Apocalipsa banilor-zombi!
Ei bine, se pare, ca balul este pe cale sa se termine si vom vedea cum de fapt n-a fost bal ci priveghi. Am facut paranghelie la capul propriei noastre economii ba am chemat si lautarii. Astfel, primele date pe 2016 arata o contractie in industrie, atat din punctul de vedere al productiei industriale realizate cat si al numarului de comenzi noi.
Exporturile si-au atins si ele maximul istoric si nu mai unde si din ce sa creasca (mai ales in lipsa investitilor in infrastructura), fiind posibil sa stagneze sau chiar sa scada. Agricultura este efectiv in plata Domnului si n-are rost sa discutam.Ploua, bine, nu ploua, asta e…
Revenind la statistica, nu am fost deloc impresionat de cifrele cresterii economice de anul trecut – 3,7% dar absolut deloc, ba dimpotriva chiar mi-a fost frica de ea. O “crestere” care s-a dovedit mincinoasa si care a avut la baza cresterea vanzarilor, datorata scaderii TVA-ului si cresterilor de salarii din zona bugetara si a companiilor de stat. De altfel chiar statistica oficiala a spus ca 70% din crestere a avut la baza comertul, iar acest lucru s-a vazut in explozia deficitului de cont curent, pentru ca la noi “comert” inseamna in cea mai mare parte import.
Practic s-au arunct bani in consum fara nici un fundament economic, iar acesti bani s-au dus direct pe importuri, asigurand slujbele altora si saracind practic economia de miliarde de euro…
Nu suntem insa doar noi in galeata ci intrega economie a zonei euro, acolo unde BCE arunca cu banii precum manelisti la nunta, fara numar adica, in speranta prosteasca ca va reusi sa combata deflatia zonei euro…
Deflatia asta are insa cauze structurale serioase, cauze care nu pot fi combatute cu astfel de masuri disperate. Realitate este ca (si) europenii tot de plitruci sunt condusi, tot de oameni care nu au curajul sa ia tarul de coarne si sa faca reformele necesare, reforme care pot fi dureroase social si mai apoi electoral. In linii mari deflatia are ca principala cauza (in acest context) excesul de oferta, care exces se transforma in scaderea generala a preturilor, iar solutia este reducerea ofertei (mai ne aducem aminte cum in anii “30 produsele agricole erau distruse in SUA tocmai pentru combaterea deflatiei), prin lasarea pietei libere sa aleaga care producator va supravietui (care produse se vand la un pret mai bun) si care companie va da ortu’ popii. Deflatia este in esenta o batalie a calitatii si a sanatatii economice, adica firmele care au produse de o calitate buna (si sunt solide financiar) vor reusi sa vanda totusi intr-un oarecare profit, celelalte vor da faliment tot reducand preturile.
Aruncand cu banii ieftini in economie BCE va tine in viata, in mod artificial, si companii care ar trebui sa moara. “Perfuzate” cu banii BCE si acestea vor supravietuii, dar pe termen mediu va exista un cost.
Astfel, pe cine nu lasi sa moara nu te lasa sa traiesti si companiile mai slabe, din punct de vedere al competitivitatii, vor concura neloial pe acceasi piata cu firmele performante si in loc ca economia sa se regenereze prin inchiderea celor mai slabi, cu totii vor trai o perioada, doar ca se vor bate in preturi din ce in ce mai mici, companiile muribunde tragand dupa ele, in aceasta spirala deflationista, si companiile performante. Nimeni nu moare daca mai poate sa traiasca si astfel deflatia s-ar putea sa continue sa creasca, distrugand economia si slabind (decapitalizand) pe toata lumea. Banii ieftini sunt de fapt mama la toate crizele economice…
Economia europeana are astazi o capacitate de productie mult prea mare, industria auto fiind aici elocventa, si in loc sa-si ajusteze productia (cu somajul aferent) este “perfuzata” cu credite foarte ieftine, intr-o speranta desarta ca cererea va creste candva, bazat pe bani ieftini, adica pe credit.
In esenta economia europeana este astazi cu totul neechilibrata, constransa intre o legislatie a muncii rigida, foarte ingraditoare pentru patronat, si un sistem social mare consumator de resurse si care trebuie alimentat. Din pacate zona euro a ajuns si ea la concluzia comunistilor: somajul mascat este mai bun decat somajul, doar ca o astfel de solutie genereaza hemoragii puternice care slabesc economia pe termen lung.
Cu spectrul deflatiei in fata companiile nu mai fac investitii, desi au bani ieftini, pe de alta parte banii ieftini creaza impresia ca totul va fi bine (pana la urma, similar cu o doza de morfina unui bolnav in stare terminala), cand de fapt solutia este reformarea masiva a pietii muncii din zona euro, liberalizarea sa, lasarea cererii si ofertei sa dicteze salariile si crearea unui mediu economic in care doar cei puternici pot supravietui, adica ori avem economie de piata ori avem un socialism mascat si canceros.
In aceasta problema Franta ar fi principalul exemplu, cu o legislatie a muncii cu totul anchilozata si o capacitate de productie excedentara si in industrie si in agricultura, capacitate pe care Parisul incerca s-o salveze, de frica somajului, prin masive subventii si programe sociale, doar ca vremea acestora, se pare, a apus.
Revenind la economia romaneasca aici situatia este, ca de obicei, mult mai dezastruoasa.
Scaderea de taxe de anul trecut, dublata fiind de crestrea de salarii pe zona bugetara, a creat mari presiuni pe buget, astfel ca “Solutia” a fost fost una cu adevarat prosteasca: stoparea investitilor! Acum nu vreau sa fiu gresit inteles, eu sunt adeptul scaderii de taxe in aproape orice conditii, doar ca atunci cand esti sarac trebuie sa fi atent ce faci cu banii.
As fi fost mult mai multumit daca in loc de scaderea TVA si cresterea veniturilor bugetarilor s-ar fi mers pe scaderea taxelor pe munca si pe capitalazrea companiilor private astfel, ar fi fost poate mai bine ca legislatia economica sa fie un pic rarita si sa sa se fi avut in vedere in primul rand intarirea firmelor mici si mijlocii in loc sa arunce bani in consum, mai ales ca la noi consumul nu genereaza crestere economica stabila, precum in tarile dezvoltate, pentru ca economia noastra nu prea produce bunuri de larg consum si atunci de ce sa incurajez consumul prin orice mijloace?!
Mai ales ca PIBul a crescut in fals si prin cresterea veniturile in zona bugetara pentru ca orice crestere de salarii se duce direct in crestere de PIB, doar ca ne furam caciula singuri si luam practic bani din buzunarul stang, ii punem in ala drept si la finalul zilei credem ca suntem mai bogati, numarand doar banii din buzunarul drept. Tot asa si cu consumul, avem o crestere a vanzarilor, dar pe termen sub-mediu, banii se duc direct in importuri si in deficitul de cont curent…
Problema Romaniei este una structurala si de fond, noi astazi nu avem o economie in sensul serios al termenului ci avem doar anumite ramuri economice, disparate, care functioneza total separate una de alta, adica nu prea avem o economie integratoare, care sa produca produse finite, ci producem in general subansamble. Avem in acelasi timp o ruptura masiva intre ramurile economice din punctul de vedere al plus-valorii adaugate si din pacate nu lucram unii pentru altii ci cu totii muncim pentru companii din afara.
Sa luam exemplul celui mai dinamic sector, cel IT. Acesta continua sa creasca an dupa an si este un lucru foarte bun, doar ca IT-ul romanesc produce pentru afara, lucru care este iarasi foarte bun, dar acest sector este rupt de restul economiei.
IT-ul este daca vreti, ca tot suntem un site militar, un fel de cavalerie in armura a armatelor din Evul Eediu. O elita a elitelor, dar daca ne aducem aminte, la Vaslui in 1475, Maria Sa Stefan cel Mare a castigat lupta cu turcii bazandu-se pe Marea Oaste a Tarii, pe tarani cu topoare, ghioage, coase, etc…
Doar armata profesionista a Moldovei, Steagurile domenesti si boeresti, n-ar fi facut fata tavalugului otoman iar astazi ne aflam exact in aceiasi situatie: avem cavaleria, avem profesionistii, dar ne lipsesc “talpasi”, adica economia nationala nu poate oferi slujbe mediu calificate pentru majoritatea romanilor, care poate nici nu termina liceul. Ce facem cu acesti oameni, pentru ca in linii mari bunastrea intr-o economie nu depinde de sectoarele ei de varf ci de cele, medii, acolo unde majoritatea populatiei genereaza majoritatea PIB-ului si unde ar trebui sa fie marea masa a cererii. O cerere sanatoasa pe nivele medii de salarizare si calificare este temelia unei economii durabile.
Din pacate aici stam atat de prost ca te ia si frica sa te uiti: avem slujbe de vanzatori, de paznici si in general slujbe slab calificate si foarte volatile, platite la randul lor cu bani foarte putini. Ba mai mult, acest tip de slujbe sunt destul de efemere, nici o familie tanara nu-si poate face un plan de viata, daca el este paznic iar ea vanzatoare.
Si aici apar problemele noastre economice, aici unde economia romaneasca are efectiv coloana vertebrala rupta, solutii insa exista insa ele sunt greu de aplicatsi cu bataie lunga.
Ar trebui drastic ajustat sistemul legislativ, ar trebui scazute taxele pentru IMM-uri si cele pe munca, ar trebui luptat cu coruptia si mai ales cu incompetenta aparatului administrativ al statului, ar trebui dirijat fiecare leu disponibil pentru investiti in infrastructura, legislatia ar trebui sa fie predictibila si mai ales stabile, ar trebui….
Aceste masuri sunt simplu de aplicat, dar rezultatele lor vor fi dureroase pe termen scurt si distructive din punct de vedere electoral, dar pe termen mediu si lung Romania s-ar revigora, ar prind puteri si ar face bani cu adevarat. Am putea astfel sa crestem in mod sustenabil veniturile pensionarilor si a aparatului de stat (aparat care ar trebui amplu restructurat) si am putea sa trecem la un sistem de dezvoltare nationala durabil si eficient.
Moldova ar putea sa-si revina economic daca ar avea macar o autostrada care sa treaca Carpatii si una spre Constanta, Oltenia la fel. Doar economiile pe zona transporturilor si s-ar ridica la cateva miliarde de euro anual, iar banii astia ar merge in economia reala, ar crea locuri de munca.
Deocamdata guvernul raporteaza deflatie si in Romania, dar in cazul nostru este vorba doar de o deflatie falsa. Prcatic daca se scade efectul reducerii TVA, ajungem la realitatea ca in Romania este inflatie si cum zona euro este pe deflatia, suntem cam singurii membrii ai UE cu inflatie.
La fel ca in cazul deflatiei zonei euro, inflatia romaneasca este una structurala si are la baza monopolul pe unele segmente ale pietei, preturile administrate de stat dar mai ales slaba concurenta de pe piata interna, aici unde dominatia este asigurata de cativa mari importatori, care in lipsa unei productii interne, fac legea. Piata medicamentelor si cea a produselor din supermarketuri sunt aici cele mai elocvente.
Cand va duceti la cumparaturi, in timp ce impingeti caruciorul, cascati ochii la produsele de pe rafturi si uitati-va unde sunt produse, majoritatea lor sunt importate. Cum produsele romanesti, cate mai sunt, nu prea au acces in marile magazine (tot din cauze de structura economica si saracie a firmelor noastre) legea este facuta de importatori.
Oare nu ar fi fost mai bine ca miliardele cheltuite prin scaderea TVA sa fi fost indreptate catre agricultura si catre crearea unei retele de depozitare si transport pentru micii si medii producatori, pentru ca acestia sa poata ajunge pe rafturi?! Ar fi fost mai bine si cu banii astfel obtinuti mici producatori ar fi putut sa stranga un pic de putere, in loc sa importam lapte din Polonia si Ungaria, iar fermierii nostri sa moara de foame.
Am mai fi putut sa crestem investitiile in infrastructura rutiera si feroviara, am mai fi putut sa scadem CAS-ul si CASS-ul, adica taxele pe munca, lasand astfel mai multi bani firmelor, care firme ar fi putut sa angajeze mai multi oameni, s-ar fi putut retehnologiza, diversifica productia, etc.
In loc sa sprijinim economia reala si locurile de munca am aruncat bruma de bani direct in consum, precum o doza de morfina, iar acum se strange latul, pentru ca banii aruncati in consum te saracesc de fapt prin cresterea ulterioara de preturi, cresterea importurilor, slabirea leului si cresterea datoriei externe si interne a statului.
Cu cat arunci mai multi bani in consum cu atat mai sarac vei fi in viitor, pentru ca cresterea pensiilor si salariile bugetarilor trebuie sa aiba la baza doua criterii fixe: cresterea de venituri in sectorul privat si crestrea economica. Orice ban platit in plus se duce in inflatie si in scaderea competitivitatii economiei nationale, orice astfel de ban este unul pierdut definitiv, este mort, dar precum zombie, din filmele de groaza, acesti bani nu mor si cu asta basta ci se intorc impotriva viilor si-i trag dupa ei, creand inflatie si degradand astfel si partea sanatoasa a economiei.
Iar efectele sunt deja vizibile prin scaderea industriei si viitorul nesigur al acesteia. Am pierdut miliarde din fonduri europene pe zona infrastructurii, am pierdut timp, ne-am chinuit 25 de ani si totul se va dovedi in van, pentru ca nu am invatat nimic si am trait doar din imprumuturi, vanzari de active, devalorizarea monedei, hotie, coruptie si incompetenta.
Vom fi loviti de criza care va veni dinspre zona euro si vom fi loviti foarte crunt pentru ca noi nu avem rezerve, noi producem doar componente, fara produse finite si depindem organic si direct proportional de vanzarile si politicile economice ale altora.
Nu putem profita de avalansa de bani ieftini de pe piata, pentru a lua imprumuturi si a face investitii, pentru ca ori suntem incompetenti ori suntem deja cam prea indatorati, datoria publica Romaniei dublandu-se in ultimii ani si as fi foarte curios sa-mi explice cineva pentru ce ne-am imprumutat? Ce-am facut cu banii? Dar ca orice prost am luat bani pentru consum, am facut credite si i-am spart pe prostii, fara sa construim nimic din ei, iar astazi cand trebuie sa-i inapoiem nu avem plus-valoare creata, care sa ne ajute sa platim, ci dimpotriva banii aruncati in consum au degradat economia si asa rahitica a Romaniei.
N-am investit deloc, am facut pomeni electorale, am lovit in firmele romanesti (mai ales in IMMuri) de parca erau dusmanii nostri declarati, iar acum vom culege “roadele”.
Vom avea criza pe zona euro, doar ca noi suntem deja in criza dar inca mai are “morfina” efect, pericolul este insa chiar mai pregnant, daca tinem cont ca 2016 este an electoral, iar partidele vor forta in parlament tot felul de legi cu pomeni electorale.…
Cuvantul cheie al acestui articol este “scadere”.
GeorgeGMT
2 linkuri care spun multe , apropo mapn nu prea achizitioneaza blindate anul asta …
„” BLA BLA BLA … Pentru două dintre aceste categorii de tehnică se fac achiziții restrânse anul acesta. „”
http://volganeagra.blogspot.ro/2015/03/autoturismele-armatei-romane-decembrie.html
http://ciumburlia.blogspot.ro/2011/03/raba-h14-o-reusita.html
Achizitiile restranse au devenit specialitatea DPA: 12 avioane, 33 TAB Piranha, 18 Panhard PVP, 3000 de casti si veste, cateva ATV-uri, 54 TR-85M1, 99 MLI 84M… etc
Si probabil va continua pe acelasi sistem din EDA-ul american, deoarece acolo pretul nu prea este influentat de cantitate.
Asta-i curata bataie de joc si dpdv al inzestraii si dpdv economic. Daca nu mai avem bani hai sa inchidem dracului armata pt ca de fapt oricum nu mai avem.
avem bani de jandarmerie, avem bani de politia locala si astea sunt doar 2 institutii complet inutile cu un intreg aparat administrativ si logistic dupa ele.
sa mai zic de celebrele autostrazi mai scumpe ca in germania si mai proaste ca in congo ?
Chiar si daca o inchizi, pe multi trebuie sa-i scoti la pensie, probabil anticipat, primind o majorare de grad si venit… Probabil sub jumatate din cei din organigrama actuala vor trebui sa se relanseze profesional in domeniul privat, si nu sunt cei cu veniturile cele mai mari, care atarna cel mai greu la buget.
Asa ca impactul in buget nu va fi cu mult mai mic in primii 10-15 ani, deoarece oricum nu prea alocau bani pentru achizitii sau mentenanta/operatiuni, ci majoritar pentru pensii si salarii.
Noi inca n-am scapat cu adevarat de „lestul” bugetar al pensionarilor anticipate din anii ’90.
Vestile astea proaste despre economia noastra le stiam de ceva timp de pe Biziday.ro.
PS A spus ministrul apararii la ProTv cu subiect si prediacat ca blindatele vor veni via producator strain care va colabora cu cei romani. Nimic nou sub soare. Ceea ce m-a lamurit a fost continuarea. Si ea e tragica si de DNA!
Citez:
„Vor colabora cu producatorii romani experimentati sau cu firme noua aparute in domeniu, dinamice….in facilitati de productie existente sau nou create!’
Se pare ca UTI si hala lor nou construita au castigat la masa verde chiar inainte sa inceapa partidei.
Meciul dintre Moreni vs UTI e preconizat a sta cam asa: 1 – 0 la pauza, 2 – 0 la final pentru Moreni si 3 – 0 pentru UTI dupa contestatie(masa verde). Antrenorul nu mai e roman, ci strain get beget. El culege laurii si banii, majoritatea! 🙁
In rest, sa stam blanzi si sa asistam la meci linistiti dupa cum a fost el programat, cu de toate, cu confetii, artificii, plansete si bucurie(pentru cine trebuie), ca peste nu mult timp urmeaza altul. Exact pe modelul de mai sus, urmeaza UMB vs producatorii straini de tancuri.
Initial se finanteaza cu o suma ridicola deja demaratul proiect de nou tanc romanesc, apoi urmeaza lipsa cronica a finantarii, se pierde timp, apoi se cere colaborare cu un partener strain, urmeaza negocieri efemere si cam atat. Mai trece ceva timp. Apoi selectam, intr-un final, ‘strainul’ sa ne produca tancul, noi sa-l surubarim, insa pe final UMB-ul pierde in fata aceluiasi vesnic UTI. Al nostru Lockheed Martin de dambovita versus Northrop Grumman si Boeing in cursa pentru marile proiecte aviatice. Pastrand proportiile, insa castiga mereu cine trebuie, chiar daca nu merita deloc!!! 🙂
Cine nu a emigrat, inca mai are timp…..pana nu vine noul val de criza peste noi, atunci o sa fie infinit mai greu si mai scump! 🙁
One way ticket to New Zealand please! 🙁
Caruta EU, se zgiltiie, din toate suruburile, niturile si acum fara ceva superglue, nu va mai pute sta la valoarea proiectata.
Valul de emigranti, pomenile sociale , politica fara coloana vertebrala dusa, o Britanie care doreste sa iasa din amalgamul ciudat creat (in care va intra si Turcia!), au dus normal la o criza, ascunsa acum dar sub masca albastra cu stelute va cadea curind.
Istoria ne arata, ne invata si ne poate arata viitorul.
Nu poti trai bine fara sa produci si sa vinzi nici aruncand bani tipariti cu nemiluita pe piata ! pana cand ? pana la o mare criza care ne poate arunca intr-un conflict de proportii !
Vai imi vine sa plang …..
Dar parca nu am scazut CAS platit de angajator ?! Si ?!!
NIMIC!!!!!!
Scuzati , ca in bancul ala cu ”eu acum am aflat cum a murit Mihai Viteazul” .. si eu de abia acum am dat peste asta :
http://www.mediafax.ro/social/raportorul-onu-philip-alston-multi-oficiali-romani-sunt-in-negare-in-ce-priveste-gradul-de-saracie-din-tara-14882472
Adica pe sleau .. saracirea populatiei romatesti a fost o politica deliberata , mascata sub „anticomunism”. Si au reusit sa ii mire si pe aia de la FMI!
Si ca sa fiu afurist „tinerii frumosi si liberi” au iesit in strada ca sa mentina nivelul saraciei..
Bizoane, socialist pina la capat….
Deci FMI este „socialist”?
Philip Alston este „spcilaist” pana a capat?! ma rog poa Australia si SUA sunt tari comuniste… mai stii?!
Medfiafax o fi si ea „socialista pana la capat”? Si Adrian Sârbu (ProTv) cumva comunist?!
Ma Inima de RON matale estei in toate mintile personale sau ale altuia ?!
nu ,doar hotie generalizata la nivel inalt.hotie si lacomie neaos romaneasca.
Mulţi oficiali români sunt într-o stare de negare în ceea ce priveşte gradul mare de sărăcie din ţară, deşi 40% din populaţie este afectată de acest fenomen, iar 34,1% dintre copii suferă de lipsuri materiale extreme, a declarat miercuri raportorul ONU pe probleme de sărăcie extremă, Philip Alston.
„Mi s-a spus de multe ori că sărăcia este o alegere. Este, într-adevăr, dar alegerea este făcută prea adesea la nivel de politici guvernamentale”, a mai spus Alston.
Saracia nu prea tine de politicile guvernamentale, e in general o optiune personala. Aici in Bucuresti rata somajului este de 3%, si nu au job numai cei care nu vor sa munceasca. Doar la noi in firma sunt 12 (douasprezece) locuri de munca disponibile pentru care nu gasim oameni sa le ocupam. Si vreau sa ii aud pe aia din fundul Moldovei cum mor de foame, dar nu au 100 RON sa ia autobuzul in Bucuresti si sa isi caute de munca. Daca dai un tur cu masina pe la marginea Bucurestiului o sa vezi zeci de blocuri care se ridica mandre in zare deci loc unde sa se cazeze toti aia care nu gasesc de munca sunt.
Daca iei „saracii” la intrebari o sa afli in scurta vreme ca:
1. nu sunt dispusi sa munceasca 12-14h pe zi 6 zile pe saptamina
2. nu sunt dispusi sa se „profesionalizeze” – adica dupa job sa stea si sa isi toceasca coatele pe la tot felul de scoli la seral
3. nu sunt dispusi sa se relocheze in alte zone mai bogate ale tarii
Cand le zici – pai frate, daca nu muncesti de rupi si nu te profesionalizezi o sa mori tot sarac, de ce nu faci astea ? – incep sa iti zica sa ii lasi in pace, ca ce, ei sunt multumiti cu viata lor, etc etc etc. Cu alte cuvinte, chiar ei luati la nivel individual recunosc ca sunt saraci ca asta vor sa fie – sau cu alte cuvinte deoarece nu sunt dispusi sa faca eforturile sa iasa din saracie.
Si inainte sa o bagati pe aia cu „nu sunt joburi” tot ce pot sa zic e ca constructorul meu mi se plangea acum vreo 3 luni ca nu gaseste oameni care sa lucreze pentru el in bucuresti si in comunele limitrofe. Plata? 1 mil pe zi de munca (nota: la el echipa munceste cam 25 de zile pe luna, deci un sal de 25 mil). Nu trebuie sa fii un mega geniu ca sa lucrezi in constructii si sa castigi 600 USD pe luna, salariu cu care cu siguranta nu esti „în risc de sărăcie sau de excluziune socială”.
„În plus, faţă de 40 la sută din populaţie care este în risc de sărăcie sau de excluziune socială, se estimează că 29 la sută au lipsuri materiale severe, procentul fiind de aproape trei ori mai mult decât media UE, a mai spus raportorul ONU.
Da tati, si acesti 40% ce stiu sa faca mai exact ? Iti raspund eu: nimic!!! Si cine e de vina ca nu stiu nimic? Lasa-ma sa ghicesc: de vina ca ei nu stiu nimic sunt aia care platesc taxe si care fura si fac evaziune fiscala. Ca daca nu ar fi ei de vina, clar solutia nu ar fi sa plateasca taxe mai mari si sa se reduca evaziunea fiscala. Asa ca bizoane, explica-ne te rog noua legatura intre taxele pe care le platesc unii si faptul ca altii sunt analfabeti…
„Dacă România nu îşi rezolvă problema sărăciei, poţi presupune că nu are bani. Dar banii sunt acolo. Faptul că nu se alocă bani pentru eradicarea sărăciei, deşi sunt colectate taxe la stat, reflectă de fapt o decizie politică. Banii există şi este şi mai important că există motive clare pentru care nu sunt disponibili şi mai mulţi bani. Mai multe guverne din România au făcut alegeri la nivel de politici publice pentru a îmbunătăţi traiul celor care erau deja într-o situaţie bună, nu pe al celor mai săraci. Evaziunea fiscală este ridicată şi există un mare grad de corupţie care scad veniturile la buget. Chiar şi atunci când se iau măsuri pentru eradicarea corupţiei, doar o mică parte a banilor sunt confiscaţi. E o parte bună, pentru că aici scapi cu banii dacă eşti corupt”, a arătat raportorul.
Tocmai ce ziceam anterior. Raportorul (comisarul poilitic de rit nou) nu ne explica cum o mai buna colectare a taxelor ridica pe unii din saracie, si cum ii include social?? Joburi sunt pentru saraci, cursuri de reconversie profesionala sunt de asemenea fara numar – chiar si la nivelul asta mare de evaziune si venituri mici la buget.
„Unul din paradoxurile politicii economice constă în faptul că guvernul insistă pe nişte politici foarte bine ţintite. Când am întrebat de ce taxa unică de 16 la sută nu poate fi scoasă, au spus că nu vor să introducă prea mare complexitate în sistem. (…) Până şi cei de la FMI ne-au spus că sistemul de impozitare din România este mult prea regresiv, astfel încât pune o povară prea mare pe categoriile de venit cele mai mici. Contribuţiile încep să se aplice de jos şi se menţin în acelaşi procent până la cei cu venituri foarte mari. FMI a zis că ar trebui mai mult spaţiu financiar pentru cheltuieli sociale„
Socialismul e in floare. Deci 45% taxe pe forta de munca e prea putin, FMI ne recomanda cu caldura sa mai crestem un pic taxele. NU ne zice pina unde, dar presupun ca un 90% ar fi numai buna pentru ei. Deja statul ne ia jumatate din bani, astia nu vor sa se opreasca decat cand ne iau toti banii si muncim ca sclavii pentru ei.
„Adica pe sleau .. saracirea populatiei romatesti a fost o politica deliberata , mascata sub „anticomunism”. Si au reusit sa ii mire si pe aia de la FMI! ” – concluzia e din ciclul „nascut invingator”. Eu nu stiu ce populatie a saracit? In ’89 nu aveai masina si nu aveai nici televizor color. Nu aveai ce manca, nu aveai cu ce te imbraca. SI acum ati saracit – ce a trebuit sa faceti? V-ati vandut televizorul si masina ca sa va luati de mancare?
sa ne mutam toti in bucuresti si la cluj.
lion heart din cate am inteles din comentariul lui ghita bizonu fmi ne critica pentru cota de 16% care nu e taxare pe munca ci pe capital si despre care am mai spus aici ca e prea mica eu inclin spre un impozit progresiv pe capital si pe avere pentru ca cei care afiseaza acum averi abracadabrante sa fie obligati si stimulati sa le investeasca in economie , mai consider ca o taxare de 45% pe munca este mare si ar trebui redusa aceasta taxare pe munca tot pentru a stimula economia dar din pacate cei care ne -au condus si ne conduc la ora actuala au o alta politica criticata pe buna dreptate ce cel de la onu
Se refera la impozitul pe salariu de 16% care e o cota unica, si vor sa puna una progresiva cum a mai fost inainte, sau cu alte cuvinte sa ne ingroape definitiv.
E usor sa dai cu pietre daca nu cunosti situatia exacta si vezi doar partea ta de adevar.
Cat este o chirie in Bucuresti/Cluj ca sa te poti reloca tu cu sotia si copilul/copii???
Daca lucrezi 12-14 ore pe zi cand ai timp sa iti duci/aduci copilul de la gradinita/scoala (presupun ca ai copil pana in 12 -13 ani care nu e din Bucuresti si distanta scoala-casa e destul de mare)
Daca mai lucrezi si sambata cat te costa o bona pentru copii?
Ce fac cu apartamentul din provincie la care platesc rate de vreo 6 ani?
Care este costul vietii in Bucuresti/Cluj/Timisoara, oare nu mai bine pleci in Anglia/Germania?
2500 ron pentru cineva care munceste 14 ore pe zi,6 zile pe saptamana ti se pare asa de mult?
Daca ne mutam toti in Bucuesti cu restul tarii ce facem? O inchiriem?O vindem? Sau facem infrastructura ca sa fezvoltam toate regiunile?
Pai sa il intrebam pe Klem .
Si daca preferi ceva crestini ,.,. poa are Putin o solutie!
@mihaiD
1.Nu te relochezi cu sotia si copii, mergi tu singur si trimiti bani acasa. O chirie pentru o camera este aprix 500 RON. Un ap de 2 camere sa il inchiriezi este 1000 ron. Presupunand ca vrei totusi sa vii cu ea, atunci sa zicem ca munceste ca tine si castiga 1500 RON pentru un total per familie de 4000 RON. Cu banii aia nu esti de loc sarac, chiar as zice ca ai un trai decent. Asta e o discutie teoretica
2. Daca esti sarac, nu faci copii. Prima chestie. Asa nu ai nevoie de bona, nu ai nevoie de timp sa ii duci la scoala samd. Sa faci un copil e o decizie constienta si iti asumi chestia asta. Nu poti sa dai vina pe guvern si politicile guvernamentale ca ai facut tu copii.
3. Nu iti cumperi un apartament in provincie. In momentul in care ti-ai luat apartament acolo ai luat decizia constienta (ca nu te-a fortat nimeni) sa ramii in localitatea respectiva unde nu sunt joburi, salarii samd. Sau cu alte cuvinte ai luat decizia constienta sa ai un venit mai mic. Nu poti sa dai vina pe guvern si politicile guvernamentale ca ti-ai luat apartament la tine acasa.
4. Daca nu ai copii, nu iti trebuie bona -> deci problema e rezolvata
5. Costul vietii in Buc/Cluj/Timisoara e cam 25% din costul vietii in Londra de ex. Eu nu as emigra deoarece desi as castiga mai multi bani in suma absoluta, as fi tratat ca un emigrant, adica prost.
6. 2500 ron pentru cineva care munceste 14 ore pe zi,6 zile pe saptamana mi se pare OK, nu e nici mult si nici putin.
Acum hai sa ma auto-citez: „Cand le zici – pai frate, daca nu muncesti de rupi si nu te profesionalizezi o sa mori tot sarac, de ce nu faci astea ? – incep sa iti zica sa ii lasi in pace, ca ce, ei sunt multumiti cu viata lor, etc etc etc. Cu alte cuvinte, chiar ei luati la nivel individual recunosc ca sunt saraci ca asta vor sa fie – sau cu alte cuvinte deoarece nu sunt dispusi sa faca eforturile sa iasa din saracie.”
Sau luand cazul teoretic prezentat de tine: daca esti sarac si ai facut copii si dupa aia ti-ai si luat un apartament la tine in oras (gen Botosani sau Suceava unde nu creste nici iarba) esti condamnat la o viata mai frugala (ca sa nu zic saracie). Persoana respectiva sa faca asa: a. renunta la apartament, sau ma rog, il vinde pe 3 lei. b. Dau copilul sau la parintii lui, sau la parintii ei sa il creasca, iar ei doi vin in bucuresti. Muncesc cam 7-10 ani, 14h pe zi, 6 zile pe saptamina si pun deoparte sa zicem 250 EUR pe luna sau 3000 EUR pe an X 10 ani = 30.000 EUR, bani cu care pun avansul pentru un apartament in bucuresti. Dupa care isi aduc copilul in buc (care are sa zicem 14-15 ani) si traiesc fericiti pina la adanci batrineti.
Ia incearca sa te duci la oamenii respectivi si sa le zici asta. Prima data se uita la tine de parca esti un imbecil si daca insisti o sa inceapa: pai de ce sa imi vand eu apartamentul? E singurul lucru pe care il am, nu il vand. Da’ de ce sa dau copilul la parintii mei, nu l-am facut sa il dau sa il creasca altii (eu in mintea mea: da’ de ce l-ai facut daca nu esti in stare sa ii oferi ce e mai bun pentru el ??) Da’ de ce sa muncesc eu 14h pe zi ? Lasa ca imi e bine asa cum sunt acum, lasa-ma in pace, planul tau e nerealist samd.
In concluzie: marea majoritate sunt sau prosti (cei mai multi) sau lenesi (la fel de multi ca prostii) sau ambele (mult prea multi) si iau din comoditate decizii proaste in viata. Dupa vreo 2-3 decizii de astea proaste, esti prins intr-o situatie practic fara iesire – ca trebuie sa faci niste schimbari dramatice in viata ta ca sa te ridici la suprafata si foarte foarte putini sunt in stare sa le faca.
Cam asta e cu aia care dau vina pe altii (guvernul) pentru saracia lor.
In principiu de acord dar mai e un aspect pe care l-ai uitat, si anume parintii. Aia raman singuri si bolnavi acolo si nu poti sa ai grija de ei de la mare distanta, dar in acelasi timp nici nu poti sa-i aduci in Bucuresti pt ca nu incap 3-4-5 persoane in 2 camere, si cu 3 ar fi greu.
Practic asta e problema la unii, de raman blocati in, ma rog, „Botosani” 🙂
In rest, ce zici tu am zis si eu aici inca din 2011 si am primit destule critici.
In principiu fiecare face ce vrea cu viata lui, da’ sa fie pe banii lui. Adica daca vrei sa fii sarac, treaba ta, insa n-o fa pe banii din taxele mele, atata tot.
PS: asta e insa principala preocupare a tarii: http://www.newspascani.com/index.php/local/stiri-locale/social/17233-cresc-drepturile-financiare-de-care-beneficiaza-persoanele-sau-familiile-ce-primesc-ajutoare-sociale
Observi si oraselul tipic care publica vestea. Ioi tu Marie, ne mai da bani tu. Taci tu ca is putini tu, pai ce sa fac eu cu X lei !??
„6. 2500 ron pentru cineva care munceste 14 ore pe zi,6 zile pe saptamana mi se pare OK, nu e nici mult si nici putin.”
Pt salubrizare e un salariu corect. 😀
Inima de RON (sau de Shylock?!)
scrii ca cum 2500 ron pentru cineva care munceste 14 ore pe zi, 6 zile pe saptamana mi se pare OK, nu e nici mult si nici putin.
Deci .. on condtiile in care Romania este tara europeana, membra UE tu ceri un program de lucru de 84 de ore saptamanal.
Ia sa vedem ce zice LEGEA ca tot cica am fi stat de „drept”
Art. 114. [durata maxima a timpului de munca]
(1) Durata maxima legala a timpului de munca nu poate depasi 48 de ore pe saptamana, inclusiv orele suplimentare.
48 de ore nu 84!
Binenteles ca tu format la scoala de proganda vei zice „socialism” sau „comunism” si deci ca nu vrei s-aplici legea ca .. cica legea pietei..
Bum sa ziciem ca tine.
Insa cum stam cu plata?
2.500 de lei? ptr 84 de ore? Adica de fapt 1250 de lei ptr un program de 42 de ore saptamana? Nu ptr o femeie de serviciu la bloc (pe Victorita o platim mai bine!) ci un programator?! Adica un neica nimeni zis „de la resurse umane” un incurca lume sa fie platit mai bine decat ala care face treaba?!
Da sa ma intorc. Deci tu in marea ta „generozitate” esti dispus ca ptr ore suuplimentare (in conditii ce depasesc prevederile legale) sa mai platesti 1250 lei .. „O pasa cat de darnic esti!” (G Cosbuc, El Zorab) Mise pare ca si aici incalci legea.. Ca altfel ar trebui sa platesti mult mai mult …
Pai mai draga ca cum sa iti spui.. mi se pare absolut normal ca sa nu poti angaja .. Ca esti zgarciob, ilegal de zgarciob so crezi ca toti sunt prosti.
Fiindca ca cum sa-ti zic – aia care ai dori sa ii angajezi .. mai bine pleaca la Londonistan sau alt Vestistan unde sunt tratati de prosti pe bani mai multi!
Tu esti din aia care vor sa mulga vaca rara sa o adape si sa o hraneasca.
Scuze da nu merge asa.. Cum am zis e ceva care se poa explica cu legile termodinamicii (nu stiu de ce am impresia ca esti dintre aia care cred ca au fost abolite din dec 1989. Curios cum o multime , chiar de injineri, se mira cand aud cuvintele „legile termodinamicii” . Ciocu mic ! cu asta imi „terorizam” colegii ingineri! Ma rog calculatoristi, automasti)
Pur si simplu NU MERGE!!
In rest in ce priveste sustinerile tale despre facutu copiilor, parasitui Botsanilor, Sucevei samd … poti fi sigur ca ai toata simpatia FSB, GRU si a lu Vladmir cel Potent…
A sa nu uit.. AM cativa fosti colegi care nu au emigrat la Lonmdra ci in California. Nu sunt tratati de prosti… ci de specialisti. Da erau BUNI !!!! Si una (ca este virba despre o domana) profesa si dupa 67 ani.. cu un salariu excelent, (se pare ca si „bonusuri” sa stea piscu in mustati) INSA era considerata unu dintre primii 50 in ce priveste baze de date mari
Inima de RON
in primul rand voi a-ti atrage atentia ca de ceva timp leul a fost denominat asa ca azi un milion de lei (RON) ar face cca 230.000 euroi.
Daca tu inca vorbesti de milion cand este vorba despre o suta de lei .. eu zic ca ai ceva probleme cu adaptarea la normal!
Asa din curiozitate : cu ce se ocupa firma ta ? Ce fel de posturi aveti neocupate? SI ce lefuri oferiti?! Ca ori cautati insi superspecializati, extrem de competenti care in gnl sunt rari in intreaga lume …Sa zic asa presupun ca nu cautai neurochirurgi sau specialisti in fizica nucleara interactiuni slabe! ori oferiti un salariu de mizerie .
In primul caz nu ai ce cauta prin satele Moldovei .. in al doilea …. sa stii ca pentru unii 100 lei chiar este MULT! Eu daca sunt atent cu 100 de leii mananc 2 saptamani (daca vreau si sa gatesc)
Mai scrii Daca dai un tur cu masina pe la marginea Bucurestiului o sa vezi zeci de blocuri care se ridica mandre in zare deci loc unde sa se cazeze toti aia care nu gasesc de munca sunt. Exprimare cam eliptica sau deficitara din cauza gramaticii incorecte : ce „sunt” ? Locuri de munca? Blocuri? Ca nu cred ca doreai sa scrii deci loc unde sa se cazeze ……. sunt.
Apoi scumpa Inima de RON (prefer pe aia de porc) matale ai idee cam care este nivelul chiriilor practicate in Bucale?! 200 euroi ptr o garsoniera cf 1 in Titan .. cca 300 ptr o „cutie de chibrituri comunista” de 2 camere … La care se adauga intretinerea (la mine in bloc garsoniera, ianuarie ca 140-160 lei. Ma rog am platit si revizia a 2 lufturi, deci de fapt ar fi fost cca 100-120) Plus buleftrica. Plus telefonu. Mergem spre 1000 lei. Ar mai trebui sa plateasca transportul si sa se mai hraneasca…
Nu stiu care sunt chiriile in mandrele blocuri pe care le descrii atat de liric… insa daca sunt la marginea Bucurestiului … e o mica problema cu transportul . Si mai ales unde dracu are ala de lucru! Ca daca are bafta sa fie langa metrou , si totu e pe linie de metrou MERGE! Altfel o ora dus o ora intors.
Sutinerea ta este cam lipsita de .. analiza!
Hai sa te mai citez
Daca iei „saracii” la intrebari o sa afli in scurta vreme ca:
1. nu sunt dispusi sa munceasca 12-14h pe zi 6 zile pe saptamina
2. nu sunt dispusi sa se „profesionalizeze” – adica dupa job sa stea si sa isi toceasca coatele pe la tot felul de scoli la seral
Cf legii saptama de lucru este mai redusa. Nu numa in Romania ci si in UE. In China si Corea de Nord zau ca nu stiu..
Insa pretentia ta 12-14 ore zilnic , plus 1,5-2 ore transport ca dupa toate astea sa sa isi toceasca coatele pe la tot felul de scoli la seral adica plus inca cat? 2-3 ore? Si inca sa zicem 45 minute de drum ?! Deci la minim tu zici ca angajatu ar trebui sa munceasca zilnic 12 ore, sa urmeze cursuri inca 2, vreo 2,5 pe drum – total 16,5 ore zilnic. In fara de asta ar trebui sa isi cumpere de haleala (e mai ieftin daca gatesti – de uinde si preferinta mea ptr inima de porc !), sa se spele, sa .. si sa doarma! Adica sa iis refaca capacitatea de efort.
Maxim : 14 ore munca, 3 ore cursuri, 2,5 drumuri = 19,5.
Ma faci sa rad „capitalistule” .. Dupa 2 ani de asa ritm nici unu de 25 de ani nu mai e in stare sa conceapa un copil.. decat daca liberele se cupleaza cu o duminica. Apropos la frima ta respectati Craciunul si Pastele sau serbati cvasizilnic Vitelul de Aur?!
Apropos am asa o mica impresie ca cele 12 ore ale tale sunt cam „laxe”
3. nu sunt dispusi sa se relocheze in alte zone mai bogate ale tarii Da cum sa nu … Dupa cum se stie chirile sunt ieftine ieftine, este o abundenta de spatii de locuit .. apropos fumezi si altceva decat tabac?! Ca prea ai o vizune „roz” de parca ai fi propgandist PCR in exercitiul functiunii..(crede-ma i-am auzit.. ) Marijuana ar fi un motiv mult mia nobil decat propagnada..
Asa ca bizoane, explica-ne te rog noua legatura intre taxele pe care le platesc unii si faptul ca altii sunt analfabeti… Eu as putea sa explic INSA este sigir ca tu nu ai capacitatea de a intelege!
A! Nu nu te insult.. constat . Ca imi pomenesti de „constructorul” tau … (in ce sens „al tau”?) si dificultatile lui.. Ai auzit cumva ca vreo 3 milioane au emigrat din tara? Sa iti zic „un secret” (ramane intre noi sa nu afle securistii ca il divulg!) care cum invata ceva meserie pleaca spre zari mai „europene”… Ca vechi „bazine de constructori” din preajma Bucurestiului sunt acum GOALE! (hm.. hm.. Cica in Bolintin sunt echipe de tigani zidari. Iarna ca imediat ce se imbuinateste vremea … vine mesajul „VENITI!” ca de acu tiganii isi au „neamtul” lor si invers un inginer neamt isi are „tiganii sai” ) Iar cei care aparent sunt disponibili … nu fac fata … PLus basolventii se SNPSA, filologeala, sociologeala samd.
Oricum suntem deficitari si la soferio de tir si la sudori.
Restu draga ,, vorbe vorbe si ipoteze. Si mulkta sarlatnanie – ca muklte cursuri de „:calificare” si ‘;recalificare” sunt asa facute ca sa ia un ban aia de le predau .
Si in rest tot vorbe goale , propaganda pura In ’89 nu aveai masina si nu aveai nici televizor color. Nu am masina nici acum (eu nu ma voe sa pun mana pe covrig. Mai bine ma lasi sa ma plimb cu un Schnelfeur sub haina decat cu covrigu in mana!) Si iti atrag atentia ca nici tarul Nicolaska ultimu nu avea televizor color da nu era sarac …
Ptr final zic doar 3 cestii :
1) 12-14 ore pe zi de lucru, 6 zile din 7 …. nu tu un teatru, nu tu o carte , nu .. poa cel mult ceva lecturi usoare de pe Mises . Cultria europeana are un viitior asigurat! La cosul de gunoi!
2) Cu asa program .. viitorul varietatii europene a rasei albe este „aranjat”. Cu asa un curs allucrilor ub viitor rasa laba va fi repzentatat de arabi, persani, tigani si indieni [ptr unii care cred ca trebuesc 72 de opre de munca saptamanal … chiar daca tiganii sau indienii sunt cam pigmentati … ei sunt albi! Cel putin teorilor rasiste germane )
3)Germnaia importa deja populatia inlocuitoare
4)Allah Akbar!
@Ghita Bizonul
„Asa din curiozitate : cu ce se ocupa firma ta ? Ce fel de posturi aveti neocupate? SI ce lefuri oferiti?! Ca ori cautati insi superspecializati, extrem de competenti care in gnl sunt rari in intreaga lume …Sa zic asa presupun ca nu cautai neurochirurgi sau specialisti in fizica nucleara interactiuni slabe! ori oferiti un salariu de mizerie .”
Avem nevoie de 12 programatori :).
„Mai scrii Daca dai un tur cu masina pe la marginea Bucurestiului o sa vezi zeci de blocuri care se ridica mandre in zare deci loc unde sa se cazeze toti aia care nu gasesc de munca sunt. Exprimare cam eliptica sau deficitara din cauza gramaticii incorecte : ce „sunt” ? Locuri de munca? Blocuri? Ca nu cred ca doreai sa scrii deci loc unde sa se cazeze ……. sunt.”
Ma refeream la apartamente in care sa vina si sa stea oamenii care se relocheaza in cautarea unui loc de munca mai bine platit in bucuresti. In zona unde am eu casa acum se constuiesc vreo 15 (cincsprezece) blocuri de minim 7 etaje fiecare. Teoretic apartamentele astea o sa scada pretul chiriilor.
„Apoi scumpa Inima de RON (prefer pe aia de porc) matale ai idee cam care este nivelul chiriilor practicate in Bucale?! 200 euroi ptr o garsoniera cf 1 in Titan .. cca 300 ptr o „cutie de chibrituri comunista” de 2 camere … La care se adauga intretinerea (la mine in bloc garsoniera, ianuarie ca 140-160 lei. Ma rog am platit si revizia a 2 lufturi, deci de fapt ar fi fost cca 100-120) Plus buleftrica. Plus telefonu. Mergem spre 1000 lei. Ar mai trebui sa plateasca transportul si sa se mai hraneasca…”
Ce scrii tu acolo e in linie cu ce scriu si eu. Nu comentez, e OK si nu vad cu ce modifica analiza mea.
Restul le comentez cand ajung la birou…
Si nu gasesti 12 programatori?! Soft de baza sau ce? (nu reaspunde. presupun ca BUNI specializati mai exotic ca altfle ….)
Teoretic apartamentele astea o sa scada pretul chiriilor.
Teoretic se poa orice. Teoretic si economia socilaista era mia perfotmanta decat cea capitalusta!
Practic scoateti mai mult malai! Ca nu mai merge – patronatu cu venituri ca in Vest, capitalul cu profituri mai mari ca ijn Vest si aia care muncesc platoti ca in China. Nu de lata dar preturile sunt cam ca in Vest! Ca daca tu ceri 84 ore pe saptamana (incalcand coduo munci, legile europene) si il platesti cu 2000 … nu se merita! E ceva care cam tine de legile termodinamicii ….
De foat la 72-84 ore saptamabal cum sa iti zic … nu prea se merita. Nici la 20.000 lei/luna (in 4 ani ala este cam terminat)
Un programator senior la noi in firma are sal net de 5000 RON. Nu gasim, efectiv punem anunturi de angajare si nu vine nimeni la interviu, sau aia care vin sunt pe dinafara. Daca 5000 RON (1200 EUR) vi se pare putin…asa o fi …
Eu personal muncesc 12h pe zi, 5 zile pe saptamina si inca 4h pe zi in celelalte 2 zile pentru un total de 68h de munca. Fac asta de 15 ani (inainte cred ca munceam putin mai mult dar acum am imbatrinit si nu mai pot) asa ca se poate. Nu le cer celor din jurul meu sa faca ceva ce eu nu sunt in stare sa fac. Si nu imi e mila de aia care incep sa se planga cat de grea e viata cand ii vad ca nu muncesc cu adevarat. Asta e si motivul Bizoane pentru care nu pot sa fiu de acord cu ideile tale socialiste…
Ai imbatranit pe forumu’ asta! 🙂
Stiu pe unii programatori care te-ar scuipa intre ochi ptr asa o batjocura de 5000 lei … (au cca 2000 euroi .. )
Apoi … 12h pe zi, 5 zile pe saptamina…. Asta inseamna ca atunci cand ajungi acasa estei cam terminoiu. Bun numa sa te machesti si sa pui cornu in perna . Ca daca nu te machesti …. cam greu cu somnul ca munca intectuala „te tine in priza” nu ca aia fizica … Si daca nu te maschesti trebe sa ieie ceva gen Xanax iar asta a 2a zi .. e cam ca naiba.
Si progamu asta numa de 15 ani? Ca inainte mai mult? famelie amici mai ai? CA de muieri nu cred ca mai poa fi vorba… doar daca ai fi internat vreo 2 saptamani la somniterapie, apoi trimis o luna pe la Soveja (o statiune minuntata… Intr-o juma de zi ma avut chef de lIpscani si aglomeratie! Pe vremea aia Lipscani era aglomerat. Da ma rog emergea ca insoteam o fata la nunta unei cimotii de a ei … )
Cam stiu ce zic.. Am lucrat si eu programare .. nu intr-o singuira seara am alergat sa prind ultimul metrou din Pipera … sau alte dati dupa „numa” 7 ore pline pe Vax 32 plecam ca nebunu’ si din Pipera la Policlinica Titan ajungeam in 2 ore .. de mers pe jos! 2 ore de mars fortat extrem de necesare sa „ma descarc nervos”. Da pe vrenmea cand marsaluiam mai aveam chf de muieri (dupa mars) Insa cand am ajuns la cestuia cu ultimu metrou .. nashpa very rau.. Arimeam cu greu.. dormeman prost dimineata ma scilam confuz si deja nervos.. Dar asta numa la predare !!! 2-3 aptamani .. de 2 ori pe an
Ma rog poate chiar iti place ce faci (am dubii.. Macar juma din „proiecte” ar trebui sa iti fie indiferente..si deci plictis)
Vezi tu sub acest aspect da.. eu sunt „doar” si „numai” socialist (adica munca ptr mine era doar conditia satisfacerii necesitatilor si damblalelor) INSA tu esti clar omul nou comunist ala ptr care munca a devenit o „necesitate vitala” (nu in sensul ca sa aiba ce manca si acoperis ci in sensu ca la el munca e ca si respiratia – nu munceste moare din cauze natiurele!) . Adica unu dispus sa munceasca mult , bine, fara limita si fara pretentii … Sclavul ideal.)
Tu mi te descrii apropare precum eroii bolsevici din romanele staliniste ptr tineret : total dedicat muncii , fara viata personala, mereu „model” …mereu gata sa fie scofulos la datorie
Scuze tavarisci Stahanov insa omu normal are nevoie de serviciu ca sa traiasca. Adica sa faca si copii , sa iasa si la un spectacol, sa … Nu ca sa „se dezvolte”, sa „aibe noi si marete impliniri”, sa „raspunda unor noi provocari” CA IN AZIUA DE AZI cand „aplici” ptr o slijba trebuie sa manci mai mult @@@at decat un propagandist in sedinta omagiala de pupat in cur Conducatorul!!! )
Hm …. asa ca nu te mira ca nu gasesti fraieri ptr 14 ore poe zi. Ce sa ii faci nu titi sunt asa de avnasati pe calea „omului nou comunist” *
* Mucles! Am fost silit sa dau 3 examene la Socialism Stiintific asa asta era intelesul expresiei. Nu ce incearca sa suigereze niste ziaristi pe pcte …
Da tati, dar eu nu stau cu mana intinsa la altii sa imi dea bani sa imi educ copiii…
Fraiere!!!
Dai un ban nu sa educi copii altuia ci ca poimarti sa ai de unde angaja noi progranatori! Sau sa ai medici* cand o sa ajungi la spotal. Tu sau nepotu tau favorit! Sa ai istalatori care sa stie meseria (uf! cand mpma mutata prima data la bloc – deci am avut „instalatii” – instalatorii aveau pana in 30 de ani. Azi? unu de 40 de ani este un „pustiulache” !)
a educi tanara generatie nu este pomana! Este inmvestitie!
Pomana este sa dai ins abani unora din unele ONG uri .. de ex la Institutul Mises…
* sacu ca medicu sa te inmtlegaga in lb romana , nu s ainveti tu bengali, swahili sau dracu mai stie ce limba nilo-gangetica
lion heart pt un programator 2500 ron chiar e un salar de mizerie
Programator, in Bucuresti, cam de la 5 000 de lei pe luna in sus, asta daca nu sunt seniori.
Test. Sa vaz daca merfe ceva la voi
Daca apare in caseta am nimerit.
Daca nu apare in caseta atunci naiba stie care este conventia la furnizorul vostru!
Sau poa trebe parnateza drepata?!
[quote]
????!!!?
[/quote]
Ce Moise Guran… George GMT 🙂 !
Felicitari pt. articol, limpede ca un izvor din Retezat, chiar si pt. necunoscatori…
Totusi, sa inteleg ca vin vremuri… furtunoase. 🙁
(dl.) Sirius are dreptate, caruta UE scartie rau de tot, sper sa iasa la Casa Alba cine trebuie, sa nu ne trezim izolati… Eventual si inconjurati…
Tipul asta de stiri se repeta ostentativ in toata media europeana si nord americana! DEFLATIE,PRABUSIREA IMINENTA A PIETELOR, ULTIMA GENERATIE DE PENSIONARI ESTE CEA PREZENTA,COLAPSUL SIST.SOCIAL etc,etc,etc..
Adevarul,din pt meu de vedere este ca traim sf unui ciclu de 500 de ani,in care civ vestica a pus de o Iluminare si o rev industriala pe spesele a 2 continente: america de nord si de sud! Acum,am devenit cam multi!…: 1 mld + de atlantici si ne dorim pastrate standardele! Fiind o civ a dublului standard,e timpul sa l lasam pe Mr Hyde sa se desfasoare…:-) …..statele eurasiatice ( incl.ciuhabii)se inarmeaza,stiu ele de ce…..oricum, orice rezistenta impotriva BEHEMOTULUI atlantic e inutila….mai repede deci cu milionul de emigranti via turcia eventual inca un atentat,doua pt ca Mr Hyde sa si intre n drepturi….
Problema de aceasta data este ca nici China nu se simte deloc bine. Si acum putem observa ca prabusirea pretului titeiului ar putea legatura cu perfuzarea economiei mai mult decat cu atacarea Rusiei.
Pt ca pretul coborat al titeiului a contribuit si el la deflatie. Deflatia e rea dar pe termen scurt incurajeaza consumul si pe cale de consecinta productia. Doar pe termen scurt insa…
Tic-tac…
Chiar daca avem din cand in cand norocul ca suntem oarecum „defazati” fata de restul lumii, de asta data se aduna incet-incet si alte probleme, legate de disponibilitatea si calitatea factorului uman.
Cei 25 de ani pierduti, in care ne-am batut joc de aproape orice oportunitate de investitii, dezvoltare si reasezare economica, atarna prea greu in balanta ca sa scapam nesifonati.
Doar niste investitii straine majore in urmatorii 2 ani ne mai scapa temporar pielea. Insa daca nici traile din Occident nu se vor simti prea bine, si nici China, de unde investitii?
Cestia cu defararea este, scuze, una din marile prostii pe care le tot recita unii mai scoliti.
Asa si in 2008 .. cunoscuti de ai mei (insi altfel onorabili, cinstiti, pregatiti tehnic la nivel superior, cu lecturi intelctuale si coversatie inteligenta) se gargariseau ca suntem feriti de criza fiindca noi nu eram prea angrenati in corcuitul economic mondial.
NU TINE!!!
Fiindca oricum intram in criza.. mai graziu da, adica excat cand treanba se impute nasol nashpa very rau. Ca „defarzarea” insasi inseamna un nivel mai scazut al economiei. Adica intram mai traziu fiindca deja in mod „normal” suntem cu ra”l [ana la gat! Si iesim cu mult mult mia traziu decat altii. Adica „oesom” cand ca***ul ne coboara din nou sub falci .
Si calitatea facrirului uman…
unii – nefericitii aia juni – se lauda ca cica ca ar fi cea mai scolita generatie din Romania ultimlor 200 de ani.
Hm … oeri am intrat intr-o dugheana sa cumpar niste batiste .. un pachet de 10 facea 15 lei. Eu dau 10 lei .. Cate doriti? Pai de toti banii! Si gagica – una de cca 25-28 pune mana pe calculator dar si asa avea dificultati !!! Presuopun ca avea si liceul … UF!
(Sfintele vremuri de dinainte! Pai in clasa a Va daca nu raspundea suficient de repede .. i s-ar cam fi inrosit palmele de la linie!!! BUNA METODA! *
Repet – in armata am avut colegi cu 2-4 clase, inclus unu care uitase sa scrie! Dar toti puteau raspunde scurt la intreabrea „cate batiste de 1,5 lei poti cumpara cu 10 lei?” „Sase tovarasu caporal! Si daca sunteti beat nu va mai dau un leu rest!”
*fost coleg din scoala primara. Vanzator. „Sa-i dea Dumnezeu sanatate lu Dragea ca mult s-a straduit sa ma invete artimetica!” Prin straduit trebuie inteles multe nuiele „nu are rost sa te las repetent …. asa ca nu iti dau 4 decat la palma!!!” Acu fostu colge se lauda ca face calcule iute, bine , corect si nu a avut „necazuri ca altii” si nu isi detesta profesoru!)
Bizoane,
Argumentul era ca daca noi tot suntem in Evul Mediu, faptul ca o criza i-ar trimite pe ceilalti in Evul Mediu, pe noi ne-ar gasi deja acolo 🙂
Ntz. Criza nepar trimite in Halstad.
Da e mai buna exemplu cu rahatu. Ala se plange ca ii oute .. noi ca ne incecam!
Las’ ca la Hallstatt mergem doar in concediu, in Austria 🙂
Hm … una din solutii ar fi sa eutanasiem urjent vreo 8 milioane de asistati (pensionari, copii saraci din Vaslui si teleorman , PSDisti si alti nedoriti de etnie romana) .. Se poa incerca – de exemplu sa ne puneti ceva in penzie …. da daca incercati cu cianura evitati acidul prusic ca sa nu fiti acuzati ca incalcati sacralitatea unica a Holoco$$$tului (apropos cica le cam suntem datori 20 mld euroi!)
Dupa care sa colonizam urgent vreo 3 sau 4 milioane de tineri cu spirit antreprenorial, dinamici, hotarati si incoruptibili. Stie dl Klem de la US Embassy de unde sa ii luam …
Acum lasand glumitele sarcastice … fiindca nu am nici un motiv sa ma indoiesc de inteligenta ta incep sa am dubii in ce priveste onestittea angajamentului tau fata de Romania.
Pen’ ca este imposibil sa nu iti dai seama ca „solutia” ta este de fapt „solutia Ceausescu” : scaderera brutala a nivelului de trai ! Cu avantajul ca acum nu s-ar aplica adtiv adica egalitar si deci securistii (cam de 5 x 1989) , propagandistii , „cine trebuie” ar avea un nivel de trai „ca afara” in timp ce minim 1/2 dintre etnicii romani ar trai mai rau ca in Africa (unde nu este IARNA!!)
Si cum scriam – a fost redus impozitul la angajatori. Ei si?! Se pare ca doar a crescut luxul …
Si in gnl de acord ca produsele romanetsi nu prea ua loc in galantarele supermarketurilor. Supermaiketurilor straine construite cu bani europeni! De la BCE!!
De acrod ca ar trebui infiintata/te organizatii care sa preia productia agricola, sa o „conditioneze” si sa o vanda. Da cine sa o faca?
Lidl, Auschan au trebule lor nu sa faca ceva ptr a creste concurenta concetaneilor lor!
Eu daca ma duc la o banca sa cer un credit sa pun pe picioare asa ceva .. as fi tratat cu suturi in cur si diorectionat catre Balaceanca .(oho! cum as face-o! Si culmea stiti care este? As folosi multe foste cadre militare – nu ca ar fi mai cinstiti decta „restul” dar macar sunt mai .. organizati si ar merge dupa regulament „la ora H in comuna C incepe achizitia , la ora H + n se descarca la conditionare … „)
Bogatasii nostri care se plang de impozite excesive? hm trebuie sa kentuie pe palatele, lux dement si Monte Carlo!
Ca nu putem?
Pai dintai – ce banci mai avem? Ce politici guvernanmetale mai avem – in afara „pe 2 lei”?!
A ! Sa nu uit – Rusia are cica 105 imppzot. Jamaica numa 5%. In Somalia fosta italiana NEMA!!!! (de fpta aici nu mai au nici stata. Si e atat de „bine” ca pana si al Qaeda s-a carat!)
Si ?!
In rest reamintesc comentariul meu : http://www.rumaniamilitary.ro/cu-ce-se-mai-ocupa-romanii-prin-strainatate#comment-184438
A! Mai zic ca Romania fara romani ptr mine nu are nici o valoare!
Oar scenariul tau are meritul de a lasa Romania fara romani !
„Aruncand cu banii ieftini in economie BCE va tine in viata, in mod artificial, si companii care ar trebui sa moara. “Perfuzate” cu banii BCE si acestea vor supravietuii, dar pe termen mediu va exista un cost. Astfel, pe cine nu lasi sa moara nu te lasa sa traiesti si companiile mai slabe, din punct de vedere al competitivitatii, vor concura neloial pe acceasi piata cu firmele performante si in loc ca economia sa se regenereze prin inchiderea celor mai slabi, cu totii vor trai o perioada, doar ca se vor bate in preturi din ce in ce mai mici, companiile muribunde tragand dupa ele, in aceasta spirala deflationista, si companiile performante”
Ai si niste exemple George?
Exemple in ce sens?1 BCE tot arunca cu banii cumparand certificate de la banci (adica datorii), iar pe de alta parte tocmai ce au anuntat o alta infuzie de bani ieftini, dobanzile sunt – pe anumite zone – negative.
Totul pt a combate deflatia, au si spus-o de altfel.
http://blanculescu.ro/ionel-blanculescudraghi-isi-continua-politica-gresita-loc-sa-se-raporteze-la-realitate-bursa
Adica BCE „sprijina” bancile (raspunzatoare de modul abracadabrant in care au acordat credite) iar bancile .. bancile alearga dupa profit imediat ! Asa ca banii nu ajung on investitii productiove ci in te miri ce … (exemplu Londra. Capitala a bancilor, a creditului samd. Industria auto britanica – pe vremea ca cadn era britanica – nu stiu cum nu s-a retehnologizat. Azi nu mai este britanica decat prin locatie. Ca latfl;e BMW si VW au „pedpesot” Anglia, India cucereste Alvionu si nu se stie cine va cumora tirnu Londonistanului cu tit ce e in le in primul rand coroana si Kph i Norul !
Sistemul actual, in care productia este externalizata catre tari „proletare”, care produc, in timp ce tu iti formezi avutia nationala din sectorul serviciilor care a ajuns sa reprezinte 70% din economie, e tinut in viata de tiparnita. Daca tiparnita nu ar exista, iar banii s-ar tipari in alta parte, valoarea reala a economiilor occidentale s-ar vedea imediat. Sa luam Olanda si Ucraina, o tara superdezvoltata si una vai de mama ei. In termeni de capabilitati de productie, Ucraina e mult inaintea Olandei, dar pe hartie, si in puterea de cumparare, lucrurile sunt chiar pe dos.
Nu compari cum trebuie. Comparatia se face pe competitivitate economica, eficienta economica, nu comparand doua furnale intre ele, sa vedem care produce mai mult.
Mai conteza si calitatea, si pretul, etc.
Păi Ucraina are de 3 ori populația Olandei, iar motivul pentru care țările numite dezvoltate au 70-80% din muncitori angrenați în sectorul terțiar e acela că industria și agricultura sunt ultra automatizate și, deci, nu au nevoie de o bucată prea mare din masa forței de muncă pentru a produce mult și bun.
Poate ma lamureste cineva ca…nu inteleg.
Daca pretul petrolului a scazut la jumatate sau sub jumatate implicit pretul energiei a scazut, de ce toate marfurile , dar absolut toate, au crescut in pret . Care-i logica? Pentru ca , eu unul nu cred ca avem mai putine masini de condus, au scazut pretul sa-i ingroape pe rusi. Nu ar fi fost normal sa asistam la o scadere de preturi? Pentru ca aproape pe tot ce punem mana e derivat din titei. Dar nu, preturile au luat-o razna si economia a luat-o la vale. Deci , daca ar creste pretul la petrol ar scadea preturile? 🙂 Eu nu-s economist dar mi se pare …..abracadabrant
@Dan. Problema e simpla – escrocherie 🙂 . la noi, de exemplu, preturile la energie sunt administrate de stat, iar statul este hot, mana-n mana cu companiile respective. Exemplul Apa Nova din Bucuresti fiind aici cel mai relevant.
@ dan
Pai cam in acelasi motiv din care abonamentul lunar la internet in tara e de 28 RON (~7 USD) la o viteza medie (testata la mine acasa) de 67Mb/s iar in Qatar e de 250 QAR (68.5 USD) la o viteza de 10Mb/s.
Adica monopolul (ca-i al statului sau privat – mai putin conteaza) dicteaza preturile. Iar bursa … hmm … pai daca si bursa reprezinta o oglinda a realitatilor economice, sa ma scuzati, dar in cazul asta trebuie schimbate regulile jocului. Ca la bursa totul se bazeaza pe speculatii. Se vind / cumpara chestii care nu exista dar se presupune ca vor exista (tranzactii future – eu le-as zice altfel, si as sti sa folosesc si cratima) 😀 Pai acolo se vinde efectiv pielea unui urs dintr-o padure care se presupune ca va fi plantata intr-o zi si de asemenea se mai estimeaza folosind algoritmi complicati ca va scapa de drujba lui Verestoy.
Sa nu va mire faptul ca benzina nu s-a ieftinit in pas cu pretul petrolului.
Fiti fericiti! Bine ca nu s-a scumpit! Ca la mama lu’ petrolu’ – in Qatar adica – s-a scumpit cu 30%. E drept ca de la 1 QAR / litru (benzina de 98) a ajuns la 1,3 QAR iar cea de 95 (cu care alimentez eu si cîțiva nebuni) a crescut de la 0,85 QAR la 1QAR. Nu de zgîrcit, dar tot cu de asta alimentez si in tara, in plus, spre deosebire de ceilalti am o masina de 1,6 (tot ca în țară) de rîd toți indienii de mine. Din bun simț nu-i întreb de ce ei nu au mașini asemănătoare cu cele pe care le au la ei acasă, in India. 🙂
Oretul emergiei este doar o fractie,
In fara de asta uba este pretul la sonda si lata pretu accizat, impozitat samdizat
„nici o familie tanara nu-si poate face un plan de viata, daca el este paznic iar ea vanzatoare”
Coane George,mare adevar ai spus,dar din pacate nimeni nu vrea sa recunoasca acest adevar
Problema e ca la un moment dat ,acestia vor pleca din tara,cu tot cu copii. Si se vor mai intoarce….niciodata,poate doar in vizita.
Blocul unde am crescut avea 2 scari.cand plecam la scoala, plecam cu inca vreo 20 de copii de aceeasi varsta(+/-2 ani) si noi eram juniorii,cei mari tot vreo 20 pe la licee,media era cam 2-3 copii pe familie.
La momentul actual mai suntem in tara doar …5,doi la Bacau si vreo 3 prin capitala. Restul sunt imprastiati prin toata europa,au familii ,copii pe acolo pe unde sunt.
Cateodata stau si ma intreb(mai ales in ziua de salar..),ce ma mai tine un tara???
La fel si in cazul meu, doar ca e vorba de colegii de scoala si liceu… Doar o mana de oameni in tara, din care jumatate prin Bucuresti. Inainte imi puneam problema ca dau ei bir cu fugitii si se duc la mai usor, ca astia descurcareti si mai inteligenti raman in tara, ca poti sa reusesti oricum daca te duce capul; acum incep sa cred ca e pe dos.
…si la mine la fel. Foarte multi colegi din formele de scolarizare pe care le-am absolvit sunt plecati prin toate tarile lumii, majoritatea sunt casatoriti si tot majoritatea au si copii. In general s-au cam casatorit tot cu romani, unii cu straini, insa copiii in general au nume straine si nu prea vorbesc romaneste.
Pacat, ce sa zic…
Sunt cativa care intr-adevar sunt vanzatori in magazin sau „numaratori de tigle”, dar majoritatea lucreaza in domenii tehnice si sunt foarte bine platiti.
http://www.nasul.tv/razvan-ioan-boanchis-tun-de-12-milioane-de-euro-la-tvr/
luam un havion de banii astia? trimiteam niste copii nacajitz sa invetze meserie? dotam un spital pentru copii?
naaaa …
Luam vreo 10-15 SAUR2 de banii astia…
Cred ca sansa SAUR 2 dupa magaria cu TBT 8×8 pe care au facut-o talharii astia de ne conduc, este sa mai bage inca odata mana angajatii adanc in buzunar si sa finanteze integrarea noului blindaj testat de ACTTM pe platforma SAUR. Sa iasa un fel de SAUR 3, cu modificarile si modernizarile de rigoare, rezultand un blindat usor, lowcost, cu care sa incerce sa atace pietele externe din Africa, America de sud si Orientul mijlociu.
Poate si o efemera speranta ca intr-un ‘stralucit’ si nesperat viitor, oaresce est-europeni sa-l miroase ca fiind pe ‘bugetul’ lor si cam asta-i ultima sansa zic eu!
PEACE!
Doar ca li s-au cam terminat banii si se pregatesc de taieri de buget de salarii sau de concedieri… iar angajatii sunt mai putini decat in 2006-2009 cand au pus deoparte bani pentru Saur2.
Practic este nevoie de construirea unui al treilea prototip deoarece din ce am inteles solutia nu se poate aplica ca si retrofit la vehiculul existent (ma refer la solutia antimina sub podea), insa este posibil sa nu fie nevoie de reomologarea intregului vehicul…
Coreeect! Sunt unele subiecte in care oamenii nu pot fi mintiti! Iar cand poporului ii este foame nu il putem minti ca ii este bine!
Ei, noi nu putem, dar ei pot. Să ne mintă. Că o fac de multă vreme, au antrenament. Și parcă văd pe vreunul mirîndu-se ca Maria Antoaneta: ” Ce zic ăia din stradă? Că n-ai pîine? Păi să manînce cozonac!”.
Situatia e exact cum a descris-o GMT. Lucrand in domeniul vanzarilor observ cum s-au contractat toate. Mai vad stiri halucinante care spun ca economia duduie ca pe vremea lui Tariceanu….dar am mari semne de intrebare. GMT confirma ceea ce constat de ceva vreme incoace….si daca si economia Chinei e pe butuci…e clar…..
@ radu
Pai daca duduie ca pe vremea lui Moliceanu atunci e nasol. Inseamna ca vine criza. Sa vedem cine o fi boc-ul de serviciu. Am scris cu litera pe marimea personajului, ma scuzati!
off http://www.hotnews.ro/stiri-esential-20880303-borisov-bulgaria-intrecut-romania-toate-privintele-mult-timp-urma.htm
”In loc sa sprijinim economia reala si locurile de munca am aruncat bruma de bani direct in consum, precum o doza de morfina, iar acum se strange latul”bine spus George.O parte din banii ieftini aruncati in piata de FED &BCE au luat drumul burselor,ex:bursa Chineza!
Marele plan de relansare economica al UE consta in cresterea numarului populatiei ,consumatorilor, in speranta ca va creste si consumul ,Germania avand in ultimii 2 ani o crestere economica de sub 1 %
Mafia romaneasca este cauza scaderii economice a tarii. Doar eliminand mafia si atragand investitori straini sau romani onesti tara isi va reveni.
Huh? Ba s-avem pardon. Fara vreo 100000 de asa zisi patroni romani si vreo 40000 de expati bagati toti la bulau pe vreo 25 ani si sa aiba sansa de micsorare a pedepsei dupa ce toata Romania devine Olanda in privinta canalelor de irigatie, atunci sa zici ca mai are o sansa tara asta. Vezi nea caisa de la Bradet, preten cu politicianul lui Voiculescu de a fost ministru al Agticulturii. Mana in mana cu PSD in judet, prefect si primar, mai are tupeu dupa ce nu a respectat controlul calitatii laptelui, ca deh costa sa arunci o cisterna intreaga daca e contaminata…lasa ca prostii de cumpara branzeturi cu balegar s-or descurca ei. Mai are si tupeul, sa ceara 10 milioane de RON, sa o ia de la inceput. A pus pe o platforma gen kickstarter romanesc si au fost fraieri care au donat. Ala trebuia bagat la bulau iar toti sefii din judet inclusiv dsvsa care l-au acoperit sa se duca la mititica. In Italia dupa 6 ore au iesit rezultatele analizelor iar la noi o scalda dupa luni de zile. Poporul asta e prea bleg si accepta orice. Eu de-as fi in locul unuia din parintii care si-au pierdut copiii, nu stiu ce as face dar as vedea rosu in fata ochilor.
Asa e tati!!! Bagati la bulau patronii si expatii ca Romania sa ajunga paradisul muncitorilor !!!
Te simti cu musca pe caciula? Ai angajat ca patron oameni la negru? Nu ai platit tva la stat? Ai dat mita ca expat la vreun functionar public pt comtracte publice? Citeste inainte sa pui etichete. Daca si acolo unde lucrezi tot asa sari si prezinti in memo-uri faptele distorsionate atunci la mai multe „succesuri”
Mafia romaneasca de la nivel inalt este cea care afecteaza economia si a transformat Romania in colonie. Iar mafiotii locali perpetueaza sistemnul corupt.
NU tati, doar ca noi am mai fost in paradisul socialist unde prima faza a fost sa impuste patronii, sau daca nu sa ii bage la inchisoare, sau daca nu la inchisoare -la canal. Si ai vazut cat de bine am ajuns. Alta tara unde patronii sunt infractori si au fost bagati la bulau e Venezuela.
Pentru tine cateva articole iluminatoare cu ce se intimpla cand ii bagi la inchsioare pe aia care produc ceva intr-o tara:
http://www.zerohedge.com/news/2016-02-20/oil-didnt-wreck-venezuelas-economy-socialism-did
http://www.zerohedge.com/news/2015-07-29/meanwhile-venezuela-socialist-paradise-has-arrived
http://www.zerohedge.com/news/2016-02-23/bring-toilet-paper-rebellion-public-patience-venezuelas-socialist-paradise-wears-dan
Eu zic sa te apuci sa faci provizii de hartie igienica ;).
Esti frustrat ca patronii au bani si tu faci foamea in timp ce dormi pe sub pod? Si ti se pare ca esti sarac din cauza ca aia fura si tu esti cinstit ? Eu zic ca in romania de azi, esti sarac din cauza ca esti prost, nu ca fura altii…
Ah, de-asta imi esti. Generatia de tip nou gen sebi guita. Lucrezi la teamnet? Esti vreun manager? Iti pupi sefu ca sa-ajungi un sef mai mic? Ca altfel nu-mi explic gandirea ta de chitros sa dai 2500 ron la programator…dar tu ai pretenti de jdemii ca esti manager si ai invata placa cu un bun manager e ala care deleaga 99% din munca. Pasol nasibir.
Foamea iti da halucinatii…
http://www.craiovaforum.ro/stiri/craiova-oltenia/craiova-uzina-ford-va-incepe-sa-produca-micul-suv-ecosport-in-2017.html
🙂
Articolul merită citit dar are o hibă şi anume că pleacă de la o premisa care în zilele noastre nu mai este adevărată: piaţa liberă. Nu mai există aşa ceva în Europa şi nici în America de Nord. De ceva vreme s-au creat monopoluri gigantice care nu mai lasă loc pentru cei mici. Ceea ce citeam acum 30-40 de ani din Marx şi ai lui privitor la capitalismul monopolist sunt povestioare faţă de cum s-a ajuns astăzi. Luaţi ce domeniu vreţi şi veţi da numai de monopoluri. Doar un exemplu: agricultura şi industria alimentară în USA. Ca să nu scriu prea mult vă recomand să căutaţi filmul Food Inc. – se găseşte uşor are şi subtitrare în limba română (a fost dat şi la HBO).
Corect, din pacate.
Uite neamule, tampenie!
http://fn24.ro/vesti-bune-pentru-contribuabili-reducerea-de-10-la-taxe-si-impozite-se-aplica-pana-la-sfarsitul-lui-iunie/
Dupa ce ca a fost debandada la ghiseele locale de plata ca si in ceilalti ani in aceste prime 3 luni de zile, acum cica se prelungeste cu inca 3 luni! Auziti, bai, guvernantii lu’ peste prajit, dar nu mai bine prelungiti pana la sfarsitul anului toata porcaria asta cu „reducerea”? 🙂
Faptul că au crescut salariile a fost bine pentru că o mulțime de oameni au beneficiat de salarii mai mari. Dacă nu creșteau salariile banii respectivi se furau oricum. Stimularea economiei prin creșterea consumului ar fi bună dacă s-ar consuma produse românești, dar la noi se vând aproape în totalitate produse străine, astfel încât creșterea consumului în România duce doar la prosperitatea economiilor străine.