Pai chinezii sunt siguri ca poate si pe aceasta idee China si Rusia au fi semnat deja un contract in valoare de 3 miliarde de dolari cu privire la livrarea catre China a sase batalioane de S 400 Triumf, cu inceperea livrarilor din trimestrul III al anului viitor…
In principiu un astfel de sistem este o arma strict defensiva, nimeni nu ataca o alta tara folosind rachete antiaeriene, doar ca Marele Popor Chinez stie carte si astfel a gasit un nou “job” pentru Triumf.
Daca punem echerul pe harta observam ca daca China va plasa sisteme S 400 in provincia Fujian, intregul spatiu aerian al Taiwanului va fi la indemana chinezilor si cu asta se va rezolva probelma superioritatii aeriene chineze asupra insulei Formosa odata pentru totdeauna sau poate nu?
Practic chinezii ar arunca asupra insulei peste 1000 de rachete cu raza scurta, atacand porturile, bazele militare si bazele aeriene, iar apoi cu ochiul pe radar ar vana cele cateva avioane taiwaneze supravietuitoare. Sau ar putea arunca asupra apararii taiwaneze valuri de avioane sub umbrela S 400 propriu.
Daca Triumful va fi dislocat in provincia Shandong atunci spatiul aerian de deasupra insulelor Senkaku, aprig disputate cu Japonia, vine si el in mana primitoare a chinezilor, tot datorita razei foarte mari – de 400 de kilomerii – a S 400 Triumf. In plus Beijingul ar obtine si o superioritate aeriana deasupra unei bune parti a Marii Chinei de Sud, zona pe care China o tot proclama de ani buni ca fiind zona sa economica si exclusiva.
Cam aceasta ar fi partea plina a paharului din perspectiva chineza, insa “beneficiarii” – Taiwanul si Japonia – nu sunt chiar atat de impresionati pe cat am crede noi ca ar trebui sa fie si asta din cel putin doua motive:
- ambele tari, aliate cu SUA, detin mijloace SIGINT mai mult decat moderne
- asa cum spunea un fost inalt-oficial taiwanez, nici un sistem SAM nu este perfect, cu atat mai mult cele rusesti
Intradevar S 400 Triumf este un sistem stratificat autonom AA cu patru rachete diferite, astfel: racheta 40N6 cu sistem activ si autonom de cautare a tintei -pentru raza de 400km, 48N6 cu sistem semiactiv, ghidata de radar pe prima parte a traiectoriei – pentru o raza de 250km, 9M96E2 racheta “specializata” pe tinte foarte rapide si inalt manevriere – raza maxima 120km si 9M96E racheta cu raza de 40km.
Ramane de vazut cand de performant este S 400 Triumf pentru ca odata dislocate si japonezii si taiwanezii vor incepe sa-l studieze cu mult sarg…
GeorgeGMT
Si chinezii astia, niste amatori…..nu au auzit domniile lor de S 75 Volhov? Ce fraieri, sa-si bata ei capul cu amaratul asta de S 400!!! 🙂 Ha….
Daca nu ma insel, chinejii chiar produc si dezvolta Volhov.
Ce face criza din rusi, pana acum ceva timp o tineau cu niet si iarasi niet la Su-35 si S-400 catre chineji pe motiv de copy-paste, iar acum nu stiu cum sa se ploconeasca la dolarii astora.
Nici nu vreau sa-mi imaginez ce ar insemna accentuarea crizei pentru rusi, probabil nu vor mai vinde cateva sisteme S-300/400/500 ci vor vinde cu zecile catre acestia cu riscul de rigoare. la fel si industria aeronautica sa treaca la regim de productie cu o singura destinatie.
Aici se vede cat de prietena este SUA cu Taiwanul. Cand astia au vrut Patriot, avioane, nave de lupta si alte sisteme militare de la americani, China s-a opus si a santajat de fiecare data SUA ba ca fac inflatie de $ pe piata pa ca vand obligatiunile si baga in faliment marile companii americane.
Acum ca s-a intors roata si se cam tot intoarce datorita achizitiilor pe care China le face de la rusi, americanii tac malc, ori de aici ce sa intelegem, ca isi intaresc contributia in Pacific asa cum au declarat in ultimii ani, sau ca de fapt latra la luna asa cum fac si rusii pe post de bau-bau daca are cine sa-i ia in seama
Interesanta strategie sa tii sub control defensiv o zona posibil ostila in felul acesta …Oare Transnistria si Crimeea n-ar putea fi oare tot asa de bine tinute sub control din Romania ?
Hai , chiar si Ungaria , daca face prea multe nazuri …E clar ca atunci , ar trebui pompata aici technica , nu parturi ca pana acum , pt. a securiza sistemele impotriva comasarilor din zonele vizate , si uite-asa , una peste alta , s-ar aduce technica si s-ar pregati si parte din personalul roman pt. a o putea folosi , sau intretine , poate chiar pe banii NATO …
Adica vrei sa zici ca Romania are resursele banestiu ale Chinei ?
Asa … ca sugestie , what-if-uri , sau buna intentie …nu ca neaparat ar fi si realist in pro-funda des-batere politico mioritica
..sigur ca un sistem AA este in principiu si o arma de atac. Dar nespecializata! Daca racheta are o traiectorie balistica ( in acelasi timp fiind antibalistica) se poate anticipa unde va cadea. De pilda peste o baza, un port, un oras..etc.. Daca nu are o traiectorie balistica , este o racheta de interceptare la distanta scurta unde ai nevoie de „unghiuri de atac” cat mai mari, traiectoria poate fi a unei rachete de croaziera. De aceea in terminologia militara moderna sistemele AA nu-s numite rachete propriu-zis ci vectori! Si un vector se caracterizeaza prin „marime” ( de pilda masa) si „directie”. Adica exact ceea ce defineste si o racheta ofensiva. Prin urmare „ghidajul” este cel ce ne lamureste despre caz.
…totusi nu cunosc inca vre-un caz cand pe timp de razboi sa fi fost folosite rachete defensive in scop ofensiv. Ca notiune cred ca cel mai bine este integrata in doctrina rusa unde toti vectorii cu putinta sunt definiti ca…”artilerie”. Chiar si RVSN-ul! Iar artileria ca arma are atat atributii defensive cat si ofensive.
Bine-nteles ca cu o raheta AA poti ataca si la sol.. Asa cum flacku de 88 a fost excelent ca AT … (cu unele limitari)
Insa sucze aici este vorba despre altceva : anixilarea aviatei de lupta ..Daca tuii anizlezi pe aialati si poti zbura dectii „verticala” . Ura si la gara!
Deci o o astfel de capacitate defensiva la granita obti o superioritate ofesniva. Cestie veche veche – ca si in Evul Mediu cosntrurirea unui castel provoca un „razboi preventiv”. Nu de lata dar dupa constuirea castelui (pctr de sprijin) alalt ataca in 2-3 ani …Si ce este mai defensiv decat un castel? Da uite ca poa fi un sprijin ptr o ofensiva ..
…Fireste! 🙂
desigur! 🙂
@ghitza….Offff….A dreaq istorie recenta care am uitat-o….Ce limitari domle domle a avut Flak88 ca arma AT? Doar ca era prea inalta platforma? Dar banuiesc cand ciopartea Char1Bis, Matilde, KV-uri si T34 de la jde mii de metri nu mai conta….
Cat despre istoria si mai recenta si fiind vorba si de rachete, mentioneaza domle racheta SA2 folosita pe post de racheta nedirijata AT. S-a intamplat pe 18-19 octombrie 73 cand in urma operatiunii Gazelle, Ugda Bren a pornit la vanatoare de SAM sites prin Africa si arabetii au fost destui de destepti sa incerce sa foloseasca orice sa se apere impotriva Sho’t urilor israeline…Oricum nu au nimerit nimica da’ cred ca bajetilor din tancuri le-a crescut pulsul cand au vazut AA-ATurile venind spre ei 😀 …