Batalion de lunetisti? Haha, ca sa tii curete pe toti cu artileria?
Lunetistii trebui distribuiti in teren pentru a obtine protectie prin camuflare si a incurca cat mai multe unitati inamice.
In alta ordine de idei, cartusul de 7.62 x 54 are peste 100 ani vechime. Ar fi timpul sa trecem pe ceva modern, gen .338 Lapua Magnum. O pusca de lupta (battle rifle) semiautomata, configuratie bullpup si cu luneta pe .338 ar fi buna IMO, dar deocamdata nu am vazut decat cu bolt-action.
Tzupy,lunetistii lucreaza in echipe de 2 oameni,obsevator si tragator,americanii au si echipe de 3,atunci observatorii au pregatire mixta tragator observator si in acest fel fiecare din ei poate trimite rapid intr-o lume mai buna pe toti nataraii si cascatii care nu tin capul la cutie. Un lunetist pregatit poate opri inaintarea unui batalion sau poate intra in zone pe care aviatia nici nu indrazneste sa l-e survoleze si poate face prapad in rezervele inamice. Cartusul 7,62x54R folosit de pocnitorile astea cu luneta este un cartus slab,cu precizie medie, 30-06 (7,62×63)este un cartus cu o energie net superioara si o precizie mult mai buna,cartusul 338 Lapua Magnum (8,6 x70) este un cartus puternic si precis ( cu un astfel de cartus s-a lovit o tinta aflata la 2500m0dar nici o arma semiautomata nu poate avea o precizie buna indiferent de cit de performant este compensatorul montat la gura tevii,o arma semiautomata are piese mari si grele in miscare in momentul tragerii ceea ce face ca arma sa devieze de la tinta,din acest motiv tragatorii de elita folosesc arme cu inchizator culisant rotativ(bolt action) PSL are la baza pusca mitraliera RPK,capetele de lemn din conducerea armatei au hotarit ca un racan poate trage precis cu un PM pina la 400m si pentru a trage la distante mai mari (intre 400 si 800m) este nevoie de o arma cu luneta si asa a aparut PSLin dotare,in realitate daca lovesti cu PSL o tinta aflata la 500m te poti considera maestru pentru ca la o tragere in Armata Romana se foloseste aceeasi munitie cu care trage pusca mitraliera si mitraliera de companie. In realitate munitia pentru armele cu luneta se fabrica in serii mici,pe matrite noi si dupa citeva mii de cartuse fabricate matrita se foloseste pentru fabricarea munitiei pentru arme automate sau,poti sa-ti incarci manual cartusele,un cartus incarcat manual are performante superioare chiar si fata de munitia de precizie. Asa ca pina una alta PSL este o arma cit de cit decenta cu o precizie satisfacatoare.
Cateva precizari: RPK trage cu 7.62 x 39 sau 5.45 x 39 in versiunea modernizata (74) nu cu 7.62 x 54, deci PSL nu e chiar „bazata” pe RPK. Mitraliera de companie PKM trage cu 7.62 x 54.
Inteleg ca e dificil sa obtii precizie de pusca cu luneta de la o arma semiautomata, dar Barrett M82 este semiautomata (inchizator culisant rotativ actinat de recul).
Nu ma intereseaza pentru dotarea armatei Romane o arma „decenta”, ci una care sa ofere un avantaj „necinstit” in cazul unei confruntari cu un adversar echipat cu Dragunov.
De aceea cread ca ar trebui studiata posibilitatea unei pusti semiautomate pe .338 Lapua Magnum. Mai usoara si mai ieftina decat M82, dar cu performante asemanatoare impotriva infanteriei.
daca te legi de diferenta de calibru pentru a spune din ce este inspirata o arma, atunci inseamna ca habar nu ai ce inseamna mecanism de arma.
Conform cu ce spui tu nici Dragunov nu este inspirata din SKS pentru ca ala trage cu 7,62X39.
Esti sigur ca folosind logica asta nu cumva Dragunov si PSL nu se trag din mitraliera Maxim rusesc care foloseau acelasi calibru?
M82 este arma antimaterial si este folosita doar ocazional pentru tragerea contra personalului.
Armele semiautomate de calibru mai mic nu sunt neaparat si mai ieftine. Cel mai bun exemplu fiind PSG1 (10000$) si Walther 2000 (40000$-75000$) amandoua in 7,62X51mm.
Un Barrett civil costa pana in 10000$, mai precis 9999$ anul asta in magazinul Shields din Appleton, Wisconsin. Versiunea militara cu luneta termala ajunge la 15000$.
hai ca ai incurcat varza cu castravetii.
„capetele de lemn din conducerea armatei au hotarit ca un racan poate trage precis cu un PM pina la 400m si pentru a trage la distante mai mari (intre 400 si 800m) este nevoie de o arma cu luneta si asa a aparut PSLin dotare”
PSL este construita si intrata in dotare la nivel de pluton, pt ceea ce americanii numesc designated marksman. Adica un militar care poate angaja cu succes tinte la distante de 500-600m. Captele de lemn din armata considera distanta de angajare a inamicului prin catarea clasica 150m.
„Sniper ” este cu totul alta mancare de peste si primeste o cu totul alta instructie si nu actioneaza in cadrul unui pluton sau grupe de militari.
Este o arma mai mult decat decenta pt ceea ce e conceputa sa faca, si cu munitie de calitate si in mana unui tragator bun se obtin rezultate f bune. De acord, poate fi imbunatatita.
Lasa comparatiile cu Barret, ca e alta liga.
Nu stiu de unde naiba ai scos ca 7,62X54R este un cartus slab pentru ca pana si americanii zic ca este un cartus puternic.
Diferenta fata de 30-06 este marginala si este data de glontul mai greu si tubul mai lung (mai multa incarcatura de azvarlire) insa la greutate similara a glontului vorbim de diferente de sub 5%!
Sa inteleg ca o diferenta de 5% face un cartus sa fie slab?
Daca vorbim de o schimbare a posibilei matrite atunci vorbim probabil la momentul ambutisarii camasii glontului si aia ar fi doar pasul al treilea din proces:
-extrudarea miezului
-stantarea camasii glontului
-ambutisarea camasii glontului
-presarea miezului in camasa + bordurarea/presarea camasii peste miez.
Cred ca sunt mai multe de facut decat doar schimbarea matritei.
Ar avea sens ce zici numai daca-ti faci singur gloantele din plumb dar alea nu se preteaza pentru viteze foarte mari de genul celor dintr-o pusca moderna.
„Boabele” sunt mai mult decat OK din punctul de vedere al performantei. Problema sunt pustile in sine. Atat un Dragunov cat si un PSL nu pot fi considerate arme de precizie, iar acest lucru este datorat in mare parte a felului in care tevile sunt ghintuite cat si greutatea tevii. Ma rog, mecanismul de percutie aduce si el ceva contributii, dar mult mai mici decat tevile. Ambele pusti sufera la distante incepand cu 200 de metri din cauza unui fenomen de „spindrift” destul de serios unde glontele „aluneca” spre dreapta si in sus. In conditii normale se poate corecta destul de usor cu formule simple care apoi se aplica pe luneta. Cu ce optica se foloseste pe ambele asta este mai subtire, unde lipsa de ajustare parallax ar ajuta foarte mult…alfel daca vrei sa angajezi ceva pe la 500 iti trebuie niste „kentuky windage” destul de serios cu tot cu optica. Cu astea doua mai greu cand ai o „cadere” a boabei de 2 toli la suta de metri pentru un Dragunov si undeva in exces de 3 toli la suta de metri pentru un PSL. Ceva similar cum ar fi un M110 are o cadere putin mai la nord de jumatate de tol la suta de metri. Faptul ca optica de pe ambele au un reticul de rahat este un alt mare impediment. IOR cel putin fabrica lunete foarte faine cu reticul „dot mil”. De ce naiba nu faca asa ceva si pentru un PSL ar fi o intrebare buna.
Alex, de spindrift/windage sau mai pe romaneste de deriva sufera orice proiectil care este tras printr-o teava ghintuita. Se datoreaza insurubarii proiectilului in aer.
Atat RPK cat si PSL au deja sistemul de compensare aplicat la inaltatorul mecanic.
Inclusiv la ochirea prin luneta se invata bazele pentru compensare, sper….
Pentru PSL exista deja si alte lunete in afara de cea standard.
Apropos, neoficial se stie ca inainte de 1989 distanta maxima la care s-a lovit o tinta cu PSL era in jur de 1100m. Care este realitatea acum este partea a doua.
Un clip cu un civil, banuiesc (deci nu un lunetist super antrenat), american, care trage cu un PSL la 1000 metri (cu luneta standard, deci cam mediocra pentru distanta aia).
Omul a lovit tinta la al patrulea glont, un balon cam cat un cap de om cred (nu mai stau acum sa transform 8 inch in cm) iar vantul e destul de puternic (45 km/h)
Si aici ce spune un lunetist din armata finlandeza care a tras cu si foloseste si PSL si SDV
Omu zice ca precizia e similara la ambele arme, nu exista diferente. Ceea ce mi se pare normal, teava e similara cred, si la aceeasi munitie si cu aceeasi luneta ori in conditii similare nu au cum sa existe diferente vizibile (glontul oricum paraseste teava inainte ca reculul sa intervina in vreun fel)
Dar PSL e mai simpla, mai fiabila si mai ieftina.
Sigur, o dezvoltare a armei ar fi poate binevenita, poate cu o teava ceva mai scurta si mai groasa, calibru schimbat in 7,62×51 (sa fie ca cele din NATO), noi sisteme de ochire (o sina fixata deasupra poate, lunete mai bune, montat un „cracan” usor etc).
PSL e o arma de genul „designated marksman rifle” cum am vazut ca ii spun americanii, nu e chiar „sniper rifle” (care sunt de obicei cu repetite sau „bolt action”).
Iar pentru rolul ala e foarte buna, pentru ceea ce se cere de la ea are o precizie chiar buna la distante medii (cu o luneta mai buna si cu o pregatire mai dedicata a tragatorilor ar fi chiar mai buna), fiabilitate foarte buna (e un sistem AK pana la urma), destul de ieftina (pentru a putea echipa un om la fiecare grupa sa zicem).
PSL exista demult si in varianta 7,62×51 .
Mai mult , exista tot de pe atunci si o varianta cu repetitie .Tot in calibrul 7,62×51 .Au fost prezentate public pe la toate Expomil-urile .
La cat de saraci suntem cal. 12.7x99mm este cea mai buna alegere pt. ca este si precis (tinte lovite la 2.430m) si destul de puternic incat ca fie folosit antimaterial (AP penetreaza 19mm otel la 500m sau in varinata cu sabot la 1372m), desi pt. distante mai scurte (datorita precizie scazute), 14.5mm este o bestie (AP- 32mm la 500m) turcii au optat si pt. asa ceva (de la azeri – Istiglal Ist-14,5 anti-material rifle).
Gepardul romanesc trebuie sa intre in productie si dotare.
///
App. de pusti anti-material ucrainienii comanda in regim de urgenta de la Barrett Firearms.
Batalioane de lunetisti nu exista in vreo tara din lume. Exista companii cel mult.
La noi exista doua categorii de lunetisti, cei din FOS, dotati modern (pusti cu repetitie sau pusti cal .50) si cei din brigazile de infanterie si VM, dotati cu PSL, care este de fapt o pusca tip DMR.
Da avem lunetisti cu dotari de top.In Tg.Mures este o unitate speciala de parasutisti.De 1 Decembrie am vazut armele din dotare.Toate erau Made in USA cu lunete cu vedere pe timp de noapte,amortizoare…Nu aveau nici PSL si nici AK-47.
psl-ul imi aminteste de o tragere in poligon , unde dupa ce au fost stresati la maxim si tarati prin toate noroaiele, adusi in pas de defilare pe asfalt,nici macar nu au nimerit tintele ,noi pe atunci cu noile ak-47 cu 5,45 am nimerit toate tintele cu fb(se intampla la brigada de garda).
PS. pusca mea era unica,tragea doar 2 focuri si foc automat,foc cu foc nu stia saraca. 🙂
O arma necunoscuta in Romania .Mai clar, fara vreo imagine publica , desi se stia despre existenta ei din zvonuri .De fapt un Mosin-Nagant produs la Cugir rearsenalizat dupa 1975 se pare . http://7.62x54r.net/Forums/index.php?topic=12632.0
Calitatea lucrului , si tipul lacului confirma afirmatiile posesorului ei ( USA ) . Ce nu se potriveste este luneta produsa in 1991 , si nu este clar daca arma a venit din Romania asa sau luneta a fost adaugata in USA ( luneta propriu-zisa nu suportul ) .
De mentionat ca la Cugir s-a mai produs o arma Mosin -Nagant cal.7,62x54R pentru tragatorii de elita , in primii ani de socialism , care utiliza luneta IOR 4,25×28 , luneta standard a armatei romane in cel de-al doilea razboi mondial pe arma ZB mod.1924 cal, 7,92×57 . De mentionat ca luneta avea sisteme diferite de prindere ( monturi ) pentru cele 2 arme , si reticule adecvate celor 2 tipuri de munitie .
http://snipercollection.wordpress.com/category/1918-to-1945/romanian-scopes/
Si mai sunt multe, multe articole ce trateaza subiectul.
Ba chiar s-a si publicat pe un forum rusesc o fotografie a unui PTRS cal.14,5 mm cu luneta, despre care se spune ca ar fi fost fabricat in Romania .
Si alte surse rusesti dau ca sigura fabricarea sub licenta a PTRS in Romania , in doua calibre , 14,5 si 12,7 mm , ultimul prevazut in totalitate cu luneta .
Salutari tuturor,parerea mea e ca PSL e un DMR foarte bun,acum mai depinde si de tragator!! Si in Romania nu prea se face pregatire pe faza de „sniper” stiti si voi! E adevarat ca bolt-action(M40A5) sau semi(Barret M107) sunt superioare,dar nici noi nu suntem SUA sau UK sa fim dotati cu cele mai bune,ca nu producem bani cu armata cum produc colosii astia 2,asa ca zic eu ca mai important e sa ne instruim tragatorii(ca lunetisti e un pic fortat ?)cu ce avem momentan,ca nu prea suntem instruiti,stiti foarte bine cum sta treaba care lucram in armata!! Sa aveti o zi buna ?
Se pare că e folosită și în Ucraina. Mai ales de cei din Sectorul de Dreapta. https://www.youtube.com/watch?v=JxgZxqioQ-M De la minutul 1:51
da, asa e – la minutul 2 🙂
Cu amortizor si bipod acolo unde trebuie, nice … la noi nu am vazut asa ceva in dotare …
PSL – 54 e arma romaneasca cu luneta?
E tare importanta arma… dar cred ca e mai importanta instructia lunetistului.
Romania are trupe de lunetisti?
Macar… 1 batalion specializat?
Cum bre un batalion de lunetisti?!
Asta cu batalionul de lunetisti e troll rus sau propagandist fara cunostiinte militare, retardat mintal
Batalion de lunetisti? Haha, ca sa tii curete pe toti cu artileria?
Lunetistii trebui distribuiti in teren pentru a obtine protectie prin camuflare si a incurca cat mai multe unitati inamice.
In alta ordine de idei, cartusul de 7.62 x 54 are peste 100 ani vechime. Ar fi timpul sa trecem pe ceva modern, gen .338 Lapua Magnum. O pusca de lupta (battle rifle) semiautomata, configuratie bullpup si cu luneta pe .338 ar fi buna IMO, dar deocamdata nu am vazut decat cu bolt-action.
Tzupy,lunetistii lucreaza in echipe de 2 oameni,obsevator si tragator,americanii au si echipe de 3,atunci observatorii au pregatire mixta tragator observator si in acest fel fiecare din ei poate trimite rapid intr-o lume mai buna pe toti nataraii si cascatii care nu tin capul la cutie. Un lunetist pregatit poate opri inaintarea unui batalion sau poate intra in zone pe care aviatia nici nu indrazneste sa l-e survoleze si poate face prapad in rezervele inamice. Cartusul 7,62x54R folosit de pocnitorile astea cu luneta este un cartus slab,cu precizie medie, 30-06 (7,62×63)este un cartus cu o energie net superioara si o precizie mult mai buna,cartusul 338 Lapua Magnum (8,6 x70) este un cartus puternic si precis ( cu un astfel de cartus s-a lovit o tinta aflata la 2500m0dar nici o arma semiautomata nu poate avea o precizie buna indiferent de cit de performant este compensatorul montat la gura tevii,o arma semiautomata are piese mari si grele in miscare in momentul tragerii ceea ce face ca arma sa devieze de la tinta,din acest motiv tragatorii de elita folosesc arme cu inchizator culisant rotativ(bolt action) PSL are la baza pusca mitraliera RPK,capetele de lemn din conducerea armatei au hotarit ca un racan poate trage precis cu un PM pina la 400m si pentru a trage la distante mai mari (intre 400 si 800m) este nevoie de o arma cu luneta si asa a aparut PSLin dotare,in realitate daca lovesti cu PSL o tinta aflata la 500m te poti considera maestru pentru ca la o tragere in Armata Romana se foloseste aceeasi munitie cu care trage pusca mitraliera si mitraliera de companie. In realitate munitia pentru armele cu luneta se fabrica in serii mici,pe matrite noi si dupa citeva mii de cartuse fabricate matrita se foloseste pentru fabricarea munitiei pentru arme automate sau,poti sa-ti incarci manual cartusele,un cartus incarcat manual are performante superioare chiar si fata de munitia de precizie. Asa ca pina una alta PSL este o arma cit de cit decenta cu o precizie satisfacatoare.
Cateva precizari: RPK trage cu 7.62 x 39 sau 5.45 x 39 in versiunea modernizata (74) nu cu 7.62 x 54, deci PSL nu e chiar „bazata” pe RPK. Mitraliera de companie PKM trage cu 7.62 x 54.
Inteleg ca e dificil sa obtii precizie de pusca cu luneta de la o arma semiautomata, dar Barrett M82 este semiautomata (inchizator culisant rotativ actinat de recul).
Nu ma intereseaza pentru dotarea armatei Romane o arma „decenta”, ci una care sa ofere un avantaj „necinstit” in cazul unei confruntari cu un adversar echipat cu Dragunov.
De aceea cread ca ar trebui studiata posibilitatea unei pusti semiautomate pe .338 Lapua Magnum. Mai usoara si mai ieftina decat M82, dar cu performante asemanatoare impotriva infanteriei.
daca te legi de diferenta de calibru pentru a spune din ce este inspirata o arma, atunci inseamna ca habar nu ai ce inseamna mecanism de arma.
Conform cu ce spui tu nici Dragunov nu este inspirata din SKS pentru ca ala trage cu 7,62X39.
Esti sigur ca folosind logica asta nu cumva Dragunov si PSL nu se trag din mitraliera Maxim rusesc care foloseau acelasi calibru?
M82 este arma antimaterial si este folosita doar ocazional pentru tragerea contra personalului.
Armele semiautomate de calibru mai mic nu sunt neaparat si mai ieftine. Cel mai bun exemplu fiind PSG1 (10000$) si Walther 2000 (40000$-75000$) amandoua in 7,62X51mm.
Un Barrett civil costa pana in 10000$, mai precis 9999$ anul asta in magazinul Shields din Appleton, Wisconsin. Versiunea militara cu luneta termala ajunge la 15000$.
hai ca ai incurcat varza cu castravetii.
„capetele de lemn din conducerea armatei au hotarit ca un racan poate trage precis cu un PM pina la 400m si pentru a trage la distante mai mari (intre 400 si 800m) este nevoie de o arma cu luneta si asa a aparut PSLin dotare”
PSL este construita si intrata in dotare la nivel de pluton, pt ceea ce americanii numesc designated marksman. Adica un militar care poate angaja cu succes tinte la distante de 500-600m. Captele de lemn din armata considera distanta de angajare a inamicului prin catarea clasica 150m.
„Sniper ” este cu totul alta mancare de peste si primeste o cu totul alta instructie si nu actioneaza in cadrul unui pluton sau grupe de militari.
Este o arma mai mult decat decenta pt ceea ce e conceputa sa faca, si cu munitie de calitate si in mana unui tragator bun se obtin rezultate f bune. De acord, poate fi imbunatatita.
Lasa comparatiile cu Barret, ca e alta liga.
De unde le scoti frate? De la airsoft wars? Ai asa idee care sunt normele tactice ale unui batalion? Cred ca joci prea multe jocuri. Revino-ti.
Nu stiu de unde naiba ai scos ca 7,62X54R este un cartus slab pentru ca pana si americanii zic ca este un cartus puternic.
Diferenta fata de 30-06 este marginala si este data de glontul mai greu si tubul mai lung (mai multa incarcatura de azvarlire) insa la greutate similara a glontului vorbim de diferente de sub 5%!
Sa inteleg ca o diferenta de 5% face un cartus sa fie slab?
Gloantele de precizie de tip 7N1 se fac special numai pentru arma cu luneta.
Nu schimba nimeni matrite pentru gloante.
Poti vedea procesul de manufacturiere mai jos.
https://www.youtube.com/watch?v=Hkr1NS7bEUU&index=8&list=PL1227D85CFD9FAF07
Daca vorbim de o schimbare a posibilei matrite atunci vorbim probabil la momentul ambutisarii camasii glontului si aia ar fi doar pasul al treilea din proces:
-extrudarea miezului
-stantarea camasii glontului
-ambutisarea camasii glontului
-presarea miezului in camasa + bordurarea/presarea camasii peste miez.
Cred ca sunt mai multe de facut decat doar schimbarea matritei.
Ar avea sens ce zici numai daca-ti faci singur gloantele din plumb dar alea nu se preteaza pentru viteze foarte mari de genul celor dintr-o pusca moderna.
un video mai academic despre cum se fac gloante:
https://www.youtube.com/watch?v=6a1G1XGhnTY
„Boabele” sunt mai mult decat OK din punctul de vedere al performantei. Problema sunt pustile in sine. Atat un Dragunov cat si un PSL nu pot fi considerate arme de precizie, iar acest lucru este datorat in mare parte a felului in care tevile sunt ghintuite cat si greutatea tevii. Ma rog, mecanismul de percutie aduce si el ceva contributii, dar mult mai mici decat tevile. Ambele pusti sufera la distante incepand cu 200 de metri din cauza unui fenomen de „spindrift” destul de serios unde glontele „aluneca” spre dreapta si in sus. In conditii normale se poate corecta destul de usor cu formule simple care apoi se aplica pe luneta. Cu ce optica se foloseste pe ambele asta este mai subtire, unde lipsa de ajustare parallax ar ajuta foarte mult…alfel daca vrei sa angajezi ceva pe la 500 iti trebuie niste „kentuky windage” destul de serios cu tot cu optica. Cu astea doua mai greu cand ai o „cadere” a boabei de 2 toli la suta de metri pentru un Dragunov si undeva in exces de 3 toli la suta de metri pentru un PSL. Ceva similar cum ar fi un M110 are o cadere putin mai la nord de jumatate de tol la suta de metri. Faptul ca optica de pe ambele au un reticul de rahat este un alt mare impediment. IOR cel putin fabrica lunete foarte faine cu reticul „dot mil”. De ce naiba nu faca asa ceva si pentru un PSL ar fi o intrebare buna.
Alex, de spindrift/windage sau mai pe romaneste de deriva sufera orice proiectil care este tras printr-o teava ghintuita. Se datoreaza insurubarii proiectilului in aer.
Atat RPK cat si PSL au deja sistemul de compensare aplicat la inaltatorul mecanic.
Inclusiv la ochirea prin luneta se invata bazele pentru compensare, sper….
Pentru PSL exista deja si alte lunete in afara de cea standard.
Apropos, neoficial se stie ca inainte de 1989 distanta maxima la care s-a lovit o tinta cu PSL era in jur de 1100m. Care este realitatea acum este partea a doua.
Un clip cu un civil, banuiesc (deci nu un lunetist super antrenat), american, care trage cu un PSL la 1000 metri (cu luneta standard, deci cam mediocra pentru distanta aia).
https://www.youtube.com/watch?v=-PQpxkjG7TY
Omul a lovit tinta la al patrulea glont, un balon cam cat un cap de om cred (nu mai stau acum sa transform 8 inch in cm) iar vantul e destul de puternic (45 km/h)
Si aici ce spune un lunetist din armata finlandeza care a tras cu si foloseste si PSL si SDV
http://www.dragunov.net/finn.html
Omu zice ca precizia e similara la ambele arme, nu exista diferente. Ceea ce mi se pare normal, teava e similara cred, si la aceeasi munitie si cu aceeasi luneta ori in conditii similare nu au cum sa existe diferente vizibile (glontul oricum paraseste teava inainte ca reculul sa intervina in vreun fel)
Dar PSL e mai simpla, mai fiabila si mai ieftina.
Sigur, o dezvoltare a armei ar fi poate binevenita, poate cu o teava ceva mai scurta si mai groasa, calibru schimbat in 7,62×51 (sa fie ca cele din NATO), noi sisteme de ochire (o sina fixata deasupra poate, lunete mai bune, montat un „cracan” usor etc).
PSL e o arma de genul „designated marksman rifle” cum am vazut ca ii spun americanii, nu e chiar „sniper rifle” (care sunt de obicei cu repetite sau „bolt action”).
Iar pentru rolul ala e foarte buna, pentru ceea ce se cere de la ea are o precizie chiar buna la distante medii (cu o luneta mai buna si cu o pregatire mai dedicata a tragatorilor ar fi chiar mai buna), fiabilitate foarte buna (e un sistem AK pana la urma), destul de ieftina (pentru a putea echipa un om la fiecare grupa sa zicem).
PSL exista demult si in varianta 7,62×51 .
Mai mult , exista tot de pe atunci si o varianta cu repetitie .Tot in calibrul 7,62×51 .Au fost prezentate public pe la toate Expomil-urile .
La cat de saraci suntem cal. 12.7x99mm este cea mai buna alegere pt. ca este si precis (tinte lovite la 2.430m) si destul de puternic incat ca fie folosit antimaterial (AP penetreaza 19mm otel la 500m sau in varinata cu sabot la 1372m), desi pt. distante mai scurte (datorita precizie scazute), 14.5mm este o bestie (AP- 32mm la 500m) turcii au optat si pt. asa ceva (de la azeri – Istiglal Ist-14,5 anti-material rifle).
Gepardul romanesc trebuie sa intre in productie si dotare.
///
App. de pusti anti-material ucrainienii comanda in regim de urgenta de la Barrett Firearms.
Batalioane de lunetisti nu exista in vreo tara din lume. Exista companii cel mult.
La noi exista doua categorii de lunetisti, cei din FOS, dotati modern (pusti cu repetitie sau pusti cal .50) si cei din brigazile de infanterie si VM, dotati cu PSL, care este de fapt o pusca tip DMR.
da ,exista la rusi cel putin unul cu. baza in abhazia
Da avem lunetisti cu dotari de top.In Tg.Mures este o unitate speciala de parasutisti.De 1 Decembrie am vazut armele din dotare.Toate erau Made in USA cu lunete cu vedere pe timp de noapte,amortizoare…Nu aveau nici PSL si nici AK-47.
Dar mitraliera Maxim nu ati vazut-o?
Referitor la primul coment
psl-ul imi aminteste de o tragere in poligon , unde dupa ce au fost stresati la maxim si tarati prin toate noroaiele, adusi in pas de defilare pe asfalt,nici macar nu au nimerit tintele ,noi pe atunci cu noile ak-47 cu 5,45 am nimerit toate tintele cu fb(se intampla la brigada de garda).
PS. pusca mea era unica,tragea doar 2 focuri si foc automat,foc cu foc nu stia saraca. 🙂
O arma necunoscuta in Romania .Mai clar, fara vreo imagine publica , desi se stia despre existenta ei din zvonuri .De fapt un Mosin-Nagant produs la Cugir rearsenalizat dupa 1975 se pare .
http://7.62x54r.net/Forums/index.php?topic=12632.0
Calitatea lucrului , si tipul lacului confirma afirmatiile posesorului ei ( USA ) . Ce nu se potriveste este luneta produsa in 1991 , si nu este clar daca arma a venit din Romania asa sau luneta a fost adaugata in USA ( luneta propriu-zisa nu suportul ) .
De mentionat ca la Cugir s-a mai produs o arma Mosin -Nagant cal.7,62x54R pentru tragatorii de elita , in primii ani de socialism , care utiliza luneta IOR 4,25×28 , luneta standard a armatei romane in cel de-al doilea razboi mondial pe arma ZB mod.1924 cal, 7,92×57 . De mentionat ca luneta avea sisteme diferite de prindere ( monturi ) pentru cele 2 arme , si reticule adecvate celor 2 tipuri de munitie .
http://www.anca.com.ro/forum/viewtopic.php?t=805&sid=17b230bd88921c17c76176ed411f48b2
http://www.traditia-militara.ro/ro/forum
http://snipercollection.wordpress.com/2014/06/02/vz24-i-o-r-425-x-28/
http://snipercollection.wordpress.com/category/1918-to-1945/romanian-scopes/
Si mai sunt multe, multe articole ce trateaza subiectul.
Ba chiar s-a si publicat pe un forum rusesc o fotografie a unui PTRS cal.14,5 mm cu luneta, despre care se spune ca ar fi fost fabricat in Romania .
Si alte surse rusesti dau ca sigura fabricarea sub licenta a PTRS in Romania , in doua calibre , 14,5 si 12,7 mm , ultimul prevazut in totalitate cu luneta .
O luneta produsa de IOR , gasita pe e-bay .
In stare buna , marcaje clare , din pacate fara date tehnice . Pare derivata din luneta 4,5×28 , produsa in timpul razboiului si cativa ani dupa terminarea acestuia . Arata ca o varianta zoom a acesteia . Nu stiu daca luneta a fost produsa ca atare sau a fost modificata de-a lungul timpului , dupa cum este greu de aflat cum a ajuns tocmai in Cipru .
http://www.ebay.com/itm/IOR-I-O-R-ROMANIAN-SNIPER-SCOPE-for-VZ-24-VZ24-WWII-K98-98K-MAUSER-/321724429208?nma=true&si=BZz16YTcwruCG3D59pcyD8uPHg0%253D&orig_cvip=true&rt=nc&_trksid=p2047675.l2557
Licitatia a expirat , cei ce doresc sa o vada ar trebui sa se grabeasca .
Rectific, am tastat gresit ,pare derivata din luneta 4,25×28 IOR .
ce spuneti de chestiile astea? https://www.youtube.com/watch?v=PXWJrpA8FnE
este mai vechi si il consider din seria Serious Sam 🙂
ma mir ca inca nimeni nu a remarcat adevarata veste din videoclip.
In Ucraina a ajuns armament romanesc specializat.
Intrebarea ar fi acum pe ce filiera a ajuns.
Cea romaneasca sau cea americana?
A „dat” Basescu armamentul sau i s-a spus sa-l dea?
Am remarcat eu dar nu s-a publicat.
votez dragunov
Salutari tuturor,parerea mea e ca PSL e un DMR foarte bun,acum mai depinde si de tragator!! Si in Romania nu prea se face pregatire pe faza de „sniper” stiti si voi! E adevarat ca bolt-action(M40A5) sau semi(Barret M107) sunt superioare,dar nici noi nu suntem SUA sau UK sa fim dotati cu cele mai bune,ca nu producem bani cu armata cum produc colosii astia 2,asa ca zic eu ca mai important e sa ne instruim tragatorii(ca lunetisti e un pic fortat ?)cu ce avem momentan,ca nu prea suntem instruiti,stiti foarte bine cum sta treaba care lucram in armata!! Sa aveti o zi buna ?