Noul produs PSLR-1 (Precision Shoulder-Fired Rocket Launcher) al americanilor de la AirTronic, este prezentat ca fiind capabil sa lanseze toata gama de proiectile dezvoltate pentru RPG-7, fiind practic un nou design pentru acelasi concept.
Impricinatul a fost prezentat in premiera la AUSA (Association of United States Army Exhibition and Conference) 2016, in Washington D.C.
Noul design are ca scop un lansator mai sigur si mai eficient, conceptul RPG-7 fiind analizat si reproiectat pentru campul de batalie de astazi, pornind de la materiale si solutii moderne. Produsul rezultat are o durata de viata si o precizie superioare, fiind certificat pentru raza de actiune eficienta de peste 800m. Alaturi de pachetul de baza, producatorul ofera o gama larga de accesorii pentru diverse medii si cerinte, inclusiv pentru transportul facil al lansatorului si munitiei aferente.
Vedere de aproape cu pozitia sinelor, bipodului, tragaciului si vizorul optic
Cu o masa de 6,6kg si o lungime de 915mm, lansatorul poate fi echipat cu vizor metalic rabatabil sau vizor optic PSRL 3.5 X 24mm, iar pentru stabilitate poate fi prevazut cu un bipod. Diversele accesorii optionale pot fi montate pe cele 2 seturi de sine Picatinny, amplasate pe lateralele si deasupra tubului lansator.
PSLR-1 este o evolutie suplimentara a conceptului RPG-7 al Airtronic, prezentat aici.
PSLR-1 are si un frate mai usor, produsul GS-777 al aceluiasi constructor, un lansator de acelasi calibru 40mm, cu o masa de doar 3,5kg, o lungime tot de 915mm, cu o durata de viata garantata de 500 lovituri sau 1 an.
PSRL-1 are durata de viata dubla (2 ani sau 1000 de lovituri), teava fiind din prelucrata din otel special de tip “4140/4150 Ordnance Grade”.
Marius Zgureanu
Surse:
http://www.militaryfactory.com/smallarms/detail.asp?smallarms_id=1074
Frumos.
Dar ce durata de viata are un AG7?
Tot pe acolo:
„1,000-round lifespan „
daca`l cureti si intretii corespunzator probabil nelimitata ca si AK 47
ai aici un articol
http://www.rumaniamilitary.ro/lovitura-termobarica
Neinteresant.
Practic diferenta o face doar design-ul.daca veneau cu un calibru mi mare… un 57mm… era ceva…
diferenta e in primul rand flexibilitatea/modularitatea si o mica reducere de masa. Ai o droaie de sine pentru diverse echipamente aditionale iar avantajul mare e ca foloseste toata gama de proiectile RPG-7… practic un RPG-7 remanufacturat cu tehnologie actuala.
Off topic:
Hilary pare decisa sa impuna un no fly zone in Syria. Iar asta inseamna atacarea instalariilor aa cat si amenintat avioanele rusesti si siriene; la cum tot aduc aa si avioane rusii –>potential foarte real de conflict. Si daca incepe razboiul acolo se poate extinde si pe alte fronturi.
Cum vedeti situatia?
Potential de conflict exista dar singura solutie este impunerea de no fly zone.
Putin mizeaza permanent pe faptul ca aliatii nu vor sa se ajunga la conflict militar direct si tot impinge ca porcul. Undeva trebuie trasa o linie.
Un cinfluct intre sua si rusia sar solda cu distrugerea planetei 🙂
Asa ceva am putea sa facem si noi in ograda noastra cu tehnologia de care dispunem deja.
s-ar putea face fff multe in domeniul produselor militare in Romania dar nu se vrea, pt ca baietii din system nu au interes daca lor nu le iese nimik.
Un RPG7 dat infanteriei care ataca ofera avantaje, este ca si cum soldatul ar cara in spate un tun de +100mm si este acolo unde ai nevoie aproape instant. Astfel nu doar ca scazi dependenta de propria artilerie care poate, datorita EW, nu poti sa o contactezi (caz Georgia, Ucraina) sau nu este exacta ori nu te poate ajuta ci oferi si foarte multa flexibilitate, cu un RPG7 poti ataca un IFV (chiar si un tanc la nevoie), puncte intarite sau de rezistenta dar si acumulari de infanterie ori sniper. RPG7 este destul de ieftin sa iti permita sa il folosesti pt. aceste roluri si mai reduce din necesitatea de a folosi ATGM-uri sau RPG9, dar are problema acuratetei peste 300m, ceea ce reduce din posibilele avantaje.
PSLR-1 promite ca te ajuta sa poti lovii tinte la peste 800m ceea ce ar fi foarte folositor pt. ca reusesti astfel sa ti pe cel care foloseste RPG-ul in afara majoritati armelor cu care sunt dotati soldati inamici.
Foarte interesanta arma asa ceva ar trebui sa producem si noi daca chiar este adevarat ce sustin despre caracteristicile ei.
Ceea ce trebuie sa realizam pentru AG-7 la noi este grenada cu 2 incarcaturi in tandem de tipul PG-7VR (https://en.wikipedia.org/wiki/PG-7VR). Prima incarcatura penetreaza blindajul reactiv iar cea de-a doua penetreaza blindajul tancului.Posibilitati-peste 750 mm blindaj omogen. Dupa razboiul din Cecenia din anul 1994 rusii nu mai folosesc tancuri in lupta fara blindaj reactiv. Atunci si-au luat-o rau.
Daca nu avem lovituri in tandem pentru AG-7 ne limitam la a lovi orice dar nu tancuri moderne. Din pacate nu mai producem mai nimic……
nu ai ce face cu RPG-ul 7 impotriva tancurilor moderne.
ai nevoie de rachete.
daca aceasta noua jucarie iti permite sa lupti la 800m… e ceva… poti ataca blindate (mli-uri), fiind camuflat
RPG-7 e ceva „multirol”, nu dedicat antitanc. Ai diferite tipuri de proiectile pentru misiuni diferite. Ceva usor de purtat si reincarcabil, cu proiectile ieftine.
Sistemele d erachete antitanc sunt de cateva ori mai scumpe, cu sisteme sofisticate de ghidaj, iar cele de raza scurta sunt de obicei de unica folosinta.
Sunt chestii complementare…
@Geo
Diversificarea muntiei este absolut necesara. Nu ar fi rau sa avem un proiectil tandem desi raza efectiva de doar 100m pt. PG-7VR ii cam reduce din utilitate.
Cred ca ar mai terbui cel putin doua tipuri de munitie:
-contra infanteriei: o varianta imbunatatita cu fragmentatie („calibru”-diamentru mai mare de 40mm cat este acum, poate 70-80mm dar care sa ii permita sa fi folosit, toretic, si la distante de +300m). O varianta termobarica de un „calibru” mai mic decat cea care o avem acum si care ar putea fi utilizata si in spatii inchise fara sa distruga sau avarieze structura de rezistenta a cladirii;
-contra structurilor: un fel de tandem prima incarcatura sparge zidul/obstacolul cea de a doua explodeaza „in interior” sau prin bresa facuta.
RPG7 cred ca i s-ar putea face un mic (mai rudimentar) calculator balistic: un telemetru care sa poata masura si inclinarea (stanga/dreapta) + goniometru + un calculator care, in functie de munitia selectata, sa afiseze un fel de tinta (calculeaza unghiul si inclinatia la care trebuie tinut RPG-ul cand tragi pt. a atinge distanta la care este tinta). Mai poti folosit si alti senzori presiune atmosferica, vant, etc.
@Chpp
RPG7 a fost folosit de rebelii din Cecenia, loveau parte inferioara (pivnite, subsoluri) sau superiora a tancurilor (acoperisuri, balcoane). Frontal era cam inutil…
Dar asa cum scrie si @Marius Zgureanu este mai multirol.
Ai scris mai sus de calibrul. 40 de mm este calibrul tevi adica a parti reactive a grenadei.partea exploziva a grenadei (numita si coafa) e de 80 de milimetri la loviturile de ag 7.
cred ca se referea la asta:
OG-7V [c.1999] 40 mm fragmentation warhead for anti-personnel warfare (warhead is within caliber due to limitations of international treaties).
Ok.oricum noi nu mai folosim lovitura exploziva.o tinem in depozite.in ultimi 10 ani am folosit doar cumulativa.si incendiara care este chiar buna o tinem prin depozite.
Da despre OG-7V era vorba, am uitat de limitarea acea ciudata.
Cam asa:
40mm Round OG-7VE
High Explosive Fragmentation Anti-Personnel Grenade for RPG-7V
http://www.bulcomersks.com/index.php/military-products/ammunition/54-amunition/ammunitions-for-anti-tank-weapons/605-40mm-round-og-7ve
Sau:
RHEF-7LDMA
Long Distance High Explosive Fragmentation Anti-Personnel Grenade
http://www.bulcomersks.com/index.php/military-products/ammunition/54-amunition/ammunitions-for-anti-tank-weapons/653-40mm-round-rhef-7ldma
Aici sunt exemple de cam ce se poate face:
http://www.armaco.bg/en/product/anti-personnel-grenades-c21/40mm-round-ofg-7vm-p348#product
Dar bulgarii sunt din alta liga…pana si Merkel ii consulta inaintea hipermarketului Romania.
Umaresc cu mult interes proiectele Airtrnic pe domeniul asta de vreo 7 ani. Produsele sunt extrem de promitatoare. Poate am putea sa le cerem un transfer partial de tehnologie (fiindca noi deja putem produce vechea varianta de RPG, iar Airtronic nu e vreun gigant sa ne ceara 5 miliarde pe asa ceva).
Eu cred ca anumite elemente vazute la Airtronic se pot face „in-house” la noi, ca si evolutie natural a AG-7. Am putea chiar face kit-uri de conversie la cost minim: maner + sine Picatinny, ca si minim-ieftin.
Apoi poti evolua teava… insa marea paine de mancat este largirea gamei de proiectile, cam cum au facut suedezii cu KArl-Gustaf.
„Painea” asta ne-au cam luat-o bulgarii de la Arsenal…
da, i-am dat si pe ei exemplu in articolul espre AG-7… asa, cu o poza 🙂
http://www.rumaniamilitary.ro/cu-ce-vom-inlocui-ag-7
Extrem de promitator e si PzF 3 dar noi tot cu AG si AK in dinti murim
E disposable ala. Nu imi sade…
Doar tubul sistemul de ochire este reutilizabil asa ca e totusi ok.
daca va intereseaza http://la-neamtu-tiganu.blogspot.de/2016/10/airbus-400m-bolile-adolescentei.html