Conflictele și crizele declanșate la porțile continentului european arată că anii de pace în Europa au trecut, a declarat joi ministrul polonez al apărării, Tomasz Siemoniak, la o conferință de presă comună cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, desfășurată la Zagan, în vestul Poloniei, relatează AFP.
‘Politicieni și mass-media, trebuie să spunem opiniei publice că perioada de zeci de ani de pace în Europa după terminarea Războiului Rece a trecut’, a spus Siemoniak, după ce a asistat împreună cu Stoltenberg la un exercițiu al Forței de Reacție Rapidă a Alianței (VJTF: Very High Readiness Joint Task Force).
‘Amenințările în jurul Europei sunt tot mai numeroase: criza ruso-ucraineană, gruparea Statul Islamic, criza complexă din Africa de Nord. Nu vom putea să ne apărăm mai bine bunăstarea europeană fără să facem mai mult pentru securitatea noastră’, a adăugat ministrul polonez al apărării.
La rândul său, Stoltenberg a semnalat că miniștrii apărării din statele NATO vor discuta la reuniunea ministerială de săptămâna viitoare inițiativa pre-poziționării unor echipamente ale Alianței în Europa de Est, subliniind că încă nu s-a luat o decizie la acest capitol.
La primele aplicații de anvergură ale VJTF, începute săptămâna trecută în Polonia, participă circa 2.100 de soldați olandezi, cehi, germani, norvegieni, polonezi, lituanieni, belgieni, americani și unguri. Crearea acestei forțe de reacție rapidă a fost decisă la summitul NATO de anul trecut, cu obiectivul de a da încredere statelor din flancul estic al Alianței, care se tem de Rusia.
AGERPRES/(AS — autor: Sorin Popescu, editor: Ionuț Mareș)
Românii nu participă la foța de reacție rapidă?
Sunt de acord cu ce a declarat polonezul. Lideri de la noi in schimb declara pace si liniste doar suntem in Nato.
Cred ca apx. toti care citesc acest site au aceiasi frustrare si dezamagire despre armata romana.
Asta(polonezul) este un bou. Astfel de declaratii nu se fac. Foarte bine ca liderii de la noi declara pace si liniste, nu e normal sa escaladezi o situatie conflictuala prin declaratii de razboi. Cine isi doreste razboi o sa-l aiba si chiar daca ar iesi invingatori contra rusilor, cu pretul cator zeci de milioane de vieti? Sau poate iti imaginezi ca mor doar rusi. Razboiul nu este un joc de calculator unde daca esti omorat o iei de la inceput. Asta nu inseamna ca in cazul unei agresiuni a Rusiei nu trebuie sa ripostezi, ba din contra trebuie sa ripostezi scurt, prompt si usturator. Dar daca faci declaratii belicoase(polonia) atunci incep sa cred ca iti doresti neaparat un conflict. Si nu mai aduc in discutie factorul atomic..
fantoma armatei romane* ca doar numele a ramas
Pai si cam are dreptate omu’ ! Noi zici ca stam in Coreea de Nord (astia macar au armata ), nu se aude si nu se vede nimic! Totul e frumos si la locul lui …
Nu zice nimeni gata incepe razboiul !! Dar misca si tu cu niste achizitii de baza ….
http://adevarul.ro/moldova/actualitate/discursulamenintator-putin-ascunde-adevar-inconfortabil-1_558398f9cfbe376e356fa4cd/index.html
Cititi articolul asta. il recomand cu caldura…este cat se poate de interesant! 🙂
Ba pardon. Ala ar trebui sa bea mai multa apa plata si mai putina votca!
‘Politicieni și mass-media, trebuie să spunem opiniei publice că perioada de zeci de ani de pace în Europa după terminarea Războiului Rece a trecut’
Pia ca cam asa :
Pactul de la Varsovia s-a desfiintat la 1 iulie 1991. Sa zicem ca nu are importanta ca la 3 octombrie 1990 se reuneste Germania. Sa zicem ca de fapt in ’89 premizele politice ale razboiului rece erau duse… ca de prin ’86 destindere.
Oricum nu sunt 30 de ani si asta vorbeste de parca ar fi trecut 50 ..
Insa Betivania Sa Alcoolica „uita” ca intre 31 martie 1991 si 12 noiembrie 1995 a fost ceva razboi prin Croatia. Ma rog a fost si prin Transnistria da’ pe asta s-ar putea sa nu il doara decat catolicii sai ..
Apoi a fost Kosovo – 22 aprilie 1996–11 iunie, 1999 .. Polonia find printre participantii de partea „cea buna” (pe vremea aia extremistii islamici erau „buni”)
A se observa ca betivanu* considera ca…conflictu’ ruso-ucrainean nu ar fi prin Europa ci undeva prin Magreb sau zona ISIS …
*ca…cam asa este polacu. Bea 2 pahare si se baga sub masa.. Nici o paguba unii aveau mueri misto!!! (acu 30 ani pe litoral samd)
Foarte corecte observatiile. Declaratii demne de un idiot politic si nu de un ministru NATO.
Polacu’ latra si el dupa cum i se traseaza.
Bine zis! Putem adauga si conflictele din Nagorno-Karabach, Cecenia, Osetia si Abkhazia (din anii ’90). Nu a fost pace in intreaga Europa dupa razboiul rece.
Da cati crezi ca se gandesc ca si Caucazul este in Europa ?!
Exact! Multi europeni habar nu au ca Europa se intinde pana la Volga, muntii Urali si Caucaz. Si asta inseamna ca si Rusia si tarile caucaziene sunt europene.
Dupa parerea mea Europa ar trebui sa aibe in perspectiva ( nu pt. anul asta sau care vine.. ) radicalziarea unui stat musulman precum Turcia… o fi el in NATO acum, dar asta nu inseamna ca peste ceva timp, cu un stat islamic lasat sa se dezvolte si sa aiba deja trust de propaganda, Turcia nu o sa alunece spre taramuri care acum pot parea imposibile… Asta ar fi cu adevarat o problema majora…rusii la est si niste turci radicalizati impreuna cu o mare parte a orientului la sud. Noi… poate sa ne aparam in munti… ca mai mult de atat, nu stiu ce am putea sa facem.
Au si polonezii prostii lor…sau poate traducerea e de vina 🙂
Acum sincer, ati cunoscut voi o perioada mai mare de 25-30 de ani prin zona noastra in ultimele secole fara sa avem un conflict sau o schimbare sociala majore?
Ca-categoric-calm ecuatorial 🙂 nu se poate numi regiunea asta!
Dar am o nelamurire: nu cumva totul este premeditat? O noua cursa a inarmarilor ar fi ideala pentru producatorii de armament dezamagiti de sfarsitul razboiului rece. Asta ca sa nu o dau in teoria conspiratiei cu cine stie ce grupuri oculte 🙂 In fond, cand le era lumea mai draga fabricantilor de arme, care lucrau de zor la Abramsi, Leoparzi, Sukhoiuri, MiG-uri, Chalengeri, surpriza!, a dat faliment URSS-ul si s–a spart si toate planurile, cincinale sau nu, s-au dus de rapa. In fine, sper sa ma insel.
Teoriile conspiratiei de obicei sunt exagerate cu tente paranoice.
Dar un sambure de adevar exista si aici, interesele marilor jucatori pe piata nu tin cont de scrupule si un razboi poate fi mai mult decat bine-venit daca le serveste scopurilor.
Industriei de armament americane i-a convenit de minune toate treaba cu teroristii si 11 septembrie fiindca au avut pretextul sub care au investit sume uriase in armament.Dupa caderea URSS a fost nevoie de un alt factor pe care sa-l demonizeze si care sa justifice bugetul armatei.
Nu spun ca americanii ar fi orchestrat atentatele, spun doar ca pe de o parte a convenit de minune anumitor factori interni.
Cei care nu sunt de acord si considera exagerat ce am spus ar trebui sa se gandeasca la personajele care conduc marile companii, in special de armament.
Credeti ca acesti domni si-ar sacrifica o parte din profit in scopul unei lumi mai bune, pacifiste, sau ar prefera zone de conflict care sa le sporeasca puterea prin vanzarea de armament?
„Realpolitik”este termenul care defineste o parte importanta a lumii de astazi, mai mult decat principiile si ideologiile.
Baa, analistilor: Europa e o bucata de tort mult prea zemoasa si cu prea multa frisca . Polski are dreptate: unde te uiti in jur toata lumea da navala la pomu laudat. Pe margine rusu baga batu prin gard. din mediterana inoata unii ca delfinii sa ajunga pe sfantul pamant european cu beneficii si libertate.
Voi cat credeti ca o sa-i mai tina Putina in lant pe rusnacii lui ? Aia de-si taie capetele cat credeti ca o sa mai rabde dogoarea desertului cand in europa sunt paduri intregi de blocuri si multimi de civili la adapostul carora razboiul devine egal si pentru ala cu tehnologie cat si pentru ala fara ?
Iar europenii prea s-au dedat la lenea democratiei in timp ce pe margini unii isi ascut iataganele iar altii isi freaca de zor rachetele.
Cat credeti ca o mai tine pana la urmatorul mare amestec de haplogrupuri ca sa fiu in ton cu tendinta zilei !? 🙂
Pentru arabii fundamentalisti este mai important Ierusalimul decat Europa. Israelul este ghimpele in coasta ISIS.
ISIS -o creatie CIA-MOSAD
,,Lesul,,-are dreptate!
la orizont sunt norii negri ai WW3.Scenariul e scris !
Grecia pica -turcii vor niste insule-langa greci sar rusii si scapi de doi nebuni-erdogan si putin!
asta e!jocurile sunt facute!
doar se asteapta scanteie si dupa BUMMMMMM!!!!
Daca intr-adevar ISIS este creatia CIA si Mossad, atunci mi-e teama ca evreii si americanii s-au pacalit. Ierusalimul este premiul cel mare, asa ca este doar o chestiune de timp pana cand arabii extremisti isi vor indrepta atacurile catre Israel. Sunt curios cum vor reactiona Hamas si Fatah, care vor o Palestina independenta, dar vor conta si actiunile rusilor si Iranului.
De abia aștept să văd Isis atacând ISR…ca în filmul ala cu Clive Owen în rolul lui Arturius…ține bine minte chipul acesta pentru ca va fi ultimul lucru pe care îl vei vedea înainte să mori. Parcă asta era replică dată saxonului :). Cam așa și cu Isis.
Singurii care inseamna pericol
Pardon reiua
Singurii care inseamna pericol sunt rusii … Singurii care au tehnologie si forta.
iae care se zbenguie prinm Mediterana .. ce forta navala au ?!
Da nebunii din ISIS?
Pe bune in lumea musulmana „apropiata” noua un singur stat serios : Turcia. Are oameni. a dezvoltat ceva tehnologie (insuficenta!!) ….
Restu? Arapeti!! maratonisti!! Aia batuti in 6 zile, aia batuti de Yom Kippur, aia care scufunda razboiul cu maratonu !!! Aia pe care turcii i-au calarit de le-au lungit urechile!!! Ca la magari …. Oameni ioc (adica capabili sa lupte si sa conducta o lupta!), tehnologie de import ce pericol reprezinta?!
(acu sa o zic p’a drepata. Am si stramosi de alte origini Si unii dintre ei considerau musulmanii drept niste furnizori f necesari ptr un om civilizat,. Doreau ceva pamant? Niste vite? Muieri in plus?! Giuvaericale? Musulamanii le „ofereau” si se multumeau cu o lovitura de sabie! Harst! Ma rog acu unii isi pun centuri .. da tot nu fac fata … harsht! )
Trei companii europene au semnat un memorandum cu Gazprom pentru construirea unui nou gazoduct care să ocolească Ucraina şi sa livreze gaze Europei după 2019, anul în care Rusia susţine că va opri tranzitul prin ţara vecină.
În timpul forumului economic de la Sankt Petersburg, oficialii Gazprom s-au înţeles să construiască gazoductul amintit împreună cu trei companii europene, scrie Gazeta.ru, citată de Courrier International. Memorandumul a fost semnat pe 18 iunie cu germanii de la E.ON, cu austriecii de la OMV şi cu anglo-olandezii de la Royal Dutch Shell.
Gazoductul ar urma să aibă o capacitate anuală de 55 de miliarde de metri cubi, la fel ca şi gazoductul Nord Stream (ce face legătura cu Germania), care este deja în funcţiune.
http://m.cotidianul.ro/article.php?id=263467