GM6Lynx

Filmuletul de mai jos este filmat recent, pentru a demonstra capacitatile armei GM6 Lynx, recent intrata in productie la noi in tara. Detalii despre arma gasiti aici:
http://www.rumaniamilitary.ro/in-curand-arma-specializata-gepard-gm-6-lynx-made-in-romania

35 de comentarii:

  1. Citisem despre aceasta arma , bine ca a intrat in productie , sper sa ii vedem pe ai nostrii echipati cu asa ceva !

  2. Noroc cu firma aia privata ca a cumparat licenta

  3. Love this baby ! 🙂 )))

  4. Ungurii au dovedit ca pot face o arma la nivelul Barrett, iar noi doar o producem sub licenta.
    Eu as prefera doua solutii diferite (pe modelul bullpup semiautomata), fata de clasicele 12.7 x 99. O arma antipersonal pe .338 Lapua Magnum, care are trebui sa fie semnificativ mai usoara, poate chiar la 6 kg si care sa inlocuiasca PSL. Si o arma antimaterial pe un nou cartus de 12.7 x 114 derivat din 14.5 x 114 dar cu un nou glont de 12.7 foarte aerodinamic (14.5 nu are precizie la mare distanta).

    • nu stiu cine spunea pe aici ca defapt ungurii s-au luat dupa un model german

    • Tzupy pana in 1000 de metri 14,5 se comporta acceptabil..Crescand distanta scade viteza glontului si puterea de penetrare.14,5 penetreaza 40mm otel la 100m si 10mm la 1000m.Bine inteles ca exista cartuse cu o precizie mai buna la distante mari dar puterea lor de penetrare este mai mica .Nu uita ca 14,5 a fost proiectat pentru o pusca antitanc care nu dispunea de luneta.DEci intentia era de a fi folosit pana la 300 de metri

      • Ideea mea este ca se poate construi un glont de 12.7 mm anti-material cu caracteristici balistice mai bune decat cele folosite in 12.7 x 99 (intrat in serviciu in 1921). Evident ar fi mai greu, deci ar necesita mai multa energie chimica pentru a atinge viteza dorita. Asta se poate obtine fie cu un 14.5 x 114 ingustat la 12.7 (mai mult volum), fie cu o noua formula a incarcaturii (ceea ce ar fi grozav, dar e greu). Un asemenea glont „lung” de 12.7 tras pe teava (mai rezistenta) de 12.7 dar cu masa circa 20% mai mare decat 12.7 x 99 (si practic egala cu masa glontului de 14.5) ar ramane supersonic la mai mare distanta, poate 2 km.

  5. apropo, are un an vechime video

    si cu siguranta avem nevoie de asa ceva
    merge si pentru senile?

  6. scuze de spam, ma gandeam aseara, defapt ma uitam la niste comparatii intre pusca standard si bullpup, merita un articol tema asta?

  7. Ne tot miram de unguri. Pai in WW2 aia aveau industrie de armament care producea blindate. Noi ne fortam sa producem Maresalul.
    Cam asta insemna atunci la unguri pregatire pentru recucerirea Transilvaniei:
    http://wio.ru/tank/hungary.htm
    Noi cum ne pregatim sa eliberam Basarabia de infectia neo-KGB-ista?

    • oricum ungaria azi ca dotare cu tehnica militara este sub Romania si ca numar dar si ca, calitate, cu toate deficientele si lipsurile din dotarea armatei Romane. surse pt comparatie : Wikipedia, armyrecognition.

  8. Cu sapa cu ce sa na mai pregatim..Io pun vinul la rece sa ne infratim cu ei..
    Ne-a cam luat dracu..

  9. lol ce recul
    daca tragi din picioare te da pe spate
    plus 10 kg…

  10. Tot respectul pentru Cazacu!!! Din cate stiu eu a fost direct implicat in producerea armei. IN plus parca a zis intr-un interviu ca o sa o produca si la Cugir.
    Dincolo de toate controversele care sunt legate de numele lui, mie mi se pare singurul roman care simte din ce directie bate vantul referitor la industria de aparare – adica firme private care sa faca chestii si mai putin firme de stat.

  11. Vad ca are un recul impresionant desi teava se trage in spate ca sa mai reduca din el. Cred ca daca era fixa teava le sarea basca din cap la cei care trag cu ea.

    • in articolul mai vechi indicat pe link-ul de dinaintea filmuletului este si prezentarea armei, cu tot cu variantele mai vechi cu teava fixa.

    • Parerea mea personala si subiectiva …
      Nu prea poti sa ai alt recul cand lucrezi cu o munitie calibru .50, daca nu identica, atunci asemanatoare cu cea a armei barrett m82 sniper rifle. Ar fi interesant de comparat performantele lui gm6 lynx cu varianta a2 a lui barrett m82 pentru ca sunt acelasi concept – bullpup.

      Ar fi interesant de stiut cand se va decide (de asemeni) dotarea armatei romane cu o „assault rifle bullpup” macar construita (uzinata sub licenta) in Romanica, daca nu si „conceputa si proiectata” … Dar astea sunt probabil vise de-ale mele …

  12. Ungaria ?? eu credeam că Austria e producătoare..??!!

  13. De PSL 12,7 s-a mai auzit ceva ?

  14. Avem nevoie, cat mai urgenta, de un sniper cu putere de penetrare mare, compacta, relativ usoara (are 11,5kg) si care sa fie si antimateral de aceea arma trebuie sa fie cumparata de armata.

    Si daca tot suntem in zona .50BMG o mitraliera „pedestra” pt. trupe usoara si care sa poata fi rapid transportata/pusa in pozitie de foc sa ofere suport trupelor.

    @Tzupy
    12.7x99mm a lovit tinte la 2,430 m iar .338 Lapua Magnum 2,475 m. Sigur la 12.7mm este problema greutatii si poate a dimenisunilor armei dar ai si avantajul penetrarii ridicate iar la cati bani dam si ne trebuie pt. armata… as fi foarte multumit cu Lynx.

    • Sigur ca ar fi foarte bine sa intre in dotarei armatei noastre, doar sa nu o car eu. 11.5 kg de carat, nu multumesc, de aceea as vrea o arma pe acelasi design scalata la .338 Lapua magnum, ar putea sa ajunga cam la 6.5 kg. Eu nu am vazut inca .338 bullpup si semiautomata, iar ca performante balistice ar fi mult peste Dragunov / PSL.
      Ca arma anti-material, acea Steyr IWS2000 e interesanta, cat de scumpa o fi?

      • Mai Tzupy,cind construiesti o pocnitoare trebuie sa ai in vedere anumiti factori,abia pe urma umbli la greutatea armei,in primul rind camera cartusului trebuie sa aiba un anumit diametru pentru a rezista presiunii,teava la fel,trebuie sa reziste presiunii si sa nu vibreze in momentul tragerii altfel nu ai facut nimic,pentru o teava usoara si rigida exista o singura solutie,frezarea de canale longitudinale,sa faci o pusca de cal.50BMG la dimensiunile uneia de 338 lapua este un fis,lungimea tevii se calculeaza dupa calibrul glontului si incarcatura de pulbere din cartus,o teva scurta reduce precizia,bataia si energia loviturii,puscociul de care vb tu e doar o pierdere de vreme.

        • Eu ziceam de una .338 la dimensiuni mai mici si semnificativ mai usoara, ce ai inteles tu…
          „sa faci o pusca de cal.50BMG la dimensiunile uneia de 338 lapua este un fis”? Vroiai sa scrii „vis” sau „fas”?
          Gepard GM-6 lynx .50 BMG lungime 1126 mm
          Accuracy International AWM .338 lungime 1230 mm
          Sako TRG42 .338 lungime 1200 mm
          PGM 338 lungime 1286 mm
          Deci gepard lynx e deja un pic mai scurta decat 3 pusti (bolt action, non-bullpup) de .338, nu e nici vis nici fas.
          Eu vorbeam de o pusca bullpup semiautomata pe .338, care ar putea ajunge ca greutate la circa 6.5 kg, iar ca lungime la circa 1000 mm (PSL are circa 4.3 kg si 1150 mm lungime).
          Pentru cel care trage cu ea si trebuie sa o care multi kilometri, conteaza foarte mult greutatea si lungimea.

          • @ Tzupy

            vecine , tu ce vrei de fapt ?

            vrei si tun la 12.7 si la 6,5 kg masa totala ? 🙂 pai deocamdata inca nu prea s-a mers in directia asta …….

            GM6 este antimaterial (0.50 BMG ), iar restul mai micute (.338 ) , amintite de tine sint antipersonal ….. ca poti folosi si un baros impotriva unei muste depinde de alegere si circumstanta ….

            Ziceai ca nu vrei sa cari 11 , 5 kg …..dar Steyr IWS2000 (austriaca ) are 18 kg !!!! ….. si sint altele antimaterial si mai grele !!!!!!

            O fi avind Steyr viteza sagetii (+sabot ) la iesire de peste 3 Mach (1450m/s ) si calibrul sabotului de 14,5 mm dar efectiv diametrul sagetii este de 5,56 mm …de aceea nici nu bate decit la 1 km efectiv si max 2,5 km max

            de aceea au ales si tungstenul ( wolfram ) al doilea material la si densitate dupa osmiu ( din nefericire toxic si se si oxideaza foarte repede … diferenta dintre primul si al doilea este de doar 30 gr la decimetrul cub .. .si mai e si scump pe deasupra … deci proiectile exclusiviste , scumpe si rare … mai ales in vreme de razboi

            si austriecii nici nu spun ca la vint lateral puternic aripioarele de la sageata sint o suprafata cu rezistenta aerodinamica laterala asa ca sageata va tinde sa devieze spre directia de unde bate vintul cu toata impotrivirea data de efectul giroscopic generat de teava ghintuita

            tot mai bun un proiectil …. suprafata laterala mai uniformizata nu permite deviatii laterala semnificative …… insa ce ziceai tu mai sus de alungirea proiectilului iar apare o ” buba ” ….. nu poti mari razele curbelor tangente la calibru prea mult … si iata de ce :

            intrucit cu cit lungesti proiectilul ( virful implicit ) cu atit duci centrul de presiune mai spre virful proiectilului …iar ca un obiect sa fie stabil aerodinamic centrul de presiune trebuie sa fie cit mai spre coada ……si daca nu are aripi in coada singura metoda pentru a-l stabiliza este rotirea cit mai rapida ( efectul giroscopic) si care la rindul lui aduce o gramada de alte „bube ” efecte nedorite : precesie , nutatie , efect Magnus , rezistenta aerodinamica indusa mereu in crestere (unghiul de atac ) si care vor incetini si vor devia obiectul zburator de la tinta vizata

            iar singura metoda ca un proiectil sa-si atinga tinta in ciuda tuturor fortelor inconjuratoare deviatoare este sa se deplaseze cit mai repede adica o presiune cit mai mare in camera de ardere

            pe de alta parte proiectilele de orice fel mai sufera de fenomenul numit reizistenta aerodinamica parazita si care la rindul lui se compune din 2 rezistente aerodinamice distincte :

            A.) rezistenta generata de forma ( cu cit e mai alungit , adica spre forma Sears -Haak cu atit rezistenta e mai redusa ) …… ca o observatie interesanta pentru a reduce suprafata transversala a unui proiectil au fost efectuate teste cu proiectile tubulare … dar materialul de densitate mica ( respectiv masa mica a proiectilului ) nu a dus la rezultate spectaculoase … pe de alta parte si diametrul interior prea mare a dus la pierderea masei

            B. ) rezistenta aerodinamica generata de frecarea aerului cu suprafata obiectului ….adica daca trebuie redusa aceast tip de rezistenta obiectul trebuie sa fie neted ca oglinda ….. sa dispara orice tip de rugozitate pina la nivel microscopic ( ca o observatie interesanta….. rusii la torpilele lor reactive subacvtice au adaugat o anvelopa gazoasa generata in virful conului astfel incit stratul limita din apropierea obiectului avea densitatea mai mica decit mediul in care se deplasa torpila avind ca efect micsorarea rezistentei la frecare ) … similar in viitor proiectanii se vor orienta spre generarea unei anvelope gazoase a carui densitate va fi mai mare decit a aerului prin care se deplaseaza proiectilul ……. Henri Coanda asta a tot studiat de-a lungul vietii
            generarea unei depresiuni ( pina la vid atmosferic ) in parte frontala a unui obiect aerodinamic ….. 🙂 ……. e trist ca oamenii nu au continuat cercetarile in aceasta directie …dar toate la timpul lor …orice fruct pica la timpul coacerii lui …..

            Inca ceva ….pe un proiectil , in timpul zborului ,apar 2 mari tipuri de presiuni ( excluzind rezistenta indusa de unghiul de atac si presiunea eventuala a unui vint lateral ) :

            1 . Presiune in zona frontala ( conul , virful ) …… generind si o incalzire puternica

            2. Depresiune in zona terminala ( lipsa unui con terminal prelung care sa alipeasca inapoi la loc fileurile de aer despartite de virf , genereaza o frinare enorma !!!!! …generind de asemenea si o racire deosebita

            Diferenta dintre aceste 2 presiuni duce la forta care incetineste proiectilul !!!

            In viitor vor exista forme zburatoare in care presiune din partea frontala va fi transformata in depresiune iar depresiunea terminala va fi transformata in presiune astfel incit vitezele hipersonice si inalt hipersonice dar si dezideratul si o singura treapte spre orbita ( SSTO ) vor fi atinse ….. sper ca in acel timp sa nu existe razboaie pt ca atunci cu asemenea viteze nu prea va mai exista vreo masura de contracarare !!!!!!!!!

  15. @Tzupy
    Sa fiu si mai clar problema este ca nu prea poti folosi o arma antipersonal ca o arma antimaterial dar poti folosi .50BMG atat pe post de arma antipersonal cat si material deci daca folosesti o arma antipersonal iti trebuie si una antimaterial => 2 arme de ‘carat’ cu toata logistica aferenta (de la munite la piese de schimb). Eu prefer o arma mai grea dar care sa iti opefere o flexiblitate mai mare decat una mai usora dar mai specializata (in anumite situatii inutila – este si o problema de bani dar imi place flexibilitatea/simplitatea). Plus pt. Romania ai si problema cu munita (nu ai fabrica) de .338.
    Sigur am ‘reusit’ sa cumparam multe sniper dar sper ca acest trend sa se termine pt. ca nu este sustenabil, si sa folosim cat mai putine modele care sa penetreze in cat mai multe unitati si nu predonderent la FOS.

    Sunt de acord avem nevoie si de o arma mai compacta si usora dar prioriatea nr. 1, pe acest segment, este o arma antimaterial mai usoara deci Lynx pt. ca nu avem asa ceva in dotare si este foarte necesara. Daca nu vrei sa cari 11.5kg ce sa mai zic de bietul soldat din FOS care trebuie sa care un sniper de app. 14kg.

    PSL trebuie imbuntatit pt. ca are segementul sau de piata (prin tarile calde, US, etc) dar pe langa el, da trebuie sa vedem daca o arma campacta .338 sau poate calibru NATO este rentabila (mai ieftin) de produs in tara.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *