S400, S500: Sfidarea tehnologica rusa

Operațiunea Desert Storm, cu utilizarea masivă a bombardierelor furtive (stealth) și rachetelor de croazieră, i-a împins pe ruși să redescopere vechiul radar de joase frecvențe, uitate de sistemele de război electronic occidentale. Cercetarea rusă s-a cristalizat în jurul laboratoarelor NNIIRT, creatorul radarului Spoonrest P18, specializate în radare de joasă frecvență (UHF / VHF 30Mhz la 1 GHz), a căror lungime de undă specifică permitea detecția unor F-117 și B-2. Lucrările laboratorului francez ONERA, în cadrul radarului RIAS, demonstraseră deja, spre uimirea americanilor, capacitatea de detecție a acestor platforme de către radarele de frecvențe joase.

P_18-2

                                                                   Spoonrest P18

Departe de a fi o relicvă a Războiului Rece, introducerea procesărilor digitale de tip STAP (Space Time Adaptative Processing) a modificat rapid aceste dispozitive în unele de temut. Adevărata ruptură doctrinară pentru ruși a constat în dispunerea mai multor de radare (aparare stratificata) care funcționează pe frecvențe diferite, variind de la detectarea avansată – mult dincolo de frontiere – cu o rețea de radare fixe și mobile la frecvențe joase, rezistente la efectul de bruiaj și la atacuri de rachete anti-radar, până la ghidajul rachetelor de interceptare.

După ce a dezvoltat mai multe modele de Nevo sau de Oborona, care  asigurau supravegherea 3D și 2D, Moscova are acum radare cu antene active, ca Nevo SVU în VHF, Gamma  DE și Protivnik DE în banda L (1-2 Ghz) pentru a urmări platforme furtive (stealth), rachete de croazieră, vehicule aeriene fără pilot (drone) și AWACS-uri. Sau ca Barrier E, dedicat pentru detectia platformelor cu o amprentă redusă, zburand la o altitudine foarte scăzută, de genul Rafale.

radar Barrier E

                                                                    Barrier E

Este vorba, în primul rând, de a determina o „cutie tridimensionala de căutare”, în care sistemele de apărare aeriană S-300 sau S-400, datorită puternicelor lor radare de achizitie în banda X (91N6E / 96L6E / 40V6MR ), să preia apoi « ștafeta » pentru a urmări ținta înainte de a o neutraliza prin tirul unei rachete, care va fi ghidată în timpul cursei sale de către un alt radar de « angajare » (92N6E).

Multiplicarea radarelor și frecvențelor întrebuințate are ca scop să satureze capacitățile de bruiaj adverse. Desigur, un F-22, cu GBU-39/B SDB ale sale, are ca misiune să distrugă dispozitivul advers de alertă de joasă frecvență în primele minute ale conflictului… cu condiția că poate să se apropie. Mai ales ca rușii folosesc din ce în ce mai mult dispozitive mobile, care complică țintirea, radare pasive și radare bi-statice (unde antenele de emisie și recepție sunt diferite).

În sfârșit, la aceste două rețele automatizate de supraveghere a spațiului aerian, se adaugă un al treilea segment aeronaval pentru detectarea, urmărirea și atacarea oricei surse de bruiaj ESM/ELINT țintind în special capabilitățile de bruiaj ale containerului ALQ-99 al lui F-18 Growler. Integrarea acestei rețele printr-un sistem C4I, valorificând captura unui L3 Com în timpul conflictului din Georgia, în 2008, de către forțele rusești, nu a făcut decât să multiplice capacitățile de reacție ale acestor sisteme, permițându-le să urmărească în timp real desfășurarea forțelor adverse, cât și gestionarea sistemelor de arme și de detecție.

S-400, care are acum radare multi-frecvență mobile cu antene active, (benzi VHF, L, X), se pretinde ca cea mai performanta idee rusă de A2/AD(Anti-Acces/Area Denial) integrând capacitatea anti-balistică moștenită de la S-300 PMU2. În Siria, acest sistem, dotat cu 48 de rachete și capabil să urmărească până la 80 de ținte, interzicea orice abordare la mai puțin 400 km de poziția sa. (N.T. – nu în toate direcțiile, dat fiind amplasamentul bazei de la Lattaquié, parțial mascată de relief) ( N.R. si cel mai probabil nici la 400km raza pentru ca nu exista nici o sursa ruseasca care sa confirme faptul ca rusii ar fi dislocat si racheta 40N6 – cu raza cea mai mare – in Siria)

 

China, care dezvoltă acum propriile sale radare VHF (YJ26, JY-27A, YLC2V …) și chiar OTH (Over The Horizon), inspirat de radarul HF (0-30 Mhz) rus Rezonans-NE, cu o bătaie de mii de kilometri, tocmai a cumparat șase  sisteme S-400.

Dar rușii pregătesc deja desfășurarea lui S-500 în 2017. Departe de a fi o evoluție a lui S-400, S-500 va înlocui pe S-300 (capacitatea anti-balistica)și va fi dedicat în mod specific, datorită timpului de răspuns de 4 secunde (față de 10s pentru S-400 și 90s pentru Patriot), la neutralizarea rachetelor balistice de distanță intermediară de nouă generație, gamei de sateliți în orbită joasă și armelor lansate din spațiu de un HGV, dar și rachetelor hipersonice dezvoltate special pentru a contracara sistemele sol-aer, sau focoasele nucleare așa-zis planante, pe care chinezii le-au testat pe DF-21 și care interzic prezicerea traiectoriilor lor …

 

Utilizarea bulelor de interdicție, ruse sau chineze, se va răspândi în anii următori, mai ales că aceste sisteme dislocabile vor echipa în curând marinele lor, fără ca occidentalii să poată răspunde în mod convențional.

 

Traducere – MirceaS

Sursa: ttu.fr

Note RoMilitary

1- Dupa cum stiam deja, rusii au incercat sa contracareze avansul tehnologic american – in domeniul tehnologiei stealth – prin dezvoltarea unei retele proprii de radare, stratificata, o retea care are in compunere, pe langa radare foarte diferite, pasive sau active si componente mobile sau statice. Rusii au marsat pe o aparare anti-aeriana si anti-racheta stratificata, bazata pe un un sistem national de aparare integrat cu baza la sol (in viitor acesta va fi completat si cu o componenta spatiala). Acesta solutie nu este deloc noua, ea fiind aplicata inca de dinainte de 1991 si reprezinta raspunsul tehnologic rusesc la dezvoltarea noilor tehnologii vestice.

Rusia are ca strategie blocarea unui atac masiv asupra sa, iar mai apoi – in timp si cu multi bani – dezvoltarea de noi tehnologii care sa reduca ecartul fata de Vest si – pe mai departe – ajungerea la paritate si pe zona ofensiva…

2 – Ok si cam acesta este articolul tradus de pe sursa mai sus citata, articol care este mai mult decat optimist in privinta capacitatilor rusesti de razboi electronic si foarte pesimist fata de aceleasi capacitati occidentale, desi pana acum rusii sunt mult in urma americanilor pe mai multe paliere ale tehnologiei militare a viitorului : rusii importa drone, rusii nu sunt deocamdata capabili sa construiasca un avion de generatia a cincea si tot rusii importa sisteme si sub-sisteme electronice de prin Franta si de pe unde mai pot, astfel ca acest articol ar trebui luat in considerare cu destula suspiciune…

Daca mai facem precizarea ca tot rusii abia construiesc niste fregate destul de comune, iar americanii au USS Zumwalt, sau faptul ca F 35 este  patra generatie de avion stealth iar ivanii au fix niciunul, intelegem mai bine realitatea.

3 – Iar China nu poate – am scris asta de „n” ori – sa fie luata in discutie, din punct de vedere tehnologic, in aceeasi fraza cu Rusia si Statele Unite. Cele doua super-puteri se tot „razboiesc” tehnologic de peste 60 de ani, fiecare dintre ele a avut avantaje in fata celeilalte, dar China este inca foarte departe de a sta pe picior de egalitate cu cele doua, o China care inca in „dezvoltare” tehnologii rusesti/occidentale din anii „60 si „70…

 

Dar articolul ne-a placut si este instructiv de citit, mai ales datorita faptului ca nu intodeauna abundenta resurselor (a banilor) face diferenta. Ideile bune vin si daca esti mai sarac, iar URSS/Rusia a dovedit ca poate dezvolta sisteme de arme uimtor de eficiente fara a cheltui pentru asta sume echivalente cu ce au americanii la dispozitie.

Insa, ca de obicei, tehnologia militara este o chestiune pur teoretica, pana cand – Doamne fereste – cele doua forte vor fi fata-n fata.

127 de comentarii:

  1. Nu-mi dau seama daca articolul a fost scris de francezi sau doar preluat dupa Sputnik.
    Aia cu 48 de rachete ale sistemului S-400 instalat in Siria inseamna un batalion complet cu 12 lansatoare, in timp ce in Siria par sa fi ajuns doar 2-3 masini de lansare iar detectia tintelor si dirijarea rachetelor pare sa se faca pe baza sistemelor radar existenta deja acolo sau de catre radarele de pe Moskva (nobody knows ).
    In privinta lui 40N6, toata lumea stie ca e destinata avioanelor subsonice, slab manevriere (AWACS, avioane de razboi electronic, avioane de realimentare) si nu are nicio treaba cu supersonicele de vanatoare.
    Nu bag mana in foc dar un astfel de anunt triumfalist pare sa acopere faptul ca rusii vor renunta pentru moment la ideea superavionului stealth de generatia jdemii: „Uite bai ca le vedem si p’alea pe radare, pentru ce sa aruncam banii aiurea pe avioane stealth.

    • TTU este o grupare de jurnalisti specializati apàrare si industrie militarà, majoritatea francezi, care existà din 1993. În general au articole pertinente si bine ducumentate.

      Articolul acesta era semnat Begin Yuzo. Vàd cà semnàtura a dispàrut acum, de altfel articolele care l-eam consultat ieri nu mai sunt semnate.

      Cât despre T-50, departe de a fi abandonat, radarul AESA a fost lansat în productie de serie, motorul defininiv Idz.30 a început sà fie fabricat, teste la sol prevàzute anul acesta, în zbor în 2017-2018, teste de lansare armament (din calà sau extern) au început sà fie efectuate, iar un nou prototip (T-50-6-2) e gata sà-si ia zborul.

      • N-am zis abandonat, am spus „renunta pentru moment”. Chestie de lipsa de fonduri si de acces la inalte tehnologii din cauza sanctiunilor.

        • eroule ei zic ca nu au renuntat pentru moment
          6-2 spun ca e „phase 2”, cu modificari la aripa si fuselaj

          Motorul am inteles ca nu e gata, sau nu il pot fabrica inca in serie chiar mica si e amanat – aici poate ca le lipseste ceva ce sperau sa cumpere de afara si nu mai primesc, si trebuie sa gaseasca ceva pe plan local si de aici intarzierea

          acuma ce o fi adevarat si ce e sputnik press, cine stie

  2. Care e dimensiunea si mobilitatea radarelor de joasa frecventa ce pot detecta un avion putin observabil in timp util ?

  3. Un pic cam alarmist articolul. Din genul „rusii ne ajung, sariti cu banii sa ii intrecem.”
    Detectia unui avion stealth ii una, furnizare de solutie de tragere ii alta. Acuma nu zic ca planificare proasta poate ajuta la detectare/distrugere de avione stealth, dar nu sunt chiar asa comune.

    Rusi cam de 50-60 ani se chinuie sa isi creeze aceste bastione de aparare antiaeriana – si la fiecare generatie/conflict afla ca nu functioneaza si se apuca sa scoata in modul de panica sistem de aparare spun ei care sunt mult mai stralucitoare decat ce au.

  4. Deci n-au fost ai nostrii chiar prosti cand au decis sa pastreze in dotare P-18 si P-14 pe VHF (parca le-au pus extractoare digitale de date din cate tin minte), avem TPS-77 si FPS-117 pe L, ne-ar mai trebui ceva pe X … si bineinteles ce e mai important 🙂 : ceva cu care sa dam dupa ei cand ii detectam adica in mod clar nu HAWK si Volhov .

  5. Rusii vand si ei catre Us, diverse. Pana la urma ,oricine va ataca Rusia , va muri cu ea de gat. Doctrina lor e simpla. Cu Rusia nu poti face un razboi mic,regional , ci doar un razboi mondial, nuclear si final.

    • Sunt curios ce o sa mai spui cand Rusia va fi obligata sa retrocedeze teritorii luate cu japca din vecini…
      Rusia sapa groapa altora dar ca orice gropar nu se gandeste ca va ajunge tot in groapa… Au mai cazut in groapa in ’91-92, norocul lor a fost chiar USA…da’ pana la urma nu poti miza tot timpul pe noroc…

      • Si cum ar putea fi obligata sa faca asta ? Cine ar obliga-o?

      • Da-mi 3 exemple de teritorii luate cu japca de la vecini, mai recente de 1700. Sa nu te aud cu Crimeea sau alte lucruri de genul.

        Pe langa asta, statele din Europa de Vest au avut toate colonii, pe care dupa ce le-au secat de resurse le-au lasat in voia sortii, exemplu Siria. Eu desenat niste granite cu rigla si gata, avem tari. Toata Africa a fost colonizata si nu te-am vazut vreodata sa le scoti ochii cum le faci rusilor.

        • Iti dau un singur exemplu. Basarabia.

          Nu ma intereseaza tarile din vest eu nu traiesc in africa si nici in siria.

        • Oh da ca frantezii au si avut ce sa mulga din Siria. Daca spuneai Irak aproape ca pareai destept si mai castigai o nota de credibilitate.

          • Nu am nevoie de credibilitatea nimanui, nu sunt aici sa dovedesc ceva. Pur si simplu nu suport persoanele care urasc o tara din motive subiective insa vor sa para ca o urasc obiectiv.

            Am spus exemplu Siria, fiind in actualitate. Exemple sunt nenumarate.

            @Robi, ok, rusii au luat Basarabia, dar vad ca acum Basarabia a devenit Moldova si este o tara care nu se gandeste la o unire cu Romania in momentul actual. Si Hitler (Germania) a luat Franta, candva, si vad ca nu are nimeni boala pe nemti.

            • Draga Xerius, Franta nu are boala pe nemti pentru ca Germania si-a facut autocritica si in scoala germana se invata ca ei au fost aia rai. Cand o sa recunoasca si tovarasii rusi ca au facut cam rau la toti din jurul lor, mai vorbim…

            • Pentru că Germania de astăzi nu mai e cea din 40′, statele vestice de astăzi nu mai au aceleași mentalități ca acum 100, 200, 300 de ani. Finanțarea revoluțiilor din Libia și Siria sau invazia din Irak au fost îndreptate împotriva unor dictatori criminali (nu neg faptul că interesele au fost egoiste). În Ucraina a fost și este democrație (chiar dacă una foarte coruptă), iar rușii au anexat teritorii cum se făcea acum un secol. Urăsc Rusia (și aici mă refer strict la conducătorii ei, nu la oamenii de rând) pentru că a rămas la un grad de gândire imperialist, medieval.
              Iar Moldova nu s-a unit cu România din cauza separatiștilor transnistreni susținuți de Rusia. Uită-te ce se află în jurul Rusiei: numai război, sărăcie, corupție, dramă.

              • Dar Rusia pe cine a invadat draga? Anexarea aceea a fost facuta prin referendum, castigat cu 94%. In rest, nu neg ca in Donbass AU FOST trupe rusesti, insa momentan nu mai vad nici o miscare pe acolo, fara sa vorbim ca teritorial, Ucraina mai are sub control acele zone. Si in Falklands s-a facut referendum, desi argentinienii sustin ca insulele sunt ale lor. De ce de acel referendum nu se ia nimeni?

                • Au invadat Ucraina, Georgia și Moldova.
                  Referendumul din Falkland a fost organizat de către țara gazdă, în condiții de transparență. În crimea, referendumul s-a organizat și a fost supravegheat de cine? De Omulețiiverzistan? Că Ucraina nu mai controla peninsula, iar rușii spuneau că ăia nu sunt oamenii lor. Apropo de dragostea rusească pentru referendumuri, prin Cecenia când o să aibă loc unul?
                  P.S. Eu mă chinui să comentez pentru alții care poate trec pe aici dar nu cunosc subiectul prea bine, pentru a mai limita dezinformarea, că de unde îți primești tu pâinea știu prea bine.

                  • Eu vorbesc strict de anexari. Ce au anexat rusii din Georgia? Din Ucraina, sa zicem ca au Crimeea, care defapt a fost teritoriu rusesc si a fost cedat la betie de unul care voia sa para atotputernic.

                    Pai e clar ca Rusia a organizat referendumul, tara care are interese directe in regiune. In Falkland UK a organizat referendumul, cu observatori din diferite tari prietene. Este exact acelasi lucru. Faptul ca la rusi democratia functioneaza diferit este doar un mic detaliu.

                    • Abkhazia și Osetia aparțin de facto Rusiei. Iar dacă rușii au dreptul la Crimeea, atunci au și nemții sau finlandezii la Kaliningrad sau alte teritorii? Și nu mi-ai răspuns în ceea ce privește referendumul din Cecenia.
                      În Falkland, MB a organizat un referendum pe teritoriul Marii Britanii. În Crimeea, Rusia a organizat un referendum pe teritoriul Ucrainei.
                      P.S. George, Mihai, Răzvan, eu înțeleg că voi încercați să acordați dreptul la opinie tuturor, dar în cazul unor postări în mod atât de evident rezultate de pe urma unei renumerații, consider că poate prea multă libertate strică. Acum, nu vreau să credeți că mă apuc eu să vă dau vouă indicații, doar că nu vreau să se ajungă ca aici să fie precum în secțiunea de comentarii de pe YouTube.

                    • @Marcian. Gata, si mie mi s-a facut greata de acest idiot…

                    • Au ocupat Konigsberg, Karelia, Kurile 🙂

                      Le place cu K…

                • Andrei costin victor

                  Şi in Crimeea erau omuleți verzi ÎNAINTE DE REFERENDUM
                  ŞI ÎN TIMPUL REFERENDUMULUI

            • Pai ai dat un exemplu de actualitate de rahat. Siria fiind vaca de muls pentru cine la ora actuala? Rusia, Iran? Esti istet. Don’t quit your day job just yet.

            • „Moldova si este o tara care nu se gandeste la o unire cu Romania”

              Si din cauza carei tari se intampla asta ? Din cauza carei tari a aparut acolo o populatie rusa ? Ce tara face acolo propaganda ca in vremurile sovietice ?

              Nu suporti persoanele care urasc o tara din motive subiective ? Sa inteleg ca te urasti singur ? Ca mai sus ii urai pe aia din vest. Sau ura asta a ta se aplica doar pentru rusi ?
              sa le dau mu…re rusilor sa nu se constipe

              • Nu stiu ce viziune aveti voi asupra Moldovei, insa populatia incepe sa devina din ce in ce mai indepartata de Romania. Nu vorbim strict de zona de langa Transnistria.

                • Hai, scuteste-ma! (apropo, nu mai folosi IP-uri „saltarete” care le-au folosit si altii ca dupa aia iar incepi sa te oftici ca ce am cu tine, am mai trecut noi prin asta, deocamdata esti inca pe lista de dubiosi…tolerati).

                  Acum, cu privire la bazdagania pe care ai afirmat-o mai sus…mai tii minte Recensamantul din 2014 in RM? Ala in care -potrivit rezultatelor initiale, 56,8% s-au declarat moldoveni, 23,2% s-au declarat romani (la recensamantul din 2004, sub regim comunist, romani s-au declarat doar 2,2 %), 7,6% ucrainieni și 5,46% rusi. La recensamantul din 2004, peste 75% s-au declarat moldoveni, 8% ucraineni, 6% rusi, 4,4% gagauzi.

                  A iesit scandal in presa, s-au speriat muscalii! Asa ca au amanat publicarea rezultatelor finale…si de abia azi, 11 aprilie 2016, BNS-ul din RM a inceput etapa finala de prelucrare a datelor! http://www.deschide.md/ro/news/social/26221/M%C3%A2ine-%C3%AEncepe-prelucrarea-datelor-Recens%C4%83m%C3%A2ntului-din-2014.htm

                  Tu zici ca „populatia incepe sa devina din ce in mai indepartata de Romania”. E o minciuna si o stii foarte bine. Daca ai fi zis insa ca numarul unionistilor este sub cel al statalistilor, mai mergea o asemenea afirmatie.

                  Uite un alt exemplu de apropiere unionista, Hora Unirii pe giratoriul suspendat de la Ploiesti:
                  http://www.deschide.md/ro/news/politic/26217/450-de-primari-moldoveni-%C5%9Fi-au-%C3%8ENFR%C4%82%C5%A2IT-localit%C4%83%C5%A3ile-%C3%AEn-Rom%C3%A2nia.htm

                  Stii de ce? Pentru ca, pe langa caracterul unionist, primarii aia – 450 la numar (din 1680 localitati din RM, adica aproximativ 27%!) – sunt si practici: exista din 2014 in legislatia romaneasca prevederea conform careia localitatile infratite beneficiaza de fonduri de dezvoltare fara insa a mai implica institutiile la nivel central. Adica aia de la Chisinau nu mai pot sa aiba painea si cutitul in privinta „delegarii” acestor fonduri.

                  Asa ca, te rog, nu ne mai insulta inteligenta.
                  Sau ai uitat ce a fost si pe 27 martie, recent?

                  • „450 de localităţi din Republica Moldova s-au înfrăţit cu primării româneşti pentru a putea avea acces la fonduri pentru dezvoltare.

                    „Aceste înfrățiri ar trebui cumva și bugetate în bugetele locale din România. Comunitatea locală ar vedea că ceva bun se întâmplă și asta le-ar da încredere să susțină în continuare direcția proeuropeană a Republicii Moldova. Dacă ar avea în fiecare an 100.000 de euro la bugetul lor suplimentar, credeți-mă, lucrurile vor merge ireversibil spre integrarea europenă indiferent ce va fi în Guvernul Republicii Moldova,” spune Dorin Chirtoacă, primar Chişinău.”

                    Rezumat: Dai banul, ramanem prieteni, nu dai banul, ne suparam.

                    23,2% ti se pare suficient pentru a o reuniune? Adevarat, ai moldovenii, din care sa zici ca jumatate ar vrea o uniune (nu toti care se declara moldoveni sunt si pentru o uniune cu Romania, altfel se declarau romani). Tot nu ai suficient, fara sa tinem cont de interesele meschine care vin de la Moscova (ca vin, nu contest, dupa cum a zis si Friedman, Rusia are nevoie de Ucraina, Moldova, Belarus, etc pentru „buffer-zone”, care le-a salvat fundul de foarte multe ori, pe parcursul istoriei) si de coruptia din Moldova, care se duce unde ii convine mai mult si de unde ia banul gros, iar daca noi nu ne descurcam cu coruptia, ce sa zicem de Moldova? Dupa cate vezi, la recensamantul din 2014 se declara si mai multi rusi + ucrainieni. Cum argumentezi asta? Imigreaza rusii si ucrainienii in raiul moldovenesc sau pur si simplu s-a schimbat gandirea?

                    Legat de IP, nu stiu ce IP-uri saltarete vezi. Scriu mereu de pe acelasi IP.

                    • Confuzi procentele initiale de ucrainieni si rusi din 2014, apropiate fata de 2004, cu numarul real – per se – al acestora si cetateniile acordate intre timp, coroborate cu schimbarea paradigmei de numarare (elementul nou numit populatie „stabila”).

                      Cat despre platirea „prieteneasca” a celor 450, asa cum o numesti tu, e nimic in comparatie cu ce trebuie sa faca Rusia pentru a mentine financiar gaura aia neagra numita „Transnistria”.

                      Si da, ai grija la IP-uri, din primul moment in care ai inceput sa repostezi „umil” (fara sa faci valva) cu Xerus-Xeres-Xerius, te am in vedere, ca intotdeauna, astia „dubiosi” aveti obiceiul prost sa „recidivati” cu aceleasi aiureli.

                • Nu e nici o viziune, e realitatea 🙂
                  Si nu e aia in care R. Moldova nu are nici o treaba cu Romania. Are din ce in ce mai multa, inclusiv economic. Si Transnistria la fel!

            • @Xerius
              -Bunicul meu impuscat miseleste de rusi in colaborare cu jandarmi romani in fata familiei pt simplul motiv ca nu voia sa dea cele 10 ha de teren arabil colectivului ti se pare un motiv subiectiv? Exact in ’47 dupa ce revenise de pe front dupa aproape 5 ani cu multiple rani si schije in corp… Ca bunicul meu au fost multi romani impuscati… In anii ’90 familia a mai recuperat exact jumatate din terenul confiscat, nimeni nu a recunoscut animalele / granele si utilajele furate cu ocazia asasinarii bunicului meu…
              -Tezaurul romanesc ti se pare un motiv subiectiv?
              -Basarabia si teritoriile romanesti luate cu japca ti se par tot un motiv subiectiv?
              -Implicarea URSS in Lovilutia romaneasca si nr de morti exagerat de mare dupa 22 decembrie ’89 ti se pare tot un motiv subiectiv? Candva se vor desecretiza multe dosare ale Lovilutiei, atunci o sa vedem cu adevarat cine au fost cu adevarat „teroristii care trageau din toate pozitiile” asa cum se exprima primul emanat al tarii… Poate ni se spune si noua cand au plecat cu adevarat din RO comandourile rusesti… Raspunsuri gen „Securitatea si armata au omorat intentionat dupa 22 dec ’89” nu bat cu dosarele ascunse publicului ….
              Ori acum ori mai tarziu Basarabia va reveni ca parte componenta a statului roman, chiar daca multi ca tine pun betze in roate pe toate partile…
              Voiai 3 exemple de rapturi teritoriale dupa 1700…
              -Basarabia este primul exemplu care imi vine in minte
              -Osetia 2008
              -Jumatate din Polonia cu ocazia atacarii Poloniei de catre Germania WW2…
              -Finlanda WW2… 10 % din teritoriu…
              Observi ce subiectiv sunt?

              • Mai, eu nu zic ca rusii sunt sfinti, eu spun ca nu sunt chiar atat de negrii pe cat par si ca occidentul are si el pacatele lui.

                Uite, de ce nu urasti Belgia, pentru cele 10 milioane de congolezi?
                De ce nu urasti Germania, pentru Auschwitz?
                De ce nu urasti toate fostele imperii care au profitat de pe urma coloniilor?

                Despre Basarabia parte componenta a statului roman, nu stiu ce sa zic. Timpul trece, lumea se detaseaza. Daca va exista, dar nu in viitorul apropiat, ne vom unii cu o tara cu care vom avea putine lucruri in comun. Pe langa asta, Basarabia este, cel putin pe hartie, stat independent.

                Osetia pica, s-au batut dar nu au anexat nimic.
                Polonia ramane, au furat o parte semnificativa din ea, care chiar nu era a lor.
                Finlanda ramane si ea, dar acolo situatia este mai complexa.

                Hai sa vedem si ce este in curta ailalta, sa fie.

                1) Cipru, ce cauta turcii acolo?
                2) Algeria, de ce s-au batut francezii pe-acolo?

                • Belgia, problema lor cu Congo.
                  Germania, treaba lor cu Evreii.
                  Franta si Anglia, problema lor cu coloniile.

                  Moldova, problema NOASTRA cu Rusii.

                  Ar fi culmea sa am eu boala pe Turci acumca fac ei ce fac in siria sau. Asta va fi problema lor intre ei acolo.

                  • @zoro exact. asta cu uite si ailalti au facut x,y,z este o tactica clasica de manipulare prin distragerea atentiei.
                    Pe noi ca romani ne intereseaza rusia si basarabia nu congo si cuba.

                • Stramosii vostri mongoli au omorat zeci de milioane de oameni, cel mai mare macel din istorie.
                  Denumirea de Rus vine de la Kievan Ros, si se refera la vikingii care au intemeiat un imperiu cu capitala la Kiev. Actualul teritoriu al „rusilor” era in zona cu popoare mongole, nu facea parte Imperiul Kievan si zona de de civilizatie europeana. Termenul de „rus” e furat de la ucrainieni, dupa ce acestia au cazut sub asaltul mongolilor (suna familiar, ganditi-va la al doilea razboi mondial, ultima invazie barbara a Europei), si primii vostri knezi erau colectori de taxe pentru stapanii mongoli. Asa ca de ce nu va mutati voi kururile voastre galbene rezultate din tarfe rusoaice si violatori mongoli peste Urali, inainte ca urmatorul asalt european sa o faca. Cavalerii Teutoni, Carol al Suediei, Napoleon, germanii, toti au incercat sa curete Europa de voi, si de fiecare data v-au macelarit cu milioanele. Poate e o idee inteligenta sa eliberati Europa de prezenta voastra inainte ca urmatorul asalt sa mai rada inca 10-20 milioane dintre voi…

              • sa stii ca nu sovietici neau iau obligat pe politicieni sa ne ia terenurile , in polonia nu se luau terenurile de la oamenia

                • Si tu…. @pac pac???
                  Pai si „politicienii” aia din ’47 nu au venit cumva calare pe tancurile rusesti?

                  • Lasa-i in plata domnului. Iti racesti gura de pomana cu ei. Nu vezi ca ei o tin una si buna: rusii sunt sfintii coborati din icoane si restul lumii are ceva cu ei, sarmanii! De-ar ramane pe lume atatia rusi precat am botezat eu.

            • Ptr Xerius (si pentru toti rusofilii):

              Buna alaturarea Germaniei lui Hitler cu Rusia lui Putin..nu prea te-ai gandit la asta… eu unu nu as fi venit cu un asemenea argument.

              Eu zic sa nu ne ducem asa departe pe la 1700..ca pe la 1700 americanilor le dadeau tuleile…si chiar si asa iar nu te ajuta istoria.Citeste-o.

              Sa revenim la zilele noastre..pentru ca memoria omului e scurta.., sa revenim la epoca moderna..dupa al doilea razboi mondial, cand incepem sa avem pretentii de la tari, cand credem ca am coborat cu totii din copaci , nu mai mancam banane si suntem natiuni egale….Ce au facut onor dvs. rusii cu jumate de Europa si ce au facut americanii cu cealalta jumatate?
              Care era nivelul celor 2 Europe la finish line in `89 ?
              Diferenta de cel putin 30 de ani cel putin dpdv social, economic, mental etc.

              Si iti mai zic ceva: nici o tara care a stat sub mantia rusilor nu a progresat cu o singura exceptie ,Mongolia: i-au luat pe mongolezi din epoca feudala si i-au dus in socialism..de nici acuma nu mai stiu saracii pe unde se afla.
              Au avut timp rusii jumate de secol sa demonstreze care sunt beneficiile de a fi aliati cu ei.Nada, niente, canci , zip, nimic, zero barat.
              Toate tarile care sunt aliatii Rusiei au presedinti pe viata sau semidictaturi…vezi ,,-stanurile ” ex sovietice, Iranul , Siria , Cuba , Coreea de Nord, Venezuela…

              Ca sa fiu plastic..Rusia este ca un stejar la umbra caruia nu creste nimic.Creste doar el.

              Si te rog sa nu imi vii cu argumentul ca aia erau URSS , comunisti si astia sunt altfel.
              Istoria recenta ne demonstreaza ca nu sunt altfel.Rusia a fost la pamant 25 de ani..de asta unii mai tineri au impresia ca Rusia e sfanta nu a facut nimic si nici gura nu-i miroase.Rusia trebuia tinuta la pamant. O Rusia puternica nu e de bun augur pentru planeta asta.CV-ul ei ne-o demonstreaza.

              Asta nu inseamna ca cei din partea cealalta sunt niste ingerasi…dar ii prefer oricand.

              Anyway…nu suport Rusia si basta.Ca sa fie clar.Nu o consider vreun model de urmat.Nici una din Rusiile de la infiintare si pana in prezent.

              • Am si eu o intrebare. Stie cineva cum am recuperat partea de Transilvanie ,facuta cadou Ungariei de catre Hitler?
                Vis-a-vis de Polonia, verificati hartile dinainte si dupa WW2. Au iesit destul de bine, zic eu.

                • Deci Pactul a fost un bine facut umanitatii si noi suntem in continuare niste „mititei” nerecunoscatori Germaniei naziste si URSS-ului pentru geniul de care totusi care au dat dovada?…sau cum?..explica-te, poate nu inteleg eu ce vrei sa sustii…

                • Zici tu ca au iesit bine hartile…
                  Da’ io* te intreb cu ce ocazie a facut URSS si Germania cartile (hartile)?
                  Ca io* nu imi aduc aminte sa-i fi invitat cineva din RO sa redeseneze hartile?
                  Exact cum un ceapcea de la coltul strazii vine cu punga de seminte in mana si se baga cu forta in apartamentul tau si brusc hotaraste el ca una sau doua camere apartin de fapt altcuiva, in conditiile in care legea spune altceva…
                  Deocamdata Germania si-a invatat lectia si a incasat omorul, 8serv totusi ca fostul URSS si actuala Rusie are nevoie de lectia Germaniei ca sa isi dea seama ca nu are ce cauta pe teritoriul altora sa imparta cum vrea ea…
                  De aia zic ca este nevoie ca Rusia actuala trebuie sa fie redusa la 10 Km² ca sa invete odata pt totdeauna sa nu se mai amestece in treburile vecinilor…Doar vreo 500 de ani are nevoie Rusia ca sa plateasca toate pagubele provocate vecinilor in ultimii 200 de ani… sa vedem ciolovecilor o sa va convina sa munciti 500 de ani ca sa platiti pagubele provocate vecinilor? Sa vedem daca dupa 500 de ani mai aveti in scafarliile alea imbibate cu votca idei din astea de a imparti ce nu este al vostru…
                  Verdictul istoriei? Sunteti condamnati 500 de ani la 10Km² in jurul Kremlinului…

                  • Totuși „Proiectul Rusia” nu-i plan rusesc. Începînd cu Holstein-Gottorp-Romanovii și modernizarea Rusiei, mai toată elita nu-i rusă.
                    Rusul de rînd nu cred c-a vrut nici imperiu nici comunism. Ca să le facem dreptate, ar trebui să-i numim pe cei din actuala Rusie pe care-i mâncă-n c-r pe unde n-au ce căta, muscali (de la moscoviți, cred)

                • @Nova da, am trimis Armata Romana sa o recupereze, asta dupa ce s-a retras glorios de acolo cu vreo 4 ani inainte.

                  PS: daca era Rusia asa buna, de ce a semnat un „contract” secret cu Germania prin care era de acord – printre altele – cu anexarea Transilvaniei ? Adica eu iti fur telefonul si patru ani mai tarziu te las sa ti-l recuperezi, deci sunt om bun.

                • @nova Tatuca Stalin a vrut sa-i pedepseasca pe unguri, el nu a fost de acord cu ramanerea fasiei aleia de pamant la unguri dupa ww2. Sa nu uitam ca putea foarte usor ramane deoarece aliatii vestici nu aveau nici un fel de interes.

                  @sorin2, cum ar putea o tara invinsa sa intreprinda singura actiuni in vederea recuperarii unui teritoriu fara nici un strop de diplomatie involved? asa din patriotism? am plecat noi de nebuni sa ‘ne luam tara inapoi’ si Aliatii se uitau la noi si faceau pariuri care bate :))

                  @xerius mi-e mila de cei care sunt saraci cu duhul si sunt rusofoni, ii las in plata Domnului, insa mi-e scarba de cei care au ceva cunostinte istorice chiar daca vagi…si sunt rusofoni. Rusia e cancerul lumii ..

                • @Flinstone

                  Nova a intrebare cum am recuperat Transilvania, insinuand ca Rusia a recuperat-o pentru noi. De fapt armata romana a fost aia care a luptat pe front, doar la Oarba de Mures au murit 40 000 de soldati si aia nu erau rusi. Romanii au fost in fata, si de altfel cam la fel si in Ungaria si Cehoslovacia.

        • Auzi amice, ce-ar fi sa plimbi ursul pe alte site-uri, auzi la el:,,dă-mi trei exemple de teritorii luate cu japca……,,

        • Mai xerius, pune mâna pe carte că te faci de râs. Cuceriri ruseşti după 1700:
          – toată zona Caucazului;
          – actualele Kazahstan, Uzbekistan, Turkmenistan, Uzbekistan, Kirghizstan;
          – Manciuria de nord cu Port Arthur;
          – extremul Orient, cu ieşirea la stramtoarea Bering;
          Nu mai reiau despre cuceririle din Europa pentru că le-a enumerat cineva deja.

        • Draga d-le, si Ardealul a fost sub Ungaria vreo 500 de ani si nu au renuntat. Poate fi si de la 1600 luat cu japca un teritoriu, nu inseamna ca e al lor. Si una e sa colonizezi pt resurse alta e sa stramuti populatii . Adica, aplica ” dezbina si stapaneste”. Basarabeni trimisi in Siberia , siberieni adusi in Basarabia. Rezultat: ai produs un conflict pe care doar trebuie sa-l domolesti ori intetesti – cum ti-e vrerea. Si de ce nu Crimeea?

        • Ai auzit de insula Sahalin si inca niste insule si teritorii chineze de pe Amur?, Ai auzit de insulele Kurile si inca cateva de la Japonezi?, Nu mai zic de Kaliningrad, unde sunt precum SUA in golful porcilor Guantanamo in Cuba? Totul e o chestiune de tip pana cand vor fi luate inapoi de proprietarii de drept! Cum e posibil ca o tara de 145 mil de locuitori sa detina un teritoriu cat un continent? cand altii sunt sute de milioane pe un teritoriu cat al Romaniei e strigator la cer! Simplu ca buna ziua un razboi nuclear intre China si Rusia, unde rusii dau cu tot ce au si chinezii la fel! Cati chinezi vor muri? 500mil sau 900mil? tot mai raman cateva sute, mai multi si decat americanii dar cei 145 mil de rusi?, vor disparea precum aztecii!

  6. Eu, n-as fi asa de ferm in aprecieri in ceea ce priveste Radiolocatia si alte sisteme de arme rusesti.
    Deocamdata, cand privesc pe You Tube, vad cum sisteme rusesti, antitank, distrug tancuri americane M1A1 si M1A2 in Yemen.
    Ba mai era un domn care tot incearca sa demonstreze, tot pe acest site, ca armele germane de infanterie, G33 parca, sunt mai bune decat Ak -ul rusesc. Personal nu cred acest lucru, mai ales ca G 33 costa cam trei mii de euro, iar AK daca urca la 400 – 500 de euro, iar efectul omorator la distanta mare este mai bun la Ak.

  7. Off topic:

    http://www.evz.ro/janes-defense-arunca-bomba-arme-rusesti-din-romania-trimise-de-americani-rebelilor-sirieni.html

    Romania si Bulgaria implicate in furnizarea de arme catre rebelii sirieni….via SUA! 🙂 In memoria lui Ceausescu, probabil! 🙂

    PS Se pare ca acordul ala de incetare a focului in vedere negocierilor de pace de la Geneva, nu e altceva decat o binevenita pauza de reinarmare, regrupare si odihna pentru combatanti. Si din partea rusilor si a occidentalilor. Un fel de…..hai sa luom o pauza sa ne tragem sufletul si o luom de la cap mai incolo!

    Sa mai faca si soldatii un dus ceva, sa mai manance o maslina sau o shaorma cu detoate! 🙂

    • Foarte bine daca vindem vechiturile… Cu ocazia asta poate cumparam in locul celor vandute ceva mai bun… Si rusii si chinezii vand la greu tuturor… nu vand de ce noi nu am vinde… Ori este piata doar pt cioloveci…

      • Da, pentru amandoi cioloveci (americanii si rusii). Noi nu vindem din productie propie, nu fabricam nimic, stai calm. Noi vindem din depozite, ce avem de la cioloveci, cand eram prieteni cu ei (de parca acum cei de la putere au vreo problema cu ei).

  8. eu nu ma pricep dar este evident ca americanii au avioane invizibile nu putin vizibile cum scriu unii altfel n-ar fi investit mii de miliarde de dolari,rusii faq ce stiu cel mai bine dezinformeaza.investec acolo unde e mai ieftin si mai usor de construit armele nucleare.

    • Remember Serbia, F117, Zoltán Dani?

      • Numai avionasul ala inainte sa fie doborat a zburat vreo 40 de misiuni in Yugo. Vrei sa catadicsesti o apreciere la cate misiuni a zburat escadrila aia de F-117? Asta ar da o perspectiva statistica cat de cat. Sau hai sa mergem un pas mai departe. NATO a zburat 34.000 de misiuni deasupra Yugoslaviei pierzand 2 aparate de zbor: sus numitul si un F-16. Ne faci si noua o apreciere statistica pufi?

        • „au avioane invizibile nu putin vizibile”.

          Nu ma refer la nimic altceva. Ma refer doar la faptul ca nu sunt invizibile, ci putin vizibile pentru ca au fost doborate. Daca erau invizibile nu mai erau doborate.

          • Termenul corect este „low observable” sau „low observability” invizibil nu exista. Faptul ca cioroplinele alea au continuat sa zboare dupa incidentul lui peste prajit ar trebui sa-ti spuna ceva. Rezultatele ulterioare le stim cu toii: nicivo, ninte, nada, canci.

            • Eu doar i-am dovedit initiatorului ca nu sunt invizibile. Nu contest calitatile lor, dar invizibile nu sunt. Tot pot fi gasite. Daca ar fi fost invizibile complet, nu s-ar fi intamplat incidentul din Serbia.

              • Asa mai @Xerius, fa-ti numarul si zi-o si p-aia cu SU-24 care l-a „orbit” pe US Donald Cook 🙂

                • De ce „mancati maro” aiurea? Eu m-am referit la fapte reale, care s-au intamplat. Aia cu Donald Cook este vrajeala, insa faptul ca avioanele americane stealth nu sunt invizibile este o certitudine, ca dovada incidentul din Serbia.

              • N-ai dovedit nimic! Sa spun altfel, a fost exceptia care confirma regula. Oare nu si-au trimis rusii cele mai cele sisteme contra, pro si anti, si au facut un rahat? Chiar cel ce-a doborat avionul a recunoscut ca a fost o lovitura norocoasa.
                Altfel, pare ca simpatizezi cu ursu, sa-ti fie de bine ca altfel nu ai gasii atatea scuze rusnacilor si suparat ca nu-i injuram pe francezi, par example.

              • pai daca sunt vizibile putin tot aia e se vad care mai e SPIRU?

      • Cred ca it ifileaza lampa…
        Tu nu ai habar despre incident si despre ce anume s-a intimplat…

  9. oricat de antirusi am fi nu cred ca nu apreciem anumite arme dezvoltate de ei: SU-35, KA-52, S-400/500 si inca vreo 2-3.

  10. Hmm, sper ca nu se vor prinde ivanii ca nici de acele radare nu au nevoie, F22 se vede cu ochiul liber!

  11. Problema radarelor ruse este totusi luatà în serios de generalul Gorenc, care este, scuzati putin, seful US Air Force în Europa:

    „Russia’s development of increasingly far-reaching weapons and radar continues to pose challenges to the European theater”, Gorenc said during the event.

    “From the Barents to the Baltics to the Black Sea now to the Mediterranean, we see a continual movement of the development of modern, long-range, layered surface-to-air missile systems that would counter and create uncertainty for freedom of movement in the areas covered by those systems,” Gorenc said. “Those systems extend far into territory that could adequately be described as self protection.”

    Dar americanii nu se sperie asa usor, vor trimite anul acesta douà F-35A si douà F-35B la saloane aeronautice.

    Asked whether the F-35’s appearance at the UK air shows this summer is part of the deterrence equation, Gorenc said: “Yes.”

    Si argument masiv, F-35 este o realitate, chiar ginerele lui zboarà pe el:
    „To actually see it, I think, is an important step in the procurement of that airplane and a reinforcement that what we have is real,” Gorence said. “It’s real, we have thousands of hours already, in fact, my-son in-law flies F-35s, so it’s real.”

    http://www.defensenews.com/story/defense/air-space/2016/04/06/f-35s-uk-debut-warning-russia/82668534

    • Pai si ce vroiai Mircea sa spuna un general USAF, mai ales in aceasta perioada cu taieri de buget 🙂 ?! „Uite domne ce radare au rusii ( ca daca zicea de avioane nu-l credea nimeni 🙂 ), dati-ne si noua ceva dolari sa mai facem una alta”.

  12. Vad ca este o polemica despre iubirea pentru Rusia si occident, parerea mea este ca ar fi bine sa avem o Rusie puternica si bine inarmata(oricat de mult am uri-o din motive temeinice) alaturi de un occident puternic, ferm, care sa renunte la duplicitate, cu o politica foarte clar definita. Am vazut ce a insemnat lumea unipolara de dupa 1991 si nu cred ca a fost spre binele umanitatii. Competitia cu URSS a fost benefica pentru occident iar mare parte din drepturile si libertatile castigate dupa 1917 se datoreaza si acestei competitii. Este binevenita si China in club, asta pana cand umanitatea va deveni o civilizatie planetara(in viitorul star-trek:)))

    • Pai pana acum cum a fost Rusia? Puternica si inarmata… si toti vecinii Rusiei au avut de suferit datorita faptului ca Rusia a fost „puternica si inarmata”….
      Ti se pare cumva ca Rusia a renuntat la vechile pretentii imperiale? Mie nu mi se pare… Asta inseamna ca vecinii Rusiei vor avea parte in continuare de jaf, sange si macel… Pentru asta ai nevoie de o Rusie puternica?

      • Exceptand al 2-lea razboi mondial unde am avut un occident slab, facut bucati si luptandu-se unul cu celalalt, remarca ta mi se pare lipsita de fundament istoric. Poate ma insel, discutia ramane deschisa,este doar o parere.

        • si sutele de mii de romani victimeale ciumei rosii nu reprezinta un „fundament istoric”?

          „…240 unitati de detentie, intre care 44 penitenciare, 61 locuri de ancheta, depozit si surghiun, 72 lagare de munca fortata, 63 centre de deportare si domicilii obligatorii, 10 azile psihiatrice cu caracter politic …”

          //––––––––––––––

          Intr-un studiu introductiv la o culegere de sentinte din arhiva AFDPR Iasi era avansata cifra de 549.000 condamnati politic (cu o medie de 5,5 ani). Ea rezulta dintr-un esantion relativ redus de sentinte. O cifra mai apropiata de adevar poate fi dedusa prin raportarea numarului mediu de persoane cuprinse intr-un dosar penal politic (cinci) la numarul de astfel de dosare identificate cifric in momentul actual: 118.000 (comunicate de presedintele AFDPR, Constantin Ticu Dumitrescu). Cifra de cca 600.000 pare, astfel, cea mai plauzibila pentru actualul stadiu al cercetarilor. Iar cifra internarilor administrative (estimata la o treime din numarul condamnarilor juridice) se ridica la 200.000.

          Adaugandu-i pe taranii condamnati pentru delicte mascate in „drept comun” (neplata cotelor, sustragerea de la treieratul pe aria gospodariei colective, refuzul inscrierii in aceasta), pe prizonierii din perioada 23 august – 13 septembrie 1944, ca si pe sutele de mii de deportati, stramutati, evacuati, pe detinutii din „domiciliile obligatorii”, pe basarabenii si bucovinenii repatriati cu forta in URSS, ca si pe cei 520.000 tineri fortati sa munceasca in „armata cenusie”, pe zecile de mii de „frontieristi”, pe femeile decedate din cauza politicii demografice, cifra victimelor directe ale represiunii comuniste se ridica la 2 milioane. Daca adaugam victimele indirecte (membri de familie care au suferit discriminarea sociala), atunci suma globala a celor reprimati creste de 3-4 ori, ajungand la jumatate din populatia tarii, cifrata in anii 50 la 16-17 milioane” (id., pag. 62). Cutremurator tablou! Daca extragem din cei enumerati in ultimul paragraf, in cuantum imposibil de precizat dar care categoric au trecut prin puscarii si lagare, pe frontieristi, tarani, prizonieri, ca si multi „repatriati”, numarul total poate atinge, chiar estimand cu prudenta, milionul!”

          http://www.romanialibera.ro/aldine/history/cate-victime-a-facut-comunismul-in-romania-115213

          bai rusnacilor, manca-vas io ficatzii… cu o tzara de sange, ca asa se face in Ardeal cand tai porcul…

          • Nu ai inteles nimic din ce am spus eu iar ultima replica e cel putin penibila. Gandeste chestia asta si din perspectiva unuia care nu este in blocul rusesc asa cum ne place sa credem ca suntem acum spre deosebire de anii trecuti si te rog sa tii cont si de remarca occidentului puternic, nu mai veniti cu argumente din al 2-lea razboi mondial unde occidentul s-a luptat cu occidentul lasand URSS sa-si devoreze prietenii si dusmanii

          • Adauga , te rog , si concentrariile masive pentru Casa Poporului, Ministerele, Canalul, blocurile, minele, agricultura si dracu mai stie ce. Ca doar asa se cladea ” Romania Moderna” si adusa pe „noi culmi de civilizatie si progres „. Astea au fost dupa ce „politicii” si-au dat duhul, dar sa nu uitam.

            • Am văzut Casa Poporului vara trecută. Am ieșit mîndru că-s român.
              Mai mulți străini decît români, pentru că, nu-i așa, ieste o „monstruozitatea ce trebuie dărîmată”, toți cu gura căscată. Păcat că actualul regim nu-i în stare nici măcar să aibe grijă de ia…dacă nu iese d-un gheșeft nu merită deranjul.

              • @Calin : http://www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Actualitate/Stiri/Palatul+Parlamentului+consuma+cat+doua+mii+de+locuinte

                Parlamentul consumă anual peste șase milioane de kW/h, cât două mii de locuințe, și peste 12.600 de gigacalorii, aproape cât o mie de locuințe, și aproximativ 140.000 de metri cubi de apă pe an, cât 1.150 de locuinţe.

                Tot acest consum greu de imaginat costă Palatul Parlamentului, anual, 1.600.000 de euro.

                asta in timp ce mamele si pruncii nou-nascuti din sectiile de neonatologie stau la un loc cu soarecii si sobolanii!!! e vba de copii nou-nascuti!!!!

                mai esti mandru?

                • Curățenia-ntr-un spital, sau oriunde altundeva, nu ține seama nici de buget, nici de lipsă angajați, ci de rea voință. Cei ce lucrează la spitale, e la postar și femeie de servici, la medici și asistente, ar trebui s-o facă mai ales din vocație, nu pentru a se căpătuii. Ce-i greu să pui mâna pe-o mătură.
                  Legat de costuri, 2 lucruri îmi vin în minte:
                  1. De obicei, din orice contract șpaga-i minim 30%. De multe ori ie binișor jumate. De bună seamă nu numai la noi.
                  2. Mark Twain: avem minciuni, minciuni sfruntate și statistică.

                  • da, dom’le asa-i…

                    atata numa ca acea cladire unde era sectia de neonatologie statea sa se prabuseasca, subsolul era inundat , era plina de igrasie, usile erau din 1900 toamna si nu se inchideau… mobilierul vechi samd…

                    astea nu le faci cu matura, nu tine de cat de mult vor aia sa faca curatenie samd

                    astea tin de vointa alora ce stau acolo pe unde ai fost de ai iesit mandru!

                    eu sunt mandru ca sunt roman ca si medicul ce a asistat la nastere si care nici macar nu a pomenit de spaga, un om in varsta dar drept ca bradul! si fara bemveu ca aia de acolo de unde ai iesit mandru

                • @raster
                  1,6 milioane euro pe an?! Incredibil…! Uite unde se ducea banii sanatatii!
                  Bre, bugetul anual al sanatatii e undeva la vreo 7 MILIARDE de euro! Daca sistemul e de rahat trebuie sa se vada ce se face cu banii astia, nu se rezolva nimic daca se vine cu vrajeli gen jos catedrala, jos palatul parlamentului, lui Dumnezeu ii place lemnul si spatiile mici si alte frectii populiste.

                  • bre oameni buni tot nu v-ati prins! nu e vorba de jos palatul parlamentului, e vorba de lipsa de solidaritate! e vorba de principii!

                    cum sa rezolvi problemele majore, daca tu nu esti in stare sa faci naibii, receptia cladirii!!! ( da, nici pana acum n-au facut-o)

                    „trebuie sa SE vada” „ar trebui sa SE faca”

                    in stilul asta nici peste 100 de ani nu o sa fie nimic de capul tzarii asteia. si nici al poporului. de ce crezi dumneata ca au plecat atatia din tara? DOAR din cauza politicienilor? DOAR din cauza sistemului?

                    OARE?

                    • @raster
                      Principiul e ca daca ceva nu merge bine in sistemul de sanatate trebuie intrat cu „buldozerul” in acest sistem, nu legata chestiunea de alte domenii fara legatura directa.

                      Romania e o tara mica si saraca. Asta nu inseamna ca nu trebuie sa aiba monumente, cladiri frumoase si impunatoare, ci doar bordeie, „lemn si spatii mici”…

                    • @Vector
                      lasa, domnule, aia cu lemnele ca aia sunt pe langa… ala cred ca habar nu are sa bata un cui in lemn da’ se da mare cu chestii la moda. si habar nu are de ce sunt bisericile de lemn din… lemn! ca nu ni s-a dat voie sa le avem din piatra ( ma rog, caramida etc)

                      si aici sunt de acord cu tine, suntem o tara mica si saraca, tocmai din cauza alora in care trebe intrat cu buldozerul… in fine… nu are rost sa abuzez ca si asa am facut la offtopicuri de cred ca am numa puncte negre pe tabelul moderatorilor, va salut pe toti cu inima romana!

                • raster
                  12 aprilie 2016 at 11:23
                  Acum nu exagera si tu ca mausoleul ala a fost facut de la gura noastra de nea Nicu. Daca nu-l intretinem se alege praful de el si ar insemna ca suntem tampiti de-a binelea. Bani s-ar gasii ca-s gauri destule: de ce nu s-ar anula toate privilegiile revolutionarilor? Si problema e ca si rezolvata. Dar nu, acolo e o masa de manevra tare buboasa si nimeni n-are curajul ca se apropie de ea. Boc a incercat si s-a lasat cu demiterea.

              • praful si pulberea sa se aleaga de mausoleul ala,scuipat pe obrazul romanilor.

                • cum sa ceri drepturi de autor pe hidosenia aia nord coreeana facuta din sacrificul unui popor chinuit?!

                  • Exact, unii sînt mîndri după ce ies din ea dar nu-i întreabă și pe cei care au avut case acolo unde e construită și care au fost goniți din ele pentru mizeria aia. De resursele imense cheltuite pentru a fi construită în timp ce stăteam pe frig și pe întuneric, în timp ce orice căcat care în lumea normală la cap era ceva banal la noi stăteai la cozi sau, dacă aveai cunoștințe, luai pe sub mînă.

  13. Cearta asta-mi aduce aminte despre certurile de cînd ieram mici: care formație-i mai bună. Abba sau Boni-em.
    Dar dacă capitalism și comunism sînt două fețe ale aceleiași modene? Din păcate pentru noi, pentru cît de ușor de prostiți sîntem, aceasta părere lămurește tot ce s-a-ntîmplat.

    • La astfel de certuri exista un singur raspuns: DA! 🙂

      • Cred că-i de ținut minte mai ales că cele de mai jos au fost scrise chiar după ce s-a gătat al 2-lea război mondial, de fostul șef pentru politică externă al lui „The Times”, cel britanic, Douglas Reed.

        „The plan I think is the old one of world dominion in a new form. The money power and the revolutionary power have been set up and given sham but symbolic shapes, (Capitalism or Communism) and sharply defined citadels (America and Russia). Such is the spectacle publicly staged for the masses, but what if similar men with a common aim secretly rule in both camps and propose to achieve their ambition through the clash between those masses? I believe that any diligent student of our times will discover that this is the case. ”

  14. Woow. Un articol despre rachete AA rusesti si a sarit mustarul unora care stau prost cu nervii. ? Ce rau trebuie sa fie cand esti prizonierul unor limite de gandire, care nu doar ca te tin captiv, dar te mai si chinuie de rabufnesti cand vezi opinii contrare. ? Sa fii antirus si sa intelegi din asta ca trebuie sa fii proocciidental, asta inseamna sa nu te duca prea mult capul, ma scuzati ca spun. Pentru ca bunicii nu stiu ce au patit din cauza rusilor ii pup in cur pe europeni. Pentru ca admir cultura rusa, urasc implicit cultura occidentala. Probabil inzestrarea genetica e cea care genereaza astfel de comportamente „echilibrate”. ?

    E un spectacol total: unii intreaba pueril ce rau au facut rusii in ultimii 100 de ani ? altii uita ca europenii au fost la fel de cruzi in ultima suta de ani. Ca sa nu mergem mai in trecut, sa cercetam istoria tuturor.

    E egalitate, relaxati-va, nu e nimeni mai patriot daca e anti sau pro ceva. Si nici a fi patriot nu e „chintesenta” existentei umane precum cred unii.

    • @Doru: Asta-i ca si cum i-as spune unuia: „Ba, fii tolerant, ca daca nu, iti sparg fatza!”

      Pe de alta parte, domnule, sa stii ca m-ai facut CURIOS: explica-mi te rog frumos, cum e cu limitele de gandire? Sa inteleg de aici ca gandirea dumitale nu are limite? A mea are, sunt constient, dar poate ma ajuti, concret, sa transced.

    • „Pentru ca bunicii nu stiu ce au patit din cauza rusilor” – cam lipsa de respect, nu crezi? Pentru milioane de morti, torturati, intemnitati etc. Pentru 1/3 din teritoriul tarii furat, 2 milioane de afectati la noi si alte 2 milioane in teritoriile furate, totul urmat de 20 de ani de plati fortate. Acum stii ce au patit?

      Europenii au facut prostii in Africa si prin alte locuri, si sunt urati acolo. Vest-europenii, mai precis. Rusii au facut prostii la noi, asa ca sunt urati la noi. Logic, nu?

      Cat timp zeci de mii de km patrati ai Romaniei se afla in Ucraina sau intr-o asa zisa Republica Nu-stiu-cum, cat timp Rusia finanteaza si pregateste unguri agresivi, cat timp politicieni romani platiti de rusi au vandut unor „investitori strategici” rusi capacitati economice romanesti care au fost apoi falimentate, cat timp Rusia are trupe pe teritoriul nostru (la Nistru), cat timp in Moldova copii romani sunt omorati in bataie de rusi/ucrainieni adusi de Stalin, cat timp din Moldova dispare 1 miliard de dolari, cat timp Tezaurul Romaniei trimis pentru pastrare in Rusia a ramas acolo, cat timp Rusia nu condamna pactul Ribbentrop-Molodov, nu putem fi pro-rusi.

      Ce-ar fi sa furam si noi o treime din teritoriul Rusiei?

      Ce-ar fi sa omoram vreo 40 de milioane de rusi?

      Cum ar fi sa avem militari romani in Sankt Petersburg?

      Cum ar fi ca Gigi Becali sa cumpere pe 1 dolar diverse fabrici din Moscova, Saratov si Murmansk si apoi sa le falimenteze?

      Cum ar fi ca Romania sa finanteze terorismul cecen si sa antrenam luptatori ceceni? Cum ar fi sa le spunem alora din Ekaterinbug ca ei sunt poporul ekaterin, care vorbeste limba ekaterina?

      Cum ar fi sa luam cu totul fabricile rusesti de avioane, radare si rachete sol-aer si sa le aducem in Romania, pe gratis, impreuna cu toata documentatia?

      Da chiar… oare cum ar fi?

      Cred ca ne-ar iubi rusii dupa asta.

      • Asa, perfect adevarat nenicule, rusii au facut, au rupt, au ucis si au dres. Asta te spala pe creier legat de europeni? Asta e intrebarea. Daca rusii au facut rau, atunci europenii is modelul. Si invers: daca europenii au facut genocid in americi si in colonii, plus nisye razboaie mondiale, gata, rusii is alternativa, reperul, calea? Pozitionarile astea sunt specifice unor minti limitate, e doar o maimutareala pe net.

        • Si eu sunt limitat in gandire, asa ca o sa te ajut sa scapi de agonia maimutarelii alaturi de noi…poti sa pleci.

          • Iar nu le place rusnacilor ce se intampla prin Basarabia si i-au bagat pe baieti la ore suplimentare.

            Asta e de bine.

            • N-am probleme ca unii sunt pro-vestici si altii pro-rusi, din proprie convingere sau „trimisi”, insa ma calca pe nervi stilul asta cu nasu’ pe sus de a da cu tifla blogului. Daca tot nu le convine, nu stiu de ce ei mai dau pe aici…

              • Neicusorule @Razvan
                Am trimis pe mail ceva care trebuia sa ajunga la matale…
                Dupa cate vede ochiu’ meu nici macar nu ai citit mailul…

                • Nu am primit nimic (si nu deschid decat din partea celor din „cercul interior” al blogului…poate indirect de la George)

                  Si v-am dat drumu’ tie si lui Cezar din cutia cu maimute, mi-e lene sa va tin pana vineri…

                  • Bre @Razvane
                    Ma bucur ca ai luat in considerare si alte optiuni… 🙂
                    Poate avem si noi partea noastra de vina (vorba aia vine valu’ iti ia calu’ si pe soacra din cotet 🙂 ) , da’ si matale te aprinzi prea repede in situatii din astea criticiste*.
                    Pe mailul oficial al rumaniamilitary am trimis ca sa ajunga la cunostinta domniei voastre cateva linkuri care se refera taman la blocarea retelelor TOR… Acum eu nu stiu daca voi doriti sau nu sa blocati aceste retele TOR, dar imi fac datoria sa va aduc la cunostinta ca pe retelele TOR vin aia cu „IP saltarete” –>>(clasificarea iti apartine) de zic ei ca sunt in buricul targului prin Belgia dar cu adevarat fac caramizi la Ciorogarla, la fel reteaua respectiva este responsabila de cel putin 40% din spamul existent pe internet, si ceea ce este mai important este faptul ca prin intermediul retelei TOR se executa atacuri din cele mai diverse asupra siteurilor si blogurilor din intreaga lume de la atacuri DDOS pana la atacuri bruteforce si sqli… Un om normal la cap nu isi schimba nickul precum curvele chilotii, si nici nu isi schimba IP-ul ca de vezi Doamne il ataca draqu’ pe el… Sincer nu vad ce discutii poti purta cu acesti oameni cu complexe de inferioritate vizibile… Nu uita ca noi astia care avem nickurile vechi suntem deja in inferioritate si suntem in pozitia sa discutam cu oameni falsi, 3/4 din cei nou veniti sunt de fapt postaci din aia vechi care efectiv stiu / cunosc pozitia noastra vizavi de diverse evenimente locale / internationale… De aici si nervozitatea accentuata a multora din noi… Situatii gen @Xerus @Doru am mai intilnit noi… Fac pariu ca astia doi au avut si alte nickuri pe blog … La un moment dat te saturi sa tot explici unora care la un moment dat dovedesc ca sunt vopsiti, isi fac un nume cu cateva zeci de comentarii neutre si atunci cand are nevoie maica Rusia fac pe placul acesteia… Nu este vorba de noi astia mai vechi, problema consta in faptul ca blogul a devenit o platforma citita si rascitita inclusiv de aia din armata, in momentul cand vine unul cu gusulita plina cu otrava si o varsa pe blog exact in ziua unor evenimente interne / internationale deja se formeaza o opinie favorabila intereselor rusesti… Iar responsabili pentru aceasta opinie favorabila intereselor rusesti sunteti chiar voi cei care administrati siteul…. Nu este de ajuns cata otrava se varsa pe alte siteuri?
                    Cam asa vad eu problema…
                    Si eu pot sa fac 10.000 de nickuri cu 10.000 de IP-uri, pot sa pun soft sa scrie la greu in locul meu mii de comentarii zilnic dar nu imi calc in picioare niciodata principiile … Sa fii om serios este lucru mare….

        • @Dorule
          Atita timp cat nu ai idee ce inseamna ca o familie sa-si piarda stalpul casei ucis de soldati rusi morti de beti impreuna cu jandarmi romani manati de la spate cu pistolul eu zic ca este mai bine sa taci… Exact asta va doresc eu ciolovecilor… sa planga familiile voastre exact cat au plans familiile romanilor ucisi de voi sau marionetele voastre pentru o bucata de pamant…
          Cat despre „minti limitate” sau ce draqu’ mai visezi tu langa sticla de votca eu zic sa-ti vezi lungul nasului… nu ai idee ce fel de oameni suntem, nu stii nici tu nici stapanii tai de la Moscova cam ce vi se coace… Vine si vremea sa platiti pana la ultimul cent… La final cand se trage linie o sa ramaneti cu exact 10 Km² in jurul Kremlinului…

          • Sa le lasam 9km2 in jurul Kremlinului. 1km2 il vreau io, pe persoana fizica sa-mi fac o republica autonoma in mijlocul micii rusii. Sa inghet si sa dezghet un conflict cu ei, cum vor muschii mei. Cand sunt posac sau dupa vreo betie…mai trag o salva de katiuse in kremlin 🙂

  15. Pentru toti comentatori de aici…..Sa stiti ca taticul meu,singur ii bate pe toti tatci vostri…..m-ia zis mie Tov.educatoare…Daca stiti ce zic?…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *