Unirea este sau nu viabila?!

Opt mituri anti-unire, DEMONTATE. Adevărul despre ce beneficii ar avea România din unirea cu Basarabia

phpThumb_generated_thumbnailjpg

Miturile anti-unire sunt teorii promovate, amator sau profesionist, de cei care își manifestă scepticismul faţă de procesul de reîntregire a ţării. Mimând pragmatismul, ei spun despre unirea Basarabiei cu România că „ar fi frumos, dar nu se poate” și invocă, în acest sens, argumente de ordin economic sau strategic.
Fără să contrazică adevărul istoric, că Basarabia e parte din terioriul românesc, retorica scepticilor induce nesiguranţă și teamă, sugerând pericole majore: instabilitatea economică, apariţia unei minorităţi incontrolabile sau a unei corupţii imposibil de eradicat. Cât adevăr și câtă dezinformare/manipulare se ascunde în toate aceste teorii?
MITUL 1 – „România nu are nevoie de rușii din Basarabia”
Dezvoltată, ideea sună așa: „România n-are nevoie de o regiune cu aproape 40% populație rusofonă, care ar face din problema minorităților o piatră de moară, după ce problema maghiară a fost oarecum depășită”. Cât adevăr ascunde această teorie?
Conform datelor oficiale prezentate de Biroul Naţional de Statistică al Republicii Moldova, la referendumul din 2014 populaţia acestei ţări era de 3.555.159 locuitori. Nu au fost încă date publicităţii datele referitoare la naţionalităţile de bază însă, conform rezultatelor precedentului referendum (2004), doar 8,4% dintre cetăţenii Republicii Moldova s-au declarat ca fiind de naţionalitate ucraineană, 5,9% – ruși, 4,4% –  găgăuzi, 1,9% – bulgari și 1% – alte naţionalităţi.  78,5% din cetăţenii Republicii Moldova s-au declarat moldoveni, iar 2,2% – români (n.r. – conform unor date preliminare, această cifră a crescut, în 2014, la 23,2%), ceea ce ne arată că procentul etnic românesc este de 80,7%.
Prin comparaţie, la recensământul efectuat în România în 2011, 88,9% dintre cetăţeni s-au declarat români,  6,5% – etnici maghiari, 3,3% – romi, 50.900 de persoane – ucraineni, 36.000 – germani, 27.700 – turci, 23.500 – ruşi (lipoveni) şi 20.300 – tătari.
Populaţia de etnie maghiară înregistrată la recensământul din 2011 în România a fost de 1.227.600 persoane. Ȋn Republica Moldova trăiesc 201.218 cetăţeni de etnie rusă și 282.406 de ucraineni. Ȋnsumaţi, sunt de trei ori mai puţini decât numărul etnicilor maghiari de la noi.

MITUL 2: „Nu toţi cei care se declară moldoveni sunt și români”

Este o teorie promovată de rusofili și de cei care nesocotesc istoria. „Moldovenii sunt români! Noi, rușii, le-am dat numele de moldoveni, dar ei sunt români!”, a declarat recent Vladimir Jirinovski, într-un interviu acordat unei televiziuni ruse.
Jirinovski, liderul Partidului Liberal Democrat din Rusia, este cunoscut ca fiind un naționalist excentric. Declarația sa recentă contrazice „teoria moldovenismului”, promovată de filorușii și rusofonii care au tot încercat, vreme îndelungată, îndoctrinarea populației din Basarabia și alterarea coeziunii culturale, lingvistice și spirituale dintre românii de pe cele două maluri ale Prutului, scrie timpul.md.
Mitul promovat de rusofili este demontat chiar unul dintre idolii lor, de însuși Jirinovski.
MITUL 3: „România nu se poate lega la cap cu Transnistria”
Altfel spus, „România n-are nevoie de o regiune cu un conflict înghețat în interiorul granițelor sale, adică de Transnistria”.
Este adevărat, în Republica Moldova există un conflict îngheţat, vechi de peste două decenii, însă această stare de fapt nu reprezintă un obstacol de netrecut în calea regăsirii unităţii naţionale româneşti. Regimul separatist de la Tiraspol nu se bucură de niciun fel de recunoaştere internaţională, nici măcar din partea Federaţiei Ruse, stat care îl protejează şi îi asigură existenţa.
Platforma Unionistă ACȚIUNEA 2012, o coaliție de organizații non-guvernamentale și grupuri de inițiativă care susțin unirea Republicii Moldova cu România, militează pentru Unirea celor două state româneşti în graniţele lor actuale, recunoscute internaţional. „Internalizarea conflictului transnistrean între frontierele statului român unificat nu reprezintă un fapt fără precedent. În Uniunea Europeană există exemplul Ciprului, ţară care a fost acceptată în Uniune, deşi găzduieşte încă din 1973 un conflict îngheţat, iar trupe ale unei ţări nemembră UE sunt prezente pe teritoriul acesteia, împotriva voinţei sale. Prin urmare, ca şi în cazul Ciprului, Acţiunea 2012 este de acord că România va trebui să continue negocierile în vederea găsirii unei soluţii paşnice pentru rezolvarea conflictului existent”, se precizează pe site-ul actiunea2012.ro.
Platforma Unionistă ACȚIUNEA 2012 consideră că e nevoie ca România, până la rezolvarea problemei Transnistriei, să stabilească „o linie de demarcaţie atent securizată cu dotări de nivel european la limita de vest a zonei controlate de separatişti. Aici se vor afla atât punctele de trecere a frontierei Uniunii Europene, cât şi birourile serviciilor puse la dispoziţia locuitorilor din localităţile supuse autorităţilor din Tiraspol.”
La rândul său, Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe al României, susţine că în această perioadă „ne găsim în faţa unei ferestre de oportunitate, în care inclusiv mult invocata problemă a Transnistriei poate fi soluţionată mai uşor decât se crede, aceasta putând fi parte a unui acord mai cuprinzător ce vizează Ucraina”.
La summit-ul NATO din septembrie 2014, liderii aliați au decis să acorde sprijin, consiliere și asistență Moldovei. Conform unui comunicat de presă emis recent de Ministerul Apărării de la Chișinău, „circa 800 de militari din Republica Moldova, SUA, Polonia, Georgia şi România participă, în perioada 12-25 iulie a.c., la exerciţiul multinaţional «Efort comun 2015». În manevrele militare sunt implicaţi aproximativ 800 de militari din Moldova, SUA, Polonia, Georgia și România”. Evenimentul are loc la centrul de instruire militară al Brigăzii de infanterie motorizată „Moldova” din municipiul Bălţi.
MITUL 4 – „România n-are nevoie de corupţia din Basarabia”
Ca și când noi am fi descoperit peste noapte secretul tinereţii fără bătrâneţe, al vieţii fără de moarte și al guvernării fără de corupţie, unii dintre români invocă ca argument anti-unionist problemele existente acum în Republica Moldova. „România n-are nevoie de o regiune cu o corupție endemică și o oligarhie mult mai apropiate de modelul din Asia centrală decât de Europa”, susţine teoria.
De fapt, după unificarea celor două state, regulile, legile și justiția din România se vor extinde și peste Prut. Cu alte cuvinte, sistemul nostru imunitar anticorupţie, dezvoltat îndeosebi în ultima vreme, poate învinge microbul existent în Republica Moldova.
Pe de altă parte, problemele ce există astăzi dincolo dincolo de Prut sunt considerate de unii drept o oportunitate. „Instabilitatea din Moldova ar putea fi o ocazie pentru România”, este titlul unui raport dat publicităţii, la 17 iulie a.c., de agenția americană de analiză strategică Stratfor. „De-a lungul anilor, atât Rusia, cât și Uniunea Europeană au încercat să-și extindă sferele de influență în Moldova, prin sprijinirea partidelor politice sau a mișcărilor sociale. Asemenea Ucrainei, Moldova a optat în ultimii ani pentru relații mai strânse cu UE, semnând în 2014 un acord de asociere și de liber schimb cu statele din blocul comunitar”, relatează agenția Startfor.
„Aspiraţiile Republicii Moldova de a se integra în Uniunea Europeană au suferit o lovitură majoră recent, când premierul pro-european Chiril Gaburici a demisionat. Moldova era deja într-o criză economică majoră. Căderea Guvernului Gaburici a condus la oprirea programelor economice ale Băncii Mondiale şi FMI. În plus, UE a anunţat, la 7 iulie a.c., suspendarea finanţării pentru Republica Moldova până la formarea noului guvern. Partidele proeuropene au anunţat intenţia de a forma un nou guvern până la sfârşitul lunii iulie, dar disensiunile profunde persistă”, informează Stratfor, care subliniază că situaţia de acum „este în interesul Rusiei, care a încercat să blocheze eforturile Republicii Moldova în sensul integrării europene, aşa cum a procedat de altfel şi în cazul Ucrainei. Semnificativa prezenţă militară rusă în regiunea separatistă Transnistria şi în zone proruse precum Găgăuzia conferă Rusiei o importantă pârghie de influenţă asupra Chişinăului. Cu toate acestea, criza politică din Republica Moldova – în special dificultăţile financiare din ce în ce mai mari ale ţării – ar putea fi o oportunitate pentru România, de a scoate această ţară din sfera de influenţă a Rusiei”, se subliniază în raportul agenției americane Stratfor.
MITUL 5 – „România n-are nevoie de o regiune săracă”
Dezvoltată, ideea sună așa: „România n-are nevoie de o regiune cu o economie mai mult decât problematică, care ar duce PIB-ul în jos, anulând și puținul recuperat în ultimii ani față de media UE”
Dimpotrivă, susţine dr.ec. Cătălin Ghinăraru, secretar știinţific la Institutul Naţional de Cercetare Ştiinţifică în Domeniul Muncii și Protecţiei Sociale. „Revenirea Basarabiei la patria mamă este și o poartă deschisă pentru România spre Est, spre pieţele din Est. Acum, România se chinuie să se uite înspre Est. Ori, acesta este un lucru important, să ne uităm către pieţele din Est, pentru că ele sunt viitorul. Basarabia ar putea fi platforma noastră către spaţiul de răsărit, care este o piaţă imensă și un oportunitate de dezvoltare”, declară dr. ec. Cătălin Ghinăraru.
Un studiu realizat recent de „Fundația Universitară a Mării Negre” arată că „singura cale prin care România sau Republica Moldova pot avea creștere economică de peste 5% este viitoarea Unire”. Ȋn caz contrar, nu se prefigurează vreo schimbare în dinamica actuală, pentru niciuna din cele două ţări..
Raportul dat publicităţii la 17 iulie a.c. de agenția americană de analiză strategică Stratfor susţine același lucru: „criza politică din Moldova – și în special dificultățile financiare crescute ale țării – ar putea oferi, de asemenea, o oportunitate pentru România. (…) Chiar dacă, la nivel declarativ, liderii politici români nu susțin reunificarea, Bucureștiul rămâne un susținător cheie al legăturilor mai strânse cu Chișinăul, în contextul Uniunii Europene. (…) Înainte de întâlnirea ce avut loc la 8 iulie a.c. între Klaus Iohannis și Nicolae Timofti, președintele Republicii Moldova, o delegație de la Banca Națională a România a efectuat o vizită mai puțin mediatizată, dar potenţial semnificativă pentru Moldova. Scopul oficial al vizitei a fost lansarea unui proiect de înfrățire sprijinit de UE, ce vizează consolidarea capacității băncii centrale din Republica Moldova în domeniile de reglementare și supraveghere. Proiectul a primit 1,2 milioane de euro de la Uniunea Europeană pentru a oferi asistență tehnică în Moldova și va fi implementat de către Banca Națională a Moldovei și un consorțiu ce cuprinde Banca Națională a României și Banca Centrală din Olanda. Acest proiect vine într-un moment cheie pentru economia Moldovei, aflată sub impactul dispariției, la începutul acestui an, a peste 1 miliard dolari – echivalentul a peste 12,5 % din PIB-ul țării – de la trei din cele mai mari bănci din Moldova, dar și a scandalului de corupție ce a urmat.
Știind că băncile străine nu vor intra, cel mai probabil, în Republica Moldova într-un moment în care 80% din băncile din ţară se află în programe de supraveghere, România e într-o poziție bună pentru a asista această ţară, având în vedere apropierea de Moldova, dar și existenţa unui interes strategic de a scoate Chișinăul de pe orbită Moscovei. În plus, pentru ca sectorul bancar român să împartă expertiza sa cu sectorul din Moldova, Bucureștiul ar putea facilita investițiile românești în Moldova.”
Conform raportului Stratfor, „Bucureștiul e conștient că se confruntă cu obstacole în consolidarea influenței sale la Chișinău. Timp de mulți ani, Rusia a fost cel mai mare partener comercial al Republicii Moldova, dar restricțiile comerciale din motive politice au scăzut exporturile moldovenești în Rusia, iar exporturile către Uniunea Europeană și în special către România au crescut. În 2014, Moldova a exportat 18 % din produsele sale în România, față de 11% în Rusia, iar exporturile de fructe din Moldova în Uniunea Europeană – majoritatea spre România – au crescut cu mai mult de 60% în primele șase luni ale anului 2015. Cu toate acestea, Moscova păstreze o prezență puternică în sectorul financiar din Moldova. Aproximativ 70 % din sectorul bancar al Moldovei este controlat de capitalul rusesc, iar președintele celei mai mari bănci din Moldova, Moldindconbank, trăiește în Rusia și are legături politice acolo. Dar marile bănci, precum Moldindconbank, au ajuns sub un control mai mare și au contribuit la creșterea problemelor politice în Republica Moldova, ca urmare a crizei economice. Prin urmare, creșterea slăbiciunilor financiare ale Republicii Moldova și capacitatea României, dar și dorința ei de a ajuta la atenuarea unora dintre problemele economice ar putea face ca acest subiect să devină unul de mare interes pentru ambele părţi, în viitor.”
MITUL 6 – „Vor fi probleme cu diferenţele existente între economiile din Basarabia și din România”
„Desigur, vor exista probleme tehnice”, mărturisește dr. ec. Cătălin Ghinăraru, secretar știinţific la Institutul Naţional de Cercetare Ştiinţifică în Domeniul Muncii și Protecţiei Sociale. „Avem două monede, va trebuie făcută o tranziţie la o singură monedă naţională. Dar în 1918 (n.r. – anul Marii Uniri) existau în circulţie 4-5 monede, nu este un proces anevoios.”
Ȋn ceea ce privește armonizarea sistemelor de protecţie socială din cele două state, ea poate fi ceva mai dificilă, pentru că nu se poate realiza imediat. „Sistemele sunt asemănătoare, dar nu sunt identice, în România și în Republica Moldova. Dar, din experienţa noastră românească, recalcularea pensiilor din Moldova, de pildă, se poate face într-un an, doi.”
Pensia medie în Republica Moldova este de 82 USD, în vreme ce în România ea se ridică la 211 USD. Pe o durată de 12 luni, de pildă, aducerea pensiilor la aceleași standarde ar presupune niște costuri suplimentare de circa 1 miliard USD.

MITUL 7 – „Unirea presupune costuri financiare pe care nu le putem suporta”

Statul german a cheltuit pentru reunificare 1.600 miliarde USD (paritate 2000), companiile germane au avut o creștere a cifrei de afaceri de 4.900 miliarde de USD (aceeași paritate). Creșterea de PIB asociată creșterii importanței și vizibilității noii republici federale este estimată de către analiștii CIA la cel puțin 150 miliarde USD anual (paritate 2000), din 1990 până în 2010.
În Republica Coreea există un minister al reunificării, care dezvoltă o metodologie foarte riguroasă de calcul al costului asociat reunificării țării. Estimarea cea mai exactă prevede un cost al reunificării de 2.000 miliarde USD în următorii 30 ani, dar se estimează și un plus de PIB de 500 miliarde USD, anual, ca medie pe următorii 20 ani, ceea ce ar conduce la poziţionarea Coreei în primele 10 economii ale lumii.
„Costurile reunificării se raportează întotdeauna la mărimea PIB-ului, pentru că ele sunt asociate reducerii diferențelor de performanță economică. Modelul cel mai adecvat și mai apropriat probabilei reunificări a celor două state românești este cel german (1990). Dacă unirea s-ar produce mâine, urmând metodologia coreeană sau faptele petrecute în Germania, am avea un cost de aproximativ jumătate de PIB actual (adică 90 miliarde USD) pentru următorii 20 ani, cost care ar reduce decalajul de PIB/locuitor de la 4 la 1 până la 1 la 1,5 (înapoi în 1990)”, relevă un studiu realizat de Fundația Universitară a Mării Negre.
„Din acestă sumă, 20% (18 miliarde USD) ar fi investiții private, deci statul român ar trebui să cheltuie cam 70 miliarde USD, adică 3,5 miliarde USD în medie pe an. Ceea ce reprezintă o treime din cheltuielile actuale cu investițiile. Drept comparație, cheltuielile cu investițiile s-au redus în 2013 față de 2012 cu 16%. Este insuportabil? Costul reunificării pare mare, dar, privit în contextul economiei unei națiuni, el este suportabil”, se precizează în concluziile studiului.
Mai mult, economiștii au stabilit că „efectul nevăzut al reunificării ar consta în  creșterea cu 10% anual al PIB-ului, ca efect al creșterii cifrei de afaceri a companiilor românești (adică, în 8 ani, ne-am dubla PIB-ul actual), dar și în creșterea însemnătății geopolitice a țării, care ar aduce un plus, în medie, de încă 5 până la 10% din PIB anual. Beneficiile reîntregirii sunt net mai mari decât costurile: în cazul României și Republicii Moldova, evoluția în următorii 25 de ani se comprima în doar 15 (un plus de eficiență de 40%).”
Luând în calcul aceste date, reunificarea este practic un proces care s-ar finanța singur.
MITUL 8 – „Unirea Basarabiei cu România se poate face în interiorul Uniunii Europene”
Există, și printre unioniști, voci care împărtășesc această teorie, dar și sceptici care o contrazic. „Cred că viitorul este al unui singur stat în UE, și nu a două state europene, România și Republica Moldova. Dacă vrem să respirăm acolo, și nu să stăm deasupra apei, precum Grecia și Cipru, trebuie să fim acolo împreună, nu separat”, atrage atenţia dr. ec. Cătălin Ghinăraru, secretar știinţific la Institutul Naţional de Cercetare Ştiinţifică în Domeniul Muncii și Protecţiei Sociale.
„Ȋn spaţiul Uniunii Europene este o concurenţă mare, fiecare stat își apără propriul interes. Dacă am fi două state, niciodată nu ne-am putea armoniza interesele. Așa cum se întâmplă acum între Grecia și Cipru sau între Cehia și Slovenia. Dacă am fi un singur stat, am avea o mai mare putere de negociere acolo, pentru toţi românii. Ceea ce ar fi un lucru important pentru noi, ca naţiune”, subliniază dr. ec. Cătălin Ghinăraru.
La rândul său, Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe al României, consideră că „Unirea nu se face peste noapte, ci se face în pași. «Unirea se poate face în interiorul Uniunii Europene», se spune la București. Nu neglijaţi acest lucru. Acest demers se poate realiza mult mai bine, dacă facem parte din aceeași familie. (…) Ce nu înţeleg politicienii de la Bucureşti şi mai ales cei de la Chişinău este faptul că opunerea externă nu este atât de mare, îndrăznesc să vă spun, inclusiv din partea Federaţiei Ruse, credeţi-mă! Sigur, e greu, trebuie însă să ai oameni de stat pentru asta care să convingă, să ştie să joace, să explice şi să dea garanţiile necesare. Vorbesc de opunere politică de cancelarie, nu vorbesc de opunerea în ce vă priveşte pe voi (n.r. – tinerii basarabeni care susţin reîntregirea ţării), unde va fi opunere cap-coadă. Politicienii se tem de Unire, se tem de ea prea devreme, se tem prea devreme şi de ruşi, de occidentali, dar cu oameni consecvenţi şi încăpăţânaţi, în stradă şi în cancelarii, se poate”, susţine fostul ministru de Externe al României.
Iar dacă se poate, istoria ne obligă să vrem!

126 de comentarii:

  1. tot mai multi „prieteni” are Romania… cred ca pana nu facem in primul rand curatenie la noi in ograda sunt slabe sanse sa facem Unirea! Cea mai mare greseala posibila este sa ne bazam DOAR pe NATO si UE… principalul nostru dusman sunt corporatiile care , evident, isi doresc ca Romania sa ramana in continuare cu un picior in groapa, pentru a beneficia de resurse ieftine si mana de lucru ieftina, si pentru a nu constitui un exemplu pentru altii. Ne mai arata pisica cu rusia, urmeaza pisica cu fundamentalistii ( inca nu e coapta treaba) , si vor continua sa sprijine oligofrenii din politica, pentru ca, nu-i asa, niste oameni cu coloana vertebrala si gospodari ar pune tara asta pe picioare ceea ce nu le convine…

  2. Dupa mine aceste mituri antiunire sunt scoase din laboratoarele antiromanesti. Aceste laboratoare pot fi si in vest si in est…sa nu credeti ca occidentalilor le-ar conveni o Romanie puternica. Fara Unire vom ramane si noi si basarabenii cu un picior in groapa si ne vom sprijini ca invalizii de razboi unul de celalalt.
    Nu inteleg de ce esueaza serviciile secrete romanesti in a dezvolta acest proiect national.

  3. Cine urmareste blogul de mai multa vreme, a putut observa ca inclusiv aici sunt behaite „miturile” astea. Nu va trec prin fata, privind retrospectiv, sute de comentarii perseverante?

    Apar diversi care mai vizibil sau mai discret, mai agresiv sau mai subtil, incearca sa plaseze exact idei de genul carora se mentioneaza in articol. Cel mai greu e cu aia care au rabdare macar o luna sa-si construiasca cat de cat o imagine.

    Sa-i luam de exemplu pastia doi de deasupra. Nu combate niciunul articolul si vorbesc pe langa subiect grav. Dar fiecare in modul lui, subliminal, transmite ca nu se poate, ca e greu, ca n-ai cu cine, ca nu e momentul.

    • Ma refeream la DF (asta e pare ca e in vizorul lui Mihaeanu de mult) si @raster.

      • @ Adrian si daca as „combate” articolul as fi fost la subiect? Voiai poate sa scrii „DEZBATE”, aia e altceva 😉 sunt parerile MELE, cat de obiectiv se poate sa le am.

        SCUZA-MA ca nu gandesc ca si tine.

        Te deranjeaza adevarul? Zi-mi si tu mie 10 lucruri bune ce s-au intamplat in tara asta, din domeniul Politic, Economic, Social si Militar in ultimii 5 ani.

        Faptul ca suntem in ca_at intr-un mod atat de grav ti se pare ca este pe langa subiect?

        TU NU VEZI CE CONDUCATORI ARE TARA ASTA???
        Tu nu vezi ca faimosii „investitori straini” vin aici si cam toti ofera 1500 lei/c;una/capde vaca furajata– limita subzistentei –> cum sa incepi sa te mai gandesti si la altceva decat ziua de maine? –?un popor care incepe sa nu gandeasca e un popor ce se duce pe… ti se pare ca romanii ca si popor stau bine la logica? stau bine cu tehnica? – nu ma refer aici la specialisti ci la aia multi si marunti, pulimea, pentru tine vrei un indicator? intra pe olx sau okazii si cauta abricht – vei vedea toate jegurile si ruginiturile 90% dintre ele… scrie freza si vei vedea numai carote pentru rigips

        du-te si matale in excursie la munte ( Bucegi de ex. ) ia vezi cate GUNOAIE sunt pe acolo. asta e respectul pentru tzara! uita-te la un grup de romani intr-o situatie mai delicata: primul lucru care il fac se cearta. uita-te la un grup de romani dintr-o firma straina in care seful e strain: ei fac 3 lucruri: 1. se sapa intre ei 2. o parte dintre ei, „istetii” se gandesc cum sa fure.3. aceeiasi din urma se intrec care sa se gudure mai tare la straini ( de-ti vine sa borasti de-a dreptul)

        uita-te in urma la ce a fost industria romaneasca: cati dintre angajatii romani au protestat la inchiderea fabricilor respective? nuuu frate, s-au calcat in picioare care sa ia „coNpensatele” . uita-te la aia de stateau in birt cand pompierii le curatau in ograzi. sa-ti mai zic amice?

        ti se pare cumva ca suntem vreun neam ales? am fost, asta da. La Marasesti, la Oarba de Mures si in cate alte locuri. dar aia a fost…

        primul lucru pe care trebuie tu sa-l inveti este sa nu te grabesti in a emite judecati de valoare si sa te iei dupa fapte, nu dupa aparente

        Revenirea Basarabiei la tara mama? Din pacate, Vise.

        • PS: argumentez faptul ca suntem in c…at intr-un mod grav:

          1.teritorul ROmaniei, cu resursele sale poate sustine 80.000.000 de locuitori ( in jur de–studiu facut acu cativa ani de nemti)
          2.populatia Romaniei in marea ei majoritate traieste la limita subzistentei sau pe acolo, desi in tara suntem cam 17.000.000 ( zic unii) – de patru ori mai putin
          3. nu mai avem industrie, nu mai avem agricultura ( mai mult decat atat, terenurile agricole sunt cumparate masiv de companii straine), resursele naturale sunt instrainate – s-a ajuns sa se taie padure din Rezervatia din Retezat
          4. nu mai avem invatamant
          5. nu avem clasa de mijloc

          • raster
            4 august 2015 at 9:11
            Ce te deranjeaza ca strainii cumpara pamantul? Fug undeva cu el ori ti-e teama ca pun un steag pe el si proclama Noua Republica Cucuruz? Suntem noi in stare sa ni-l muncim? Generatia care ar fi murit cu pamantul de gat s-a dus dracului din ’47. Sa vina , sa cumpere si sa investeasca! Adica sa creeze locuri de munca ca ai nostri guvernanti strang banii la ciorap pentru fasolea cu ciolan de anul viitor. Ai nostri nu sunt in stare de nimic ! Sa vina atunci altul de afara sa bage banutu’ sa faca afaceri ca sa traiasca si altii pe langa el. Si sa-i oferim conditii sa -si faca aici si palate si piscine si ce-o mai vrea ( dar totul legal ! ), sa-l romanizam sa nu mai plece! Si sa mai cheme si pe altii sa vina aici – de ce sa nu fie un El Dorado aici?
            Plangerea asta imi pare a fi suspect de comunista si retrograda. Parca si aud: ” nu ne vindem tara!”. Au venit strainii sa ne taie padurile? Nuuuu, ni le-am taiat noi cu manuta noastra ca sa aibe plodu’ BMW sa intre cu el in oameni.

            • nu-i vorbaa de noua republica cucuruz. e vorba ca cine detine resursele detine CONTROLUL.
              de ce sa nu incepem sa investim noi pentru noi? in felul asta bogatia va ramane in tara si vom beneficia NOI de ea

              Dumnezeule Doamne El Dorado aici? mai terminati cu povesti cu zane, soldatul Ivan erou si Salvati ostashu Ryan; vin corporatiile special pentru dvs sau pentru mine aici nu? vin pentru profit pe care il scot din tara. pentru asta folosesc mana de lucru ieftina, si resurse ciordite.

              te rog sa nu te superi pe mine dar gresesti f.f.f.f mult …

              eu vreau o societate sanatoasa, romaneasca, nu straina!!!!!

              de curios, ca s-a dat de multe ori aici exemplul Coreei de Sud. Cat la suta din capitalul de acolo o fi autohton?

              • Acum 40 de ani (1972 mai precis) Coreea de Sud avea PIB-ul cat Romania. Atunci au decis sa aloce 15% din PIB invatamantului si educatiei indiferent de starea economiei: criza sau prosperitate. Rezultatele se vad din plin.

              • raster
                4 august 2015 at 10:40
                scuza-ma ca nu-s de acord cu tine. Rusia are cantitati imense de resurse si….o clasa de superimbogatiti care trimit pe furis banutu’ la loc sigur in Elvetia ca nu se stie si cealalta clasa de prostanaci care inghit cu polonicul rahatul suprematiei Maicii Ruse si ca inamicii sunt la granitele tarii sa-i sfartece.
                Raster, intr-o societate capitalista normala, aproape totul e privat statul incaseaza. Crezi ca un management de stat e mai valoros decat unul privat? Te-as condamna sa stai o saptamana cu curu’ n sus prin hartoage sa gasesti unul singur. Este foarte curios ca te referi la ” noi ” ca la un stat inca socialist. Daca vine Rompetrol si da 5% din profit, cei de la British Petroleum ori Exxon iti dau 9 % pe cine ai alege? Rompetrol- ul nu? Sa manance si gura altui Patriciu ceva cascaval si sa ne dea lectii dupa, de ce mari afaceri stie sa faca pe banii statului – adica publici. Ai beneficiat d-le Raster de vreo reducere la paine cand au fost anii cu recolte record? Beneficiezi de faptul ca x% din combustibilul existent la pompa e romanesc? Ai beneficiat de vreo bogatie a acestei tari???? Sau ai platit tot? Daca vine o companie straina aici, nu vine sa faca afaceri? Sau crezi ca vine pentru moldovencele noastre? Nu, omule. Oricine vine aici vine sa faca profit. Si asta-i foarte bine. Nimeni nu vrea sa-si piarda banii investiind fara sa scoata profit. Tu nu ai face asa? Avem mana de lucru ieftina? S-o valorificam! Avem resurse? Sa le exploatam! Dar, cat mai avantajos pentru statul roman si fara ciordeli. Sa fim cat mai atragatori pentru cei cu bani!

                • @dan

                  TTIP: corporațiile străine primesc acces la curți secrete de arbitraj pentru a cere daune guvernelor care le ”diminuează” profiturile.

                • @dan
                  Exemplu de management de stat: Norvegia. a generat pentru cetatenii ei profituri de 900 de mld de euro si a creat unul din cele mai ridicate nivele de trai din Europa.

                  Exxon a venit deja in Romania si din ce stiu plateste redevente simbolice pe extractia de resurse din Marea Neagra. Daca Rompetrol da 5% E destul de apropiat de OMV care da intre 3.5 si 7%.

                  OMV imregistreaza profituri cu 30% mai mari decat British Tobacco in Romania. Ma indoiesc ca fumam de aproape de aceeasi valoare cat consumam petrol. Sunt si analize ca o parte din extractie o cara cu barja direct in Austria sa mai evite redeventele + tot felul de inginerii financiare sa mute banii pe firme austriece prin consultanta expati inutili etc. alt exemplu Lukoil toate lanturile de supermarketuri care nu platesc taxe pe profit in Romania si care nu prea sunt vizitate de ANAF pentru ca au protectie politica.

                  La ora actuala zona corporatista este cel mai mare sponsor al coruptiei la nivel inalt in Romania pentru simplu fapt ca asta duce la maximizarea si profiturilor si la securizarea metodelor de creare a acestui profit.

                  • si mai mult decat atat, nu sunt numai sponsor al coruptiei ci ei au creat-o, sau ma rog, au contribuit la crearea ei intr-un mod hotarator. reteta e aceeasi peste tot in lume…

                    acuma vor sa dea drumul la ttip sa vezi atunci „despagubiri” platite de noi astia micii…

                    un caz elocvent este esuarea proiectului RMGC, mai mult decat atat, aia care au proiectat barajul din ROmania sunt tot aia a caror baraj s-a dus BU in Canada http://www.romaniacurata.ro/tulburator-vezi-inregistrari-video-cu-dezastrul-produs-in-aceasta-saptamana-de-ruperea-barajului-iazului-de-decantare-de-la-o-mina-de-aur-si-cupru-din-canada-aviz-pentru-rosia-montana/

                    evident o o asemenea cristalizare a opiniei publice si a constiintei de sine a nemultumit pe multi, acest fenomen fiind principalul dusman al celor care nu ne vor binele… de aici cele doua marote: platiti de Soros ( ungur) sau de rusi…

                    presiunea publicului este singura modalitate de a ne lua tara inapoi.

                  • watcher
                    4 august 2015 at 22:56
                    „Exemplu de management de stat: Norvegia. a generat pentru cetatenii ei profituri de 900 de mld de euro si a creat unul din cele mai ridicate nivele de trai din Europa.”
                    O alta comparatie mai martiana nu gaseai? De ce nu dai exemple din Japonia? Eu vorbeam de Romania. Romanii nu sunt in stare sa negocieze nici redeventele! Daca schimbi managerul cu unul roman…..poti sa-ti iei adio de la firma. M-am intrebat, de multe ori, cum de negociaza atat de prost ca iau praful de pe toba si platesc , mai apoi, si daune?! Pentru ca nu stiu! Pentru ca n-a avut cine sa-i invete! Ca in proportie de 80% avem un invatamant de kkt! Ca , chiar primul ministru e un copy-paste ordinar! Ca aveam proasta aia care a fost mistresa de finante ( scolita afara ) si in loc de cifre ea venea cu vorbe-n vant!
                    D-le watcher, banuiesc ca negocierile care le facem noi, n-au evoluat prea mult de la modul cum se facea in povestea lui Ioan Slavici – Petrea Prostul: plecam cu mandrete de taur la vanzare si la sfarsit ne bazam pe noroc ca sa nu ajungem si batuti, si fu…ti, si cu banii luati!
                    Cineva ( George GT ?) spunea aici ca avem in tara un singur om care sa stie sa faca bugetul tarii , si-l face pe un pe o hartie imensa ca un cearceaf! Este posibil?! Cata vreme se angajeaza in ministere pe baza de PCR ……mai avem de asteptat la maximizarea profiturilor!
                    De ce zona corporatista stie sa-si maximizeze si securizeze profiturile si statul nu? Pentru ca la orice greseala platesti! La stat platesc ceilalti!

                    • „Pentru ca nu stiu! Pentru ca n-a avut cine sa-i invete! ”

                      MRU prim ministru cu nevasta pe statul de plata OMV desi e in conflict de interese nu se autosesizeaza nici o institutie a statului. Ponta numeste fost director de la OMV sa isi negocieze cu OMV redeventa. Astea nu sunt cazuri de nestiinta….

                      Statul actual nu este decat un biet slujitor al capitalului extern. La schimb functionarii/politicienii primesc si ei cota parte din profituri bani de care au nevoie in campanii + pentru a consolida „unitatea partidului”.

                      E o situatie win-win banu se invarte intre ei. Corporatiile il colecteaza politicienii asigura protectia fata de lege iar prostimea primeste serialul de mare succes DNA in lupta cu coruptia pentru a mai hrani speranta ca pana la urma lucrurile se vor schimba.

            • Mda.. dintai au inceput sa cunpere pamant in Palestina ..

        • raster
          4 august 2015 at 9:04
          „…Marasesti, la Oarba de Mures…”
          Intrebare: daca n-ar fi fost un francez – strain ( Berthelot ) am mai fi avut localitatiile astea in pagina de istorie?
          Si, de vina pentru ce s-a intamplat si inca se intampla in tara este doar comunismul! Pentru tot ce nu s-a intamplat si ar fi trebuit sa se intample doar mentalitatea implantata de bolsevici este vinovata! Nu poti gandii altfel dupa 50 de ani de spalare de creier…

          • din cate stiu eu, nu Berthelot a atacat la baioneta acolo, si nici el nu ne-a invatzat sa facem asta

          • Ce pare Oarba de Mures cu Burtălău?
            Si ce nu tii ca Burtălău a fost mai ales in zona armatei Prezan. Averescu s-a reorganizat cam singur ….

            Ins ami se pare ca su tu esti spalat pe creier… Romanii e prosti, romanii e prosti sa vina latii sa ii conduca. Asa cum zicrea si Satlin „Rpmania o insila retrograda latina pierduta in mijlocul uneui ocean progresist slav” .. Eu am mai apucta s acitesc nioste trazai la moda la inceputul anilor 50 – noi aia mici si prosti noroc cu tovarasii sovietici …. Da nu ccred ca este intamplatir.. Ia zi nu cumva apreiczi pe Bladimir Tismaneanu si pe Horia Roman Pata?!

            • Ghita Bizonu’
              4 august 2015 at 16:44
              Scuze, nu stiu cui te adresezi, insa ma simt vizat 🙂
              Unde au fost generalii Prezan si Averescu pana sa vina Berthelot ? Nu voi spune niciodata ca romanii sunt prosti dar….le lipseste educatia si instructia. Adu-le un bun comandant si vor trece si prin foc!
              Nu pot spune ca nu apreciez pe H.R. Pata si Tismaneanu pt ca au avut un mare rol in devoalarea fostei Securitati la ce rahaturi s-au dedat. Altfel, teoreticieni ca si fostul pres’ Constantinescu – ca practician…..praf!
              Apropo….am pus mai demult o intrebare: ce comandanti avem acum? Ca la Revolutie s-au pitit pe sub birouri ori si-a pus piciorul in ghips. Au trimis plutonierii la inaintare…

              • inainte de a-i lauda pe astia doi, h r p si tismaneanu, ia informeaza-te d-le dan cine au fost parintii lor… si ce au facut… acuma, dupa o generatie, HOP astia micii intorc foaia… mai sa fie

                • raster
                  4 august 2015 at 18:35
                  adevarat ca ce naste din pisica soareci mananca dar….sunt oameni si pot spala pacatele parintilor. Suntem oameni nu D-zeu sa-i blestemam ca-n vechiul testament pana la a 7-a generatie.

                  • da, ai perfecta dreptate. chestia e ca daca ar fi stat si ei cuminti si nu s-ar fi „infipt” in a fi formatori de opinie, pe cuvant daca ziceam macar asa, un mir mir micutz… mai sunt si altii mai e o tanti prin pnl dar si-a schimbat numele

                    oricum apar schimburile de generatzii, astia micii toti sunt infiptzi la inceput discret, si incet-incet vor lua locul vajnicilor parinti, cu naravuri si mai si

                    ca tot vbea cineva mai sus de ELITE

              • Dane

                E .. iata cum iese adevarul la lumina …

                Asa cum scrie si raster stii tu ce lapte au supt astia? Romani rai, romani prosti noroc cu noi alogenii ca ii desteptam !!!

                Si unde a fots Averescu ? De manevra de la Flamanda ai auzit? Cica acum 20 de ani se stuia (inca) in academiile militare la subectu „manevra din punct central” Stii ce este aia ? Sau tot ciomunisti e di vina ca vi pe un site miltar fara sa ai habar altceva decat „comunism” si „sa vina straini sa ne conduca”?
                Dar de batalia Buurestiului ai auzit? Era dnii nemti sa o ia in barba.. Ghinon de nenococ ceva ceata un automobil se rataceste,este captura .. si se captureaza planurile .. ca altfel poa muscau nemtii din otel (tot nentesc sau macar austriac da manuit de romani)

                Dar asa intre noi 2 (plus rest) fie vorba lasand la o parte incuria, coruptia , nesimtirea , partuzele (ai auzit de unu gnl Iliescu? ) samd .. stii de ce s-a impotmolit ofensiva romana in 1916?
                Crezi ca de lipsa de Burtălău?!
                hai sa iti explic eu , care find nascut in 1952 am beneficiat din plin de „comunism” si „spalarea creierilor” .. ei bine dnii aliati nu si-au respectat promisiunile.
                Ai auzit de Sarail ? „Ah Sarai, Sarai/ Noi ne batem si tu stai!” Daca armata franceza din Grecia nu ar fi stat ca vaca.. da stea ca vaca sub taur …
                Dar stii ceva despre scumpii nostri „aliati” rusi?! Pai dintai au promis ajutor.. mai redus. Un corp de armata in Dobrogea care „sa acopere” zona . Au acoperit pe dracu sa ii ia!! S-au retras cam fara lupta inclusiv celebra Dikaia Divisia (carer e excelat in betii, hotii si violuri. ma rog oricum excela in astea dar de obicei pe urma ataca nebuneste) Apoi au sustinut retragerea in Moldova si au lasat de intels ca ar dori unele „rectificari” de granita.. incat s-a vorbit de tradare . Cam asta este adevraul.. scumpu Nicolashka (ajuns azi si .. sfant!) si gubernu sau au decis sa traga o „teapa” Romaniei ca apoi sa obtina „rectifiocare” care sa le asiguire contiguitatea teritoriala cu Vulgaria si de aici la Tarigrad. Ma rog de data asta tradarea a fost platita in 1917 (adica daca se tineau de plan .. potein 17 se obtinea victoria si canci revolutie. Sau se mana cu cativa ani dar fara armata mobilizata si poporu’ sub arme)

                Ei .. si aste cauze .. centralii au avut mana libera in Sud . Si a fost Turtucaia .. „capul de pod” FARA … pod! SI amenintarea din Sud care a silit armata sa se intoarca spre sud …
                A urmat batalia de pe Jii, manevra de la Flamanda, Neajlovul si retragerea in Modova. O retragere halucinanta! armata ziua incerca sa reziste si nopate marsaluia. Au fostperidute multe arme.. dezordine samd. A da au mai fots si incompenta, egoism brutal de „aristocrat” degenerat si egoist pana la dementa …. da au fost.
                Si acu’ aparu’ Burtălău si compania. Exrem de utili sa gaseasca materialul de razboi „ratacit” (de multe ori din ordin si reavointa) prin garile si depozitele rusesti (anglo=francezii dar mai ales francezii trimiteau material de razboi prin Arhangelesk care .. nu ajungea .. )

                E oricum pe tine te-au spalat „anticomunstii” in cel mai komintenist stil .
                Asa ca daca doresti sa iti mai exibi nestimta si reavointa cu alte inteligente presupuneri gen Unde au fost generalii Prezan si Averescu pana sa vina Berthelot iti stau la dispozitie

                A da. Care este originea ta etnica? Hai curaj

                • Ghita Bizonu’
                  4 august 2015 at 19:47
                  „…A da. Care este originea ta etnica? Hai curaj”
                  D-le Bizon, sunt roman si cred ca mai mult de a 5-a generatie de bucurestean ( mai mult nu-si aduceau ai mei aminte).
                  Mai demult m-ai intrebat ce am facut si cine sunt. Da-mi voie sa-ti raspund ca am facut armata la regimentul 17 mecanizat Caransebes ( acum oale si ulcele) Ecaterina Teodoroiu – cercetare. Am fost in timpul Revolutie ( ma rog ) la Regimentul de Garda Mihai Viteazul de langa Ministerul Apararii. Imediat dupa, am pazit toata nomenclatura comunista in frunte cu Nicu Ceausescu intr-o subunitate din marginea Bucurestiului. Cand altii sarbatoreau noi faceam pregatiri – urma sa fim atacati. Am dovada ca am fost la televiziune ( pentru celelalte nu am ) in zilele de 21-22 si nu am folosit-o niciodata sa iau drepturi banesti ori altceva.
                  Am fost si sunt anticomunist si nu am ascuns niciodata ca sunt roman aici unde sunt. Am plecat acum 3 ani din tara. Crezi ca mi-am facut indeajuns datoria fata de patrie? Ca nu stiu despre ” manevra de la Flamanda” ori ca erau s-o ia nemtii in barba, ca armata franceza a stat ca vaca…..e adevarat. Faptele sunt fapte , insa. Intrebarea ramane ( nuantata daca te incalzeste): unde au fost comandantii romani pana la Marasti, Marasesti si Oituz?
                  Am sa te intreb si unde au fost comandantii romani in ’89? Ai mei se piteau sub birou! De aceea am repetat o intrebare mai veche: ce conducatori avem?
                  E randul tau sa spui pe unde ai condus plutoane la curatat cartofii.

                  • Ghita Bizonu'

                    Botsani Am servit cartofu in multe feluri – sortat, cules, carat ..

                    Insa data find veasta ta (adica matur) si find roman ce scuza ai ptr gogomanile kominterniste pe care le insior? Anticomunismu te pomenesti?!
                    Daca ia fi fots de lata origine etnica , pe undeva te-as fi inteles. Sau as fi incercat. Dar asa …
                    Pao sa oto zic eu ce vad..
                    Vad ca despre „uni” acu 30-40 de ani se zicea cams scrasnit ca erau cei sau urmasii celor adusi de sovotectici (nu ziceam ocupant .. insa stiam!!) Dupa 89 ii vaz pe urmasi alora -si uneoir pe ei- ractiovandu-se si vorovond cam acelaesi tampenii ca in anii 5o. Romanii e rai (contrarevolutionari) , altii sunt biuni. Sa nu fim nationalisti sa dam tot starinului cel bun.. SI ii mai vaz pe d’;alde Volo pozand si find acpetat ca „elita” si urmas (cel putin in spirit) a celor pe care tac-su ii condamna. Grotesc, dezgustator si infam in acelasi timp. Ca unu cu 16-17 ani mai „mare” ma apuca scarba sa vaz cum [parvenitii de ieri suntazi accpetatica noua-vehce elita
                    Si ma apuca groaza s avad cum dupa 89 ni s-a palicat Planul Valeev sub pretexte anticomuniste si cum orice impotrivire este taxata „nationalism deci comunism”.
                    Eu am vazut cum in 1964 si 1968 romanii au respins si planul Valev si pretentiile hegemoniste ale URSS (Rusiei). si vad cum cei care au resoins atunci azi sunt etcihetati „vanduti” Moscovei de catre urmasii agentilor soviectici …
                    Si cand vaz si tampenii de genul Ce te deranjeaza ca strainii cumpara pamantul? Fug undeva cu el ori ti-e teama ca pun un steag pe el si proclama Noua Republica Cucuruz m apauca gr9aza. Cadi tragedia poporului palestinian asa a inceput – unii din alte parti au inceput sa cumpere pamantu din Palestina …

        • Ce a fost industria romanesca? Un monstru energofag si ineficient în proporție de 99,90%.

          • @Sebi. Te cam inseli in proportie de 99%.

          • Da… ALRO cu capital romanesc era enrgiofag si ineficent.
            Cu gansteri rusi la comanda (Rsukii Alumin a apraut cam cu muotyi morti la activ .. (morti de 7,62 si 9,2) a devenit brusc „national” si demne de sprijinit.
            Nu stiu cat de energifag era CIL Pipera .. stiu ca zi nu mai este!! Nu mai sunt nici filaturile nici fabricile de confectii .. care nu erau chiar energofage. Si ma indoiesc ca fabricile de cimnte cimparate de Lafrage au debenitbrusc mai putin energofage. Nu de lata dar cimnetu cu enregie se face …

        • @ Raster : ” Revenirea Basarabiei la tara mama? Din pacate, Vise. ”
          scuza-mi curiozitatea , dar tu ce te astepti sa se astepte cu Romania (Mare) dupa unirea cu Basarabia … sa zicem la o zi ? sau o saptamana ? sau o luna ? un an ?
          tu crezi ca asa tam-nesam , devenim o super-putere doar ca o sa avem teritoriu mai mare decat Anglia si ii ajungem aproape pe scandinavi ?
          3 exemple de tari mici care nu au nevoie de teritoriu dar au econimia de cateva ori mai solida/stabila/puternica decat Romania+Basarabia :
          1. Danemarca – e in UE . suprafata pana in 43000 km (excluzand Groenlanda si Feroe)
          2. Israel – mega economie , din toate punctele de vedere . incepand din 2008 , Israelul a intrat pe o piata unde nimeni nu se astepta : productia de semi-conductori si procesoare . suprafata : pana in 21000 km
          3. Singapore – oras ce duduie a afaceri , economie , prosperitate … si armata . suprafata : pana in 800 km

          vremurile in care ” daca am pamant si-l stapanesc , devin un imperiu ” au apus de mult . pe atunci , marii colonianisti nu stiau decat sa fure din resursele teritoriilor pe care le anexau imperiilor lor .
          in ziua de azi nu mai merge asa . pupulatia respectiva trebuie sa manance , trebuie sa supravietuiasca . trebuie sa ai economie puternica ca sa supravietuiesti unei astfel de incercari de unire .
          pana una alta ” Romania super-putere … vise taica , vise ! „

          • @ Timeshift

            „3 exemple de tari mici care nu au nevoie de teritoriu dar au econimia de cateva ori mai solida/stabila/puternica decat Romania+Basarabia”

            Pe langa cele 3 tari enumerate de tine mai poti adauga Olanda, Coreea de Sud, Belgia, Austria, Elvetia, Cehia sau Taiwanul.

          • @Timeshift cred ca e o neintelegere, io nu am zis nicaieri ca daca are loc Unirea , gata, ne-am scos. eu am spus ca singura sansa pentru Unire este ca Romania sa redevina puternica pe picioarele ei si sa nu depinda de: corporatii, imprumuturi, instrainarea resurselor ( inclusiv cele umane).

            eu zic ca se poate cu putzin creier, nitzica sudoare si daca e nevoie cu niste suturi in c… acolo unde trebe.

            • @ raster :
              ” singura sansa pentru Unire este ca Romania sa redevina puternica pe picioarele ei si sa nu depinda de: corporatii, imprumuturi, instrainarea resurselor”

              scuza-mi misto-ul , fiind total neintentionat , dar trebuie sa te intreb : tu mai crezi in Mos Craciun ?

              • nu-i stres, ca nu ma atac decat atunci cand ma fac unii postac rus 😛

                pe scurt, DA 😉 nu am nimic de pierdut.

                • @ raster : nu ma intereseaza daca ai optiuni pro sau contra . e dreptul tau , exact ca si al meu sau a lui George , drupturi de a avea opinii diferite , drept castigat printr-un sacrificiu in 1989 .

                  legat de raspunsul tau , iti apreciez ” inocenta ” dar din pacate acest lucru nu se mai poate (adica sa nu mai depindem de corporatii , imprumuturi etc) .
                  Romania , ca stat , nu a avut niciodata grija de valorile ei : cercetatori , ingineri , arhitecti , medici , artisti .
                  nefacand aceste lucruri , e clar ca lumina zilei ca Romania nu a tintit niciodata sa ” ajunga mai sus ” , sa ” ofere populatiei mai mult ” , sa ” fie mai buna decat altii in ceva ” .
                  stii povestea aia a lui Lev Tolstoi cu dihorul si pila ? daca nu , te invit sa o cauti , sigur o gasesti pe net .

                  • @Timeshift apreciez pozitia ta. problema cheie apare cand spui: ” Romania, ca stat”. Cred ca noi in primul rand trecem printr-o criza de identitate. Cine este „Romania ca stat?” nu suntem noi Romania de fapt si de drept?

                    eu cand mai dau o tura prin tara, ma mai gandesc, uite si chestia aia ( indiferent ce) e un pic si a mea

          • vremurile in care „daca am pamant si-l stapanesc , devin un imperiu ” au apus de mult „… N-au apus de loc, iar articolul nu asta spunea.

            • @ George : eu nu am comentat articolul , ci doar ce Raster a spus , care Pro Unire , ceea ce este o opinie .
              insa , fie vorba intre noi , oricat de bun ar fi articolul , acesta nu este corect dpdv politic pentru ca nu da sansa formarii unei opinii corect echidistante fata de ambele tabere – in cazul de fata ai combatut anumite argumente aducand argumente pro , insa ar trebui atacate si argumentele pro pentru a se vedea si dezavantajele reale . ma gandesc la acest lucru pentru ca esti jurnalist , si pana la urma scopul tau este sa informezi corect asupra unui fapt decat sa faci propaganda pro/contra unei idei .
              nu de alta George , dar unirea asta nu are cum sa fie numai de bine .
              pentru ca daca este asa , de ce a fost si inca este o diferenta culturalo-economica intre Germania de Vest si Germania de Est ?

              legat de ” am pamant , il stapanesc , devin imperiu ” si ” n-au apus deloc ” … acum vreo 2 ani am avut oportunitatea sa discut cu un general (in rezerva) ce a facut parte din serviciile de informatii . ideea e ca , l-am intrebat de relatiile dintre Romania si Republica Moldova . Mi-a spus foarte raspicat ” daca se dorea unire , atat intre noi cat si moldoveni , unirea s-ar fi facut pana prin 1992 , maxim 1994 . dar nu s-a vrut nici de la noi , nici de la ei . acum e prea tarziu . in momentul de fata nu mai putem avea pretentii , suntem in UE , nu putem avea revendicari teritoriale pe motive culturalo-etnice din cauza statutului UE . asta ar presupune crearea unui precedent ce ar cauza probleme intre suedezi-finlandezi , francezi-germani,francezi-elvetieni etc. apoi este vorba de sfera de influenta : luandu-i pe moldoveni sub aripa noastra , intram fara sa vrem si mai adanc in sfera de influenta rusa . „

    • naaa, aia sunt „realisti” de dreapta

      • realitatea intotdeauna bate teoria

        • ce „teorie”?

          ce sa discuti cand vine vorba de asa ceva?

          • ma refeream la ce a zis d-l Adrian… teoretic sunt un anti-roman doar pentru ca nu debordez de optimism

            realitatea din Romania in care traiesc ma face sa fiu pesimist.

          • faptu’ ca un unele sondaje arata ca romanii din Romania sunt de acord doar 67-70% arata ceva cam nasol cred eu….si intre aia (care nu sunt de acord) sigur sunt destepti gen „sa nu scadem TVA de la 24% ca merge si asa cu salarii de 300euro si preturi ca in vest”….si aceeasi rataciti probabil cred ca suntem si imperialisti ca vrem sa luam inapoi ce el al nostru…aceeasi care se intreaba si „ce treaba avem noi cu rusii”…etc etc

            • mie 70% mi se pare destul de mult. cred ca e o cifra trasa de par. si iti spun si de ce: daca 70% dintre romani ar vrea unirea, subiectul ar fi fost mai prezent in conversatiile din interiorul unor grupuri ( la o iesire cu prietenii, in diferite medii etc samd) ori asta nu se prea intampla…

              poporul asta e intr-o letargie cum nu am vazut nici pe vremea lu’ impuscatu’ – nu-i zic numele ca cine stie ce ochi dibaci, cu noua lege in vizor ceteste pe aici.

              apropo si offtopic, ce parere aveti de noua lege? s-a agitat cineva? azi maine nu vom avea voie sa vorbim de romanii de la cotul Donului fie-le tarana usoara ca nah erau condusi de un anumit personaj…

              d-le @Adrian, asta nu va deranjeaza? ca nu mai avem voie sa ne cinstim eroii? care au murit pentru Unire? va deranjeaza aia care zic adevarul asa?

              si eu pot sa va mai zic, d-la Adrian, ca poate dvs. sunteti un postac al sistemului, dupa modul in care ii atacati pe aia care nu vor sa mai stea cu capul in fund? eh?

              • Raster, din pacate ai dreptate. Am fost adusi la un nivel de suboameni. oamenii traiesc de pe o zi pe alta, ce sa se mai gandeasca la lucruri importante. Eu ma bucur ca 70% isi doresc Unirea.
                Ce spune insa raster e perfect adevarat. Si nus tiu daca nu e cumva mana unora din afara tarii sa fim niste cersetori ai Europei, pe zi ce trece imi dau seama ca sunt niste jocuri politice care pe mine personal ma depasesc….nu mai departe de industria de armament. Se tot chinuie aia de la Cugir sa scoata arma de asalt…ce-i opreste?

                • Radu, am crezut– ca si tine cred, ca un lucru e evident: unei Romanii puternice ii va fi mult mai usor sa-si reintregeasca teritoriul decat unor costelivi ca si noi. dar ce sa-i faci unii pun carul inaintea boilor

              • @raster

                O sa incerc un singur raspuns la toata avalansa asta.

                Dar ca idee generala, esti COMPLET pe langa subiect. Poti sa te superi pe mine, daca vrei neaparat.

                „Te deranjeaza adevarul? Zi-mi si tu mie 10 lucruri bune ce s-au intamplat in tara asta, din domeniul Politic, Economic, Social si Militar in ultimii 5 ani.”

                Desi adevarata (in sensul ca nu sunt prea multe de enumerat), afirmatia ta de mai sus nu are nicio legatura cu subiectul. Absenta celor enumerate, nu inseamna ca si de acum incolo nu trebuie sa se faca nimic. Noi vorbim aici despre REunirea tarii, adica un proiect de viitor. Ca nu vor/vreti unii sa fie in viitorul apropiat e altceva.

                Pe urma te apuci sa insiri lipsa conducatorilor, nivelul salariilor, gunoaiele din bucegi, etc ca sa evidentiezi nevelul de decadere al „pulimii”.

                Cu cat citesc mai mult, cu atat ma conving ca mergi pe o directie paralela cu ideea de baza. „Pulimea” asta a ta, este complet irelevanta in discutie. De scara istoriei nu mai vorbesc. Unirea de la 1918 n-a facut-o „pulimea” de atunci (adevarat ca au luptat atunci cand au fost chemati), dar proiectul de UNIRE si indeplinrea lui a depins de un numar limitat de capete.

                Ca fapt divers, romanii traiau mult mai prost atunci, decat acum. Asta ca tot te vaiti.

                Rezultatul e ca acum avem o tara. Ciuntita, dar o avem.

                Derapezi grav cu „neamul ales” la care nu a facut nimeni trimitere si care oricum n-ar avea legatura cu Marasestiul, Oituzul, etc.

                „d-le @Adrian, asta nu va deranjeaza? ca nu mai avem voie sa ne cinstim eroii? care au murit pentru Unire? va deranjeaza aia care zic adevarul asa?”

                Domnu raster, ma deranjeaza foarte mult, dar, din nou, nu are legatura cu subiectul (si vezi ca denaturezi putin si aici ca nu e vorba strict de aia care au murit pentru unire. Dincolo de asta legea e o aberatie). Tocmai daia aglomerezi inutil si distragi atentia de la subiectul articolului: UNIREA.

                „unei Romanii puternice ii va fi mult mai usor sa-si reintregeasca teritoriul decat unor costelivi ca si noi. dar ce sa-i faci unii pun carul inaintea boilor”

                1. Pe rationamentul asta, n-ar fi existat Romania de azi. Unirea de la 1918 a insemnat o cadere economica. Pentru ca niciodata n-o sa intrunesti conditiile alea ideale.

                2. Pretul pe care l-am plati acum ar fi nesemnificativ, comparativ cu ce am platit in 1918. Adica sute de mii de morti, raniti, distrugeri provocate de razboi, etc, bai ganditorilor cu maţul la scara proiectelor nationale.

                Sa nu mai vorbim, ca Unirea ar fi si o investitie.

                Cat despre actuala populatie, raportat la un proiect atat de important, este complet irelevanta pe termen lung. Copii din generatia urmatoare ar creste in aceeasi tara, fara diferentieri.

                Legat de :

                „si eu pot sa va mai zic, d-la Adrian, ca poate dvs. sunteti un postac al sistemului, dupa modul in care ii atacati pe aia care nu vor sa mai stea cu capul in fund?”

                tu poti sa zici orice, ca nu te opreste nimeni. Doar ca ai fi la fel de paralel cum esti si cu subiectul articolului. Atitudinea mea a fost clar exprimata si consecventa in toti anii astia de cant sunt prezent pe blog.

                Si uite asa, un articol legat de un subiect atat de sensibil, cum este REUNIREA, a fost facut terci.

                • Cu o precizare „Copii din generatia urmatoare (atat din Romania cat si din Basarbia) ar creste in aceeasi tara, fara diferentieri. Abia atunci Reunirea ar fi consolidata. Inca o data important fiind teritoriul si nu populatia actuala

                • @Adrian aha! acu nu mai sunt postac, sunt paralel.

                  „Unirea de la 1918 n-a facut-o „pulimea” de atunci (adevarat ca au luptat atunci cand au fost chemati), dar proiectul de UNIRE si indeplinrea lui a depins de un numar limitat de capete” ––-

                  a, deci „pulimea” a luptat asa, un pic, nerelevant, de fapt nici nu contau. contau „capetele luminate” care capete au primit OK-ul de la cei mari si puternici TOCMAI pentru ca aia mici si nesemnificativi au luptat si au murit… mi-e clar

                  ca sa fie un lucru foarte clar: CAND ESTI SARAC SI RUPT IN CUR NU TE BAGA NICI DRACU IN SEAMA! sau poate te mai baga doar dracu in seama!

                  daca autorii blogului si cel al articolului considera ca ce am scris eu aici este ca sa fac „terci” efortul lor, ii rog sa imi stearga comentariile. poa sa imi dea si BAN pe site daca doresc…

                  alta perla:

                  „Te deranjeaza adevarul? Zi-mi si tu mie 10 lucruri bune ce s-au intamplat in tara asta, din domeniul Politic, Economic, Social si Militar in ultimii 5 ani.”

                  Desi adevarata (in sensul ca nu sunt prea multe de enumerat), afirmatia ta de mai sus nu are nicio legatura cu subiectul. ” pai prietene drag, daca am avea un salariu mediu de 1500 euro ( deci o economie puternica) s-ar calca aia in picioare sa ne unim! de ce am pierdut Basarabia in primul rand, domnule, ca vad ca esti destept? ca nu am avut cu ce s-o aparam!!! nu produceam tancuri atunci asa? armata era calare pe magar iar avioane… dinalea de panza! deci matale spui ca partea economica si puterea industriala nu conteaza nu? si mai zici ca eu sunt paralel?!?!?

                  in ultimul rand: nu ma vaiet! nu sunt genul. dimpotriva. nu ma cunosti, nu te cunosc, mai usor cu fumurile da? discutam la obiect. Articolul desi e bine scris, nu a abordat cea mai importanta chestiune: lipsa complexului militaro-industrial, nu chiar ala de care vb-ea Eisenhower, ci ala ROMANESC. pe care era sa il avem, dar l-am FUTUT.

                  si nu in ultimul rand, sa stii ca nu cu articole ( desi alea sunt si ele importante) se face istoria. Istoria se face cu sange si cu sudoare.

                  • @ raster

                    Ca sa citez pe cineva…”lozinci”.

                    „a, deci „pulimea” a luptat asa, un pic, nerelevant, de fapt nici nu contau. contau „capetele luminate” ”

                    „Pulimea” ar lupta si acum (intr-o situatie ipotetica), daca ar avea cine s-o cheme sa lupte. Atunci a avut cine s-o cheme.

                    „deci matale spui ca partea economica si puterea industriala nu conteaza nu? si mai zici ca eu sunt paralel?!?!?”

                    Deja ma intreb daca mai are rost sa ma obosesc. E clar ca nu am spus nicaieri asa ceva. Am spus sa facem cu ce avem.

                    „Articolul desi e bine scris, nu a abordat cea mai importanta chestiune: lipsa complexului militaro-industrial, nu chiar ala de care vb-ea Eisenhower, ci ala ROMANESC.”

                    Complex militaro-industrial? Asta astepti tu ca sa faci unirea? Asteapta….

                    Ca sa comparam din nou 1918 s-a facut cu armament frantuzesc importat cand Romania mai avea 3 judete. Adica oamenii aia de atunci, s-au descurcat cum au putut, au gasit solutii. Aveam un complex militaro – industrial…

                    ” pai prietene drag, daca am avea un salariu mediu de 1500 euro ( deci o economie puternica) s-ar calca aia in picioare sa ne unim!”

                    Pai chiar si asa, in Romania este mult mai bine decat in Basarabia.

                    „si nu in ultimul rand, sa stii ca nu cu articole ( desi alea sunt si ele importante) se face istoria. Istoria se face cu sange si cu sudoare.”

                    Alta lozinca proasta, care isi bate joc de un adevar. Subiectul trebuie mediatizat, aducerea permanenta in atentia opiniei publice, producand niste efecte in mentalul colectiv.

                    „in ultimul rand: nu ma vaiet! nu sunt genul. dimpotriva. nu ma cunosti, nu te cunosc, mai usor cu fumurile da? discutam la obiect. ”

                    Pai la obiect discutam. Pe materialul tau. Nu avem, am distrus, e populatia proasta, suntem colonie, ne mananca multinationale…NU SE POATE. Numai asta repeti. Ai dreptate, nu te vaiti. E bocet in toata regula.

                    Eu zic sa ne descurcam cu ce avem si sa atingem obiectivul. Example din trecut care dovedesc ca se poate, avem.

                    • „Istoria se face cu sange si cu sudoare” isi bate joc de un adevar? care adevar ??? mai… modernule! crezi ca daca dai trei clickuri, gata faci istorie? obtii ceva? daca esti spalat pe creier, da, posibil…

                      da, e un bocet in toata regula. aici ai zis-o bine, desi nu stii ce ai zis. Si iti spun inca o data: jocurile sunt facute, Unirea nu se va face din pacate, decat in conditiile pe care le-am zis eu mai sus.

                    • mai zici matale:

                      „Deja ma intreb daca mai are rost sa ma obosesc. E clar ca nu am spus nicaieri asa ceva. Am spus sa facem cu ce avem.”

                      aici matale parca esti monta la Controceni cu MTO-ul: las’ domn presedinte, ca ne descurcam. din ciclul CUM DESFACE UN „MESERIAS” SURUBURI CU CUTITUL.

                      au revoir stimabile

                    • @raster

                      „si nu in ultimul rand, sa stii ca nu cu articole ( desi alea sunt si ele importante) se face istoria. Istoria se face cu sange si cu sudoare.”

                      Tot carnatul asta este exact ce am spus. O lozinca proasta care isi bate joc de un adevar. Daca nu pricepi, inseamna ca astea sunt limitele.

                      „mai… modernule! crezi ca daca dai trei clickuri, gata faci istorie? obtii ceva? daca esti spalat pe creier, da, posibil…’

                      Observ ca incepi sa te pierzi cu firea. Iti urez, spor la divagat.

              • cine sa se agite raster? pe majoritatea romanilor ii doare-n pendula,se bucura ca pot fura un pumn de cuie si in felul asta au asigurata berea,de restu ciocu mic.

                • asa e din pacate, lone wolf. dar vezi tu, daca , nu stiu, tii lanterna un pic altfel pe probleme, sare lumea in sus si te ia cu geometria, ba ca esti paralel, ba ca esti postac
                  asa era si pe vremea partidului unic, musai sa tii cu linia ideologica, altfel erai duJman de clasa

                • Si destpetii neamului se porstitieaza mai rau ca pe centuira ptr o bursa colo ..

      • @MC

        Bre, aici sunt de acord cu tine, dar ai pus gresit ghilimelele dupa parerea mea.
        Eu cred ca ar fi trebuit ghilimele la „dreapta”.

    • Draga Adrian,
      Nu inteleg de ce te legi de ce am scris eu? Cu ce am vorbit pe langa subiect?

      • Draga Radu,

        Recunosc ca am gresit nespecificand din start destinatarii, dar am rectificat cu jumatate de ora inainte de comentariul tau de mai sus.

        Comentariul respectiv nu-ti era adresat.

  4. se uita cateva lucruri importante:
    – 1 clasa politica basarabeana s-a obisnuit sa aiba privilegiile obisnuite, la un numar de indivizi care nu nu se va mai regasi in structura politica unitara
    – 2 nu se poate uita politica idioata a Bucurestiului fata de provinciile revenite sau adaugate dupa 1918
    – 3 Bucurestiul (servicii, politicieni) nu este in stare sa frucifice o oportunitate decat daca le intra ceva in buzunar sau are picioare lungi

    • gabi s.
      4 august 2015 at 8:47
      La afirmatia ta si nu numai a ta ( e o generalizare fara suport ) ca Bucurestiul face si drege ori ca Bucurestiul nu este in stare…bla, bla, bla ,tin sa aduc aminte ca din clasa politica prezenta in Bucuresti o foarte mica parte sunt de acolo, de fapt un procent neansemnat. Restul, sunt din toata tara. Sunt bucurestean si tot timpul aud asta, ma enerveaza. Politicienii sunt de peste tot stransi aici si acum trebuie sa fim injurati ori blamati de parca ar fi vina noastra ca aici e capitala. Daca capitala era Iasiul atunci Iasiul era cel mai injurat! Daca era la Cluj , Clujul era cel injurat. Toate scursurile, toti taranii industrializarii si toti alesii s-au strans aici ca , na , aici este , pana la urma, centrul financiar si decizional al tarii. Adica , mustele s-au strans la cacat ori albinele la miere – cum va convine 🙂

      • nu e vorba de injurat capitala, e vorba de propaganda „regionalista”…”sa tinem banii nostri la noi” „autonomie” tralala, suna cunoscut? din ce parte ai auzit venind cel mai des sloganu’ ala? (cam retorica intrebarea)

        • si nu ma refer la Harghita si Covasna

        • Mdaaa, nimeni nu se uita pe bugetul Romaniei, nu vede sau se preface ca nu vede de unde vin banii, ce judet contribuie cu cat s.a.m.d. Daca spui ca Ilfov si Bucuresti dau aproximativ 2/3 din PIB, regionalistii sar de fund in sus. Lasati-i sa crape. Urla un ungur ca s-a investit numai in vechiul regat. Nataraul imi dadea exemplu flota si porturile. Probabil alea trebuiau facute in Harghita.
          In ceea ce priveste efortul economic pe care il presupune integrarea Basarabiei, tineti cont de faptul ca Romania actualmente este deficitara la capitolul alimente. Importam mult din ceea ce mancam, pe cand Basarabia are surplus. In cadrul unei economii unificate, s-ar rezolva problema pietei de desfacere pentru Basarabia.
          Vreti sa ajutati Basarabia? Cumparati o sticla de vin produsa acolo in fiecare saptamana.

      • dan,cred ca esti suparat ca toti injura Bucurestiul,sa-ti spun si de ce,vezi ce scrie pe un pachet de tigari,o sticla de bere sau alcool,pe un banal pachet de sare,majoritatea firmelor sunt obligate sa faca sediul in bucale,Banca Transilvania a fost presata ani in sir sa mute sediul central de la Cluj la Bucuresti,au aparut in media tot felul de zvonuri,acuzatii si alte magarii,cum au mutat sediul la bucale gata au fost buni si corecti
        si inca ceva,vad ca folosesti cuvintul taran,poi mai nene chiar si regii daca cobori in jos pe copacu lor genealogic tot din tarani se trag sau poate ca tu crezi ca la inceputul evolutiei umane trogloditii aia au facut prima data orasele si pe prosti i-au expulzat in sate

        • lone wolf
          4 august 2015 at 20:06
          „…chiar si regii daca cobori in jos pe copacu lor genealogic tot din tarani se trag…”
          Nu neg faptul ca toti ne tragem de acolo. Vorbesc de marea industrializare care s-a facut cu aducerea a zeci-sute de mii de tarani care si-au adus si obiceiurile: mancat seminte, scuipatul pe jos, suflatul mucilor oriunde si alte obiceiuri rurale. Mai apoi s-au amestecat cu tiganii si au format o masa de oameni de toata greata: romanii tiganizati! Sincer, nici nu ma mira ca suntem vazuti asa prost dar cine e de vina? Caracterul slab si lipsa de educatie!

  5. capatu` satului

    inainte vreme, cartile de istorie din gimnaziu aveau in introducere un citat din N. Balcescu: cine nu`si cunoaste istoria nu`si cunoaste neamu`.
    cu regret constat ca a trecut destul de mult timp pt. ca noi, astia de dincoace de Prut, sa admitem ca purtam o vina pt. ca cei din Rep. Moldova sunt inca separati de noi;
    sangele si suferinta celor care au fost ucisi, batjocoriti sau au pierit pt. ca carolu` miku era prea ocupat cu smenurile lui malaxa, aushnit si restu`inca au ramas si n`au disparut de tot din constiinta noastra;
    io cred ca ar fi o masura de respect ca armata romana prin conducatorii ei, daca presedintele republicii si sefii celorlalte autoritati publice n`au inca sange in instalatie, SA` SI CEARA SCUZE poporului de dincolo de Prut ca i`au lasat sub jugu` rusului in 1940 si ulterior definitiv dupa 1944,
    carolu` miku s`a si spalat pe maini cu cedarea moldovenilor in 1940, el a avut acoperirea ca sefii armatei i`au spus ca n`avem nici o sansa – bine si astia erau intoxicati la greu de nemti, rusi si restu` natiunilor de prim prejur;

    este interesant ca recent am aflat ca primu` presedinte serios al Republicii Moldova ma refer la Snegur i`a propus lui ilici iliescul prin 1990 unirea – normal un bolsevic inascut nu putea sa accepte daca nu primea verde de la moskva;
    iliescul este aceasi persoana care nu cu mult timp in urma declara ca cetatenii din Rep. Moldova trebuie sa vrea unire, noi n`avem nici o treaba,

    iubesc tradarea dar urasc pe tradator.

  6. Argumentele prezentate sunt de bun simt, ce-i drept un pic prea curajoase dar nu imposibil de folosit in practica.
    Cel mai mult imi place ideea coreenilor cu un minister al reunificarii care planifica riguros tot ce trebuie facut in caz ca sucombeaza porcusorul nordic si pica dinastia …
    Si la noi ar trebui sa existe un organism din asta care sa pregateasca unirea „de jure” prin niste actiuni care sa duca initial la o unire „de facto”, recte:
    – tot sistemul moldovean de transport, distributie si furnizare gaze si electricitate trebuie achizitionat de companii romanesti / sustinute de statul roman si apoi interconectate in sistemul nostru national si dispecerizate de la noi, practic tot ce misca prin conducte si pe fire de partea cealalta a Prutului sa fie gestionat la noi (gazoductul actual merge doar pana la Ungheni cand de fapt tinta e Chisinau iar Transelectrica se screme de nu stiu cat timp sa faca niste linii de HT peste Prut …)
    – idem toate capacitatile lor de productie elec cumparate si monopolizata piata cu exporturi de gaze si elec de la noi (slava Domnului avem de unde mai ales pe elec…), eliminata orice necesitate de a mai lua ceva de la Cuciurgan (impuscam 2 iepuri dintr-un foc: facem captiva Moldova la noi si practic taiem o sursa importanta de bani Transnistriei)
    ==> cu cele 2 de mai sus ar trebui sa detinem lantul complet pe tot ce inseamna gaze si elec la moldoveni
    – dezvoltata si inter-conectata toat reteaua lor de transport cu a noastra atat rutier cat si feroviar (aici cred ca e un vis umed avand in vedere cat ne cacam pe noi cu autostrazile …)
    – sistemul bancar moldovenesc ar trebui adus sub controlul unor banci din Romania iar BN-ul lor subordonat cumva BNR-ului nostru, chiar si leul moldovenesc ar trebui sa fie pegged la RON-ul nostru sau mai subtil la EUR
    – toate exporturile lor cu contributie semnificativa in PIB ar trebui reorientate discret spre UE (deja cred ca aici treaba e cea mai avansata …)
    – aliniat cat mai mult posibil tot ce inseamna legislatie de la fiscalitate pana la coduri penale, etc. (practic ar trebui un copy-paste daca ale noastre s-ar dovedi mai bune …)
    E clar ca unele de mai sus inseamna cedare de suveranitate dar pana la urma tot o s-o piarda total la momentul unirii oficiale asa ca de ce sa n-o facem discret si sa asezam toate piesele dinainte ?

    Just my 2 thoughts … ce-i drept e mult SF daca stau sa ma uit la politrucii care ne conduc pe noi …

    • Ai gandit ca un profesionist. Esti tare. De ce naiba nu se gandesc si politicieniila asta? O tot scalda….neuronul meu saracu’ nu mai prcepe aproape nimic. Mai marii tarii sunt retardati?

      • mai marii tari sunt vanduti. si fac ce li se ordona. altfel nu se poate explica ce s-a intamplat in ROmania…. daca eram tara desertica mai ziceam, dar nu suntem!

    • E ok ce zici, numai ca intre timp asta au facut rusii. Sistemul bancar e al lor, jumatate din firma de gaze e a lor, aeroportul e al lor etc….

  7. Eu vad un efect de balanta. Cu cat se distanteaza Romania de Republica Moldova din toate punctele de vedere, cu atat atractia devine mai mare pentru reunificare. Cum procentul de 70% in romania e in trend descendent si aia 20% din republica moldova in trend ascendent. 20 de ani nu au contat diferentele, dar oarecum s-a trecut un prag psihologic si faptul ca sentimentul pentru reunificare sunt inca deabia pe la 20% in republica moldova, incepe sa creeze resentimente si mai multe motive de gandire si analiza in mentalul colectiv roman. Cu cat diferentele se maresc, scade si marja de manevra a clasei politice din republica moldova si implicit pretentiile care le-ar putea avea la reunificare, fara o marja de manevre respectivi se radicalizeaza si mai mult in „statalism” aceasta fiind singura lor forma de a supravietui, indiferent la ce statut de sub nivelul marii ar ajunge republica moldova. Cum spunea cineva mai devreme, o buna parte se trezesc in mediul privat dupa reunificare.

    Oricum ca se vrea sau nu se vrea trebuie macar de perspectiva gandit ce se doreste cu aceasta provincie, zona agricola, zona tampon… ce se vrea de la ea in viitor. Daca nu ii gasim o functionalitate ne vom pacali si pe noi si pe ei.

    Oricum in conditiile actuale doar un faliment la propriu al republicii moldova ar determina reunificarea, altfel nici populatia si nici spectrul politic de la ei nu ar accepta. Partea „buna” daca putem spune in stil caragiale, este ca cel mai probabil daca mai fura sau devalizeaza inca unu doua miliarde e posibil sa vedem reunificarea mai devreme decat ne-am astepta.

    Trebuie gandit ce vom face cu ei, altfel vom satura orasele cat de cat mai instarite din Romania cu forta de munca si mai ieftina, vom transforma inca vreo 500.000 de oameni in imigranti pentru italia si spania si ii vom condamna pe cei care vor ramane cam la acelasi nivel de saracie in care se zbat si acuma.

    • Ca sa inchei:

      O Romanie puternica inseamna o Romanie independenta ( sau prea putin dependenta de alte interese).

      In ultimii 100 de ani au fost: Diktatul de la Viena ( nemtii si ungurii) dup’aia Pactul Ribentro – Molotov , dup’aia conferinta de la Yalta. TREI bucati de nenorociri mari si late. Dar nu invatam din istorie !

      O Romanie puternica si industrializata cu capital autohton nu va ceda niciodata in fata santajului altora. Si isi poate face UNIREA fara nici o problema! Altfel poate fi urmatorul scenariu: se tot vorbeste de Unire, se fac incercari ce esueaza, pana ce in mentalul colectiv se uzeaza ideea si se induce notiunea cum ca „n-are rost, domnule, nu se poate , aia nu vor, noi nu putem asta e ura si la gara, maine ma duc la serviciu pe 300 euro ce-mi bat eu capul”

      si arrivederci, До свидания, búcsú

      sdrasvuite tavarisci!!!

      Traiasca Uniunea Sovietica! si tatucul ei de la RASARIT! si ala de la APUS!

      somn usor!

  8. Zic astia ca pib-ul pe cap de locuitor e mai mare de 4 ori in Romania fata de Republica Moldova. Pai e simplu, de exemplu daca tu ai patru felii de paine ratie pe zi si moldoveanu o felie ratie zilnica si cu felia aia tot nu moare de foame, daca tu ii dai o felie tu mai ramai cu 3 felii si el are 2 si tot nu mori de foame. E crestineste, omeneste etc. Asta pentru scepticii unirii. De cealalta parte a Prutului, moldoveanul trebuie sa vrea felia aia de paine, poate n-o vrea ca nu-i frumos. Dragoste cu forta se chema viol. Complicata chestiunea.

    • si cu asta inchei, ( ma apuc naibii de lucru) : din alea 4 felii oare cate ies din tara? ca asta nu vedeti multi!!!! luati cazul Lukoil

      noroc ca suntem inca o tara foarte bogata. pacat ca e locuita de … naivi

      somn usor

  9. De fapt, niciunul dintre mituri n-a fost demontat. Iar demontarea demontarii se poate extrem de usor.

    Cert e ca romanii isi doresc unirea tot atat de mult ca moldovenii. Putin spre deloc. Sigur ca la nivel ideal si unii si altii sunt pro, dar le explici pasii concreti care trebuie facuti toti realizeaza ca parca e bine si asa, mai ales de cand treci granita fara pasaport.

  10. Nici cu o felie nu mori de foame demonstrat de moldoveni iar daca le dam o felie le-o dam cu tot cu biruri de la fmi etc. Cum am mai spus problema e ca noi trebuie sa le cerem sa se unesca cu noi ceea ce noi nu am facut inca la nivel oficial. E simplu organizam un referendum in care romanii din Romania isi exprima in mod democratic alegerea pro sau contra unirii, si nu cred ca sunt dubii asupra finalitatii votului si apoi mergem la ei si le facem propunerea. Ei poate sunt mai sfiosi si nu le place sa ceara. Dar pana nu se face ceva la nivel oficial continuam sa batem campii cu gratie. De ce nu se face propunerea? Poare ca mentalul moldovenilor nu este inca pregatit, sau indobitocit sa fie pro unei uniri. Iar daca la noi nu se vrea inseamna ca.la conducerea tarii sunt oameni de orice alta natie decat romani.

  11. Poate unele sunt mituri, dar altele sunt probleme foarte reale:

    1. Chiar daca 80% din populatia RM ar fi de etnie romana (probabil fara transnistria), daca jumatate din ei sunt inca spalati pe creier si rusofoni, tot ce poti face e sa astepti sa moara de batranete.
    2. Costurile estimate de circa 90 mld $ pur si simplu nu ni le putem permite acum. Noi nu suntem in stare sa cheltuim macar 10 mld $ pentru sisteme de arme minimum necesare impotriva Rusiei.
    3. Daca s-ar face unirea, ar trebui sau acceptat inacceptabilul – existenta unei regiuni separatiste pe teritoriul national – sau in cateva zile lichidata conducerea si forta militara din transnistria. Daca incercam sa facem asta de capul nostru, riscam sa o patim mai rau ca Georgia. Doar cu acordul si asistenta militara a SUA (nu a NATO, ca prorusii din NATO s-ar opune) am putea face asta, poate am obtine si un mini plan marshall la pachet.

    Iar pentru cei care se indoiesc de capabilitatile militare actuale ale Rusiei, link:
    http://www.defensenews.com/story/defense/policy-budget/warfare/2015/08/02/us-army-ukraine-russia-electronic-warfare/30913397/

    • Referitor la punctul 3… poate o solutie ar putea sa fie renuntarea la regiunea separatista… in schimbul acordului tacit al Rusiei la alipire. Cat timp avem regiunea aia pe cap nimeni din NATO nu o sa isi bage pielea in saramura pentru noi in eventualitatea unei uniri ce ar aduce probleme in cadrul aliantei. Asta insa ar putea genera alte batai de cap..recunoscuta ca regiune separata de Moldova…ar da mana libera Rusiei sa aduca tot armamentul din lume daca vor… nu ar mai intra pe teritoriul unui stat suveran ( sau al unei regiuni nerecunoscute oficial de puterile lumii)
      Acum nu dati cu parul daca nu suneti de acord..
      Pentru noi ca popor in mod cert unirea ar fi 100% o miscare castigatoare.

      • Mai exact pentru noi ca natie ar fi o miscare castigatoare. Poporul uneori este interesat de lucruri mai concrete din viitorul apropiat…

  12. pentru multi romani din RM Unirea este un vis frumos, si multi si-ar dori sa traiasca intr-un stat mare si puternic. Eu sint convins ca cu o atitudine corecta si egala din partea statului fata de minoritatile din RM ( rusi, bulgari, ucraineni s.a. ) nimeni nu va crea probleme, adevarul e ca oamenii vor sa traiasca bine si sa fie tratati normal de guvernanti…
    Acum, exista doua bariere mari spre Unire, in primul rind guvenantii din RM NICIODATA nu vor accepta Unirea fiindca ei fura bine si deschis si traiesc bine fiind la conducerea statului,
    In al doilea rind Romania trebuie sa negocieze lucrurile astea cu Rusia, fara acordul tacit sau oficial al Rusiei nu va fi posibila Unirea.

  13. Cat timp Transnistria exista Unirea nu prea are sanse .

    Un teritoriu separatist in interiorul RO este inacceptabil iar daca nu ii anihilam in 2-3 zile dupa Unire o sa ramanem cu ei pe cap pana la adanci batraneti , si poate daca vad ungurii ca le merge rusilor cu dastea in RO o sa se gandeasca mai bine la autonomia aia. Cine stie? :))

  14. Eu nu inteleg ce atata scandal cu Unirea . De ce sa nu o facem acum dpdv economic:
    1.Companiile noastre sa achizitioneze activele din Rep Moldova daca sunt atat de atractive, nu cred ca un capitalist nu ar simti o astfel de afacere.
    2. Sustinere unei legi in Parlamentul Modldovean privind restituirea terenurilor celor refugiati in Romania dupa 1940
    3. Achizitia bancilor modldovenesti de catre banci romanesti idem societati asig
    Daca Moldova ar asigura o crestere cu 10% a PIB ( ceea ce eu ma indoiesc) sa o facem ” de facto ” sa vedem cum stam si atunci merge si de ” jure” mai tarziu.
    Pana una alta, astia de peste Prut s-au bransat la conducta de gaze si reteaua de electricitate , adica sa le asiguram noi resursele energetice si or vedea ei dupa aia. I-au jucat pe rusi pana acum , acum vad ca astia nu mai au bani nici de finantat Transnistria si acum se intorc catre ” fratii mai de la vest”.
    Cine ne opreste acum sa cumparam cele mai bune active din Moldova sa intram in afaceri cu estul prin Intermediul Moldovei, ce ne trebuie neaparat parafa de unire in cele 2 Parlamente?
    Unire trebuie gandita pragmatic si nu idealist.

  15. avidztu
    4 august 2015 at 15:29
    „…Cine ne opreste acum sa cumparam cele mai bune active din Moldova sa intram in afaceri cu estul prin Intermediul Moldovei…”
    Vezi ca al saselea simt al celor cu bani functioneaza si…nimeni nu prea vrea sa cumpere ceva, pe ce nu va fi stapan si banii sa ajunga direct la Moscova. De acolo nu-i mai scoti! Romania , deocamdata , subventioneaza lenea si prostia RM.

  16. 4 august 1919 – Ocuparea Budapestei de către armata română

  17. Transnistria este esentiala in procesul Unirii. Va fi la schimb, daca se va intampla, cu Bugeacul, Nordul Bucovinei si Tinutul Hertei.

    • @Gabriel Multe persoane sustin teoria asta cu schimbul de teritorii, sa cedeze Ucraina Bugeacul si/sau Nordul Bucovinei la schimb cu Transnistria. Pentru noi ar fi un vis asa ceva, ar fi ideal dar serios acum, tu crezi ca Ucraina ar face asa ceva? Sa renunte la Bugeac, teritoriu cu iesire la Marea Neagra si la Delta Dunarii pentru fasia aia de pamant numita Transnistria? Sau la Bucovina de Nord contra Transnistriei? Eu unul nu pot sa imi imaginez un scenariu in care ar avea loc schimbul asta. Nu putem prezice cum va evolua conflictul ruso-ucrainean, acum pare ca stagneaza. Acum cateva luni cand se dadeau lupte grele in estul Ucrainei si se flutura harta Novorusiei, si Romania mutase blindatele alea la Galati multi visam si ne imaginam ca ar fi posibil un scenariu in care sa intram noi cu americanii in Bugeac inainte sa soseasca rusii, etc. Dar probabil confiltul din Ucraina va ingheta si Ucraina va ramane asa cum e acum: cu Crimea la rusi si fara control asupra regiunilor estice neputand accede la NATO/UE. Oricum UE nu ar fi primit o tara asa mare. Romania cred ca a fost ultima de talie medie/mare. Deci rusii o sa obtina ce vor. Ei se pricep cel mai bine la lucrurile astea, sa destabilizeze regiuni si sa le tina cu deceniile macar partial in sfera lor de influenta.

      • Transnistria nu e o fasie oarecare, e o fasie bine industrializata.
        Iar accesul la gurile Dunarii nu i-au adus Ucrainei mari beneficii.
        Romania primeste niste teritorii care i-au fost luate cu forta prin pactul ticalos dintre Stalin si Hitler si Ucraina stie acest lucru.
        Cred ca ar fi un schimb avantajos pentru ambele parti.
        Iar Ucraina si-ar asigura un vecin stabil de care are mare nevoie. Acum si in viitor.
        Asa vad eu lucrurile.

      • Ucraina nu foloseste sudul Basarabiei in nici un fel. Ma rog, a fost un moment ce s-a numit Bistroe si atat. Repet, sudul Basarabiei nu este utilizat deloc de catre Ucraina.

        • @Gabriel @a Da sa stiti ca aveti dreptate. M-a luat gura pe dinainte ca sa spun asa. Transnistria nu e doar o simpla fasie de pamant cum am spus mai sus. Eu am gandit ca un roman, imi doresc enorm sa ne revina teritoriile pierdute si nu prea dau 2 bani pe Transnistria si din cauza asta am minimizat importanta ei. Dar totusi un asemenea schimb e greu de preconizat. Si sa nu uitam ca totusi Bugeacul vine la pachet cu Insula Serpilor si cu apele maritime cu resursele lor.

  18. Mi se pare ca, paradoxal, in Rep. Moldova este prea multa libertate pentru ca moldovenii sa vrea cu adevarat unirea.

    Sa ma explic: in Transilvania, atitudinea maghiarilor fata de romani a generat miscarea unionista, care s-a dezvoltat timp de sute de ani, si acuprins toate straturile societatii.

    In RM, odata cu cadera comunismului, acest factor de presiune a disparut (cel putin aparent).

    Mai sunt doi factori (pe langa actiunile directe ale rusilor) – minoritatile, si faptul ca multi moldoveni lucreaza in Rusia.

    Binenteles ca situatia e mult mai complexa.

  19. romanii sunt „tolerati” in mijlocul tarii,simbolurile nationale sunt batjocorite tot acolo fara reactie din partea aparatului de stat si noi vorbim de unire cu basarabia….toti ne dorim aceasta unire si este o rana deschida fara doar si poate dar ea trebuie sa fie finalitatea unui parcurs gandit in amanunt si nu heirupist.si da ,consider ca fara o economie sanatoasa si functionala in adevaratul sens al cuvantuli orice discutie pe acest subiect ramane discutie.

    • Nu sunt tolerati deloc, din pacate, deci nici macar atat. Sunt insultati, injurati si chiar amenintati: sa plece, sa se mute, sa moara.

      Chestiile astea nu sunt noi, doar ca pana in ’90 nu erau chiar asa pe fata, pe vremea aia totusi exista o militie si o securitate. Dupa Revolutie a inceput debandada, si majoritatea celor mai sovini tantalai sunt fatati dupa ’90.

  20. Unirea va fi viabila doar daca sunt lichidate clanurile mafiote moldovene si impiedicate orice tentative de creare de grupuri paramilitare rusofile.

    Sunt curios daca DNA-ul, Politia si mai ales magistratii romani vor avea curajul sa elimine interlopii moldoveni repede si fara scandal armat.

  21. ma abțin sa fac un comentariu la acest subiect. moivul? geografia este o ,,materie,, pe care o fac marile puteri in functie de interesele lor, asa ca degeaba unii varsa riuri de cerneala sau tin tot felul de cuvintari pro sau contra acestui subiect,nu depinde de noi cei mici,daca ar depinde cred ca altfel ar arata harta,un exemplu concret kurzii,cea mai numeroasa natie fara tara
    parerea mea este ca polemizati in van,noi nu avem nici macar un cuvint de spus in aceasta problema,indiferent de situatie noi ne alegem tot cu capatul minjit al batului

    • Uneori in istorie am reusit sa ne facem si singuri norocul: unirea principatelor sub Cuza, unirea de la 1918. Ne trebuie vointa si perseverenta.

      • ..ce-i drept am fost si noi de fata la cele doua evenimente.

        • Nu am fost noi cei din anul de gratie 2015 🙂 dar au fost alti romani care atunci au actionat pentru interesele si viitorul neamului romanesc.

      • am reusit,dar cu aprobarea marilor puteri, participarea la ww1 sa facut cu garantarea alipirii Ardealului si unele smecherii made in romania in cazul unirii principatelor,Cuza a fost ales si in Moldova si in Tara Romaneasca

        • Oooo, gresiti totalmente. Alegerea lui Cuza si unificarea deplina a celor doua Tari Romanesti extracarpatice s-a facut ocolind vointa asa-ziselor mari puteri. Probabil de aceea ne-au si batjocorit ulterior (1878 e un exemplu; apoi recunoasterea independenetei alt exemplu etc.).
          Alipirea Ardealului s-a facut impotriva vointei invingatorilor din primul razboi mondial, care invingatori nu aveau de gand sa isi tina promisiunea nici macar atunci cand au semnat tratatul, in 1916. fasia de pamant dintre Arad si Oradea am obtinut-o impotriva vointei Frantei si Angliei. Despagubirile de razboi (1%) pe care trebuia sa le primim de la Austro-Ungaria si Germania au fost alocate in batjocura. Ni s-a impus sa suportam conversia coroanelor austro-ungare in lei pe banii nostri. Prin tratatul de la Sevres trebuia sa acordam despagubiri …Turciei. Era oare Turcia tara invingatoare???
          Totul a fost facut in batjocura.
          Franta ne-a pus sa platim taxa de eliberare, pe care am terminat-o de achitat dupa 1970.

          • @a

            ioi… astea nu le stiam… multumesc!

            oameni buni, n-ar fi momentul pentru un partid? sau macar o asociatie?

            glumind: sa mai combat si eu la o bere cu Adrian? 😉

            serioss vorbind: ce avem de pierdut?

            • Ar fi momentul, dar problema e ca vor fi unii prezenti la intalnirile alea doar ca sa ne inoculeze idei si sa ne bage bete in roate atunci cand trebuie, ca notele si profilurile si le-au facut deja demult.

              • se poate rezolva si asta, elegant si civilizat.

              • Depinde… aia care vor veni la o intalnire fata in fata pot fi si unii care au ceva vechime pe aici, implicit credibilitate si acceptare.

                O misiune de-asta de deturnare e gandita pe termen lung, si o asemenea persoana poate impinge actiunile grupului intr-o anumita directie intr-un mod foarte fin.

                Mai rau, poate baga bete in roate la anumite actiuni sau combate ori ridiculiza diverse idei daca „patriotii” din servicii nu vor ca micul nostru grup sa se implice in una sau alta.

  22. Urmaresc cam de la inceput acest site si articolele de aici, care sunt de foarte buna calitate si bine documentate. Pana in acest moment am evitat sa cometez, din diverse motive.
    Insa, pentru ca abunda, din pacate, anumite comentarii ale unora care, probabil, sunt pe statul de plata de la Moscova, dar si a celorlalti, care vorbesc, poate, chiar din convingere, am hotarat sa intervin cu niste opinii/intrebari retorice vizavi de cei care se uita cu mare placere spre Rusia.
    1. Credeti ca noi, in acest moment, am fi trait mai bine daca am fi ramas orientati catre Est, cum a fost si sub „domnia” pro-rusului Iliescu(tradator de tara care ar trebui anchetat/condamnat pentru crima, fie si numai pentru mineriade, neluand in calcul Revolutia … )din cauza caruia, apropo, am intarziat cu mai bine de 10 ani intrarea in UE? Daca da, atunci uitati-va la Ucraina, a carei incercare de a se apropia de Vest, i-a determinat pe „fratii rusi” sa „ii salveze” cu forta spre a-i readuce la „bunastarea” rosie.
    2. Aceiasi indivizi se opun faptului ca ne cumpara strainii terenurile agricole. Evitand, evident sa dea un exemplu de investitori straini care au cumparat teren agricol si l-au lasat nelucrat. Profitul acestor investitori, reprezita un profit si pentru noi: locuri de munca, taxe la stat, produs intern la export etc. Am putea face si noi, ca natiune, profit din agricultura, dar acesta este un cu totul alt subiect.
    Cand am spus investitori de asemenea va rog sa faceti o comparatie intre investitorii vestici (evitati exemplele ARO etc.(acea epoca Iliescianista cu Nastase si Roman alaturi) si axati-va pe exemplele investitorilor de la intrarea Romaniei in UE pana acum). Cat priveste investitorii rusi (Lukoil,Mechel etc.), investitiile acestora rezoneaza cu o subminare a economiei nationale, premeditata!
    3.Foarte bine documentat articolul, desi am unele indoieli cu privire la anumite aspecte. Romanina nu va face profit de pe urma unirii cu Rep. Moldova, cel putin pentru primii 5 ani, va insema petru Romania un efort financiar, administrativ, legislativ etc. suplimentar. Rep. Moldova este un stat preponderent agricol, cu exceptia industriei distruse dupa 1990, in cardul fostei URSS, Moldova a avut mereu aceeasi destinatie, de „granar”, in prezent, destul de „degradat”. Unirea cu Romania nu va plusa, din punct de vedere geo-strategic, stabilitatii Romaniei, dimpotriva, va disparea zona tampon, cu o „Transnistrie” la frontiera. Desi, daca am fi ironici, ne-am putea intreba cum de rusii, care isi doresc o frontiera cu Romania, nu accepta unirea cu Rep. Moldova, situatie in care ne-am „invecina” cu ei, prin Transnistria…
    Sustin Unirea, sustin dreptul romanilor de peste Prut de a benficia de un stat unit si stabil, este pana la urma, un drept istoric, de care au fost privati in nenumarate randuri si, cu regret, in unele dintre acestea si din cauza Romaniei.

    • Ghita Bizonu'

      Palavre numa palavre toata cestria cu orientarea spre est.. Rafo si Navadoari au ajuns in propietate „estica” cub conducerea „intelepata” a lu Base cel de Licirici sugator…
      regimurile zise provest au avut grija sa tiorpolezze contractul cu Bell (urmau sa se produca 96 de el;icp[tere AH 1.. americanu nu rusesti!0 si autistdaba Bechtel care ne-ar fi legat de Apus.. Da nu si nu ..
      Agricultura.. Sti de ce avem pmanat nelucrat? Fiindca dupa ce stange recolta tarnul nu primeste inpoi nici cat6 a chletuit! Tu ai cultiva pamantul daca la un hectar ai recolta o pierdere de 100 de lei?

      In alta ordine de idei .. la tine betia de cuvinte si necunoasterea flaganta tin loc de argumente ? ?acea epoca Iliescianista cu Nastase si Roman alaturi hm … tu de unde vii >?De pe Marte sau din Patagonia? Pai povestea de amor Ilescu Roman s-a fasait din 91, Petrica Roman si PD eul sau in 995-2000 era alturi de CDR (taranisti, liberali si cunescu) si Emil Ctinescu, cand era nasase premier Roman era in opozitie … cum de nu stii astea?! Ce nu citeai ziare pe atunci?!

      • Hai, Gita, serios? Chiar atat de mult te-a deranjat comentariul in sine? Marte sau Patagonia, de ce nu? Insa nu i-au mot a mot tot ceea ce citesc prin „ziare” sau ce se incearca a se inocula prin diverse propagande mediatice. Daca tu consideri ca Nastase, Roman si altii nu au facut front comun cu Iliescu, nefiind acesta „tatucul lor” … atunci, zau, necunoasterea flagranta…!
        Contractul cu Bell, autostrada Bechtel si nu numai, „gestionate” de linia a doua comunista, progeniturile!
        Taranul roman si agricultura? Care taran roman? Mai exista? Nu consideri ca lipsa crasa de educatie a majoritatii populatiei, lipsa celei mai mici orientari spre educatie este si motivul pentru care s-a ajuns la o debandada pe toate planurile, dar repet, este un alt subiect de discutie.
        In final, o concluzie din partea ta, vizavi de articolul privind Unirea? In fond, despre aceasta discutam si stiu, din multe alte opinii pertinente ale tale expuse pe acest site, vii cu analize de luat in seama, mai putin fataliste si acide!

        • Prostia ma deranmjeaza. Iar necinstea ma infurie .
          Deci asa ca sa nu mai ai nici scuza : Dupa 16 octombrie 1991 cand „si-a depus mandatul” (adica sipa dat demisia) si a Th. Stolojan „Doberman” a fost desenmat premier Petre Far de Gat s-a sucarit radical pe Iliescu (care inca nu era „Bunicutza”) . A urmat o divizare a FSN si „adervaratil” FSN a fopta ala a lu Roman care adevarat FSN a devenit PD apoi PDL .. Si din anul 1992 Roman a fost in opozitie cu Iliescu.
          Apoi . nastase era in acleasi prtic di Iliescu. .. asta ma face sa ma inteeb ce naiba invatati voi azi.. Cum dracu sa „faca” sau sa nu „faca front comun”. Insa ce zici tu acea epoca Iliescianista cu Nastase si Roman alaturi este cam … cas cum sa iti zic .. on epoca incare Roman Petre era alaturi de Iliescu , chioar daca era minisatru de externe Nastase era printre „si altii” fiind dpv politic depasit de Dijmarescu, Babiuc, Vatasescu, Doru Viorel Ursu, Basescu, Duvaz, Adrain Sevein si inca o duzina de altii . Daca nu ramanea alaturi de Iliescu si mergea cu Roman .. nici dracu’ nu auzea de el! Eu am auzit de el de abia prin 1998 …
          Asa ca scuza-ma da tu vii din Patagonia de nu stii astea..

          Cat despre Unire .. stii gluma aia :

          – Ghita dragi ti-s fetele?
          – Da-aaaa!
          – Da tu lor?
          – Si ele mie!!!

          Eu voi unirea cu Basarabia .,.. dar mai ramane sa vrea si ea!
          Insa cu atatia dobitoci pe aici – unu vrea restituiri, altu este purist altu crede nu mai stiu ce .. ma se sparie „gagica”

          • Da, stiu si gluma aia, stiu si de gluma. Sunt alergic la infatuare, de prostie nici nu mai zic … Politica este o mare gluma, pentru cei care o privesc din fata scenei si nu din culise, culisele sunt, insa, extrem de interesante, mastile se schimba, de cele mai multe ori in sens invers, sa vezi acolo „Patagonie”!
            Si, constat, din nou, marea problema a comunicarii: nu ascultam pentru a intelege, ascultam pentru a da un „reply”!

  23. Nu stiu daca e valabila sau nu (deocamdata nu prea) dar ar merge promovata ideea in stilul asta, prin muzica si peisaje frumoase:
    https://www.youtube.com/watch?v=Ecigr3fuJl0

  24. cehia si slovenia!?!?!?!?!

  25. Nu se va face nicio Unire până nu se înțeleg rusii și americanii

  26. Ca ne place, ca nu ne place, lucrurile stau cam asa:
    1. Nimeni nu vrea sa investeasca intr-o tara cu 3 miloane de oameni din care dispare un miliard…
    2. Fara investitii si cu ‘bolovanul’ Transnistria atirnat de git, e chestie de luni ca RM sa intre in faliment, ca si Grecia… adica nu se vor mai putea plati salarii si pensii.
    3. Multinationalelor nu le convine sa aibe distributie separata, Romania si RM, pe marfa cu etichetare similara, din motiv de costuri…
    4. In scurta vreme, majoritatea investitiilor in RM vor fi majoritar romanesti sau ‘via Romania’, lucru care va muta decizia economica dincoace de Prut!
    Cum cel care are banii face regulile, nu va trece mult timp si o sa vedem RM in UE, ceea ce, tehnic, inseamna unita cu Romania, indiferent de factorul politic si impotrivirea Moskovei
    …parerea mea…

  27. Ghita Bizonu'

    Asa ca sa vedeti si voi cum merge propaganda proruseasca, filosovietica samd :
    http://www.historia.ro/exclusiv_web/general/articol/inexistenta-unui-plan-valev-1964

    Vine cate un …. cu ambat da fara minte si cu multa gargara si ajunge sa pupe jopele de la Kremlin … si diversi fraieri numesc asta „demistificare”

  28. Problema noastra nr. 1 sunt idiotii din tara ce se opun unirii.

  29. robi
    5 august 2015 at 14:09
    N-as crede ca noi ne opunem unirii ci, asa cred, cei de peste Prut o lalaie cu cine da mai mult. Nu cred ca e roman care sa nu fie mandru daca ne marim teritoriul chiar daca ar privi cu scepticism unirea – costuri. Moldovenii vor unirea in masura in care o vrem noi?

  30. Unirea este sau nu viabila?! pentru romania in acest moment in mod cert NU , pentru republica moldova o unire ar reprezenta un mod facil de a scapa de faliment si de restructurarile dureroase din toate sectoarele societatii care vin ca si consecinte la un asemenea fapt .

  31. Asta nu era siteul ala „rusesc” ? :))

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *