Pentru 2016 MApN ar avea alocate sume mai mari decat anul trecut si mai mari decat in bugetul propus de fostul guvern (cu 1.3 miliarde de lei), astfel suma bruta se ridica la 10.35 miliarde de lei, adica aproximativ 2.3 miliarde de euro.
Conform guvernului suma reprezinta 1,7% din PIB, iar prioritatile ar fi intarirea capacitatii de aparare, incluzand aici si programul pentru fregate.
DAR! Problema majora aici sunt fondurile de pensii, care daca sunt si ele incluse in cei 1.7% din PIB n-ajungem iarasi nicaieri, iar suma reala disponibila pentru MApN (mai mare decat anul trecut) scade semnificativ. Nu stiu la cat se ridica anul acesta fondurile pentru bugetul asigurarilor sociale ale MApN, dar putem face o comparatie cu anul trecut cand aceste sume au fost de 2.6 miliarde de lei.
Daca suma totala alocata MApN implica cei 10.35 miliarde lei plus fonduri pentru pensii, adica inca +2.6 miliarde de lei (pentru ca intre timp pensiile au crescut), am avea un plus fata de 2015 de aproximativ un miliard de lei (buget 2015 – 9.378 miliarde lei).
Deocamdata mai mult nu stim, daca voi gasiti si alte informatii ar fi foarte bine.
Up Date: Cristian – Pentru Apărare s-au alocat 12,8 miliarde lei, 1,7% din PIB, cu 2,4 miliarde lei mai mult decât în anul 2015. „Aceasta suma cuprinde si pensiile militare care anul trecut au fost incluse in capitolul asigurari sociale si nu in bugetul apararii. Vedeti aici comunciatul de presa de la MF.
Deci pe langa cei 10.3 miliarde mai sunt ceva bani si in capitolul investitii din alocarea suplimentara de 4 miliarde. Nu stim cat deocamdata.
Up Date 2: Strict pe cifre am luat iarasi plasa, astfel: PIB 2016 – 746,6 miliarde lei, buget MApN – 12,8 miliarde(1,7%), buget real, dupa scaderea pensiilor – 10,3 miliarde adica sub 1,4% din PIB.
In realitate bugetul pe anul acesta a fost de 9,38 miliarde lei, iar bugetul pe 2016 este de 10,3 miliarde lei.
GeorgeGMT
Buna dimineata,
Deci sa inteleg ca a crescut bugetul cu aproape 500 milioane euro…E totusi bine…decat nimica. Eu ma asteptam sa scada ca de fiecare data.
De 1 Decembrie l=am auzit si pe Mircea Radu de la TVR 1 ca ar trebui sa bagam banii in spitale si nu in parada militara. Stupid omul daca vine cu asemenea retorici ieftine ca si Iuda Iscarioteanul care i=a spus lui Iisus ca vasul cu ulei al Marieimagdalena ar fi mai bine vandut si dati banii la saraci….
Deci mentalitatea asta ….sa scadem de la armata deja pare un reflex. Chiar si in fata unor amenintari serioase si reale.
Ma bucur ca a crescut bugetul. Asta e ideea generala si ma bucur ca ne-ai anuntat. O zi frumoasa.
si eu consider ca sunt bani aruncati degeaba pe parada de 1 dec. ,bani care ar trebui lasati in bugetul mapn si folositi altfel.imi plac soldatii defiland,veteranii respectati,contingente aliate care isi prezinta onorul dar ghiveciul ala numit dotare nu are ce motive de mandrie sa ne aduca,dimpotriva.plus ca incepe sa devina defilarea dusterilor si a autospecialelor de la MAI …un etalon de coruptie si nepotism in tara.
@psycho parada are sens de simbol national prin asociere cu ziua nationala: In principiu masele au nevoie de imbarbatare , de catalizatori patriotici ori paradele militare au tocmai acest scop : sa mentina treaz spiritul combativ in sanul natiunii. Ca e parada schioapa… creca e pe undeva si vina ta ca nu pui mana pe par sa domesticesti niste politicieni!
Pentru Mircea Radu de la TVR: cred ca ar trebui luati niste bani de la TVR si dati la spitale. Prea se cheltuie o gramada de bani pt niste neaveniti, cititori infocati de promptere
Corect!
asa da?
Nu stiu, trebuie facut ceva ca pensiile si salariile sa fie separat de banii pt inzestrare ,exercitii etc. Bine este ca a crescut totusi dar putin.Credeam ca vor da 2% din anu acesta dar…..
pai anul asta cica a fost o feerie de spaguieli si deturnari de fonduri, au incercat sa ingrase porcul in ajun referitor la furt… cred ca nu intamplator s-au intalnit intmpstivo-furioso ficusu’ si cu aia de la fmi… pe de alta parte se preconizeaza o crestere a PIB de 6% fata de anul asta… ramane de vazut cat ramane in tzara :)))) ma gandesc numi la codrii patriei taiati intr-o veselie 🙁
creste PIBU’ frate , sa ne butzuram :))) ioi, stai ca nu ramane la noi, noah, ce sa faci, nu poti fi cu toate :))))
6% crestere PIB ?!? lol
Evident ca banii pentru salarii, pensii sunt separati de banii pentru inzestrare! Bugetul unei institutii este partajat pe capitole, articole si directori de programe! E caz penal utilizarea neconforma a fondurilor financiare!
Spuneti ca…,,intre timp,pensiile militare au crescut!” La care pensii va referiti si cand,in ce an s-a produs aceasta marire???
http://www.capital.ro/risc-pentru-economie-guvernul-mareste-pensiile-deja-triple-fata-de-medie.html
Pana nu vor scoate din structura bugetului salariile si pensiile, guvernul poate sa spuna orice.
Oricum tehnica militara a armatei arata din ce in ce mai mult a bazar………
Sa vezi „hemoragie” de fonduri cand vor face achizitiile de piese de schimb, din „17 mii de surse cu 17 mii de licitatii”…………
Pana si politia a luat masini nemtesti, Dacia a inceput sa puta si pe la MAI…..
Crezi ca e mai bine sa se cumpere piese dintr-o singura sursa? Doar nu crezi ca piesele de Dacia se cumpara … de la Dacia?! Tot de la furnizori se cumpara toate!
Problema cu pensiile este foarte simpla: sa fie scoase din bugetul MApN, sau acesta, ca pondere in PIB, sa nu mai fie calculat cu tot cu pensii, pt ca altfel ajungem la 2%, dar in realitate avem mult mai putin, sau procentul din PIB sa fie 2% + fondurile de pensii si totul este OK.
Ba pardon acolo este locul lor!!!
Pensia militara este l;a pcahet cu serviciul .. si nu se bazeaza pe cotizatii ..
de acord si cu ce zice Bizonu’ dar daca s-ar dori macar o parte din salar care se duce la fondul de pensii eu as redirectiona la fonduri de pensii private si ca sa fiu sigur ca este cu folos, macar o parte as pune si la un fond de investitii din Romania si in felul asta dupa cativa ani presiunea pensiilor s-ar mai reduce.
De acord ca trebuie rezistat macar cativa ani pana cand fondul de pensii si fondul de investitii vor incepe sa si scoata ceva profit.
Vezi ca Armata Turca a reusit .. A avut un fond de pensii voluntar (adica nu prin efectu legii) .. au investit si acu Oyak are 29.000 de angajati , are un venit de 15 mld $ anual si printre altele produce peste 3330.00 autovehicule. Daca ati cumparat un Renualt Symbol apai sa stiti ca ati cumparat de la Fondul de Pensii al Armatei Turce!! Si uite asa „cadrele” turcesti si fac rost de „benficii suplimentare” , dau lefuri si impozite in Turcia, dezvolta Turcia!!
„Cheltuielile cu investiţii cuprinse în bugetul general consolidat sunt în sumă de 37,7 miliarde lei reprezentând 5,1% din PIB. Este o creştere faţă de estimatul pentru 2015 de peste 4 miliarde de lei. Sumele suplimentare sunt alocate în special pentru CNADNR, Apărare şi pentru finalizarea proiectelor din cadrul programelor cu finanţare nerambursabilă de la U.E. afererentă exerciţiului financiar 2007 – 2013.”
„Pentru Apărare s-au alocat 12,8 miliarde lei, 1,7% din PIB, cu 2,4 miliarde lei mai mult decât în anul 2015. „Aceasta suma cuprinde si pensiile militare care anul trecut au fost incluse in capitolul asigurari sociale si nu in bugetul apararii. Vedeti aici comunciatul de presa de la MF.
Deci pe langa cei 10.3 miliarde mai sunt ceva bani si in capitolul investitii din alocarea suplimentara de 4 miliarde. Nu stim cat deocamdata.
http://www.mfinante.ro/acasa.html?method=detalii&id=118865
@Cristian. Pai atunci sa spunem ca in acest lucrurile se misca intradevar cum trebuie!
NOTA!!!! Aici discutam despre bugetul MApN , lasati dracului discutile despre BOR si altele, ca va sterg comentariile. M-am saturat sa tot deturnati discutile spre subiecte care n-au nici o treaba cu articolul!
???
🙂 Multumesc pt intelegere!
scuze, o sa fiu mai atent pe unde scriu si ce 🙂 ca am obiceiul sa deschid mai multe taburi
Cat % merge pe achizitii?
http://ipad.hotnews.ro
E interesant de stiut ce se va face cu banii in plus. Si daca pe langa achizitii si bugetul MApN se va investi si in industria de aparare.
http://www.zf.ro/banci-si-asigurari/buget-2016-ministerele-care-vor-primi-cei-mai-multi-bani-care-sunt-domeniile-de-unde-se-taie-finantare-14909677
”Ministerul Apărării Naţionale primeşte în 2016 cei mai mulţi bani în plus faţă de execuţia preliminată din 2015, respectiv 3,36 miliarde lei, ajungând la 10,35 miliarde lei (+48%)”.
O majorare de aproape 50% a bugetului este o super stire si nu include si pensiile militarilor, daca s-ar baga cei 3,36 mld lei doar in tehnica militara s-ar putea lua cate una cate alta…
De unde ai tras concluzia ca nu include pensiile ?
din comunicatul Min. de Finante prezentat mai sus de Cristian(coincidenta de nume cu al meu) in care spune ca bugetul MAPN-ului este de 12,8 miliarde lei. Daca scadem pensiile militarilor atunci obtinem 10,35 miliarde lei.
Pai asta inseamna ca fara pensii bugetul este de fapt 1,4%.Anul trecut nu era 1,4% fara pensii ? Deci tot acolo suntem 😐
Mda,e clar….au bagat pensiile si au ajuns la 1,71%.1,71% din 746.6 miliarde lei=12.8 miliarde cu mentiunea ca pensiile sunt cam 2.4-2.6 mld lei.Anul trecut pensiile nu erau in bugetul MAPN de 1.4 % din PIB.Propriu zis,tot 1.4% e si anul asta….Nu va mai faceti iluzii,ne-au facut din pix.Sa ma cac pe ei,deja mi-e sila.
http://media.hotnews.ro/media_server1/image-2015-12-5-20643822-0-opc1.jpg
Anul acesta vad ca bugetul fara pensii este 6,984 miliarde lei iar la anul o sa fie de 10,348 miliarde lei, adica exact cresterea de 48% prezentata mai sus si de ZF.ro
Nope, aia e executia bugetara. De unde rezulta ca MApNul, din varii motive, nu si-a executat tot bugetul de 9,38 miliarde (banii de pensii erau separat). Bugetul total pe anul 2015 este undeva la 2 miliarde de lei din care 2,6 miliarde pensii si 9,38 banii efectivi pt MApN.
Deci,pana la urma,cat e bugetul efectiv fata de anul trecut ? De fapt,daca nu au cheltuit nici banii pe anu’ trecut nu vad de ce ar conta…
Exact, de ce MApNul a cheltuit doar 6 miliarde si ceva, cand a avut la dispozitie peste 9 miliarde?! Pai aici va pot raspunde eu.
MApN la fel ca si alte ministere, ca si primariile (la Bucuresti de exemplu primaria lui Oprescu nu a dat banii alocati catre RADET si RATB, lucru pe care acum RADETul l-a dat in fapt), etc, etc a avut acesti bani doar pe hartie, in realitate banii nu s-au dat si din acest motiv guvernul Ponta tot raporta care are bani in rezerva bugetara, pentru ca de fapt nu au voie sa ii cheltuie, banii fiind pastrati pentru cresteri de pensii, salarii, bani alocati catre primarii – peste 2,5 miliarde – , etc, etc…
Si tot fostul guvern se lauda ca are bani de n-are ce face cu ei, in timp ce – vedem acum – MApN ul a facut o economie bugetara foarte mare.
Pana la sfrasitul anului fiscal n-or fi 3 miliarde dar oricum vor fi bani multi care au fost de fapt alocati doar pe hartie….
Deci daca anul asta vor fi macar lasati sa-si cheltuie toti banii, tot se va misca ceva pe partea de achizitii.
Doamne, cat sunt de naiv…
@ George – Fostul guvern a raportat excedent bugetar fiindca s-au colectat mai multi bani,cu 7,1% fata de ce avea programat in bugetul pe 2015.
Chiar noua ministresa de la Finante se lauda ca are un excedent de 1,8% din PIB.
Nu va mai amagiti ca bugetul pe 2016 va fi mai mare,va fi in mare parte cam acelasi ca si in 2015,numai ca au mutat ceea ce tine de pensii in Bugetul mare al Apararii.
Problema nu este ce se prevede din start in bugetul Apararii,ci executia lui.
Am observat ca si la capitolul investitii,bugetul prevede o crestere fata de ce s-a
executat pe 2015,dar este cu peste 1 Miliard de lei mai mic decit ce prevedea la capitolul investitii Bugetul pe 2015.
Sincer sa spun nu am vazut absolut nici o schimbare in alcatuirea bugetului facuta de „Tehnocrati”pentru 2015 fata de filozofia bugetara impusa de politicieni pentru 2015.Poate cu o singura exceptie,umflarea bugetului Presedintiei care va fi mai mare cu 140% fata de bugetul Presedintiei pe anul 2014.
ANF-ul poate fi responsabil pentru un miliard de euro, din cate stiu eu, restul sunt bani necheltuiti de ministere, plusul care vine din cresterea consumului, etc.
@Cristian. Nu te bucura degeaba. „fata de executia preliminara” Intrebare este de ce MApN a cheltuit doar 6 miliarde de lei…
Iti spun eu de ce au cheltuit doar 6 miliarde de lei: pentru ca atat faceau cheltuielile cu salariile 🙂 )))
daca e sa raportezi cei 10.35 mld la pib ul anului 2015 atunci ar fi chiar mai mult de 2% din pib ul net
e oricum o crestere neta de peste 2 mld de lei,cam 500 mln de dolari..e ceva
Tare ma tem ca surplusul va fi doar e hartie. Deja unii analisti considera ca preconizata crestere economica din 2016 e marita din condei, ca sa se incadreze in deficit. Deci, la prima rectificare, se vor taia fonduri. Apoi, sa nu uitam, bugetul va intra pe mana parlamentarilor care mor de dragul armatei. Cum in bugetul propus nu sunt alocati bani pentru biserici, vor fi nspe mii de amendamente, fiecare parlamentar va vrea bani pt popii din circumscriptia sa. Deci, discutam in van, sa vedem bugetul adoptat si promulgat.
Cam asa arata comparatia, dupa mine (in lei. cifre aprox):
Buget 2015: 1.Buget de stat – 7.907mld (cheltuieli aparare), din care 3.609 mld cheltuieli de personal. 2. Buget asig.soc. – 2.581mld TOTAL 1+2= 10.588mld
Buget 2016: 1.Buget de stat – 9.600mld (aparare), din care 3.900 mld cheltuieli de personal. 2. Buget asig.soc. – 2.690mld TOTAL 1+2= 12290 (adica +16%)
Cheltuieli efective pt. aparare (fara chelt.personal):
2015=4.298mld
2016=5.700mld (+32% fata de 2015!!??)
Uitati-va cum se face bugetul ptr fondul de rezerva al primului ministru http://cursdeguvernare.ro/fondul-de-rezerva-la-dispozitia-premierului-de-mii-de-ori-mai-mare-decat-in-legea-bugetului-inca-200-de-milioane-de-euro-pentru-ultimele-2-luni-din-an.html.
Concluzia… s-a marit un pic. Sunt curios in 2017….
@off topic (imi cer scuze) Am vazut din intamplare la Antena3 (hazna de canal ce-i drept… ) o emisiune despre gruparile paramilitare din Polonia. Nu am prins emisiunea de la inceput si nu am vazut-o pana la sfarsit.. .dar am ramas impresionat. Multi tineri, benevol, antrenament in conditii mai bune decat le are Armata Romana. Invata tactici de gherila, manuirea mai multor tipuri de armament, camuflaj, comportament militar in interiorul taberelor…. ai zice ca’s „PRO”, instructori cu experienta… il prezenta pe unul „eroul din Irak”, lunetist. Numarul paramilitarilor din Polonia a atins 2/3 di narmata profesionista a tarii spuneau pe acolo. La noi de ce nu se poate asa ceva? La ce dotare avem acum nu ne-ar strica sa avem spatele acoperit macar cu rezervisti bine pregatiti…
CE VISE FRATE..PARAMILITARI.Aia sunt aproape de militarii profesionisti si stiu cand e groasa, cand sa se retraga si cand sa atace si fara „mintile luminate”pe cand recrutii cu un minim de instructie nu deci carne de tun. Asa a fost INTOTDEAUNA IN ARMATA ROMANA.
nu cred.
Armata Romana cand a fost condusa cand trebuie a dovedit ca se poate lua in gura cu oricine.
Generalizari de genul „asa a fost intotdeauna” sunt cel putin neavenite.
@ Nevers…
Pentru ca cineva are o mare teama de oameni foarte bine instruiti pe care nu ii are efectiv sub control???
OK, sa clarificam lucrurile un pic!
PIB estimat 2016 – 746.6 miliarde lei, Buget MApN (echivalent 1,7& din PIB – 12,7 miliarde, din care doar 10,35 miliarde banii efectivi restul fonduri pentru pensii.
10,35 miliarde inseamna de facto sub 1,4% din PIB, adica cam la fel ca si anul acesta.
deci practic au mutat bugetul de pensii militare in alocarea pentru armata, iar cresterea alocarii in mare este echivalenta cu sumele comasate?
Asa au gandit ei practic sa creasca alocarea pentru armata la 2%? Ce alocare mai au de comasat in 2017, ca sa ajunga la 2% „alocati pentru armata”?
Din pacate totul este o minciuna sfruntata si in cel mai bun caz vom avea in 2017 2% din PIB minus pensiile militare, ramne undeva la 1,7% in mod real.
Problema este alta, pe datele furnizate tot de Cristian se arata ca deocamdata executia bugetara a MApN pe anul acesta este la doar 6 miliarde si ceva din cele 9,4 alocate (fara pensii), de unde rezulta ca MApN-ul va inchide anul fiscal cu un surplus bugetar extrem de consistent!
700 milioane $ necheltuiti de armata anul acesta….dintr-un foc inca 8-10 F16 ce puteau fi comandate in 2015-sau 90 buc artilerie autopropulsata K19,sau chiar un submarin U214!.Literlamente imi vine rau !
Asta se numeste economie bugetara ascunsa, in sensul ca ministerul primeste ordin sa nu cheltuie bani, care bani se intorc apoi la bugetul de stat si pot fi cheltuiti asa cum se doreste…
Poi scrie si acolo, in imaginea postata mai sus de Cristian ca e vorba de 1,39% din PIB. Si apropos si bytheway, sumele de pe pagina aceea insumeaza 12,69% din PIB. Sunt constient ca mai sunt si alte ministere si agentii, dar…Unde se duce restul???
e repatriat
Cum PIB de 1,4 la suta [dupa ce scadem pensiile ,atat ramane] este un pas inainte pentru armata[cand lumea este in fierbere],cand guvernul CIOLOS a mostenit un excedent de 6 miliarde euro de la fostul guvern.Ziarul Financiar-guvernul Ciolos mosteneste cea mai favorabila situatie din punct de vedere economic din ultimii 25 de ani.Romania are o crestere economica de 3,8 la suta din PIB pe 2015,dar bugetul armatei este de 1,4 la suta din PIB,asta este un pas inainte pentru armata,ma faceti sa rad.
Eu zic ca astea-s bancuri cu banii ramasi si cresterea economica, dar este doar pararea mea. Aia 6 miliarde provin cel mai probabil din bani ne-cheltuti de ministere si intorsi la Finante sau din taierea investitilor, asa ca nu avem nici un motiv sa ne bucuram.
In privinta cresterii economice, eu am tot scris ca nu cred in asa ceva atat timp cat „cresterea” nu se vede in slujbe mai bine platite, investiti, etc. Consumul a crescut pe seamna scadarii TVA si cresterii salariilor bugetarilor, nu pe seama cresterii serioasae si sustenabile a economiei.
@ George – Cu cele 6 Miliarde de Euro pe care le-a mostenit guvernul Ciolos de la guvernul Ponta nu prea ai dreptate.Acele 6 Miliarde nu sunt la Trezorerie ci este acel renumit „Buffer”pe care Ministerul de Finante il tine imobilizat la BNR,bani care nu produc nici macar dobinda.
Care buffer nu poate fi chletuit de catre guvern.
Iti explic eu de unde au excedentul de 6 miliarde.
Aia erau, in cea mai mare parte, destinati cofinantarilor pentru proiectele cu finantare europeana pentru dezvoltarea infrastructurii (in primul rand autostrazi).
Cum proiecte n-au mai depus, n-au mai venit nici bani europeni si, pe cale de consecinta, nici banii pentru cofinantare n-au mai fost folositi.
Marea „victorie” cu excedentul este o nenorocire care ne costa miliarde de euro pierduti, in special pe partea de transporturi.
Sunt curios daca in codul penal mai exista infractiunea de sabotaj pentru ca ce au facut nenorocitii astia (si nu numai ei, sa fim cinstiti) a fost un imens sabotaj la adresa economiei nationale.
Haideti sa vedem ce se face la anul cu fregatele alea ca de ani de zile alea se modernizeaza „la anul”. Tare sunt curios care sunt planurile si cum se vor realiza.
Artileria antiaeriana – cu rachete adica – e si ea simbolica … Poate ii va pasa cuiva de la Guvern totusi. E acelasi cosmar care se repeta in istoria noastra: armata este neglijata mereu si fiecare criza sau conflict ne surprinde nepregatiti.
Eu nu mai sper nimic…pai frt,astia returneaza la buget 700 milioane $ anul asta.Da-i dracu’ de nesimtiti,e bataie de joc…pai de 700 milioane anu’ asta modernizai fegatele (300 milioane),aduceai HAWK-ul la standard 21 (150 milioane) si luai 33 buc artilerie autopropulsata K19 …numai anul asta din bani necheltuiti,deja alocati !
A,si sa nu uitam,jegosii astia n-au vrut sa dea nici un ban celor de la Moreni pt dezvoltarea Saur-ului,in afara de praful ala de 500k euro….
Eu cred, dintr-o lunga experienta, ca banii aia nu existau de fapt. Au fost alocati pe hartie dar ne-alocati in realitate, iar acest procedeu functioneaza la scara larga in toata economia nationala si la toate ministerle.
In buget se aloca – pe hartie – bani, dar in realitate alocatiile sunt mult mai mici, dar toata lumea tace chitic, iar la safrsit de an „sumele necheltuite” revin la finante, unde cercul se inchide sau raman disponibile pentru sapaga de partid.
Dovada o avem in Bucuresti unde RADETul – dupa arestarea lui Oprescu – a facut public ca Primaria Capitalei are sa-i dea cam 500 de milioane de lei din subventiile aprobate pe legea bugetului din 2014 si 2015. Practic consiliul general al Capitalei aproba bugetul RADET dar in realitate nu-i dadea nici jumatate din sumele aprobate, restul de bani ori nu existau deloc, ori era indreptati catre alte proiecte mai „banoase” pentru primarie, dar RADETUL tacea malc ca altfel directorul era concediat.
Asta-i asadar sistemul mincinos in care traim.
Normal ca nu exista…pai daca ai excedent 6 mld euro anul asta nici n-ar trebui sa ai deficit bugetar anul viitor.
Costin are dreptate! Este foarte limpede,NU vor dotari,nu-i interesează. Daca ajungi sa returnezi bani alocati pentru ministerul tau înseamnă ca esti prost,asta ca sa nu zic rau intentionat. Chiar n-au avut ce face cu banii? Pai de zeci de ani se vaita ca-s subfinantati, deci ce naiba înseamnă…returnarea!
Mai marii Armatei sunt o gasca de pilosi multumiti sa stea la caldura unor salarii caldute si a viitoarelor pensii nesimtite.Isi dezonoreaza haina militara.
Nu numai aia,unitatile-s pline de neaveniti ce n-au nimic de a face cu meseria.
Si pe cine vor sa pacaleasca cu cresterea asta „artificiala” ?
Pe aia din NATO ? 🙂
Pe aia care au semnat, cu mare fast, o hartie angajandu-se sa creasca fondurile pentru Armata ? 🙂
De fapt, pacalesc, din nou, aceasta tara. In stilul nostru romanesc 🙂
Banii exista in Trezorerie,nu au fost cheltuiti pentru ca nici un functionar nu mai vreau sa semneze nici un act privind investitile[de teama de nu fi acuzat de DNA de coruptie],la care se adauga contestatiile privind licitatiile ,si care dureaza cate 2-3 ani pana se solutioneaza contestatile.
Asta-i folclor urban. Nu mai semneaza pentru ca sunt deja corupti, pt ca nu semneaza daca nu le iese nimic, pt ca sunt prea prosti sa faca diferenta intre o afacere curata si normala si una ilicita. Sa fie dati afara dracului odata toti astia angajati politic si cu pile, sa fie adusi oameni seriosi si sa vezi atunci cum se semneaza!!!
George ,ai auzit de legea functionarului public -care ii apara pe functionari,si te da in judecata pentru concediere abuziva-articolele din lege le interpreteaza cum vrea DNA si te aresteaza.
Am auzit…
Cine se plinge ca Armata nu a cheltuit peste 700 de Milioane de dolari din bugetul pe 2015 nu are neaparat dreptate,fiindca executia bugetara se poate face pina in 31 Decembrie.S-ar putea plati o transa pentru cele 12 F-16 sau achizitiona ceva armament modern si sa se cheltuie respectivii bani.
Sau s-ar putea plati in avans pensiile militare pe vreo 4 luni si astfel sa scazi presiunea de pe bugetul anului viitor.
Putin probabil sa poata cheltui in urmatoarele 20 de zile o treime din buget.
uai, si ce se umflase fasolea in mine cand citii pe net noul buget… bun, am zis astia se pare ca vor sa faca ceva… noroc cu blogul asta ca ma mai luminez si eu 🙂
acuma sa vedem, macar curatenia de prin ministere sa fie facuta si tot e ceva… dar mira-m-as, cred ca totul e o perdea de fum. atata ca diferenta fata de ceilalti este ca perdeaua de fum e mai consistenta si mai bine pusa in opera. pana una-alta, daca e sa apreciam concret ce se intampla in societatea romaneasca, observam ca desi sunt arestati unii pentru coruptie si spagi de sute de mil de euro totusi nu am auzit de vreo suma recuperata si intoarsa bugetului, ba dimpotriva, baietii scriu carti si ies dupa un an-doi de intristare categoria LUX patru stele. de ce ar fi altfel in celelalte domenii? asta cu sondajele manarite iese la rampa si vorbeste despre transparenta etc. nu e decat un nou nivel de manarie, atata ca e mai cu staif. gata, bucuria s-a terminat, speranta a murit de tot. sau schimbat doar generatiile de mafioti, cei scoliti la bruxel in locul celor de moscova.
eu revoir si n-am cuvinte
Conform FMI, in 2014 am avut 202 miliarde dolari PIB, iar pe 2015, se estimeaza 215 mld.
http://www.imf.org/external/pubs/ft/weo/2014/02/weodata/weorept.aspx?pr.x=72&pr.y=10&sy=2012&ey=2019&scsm=1&ssd=1&sort=country&ds=.&br=1&c=968&s=NGDPD%2CNGDPDPC&grp=0&a=
Cifra 746.6 mld lei e reala sau e scoasa din pix(181 mld $)?!
Ca asa, hirtia suporta multe…
Daca datele FMI sint reale, inseamna ca sintem mult sub 1.7% pentru aparare…
Leul s-a devalorizat in raport cu dolarul,ca si euro,ca si lira turceasca,etc….
http://m.zf.ro/banci-si-asigurari/buget-2016-ministerele-care-vor-primi-cei-mai-multi-bani-care-sunt-domeniile-de-unde-se-taie-finantare-14909677
Adica 746.6 miliarde de lei in proiectul de lege al bugetului pt 2016.
Gasiti aici detalii foarte interesante privind proiectul de buget pe 2016 pentru MApN:
http://openbudget.ro/project/2016/
Reiau aici cifrele pentru MApN (sper ca le-am inteles cat de cat):
Cheltuieli totale pe 2016 – 11,230,294,000 lei (pe langa alocarile de la buget mai intra si resursele proprii-vanzari de cladiri/terenuri/tehnica etc)
Dupa destinatia cheltuielilor:
– aparare – 7,647,906,000 lei;
– asigurari si asistenta sociala – 2,809,337,000 lei (cred ca astea sunt pensiile);
– ordine publica si siguranta nationala – 384,430,000 lei (o fi bugetul serviciilor de informatii militare?);
– invatamant – 251,803,000 lei (invatamantul militar);
– sanatate – 67,194,000 lei (tratamente ?);
– cultura, recreere si religie – 62,361,000 lei;
– autoritati publice si actiuni externe – 3,622,000 lei;
– alte servicii publice generale – 3,112,000 lei;
– actiuni generale economice, comerciale si de munca – 519,000 lei;
Dupa natura cheltuielilor:
– cheltuieli de personal – 3,569,581,000 lei;
– active nefinanciare – 3,190, 141,000 lei (aici ar trebui sa fie achizitiile de cladiri, terenuri, tehnica de lupta, armamente, munitii si modernizarile);
– asistenta sociala – 2,800,708,000 lei (pensiile, probabil fara costurile de functionare a departamentului);
– bunuri si servicii – 1,065,464,000 lei (carburant, energie, apa, gaz, telefonie, consumabile pentru birouri, piese de schimb, reparatii etc etc);
– transferuri intre unitati ale administratiei publice – 425,940,000 lei;
– alte transferuri – 175,000,000 lei;
– alte cheltuieli – 3,450,000 lei;
Daca evaluam procentual ponderea cheltuielilor in totalul bugetului, dupa natura acestora iesim cam asa:
In varianta cu cheltuielile cu pensiile incluse in buget:
– cheltuieli de personal – 31.79 %
– active nefinanciare – 28.41 %
– asistenta sociala – 24.94 %
– bunuri si servicii – 9.49 %
– transferuri intre uap – 3.79 %
– alte transferuri – 1.56 %
– alte cheltuieli – 0.03 %
Daca, insa, scoatem din total cheltuielile cu pensiile ponderea cheltuielilor arata cam asa:
– cheltuieli de personal – 42.35 %
– active nefinanciare – 37.84 %
– bunuri si servicii – 12.64 %
– transferuri intre uap – 5.05 %
– alte transferuri – 2.08 %
– alte cheltuieli – 0.04 %
Repartizarea nu e 100% precisa pentru ca n-am putut extrage costurile de personal si cele cu bunuri si servicii aferente functionarii dept. care se ocupa cu pensiile militare dar, in mare, cam asta ar fi ponderea cheltuielilor.
Cei de la Agerpres spun ca, din totalul de 7.64 miliarde lei pentru aparare vor fi:
2.65 miliarde lei pentru fortele terestre;
2.24 miliarde lei pentru fortele aeriene;
0.911 miliarde lei pentru fortele navale;
0.631 miliarde lei pentru sprijin logistic;
Daca aplicam procentul de 37.84 % pentru cheltuielile cu active nefinanciare iesim cam asa:
999 milioane lei pentru fortele terestre;
848 milioane lei pentru fortele aeriene;
345 milioane lei pentru fortele navale;
239 milioane lei pentru sprijin logistic;
Destul de ochiometric, cam astea ar putea fi sumele disponibile pentru achizitii si modernizari, pe fiecare categorie de forte armate.
Mai trebuie sa observam ca totalul sumelor alocate celor 4 categorii de forte se ridica la 6,422 miliarde lei asa ca pana la totalul de 7,648 miliarde lei mai ramane o suma de 1.226 miliarde lei despre care nu stim cum va fi folosita.
Concluzia? Niste jegosi toti care ne conduc…guvern si parlament. O dau in manareli cu mutat bugetul de pensii militare de la un minister la altul si ni se scot ochii ca au alocat x% din pib si noi sa facem ciocu mic ca ei se ingrijesc de soarta armatei. In conditiile in care bugetul armatei se duce pe pixuri hartie copiatoare paptopuri si tablete + salarii si pensii…ciuciu bani de inzestrare. Ar trebui mentionati separat in bugetul general ca fond anual de inzestrare armata si nu sa fie inclus in ciulamaua denumita pompos bugetul apararii nationale. Asa vom sti si noi cat sunt dispusi jegosii sa dea pe echipamentele armatei.
Marea Britanie cerea ca 40% din bugetele de Aparare ale statelor membre NATO sa fie directionat catre inzestrare.Ce frumos ar fi fost sa fie impusa conditia asta.
„The golden ratio”!
100% impartit la „phi” (1,618…) = 61,8…%
100 – 61,8 = 38,2%
38,2% rotunjit la 40%…
super reportaj
citat din ziuaveche.ro…..
…..Astfel, ponderea alocării în PIB a crescut de la 0,99% la 1,39% în cazul Ministerului Apărării, iar cea aferentă MAI urcă de la 1,29% la 1,46% din PIB, potrivit proiectului de buget pe 2016.
Ma intreb, oare in 2017 va creste cu 0,61%, ca sa ajunga la 2% din PIB, cum e promisiunea?
altii au planuri mari
http://www.realitatea.net/polonia-vrea-armament-nuclear_1844246.html
Armament nuclear n-o sa le dea nimeni. Din ce-am priceput vor ca SUA sa stocheze astfel de armament pe teritoriul polonez. Greu de crezut ca se va face asta,Rusia n-o sa taca iar SUA n-are acum chef de un pig-pong cu ciolovecii. Polacii vor,dar una e sa vrei si alta sa se poată! Marile puteri nucleare au grija de Clubul Nuclear,nu-i pentru toti ci doar pentru cine vor sau cine poate. Nu cred ca polacii au vreo sansa sa detina armament nuclear.
Vorbim peste 10 ani …
Azi nu, maine nu se stie…
Si daca nu primesc au semnalizat ca vor si ca raman la ideea ca Polonia trebuie sa se poata apara si singura nu doar cu vorbe cum fac altii mai la sud.
Asta a fost si scopul – nu sunt idioti si ei stiu ca nu o sa le dea azi nimeni asa ceva.
Deci a crescut bujetu’ lu’ apararea, dar din ce am citit p’aici in cresterea aia s’au bagat pensiile si din sumele alea virtuale se mai dau tot virtual inapoi la buget niste sute de milioane care nu s-au cheltuit, ca astia in fond n’au nevoie de nimica 🙂
Asa ca pana la urma care e noutatea 🙂
Virtual bugetul apararii creste, happy days
Din cresterile astea or fi si cresteri de salarii?
Populatzia de generali tot creste, vad ca si prostalaul asta tzine obiceiul, mai facura 2 la rahatul ala de sepepe, altzi nu stiu catzi la me-ape-ne, o chizda sefa de spital nu putea sa fie decat generaleasa ca sughitza si avea incontinentza 🙂
50 de generali la 12 avioane si 200 de generali de brigada la 10 brigazi
Si atunci astia de ce sa mai dea banii pe fiare
Prosti sa fie 🙂
Salarii si pensii si happy days
Pana la urma tot ce’a povestit clar nenea ala din system cu F18-urile makes perfect sense, n’am inteles de ce l’a banat GeMeTeul ca mai spunea chestii interesante 🙂 , insa va cam strica visele cu turelele…
cu rusii, NATO, daca nu’i apara NATO de rusi ai apara rusii de NATO, clar si simplu, mai clar si mai simplu nici nu se poate
cand ma gandesc cat spatiu pe server s’a ocupat p’aicea cu tancuri romanesti, nave romanesti, F16 customizate sub licentza, TBT romanesc etc
si astia nu mai cumpara nici camioanele daca nu’s de import 🙂
Asa ca bugetul poate sa creasca cat o creste, mai cresc pensiile, mai cresc salariile, mai avanseaza generali ca nu prea au destui, si la sfarsit mai inapoiaza virtual la bugetul de stat sumele virtuale necheltuite
Ma intreb daca astia chiar cred ca aia din NATO nu vad manarelile sau pur si simplu li se rupe, si ne mai miram ca nu da nimeni mucii pe noi
In fond ei nu sunt prosti, prost e cine plateste 😉 🙂
Dupa culculelile Eroului,
2.65 miliarde lei pentru fortele terestre;
2.24 miliarde lei pentru fortele aeriene;
e discrepantza intre sumele cheltuite de farsele aeriene romulane si fortele anemice terestre, in sensul ca sumele sunt apropiate in timp ce personalul si mijloacele la terestre sunt mult numeroase decat la basinile aeriene
Probabil in banii aia de la farsele aeriene intra plata ratelor celor coispe avioane
In timp ce la fortza anemica terestra e mult mai mult personal de platit, multe fiare de mentinut in coma ca sa justifice posturile si functiile alea multe de general si probabil achizitzii poul@ plesuva
Si care achizitii vor fi numai importuri pestritze in loturi mici
Avand in vedere surpriza lui Ponta din ultima zi de guvernare, lasata pentru viitorul guvern…..aia cu marirea de 10% pentru bugetari, chiar atunci cand marisera oricum peste tot salariile, nu e de mirare ca nu-s bani pentru armata, investitii in infrastructura e.t.c.
Asta a facut-o de-al dracu si de inimos ce e, sa fie sigur ca pune bete in roate celor care ii succed. Nu ar fi facut-o daca nu demisiona. Guvernul actual si presedintele tarii aveau de ales intre a taia pe model BOC(guvernul Ciomu), punand mingea la fileu pentru Latrina 3 si Romanika WC si a gasi solutii din pix. Imi pare rau sa o spun, dar e tare greu sa faci ceva bun in aceste circumstante, avand in vedere si reducerile de taxe de la 1 ianuarie 2016 si 2017.
Poate ANAF-ul si DNA-ul vor ajuta la o si mai mare crestere a bugetuli prognozat pe 2016 si vor finanta pozitiv MAPN-ul la rectificarea bugetara din vara. Important e sa atinga 2% din PIB in 2017 exclus platile curente de pensii si salarii si sa mai taie Cilolos din banii de panselute ai primarilor sau macar sa-i oblige sa-i investeasca in infrastructura locala, nu in consultanta si alte vrajeli. 🙂
Nu va mai faceti griji diletantilor ! Uite,ministrul zice ca totu-i bine,el e chiar profund impresionat de ce a gasit la Mapn,toata lumea isi doreste revitalizarea industriei de aparare (probabil cum imi doresc si eu sa castig la loto),iar majoritatea fondurilor noi vor fi alocate….pregatirii si instructiei (sic!!).
A,da,si la anul s-ar putea sa demareze achizitia unei a-2-a escadrile,deci,daca totul merge bine o vor finaliza in 2018-2019 iar in 2023 s-ar putea sa avem 24 F16…yeyyyy!!
http://www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Actualitate/Politica/MIHNEA+MOTOC+INTERVIU+DIGI24+BUGETUL+APARARII
Partea cu pregatirea si instructia ca prioritati e criminala…trebuie sa te antrenezi de toti banii chiar daca la razboi mergi cu TAB 70 si Volhov :))))
„Oamenii resimt zi de zi noile amenințări de securitate și simt nevoia ca armata română să le asigure liniștea”, a motivat ministrul.
Dupa vomita o chestie ca asta ar trebui sa-i spuna cineva in fata de dotarea cu TAB 70 si Volhov ,T-55 …….bai tampitilor pana si Afganistanul sta mai bine la dotare,ei au T-62!!!
T62 este mai slab decat T55.
deci cresterea se duce mai intai si’ntai in pensii si in salarii
„În această proiecție de alocare bugetară sunt incluși și banii pentru creșterile salariale preconizate, a precizat Mihnea Motoc.” 🙂 🙂
si restul mere la exertzitzii
achizitzii, mai incolo…
am mai aberat eu ca astia vor sa se sinucida 🙂 🙂
in loc sa bage banii in plus exclusiv in inzestrare, ca sa mai aiba armata pe ce/cu ce/si de ce lucra si in anii urmatori, astia freaca banii pe mariri de salarii si reparatul fierataniilor de acum 30 de ani ca sa fie bune pt exercitii
odata si odata or sa crape si fierataniile alea, ca nu’s vesnice nici T55urile, nici TABurile, nici tunurile lui Ceasca, nici flota aia de copai cu mitraliere, nici Volkhovurile
elicopterele se consuma si alea in niste ani
sunt prea multzi pt cata tehnica mai au si toata tehnica e aproape expirata, sa’i vedem peste 10-15 ani pe ce mai lucreaza 🙂 🙂
aburitzii aia daca vor sa mai aiba unde lucra si peste 10-15-20 ani ar trebui sa bage banii astia fix in inzestrare, acum
pt ca si promisele bugete de 2%
– una la manutza dreapta, astia n’or sa mentzina garantat 10 ani sau ce mai cred ei bugetul apararii la 2%
– a dooa la manutza dreapta, politicul fura bagand si pensiile in aia 2%
– a treea la manutza dreapta, daca si cresterile astea usoare se duc pe mariri de salarii si exertztzii, cu ce se aleg?
la cum arata problema se pare ca se merge in pas voios spre marea desfiintare, or sa treaca si astia cativa ani de 2% fara sa se aleaga cu nimica
faptul ca nici macar nu incearca sa mai repare ceva inseamna ca
– una la manutza dreapta, ori nu se mai poate face practic nimic si atunci se trage de timp si scapa cine poate
sau
– a dooa la manutza dreapta, s’o mai putea carpi cate un rahat, pe ici pe colo, dar nu intereseaza nici macar ala si atunci la fel scapa cine poate
daca tot intentioneaza sa ramana numai cu 12-24 de avioane, 50 de Bizoni cat i’or mai avea si p’aia, ca restu nu’s tancuri, 2 frecate modernizate cu inca 2 mitraliere, 31 de Piranha, inca 31 de alt tip de TBT de import, cateva tunuri, LAROM, cate MLI99 or mai functiona si ce le’o mai ramane, atunci sa taie taica din efectivele alea ca toaca banu degeaba
la ce bun sa tzii zeci de mii de oameni dezarmati dar sa le maresti si salariile, sute de generali samd
ramai cu niste infanterie, vanatori de munte, speciale, un batalion de mecanizate cu cativa Bizoni si MLIuri, alea 31 Pirahnii , un batalion de artilerie, 2 fregate, LAROM, cateva Pume, Spartanele, cateva Hawk’uri si gata, oricum se pare ca cu astea raman
e destul de dubios ca astia au ales sa se desfiintzeze in urmatorii 10-15-20 de ani desi teoretic le creste bugetul…
Astia acuma s-au trezit ca daca sunt o armata trebuie sa faca si exercitii – cica trend incredibil de abrupt… daca pornesc aproape de la zero:
„intensificare a pregătirii și instrucției. „Aici suntem pe un trend incredibil de abrupt crescător în ultimii ani al participării militarilor noștri la exerciții atât pe teritoriul național, cât și în exterior. Anul trecut au fost nu mai puțin de 340 de asemenea exerciții, un efort extraordinar pentru militarii noștri””
http://www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Actualitate/Politica/MIHNEA+MOTOC+INTERVIU+DIGI24+BUGETUL+APARARII
bre, or fi importante si alea, insa ma intreb pana mai anu’ trecut pe ce dracu isi incasau astia leafa 🙂
eniuei, treaba e foarte simpla
2% dupe cum se 8serva se pare ca inseamna si pensiile incluse si cresteri salariale?! si inaltzari la cele sfinte grade de general pt toata lumea
inseamna acuma si jdemii de exertzitzii adica deplasari, mentenantza la fiarele vechi, se consuma resursa, piese schimb, motorina, munitie, mancare … ga ga ga ga … adica finalmente bani, respectiv banii aia, ca altzii n’au
atunci astia la mintea lor multa nu se intreaba si ei, una, ca aia 2% pe langa ca nu’s 2% reali n’or sa tzina nici aia forever ci numai cativa ani si gata si a dooa ca daca nici in astia 2% nu se inzestreaza atunci cand dracu se mai inzestreaza?
macar asa de curiozitate, ce dracu 🙂
ca alte fonduri peste cresterea asta care o sa tzina si asta catziva ani nu cred ca mai pupa…
dupe cum s’a mai discutat pe aici se pare ca pe astia ai doare fix in breb de inzestrare si industrie nationala de aparare si tot ce mai viseaza e sa prinda pensia, pe principiul atent verificat in istorie „scapa cine poate”
in stilul asta astia au plecat cu armata in pas de defilare cu fanfara pe ultimul drum, sosire la final-destination in sa zicem…10-15 ani 🙂 ?
ca la un moment dat tot trebuie sa’i ia dracu
nu are cum sa fie alta finalitate
daca tu ai nevoie de sute de transportoare si importi 31 in nu stiu cati ani, ai nevoie de mii de camioane si importi cateva in nu stiu cati ani, ai nevoie de mii de masini blindate si neblindate si tu importi cateva in nu stiu cati ani, ai nevoie de baterii AA cu bataie lunga si nu cumperi nimica, ai nevoie de tancuri si nu cumperi nimica, ai nevoie de corvete si dragoare si nu cumperi nimica, o sa ai nevoie de elicoptere samd
nu potzi sa amani achizitiile astea la nesfarsit pt ca toate nevoile se aduna si vin toate odata gramada in capul tau
la un moment dat tot o sa se traga linie si sunt curios ce s’o alege de ei
ai si vad prin 2030 cu ARO 244 vintage, DACuri vintage, T55 vintage, TABuri vintage, Volkhovuri vintage, corvete si fregate vintage samd
totul foarte foarte vintage
or sa si le mentzina in functiune cu piese artizanale turnate prin atelierele armatei pe cai de lemn 🙂 🙂
ai vad in stare sa importe din Africa, Iran sau Coreea de Nord T55uri si Volkhovuri defecte ca sa ma canibalizeze ceva din ele 🙂 🙂
Vintage vintage. Poate ne pune si noua careva pile pe la Holywood, in caz ca mai au de gand sa faca filme cu scenariul despre sau in timpul Razboiului Rece/Coreea/Vietnam sa vina sa filmeze pe la noi ca avem toate sculele specifice vremii. Pana si arhitectura oraselor ar da bine in filme d’alea.
Sa iti explic.
In mod normal militarii au „pensie militara” care in unele proveinte este derogatorie. Adica vine la pachet cu vicisttudinile si riscurile caierei militare .. si in mod nomral face parte din bufetul ministerului de resort (zis de Razboiu sau pudic „Aparare”)
Bociolina a manarit si a „izgonit” pensiile militare la Casa de Pensii . reealizand” economii bugetare (pe baza pensiilor normale care sunt cotizatii acumulate). Dupa ce au consumat fondurile Casei de Pensii … pensile miliatre au fots „bugetate” adica au avut loc varsaminte de la buget catre Casa de Pensii. Asta sa ne demonstreze ca „romani e puturosi” (eu as intreba ce s-a facut cu „economia” de la Aparare!! {pa stoe familia Cocos ?!)
Azi .. pensiile militare se intorc acolo unde le este locul :la Ministerul Apararii.
In mod aparent – dar numai aparent – are loc o majorare de buget ptr Aparare. Pa[parent fiindca are loc doar o mutare din buzunarul de la satnaga la bucunarul din spate dreapta .. asa sa creaza fraieri ca acolo tii pistolul!! Da npai bani de pistol ..
Pesemne ca , corelativ, peste fateva luni se va decalara triumfalist ca va scadea alocare bugetara ptr .. asistenta sociala (desi pensiile ptr cehine in munca nu sunt asistenta!!)
Daca ar fi fost „corecti” ar fi fost mai expliciti in genul : cheltuielile ptr funtionarea armatei sunt de atata fata de atata ieri.. pentr pensii militare platim cam tot cat an platit anu trecut!! Da astai sunt „tehnocrati” (da ca la noi cam fara tecknè)
Cestia de baza find ca „tehnocratii” nostri sunt un soi de „intelctuali” oranj care vorbesc despre ce nu inteleg si in gnl cred in bancurile lu Ceasca cu „Hai sa ne unim popare/ Sa facem din arme nucleare/Pluguri de arat ogoare” sau pe Mircea Florian „Oamenilor kaki/Care fac doar prostii/Închipuie războaie/Măceluri şi noroaie/Şi care fac/
Pe lume doar pac, pac” (asa sa va bucurati : https://www.youtube.com/watch?v=F2WFSomQJTk)…
De fapt asist la o dubla manareala care are ca scop decredibilizarea armatei .. si prezentarea ei ca o adunatira de neica-nimeni* care traioes in detrimentu; „romanilor cinstiti” (mai precis tampiti !!) .
Dintai ca „asistati” care manca pensie de unde nu au cotizat si acu care manca penzie in defavoarea inzestrarii ptr aparare..
Ori daca refuzi sa acorzi militarilor de cariera o pensie echitabila (cu privatiunile samd) vei acea mari probleme cu recrutarea lor .
* nu este si parerea mea!!! Chiar daca armata este „adunatura de nebuni si perdere de timp” este bevoe de ea cand altii au „adunaturile lor de nebuni si perdere de timp” si diverse „idei” … Violentei organizate nu i se poa raspunde decat cu violenta organizata si focului cu o putere de foc si mau mare!!!
bre, am inteles ca militari si ca pensie…nu le contest pensile, alea’s dreptu’ lor smenu’ lor…
insa luat asa la rece se pare ca aia 2% vor fi tot banii de salarii, pensii si consumabile, ca si pana acuma
si atunci, daca nici in anii astia de 2% nu se inzestreaza cu nimica, s’a terminat povestea, ca nu mai au nici un viitor…nu au cum…
DraCul meu
depanda dincat 100 este ala 2 la suta..
Acum cca 27 de ani Niponia avea „doAR” 1% . Din care 80% erau chelltueli de personal (plateau 13 solde pe an!!) INSA aveau o flota de „numai” 74 de distrugatoare si fregate (plus navele de paza a coastei) cam a 5 sau a 6 a din lume .. se discuta daca constitutia le permite prthelicoptere .. constriau sub lecenta aviuoane F (mult ma scumpe da asa sa fie la curnt cu tehnologia) samd samd…
pai nea Bizoane, daca matale astepti sa ajungem la 100% al Japoniei ca sa mai si conteze candva aia 0.000001% alocati efectiv inzestrarii, pana se intampla asta cred ca nu vor mai ramane nici macar atestari documentare despre armata romana 🙂 🙂
ce 8serv eu ca acuma desi incep sa se apropie asa timid de 2% inzestrare tot canci si e deja tarziu
ce sa inteleg, ca se bazeaza pe cresterea fulminanta a pibului/bugetului in anii urmatori? pai probabil or sa le mai creasca un pic si pensiile si salariile coroborat cu scaderea bugetului de la 2% in jos, pt ca devine prea mare 🙂 , si astia tot acolo ajung…
Dragul meu
trebe sa intelegi ca uneori nu se poa …
Ca daca as aloca 10% di c e avem acum , in structura de zi a veniturilor bigetare as distruge TARA.
Si te rog da un efort. Eu nu sunt postmodern .. gandeesc holistic.
Acerst insifioent 2% esdte inlefatira cu mai multe cestii … in legatura cu prprtia in care bogatii nostri se sustrag de la sarcini (cica egalitate .. ei vor 16% ca si ala care de abia are dupa ce bea apa)
Ei zic ca saracirea populatiei eset deja o subrezire a TARII ..
o sa fie interesant daca peste 2-3 ani intram intr-o noua criza, ca daca taie atunci bugetul armatei reducandu-l spre cat a fost in 2010-2012, n-or sa aibe bani sa plateasca integral pensii si salarii 🙂
pai atunci or sa mute pensiile militare inapoi la asigurarile antisociale 🙂
E .. vaz ca o cauti cu tot dinadinsul .. hai sa citez dintr-un ins ajuns prin SUA.
Radu Toma, este ăscut în anul 1942, a absolvit Facultatea de Istorie a Universităţii Bucureşti şi, ulterior, secţia de ziaristică a Academiei de Ştiinţe Politice (1973). A lucrat la Televiziunea Română, Agerpres, ca editor şi şef de rubrici la săptămânalul de politică externă „Lumea” şi expert de politică externă, la Senatul României. Doctor în istorie al Universităţii bucureştene, bursier Fullbright, lector vizitator şi cercetător la universităţi şi centre de studii din Statele Unite şi Canada, la Universitatea din Minnesota, Centrul naţional de studierea imigrărilor în SUA, Institutul American de Educaţie, Universitatea din Toronto, Societatea istorică pentru multiculturalism din Canada etc. (1978-1980). În 1980 s-a stabilit în SUA şi a devenit membru al Asociaţiei istoricilor americani, de la Washington, D.C. (USAHA). În anii ’80 a publicat articole, comentarii şi eseuri politice în presa etnică nord-americană, iar în 1983 a înfiinţat postul de radio românesc din New York, subvenţionat de Guvernul federal. Activitarea sa publicistic-editorială se întinde peste 4 decenii, răstimp în care a încredinţat tiparului 3 monografii şi lucrări de specialitate, 4 volume de publicistică şi sute de studii istorice, editoriale, articole şi comentarii de presă, interviuri etc. Titluri: (colectiv de autori), Marea conflagraţie a secolului XX. Al doilea război mondial (1968); Românii din America. O bibliografie comentată (1974); Înapoi în viitor: Bucureşti – New York – Bucureşti (1993); Românii în cele două Americi: o experienţă etnică şi istorică (1995); Reforma până la capăt (2003); http://www.ambiţiiimperiale.ro (2008); Paradisul pierdut:o istorie a Europei Occidentale de la 1945 (2010)
Care RT zice asa :
Scuze a, batjocrit Zodia Tzapului (d)Ebil insa nu am citezat a zice Colegiu naţional” de corupţie şi hoţie
Ma ropg pe urma s=-au dat nu muan doctorate da si docente .. „nu ma dau jos din pat ptr mai putin 100.000 euroi!”
La mah bizoane, ca pe vremea lui Iliescu nu a fost coruptie… a aparut sub obladuirea lui Constantinescu… si imediat ce a venit Nastase a disparut…
Bre am vb cu un tip din sistem acu cateva saptamani.
Oamenii sunt extrem de relaxati. Voi aici pe site sunteti oleaca cam isterici si panicarzi 🙂
Singurele apasari care le au sunt acreditari, doctorate simpozioane si deplasari in strainatate. Regretele racirii relatiilor cu rusii se traduc in intalniri de lucru mai protocolare fata de sindrofiile din trecut.
A si coliva de e tort… Moreniul nu intereseaza pe mai nimeni… Insa UTI ca si firma romaneasca da, exact ca si firmele americane private tot din contracte cu statul traiesc. UTI mai arunca ceva cascaval pentru cei din sistem sau rudele lor si toata lumea e fericita.
nu suntem isterici si panicarzi bre, asa suntem noi 🙂
ne’am lamurit si noi ca salarii, simpozioane, doctorate, deplasari la intruniri NATO, avansari, cocktailuri si alde d’astea, dar mai comentam si noi 🙂
nici asta n’o sa tzina vesnic, e doar o etapa intermediara,ca la un moment dat or sa fie 74999 de doctori si doctoranzi si un singur mecanic conductor pe singurul transportor 🙂 si cineva o sa mai rareasca din ei 😉
probabil or sa dea mecanicul afara si or sa retraga din dotare transportorul pe motiv de cheltuieli exorbitante cu intretinerea echipamentelor
Mandria e ca sunt tari pe utilizarea de softuri open source pentru simpozioane. Deja vin parteneri NATO sa vada cum se face treaba. Si au primit sponsorizari sa asigure servicii si pentru alte locatii externe. 🙂
surpriza, nu? Acum ca s-au calmat lucrurile in Ucraina, dupa 2 ani de „agitatie” simulata in sistem, au revenit la atitudinea dinainte.
Pai Johanis are guvernul meu asa ca poa sa rezolve problema lejer
„Pentru 2016 este prevăzută demararea procedurilor de achiziție a unei a doua escadrile de avioane multirol, a confirmat ministrul.”
Deci trebuie sa cauti mult in tara asta pina sa gasesti oameni atit de „inteligenti” ca ministrii nostri!!!
Da nu inteleg ce are daca o „demareaza” anu asta. Cer de la americani ceva minim block 50/52 ? Altfel nu stiu daca merita deranjul.
Foarte important, mai ales pentru cei din Bucuresti:
http://www.evz.ro/guvernul-cheama-cetatenii-la-consultari-pe-bugetul-pe-2016.html
Asadar putem semnala guvernului pentru prima data parerea noastra asupra bugetului!
SRI – buget de 1,8 miliarde de lei adica plus 300 milioane
SIE : 272 milioane lei crestere cu 6,5%
STS : 274 milioane lei fata de 262 milioane lei prevazuti in 2015 (de fapt [prin rectifiocari a ajuns la 436 milioane lei)
Administraţia Prezidenţială va avea în 2016 la dispoziţie 56.309.000 de lei, în creştere cu 39% faţă de totalul alocat în anul în curs. Proiectul de buget pe 2015 prevedea, însă, doar 28,2 milioane de lei în faza iniţială, însă fondurile eu crescut pe parcursul anului prin rectificări pozitive.
Insa ce imi p[lace cel mai mult : 5.000 de lei lunar ptr hrana animalelor de la Palatul Cotroceni!! Eu stiam ca cucuvelele se descurca cu soarecii, soarecuu vad ei ce si cum !!!
Prostia lor.
Asta cu salariul minim putea fi folosita in folosul lor, in fond 2/3 din angajati sunt in mediul privat deci nu suportau ei majoritatea costurilor, insa le crestea venitul din impozitul pe salariu, acum l-au pierdut si pe ala.
Nu numai pe ala …. Salariatii ar fi cumparat mai multe produse … Adica ar fi platit si TVA !!! Si accize!!!!!!!
sa vedem daca noul guvern va putea reusi in urmatorii ani sa repuna industria de aparare pe picioare pina acuma a existat numai dezinteres si nepasare si altceva mai syie cineva de modernizarea fregatelor ca dusa si in 2014 spunea ca incepe procesul de modernizare dar nu sa facut nimic decit pure minciuni si multa vrajeala si guvernul asta nu ii prea vad sa faca multi purici pe scaunele care le ocupa ca au multi oameni incapabili .Pe noul ministru al apararii nu lam vazut la televizor sa faca vreo declaratie de presa ca ar avea ceva proiecte pentru armia romana incapabilul ala de dusa mai facea promisiuni dar asta e palid tare pot sa spun ca noi ca si cum nu am avea ministrul al apararii proiecte sint pentru armata romana si multe idei le pot gasi pe bloguri dar nu se prea doreste