Floarea Serban a fost – in sfarsit – destituita!

noul director al romarm constantin croitoru

Asa cum va anuntam inca de joi – 23/06/2006 – ora 1200 – doamna (vorba vine general 🙂 ) Floarea Serban, directorul general al Companiei Nationale ROMARM a fost destituita joi, 23 iunie, intr-o sedinta a consiliului de administratie.

Noul director general a fost numit (dupa cum v-am anuntat tot joia trecuta) domnul general Constantin Croitoru, care ocupa din luna aprilie a.c. functia de director general-adjunct.

Acum avem si confirmare printr-un mail de raspuns de la ROMARM.

Desprea Floarea Serban nu mai trebuie sa va spun prea multe. Aceasta doamna general a fost o adevarata calamitate pentru ROMARM, blocand absolut toate tentativele de a repune pe picioare uzinele din componenta Companiei. Floarea Serban a respins una dupa alta mai multe propuneri de colaborare, inlcusiv cu parteneri americani si se pare ca pana la urma ce-i destul e destul si a fost demisa…

Generalul (rez) Constantin Croitoru a fost seful DGIA (Directia de Informatii a Armatei) in perioada  ianuarie 2006 -martie 2007 si Sef al Statului Major al Fortelor Aeriene in perioada martie 2007 – ianuarie 2009. La baza este pilot, cu peste 1500 ore de zbor la activ (pe MiG 15, MiG 21 Lancer, MiG 29 si HONG 5, sau elicopterul IAR 316B).

 

Unele surse ne-au spus ca numirea generalului Croitoru la comanda ROMARM are legatura tocmai cu reinceperea programelor de inarmare ale Armatei Romane si de lansarea foarte curand a programului TBT 8×8, prin importul unui TAB strain si integrarea lui (partiala) in industria nationala, dar si cu alte programe care au legatura atat cu modernizarea tehnicii de lupta a Armatei, dar mai ales cu corectitudinea procesului decizional si integrarea a cate mai multe astfel de programe in industria nationala de aparare sau privata.

Mai jos textul de raspuns al ROMARM, la solicitarea RoMilitary:

„Stimate domnule George Taslauanu,

Doamna Floarea Șerban nu mai este directorul general al Companiei Naționale ROMARM începând cu data de 23 iunie 2016.

Actualul director general al companiei este domnul Constantin Croitoru, care ocupa anterior funcția de director general adjunct.”

 

 

GeorgeGMT

104 comentarii:

  1. Venii si eu de la Independence Day… 😉

  2. bun, acuma, nu stiu daca am dreptul sa comentez , mai ales pe marginea unui subiect cu care nu am nici o tangenta. dar de intrebat imi permit sa intreb mai ales avand in vedere

    „Aceasta doamna general a fost o adevarata calamitate pentru ROMARM, blocand absolut toate tentativele de a repune pe picioare uzinele din componenta Companiei. Floarea Serban a respins una dupa alta mai multe propuneri de colaborare, inlcusiv cu parteneri americani si se pare ca pana la urma ce-i destul e destul si a fost demisa…”

    in ce masura codul penal acopera o astfel de pozitie???

    • Se pare ca acopera, nu descopera 🙂

      Vom vedea, caci Romania e tara tuturor posibilitatilor!

      • Marius tu crezi ca in Romania o tara balcanica ca moravuri poate fi numita o femeie intr-un post de conducere fara sa fie o marioneta?
        Imi vine si acum sa rad cand imi aduc aminte de Monica RItzi

    • Art. 298
      Neglijenţa în serviciu

      Încălcarea din culpă de către un funcţionar public a unei îndatoriri de serviciu, prin neîndeplinirea acesteia sau prin îndeplinirea ei defectuoasă, dacă prin aceasta se cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă
      Detalii: http://legeaz.net/noul-cod-penal/art-298
      ––––––––––––––––––––––––––––––––––––-
      La minim.
      Insa nu este de ajuns sa constati si sa acuzi , mai trebe facuta si probatiunea .. Ori aici se pare ca Parchetul a devenit cam deficitar …..

      Dna general s-ar putea apara sustinand ca ofertele nu au fost conforme – daca sa zicem superiorii dansei (inclusiv Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a dat in scris ca tranportorul trebe sa meraga pe autostrada cu 130 km/h si ca proectu ofera doar 105 .. asta este. E nevinovata
      Ar mai fi varinate – de ex blindajul propus de partner era bun doar contra munitiei de Makarov … ca imbunatirea ridica plafonul de plata la sume de nesuportat samd ect)
      Sa zic asa trebe facut si dosarul la fel de solid ca un blindaj de tanc .
      Apoi tineti cont ca o fi ROMARM comapanie „autonoma” insa este prorietate de stat si conducerea ei trebuie sa tina cont de Ministrul Apararii, de guven samd etc si ca pana la urma ca in toate cele militare decizia este politica iar militaru,. chiar si ge’al…trebe sa execute

      • Doamna asta nu a luat nici o decizie ia nu a facut altceva decat sa cante un text scris de altcineva.
        Eu sunt curios cine a numit-o pe ea la ROMARM?
        George??

      • Ce zici dumneata, cu transportotul, ar merge daca ar fi fost o procedura de achizitii, numai ca in cazul asta autoritatea contractanta sau achizitorul ar fi fost o structura a MApN, nu ROMARM, acesta putand fi ofertant doar. In cazul de fata nici macar fiind vorba de cooperare si de o societate comerciala, nu este vorba de bani publici ad literam… Deci e mai greu de dovedit reaua intentie sau neglijenta.

        • Paim daca nu dovedesti … ?! Ca asa te iau pe gtine de pe strada ski te condamn ca ai devalizat aurul din Apuseni. Sau sunt eu saltata ca m[pam amuzat sustonad ca la-m iompucat pe JFK

      • Cornel soferu' de tir

        @George
        Tu ai incredere ca gen. Croitoru va pune industria de aparare in miscare? Avand in vedere ca a fost adjunctul lui Floarea, n-o fi capatat aceleasi deprinderi? N-o fi avand aceleasi metehne? Ce-l recomanda pt functia de dir. gen.? Ceva merite deosebite pe parte de inzestrare de care noi, muritorii de rand, nu avem habar? Inteleg ca are un cv puternic, dar daca e o persoana cu coloana vertebrala, de ce a acceptat atata timp sa fie mana dreapta a lui Floarea? Intreb si eu…, ca-s depasit de subiect.

        • N-a prea fost adjunctul lui Floarea Serban. El a venit in aprilie anul acesta in miscare de innoirea a conducerii ROMARM.
          Este un general cu multa coloana vertebrala.

          • Cornel soferu' de tir

            @George
            Ma bucur sa aud asta. Merg pe mana ta. Inseamna ca asteptarile pe forum sunt mari, legate de programele de inzestrare ale armatei, dar mai ales de revitalizarea industriei de profil. De acum inainte, nu ne ramane decat sa stam cu ochii si cu urechile indreptate catre canalele de comunicare oficiale ale armatei in asteptarea unor vesti imbucuratoare. 🙂

          • CHIAR AI INCREDERE INTR-UN GENERAL CARE A PUS UMARUL LA DESTRAMAREA AVIATIEI MILITARE SI DESFIINTAREA CATORVA BAZE AERIENE ? SORRY , JUCAM FOTBAL PE BAZA AERIANA DE LA M.KOGALNICEANU SI NU PREA SA ZBATUT SA SUPRAVIETUIASCA O BAZA AERIANA LA MALUL MARII SAU SA REVITALIZEZE MIG-UL 29 ( net superior acestui F-16 la mana a 3 a ) ORICUM APROPO DE COLOANA VERTEBRALA …PROBABIL ARE SCIATICA SAU CA MULTORA I-AU INCHIS GURA CU ANUMITE PROMISIUNI SI FUNCTII. SEMNEAZA UN FOST AVIATOR

            • Hm! Am zburat cu el ceva vreme. Mie mi s-a parut un tip chiar OK. Acu’ poate aveti informatii mai multe sau complete. Din punctul meu de vedere un tip de nota zece. Am avut multe de invatat de la dansul.

            • Schaub Cornelia

              UN FOST AVIATOR crezi dumneata ca ai fost,la cat ai schingiuit limba romana in ,,comentariu,,e clar ca esti un simplu urechist care-si da cu presuputza???,Gen Croitoru e un om de valoare.

            • Popescu Ionel

              Daca vorbiti astfel nu prea ati fost aviator !!! Domnul general Constantin Croitoru este cu adevărat un tip de nota 10, din toate punctele de vedere. Cred ca este relevant faptul că la acţiunea organizată cu ocazia pensionării sale, Sala de Festivităţi a Statului Major al Forţelor Aeriene a fost neîncăpătoare, colegii l-au aplaudat în picioare, minute în şir! Acolo nu au existat interese! A fost un gest de solidaritate şi apreciere ! Domnul general Croitoru este un profesionist si un OM adevărat. Exista dovezi peste tot in sensul celor spuse!

            • Popescu Ionel

              Draga octavian, daca octavian te cheama: ori nu-l cunosti pe generalul Croitoru, ori esti tare rău intenţionat. Te asigur ca destinul îţi va deschide mintea cumva. Si conştiinţa! Dacă ai !!!

    • capatu' satului

      @paul
      Asta inseamna ca bulgarii stiau de dragostea la prima vedere dintre turci si rusi
      Flota la MN se va face eventual in colaborare cu Ucraina

  3. e gresit numele lui in titlu

  4. Tarziu frate tarziu , am pierdut o gramada de timp cand poate puteam face o gramada de lucruri . Da cum se spune , mai bine mai tarziu decat niciodata .
    Sper sa ramana in funcitie si dupa alegeri si cel mai important sa faca treaba dl. general si sa nu fie un fel de Floarea no 2 .

    • noul director general poate sa mearga el la cei pe care iam refuzat sub conducerea doamnei si sa incerce sa reia colaborarile
      inca nui tarziu

  5. Doamneeeee!!! in seara asta iau niste vin si ma imbat !!!

    Cea mai buna veste pe ziua de azi. De ceva vreme, numai vesti bune…

  6. Oare pleaca ai nostri, vin ai nostri?

  7. Bine ca nu l cheamă Muica, tot nume oltenesc ca și Floarea.

  8. BINECUVANTATA SA FIE ACEASTA ZI DE 23.06.2016, AMIN!!!!!!!!!
    Dupa mine destituirea acestei cotzohârle este echivalenta cu intrarea Romaniei in NATO!

  9. M-ai facut curios. In ce a constat propunerea de colaborare venita din partea americanilor?

  10. Ohhhhhoooooooo…..de cand asteptam articolul, GeorgeGMT. Seara asta merit o bere pentru asa veste, corect? 🙂

    Acum asteptam cu infrigurare(culmea, pe canicula), vesti despre marile dar si micile contracte ale MAPN ce au legatura cu industria nationala de aparare.

    Doamne ajuta!

    • Prima „replica” de la MApN o sa fie: vrei contracte generale? mergi la licitatie (daca ai cu ce…)!!! MApNROMARM

      • @Pavel M. Nu crez ca sunt multi prin MApN sa-i vorbeasca asa lui Croitoru…

        • Aia de la MApN nu „vorbesc” ei scriu: in conf. cu prevederile legii nr.. si nr.. si ale OUG nr… pentru achizitia produsului x, va recomandam, daca va incadrati in criteriile impuse prin Caietul de Sarcini nr… din… sa participati la licitatia deschisa ce va fi organizata in data de … Atentie: cifra dumneavoastra de afaceri trebuie sa fie mai mare de … in ultimii trei ani sa aveti contracte de furnizare a produsului licitat de cel putin … mil euro, sa nu aveti datorii la bugetul de stat, sa aveti mainile curate, unghiile taiate si batistute in buzunar… Cine va recomanda trebuie sa aiba o solida reputatie internationala… etc etc, sau mai pe scurt: generale, nu ne bagam noi pielea la saramura ca vii dumneata cu ROMARM-ul tau sa faci produse si tehnica militara pe banii MApN… Cand o sa … samd…
          Suna pesimist dar este „reteta” verificata si aplicata de”specialistii” in achizitii ai MApN si in special ai DPA (o spun ca un insider)

  11. Stie cineva ceva despre acest domn Croitoru? Om serios, patriot etc?

    • Chiar am ramas uimit ca nimeni nu-si mai aduce aminte cine a fost generalul Croitoru si de ce a fost dat afara…

    • @Ionut –> amu si matale… de un’ sa stie lumea, si presupun ca aia de stiu nu vorovesc in lipsa…

      faptul ca a fost adjunct din aprilie mie imi spune ca dansul a fost pus inca de pe atunci sa preia, deci se stia de mai de mult timp, deci era planificata treaba, deci egzista un plan, deci egzista intentii (bune sper) … amu sa vedem unde mere drumul pavat cu acele intentii…

      phiu ca deja ham transpirat de la atatea deductziiiii ma duc sa mai mananc o felie de Lebenitza –> sa-ti deie D-zo sanatate si Maicutza Domnului celui cu sugestia… ca or aparut si la noi in Ardeal dinalea autohtone… noa, si sa mai zici ca nu se leaga lucrurile….

      • Io tot spun de ceva timp p-acilea că semnalele venite sunt „de bine”, dar lumea nu și nu… vai , pică drobul de sare.
        Părerea mea, hîc…

    • Nu cumva era singurul care vroia avioane NOI si nu second-hand… a fost amenintat sa taca si n-a tacut… apoi s-a „dat spargere” la un depozit de armament de langa Bucuresti de unde au fost furate niste arme de asalt; culmea, dinte atatea depozite ale fortelor terestre, taman ala al fortelor aeriene a fost, ehem, spart 😉

      Din cauza asta, seful DGIA si comandantul fortelor aeriene, general Croitoru, au fost dati afara.

      Apoi s-a luat F-16 la mana a treia, platite in avans, cu un contract secret…

      • Exact!! A fost generalul care a respins public ideea de avioane la mana a doua pt Fortele Aeriene, era seful Statului Major al Fortelor Aeriene si basescu l-a dat jos, desi tot el il numise. Sa nu uitam ca notiunea de avion second-hand a venit exact de la basescu!

        Afacerea Ciorogarla a fost doar o inscenare ordinara. Acum intelegeti de ce sunt optimist.
        Zvonurile, care mi-au ajuns la urechi inca inainte sa ajunga director general adjunct, indicau ca a fost numit sa puna in ordine ROMARMul si sa aiba grija ca contractele de inarmare sa fie corecte si utile.

        Ca fost sef al Directiei de Informatii a Armatei stie ce are de facut.

  12. trebuie mers mai departe si incepute investigatii amanuntite in compania asta.iar de aici la gasca generalilor este doar un pas.
    si apropo,domnul general director adjunct(alegeti voi ordinea) ce a pazit pana acum in aceasta fosta functie?!

  13. Super deja eram prea deprimat tot stiri rele, ca si vremea !!!

  14. Sa fie intr-un ceas bun! Bag de seama ca domnu general e ca un bumerang…il arunci cat poti de tare si la final se intoarce „cu experienta zborului di traictoriei acumulata”.?

  15. Aleluia !

    Sper sà avem în sfârsit armatà înzestratà valabil !

  16. Vad ca suntem pe site doar cei pasionati de tehnica militara , asa ca va rog sa fim logici 2 minute .
    In ordine invers cronologica :

    – se creeaza programul TBT import ca masura de urgenta pe motiv ca programul TBT romanesc nu a fost dus pana la capat la nivel de prototip ( tragere de timp, lipsa finantare , caiet de sarcini fantezist contrazis total de variantele transportoarelor ce ni se ofera )
    – Uzinei Automecanica Moreni i se refuza sansa de a produce BTR-80 sau SAUR , citez din articolul RoMilitary mai sus-mentionat :
    ” Printre produsele vizate se afla: evolutii ale BTR-80 (B-33 Zimbru) cu turele de origine ucraineana (Shturm, etc), alaturi de posibila propunere de export a SAUR 2 cu astfel de turele, componente pentru blindate, pulberi si munitii. ”
    – Automecanica Moreni declara ca va realiza singura prototpul TBT daca i se vor da comenzi pentru un batalion de SAUR
    – uzinei Automecanica Moreni i se refuza sansa de a produce transportoare SAUR 2 pentru Irak , , posibil din cauza nemernicilor nostri ,posibil pentru a sprijini industria de aparare din Ucraina in vederea decuplarii de Rusia , posibil amandoua . Oricum , pe romaneste , orz stricat pe gaste – nici ucrainieinii nu au profitat , nici irakienii nu au primit transportoare bune . Nu pun comparatia biblica deoarece e mai insultatoare : margaritas…….

    In ordine invers cronologica , de la efect la cauza .
    Eu sincer nu mai cred in intamplare , nici in ” numai noi suntem de vina ” .
    Mie mi se pare ” pas cu pas ” .

    Oricum, intr-o luna de zile vom afla , am (re)castigat ceva sau urmam cursul .

    • @Nicusor. E posibil ca Moreniul sa fie mazilit, de aceasta data definitiv.

      • Eu sper sa aiba o sansa corecta, macar atat !

        Nu ,nu sunt din Moreni!

        Si apoi daca l-au lucrat pe fostul sef al DGIA, pe când era sef de stat major, cred ca cloaca ori e foarte mare, ori DGIA a fost prinsa cu pantalonii in vine!!!
        Ce in vine, cred ca nici nu îi aveau pe ei!
        O fi fost piratu’ iubitor de wiskey vreun pui de Moruzov si nu ne-am prins nimeni de extraordinarele lui „abilitati”.

        Spre binele industriei de aparare, al sperantelor noastre si spre binele domnului general Croitoru sper ca dumnealui sa aiba temele bine facute acum si sa „le dea sa le rupa fâșu’ ” de data asta.

      • Imi pare rau sa aud de Moreni . Oamenii acestia luptasera cu adevarat : atunci cand altii isi construiau vile din afaceri oneroase ei faceau sacrificii pentru a realiza : transportoarele blindate B-33 , RN-94 , AM-100 , Zimbru-2000 , SAUR-1 , SAUR-2 , TBT , dubele de interventie AM-7 , AM-4 , duba de transport valori pe sasiu ARO , autocamioanele AM 443 , AM-445 , AM 668 .
        Tot respectul meu pentru ei .

        Deci ne iau cu 2 maini si ne dau cu un deget . Mjlociul .

        • Nu pot sa fiu sigur, dar toate indicile arata ca Moreniul va fi sarit din schema .
          Deie Domnul sa ma insel, tare mult as vrea sa ma insel!
          De cinci ani am prins mult drag de aceasta fabricuta si de oamenii de acolo, doar ca are neverosimil de multi dusmani si in industrie si in presa.

  17. Am pierdut f mult , dacă și Georgia face pipi pe noi Îți dai seama , au armament frate, artilerie autopropulsata, au și t72 modernizate de Israel , au și igla și strela 2, au de toate , numai noi am rămas în urma datorita gunoaielor care ar trebui sa răspundă

  18. Parca doamna general avea un dosar penal…. Ce s-a întâmplat cu el? Oricum, sa fie într-un ceas bun numirea lui croitorul….

    • Pai are ca a furat un apartament si acum trebuie sa-l plateasca…in rate!
      Femeia asta era satana in persoana pt industria de aparare romaneasca. Cand Patria s-a hotarat sa faca demonstratia in teren – pe care v-am prezentat-o si noi – initial finlandezii au ales Moreniul, tocmai pt ca are un poligon special proiectat pt TAB-uri, si au oferit uzinei o suma destul de importanta.
      Floarea Serban personal a refuzat accesul Patria la Moreni si astfel demonstratia s-a facut in poligonul armatei din Antiaeriana, Bucuresti.

      „Baba” asta ura Moreniul cu patima, sau avea ordin sa urasca uzinele romanesti, dar a facut tot ce-a putut omeneste vorbind sa blocheze contracte, vizite, discutii, etc.

  19. Mie nu prea imi place sa scriu, imi place sa citesc ce scrieti, pentru ca marea majoritate sunteti fosti sau actuali militari si profesionisti in ale armatei.Asta chiar este o veste extraordinara, deoarece atat de multe lucruri puteam sa facem ca tara si undeva era o frana, sa speram ca vom avea o directive buna acum.Doamne ajuta.

  20. Mda,a fost destuita dupa ce a lasat un dezastru in urma ei,doar in Romania se poate intampla asa ceva,vii pe o functie iti faci cascavalul si pleci fara nici un stres din partea autoritatilor,astia ar trebuii impuscati!!!Cum dracu avem doar penali si retarzi mintali pe functii de conducere?

    • Unul din motivele pt care a fost data afara a fost o apropiere prea…apropiata de o anumita companie privata intitulata DigitalBit.
      Daca nu stiti cine este DigitalBit atunci aflati ca ei sunt aia cu Duster Army, de am ras noi de ea cu ocazia BSDAului.
      N-au avut nici macar bunul simt sa sudeze postamentul turelei de caroseria masinii si foloseau un intrerupator de veioza ca sa roteasca turela, dar pe parbrizul masini se lafaia sigla ROMARM.

      Un al doilea motiv a fost bagarea in faliment a ROMTEHNICA adica a companiei care ar trebui sa se ocupe de exportul de tehnica de lupta romaneasca.
      Pai aia cum sa exporte daca „baba” bloca orice cerere externa si au fost cel putin trei astfel de cereri destul de serioase.

      • Bloca ea o biga … se vad sforile FSB-ului groase cat paramele de Manilla! Nu face ea de capu ei!

        • La cum s-a comportat pana acum, asa cred si eu…..ca Floarea e pe statul de plata al FSB-ului. Ce ma frapeaza e faptul ca madam a avut cel putin 2(doua) mandate in fruntea ROMARM. Ceea ce inseamna ca FSB-ul mai are oameni sus pusi, nu doar Floarea sau Ulise. Cred ca suntem puternic penetrati pe anumite sectoare/nise. SIE si DIA par doua structuri de tip ucrainean. Doar SRI-ul pare ca mai poarta steagul sus, inca! Pe la ministerul economiei si altele de henul, nici nu cred ca mai are rost sa vorbim! 🙂

      • Erata: DigitalBit, nu DigiBit (RCS-RDS…)

  21. Cornel soferu' de tir

    Iata cum vad eu (din perspectiva unui amator) pasii ce ar trebui urmati pentru rentabilizarea industriei de aparare:
    1) Schimbarea directorilor numiti politic. Schimbarea tuturor directorilor cu rezultate slabe/mediocre in managementul fabricilor. Numirea in fruntea fabricilor doar a unor persoane cu expertiza pe domeniul/ramura industriala de armament (adica oameni care stiu cu ce se mananca industria de resort, care au activat in cadrul ei, care stiu ce au de facut pentru face fabricile sa devina competitive);
    2) Cooptarea in echipa sa, de catre gen. Croitoru, a fostului director Romarm din 2010. Acel director a demonstrat ca e un bun manager si ca doreste sa redreseze industria de aparare.
    3) Stergerea datoriilor istorice ale fabricilor (sau macar reevaluarea lor) de catre guvern.
    4) Atragerea investitorilor strategici pentru investitii in retehnologizarea fabricilor existente si transferarea de know how in industria de aparare.
    5) Garantarea de catre MApN pentru un numar de achizitii clar specificate in contracte semnate pe fiecare palier industrial.
    6) Promovarea produselor pe pietele externe, participarea la expozitii, semnarea de contracte pe piata exporturilor (cu implicarea guvernului si MApN);
    7) Reinvestirea profiturilor obtinute in cercetare, extinderea capacitatilor de productie, dezvoltare de produse noi, diversificarea/upgradarea continua a produselor deja existente. Crearea de noi locuri de munca pentru a substitui locurile de munca pierdute ca urmare a dezafectarii unor ramuri industriale civile.
    8) Perfectionarea continua a personalului angajat in fabrici, incheierea de contracte de colaborare cu universitatile tehnice in vederea dezvoltarii de proiecte de inalta tehnologie. Cooptarea inca de pe bancile facultatilor tehnice a studentilor eminenti si integrarea lor in echipele de cercetare/dezvoltare ale fabricilor.
    9)Organizarea de seminarii /colaborare/parteneriate cu omologi NATO in vederea armonizarii tehnologice (prin transfer tehnologic reciproc).
    10) „Recucerirea” pietelor traditionale de desfacere, dar si identificarea altora noi (Asia, Africa, America de Sud, chiar si Europa de Est).
    P.S.: Nu stiu daca viziunea mea este cea corecta si benefica, dar asta cred eu ca ar trebui facut.

    • Cornel soferu' de tir

      PS2: As mai avea de facut o singura mentiune: ar fi necesar un decret guvernamental ca sectoarele de productie din cadrul industriei de aparare (pe considerentul ca sunt strategice si au o directa legatura cu siguranta nationala) sa le vanda energie ieftina, adica la pret de producator (cu adaos 0).

      • Cornel soferu' de tir

        Corectura pe text:
        PS2: As mai avea de facut o singura mentiune: ar fi necesar un decret guvernamental ca sectoarelor de productie din cadrul industriei de aparare (pe considerentul ca sunt strategice si au o directa legatura cu siguranta nationala) sa li se vanda energie ieftina, adica la pret de producator (cu adaos 0).

        • Nu-s de acord cu energie la pret de producator. De aici deschizi iar cutia pandorei si ne trezim iar cu Hidroelectrica in insolventa fiind capusata de baietii destepti…plus ca le-ai da apa la moara si dovezi in instanta cand cer atatea sute de milioane EUR compensatii de la Hidroelectrica. Daca scot un produs bun atunci sa-si amortizeze costul cu energia prin pretul de vanzare al produsului.

        • Sunt citeva probleme care tin de protectionism si asemenea masuri nu pot fi aplicate doar pentru o companie. Adica sau se aplica pentru un sector (sa zicem tehnologie sau industrie de aparare) sau nu se aplica deloc.

          3. Este unfair fata de firma mea care plateste impozitele si taxele la zi sa aplice stergerea datoriilor. Stii, daca eu nu imi platesc TVA imi blocheaza conturile. Transformarea lor in obligatiuni detinute de Ministerul Economiei rascumparabile la 5-10-15 ani, plata lor esalonata in functie de profit si scaderea lor din profit cu perioada de gratie dupa ce companiile trec pe profit. Exista solutii, trebuie ca cineva sa vrea.

          4. Investitori strategici. Asta inseamna transformarea ROMARM in companie privata. Nu am implicit incredere in ‘investitorii strategici’ care – de obicei – au ca interes sa isi consolideze productia din tara de origine. Si nici in contractele pe care cei aflati la conducere le incheie si le urmaresc.

          5. Nu garantarea. MApN este o institutie a statului. Daca ne uitam in alte tari, ministerele lor din domeniu se ocupa cu sprijinirea cercetarii si industriei locale; toata lumea trage la aceeasi caruta – Romania. Evolutia tehnologiei din US este in unele domenii finantata partial de DoD si DARPA.

          6. Pentru asta este nevoie de oameni care sa inteleaga ce e ala marketing si PR, nu pitipoance nepoate-amante-neveste-verisoare. Daca imi amintesc (chiar si numai) de BSDA imi pun miinile in cap.

          7. Mai adauga si productie duala. Tohan a pierdut marca Pegas si nu continuat productia de biciclete (de ce, nu inteleg). Se pot fabrica o multime de orice pentru piata civila in aceste companii. Numai vointa sa fie.

          8. Studentii eminenti merg si lucreaza in companii mari. Nici o companie de stat nu va da unui student o leafa ca in domeniul privat si nu ii va asigura programul flexibil pe care il are intr-o companie privata. Vorbim de schimbare de mentalitate, pe care o ai cu evaluarea tuturor angajatilor si trecerea in rezerva sau recalificarea celor care nu isi pot schimba/actualiza mentalitatea. In plus, la cum arata invatamintul astazi nu mi-as pune mari sperante in el ci mai degraba in companii in stare sa dezvolte si integreze tehnologii. Cu toata stima pentru ACTTM, nu poate cerceta totul. Si, in plus, mai exista si secretomania – succes sa scapi tu de ea.

          9. Transferul tehnologic se face in doua feluri: licente sau investitii in economia locala ale detinatorilor de tehnologie. Ii atragi cu facilitati economice. Mai e si al treilea (sa furam tehnologia) dar nu il iau in calcul.

          10. Pietele, odata pierdute, sint tratate ca piete noi. In plus, pot fi si ostile (iti pot povesti de modul in care a inteles sa vinda Securitatea electronice in US, ceea ce a cimentat increderea in romani), asa ca este nevoie de multa munca si bani cheltuiti pentru a obtine clienti vechi. Nici o piata traditionala nu asteapta un vechi producator cu bratele deschise (uite la Kodak, de exemplu, cu orice produs ar veni pentru piata fotografiei).

          PS2. Energia la pret de producator lasa usa deschisa ingineriilor. Dar daca consumatorii negociaza achizitia de la inceputul anului (daca vorbim de consumatori de peste 50-100 MW lunar) si achita trimestrial in avans, pot beneficia de discounturi majore pentru volum si plata anticipata.

          • referitor la stergerea datoriilor, firmele fiind de stat, e ca si cum statul isi recircula bani in propriul buget, mutandu-i dintr-un buzunar in altul. Deci nu are rost sa compari cazul cu al firmelor private:

            1.) Mare parte din datorii sunt „fictive”, in sensul ca statul nu a platit la timp anumite sume, firma indatorandu-se in schimb catre terti (inclusiv furnizori) sau chiar restante catre stat (finante, regii) si acumuland dobanzi la datorii, pe care tot statul nu le-a compensat.

            2.) Fiind vorba de capacitati de productie strategice, care trebuiesc conservate, exista niste cheltuieli care se acumuleaza in timp, chiar daca nu ai productie: plata pazei, conservarea liniei, cheltuieli cu personalul in „masa critica „(conservarea unui minim nucleu care la o adica sa poata relua productia).

            3.) Adauga si faptul ca aproape 10 ani au fost blocate aproape sistematic comenzi de export pentru anumite companii (mai putin IAR Brasov si arme usoare si munitii aferente), dar nici MApN nu a mai plasat comenzi (putine oportunitati, cu caiet de sarcini facut exclusivist, sau cu neincadrarea produselor autohtone in anumiti parametri de calitate). Deci canci posibilitate de amortizare a unor datorii si cheltuieli!

            • 1. La datorii ma refeream la neplata TVA, impozite, taxe si alte contributii. In acest caz voi sustine pina in pinzele albe tratamentul egal aplicat tuturor companiilor, de la AF si SRL la Nuclearelectrica, Avioane Craiova, Romarm si orice alta regie autonoma. La o adica o poti vedea ca o problema constitutionala – articolul 16.

              Datoriile de la stat la stat… ar trebui rezolvate de stat intern (inter ministere) sau juridic, cu executarea silita a MApN sau altor datornici.

              2. Nu m-am referit la cheltuielile de conservare.

              3. In cazul acesta sa ii caute cineva de la procuratura militara si de la DNA pe cei responsabili. Insa asa cum scriam, orice uzina poate produce atit pentru piata civila cit si pentru cea militara, ceea ce nu lasa respectivele companii descoperite.

    • Pe puncte:
      1) Schimbarea directorilor: este tot o decizie politica si se face „din rezervorul” politic local, chiar daca sunt specialisti… A se vedea Cugirul, Resita, Brasovul, Bucuresti etc;
      2) directorul general isi poate alege o echipa de conducere sau consilieri, dar legislatia in domeniu „il leaga de maini” in ceea ce priveste managementul companiei, in care fiecare filiala are personalitate juridica si autonomie economico-financiara specifica (consilii de administratie etc);
      3) s-au mai sters datorii dar s-au refacut mai repede si „mai grase” decat inainte…
      4) investitorii strategici nu vin degeaba, ei mai mult „sting luminile” pe unde trec. Fara garantii de stat si mai ales contracte ferme multianuale nici nu se uita la RO;
      50 garantarea de catre MApN a unor contracte de achizitii… o gluma buna cu „aroma DNA”…;
      6) costuri mari din fonduri inexistente…
      7) idei socialiste… bla-bla (glumesc, suna bine pe hartie dar sunt utopice la momentul asta);
      8); 9) si 10) idem ca la 7)…
      Nu sunt Gica’ contra dar realitatea este dura si nu iarta…

  22. Întrebarea mea este cum de a ajuns o individă incompetentă la demnitatea de general? De la înmulţirea disproporţionată şi nemeritată a deţinătorilor demnităţii de general pornesc foarte multe dintre dezastrele care lovesc în Armata română şi siguranţa naţională!
    Nu ştiam că doamna a condus în mod strălucit în teatrele de operaţii, fapt pentru care a ajuns să depăşească în grad şi funcţie majoritatea ofiţerilor superiori care s-ar fi achitat mult mai bine de atribuţiile care îi reveneau dumneaei.
    Ar trebui verificată existenţa sau inexistenţa unor relaţii neprincipiale cu anumite entităţi sau corporaţii cu interese vădit opuse celor ale României şi capacităţii sale de apărare!

  23. Brincoveanu Ioan

    „Omul potrivit la locul potrivit!” Un om de excepție, un profesionist desăvârșit, ..

  24. Vrem un nou tanc românesc!!!! 🙂

  25. stergerea datoriilor nu mai are ce cauta in discutii dupa 26 de ani de tranzitie, economie de piata si capitalism de cumetrie carat in spate de contribuabil.avem institutii care sa investigeze fraudel si sa le recupereze,numim consilii de administratie eficiente in piata libera si nu politruci sau gradati de umplutura.

  26. Apropo, că uitasem… fostul domn director Ioană, să fie reangajat ca daune morale, în consiliul de conducere al Romarm și să-i fie plătite salarii compensatorii… sau să fie reinstituit ca director al UMB…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *