Aia s-au zbatut mai mult ca noi, ca de…au vrut oamenii sa faca o afacere aolo, sa scoata niste bani, dar noi aveam de furat pe aici ca nesatuii si am taiat proiectul din fasa.(nema bani). Poate ca atunci nu au mai fost bani, dar apoi au venit si aia, dar motiv mai bun de furat mai multi. Acum ei ne ajutau, ca de data asta eram in tabara corecta a istoriei. O vor faca si acum daca noi vrem cu adevarat, ca banul dicteaza intr-o alianta politico-economico-militara. Daca lor le iese ceva, vor face in colaborare cu noi, chiar in Romania…dar nu ai cu cine. Tocmai gandirea ca a ta, le da apa la moara talharilor astia. Daca boborul ne face jocul, noi de ce ne implicam prea mult. Reveniti-va in fire, astazi nu mai suntem supusi embargoului. pentru implicarae in astfel de proiecte, firmele straine se bat…la propriu, pentru banii rezultati. Nu vorbim despre rachete intercontinentale/balistice/de croaziera sau arme nucleare. E vorba de un amarat de tanc….cu el nu cuceresti sau distrugi lumea, te aperi, eficient, si cam atat!!! Daba Saur 2 si TBT 8×8 sunt bune, de ce nu putem face si un tanc bun? Impreuna cu nemtii, americani(mai putin), francezii sau mai ales israelienii care de abia asteapta sa se mai epropie de un contract cu noi pe model Aerostar!?

        • gogu de la pascani

          @cezar: aici te inseli cu ganditul meu ca politicienii, politicienii nu cred ca se gandesc in vreun fel la inzestrarea RoArmy, nici pt. importuri nici pt. productie interna. Gsg9 cred ca e cam cel mai realist pe-aici. Si eu de fiecare data cand imi citesc postarile imi dau seama ce tampenii scriu. De-aia mi-am si luat nick-ul asta.

        • Intr-un fel ciudat, paradoxal, amandoi aveti dreptatea voastra.

          Pe de-o parte, n-o sa ne dea cineva acum armament de inalta complexitate fiindca suntem prea aproape de rusi si suntem absolut imbibati, nici macar infestati, in spioni rusi si unguri (deci tot cu rusii) la nivelurile inalte, prin ministere, parlament, comisii, institute de stat, samd… De-aia unii au PAC2, radar APG-68V9, FIM-92F Stinger, etc, iar noi nu.

          Pe de alta parte, acum in criza economica puternica, companiile se bat intre ele in ultimul hal, ad-literam, la limita legii, pentru contracte si influente. Daca nu pui botu’ la o spaga de 10 000 de euro sau la o „relatie mai buna cu Franta” ca sa citez un ministru, poti negocia aproape orice. Faci un RFI pentru ceva, orice, sa zicem SAM cu raza lunga, si apoi faci RFP si la aia cu SAMP/T Aster-30, si la cei cu PAC-2/PAC-3, dar si la aia cu HQ-9. Va vocifera toata lumea, tu te tii tare si zici ca cea mai buna oferta va castiga, vrem ca bateriile sa le asamblam in tara pe sasiu conceput la ROMAN SA iar rachete sa fie produse la Ploiesti. Sunt dispus sa pariez bani pe faptul ca daca, repet, TE MENTII PE POZITII SI NU ACCEPTI SPAGA SAU AMENINTATI DE LA NIMENI, in 2 ani Romania ar semna contract cu productie si asamblare in tara la componente pentru orice fel de SAM cu raza lunga, fie el Aster-30, PAC-2 sau PAC-3. Asa ceva nu puteam obtine inainte de 2008.

          Dar pentru asta e nevoie de cineva care sa conduca negocierea ca si cum ar fi firma lui proprie, si nu bugetul statului, adica al nimanui.

          …si uite-asa, ajungem tot la coruptie, eterna noastra problema din care se genereaza toate celelalte probleme pe care le avem, fie ele economice, sociale, militare, de integritate, cu minoritati, culturale, de infrastructura samd… alea toate sunt niste derivate ale coruptiei.

          Nu degeaba tipa SUA si UE de 10 ani de coruptie… e fundatia tuturor problemelor de la noi.

          • gogu de la pascani

            daca s-ar rezolva treaba aia cu coruptia n-am mai avea noi ce discuta aici, cel putin nu la modul asta. Dar suntem la zeci de ani de treaba asta. Pe tanti Frosa o intereseaza pensia si galeata de malai la alegeri iar pe Gigel taximetristul il intereseaza sa rezolve amical problema cu ala de la Rutiera daca-l prinde parcat pe zebra sau n-are actele in regula. Pe ambii ii doare in bascheti de americani si de rusi si n-au auzit in viata lor de RFI si RFP si PAC-2 si PAC-3. Iar americanii si UE pot sa mai urle inca 10 ani de-acum incolo legatura trainica intre micul corupt (ala de primeste galeata cu malai) si marele corupt (ala care da galeata de malai) nu e usor de spart. De colegii care viseaza tancuri facute din tabla de la Galati nu mai spun nimic ca am scris si eu destule tampenii pe blogul asta ca sa ma mai iau de cineva. Cum spuneam, cititi-l pe gsg9 si dupa ce terminati mai cititi-l o data.

            • Da… ce mai pot sa zic.

              Oare daca cumva ar iesi Macovei, s-ar schimba ceva? Eu zic ca da. Nu totul, poate nici macar multe asa cum asteapta lumea, dar ceva s-ar schimba. A zis ca-l pune pe Daniel Morar prim-ministru, io zic ca s-ar reduce miliarde de la preturi umflate si alte mizerii, instantaneu. Dar din pacate doamna n-o sa iasa, asa ca vom asista tot la o lupta gen „studiorile Buftea” intre doua personaje impinse in fata de doua clici foarte, foarte mafiote…

            • Bre nici io nu am auzit de de RFI si RFP si PAC-2 si PAC-3… si pe pariu ca la din astea miliatare ma pricep mai bine decat tot GDS ul (intreaba=l pe lIiceanu ce e ala MBT sau pe Pata ce e aia LAW .. sau macar care e disfernta intre ICBM si SLBM ..)
              Apopos caste gopsodine din Midle West crezi ca stiu ce e aia RFI?

            • Dar daca aceasta relatie ‘contractuala si comportamentala de morav’ se va sanctiona dintr-o data cu cativa zeci de ani de inchisoare, crezi ca se va schimba ceva in bine sau nu? Si tu, la fel ca si mine, stim ca romanul stie de frica mai abitir decat de vorba buna…ca altfel…vorba ta…discutam de cu totul altceva pe formul asta. Dupa cum a spus si Sorin2 mai jos, solutia cea mai viabila ar fii chiar Monica Macovei…dar sunt sanse mici! Shalom…

      • In 1984 TR85 se putea bate de la egal la egal cu orice alt tanc din lume, Nu era cel mai bun, dar era in parametri. Nu au fost facute sa fie la numar sau doar sa arate ca tancuri dar ele sa fie prastii. Vorbesti fara sa stii ce vorbesti.

        • lionheart era bine daca era asa da din pacate nu a fost in 1984 tr-85 era deja depasit de tancuri aparute cu 10 ani mai devreme , tr-85 a fost facut in conditii de embargo tehnologic cu ce si cum s-a putut si din acest punct de vedere e laudabila munca inginerilor romani care au conceput si pus pe senile acest tanc .

    • Romania are nevoie de aproximativ 300 de tancuri
      NU RENTEAZA SA INVESTESTI IN DEZVOLTAREA UNUI PROIECT DE TANC SUME DE ORDINUL MILIARDELOR PENTRU CA MAI APOI SA PRODUCI 300 DE BUCATI
      Si nu ai nici o garantie ca produsul final va putea concura cu succes tancuri fabricate de alte tari si vei putea sa il exporti
      Singura varianta dupa parerea mea in care am putea noi produce un tanc nou ar fi sa ne asociem cu una din tarile NATO care produc tancuri(Franta,Germania.Italia) in momentul in care vor incepe cercetarile privind constructia unui nou tanc pentru armatele lor.Sa suportam o parte din cheltuielile de dezvoltare a noului tanc obtinand in schimb posibilitatea de a produce in tara pe cele destinate armatei romane.Sau macar posibilitatea de a le asambla in Romania urmand ca mai apoi intretinerea si munitia noului tanc sa fie facut respectiv produs aici
      Noi ar trebui sa ne concentram pe constructia noului transportor blindat de care armata are nevoie in numar de peste 1000 de bucati si care nu este un produs la fel de complex si scump ca un tanc.Plus faptul ca TBT-ul are sanse mult mai mari sa fie exportat

  6. Exact, Marius. Necesarul de tancuri al României este triplu. Conform calculelor tale l-am putea evalua la o investiție de achiziție și operare de 1.800.000 USD. Mai puțin decât cele două miliarde iertate Iranului de România la „rugămintea fierbinte” a Statelor Unite (sau era vorba despre NATO, ONU, UNICEF?)

    • rectific: Irakului.
      Funicular sau furnicular? 🙂

      • O blonda catre cealalta: auzi draga mea, cum se zice corect, Iran sau Irak ?
        🙂

        Nu stiu, dar oricum i-o zice, oare e produs original sau originar ? 🙂

        Da, datoria Irakului era pe la 2,3 miliarde de euro, actualizata, la data la care a fost stearsa. Da, SUA ne-au rugat… apoi au aruncat cu donatii de miliarde catre Egipt, iar noi acum latram la rusi cu SA-2, T-55 si MiG-21 🙂 🙂

        Nu dau vina pe americani, si ungurii cer prostiile lor, si tu poti sa ceri 136 000 de euro pe luna salariu… vina e a cui da 😉

  7. Pentru toti plangaciosii care deplang starea armatei romane si care nu vor sa lupte pentru tara :
    https://www.youtube.com/watch?v=AprqomTW-Wo

    • Nu e ca nu vreu sa lupt pentru tara ci doar ca nu vreau sa lupt cu prastii contra rachete. Nu vreau sa mor degeaba.
      Daca tot e sa merg la razboi vreau sa traiesc cu impresia ca merg sa fac o treaba nu sa fiu tinta de antrenament pentru altii.

      Noi nu suntem in stare sa iesim la vot sau la un mars pentru unire si vorbim de razboaie.
      Uite aici o campanie geniala made in Romania.
      https://www.youtube.com/watch?v=FPe3jacD3oo

  8. Desi nu se vorbeste foarte mult despre el … Ariete ul italian n ar putea fi o optiune pentru noi ? Nu e asa bagat in seama ca alte tancuri darpare sa fie capabil sa si faca meseria.

    Cum ar arata un deal cu italienii pentru un cuplu Ariete-Mangusta ? …
    Intreb si io, pentru oamenii care se pricep …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *