Israelienii s-au dus cu sistemul lor modular de rachete tactice in Peru, tara care are in dotare BM 21 Grad rusesti si se gandeste ca ar fi momentul sa le schimbe, iar IAI Lynx poate fi un candidat de luat in seama.
Astfel sistemul MLRS Lynx este unul modular care permite folosirea a mai multor tipuri de rachete tactice – chiar si balistice – folosind acelasi sasiu, un camion 6×6 la alegerea clientului.
Lynxul ofera rachete clasice calibrul 122 (ghidate sau mai putin ghidate) cu bataie pana la 20km si cate 40 de bucati per lansator sau rachete calibrul 160mmm LAR 160 cu bataia maxima de 45km si 26 de rachete pe masina, ori rachete calibrul 300mm – EXTRA cu raza crescuta de pana la 150km.
Optional se pot folosi si rachete balistice Deliah-GL cu o raza de 280 de km, sau rachete tactice de inalta precizie LORA.
Din enumerarea de mai sus sunt convins ca ati recunoscut ca si noi avem ceva din Lynx si anume rachetele LAR 160. Pacat ca nu avem si restul arsenalului si tot pacat ca Armata nu a integrat inca racheta tactica calibrul 122mm cu raza extinsa – dezvoltata deja in industria romaneasca- de 45km.
Nu mai spun cat de frumos ar fi fost sa avem astazi si EXTRA cu raza de 150km sau chiar Deliah-GL…
GeorgeGMT
Delilah-Gl … nu m-as arunca la ea. Cu un adversar cu antiaeriana bine pusa la punct arunci pe geam 1 milion de $. As folosi, mai degraba, Predator-Hawk, tot a lor (viteza, raza, payload, pret redus)
Lora in schimb ………. eh.
Ei lasa, nu mai fi asa pretentios… ca la noi in curte e cam jale.
Nu sunt pretentios dar scula respectiva e buna pentru misiuni de precizie antiinsurgenta.
Zboara cu 0.4 Mach la 7-8000 m, hoinarind (loitering) in cautarea/asteptarea tintei/momentului oportun, dupa care coboara in picaj cu 0.8 Mach.
E tinta sigura pentru Buk / Pantsir / TorM2.
Pe o zona acoperita de antiaeriana, mai bine dai cu Predator Hawk: 250km raza, 200kg payload, in jur de 4 Mach, cca 7-800.000 $.
„Cu un adversar cu antiaeriana bine pusa la punct arunci pe geam 1 milion de $”
Bre Eroule, matale mereu ai fost speriat de cifre 🙂 🙂 , o fi de la meserie…
Daca ai fi fost curios sa vezi cat de mare e racheta fara booster, ca ala saracu se consuma asa in el de suparare si se largheaza, ai sa realizezi ca nu-i asa de usor de doborat.
Fiind o ragalie mica, un cilindru de 2.7m ce zboara la numa 8500m, nu-i asa de usor de dat jos…tragi cu BUKul si probabil nu se declanseaza focusul de proximitate sau n-o nimereste iar cu artileria de 30mm nu batzi pana acolo
Are datalink si operatorul cu joystickul selecteaza pe unde face loitering, si nu trebuie neaparat sa se duca cu ea in gura lansatorului sau a tunului AA si in plus isi alege ce pana lui vrea sa loveasca si din ce unghi si directie loveste
Daca aia nu stau cu C-RAM-ura de maslin peste tot nu cred ca e asa de usor de doborat
Si dupa aia daca ataci un high value target care e musai sa dispara nu tragi singura racheta pe care ai cumparat-o, mai iei pe datorie de la carciuma satului din banii de la alocatia aia marita si trimiti si tu mai multe, or dobora bubulanii una cu prastia, una or prinde-o cu lasoul dar a treia e probabilitate mare sa le bubuie in capatzana…
Insa s-ar putea sa ai dreptate, nu arunca astia banii pe Delilah GL/SL/HL, mai degraba isi platesc soldele si mai angajeaza niste angajati civili la SMFA, ca e prea multa treaba pe acolo si nu mai fac fatza 🙂 🙂
E Delilah-GL, nu Deliah. Si e racheta de croaziera, nu balistica.
„Optional se pot folosi si rachete balistice Deliah-GL cu o raza de 280 de km, sau rachete tactice de inalta precizie LORA.”
rachete balistice Delilah-GL sunteti voi la creieri 🙂 🙂
„Nu mai spun cat de frumos ar fi fost sa avem astazi si EXTRA”
Parca au facut tragere cu Extra in poligon neregulat, parca a pus Eroul link, ca l-a vazut cu ochiu lui de vultur de sticla, de sticla ochiul sau de sticla vulturul, ca nu ma lamuresc 🙂 🙂
Asta inseamna ca macar ai bantuie asa vag si pe la oarece distanta in laterale ideea ca daca s-o nimeri si daca s-o povesti si daca s-o potrivi si daca or avea chef si daca or avea si bani pt asa ceva, atunci nu Doamne fereste sa cumpere dar macar sa vada ca functioneaza si ca pot sa ceara in urgenta ajutor …
Ca de ce sa dea banii pe ele 🙂 🙂 mai bine stau fara si in caz de incep sa tzipe ajutor si primesc pe datorie 🙂
Pai daca testarea s-a lasat si cu o integrare, s-ar putea sa aibe o clauza de genul celei la Derby, adica sa acceseze rapid un mic stoc israelian in caz de… Chiar nu m-ar mira.
or sa acceseze un r#a#h#a#t pansat…
una e sa ai munitia in depozit…
si alta e sa depinzi de o decizie politicaca daca primesti munitzia sau nu…
ca poate suna rusii la tel-aviv si ai intreaba ce rachete si ce tehnologie nucleara nu ar prefera sa le livreze iranienilor
Eu ziceam de clauza, nu daca livrarea s-o face sau nu 🙂
pai daca avem clauza si nu se face livrare, clauza aia ne-o bagam in c#u#r(asta nu e fel de mancare 🙂 )
daca vrei armament trebe sa-l ai in depozit, altfel nu se stie, se defecteaza pista de decolare din Israel
dar am mai zis eu ca astia doar bifeaza niste activitati , probabil de ochii NATO ca sa para si ei interesati sa nu-i urecheze aia ca nu se ocupa cu apararea si ca asteapta sa fie aparati pe banii altora, dupa aia se duc acasa linistitzi si happy days 🙂
nu mai desparti rahat, ca e un fel de mancare 🙂
Derby masturba balansul regiunii… și era NO-NO la purtător, dar personal am încredere că evreii ni le livrează rapid pnv câteva zeci. Poți întreba dar îți zic sigur că „funcțiile” sunt active și se simulează frecvent la antrenamente. Au existat ceva erori, dar erau datorate funcționării defectuoase a modulelor de memorie, înlocuite între timp pe C. A-urile mai pățeau blocaje în uz.
Da ca A-urile si aveau cum sa traga BVR cu radar de la Dumnezeu ca Elta EL 2032 nu aveau…..deci ce erori aveau A-urile pana la urma?
Nu acolo, la calculatorul e misiune. „Normal” că nu avea radiolocator modern și sist de achiziție/procesare, costă scump și au zis că nu le trebe mai multe interceptoare – fază greu de interpretat pt mine.
Că era sau nu din cauza modulului de memorie, asta nu o pot certifica, doar că mai „pica” interfațarea și te uitai la poze sau erau afișate erori… Nu mai contează acum, că le-am scos, de aceea dezvălui treaba.
He he suntem moderați! Dar mai bine scoateți complet cometariile.
automatu’-i di vina 🙂
Na pi tocmai de aceea cred ca cea mai buna optiune ar fi fost 48 de LanceR C-uri + 10 duble si gata. Am mai scirs-o o data mai demult aici, astfel poate am fi avut bani de MIG 29 Sniper sau de altceva ca si trupele terestre sunt in suferinta de dotari la mai toate capitolele.
Să zicem, dar nu banii erau problema la Sniper, am scris în clar și cu detalii.
Ref. la programul LanceR, eu mă gândeam mai exact la un alt mix, adică nu 75 vânătoare-bombardament, unde 21 nu e în elementul lui (mă refer la încărcarea alară, rezervă de putere, rază și profil de atac/viteze degajare) și 25 pur-sânge. Mă gândeam cum ar fi fost ca proporția C să fie mai mare, „în dauna” A. Pe de altă parte, ideea era de uniformizare a flotei, odată cu scoaterea preconizată a unor platforme (de bine) precum IAR-93 – cvasi inutil, MiG-23 – un 21 prea complex și scump, 29 mult prea scump și improbabil de ținut la zbor etc. Astfel, ceva trebuia să preia atribuțiile aer-sol, măcar în relativ, ale acestor platforme scoase. Oricum, decizie dificilă. Cred că, doar retrospectiv vb, încă 10-15 C în plus erau tare utile acum, când am rămas cam doar cu ele. Ce e bine e că vb de varianta cea mai potentă și utilă a LanceR. Cam așa văd lucrurile.
@ Flogger – LanceR C-urile puteau face si A/G fara probleme asa ca nu stiu daca ar fi fost nevoie de A-uri in RoAF after all….era destul sa ai un demonstrator de A pentru clientii mai zgarciti la pret si mergeai mai departe cu B si C pentru dotarea proprie de aia ma gandeam la 48 de C-uri.
Daca restul le pastram pentru a fi ulterior modernizate sau folosite pe masura ce resursa expira la primele cred ca azi stateam mai bine.
Din pacate insa calculul de atunci a fost altul si era greu de prevazut evolutia internationala a regiunii.
@Mecanicu
Si A-urile aveau un radar mai vechi, „The LanceR A is equipped with the Elta EL/M-2001B radar”
„Elta EL/M-2001B is a relatively simple range-only radar for air-to-air and air-to-ground applications”
Nu stiu daca ala putea dirija Derby asa ca macar teoretic sa poata lansa si alea, nu neaparat BVR la 40km ci catre tinte mai apropiate, Derby 4 e derivata din Python si e marketed ca short-range to BVR missile
In principiu trebuia sa poata comunica cu racheta numai sa-i spuna unde e tzinta si sa traga, din cate stiu cel putin versiunile initiale de Derby nu aveau datalink si update modes, nici astea noi nu mi-e clar daca au
„Apparently, it still lacks an in-flight datalink, and must rely on last-reported position before switching to active mode.”
Da, dar atunci ce te faci când încadrezi BVR și anagajezi WVR, sau aproape??? Ce sens mai are Derby sau oricare alta, când aceea și treabă o faci cu R-73?
Ideea integrării R-73 era tocmai da a avea dinții cei mai ascuțiți (din ce aveam pe stoc).
Pai nu stiu ce ne facem fetelor 🙂 ca nu inteleg de ce te certi cu mine…
Sunteti totzi cu nervii cam in pioneze de cateva zile, mai luati o pauza 🙂 🙂 🙂
Eu doar i-am spus Mecanicului ca teoretic probabil era posibil sa lansezi
Derby si de pe A-uri.
Ca nu-l foloseai la valoarea maxima, nu-l foloseai…
Am scris ca chiar si evreii il marketeaza ca short-range to BVR missile, e derivat din Python si deci poti sa-l folosesti cu succesuri si de aproape, daca numai asta ai acrosate de piloni, in fond decizi daca faci economie si plange ma-ta sau nu faci economie si plange ma-sa
Oricum, Derby e folosibil probabil 8tim prin anvelopa 20-30km
La mai mult o suje pt ca nu are datalink ca AMRAAMul si daca nu are datalink avionul tinta manevreaza si pana isi porneste Derbyul radarul cand ajunge in zona in care a fost trimis nu mai gaseste acolo nimica sau il gaseste la distanta suficienta ca sa nu mai aiba enerjie si resursa pt manevra ca sa-l mai prinda p’ala
La alea cu datalink racheta primeste updates si manevreaza continuu catre tinta care e manevriera si dansa si astfel racheta odata adusa in preajma tintei are probabilitate mult mai mare de lovire
http://defense-update.com/20150220_i-derby.html#.VWRfi8-qpBc
Poate varianta asta de I Derby are si data link cu mid course update desi niciunde nu se lauda cum fac ghidajul.
@ GSG-ule nu prea cred ca ELTA EL/M-2001B era capabil de ghidaj BVR sau de lock on pe tinta in domeniul BVR. Este greu de crezut chestia asta.
Radarul asta este mai mult pentru desemnarea liniei de impact a proiectilelor in aer-sol si probabil aer-aer este capabil sa conlucreze cu casca DASH spre a da date initiale de distanta pana la impact a rachetelor IR.
Nu trebuie sa fie capabil de ghidaj BVR, am scris deja ca:
„Nu stiu daca ala putea dirija Derby asa ca macar teoretic sa poata lansa si alea, nu neaparat BVR la 40km ci catre tinte mai apropiate, Derby 4 e derivata din Python si e marketed ca short-range to BVR missile”
si ca Derby4 poate fi trasa cu succesuri si in WVR si ca oricum in BVR la distante mari nu straluceste din cauze de lipsa
si am scris si ca, daca ala putea sa comunice cu racheta, putea s-o lanseze fara greturi si in 10km, Derby nu are datalink deci Nutzi trebuia cine stie ce filozofie de radar si datalinkuri s-o lansezi, o lansai la 10-15-20km cat o detecta radarul ala si dupa aia racheta isi pornea radarul propriu cand ajungea in zona tinta, si Dzeu cu mila…
daca radarul si computerul de bord puteau sa comunice cu racheta respectiva pe A-uri, n-am de unde stiu sigur, dar asa la mintea prostului ca a mea nu era absolut imposibil…in fond nu stiu exact ce si cum au integrat aia…
ROMANIA a realizat prototipul rachetei de 273mm cu bataie maxima de 150 km.nu inteleg de ce nu a intrat in productie,a fost realizata de o firma romaneasca, am vazut pozele cu prototipul rachetei pe adresa situ-lui firmei.daca va intereseaza pot cauta adresa situ-lui.tot acolo am vazut racheta de 122mm cu bataie de 45km.
Romania nu a realizat prototipul . Ce s-a expus era un mock-up.
Se facusera studii pentru motor, bombleti ,sistemul de conducerea focului, containerul de lansare , toate finantate prin programele nationale de cercetare .
Programul se referea la racheta cal. 273 mm cu bataie minima de 80 km .
Dupa cum se vorbeste problema e urmatoarea :
Motorul ar fi trebuit sa fie unul cu pulberi compozite , Romania stapanind tehnologia in 1989 , instalatia fiind realizata integral dupa ce Ceausescu a fost convins cu greu sa dea banul pentru import de utilaje de completare .Era denumita instalatia ALN 300 Pulberi Compozite si a fost pusa in functiune in 1988 la Combinatul chimic Fagaras.
Sau Nitramonia , cum ii ziceau microbistii
.A fost trecuta in ” conservare ” dupa 1990 , si apoi trecuta la vanzare de catre un lichidator judiciar in 2011 .
Insolventa .
Fisa de vanzare era realizata foarte clar, instalatia cu toate acareturile, tehnologia fiind secret de stat. De acolo inainte, nu mi-e clar .
Dumnezeu cu mila .
http://www.primaria-fagaras.ro/urbanism/PUG-2013/s/studiu%20combinat.pdf
Nu știi dacă s-a și vândut? Că nu apare vândută, nici conservată.
Nitroporos s-a vandut, la interagro, cui altucuiva
sub forma de „active” de catre un lichidator judiciar
functioneaza probabil ca si amonil
Întrebam de instalațiunea instalantă, paul, sau zică că s-a dat cu de toate, și patente și echipamente scumpe, sau doar hale și platforma ind.?
cu totul
cred ca alea nici nu mai sunt la locatie ce era functional
pe situl http://www.mirsand.ro incatalogul de produse apare si lovitura reactiva de 273mm.carfil brasov incatalogul de produse apare pt.prima oara lovitura termobarica pt aruncator RPG7si un proiectil pt. aruncatorul de 120mm cu bataie de 15500metri.stiam ca ROMANIA are mai multe proiecte pt.arma termobarica,dar pt prima data apare ca un produs de serie.
Lovitura termobarica pentru AG 7 (RPG 7) a fost omologata si se afla deja in dotare, despre celelalte doua proiecte din pacate nu s-a mai auzit nimic.