408!

yourfile

Desi este scump in draci si nu foarte multirol – cel putin Tranche 1 – Eurofighterul s-a vandut intr-un numar destul de rezonabil, am putea sa spunem, 408 aeronave fiind achizitionate pana acum.

Adevarul adevarat este ca acest numar poate parea impresionant, dar in realitate majoritatea avioanelor au fost achizitionate de catre cele patru tari membre in program: Germania, Marea Britanie, Italia si Spania, exportul fiind mai putin stralucitor, cu exceptia contractului pentru Arabia Saudita si ale ei 72 de aparate.

In rest austriecii au cumparat cateva, nu prea le mai zboara din motive de costuri, Oman a cumparat si el o “mana” de ET, Kuweitul poate cumpara si el, si cam atat…

Pe langa pretul cu adevarat impresionant (aparatul poate depasi 300 de milioane de dolari cu toate hangaralele necesare), mai are si un cost de exploatare la fel de impresionant si toate astea in conditiile in care Tranche 1&2 sunt si nu prea sunt asa de multirol, constructorul incercand de zor sa-l modernizeze cu tot soiul de programe care sa-i permita sa faca si munca de aer-sol, dar Typhoonul este precum un cal de curse de cea mai pur rasa: “geaba incerci tu sa-l pui la caruta ca n-are nici o treaba si intretinerea lui te va baga sigur in faliment.

Odata cu Tranche 3 suntem asigurati ca aeronava va fi un adevart “multirol”, modern, cu radar AESA, capabil sa angajeze orice tinta: aeriana, terestra sau navala, fara probleme, doar ca numai Dumnezeu stie cat costa pe bune adaptarea acestui vanator pentru sarcina de atac la sol. Capacitatea are, are raza mare, posibilitatea de a ambarca o cantitatea impresionanta de arme are, doar ca greu sa faci multirol dintr-un vanator dedicat, desi exemple ar mai fi: americanii cu F 15E, care are ca “stramos” F 15A/C, superbe aparate de suprematie aeriana, proiectata in anii “70, dar neegalate nici astazi, Suhoi 27, etc…

Asadar Eurofighter poate deveni si el un magnific avion multirol, problema este ca americanii au bagat bani cu caruta in F 15, ca sa-l faca mutlirol. Americanii au avut bani si avantajul unui singur client major: US Air Forces, europenii n-au nici banii americanilor (nu ca n-ar avea, da nu-i duce capul) si mai sunt si patru membrii in consortiu, asadar situatia este dificiala.

“Pacatul” din nastere al Eurofighter este URSS-ul! Adica sovieticii s-au hotarat sa se duca dracului exact cand ET s-a facut mare, ori Typhoonul a fost dat la scoala de superioritate aeriana si altceva nu stia sa faca. A fost de la inceput un avion proiectat sa faca fata “valului” de aparate sovietice, sa duca lupta in inferioritate numerica, sa doboare bombardiere strategice si una peste alta sa nu permita avioanelor rusesti sa treca linia frontului. Din acest motiv este supermanevrabil, raza lunga si poate transporta o cantitate mare de arme la o singura decolare…

Dar cum URSS a murit, iar Rusia nu este nici pe departe de talia defunctei, cum razboiul de astazi nu mai seamana cu cel din anii “80, Eurofighterul s-a trezit ca este un dinozaur in lumea avioanelor militare, un “animal” prea specializat si prea scump de operat in zilele noastre, astfel ca trebuie din nou re-scolarizat, ori asta costa bani, dar eu cred ca merita, acest aparat putand deveni un multirol decent desi el va ramane intotdeauna un vanator pur sange si daca vreodata vom avea nevoie de un avion capabil sa-i opreasca pe rusi, Eurofighterul va fi mandria Europei, alaturi de Rafaleul francezilor.

Aaaa scuze, stirea era de fapt ca BAE Systems a ajuns cu primul Typhoon pentru Oman in faza finala de asamblare.

GeorgeGMT

 

111 comentarii:

  1. Viitorul apartine avioanelor din generatia 5.Germanii stiu asta asa ca isi doresc si ei, buna dreptate, un avion din generatia 5.
    Nu cred ca se justifica sa dezvolti un avion de generatia 4.5 cand ai posibilitatea sa dezvolti un avion de generatia 5, sigur, in cadrul unui consortiu din care pot face parte toate tarile europene din cadrul NATO si UE pentru ca cheltuielile de proiectare si fabricare sa fie mai mici.

    • noi avem nevoie de un VANATOR PUR SANGE nu de un CAL care sa traga la CARUTA.

      Atacul la SOL poate cadea pe umerii lui F – 16 sau urmatoarea varianta de IAR 99 – second Edition

      Dar 12 Eurofight-uri pe Fetesti, ar creea cosmaruri adevarate rusilor.
      Imaginati-va increderea in sine a pilotilor romani, cand opereaza EF si ganditi-va la presiunea pusa pe pilotii rusi cand stiu ca pot fi vanati de EF (un vanator pur-sange)

      Nu intreleg de ce ROMANIA nu demareaza achizitia acestui aparat.
      pentru noi este URGENT acest EF.

      Avionul este unc

  2. Ati descris un avion perfect pentru ROMANIA!

    Poate ca Spanioluu, britanicii si germanii nu au nevoie de el pentru ca sunt departe de URSS dar noi… suntem vecini cu ei.
    Iar in Marea Neagra… ma intreb foarte serios daca nu e… proiectat pentru NEVOILE ROMANIEI acest avion.

    SINGURA PROBLEMA…. BANII DE ACHIZITII si de EXPLOATARE…
    dar 24 avioane Eurofighter langa cele… 24 avioane F16 (12+12) ar fi ideale.

    le-ar sta bine si turcilor acest avion, dar si polonezilor.
    ce sa mai zic de Coreea S si Japonia.

    adica acolo unde te invecinezi cu tari ostile, cu gandul la expansiune, ai nevoi de Eurofighter

    • Bani sunt cacalau in Romania daca se recupereaza evaziunea fiscala anuala de 40 de miliarde de euro !!! Scrie in Romania Libera.

      • Clar… si aia din RL sunt atotstiutori si trebuie neaparat sa te iei dupa ei …

        • Asta cu evaziunea de 40 mld euro e adevarata. nu o spun ei, doar au preluat stirea dintr-un raport al ANAF de acum ceva vreme. daca mai pui si cum cheltuie statul banii, incepi sa-ti pui serios intrebarea……unde a ajuns tara asta?

          • Stai linistit ca si in alte tari exista evaziune fiscala, parca media UE se apropia de 30% iar in sudul continentului (Franta, Italia, Spania, Portugalia, Romania, Bulgaria si Grecia) ea trece de 40%.

            O sa-mi spui ca tarile astea de 2 bani nu sunt alea cu care vroiai sa te compari, o sa-ti raspund ca din pacate, ala e clubul din care facem parte si nu ne vom transforma brusc in Danemarca in secolul asta…

            Asadar, concluzia ar fi ca evaziunea asta „e normala” avand in vedere halul de tara „care este” Romania, e la fel si la ceilalti membri „selecti” ai clubului nostru numit „Coruptii UE” si va fi foarte, foarte greu de redus….

            E mult mai usor sa dai afara niste paraziti din administratia publica decat sa reduci evaziunea aia fiscala… unde mai pui ca pt a o reduce va trebui mai intai sa reduci taxele, cum sa faci asta cand tu deja ai probleme in a plati salariile si pensiile…

            Deci… de unde taiem ?

            • Problema e ca nu se vrea sa se reduca evaziunea fiscala, pentru ca politicienii sunt primul grup de interes tip cartel mafiot care e interesat ca evaziunea sa ramana asa cum e. A doua problema consta in faptul ca noi nu suntem aia, macar daca eram, in sensul ca ei se descurca cu banii care le raman, au un nivel ridicat de trai si plati ale statului….mult mai bine decat o facem noi. Noi suntem saraci si hoti, aia bogati si hoti. Sesizezi diferenta?

              • In concluzie – suntem blocati, singurii care ar putea sa faca ceva sunt taman aia care n-au interes sa o faca, cum am spus intr-un alt comentariu.

            • @Sorin2
              -„E mult mai usor sa dai afara niste paraziti din administratia publica decat sa reduci evaziunea aia fiscala…”… tot astia de care vorbesti vor reveni pe aceleasi posturi cu ajutorul guvernelor de stanga si de dreapta imediat ce conjunctura economica /internationala va permite acest lucru… tradus pe romaneste inseamna inca o serie de noi imbogatiti din spaga… inseamna ca astia care sunt dati afara azi, 10% pleaca in strainatate si dau cu ochii pentru prima data in viata de munca dura si duc dorul cafelei de dimineata pana la 12….restul 90% mai „candideaza” odata pe aceleasi posturi … sunt deja obisnuiti … unii din ei au dat spaga de cel putin 2-3 ori pentru a ocupa acelasi post… altii apeleaza la matusi, unchi… cu speranta ca o sa scoata mai putin din buzunar… dar pana la urma se fraieresc mai rau decat aia fara unchi si matusi…

              • Un pas inainte ar fi stergerea posturilor respective din organigrama dupa concedierea personalului, altfel au mai jmekerit-o ei inainte cand au dat oameni afara si i-au reangajat fix pe aceleasi posturi, ori cand „au dat oameni afara” dar costurile au crescut, de fapt au sters niste posturi neocupate din organigrama si apoi au marit salariile celor deja angajati :))))

                E adevarat ca trebuie doar o semnatura pentru a reinfinta acele posturi pe viitor, iar daca se impune aprobare de la Bucuresti pt fiecare angajare atunci se blocheaza tot sistemul asa cum a fost acum cativa ani.

                Cand omul e corupt si hot pana in maduva oaselor, e aproape imposibil sa-l supraveghezi, sa-l temperezi si sa-l tii in frau, oricat de bune ar fi legile tale el ar inventa o metoda de ocolire, la asta se pricep de minune balcanicii.

                PS: un raspuns mai lung la un mesaj mai jos e inca in moderare

                • E boala grea cu organigrama… de aceasi boala sufereau si astia din MAPN acum vreo 15 ani… banui ca tot pe acolo sunt…
                  Priveste doar la aia 10.000 de viitori angajati ai MI….
                  Eu indraznesc sa spun ca vina apartine si alora care primesc spaga si alora care dau spaga… Deasupra lor sta mafia politica alimentata prin sistemul descris mai sus care creeaza conditiile atit pentru ala care da spaga cat si ala care primeste spaga… Acum sa nu exageram si sa spunem ca daca nu ar fi clasa politica niciunul din cei doi protagonisti ai acestei postari nu ar exista…
                  Spaga la romani are radacini foarte adanci, probabil cam de pe vremea cand Tepes era asasinat… ori chiar mai devreme…

    • Dar dc n-ar merge un f15 in locul astuia, sa pastram acelasi constructor?

      • Nu e acelasi constructor. F15 e facut de Boeing

        • Eu stiam ca de Airbus

          • Ca sa avem doua aparate de la acelasi constructor, avand in vedere faptul ca F-16 e fabricat de Lockheed si il avem deja, ar trebui sa alegem intre F-22 si F-35, primul am mai explicat acum cateva zile ca nu e de noi, iar al doilea…. eu zic ca vor mai trece multi ani pana cand va avea Romania F-35… in ciuda optimismului nejustificat al alora de la fortele aeriene sau de pe nu stiu ce forumuri 🙂

            • Scuze, ma refeream sa le luam tot de la yanchei, pana la urma chiar daca sunt constructori diferiti, f16 a fost gandit tot pe aceasi baza a f15, dar sa fie mult mai ieftin si usor de produs.

    • Bre, Eurofighter e intr-adevar un avion deosebit…dar pentru Romania F-15 all the way 🙂

  3. nu cred ca Eurofighter are un consum mai mare decat F-15 decat SU-27 si MIG-31 si nici mai mare decat Mig 23 sau Mif 29, ultimele doua au fost in dotarea aviatiei romane.

    Daca romanii si-au permis sa exploateze vreo… 40-43 de aparate MIG 23 care era un mancator de petrol adevarat… de ce nu ar putea sa exploateze si Eurofighter?

    • Costul combustibilului e nimic pe langa costul cu mentenanta.

      • Exact! Nu kerosenul e problema ci piesele de schimb reviziile consumabilele etc. Fiecare ora de zbor presupune verificari si mentenanta care e sa fie facuta. Sau daca nu o faci ramai fara un avion care costa zeci de milioane de euro si fara un pilotpe care formezi in cativa ani, probabil tot cu cateva milioane de euro (cat costa orele de zbor pe care trebuie sa le faca un pilot de la nivelul de boboc pana la cel de pilot operational pe un supersonic de razboi).

        Oricum o invarti, fara bani nu ai armata.

        • Orele de zbor sunt umflate artificial.

          MIG 29 Fulcrum avea cheltuieli imense. Mai ales daca te gandesti la revizii si la nr de ore al MOTORULUI.
          Restul se face la Bacau. Nu trebuie timis avionul in UK sau GermNia

  4. Deci in concluzie, care este avionul supersonic BIMOTOR-turbofan de lupta multirole pe care Fortzele aeriene romane diun cadrul Armatei romane ar trebui sa-l aiba in dotare alaturi de F-16 Falcon (variantele vor mai multe ale lui F-16), in dotare dintre cele existente acum pe piatza de provenientza west ? da sustzin idea ca FARo are nevoie shi de un avsml bimotor turbofan shi DAAAAA are bani (daca se recupereaza macar 50% din evaziunea anuala din Romania) ca sa-l cumpere shi sa-l opereze (cu off-set). poate ne asociem shi noi cu ceva capacitatzi de productize la viitorul proiect European de avslm bimotor generatzia 5, pt ca sigur va fi un bimotor, initziat de Germania !!!

    • In concluzie nu ne permitem un bimotor.

      • ne permitem, dar nu dorim sa`l luam din comiditate ca sa nu spun prostie (imi cer scuze daca cineva se simte jignit) – preferatu` meu este F 15,
        totusi, trebuie facuta o analiza serioasa pt. cumpararea unor bimotoare si nu ma refer la F 14, Tornado sau Mig 25 ca astea`s cele mai bune avioane ever pt multi,
        resboiu` se poarta cu tehnica de acum, perioada arcului si a sagetii a trecut de multisor,
        F 35 nu este pt. noi noi in acest moment, poate peste 15 ani,

        daca nineni nu ofera smen abia atunci descopera mapn, csat, smg si restu` ca nu se justifica,
        si in mod normal gasim si oameni de bine care sa ne spuna ca nu se justifica,
        asteptam din nou ca in `40 sa ne dam panatalonii jos in fata inamicului,
        frumoasa armata si conducere a armatei si mai frumoasa,

        de principiu, efortu` financiar se estimeaza si se plateste pe mai multi ani – din bujetu` pe 10 ani sau mai mult,
        daca ai un offset de minim 50 %, parca banii astia nu` s aruncati chiar pe fereastra

        nu cred ca exista stat in Evropa sa marce banu` jos in avans pt. avioane, tot pretu` in avans cash,
        noi o tara din lumea a V`a, cu conducatori de tipu` cocalarus dambivtieanu,`infiltrata profund de agentii moskva, dubli sau ai oricui ar dori normal ca putem gasi motive sa trecem la IAR 80 si stam muti de uimire in fata oricarui jaf,

        cheltuielile publice s`au redus in bujetu` de stat, inclusiv investitiile cofinantate din bujetu` mUE – statu` ruman nu mai plateste partea sa de cofinantare,

        daca offset ar insemna investitii in industrie cred ca ar merita – ca oricum industria care a mai ramas este praf,

        la trecutu`ti mare, jalnic viitor.

        • Bun, atunci eu am o intrebare pentru tine fiindca e evident pt toata lumea ca nu se vor da afara putori, pardon, angajati de la stat, sute de mii de oameni din primarii, prefecturi, agentii guvernamentale, consilii locale, consilii judetene, ministere, senat sau camera deputatilor: de unde vei taia pentru a achizitiona si opera aceste avioane ?

          E la fel de evident pt toti ca daca ar fi sa cumparam F-15 nu am lua 8 sau 10 aparate ci minim 24, altfel le cumperi degeaba.

          Tot la fel de evident ca odata cumparate, trebuie sa ai piloti pt ele, degeaba bagi miliarde in avioane daca ai 1 om per avion, asadar la 24 de aparate s-ar cuveni 36 de piloti.

          …si din nou, fara o medie de 100 ore / om / an, degeaba ai avioanele si pilotii aia.

          Rezulta asadar costurile urmatoare:

          1. achizitie 24 F-15C/D Eagle, ori F-15E Strike Eagle, ori F-15RO pe baza F-15K si F-15SG, la un pret estimat de peste 7 miliarde de dolari

          *de unde: in 2008 Singapore a comandat 12x F-15SG la un pret de 3,8 miliarde de dolari FY 2008 adica 4,18 miliarde dolari FY 2016, la 24 de aparate in 2016 7-8 miliarde am consider eu, CU DISCOUNT 😉

          2. pregatire minim o baza, preferabil doua, pt aceste avioane chiar daca toate vor fi detasate permanent doar pe una din ele, a doua trebuie pt deployment. O sa spuneti ca avem deja doua baze moderne, va raspund ca nu avem, pt a le pregati pt F-15 mai trebuie bagati niste bani, poate niste zeci de milioane

          3. Achizitionat armament, dupa ce ai bagat miliarde in aparate mai bagi 2 miliarde intr-o puzderie de rachete aer-aer cu raza lunga de actiune, raza scurta, anti-radiatii, anti-nava (nici nu stiu daca F-15 e calificat sa lanseze Harpoon…), Storm Shadow etc, altfel degeaba le-ai luat

          4. Cei minim 36 de piloti zburand un minim mediu de 100 ore / om / an inseamna minim 3600 ore pe an ceea ce la un pret foarte optimist de 45 000 de dolari/ora de zbor inseamna cel putin 162 milioane de dolari pe an doar in orele lor de zbor.

          Acum du-te la poporul roman, asta care s-a cacat pe el pentru 0,6 miliarde platite in 5 ani pentru 12x F-16 third-hand, care acum vocifereaza la achizitia a inca 12x F-16, de asemenea neinarmate, si spune-i ca dupa toate astea mai doresti sa bagi inca 7-8 miliarde in aparate F-15, inca 1-2 miliarde in armament pentru ele si apoi 200 de milioane pe an ca sa le folosesti 🙂

          Vezi ce iese 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂

          • 1.) Poti, teoretic sa le iei mai ieftin, uzate, de la AMARG… celule C/D la care sa platesti modernizarea pe care sa ceri offset la Boeing si iesi mai ieftin.
            2.) Se pare ca majoritatea celulelor au peste 5000 ore la activ, dintr-o rezerva de 8000… extensibila la mai mult cu costuri extra. La 200 ore/an/celula, iti ajunge rezerva de 3000 de ore pentru urmatorii 15 ani, extensibil apoi cu probabil inca 10,. Dar cred ca vor zbura mai putin, la 120-150 max/an. Ca si idee limita, nu stiu cat aplicabila, pentru o parte din antrenament supersonic tragi un pic mai mult pe F-16 (poate un 20-30%), cu conditia sa ai aranjamentul cabinei si armamentul cat de cat similar. Adevarat ca unul e monoloc si celalalt biloc.
            Astea le ridici mai rar decat F-16, dar cu misiuni care sa conteze, atat la antrenament cat si la interceptie, dar suficient de des sa ai piloti capabili si stapani pe ele.
            3.) Armamentul e similar cu F-16 in mare parte, asa ca poti exploata la comun.
            4.) Costurile de mentenanta ai putea sa le reduci putin daca ai parte de motoare comune cu F-16, poate si anumite elemente de avionica/ cabina. In conditiile astea nu cred ca vor fi costuri duble fata de F-16, dar nu departe 🙂
            5.) Poti sa le modernizezi ulterior sa lucreze in echipa cu F-35 (asta pregatesc si americanii, din cauza de numar insuficient de F-22), pentru suprematie aeriana pana prin 2040.

            Urmeaza in curand un articol despre asta…

            • daca e vorba de o singura escadrila, as lua 24, sa am disponibile minim 8+8 pe doua baze, tinand cont de factorul de disponibilitate…

              • Nu e mai convenabil un F 18 pentru noi?

                • decat ce? F-15?
                  Am dat date despre cat costa operarea + modernizarea F-18 australiene…
                  http://www.rumaniamilitary.ro/fa-18-hornetsuperhornet-costuri-si-modernizari

                  Urmeaza si unul despre F-15…
                  Insa F-18, chiar si F, nu e chiar comparabil, pe acelasi palier cu F-15.

                  Plafonul de serviciu e de 15.000m la SHornet, pe cand la F-15 e de 20.000m. Viteza max. SHornet e Mach 1,8, pe cand la F-15 e Mach 2,5+. Cat despre manevrabilitate, factorul de suprasarcina este de 7,6g la SHornet, iar la F-15 e 9g.

                  Hornet-ul mai are o caracteristica… e proiectat pentru operatiuni navale, versiunea terestra ramanand la stadiul de concept.

                • In plus, daca ai luat F-16 deja, cauti ceva cat de cat compatibil…

                  Daca am fi luat F-18, ar fi mers poate ca si motorizare cu KAI T-50 sau Gripen. Ca si electronica insa KAI T-50 e mai apropiat de Lancer si de F-16, fiind nasit de Lockheed-MArtin.

            • O sa incep cu sfarsitul si sa iti spun ca ma bucur ca suntem de acord la cifra 24.

              Acum…

              1. eu cred ca daca vom lua de la AMARG, desi vom iesi mai ieftin decat sa le luam noi in configuratie de top, platim banii pe degeaba. In fond, un F-15 mediocru nu ne salta capacitatile ca tara si nici nu va da de pamant un cel mai puternic aparat inamic (rusesc). Asa ca degeaba le mai luam.

              2. Aparatele alea au fost zburate mult, bine si cu acrosaje, daca si-au mancat deja 5000 din 8000 de ore ele sunt cam pe sfarsit de viata, nu merita sa bagi miliarde pt un avion de generatia a 4-a in ideea ca il zbori 15 ani la limita batranetii, atunci mai bine iei ceva nou de miliardele alea, direct F-35 si asta e.

              Cabina chiar identica nu stiu daca pot sa o aiba, iar sa ai un pilot care zboara 40 de ore pe an pe F-16 si 30 pe F-15 ca e mai scump nu e buna, ala va fi un om fara „mana de aur” pe ambele aparate.

              3. Armamentul intr-adevar poate fi la comun, dar ca tara cu 24 de F-16, 24 de F-16 si (planul este de) 16 baterii SLAMRAAM, pentru tine cifrele de 1 000 rachete AMRAAM si 500 rachete Sidewinder deja devin destul de banale. Chiar nu va statul roman sa bage miliarde in treburile alea, plus ca daca ai aparatele astea, la banii astia, si nu pui pe ele JASSM si Storm Shadow, e ca si cand le-ai folosi la jumatate din capacitate.

              4. Motor comun pot sa aiba dar noi avem o problema… pe Falconurile noastre avem motorul de 106 kN… din nou, eu nu vad statul roman sa „mearga la magazinu’ de motoare” si sa cumpere 150 de motoare noi de ultima generatie, pentru a echipa 24 de monomotoare, 24 bimotoare pentru urmatorii 15 ani. Iar decat sa zbori un F-15 la sfarsit de viata, cu motor second-hand de 106 kN atunci din nou… mai bine nu le cumperi 🙂

              5. Aia sunt alti bani… pana la urma cu ideile tale (prelungire resursa, schimbare radar ca altfel e degeaba, motoare noi, modernizare pt cooperare cu F-35″ ne apropiem foarte mult de costul unor F-15RO bazate pe F-15SG, eu zic ca decat sa dau 4 miliarde pe ceva carpit la sfarsitul vietii mai bine dau 7 miliarde pe ceva nou, construit azi si echipat din prima cu cel mai bun motor, cel mai bun radar etc.

              Toate ca toate dar eu nicicum nu vad varianta asta cu F-15 pt Romania si saptamanile astea mi-am argumentat cu cifre opiniile, nu cred ca ma convingeti de contrariu 😉

              Pana la urma e blog militar si suntem aici sa discutam, mie unul imi plac discutiile astea, dar nu cred ca veti reusi sa-mi schimbati parerea. Sa vedem daca o schimb eu pe a voastra 🙂 🙂

              • nu cred cai ies sumele alea de care zici tu, o sa vedem in articol, cand termin calculele.
                exista piloti calificati atat pe F-16 cat si pe F-15, poti sa-ti faci un nucleu de piloti mai cu experienta care sa stie sa zboare din ambele, si ii mai rotesti. Motorul cred ca ramane ala care este, adica un PW-220E, ala care este si pe MLU! Ce bani sa dai pe motoare?

                • Si inca un lucru, daca luam F-15C, ala e monoloc, deci ar fi loc de anumite similaritati in cabina, la display-uri si ce-o mai fi. Daca tot le treci prin upgrade, poti sa alegi si configuratia panoului de bord, in anumite limite 🙂

              • aparatu` il iei pt. ca nu ai interceptor vanator,
                in campu` tactic aparatu` asta are un anumit rol de descurajare a unui survol de catre inamic prin apropierea frontierei sau a zonei economice exclusive,
                afara de acest rol F 15 este suficient de puternic sa care mijloace de lupta care sa permita contracararea descurajarilor ce survin din cresterea prezentei navale a moskva in MN,

                personal cred ca este preferabila achizitia unui numar de 12 F 15 E mai noi decat 24 F 15 C/D mai vechi cu resursa la capat si radare si echipamente de lupta depasite

                aparatu` se cumpara pt. ce poate face nu pt. parada la 1 decembrie,

              • Ok, continuam discutia cand apare articolul despre F-15, sa fie comentariile cat de cat grupate…

                Pana atunci, nu cred ca vom pune APG-66(V)2 pe F-15, ar fi pacat, iar daca punem alt radar atunci deja vom avea doua tipuri de supersonice fiecare cu radarul sau, ne va omori mentenanta. Sa nu uitam ca pana de curand nu ne prea permiteam sa zburam un amarat de MiG-21, iar azi se zboara „bine”, adica 70 de ore pentru aia mai experimentati… Dar cum am zis, continuam la articolul cu pricina, sa fie grupate toate ideile.

  5. Atata timp cate la noi vin polonezii sa ne faca ‘oficial’ politia aeriana, iar ai rapandulele alea din conducerea tarii nici acum nu recunosc ca suntem cu aviatia la pamant, inseamna ca suntem compromisi ever!

    Auzi tu explicatie, ne putem apara singuri spatiul aerian, dar consideram de cuvinta o intarire avand in vedere situatia actuala de sucuritate. Pai asta nu inseamna, stimabililor, ca nu faceti fata? Sau la voi doar pacea absoluta reprezinta conditii decente pentru aviatie?

    Ori sunteti prea nesimtiti ori vine razboiul peste noi si a dat panica in voi!? Sau amandoua!!! 🙂

  6. Asta cu suplimnetarea – intarirea datorita contextului actual a fost tare…, pai in caz de necesitate – lupta… trebuie sa primim intariri din toate partile chiar si pentru primele 10 …20 de minute de confruntari.

  7. Daca distrugi evaziunea fiscala si incerci sa recuperezi acei 40+ miliarde de euro neincasati de statul roman anual, parerea mea e ca se duce aproape tot mediul privat din Romania, prin inchiderea pur si simplu a afacerilor respective care nu-ti vor mai aduce nici macar 1 leu la buget.
    O strategie fiscala in acest domeniu ar trebui facuta pe 3-4 ani, perioada in care populatia sa fie pregatita in acest sens de catre autoritati, in primul rand spunandu-se GATA, A AJUNS, de la acest moment tragem LINIE si pornim pe drumul X, va intra in vigoare NOUL COD FISCAL care sa nu poata fi modificat un termen de X ani si noi ca stat prin organismele de conducere si de implementare a acestor masuri ne vom asigura ca totul se respecta.

    Desigur, multe din aceste masuri sunt prevazute deja, dar neaplicate sau nesanctionate, de asta spun ca e nevoie ca cineva sa spuna clar ca trebuie sa vina ziua „Z”, zi de la care toata lumea sa stie ca nu mai tine asa.
    Iar ca sa nu ramai peste noate fara agenti economici pentru ca cei mai mici dintre ei fac evaziune pentru ca altfel nu ar putea inregistra profit, trebuie incurajati prin noua reforma fiscala care sa-i ajute sa supravietuiasca si sa prospere, plus prin reducerea birocratiei.

    • Dupa ce facem toate astea (daca ne-am apuca acum, ne-ar prinde probabil 2020 cu lucrurile asezate), trebuie vazut la momentul respectiv ce avem nevoie la aparare, de exemplu F-16 se pregateste sa devina istorie, la fel si alte aparate din categoria si generatia sa si sa ne indreptam atentia catre ce reprezinta pentru noi viitorul de la momentul 2020 in aviatie pe urmatorii 15-20 ani, iar aici optiunile se cam imputineaza si apare deja generatia V-a. La tancuri, la fel, vedem cum toata lumea a ramas in expectativa odata cu aparitia tancului T-14 Armata si inca cativa ani probabil vor face calcule si planuri pentru noua generatii de tancuri care sa poata surclasa tancul rusesc.

      PS, daca pana in acest moment s-a vehiculat ca avem nevoie de 48 aparate multirol (si ne-am asumat numarul cand am intrat in Alianta), cred ca odata cu capturarea Pen. Crimeea de catre rusi si mobilizarea aviatiei ruse in zona plus inceperea lucrarilor pentru reactivarea celui de-al 2-lea aeroport) cred ca ar trebui refacut planul cu necesarul de aparate multirol si AA, pentru a putea face fata noului pericol si mai iminent.

    • raptor daca numai prin evaziune fiscala reusesti sa-ti mentii firma pe linia de plutire in conditiile in care in romania e la medie cu taxele ( pe capital in special aproape ca suntem paradis fiscal cu cei 16% cota unica ) chiar nu ai ce cauta in afaceri si in conditiile astea falimentul e solutia sanatoasa .

      • Cu siguranta falimentul acestor firme ar fi solutia sanatoasa pentru tara, dar trebuie gasite solutii de a-i face pe patroni sa mentina firmele respective si sa intre in legalitate platind contributiile la bugetul de stat si la asigurarile de sanatate, la fel cum ar trebui ca intreprinzatorii din Romania sa angajeze persoane numai legal si sa nu mai existe prostia cu alte atributii din fisa postului, astfel incat o persoana angajata sa faca doar ceea ce are prevazut in contract, nu si alte chestii care se rasfrang asupra pietei muncii.
        Eu de exemplu, sunt receptioner la un hotel, dar fac si contabilitate primara si alte lucruri pentru care ar trebui sa fie angajat om separat astfel avand cu totii de munca in aceasta tara (nu poti pune pe cineva sa faca 7 lucruri si 6 sa stea acasa ca n-au loc de munca si e de preferabil ca fiecare sa fie pe felia lui si sa-si faca treaba cu profesionalism, chiar daca va primi mai putini bani, dar vom avea cu totii o paine de mancat).

      • Acelasi lucru se poate spune si in cazul in care RM s-ar uni cu Romania.
        Daca rusii din RM isi inchid afacerile si pleaca din tara vor fi doua consecinte grave pentru aceasta tara ajunsa deja ultima din Europa si anume: un somaj national de te ia durerea si o iesire de capital de nu stii de unde sa-l mai acoperi.

      • florian adevaru’ e pe la mijloc.

        Pe de-o parte, patronii romani, mai ales astia mai mici, au furtul in sange si astia ar fura si insela si de ar fi o singura taxa de 5%, tot ar manari contabilitatea ca vorba aia – de ce sa platesti 5% din 200 000 cand poti plati 5% din 70 000 si restu’ de 130 000 mi-i dai la negru.

        Pe de cealalta parte, cota noastra unica de 16% e ok dar pe langa ea se mai adauga alte 146 de taxe. Cu un total de 147 de taxe, mult-iubita noastra tara de asistati social e printre primele din lume la fiscalitate, iar langa noi se afla Bulgaria cu o cota unica de 10%.

        Daca si astea sunt taxe permisive, apoi…

        Asadar, ce ar fi de facut? Pai concediat urgent 150 000 de angajati la stat, infiintarea bazei unice de date pt ajutoare sociale, momentan sunt 7 baze diferite, iar miliardele economisite anual sa fie folosite la reducerea cotei unice la 10%, eliminarea completa a cel putin 20 de taxe si reducerea impozitului total pe salariu de la 54% la 42% (48 minus inca 6 din cauza cotei unice) si a celui pe PFA de la 48% la 20%.

        Abia atunci putem da legi care sa prevada pedeapsa cu 20-30 de ani inchisoare pentru evaziune fiscala serioasa – adica nu am gresit 3 lei in contabilitate ci am angajati fara carte de munca, ori dau 1 000 de lei in acte si 3 500 in realitate, etc.

        Pana ce nu se fac lucrurile astea, –– in ordinea asta ––, lumea va continua sa fure, aia 40 de miliarde nu se vor recupera veci iar noi vom continua sa plangem ca suntem saraci si vom emigra, lasand pamantul la unguri si arabi.

        PS: „evreii’s de vina” 😉

        • A ! Eu am o idee mai buna : dau afara 10% din nagjatuii de la ANAF! Si celor 90 le zic „vrerau scadereqa evaziunii sau la anu dau farara 25%!
          A da. si tioti cei care au masini perea scumpe, case prea luxoase, fac concedii in Duibai sunt concediati imediat.

          AIr cei care vor cota unica de 10% sa primeasca bilet dus .. directia Irkusk! Poa stioe Vladimir cel Potent(*) ce sa faca cu voi ..

          * Sincera invidie baieti Nu nu ca mai poate ci ca nu fumeaza nu bea prea multy, ca face sport samd 9eu … sedentar, tigari, samd)

          • Daca s-ar extinde plata online a taxelor si impozitelor, s-ar putea da afara si 20% din angajatii ANAF nu doar 10%.

            Din pacate am informatii de la o conferinta la care a participat noul ministru al comunicatiilor luna aceasta cum ca asa ceva nu se vrea nicaieri, de catre nimeni, in nici un minister si nici o alta institutie a statului.

            Nu pot impune conditii ca dai afara oameni pe criteriul unde au fost in vacanta, gen Dubai. Eventual le poti verifica conturile si pune sa se justifice de unde au cheltuit 7 000 euro in concediu cand salariul lunar e de 450, aia da, insa si atunci daca aduc justificari in acte, n-ai ce sa le faci.

            Eu vreau 10% cota unica, te rog sa imi explici de ce as merita trimis la Irkutsk, ca stie Putin ce sa faca cu mine ?

            • Aia cu cota progresiva este marca PSD … dar astia mititei nu se gandesc ca toti aia cu afaceri mari se duc draqu’ 9 ani cu profit cu tot si atunci sa vedem de unde pomeni electorale… Da’ munca nu vor sa o incurajeze… le este frica sa nu treaca la treapta doua de impozitare vreunul din asta care cerseste toata ziua…

              • Pai intotdeauna stanga a dorit sa taxeze munca, la noi PSD-ul, Antenele si pensionarii tipa ca din gura de sarpe pentru TVA, pentru pensii etc, ca doar nu i-or durea de impozitul pe profit, pe dividende sau pe salarii

                Fiindca ei n-au nici profit, nici dividende, nici salarii, doar ajutoare si pensii, pe care le cheltuie pe produse de import.

                Fiecare cu ce-l doare, pe urma ne plangem ca suntem saraci.

            • Pai sa te puna de pe acum sa faci drumutri si sa tai cheresdtea in Siberia ..
              Sau ti vrei ca sa dotezi armata din loboda vanduta de vreo babuta sau din impoziti de pe o leafa minima ? Ma nu se poate ma! Cine zice altfle face jocul rusilor!!! Deci pahod na Sibir !!!

              Nu poti sa ii dai fara ptr vile? Ma faci sa rad… Cum a putit Boc sa dea fara nu stou cati politisti?! Pai vezi? POTI! Ma rog in mod ofocial nu o sa zic „pebtru ca ai luat” dar motive gasesc .. si apoi o sa isi dea cam titi seama ca de fapt … de fapt in parcare raman Loganurile doar..

              Si in gnl nu intelegi nimic,. As da afara 10 % ca restu s avaza ca nu glumesc! Adica ca vreau sa alege sa imi sttranmga impzote nu sa faca ciubucuri si prostii. Adica le bag un morcov celor care raman cu promisunea ca la o adica vori schomva morcobu … cu o sfecla!!!!

              A da. Ia vedeti voi cam ce impozite se platesc in SUa, in Jermanika in …
              Ia zi dany cat este impozotu de il platesti pe acolo pe unde esti? Parca la Becs nu?!

              • Ghita Bizonu’, hai sa luam pas cu pas raspunsul tau ca vad ca deja coboara discutia la nivel de sofer pe autobuz.

                „Pai sa te puna de pe acum sa faci drumutri si sa tai cheresdtea in Siberia ..”

                De ce, de-aia ca vreau cota unica 10%? Si ce-are? Adica 16% e buna da’ 10% e rea? Cand s-a instituit cota unica de 16% a crescut suma colectata din taxa respectiva si a crescut salariul brut pe economie in acte, fiindca s-au albit niste sume.

                E exact ce-i spuneam acum cateva luni lui Razvan Mihaeanu care propunea un salariu minim legat si actualizat fata de cel mediu, pai cum sa faci asa ceva cand cel mediu din acte e fals? Albeste-l cat poti, albeste-l pe tot daca se poate.

                „Sau ti vrei ca sa dotezi armata din loboda vanduta de vreo babuta sau din impoziti de pe o leafa minima ? Ma nu se poate ma! Cine zice altfle face jocul rusilor!!! Deci pahod na Sibir !!!”

                Ce ziceam eu de concedierea unor paraziti din administratie, de reducerea taxelor si impozitelor n-are nici o legatura cu baba care vinde mancare la colt. Dar chiar nici una. E bine ca ne place sa schimbam subiectul cu altul complet irelevant.

                Dar daca tot veni vorba de oamenii care vand lucruri fara acte la colt, fara sa plateasca impozite, fara sa aiba autorizatii, cu atat mai mult cand vand MANCARE, mi se pare normal sa fie luati la rost.

                Nu voi intelege niciodata mentalitatea asta, adica unii trebuie sa aiba SRL, spatiu de depozitare, aviz fito-sanitar, sunt luati la puricat (si e bine ca sunt), platesc amenzi, platesc impozit pe profit, dovedesc provenienta marfii etc, in timp ce altii (babutzele care vand loboda de care vorbesti) pot intinde bine-mersi o patura pe strada si sa vanda mancare fara sa fie nevoite sa dovedeasca provenienta, sa aiba certificat sanitar sau sa plateasca vreo taxa.

                Eu vad in asta un dublu-standard si o ipocrizie ca la carte, generatia batrana vede doar „laaaaas-o ba, ca e saraca, bine ca nu fura”. Atunci imi fac si eu un SRL si in urmatorii 10 ani nu platesc nici o taxa si nu emit nici un bon fiscal, fiindca srl-ul meu e mai sarac decat Carrefour, si vorba aia, decat sa fur… Halal mentalitate !!! Doar un om care nu intelege cum functioneaza societatea umana si aplica legea doar pentru unii, nu si pentru altii, poate emite asemenea idei. Venind din partea unora de 60-70 de ani, ce sa mai zic… no comment !

                „Nu poti sa ii dai fara ptr vile? Ma faci sa rad… Cum a putit Boc sa dea fara nu stou cati politisti?! Pai vezi? POTI! Ma rog in mod ofocial nu o sa zic „pebtru ca ai luat” dar motive gasesc .. si apoi o sa isi dea cam titi seama ca de fapt … de fapt in parcare raman Loganurile doar..”

                Dar eu nu vorbeam de vile, vorbeam de excursii in Dubai. Nu poti concedia un angajat pe baza faptului ca „a fost in concediu in Dubai”. Doamne-fereste ce gandire… Concediezi un angajat pe alte motive, ca nu e bun, ca nu face nimic, ca nu respecta in mod repetat programul de lucru, ca a furat ceva de la sediul firmei, ca nu si-a indeplinit norma de 20 de ori la rand etc… dar nu pentru ca a fost in concediu undeva sau si-a luat nu stiu ce masina.

                Iar cu vilele, alea intra sub incidenta legilor alora care spun ca trebuie sa dovedesti de unde ai banii, daca Fiscul vede ca tu ai in acte un salariu de 450 de euro, lucrezi de 2 ani si tocmai ti-ai facut o vila de 500 000 euro cu banii jos, fara imprumut, e normal sa te verifice, iar daca nu poti justifica aia 495 000 de euro din pretul vilei, sa ti-o confiste. Aia e una. Dar sa dai afara oameni pentru ca au fost in concediu in Dubai sau conduc Skoda in loc de Logan e gandire tip anii ’50, tip Stalin, tip „Tribunalul poporului” si nu se fac anchete legale pe „baze” din astea, slaaaavaaa domnului.

                „Si in gnl nu intelegi nimic”

                Asta e singurul motiv pt care iti raspund asa, oi fi dumneata mai in varsta ca mine dar totusi eu sunt mult mai calificat si am pretentia sa discutam civilizat, cand o dai in insulte mica noastra conversatie se va termina. Sa nu ai impresia ca daca nu te insult inapoi inseamna ca sunt bleg, prost sau „mi-ai zis-o”, inseamna doar ca nu ma cobor la nivelul ala.

                Te asigur ca in general inteleg multe, cu mult mai multe decat tine, se vede din postarile mele pe care de 4 ani de zile le argumentez cu cifre exacte, date si linkuri, si din postarile tale care de 4 ani de zile incoace sunt de genul „a fost unu ca a mers cu una ca a venit ca ala are 3 vile lucra in Ferentari sora-sa avea bani el mergea la dentist si-a luat masina noua” etc, fraze lungi si fara sens, fara date concrete, fara dovezi, fara extrapolari corecte, fara nimic !!! La asta m-am referit mai sus cand ti-am spus ca discutia noastra coboara la nivelul unei barfe intre doi soferi betivi, iar pentru mine nivelul asta de discutie e o pierdere de vreme.

                In rest, tot respectul domnu’ Ghita, dar sa fie si reciproc.

                Si da, vreau cota unica 10% si vreau eliminarea imediata a minim 20, daca nu 30 de taxe, iar singura metoda sa facem asta e sa reducem drastic din cheltuieli.

                Cum pensii nu putem taia, pensionari nu putem omori, politia, armata si spitalele nu le putem desfiinta, atunci ce alte metode mai raman pentru a reduce cheltuielile ? Pai tocmai concediatul parazitilor societatii, acei sute de mii de angajati antementionati care nu fac nimic toata ziua dar iau salariu, prime si isi schimba laptopurile din 2 in 2 ani, la suprapret. AFARA cu ei, pe vecie, posturile lor sterse din organigrama iar banii economisiti sa fie folositi pe post de buffer initial pentru reducerile si eliminarile de taxe.

                Fii sigur ca atunci cand impozitul pe salariu va fi 30% si nu 54%, piata se va auto-regla foarte rapid si nu vor mai exista salarii de 1 000 de lei in acte da’ 3 500 in realitate, fii sigur ca in loc de 500 000 de firme in Romania vor fi peste 1 milion, generand locuri de munca si PIB, implicit nu vor mai fi doar 3 milioane de angajati la privat ci poate 5 milioane.

                Asa se conduce o tara, asa se ajusteaza o economie, nu cu taxe peste taxe si apoi alte TAXE pentru fraierii care muncesc, iar din banii lor sa platim 7 milioane de persoane care nu lucreaza da’ primesc bani degeaba.

                Da, sunt taxe mari in Germania sau Danemarca, dar din taxele alea statele respective dau inapoi cetateanului autostrazi late si sigure, fara gropi si surpaturi, trenuri de mare viteza, spitale curate si dotate, universitati de top la nivel mondial, armate bine dotate si altele, din taxele noastre, la fel de mari ca acolo, avem drumuri inguste pe care mor oameni, gropi, trenuri de 30 km/h, scoli proaste, spitale murdare si pline de bacterii si o armata cu dotare ca-n 1968.

                Toate astea nu merita nici macar o taxare de 12% daramite una de 50% ca-n Germania.

                • @sorin2

                  150k de „plimba hartii” dati afara e putin. Si aici vorbim doar de functionari. Fara sa-i mai punem pe cei din companiile de stat.

                  E imposibil sa ai o discutie despre scaderi de taxe. Majoritatea ori vorbesc doar din puctul lor de vedere, ori habar nu au despre ce vorbesc.

                  Si cum balanta inclina spre functionari/pensionari/asistati/diversi stangisti, nu-ti face mare sperante!

                  Oricum, ca de obicei discutia, e pornita de la coada. Inainte de stimularea intrarii in legalitate prin reducerea fiscalitatii, mai trebuie facut pasul administrarii eficiente a banilor care se colecteaza. Nu proiecte inutile bune doar de sifonat banii, nu autostrazi care se rup la o luna de la inaugurare si in general mai putin furt. Ca nu e nimeni stimulat sa plateasca taxe ca sa fie bani de furat.

                  Toti se reped la evaziune. Nimeni nu vede furtul banilor colectati.

                  1. Stoparea furtului.
                  2. Administrare eficienta
                  3. Reducerea fiscalitatii
                  4. Masuri coercitive impotriva contribuabilor de rea credinta.

                  In ordinea asta. Ideal ar fi simultan, dar ma indoiesc ca e realizabil.

                  Cat despre antrepenorul roman care vrea sa-si faca SRL in Romania, ori e masochist, ori are nervii tari. Si evident ca nu ma refer la SRL-uri abonate la partid.

                • afirmatiile tale nu au nici un fundament,
                  cota unica de 16 % a fost un esec fiscal – anterior adoptari acestui experiment nefericit doar moskva avea acest tip de legislatie,
                  tot astfel, reducerea impozitarii la 10 % este o greseala si mai mare,

                  la acest moment nu exista resurse bugetare sau cele atrase sunt insuficiente pt. pensii, asistenta medicala, armata, etc.,
                  singuru` capitol unde sunt bani este la capitolu` beserici si invatamant religios,
                  din bujetu` de stat s`au construit in ultimii 20 de ani mai mult de 20.000 de beserici in conditiile in care nr. scolilor s`a redus,
                  elanu` religios nu s`a sfarsit ci este de asteptat sa suga o halca mai mare din bujet prin moda construirii a cat mai multe noi catedrale in toate judetele patriei,

                  exista lucrari de specialitate elaborate inclusiv de luareati Nobel in economie care spun ca impozitu` progresiv este singura cale normala de asezare a poverii fiscale,
                  nu degeaba impozitu` este atat de mare in tarile nordice si aia au cel mai ridicat nivel de trai din mUE,

                  dupa adoptarea cotei unice au crescut intrarile de capital strain ca efect al integrarii in mUE si al expansiunii economiei globale si nu ca efect al cotei unice – la acel moment o mare parte a companiilor este avida de cota cat mai mare de piata,
                  faptu` ca cota unica n`a avut nici un efect este reliefat de faptu` ca in toate tarile din estu` Evropi au crescut intrarile de capital si nu doar in cele cu cota unica,

                  cota unica a fost un esec, pt. comentari mai ample exista un articol recent pe Hotnews al economistului sef al BT,

                • Ghita Bizonu'

                  sorin2
                  asa ca de la tabla juma si „sofer pe autobuz” (n-am voie cu covrigu in mana. Ca daca nu fac ca Loli Orban atunci ratez prea putini pietoni)

                  Deci ca de la sgt mj (eu sunt sergent major cdt plt infanterie) la „intectual” .

                  Primum : fata de alte tari Romania este cam „in curs de (sub)dezvolatre” , De aici o cestie neplacuta cam „duala” catre schizo : o economie „formala” convietuieste cu o economie mai „naturala” … nefiscalizata sau imposibil (dpv al efortului cerut) de fiscalizat. Batrana care castiga cativa lei vanzand loboda este doar exemplul cel mai vizibil al acestei economii. De fapt aceasta este sa zic asa economia exclusilor Exclusi de pe piata … sau exclusi social prin venituri legale (salrii, pensii) de mizerie…
                  Insa acum iti ziceam sa ii impozitezi este o cestie absolut idioata .. de genul aleia in care ca sa „recuperezi” o paguba de 1,25 lei (unu a cules niste lucerna sa dea la iepuri) cheltui lei 5,50 (caz strict autentic din anii 60 ..)
                  Ma rog ar fi o solutie : sa ii gazezi. Nici Stalin …
                  Ar mai trebui sa adaug ca Romania se afla in aceasta trista situatie si din cauza intarzierii ei istorice … si a tarziei integrari in Piata Mondiala (mergi la http://vremea.forumgratuit.ro/t481-seculara-inapoiere-a-romaniei-la-trei-secole-de-paris-introducere
                  Sectiunea se numeste : Istoria dupa Bizonu’ asta apropos de sofer. ….)
                  In mult cantatu interbelic o mare parte a taranimii traia in mare masura in afara pietei ..

                  Secundum : economiile „de referinta” si mai ales cele din UE sunt economii inalt fiscalizate in care cea mai mare parte a schimburilor se face in cadrul pietei legale.
                  Asta insa inseamna ca si majoritatea populatiei este intr-un fel sau altul „integrata” si are disponibiliati monetare care ii permit sa fie activa pe piata (chiar daca cheltuie banii din alocatii si ajutoare… Baba cu stevia sau funia de ustiroi nu are parte de luxul asta) Si astfel se poa asigura egalitatea intru fiscalizare … adica cam orice euro ce trece de la unu la altu „lasa” cativa centi Fiscului…

                  Tertium : daca este sa deplangem dublu-standard si o ipocrizie ca la carte poa ar fi bine sa vedem daca nu cumva cei mai mari beneficiari nu sunt micii producatori agricoli sau babele care vand loboda (sau mau rau stevie culeasa de pe maidan) ci marii „investitori astriani” gen lanturi de mari magazine. Sau alti bastani cu capital strain . Ca e ceva cam ciudat aici capitalul strain domina copios insa nu si cand este vorba de contributie la buget. Aici SRListui roman este cel cu banu’ si „este solicitat” sa sustina Statul .. care sustine capitalul strain.
                  Adica clar ca pentru soferii de camion : am/ati construit o societate a excluderii …. acum este randul SRListului roman! Poate (si) al tau …

                  Quartum : cica ca cum Nu poti concedia un angajat pe baza faptului ca „a fost in concediu in Dubai”. Doamne-fereste ce gandire… Da draga … ce gandire.
                  Ia explica-mi tu de unde un angajat cu 3000 lei in mana (un venit bun in Romania!) poa sa cheltuie vreo 6.000 euroi in Dubai? Mai ales daca angajatul are niste atributii de control. Si nu ma refer la controlat sexul puilor de gaina …
                  Da ma rog daca tu consideri ca este normal atunci nu te mai plange de „paraziti din administratie”, „coruptie” si „hotie” si ca se „aplica legea doar pentru unii, nu si pentru altii”.
                  Ma rog io fiind boshorg imi aduc aminte ca ex nihilo nihil si de ceva numit legea conservarii … care ar face ca anormal ca un functionar de rand sa isi permita concediu in Dubai si Skoda de 16.000 euroi . Da’ ma rog poa democratia a „ne-a eliberat si de tirania legilor naturale” …

                  Quintum : in 2004 bugetari 900.000. Dupa 4 -5 ani „numai” 1.350.000. Sa nu mai zic ca de 5 ori mai muti securisti ca in 89!!! Sezi linistit as concedia cu mare placere excesul … mai ales pe baza principiului ultimul angajat primul concediat!

                  Sextum : nu creed ca valoric taxele noastre sunt la fel de mari ca in Nemtia sau Dania. SI nu cred ca aia bogati din Austrikata participa cu acelasi procent ca si ultimul prapadit … mai ales cand este vorba de dotarea cu tehnica de lupta
                  Insa repet : nu poti spera ca sa te „scoti” impozitand egal . .. si mortu de foame si miloardarul Si dotarea militara costa cam mult. Si nu eu voi circula pe autostrada si nici firma mea nu va prpofita de autistrada (nu am. Am doar un stent)
                  Insa ce stiu .. al noi se face cam mult lux „la nivel ociental” sau mai dihai.
                  Ma rog fieacare tara cu prioritatile sale ..

                  In fine, last but not last, „Toate astea nu merita nici macar o taxare de 12% daramite una de 50% ca-n Germania” INSA sigir „merita” o ocupatie ruseasca. Nu de alta dar cam seamana a „reteta” ucraineana .. sper ca mia tii minte: Crimeea, Donbas . Oricum sistemul tau de gandire „dintai rasplata pe urma poate plata” …. ne-a adus si la situatia ca astazi sa nu prea fim in stare sa facem politie aeriana si, as zice sa „cazam” intr-o sala de sport militarii intorsi din Afganistan.

                  Da ma org.. Mai stii ? Rusia o fi cea mia pasnica dintre tari si toti vecinii ne vor binele!!!

                  Cat despre o reducere drastica de chelyieli .. da .. Am o propunere :desfiintam ANAF , iustitia, politia si armata. Restu se euce dracului de la sine.

                • @Adrian

                  Stiu ca 150k sunt putini, ar trebui peste 250k dar si daca ai anunta maine ca pana la 1 iulie vei concedia doar 50k vei avea o isterie generala la Antene, iesiri in strada, proteste etc… Plus ca nu e bine sa faci valuri atat de bruste intr-o economie de pe-o luna pe alta, sunt totusi 0,2 milioane de angajati. Eu as face-o treptat in vreo 12 – 18 luni, cate 15 000 de persoane pe luna.

                  Da, avem si problema banilor aruncati.

                  De fapt la noi e o dubla-tripla-cvadrupla problema,
                  – in primul rand avem doar 3 milioane de angajati productivi la o populatie de 19 milioane,
                  – in al doilea rand majoritatea din aia 3 milioane sunt prost calificati deci nu produc lucruri foarte scumpe (submarine, sateliti) ci sunt soferi, portari, chelneri etc,
                  – in al treilea rand chiar si asa o buna parte din salariile lor oricum mici nu sunt trecute integral in acte, deci colectam putin
                  – iar in al patrulea rand, si banii aia putini pe care ii colectam, in mare parte ii aruncam.

                  Toate cele 4 probleme trebuie rezolvate ca sa avem o viata buna, prin metode diferite insa de durata si trebuie lucrat pe toate cele 4 paliere deodata, altfel ne apuca anul 2100.

                  @capatu ` satului: cota unica in Romania a crescut incasarile la stat atunci cand s-a introdus si in anii urmatori, si de asemenea a crescut venitul brut pe economie fiindca acesta s-a mai „albit” in statistici, deci n-a fost nicidecum un experiment nefericit. Daca revenim la cote diferentiate, cate 3-4 niveluri, vom ajunge de unde am plecat, ala ar fi intr-adevar un regres major.

                  „exista un articol recent pe Hotnews al economistului sef al BT”

                  in epoca internetului exista articole in sprijinul oricarei idei, sunt site-uri si forumuri intregi unde mii de oameni spun ca Isus era ungur si sa africanii sunt urmasii ungurilor antici, asta nu inseamna ca e si adevarat. Am citit cu stupoare acel articol cand a aparut si am avut impresia ca economistul ala ori a innebunit, ori a primit un sac de ruble ca sa debiteze tampeniile alea, iar daca te uiti la comentarii (sper ca nu s-au sters) cam toata lumea zicea la fel… deci nu lua litera de lege ce scrie acolo, nu stiu cum a ajuns ala intr-un asemenea post sau ce l-a determinat sa scrie ideile alea dar sunt pe invers…

                  @Ghita Bizonu’: nu e vorba sa gazam batrana aia sau altii ca ea ci era vorba de dublu-standard, adica romanii tipau ca de ce n-o lasa pe aia sa vanda mancare
                  la negru, pai n-o lasa fiindca asa e legea si asa e normal sa fie. Legea e la fel pentru toti, chiar daca unii sunt milionari si altii sunt batrani fara bani.

                  Economiile UE sunt inalt fiscalizate insa daca as vrea sa ma dezvolt ca tara in ziua de azi, sincer nu m-as uita la tarile din Europa de vest, la sistemele lor de educatie sau la cele fiscale, Europa de vest a ajuns un fel de „club al prostilor” sau daca vrei, un model despre cum sa NU faci.

                  In plus noi avem un imens decalaj fata de ei, din cauze istorice dupa cum zici, asadar trebuie sa-i ajungem din urma iar asta inseamna crestere constanta mult mai mare fata de a lor, iar asta nu se indeplineste bagand taxe uriase doar pe principiul ca asa e si in Danemarca.

                  Danemarca cu ale ei, noi cu ale noastre, ne mai uitam la ei din curiozitate sau pt cultura generala dar nu trebuie sa copiem totul cu copy/paste de acolo doar pe principiul ca tara aia e mai bogata deci automat e mai desteapta si ei fac mai bine.

                  Pe principiul asta, Qatar e cea mai bogata tara din lume, de ce nu ne luam dupa ei?

                  Capitalul strain domina din mai multe motive, motivele alea pot fi subiectul unui articol separat cu sute de comentarii la el, si da, deocamdata i se da in cap antreprenorului roman pana la exterminare.

                  Imi sustin parerea, nu poti concedia pe cineva fiindca a fost undeva in concediu, nu poti sa scrii asta in acte, eventual daca o persoana cheltuie in
                  decursul a 1-2-3 ani mult mai mult decat castiga in acte, diferentele fiind uriase (zeci, sute de mii de euro), atunci pornesti o investigatie si il „inviti” sa iti explice de unde apare diferenta. Dar nu te poti duce intr-o institutie de stat, sa zicem la Ministerul de Interne, si sa dai afara 2 secretari de stat, 4 comisari de politie si 20 de inspectori-sef din cauza faptului ca au fost in concediu in Africa de Sud. Nu e nici legal, nici normal, nici logic, iar de treaba cu doveditul ar trebui sa se ocupe aia din DGIPI si SIPI sau cum ii mai zice acum, iar daca si aia sunt corupti… atunci ajungem cum am ajuns.

                  Ma bucur ca suntem de acord la capitolul concediat frecatori de menta in exces.

                  Cat despre cote diferentiale, la noi nu ar merge deoarece daca impui 12% pt salarii mici – gen pana in 1500 lei – si 40% pt salarii mari, de luna urmatoare vom avea in Ro 4 milioane de angajati cu 1500 in acte si restul la negru, deci statul va pierde bani si ne mai stricam si statisticile, vom putea arunca la gunoi „salariul mediu brut pe economie” deoarece e un fals grosolan in acte.

                  Uite aici: https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_European_countries_by_average_wage#Map

                  Aproape i-am ajuns pe unguri, si ei au probleme cu „salariul in acte” dar asa ca idee, daca la noi s-ar mai albi niste sume atunci macar la

                  statistica i-am depasi, nu suntem departe.

                  Nu sistemul meu de gandire ne-a adus aici, dar nu putem face cum face statul roman de 26 de ani incoace, tot creste cerintele pentru diverse categorii profesionale in ideea ca „de la anul va vom mari salariile” insa treaba cu „la anul” nu vine niciodata. Nu poti sa ceri unui om 4 certificari internationale dar sa-l platesti constant cu 300 de euro si promisiunea „de la anul”, fiindca omul ala iti pleaca luna viitoare, nu sta sa astepte. Cazuri reale din firme private, le vad lunar.

                  Nu trebuie desfintate ANAF, justitia sau armata, ci trebuie redus drastic la nivelul administratiei, acei sute de mii de oameni care iau salariul doar pentru a pune o stampila pe o adeverinta cu care te duci la o alta institutie, pentru a lua o alta stampila. Daca ai fi incercat sa inregistrezi ceva in tara noastra te-ai fi lovit de birocratia asta inutila. Toti oamenii aia iau salariul absolut degeaba si nu doar atat, ci ocupa birouri care trebuiesc dotate, intretinute, incalzite, mobilate etc.

                  „Aici sunt banii dumneavoastra”

                  • sorin2

                    te rog mai lasa-ma ca nu pot da fara un corupt! Priveste doar subtirimea dosarelor zise „de mare coruptie” ….. dupa parerea mea se feresc ca de dracu de marea coruptie!!!! Insa alearga dupa fleacuri … Asa ca scuze , daca as fi decident as scapa de aia cu cheltuieli pste posibilitatile lor si la o adica le-as ura succes in „afaceri” si cu „regret trebe sa ma despart de voi ins aaici am nevoie de oameni dedicati total care depind de venitul din salariu nu practica meseria ca pe un hobby” (adica „presupun” ca veniturile lor nu sunt de fapt mite. Vreau sa il vaz pe ala care zice „sefu dar io iau mita!” adica ca se cere la mititica..) A! Si as da afara prin restructurarea „schemei” …

                    Baba cu loboda.. cum sa iti zci .. in intreaga lume exista si o economie informala… Daca este sa o reprim as gasi niste cestii mai rentabile – manelisti, traficanti samd. Ca scuze trebe sa nu prea gandesti ca sa reprimi o baba ce vinde de 7 lei loboda si pentru asta sa cheltui 100 de lei!

                    Insa da sistemul „tau” de gandire ne-a adus aici. Da nu este al „tau” … este dopar imprumutat..

                    Insa observ ca ai niste idei .. imi „placi” f mult ca cand scrii – in primul rand avem doar 3 milioane de angajati productivi la o populatie de 19 milioane,
                    – in al doilea rand majoritatea din aia 3 milioane sunt prost calificati deci nu produc lucruri foarte scumpe (submarine, sateliti) ci sunt soferi, portari, chelneri etc,

                    Hm .. portarul „productiv” ?! Adica daca este portar la muzeul Antipa este neproductiv ins a daca sta la Antipa da e angajat al unei firme de guarzi este brusc productiv?
                    Scuze … da io invatasem ca exista sectoare productive : primar si secundar ce traiesc din productie si sector tertiar , adica neproductiv ce traieste din redistributie. Sau ca sa il citez pe Kohl nu putem avea o economie de frizeri care se tund unii pe altii.

                    Da ma rog in ziua de azi … ma trezesc ca imi fac cruce si cand este vorba despre „marxism” ca sunt unii cu niste teorii .. sa ti se faca dor de Stalin care stia ce sa faca cu „deviationistii”. Asa de distractie cauta Ellen Meiksins Wood si Robert Brenner .. cica „marxisti”. Nebuni de legat dupa mine. Stefam Ghoerghiu in 89 avrea profesori mult mai destupati la cap decat Brenner de la UCLA!

                    Mai pe sleau : ce crezi tu ca ar fi „productiv” nu prea este „productiv” ci „tertiar”. Ori si adtia este „tertiara” … Si lasand gluma (sa ii dam dracului pe toti!) mai bine intreaba-te de ce dupa Nastase personalul administrativ platit de la buget a crescut cu +45-50%? Fara sa „observe” nimeni „de dreapta”? Eu graiesc asa: „regimentele” de absolventi de filozofeala, (ne)”Stiinte Politice”, jurnalism (cam multi si nu mai sunt ziare!) , sociologeala si alte prostologeli din astea … nu pot fi lasate de capul lor sa se descurce. Ca itu fac daca nu un 1918 macar un 68!!!! Mai ales ca sunt complet tampite de „corectitudine”, „nediscriminare” si cam nihiliste….
                    Si indefinitv ptr „asta” au votat Basescu.

                    A! Sa nu uit presupunerea ca cum ori a primit un sac de ruble ca sa debiteze tampeniile alea este rizibila si naste suspociunea ca esti f naiv .. Numa un tampoty ar accepta un sac de ruble.. imsa Kermlinul mai are dolarei… aur .. balnuri de samur ….samd . Nu as acepta diamante (probleme cu revanzarea… crede-ma!) fiindca nu fac parte din bransa ..

                    • Ce spune economistul sef al BT in articolul respectiv e echivalent cu ce spune Lucian Boia despre poporul roman, dupa cum am spus, azi in epoca Internetului putem gasi un link care sa sustina orice, nu inseamna ca e adevarat sau reprezinta dovada suprema.

                      Faptul ca ala e economist sef al BT de asemenea nu e o dovada suprema ca se pricepe, noi aici pe forum am discutat ani de zile despre Mircea Dusa, fost ministru al apararii si al „torpilelor anti-aeriene” si de asemenea despre „istoricul” Lucian Boia, finantat si promovat pe multe site-uri, bloguri si la multe televiziuni din Romania. E fix la fel si cu economistul asta si ce debiteaza el acolo.

                      Prin 3 milioane de productivi ma refeream la lucratori in mediul privat, nu la stat pentru ca prin definitie cei de la stat nu produc bani, produc altceva – educatie, siguranta, etc.

                    • Sorin, Dr.Rădulescu (sic!) nu-i prea luat în seamă nici în bransă. Înainte era analist în firme de brokeraj bursier. Anecdotic, când dr. specialistu scria raportu de analiză, dacă făceai fix invers recomandării… aveai rată de succes de circa 80%. Fiabilitate de 8 din 10 contrar opiniei domniei sale. Când unii și alții amintesc de titluri și doctorate, la exemple de genu se referă.
                      Nimic personal contra economistului, însă nu aș lua serios.

                    • Sorin2

                      pron definitie un portar este neproductiv fie ca este la statam fie ca este la oprivat fie ca este angajat al uneir firme de guarzi.
                      Foin definitie un medic care te trateaza de sculament este uin „tertiar” nu un „prpductov” fie ca te trateaza in clinica privata fie ca te trateaza la spotalul public ….
                      Si o curva cate te-a umplut de „bucurie” chiar daca lucreaza privata nu este productiva ! Penala sigur ..

                      Banii, adica valorile de intrebuintare se produc in sectoarul primar (adica agricultura, extractie de carbnem petrol, taiat paduri) si sectorul secundar : facut paine din cereale, facut mezeluri, facut tuica si rom, facut pantofi , facut bezina, autoturisme, pusti si gloante.

                      Resru este distibutie. Extrem de importanta insa sigur NEPRODUCTIVA.
                      Romania sta prost fiindca nu produce. Ca nici casele de pariuri ce au umplut Bucurestiul nu produc.
                      Germnaia sta bine findca PRODUCE … autuirrisme deluxm, electronica, cebtrale de [patratamement samd

                      Si poti sa te daci cu 3 litere de pamant (eventula sarind dintr-un avion de la 5000 metri!) da un importator de Ferarri chiar privat fiind NU ESTE PRODUCTIV! Dimpotriva tit ce produce el se cheama deficit al balantei de plati!!! A da importatoru de Ferrari e cam de la PSD … (avem si noi o „stanga” … „mden” „complemnet” al „dreptei” noastre Numa buni de pusi la spart piatra !)

                      In fine …. ca ziceam ca nu intelegi NIMIC, Ai demonstrat din nou.. Eu am zos doar ca daca te lasi platiot de rusi macar ceri sa fii platit in ceva mai de doamne ajuta decat rubla.

                    • Flogger, ca de obicei, stie ce vorbeste.

                      Tu Ghita, tot ca de obicei, insiri multe vorbe aiurea, combini 7 subiecte intr-unul singur si la sfarsit bagi si o insulta. Ce sa-ti mai raspund, esti votant PSD, scoala n-ai prea multa, esti foarte mandru de tine ca ai fost candva sergent si in rest te dai cult fiindca enumeri niste autori de carti vestice, asta nu te face intelectual, nici macar citit.

                      Se vede ca ai o ura eviscerala fata de oamenii culti, cititi si destepti, care lucreaza cu lucruri complicate la care tu nu te-ai mai putut adapta, ai zis-o chiar singur acu’ vreo 2 ani.

                      PS: nici nu e nevoie sa te insult, te insulti singur cu postarile astea si oricum nu ma cobor la nivelul de „miner cu sticla-n mana” 😉

                      Hai sanatate si gandeste-te foarte bine de ce ai pensia atat de mica, inainte sa pui stampila pe PSD. Din nou.

            • sorine, parca am vazut o stire luna trecuta venita din partea ministrului finantelor, cum ca in cateva luni, sau acum, iti poti plati impozitele online.

              • Exista deja doua tenative,
                http://www.eguvernare.ro/

                si

                https://www.ghiseul.ro/ghiseul/public

                Pe ghiseul.ro se pot plati unele taxe dar nu toate, putine primarii s-au inscris si au existat multe probleme (gen autoritatile nu recunosc platile efectuate pe site-ul ala si iti emit somatii si apoi sanctiuni financiare).

                Noul guvern doreste crearea unui site nou, de la zero, pentru plata TUTUROR obligatiilor, insa cam toata lumea este impotriva in ideea ca avem deja ghiseul.ro si de ce nu se continua acolo. Majoritatea populatiei e necalificata la noi asa ca e greu de inteles de ce nu poti construi un zgarie-nori de 80 de etaje pe o fundatie de lemn.

                Iar la sfarsit, veste trista din surse sigure, serioase si la fata locului, in februarie s-a admis din surse oficiale (ministru telecomunicatiilor) ca nu se doreste la nici un nivel, in nici o institutie publica, crearea unui asemenea site integrat, asa ca vom continua sa platim taxe la 6 institutii diferite si sa ne plimbam cu hartii de la una la alta, iar 600 000 de paraziti ai societatii romanesti vor lua salarii degeaba in continuare in timp ce-si beau cafea la birou, 2-3 ore pe zi, inconjurati de maldare de hartii stampilate care asteapta ziua de maine.

                • M-am autocontrazis, „noul guvern doreste” si mai jos sa zic fix invers, nici o institutie publica nu doreste, ma refeream la faptul ca niste persoane pricepute si binevoitoare, mult-hulitii tehnocrati, ar dori schimbarea radicala a sistemului insa au fost refuzati foarte clar de ministri, secretari de stat, prefecti samd din intreg sistemul, plus cateva primarii.

                  Degeaba avem 5 oameni care vor sa faca daca factorii de decizie nu doresc. Degeaba faci tu TAB daca armata nu-l cumpara, degeaba face dany distributie linux gratuita pentru educatie daca ministerul l-a pus pe ignore, etc.

                  • @ sorin 2 si cum ar veni , la cele spuse de tine mai sus – degeaba dai legi daca ele nu se respecta! parca era o sintagma- unde-i lege nu-i tocmeala, vad ca a disparut de mult din mentalul nostru .
                    Apropo, comentul tau de mai sus e foarte bun dar culmea e ca si comentul cu care ti-a raspund ghita e la fel de bun! de unde rezulta ca societatea noastra traieste armonios si cu buna intelegere in doua planuri paralele! 🙂

                    • Da, ca sinele de la calea ferata…

                      Din pacate asa gandeste 80% din populatia tarii, e acelasi limbaj cu schimbare de subiect, „se fura”, aia is mai bogati deci sa plateasca ei, suntem saraci maica, etc etc… ca niste babe care nu se pricep la nimic, n-au date concrete, se plang tot timpul, nu lucreaza si toata lumea e de vina numai ele nu. Iar daca le intrerupi bruiajul cu doua foi A4 pline de statistici care arata foarte clar unde sunt problemele, esti facut rapid „intelectual”, chiabur, burghez, capitalist, copil obraznic etc…

                      Din ciclul „mi-am dat foc la casa, americanii-s de vina, hai sa ne plangem”.

        • @sorin2
          Ar fi interesant de stiut care sunt alea 147 de taxe… ca tot ne laudam ca avem cota unica de 16%…
          As adauga ca majoritatea micilor afaceri sunt sugrumate din fasa chiar daca respectivii sunt si vor sa fie cinstiti… sa vedem cati din SRL-D si fondurile europene pentru micii intreprinzatori dau banii inapoi…
          Pe alta parte am vazut cateva „dezvoltari” pe bani europeni la fel de dubioase ca si cele dezvoltate de Nicolae Paun si primul violonist al tarii, Madalin Voicu… SRL-uri infiintate ieri si cu milioane € luati de la UE pentru… management… Cea mai a draqu’ tara in materie de management… la doi locuitori musai unul este manager…
          Cu alte cuvinte am pus 16 % cota unica pe post de afis pe gard sa se imbulzeasca lumea, iar in spatele gardului este leorpardul cu 147 taxe si birocratie cat cuprinde
          Vorbim de alea 40 mld evaziune (mai mici sau mai mari evazionisti) dar ne facem ca uitam de cei din top 300 care au in majoritate averile construite pe furt si devalizarea economiei nationale…. Pe astia nu-i trage nimeni la raspundere… La fel averile si conturile care nu se pot justifica pana la ultimul cent… Daca ai furat acum 20 de ani, acum vine statul si iti ia undeva sub 10 % din valoare pe motiv ca vrea sa te albeasca… Vopsitorie curata, ca sa devii om cinstit trebuie sa platesti aia 10-15% statului roman… protector! Adica legalizam pe aia care au furat pe timpul lui Ilici si altii si indirect il albim si pe tov Ilici…

          • Nu mai am lista din pacate desi o aveam, cred ca era putin cam veche si acolo erau „doar” 143, insa una si mai veche, de prin 2012 poti vedea aici:

            http://www.portalcontabilitate.ro/lista-completa-a-taxelor-din-romania-21606.htm

            In 2013 s-au mai adaugat cateva taxe, iar cea pe constructii speciale „taxa pe stalp” s-a adaugat in 2014.

            Asa e, daca deschizi acum un SRL te omoara cu taxele din prima, fara sa mai vorbim de amenzi, plus ca desi pe hartie se zice „doua saptamani”, in realitate alergi dupa acte 1-2 luni, daca ai deja alta ocupatie nu-ti ajunge timpul. Am cunoscuti care si-au deschis firme in Anglia si merg o data pe an acolo sa mai semneze ceva, in rest totul se face online… de-aia Anglia are PIB-ul care il are si noi vorbim de F-16 third hand sau spitale de pe care cade tencuiala.

            Eu personal nu cunosc delapidari masive cu fonduri europene, am doar mai multi amici care au incercat sa le acceseze, unii au reusit, majoritatea nu, ideea e ca daca n-ai resurse infinite de timp si rabdare, cuplate cu putina spaga pentru autoritarile romane si cu o convingere ca afacerea ta va functiona brici, nu prea merita sa le iei in considerare.

            La ideea cu „iertarea” de taxe e o problema mai veche a Romaniei, nu e prima oara cand se face asa ceva, avem doua firme A si B, A isi plateste taxele anual iar B nu prea, din cauza asta B isi permite sa vanda mai ieftin, sa se extinda etc… apoi peste 7 ani vine guvernul si zice ca „iarta” datoriile lui B daca B se angajeaza ca de acum inainte va plati (ha ha) si daca platesti acum un mic procent din datorii. Peste cativa ani, scena se repeta din nou. Pe urma ne plangem ca multe firme nu-si platesc datoriile, pai frate, daca asa i-ai invatat… 🙂

            PS taxe:

            http://www.gandul.info/financiar/romania-campioana-europei-la-numarul-de-impozite-si-taxe-2397324

            aici zice ca-s 200 dar numara pentru fiecare luna, adica o taxa platita lunar e numarata ca fiind „12 taxe”, mi se pare eronat.

            „În urmă cu ceva timp, Ministerul Finanţelor estima că, per total, contribuabilii persoane juridice şi fizice plătesc 420 de taxe şi impozite”

            Asta era in 2008, socotind cum am mentionat mai sus.

            Iar asta cu 558 de taxe e din 2009:
            http://www.juridice.ro/39347/cate-taxe-si-impozite-sunt-in-romania-558.html

            insa include si cele peste 200 de taxe parafiscale, juridice etc la care eu nu ma refer cand spun „taxe si impozite”. Chiar si asa daca scadem 200 din 558 tot raman vreo 350, dar depinde daca astea sunt numarate „12 pe an” la aceeasi taxa platita lunar, ceea ce iar nu e in vocabularul meu.

            Din pacate nu mai gasesc referinta cu cele 147 de taxe dar ce am retinut e ca in ultimii ani cifra a crescut de la aproximativ 121 la aproximativ 143 iar apoi s-au mai adaugat cateva, 147 am vazut la TV anul trecut, da stiu – televiziunile spun prostii – insa in cazul asta cifrele si tendintele sunt conforme cu cifrele antementionate deci le iau de bune.

            Iar la sfarsit, competitivitatea noastra de doi bani:

            http://www.cotidianul.ro/romania-pe-locul-143-in-lume-la-taxe-si-impozite-110035/

              • Tin minte primul articol, nu stiam de celalalt blog, am fusarit putin articolul si mi se pare o realizare ceea ce a facut Georgia, e un model bun chiar daca nimic nu trebuie copiat 100% ci ajustat la situatia noastra.

                Totusi Georgia are avantajul de a nu fi un UE, din cate stiu eu UE iti impune niste lucruri cum ar fi existenta unui impozit pe dividende (la ei si alte economii tip „tigru” asa ceva nu exista), TVA la combustibilul pt avioane de linie (si pe urma ne plangem ca Turkish ne ia fatza), etc.

                Dar per total, bravo Georgia! Noi vom continua sa ne smiorcaim in timp ce fumam tigari de import din bani de ajutoare sociale, luati cu imprumut din strainatate.

                • nu trebuie sa copiem la litera Georgia, dar aia ar fi ideea de baza… Iti dai seama hoardele de functionari ai statului ce ar face daca am avea doar 5, sau hai, zece taxe? 🙂

                  • Ar trebui sa-si finanteze singuri existenta, ceva ce noi facem de cand lumea si pamantul.

                    Doar ca la ei ar fi pentru prima oara in viata, la varsta de 50 de ani.

                    Sa vezi atunci bocete, demonstratii si emisiuni la TV cu nu stiu ce familie care traieste in cocioaba fiindca Xulescu prim-ministru i-a dat afara, raul, el nu stia ca ei n-au cum sa faca bani altfel decat frecand menta pe banii altora !??

                    Americanii-s de vina.

            • Vad ca nr de taxe este in stransa legatura cu competitivitatea…. 🙂
              Cat despre fonduri europene si ce ziceam mai sus cu manageri si management
              Am gasit pe internet cateva SRL-uri mama si cateva SRL-uri cu actele intocmite „ieri” si care au accesat fonduri UE doar pt … management… Clase de management … pentru un oras intreg… Adica bani aruncati in vant…. dar sa invete o meserie …. cioc! Neam de avocati si manageri… 🙂

        • sorin 2 cota progresiva pe profit si pe salarii ,reducerea substantiala a fiscalitatii pe munca pentru a incuraja investitiile si crearea de locuri de munca , pe langa cei 20-30 de ani inchisoare confiscarea averii incusiv cea transferata pe rude

          • Cota progresiva dar PERMISIVA pe profit da, nu la cifre jenibile gen 65 000 euro/an cum era pana acum 3 luni ci la cote mult mai mari. Cota progresiva pe salariu insa nu, la noi n-ar merge asta din multe motive – istoricul nostru de corupti, de manarire a contractelor de munca, ne-am taia craca de sub picioare la partea asta. De acord la treaba cu averea transferata pe rude pana la gradul II, pedepsa se mentine si mai primesc si rudele cativa ani pentru complicitate.

            Tranzactiile intre firme prin banca intr-un fel exista deja deoarece a intrat in vigoare legea care limitatea plata in cash pe zi, nu poti face afaceri la 5 000 de lei sau 10 000 de lei pe zi deci deja sunt obligati.

            La persoane fizice insa nu m-as grabi cu legea asta deoarece acolo nu prea e vorba de coruptie sau furt (cumperi un apartament sau o masina, ambele second-hand, ori poate vinzi un laptop mai de doamne-ajuta) insa daca-l obligi pe om s-o faca prin banca, mai devreme sau mai tarziu banca te va taxa la transfer si n-ai ce sa-i faci, practic legalizei un fel de furt.

            Da, si la firme se intampla dar 1. acolo e necesar ca altfel aia chiar fac jmekerii si fix acolo e evaziunea aia de 40 de miliarde si 2. o taxa de 30 de lei la o firma de 10 milioane euro/an e fix pix, asta e pretul pe care il platesc fiindca pana acum nu s-au putut abtine sa faca smecherii la scara mare.

          • Pentru ce bre cota progresiva pe profit si pe salarii?
            Atunci cand pe unul il dor ochii din cauza calculatorului dupa 10 ore, altul il doare stomacu’ de la bere si coniac prost in carciumi de mana a 3-a, bautura cumparata ori din alocatia copiilor (aia 3-4 care fie vorba intre noi vor iesi la fel de betivi ca si tatal in majoritatea cazurilor)…. La alea 10 ore mai adauga macar 1 de condus…
            Atunci cand unul se gandeste noaptea la o solutie pentru clientul X ala sforaie de trezeste catzeaua legata necorespunzator de clantza….Si matale vrei impozit redus pentru ala iar pentru altul care produce si banii primului vrei impozit mare….
            Cu alte cuvinte matale vrei sa le mai dam inca odata si inca odata , o sansa alora care treceau pe la scoala doar ca sa mai jigneasca un profesor, dar pe banii altora sansa asta .. .vorba aia… trebuie sa le mai dam inca o sansa alora care au fost invatati de mici cu pilele si relatiile (daca era ceva de capul lor nu traiau din alocatia copiilor)
            Cu alte cuvinte vrei sa iei tot de la ala care produce si salariul /alocatia asistatului si sa-i mai dai inca un milion vechi tot asistatului cu speranta ca isi va calari nevasta inca odata si inca odata, doar doar vor da nastere unui copil care sa fie cat de cat conform standardelor societatii moderne, asta dupa ce a facut inca vreo 3-4 care la maturitate vor fi inca un pietroi legat de gatul statului si implicit al aluia care munceste…. Fii sigur ca asistatul ala va folosi milionul acela luat de la cel care produce cu adevarat ori pe bautura ori isi va plati datoriile de la birt…

            • dany cota progresiva pe profit pentru ca sa investeasca sa creeze locuri de munca ( scutire pe profitul reinvestit in creearea de locuri de munca nu in cumparare de maybach ) nu sa se laude cu un profit de 1 miliard pe care plateste 160 milioane impozit ca nu suntem monte carlo cu 30 si ceva de mii de locuitori sa traim din jocuri de noroc si manarii financiare
              cota progresiva pe salar pentru a reduce discrepantele sociale si a ridica nivelul general de trai ( vezi tarile scandinave versus romania ) cel care lucreaza 10 ore la calculator in romania si mai face 1 ora de cele mai multe ori si mai mult de la servici acasa si viceversa in cele mai multe cazuri cu transportul in comun ca nu-si permite sa faca naveta cu masina la 1200 -1500 ron pe care in ia in mana , in firmele private ( mai ales multinationale ) care activeaza in romania asistatul e managerul care nu face altceva decat sa-i mane pe ceilanti la munca (precum securistii pe vremea impuscatului) si care ia un purcoi de bani ( salar plus cota parte din profit plus o gramada de beneficii din care pot aminti masina de servici clasa premium cu toate costurile suportate de firma ) si pe care plateste amarata aia de cota de 16% si contributiile sociale pe salar ( care e mic fata de restul care reprezinta partea leului )

              • @florian
                Nu vad de ce te intereseaza pe tine ce face firma cu profitul ei atita timp cat isi plateste impozitele si taxele la stat… sincer! Adica firma mea, munca mea, iti platesc taxe si impozite la zi si tu vii sa imi spui mie ce sa fac cu profitul meu? Dar la munca cu mine nu te inghesui, doar stii sa dai ordine? Te intereseaza pe tine ce face managerul meu, cu ce se plimba, ce maninca si ce vacante are atita timp cat firma mea isi plateste impozitele si taxele?
                Aia 1200-1500 lei noi la o multinationala demonstreaza ca respectivul stie doar sa stearga praful … si cam atit! Intimplator cunosc destui care lucreaza in multinationale in Bucuresti, si vreo cativa din aia care incaseaza in ziua de salariu sub 2000 lei noi… Diferenta la nivel cunostinte, capacitate, pregatire este de cele mai multe ori imensa…
                -„cota progresiva pe salar pentru a reduce discrepantele sociale si a ridica nivelul general de trai ” …Ce vorbesti Frantz? Adica sa manince mai mult si sa bea mai mult exact ala care se bucura la galeata cu faina si sticla de ulei in ziua alegerilor….Iar eu sa platesc si mai mult exact pentru ala care nu intelege ca turma de copii facuti la betie in majoritatea cazurilor nu foloseste nimanui, ba dimpotriva „produsul” lui se converteste in piatra de moara pentru stat si cel care munceste….Adica ala cu placerile sexului fara prezervativ iar altii cu munca…. Toata lumea stie sa calareasca fara prezervativ, dar unii gandesc pe termen lung iar altii se gandesc „Las’ ca are statu’ grija de ei, iar daca statu’ nu are grija de ei sigur pot sa-i trimit la cersit”… As intelege sa platesc pentru el si pentru copii aia, daca ar iesi ceva din ei, macar un programator de succes, un contabil expert, un muncitor de inalta calificare…. dar statistica demonstreaza ca 3/4 din copiii proveniti din familii care asteapta alegerile ca sa-si umpla camara cu faina si ulei vor fi rebuturi ale societatii la fel ca parintii lor….
                Nici draqu’ nu se intreaba in tara asta de ce au emigrat atitia romani …Una din cauze era impozitul progresiv pe timpul unora… Daca maine se hotaraste impozit progresiv, poimaine mai emigreaza inca vreo 2-3 milioane si sa vedem atunci de unde mai luati ajutoare sociale, salarii pt plimbat hartii la stat…Exact alea 3 milioane de romani care fac diferenta in economia romaneasca…
                PS-Unii cheltuie doar pe bilete de avion lunar minim 2×1500 ron, specialisti in diverse domenii…
                PS2- Conceptul „drepturi egale” atrage automat „indatoriri egale”, pana nu intelegi esenta acestui concept o sa te tarasti la umbra comunismului luminat mult si bine…

                • Your comment is awaiting moderation. ….

                • Susțin, Dany. Viziunea-ntunecată e corectă, din păcate. De aici derivă cifrele neplăcute cum sunt PIB, PIB/capita, grad de utilizare „profitabil” al tehnologiei (FB, net, virtualizare, smart-banking, investiții, productivitate VS statul pe net, FB etc.) într-un stat pe alocuri arhaic. De aici infrastructura de transport „care ieste”, de aici sistemu medical cum îl știm, de aici ieducatzia și harmata dotată. De aici industrie militară sublimă dar subdezvoltată. De aici F-16 nu-noi și tancuri din 70 răsmodernizate la preț de leopardzi verdzi pe peretzi și TAB(uuri) imaginare.
                  Fiscu nu va apuca să adune bani albi prin creșterea taxelor. După cum au arătat măsurile voluntare (sau mai puțin) liberale sau socio-liberale, taxe mai mici = încasări mai mari (procentual și total)!!!
                  Să presupunem că reintroduc taxarea mare a muncii bine plătită. În maxim 6 luni veniturile mari se fac gri, legal, iar statu ia bani mai puțini de la privații mici și mari… Moment în care au căzut deja în groapa săpată pt privați. Asistații și sectoru public culeg „roadele” și ciclul crizei mai face o tură. Mda, mult vom fi câștigat!
                  Viva la revolucion!!!

                  • @ flogger daca stai si te gandesti viva la revolucion 🙂 asta e doar un mare fasss dintr-un singur motiv : aduce esalonul 2 de flamanzi la putere. Si ce fac noii flamanzi care au venit la putere pe slogane populare? Le da hleba la toti lenesii luind de la aia care muncesc.
                    Chestia e sistemica, nu scapa nici un politician normal la cap! Ca sa stea la putere trebuie sa-i multumeasca pe aia multi! Intamplator ,aia multi si fara cultura sunt de obicei si cam lenesi asa ca daca le dai, cat de putin o fi , chiar si promisiuni, o sa te tot aleaga! Da sa te puna naiba sa le iei ceva !!!
                    Demult am inceput sa vad ca exista o legatura intre popor incult, democratie si politicieni fara Dumnezeu si tara!
                    In conditiile unui popor fara educatie accesul la putere in mod democratic este garantat persoanelor fara scrupule de unde rezulta ca in lipsa educatiei democratia este o frana in calea dezvoltarii!
                    Si cu asta basta!

                  • Fiscu nu va apuca să adune bani albi prin creșterea taxelor. După cum au arătat măsurile voluntare (sau mai puțin) liberale sau socio-liberale, taxe mai mici = încasări mai mari (procentual și total)!!!
                    Să presupunem că reintroduc taxarea mare a muncii bine plătită. În maxim 6 luni veniturile mari se fac gri, legal, iar statu ia bani mai puțini de la privații mici și mari… Moment în care au căzut deja în groapa săpată pt privați. Asistații și sectoru public culeg „roadele” și ciclul crizei mai face o tură. Mda, mult vom fi câștigat!
                    Viva la revolucion!!!
                    tranzactiile obligatoriu prin banca si cu cardul si obligatoriu prin lege comision zero la astea si veniturile nu se mai duc in zona gri sau neagra ca ii prinde fiscul urmele tranzactiilor raman in contabilitatea bancii

                • dany in bucuresti poate 2000 ron da in provincie unde traiesc eu 1200- 1500 ron ia unul cu studii superioare plus experienta ( cel de la banda ia 770 daca ii ia si pe aia chestii cu norma si consum de materiale ) si care face destul de multe
                  treaba cu cota progresiva du-te in tarile anglo-saxone sau in tarile nordice si faci apoi diferenta

                • dany nu-ti spune nimeni ce sa faci cu profitul dar daca vrem sa fim o tara respectabila deductibilitatile trebuie sa se acorde doar daca acel profit e investit in ceva ce aduce locuri de munca in mod direct si aici in tara , nu in obiecte de lux ( masini , iahturi ) care aduc si ele indirect locuri de munca dar la altii .

                • aia cu venituri fff mari nu sunt 2-3 milioane si atatia cati sunt nu emigreaza sa lucreze in anglia sau germania , danemarca pentru ca in tarile acelea trebuie sa lucreze cu adevarat ceea ce ei nu sunt invatati

                  • @ florian vad ca anglia e mereu bagata la super tari, super oameni, super de toate. Culmea e ca pana acu 2 ani aveam aceiasi parere.
                    Sa vii sa vezi cum lucreaza englezu de rand… are doua frane de mana trase! sa vii sa vezi ”profesionalismul” medicilor englezi.Nu dotarile spitalelor,profesionalismul! sa vii sa vezi exemplu daunator de asistati sociali,curat comunism! Scoala? un monument ! al tolerantei curcubistice si politicilor corecte si inculturii crase.Nu vorbim de cele cateva universitati de top care au alt rol decat invatamantul de masa!
                    Si multe altele…Cat o fi de gheboasa Romania, e o printesa in comparatie cu anglia!

                    • Asa ziceam si eu inainte … credeam ca astia pe plaiurile mioritice si-au mai revenit… dupa 3 luni de abia asteptam sa dau inca o tura prin Vest…
                      Ai rabdare sa vezi monumente in educatia romaneasca, sa vezi profesionalismul medicilor, si sa te uite sfintii la cozile alea… si sa dea sfantu’ sa te aud ca injuri la volan cand nu ti se acorda prioritate sau iti taie fata unu’ cu manelele la maxim….

                    • wandoo ca si emigrant in tarile respective trebuie sa muncesti de n ori mai mult decat bastinasii de cele mai multe ori pe o retributie inferiara
                      eu nu m-am referit la medici , profesori astia nu au in romania salarii mari ( au salarii mult inferiare nivelului de pregatire si cei mai buni sunt si fortati sa iasa la pensie vezi cazul medicului de la cluj care e singurul care opereaza metastaze pulmonare in tara asta ) eu m-am referit la managerii din romania care intr-o tara occidentala adevarata ar fi dati afara pentru management defectuos , cu managementul practicat in romania nu-i vad bine intr-o tara precum marea britanie , germania si la afaceristii de aici care 99% ar da faliment repede intr-o tara ocidentala ( ii vezi pe gigi becali , niculae , catarama facand avere in germania , danemarca , anglia , suedia ? )

        • ps: toate tranzactiile intre firme prin banca plus tranzactii la persoane fizice peste o anumita suma modica prin intermediul cardului bancar iar aceste tranzactii obligat prin lege sa aibe comision zero

      • Cred ca problema este in lata parte ..

        Domnu’ patron roman ca si domnu’ intelectocan (mitocan cu diploma de facultate) doreste sa aiba cel putin nivelul de trai al unui similar francez sau mai bine german. Pri ptr asta .. evzaziunea sa „traiasca”!

        Nu glumesc… neintanplatpr (fiind danblache) stioam si in anii 80, si in anii 90 preturile ma masinile din vest…. Ori scuze ,,, la noi unu cu doia chioscuri sau doar unu ceva mia amre 9da din tabla) avea masina care in Vest era a unui „om ajuns” . In anii 90 vedeai mia multe mercedesuri noi decat fiaturi .. Te miri cine isi face concedii in Dubai … te uiti si vezi niste viloaie de te miri. Daca ai ocazia sa afli niste date din Vestu vest .. stai si te miri (caz.. Elvetia ,prin 90 proporetar de caofetarie cu 7 angajati , local f cochet .. avea omu doar o Ascona. De unde stiu ? Nevasta-sa era nepoata nasei mele si am vazut pozele… In 1996 langa o uratane de tabla care vindea de toate inl;cus bere bauta in picioare .. Opel Scorpio 2600 varinata cela mai bine finisata… La pta Minis, Titan terasa popilara. Moco, vere, bvin la pahar, samd. Lanroghini .. Gallardo. De ocazie INSA si de ocazie nu prea cadra !!!! te uiti pe Dotrobanti .. iti cade fata de cate masini de lux! Ca un ciopue Jaguar de 70.000 euroi era cam saracut – acum vreo 6 ani!)

        esu? S aplateasca tata Veta si pntr autistrazi si ptr vaioane de lupta! Sau mai bine fara avioane de luota! Ce nevoie avem? Suntem in NATO! Ci Puitin luptam zicand Putler!!!

    • PRIMA DATA LE REDUCI TAXELE.

      SIin faza a 2-a incep controaleele.

  8. cred ca putem face politie aeriana din cate stiu mai avem vreo 18, 20 de MIG Lancere cu resursa pana in 2018 ajung pt politie.cred ca se doreste urgentarea achizitiei celei de-a 2 escadrile de f16.

    • Saracele, sunt doar 16 si nu cred ca pariaza cineva ca nu va scadea numarul lor in urmatorii 2-3 ani.

      Nu putem face politie aeriana cu doua baze a cate 6 + 2 aparate, cu atat mai mult cu cat nici astea nu mai tin mult.

      De-aia vin canadienii la MK si polonezii la Campia, sa ne… ehem, „ajute” 😉

      • daca putem ridica in aer 3 celule 6 avioane pe care sa le trimitem in 3 zone amenintate eu zic ca putem face politie aeriana.

        • Tocmai aia e problema ca pentru a ridica 6 avioane de la o baza inseamna sa ai disponibilitate 100% ceea ce nu exista in aviatie, o cifra de 70% este considerata a fi buna.

          Pe urma, chiar daca ti-ar fi disponibile 100% din aparate, tu ai tine la sol toate cele 6 avioane pt alarma, atunci cu ce te mai antrenezi…?

          6 avioane = zero avioane…

          In realitate din alea 6 sunt disponibile poate 3 sau 4, iar din alea, 2 le tii in alarma, recomandat ar fi 4. Atunci imi repet intrebarea, tu cu ce te mai antrenezi 🙂 Matematic vorbind, „n-ai” avioane de vanatoare in cazul asta.

          De-aia vin canadienii, polonezii si americanii sa ne „ajute” 😉

  9. Daca ar fi continuat Razboiul Rece si URSS nu s-ar fi destramat, atunci ET ar fi avut sigur mai mult succes la export. La fel si Saab Gripen.

  10. Cum zicea si Chipp .. daca nu ar fi pretul obscen catre infernal ATA ar fi excat ce ne trebuie… si nu 12 bucuati … un minim de 72! Sau chiar dublu .. ca ce Lucifer suntm cam in vecinatatea lauia deprodude Su uri si Mig uri!

    Cat depree restu .. poa mia bine reanaliozau Grippenu.. ca e eiftin!

    • Macar 24 bucati sa incercam sa luam. Si… nu neaparat avioane multirol. Avioane de vanatoare. Dar sa fie noi.

      Facem un sacrificiu si achizitionam avianele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *