Polonezii s-au miscat precum o sabie laser: fara mila si fara durere!

S-70I Black Hawk pentru Turcia produs la PZL Mielec

S-70I Black Hawk pentru Turcia produs la PZL Mielec

Cum au denuntat public contractul cu Airbus, pentru elicoptere H 225M Caracal, pe 10 octombrie au si anuntat ca vor semna cu Sikorsky pentru S-70I Black Hawk, elicoptere care vor fi asamblate la fabrica poloneza PZL Mielec.

Ciudat nu este numai aceasta intoarcere rapida  a polonezilor, era normal sa fie favorizata o companie care are o fabrica in Polonia, ci faptul ca guvernul de la Varsovia a anuntat ca livrarea aparatelor va incepe inca de anul acesta!

Posibil ca polacii sa fi fost demult hotarati sa cumpere S 70 si au cautat doar un pretexet sa scape de Airbus. Dar atunci de ce i-au acordat contractul de la bun inceput?!

Premierul polonez, Beata Szydlo, a declarat ca aceasta achizitie este de fapt “un act de patriotism”, atat timp cat acest contract va da de lucru pentru mii de polonezi si se vor plati taxe catre bugetul Poloniei.

„It’s important that the military have Polish equipment made by Polish workers,”a mai declarat Szydlo.

Aviz prostilor de la Bucuresti!!!

Nu se stie daca respectivul contract cu Sikorsky va fi similar cu cel asumat cu Airbus, adica 50 de elicoptere, de asemenea este neclar ce anume i-a facut totusi pe polaci sa se razgandeasca atat de ferm de vreme ce S 70 fusese eliminat din competitia castigata de Airbus pe motive ca oferta americanilor ar fi neconforma dpdv tehnic.

Asta s-a intamplat pe 10 octombrie, adica luni, marti Airbusul a reactionat extrem de furios, pe un ton cu totul “neconform” cu relatiile dintre marile companii si guverne. Tom Enders, directorul executiv al Airbus a declarat: “Never have we been treated by any government customer the way this government has treated us!”

Aceasta declaratie manioasa a venit la doar o zi dupa ce presedintele Frantei si-a anulat vizita la Varsovia, cel mai probabil, din aceeasi cauza.

H 225M Caracal

H 225M Caracal

Polonezii au calcat destul de tare pe bec in acest caz si nimeni nu-i poate intelege de ce nu au semnat de la inceput cu Sikorsky, de ce a fost nevoie de toata aceasta tiganie (pana la urma)? Doar pentru ca anul trecut pe vremea asta liberal-conservatorii care au oficializat cu Airbus au pierdut alegerile in favoarea national-conservatorilor…ar spune unii.

GeorgeGMT

137 de comentarii:

  1. Ce nu inteleg eu, de vreme ce in Polonia s-au deschis capabilitati de productie pentru elicoptere Sikorski, presupun ca a existat un agreement anterior intre compania americana si guvernul polonez ca armata Poloniei va cumpara de la Sikorski. Atunci cum a existat un angajament al Poloniei cu Airbus, atat de avansat incat renuntarea la el sa ii enerveze atat de rau pe francezi?. Si altfel: cand francezii au inceput negocierile cu polonezii, fabrica Sikorski din Polonia era planificata? Daca da, frencezii se asteptau sa le ia contractul americanulor. Nu imi e clar cine a incurcat borcanele aici: Franta sau Polonia, ca Americanii sigur nu le-au incurcat.

  2. Au facut gura francezii,au spus ca nu ramane asa .

    • Acelasi lucru au facut ei rusilor cu Mistralele’ asa ca…joc de glezne.

      • cu Mistralele a fost alta mancare de peste, ce dreaq ,gata cu memoria la rromani. pana la urma au iesit bine si rusii si francii, ca s-a angajat Egiptul sa le ia. pana la urma cine le-a platit?

      • Nova , ai fi vrut sa vezi Mistralele alea defiland prin Marea Neagra ? Nu le-au mai vandut la presiunile americanilor si ale unora de aici de prin Europa ca daca at fi fost dupa ei ……

        • Ce nu iomi iese dinm cap este ca cel putin la prima vedere NMistrau ar fi putit ajunge pe Dunare pana langa Galati … adica ceva in genul 16 elicptere Hind sau 40 de tancuri insotote de 900 insi

        • Normal ca nu imi doresc Mistrale la Galati. Era doar vorba ca francezii sunt cam labili,sa nu zic altfel…

    • Mai dai in masa de francezi. S-a vazut ca atat ei cat si nemti cand este vorba de rusi te vand in doi timpi si trei miscari.
      Cine vrea siguranta merge pe mana americanilor si daca este destept (ceea ce nu se poate spune de ai nostri politruci) produce sub licenta loco.
      In plus in caz de cafteala poti miza pe puterea de productie a americanilor.
      Jos palaria pentru polonezi ca au avut curajul sa le de-a peste bot.

  3. Din punct de vedere tehnic, care din cele doua marci si modele de elicoptere este mai performant?Multumesc frumos.
    Romania ar trebui sa urmeze exemplul Poloniei in toate domeniile insa este un vis sa faca asa ceva.

  4. o incurcatura de toata frumusetea…prezidentul era imbracat,incaltat,barbierit si cu cerneala in stilou cand a fost intors din drum?
    cred ca mai degraba francezii au cazut la mijloc intre factiunile lesesti.
    imi pot inchipui ca fata au facut americanii care au fabrica acolo si pierdeau contractul ,cu siguranta au pus si ei piciorul in prag.

  5. Saracutii francezi…cum nu le marci banu’ , cum fac botic si se supara… De apreciat insa atitudinea polonezilor. Interesul national trebuie intotdeauna sa primeze. Ar trebui trimisi politicienii romani in tabere de reeducare pe la Varsovia, ar avea multe de invatat. In primul rand sa inteleaga ce inseamna sa ai COLOANA VERTEBRALA.

    • Si la ei a fost o treaba de guverne. Unul mai patriot, iar altul mai corupt. Iar pe romanii pacatosi ai clasei politice, poti sa-i trimiti si la reeducare in Birmania, ca ei tot ce stiua aia fac. Nu mai exista leac pentru ei decat la Beciul Domnesc via DNA!

  6. Lasa ca nu-i bai. Mai vine odata prezidentul frantuz la Bucuresti si recupereaza astia contractul pierdut cu polacii. Ca prostanii nostri nu au sange in instalatie sa ceara si sa impuna fabricatia la IAR, nici macar asamblarea lui la fabrica Airbus, se multumesc cu importul la cheie. Si asta pentru ca varianta militara se face in Franta, nu in Romania.

    Noi suntem oamenii pacii si ai tolerantei prostesti! Nici munca, taxele sau ce ii mai intereseaza pe polaci nu e pentru noi!

    • Parca era vorba ca la fabrica Airbus de la noi, initial se va asambla varianta civila a H215 si peste 2-3 ani si varianta militara. Daca elicopterul asta va avea succes pe plan mondial banuiesc ca se vor extinde capacitatile fabricii.

      Dar ramane intrebarea ce se alege de IAR. De exemplu de ce nu a cumparat Airbus fabrica IAR si sa asambleze H215 acolo, si au ales sa faca alta hala de asamblare langa?
      Si chiar si fara sa vina „concurenta” Airbus care ar fi fost destinul IAR? Cat sa mai modernizeze vechile Pume care au 30-40 de ani? Nu cred sa mai aiba capacitatea sa fabrice noi Pume, si oricum nu ar fi primit nici o comanda sau finantare din partea statului roman/MApN. Si Puma 330 e un model vechi, H215 fiind inlocuitorul sau.

      • Asta zic si eu…..IAR are soarta grea, iar statul roman pare incapabil si neinteresat sa il salveze. Airbus surubareste elicoptere in hala aia, chiar cu echipamentele si oamenii de la IAR si pe pamantul sau. Basca, mai nou, Airbus incearca sa puna mana si pe contractele de mentenanta ala IAR pentru elicopterele furnizate de fabrica brasoveana pentru MAPN in trecut. Daca francezii chiar erau interesati sa faca performanta si afaceri serioase in Romania, cumparau IAR si faceau ce a facut Renault la Pitesti cu Dacia. Pana una alta vad doar interese obscure!

      • In 196 era cat pe ce sa devina Bell

        • Poate tot Bell sa fie si salvarea acum. Daca ne ajuta Dumnezeu, caci speranta in clasa politica romaneasca este ZERO!

        • Partea buna e ca Bell din nou si-a aratat disponibilitatea anul acesta de a asambla niste elicoptere la noi in caz ca vor fi cumparate si partea proasta e ca noi iar nu facem nimic. Si cateva bucati Bell Viper chiar ar fi utile. E a nu stiu cata oara cand mingea e in terenul nostru si cei in masura sa perfecteze o asemenea afacere nu arata nici un interes.

  7. Nu ne fac noua oferta pe care-au refuzat-o polonezii? Ca inteleg ca era vorba de cateva miliarde de euro offset…

  8. * banuiesc ca de maine , apar articole , in presa democrata , despre incalcarile drepturilor omului in syria , facute de crucia rosie poloneza ;-))))

    http://helicopters.axlegeeks.com/compare/13-98/Sikorsky-S-70i-BLACK-HAWK-vs-Airbus-EC725-Cougar

    * * dna /sri condrea ceva ??? mucleesssss ……

    http://www.cancan.ro/dezvaluiri/baietii-descurcareti-din-industria-pharma-isi-asigura-spatele-cum-si-a-plantat-don-nic-discipolul-la-anm-15566488

    • acuma servicziile sunt ocupate dupa atatea medalii si distinctii,
      zice unii ca sefii din serviczii zilnic lucreaza – altfel nu-mi explic pedepsele modice din dosaru microsoft, lucreaza impreuna cu infractorii, palavramentarii si restu,

      oricine vrea intra la noi ca-n branza,

      cel mai mare smen la acest moment este vanzarea debitorilor rau platnici,
      bancile au oricum provizioane si alte instrumente,
      dar debitorii au fost vanduti pe sume modice la societati cu sediul in tarile prietene care au prins gustu fraierului de la noi: cehesti si poloneze,
      asa profitu merge sigur in afara tarii,

      nu sunt amenintari la adresa sigurantei nationale,
      singura amenintare suntem noi,

      stalin si poporu rus fericire ne-a adus,

  9. Decizia polonezilor a fost una politica, imbracata intr-o forma ce da bine la bobor.
    Din punct de vedere tehnic, din cele 105 puncte necesare calificarii, Caracal a obtinut 71, iar Black Hawk 50.
    Cu toate acestea, Black Hawk a fost dat castigator deoarece:
    -contractul cu Airbus ar fi pus in primejdie locurile de munca detinute de fabricile Sikorsky din Polonia
    -Sikorsky va face un transfer tehnologic in aceste fabrici, fapt deloc de neglijat si care ar permite, eventual , o independenta tehnologica in domeniu pentru polonezi
    Argumente logice, dar nu poti sa nu te intrebi:
    De ce oare i-au tinut pe francezi in negocieri atat amar de vreme ??
    In opinia mea, francezii au tot dreptul sa fie suparati.

    • ca sa arate ca pot. mai ales polonezii ii iubesc pe francezi, englezi, si mai ales nemti de numa-numa. unii nu uita istoria….

    • Caracalul e din punctul meu de vedere putin alta clasa fata de Black-Hawk, cu avantaje si dezavantaje.
      Airbus le-a oferit offset si asamblare, deci polonezii se alegeau cu a 3-a linie de elicoptere dupa Westland-Agusta si Sikorsky.

      Si mai cred ca ar fi cumparat oricum Black-Hawk pentru SOF, deoarece ai nevoie de ceva mai subtirel, mai tacut si mai putin zgomotos pentru infiltrari…

    • Gabriel
      „Argumente logice, dar nu poti sa nu te intrebi:
      De ce oare i-au tinut pe francezi in negocieri atat amar de vreme ??
      In opinia mea, francezii au tot dreptul sa fie suparati.”

      Toti joaca la mai multe capete, iar polonezii au invatat acest lucru.
      Bineinteles ca a fost o decizie politica. Oricum, Polonia are probleme cu tarile mari din UE, gen Franta sau Germania. Actualul guvern polonez a fost luat la bani marunti pentru asa-zise derapaje. Asa ca…polonezii au prins ocazia si le-au tras-o. Oricum, le-au tras-o unor maruntei cu pretentii de mare putere (francezii). N-au motive sa-si faca griji.

      • in europa suntem mai interesati sa ne furam singuri caciula decat sa cooperam…
        ce sa mai zic de noi ? noi avem centura neagra in a ne fura caciula

        • Atata timp cat ne reprezinta o persoana precum macovei, a carei menire este sa parasca la UE pe oricine si orice din Romania; atata timp cat o multime de oameni politici romani fac coada la ambasadele occidentale de la Bucuresti soptind acolo verzi si uscate…nu va fi bine. Atata timp cat nu sunt dati afara din tara austriecii de la OMV-Petrom, austriecii de schweinhoffer, nemtii de la EON, italienii de la ENEL, nemtii de la Telekom etc….nu ne va fi bine. Atata timp cat nu ii vom trage la raspundere pe cei de la EON pentru furtul de gaze din conducte, iar nu ne va fi bine.

          • nu trebuie alungat nimeni din tara,mai usor cu paranoia.
            companiile care sunt descoperite cu matrapazlacuri trebuiesc somate,amendate si executate …simplu.legislatie exista,trebuie aplicata.
            partea nasoala este ca nu se vrea de catre oficialii romani,acolo e pacatul originar.

            • Dumneata stii ca inclusiv in orasul dumitale EON baga aer in conducte? I-au prins cei de la ANRE, iar furtul a fost recunoscut de catre EON. Ce investitii au facut EON la noi in tara? Au vandut majoritatea sediilor, au redus la maximum personalul responsabil cu intretinerea, au externalizat o multime de activitati, au un comportament de tot rahatul. Eu am facut plangere la adresa lor acuzand un comportament abuziv, iar ANRE mi-a dat dreptate.
              Acelasi comportament il are si ENEL.
              OMV-Petrom…mana rusilor la noi in tara. Ascund profitul, il externalizeaza, nu platesc impozite.
              Schweinhoffer…uitati-va pe googlemaps la granita Romaniei cu Ucraina: pe teritoriul ucrainean inca mai exista paduri. Recent au intrat pana si in Parcul National Retezat. La Brasov au fost prinsi in urma cu o luna jumate ca au 1.100 mc de lemn pe care nu il pot justifica cu acte.

              • o singura companie din asta aleasa pe spranceana ,pocnita de catre stat si este suficient.puterea exemplului functioneaza,la fel si in cazul lanturilor de magazine .din pacate intorsul capului si inchisul ochilor ( din interes pecuniar) de catre functionari/autoritati este regula nescrisa .eu de aici as incepe.

                • E de-ajuns pe dracu’. Esti naiv, domnule.
                  Luna trecuta, Dedeman a primit o amenda de 4 milioane euro (sau lei????) pentru incalcarea legislatiei privind concurenta. Cine crezi ca are sa plateasca amenda respectiva? Eu, dumneata, altul si altul…
                  Dumneata ai auzit vreodata expresia „am venit sa va legam”??? Ciudat cum functioneaza doar la unii.

                  • painea si cutitul se afla in mainile statului .amenzile nu se platesc si se tergiverseaza datorita cumetriilor si pe vidul de putere al autoritatilor.ani de zile au mers cu caciula in mana in controale,s-au multumit cu plocoane de doi lei ,au obisnuit socitatile cu spagareala,au cules mita pentru diferiti politicieni si acum vor sa fie respectati?! normal ca se pisa toti cu bolta pe ei.

                  • Exact….la romani functioneaza de minune. Pai DEDEMAN e companie 100% romaneasca, astfel ca nu ma mira porcaria astora. Or sa faca cu ei ce au facut cu reteaua romaneasca de hypermarketuri PIC si fabricile lor de alimente de la Pitesti. O sa le puna cruce la cap si lor si miilor de angajati pe care ii au, eliberand piata companiilor multinationale de concurenta romanilor.

                    Traiasca capitalul strain de exporta profitul din tara!

                    • Pai cu Dedeman nu cred ca o sa le mearga. Astia au peste jumate din piata romaneasca de profil. E greu pentru un pitic sa il puna la pamant pe un urias.
                      Mai stiu si eu de un idiot de macaronar. Venise la noi sa colaboreze pentru fabricarea unor produse. El producea 500 kg/saptamana si se lauda nevoie mare ca e producator important la el in Broscaria. Credea ca noi am cazut ieri din copac. Ne-am batut oleaca pwoola de el. A plecat acasa si f…si cu banii cheltuiti.

                    • atata timp cat sanctiunile impuse sunt pe temei legal banii trebuiesc platiti sau firrma executata.ce treaba are faptul ca e romaneasca sau nu?

                  • Gogu' de la cazane

                    Dedeman e romaneasca….. Cam singura mai mare….. Si a fost amendata de statul roman ca nu respecte concurenta…… straina.

                    • sa fim seriosi,este o companie romaneasca si atat.este un revanzator/importator gigantic care domina piata.bravo lor dar legea e pentru toti.

                  • Dedeman ?
                    stii cine este acest dedeman ?
                    cum a pornit aceasta „afacere de succes” ?
                    cat a platit statului roman ?
                    stii matale cat a vandut dedeman la negru in ro ?
                    4kk este putin nene

                    • Despre America circula candva o vorba: nu intreba pe nimeni cum a facut primul milion de dolari. Cat o fi de adevarat, asta nu stiu.

                  • 🙂 Dedeman este o companie pur romaneasca. Cum sa plateasc io amenda lor?1

                    • Apai dumneata crezi ca ei nu vor creste preturile ca sa-si scoata parleala?

                    • hotareste-te odata.e conspiratia multinationalelor amenda acordata romanilor adevarati de la dedeman sau te irita de fapt ipotetica scumpire a preturilor la fainta din cauza acesteia?

                    • Ma doare pe mine in cot de Dedeman. Daca au comis-o, n-au decat sa plateasca. Nici pe mine nu ma iarta nimeni daca ma prinde cand calc stramb. Ideea este sa plateasca toti, la fel, iar Statul Roman sa nu mai fie muma pentru unii si pentru altii ciuma.

                    • O baga in preturile de la raft, leu cu leu si ban cu ban, la fiecare articol in parte. Toti faca asa. taxele si amenzile le platim noi, cumparatorii! asta e lege printre granzi!

                  • Dedeman e romaneasca..Au dat tot in ai nostri..

              • @RD vine de la russiya daily sau ce ?

                esti roman ? sti cine e de vina pentru toate cacaturile astea ? tu si cu mine.
                noi societatea ca stam in casa cu mainile in san butonand pe forumuri si astia suntem aia care mai dau 2 cepe degerate restul nici macar atat.

                ar mai putea politicienii sa fure si sa faca lucrurile astea daca noi am fi activi civic ?

                cand au protestat 2-3 mii de oameni contra lu oprea fugeau politicienii din parlament pe usa din dos, sute masini iesind precum sobolanii.
                daca maine iesim 50-100 de mii si cerem sa se faca achizitii pentru armata calumea ?

                de vina pentru tot ce se intampla in tara asta e ignoranta romanilor. e si o vorba cu satul fara cainii…..

                • Romanii sunt ignoranti pentru ca, pe de o parte sunt in strainatate vreo 4 milioane, iar pe de alta parte cei din tara au grija zilei de maine, a mancarii, a copiilor, a creditelor la banca sau grija pentru pastrarea locului de munca.
                  Romanii nu pot iesi cu sutele de mii in strada in fiecare zi si la orice scandal de coruptie.

                • robi vine de la rob (adica „sclav”) sau ce?
                  Normal ca sunt roman. Eu chiar mi-am facut genealogia si stiu ce spun. Primul inaintas de care stiu SIGUR, din documente, il am atestat in Bucovina la 1672. Roman sadea.
                  Spre deosebire de multi altii, eu chiar ma stradui sa repar ce distrug altii in tara asta. Si stii de ce? pentru ca vreau sa las lucrurile in regula in urma mea si ma grabesc pentru ca pentru mine timpul este extrem de limitat.
                  Oricum, n-ai nimerit-o cu „russia daily”. RD e o chestie la plesneala, spre informarea dumitale. Si iar spre informarea dumitale, dar fiind pregatirea pe care o am, m-am invatat sa ma uit stramb la adresa a tot ceea ce este strain de poporul meu. Preventiv…

                  • „Romanii nu pot iesi cu sutele de mii in strada in fiecare zi si la orice scandal de coruptie.”

                    Mentalitatea asta ne-a dus unde suntem azi. Grija zilei de maine si incapacitatea de a vedea mai departe de ziua de maine….

                    @rd
                    vine de la robert. daca n-am nimerit-o cu russia daily atunci ce o arzi cu propaganda asta in stil vocea rusiei ? poate mi se pare mie.

                    • Ti se pare rau de tot.
                      Dumneata ai impresia ca de la Apus vin numai ingerii? Sunt si ei tot oameni, ca si noi, cu bunele si relele lor. Necazul este ca au gasit aici un teren fertil pentru a pune in practica niste porcarii, de parca nu aveam noi destule lepre. Leprele noastre s-au luat de mana cu leprele lor si ne fac noua viata amara.

                    • http://www.rumaniamilitary.ro/cele-mai-bune-carti-cu-razboi-pe-care-le-ati-citit-vreodata#comment-190476
                      Robi moralizatorul .
                      Primul la insultat , primul la furat .
                      Produsul tipic a ultimilor 26 de ani .
                      Tu esti roman Robi ?

                    • Nicusor,
                      Si eu sunt produsul anilor ’90. Ma rog, is nascut in anii ’70, dar ca adult m-am format dupa rascolutie.
                      Oricum, buna faza cu „luati de pe piratbay”. Corectitudine, nu gluma. Asta spune multe.

                    • @nicusor ramai tu cu mentalitatea ta comunista stai la coada, nu zice nimic si asteapta sa iti dea statul.
                      Voi astia batrani ne-ati distrus viitorul ca ati fost si ati ramas majoritatea niste lasi ignoranti si acum cand va zice cineva adevarul in fata dati din umeri…ca domne asa au fost vremurile….vremurile le-ati facut voi ba nu invers.
                      Eu nu arat spre altii din vest sau est ci spre voi.

                      Cat despre revolutia aia a fost facuta de o mana de oameni cum a fost facut mai totul in tara asta restul au stat cu sula in mana.

          • Mddddaaa…..de cand OPEC a anuntat scaderea productiei de petrol pentru a creste pretul, OMV a dat startul scumpirilor de la zi la zi. Petrolul a crescut de atunci extrem de putin, insa OMV a decis sa nu mai astepte atat. Azi 9 bani la litru si cam 40 intr-o saptamana.

            Ce mai e de zis? Mai nimic! Nu ei ne-au luat cu japca Petromul cu tot cu resurse, noi l-am dat de bunavoie. Nici macar nu mai rafineaza mai mult de 40% din petrolul romanesc in tara, il transporta pe barje pana la Viena si-l rafineaza acolo. Arpechim Pitesti e inchis cu lumanarea la cap. Importam somaj si exportam bunastare. Excelsior!

            Oare de ce ne mai mira lipsa de interes fata de offset, industrie de aparare autohtona si locuri de munca….e un trend general in Romania zilelor noastre!

            • Pai daca avem conationali care se plang ca Romania si romanii nu sunt in stare sa produca mai nimic, nici macar painea cea de toate zilele…de ce sa ne mai miram??? Ma intreb insa daca acesti conationali ai nostri au pus macar o data osul la treaba cu adevarat, ca sa repare ce a stricat altul? Nu, pentru ca e prea simplu sa dai vina pe altul, pe individul de langa tine, ca nu munceste destul, pe mosii si babele care isi cheltuie banii in pelerinaje pe la biserica etc.
              Se tot plang, inclusiv aici, ca nu producem in tara cutare si cutare bunuri. Pai cine vreti voi sa le produca? Leprele care ne conduc? Astia se grabesc sa isi umple buzunarele, nu va asteptati de la ei la ceva bun. Repet, cine sa produca bunuri in Romania??? Raspunsul, inclusiv aici: ALTII, intotdeauna altii, indiferent ca e vorba de vecinul de la bloc, de pe strada, sau strainul de peste noua mari si noua tari.
              Puneti mana si investiti, riscati, imprumutati-va, nu dormiti noaptea, cumparati utilaje, angajati oameni etc. Vi se pare greu? In cazul acesta…ciocul mic si ochii la usa. S-au dus vremurile cand directorasii fabricilor de pe la noi vanturau lumea cu o mapa cu trei hartii sub brat, cautand, chipurile, contracte si intorcandu-se acasa cu mana goala si conturile intreprinderii golite.

            • Condtii UE ca Romania sa aiba economie de piata functionala

              @ Parafarea contractului de vanzare a 25% din capitalul Bancii Comerciale Romane catre BERD si International Finance Corporation.

              @ Incheierea contractului de vanzare-cumparare a pachetului majoritar de actiuni la societatea Tractorul Brasov

              @ Privatizarea Roman Brasov si a Aro Campulung sau initierea „unor proceduri alternative”

              @ Oferte ferme de privatizare a doua unitati de distributie a energiei electrice, respectiv Electrica Dobrogea si Electrica Banat.

              @ Continuarea procesului de restructurare a cailor ferate

              Q Prezentarea unor asigurari privind ireversibilitatea privatizarii SNP Petrom

              http://www.zf.ro/prima-pagina/diplomatia-ue-puteti-avea-economie-de-piata-functionala-2974098/

              • Ceva de genul…vreti cu noi??? Scoateti banul, valahi rapanosi!!!

              • E adevărat că România export petrol brut ??
                Eu as face o lege care sa interzică exportarea petrolului brut, la export sa meargă doar produse finite , procesate din petrol.

                • mai mult de jumate din productie.

                • Firme din Romania care extrag petrol brut si gaze naturale:

                  http://www.listafirme.ro/06/d1.htm

                • Din totalul exporturilor Norvegiei in 2014 30% inseamna petrol brut, 29% gaz si 4,4% produse rafinate din petrol: http://atlas.media.mit.edu/en/profile/country/nor/

                  Productie medie zilnica: 1,902 mil barili, export mediu zilnic: 1,602 mil barili. Adica exporta brut 84% din productie: http://www.indexmundi.com/g/r.aspx?t=0&v=95&l=en

                  O colonie da-i in …! Ghinionul vietii lor e ca n-au lideri patrioti, cu dragoste de tara si mari cunoscatori ca voi. I-am fi scos si pe astia din mizerie.

                  • nu ai inteles man.
                    durerea este ca in loc sa ne fure ai nostri ne fura stainii…chipurile.
                    se vehiculeaza pe aici niste teorii ce insulta bunul simt si intelectul utilizatorilor.

                    • Ia cauta dumneata si verifica daca exista in Norvegia o singura rafinarie inchisa, asta in timp ce petrolul lor brut este exportat.
                      Se pare ca unii au ramas, chipurile, doar la nivelul de bun simt; intelect n-au avut niciodata.

                    • o baga eon-gaz aer in conducte da’ matale furi curent mai ceva ca enelu’.

                    • Eu cred ca om fi avut noi multe industrii competitive in trecut dar aia de medicamente statea mai prost la anumite capitole. Unii de pe aici par „raciti” non stop.

                    • Radu:
                      Da-mi dumneata cateva exemple de medicamente proaste calitativ produse in Romania. Ma refer la medicamente produse local, nu ambalate de firme gen Ozone, Fitterman si care or mai fi pe aici.
                      Nu-mi spune de aspirina Bayer, comparativ cu aspirina romaneasca, pentru ca acel caz e celebru si este valabil peste tot.
                      Acum, trebuie sa stii dumneata ca anumite medicamente care circula pe piata, peste tot in lume, constituie apanajul catorva producatori consacrati. Sunt tari mai bogate decat Romania, care nu si-au permis programe nationale, de ex., de dezvoltare si producere a factorului de crestere, factorului antihemofilic 8 si 9 etc.

                    • Norvegia are doua rafinarii mari si late cu o capacitate de procesare de 310.000 de barili pe zi. Una a fost deschisa in 1961 de Exxon si una in 1975 de Statoil. Romania a avut 9 rafinarii cu o capacitate de procesare de 468.000 de barili pe zi. S-au inchis 4: Arpechim, Astra, RAFO si Steaua Romana, pierzandu-se 175.000 de barili pe zi din capacitatea de procesare lasand Romania cu o capacitate de procesare de 293.000 de barili pe zi. Ce productie de titei are Norvegia? Ce productie de titei are Romania? Norvegia: 1,904 milioane barili pe zi. Romania: 104.000 de barili pe zi. Deci din ce ai alimenta 9 rafinarii cu o capacitate de procesare de aproape jumatate de milion cand tu produci a cincea parte din ce au nevoie ele? Nu are nimic de a face cu bunul simt si totul are de a face cu cifrele care iti spun adevarul rece. Nu toata lumea (mai ales rafinatorii) se pricepe la comeertul cu comoditati. Daca mai adaugi prostia si coruptia nativa te-ai scos.

                    • Alex,
                      Se exploateaza titei si se exporta, BRUT. Ce cantitate de produse rafinate din titei este necesara Romaniei? Poate Romania sa isi asigure necesarul zilnic din productia interna? Din cate stiu eu, importam titei. Nu ma pricep la socoteli in domeniul acesta, castig la exploatare, rafinare, vanzare etc.

                    • sa inteleg ca RD e noul mircea care are neamuri si prieteni peste tot si e expert in de toate ?

                    • @RD Romania consuma zilnic 188.000 de barili de produse distilate. Romania este o tara care este un importator net de titei si care exporta produse distilate, capacitatea de rafinare depasind cerinta interna. Nu te smiorcai de industria petroliera ca nu ai de ce. O duc mai bine decat iti imaginezi.Zi bine mersi ca o data cu privatizarea nu se mai fura (sa trecem de prosteli comuinistoide de genul noi nu ne vindem tara) iar aceasta industrie este daca nu ma insel cel mai mare contribuabil la bugetul statului. Sa nu mia vorbim despre dividendele pe care statul roman le incaseaza semestrial numai de la OMV.

                    • Neamuri am destule, chiar peste tot. Insa spre deosebire de multi, eu chiar am facut ceva pentru tara asta. Am preferat sa investesc pana si ultimul leu in tara asta si, spre deosebire de multi, in masura posibilitatilor, am preferat si prefer sa cumpar produse romanesti. O singura exceptie am facut: automobilul personal.

                    • Alex,
                      Din cate imi amintesc eu, OMV-ul acesta a raportat profit zero. Ce castig are Romania de pe urma lor? Impozite pe salarii, redeventa?

                    • OMV Petrom a pierdut bani pentru prima oara de la privatizare in anul fiscal 2015.

                      http://www.wall-street.ro/articol/Piete-de-capital/203014/petrom-anunta-dividende-anul-viitor-daca-situatia-din-piata-petrolului-nu-explodeaza.html

                      Cat despre profitul de pe primul semestru al acestui an nu le plang de mila.

                      http://www.wall-street.ro/articol/Piete-de-capital/201764/rezultate-omv-petrom-profitul-semestrial-cade-cu-61-procente.html

                      Cat despre dividende statul roman primeste 46% din valoarea lor, raportata la participatia statului roman la OMV Petrom.

                      Impozitele pe salarii sunt o nimica toata. Pentru fiecare tona de titei sau produs distilat vandut de OMV Petrom si de altii, Lukoil, Rompetrol, etc., statul roman aplica un regim fiscal care este echivalent cu 104% din valoarea la tona a produsului vandabil. Acest regim fiscal include redeventa, TVA si alte doua taxe.

                      In concluzie nu te mai tangui pentru ca nu ai de ce.

                    • @psycho,

                      Incerc sa fac si eu ceva „munca in folosul comunitatii”! 😀

                  • @RD,

                    In mesajul dvs sunt exact cateva pietre de temelie ale diferentelor de conceptie dintre mine si dvs. De ex:

                    1) Nici eu nici dvs nu avem capacitatea (obiectiv si subiectiv – pregatire, informatiile necesare, analize de laborator, etc) sa ne dam cu parerea despre medicamentele romanesti. Eu refuz sa ma pronunt, dvs le considerati deja competitive, ceea ce poate sa fie complet real sau complet fals. Doar ca nu aveti niciun argument cum ca e real. Eu, in general dau cifre pentru majoritatea afirmatiilor mele, dvs dati sentimente.
                    2) Industria „medicala” romaneasca a reusit sa infecteze mii de oameni de HIV inainte de 90 din lipsa de seringi, ace si metode eficiente de sterilizare. Asta e un fapt, documentat si complet real!
                    3) Pentru mine faptul ca o fabrica exista in Romania o face „romaneasca” indiferent cui apartine. Pentru dvs, am inteles ca nu e deloc asa. Parca Terapia este o firma cu capital romanesc, restul cred ca sunt filiale staine.
                    4) Pentru mine atat timp cat iti platesti impozitele LEGALE, platesti angajatii corect pe carte de munca, le platesti asigurarile, colectezi in numele statului accize daca e cazul si TVA si-l platesti cum trebuie esti un patriot roman indiferent ce pasaport ai in buzunar. Daca tepuiesti oamenii, nu le platesti CAS, furi statul de TVA cu facturi false, iti bagi firma fraudulos in insolventa si multe altele esti un NENORORCIT indiferent ca esti de 10 generatii aici.
                    5) Cea mai mare deosebire dintre cei care gandesc ca mine si cei care gandesc ca dvs este alocarea resurselor. Ati zis perfect ca sunt multe state mai bogate care nu „si-au permis” un program sau altul. De fapt au realocat diferenta de resurse dintre un program national care nu se justifica fata de cumpararea respectivelor „chestii” mai ieftin din alta parte. De obicei, tarile astea cu mult mai putin „patriotism de mucava” decat noi au alocat banii aia exact in ceea ce nu avem noi: autostrazi, cai ferate moderne, spitale cre nu arata ca din sec 19, universitati care sa apara in primele 1000 din lume, orase mult mai dezvoltate decat ale noastre, poduri, si foarte foarte multe altele.

                    • bati la usi care nu se vor deschide niciodata,la fel si colegul alex mai sus.

                    • 1. Nevasta e medic. La cei 20 de ani de cand practica medicina, cred ca are capacitatea de a discerne intre un medicament bun si un medicament „apa de ploaie”.
                      2.Aici ati atins un subiect extrem de sensibil si cunoasteti doar o parte a problemei. Sotia mea a intocmit cu mai bine de 10 ani in urma o lucrare despre SIDA in Romania. Eu am dactilografiat acea lucrare, am intocmit statistica, planse, tabele etc. A fost o lucrare si atat, profitand de experienta ei in acest domeniu, la momentul respectiv. Marea majoritate a pacientilor HIV-SIDA romani sunt infectati post 1989. Cei ante ’89 au aparut cu precadere in familii cu legaturi cu marina comerciala. Constanta a fost fruntasa din acest punct de vedere, nr. de cazuri raportat la populatie. Ciudate sunt insa cazurile din alte judete, de ex. Bacau, care nu urmeaza aceasta logica, ci alta. Cazuri post ’89: o colega de-a sotiei, medic pediatru, efectua un tratament unui pacient; seringa de unica folosinta, proaspat despachetata, de import; cazul e de prin 1992-1995. Acul era blocat de un cheag de sange; dat la analiza…HIV. Dupa 1990, Statul Roman a pus piciorul in prag si a interzis pentru un timp importul de seringi. Au fost alocati atunci bani pentru construirea de la zero a doua fabrici pentru producerea acestora: la Suceava si la Timisoara. Banii au fost sifonati, partial, seringile de la Suceava erau cam scumpe, insa, una peste alta, a scazut dramatic numarul de infectari cu HIV la nivel national. Nu voi pronunta numele celui care a contribuit la construirea uneia dintre cele doua fabrici, deoarece a devenit persona non grata pentru cei mai multi romani (a ciordit cam mult). Eu am intrat o singura data intr-o sectie dedicata bolnavilor HIV-SIDA, copii. Am facut acolo niste fotografii. Nu-mi mai trebuie.
                      3. Antibiotice SA este firma cu capital integral romanesc. S-a incercat distrugerea ei prin diverse metode, inclusiv prin mutarea capacitatilor de productie pe un alt teren, insa n-a mers. Fabrica produce… Au fost inclusiv actiuni de spionaj acolo (doua cucoane mituite de un italian pentru a scoate din tara probe ale unor medicamente aflate in cercetare), dejucate de politie.
                      4. Totalmente de acord, pana la un punct: urmariti, arestati, trimisi in judecata pentru actiuni de subminare a economiei romanesti sunt doar romanii. De straini nu se ia nimeni.
                      5. Este totalmente aiurea sa aloci la nivel national resurse pentru dezvoltarea unor medicamente gen factor de crestere, factor antihemofilic 8 si 9 deoarece avem de-a face cu boli rare si un asemenea efort nu este justificat dpdv economic, dar ar fi totalmente aiurea sa nu producem in tara majoritatea antibioticelor, de exemplu. Spre deosebire de dvs., eu vad si partea plina a paharului: suntem multi cei care nu dormim noaptea pentru ca sa gasim solutii, pentru ca multi oameni depind de acele solutii. Am un amic care imi spunea o data: am bagat in afacerea asta cateva sute de mii de Euro, am clienti carora le-am plasat marfa, am furnizori care ma asteapta sa le platesc facturile si eu n-am nici macar 10 lei in buzunar. A pornit ca importator, iar acum este producator. A cumparat masini unelte, una cate una, iar acum a devenit unul dintre cei mai importanti furnizori din Romania pe segmentul respectiv.
                      Romania nu este China, nu a fost si nici nu va fi atelierul lumii, insa o particica din economia acestei lumi poate fi a noastra. Strainii nu sunt nici mai buni, nici mai rai, nici mai prosti, nici mai destepti decat noi. Sunt si ei doar…oameni ca si noi.

                    • Radu’
                      Am sa-ti mai dau un exemplu la nr. 2. Prin 2005 sau 2006 am intrat in depozitele unui ONG care aducea medicamente din strainatate (ONG-ul respectiv apartine unei entitati din afara tarii). Eram impreuna cu sotia. Multe bune si frumoase, medicamente scumpe si cautate. Insa am gasit atunci o cutie de Metotrexat iv. Sotia foarte incantata deoarece se gasea ceva mai greu atunci. La o verificare atenta…elefantul: seringile in care se gasea substanta fusesera folosite. Trimise de bune in Romania…De bolnav ce era posibilul pacient…se putea trezi cu inca o „bucurie” pe cap.

                  • Alex, care-i motivul pentru care exportam petrol brut, atata timp cat productia interna de petrol brut nu asigura consumul intern? La ce pret exporta Romania petrol brut si la ce pret importa acest produs din Kazahstan sau din alte parti? Ma doar in cot ca firmele straine din domeniul petrolier o duc bine in Romania, ca doar ei sunt aici pentru a face bani, nu pentru acte de caritate.

                    • Bani se fac si din pix. Toate companiile petroliere integrate au birouri de „commodities trading” care fac negot nu numai cu titei ci si cu produse distilate. Cumparea si vinderea de materie prima este reglata de aceste piete si de iscusinta acestor birouri de a vinde in avans pe contracte de durata cat mai lunga la un pret stabilit acum si considerat avantajos lor. Aceasi filozofie sa aplica sil a cumpararea de materie prima. Ea este reglata de piata. Si care Romania exporta petrol? OMV Petrom? Statul are o participatie de 46% din firma. Deci ce inseamna Romania exporta petrol brut? Suntem pe vreamea lui Ceasca? Iarasi devenim nostalgici si te tampim la cap cu lozinci de tipul noi nu ne vindem tara?

                    • Radu,
                      La pct. 3 sa stiti ca gresiti. Antibiotice SA a inchis/pus in conservare anumite capacitati de productie deoarece nu renteaza producerea respectivelor medicamente. Asta nu inseamna ca in caz de penurie acestea nu pot fi repuse in functiune (pe hartie) pentru a oferi pietei romanesti medicamentele necesare, cu costuri mari insa. Dpdv economic suna aiurea, insa eu imi pun o alta intrebare: cat costa economia romaneasca un segment de populatie bolnav si scos din circuitul economic si care…consuma? Ce este mai convenabil, tratarea acestora, cu costuri mari, sau asumarea consecintelor? Tineti cont ca de aproape un an Romania se confrunta cu o penurie a medicamentelor ieftine deoarece importatorii considera prea mic profitul rezultat in urma comercializarii acestora si refuza sa le aduca in tara, desi au contract in acest sens cu Casa Nationala de Sanatate. Asta inseamna sa te bazezi pe straini. Aviz amatorilor care isi doresc colaborari cu industria germana, italiana etc.
                      5. Inclusiv eu is bagat in industria romaneasca, si nu ca angajat. Veti spune ca sunt partizan, dar este firesc sa fie asa. daca nu-mi apar eu ce este al meu…cine naiba sa o faca?
                      Ca scrie Bosch sau Borsh (de ala pentru ciorba) pe frontispiciul unei intreprinderi…nu ma impresioneaza. Conteaza produsul finit, nu ceea ce scrie pe ambalaj.
                      Industria romaneasca, aia ceausista, n-a fost una precumpanitor falimentara. O fabrica nu este compusa numai din fiare, mai conteaza si oamenii care muncesc acolo. Fiarele le cumperi, sa formezi oamenii este infinit mai greu.

                    • pt numele lui Dzeu opreste-te odata cu rafinariile alea.
                      Este cunoscut, repet, cunoscut ca Romania avea si inca are capacitate de rafinare de 3-4 ori mai mare decat are nevoie. Acum probabil de vreo 2 ori mai mare.
                      Capacitatea de rafinarea a fost dezvoltata datorita bunelor relatii pe care Romania le avea in anii 80 cu Irakul si Iranul.
                      In plus, jumatate din bazinul Mediteranei era alimentat cu combustibili de catre Romania.
                      Aveam piata de desfacere.

                  • @ RD,

                    1) Nu am competenta sa ma pronunt;
                    2) Sursele spun ca epidemia a inceput in anii 80 si a continuat pana prin 92, deci ceea ce spuneti dvs poate avea acoperire;
                    3) Exact povestea despre Antibiotice pe care o spuneti este un excelent contraexemplu ca partile viabile ale industriei au rezistat. Imensa parte a celor inchise s-au prabusit oarecum de la sine. Orice „ajutor” a fost in plus dar problemele erau interne si structurale;
                    4) Exact de azi: http://www.hotnews.ro/stiri-esential-21348112-halil-bulut-regele-biscuitilor-fost-retinut-diicot-patronul-star-este-acuzat-evaziune-fiscala-prejudiciu-estimat-13-6-mil-euro.htm
                    5) Sa-i multumiti bizonului pentru efortul de a ma portretiza in alb si negru, nu poate sarmanul mai mult. Desi nu pot sa vorbesc in numele altora eu cred ca cei care avem un punct „neoficial” de vedere despre economia noastra nu suntem cu nimic mai putin patrioti. Oricum, refuz sa-mi „masor patriotismul”, este aberant si jignitor. Prietenul dvs poate fi exponentul noii industrii romanesti, cei care au pierdut bani publici timp de 25 de ani n-ar mai trebui sa primeasca „a 100a sansa” ca sa produca 3 prototipuri de chestii vandabile in anii 70 in Africa. Pe datorie. Eu cred (si e dreptul oricaruia – biped sau patruped 😀 sa ma injure) ca industria noastra azi e cu mult mai puternica decat in orice an al comunismului si va fi deveni inca si mai puternica in urmatorii 10 ani.

                    Faptul ca pe fabrici nu mai sunt initiale ciudate ci scrie Bosch, Ford, Dacia by Renault, Damen, Star Transmission, Vard nu ma deranjeaza cu nimic, realitatea ca leii mei de pe card pot cumpara online orice din orice parte a lumii civilizate imi place, cand vreau sa plec din tara pot sa o fac fara sa dau socoteala bizonilor securisti, eventual doar cu cartea de identitate, accesul la orice informatie m-a ajutat si ma ajuta in viata.

                    Problema societatii romanesti de astazi este faptul ca pentru unii libertatea este nepretuita, iar pentru altii nu valoreaza absolut nimic.

                • Nea Ghita, toate tarile producatoare de titei exporta atat produse rafinate cat si petrol brut. Asta-i normalitatea…

                  • Eu pana acum nu am zis nimic despre exporcu de petrol.
                    Tptusi sa exporti petril brit .. in timp ce impirti? MA rog o fi vreo dovada de superioritate a economiei capitaliste. Capitalista ca la noi ..
                    Cat despre „tarile producatoare de titei exporta atat produse rafinate cat si petrol brut.” ai uita sa zici cat petrol importa Norvegia sau Rusia

                    • In linkul in care am demonstrat cat petrol brut exporta, o idee mai jos sunt si importurile. Fireste, cand esti un sfertodoct comunist cu ifose de atotcunoscator e destul de dificil sa te descurci.

                      Te mai ajut o data:

                      Norvegia importa:

                      – petrol brut in valoare de 840 de milioane de dolari (la exporturi de 45,1 miliarde)
                      – petrol rafinat (produse petroliere mai precis exprimat) in valoare de 2.81 miliarde USD (la exporturi de 6.56 miliarde).

                      Si acum, cu dedicatie speciala un banc cu alte patrupede (luat de pe hotnews):

                      Sfarsitul anilor 80. Un caine romanesc si unul din RSS Moldova discuta peste Prut:
                      – Cum e la voi, acum, cu perestroika asta?
                      – O! Cu totul altfel! Muuult mai bine!
                      – Serios?!
                      – Pai, fii atent: inainte aveam un lant de un metru, acum are trei metri!! Alta libertate!
                      – Si mancarea?
                      – Ma rog, mancarea e tot la cinci metri…

                      In final, ca sa-ti mai risipesc ignoranta cam penibila sa-ti explic si cu importul/exportul de petrol:

                      NU toate sortimentele de petrol sunt la fel iar noi am avut rafinariile traditionale din Valea Prahovei construite de la inceput sa rafineze petrol de la noi. Iar (Petro)Midia a fost facuta pentru petrol din zona araba/a golfului. Ca sa schimbi pe petrol din Marea Nordului, de ex, trebuie sa umbli la rafinarie si ar fi bine sa fii sigur ca ai capacitatea necesara de petrol brut ca s-o tii operationala.

                      Si uite asa, ai mai invatat si tu ceva! 😛

                    • Radu,
                      Iranul importa gaze naturale, desi este unul dintre cei mai mari exportatori de gaze. Importa deoarece i-ar costa prea mult ca sa construiasaca conducte care sa aprovizioneze zonele din N-E tarii.
                      Petromidia a fost construita special pentru a rafina petrol iranian, bogat in sulf. Dupa ’90 s-au facut alte investitii acolo, menite sa permita rafinarea altui tip de titei. Acuma folosesc petrol din Kazahstan.

                    • Iranul nu importa gaze naturale, Iranul exporta. Iranul importa produse petroliere distilate pe o scara larga datorita capacitatii reduse de rafinare.

                    • Alex, de ce dezinformezi???
                      „Iran’s net export of gas in 2010 was 1.57 billion cubic metres. In 2010, Iran’s exports and imports of natural gas were 8.42 and 6.85 billion cubic metres respectively. In 2010, Iran exported 0.4, 0.25, and 7.77 billion cubic metres of gas to Armenia, Azerbaijan and Turkey respectively. In terms of imports, Iran has received 0.35 and 6.5 billion cubic metres from Azerbaijan and Turkmenistan respectively.”
                      Sursa e wiki.

                    • Poate sunt un sfertododoct, insa nu stiu de ce am impresia ca tu esti ceva mai putin decat un centidoct.
                      Ma rog nu stiam cifrele privind Norvegia .. multumesc ptr ele.
                      Insa iti intorc favoarea si iti zic ca nu industria medicala avea de a face cu sterilizarea. De cele mai multe ori in anii 80 disciplina a scazut nepremis de mult si nu se respefcta metodologia (temperatira si mai ales timpul de autoclava)
                      Insa tu si cei ca tine se pare ca doriti sa construoti caputalismul fara o clasa de capitalisti locali. Suucesuri insa nu va mai mirati ca unii incep sa vorbeasca despre colonialism..
                      A .. si am asa o impresie ca faci parte dintre cei care au grija ca mancarea sa ramana la 5 metri. Asta ca o conditie a libertatii tale.

                    • Partial corect, dar asta nu schimba faptul ca Iranul este un net exportator de gaze naturale, iar importurile sunt in mare parte guvernate de anumite schimburi energetice. O sursa mult mai buna decat Wikipedia:

                      https://www.eia.gov/beta/international/analysis_includes/countries_long/Iran/iran.pdf

            • Se pare ca Rusia nu da inca faliment. OMV zice ca nu se simte prea bine

              Saracu OMV a publicvat o cestie in care se plange ca o vadana saraca si bolnaca … ca OMV este impotent tehnicm da capitalismu e prea greu ca il obliga sa stea la mana clientilorm ca concurenta si alte asemenea.
              Tabloul marilor probleme cu care se confruntă OMV Petrom

              Publicat in Cotidianul Vineri, 07 octombrie 2016

              1.Descoperirea rezervelor de gaze naturale de către OMV Petrom și ExxonMobil din perimetrul Neptun Deep din Marea Neagră s-ar putea să nu fie viabilă comercial, se arată în prospectul pentru oferta public secundară prin care Fondul Proprietatea va ceda până la 6,4% din titlurile OMV Petrom.

              2.Descoperiri noi
              3.Fluctuația prețurilor
              4.Reducerea controlului asupra costurilor
              5.Chestiunea insolvențelor și a monopolurilor
              6.Prelungirea licențelor
              7.Acces îngreunat la perimetre
              8.Infrastructură lipsă pentru export
              9.La mâna clienților
              10.Vremea și variațiile sezoniere
              11.Concurența
              12.Marjele de rafinare
              13.Nerespectarea standardelor de calitate
              14.Vechimea infrastructurii
              15.Intervenția și reglementările Guvernului
              16.Taxe și impozite

              • Este un prospect financiar pentru actionari. Esti silit prin lege la publicarea acestor fel de rapoarte sa enumerezi potentialele riscuri identificate. Daca nu era viabila isi bagau picioarele in ea de mult. Vezi Chevron.

                • Ai citit? Ca eu am citit …

                  • Am citit si prospectul propriu zis batrane. Il gasesti aici:

                    https://www.bcr.ro/ro/persoane-fizice/informatii-utile/SPOomvpetrom#materiale

                    Cum am zis sunt riscuri unele reale (mai mult sau mai putin) altele potentiale (mai mult sau mai putin). Proasta parcarii care a „Hop Neptun Deep s-a apucat proasta sa faca un copy paste. In general pe la paginile 24 si 38 se discuta despre chestia asta din punctul de vedere al riscurilor. Asta se pune in prospect pentru a se „documenta” riscurile aferente anumitor investiii si pentru a le atrage unor potentiali investitori atentia inanite de a subscrie actiuni. Asta este o chestie de responsabilitate legal in al adeveri pe un potential investitor: vezi fraiere ca astea sunt riscurile care ar putea avea un efect asupra performantei noastre.

                    Cum am spus; la cat au investit in ultimii patru ani isi bagau picioarele in afacerea asta de mult timp si se carau daca nu era rentabila.

        • 7 dani la furat….doctori docenti! 🙂

    • *cum sa nu , eventual ii santajeaza ca le ia Ardealul daca nu cumpara de la ei ?
      *sunt intr-o profunda criza economica , foamea e mare , pei atunci putoiul erotic de la Elysee sa nu isi mai aduca metresele din presa sa sparga vaze de sute de mii de euro … modestie cumpatare de asta are nevoie republica ..
      * petrol aproape gratis din libia si irak , lemne la 20 euro tona de la noi si in viitor din ucraina … noi nu contam dar se pare ca unii sunt deranjati ….
      sa auzim de bine !

      • Ia zi tu sincer, de cate ori ai iesit sa protestezi impotriva acestor lucruri? Pun pariu ca ai stat in fata TV-ului si ti-ai zis in gand „ai dracu’ hipsteri eco-anarhisti”.

  10. Mi-a placut miscarea …tare mi-e ca decizia polacilor se bazeaza si pe oaresce aspiratii spre apasuri …

  11. bai e o diferenta tot mai acuta intre cum se pune problema in Polonia si noi. asta nu e un semn bun….

    cand o sa gaseasca contractul cu bechtelu’ atunci vom putea zice ca ne miscam si noi mai cu talent.

    pfff auzi colo, l-au pierdut si au clasat cazul :))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

  12. Si altii sunt hoti. US si-a vopsit avioanele in culorile si cu insemnele Federatiei Ruse pentru a putea ataca aerian in Siria. Penibil.

    • Nu vrei tu sa vopsesti gardu in alta parte…Si sa comuti si transponderul pe ruseste ca apari ciudat pe radar… Si sa-ti modifici si forma din pasare americana in ciumafaie ruseasca…
      Cum ar zice un nenea Ivan: „Pasol na turbinca,ciortai”(tro(ll)hort)

  13. Da, o să le ia boii de la bicicletă. Se umflă în pene ca prostii că vor revizui alte programe de cooperare militară. Aşa, şi?
    Există vreo tehnologie europeană pe care să n-o producă americanii sau evreii?
    Vor rămâne ca prostii fără contracte.

  14. Nu doar romanii sunt hoti. US cica umbla cu F-ul vopsit prin Siria. Vopsit ruseste.

  15. off: Colaborare România-Rep. Moldova în domeniul topografiei militare

    Potrivit comandantului Centrului Topografic Militar, locotenent-colonelul Eugeniu Mariţ, scopul vizitei este aprofundarea relațiilor bilaterale în domeniul activității topogeodezice între structurile militare ale ambelor state conform standardelor moderne de cartografiere.

    Cadrul militar a mai precizat că reprezentanţii Serviciului Topogeodezic al Armatei Naţionale şi cei din Direcţia Topografică Militară „General de Divizie Constantin Barozzi” poartă negocieri despre schimbul de date vector a zonelor mărginaşe hotarului Republicii Moldova din ambele părți pentru crearea hărților noi ce pot fi utilizate atât în scop de apărare, cât şi în timpul calamităţilor naturale sau altor situaţii excepţionale.

    http://infoprut.ro/45439-colaborare-romania-rep-moldova-in-domeniul-topografiei-militare.html

  16. Poate i au prins pe francezi in jocul lor de cuvinte „Curva” si francezii nu au inteles si au plecat acasa ,tin sa precizez ca la 3 cuvinte doua sunt curva ,chiar si sincronizarile la filme piratate tot curva non stop .

  17. Arata bine pasarile americane vopsite in culori rusesti.

    • Da omuletii verzi din ucraina cum arata?
      Stit voi, trolisorilor, aia platiti de foame cu juma de vodka sa moara ca prostii prin Donbass cu matele chioare de foame scoase afara pe camp..asa de impotenti ca nici aeroportul ala aparat de voluntari ucraineni adunati de pe facebook nu au fost in stare sa-l ia, de blegi ce sunt rusii.
      Mai lasati-ne cu abureli de ciori vopsite ruseste si dati raportul la glasnost ca daca va prindem p-aici va ia dracu cu fulgi cu tot.

  18. Oameni buni…de ce imi dati industria elicopterelor din Polonia ca exemplu?
    Ma amuza unii cu nostalgiile comuniste, pentru ca multi oameni de aici se pare ca nu stiu ca ei erau mult inaintea noastra si inainte de comunism la capitolul aripi rotative. PZL a proiectat si produs, integral si in-house, elicoptere din anii 60 incoace. Normal ca sunt mai tari aici, au un head-start mare si destule uzine si personal care sa atraga investitii. Noi am facut cateva modernizari si upgrade-uri, atat. De ce ar fi interesat cineva de IAR?Nu fac nimic, necesita investitii serioase, au platforma invechita, specialisti putini si mare penurie de chestii elementare (vezi povestea cu strungurile). Poi ca sa o refaci scoti cateva zeci de milioane de euro numai pt cladire. Si aloci cativa ani buni sa formezi personal. La atata timp si bani…mai degraba refolosesti platforma industriala si faci o fabrica de la 0. Ceea ce au si facut cei de la Airbus (lucru care vad ca nu e bun pentru unii nici asa). Unii au comentat ca nu e buna fabrica ceea. Eu zic multumesc lui Dumnezeu ca au aia care mai termina Aero au unde sa se angajeze pe domeniu de productie, ca altfel numai strainezia mai ramanea…
    Si sincer nu prea imi pasa a cui e vina ca a ajuns asa. Inainte sa ma razbun pe vatamator, ma intereseaza sa vindec victima. Ca altfel moare.
    Hai sa o luam asa: cu ce e mai tare IAR decat PZL? Ce istorie grandioasa are pe domeniul elicopterelor?

  19. Oricum nu trebuie sa ne bazam decat pe noi ,se vor putere regionala sunt cam mandri de ei” curva ” uitati va inmagazinele de la noi sa vedeti jumatate din marfuri si fructe sunt de la ei ,se vor un fel de Turcia ,angajeaza rusi si ucrainieni pe bada rulanta pentru a lucra in UE,mai vb si ministrul lor ar apararii f urat de francezi ,….totusi sa ramanem in limita buului simt ,inteleg ca se aduce masiv vodca ieftina de la muscali dar nici chiar asa „curva”

  20. ma unge la suflet treaba asta.
    1. pentru ca vad prin zona noastra fosta rosie (asta ca sa mai inchida draq gura alora de la noi ce spun ca ”domle noi o ducem prost ca am fost sub comunisti vreo 50 de ani”) natiuni si lideri politici ce le pasa de popor, de locurile de munca si de offsetul pentru economia interna si care au sange in instalatie.
    2. ca si-au luat-o francezii

  21. @RD
    „Pai daca avem conationali care se plang ca Romania si romanii nu sunt in stare sa produca mai nimic, nici macar painea cea de toate zilele…de ce sa ne mai miram???”

    -Nu e suficient doar sa produci, trebuie sa fie si ceva calitativ. Nu-i poti cere consumatorului sa-ti consume produsul doar pentru ca e al tau si tu esti roman. Daca exista o alternativa mai buna. Competitia avantajeaza consumatorul.
    Eu am cumparat o vreme de la un hipermaket („huo! huo! afara din tara!”) un produs agricol din Polonia. Gustos, calitate f. buna. Dupa o vreme hipermarketul a incercat sa inlocuiasca produsul respectiv din Polonia cu acelasi tip de produs made in Romania. Dimensiuni mai mici dar pretul acelasi. Nu-i nimic am zis, voi fi patriot, si am cumparat. Ajuns acasa. Curatat. Gustat. Aruncat la cos. Domnule erau de o calitate execrabila. Am zis ca o fi fost un accident. Am urmarit acel raft. Nu parea un accident, asta era calitatea produsului din Romania, saptamana dupa saptamana. Dupa o vreme hipermarketul a revenit la produsul din Polonia (probabil nu mai cumpara nimeni produsul made in Romania).

    • Carrefour comanda loco producatorilor romani produse pe care sa treaca marca proprie. Negociaza puternic la pret. Din cauza pretului infim oferit producatorului, calitatea este execrabila. De pilda, pastele fainoase comercializate de Carrefour sunt produse in Romania, insa din cauza pretului mic producatorul foloseste faina de calitate inferioara, cu putin gluten. Ceea ce va spun nu este din auzite. In plus, producatorii romani beneficiaza de subventii mult mai mici la produsele alimentare, pe tot lantul productiv, de la pretul motorinei pentru lucrari agricole pana la final. Asta e consecinta negocierilor in genunchi facute in timpul aderarii la UE. Polonia a negociat altfel.

  22. Adevarul e ca Polonia a jucat tare iar cele doua parti nu s-au inteles pe offset – Polonia a cerut offset care trecea de 100% dupa calculele Airbus si in niste domenii in care francezii nu au vrut sa colaboreze – au cerut anumite tehnologii franceze iar aia nu au vrut sa le dea.

    Polonezii au contat pe faptul ca Franta vrea sa salveze locurile de munca de la Toulouse si vor face orice pentru asta, insa s-au inselat, francezii au impus niste limite.

    Acum guvernul polonez a anuntat pe Sikorsky si pe Agusta ca urmeaza sa primeasca comenzi pentru fabricile lor din Polonia – aia au pus si ei problema destul de dur – noi la ce am facut fabrici aici daca voi cumparati de la francezi – ia sa mai dam afara din oameni sa vedem ce ziceti.

    Suntem in era nationalismului economic – insa Polonia va plati niste daune daca nu respecta legile europene.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *