Nu cred ca cineva m-ar putea acuza pe mine ca incerc sa pun batista pe tambal, minimalizand importanta unui eveniment, doar ca sosirea aparatelor F 16 portugheze (probabil tot la Campia Turzii) nu are nimic apocaliptic in ea, fiind pe acceasi linie cu dislocarea aparatelor F 18 canadiene.
Va reamintesc ca si canadienii aveau in fisa postului in Romania misiuni de politie aeriana – nu stiu daca au executat in mod real vreuna – la fel ca si portughezii. La nivelul meu de cunostinte – destul de redus de altfel – portughezii nu vin tara noastra sa suplineasca MIG 21 Lancer sau sa faca politie aeriana in locul nostru, pe model baltic, ci fac parte dintr-un program de rotatie (pregatire) a unor escadrile NATO pe frontiera de est a Aliantei, fiind daca vreti mai mult un mesaj politic decat o actiune de lupta efectiva.
De bine de rau avioanele MIG 21 Lancer romanesti de pe Campia Turzii si Kogalniceanu isi fac treaba fara probleme, Romania reusind – in ciuda situatiei extrem de grele – sa-si exercite suveranitatea asupra spatiului aerian national cu mijloace proprii, fara a fi nevoie sa apeleze la NATO.
In sprijinul idei mele vine si faptul ca nu exista nici un contract oneros intre noi si NATO cu privire la efectuarea serviciului de politie aeriana de catre terte forte aeriene, ca in cazul balticilor sau in cazul bulgarilor cu Fortele Aeriene Grecesti.
Adica nu-i cazul sa dam o conotatie negativa vizitiei pe care portughezii ne-o vor face peste putin timp, pentru simplul motiv ca nu este vorba ca o alta tara sa preia – fie si partial – serviciul de politie aeriana in spatiul aerian romanesc. Portughezii sunt aici sa invete, sa simta gustul „frontului” si bineinteles ca la nevoie se vor ridica si ei gata sa sprijine avioanele noastre MIG 21 Lancer ca doar suntem aliati.
Cert este ca nu-i nimic noua sub soare, doar o rotatie a unor avioane NATO pe granita de est, sa mai vada si canadienii, portughezii si cine o mai ajunge pe la noi cum este pe aici la doi pasi de ivani.
GeorgeGMT
Cat de blamate sunt migurile astea….
Totusi cred ca au peste 5000 ore de zbir in ROAF
Romania nu va mai avea un avion ca si Mig-21, pe care sa-l repare si iar si iar si iar sa-i prelungeasca resursa de zbor.
ACUM incerc sa cred ca politicienii cand au luat decizia asta de a moderniza MIG-21 parca stiau… ca se va ajunge in 2015 si nu vor cumpara alte avioane.
Daca modernizau Mig-29 sau Mig-23, eram de mult in situatia Bulgariei si a tarilor baltice
Fara a consteta meritele lu MIG 21 cel Batran .. totusi resursa este duuusa.
Cand constrictorul zice „atatea ore” cam astea cate zice sunt si nu ai ce prelungi ca este vorba desopre „structura” … (daca ia [putea face ceva .. ai face un avion nou!!!!)
Sau ma rog prelungesti .. in loc sa broi gugistiucul 150 de ore pe an il zbori 30 … si aapoi zici ca ai prelungit resursa cu tz ani. Mi se pare ca de fapt tocmai ti-ai stricat pilotii care sa zic asa nu mai au „meciuri in picioare”.
A da piloti. Am inceput cu ca 100 de LanerR i . Si cam toti atatia piloti. Azi cati piloti om mai avea?
Nu ai dreptate bizoane. Resursa este un indicator, dar inspecția decide dacă da sau nu. Pe scurt, să presupunem că agregatul e nou din fabrică, dar la inspecție se constată defecte, defecțiuni etc e trimis înapoi, iar dacă după expirarea în timp sau în uz nu se constată probleme, agregatul se întoarce în serviciu cu prelungire de resursă. Dacă ceva e proiectat să funcționeze X cicli, în Y condiții (anvelopa de exploatare), nu înseamnă că o va atinge (defecte, operare improprie etc) sau că odată depășite cele 3000-4000 de ore, sau 30 de ani, gata, pică aripile și ia foc…
În fapt, asta s-a întâmplat la noi. MiG-urile care erau în regulă structural și funcțional, eventual după intervenții minore, primeau prelungire. E și motivul pentru scăderea parcului operațional, pe seama agregatelor unde nu s-a putut prelungi în condiții de siguranță în exploatare. Cele rămase sunt apte și nu castrate cum zic unii. Dacă nu ar fi bune de zbor, în condițiile anvelopei standard, nu ar primi OK prin RK.
@Flogger
CORECT!
IAR LA CAPITOLUL STRUCTRURA, AR TREBUI SPUS CA EXISTA NISTE PIESE SI ACOLO MICUTZE CARE SUNT GANDITE SA OBOSEASCA ELE PRIMELE SI SA PROTEJEZE RESTUL ANSAMBLULUI, ASTFEL INCAT SA FIE RELATIV USOR SI IEFTIN DE SCHIMBAT-PIESE EXISTENTE LA TOATE AVIOANELE.
DE ACEEA SE NPOATE CONSIDERA CA SI STRUCTURA REVIZUITA ISI PRELUNGESTE VIATA DEOSEBIT DE MULT FATA DE CARTEA TEHNICA.
ASTEA SUNT CHESTIILE ALEA MARUNTE CARE FAC PARTE DIN EXPERIENTA SI INTELIGENTA UNOR BUNI TEHNICIENI.
Dragule Nemotoujours,
ESTI OBOSITOR PRN FORMA!!! Te rog fa un efort si intelege asta!
Pricepe ceea ce ti-au scris MULTI, adica mesajul, de multe ori foarte inteligent,
se percepe si prin forma FORMA lui de redactare !
NU ne diviza prin CAPOSENIE !
Eu vreau sa cred ca cei ce lectureaza acest site
@AS
DA DRAGULE…
Ghitza avioanele sunt din 1975, si manualele de reparatii de pe vremea aceea, cu sculele de care se dispunea la vremea aceea.
Acuma aerostarul are alte mijloace de inspectie nedistructiva – cu totul altele decat existau in blocul sovietic acum 50 de ani toamna
MIG 21 este echivalentul Daciei 1300 sau 1310 la capitolul performante si mentenanta(din toate punctele de vedere).
Cred ca ar trebui sa trimitem o scrisoare de multumire tehnicienilor de la Aerostar, mai avem avioane in stare de zbor doar datorita acestor profesionisti adevarati.
O observatie…. in titlul articolului apare F-16 iar in poza de pe coperta apare F-18 (stiu ca ati postat poza cu fortele canadiene care opereaza F-18)
Apar fraieri de pe la vreun ziar online si vezi ca in loc de F-16 si te trezesti ca imaginile sunt cu F-18 (pentru ca nu stiu sa faca diferenta)
Personal am vazut intr-un ziar articol despre F-16 romanesti si pozele erau cu Eurofighter.
doar ca aici comparam venirea portughezilor cu cea a canadienilor de anul trecut, iar canadienii au fost cu aparate F-18.
I know!
@Marius,
Ar fi tare interesant daca ai afla cate ore de zbor au Migurile 21
Si cum au reust Aerostar sa le prelungeasca resursa de atatea ori… au schimbat oare si componente din structura avionului?
au cate ore trebuie 🙂
nu cred ca au umblat la structura ci doar au inspectat-o de crapaturi/fisuri/deteriorari, pentru ca e destul de complex… Probabil te referi la un program de genul celui de aici, in cadrul caruia au schimbat inclusiv butucul central:
http://www.rumaniamilitary.ro/fa-18-hornetsuperhornet-costuri-si-modernizari
In fine, au inlocuit piese uzate cu unele mai putin uzate, prin canibalizarea parcului rece, acolo unde s-a putut.
Asta e doar o parere, a mea, dar poate ne lumineaza careva cu date de la „locul crimei” 🙂
@Zgureanu
AU UMBLAT!
AM AFLAT AIUREA, DINTR-O DISCUTIE CARE NU AVEA LEGATURA CU MIG21,DE LA CINEVA CARE A INTARZIAT CU REVIZIA AVIONULUI SAU (OARTICULAR) TOCMAI PT CA SE UMBLA LA STRUCTURA A DOUA MIG 21 SI SE INTARZIASE,EL FIIND „LA COADA” CU ALTII CUM S-AR SPUNE SI PLINI DE NERVI CA DEJA TRECUSE MAI MULT DE O SAPTAMANA.
@Nemo,
Cand ne servesti cu articolul II despre IAR 95? Ai mai aflat ceva/inaintat in cercetari? 🙂 PS Despre ARCA ceva nou? PEACE!
@cezar
IAR95 PAUZA,PT CA AM FOST RUGAT DE CATRE UN COLABORATOR SA ASTEPT CA SA PUBLICAM IN PARALEL-EL CARTEA SA IN CARE SUNT ANUMITE DATE ,INFORMATII TEHNICE SI EU ARTICOLUL.
I-AM PROMIS SI ASTEPT.
CARTEA SA E PE APARITIE, ASA CA…NU MAI E MULT.
CU ARCA, O SA VA DAU INFORMATII DE LA FUNDUL MOTOARELOR SPER IN CURAND.
PANA ATUNCI ESTE POSIBIL SA VA BUCUR,DACA AM TIMPUL DE A PARTICIPA, CU CEVA EXERCITII ALE MAPN DIN PLANUL PE ACEST AN,CU FILMARI SI POVESTI DE LA FATA LOCULUI.
TIMP SA AM SA RASPUND INVITATIILOR.
Aerostar are capacitatea tehnica de a face toata gama de operatii de mentenanta, deci inclusiv de structura. Important este ca au reusit sa tina in viata motoarele si mecanica, avionica fiind relativ noua si surprinzator de performanta.
PS
Aerostar este abilitat pentru toata gama de mentenata (inclusiv structurala) pentru Airbus ( A 320) si Boeing seria 737 toate vatiantele inclusv NG)
http://www.aerostar.ro/comerciale.php
MMmmmmaaaaaagggggiiiiiiiieeeee, Chipp!
Băcăuanii sunt arhicunoscuți pentru abilitățile lor supranaturale de a repara avioane di tăti felurili și naționalitățili care este.
De obicei la RK clasice nu schimbă piese structurale, se face inspecție pe structură, motor și cablaje, de ex., se repară dacă e cazul – deși ideea e că dacă nu sunt probleme structurale, considerate grave, agregatul primește prelungire de resursă.
L-am auzit pr generalul Degeratu cand a zis „politie aeriana” in interviul de la emisiunea „Probleme la Zi” de la Radio România Actualităţi
Iata aici parerile lui Degeratu :
Este nevoie de măsuri exceţionale, iar aceste măsuri excepţionale înseamnă acum un efort major de construcţie rapidă a unei apărări terestre, a teritoriului, o construcţie a unei apărări a spaţiului aerian, pentru că, după cum vedem, nu mai avem deloc capacitate şi este nevoie să apelăm la alte ţări, să facă poliţie aeriană; poliţia aeriană este minumum pe care o ţară trebuie să-l facă” si
„Când vorbim de capacitate de apărare vorbim de factorii politici, deci de capacitatea politică a ţării de a realiza o conducere, o viziune clară, o conducere unitară, o conducere credibilă şi la acest capitol, cu siguranţă, nu stăm chiar strălucit. Vorbim de o capacitate socială, deci de coeziune socială, de loc unde se află români acum, de capacitatea lor de a se angaja pentru apărarea ţării. Şi aici cine vorbeşte acum de mobilizare sau de alte forme de acest lucru înseamnă că nu înţelege deloc realitatea în care trăim. E nevoie de alte forme de organizare a apărării acum, decât cele clasice. Nu se poate vorbi nici de mobilizare în sensul tradiţional, nici de unităţi în care militarii vin forţaţi şi trimişi pe front. Experienţa Ucrainei este dramatică în acest sens. E nevoie de a vedea capacitatea economică a ţării, şi la acest capitol stăm înfiorător de rău, din punctul de vedere al mobilizării resurselor economice pentru apărăre”
Sursa : http://www.politicaromaneasca.ro/degeratu_se_impun_masuri_exceptionale_in_toate_sectoarele_armatei_romane-22016 acolo este si fisierul audio de vreti sa ascultati si sa va ingroziti
Acum o intrebare – face si Degeratu politica de partid asa cum a acuzat Nicoara pe cei care bine nu bashesc?
Sau nu cumva voi faceti politica unui singur om ?!
Degeratu e curat ca lacrima 🙂 , ce „viziuni ” a avut nenea asta? (intrebare retorica)
Ar trebui sa taca naiba din gura, mai are si tupeu…am vazut ce „a facut” cat a fost in functie…
Razvan, daca gasesti vreunul fara tupeu intre cei care ne conduc si cei care s-au aciuat pe langa ei , scrie te rog un articol pe acesta tema 🙂 .
Dar mi-e teama ca nu vei gasi .
prietene eu n am spus asa ceva. Era o discutie despre ponta si alegerile prezidentiale de anul trecut – cineva spunea ca l-a votat pe ponta si explica pentru ce nu l-a votat pe johannis si altcineva incerca sa-i explice ca se insala.
Departe de mine sa tin -politic vorbind – partea cuiva. Asa cum zicea Antonescu in 1940 despre starea de nepregatire a armatei – care initial nu a putut sa apere teritoriul national – asa zic si eu acum : toti sunt vinovati, toate guvernele care au condus Romania de cand suntem in NATO. Nici un guvern nu a facut nimic serios pentru a sprijini concret armata romana. Nu s-a facut absolut nici un program serios de inzestrare dupa intrarea in NATO – ca doar le-am tras o teapa de ne au primit cu ei in caruta.
Faptul ca OAMENII, MILITARII romani sunt cel putin decent vazuti in NATO se datoreza lor prin munca lor si de ce nu, prin sacrificiul lor au compensat nepasarea politicului pentru in inzestrare.
Asa ca daca ar fi dupa umila mea placere toti primii ministrii, presedintii si ministrii apararii din 2004 incoace ar trebui – simbolic – pusi la zid si impuscati pentru ca au „dormit ” in timpul serviciului de garda.
Apararea Romaniei nu e tot una cu ce au facut romanii in Iraq sau A-stan. Romania trebuie aparata de invazia unei armate dotate la nivel de top 3 sau 5. Asta trebuie sa fie standartul spre care sa tintim. Nu F-uri 3rd hand. Nu fregate mai slabe ca distrugatoarele romanesti din ww2.
Este inspaimantator sa vezi ca apararea Romaniei are exact aceleasi slabiciuni ca cea din 1940. Si aceeasi inamici. Singurul plus e USA. Pentru ca ceilalti aliati si atunci ca si acum – nu prea au cum sau cu ce sa ne ajute. Sau nu vor foarte tare.
„Nu fregate mai slabe ca distrugatoarele romanesti din ww2”
🙁
…tocmai ma uitam pe militaryphotos http://www.militaryphotos.net/forums/showthread.php?244854
…
la articol, despre fregata-concept Navantia F-538, cu nu mai putin de 16 silozuri/celule Mk-41…cu ESSM-Raytheon! adica …”quad pack” de Sea Sparrow…nu mai putin de 64 in total! Cristoase!
Tot compar cu clasa mea favorita de fregate usoare de 3500 tone aproximativ, vorbesc de alea singaporeze, Formidable class, cu VLS francez, Silver, de 4×8 celule, cu Aster 15 si 30…
„nu mai putin de 64 in total! Cristoase!”
Jesus, indeed…
Sunt 2 module de cate 8 celule, deci in total 16.
Ticonderoga de eggzemplu cica are numa’ 61 celulamea, si ala e ditamai ragalia…
Bre, sunt 16 celule Mk-41?
Sunt.
Scrie in articol ca fiecare are Raytheon ESSM?
Adica…cat 4 de Sea Sparrow in fiecare celula!
Corect? 🙂
Razvane,
Uita-te la prima poza din linkul de pe navyrecognition, se vede clar ca sunt doua blocuri de cate 8 celule: „16x Mk 41 VLS for Raytheon ESSM surface to air missiles located forward, behind the main gun”
16 celule inseamna 16 rachete.
Sunt doua blocuri de cate 8, din alea ca in poza asta „A single 8-cell Mk 41 VLS module fitted to New Zealand frigate HMNZS Te Kaha” :
http://en.wikipedia.org/wiki/Mark_41_Vertical_Launching_System
Mai omule, eu te inteleg perfect, 16x” inseamna (in teorie) 16 rachete (prin comparatie cu „2x” tunuri de.., „8x” Exocet…etc..dar….
…acolo scrie – si citez:
„16x Mk 41 VLS for Raytheon ESSM surface to air missiles located forward, behind the main gun”!
Observi „for”?
nu zice „16x Raytheon ESSM”…ci „16x Mk 41 VLS for…”
Era mai usor daca zicea:
„16×4 Raytheon ESSM”…atunci nu era contraargument la ce zic eu, insa asa se lasa ideea ca poti pune mai multe, in quad pack…vorbim totusi de o fregata de 3500-3800 de tone, nu de o corveta de 1500-2000 de tone…
Ai ramas fixat cu „quad-packul”, o fi de la bere 🙂
„Observi „for”?”
Este „for” penca celulamea VLSul ala poate lansa si alte tipuri de rachete „The Mk 41 is capable of firing the following missiles: RIM-66 Standard, RIM-67 Standard, RIM-161 Standard Missile 3, RIM-174 Standard ERAM, Tomahawk, RUM-139 VL-ASROC, RIM-7 Sea Sparrow, and RIM-162 ESSM.”
Lasa ce rahat scriu aia ca nici ei nu inteleg ce scriu, uita-te la poza, eu vad doua blockuri de 8.
„vorbim totusi de o fregata de 3500-3800 de tone, nu de o corveta de 1500-2000 de tone…”
HMNZS Te-KaKa are numa 8, so…
Da bre, 2×8 celule…dar e numai un singur tip de racheta antiaeriana…ESSM (Evolved Sea Sparrow)
Uita-te acum la Formidable class a singaporezilor:
4×8 celule! = 32, mancati-as! 🙂
…”umplute” cu Aster 15 (short/mid range) cat si Aster 30 (long range)!
Dracovenia e ca Aster 30 e de fapt un Aster 15 mai lunga/inalta (extra fuel), insa diametrul nu se schimba.
Acum, revenind la Navantia F-538 (care are aceleasi caracteristici de tonaj ca Formidable):
are 2×8=16 celule doar cu un singur tip de racheta: Raytheon ESSM (short/mid range)!
🙂 Nu are si long range!
Eu cred ca oricate celule VLS ar fi, tie nu iti ajung 🙂
2×8 VLS sa fie si pe ale noastre si ar fi ultra-mega-mirobolant 🙂
Marius, beleaua e ca trebuie sa te uiti la ce mai vor peruvienii pe fregata aia (5 la numar):
– A 76mm main gun by Oto Melara
– 16x Mk 41 VLS for Raytheon ESSM surface to air missiles located forward, behind the main gun
– 2x Hitrole 12.7 mm remote weapon system by Oto Melara fitted on top of the bridge
– 8x MBDA Exocet Blk III anti-ship missiles
– 2x Rheinmetall Millenium 35mm gun systems
– 1x Raytheon RAM launcher (21x RAM block A1 missiles) between the two guns
– 2x RF/IR/acoustic decoy launchers
– A Smart-S Mk2 radar by Thales
– A Thales Sting 2.0 fire control radar
– A Thales Kingklip hull sonar
Cu alte cuvinte, ei se asteapta la morti pe paine, nu gluma. Fara AA long range, insa cu RAM 21x si 2 tunuri Millenium de 35mm!
Adica se asteapta ca luptele in care vor fi implicate aceste fregate sa fie pe bune, la distante scurte si medii de angajament cu avioane de atac si nave de lupta, prin urmare, in acele VLSuri Mk 41 pot sa puna doar 16 ESSMuri..dar e clar ca in caz de cafteala vor pune si quad-pack
Uiti „aportul” celor „care gandesc” si emit dobitocii de genu „nu mai suntem in sec XIX” (de parca daca am inlocuit avizoul cu portavionu am renunata la violenta) si care sunt gata sa zica ca e invers decat ce se vede.
Cu nepruitul lor ajutor am ajuns cum am ajuns si fara acestia si politicenii ar fi trebuit sa fie mai atenti la ce fac …
Degeratu fiind pensionar spune lucrurilor pe nume.Tipul asta nu are niciun interes sa abureasca ci in calitate de cetatean responsabil si fost militar de cariera, prezinta marile carente ale sistemului nostru de aparare.Cinste lui si rusine celor de la putere care ignora actuala stare de fapt.
Pai in stenograma ultimei sedinte CSAT,se arata clar:”a unor forțe și mijloace ale armatei portugheze, având în compunere patru aeronave F16 Falcon și personalul aferent (aproximativ 150 militari și civili) în scopul pregătirii și desfășurării misiunilor de Poliție Aeriană NATO”.Asadar,alaturi de Lancere,o sa faca si ei Politie Aeriana.Sper doar sa zboare cat mai repede si ai nostri pe F16.
On topic: pe site-ul prezidentului nostru apare un comunicat de presa care zice asa (citez): „Ref.: Președintele României a trimis Parlamentului decizia luată în cadrul CSAT privind staționarea pe teritoriul național a unor forțe și mijloace militare ale armatei portugheze
Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a trimis Parlamentului spre informare, conform legii, decizia luată în cadrul CSAT privind staționarea pe teritoriul național a unor forțe și mijloace militare ale armatei portugheze. În temeiul și în condițiile Legii nr. 291/2007 privind intrarea, staționarea, desfășurarea de operațiuni sau tranzitul forțelor armate străine pe teritoriul României, Președintele României a aprobat propunerile Prim-ministrului referitoare la intrarea și staționarea pe teritoriul României, în perioada mai-iunie 2015, a patru avioane F-16 Falcon și a personalului aferent (aproximativ 150 persoane, militari și civili) în scopul pregătirii și desfășurării misiunilor de Poliție Aeriană NATO.
Ministerul Apărării Naționale împreună cu Ministerul Afacerilor Externe vor iniția demersurile necesare pentru încheierea unor înțelegeri prin care să se stabilească aspectele de natură financiară, modalitatea de asigurare a sprijinului națiunii gazdă și aranjamentele de comandă-control în care pot acționa forțele/mijloacele aeriene portugheze, inclusiv modul de intervenție împotriva aeronavelor care utilizează neautorizat spațiul aerian al României/NATO.
Decizia a fost luată în cadrul ședinței CSAT din data de 3 martie a.c.
Departamentul de Comunicare Publică
04 Martie 2015”
Din cele de mai sus eu inteleg ca o sa platim ca portughezii sa capete experienta de lupta… Asta inteleg eu, nu dati cu pietre. Intrebarea este, la fel s-o fi facut si cu canadienii?
O explicatie ar fi ca in perioada aia intra suficient de multe Mig-uri la RK astfel incat cele ramase sa nu mai fie suficiente.
Sursa: http://presidency.ro/?_RID=det&tb=date&id=15541&_PRID=ag
Off-topic: Bai oameni buni, nu v-ati saturat de politica? 🙂
Fac exercitii si cu ai nostri, (ma refer la LanceRe, cum au facut si canadienii cu F-18)…nu asta e problema..
…ci declaratia lui Dusa de acum o saptamana si ceva…ca 6 F-16 portugheze pentru noi au fost deja modernizate! De o saptamana tot sunt in contact cu astia din Portugalia, de la reviste/bloguri de aviatie, spotterii..”bai baieti, uite ce a scos pe gura Decepticonu’ nostru, voi stiti ceva?”
„Nu stim bre,neicusorule nimic, e liniste si pace la Monte Real!”
Asa ca intrebarea e: unde naiba sunt alea 6 modernizate? Teste de zbor ceva cu ele?, sunt parte din cele 4 cu care vine FAP in mai-iunie, le testeaza atunci la noi? (aberatie, bineinteles)…
Prin intelegeri financiare se refera la asigurarea subzistentei personalului portughez si la kerosenul pt avioane, nu la plata serviciului de politie aeriana.
De altfel comunicatul este destul de clar si se refera la, citez: „misiunilor de Poliție Aeriană NATO”, care sunt un pic diferite, juridic vorbind de misiunile de politie aeriana desfasurate de Romania deasupra teritoriului sau national prin mijloace proprii.
George nu vreau sa insist a prost, dar de ce nu s-a procedat la fel si cand au venit canadienii?
Cred ca pana acum am avut mereu comentarii destul de echilibrate, prin urmare insistenta mea priveste strict „adevarul”. Nu comentez abilitatile de comunicare ale celor de la Presedintie sau CSAT sau care or mai fi.
Uite aici cum a sunat comunicatul de presa cand au venit canadienii (citez): „CSAT a aprobat intrarea și staționarea pe teritoriul României a unor forțe și mijloace din Armata Canadiană în scopul pregătirii și desfășurării unor misiuni ale NATO, la solicitarea părții române, în contextul evoluției situației din regiune.”
Sursa: http://csat.presidency.ro/?pag=46&id=14409 si http://presidency.ro/?_RID=det&tb=date&id=15118&_PRID=ag
Nu stiu cum difera juridic o misiune de politie aeriana desfasurata de Romania cu mijloace proprii fata de una de politie aeriana desfasurata de NATO cu mijloacele membrilor deasupra spatiului aerian al unui stat membru, si nu spun asta peiorativ, doar ca n-am timp sa caut asa ceva.
Si nu-mi place ca voi care sunteti independenti dar si alte site-uri de profil pe care le citesc cu drag minimalizati acest lucru care mie mi se pare foarte clar: si anume acela ca portughezii fac politie aeriana in Romania in tandem cu noi, sau ca ne sprijina sa facem politie aeriana, spune-i cum vrei, e acelasi lucru…
Concluzia: misiunea lor este de politie aeriana si vor primi si bani pentru asta. Canadienii au venit pentru exercitii si de show off si, cel putin din comunicatul de presa de atunci, n-au venit pe banii nostri.
NU cred ca RoMilitary poate fi macar banuit ca ia partea guvernului, avem suficiente argumente sa demonstram contrariul.
In privinta comunicatului, nu stiu ce sa-ti spun, eu comentez deocamdata pe ce scrie si pe ce stiu eu, iar in comunicat se spune foarte explicit „misiuni de politie aeriana NATO”, asta insa nu exclude absolut deloc posibilitatea ca portughezii sa-i suplineasca sau sa-i ajute pe ai nostri, ba este chiar foarte posibil sa zboare in astfel de misiuni.
Exemplu de politie aeriana NATO: sa „presupunem” ca in 2014 avioane MIG 21 Lancer ar fi intrat in spatiul aerian al Bulgariei, intru indeplinirea misiunilor de politie aeriana – adica zburau in paralel cu rusii – asta inseamna misiune de politie aeriana NATO. Adica avioane aliate survoleaza spatiul aerian al altei tari aliate pt executarea misiuni. Dar asta nu incuba plata unor sume de bani de la bulgari catre noi.
Din comunicat nu reiese ca avioanele portugheze vor executa ceva pentru o anumita suma de bani, in baza unui contract. Ar putea fi, dar nu reiese ci se refera la hrana, cazare, kerosen, etc.
Si daca te uiti atent la comunicatul dat in privinta canadienilor si pui cuvantul „misiune” inaintea acronimului „NATO” iti iese exact la fel.
Dpmdv si canadienii si portughezii si altii care vor urma fac parte dintr-o misiune mai larga de sprijin a aliatilor din est in fata Rusiei, mai ales daca tinem seama ca Portugalia nu are a face cu rusii, dar este membra NATO si probabil s-a hotarat ca tarile care nu sunt in prima linie a confruntarii sa-si trimita prin rotatie avioanele pe frontiera de est. Americanii din Polonia primesc bani de la polaci?! Nu, dar in acelasi timp americanii sunt si ei gata sa se ridice in sprijinul aparatelor poloneze, doar ca polacii zboara in misuni de politie aeriana nationala iar americanii executa (daca executa) misiuni de politie aeriana NATO.
Tarile Baltice au alt regim, ele neavand deloc aviatie de vanatoare, Bulgaria a cerut Greciei, contra cost, un astfel de serviciu, etc.
Este bineinteles doar opinia mea proprie si foarte personala, iar viitorul ne va arata daca m-am inselat sau nu…
Multumesc pentru raspuns!
Scuze pentru insinuari, cred ca eram putin prea „surescitat”.
Is foarte curios pentru ce sunt banii aia, iar daca o sa am timp, o sa incerc sa aflu mai multe, poate ne edificam cu totii…
Ca daca le faci astora o adresa in care le ceri sa ne confirme/infirme ca portughezii ne sprijina la politia aeriana si ii mai si platim pentru asta, probabil raspunsul o sa fie formulat de nu o sa-ntelegem nimic din el.
Ai dreptate, urmareste banii si afli adevarul. Si eu sunt foarte curios si te-as ruga sa ma anunti daca gasesti ceva concludent.
Pe de alta parte, ca sa fiu cat de corect se poate, RoAF executa serviciul de politie aeriana national sub standardele NATO – nu stiu exact ce inseamna asta – si s-ar putea ca si portughezii si canadienii sa aiba legatura cu acest lucru.
Prin „standard NATO” nu stiu ce se intelege dar pot sa spun ca un MIG 21 nu poate lua la bord decat doua rachete aer-aer cu raza scurta IR, daca se doreste sa aiba o autonomie cat de cat serioasa, pentru ca autonomia presupune doua rezervoare, lucru care-i scade drastic capacitatea de a lua la bord mai mult de doua rachete.
Or mai fi si altele…
Repet insa, foarte importanta locatia. Campia este o baza de linia a doua fata de est si daca portughezii vor zbura de acolo, vor fi la sprijin, daca insa avioanele lor vor zbura de pe MK, situatia vireaza spre altele mai rele.
@ Georgr GMT
” oficial ” stam bine …. insa ,
Daca slabiciunile dezvaluim , inamicii inmultim !!!!! … Yoda dixit
Daca in perioada urmatoare mai pica niste tevi , Doamne fereste dar e din ce in ce mai posibil avind in vedere batrinetile fierataniilor , flota noastra de militie aeriana va fi tinuta la sol !!!!
macar sa functioneze Martin Baker cum trebuie in caz ca ….. ca avioanele sint cam ca-ca …..
„Ministerul Apărării Naționale împreună cu Ministerul Afacerilor Externe vor iniția demersurile necesare pentru încheierea unor înțelegeri prin care să se stabilească aspectele de natură financiară, modalitatea de asigurare a sprijinului națiunii gazdă…”
„Concluzia: misiunea lor este de politie aeriana si vor primi si bani pentru asta. ”
Daca era asa, in ecuatie aparea si Ministerul de Finante, ca ala e singurul care poate face ce zici tu.
Pai, din cate stiu eu, MAPN este ordonator principal de credite, ceea ce inseamna ca isi gestioneaza bugetul fara interventia Ministerului de Finante. Asa ca nu este nevoie de Ministerul de Finante in aceasta ecuatie. Prezenta in ecuatie a Ministerului Afacerilor Externe este normala pentru ca utilizarea unor avioane apartinand altei tari in efectuarea unor misiuni de politie aeriana in spatiul aerian suveran al altui stat implica rezolvarea unor chestiuni de drept international etc
Mergand pe aceeasi directie logica ne-am putea hazarda putin si afirma ca efectuarea misiunilor de politie aeriana de catre aeronave apartinand altor membri ai NATO a fost chiar prinsa in bugetul MAPN pe 2015. Adica stiau ca se va ajunge aici si nu a fost o „surpriza” astfel incat sa fie nevoie de rectificare bugetara ceea ce ar fi implicat intr-adevar si Ministerul de Finante.
@George GMT
Misiune de politie aeriana NATO inseamna ca state NATO ofera servicii de politie aeriana aliatilor care nu au cu ce si se afla in zone „vulnerabile” ale aliantei.
Romania inca are cu ce. Misiunile NATO sunt acele misiuni de lupta/reale care sunt executate de membrii Aliantei pe teritoriul altor state membre sub egida NATO.
Nu are legatura cu potenta respectivului stat-gazda. Romania avand inca capacitatea de as asigura politia aeriana la un anumit standard logica ne spune ca portughezii au venit aici pentru a intari RoAF.
Daca noi vom plati ceva pentru asta – si aici este marea intrebare – vom vedea.
Pe mine cel mai mult ma deranjeaza lipsa lor de rusine.
Imi e mie rusine si nu am nici o putere asupra faptului ca vin altii sa ne faca politie aeriana…dar ei, politicienii afiseaza o superioritate si o durere de p…. cand vorbesc de imi vine sa ii strang de gat.
E ca si cum la tine in curte vin vecinii sa iti taie buruienile ca incepuse sa le iasa lor prin gard si faceai comunitatea de ras si tu te porti de parca nu e nici o problema e totul ok si asa e normal sa iti taie altii buruienile….90% din poporul asta sunt prosti rau.
Nu robi, e ca atunci cand iti chemi vecinul sa iti f**a nevasta ca tu ai imbatrinit si nu mai esti in stare…
Sau asa….
Problema este la nivel de educatie a maselor si pana cand nu investim in scoli sa ne dea oameni de calitate nu vom avea nici societate civila care sa urle si sa dea din coate si implicit nici armata.
Bre masele needucate sunt cele care iti explica ca „politia aeriana NATO” e altceva si ca de fpat MIGurile nostre e f bune si ca Atlantida este continentu cel mai bun si mai uscat ?!
Bre cat timp aia care se dau intectuali se vor imbata in contuinuare cu apa rece … geaba!
Noutati:
http://www.capital.ro/sua-disloca-o-brigada-in-romania-si-bulgaria.html
Este Radio Erevan, nu se disloca, ci vin la un exercitiu (adica temporar) si nu o brigada ci un batalion intarit din Brigada 173.
Ma cam tare indoiesc ca resursa MIG-ului 21 Lancer va rezista mai departe de 2020 in conditiile actuale de zbor, cu tot RK-ul pe care il fac ei la Bacau. Nu mai rezista structura mult prea veche si uzata din toate punctele de vedere. Cred ca tocmai de aia au grabit autoritatile noastre studierea achizitiei celei de-a II-a escadrile de F 16. Dar pana la minim 48 e cale lunga. Cred ca e dpdv teoretic e foarte vandabil proiectul F 16 + F 35, dar nu si dpvd al costurilor. Momentan avem undeva la 36 Mig 21 Lancer, apoi inca 12 F 16 A. Apoi 24 F 16 A si 24 Mig 21…urmanda calea logica, 24 F 16 A si inca 24 noi care sa inlocuiasca MIG-urile. Abia apoi, adica dupa 15 -20 de ani putem sa speram la F 35….undeva la maxim 24, care sa inlocuiasca cele 24 F 16 A ce vor trebui retrase. Asta e varianta fericita, cea nasoala o stim cu totii….Baltic style!
@Cezar
NU TE SUPARA, CATE MIG21 OPERATIONALE TI-AU IESIT TIE DIN CALCUL???
16…mi-au iesit mie la numaratoare in urma cu vreo cateva saptamani…pur si simplu m-am uitat pe pozele cele mai recente pe care le am cu ele in zbor, asta e metoda mea babeasca…cum vad o poza noua cu un anume pasaroi, cum o inlocuiesc pe cea veche…
Razvan, mie mi-au iesit tot 16, si tot prin diverse metode babesti. Am numarat tot ce am vazut pe Google Earth, se vede clar dupa modul si zona in care sunt stocate care sunt date la zbor si care sunt in „open storage”, am vazut cu ochii mei 8 aparate zburand cu emblema bazei 71 pe ele, ma indoiesc ca s-au obosit sa o vopseasca si revopseasca pe modelul bombardierelor sovietice din anii ’50 (ca sa para mai multe) 🙂 in acelasi timp am vazut pe net vreo 6 de la Fetesti plus mai aveau (cel putin) doua pentru celula de alarma.
Coroborat cu numaratoarea ta, ne-a iesit la amandoi vreo 16. Spunea vioniribu pe pagina de Contact acu’ vreo luna ca sunt 16:
„http://img.en25.com/Web/flightglobal/%7B05ceef25-b72e-4bea-9a83-a7ab7d02e55a%7D_FC078_PREM_201412.pdf?elq=2498313fff8a43718440090db8983f24
a aparut situatia fortelor aeriene pe anul asta…la Romania spune 16 MiG-21 active…cred ca e foarte exacta cifra…pentru ca intr-un week-end am stat sa numar mig-urile care apar in filmuletele de la propatria si tot cam atatea mi-au iesit :)”
vezi la pag 27 a linkului.
Deja prea multe observatii, speculatii si numaratori scot aceeasi cifra…
Sincer speram sa fie vreo 22… dar asta e. Se pare ca realitatea e chiar mai grava decat credeam.
Pai din auzite….36 de bucati, dar cu siguranta se poate si mai rau de atat!
@CEZAR
BREEEEEEEE…………..
Din auzite de la cine? Dusa?
Din 2011 vara nu mai sunt in serviciu decat 20 LanceR C si 6 B. Atat si nimic mai mult!
Si nici astea toate deodata, sunt cam 2-3 si la RK tot timpul
De la Adelin Petrisor de pe blog si de pe aviatiamagazin.ro Acum poate-s eronate datele si camaia e!
O sa prindem F35 cand le retrag americanii….
rusii
http://theaviationist.com/2015/02/26/pak-fa-new-engine-study/
Tocmai se lauda unii:”Miercuri, 4 martie, la sediul Agenţiei de Cercetare pentru Tehnică şi TehnologiiMilitare a fost prezentat un model experimental al sistemului aerostat de supraveghere terestră”.Stirea abia a aparut.Deci putem daca vrem.Sau daca suntem lasati sa…putem! 🙂
http://www.dpa.ro/ce-facem/relatii-publice/comunicate
Conform cu povesti ne povesteste Flogger, care vad ca a redevenit activ pe site 😉 🙂 , toate’s bune si mirobolante
Resursa este, structurale este, functionale este, aripi necazute este, piese este, verificate este, siguranta este.
Pai in conditiile astea ar trebui ca polutia aeriala sa se faca la standarde ultra-mega-uber-sculate cu tevile alea agregate-resursate-structuralizate-functionalizate-mega-para-updatate pe care le avem deja.
Si atunci nu mai are rost milogeala cu ajutatul la Polutia Aeriala (crapa-i-ar si ochiu alalalt si ficatii de la atata apa minerala bolandului ala chior si la tot neamul lui cu ajutatul si cu imprumuturile de siguranta)
Deci ori nu mai sunt „agregate” suficiente in conditiile in care rusii se pisha pe ei si-i viziteaza tot mai des, ca daca ai prelungit resursa p#ulii cu 100 de ore si le consumi in doua luni si dupa aia iar cu ele la fabrica ca sa se scarpine aia in cap uitandu-se la cazaturi atunci n-ai rezolvat si anume nimica.
Ori nu mai au tupeul sa trimita tevi cu python3 in fatza rusilor, ca daca se kaka aia pe un Lancer romanesc de la distanta cu un R73 sau R77 pt rusi nu se intampla absolut nimica, adica in climatul asta nici nu mai au tupeul sa le scoata la inaintare, ca cu toate povestile despre ce mirobolante este ele, ele este praf si anume pulbere si e usor sa se amuze rusii cu ele, adica le-o fi teama si de vreo provocare.
Pt ca in caz de provocare o incasam si gata, lumea merge mai departe, Pamantul se invarte, ca si cu autobuzul ala dat jos de rusi cu copii in el…
Ori mai inventeaza matale ceva eggzplicatzii, ca ceva nu se potriveste.
Nici macar povestea aia cu antrenarea pilotilor romani mai repede aici.
Singura cacare se potriveste e ca pur si simplu luati per ansamblu sunt in colaps.
Per total nu au avioane suficiente cu resursa suficienta ca sa faca nici macar rahatul ala minimum minimorum de Polutie Aeriala si rapciugile alea nici mai impresioneaza pe nimeni ba poate chiar te incita sa te amuzi cu vreuna pe deasupra marii…
Si atunci tot incearca sa le mai conserve, cu ora la bucata, ca pana in 2017 mai e mult. Foarte mult…
Si nici in 2017 nu se rezolva problema, 12 fiind mult prea putine „agregate”…
Foarte importanta va fi locatia aleasa pt cele patru F 16 portugheze. Daca le „cazeaza” la Campia, nu-i politie aeriana clasica, daca le duc pe MK, situatia ar putea fi mai proasta decat credem noi.
mai dau odata linkul asta: http://www.airforcetimes.com/story/military/2015/03/02/a-10s-lead-series-of-planned-rotations-to-eastern-europe/24003041/
Si citez:
„…F-16s will deploy this spring to Amari Air Base in Estonia and Mihail Kogalniceanu Air Base in Romania.
Detachments of C-130s and F-16s will rotate through Powidz Air Base in Poland.
Air National Guard F-15s will take part in exercise Thracian Eagle this spring at Graf Ignatievo Air Base in Bulgaria, and Exercise Saber Strike and Baltic operations this summer in Baltic States and Poland.
C-130s will train this summer at the Bulgarian and Romanian bases.
Air National Guard F-16s and Reserve A-10s will deploy this summer for training in Bulgaria and Estonia…”
Intrebare: ale cui…F-16? ale portughezilor sau…americanilor?
Ca luna mai (cand vin portughezii) e tot in primavara, nu? 🙂
Eu, din alta sursa – http://www.defensenews.com/story/defense/air-space/air-force/2015/03/01/renewed-focus-opportunities-us-europe/24060229/ – am inteles ca e vorba de F16 ale USAF. Si mai dragut este ca, in articolul asta, un nene – McLean de la Lockheed Martin, ne da deja, alaturi de polonezi, interesati de upgradare de F16. Care naiba F16, mai vine vreo transa? Sau se refera la cele pe care le-am luat de la portughezi? Aveti idee?
Off topic: eram ieri la Otopeni, in jurul pranzului, si am vazut ca era o activitate febrila prestata de 2 Hercules (unul chiar in zbor razant, la joasa altitudine) si mai multe elicoptere Puma.
Stau alea prin Tucson-Arizona la soare, numai bune de pigulit de romani…
Pai sa speram ca „raportul de tara” pe care-l da directorul FBI dupa recenta vizita e suficient de bun incat sa primim si noi ceva… 🙂
Ca toata lumea ar fi fericita, ei, noi, Lockheed Martin s.a.m.d. 🙂 domnul Dusa, ca a mai nimerit o previziune 🙂
Serios acum, macar de ne-am alege cu o donatie si noi sa platim „modernizarea”.
@nicolae
Strict logico-gramatical, omul are dreptate, „have moved to upgrade their F-16 fleets”, adica au unceput (deja) sa-si modernizeze. Romania a cumparat aparatele F-16 A nemodernizate, iar cand au inceput sa le modernizeze portughezii, deja erau ale noastre..
Nu la altele se refera, ci la alea luate deja..
Nasool 🙂
Mi-e teama ca ai dreptate… 🙂 Sorry, my bad! Trebuie totusi sa recunosti ca formularea e nefericita: polonezii le au acasa, noi inca le mai asteptam, de aici si greseala mea.
Pe de alta parte, acelasi distins nene mai spune: „Rod McLean, who leads Lockheed Martin’s F-22/F-16 integrated fighter group, said he is seeing interest from nations that operate the F-16 in Europe on how to upgrade their jets.” Asta sa insemne ca momentan tocmai ni s-a ingustat lista de cumparaturi? Ca atunci cand a vorbit de noi si de polonezi era cu „highlighted”. 🙂
„Air National Guard F-16s ” – cred ca portughezii n-au o astfel de structura … deci probabil ca F-16 SUA vor asigura acoperirea pentru A-10, de la MK sau Borcea…
Ale portughezilor sunt pe principiul „sa pui si centura si bretele” (o asigurare suplimentara si uneori in partaj de sarcian, adica mai preiau si ei unele patrulari si interceptii), sa se asigure ca in anumite runde de intensificare a vizitelor de peste balta neagra mai sunt si altceva decat cele 20 de Lancer, cu alte capacitati in caz de escaladare, s anu fie ai nostri coplesiti, mai ales ca resursa la MIG-uri scade accelerat de cand s-au indesit vizitele si exercitiile. Astfel mai scade putin presiunea pe ai nostri, si se simt si mai reconfortati ca nu sunt singuri.
Iar rusii stiu ca la unele vizite sau boacane cum mai au ei obiceiul sa faca ca sa le testeze nervii la unii, s-ar putea sa fie intampinati si de avioane altele decat cele romanesti.
Eu asa o vad…
A 10 pe MK? Pai cum suna 80 – 100 de IAR 93 Vultur modernizate cu Elbit pe varianta 99 Soim, sau chiar un IAR 93 II…un fel de Tornado, flancat de propriile noastre F 16 blok 50/52? Suna a vise de noapte, asa-i?! 🙂 Vad ca nu ne lasa aliatii chiar asa in curul gol, desi am cam merita sa stam putin in tensiune, la cum ne-am comportat cu armata de la revolutie incoace, mai ales de cand am fost acceptati sa intram in NATO! Eu daca eram in locul decidentilor americani, ca sa bag morcovul in romani, bulgari, baltici, e.t.c…..dar si sa-i motivez in acelasi timp, le transmiteam inca de anul trecut, ca daca nu aloca minim 2% din PIB catre aparare de la 1 ianuarie 2015, nu-i ajut cu nimic. Iar din 2017, sa dea 2,38% asa cum s-au angajat la intrarea in alianta. Ca de, siguarnta costa….nu e pe degeaba si nu e din donatiile altora mai ‘prosti!’ La romani treaba e simpla si suna cam asa. Renuntati sa finantati si sa sustineti necontenit baietii si fetele alea de ajung la DNA pentru sifonarea banului public, regii asfaltului, baietii destepti, baronii lu’ peste prajit, recuperati din pagubele facute de ei si o sa aveti 2% din PIB pentru aparare chiar mai devreme de 2017…..fara sa afectati prea tare restul ministerelor! Iauzui tu ce am ajuns, ne laudam cu MIG 21 si IAR 99 ca varf de lance al aviatie reactive militare romanesti. Sa ne fie rusine! Am ajuns mai rau ca in anii 1980….
IAR-93, asa cum era conceptul, foarte greu ar fi ajuns sa zboare supersonic, fiind mai degraba trans-sonic, si nu cred ca s-ar fi apropiat de rudele sale vestice, Sepecat Jaguar si Panavia Tornado… Macar de-ar fi iesit ca si AMX-ul italiano-brazilian si tot ar fi fost ceva.
LA fel cum IAR-99 nu poate spera sa se apropie vreodata de BAE Hawk ca si viteza si masa utila, din cauza profilului diferit al aripii si a diferentei mari de motorizare…
Incurci Jaguaru cu Tornado .. Nu numai ca au avut scopuri diferite dar sunt si generatii diferite …
Iar 93 .. era un avion de antrenament mi se pare avansat si atac la sol. Din conceptie. Acu nu stiu daca era chiar impsobil de derivat unu mai rapid prin ceva retusiri aerodinamice (ceva reproiectare) si remotorizare (totusi 2*17,8 kN fata de 2* 32.5 kN ai Jaguarului .. nu puteai cere prea mult!)
ma refeream la capacitatea de atac la sol. Corect, cel mai apropiat era Jaguar… si actualul AMX.
Aveam cateva zeci de aparate iar s afaci reproiectare pe celulele existente nu cred ca mai mergea. Iar bani de celule noi sigur nu ar mai fi fost pana in 2004-2005.
IAR-93 nu cred ca a fost vreodata considerat avion de antrenament ci a fost proiectat pentru lupta/CAS.
@Cezar
Cat timp 80% din bugetul apararii se duce pe salarii si pensii chestia aia cu 2% e praf in ochi. Nu rezolva problema structurala „care este”. Socoteala ar trebui sa fie alta. Daca pensiile soldatilor reprezinta x% din PIB, bugetul apararii trebuie sa fie 2% PESTE acel nivel. Ori asa ori se scot pensiile din bugetul apararii (care in cazul asta ramane la 2% din PIB) si se introduc cum e mai normal in bugetul general de pensii. Dupa acest pas se mai face si o reforma a salarizarii in MApN, banuiesc ca sunt multi generali de teracota pe-acolo. Numai asa si apoi investind cu cap in inzestrare se poate misca ceva. Altfel e vrajeala si nu se va schimba mare lucru.
Cezare, permite-mi să te felicit sincer pentru entuziasm.
N-am idee precisă ce vârstă ai, însă de entuziasm nu duci lipsă… numa de l-ai contamina și pe morbidul negativist și băiat bun, anume gesegeu…
Am remarcat că ai energie și insistență cât pt o țară întreagă, nu judec corectitudinea acestora, dar e reconfortant să vezi că nu sunt toți cu capu supt pământ și unii încă cred. Există șansă!
Bre nea Floggere,
Matale precis esti Comisar Sef, Responsabil cu Moralul in Departamentul 8 de la 8timism din Thought Police 🙂 🙂
In partea ailalta i-ai facut p’aia de au schimbat titlul 🙂 🙂
Si s-a schimbat si raportul de comentarii 8timiste versus pesimiste/revoltate
In favoarea alora 8timiste 😉 🙂 🙂
Adica ai intors cu success situatia in favoarea alora buni 🙂
Vad ca si GMTul o da acuma destul de precaut 8timist in articol si in comentarii, asa l-ati sfatuit 🙂 🙂 ?
Bre, ce sa va dorim de la distanta, bafta, ca la pescari 🙂
Daca totusi sunteti 8timisti dar fara prea mare acoperire in spate poate totusi aveti noroc 🙂
Adica daca toate sunt imputzite macar moralul sa fie OK, la avioane/tancuri/rachete e mai greu acuma sa mai misti ceva cand sunt viermii in scroafa si pute pe toata ulitza 🙂
Dar la moral inca se mai poate lucra 😉 si atitudinea face diferenta, right 🙂 🙂 ?
Băi brașovene, ție nu cumva ți-i dor de zbor? Poate vine promoția pentru ăștia ca noi, de li-i dor de sburat, doară-i nevoie de rezervă de cadre… și în fond a investit țara și în instruirea matale.
Pe Arges in jos pe un mal frumos…….curge GSG-ul de e brasovean, nema argesean…ciuciu pitestean din suburbiile ICN-ului Miovenist. Au ramas doar cunostintele si institutul subteran. 🙂 Cred ca de la irlandezele alea frumoase i se trage! 🙂 PEACE!
Nu nu te lasa .. da numa ca iti iau si izmelele … ia vezi aici : http://www.romanialibera.ro/opinii/interviuri/interviu-cu-ambasadorul-nicholas-dean–emisarul-special-al-statelor-unite-pentru-holocaust-369307
Oare la cat se vor ridica noile pretentii „acum imediat”?
Off-topic: Bai oameni buni, nu v-ati saturat de politica
Pai ia sa ne amintim de clasici : Razboiul este politica dusa cu alte mijloace sau de Ultima ratio regis deci pot zice RABZOIUL ESTE POLITICA par execelence
„Apararea” fie ca este sa zicem „pasiva” adica razboi de aparare fie „ofensiva” adica razboi de agresiune este baza si mobilul si inceputul oricarei politici. Este cestia ce determina aparitia lu’ Statu’ si de aici si fleacuri precum suveranii, presedintii, minsitrii, aristocratii si birocratii si plontonerii .
Daca „politica” ajunge sa insemne doar cine sa fie sus sa ia ciubuc si sa primeasca vila atunci hales bules societatea aia este condamnata sa dispara. Ca cine nu isi hraneste armata va hrani ocupantul
Si ca cand zice unu ca e satul de politica , ca suveranttaea e demodata si alte cacaturi din astea ala vrea sa zica „bonjur, sarut mana ocupantule” si face politica altuia. Cu aplicatie la unii „inteligenti” care citeaza den Palton, Arend si alte asemenea – cica noi avem trupe profesioniste care ehe! prin Irac si Afganistan si Bosnia .. Rahat de 3 ori my (bufallo) sheet !!
Ei fac politic altora. Chiar si a lu Putin!! ca vorba aia den antichitate :”vad in Romania un trup fara cap .. capul ala voi fi IO!!!” (ma rog am mai aranjat vorbele lu’ Lucius)
Fara a contesta valoarea personala a diversilor „scorpioni” ei bine experienta lor este de jandarmerie coloniala. Ca la o adica in apararea tarii nu vor face patrulari ci … razboi . Razboi in Evropia al mai inarmat si miltarizat continent unde si „rebelii” au tancuri si artlerie de peste 100 mm.
Da noi cam am renunatala suveranitate.. asa ca nu mai luam noi decizile sau nu le luam ptr noi,.Se vede – avem avioane de tarsnoprt sa ducem ‘scorpioni” in irac dar nu avem avioane sa facem politie adica sa ne exercitam suveranitatea,.. Ca suvernitatea inseamna ca Statul tau sa fie suprem pe fiecare centimetru patrat al teritoriului sau si in fiecare cm cub al „verticalei” sale sa fie suprem si ultim in decizie!! SI sa isi urmareasca intersul in mod egoist cum asa ca sa zicem SUA
Noi am renunata se pare.
Asa ca politica ne fac altii. Si ca ziceam de Vladimir cel Sobru – pai si el este avantajat de situatie … ca ar fi mai naspa ptr „pespectivele” rusesti daca aici ar fi un Stat puternic, bine „dotat cu de toate” , cu o populatie santaosa, destula si indestulata , hotarata sa isi apere interesele egoiste in cel mai brutal mod : Pe aici nu se trece!!! sau „si mie ce imi iese?”
Politica?
Aapi multe sunt politica. Inclus cestia cu casatoriile popo…
Apopos „si mie ce imi iese?” .. altii de o pilda gr4ecoteii se invartz de ajutaore meleatare de multe avioane si tancuri si alte cele … Noi oferim si ne bucuram ca ni se ia …
Dumneavoastra aveti dreptate cu cele de mai sus. Problema e ca de obicei discutia degenereaza in Basescu & Co. vs. PSD and Co. vs. Tariceanu & Co. Ori din punctul meu de vedere discutia „e” degeaba pentru ca de fapt sunt toti vinovati! Iar dupa ei, vina ne apartine noua, ca societate civila inexistenta.
Pai da degenreaza finmdca e unii care zic ca MIG urile au rsursa io is prost – la fel ca Degeratu de prost s epare – ca totui e roz si ca sa pupam samd si deci sa continuam ca pana acum .
Si eu cred ca am cam epuizat cornetele la tevile noastre. Si intr-un fel e normal in conditiile in care reparatiile s-au facut prin canibalizare. Azi 100, maine 90 s.a.m.d. Nu ma prea pricep eu la chestii tehnice dar mi se pare o consecinta logica. La cum zboara rusii in ultima vreme, urmand acelasi rationament, este clar ca la un moment dat nu vor mai avea ce canibaliza. Nu cred ca momentul a sosit, dar nici nu cred ca e foarte indepartat. Si ar fi stupid ca MAPN-ul sa vina sa spuna: fratilor, aproape ca ni s-au terminat Mig-urile… 😀
🙂 ))))))))))))
off topic :
Pe baza stabilirii acestor date Rusia va fi acuzata oficial ……
” Zborul MH 17, cu 298 de oameni la bord, care s-a prăbuşit vara trecută în estul Ucrainei, a fost doborât de o rachetă lansată de un sistem rusesc Buk, dirijat, cel mai probabil, de un echipaj rus.
Concluzia a fost comunicată de Parchetul din Olanda, sub a cărui conducere grupul internațional de criminaliști JIT (Joint Investigation Team) a anchetat tragedia.
Parchetul a mai precizat că există indicii clare că serviciile secrete ruse au încearcat să sparga sistemele informatice ale poliției și procurorilor olandezi.
Telefoane inteligente și laptop-urile utilizate de anchetatorii olandezi in Ucraina și care a avut contact cu retelele de Internet locale au trebuit să fie distruse, fiind infectate cu programe spyware. În unele cazuri a fost necesar sa fie eliminate si rețelele de la domiciliul anchetatorilor, care au fost tinte ale atacurilor si posibil sa fi fost infectate, potrivit publicatiei nos.nl.
Conform sursei citate, racheta a fost adusă din Rusia pe teritoriul Ucrainei cu puțin timp înainte de producerea tragediei, fapt confirmat de numeroase fotografii și înregistrări video, precum și de declarații ale martorilor.
///////////////////////////
Anchetatorii au colectat și prelucrat un volum imens, de peste un milion de documente, fotografii și înregistrări video.
Ei urmăresc în prezent să stabilească cercul persoanelor responsabile, să adune dovezi împotriva lor și să ofere instanței fapte și probe suficiente pentru pronunțarea unui verdict. ”
http://www.paginaderusia.ro/ancheta-oficiala-a-prabusirii-zborului-mh17-a-dat-un-verdict/
@ Buzu
Multam pt pontu` cu Roberta Mancino, una meravigliosa creatura! 😀 Nu auzisem de ea si, mai mult ca sigur, nu o voi uita 🙂
Acum ma bag pe youtube sa caut si filme cu Alexander Polli. Am incercat sa-i accesez site-ul dar nu merge 🙁 Cand spui ca-i mai bun decat Corliss, ce criterii iei in considerare?
Si daca mai ai „asi” in maneca cu fel de fel de parasutisti extremi, da-mi linkuri bro, si-ti voi ramane vesnic recunoscator pt ca le savurez cu placere 🙂
Arunca o privire pe clipul urmator:
https://www.youtube.com/watch?v=muGetZqVvOI
@ Jimmy
” Cand spui ca-i mai bun decat Corliss, ce criterii iei in considerare? ”
Dimensiunea ” gauricii ” pe care a penetrat-o 🙂 !!!!!!!!!!
Daca te pasioneaza extremistii trebuie sa stii totusi inceputurile 🙂
https://www.youtube.com/watch?v=I4U6T_BB1N8
Au inceput sa se faca salturi si la noi in Romania :
https://www.youtube.com/watch?v=EJYZx9c5qeo
Astazi suprafata costumului a crescut iar in viitor va creste si mai mult prin adaugarea unor prelungiri telescopice care vor mari anvergura . Profilul aripii va fi imbunatatit si el si va fi rigidizat prin aparitia unei presurizari suplimentare in interiorul aripii gonflabile . Au aparut si costume motorizate cu miniturbine de gaze ( 2 X 25 kgf ) atasate de picioare ,
https://www.youtube.com/watch?v=eS2rjcVcaqQ
… dar pe viitor va fi posibila amplasarea unor EDF-uri foarte puternice ( 4 X 25kgf …. cite 2 pe picior , alimentate de un pachet de LIPO situat pe spate linga parasuta ) mult mai sigure , mai usor de controlat, mai silentioase si cu o autonomie mult mai mare ( aprox 30 min … adica 100 km de zbor in linie dreapta ) decit o turbina de gaze ( turbina ” papa ” cam un litru pe minut in full power !!! ) si care sa permita decolarea si aterizarea la punct fix …. exact genul de manevra a la Iron Man 🙂
Bineinteles ca aceasta configuratie electrica este mult mai fezabila decit rucsacii zburatori cu jet fierbinte din trecut …. viitorul suna interesant 🙂
@ Buzu
Chiar nu stiam ca au inceput sa faca salturi si pe la noi, cu costume de genul asta 🙂 Clipul a fost o frumoasa surpriza 🙂 Multumesc! 🙂
Pe Yves Rossy il stiai:
https://www.youtube.com/watch?v=wIElAMEetys
@ Jimmy
il stiu de mult pe elvetian …..
Aripa lui utilizeaza 4 turbine JET CAT 200 , fiecare turbina are 25 kg forta .
Din nefericire controlul aripii este deficitar in zbor , neexistind suprafete de comanda ci doar inclinarea picioarelor si miinilor , trebuie un antrenament indelungat , decolarea se poate face doar prin cadere de pe o platforma ( avion , elicopter , balon, etc ) iar aterizarea prin deschiderea parasutei dreptunghiulare ……
Tristetea este ca procedura de aterizare este foarte periculoasa , aripa cu cele 4 motoare are o f mare rezistenta la inaintare plus o masa mai mare decit simplul pilot si daca pe locul de decolare este vint in rafala din fata apare pendularea fata – spate …
Adica parasuta aripa are tendinta de a inainta mai repede decit pilotul , pilotul frineaza prin tragerea comenzilor ca sa compenseze , parasuta se deplaseaza in spate , pilotul penduleaza in fata si ca sa nu intre in pierdere de viteza (stall ) pilotul trebuie sa relaxeze comenzile apoi din cauza masei pilotul penduleaza inapoi iar parasuta se deplaseaza in fata pt ca a ridicat comenzile pt a nu intra in stall ……
Poate exista o crestere necontrolata a amplitudinii acestui tip de oscilatie care poate duce pina la incontrolabilitatea zborului in momentul aterizarii
Adica in loc sa aterizezi cu parasuta deasupra aterizezi ori cu parasuta in spatele verticalei pilotului , ori cu parasuta in fata verticalei pilotului ….
In primul caz aterizezi pe bazin sau mai rau pe spate in al doilea caz pe genunchi sau burta !!!!
Eu am patit-o la primul meu zbor cu paramororul triciclu ( a fost si zbor de testare a paramotorului ) cind am venit cu motorul la relanti la aterizare numai cu pendulari fata-spate din cauza vintului de la sol … singura solutie a fost ca la momentul cind am ajuns la verticala parapantei din pendularea triciclului din fata spre spate a fost sa turez motorul , ca forta compensatoare , ca sa opresc pendularea exact la verticala aripii ……
Acelasi lucru il patesc uneori si parapantistii cu aripa libera , dar pendularea fata spate si desigur celalalt tip de pendulare laterala stinga-dreapta se amplifica doar din necompensarea la timp a comenzilor … am trecut si prin asa ceva .
De aceea parapantismul mai mult schilodeste si mai putin omoara . Eu am incercat prima categorie !!!! …. si m-am ales cu o mica pana la roata dreapta , pana remediata complet doar dupa o perioada de 3 luni . Am avut noroc de un foarte bun atelier spaniol si un vulcanizator pe masura 🙂
Evident ca Rossi , de altfel si pilot profesionist pe pasagere, nu are nici un motor compensator la aterizare ….. de aceea situatia meteo trebuie sa fie cit se poate de bine stiuta la locul de aterizare .
@ Buzu
„Tristetea este ca procedura de aterizare este foarte periculoasa….”
Normal, pt ca esti un soi de miniavion, doar ca „trenul de aterizare” este din carne si oase….. 😀
„In primul caz aterizezi pe bazin sau mai rau pe spate in al doilea caz pe genunchi sau burta !!!!”
Pai si nu exista pericolul de a isi distruge aripa sau, mai rau, de a isi provoca traume fizice mai ales in cazul unui relief accidentat?
Buzule, care a fost cea mai mare altitudine de la care ai sarit? Dc militarii folosesc parasute „rotunde” si parasute aripa?
@ Jimmi
” Pai si nu exista pericolul de a isi distruge aripa sau, mai rau, de a isi provoca traume fizice mai ales in cazul unui relief accidentat? ”
Aripa poate sa fie praf pilotul sa scape nevatamat fizic si psihic 🙂
Orice aterizare reusita este aceea in care pilotul se poate ridica si chiar merge :)))
Pt ca decolarea este optionala dar aterizarea este obligatorie 😉
5 salturi 1000 m , BG-7M , Hercules C130
Parasutele rotunde cum a fost si parasuta proiectata de Bastan Grigore erau pt sarcini mari BG-7M suporta max 150 kg dar sint mai putin pilotabile .
Din cite imi aduc aminte se putea sari si cu aruncatorul de 81 mm …un militar sarea cu teava , altul cu afetul , altul cu munitia
La BG-7M viteza de inaintare pe orizontala este de 2m/s iar cea verticala este de 2-3 m/s , deci unghiul de coborire e cam 45 de grade , finetea aripii avind valoarea 1 , adica inaintezi 1 m si cobori 1 m .interesante erau salturile de vara cind la miezul zilei caldura era maxima si se formau curenti ascendenti iar unii mai usori chiar urcau in termica o perioada 🙂
Parasutele aripa sint foarte manevrabile , au finete mai mare dar nu suporta sarcina asa mare . In anumite operatiuni speciale de tip HAHO ( HIGH ALTITUDE HIGH OPEN ) la o deschidere teoretica a parasutei la 10 km altitudine , pilotul avind o masca si tub de oxigen , planarea se poate face pe o distanta de 30-40km distanta fata de zona de salt , deci aeronava nu trebuie sa execute desantul in apropierea teritoriului inamic , patrunderea parasutistilor in zona ostila facinduse practic fara detectie sonora , optica sau radar .
Ca o paranteza , cele mai bune parapante au finetea de 12 … deschizi la 10 km si planezi 120 km 🙂 …… adica peste 2 ore de zbor planat
@ Buzu
„Orice aterizare reusita este aceea in care pilotul se poate ridica si chiar merge :)))”
Usor cinica poanta dar destul de haioasa :)))))
Iti multumesc pentru toate explicatiile tehnice. Acum stiu si eu care-i motivatia pt care se opteaza pt parasute rotunde si nu pt cele tip aripa. „Feeling happy” ca sa zic asa 🙂
Bastan Grigore, o remarcabila personalitate….Astia pe wikipedia scriu ca are, in continuare, recordul național de parașutare de la 10.000 de metri. Asa-i?
Si inca o chestie: BG7M = Baștan Grigore 7 Militară 🙂 Habar n-aveam de la ce anume vin initialele alea 🙂
Finetea parasutei / parapantei cum se realizeaza? Cumva, datorita calitatii materialelorsau cu ajutorul detaliilor pur matematice (proportii, unghiuri, lungimi)???
@ Jimmi
Putin umor 🙂
Probleme de pilotaj. Sa nu se mai spuna ca inginerii n-au simtul umorului.
Mai jos sunt niste probleme notate de piloti de la Qantas (compania aeriana australiana) si solutiile inginerilor de la service.
(P=Problema semnalata de pilot, S=raspunsul inginerilor.)
P: Cauciucul principal de pe stanga aproape ca trebuie schimbat.
S: Aproape schimbat cauciucul principal de pe stanga.
P: Zborul ok, doar „aterizarea automata” cam dura.
S: „Aterizarea automata” nu este instalata pe acest avion.
P: Joaca ceva la bord.
S: Strans ceva la bord.
P: Gaze moarte pe parbriz.
S: Comandat gaze vii.
P: Semn de o scurgere la echipament aterizare dreapta.
S: Semn inlaturat.
P: Franele de frecare blocheaza valvele de viteza.
S: Asta le este scopul.
P: Sistemul IFF inoperabil.
S: Sistemul IFF intotdeauna inoperabil daca este OFF.
P: Suspectez crapatura in parbriz.
S: Suspectez ca ai dreptate.
P: Motor 3 lipsa.
S: Gasit motor 3 pe aripa dreapta dupa ce l-am cautat putin.
P: Avionul merge caraghios.
S: Avertizat avionul sa stea drept, sa zboare cum trebuie, si sa ia lucrurile in serios.
P: „Radarul tinta” bazaie.
S: Reprogramat „radarul tinta” sa cante cum trebuie.
P: Soricel la bord.
S: Instalat pisica.
P: Zgomot de sub bord. Suna ca un pitic care bate ceva cu ciocanul.
S: Confiscat ciocanul de la pitic.
Parasutele rotunde sint folosite pt ” carat ” iar cele tip aripa sint folosite pt infiltrari pe terenuri dificile in spatiul inamic la mare distanta de zona de salt
Depinde doar de misiune .
Bastan Grigore a sarit exact de la 9 600 m . Observ ca 10 000 m este folosit ca valoare rotunjita pe mai multe siteuri .
Un roman , Gabriel Dan Chiriac , se antreneaza pentru un salt de peste 10 000 m din balon . Deocamdata maximul atins de el este 7003 m , sub altitudinea de la care a sarit Smaranda Braescu in 1932 ( 7400 m ) , pt ca arzatoarele balonului au givrat .
Si acum o paranteza tehnica .
Un balon cu AER CALD poate atinge cele mai mari altitudini doar iarna . Pt ca iarna aerul are densitatea maxima iar aerul cald din balon are o densitate mica , mai mica decit aerul foarte rece . Pe baza diferentei acestor densitati , un balon cu aer cald poate atinge altitudini maxime datorita fortei arhimedice . Acesta este principalul secretel din AEROSTATICA 🙂 ….. si extinzind domeniul densitatilor si temperaturii …. si din Hidrostatica .
Givrarea arzatorului in aerul foarte rece se produce deoarece gazul lichefiat din butelie ( aflat la presiune mare ) se destinde in timp ce parcurge teava si se raceste foarte puternic iar vaporii de apa aflati in atmosfera condenseaza pe teava ( dar si pe butelii ) si ingheata . Deoarece si in gazul lichefiat se afla apa , teava ingheata si pe interior diminuind si chiar blocind scurgerea gazului , se diminueaza puterea de ardere si chiar se opreste flacara . Pot apare fenomene de ardere discontinua chiar si mici explozii la gura arzatorului !!!! Pericol de incendiere in partea inferioara a anvelopei balonului !!!!
Solutia tehnica este incalzirea buteliei si a tevilor si izolarea acestora fata de aerul foarte rece pt a preveni coborirea temperaturii sub limita de inghet .
Racirea puternica si givrarea arzatorului apar doar iarna si doar la functionarea aproape continua a arzatorului , pt ascensiunea la altitudini maxime , la plimbarile de vara cu balonul nu apar asemenea fenomene 🙂
Baloanele cu heliu sau hidrogen nu au asemenea probleme .
Facind o paranteza in legatura cu hidrogenul ( cel mai usor element descoperit pina acum si foarte penetrabil prin peretii anumitor recipiente ) , tabelul elementelor din Univers nu incepe cu hidrogenul ( tabelul lui Mendeleev este doar un fragment din Tabelul Universal al Elementelor ) . Inainte de hidrogen sint foarte multe elemente , inca nedescoperite de actuala stiinta , pe care eu le denumesc ELEMENTE ANTE-HIDROGENIENE . Asa cum sint si foarte multe elementele post-plutoniene . Elementele ante-hidrogeniene au densitate si penetrabilitate variabila a materiei dense si constituie materia de baza a lumilor si fiintelor ” exotice ” . Cu fizica si chimia specifica acestor lumi , deocamdata invizibile pt omul obisnuit . Ceea ce noi acum denumim a patra dimensiune si care se intersecteaza uneori cu dimensiunea noastra tridimensionala , producind anumite fenomene ” neobisnuite ” . Cunostintele despre asemenea ” chestii ” sint foarte limitate si extrem de empirice . Cea ce cunoastem noi despre fenomenele „extranormale ” putem compara cu notiunile tehnice ale omului primitive fata de notiunile despre fizica si chimia extra-tehnologizata actuala 🙂 . Va veni timpul cind aceste cunostinte vor ajunge sa fie cunoscute si controlate treptat de omenire pe masura ce se urca pe scara evolutiei Cunoasterii . Omenirea inca mai are inca foare multe trepte de urcat in Stiinta Universala .
In legatura cu Finetea aparatelor in zbor planat ( nemotorizat sau cu motoarele oprite ) valoarea este simplu de masurat . La 1 metru coborit se parcurg X metri . O parasuta rotunda are cam 1 , o parasuta aripa are 3-4 , o parapanta maxim 12 , deltaplanele trec peste 20 , planoarele max peste 50 . Si avioanele ( cu motoarele oprite ) au finetea lor, mai mare sau mai mica determinata EXACT .
Tocmai de aceea elicele au o pozitie a pasului numita ” pas drapel ” in care pala este adusa la unghiul de atac in care rezistenta aerodinamica este minima fata de directia de zbor .
Valorile lor trebuiesc trebuie cunoscute exact de pilot pt a sti ce distanta pot parcurge in caz de lipsa de motorizare .
@ Buzu
Buzule, da` nu te-ncurci deloc – spre incantarea mea – in detalii 😀 Cred ca daca ti-as adresa 10 intrebari ne-ar face conu` George pagina separata :))))
Tare haioase si poantele cu australienii, una dintre ele fiind de-a dreptul geniala:
P: Franele de frecare blocheaza valvele de viteza.
S: Asta le este scopul. :))))))
Bro, in legatura cu recordul generalului Grigore Bastan, dc mama zmeilor nu l-a doborat nimeni pana acum? In vremuri ceausiste dc nu s-a mai incercat? Macar atunci resursele erau mai usor de accesat pt astfel de actiuni, intrucat tovarasii comunisti se pricepeau de minune sa transforme-n propaganda orice succes obtinut de un sportiv roman.
Inteleg ca pt parasutist, in calitate de om si de sportiv, un astfel de salt este o provocare ce trebuie bine pregatita din multe puncte de vedere (material, psihic, fizic etc etc). Insa, au trecut 45 de ani, la naiba; o juma` de secol…. 🙁
Iar intre timp Baugartner si Eustace……
@ Jimmy
Dupa cum merge economia romaneasca asa merg si recordurile romanesti 🙁
Cred ca rusii ne-au impus plafon pina in 9600 m si doar pt o singura persoana … Ce era peste , trecea in categoria ICBM-uri romanesti cu proiectile multiple independente !!!! 😉
Chiar daca inainte mai puteam sa miscam ceva totusi erau niste limite fixate de tovarasii de la rasarit si de altii din interior care aveau ” grija ” sa fie respectate …… Apoi dupa ce alianta bolsevica s-a destramat si au venit ceva libertati , esalonul 2 a inceput sa fure …. Acum chiar daca am vrea sa facem ceva nu mai avem cu ce sa cumparam iar cind se apropie razboaie nimeni nu mai vinde nici daca ai oferi greutatea in aur a produsului .
Totusi , nu mi-e teama de rusi , inamicul este inamic , il stii , este in fata ta .
Dar mi-e teama de ” aliatii ” NATO si politicienii care sint gata , pt o mina de arginti , sa vinda Alianta si tara si pe cei care o apara si sa-ti infiga cutitul pe la spate ….. !!!! 🙁
//////////////////////////////
Revenid la detaliile tehnice cu saritul de la 10 km ( si peste ) si uitindu-ne la moda celor 2 recenti recordmeni stratosferici , ca tot i-ai amintit , observam un detaliu : costumul etans , presurizat .
Practic , un costum multistrat ce mentine un timp niste parametri constanti : presiunea , temperatura , umiditatea , alimentarea cu O2 , eliminare CO2 , etc . Adica o mica bijuterie inginereasca .
Incepind de la 10 km in sus PRESIUNEA SCAZUTA DEVINE UN INAMIC DE TEMUT …. pt un organism neprotejat !!! Dupa cum stii , cu cit creste altitudinea , presiunea scade iar lichidele fierb la o temperatura din ce in ce mai scazuta . Gazele existente in circuitul sanguin incep sa fiarba literalmente . Iar organele cele mai afectate sint plaminii unde exista o mare suprafata vascularizata , in legatura directa cu atmosfera inconjuratoare si acolo unde are loc schimbul de gaze . Apar rupturi in reteaua capilara , singe in plamini .In vasele mari datorita dilatarii gazelor apar bule de gaz care provoaca dureri , pericolul cel mare e atunci cind bulele ajung la „procesor ” !!!
Se petrece acelasi fenomen ca si cu scafandri si chesonierii care au lucrat o perioada mai mare la adincime mare si la care singele este saturat cu gaze comprimate( in special azot ) . La iesirea relativ brusca la suprafata , de la presiune mare la presiune mica sau la decompresia brusca , fara respectarea tabelelor lui Haldane pe palierele de decompresie sau la nerespectarea decompresiei treptate , apar o gramada de probleme , extrem de periculoase , potential mortale ….. si chinuri mari !!!!!
O alta problema este presiunea partiala a oxigenului din plamini . Schimbul de gaze devine imposibil peste o anumita depresiune exterioara deoarece depaseste in limita inferioara valoarea la care au loc schimburile gazoase .
De aceste probleme si evitarea lor se ocupa medicina aero si hidro … vezi boala de cheson , boala de decompresie , decompresiunea exploziva , embolia gazoasa , emfizemul mediastinal si cel subcutanat , etc .
Deci , daca ar fi fost lasati , romanii puteau face salturi peste 10 km dar se se impunea un costum etans , presurizat ca cel de scafandru cosmic …. A se vedea costumele de pe U-2 sau SR-71 ….Adica ceva mai perfectionat si mai independent decit costumele de zbor presurizate ale pilotilor militari romani de pe avioanele de vinatoare … Realizarea unui asemenea ” instrument autonom ” deja ar fi pus Romania pe o alta treapta , superioara ….. si ar fi fost unii sau altii , interni sau/si externi , care sigur ar fi zis stop !
Pentru ca doar existenta acestei tehnologii deja ar fi putut ingrijora linistea sufleteasca a parintestilor tatuci rasariteni . Tot ce insemna inaltimi mari ducea ( si duce si acum ) automat la spionajul potential al inamicului sau atacarea ( dirijarea ) unor tinte aflate la foarte mare distanta . Daca se poate si cel mai repede , e si mai bine 🙂
first look – first shot – first kill
Pentru ca cel care este cel mai sus si cel mai rapid controleaza pe cei care sint sub el .
si cum ramane cu escadrila aia de F-16 americane promise de dusa? 🙂
acum e destul de ambigua treaba…daca ii platim pe portughezi sa faca politie aeriana e nasoala treaba…in schimb daca sunt veniti cum au venit si canadienii, si daca mai vin si americani…atunci nu vad vreo problema…insa clar ambigua treaba
off: azi de dimineata, pe la 7:20 am vazut un TR-85M1 pe Bulevardul Theodor Pallady, il duceau in afara Bucurestiului…mai mult ca sigur a fost la reparatii, dar mi s-a parut ca il vopsisera putin diferit si arata foarte bine, negrul era mai accentuat…sau poate era doar vopseaua noua si mi s-a parut 🙂
O poază ceva?
eu mergeam spre Bucuresti ei in directia opusa…nu aveam cum sa fac poza, desi as fi vrut…macar acum m-am convins cu ochii mei ca s-au apucat sa repare tancurile
chiar daca sunt reparate, tot 50 de bizoni cu 100mm raman
Bey M.C, vezi @flogger, ia si matale partile si anume pozitive
Adi’caca’ntitatile si anume mai mari decat zero 🙂
Deci: valoarea unor bizoni reparati > > > valoarea unor bizoni nereparati
si atunci (valoarea unor bizoni reparati – valoarea bizoni nereparati) >>> 0
Gandeste pozitiv, in pana mea 🙂
Parca si matale esti plecat, nu?, diaspora asta le vede dea’boulea mereu, si voteaza cu cine nu trebuie etc 🙂
Si mai trimite si bani acasa ca boii…
pozitiv vorbind, sper ca o carcasa (de nedorit acesta „transformare” a bizonului desigur) de bizon sa imi ofere acoperire decenta la o ceva macar.
sii? heapi totz 🙂
astia de afara sunt niste idioti ca nu vad frumusetea sorosistilor cu barbiile impodobide de Almette 🙂
Oarecum off topic: pe pagina de facebook https://www.facebook.com/pages/Geopolitica-Romaniei-Romania-in-contextul-geopolitic-prezent-si-viitor/164987053514414
apare următoarea informație:
O operaţie militară enigmatică
Putin este bătut cu arma lui – războiul hibrid?
Evenimente stranii se produc în zona conflictului armat din Ucraina. O întâmplare fabuloasă, ca în filmele hollywoodiene, a avut loc în ajunul semnării armistiţiului de la Minsk.
Potrivit site-ului Novâi Region, un comando X al unei ţări X a identificat şi a lichidat lângă oraşul Rovenki, în apropiere de Lugansk, controlat de forţele separatiste, un obiectiv ultrasecret al modulului dislocabil de informatică şi comunicaţii al forţelor armate ruse.. În urma acestei operaţi fulger, desantul misterios a demontat tehnica sofisticată de la faţa locului, şi s-a făcut nevăzut.
Cum zona era păzită straşnic de forţele speciale, nu a putut fi evitată o confruntare violentă. Cunoscutul blogger ucrainean Oleg Iarciuk scrie că 39 de militari ruşi au fost ucişi, iar alţi 12 răniţi. Potrivit lui, baza de lângă Rovenki era atât de secretizată încât până şi ofiţerii ruşi care luptă în Donbass habar n-aveau ce se află acolo. De importanţa ei şi-au dar seama doar în momentul când li s-a ordonat să se meargă la faţa locului şi să caute sistemul de comunicaţii pierdut. Toate eforturile lor însă au fost zadarnice.
Ce s-a întâmplat de fapt lângă oraşul Rovenki? Episodul este deja confirmat din mai multe surse. După toate probabilităţile, avem de a face cu una din acele miraculoase acţiuni militare din timpul războiului care se pretează cu greu decodării.
Se pare că semnificaţia aceste intervenţii enigmatice ale unei terţe părţi în conflict e mai mult psihologică decât militară. Lui Putin i s-a dat de înţeles că este vulnerabil. Că se amăgeşte dacă îşi imaginează că luptă doar cu desculţii dintr-o armată ucraineană prost înarmată şi sleită de puteri. Că războiului hibrid i se poate răspunde cu un alt război hibrid. Că se găseşte oricând ac de cojocul lui. La o adică, nici Taigaua nu-l salvează.
Fabulații sau realitate?
„desantul misterios a demontat tehnica sofisticată de la faţa locului, şi s-a făcut nevăzut.”
cred ca am indentificat faptasii 🙂 )
sfaturile gesegiste au fost auzite 🙂 )
Lui Putin i se trimit tot felul de mesaje pe care se pare ca „nu le intelege”. Eu urmaresc destul de atent ce se intimpla in Ucraina, dar nu am auzit nimic de misiunea asta.
Ce am auzit a fost de atacul din Grozny de anul trecut. Actiunea a fost asa: 200-300 de „insurgenti ceceni” au atacat sectiile de politie de Grozny si unitatea militara de acolo cu arme usoare. Au omorit cred ca vreo 60 de oameni in total si dupa aia in cateva ore s-au retras :). „Insurgentii” au disparut fara urma si fara nici o victima. 😉
Eu ma intreb care o fi fost scopul actiunii? Si care a fost mesajul?
Bre, sistemele alea aveau in ele mult cupru si aluminiu? Sa nu fi fost trupele noastre de comando din ferentari? :)))))
Si uite aici si un articol despre o batalie de tancuri in Logvinova (asta e linga Debaltseve) pe data de 12 Feb 2015 –
http://www.geopol.ro/?p=365
Daca erau multe „feretani” in centru de comunicatii haia de fura prin zona si dadura cu boata in stup nu aveau nevoie de cagule ca ei ” este natural de la natura” si cum se retrageau strategic din INDII au vazut ceva boarfe puse la uscat (antene probabil) si ceva daravele de” fer” care parea ca „este pazite” de ceva „gabori borati” da beti turta „asacatele” ca le luara cu imprumut ca drumu „fu grele si lung” si de unde atatia bistari sa creasca puradei, plus ca pe drum fura si ei (adicatele puradei…. cum adica care) instruiti cum sa faca fata la viata asta de cacao.
Hai „prale” ca ma intinsei la vorbe si ratai un TAB de demontat si de dus la scarba aia (cum care scarba? ….ai de la REMAT)
Rusia a invitat statele NATO la discutii despre securitate, la Moscova si a inceput exercitii militare de amploare http://stirileprotv.ro/stiri/international/rusia-a-invitat-statele-nato-la-discutii-despre-securitate-la-moscova-si-a-inceput-exercitii-militare-de-amploare.html
Citeam un articol despre sasi si Klaus Iohannis pe siteul unui ziar de provincie, si iata ce vad:
Ocuparea României de trupele Wehrmachtului
Intrarea trupelor germane în România în toamna anului 1940 este apreciată de istoricii militari drept începutul dominației germane, care avea să dureze până la 23 august 1944, având un caracter ascuns, diferit de ocupația de război prevăzută în dreptul internațional sub numele de „ocupatio bellica“. După felul în care au fost dispuse trupele, la cererea OKW-ului (Comandamentul Suprem al Armatei Germane), se poate constata că acestea luaseră sub control cele mai importante zone şi obiective strategice ale țării – Capitala, Valea Prahovei, Valea Dunării şi a Oltului etc., fiind pregătite să execute rapid ocuparea de facto a țării dacă regimul politic antonescian ar fi dovedit slăbiciune.
Caracterul specific al dominației naziste în România este relevat şi de faptul că întreaga activitate a guvernului şi a administrației locale erau controlate de Gestapo (Poliția secretă) şi de Departamentul de Informații Externe şi Contraspionaj.
Inlocuiti Wermacht cu NATO, Gestapo cu CIA, 1940 cu 2015 si vedem cum istoria se repeta. Alea se intamplau inainte de WW2, acum suntem inainte de WW3.
RA-HAT! My shhet! (bufalo). Scheise. havno psieci,. De la merde …
întreaga activitate a guvernului şi a administrației locale erau controlate de Gestapo NU stiu cum era cu guvernul central INSA intr4e 1942-44tatal meu a fost primpretor in jud Chisinau si apoi sef birou in Directoratul Romanizarii din Guvernamantul Basarabiei . Mama mea a lucrat intre 43 si 23 aug 44 la aceiasi Romanizare . Nu am auzit de nicii o ingerinta germana , de gestapo sau mai stiu eu ce .
Fimamabil d-ami limku de unde copiasi idiotia c aveau sa ii bag undeva
iaca: http://www.ziaruldevrancea.ro/educatie/1588811439-recurs-la-istorie-sasii-lucrului-bine-facut-in-istoria-romanilor-klaus-iohannis.html
Comandantul trupelor americane din Europa, generalul Ben Hodges, afirma ca Rusia incearca sa detina controlul asupra gurilor Dunarii, ceea ce i-ar oferi o pozitie de forta asupra economiilor sud-est europene, potrivit The Daily Telegraph.
„Sunt sigur ca Putin vrea sa ne distruga Alianta, nu atacand-o, ci divizand-o”, a spus Hodges, intr-un discurs sustinut la Berlin”….
– Este bine ca a spus-o la Berlin, Paris este un oras asa de frumos ar fi pacat sa nu tina si aclo un discurs
Fabulos 🙂 :
„De asemenea, el a afirmat ca Rusia are 12.000 de soldati in Ucraina. „Daca nu credeti nici acum ca Rusia este implicata direct in Ucraina, nu veti crede niciodata. Nu vreti sa o credeti”, a subliniat el.”
///
Soldatii rusi lupta si mor in numar mare in estul Ucrainei (cel putin 12 000 de soldat rusi conform unor rapoarte altele +14 000 lupta acolo):
„Russian soldiers are fighting and dying in large numbers in eastern Ukraine,” NATO deputy secretary-general Alexander Vershbow told a conference in the Latvian capital Riga. Moscow has flatly denied the presence of any of its troops in eastern Ukraine.”
Garry Kasparov:
Kasparov to West: Sanctions not enough to stop Putin, he will test NATO further
„Ukraine must be defended, supported, and armed now. It may seem far away to you, but it is the front line of a war the United States and the rest of the free world is fighting whether it admits it or not,” Kasparov said.
“Putin rebuilt a police state in Russia in full view of the outside world and now he is confident enough of his power to attempt to export that police state abroad. To Georgia, to Ukraine, to Moldova. Where next? He is testing NATO now and he will test it further
”
http://www.unian.info/world/1051935-kasparov-to-west-sanctions-not-enough-to-stop-putin-he-will-test-nato-further.html
//
Shyrokyne a fost atacat ieri inclusiv cu tancuri, atacul a fost respins de bat. Azov folosind……Zu-23 evident…
In zona continua sa se acumuleze forte rus+pro.
Ca tot a venit vorba de ei au pierdut BTR-3.
1 mort si 1 ranit ieri la ucrainieni.
„Băsescu a declarat că şi-a vizitat colaboratorii din PMP pentru a le atrage atenţia asupra pericolului destabilizării situaţiei din regiune, în urma unei declaraţii a comandantului forţelor NATO din Europa. Fostul preşedintele afirmă că oficialul NATO i-a confirmat susţinerile din ultimele luni, cu privire la faptul că Putin vizează gurile Dunării. Venind dinspre un oficial militar, declaraţia este foarte gravă, mai susţine Băsescu, iar România este cu adevărat în pericol.”
http://www.nasul.tv/2015/03/05/basescu-trage-un-semnal-de-alarma-putin-vrea-o-parte-din-romania/
Fostul presedinte are anumite pareri lunea, miercurea si vinerea si opinii diametral opuse martea si joia. Bine ca sambata si duminica nu are opinii. Luna trecuta tocmai declarase la B1 sa nu ne amestecam in Ucraina, ca n-avem ce cauta si ca nu este vreun pericol sa ne atace rusii.
Bre matale observasi bine dar ai grija ce scri ca sar basistii pe tine. Sunt cativa camuflati si pe RM 😉
Rusia si-a gasit, intamplator normal, sa tina exercicii la cetva zeci de km de zona de granita pe directia Mariupol. Trenuri, dupa trenuri cu echipament greu vin in zona.
Rus+pro incerca sa se ocupe „pe ascuns” pozitii care sa le permita un atac rapid contra Mariupol (nu neparat direct) ieri au atacat la N-E si E (Shirikine ).
Am tot scris asta si eu cred probabilitatea ca Rusia sa ne atace direct este mica tocmai pt. ca atunci ar fi greu pt. aliatii sai din NATO si UE sa isi mai justifice, cel putin intern, pozitia, iar Rusia a investit enorm in acesta diviziune. Probabil si acesta a fost un motiv pt. care Rusia nu a atacat direct in Ucraina, ei au nevoie de ceva neclar, greu demostrabil dar atentie ca mai devereme sau mai tarziu ei au nevoie de asa ceva impotriva unui stat NATO tocmai pt. a trimte mesajul doar Rusia iti „asigura” securitatea, negociaza cu noi si pt. a exploata diviziunea.
In privinta venirii la gurile Dunarii cat de periculos poate fi sa ai exact un tip de forte care au capaciatea de a creea acel ceva neclar si greu demostrabil. La fel de periculos sau poate mai periculos poate fi pierderea controlului in Transcarpatia. Mai ceva prin Transilvania si tabloul este complect.
Daca se doreste crearea fortei miltare europene Romania si avem rus+pro la granita Romania este in pericol.
//
Poligon de antrenament al rus+pro in Luhansk:
https://www.youtube.com/watch?v=qj3Aths746o
„ NATO Secretary General Jens Stoltenberg said Russia has sent into Ukraine over 1,000 units of heavy weapons, including armored vehicles, artillery and modern air defense systems in recent months. „
In sfarsit:
„Potrivit lui Stoltenberg, NATO incearca sa se asigure ca eventualele disensiuni politice nu vor intarzia mobilizarea Fortei de reactie rapida. „Nu ne-ar ajuta sa avem o forta disponibila in 48 de ore daca ne trebuie 48 de zile pentru a lua decizia de mobilizare”, a precizat secretarul general NATO, oferind ca exemplu interventia aeriana in Libia, in 2011, decisa in sapte zile. „Istoria recenta arata ca NATO are capacitatea de a lua decizii rapide”, a subliniat el.
„Potrivit lui Stoltenberg, NATO incearca sa se asigure ca eventualele disensiuni politice nu vor intarzia mobilizarea Fortei de reactie rapida. „Nu ne-ar ajuta sa avem o forta disponibila in 48 de ore daca ne trebuie 48 de zile pentru a lua decizia de mobilizare”, a precizat secretarul general NATO, oferind ca exemplu interventia aeriana in Libia, in 2011, decisa in sapte zile. „Istoria recenta arata ca NATO are capacitatea de a lua decizii rapide”, a subliniat el.”
De cand Ceausescu a construit Canalul Dunare-Marea Neagra, „Gurile Dunarii” au fost mutate de facto in Romania. Se mai trezeste din cand in cand cate unul si vorbeste de Gurile Dunarii de parca am mai fi in secolul XIX.
E posibil ca misiunea militara portugheza sa aiba ca obiectiv accelerarea instruirii personalului romanesc in vederea grabirii operationalizarii celor 12 F-16…
Important e ca Romania sa asimileze si sa integreze F 16 in structura sa de forte cat mai repede. Chiar daca numarul este absurd de mic, doar 12 aparate, in caz de razboi, daca personalul tehnic si navigant + infrastructura, sunt pregatite…..avioane de genul asta plus munitie, pot sa vine relativ repede. Cred ca de asta se si grabesc asa de tare in al 12-lea ceas, dupa atatia ani de frecat menta la greu!
eu am o singura observatie, portughezele vin ptr 2 luni (mai, iunie). Si in continuare ce se intimpla? Primim oaspeti zburatori din alte tari NATO? Canadienii au stat jumatate de an
Probabil ca vor veni si altii.
” accelerarea instruirii personalului romanesc” Tu crezi ce spui?
” https://cubreacov.wordpress.com/2015/03/05/rusia-vrea-razboi/ „
Eu chiar sunt curios sa citesc decizia CSAT in care se aproba intrarea canadienilor pe teritoriul romanesc pentru misiuni de Politie Aeriana. Am cautat-o si n-am gasit-o. Stiu ca initial asa au zis canadienii, ca vin pentru antrenament si Politie Aeriana, da’ realitatea a fost cam alta, mai ales ca au fost trimisi la Campia.
Daca o sa parcheze portughezii F-16 la MK, o sa spunem la fel, ca albul e negru si ca misiunile de lupta sunt exercitii? In fine, dupa ultimele doua zile ma astept sa aflu ca avem vreo 3.000 de avioane gata sa decoleze in orice moment. 🙂
ca e politie aeriana sau nu, tot nu avem aviatie de vanatoare, cu sau fara 12 f-16 sau/si 30 mig21
Poate o sa citim maine ca nu e chiar asa cum pare, ca avem aviatie de vanatoare. 🙂
@Marius. Apai bre hotaraste-te, cand eu scriam ca Lancerul nu mai e ce-a fost, ca aviatie de vanatoare aproape ca nu mai avem, tin minte ca tu sustineai ca la Aerostar s-a refacut alea si alealalte, ca MIG ul are resursa, ca pilotii nostri zboara, etc, etc 🙂 . Mai tii minte?!
Asadar pana la urma cum e?
Pai nu e nicio legatura intre una si alta. LanceR-ul e inca redutabil la ce trebuie sa faca si Aerostarul lucreaza in draci. Spunea cineva aici ca luna trecuta au iesit trei bucati din RK. Deci se lucreaza.
Dar ca avem o problema nu am negat niciodata. Si cu atat mai curioasa mi se pare atitudinea „nu e chiar asa, e un exercitiu”, cand CSAT spune cat se poate de clar ca nu e un exercitiu. Cand o fi exercitiu o sa spunem ca e carnaval? Voiam sa comentez mai pe larg, dar astept sa imi raspunda MApN la cateva intrebari. Daca si ei vor spune ca e vorba de Politie Aeriana, atunci o sa scriu si eu ca e doar un exercitiu 😀
Pai vezi mai sus ca am pus link.
Problema cu ROmania este ca noi l-am avut pe Ceausescu. Desi puse una peste alta Ceausescu a fost un lucru rau pentru tara noastra deoarece cu el la carma am luat-o intr-o directie gresita (diferita de directia gresita a comunismului) totusi el a facut si cateva lucruri bune.
Cele 3 lucruri bune pe care le-a facut sunt urmatoarele:
1. Purificarea etnica. Stiu ca la ONGistele NeFe asta este un subiect tabu despre care nu se vorbeste niciodata, totusi pentru noi etnicii romani toata strategia de „de-nationalizare” a celorlate natiuni a fost o chestie extrem de pozitiva. Inainte de cel de al doilea razboi mondial in populatia urbana romanii erau minoritari iar in 1989 erau majoritari cu o marja mare.
2. O educatie puternica. Eu am prins scoala in ambele sisteme si pot sa afirm cu mana pe inima ca educatia in timpul comunismului era MULT superioara educatiei din ziua de azi. In plus ROmania se indrepta spre o meritocratie, fapt care oricum ar fi schimbat sistemul in maxim 10-15 ani si fara o revolutie.
3. O armata puternica. Din cauza discursului din 1968 cu invazia Cehoslovaciei Ceausescu si-a dat seama ca daca el e cam in bataia vantului in cadrul tratatului de la Varsovia si daca nu danseaza melodia de la Moscova se poate trezi oricand cu niste divizii de tancuri in vizita. Asa ca a decis sa isi faca armata. Si si-a facut armata. Vad aici pe forum o gramada de indivizi care o dau pe aia ca ai nostri erau multi da’ prosti. Raspunsul meu este: o fi fost ei multi si prosti, dar erau determinati frate… Si nu e bine sa te pui cu prostu’ determinat….
De ce am vorbit despre Ceausescu? Pai simplu, deoarece din cauza lui azi imbecilii care ne conduc nu pot sa declare ca noi nu putem. Ca nu putem sa facem tancuri, ca nu putem sa facem TABuri, ca nu puteam sa facem avioane. Asta din cauza ca am putut si ca am facut si ca au fost competente. Ma mai uit la TV si aud tot felul de idioti cum zic ca noi trebuie sa cumparam transportoare blindate. Cred ca se rasucesc in mormant soldatii nostri de pe vremea comunismului cand aud asa ceva. Noi care am fost unii dintre cei mai buni producatori de transportoare blindate sa ajungem sa cumparam de la altii este un scuipat de obrazul tarii asteia. Dar nu e singurul si presupun ca nici ultimul.
Daca v-ati uitat la ultima emisiune a lui Ion Petrescu – Valori Euroatlantice (https://www.youtube.com/watch?v=n2qTMHfh2ck) veti observa ca Gen Degeratu (un om fata de care am un mare respect, ceea ce va rog sa ma credeti ca este mare lucru) zice de vreo doua ori ca in loc sa rezolvam problemele tarii asteia noi „luptam impotriva coruptiei”. Daca citeste forumul asta as vrea sa ii spun ca principala problema a tarii asteia este ca avem niste conducatori fara mandrie si fara plan.
In primul si in primul rand ce este mandria asta? Pai mandria este atunci cand faci o chestie bine si o faci bine de 99 de ori si lumea apreciaza chestia asta si tu stii ca cei din jurul tau apreciaza ce faci. Si atunci o sa faci si a 100a oara treaba tot bine si esti mandru de munca ta si de viata ta si de ceea ce esti. Pe cand oamenii care ne conduc ce au facut la viata lor? Ponta are un doctorat plagiat iar un om mandru care considera ca are cat de cat valoare nu ar face niciodata asa ceva, sau cand ar fi prins ar renunta la titlu. Elena Udrea nu stie sa lege 3 cuvinte, Boc era un pitic cretin care nu stia pe ce lume traieste. Singurii care au avut mandrie din primul plan al politicii romanesti au fost Basescu si Nastase (asta este si motivul pentru care nu se inghiteau de loc). Si ce surpriza, Nastase a fost cel mai bun premier din ultimii 15 ani (eu ca liberal o spun cu mare amaraciune, dar trebuie sa recunoastem situatia).
Toate scenariile pe care le rulam au ca punct de plecare o decizie politica si cu actuala generatie de politicieni aceasta decizie este imposibil de luat. Asa ca prima si prima problema care trebuie rezolvata in tara asta este ce fel de oameni ne conduc. Am ajuns o tara prea bogata ca sa fim condusi de niste hoti habarnisti fara nici un pic de mandrie si fara nici un pic de valoare.
Daca am mai avea 2 ani fara sa avem probleme de ordin existentialo militar veti vedea ca vom avea o cu totul alta Romanie. Oricum Romania lui Martie 2015 este fundamental diferita de Romania lui Martie 2013 de exemplu si toate schimbarile astea s-au facut intr-un interval de 2 ani care la scara istoriei nu inseamna nimic.
Chiar daca nu vom avea acest timp, tot ce pot sa spun este faptul ca datorita „luptei impotriva coruptiei” noi azi suntem mult mai bine pozitionati sa luptam impotriva unui dusman extern si impotriva dusmanilor interni si eu consider ca avem o sansa sa trecem peste furtuna care se pregateste sa vina peste noi.
@LIONHEART
NU CREDEAM CA O SA AJUNG SA TE FELICIT PENTRU CEEA CE AI SPUS SI CUM AI FACUT-O !
M-AI CASTIGAT !
SA TRAIESTI !
@LionHeart
bai baiete ti-am mai spus ca … , te rog nu o lua ca pe o insulta nu am intentia sa jignesc pe nimeni.
mi se pare o ofensa si o jignire sa afirmi ca nastase a fost cel mai bun premier din ultimii 15 ani , si iti spun si de ce,
1 petrom
2 bratarile dacice.
basescu alt GUNOI la fel ca si toata clasa politica din ultimii 25 de ani
basescu: FLOTA , REESTRUCTURAREA CFR-ULUI pe cand era ministru al transporturilor binenteles executand ordinele bancii mondiale, ULTERIOR
facand din romania o tinta perfecta pt rachetele rusesti.
iar tu vorbesti ca ambi au avut mandrie din planul de politica romaneasca ?
baiete acesti specimeni pe care incerci sa ii bagi pe gat multimii servesc la alte state nu romaniei.
@typhoon
CARE FLOTA?
SI TU ESTI UNUL DINTRE DISPERATII CARE NU STIU LEGILE,LEGISLATIA,CONSTITUTIA SI COMPETENTELE IN ROMANIA?
UNUL DINTRE CEI CARE NU DTIU CA PANA SA AJUNGA BASE LA MINISTERUL TRANSPORTURILOR DEJA SE DEMARASE DE CATRE ROMAN SI ILIESCU PROCESUL DE DEMONTARE A FLOTEI?
SI DE FAPTUL CA ACEASTA ERA PROPRIETATEA AVAS (CONTROLAT CF LEGII DE CATRE GUVERN) SI CA NU AVEA NICI O LOEGATURA CU TRANSPORTURILE???
IA VEDETI CA SUNT TOATE DOCUMENTELE IN NET !
MAI TERMINATI CU LEITMOTIVUL FLOTA CA DEJA ESTE PENIBIL !
SI JAVRA SAU NU, SCARBA SAU NU, DIN NEFERICIRE NASTASE CHIAR ESTE UN SUPERPOLITICIAN, PACAT CA ESTE CUCERIT DE PARTEA INTUNECATA A FORTEI.
io cred ca e cucerit de partea intunecata a oglinzii, ca prea s-a chinuit in cariera sa de politician sa spuna glume repetate cu o seara inainte
hahahaha !
HAHAHAHA !
HAHAHAHA !
SI VREI SA SPUI CA E UN FEL DE MASTERA DIN ALBA CA ZAPADA?
„hahahaha”
Deci poti si cu litere mici! Te-am facut sa-ti pierzi concentrarea…
🙂 ))))))))))))))))))))))
@razvan
E CA CHESTIE
Da tu stii ? Sigur sigur?
Oa sa vedem .. Ntzu Basescu si Minsterul Transporturilor
oct 1989 – 22dec 1989 director general al Inspectoratului pentru Navigație Civilă în cadrul Ministerului Transporturilor, in guvernul Dăscălescu,
ianuarie 1990-30 aprile 1991 subsecretar de stat în Ministerul Transporturilor apoi ministrui plin
30 aprilie 1991 – 16 octombrie 1991
16 octombrie 1991 – 19 noiembrie 1992
12 decembrie 1996 – 11 februarie 1998
17 aprilie 1998 – 22 decembrie 1999
22 decembrie 1999 – 26 iunie 2000
Pai cum a iti zic la data la care Traienutzu era deja membru in guvern (dec 89 inainte de revolutie) Petre Roman era inca la catedra si Ilescu diorector de editura
Da de asta ce zici ? „Totul a început în 1991. Băsescu era subsecretar de stat şi a negociat pentru Petromin (n.r. companie de stat româneasă care deţinea petrolierele) înţelegerea cu Klaveness. Era vorba de acord de exploatare prin care Klaveness se obliga să modernizeze şi să doteze petrolierele româneşti pentru folosinţă. Au intermediat un împrumut cu o bancă norvegiană de 100 de milioane de dolari pentru recondiţionare. În scurt timp Klaveness a anunţat că nu are banii şi a făcut o alianţă cu Petromin, care s-a numit Petroklav. S-au cerut statului român să garanteze cu 200 de milioane de euro, iar Băsescu a fost cel care a garatat. Când nu au fost bani s-a început vânzarea petrolierelor româneşti pentru a plăti datoriile la banca norvegiană”, – See more at: http://www.dcnews.ro/ciuvica-firma-careia-basescu-i-a-vandut-flota-a-intermediat-studiile-sale-din-norvegia_198966.html#sthash.qaMRYNV2.dpuf Vezi si Ascunzisurile Rechizitoriului Flota – Traian Basescu prescris pentru o mita si inselaciune privind 1344 dolari primiti de la Klaveness si decontati la Ministerul Transporturilor (Rechizitoriul) la Lumea Justitiei .
Asa ca vezi mai draga ca cel in culpa de necunoastere esti tu „specialistule”!
BANCURI.
SUNT SATUL DE INTERPRETARI DE DOI LEI.
O AIUREALA PE FATZA.
CAND TE FOLOSESTI DE INTELESURILE MULTIPLE ALE LIMBII ROMANE SI DEFORMEZI PANA SI REALITATEA UNOR ACTE CLARE SI PRECISE, SE NUMESTE „LIBERTATEA” ,”CLICK” SAU „CAN-CAN”.
MI-E SILA SA MAI DISCUT .
Amandoi aveti dreptate in felul vostru. El a omis sa-i faca hoti pe astia doi, desi sunt inteligenti amndoi in felul lor….mult peste media clasei politice romanesti. Si da, Romania poate scapa de furtuna ce vine, daca reuseste sa scape de coruptia generalizata din sistem….chiar si pe ultima suta de metri. Romanii au un mare avantaj. Desi conservatori de felul lor, sunt foarte maleabili la schimbarile bruste. Per ansamblu pastreaza pentru decenii anumite obiceiuri, dar la socuri schimba radical pozitia. Lucrul asta pare ca se intampla in momentul de fata, prin cruciada asta anti coruptie. Or sa ajunga conducatorii nostru scumpi si dragi, sa nu mai cumpere un mar pe nasoale….chiar si nea’ Gheorghe de la magazinul din coltul blocului o sa inceapa sa-ti dea bon la paine si tigari, daca simte ca vine puscaria peste el. Asta-i cheia schimbarii….sunte maleabili dpdv asta de vedere. In trecut gandeam ca doar un pumn de fier al unui ‘crestin’ prin desavarsire poate schimba tara asta in bine, dar se pare ca si ‘justitia oarba’ poate sa faca minuni atunci cand vrea! Tara asta pare a fi precum un motor diesel….porneste greu, dar nu se mai opreste apoi. Treaba asta cu DNA-ul imi aduce aminte de reformele lui Cuza, legile organice si constitutia noastra, care era cea mai moderna din Europa vremurilor sale! Pe romani cel mai tare ii schimba socul unor evenimente care se precipita, pemtru ca noi prin firea noastra dam crezare zicalei: ‘Vesnicia s-a nascut la sat!’ In satul romanesc…. 🙂
Care bratari dacice? Daca era pe bune .. mama ce il mai inhata Codruta!
Insa stii ce este si mai frunos ? Se pare va bratrile alea sunt false. Adica da sunt din aur… dar n u sunt de acu 2000 de ani …
http://adevarul.ro/locale/hunedoara/foto-cele-cinci-motive-bratarile-dacice-aur-autentice-1_51b9ce10c7b855ff568aa7a4/index.html
http://ziarullumina.ro/interviu/bratarile-dacice-sunt-autohtone-si-autentice
Daca il dadeam jos pe Ceausescu in 1978-1980 si la putere ajungeau cei din linia 2 (vezi Maurer) ,astazi eram departe.
Ma inima de RON
tu esti platit de FSB sau de MAV ma?
Sau te pomenestica habar nu ai ce scrii ca cand sustii ca cum Purificare etnica si continui cu totusi pentru noi etnicii romani toata strategia de „de-nationalizare” a celorlate natiuni a fost o chestie extrem de pozitiva. Adica ma asta tu pui afrma in mana ,lu Smirnov si Maracutza ma „anticomunistule” !! Ptr asa ceva ar trebui sa fii impuscat ca este TRADARE!!!
Sau poa e doar prostie care cere ca mai sus ..
ma baiete i cauta un dictinar ecilcopedic Minerva de prin 1930 si vezi cat demnari erau orasele. Primi era Bucuresti 0- cca 600.000 locuitori. Al doilea era Chisinau cu 135 mii urmat de Cernauti 92 mii ,Iasi 84, Cluju 83 samd.
Apoi in anii 60 oarsele au inceput sa se mareaca .. Si atinci s-a modificat si structira etnica fiindca romanii aveau „reverzev” mai mari in hiterland. Si incetul cu incetul orasele gen Cluj s-au romanizat. Ma rog stiu ca „anticominusti” gen Tismaneanu deplab sitiatia .. psemene ca r fi dorit o „dezvolatre separata” a romnilor ,, si sa se construioasca niste Soweto ptyr romani . Da ma rog noi nu suntek adeptii apartheidului …
Inca ceva.. Evreii, armenii (d si armenii!) au pecatin mod voluntar din tara. Ptr motve nationaliste. Dar natinalist evreiesti sau armenesti – au dorit sa merga in tari unde sa fie majoritari. Unii au miegrat si din motove economice si sociale – evrei, uni greci si ceva turci „intorcandu-se” in „tarile” lor sau macar in alea unde se vorbea limba lor materna. Si in acest caz ca si incazul germanilor emigratia a fost strict voluntara. In cazul germanilor din RSR .. emigrarea a fots ceruta expres de RFG ca pret al colaborarii economice. isaraeleul prin SUA a exercitat presiuni enorme pentru a se accpeta emigratia. Mai bine sau mai rau RFG si isarael au platit ca sa se permita emigratia …
Si imi vii acu tu sa zici „purificare etnica”. Adica ma asta noi i-am alungat cu pistolul in mana ? „Mars din tara mea venetic imputit!” ?! I-am expulzat a pe palestinieni?
strategie de deznationalizare? Stii pe vreunu deznationalziat? Unu care sa zica ca este ungir saui grec si sa nu stoie sa vorbeasca limba lui? Nu de lata dar la Gyula sunt uni care zic ca sunt romani – dar o zic in ungureste!! Sau eu am nsite veri si netoti pe langa cernauti cu care nu pot sa vorbesc – findca ei nu stiu romaneste si rusa mea se reduce la measa, calabasa, curit, pit, cusiet ( a bea, a fuma, a manca, carne , salam , branza)
De ce faci ma propganda antiromneasca ?!
Corect, pertinent și bine documentat, comentariul, Ghiță. Toată stima!
pai deznationalizare e pentru romani in Harghita, Covasna si o parte din Mures 🙂
Da, eu stiu deznationalizati – de exemplu tatarii din Dobrogea care in timpul comunismului nu au avut scoala in limba lor. Evreii nu au avut scoala in limba lor, rutenii nu au avut scoala in limba lor.
Singurii care au avut scoala in limba lor au fost ungurii, si stai tu linistit, ca pe vremea lui Ceausescu romanii nu au fost prigoniti in Harghita si Covasna ca acum.
Daca tu crezi ca numai altii ne-au facut noua si noi nu am facut la nimeni esti indobitocit si nu ai simt critic de loc, inghiti pe nemestecate tot ce ti se zice.
LionHeart, am inteles ca vrei sa fii analist geopolitic si chiar ai un site / blog pe tema asta. Te rog eu asta cu „purificare etnica” sa n-o mai spui niciodata, cate zile oi mai avea, nici macar in cercul tau de prieteni sau cu familia !
Purificare etnica au facut sute de ani:
1. ungurii – prin expulzari, convertiri inclusiv la nastere, au schimbat chiar numele de pe cruci in morminte iar acum behaie ca nu e urma de roman in cimitirele din Harghita si Covasna, razboaie, oameni arsi de vii, dezmembrati in centrul orasului, oameni carora li s-au scos ochii sau taiat organele sexuale cat timp mai traiau, de multe ori chiar in public, etc
2. rusii – prin invazii si razboaie in urma carora multe sute de mii de romani au fugit de pe pamantul lor stramosesc, prin gropi comune de mii sau zeci de mii de oameni, prin interzicerea limbii inclusiv in casa / familie si pedepsirea celor care se mai cred romani, azi ei se cred ucrainieni sau rusi desi sunt romani
3. sarbii – prin crearea unui sentiment de rusine ca esti roman (asta a fost si la unguri si rusi) si prin bataia sau impuscarea vreunuia care se mai declara roman, asadari azi toti is Dusan si Zebovic desi genetic vorbind sunt romani
4. bulgarii – prin schimbarea numelui de familie si indoctrinarea faptului ca sunt „bulgari”, care bulgari oricum sunt putini si risca sa fie inlocuiti de tigani in tara lor, cu toate expulzarile si imigrarile de pana acum ale acestora din urma
5. albanezii – romanii, find evident mai albi decat ciumatii aia au fost la mare pret la casatorii, plozii lor devenind, evident, albanezi
plus multi altii. Vad familii mixte in ziua de azi in care tatal e spaniol sau italian, cu moaca de nord-africa, fatza mare si ten masliniu, iar mama e frumoasa, bine conturata, uneori chiar mai inalta decat tatal si blonda cu ochi albastri. Plodul e spaniol sau italian… 🙂
Deci replica asta cu „purificarea etnica” poti sa o folosesti linistit cand vine vorba de unguri, rusi, sarbi, bulgari, ucrainieni, dar daca zici asa ceva de Ceausescu poti sa-ti inchizi blogul si chiar sa-i platesti o cina lui Tokes, ca ii faci jocul de minune. N-ai idee cate site-uri erau acum 15 ani care pretindeau ca in Transilvania e Kosovo, e genocid si ca romanii au omorat 500 000 de unguri de la Revolutie pana atunci (aproximativ 10 ani), etc… Da stiu, pare incredibil azi, dar asa era pe vremea aia si e la fel de „incredibil” ca toate celelalte idei promovate de unguri si in ziua de azi, si cand sunt PROMOVATE, te asigur cu toata sinceritatea mea ca asa promovare n-ar reusi Romania nici daca si-ar face un minister al promovarii !
La aia cu educatia sunt absolut de acord, daca nu era cel mai bun sistem din lume atunci cu siguranta era pe locul 2 sau 3. Aici e de mentionat ca in URSS si alte state foste comuniste vecine cu noi, sistemul ala era identic sau foarte similar. Acum s-a distrus complet si avem o generatie de cretini care mai bine ar fi eutanasiati si inlocuiti cu alti copii cu care sa o luam de la zero, fiindca au trecut deja de „the point of no return” si nu mai faci oameni din astia pe timp de pace. Eventual doar daca vine o criza de 10 ori cat aia din 29-32 sau un razboi mondial, altfel… generatia asta S-A DUS !
La punctul 3 cu armata, ea era doar un palier din sistemul de aparare. Sistemul se sprijinea pe armata, securitate, pionieri, industrie de aparare, relatia cu China si tentative (reusite sau nu, in orice caz sabotate de URSS si Ungaria) de relatii cu SUA si Israel, etc… cu toate astea la un loc, nu ne-a invadat URSS si daca ne invada… aici isi gasea sfarsitul. Azi nu mai e cazul…
As mai adauga un punct 4, si anume infrastructura. Incepand cu regimul lui Dej, s-au construit zeci de mii de blocuri, prima autostrada, un sistem de cai ferate de invidiat si functional (pt ca functiona pe vremea aia, avea clienti si revizia la zi ! – al 3-lea ca marime din Europa desi Wikipedia zice azi ca era al 4-lea…), portul Constanta a devenit al 4-lea din Europa desi e la o mare inchisa, Transfagarasanul, canalul Dunare – Marea Neagra, secarea insulei mari a Brailei… pana si autostrada Bucuresti-Constanta, centrala de la Cernavoda, canalul Dunare-Bucuresti etc erau tot proiecte de pe vremea aia, au trecut 25 de ani si autostrada am facut-o, am facut 2 reactoare din 5 la Cernavoda iar canalul e aproape terminat si lasat in paragina, materialele care erau puse s-au furat, etc…
Imaginati-va cat ar costa si cat ar dura in ziua de azi sa se faca toate astea: 11 000 km cale ferata, Transfagarasan, Bucuresti-Pitesti, Dunare-Marea Neagra, cateva milioane de locuinte la bloc plus sistemul aferent (electric, gaze, apa si canalizare), etc…
Avand in vedere ca s-au platit 1,25 miliarde pentru 54 km la autostrada Transilvania (care de 11 ani se tot „face”), eu as estima costul si durata celor de mai sus, facute „azi”, la vreo 300 de miliarde si vreo 5 000 de ani 😉
Plus bonus, punctul 5… coeziunea populara… asa cum era, era. Azi as dori sa vad cum convingeti voi tineri sa lupte pentru tara… nici daca-i platiti ! Cine va zice contrariul, aici, in conferinte sau la sedinte cu usi inchise de la Guvern, ori e agent strain si va impinge la dezastru, ori a pierdut demult contactul cu realitatea.
http://www.aviatiamagazin.com/headline/se-incinge-marea-neagra-nato-trimite-avioane-in-romania-si-bulgaria/
din pacate, politicienii romani au lasat din nou armata la pamant cu dotarile si au ingropat si industria de aparare iar acum cand e un conflict destul de nasol pe langa noi am fi prinsi descoperiti – aproape fara aviatie, cu o marina de apa adanca cu capabilitati foarte reduse si forte terestre cu o dotare pestrita si mobilitate redusa.
Partea buna e ca se pare ca exista acum o strategie de refacere a capacitatii de lupta, incepand cu industria nationala de aparare (fara de care nu poate exista o aparare credibila – de notat situatia din Ucraina, care daca nu avea industrie proprie era de mult terminata).
sa speram ca au invatat ceva din experienta altora si se vor tine de programul de revitalizare si nu vor irosi banii pe aiureli.
din fericire, inca se mai poate, inca nu e prea tarziu, nu e totul distrus, desi e cam al 12-lea ceas – avem santiere navale bune, inca mai e ceva si din industria aviatica si cu programe de achizitie derulate in mod intelept se pot reface si capacitatile industriale pentru trupele terestre.
Buna tuturor.Stie cineva de ce nu se modernizeaza avioanele MIG-29 care le mai are RO in dotare ?
Poate pt. ca nu mai au motoare (au fost vandute polonezilor) in plus revitalizarea (RK) se face in Rusia, deci…….
Pentru ca cele ramase nu sunt in dotare ci in cimitir….
Aici fusese o idee, dar contextul nu mai e acelasi:
http://www.rumaniamilitary.ro/mig-29-sniper-cea-mai-simpla-solutie
@ viorel, ca nu mai avem de ce.
Referitor la avioanele MIG-29. Citisem luna trecuta pe novinite, site important de stiri bulgaresc, ca cel mai porababil bulgarii isi vor revitaliza MIG-urile 29 in Polonia!
Mda, am comentat si noi, alea 2 sau cate le mai zboara?
mai lasati Mig-urile 29 in pace oameni buni. Nu mai sunt , gata. Place nu place incepe o era noua in aviatia romana odata cu F-16
Vechi mana a treia au capacitatea de „six-on-six” in lupta BVR folosind AMRAAM. Sunt modele mai vechi dar concepute ca vanatori agili si pentru lupta WVR capitol la care Bock-urile 50/52 au mai pierdut pentru ca s-au mai ingrasat odata cu varsta. La resursa stau mai bine decat niste Mig-29 noi. A nu trebuie sa fim fericiti ca sunt doar 12 ca vin din anul 20xx ca sunt mana a 15-a. de fapt nu trebuie sa ne manifestam fericirea intr-un fel anume. Astea sunt ma rog vor fi si cu ele vom defila. Daca vom reusi sa ajungem la 48 intr-un interval de timp mai scurt decat cel estima vom putea incepe sa zambim.
Treaba e ca nu ajungem cu ele la 48.Vezi tu,mamaliga a explodat cam de un 1 an in Ucraina,anul trecut pe vremea asta eram destul de sigur ca se va misca ceva dar…soc si groaza …nimic ! Nimic frt intr-un an ! Nici macar al doilea escadron de F16,nu tu Saur,nu tu TBT,nu tu arma de asalt,nu tu modernizare HAWK,nu tu modernizare fregate,nu tu tancuri,nu tu AA cu raza lunga…a trecut un an degeaba.
N_auzi ca din 2017 conform pactului intre partide ( :))))) ) se vor da bani pentru inzestrare?
Realitatea tragica este ca am avut timp si amavut si bani dar le-am irosit pe amandoua.Acum doar cum ne-o fi norocul si aliatul.
uite unul care gandeste cum ai place lui Flogger 🙂
atata s-a mai putut acuma, dupa ce s-a furat tot, numa 12
ca sa gandim pozitiv 🙂 is bune si alea, putea sa fie nimic si sa platim etern pe altii sa ne fucka polutzia aeriana
cum ai spus, alea coispe trebe privite ca o platforma rapida cu senzori suficienti si cu raza suficient de lunga de actiune, cacare platforma poate cara diverse chestii interesante, AMRAAM, diversi pods de recunoastere sau bruiaj si la o adica daca ai platforma operationala la Fetesti si iti trimite aia niste harpoane sa le atarni de piloni si deja s-a schimbat calimera prin zona, dai cu harpoane pana in curte la maidanezi dupa catzeaua aia moscovita mare crucisatoare cu care se mandresc maidanezii atata 🙂
deci intri in alta categorie de capabilitati
dupa aia interoperabilitatea cu F16 venite din mUE in caz de ceva(vezi sa nu 🙂 ) sau si mai probabil de la americanci
48 nu vor mai fi si nici nu ar mai avea rost, probabil 24
Eu sper ca vom ajunge sa si zambim.
chiar si de vom ajunge sa zambim, zambetul o sa fie cam stramb si stirb…
Vom ajunge să zîmbim. Ceilalți vor plînge, dacă vor mai putea. Nu e dreaq chiar așa de negru cum pare…
Examen national
Subiect unic:
Prezentati in cateva cuvinte crucisatorul rus, clasa Slava din Marea Neagra.
Rezolvare:
„catzeaua aia moscovita mare crucisatoare ”
Rezultatul corectarii: FB- promovat
Acum recitind comentariul tau iti spun ca nu mi-ar fi trecut vreodata prin cap sa descriu in felul, ba nu in halul asta, frumusete de nava.
Am si eu o nelamurire avioanele f16 care sint modernizate si se antreneaza pilotii romani pe ele la portughezi la ce standard sint modernizate cum sin astea vor fi si celelalte care le modernizeaza in sua nu spune nimeni la ce stadiu sint modernizate
Da cautare pe net pentru MLU tape 5.2 si te lamuresti.
inca un off, n-am unde, sunt satul de Contact…
http://www.mediafax.ro/politic/iohannis-l-a-eliberat-din-functia-de-consilier-prezidential-pe-george-scutaru-13942138
ouaouuaouu..what’s up pussycat?
sper ca nkvd-istu’ sa nu ajunga la SIE…avem destul cu un sorosist la SRI…
L-am cum l-am urmarit eu pe George Scutaru, e o veste proasta ca l-a eliberat din functie.
Chiar incep sa ma intreb daca n-o tragem si noi spre est, cu Iohannis asta.
„La cum l-am urmarit”. Mai scrie omu’ in graba…
ala care urla ca trebuie desfiintat SRI?
cu janes o luam la vale via nemtia, ca sa nu bata la ochi asa tare
Daca vroia sa-l inlocuiasca cu MEDIAFAXul, ce ai tu, mataluta, cu coada de topor?
de ce nu il inlocuieste cu RT direct
Sputnik ii va fi „calauza”…
Nu cred ca pare o mare pierdere… probabil i s-a dat taskul sa faca strategia de aparare a tarii si a dat fail, asa ca l-a schimbat…
cat ar insemna 24 F-16 (0:00 – 0:20) sau 48 (0:21 – 0:59) 🙂
https://www.youtube.com/watch?v=bwhBQx76WHY
goagal „f-16 elephant walk”