Unirea este inevitabilă!

Ministrul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor( din R.Moldova), Iurie Chirinciuc, a scris recent pe blogul său despre necesitatea Unirii Republicii Moldova cu România, spunând că aceasta este inevitabilă.

unire

În ultima perioadă, tot mai mult se vorbește în public despre Unirea Basarabiei cu România. Dar mai îmbucurător este faptul că numărul scepticilor în acest eveniment istoric, care este tot mai aproape de a deveni realitate – scade. Asta o arată și sondajele că 30% din populația Republicii Moldova a ajuns să-și dorească să revendice în mod deschis această cale de evoluție pentru teritoriul dintre Prut și Nistru. Asta în timp ce acum câțiva ani, doar 2% din populație își dorea acest lucru.

 

„DEȘTEAPTĂ-TE ROMÂNE DIN SOMNUL CEL DE MOARTE”

O frază din imnul național al României și anume „Deșteaptă-te române din somnul cel de moarte”, pare să ne ducă cu gândul la ideea că românii într-adevăr par să se deștepte în ceasul cel din urmă și să înțeleagă că la etapa actuală o altă cale pentru Republica Moldova, decât calea unirii cu patria mamă nu există. Iar pentru a ajunge realitate, cetățenii trebuie să-și dorească cu adevărat acest lucru, care poate fi făcut numai prin referendum. Acest fenomen al Unirii a luat amploare odată cu venirea la conducerea Republicii Moldova a lui Mihai Ghimpu și Partidului Liberal, dar și a lui Traian Băsescu la București. Cei doi politicieni de mare calibru au reușit să pună drept obiectiv comun integrarea europeană, care se va materializa în viitorul imediat prin libera circulație, dar și accesul masiv al moldovenilor la cetățenia română. Pe termen mediu însă, se promit proiecte de reconectare a infrastructurii, inclusiv restabilirea celor peste 20 de poduri peste Prut, interconectarea sistemelor energetice și în final aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană împreună cu țările din Balcanii occidentali. Astăzi, Republica Moldova, alături de Albania, Bosnia, Serbia și Muntenegru, așteaptă să revină în Europa pentru a marca împreună centenarul sfârșitului primului război mondial.

 

Dar pentru a cunoaște cu adevărat care sunt avantajele unirii, trebuie măcar odată să fi vizitat marea Românie, lucru care nu prea s-a întâmplat, se mai arată în unele sondaje. Și poate de aici poate avem un număr atât de mare al persoanelor care nu cred în acest eveniment. Așa că vă recomand măcar odată în viață să treceți hotarul instalat nedrept și să vedeți măreția munților Carpați, sau generozitatea litoralului de la Sulina și până la Vama Veche. Chiar și Bucureștiul merită vizitat, care pare a fi o mică Romă modernă.

 

UNIREA CU ROMÂNIA, ACUM SAU NICIODATĂ?!

Chiar dacă costurile Unirii par a fi destul de ridicate, nu acest lucru este cel care ar trebui să ne sperie. Din contra, noi trebuie să vedem care sunt avantajele acestui eveniment istoric. Asta ar însemna mai întâi de toate finanțarea infrastructurii fizice de baza: 2-3 mii de kilometri de asfalt, alinierea ecartamentului a circa 1000 km de cale ferată la cel european, conectarea sistemelor energetice și modernizarea apeductelor din orașele principale. Aceste investiții care la o primă privire par a fi destul de mici, ar ridica nivelul de trai al cetățenilor din stânga Prutului va fi la același nivel cu al ungurilor sau polonezilor. Ba mai mult, serviciile din domeniul educației, sănătății, administrației publice, dar și cel al asigurării ordinii publice și justiției vor fi și ele la rangul statelor aliniate în marea comunitate europeană. Ce ține de regiunea transnistreană, aceasta nu mai are un viitor atât timp cât finanțarea de la Moscova a fost oprită de aproape trei ani, iar bugetarii și pensionarii nu-și mai primesc pe deplin îndemnizațiile. Un trai stabil, servicii calitative, dar și pensii/salarii mari la nivelul celor din UE, îi vor determina pe oamenii de acolo să se răscoale și să impună administrația separatistă să plece de la „guvernare”, iar într-un final să ceară reunificarea celor două maluri ale Nistrului.

De ce se tem rușii de Unirea cu țara mamă? Pentru că astfel vor ieși la iveală adevărurile istorice, iar această țară va deveni vulnerabilă, când cetățenii își vor da seama că în toată această perioadă au fost mințiți, chiar și la o distanță de aproape peste 70 de ani. Numai după înfăptuirea Unirii, Republica Moldova își va recăpăta coloana vertebrală atât în fața partenerilor din Vest, cât și în fața Rusiei, care până acum ne consideră o gubernie lipsită de tradiții, neam și rădăcini istorice.

În ciuda amenințărilor venite de la Kremlin că odată cu Unirea va izbucni un conflict în stânga Nistrului, acum societatea trebuie să se consolideze mai mult decât oricând pentru a putea face față presiunilor care ni se impun. Și după cum spunea marele luceafăr al literaturii românești că „Al meu nume o să-l poarte secolii din gură-n gură”, la fel trebuie să purtăm Unirea, din gură-n gură, dintr-o casă în alta pentru a putea să revenim acolo unde ne este locul, în România Mare, în inima Europei.

dorinta

 

Sursa: libertv.md

136 de comentarii:

  1. sa ne unim deci!

    • eu cred ca trebuie pregatit terenu, imfiltrari sie ,propaganda,lobby, motivare, cativa ani si apoi presing, ..e singura cale cu romanuu alfel no sa vedeti unire

  2. Ce rusine pe Nea Dummkopf asta, daca si separatistii ii dau cu flita!

    http://www.timpul.md/articol/separatitii-de-la-tiraspol-transnistria-refuza-orice-statut-in-componena-rep–moldova-95938.html

    Rau e sa fii socialist neamt si sa sugi la rusi de dimineata pana dimineata…Aia vor sa fie alipiti Rusiei si el o da inainte tot cu „statut special” in cadrul RM, ca al Gagauziei…

  3. genul de declaratii fara echivoc care ar trebui sa apara din ce in ce mai des si rostite in cercuri diplomatice/economice tot mai inalte….picatura chinezeasca care sa rupa orice urma indoiala atat in stanga cat si in sreapta prutului .nu era asta un obiectiv de tara cu adevarat istoric herr klaus?! sa coalizezi forta politica si poporul in jurul acestui proiect capital,sa porti stindardul unional in toate capitalele lumii,sa nu ratezi nici o ocazie sa amintesti de aceasta dorinta a romanilor…dar ce vorbesc eu,e mai usor sa aberam filosofii ieftine lipsite de consistenta din biroul cotroceniului.fara o luare de pozitie clara si taioasa a presedentiei romaniei eu vad un proces anevoios iar pana acum impresia lasata este ca a rezonat mai mult cu unirea germaniei decat cu cea a romaniei.

  4. Unirea cu Romania aduce foarte multe avantaje populatiei din stanga Nistrului.
    Dar mai ales oamenilor de afaceri transnistreni.

    – Acces la fondurile europene,
    – Primesc liber la export
    – Populatia poate sa se deplasee liber in UE

    – Infrastructura (imbunatatirea infrastructurii)
    – pot exporta resurse (energie in special. au in „proprietate” o termocentrala si o hidrocentrala, dar si o sursa de gaze ieftine (gazprom)

    • ALTE AVANTAJE pentu POPULATIA RUSOFONA din TRANSNISTRIA:

      – vor avea reprezentanti in Parlamentul Romaniei. poate vor avea chiar partid. cum este UDMR-ul. (apropo… odata cu cresterea populatiei romaniei, UDMR-ul risca sa nu mai depaseasca pragul electoral 😀 )

      – salariul minim ppe economie se va alinia la nivelul Romaniei. (adica se va dubla)
      – Pensiile vor creste.

      DEAVANTAJUL va fi ca vor fi condusi de la BUCURESTI dar nu e o problema. guvernul romaniei a dovedit ca poate fi „curva”.

  5. ROMANIA nu a facut nici un PAS in directia asta!

    trebuia sa aiba in buget, prevazut 1% pentru unirea cu Moldova.
    erau 2 variante:

    VARIANTA-1 -banii erau pusi la saltea, adica faceau un fond pana la unire. iar apoi banii sa fi fost cheltuiti pentru aducerea Moldovei la nivelul Romaniei.

    VARIANTA-2
    sa investim banii in infrastructura (cai ferate si sosele, gazoduct) inca de acum.
    atunci cand ne vom uni cu Rep Moldova, sa fie mai usor ptr Romania.

  6. Poate ar fi bine sa-i lasam pe langa pe transnistreni, noi nu am avut teritorii dincolo de Nistru vreodata, si ar fi bine sa le aruncam in brate rusilor marul otravit, ca e tare susceptibil la viermisori din aia verzi.

    • Cred ca de-a lungul timpulul domnitori moldoveni au avut sub stapanire parti din Transnistria iar daca mergem in antichitate, la Regatul Dacic stim cu totii pana unde se intindea. Deci putem avea pretentii. Daca rusii sau ucrainienii au pretentii, putem avea si noi.

      • Nici un cred ca…
        In tratatele incheiate de catre domnii Moldovei cu regii Poloniei sunt specificate drepturile moldovenilor dincolo de Nistru. In plus, pana in sec. XIX inclusiv, populatia romaneasca de dincolo de Nistru era majoritara in chip covarsitor. Aproape nimeni nu vorbea acolo ruseste.

        • Pai nici nu avea cum, pentru ca rusii au ajuns acolo la spartul targului. Au fost altii inaintea lor, dar romanii au fost mereu statornici….inca de la latinizarea dacilor! Adica bastinasi…cred ca asta le e si frica rusilor, ca vreodata sa avem pretentii extinse pe acele zone, dpdv al dreptului etnic sai istoric. Iar lucrul asta se poate intampla oricand daca Romania devine un stat foarte puternic.

          Frica asta o au si grecii sau slavii din balcani vis a vis de noi. Doar albanezii au cochetat cu aceasta idee, pentru ca le aduceau avantaje si se incadrau in tiparul nostru. Restul sunt fie migratori, fie si-au depasit aria etnico-teritoriala istorica, impinsi de turci, aici ma refer la greci. 🙂

          • @Cezar fara suparare dar DACI nu au fost latinizati si mai degraba stiau limba si Vaticanu a recunoscut in urma cu 3-4 ani ca limba latina cunoscut isi are originea din limba latina straveche care isi avea origine in zona Carpato-Danubiano-Pontic

          • „De aceea, măcar că ne-am deprins a zice că limba româna e fiica limbii latinești, adecă acei corecte, totuși, dacă vom avea a grăi oblu, limba românească e muma celei latinești.” (Petru Maior, 1756-1821)

    • Nu! Consider Transnistria drept nu fel de răsplată parțială pentru Bugeac și N. Bucovinei. De-asemenea, sunt mulți români acolo. Nu sunt de acord deloc cu ideea asta de abandonare a Transnistriei – doresc o unire completă între România și R. Moldova, în integralitatea granițelor.

    • Cineva a zis ceva de genul ca Rusia si Putin nu sunt impotriva unirii Transnistriei cu Moldova si Romaniei ba chiar o sprijina sa se intample cu conditia ca sa se numeasca Transnistria Mare.?

  7. Saharneanu Valeriu:

    Cu imensă indignare, dar și cu profundă tristețe, înștiințez comunitatea radioascultătorilor din Republica Moldova și cea de pretutindeni în lume unde a fost recepționat prin Internet, că astăzi postul de radio Vocea Basarabiei a încetat să emită.

    Din 18 iunie 2000, timp de 16 ani, postul de radio și-a întrerupt emisia doar de doua ori: prima oară forțat de regimul politic comunist de la guvernare în 2002 (10 decembrie) – 2003 (10 martie), pe o durată de 3 luni, urmare a unei decizii abuzive a CCA de sistare la indicația lui Voronin și, a doua oară, în marte 2005, pe o durată de 48 de ore, în urma unui atac la nodul de distribuire-relee din Chișinău.

    Intrarea în comă a postului de radio astăzi, 1 august 2016, se datorează trădării principiilor pentru care a fost creat să servească. Este rezultatul cârdășiei criminale dintre fostul administrator V. Țibuleac și fostul lui stăpân, fostul prim-ministru și fostul președinte de partid (PLDM), Vlad Filat. Corupția UCIDE! Trista istorie a postului de radio Vocea Basarabiei ilustrează cât se poate de grăitor acest adevăr. Filat a vrut imperiu mediatic pe modelul concurentului Plahotniuc. Ziare, televiziuni, portaluri de știri… Vocea Basarabiei îi căzuse tronc încă de pe când începuse să-și facă loc în politica mare – 2007. Nu a fost greu să și-l supună pe așa zisul administrator – om viclean, lacom și vânzător pe trei parale. Tranzacția murdară din februarie 2014, când prin falsificări de acte, Țibuleac a cesionat postul de radio lui Igor Cijov, omul din gruparea lui Filat, a însemnat începutul strangulării definitive a postului de radio. Încercarea mea și a colegilor de a restabili statutul postului s-a lovit de inacțiunea, soră cu complicitatea la crimă, a Procuraturii Generale. De doi ani procurorii se încăpățânează să nu observe probele incontestabile și mărturiile unui furt calificat, executat pe un lung șir de fapte de evaziune și acte la vedere de corupție. Adevărat, corupția ucide, inclusiv posturi de radio, în condițiile în care organele de drept zac înțepenite în chingile „stabilității” statului capturat.

    Mă miră și tăcerea de cremene, „solidară”, a colegilor jurnaliști, a presei libere și independente, a ONG-urilor de media. Ori, poate vă bucurați că un post de radio de categorie națională cum este Vocea Basarabiei a intrat de azi în comă? Nu uitați, stimați colegi, indiferența ucide la fel.

    Facebook

  8. In 1993 sau ’94 am fost la Chisinau 4-5zile, pt un sondaj in vederea unei cooperari. Vizita nepregatita si fara rezultate. Dela nivel de director in minister aveam nevoie de traducatori de rusa ! Sefii de la nivelul inferior asigurau traducerea dar erau f tematori.
    Pe strada nici o problema. Am intrat, din greseala, cu masina pe un contrasens, politistul f amabil, cu masina „dela Bucuresti” nu m-a amendat ba chiar mi-am continuat drumul !! Nu se gasea benzina ” de leac”. La un service (am facut o pana) am „gasit” benzina aproape la oficial si amabilitate pana la cer.
    Saracie era doar mancare si vin bun erau din belsug insa banii erau scumpi, pt ei ! Colhozurile inca existau pt ca suprafetele erau cultivate toate si nu erau haturi.
    Nu stiu ce o mai fi acum. Dar atunci in Chisinau se vorbea „romaneste” de la piata pana la nivel de serviciu in ministere iar oamenii de rand erau f amabili. Insa când am zis ceva de unire oamenii s-au uitat peste umar si au tacut, Inca se simtea in aer presiunea razbouilui din Transnistria pierdut cu rusii.

    Pt Chipp. De unde bani pt Basarabia daca la noi clasa politica saboteaza fiecare km de autostrada sau cf. Nu vor sa faca nici macar Pitesti – Sibiu si Renault o sa se retraga ! Deja la Tanger se fac aproape tot atatea masini ca la Pitesti, in numai 3 ani, plecând dela ZERO !!!
    Sa mai intrebam dece, de 27 de ani, nu s-a facut o autostrada care sa lege Transilvania de restul tarii ?! Dece au fost distruse irigatiile inca din 92-93 si vedem acum ce inseamna seceta si desertificarea. Prima, prima hotarare luata de Ilici Iliescu si de actualul „liberal” Roman-Neulander a fost anularea canalului Siret-Baragan. Ce-ar fi fost acum ?! Oare cati ar trebui impuscati pt subminarea economiei ? „Correctly olitical” : cateva zeci ar trebui condamnati pe viata si sa-si contruiasca si închisorile ! Exagerez ?

    Off topic. Daca poate sa-mi spuna cineva care este argumentul cat de cat legal si constitutional pt funeralii nationale

    • aici ar merita a aducem aminte de Maresalul Antonescu :”Popa pe tun, draqu a mai vazut……”

    • De acord ca trebue autostrazi dar daca Renault pleaca o face pentru mana de lucru mai ieftina. Autostrada è doar un pretext.

      • Nu e deloc un pretext. Chiar pierd 60 de euro per masina transportata pana la Nadlac, din lipsa de autostrada sau cale ferata rapida. Care cale ferata Pitesti-Valcea e terminata in proportie de 95% de Ceausescu. Astia au lasat-o asa 26 de ani si acum se vaita ca cica s-a degradat si nu mai merita sa investeasca in ea. Basca ca e si cea mai moderna si spectaculoasa din Romania, cu viaducte de kilometri intregi. Tot cu ocol pe la Piatra Olt….ce rusine pentru o tara care se vrea moderna!

        In Maroc si Algeria ar fi plecat ei demult, insa nu-i lasa ‘lenea’ alora. Ca romanul e prost si trage tare, aia lucreaza mai incet sa nu oboseasca. Nu lucreaza in week-enduri si nu vor schimbul 3. Dar noi vad ca insistam sa vedem cat mai tine ata pana se rupe!

        • „290.000 colecţii CKD(1) au fost expediate către uzinele de montaj Logan din Rusia, Maroc, Columbia, Iran, India şi Brazilia” (Raport Dacia 2007)
          /
          (1)Colecțiile CKD (din engl. Complete Knocked Down) sunt piese și subansamble ale unui produs finit care de regulă sunt exportate către uzine din alte țări unde urmează a fi asamblate.

  9. Nemtii se grabesc puternic, la sugestia rusilor, sa obtina cat mai multe concesii in legatura cu Transnistria. Ani de zile nu le-a pasat deloc nemtilor de zona aceasta, iar acum se grabesc de zor si, in traditia lor, … ameninta. Or, aceasta graba a lor este determinata de ceva.

  10. Inevitabila posibil sa fie, totusi am observaat un lucru destul de dubios in ultima vreme… multe personaje din republica moldova chiar si din cele la care ai avea pretentii incep sa vina cu tot felul de formule pentru reunificare.

    Cu federatii, confederatii, o tara doua guverne, puteri largite pentru o autonomie a republicii moldova in cadrul romaniei, concesii pentru clasa politica si administratia de stat a republicii moldova, numar fix pentru reprezentare in noul stat… miroase a propuneri kozakoniste…

  11. Este mult mai logic sa pastram Romania in granitele naturale si logice. Nistru,Marea Neagra,Dunare. Trebuie sa renuntam la Transnistria si cumva sa obtinem (iar Us este total de acord) Bugeacul ,complet. Fireste, vom avea de lucru cu minoritatea rusa+ukrainieana+gagauza dar daca Letonia se descurca cu o minoritate rusa de 30℅ din populatie, noi de ce nu am face-o?

    • Ciolovec, parca te-am mai intrebat, ai rude in Transnistria?

      • faptul ca ai rude in Transnistria nu inseamna neaparat ca nu poti fi unionist, cu Romania bineinteles 🙂

      • El e doar o curvulita mica si proasta. Marile curve trebuie cautate la Berlin, Paris, Viena, Roma.

        • Bai zdreanta, mai pune mana pe carte. Transnistria este un os care iti va sta in gat si tie si copiilor tai…daca ai asa ceva.

          • Mai tarfa basarabeasca din RMN, teritoriul acela este ROMANESC de cand e lumea si pamantul. Le sta in gat rusnacilor tai carora le pupi dosul de zor.
            Mars inapoi in balega din care provii.

            • Tarfa e mata ca a lasat un prost ca tine sa instige la razboi. Boule , cu ce vrei sa apere Romania ,bucata aia de pamant? Cu prastia? Sa intri cu trupe in Transnistria e cel mai bun motiv pentru Rusia ,sa ne joace in picioare.

          • Mewae xxx x uz de Az X ccmazona tem ca va avea un efect de domino acea Asta unire ,cam toti vor teZwritorii si sa nu uitam de ucraina care are in soate teama de ai fi luate teritorii,vidkarii au lansat vrajeala strategic ,uniti va doar ca sa atraga ucraina in conflict ptr transnistria

          • Nu chiar. In noua Romanie rusii vor reprezenta doar 0.4% iar ukranienii 0.3%. Populatia maghiara va scadea de la 6.2% la 4.1% iar tigani de la 3.2% la 2%. Per ansamblu numarul minoritatilor va creste de la 10% la 12% dar vor fi mai diversificate. Se poate argumenta ca rusii si ukranienii vor fi majoritari in Transnistria dar cu timpul populatia se va omogeniza si se vor muta. A se vedea cazul magiarilor care s-au mutat la Bucharest. Peste 50000.

      • Te credeam baiat citit. Transnistria sti foarte bine cine a inventat-o si ce e cu ea.

      • Ciolovec poate e vreo ruda de a ta. Habar nu ai ce inseamna sa se traga real in tine si habar nu ai ce inseamna sa stai zile in sir sub tir ,prin pivnite sau prin case parasite dar vorbesti atat de usor despre razboi. Traieste realitatea nu carti. Rusia nu va renunta fara razboi la Transnistria.

        • Finalmente, s-a dat de gol lepra din Transnistria.

        • „Traieste realitatea nu carti. Rusia nu va renunta fara razboi la Transnistria”

          In realitate Transnistria nu e importanta pentru Rusia. A fost pana sa ocupe Crimeea, dar acum importanta ei e secundara, doar ca punct de presiune pe Ukraina. O zona tulbure care sa impiedice legaturile economice intre Romania si Ukraina… Asta se vede clar si prin taierea fondurilor catre Transnistria dupa ocuparea Crimeei :))

          Tot la capitolul realitate, Rusia nu are cum sa sustina un razboi in Transnistria. Nici macar cu omuleti verzi. Decat dupa ce ocupa tot sudul Ukrainei, ceea ce aparent nu prea moare de nerabdare sa faca…

          Variantele de ocupare sunt:
          1) Pod aerian. Ceea ce e chiar avand superioritate aeriana e greu de sustinut avand in vedere nivelul la care au ajuns Manpads si faptul ca ai nevoie de avioane de transport (usor de lovit)
          2) Pod maritim: Odesa ocupata. Asta insemna razboi Ukraina si implicit suport militar SUA pentru Ukraina. A fost anuntat aproape oficial. Oricum ar fi momentul pentru a ocupa Ukraina a trecut. Poate aveau sanse in sapt de dupa ocuparea Crimeeai cand erau in soc si nu stiau ce i-au lovit. Dar dupa Ukr s-a regrupat. S-a vazut si in luptele din Donbass, unde daca nu interveneau Rusii de cateva ori chiar pe fata ii scoateau pe „rebeli” de pe harta,

          Si realist vorbind nici una din variantele de mai sus nu merita nici pe departe efortul. Deci declansezi razboi sa mentii Transnistria. Bine, bine, dar … de ce ? la ce e buna limba aia de pamant plina de mafioti, cu industrie din era Sovietica ? O ocupi ca aiba ce subventionata Moscova in continuare ?

      • Ciolovecul scrie din Bucuresti.

        • O fi de la ambasada ???

        • Iti dai seama ce descoperire ai facut tu. Mergi baiatule pe teren. Intreaba oamenii ce vor. Discuta ce insamna un razboi, ce inseamna populatii dislocate, ce inseamna razboi civil , copii fara parinti si parinti fara copii. Eu stiu ca razboaiele pe calculator sau la tv par distractive dar nu ti-as dori sa ajungi sa vezi ce inseamna in realitate.

          • Si uite cum @Nova si-a dat arama pe fata… Acum trebuie devoalat si coechipierul / coechipierii / nick-urile alternative.
            @Nova, nu are cum sa va mearga voua un mestesug ca asta in Romania! Romanii, polonii, balticii sug ura fata de rusi inca de la sanul mamei… Dar voi, nu si nu: Merge ca unsa Sefu! Avem super rezultate la propaganda in Romania! Ieri am convertit doua babe stirbe si un maidanez schiop! M-am intrebat intotdeauna cum dreaqu’ nu rositi voi astia de la sectia de limba romana cand se prezinta rezultatele muncii in regiune: Bulgaria – 10; Ungaria – 10; Serbia – 10; Cehia – 7; Slovacia – 8; Grecia – 6; Romania – minus 2…
            Pe de alta parte, fiecare rubla platita pe alde voi inseamna o rubla mai putin pentru inarmarea rusiei! Si zau daca imi pare rau ca va moare capra…?

  12. In nici un caz Transnistria in Romania, ce este peste Nistru nu are ce cauta aici. Ar trebui insa oferite facilitati si asistenta romanilor de acolo care doresc sa se relocheze in Moldova sau Romania.

    • Altu’ care jongleaza din fata ecranului cu vietile oamenilor…

      • Un comentariu sarcastic gratuit. Transnistria nu a apartinut niciodata Romaniei; inainte sa facem comentarii de astea mai bine sa ne gandim si la precedent (e.g. Finlanda) si cum au rezolvat ei problemele cu rusii.

        • nici Transilvania nu apartinuse niciodata Romaniei inainte de Unirea de la 1918! Nici Bucovina sau Basarabia!

          • da insa in Transilvania eram etnic majoritari, in Transnistria nu suntem ba mai mult o sunt etnici romani vanduri rusilor. Ideea ca o dam la schimb pe Bugeac sau Nordul Bucovinei de asemena nu sta in picioare, uita-te la configuratia etnica de acolo, 2-3 raioane cu romani majoritari si cam atat. Dubasari pana la urma e infiintat de rusi, faptul ca ei au pus laba pe teritoriul nostru nu inseamna ca si noi trebuie sa procedam la fel…tot suportul pentru etnicii romani din zonele sus mentionate, asta da…dar cu Transnistria mi-e ca ne intindem mai mult decat ne permitem.

            • @amz, @nova si altii:
              Oameni buni, puneti mana si studiatzi olecutza de istorie, inainte sa insiratzi ineptii pe forumuri; va citeste vreunu mai slab de inger si crede…
              Si ia, cum au rezolvat finlandezii problemele cu rusii?…ca ma roade curiozitatea…i-au batut la hochei, nu?…am vazut cu ochii mei…
              Va prezint un fragment din articolul „Romanii de peste hotare” aparut in revista „Societatea de Maine”, numarul 6 din 1936 (cand inca nu dadusera sovieticii iama pe pamanturile noastre de peste Nistru). Fragmentul se refera la romanii transnistreni, dupa cum urmeaza:
              <
              Extremitatea triunghiului românesc, la Răsărit, se termină la satul moldovenesc Glodoşi, cam la 150 km. peste Nipru-
              Principalele sate moldoveneşti de peste Nistru ar fi: Alexandrovca, Arcaşi, Arnăuiovca, Balta Baraneovai
              Bologan, Bolovani, Botoşani, Braşovănăuca, Buhai, Bursucul, Byşa, Butur, Candeli, Cantacuzeanca, Capitanovca-
              Caracaşi, Carantina, Col. Catargi, Caxgmi, Căpriţa, Cerna, Cernita, Chetroşii, Chiscu-Lung, Coasa, Corniţa, Coseni,
              Cornorata, Coşniţă, Coşniţa Mare, Cristeşti, Cucul, Culmea, Chiorghieşti. Clodoşii, Grădiniţa, Dobrianca, Doi
              Bani, Domniţa, Dracul, Dubăşari, Fântâni, Floarea, Harabana, Hârjeu, Iancopol, Ian cui, Iasca, Jilava, Jugaştri,
              Lăpuşna, Lipceni, Lunga, Macedonova Mahala, Mălai, Mălâieşti, Mihailovca, Mistuita, Mohilâv, Moldavca, Moldovanca,
              Moşneagul, Moşnegi, Nâgăceni, Ocna, Ocniţa, Pânzari, Pârâta, Păsata, Păstţel, Perişor, Peşteana, Pisarevca
              Română, Plopi, Plosca, Ponoară, Racova, Râsmeriţa, Răbniţa, Rohii, Sărăţel, Sărăţico, Scurtu, Slobozia
              (trei comune cu acelaş nume), Strâmba, Şapte Rediuri Noi şi Vechi , Şerbani, Şipca, Tei, Tiraspol, Topala, Trariani,
              Vadu-Turcului, Valea Adâncă, Valea Bu’şa, Valea Hoţului, Vladimirovca, Vârtejepi, Volosc, Vo%nescensc
              Zoxuleni şi altele.
              Satele moldoveneşti de peste Nistru, în mare parte, poartă denumiri curat româneşti.
              D-l Ştefan Ciebanu, a arătat, ea numărul Românilor de peste Nistru ar fi de peste 800.000 suflete, A.
              Nour, i-a evaluat la peste 1.000.000 (V. Harea: («Românii de peste Nistru», p, 14).
              I. Dumitraşcu («Românii transnistrieni în Rada Centrală Ucraniană în 1918». Rev. «Cele Trei Crişuri»,
              Dec. 1935), susţine că numărul Românilor de peste Nistru este de 700.000.
              C. Bacaloglu (V. art. «Românii de peste Nistru», «Cele Trei Crişuri», Oradea, Dec. 1935), citând o scrisoare
              a unui român transnistrian. arată că numărul fraţilor noştri din Republica moldcveneasră ar fi de 700.000. ,
              Republica moldovenească s’a înfiinţat la 12 Oct. 1924, conform principiilor născute din revoluţia bolşevică
              rusească. In 19 Aprilie 1925, Congresul molovenesc a adus o constituţie repnblicei, dellmitându-i fruntariile,
              cari sunt departe de a-i cuprinde pe toţi Românii moldoveni între limitele sale. Cajitala rrpublicei. e Tiraspolul,
              oraş pe malul Nistrului. Reforma administrativă din 1934, a împărţit republica moldoveneasc ă în 13
              raioane sau regiuni. Delegaţii raioanelor constitue un Comitet executiv — un fel de parlament, ^r la Tiraspol.
              In Sovietul Naţionalităţilor dela Moscova, Republica moldovenească e reprezentată prin 5 delegaţi. Dintre aceştia
              ‘ abia unul e moldovean.
              «In 1926, Românii transnistrieni aveau 65şcoli moldoveneşti. Totîn acest an, bolşevicii au făcut pregătiri pentru
              descinderea a încă 60 şcoli moldoveneşti. In republică se mai găsesc nişte cursuri pentru învăţători,5 şcoli speciale
              profesionale, din cari una de agricultura, una de pomicultură şi 3 şcoli tehnice; 2 muzee, 7 cinematografe şi 80 teatre
              săteşti» (V. St. Ciobanu: Republica moldovenească de peste Nistru şi cultura română în «Cele trei Cricuri», Dec. 1935).
              La Balta s’a înfiinţat o «Editură de stat a Moldovei», unde se imprimă diverse cărţi de propagandă comunistă.>>
              Asta pentru cine avea dubii despre drepturile noastre asupra Transnistriei….

            • Nu-ti fa griji de nr rusilor in cazul unirii. Populatia rusa ar creste de la sub 0.1% la 0.4% iar cea ukraniana de la sub 0.1% la 0.3%. Asta cu Transnistria. Maghiarii ar scadea de la 6.2% la 4.1% tigani de la 3.1 la 2% germanii de la 0.5 la 0.2%. Transnistria ar fi important ca zona strategica asigurand controlul Nistului care e navigabil. Plus400 Mii locuitori nu strica. Rusii si ukranienii se vor muta cu timpul. Vezi cazul maghiarilor ce s-au mutat cu zecile de Mii la Bucharest

      • Inca ceva, schimbul de populatie din Cadrilater (unde au fost implicate si rude ale mele) au rezolvat acea chestiune … deci exista si precedente

  13. SCRISOAREA LUI PETRU RARES, TRIMISA JUDELUI ORASULUI BISTRITA

    “Petru, cu mila lui Dumnezeu voievod şi moştean al Moldovei. Închinăciunea noastră cu toată prietenia noastră s-o ştiţi întâiu. Jupane Toma**, mi-ar plăcea să aflăm de la d-ta de sănătatea d-tale. Să ştii că noi suntem la Constantinopol***, bine sănătoşi, slavă Domnului, şi ţinuţi bine şi în cinste de Măria Sa Împăratul**** şi de viziri; nu ne lipseşte nimic, slavă Domnului. Dacă lucrul zăboveşte, trebuie să fim cu răbdare. […] Nădăjduim în Dumnezeu că vom fi ce am fost, şi mai mult decât atâta, vom plăti tot pe tocmai. A scrie mai mult nu ni-a dat vremea. În Constantinopol, miercuri spre Sâmpietru, anul 1540.”

    [url=https://postimg.org/image/9cpstenoh/][img]https://s32.postimg.org/9cpstenoh/dorinta.jpg[/img][/url]

  14. Pentru o mare parte din aceasta crestere a procentajului de interesati ai unirii cu Romania e responsabila chiar clasa politica si institutiile din R. Moldova (povestea miliardului disparut) iar pe de alta parte e responsabila Actiunea 2012 care are in spate cativa oameni foarte dedicati acestui scop. Acum Actiunea 2012 are 2 proiecte : Viziteaza-ti tara si Unirea TV .. daca sunteti curiosi vedeti aici: http://actiunea2012.ro/. Puteti da si voi o mana 🙂
    Pe de alta parte cu Transnistria e mai complicat decat pare.. o parte a transnistriei e de fapt dincoace de nistru, economia lor e in picaj dar armata a 14a inca are depozite imense de materiale de razboi care sincer nu cred ca o sa vrea sa le mai mute. Din punctul meu de vedere ar fi optim ca Rusia sa slabeasca mai serios dpdv economic si sa vrea sa renunte complet la unele „cheltuieli” ca sa se poata salva.. si asta cred ca a incercat SUA cu schema cu petrolul + sanctiuniile de pe urma razboiului din Ucraina.. dar se pare ca rusul de rand reuseste sa isi scada nivelul de trai doar ca sa se simta puternic la nivel global. Eu imi doresc foarte mult unirea dar inainte cred ca trebuie neaparat sa avem armata mult mai bine pusa la punct si echipata.. ar trebui poate sa alocam 5-6% din PIB la armata ca sa recuperam si sa putem gestiona riscurile aferente unirii (nici ucrainieinii n-ar fi deloc fericiti .. nu de alta dar s-ar simti cu musca pe caciula, serbii la fel)

    • Pai am citit astazi o stire conform careia, la sfarsitul anului viitor, Rusia nu va mai avea bani pentru plata salariilor. Declaratia aceasta apartine unei cucoane de la ministerul lor de finante.

      • Daca Germania si Franta, elemntele de frunte ale UE reusesc sa nu cada prada intersului economic pe termen scurt si mediu, este probabil ca respectica cucoana sa intuiasca corect.

      • tocmai de asta trebuie luata cu un gram de sare.

      • Deja au programat un consiuliu NATO- pufoaica ,cica vor sa revina la nivelul de relatii din 2002, bag seama ca se vrea dragoste ,exact cum a declarat si lavrov ca SUA si pufoaica se iubesc dar nu vrea UE.

  15. @JP , 5 …6 % din PIB nu o sa avem noi niciodata…poate doar votat in regim de urganta cand tancurile adversarului sunt sau trec deja de granita…un fel de ” CSAT a analizat situatia si a decis in consecinta !”, numai ca adversarul ( oricare din vecin in fond… nu ne avem bine cu nimeni) nu o sa sa se opreasca sa ne acorde noua 4..5 …10 ani, de 5.. 6 % din PIB.
    P.S cat de plauzibil pare un scenariu in care Romania nu mai beneficiaza de garantii de securitate, UE se destrama…si rusii spun vecinilor nostri…hai sa ii impartim … noi moldova si dobrogea , bulgaria ceva de prin muntenia, ungaria in transilvania…si serbia cu ce mai ramane…Acum este adevarat ca daca acest scenariu sau punctul sau de pornire are loc, multe din lucrurile considerate in prezent ca axiome, nu or sa mai fie valabile in Europa si nu numai.

    • „Fuck the EU”: expresia apartine Nulandei. Asa ca…reprezinta punctul de vedere al oficialilor americani. Cu alte cuvinte, EU sa se duca pe tobogan la vale.

      • @RD
        „Fuck the EU” a Nulandei se referea la ceva anume din dosarul ucrainian, si la slabiciunea UE in materie de politica externa. Nu inseamna ca americanii ar vrea ca UE sa crape. Obama a fost in Germania si Marea Britanie anul asta si a pledat in favoarea unei UE care sa ramana in picioare.

        • corect,asa vad si eu rabufnirea madamei.

        • Stiu foarte bine care a fost contextul in care nulanda a rostit vorbele respective, insa imi aduc aminte de cazul Volkswagen, care a fost dat pe tobogan pornind din SUA. pe de alta parte, m-am invatat minte ca sa nu mai acord prea multa crezare vorbelor pe care diversi oficiali le rostesc in public. Ei una spun, alta se vede ca fac.

          • @RD
            Cred ca americanii vor o UE suficient de slaba cat sa nu devina un competitor serios, dar nu atat de slaba incat sa crape pur si simplu. .

            • Americanii vor in primul rand ca europenii sa le fie LOIALI, ceea ce nu prea se intampla. Din pacate, americanii si-au impartit prea mult fortele prin toata lumea si risca sa scape Europa de sub control, iar acest lucru ne dezavantajeaza pe noi, ca romani.

              • Noi suntem varza, dar stai linistit, ca in jurul nostru toti sunt si mai varza decat noi (cu exceptia notabila a Poloniei) si Rusiei (sic!!)
                Ungaria + Bulgaria nu au practic armata. Noi mai avem cate ceva de pe vremea lui Ceasca ce ruginesc la soare si in caz ca esti strans de oua le mai revitalizezi. Astia 2 nu au ce revitaliza.
                Serbia are armata + echipament vechi dar sunt 1/3 din populatia Romaniei si din forta noastra. Cehia + Slovacia – au armata varza. Austria se chinuie sa o desfiinteze (asta e pe bune).
                La sud grecii au armata. Turcii deja de cand cu Erdogan au luat-o la vale, si eu zic ca o sa dureze cel putin 2-3 ani sa schimbe sistemul de la laic la islamist, timp in care economia lor o sa cada. Dupa aia o sa cada si din cauza ca adopta un sistem inferior celui european.
                Dracul nu e chiar asa de negru …

                • Vad ca in ultimele zile Turcia o da cotita…pe motiv de costuri&shit! Si islamismul asta pe burta goala nu valoreaza doi bani, au vazut la afgani cum sta treaba.

                • Lion: „Turcii deja de cand cu Erdogan au luat-o la vale, si eu zic ca o sa dureze cel putin 2-3 ani sa schimbe sistemul de la laic la islamist, timp in care economia lor o sa cada.”
                  Am un vecin cu functie mare la o fabrica, multinationala. Au o fabrica si in Turcia. De cand cu balamucul de acolo, s-au intrerupt orice fel de plecari la turci.

    • @Chibitul: si mie mi se pare greu de conceput ca va avea politicianul roman caracterul sa explice omului de rand ca pentru ca sa putem sa ne mancam painea linistiti trebuie sa avem un cutit mare si taios pe masa. Dar cred ca ar fi imperativ. Garantii am avut si in al 2lea razboi mondial, iar acum mai mult ca atunci.. am impresia ca tarile lumii civilizate.. mai ales cele europene ar face aproape orice ca sa nu isi puna cetatenii sai viata in pericol (fie ca sunt militari sau civili). Omul de rand e din ce in ce mai avers fata de agresiune si efort.. toate „utilitatiile si sculele” create de om.. cu calculatorul in frunte.. il face pe acesta sa devina mai pasiv si sa caute salvatori mai degraba decat sa se salveze.
      De aia sincer eu nu pun asa mare pret pe garantiile acelea.. in cele din urma ceea ce s-a intamplat in Ucraina s-ar putea intampla la fel de bine si in Romania si orice stat care „ofera garantii” nu ar interveni cu mai mult decat ajutoare umanitare pentru ca conflictul intra „oficial” la categoria „razboi civil”. Iar din acest punct de vedere Transistria e un mare cal troian.. si Moldova poate fi unul dar mai mic si doar prin proximitatea ei la depozitul imens de materiale de razboi.
      Trebuie viziune politica si militara.. inainte de toate.. altfel patim la fel ca la ultimele 2 conflicte majore militare.. cu toti aliatii si toate garantiile riscam foarte mult daca nu suntem capabili sa facem fata si singuri intr-o buna masura (in WW1 am avut noroc practic ca o castigat tabara noastra altfel nu mai exista Romania mare si toata istoria recenta ar fi fost alta, iar in WW2 .. ei bine.. am intrat in razboi sifonati bine de prietenii nostrii .. dar in ambele conflicte am fost foarte slab pregatiti si echipati)
      In concluzie.. 5-6% e cam necesar.. (Rusia de exemplu are 5.4%, SUA 4%.. etc. https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_military_expenditures)

      • @JP este adevarat ce spui, este destul de probabil ca democratiile europene sa faca orice ca sa justifice o neimplicare activa in caz de ceva… ( aplica sanctiuni agresorului in cel mai bun caz si il condamna vehement in forurile politice si acorda ajutoare umanitare tarii agresate ( cel mai probabil una din est) poate…poate si ceva ajutor tehnic si consilieri…insa cam atat. Solutia pentru frontiera estica a NATO ramane SUA si cam atat. Ar fi necesari cei 4..5% mai ales ca s-a batut multi ani pasul pe loc, insa trebuie sa fim realisti, clasa politica si nici marea majoritate a populatiei nu o vrea acest lucru ( media a avut grija sa ne spuna ani in sir ca Romania beneficiaza de cea mai buna aparare posibila din istoria sa dpdv militar prin intermediul aliantelor existente…mesajul este … fara griji, suntem aparati. Daca pe 1 Decembrie la anu… vedem la fata locului si la TV iar Bizonii proaspat vopsiti, un LAROM… trec si 3 F-URI pe deasupra… , lumea o sa zica, ca suntem blidati pana in dinti. In discutii cu amici sau cu diverse persoane ( discutii conjuncturale ) nu o data am auzit lucruri de genul : ce dam noi bani pe armament…sau chiar pe avioane ( ca asta era subiectul in ultimul timp), razboaiele de azi se castiga in cateva ore si oricum are NATO armata pentru asta …( adica… ne apara aia, ce mai aruncam cu banii pe armament?!!!) si asta gandesc multi oameni din societate…nu ma mira daca politicienii chiar din convingere prin urmare ( sunt si eu in fond oameni din societate) ssunt convinsi de acelasi lucru… ca au aia destul armament si pentru noi. Nu trebuie sa ne amagim ca politicienii in general ( sunt probabil si execeptii) stau pe forumuri, situri de specialitate…sau la diverse intruniri si isi fac macar o parera personala despre un asemena subiect. Marea majoritate isi vad de ale lor..si in fata media turuie lectia invatata…UE …integrare in organismele internationale..etc.., pleaca reporterii, si isi vad iar de ale lor. Dupa cum am mai zis, pe noi conflictele majore ne surprind cum ne surprinde si iarna in decembrie… in fiecare an reuseste sa ne surprinda.

      • Cred ca „pulimea” stie chestia cu cutitu..

        Problema este la „elita” ca care a citit ca violenta armata este un anacronism..

  16. Din pacate mai dureaza mult si bine pana la unire…

  17. Nu stiu daca se poate face asa ceva in scurt timp dar politicienii corupti de la ei arputea fi santajabili de noi in sensul ca sa le dam liebertate contra unirii altfe scoatem dosarele de la borcanul de untura,e si asta o modalitate de presiune contra nostalgilor vodcari

  18. Incepe lobby in SUA pentru Unirea R. Moldova cu Romania, la initiativa unei formatiuni politice de peste Prut:
    http://infoprut.ro/44867-unirea-pe-masa-departamentului-de-stat-al-sua-lajune-barnes-este-o-premiera.html

  19. Acuma vrem unire cand au ramas pensioarii betivii si nostalgicii ? Restul au plecat fiecare ori Portugalia ori Italia cu ajutorul lu base,nu stiu care ar fi castigul nostru in afara de inca 1 mil de pensionari actualizati la pensiile din Romania ….mai ales ca si au schimbat si placutele de inmatriculare la masini model ca prin Cehia ,ne am alege si cu factiuni vodcare pricepute la furt si destabilizare.

  20. sintagma „evil empire” este mai actuala ca oricand.se intoarce ala in mormant cand vede cum zburda v.putin prin europa.

  21. Din nefericire, Occientul sustine terorismul si sta alaturi de pucisti”, a spus seful de stat, intr-un discurs sustinut la Ankara, ca raspuns la criticile din Statele Unite si tarile europene legate de amploarea epurarilor care au urmat puciului ratat.ma tem ca se vrea sa se dea drumul animalelor catre noi .

    • Incep sa cred ca la cum merg lucrurile spre o deschidere a portilor catre UE ne indreptam,, un val poate si mai mare de emigranti comparativ cu anul trecut, cumva Erdogan cred ca vrea o parte din bani rapid, si pt asta o sa dea drumul la robinet deoarece mai tarziu dupa ce incepe cu eventuale executii ale picistilor, o sa ii fie probabil mai greu sa aibe sanse intr-un dialog cu UE… desi poate UE ne surprinde si o sa pastreze legaturile si daca incep executii. In acelasi timp cu valul de emigranti, or sa fie probabil si noi atenatate… pe fondul acestor evenimente, este posibila oare ofensiva in estul Ucrainei? ( am auzit in presa ca exista concetrari masive de tancuri in zona si ca este posibil sa ii astepte pe ucrainieni o luna august – septembrie foarte agitata). Daca acest ultim lucru se intampla, devine si mai important cum clasa politica o sa stie sa mentina un dialog cu Moldova si eventual sa o ajute in cazul unor provocari ce o pot viza si pe aceasta. Daca tot se sparge buboiul in zona, este posibil ca Putin sa vrea sa rezolve mai multe probleme „locale”.

  22. Unirea se face si cam atat, nu se palavrageste desprea ea la nesfarsit, insa fara nicio finalitate……cum a facut Basescu toti anii astia. Pana una alta, populatia de pe ambele maluri ale Prutuli trebuie sa doreasca asa ceva.

    Ce mai trebuei facut? Multe….dar armata si serviciile trebuiesc sa fie beton ca acea unire sa si reziste! 🙂

  23. Cand vor ajunge tancurile si infanteristii romani la Tiraspol si Dubasari, abia atunci vom vedea ce facem cu Transnistria si restul RM.

  24. 1. Romania trebuie sa aiba continuitate in colaborarea cu SUA. Cu Deveselu operational treaba este pe jumatate facuta si acum americanii, stiind starea reala a armatei romane sunt obligati sa transfere aici trupe si echipamente suplimentare…. si sa.i ma8 stranga nitel de oute pe ai nostri sa deschida un pic rob8netul cu bani pentru mapn…
    2. Eram un pic sceptic in privinta Unirii… dar se pare ca avem speranta. Nu stiu daca o sa fie cu Transnistria sau fara ori cu Bugeac…. Nu.mi vine sa cred c’o sa fie in 2018… nu am crezut niciodata in astfel de date fixe… Mai tineti minte chestiile cu „in anul 2000 vine sfarsitul lumii”? Dar cred ca incepem sa mergem in d8rectia buna. Dumnezeu sa ne ajute si sa le aduca mai multa lumina in mintea celor ce ne conduc
    Un fapt ingrijorator imi pare ceea ce se intampla in Turcia acum. Si era cam singurul stat in zona de SE a NATO pe car3 ne puteam baza… ceea ce ne duce cu gandul la acelasi lucru. Ca sa rezisti, sa poti sa te impui tu si totodata punctul tau de vedere trebuie sa ai o armata credibila, profesionista, dotata. Sa ai incredere ca poti rezolva si singur (sau aproape singur… cred ca in caz de ceva doar americanii ne vor sustine cat de cat) situatile dificile cand aliatii iti intorc spatele si esti lasat in curu’ gol.
    Cand oar3 vor intelege si polticienii nostri un lucru atat de esential si elementar? Ca siguranta natiunii depinde sau ar trebui sa depinda in primul si in primul rand doar de noi?

    • Ar fi interesant de stiut daca Turcia ar recunoaste unirea RM cu Romania, tinand cont ca Turcia este cel mai puternic stat NATO de la Marea Neagra, sau daca s-ar alatura pozitiei Rusiei, in cazul in care Rusia ar face scandal.

  25. Ar trebui alocat 2.5 % din PIB ptr armata pe o perioada de 5 ani. Polonia are aprox 2.4 din PIB. off–http://www.petitieonline.com/salvai-l_pe_rafael_ajutai-l_s_rman_cu_mama_lui_in_romania

    • frate, ar trebui marit pibul si shuntate toate retrocedarili ilegale,si alea de tva,si toate exportarile masive de profit care nu mai apuca sa fie impozitate, si reactualizate redeventele si periate toate pensiile nesimtite si „de boala’ incasate de jmekeri perfect sanatosi si confiscate pe bune prejudiciile facute de toti gusatii condamnati pentru furturi imense, si decapusate toate regiile inca de stat,si zburati in aia a ma-sii toate jigodiile din politica si pornite urgent investitiile publice in infrastructura si oprite exporturile de materii prime,si pace in lume, si pentru restul invocat Vadim de la dracu cu carti unde o fi acuma, ca el le zicea mai bine, si gata.
      Hai noapte buna si vise placute.

  26. pe unde o mai fi iurie roșca?

  27. M-as bucura dacă s-ar întâmpla. Deși la ce haos e in Europa , orice ar fi posibil, iar prin implicarea SUA ,ar fi realizabil. Eu, personal sunt sceptic si nu cred ca se va intampla nici in 20 de ani. Dar la ce vremuri tulburi trăim, in care cum se aseaza praful de la o furtuna apare alta furtuna care il ridica iar, orice e posibil… Doamne ajuta!

  28. Sa va spun sincer sunt din Iasi dintr-un sat care e la frontiera cu Republica Moldova . De mic copil cand nu aparuse inca antenele tv prin satelit aveam o ,,grebla ,, pe casa care prindea tvr 1 si bineinteles Moldova 1 in general mi se pareau pro Romania mai putin ca aveau si stiri in rusa. Acuma sper sa vina unirea odata si sa dispara fasia aia plina de buruieni si neingrijita si inutila , ce o sa imi lipseasca politia de frontiera ca aveam asa o senzatie de protectie cand ii vedeam.

  29. UNIRE,ACUM!Putin imi pasa de temerile rusnaciei, nu-mi este frica de ei, indiferent daca-s verzi sau rosii.Rusul de rand n-are nicio treaba cu Moldova&Transnistria, politicienii vodcuiti n-au ce face in fata vointei populare. Daca moldovenii vor, rusnia si-o ia cu brio!Se zice prin NATO ca Serviciile noastre ar fi foarte bune in „combaterea” celor rusnace -nu, nu ma impuscati,vorba asta umbla printre militarii de rang inalt. O fi sau n-o fi asa, dar cu certitudine contrele ascunse RO-Rusia exista de muuult timp, cu succese si insuccese de ambele parti.

    • @WW asta-i ca si aia cu laserul lui Coanda :)))) de-aia ne-au futut 25 de ani oamenii KGB-ului si GRU-ului din Romania, de buni ce suntem in a-i combate :))))))) @WW amu’ ai zis-o :))))))))) fara suparare :)))))))

      • ))))Da,am zis-o,insa insuccesele se vad primele,reusitele nu!Bun, ne-au „tras-o” peste 25 de ani, dar ce-au obtinut/reusit? RO e in NATO in ciuda eforturilor rusnace (adu-ti aminte propaganda de-acum cativa ani, ce sustinea ca NATO ne va face si ne va drege, ea,Rusia, ne va invada de suparata ce e,bla, bla), e in UE avand o piata relativ stabila (despre UE sti prea bine ce ziceau, dar sughit dupa exporturi pe aceasta piata), e democrata,e…anti-Rusia (asta-i enerveaza cel mai tare, pierderea credibilitatii). Agenti de influenta au cacalau in RO, dar eficienta acestora scade proportional cu accederea SUA aici -calea noastra e clara, pro-SUA. Chiar si doar acest aspect demonstreaza clar ca Rusia pierde, RO singura n-ar fi facut fata, iar prezenta „inamicului natural” al Rusiei aici spune multe -Rusia out! Da, exista succese pe planul distrugerii economiei si nu numai, astea se stiu si sunt permanent trambitate, fac parte din strategia perimata „vedeti, daca ramaneati cu noi acum produceati MIG-29”)))), dar cu ce ajuta asta Rusia a carei economie e praf, iar exportul de petrol s-a cam subtiat. Nu zic ca a-i nostri sunt zmei, dar nici rusnacii nu sunt ceea ce par!

      • NATO a inaugurat acum cativa ani centrul de excelenta in spionaj langa Oradea, gestionat exclusiv de romani, dintre toate tarile NATO, tocmai pentru ca noi, dintre toti, ‘avem cu ce!’ Exact asa s-au exprimat atunci reprezentantii aliantei, ca romanii au un potential nativ catre spionaj.

        Asta nu ne face, insa, infailibili si nici onesti/cinstiti! Distrugerea Romaniei de dupa 1989, s-a datorat si acceptului securistilor romani, care au fost parte la acest jaf. Nu doar rusii au meritul asta. Defapt, romanii sunt principalii vinovati!

        • romanii in general sau unii cetateni romani? toti securistii sau unii dintre ei?

          adevarul e undeva la mijloc, linia de mijloc stabilind-o intotdeauna ala care castiga… tot romanii au fost vinovati si de cataclismul reprezentat de „consilierii” sovietici? tot romanii au fost vinovati ca dupa 89 in funciile cheie din armata, administratie , finante, economie, au fost propulsati unii pe care „securistii” – da, aia raii, ii documentasera temeinic pe contraspionaj? – vezi dosarul „Corbii” – numit asa pentru ca cel putin 2 protagonisti erau de fapt si de drept… CIORI–

          a, noi nu am mai avut dupa 89 aproape un an contraspionaj. dup’aia a fost condus parca de un general acum in retragere , cu cioculetz si mare dacolog. care isi mustruluia ofiterii de fatza cu nevasta-sa care asista in birou la cat de macho e barbatzelu’

          a si cateva luni dupa 89 securitatea a fost condusa de un contra amiral documentat si asta GRU , pana i-au pus unii peste rapoartele zilnice niste taieturi din presa, „uitate accidental” , in care se vorbea despre rolul anumitor formatiuni de diversiune ale armatei in revolutia din 89 ( asta asa ca sa vada ca se stie), de a doua zi omu era in concediu de boala urgenta si apoi s-a pensionat la fel de urgent….

          sa nu generalizam am mai spus-o si o repet, NE-A TRECUT GLONTUL PE LANGA URECHE DE 2 ORI IN 5 ANI DUPA 89 si da, unii care au salvat ce s-a mai putut au fost aia pe care ii aratam cu degetul fara sa cugetam un pic.

          apropo de manipularea la care cu totii am fost supusi:

          „Scopul acestui CNSAS este acela de a pune la dispoziţia întregii societăţii (implicit la dispoziţia străinilor) toate materialele întocmite de ofiţerii fostei Securităţi până la data de 22 decembrie 1989. Practic, tot ce a reprezentat document secret, din vremea SSI-ului, până în anul 1989, acum „trebuia” scos la iveală! ”

          vi se pare ok?
          si inchei cu un citat din Instructiunile si metodologiile puse in aplicare la preluarea conducerii SSI de catre Eugen Cristescu; MERITA CITIT!

          „Instrucţiunile cu privire la obligaţiile românilor care merg în străinătate, la capitolul despre „Obligaţii morale şi cetăţeneşti” întâlnim următoarele precizări: „Prima grijă a cetăţeanului român care merge în ţări străine este aceea de a-şi da în orice moment seama că, de îndată ce a depăşit piatra de hotar a ţării sale, pentru străini el reprezintă Ţara. Prima grijă deci este de a fi român. În consecinţă este o datorie sfântă ca orice cetăţean, în întreaga lui atitudine şi viaţă, să constituie un permanent exemplu de demnitate, corectitudine şi sobrietate. Viaţa de desfrâu şi uşurinţă a individului poate reflecta o lumină pernicioasă asupra întregii naţiuni”. De asemenea, Instrucţiunile stabileau cu claritate următoarele reguli de comportament pentru agenţii serviciului care aveau misiuni în străinătate: „1) Nimeni să nu-şi defăimeze ţara, verbal sau în scris, criticând actele de conducere şi de guvernământ; 2) Este interzisă răspândirea zvonurilor neadevărate sau tendenţioase, cu privire la Ţară; 3) Înfăţişarea exagerată a lipsurilor materiale care în mod fatal s-au produs în ultimul timp, constituie de asemenea o denigrare a Ţării şi toţi cei care ar face-o comit, pe lângă o mistificare a adevărului, şi un mare rău Patriei. Aceste lipsuri, desigur mai puţin grave decât în alte ţări, dacă sunt exagerate şi date în vileag astfel, ar putea indica pe nedrept o slăbiciune a Ţării. Un adevărat român tinde dimpotrivă să ascundă din micile noastre defecte şi lipsuri. Străinul nici nu te ajută în nevoile tale nici măcar nu compătimeşte cu tine. El va trâmbiţa mai departe exagerările tale, contribuind astfel din ce în ce mai amplificat la denigrarea ţării”.

          • PS dupa primul citat, despre CNSAS puneti : Avand ca acoperire activitatea unei parti a serviciilor secrete care aveau ca si scop politia politica ( am fi naivi sa nu credem ca nu a fost asa ceva). Dar de aici pana la a considera orice interogatoriu sau arestare a unui tradator ( care a vandut de ex. documente strategice, secrete sau liste cu ofiteri acoperiti din strainatate–cum a fost raceanu de ex.) ca si politie politica e cale foarte lunga!

  30. Un bun început în vederea Unirii ar fi un șut în cur ivanilor din Tighina. Ce caută în cetatea lui Ștefan?!

  31. lupta cu spionajul sovietic nu se termina niciodata dimpotriva,cu cat implicarea americanilor este mai mare cu atat si eforturile lor de destabilizare sunt accentuate.

  32. Guvernul României a aprobat în ședința de miercuri, 3 august, prima tranșă din asistența financiară pentru Republica Moldova, a anunțat purtătorul de cuvânt al Executivului, Liviu Iolu. Acesta a precizat că tranșa reprezintă 60 de milioane de euro dintr-un total de 150 de milioane de euro. La acest acord s-a ajuns în urma unui schimb de scrisori din 30 ianuarie a.c. dintre premierii guvernelor celor două state. El a fost ratificat prin Legea nr. 91/2016.

  33. Mihai-Cristian

    http://unirea.tv/despre/

    Ziceati ceva despre faptul ca media e detinuta in totalitate de cioloveci in Basarabia, pai haideti sa schimbam asta fratilor!
    Primiti si diploma de donator, la fel cu a lui Dan Tanasa, Eugen Tomac, si alti donatori de seama.
    Unirea face puterea! Si e inevitabila!

    http://unirea.tv/prima-televiziune-independenta-unionista-se-pregateste-de-lansare-cum-poti-sustine-unirea-tv/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *