35 de ani – Soiuz 40: zborul lui Dumitru Prunariu, primul român in spațiu

salyut-6_2

Lansată pe 14 mai 1981, Soiuz 40 – nume de cod „Nipru” – a fost cea de-a noua misiune Interkosmos (statele Tratatului de la Varșovia). Echipajul a fost constituit din cosmonauții Leonid Popov (la al doilea zbor spațial) și Dumitru Prunariu, primul cosmonaut din România; în echipajul de rezervă se aflau Iuri Romanenko și Dumitru Dediu.

 

După un zbor solo timp de o zi, pe data de 15 mai Soiuz 40 (nava spațială 7K-T, ultima din acest program,  fiind apoi înlocuită cu Soiuz-T) a andocat cu Stația Spațială Saliut-6 (zborul în sine fiind al 16-lea către această stație și ultimul din această primă fază a programului Interkosmos). În timpul următoarelor zile echipajul a efectuat 22 de experimente științifice (Dumitru Prunariu studiind efectele câmpului magnetic al Pământului și al radiațiilor cosmice asupra formelor de viață) împreuna cu al cincilea echipaj rezident al stației, format din Vladimir Vasilievici Kovalionok și Viktor Petrovici Savinîh. Observațiile asupra planetei au fost efectuate în ultima zi a misiunii, când Saliut-6 a trecut peste România, scăldată în lumina Soarelui, în acest timp echipajul testând și sistemul de orientare al stației orbitale.

Sursa fotografii și informații în plus: Spacefacts.de

Echipajul a aterizat pe 22 mai, la aproximativ 225 km sud-est de orasul Jezkazgan, regiunea Karaganda, Kazahstan, după o misiune de 7 zile, 20 de ore, 41 de minute și 52 secunde și un parcurs circumterestru de 5.260.000 de kilometri. Cosmodromul Baikonur se află la 400 km sud-vest  de oraș și prin traditie fiecare cosmonaut bărbat sau femeie plantează un copac pe Bulevardul Seifullin din localitate pentru a marca reîntoarcerea cu bine din spațiu.

ESA – European Space History, Facebook

49 de comentarii:

  1. Frumos. Calatoria in spatiu mi se pare cea mai mare realizare tehnica a omenirii. Ideea ca am reusit sa facem ceva asa dificil si strain naturii vietii de pe Pamant mi se pare ireal – sa lasi confortul lumii noastre pentru vidul fara viata pentru idealul progresului imi lasa impresia ca am reusit sa invingem Natura insasi, chiar daca poate parea cam arogant. 🙂 Recunosc ca simpla mentionare a subiectului ma face cam sentimental, dar pur si simplu mi se pare incredibil!
    https://www.youtube.com/watch?v=KaOC9danxNo

    • srl-ul ala de care poate pune stage1 de la o racheta pe o barja cat un teren de tenis noaptea pe un ocean cu valuri de 2 m tocmai se pregateste sa puna pe MARTE o capsula Red Dragon goala dar care teoretic poate transporta oameni !!! nebunia lu’ Elon Musk , ca sa zic asa https://www.nasaspaceflight.com/2016/04/spacex-debut-red-dragon-2018-mars-mission/

      • gogu de la pascani

        Domnu’ Musk arata cam ce mai pot face inginerii aerospace in ziua de azi daca-i lasi de capul lor. Adica fara sa-i freci la icre cu cerinte politice de toate felurile cum ar fi impartirea proiectarii si productiei intre nspe state pt protectie sociala, „quotas” cu diverse „demographics” care n-au o treaba cu ingineria dar da bine sa-i vezi pe statul de plata, samd. Performanta tehnica si cam atat. Si iese ce se vede.
        Oricum o doaga sau doua ii/le lipsesc cu siguranta! Pe langa capsula Dragon spre Marte in 2018, au in program sa prezinte spre sfarsitul anului in curs conceptul de proiect pt. „Mars Colonial Transporter” (MCT) nava pt. 100 (una suta) astronauti spre Marte in jurul lui 2025-2030. Parca pare prea frumos sa fie adevarat, dar si racheta cu aterizare verticala parea SF prin 2010.

  2. Romania inca nu intrase in anii negri. E bine sa prezentam si lucrurile bune din anii comunismului.Asa putine,cum au fost.

  3. ,,Odată cu modulul de coborâre, pe acte de primire diferite, avea să intre în patrimoniul Muzeului Militar Naţional o relativ consistentă şi interesantă serie de alte instalaţii, seturi şi obiecte care au făcut parte din completul navei Soiuz 40, dar şi din echipamentul cosmonautului român….”
    http://www.historia.ro/exclusiv_web/general/articol/povestea-capsula-navei-soiuz-40-garsoniera-lui-prunariu-foto
    PS: al dracu rusii astia

  4. Hai sa arunc o soparla ca tot este vorba de primul cosmonaut roman , spatiu etc.
    Cum se face ca omenirea ( americanii ) a fost in stare sa faca drumul pana la Luna , aselenizare si sa si intoarca pe Pamant totul cu tehnologia anilor ’60 iar astazi cu toate aceste realizari tehnologoce, super computere , softuri ce mai vreti voi nici macar nu ne-am mai apropiat macar de Luna cu un echipaj uman . Am ajuns pana acolo ???? si acum nu ne mai intereseaza ?
    Lasam la o parte trimiterea de sonde , roboti etc .

    • Pentru ca nu a fost vazut atunci nici un beneficiu economic sau militar pentru a continua.

    • gogu de la pascani

      @John Doe…pt. ca americanii au demonstrat ce era de demonstrat. Acum…it’s all about the money. Nu e vointa politica. Da-mi un motiv economic pt. care sa trimiti oameni pe Luna. Aproape orice poate face un om pe Luna, poate face si un robot la un pret de zeci de ori mai mic. Ti-ar conveni de exp sa-ti retina 5% din salariu pe urmatorii 10 ani doar ca sa-l plimbe pe X pe Luna? Asa se pune probl si cu contribuabilul american. Aia au alte probleme acum, daca transgenderii tre sa mearga la buda barbatilor sau aia a femeilor, chestii greu de decis, etc…

    • @John Doe: Au ajuns. Intrecerea aceea nebuna dintre americani si sovietici, a lasat impresia omului de rand ca spatiul este castigat si ca de acum incolo domeniul se va dezvolta constant. N-a fost asa, de fapt spatiul nu a fost castigat, decat intr-un mod foarte exclusivist. Si asta in primul rand modului de plasare pe orbita de masa utila (rachete cu motoare chimice, cu randament extrem de mic). Abia acum se infiripa o industrie privata, de vehicule care sa plaseze pe orbita obiecte si oameni, dar si ea sufera de aceeasi limitare tehnologica. Asta e. Nu toate povestile sunt frumoase. Noroc cu internetul asta care ne-a oferit spatiul (virtual ce-i drept) pe care speram sa-l dobandim prin cucerirea spatiului cormic.

    • erou al muncii socialiste pe atunci poate.un motiv de mandrie poate.erou in sensul clasic al cuvantului nu cred.

      • Uita-te la viata sa, la studiile sale, la munca si eforturile pe care le-a depus doar pentru a ajunge in acel punct; si apoi incearca sa te cateri tu in varful unei rachete de peste 300 de tone, cu o forta de impingere in prima treapta de 800-900 kN, si avand in total 21 ratari la activ, existand deci omniprezentul pericol de te face scrum.

        Ca apoi sa stai peste peste o saptamana in spatiul cosmic, ba sa te si mai reintorci printr-o mare de foc si la sfarsit, colac peste pupaza, sa te rogi sa ti se deschida parasuta…si sa nu te pomenesti si intr-o ‘baltoaca” sau pe unde si-a intarcat dracul copiii!

        Erou, nu turist.

        • nu i-am anulat nici un merit doar ca nu-l vad erou?

          • este un erou, a facut ce majoritatea nu pot sau nu vor. fapta lui a contrubuit la baza de date a omenirii. cine poate sa isi sacrifice trupul si mintea in asa hal sa mearga in spatiu sa efectueze si niste lucruri putin intelese de semenii lui dar cu impact asupra viitorului lor. lumea in care traim a devenit mai inteleasa cu un milimetru datorita eforului acestui om. este un erou adevarat. unu care a incercat sa nu omoare pe nimeni. Si doar daca analizam efectul de model, de exemplu si tot este ceva urias.

  5. o experienta unica si cam atat.

  6. neamtu tiganu

    daca eram mai tinar as fi putut fi chiar eu, dar nu stiu daca mi-ar placut….
    A fost selectionat in timpul armatei impreuna cu un bun prieten de al meu care repetase niste clase si ajunsese mai tirziu in armata. Prietenului meu i-au gasit niste probleme de sanatate, ceva cu inima si a iesit din competitie.

    Baza selectiei a fost in prima faza sanatatea.

  7. daca mai traia nea nicu ne trantea si vreo 2 sateliti militari si inca vreo 2-3 cosmo-astro-nauciti d’astia. plus inca niste sateliti ptr masuratori… acum chiar nu sunt prea nostalgic. aveam 8 ani cand l-au eviscerat cu akul…

    • Mai stai si matale putin pe bara weekendul asta, ca nu te astamperi…

      • sa traiti. stiam ca am iesit de pe sputnik…

        • N-am probleme cu discutiile in sine, ci cu tonul folosit…

          • sunteti atat de corect. care ton? ce am zis. adica drasius cand ne vb de moneda botswaneza sau ghita care spune mici vulgaritati au un ton normal? eu nu am vb vulgar. deloc. daca e un sait exclusivist si inchis, de ce nu spuneti asta foarte clar. chiar nu va inteleg. si nici mini cenzura de week-end.

            • …pentru „2-3 cosmo-astro-nauciti d’astia”…Nu-ti place perioada istorica (nici mie), ok, dar nu faci ironii la adresa oamenilor ce au realizat asa ceva.

              Si n-a fost nici o cenzura de weekend, te-ai autosugestionat (ma mir ca mai functioneaza, de obicei se oftica unii imediat pe mine si continua sa maraie).

              subiect incheiat

              • era o gluma. nu era o desconsideratie. eu sunt chiar fascinat de astronautica si astronomie(marte) de pe la 7-8 ani de cand cu cartile lui florin zaganescu. in plus cumpar si citesc stiinta si tehnica de prin 1996.

    • Si ne dadea si haine identice la toti. Si incepea campania de desfiintare a bucatariilor din blocuri. Totul dupa modelul din Coreea de Nord.
      Urma si rationalizarea singurei mincari din alimentare – crevetii vienamezi. Si desfiintarea restaurantelor.

      • eu am fost ironic. nu sunt fan al lui ceausescu, ii ironizam pe cei din prezent ca nu sunt in stare de nimic. acum stiu ca situatiile sunt cam fortate, sunt doua realitati istorice complet diferite, atat. scuze de deranj.

  8. Unii zic ca dupa ’89 situatia s-ar fi relaxat, avand in vedere ca ambitia lui Ceausescu de a plati datoriile,se implinise. Ba mai mult,Romania avea si ceva rezerve financiare + Rosia Montana…

    • Da, se relaxa. De asta facea cantinele de cartier, acum mall-uri. Ca se relaxa.

      • Platise datoria si in 89 toamna curentul electric seara se intrerupea cite 2 ore. Eram cam pe zero in 89 – nu aveam nici datorii, nici bani. Ar fi trebuit sa mai treaca 10 ani pentru a aduna suficienti bani daca vroia relaxare cum astept a poporul, dar atunci eram deja la vale, pentru ca vremurile din 70 nu se mai intorceau.

        • Pînă în 89 la mine în oraș curentul se oprea noaptea după ora 12 și în lunile de iarnă se oprea și ziua, dimineața de la 10:00 la 14:00 și după amiaza de la 15:00 la 19:00. Îmi aduc aminte și acum cum stăteam afară seara și urlam de bucurie că „a venit curentul”. Ziceai că e revelionul, așa răsuna cartierul.

  9. Rezerve erau. Doar pentru asta s-au batut toti imbogatiti de dupa Revolutie. Apropos, cine era responsabil de Rosia Montana, inainte de ’89 ? Cumva, unul Voiculescu? Gelu Voican…

  10. Gurile rele spun ca domnul Prunariu, dupa ce a coborat din capsula avea mainile vinete…
    Stiti de ce?

    • cine stie ce g-uri or fi bagat… costumele alea nu stiu daca functioneaza si ca un costum g…

    • gluma este mai veche, dar se zice ca ii dadeau sovieticii peste maini cand vroia sa atinga butoanele :). El zice ca l-ar fi parlit putin mai tare soarele.

  11. Ca erou nu-l vad, dar am un respect MAXIM pentru el. Asta da ROMAN!!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *