Razboiul radio-electronic din 1989 (1)

Sa ne aducem aminte – sau sa aflam pentru cei mai tineri – ce inseamna ca Romania sa fie atacata si sa nu prea aiba cu ce sa se apere, sa aiba o dotare cu totul deficitara, adica o situatia chiar mai rea decat avem astazi si nu ma refer numai la zona razboiului electronic…

 

  1. Premise:

In dupa-amiaza zilei de 22 decembrie 1989 Comandamentul Aviatiei Militare ( C.Av.M ) si cel la Apararii Antiaeriane a Teritoriului (C.A.A.T), au creat 2 echipe de lupta mixte care coordonau supravegherea si apararea spatiului aerian al Romaniei din punctul sau principal de comanda ( P.C.PAmbele echipe se subordonau gen. lt. Rus Iosif, comandantul C.Av.M si gen. lt. Mircea Mocanu seful CAAT. Conducerea C.Av.M & Ap.AA.T isi putea exercita actul de conducere atit din  sediul C.Av.M & Ap.AA.T de la Baneasa, cit si din punctul de comanda principal ( P.C.P.) amenajat la Balotesti, in imediata apropiere a Bucurestiului. Ambele fiind echipate cu elementele de comanda ale sistemul automatizat ALMAZ -2, de productie sovietica. Rolul lui ALMAZ -2 era unul de interfata necesara monitorizarii componentelor sale aflate in dotarea unitatilor si marilor unitati de aviatie si de aparare A.A. a Teritoriului.

Odata cu descoperirea unei tinte aeriene de catre o subunitate de radiolocatie, ALMAZ -2 facea ca informatia sa fie imediat afisata tuturor radarelor de descoperire si dirijare ale aviatiei si rachetelor/artileriei A.A. subordonate. Aceasta operatiune era vitala aviatiei de vinatoare si divizioanelor de lansare inzestrate cu rachete A.A, pentru a-si trece succesiv echipajele si rachetele existente pe rampele de lansare, in starile de pregatire pentru lupta, ce precedau decolarea avioanelor sau lansarea rachetelor. Asadar, chiar daca informatia primara, oferita de unele subunitati de radiolocatie care deserveau nemijlocit fiecare regiment de aviatie si fiecare divizion ( baterie ) de rachete A.A., nu indicau existenta vreunei tinte aeriene, totusi sistemul automatizat de conducere o introducea, via P.C. Principal sau sediul C.Av.M & Ap.AA.T .

Interfata ALMAZ asigura la nivelul tactic, conectarea in retea a fiecarui regiment de aviatie vinatoare, unitate ( subunitate ) R.A.A. sau artilerie A.A., unitate ( subunitate ) radar printr-o componenta esentiala numita VOZDUH 1M. Acesta era in fapt un computer integrator a carui memorie inmagazina mai intii toate tintele aeriene introduse si repartizate pe unitati si mari unitati de catre Comandamentul Aviatiei si Apararii Antiaeriene a Teritoriului de la displayul comandantului acestei categorii de forte armate. Apoi fiecare componentaVOZDUH 1M, instalata la regimentele de aviatie vinatoare extrapola traiectoria tintelor repartizate, facind calculele de navigatie tactica pentru stabilirea aliniamentelor de introducere in lupta, pentru fiecare avion de vinatoare disponibil in serviciul de lupta. Dupa decolarea avionului de vinatoare, incepea dirijarea acestuia instrumentala, utilizind un echipament distinct ( sistemul de calcul CASCAD APN-1) existent si el in Punctul de Comanda al unitatii de aviatie vinatoare ) cu scopul introducerii acestuia pe aliniamentul de interceptare al tintei aeriene repartizate.

Acelasi lucru se intimpla si cu fiecare racheta A.A. lansata, la P.C. al divizionului de rachete AA existind un sistem de calcul al traiectoriei similar lui CASCAD. Transmiterea comenzilor de dirijare a avionului de vinatoare era realizata printr-o linie de date imposibil de bruiat numita LAZUR-ARL. Prin aceasta linie de date erau transmise neintrerupt la bordul avionului de vinatoare viteza adevarata si numarul Mach, pe care pilotul trebuia sa o asigure, inaltimea de zbor, afisa distanta fata de tinta si alte elemente de navigatie tactica. Odata introdus in lupta pe aliniamentul de interceptare, pilotul avionului de vinatoare trebuia sa descopere tinta, s-o identifice ca fiind inamica si sa o incadreze folosind radarul sau aparatura optica/ infrarosu de conducere a focului de la bord. Rachetele A.A. erau dirijate de calculator pina in apropierea tintei, la distanta la care intra in parametrii focosul de proximitate al acestora. Radarul, aparatura optica/ infrarosu de conducere a focului de la bordul avionului si focosul de proximitate al rachetei aer-aer functionau in mod autonom. Nefiind prevazute cu componenta VOZDUH 1M ca rachetele AA si artileria AA, nu inmagazinau tintele introduse de seful Comandamentului Aviatiei si Apararii Antiaeriene a Teritoriului prin intermediul interfatei ALMAZ – 2.Acest amanunt explica faptul ca niciunul din cei peste 60 de pilotii decolati la interceptare incepind cu noaptea de 23 decembrie 1989, nu a descoperit tintele pe ecranele radar de bord si nici nu a raportat vreun contact vizual cu tintele aeriene pe care ar fi trebuit sa le combata.

 

  1.  Razboiului radio-electronic din 1989

Razboiul radio-electronic a inceput pe 22 decembrie 1989, la ora 17:28, cind aceasta prima echipa de lupta era in tura si se intuneca, astfel incit cercetarea spatiului aerian cu dispozitivele optice era inoperanta. Mai intii 10-15 tinte aeriene evoluind cu viteza mica, la joasa altitudine, au aparut pe radare, in interiorul teritoriului maghiar, in apropierea granitei cu Romania. Dupa 30-50 de minute, tinte similare au aparut si in apropierea granitei cu Bulgaria si celei cu URSS. Manevrele acestor tinte erau identice, constind in ridicarea in aer, apoi constituirea mai multor formatii de lupta care apoi zburau in zone de serviciu in aer bine, delimitate din apropierea granitei cu Romania pentru ca in final sa dispara brusc de pe ecranele radar. Intrucit aceste manevre i-au sugerat un atac pe mai multe directii spre interiorul Romaniei, respectiv inceputul unei interventii aeropurtate, care preceda atacul terestru, prima masura luata de generalul Negosanu, seful echipei de lupta a C.Av.M & Ap.AA.T, a fost contactarea sefilor fortelor aeriene din tarile vecine, care au infirmat orice activitate de zbor in apropierea granitelor cu Romania.

A doua masura ordonata a fost inchiderea spatiului aerian pentru aeronave, inclusiv pentru cursele civile. Pe 22 decembrie 1989 de la orele 19:00 nici o aeronava militara sau civila nu mai era autorizata sa decoleze de pe teritoriul Romaniei. Incepind cu ora 19:00 pe radarele CAAT au reaparut tintele, numai ca de data aceasta, ele au patruns in spatiul aerian romanesc dinspre Ungaria, pe mai multe directii, una dintre acestea fiind orasul Timisoara.

Trebuie facuta precizarea ca la acea data, la Timisoara se afla comandamentul unei divizii de aparare AA, care avea in responsabilitate jumatatea de vest a spatiului aerian al Romaniei. Cea de-a treia masura luata de gen. mr. Negosanu, din punctul de comanda principal al C.Av.M & Ap.AA.T, a fost sa ordone diviziei AA de la Timisoara, sa execute foc de baraj asupra tintelor aeriene, intrate in zonele de foc ale regimentului 17 rachete AA de la Resita si a divizioanelor artileriei AA subordonate. Rezultatul primei salve de tragere a fost zero, tintele continuindu-si nestingherite traiectul in adincimea teritoriului romanesc.

Citeva luni mai tirziu, MApN de comun acord cu Parchetul Militar, a expus ca proba materiala a razboiul radio-electronic, resturile unui balon meteorologic, prevazut cu un reflector poliedric ( un schelet de lemn invelit in foita de staniol ), menit sa induca radarele in eroare, prin reflectarea undelor electromagnetice emise de statiile de radiolocatie. Pe cutia de lemn gasita in apropiere de Timisoara, era inscriptionat in limba rusa “fabricat în URSS”. Ceea ce a ascuns MApN, e faptul ca acel balon fusese in inzestrarea sa, in perioada 1950-1968 fiind importat din URSS, intrucit acesta era furnizorul nostru unic de tehnica militara la vremea aceea si ca in 1989 nu-l mai folosea nimeni.Imediat dupa iesirea din zona de foc ale divizioanelor de artilerie AA din Banat, din grupul compact de tinte care evoluau initial pe directia sud-est, s-a desprins sub-grupul Transilvania care a inceput sa se deplaseze pe directia nord-est. El a fost luat in primire de regimentul 15 rachete AA de la  Hunedoara inzestrat cu S-75 Volhov si care a primit ordin de lansare.

In apropiere de Alba Iulia, in jurul orei 21:00 grupul de tinte ramas intact, a intrat in zona de foc a altui divizion de artilerie AA. Nici focul executat de acesta n-a condus la doborirea vreunei tinte, sub-grupul mai sus-amintit ajungind in apropiere de orasul Tirgu Mures, de unde a disparut subit de pe radar inainte de ora 22:00. De mentionat ca la Tirgu Mures era comandamentul Diviziei 6 Tancuri, cea mai puternica mare unitate a Armatei a 4-a “Transilvania”.

Tragind concluzia ca formatia de elicoptere agresoare ar fi disparut de pe radar, intrucit a aterizat si a lasat desantul aerian la sol, la una din fostele case de vinatoare ale lui Ceausescu, gen. mr. Negosanua raportat situatia la gen. lt. Mocanu, seful CAAT, acesta cerind Comandamentului Trupelor de Uscat, ca divizia 6 tancuri sa trimita acolo o unitate de interventie. Grupul principal de tinte si-a continuat deplasarea spre sud-est survolind masivul Retezat in jurul orelor 21:00, de unde si-a schimbat o vreme directia zburind spre est. De pe aliniamentul pasului Vulcan, in apropiere de localitatea Petrosani, un sub-grup de tinte ( Oltenia ) s-a desprins de grupul principal, urmind cursul spre sud, pe valea riului Jiul catre Craiova. De mentionat ca la Craiova era comandamentul Armatei a 3-a care avea ca zona de responsabilitate Banatul si Oltenia. Tot la Craiova avea comandamentul si Divizia 2 Mecanizata, subordonata Armatei a 3-a. Din acest motiv, la marginea Craiovei era dispus regimentul 51 rachete AA/KUB, care in jurul orei 22:00 a deschis focul impotriva tintelor aeriene, fara a dobori nimic. De remarcat faptul ca in cazul rachetelor KUB, motorul lor nu porneste doar cind comandantul bateriei da comanda de lansare, mai e nevoie si ca pe ecranul radar de dirijare sa existe semnalul electronic al unei tinte aeriene reale.

Pe aliniamentul Turnu Rosu-Cozia, alte 2 sub-grupuri de tinte ( Muntenia si Arges ) s-au desprins din grupul principal, unul continuind deplasarea spre sud pe valea riului Oltul, altul zburind pe directia sud-est, urmind traiectul Curtea de Arges, Pitesti, Bucuresti. Sub-grupul Oltenia a disparut de pe radar timp de 30 de minute, in zona Resca, in apropierea altei cabane de vinatoare a lui Ceausescu. Cunoscind raza de actiune a tuturor elicopterelor din tratatul de la Varsovia, gen. Negosanu a tras concluzia ca ar fi vorba de o escala pentru realimentarea cu carburant. Numai ca el a reaparut ulterior si si-a continuat nestingherit traiectul spre sud. Al doilea sub-grup de tinte a disparut de pe radar in jurul orei 02:00, la sud de Bucuresti, dupa ce in prealabil asupra sa a deschis focul un divizion al regimentului 4 Ra.A. de la Ploiesti si divizionul 3 rachete AA de la Boteni apartinind brigazii 1 rachete, ambele inzestrate cu S-75 Volhov.

In total, 50 de rachete AA de diferite tipuri si citeva zeci de mii de proiectile de artilerie AA de diferite calibre, au fost lansate în noaptea de 22/23 decembrie 1989 de CAAT, asupra tintelor descoperite cu mijloacele de radiolocatie. Ultimele coordonate de pozitie ale grupurilor de tinte au fost inregistrate si transmise trupelor de uscat. La fata locului au fost dirijati militarii pe transportoare blindate, apartinind trupelor de uscat, pregatiti sa duca lupta si sa captureze echipajele si desantul aerian agresor. Numai ca militarii nu au gasit nici o urma de aeronava. Cu totii ne amintim imaginile transmise de TVR in seara de 22 decembrie 1989, cind generalul Stefan Gusa, seful Marelui Stat Major, vorbea la telefon cugeneralul Mircea Mocanu, seful CAAT. Acesta ii raporta ca doborise 8 elicoptere si ca acestea nu decolasera din afara granitelor ci de pe piste subterane, de care armata nu stiuse pina atunci. Circa 1.300 de tinte aeriene cu caracteristici de zbor asemănătoare elicopterelor au fost depistate si urmarite pe radar de CAAT.

Simultan cu grupul de tinte aparut la granita de vest, pe ecranele radar a mai aparut un alt grup de tinte aeriene, pornit din marea Neagra, din afara apelor teritoriale romanesti. Acest grup survola spatiul aerian al Dobrogei, trecea peste fluviul Dunarea pe la Giurgeni-Vadu Oii, facea viraj de 180 de grade la verticala Sloboziei, dupa care se intorcea in marea Neagra si pentru un timp disparea, ca si cind ar fi aterizat la bordul unei nave maritime de tip portelicopter. Pentru ca ulterior sa reia acelasi traiect. Coordonatele presupusului portelicopter au fost transmise Comandamentului marinei militare, caruiaMarele Stat Major i-a repartizat lovirea obiectivului.  Marinarii au verificat autorizatiile pe ruta maritima care corespundeau coordonatelor tintei si si-au dat seama de faptul ca la acel moment in zona se gasea un vas comercial sovietic, ale carui dimensiuni nu-i permitea sa ia la bord nici macar un elicopter. Asa ca au refuzat sa trimita nave de lupta inarmate cu rachete pentru a lovi obiectivul.

In cadrul aplicatiilor desfasurate incepind cu anul 1986, introducerea tintelor de catre comandament ( C.Av.M & Ap.AA.T ), prin sistemul automatizat ALMAZ, constituia un procedeu utilizat curent, in vederea verificarii capacitatii combative a trupelor, care nu implica consumuri de munitie, carburanti si resursa de aviatie. Proiectanctul sovietic a creat suplimentar o schema de blocaj a lansarii accidentale de pe rampa a rachetelor A.A. Astfel, in absenta unei tinte aeriene primare descoperite de radarul de urmarire al bateriei sau divizionului R.A.A. si identificate in prealabil ca fiind inamica, nu se putea deschide focul. Singura varianta de inselare a blocajului de lansare a rachetei AA o constiuia transferul unei tinte aeriene, considerate ca descoperita in prealabil de alta subunitate radar si transmisa prin linia de date, cu toate coordonatele sale, catre esalonul superior.

Spre deosebire de acesta, comandantul Aviatiei si Apararii AA apasa pe un singur buton si ALMAZ – 2 facea instantaneu transferul datelor tintei catre divizionul dorit si in maxim 5 secunde racheta AA era lansata practic “in orb”. Concret aplicatia C.Av.M & Ap.AA.T din vara anului 1989 a avut ca tema : “verificarea capacitatii de reactie a unitatilor subordonate in conditiile unei operatii de desant aerian executat de agresor cu elicoptere care zboara pe cit posibil sub zona de acoperire a radarului, in zonele de operatii Vest, Sud si Sud-Est”. P.C.P. al C.Av.M & Ap.AA.T si-a dat seama dupa primele 2-3 ore despre existenta unui puternic bruiaj considerat ca fiind provocat de generatoare externe, care inducea tinte false. Surprinzator, dat tocmai acesta a interzis unitatilor subordonate folosirea singurului echipament de contracarare existent ( VP-15, conjugat cu componenta VOZDUH 1M ).

VP-15 calcula, prin metoda triangulatiei, coordonatele tintei aeriene generatoare de bruiaj, prin receptia emisiei acesteia de catre 2-3 receptoare in banda larga de frecventa. Rezulta urmarirea cu maxima precizie a evolutiei generatoarelor de bruiaj si eliminarea lor ca tinte. VP-15 exista in inzestrarea P.C. Diviziei de Aparare AA si cu un esalon mai jos, pina la P.C. al batalionului de radiolocatie, P.C. al divizionului de rachete AA si P.C. al regimentului de aviatie vinatoare. Daca cineva ar fi folosit aceasta aparatura si-ar fi dat seama ca IP celui care introducea tintele era chiar cel al conducerii C.Av.M & Ap.AA.T. In lunile iunie-august 1989, operatorii companiilor radiotehnice din Banat, de la Sulina, Bobocu si Bacau, aflate in subordinea C.Av.M & Ap.AA.T. au receptionat semnalele unor aparate fara programare de zbor, pe care le-au calificat drept tinte neidentificate.Aceste tinte apareau numai noaptea, brusc ca si cind ar fi decolat de nicaieri, evoluind cu viteza mica la inaltimi de 500-1.000 m.

Din dispozitia gen. Negosanu, pe 22 decembrie 1989 de la orele 19:00 nici o aeronava militara sau civila nu mai era autorizata sa decoleze de pe teritoriul Romaniei. Prin urmare avioanele de vinatoare-interceptare, cele mai apte sa atace o tinta aeriena, n-au fost decolate in noaptea de 22/23 decembrie. In schimb, mai multe elicoptere au primit misiuni de zbor din categoria intrebuintare in lupta, direct de la gen.Iosif Rus, comandantul C.Av.M & Ap.AA.T, desi anterior interzisese orice zbor.

Trebuie stiut ca planificarea unui zbor al unei aeronave militare, considerat intrebuintare in lupta, precum cel al elicopterelor militare din decembrie 1989, urma un algoritm obligatoriu. Conducerea C.Av.M & Ap.AA.T. fiind responsabila de planificarea si coordonarea tuturor zborurilor aeronavelor militare si civile, in spatiul aerian al Romaniei. Prin urmare, C.Av.M & Ap.AA.T raspundea si de instiintarea celorlaltor categorii de forte armate (unitatile apartinind trupelor de uscat si marinei militare), despre situatia aeriana existenta. Informatiile acestea fiind necesare pentru asigurarea securitatii zborurilor aeronavelor proprii.Mai mult decit atit, dreptul de a da ordinul de deschidere a focului de nimicire, aparitine comandantului C.Av.M & Ap.AA.T sau inlocuitorului legal al acestuia. Comandantul C.Av.M & Ap.AA.T poate da un astfel de ordin, in cazul unei aeronave militare, careia i-a repartizat tot el o misiune de intrebuintare in lupta, doar daca e nebun sau daca urmareste sa-i omoare pe proprii sai subordonati. Sa ne reamintim citeva astfel de situatii bizare, petrecute in decembrie 1989 care au fost privite dintr-o perspectiva aiuristica, de catre comisiile parlamentare si de catre procurorii militari.

Pe 23 decembrie, orele 11:30 Valentin Voicila, seful Comitetului Revolutionar Arad l-a informat pe omologul sau de la Deva ca generalii Nuta si Mihalea se aflau in rapidul Pannonia 22, in drum spre Bucuresti, fiind transmise si vagonul si numerele locurilor pe care erau asezati cei doi. Cei 2 au fost arestati in gara CFR Deva, detinuti citeva ore in UM 01719-Deva, de unde generalul Nicolae Militaru ( ministrul Apararii ) a decis transportarea lor la Bucuresti cu elicopterul. In acest scop a fost destinat elicopterul IAR-330 nr. 72 de la regimentul 58 Elicoptere de la Sibiu, avand un echipaj format din : mr. Nicolae Tudor, pilot, cpt. Victor Motica, secund pilot si m.m. Nicolae Galaftion, mecanic de bord. Elicopterul a decolat de la Deva in jurul orei 19:40, in zbor comunicindu-se echipajului sa se deplaseze pe cursul riului Mures pina la Alba Iulia si de acolo sa se indrepte spre Sibiu, unde urma sa si aterizeze. In acelasi timp, gen. Ion Hortopan a alertat unitatile din garnizoana Alba Iulia, militarii primind ordin sa doboare toate aparatele de zbor ce se apropie de oras, deoarece ar fi fost vorba de „teroristi”. La citeva minute dupa ce elicopterul a survolat UM 01496-pontonieri, asupra sa au fost trase citeva rafale scurte, de 3-5 gloante, de la sol. Atins de 12 proiectile calibru 7,62 mm, instalatia de alimentare cu combustibil si cea a comanzii hidraulice a fost avariata, elicopterul luind foc in aer si s-a prabusindu-se.

In ziua de 24 decembrie 1989, la ora 07:30 echipajele elicopterelor nr. 82 si 89 apartinind Regimentului 59 Elicoptere- Tuzla, au primit misiunea de cercetarea aeriana si vinatoarea libera, in conditii de interdictie a utilizarii statiei radio, in zona Adamclisi-Ioan Corvin, unde a fost semnalata de radar prezenta unui elicopter neidentificat. La ora 08:05 au decolat în formatie si dupa o patrulare de 30 minute, fara a se constata ceva suspect, pilotii celor 2 elicoptere au luat decizia sa ia inaltime si se intoarca la baza. Dupa ce a trecut deasupra unui deal, echipajul elicopterului nr. 82, a auzit o explozie si a avut senzatia că se trage asupra lui. Incercind imediat sa ia legatura radio cu echipajul elicopterului nr. 89, aflat în spatele dealului, acesta n-a raspuns. In schimb, la sol a aparut un incendiu si apropiindu-se de acel loc s-a putut identifica elicopterul cu nr. 89, care ardea. Echipajul elicopterului nr. 89, era format din: lt.col. Serghei Eftimie – pilot 43 ani; cpt. Enache Mihai – pilot secund, 37 ani; m.m. Deleanu Gheorghe, 38 ani si m.m. Petrea Stefan, 35 ani.

Elicopterul a fost doborit de catre o racheta.  KUB lansata asupra sa, de divizion AA de la Medgidia ( ramasitele acesteia fiind depozitate la regimentul 86 de la Fetesti ). Si acest caz a fost considerat de Parchetul Militar un accident, el nefiind anchetat niciodata. Pe 28 decembrie 1989, echipajul aeronavei AN-24 al companiei TAROM compus din Chifor Ioan (38 ani), pilot comandat, Valter Jurcovan (31 de ani), copilot, Moldoveanu Mihai (35 ani), instructor de zbor, Marghidan Elena (35 ani), însoţitoare de bord, Petre Banică (41 ani), insoţitor de bord si Cirstea Gilu (33 ani), mecanic de bord a decolat de la Otopeni, cu destinatia Belgrad. Cursa charter fusese ceruta de noua conducere FSN din nevoia de a aduce din Iugoslavia singe pentru ranitii din revolutie. In avion se mai afla si Ian Henry Perry ( 24 de ani ) fotoreporter la ziarul britanic Sunday Times. De la Belgrad, Perry urma să ia alt avion, pentru Londra. Avea asupra sa casete video filmate timpul Revolutiei în sediul CC, dar si filme realizate în Bucureşti de mai multi corespondenti occidentali. La scurt timp după decolare, la 55 km sud-vest de Bucuresti, avionul  a fost doborat de o racheta AA. Epava avionului a fost gasita in pădurea Malinoasa in apropierea comunei Visina din judetul Dimbovita.

Alt elicopter IAR-330 Puma, apartinind regimentului 61 de la Boteni, a fost doborit tot in noaptea de 22/23 decembrie 1989, in timp ce decola de pe aerodrom pentru a transporta munitie destinata parasutistilor de la TVR.  Se presupune ca de catre o racheta SA-3, lansata de divizionul AA care-i asigura protectia. Echipajul a reusit sa scape cu viata. Comandamentul Aviatiei Militare, din ordinul gen. mr. Iosif Rus, a ordonat in 23 decembrie 1989 ca 3 elicoptere, tip IAR 330 –  Puma, de la UM 01901 Boteni, sa bombardeze cu proiectile reactive cimitirul Ghencea, pe motiv ca acesta ar adaposti „trupe de teroristi”.

Anterior, acelasi ordin fusese dat regimentului 57 aviatie, inzestrat cu avioane MIG 23 inarmate cu tunuri si bombe de 250 kg. Pilotii MIG-urilor au constat ca cimitirul e plin de lume si au refuzat sa lanseze bombele in multime, intorcandu-se pe baza din Kogalniceanu. In jurul orelor 10:30 elicopterul IAR 330 nr. 87, cu echipajul format din maior Militar Mircea, capitan Iordache Constantin si maistru militar Tirna Florica, la cateva minute dupa decolare, a luat legatura radio cu Punctul de Coordonare al Comandamentului Aviatiei Militare de unde comandantul aviatiei militare i a transmis personal ordinul care specifica obiectivul asupra caruia trebuia sa actioneze. Obiectivul indicat a fost Cimitirul Militar Ghencea unde trebuia sa execute foc intrucat acolo se gaseau transportoare teroriste ( care s-au dovedit TAB-uri ale unei unitati militare din Focsani, introdusi la ordin in dispozitivul de aparare al sediului Ministerului Apararii Nationale fiind la rindul lor intoxicati ca vor fi atacati de elicoptere de teroristi si au ripostat cu foc de mitraliere).

(N.R. Interesant, dupa atati ani, sa ne gandim cine si de ce lansa aceste ordine, cine – din interiorul lantului de comanda al MApN – avea interesul ca aviatia militara sa atace civili)

Categoria de armament indicata a fost PRND ( proiectile reactive nedirijate) cal. 57 mm, din directia nord-est ( conform ordinului primit, dinspre MApN spre cimitir ), inaltimea de intrare la atac a fost 700 m. Dupa prima intrare asupra obiectivului cind a executat foc cu PRND,  pilotului i s-a ordonat sa intre a 2-a oara la atac, din aceeasi directie si aceeasi inaltime. La intrarea pe obiectiv, s-a deschis focul cu munitie de 12,7 mm si 7,62 mm asupra elicopterului, atat din curtea  MApN, cat si din zona cimitirului. Dupa degajare, mecanicul de bord a fost lovit in cap de un glonte de 7,62 mm si a ramas cu infirmitate permamenta. In plus a mai fost avariata instalatia de ungere, rezervoarele de combustibil, rotile de la jamba dreapta si celula elicopterului. Rezolutia din 08.11.1994, emisa de procurorul maior magistrat Gheorghe Oancea in dosarul 867/P/1991 al Sectiei Parchetelor Militare a inchis dosarul pe motiv de „eroare de fapt”.

PRELUARE DIN PILOT MAGAZIN

Publicat de Grigore Leoveanu 

Nota GeorgeGMT. Din punctul meu de vedere atunci Romania a fost atacata de cel putin o putere straina – la nivel informational, electronic, etc – si eram cat pe ce sa fim ocupati si militar de URSS. Bafta noastra chioara a fost ca seful SMG a fost Generalul Gusa, un om caruia nu avem cuvinte sa-i multumesc (Dumnezeu sa-l odihneasca in pace), iar pe de alta parte ofiterii romani din comanda Armatei, ca si cei de la comanda marilor unitati, erau si patrioti si al dracului de bine pregatiti – atat militar cat mai ales informational.

Bineinteles ca pe atunci Directia de Informatii Militare era incadrata cu profesionisti si patrioti, iar generalii nostri nu erau corupti.

Armata trebuia sa faca norma de „60 de mii de morti” dar a dejucat complet planul. Bravo Ei, pacat de ce-a a ajuns…

93 de comentarii:

  1. gogu de la pascani

    Interesant articolul, macar ca si insiruire a unor fapte. Nu reusesc insa sa-mi dau seama cum s-a ajuns la concluzia din nota de sfarsit. Unde-s URSS-istii in povestea asta? Ca n-am citit in tot articolul de nici un „ov” sau „in” sau „enko”. Am mai ridicat probl asta pe forum, nu exista nici macar un singur artefact accesibil public (resturi de munitie folosita sau munitie nefolosita pierduta/abandonata, rezervoare suplimentare pierdute/largate, elemente de caroserie de masini de lupta (aripi/aparatori) pierdute accidental, samd) care sa demonstreze implicarea fara echivoc a armatei URSS pe teritoriul Romaniei. De asemeni nu exista nici resturi de truse de prim ajutor folosite/pierdute, ratii de mancare, luptatori omorati sau capturati, fotografii sau filmari in care sa apara tehnica straina. Or fi fost luptatorii rusi niste Rambo dar omu’ mai si mananca, se mai duce si la buda, samd. Nu exista sa nu lasi urme in teritoriul strain. N-avea lumea aifoane dar aparate foto aveau si atunci, exista mii de foto si filme de la Revolutie. Nu exista nici macar inregistrari radar sau audio care sa demonstreze in mod clar si fara echivoc prezenta rusilor pe terit Ro.
    Ipoteza ca ai nostri erau super-buni si profesionisti si rusii i-au dat peste cap doar „din vorbe” cu bruiaj mi se pare f subtirica, URSS era cam departe de performantele astea, cinci ani mai tarziu armata rusa era macelarita in Groznai de luptatori ceceni si ce-or mai fi fost ei echipati exclusiv cu armament usor dar care aveau in dotare statii Motorola cu salt de frecventa spre deosebire de rusi care aveau statii vechi cu care abia se intelegeau intre unitati. In zilele noastre americanii se chinuie cu Rivet Joint si EF-18 Growler si rusii cu Tu-204 si alte dracii si tot nu reusesc sa bruieze in halul asta comunicatiile unor tampiti de insurgenti incaltati in sandale. Si se chinuie de ceva ani sa termine cu ei. In plus la momentul ’89 URSS avea alte ocupatiuni mintale, se confrunta cu revolte extinse in Caucaz, cu proteste in Tarile Baltice, cu strangerea trupelor din Afganistan, samd. Doar 1-2 ani mai tarziu URSS avea sa se destrame. Nu zic ca-s ingerasi dar sa spui ca ai nostri erau performanti si patrioti si doar rusii au fost responsabili de dezastrul militar de la Revolutie…c’mon.
    Aaaa…si „for tre record” in presa rusa exista si pe netul lor exista fff putine info cu privire la Revolutia din ’89 din Ro. Cam ciudat pt niste super-laudarosi cum sunt rusii. Pt. faza din Crimeea s-au dat medalii, s-a aflat totul, la doar 1 an dupa. Chiar credeti ca pentru operatiunea din Ro nu s-ar fi laudat vreunul prin memorii, nu s-ar fi dat medalii, citatii, etc? Intr-una din foarte rarele interviuri pe tema asta pe care am reusit sa le gasesc pe net un ex-KGB-ist avea o exprimare de genul: „pai daca ne-am fi implicat in Ro in ’89 ar fi fost excelent, am fi pus mana pe toate arhivele lor”. Probabil le-ar fi facut mare placere sa-si bage coada si la momentul asta Romania ar fi fost o a doua R. Moldova cu toata economia acaparata de actionari rusi, cu toti decindentii pro-occindentali deconspirati/arestati, samd. In nici un caz nu pupam noi NATO si UE. Norocul nostru la ca momentul ala rusii aveau belele la fel de mari pe cap (de fapt chiar mai mari) ca si noi.
    Deci ca sa inchei, „un apel insistent” cum se spunea atunci la Revolutie…care poate sa indice un artefact identificabil obiectiv care sa ateste activitati militare ale URSS pe teritoriul Ro in dec 1989? Evident nu vbim de „mi-a zis un prieten care era prieten cu un var de-al lui tata care a auzit de la un prieten, samd” sau de „da, exista acele dovezi dar sunt inchise sub 7 lacate in locul x, etc”

    • Dpdv al „laudaroseniei” rusilor, lucrurile nu stau chiar asa. Americanii fac petrecere la orice plecare de nave de lupta, invita presa, etc. Serviciile de info rusesti sunt profesioniste si nu vor recunoaste niciodata implicarea intr-o lovitura de stat.

      Pai un „artefact” ar fi chemarea rusilor de catre Iliescu si acceptul acestora de a veni, doar ca nu au indraznit sa treca peste Gen Guse, iar acesta a dat ordin de lupta armatei daca vin rusii.
      Astea se gasesc pe casete, le-am vazut cu totii. Guse a fost demis apoi de Iliescu, dar era prea tarziu, dupa 22 decembrie el era singurul comandant legitim al Armatei, Iliescu era un nimeni.

      Al doilea „artefact” ar fi logica. Cine altcineva ar fi avut o astfel de capacitate de razboi electronic si informational langa Romania?! Ungaria, Bulgaria?! Cine avea o retea de agenti solida in Romania?! Pe cine a numit Iliescu – imediat – in fruntea Armatei? Pe gen Militaru, agent sovietic dovedit de DSS si dat afara din Armata din aceasta cauza.
      Ce a facut Militaru, primul lucru?! A desfiintat DIA…
      Si ar mai fi, prin folclorul urban si alte dovezi, nimic tangibil insa, pt ca nici Romania, nici Rusia nu vor discuta pe fata acest incident.

      Ultimul lucru, de ce Armata a luat sub directa ei coordonare DSS-ul, de ce multi ofiteri de securitate (contraspionaj) au fost chemati si tinuti cateva zile in cazarmile armatei, paziti bine? Pt ca in 1968, cand URSS-ul a invadat Cehoslovacia a executat – cu fata la fiset – toti ofiteri de contraspionaj cehi anti-KGB si anti-GRU.
      Ai nostri se asteptau la o invazie – Iliescu ii chemase pe sovietici – si au incercat sa-si apere oamenii…

      Daca ne uitam unde trebuie piesele se aduna.

      • Si ar mai fi ceva: uciderea cu premeditare, in opinia mea, a USLAsilor in fata MApN. Oamenii aia reprezentau singura unitate cu experienta in lupta anti-terorista, ei ar fi putut face ordine in Bucuresti, sau ar fi putut sa arate ca nu existau teroristi, i-ar fi prins pe adevaratii tragatori, asadar au fost momiti la MApN si ucisi…
        Cineva a facut acest lucru cu buna stiinta si a trimis copii cu 3-4 luni de armata sa se omoare intre ei prin Bucuresti….
        Doar URSS-ul avea suficienta putere – agenti infiltrati in structurile noastre – pentru a face asa ceva.

        • @George, „Bineinteles ca pe atunci Directia de Informatii Militare era incadrata cu profesionisti si patrioti”… acolo este secretul, acolo ne-a fost sansa. Sangele celor de la USLA, sangele lui Trosca si al altor bravi (Dumnezeu sa ii odihneasca in pace) e pe mainile lui Militaru, care nu mai poate raspunde justitiei pamantene. Cat despre restul victimelor si al evenimentelor, sigur trebuie „multumit” la extern. Poate mai purica cineva dosarele de contrainformatii (alea care mai exista/marturii care mai pot fi luate) sa vedem cine din conducerea armatei facea prin ’89 drumuri la Moskva sau se intalnea cu diversi „atasati” militari/comerciali/culturali sovietici prin Bucuresti sau aiurea…

        • am convingerea informata ca o mana de PATRIOTI cu mintea limpede au reusit atunci sa reduca foarte mult varsarea de sange in randurile populatie si ale structurilor militarizare si, poate cel mai important, evitarea aplicarii „Scenariului Romania” care, dupa nu mult timp, a fost aplicat ca „Scenariul Yugoslavia”.

        • Daca tot veni vorba, aduceti-va aminte cum sunau comunicatele rusesti cu privire la lansarea de nave cosmice. La radio, tv, presa, peste tot la fel. Ceva de genul: ,,Alaltaieri, ora x, ora Moscovei, a fost lansata de la cosmodromul Baikonur nava spatiala y. Lansarea a avut loc cu succes, aparatura de la bord functioneaza normal”. Despre alea care nu functionau normal sau bufneau la lansare nu stia nici dracu. Asa o fi si cu implicarea lor in revolutia noastra. Pentru ce sa-i decoreze, pentru ca au dat chix? Daca vreti sa aflati ceva, cautati la aia pedepsiti in perioada respectiva. Trageri pe linie moarta de generali, deportari na Sibir, morti dubioase urmate de funerarii nationale, ma rog tot tacamul rusesc

        • Stiti cumva d-l George daca dupa un nr de ani sunt aproape 30 deja…se poate face cerere pt declasificarea arhivelor SRI ,SIE si DGIA…?

      • Poate cel mai bun ”artefact ” cum ca ar fi fost implicati ”infiltrati ” in revolutie , ar fi tocmai incercarea cu disperare de inchidere si clasare a dosarului revolutiei ! Aceste documente inca sper ca exista ! Odata cu clasarea lor ,aproape sigur , asta va insemna si distrugerea lor .
        Iar acesti infiltrati s-ar putea sa se afle chiar si azi pe teritoriul romaniei , stand binemersi in vilutele lor dobandite cu ”sudoarea muncii lor ” de distrugere a armatei si economiei si incercarea de distrugere cam tot ce inseamna patriotism si romanism , din fericire inca nereusita chiar pe de-antregul .

        • Acest document ar trebui facut public fila cu fila deoarece el apartine poporului roman , nu doar a unor ”infiltrati ” si chiar ar trebui adaugate file cu cei implicati in deturnarea si clasarea lui , pt. ca atata vreme cat s-au musamalizat si se musamalizeaza o gramada de lucruri legate de el , in mod normal , acest document ramane deschis si in zilele noastre

      • E trasa de par asta cu posibila invazie sovietica. Nu au avut de gand niciodata.
        Aveau deja o groaza de probleme, Gorbaciov daduse semnalul refluxului rusesc in Europa.

        Au ajutat, au consiliat, si-au sustinut cozile de topor care au preluat puterea, dar e foarte posibil ca razboiul electronic sa fi fost efectuat chiar de catre ai nostri, dupa schema sovietica.

        DSS a fost scos din circuit si paralizat inca din dupa-amiaza zilei de 22. deci poate fi scos din ecuatie.

        Dar stie cineva ce a facut DIA in zilele acelea????

        Au fost multi din capul structurilor militare si de forta care au jucat pentru rusi, ori au jucat si cu unii si cu altii.

        Am inteles de la cineva ca semnalele respective erau emise chiar pe traseul unor drumuri nationale. Deci cineva se plimba cu masina cu un astfel de aparat in portbagaj si baga in boala sistemul de radare.
        Nu sunt specialist, dar poate este posibil asa ceva.

        • 🙂 🙂 Nu bruiezi tu ditamai reteau de radare cu o cutie intr-un portbagaj, a fost razboi electronic asupra intregului sistem national de aparare.

          • Am auzit si eu „legenda” cu portbagajele.
            Cand o racheta KUB , care nu pleaca decat daca are o tinta reala pe radar, este „pacalita” , atunci e razboi electronic.
            S-au tras zeci, dupa care tintele dispareau de pe radar ca si cum ar fi fost distruse.
            In Craiova am vazut lansarile din noaptea de 22 dec ale celor cateva zeci de rachete KUB.
            In zilele urmatoare s-au cautat de armata in zadar resturile elicopterelor raportate ca distruse . Totusi erau tinte reale pe radar si apoi dispareau ca distruse de racheta..
            Interesant este ca foarte multe din aceste sisteme AA depasite total in’89, inca mai sunt in dotare .

        • Pot sa iti spun ca pe 24 dec ’89 la regimentul de aviatie din Craiova s-a ordonat verificarea pistei pentru a permite aterizarea avioanelor sovietice. Nu e din auzite. Nu cred ca era vorba de invazie, ci de un „ajutor” ca intre buni vecini.

          • fals
            se verifica pista ptr ca au fost ridicate in aer IAR 93 -2 buc

            • Au zburat mai multe IAR 93 inca din 23 Dec ca si Miguri 15. Au zburat chiar si cele 2 prototipuri de IAR 99 ale Centrului de incercari in zbor.

          • Nu era poate vorba neaparat de invazie [desi in Estonia s-a incercat invazia exact in vremea aceea ] ci de control si divizare a Romaniei prin agenti infiltrati , ajungandu-se la un soi de razboi civil ca in Yugoslavia sau Ucraina .Pe vremea aceea nici nu se punea problema ruperii Pactului de la Varsovia sau a urss . Dar spre norocul nostru , dorinta de a iesi de sub rusi a fost mai puternica decat ceea ce urmarea Gorbaciov , adica un soi de dezghetare , dar pastrarea teritoriilor

        • @Alexius, in zilele acelea, DIA a trebuit sa se adapteze din mers si sa acopere o gama larga de activitati. A trebuit sa-si trimita oamenii in strada la Timisoara sa intelega ce se intampla, a trebuit sa preia activitatea de contrainformatii (afilierea si obiectivele CI-stilor fiind incerta), a trebuit sa contracareze informatic toate imixtiunile straine si nu numai, au trebuit sa incerce sa „scoata” cat mai mult de la „persoanele” capturate in uniforme straine armatei romane la acea data care isi faceau veacul in jurul MApN (si care au fost ridicate la scurt timp din ordinul gen militaru). Dupa calmarea apelor, DIA a trebuit sa lupte impotriva rusificarii conducerii armatei, de unde crezi ca s-a nascut CADA…?
          Asa ca DIA nu s-a numarat printre „papusarii” loviturii de stat din Decembrie ’89!

        • Cojocaru Liliana

          În noaptea de 23-24 , erau în Radio Craiova doi ofițeri.
          Ăstia doi vorbeau după miezul nopții cu fata la un geam , privind strada. iar eu întâmplător pt ca bântuiam cu rost prin Studiou sa pândesc orice mișcare surprind discuția ăstora doi.
          Și zic ăstia : adică unul zice: Am primit un telefon ca sa intru mâine pe postul de radio cu o știre.
          Ca la Facai am fost nevoiți sa executam foc cu antiaeriana asupra unor ținte care au apărut pe radar,dar când am ajuns acolo nu am găsit nimic.
          Și celalat zice: Și de ce trebuie sa spunem , ca oricum nu era nimic. Și zice primul: pai noi sa nu avem nici un merit în chestia ăsta acum? Sa avem și noi beneficii, ca am făcut ceva!
          Atunci mi-am dat seama ca știrea ori nu este reala , deci falsa , oricum este inutila. Și i-am zis ăstuia de la spate, căci eram in spatele lor si ii ascultam, la 30 cm, nici nu m-au simțit!
          Am zis „CU ASA CEVA NU INTRAT PE POST BAGAȚI PANICA IN POPULAȚIEI DEGEABA!
          Și dimineața vine ăsta la ușă cabinei cu o hârtie ca el trebuie musai sa citească o știre.
          Și îi zic sper nu fie tâmpenia de am auzit azi noapte. Zice nu .
          Și am intrat cu el în cabina, Intram cu oricine. Ghici ce face…citește fix chestia, detaliata, cu termeni tehnici. Nu puteam verifica știrea dacă este sau nu reala, de aceea nu m-am pronunțat . Dar a trebuit sa calmez populația, sa îi spun sa vadă ca oricum nu a fost nimic și deci nu este nici un pericol. Ăsta ce este…sa creezi știri, care mai de care mai ciudate, inutile când e panica mare…chit ca era un război electronic. Sa înarmezi populația , sa bagi confuzie intre civili și militari, arata ce buni comandanți sunt? !

      • gogu de la pascani

        @george, eu nu spun ca detin adevarul absolut. Totusi, dovezile care-i incrimineaza pe rusi sunt circumstantiale mai degraba decat materiale/clare. De faptul ca Iliescu murea de nerabdare sa-i vada pe rusi pe aici stim, am vazut cu totii filmarile. Idem de faptul ca Gusa a spus clar si raspicat ca nu are nevoie de nici un „ajutor” rusesc. Dar asta nu inseamna ca rusii au si pus piciorul aici.
        Motivele pt. care cateva rachete au plecat aiurea pot fi f diverse: antrenament insuficient, probleme tehnice, bruiaj care putea fi atat de la forte din tara cat si din afara ei.
        Pt. mine e ceva f. diferit
        1. daca armata romana a luptat cu un inamic real infiltrat pe teritoriul Ro. Ar fi situatia cea mai onorabila pt. fortele romane dar din pacate lipsesc dovezile materiale.
        2. daca a cazut prada usoara unei operatiuni de intoxicare/psyops declansata de forte straine. Daca a fost asa dat totusi dovada de o vulnerabilitate f. mare. Care poate fi pusa pe seama slabei dotari, slabei pregatiri, samd. Se stie ca in perioada respectiva armata era pusa sa faca multe alte chestii gen agricultura, samd. Iar masinariile erau numarate ca sa dea bine la numar. In mod clar o serie de comandanti si factori de decizie trebuiau bine scarmanati pt. victimele din acele zile.
        3. daca a fost o lupta de cateva zile intre grosul armatei care a trecut de partea populatiei si elemente de rezistenta fidele regimului. Aici avem deja germenii unui razboi civil care bine ca nu s-a intamplat. Ar fi cel mai dezonorant scenariu si trebuiau procese f. serioase.
        In orice caz nu s-a facut nici un demers serios pt. lamurirea lucrurilor. Si lucrul asta ne tareaza si ne va mai tara.

        • Nu a fost lupta intre grosul armatei si rest .
          Am facut patrula cu militia la modul serios.
          CI_ul era la beci
          pe 17 dec (daca-mi aduc bine aminte) am fost adunati in careu .
          „forte ostile Romaniei si oranduirii de stat” …blablabla .
          Pana pe 22 nu a fost initiativa de suprafata .
          Dupa 22 am fost echipati si trimisi sa aparam obiective .
          Dupa 22 am avut trei civili in catarea armei .
          (din nestiinta unul a sarit gardul la un depozit de combustibil pt a ajunge mai repede acasa)
          Am inghetat cu degetul pe tragaci si am strigat „stai ca trag”
          Omu a ramas acolo …..
          Noroc ca nu m-am pierdut …
          in rest , daca aruncai o petarda raspundeau la foc automat automatele militarilor in termen din zona .
          Si da , au fost trimisi in linia intai multi handicapati

      • „Ultimul lucru, de ce Armata a luat sub directa ei coordonare DSS-ul, de ce multi ofiteri de securitate (contraspionaj) au fost chemati si tinuti cateva zile in cazarmile armatei, paziti bine? Pt ca in 1968, cand URSS-ul a invadat Cehoslovacia a executat – cu fata la fiset – toti ofiteri de contraspionaj cehi anti-KGB si anti-GRU.
        Ai nostri se asteptau la o invazie – Iliescu ii chemase pe sovietici – si au incercat sa-si apere oamenii…”

        Legenda, demontata pe alt blog, ala despre crimele infaptuite cu buna stiinta de noul regim.
        Ca armata a tradat poporul din sânul caruia s-a ridicat, nu-i o noutate la noi, si nici prima data in istorie.

    • … de cozi de topor Romania nu a dus si nici nu va duce lipsa… unii poate ca nu auvrut sa fie martiri …. Ce nu stim daca s-a negociat cand ne-au predat … macar pastrarea integritatii teritoriale… sau acesta a fost accidentul fericit …

      • „pastrarea integritatii teritoriale”
        Poate ca asta a fost miza intregii nebunii din dec. ’89.

        • @RD
          Probabil ca da, integritatea teritoriala (prezenta unor trupe impaciuitoare).

          • A fost un experiment.
            N-a mers la noi (romanii sunt, totusi, un popor cu o limba unitara, fara dialecte si separatisme locale).
            A mers apoi la altii.
            Spuneau unii, referindu-se la experiment: s-a vazut ulterior ca locomotiva slovena avea nevoie inclusiv de zonele subdezvoltate din Kosovo si Macedonia, de pietele de desfacere de acolo. Asta e un soi de … aviz amatorilor de autonomii locale, aia care afiseaza steaguri ale secuilor, bucovinenilor, ardelenilor.
            Pe scurt: in dec. ’89 au dorit unii mai mult, dar n-a mers.

    • Gogule

      1) daca a existat razboiul electronic atunci cine mama lu’ procest verbal putea sa il execute?!
      SUA ? Aveau capacitatea militara(utilaj + oameni) insa unde naiba sa fie ei pozitionati?
      Anglia? Franta? Germania? Aveau sigur capacitatea militara necesara insa aveau ci .. sa zicem capacitatea „politica”?
      URSS avea capacitatea miliatra, „politica” si interesul. Nu zic decat ca in timpu lu Congresu Final Pingelica a zis-o p’aia drepata in ce priveste teritoriile smulse de URSS in 1940. Numa ca nu a zis „ba golanilor dati inapoi ce ati furat iob vasch mati” (ptr mine a fost calr ca de acum urma riposta sovietica. Afrontu era de asa natura incat cerea represalii)
      Recapitulez din articol ca s-a creat impresiua unor zboruri din tarile invecinate …. care toate „gazduiau” unitati ale RKKA. A… ar mai si cestia cu portelicpteru care nu era decat un vas sovoetci prea mic. Prea mic ptr a primi un eicopter .. nu ptr a tine niste”utilaje” si „specialisti” pe el …
      Ma rog sunt deductii …. insa .. daca nu atunci cine?
      A da. Daca nu a fots razboi electronic atunci „noi” singuri am aruncat la intamplare cu rachete samd.

      2) contraperformantele rusesti din Groznai … INsa stii ca intre cele 2 evenimnte s-ua scurs nu numai cativa ani dar si evenimente?
      Pai sa pomenim : URSS s-a destramat.
      Eltin a ajuns presedintele Rusiei „independente” (adica cam fara Bielorusia, Modldova samd) si l-a facut premier pe Gaidar , a aprut Ciubais s-a facut „terapia de soc”, „planul delor 500 de zile” … Multu rusi au ajuns sa traga mata de coada, au aprut promii milionari in dolari , coruptia a inflocit . A avut loc „criza contitutionala” din 1993 cadn Eltin a trs cu tunu in parlament.
      in timpu asta au fots retrase trupele din ce fusese RDG, a fots reformata armata .. multe cadre au inceput sa se gandeasca la imbigartire ..(chiar si Romania au fots vabdute camioane ale armatei ruse ex spviteice. Prin 1994 unii soferi nu si-ua vandut dorect camionele,,, dintai – contracost – au ajusta la transportul recoltei si de baia pe urma au vandut camionu!)
      Cum sa iti zci – in Cecenia nu mai era chiar arata din 89.. ci una cam debandata, cu sefi care cand nu se imbatau furau, cu trupe sa zicem „demoralizate” (cica cecenii au cumprat cateva transportoare .. platite in votca si ceva carne cu conditia sa nu le foloseasca impotriva banzatirilor, Adica
      ” nu in Straulesti ci mergem in Giulesti!”)
      Pe celata parte insa .. dintai erau ceceni. Adica marga dracului , ai mai ai dracului dupa cerchezi. Elita militara bre! Care isi alesera ca [presedinte pe gneralul Dudaev. Care Dudaev s-a pregatai si a pregatit. Munteni de elita, prima oara independenti care erau dispusi sa moara in lupta. Care isi vindeau masina Jiguli ca sa isi cumpere AG 7!

      Asa ca obiectia ta se respinge ca neintemeiata si eronata!

      (A da. A nu se confunda armata din 1996 cu cea de azi. Ca si Rusia de azi este Rusia lui Putin nu Rasputitsa lu Eltin!)

      3) Rusii da sunt (ei ei) laudarosi.
      Ins aua primit o lcetie dura de la Stalin. De atunci se lauda numa dupa ce verifica daca o fac pe subectu protrivit. Asta se pare ca nu este un subect aprobat. Si in 89 nu aveau belele chioar ata de mari. Fata de noi o duceau chiar bine …

    • In vara lui 1990 inca mai erau 20 000 de ”specialisti” sovietici in tara, iar nenea Petrica Roman l-a rugat pe Gorby sa-i retraga ca nu mai e nevoie de ei.Sunt aceiasi ”specialisti” care erau in dec.1989 la ”periferie” si de care tov. Tiajelnikov nu mai stia nimic , motiv ptr. care il rugase pe acelasi domn Petrica sa aiba grija de ei

  2. Poate nu au fost doar rusii…Dar ce rămâne cert este ca sutele de masini pline cu „turisti” , chiar au existat.

    • Nici eu nu cred ca au fost doar rusii, au mai fost si unguri, dar Moscova a fost coordonatoarea. Ungurii au muscat primii pamantul la Timisoara, DSS se pare ca i-a cam executat pe toti, KGB/GRU, era destul de peste puterile noastre, mai ales cu o conducere politica noua, total aservita URSS…

  3. Un articol foarte bun, Grigore! Te felicit sincer si astept cu viu interes partea a II-a.
    N-am ce comenta mai mult, lucrurile astea le-am aflat acum multi ani de la unii dintre oamenii care le-au trait pe viu.
    Sunt putine puteri militare in lume care sa aiba astfel de capabilitati de razboi psihologic & electronic. Si era o singura putere in lume care putea sa aiba agenti infiltrati in armia romana la cele mai inalte nivele.
    In final, nu am putut sa nu remarc: „iar pe de alta parte ofiterii romani din comanda armatei, ca si cei de la comanda marilor unitati, erau si patrioti si al dracului de bine pregatiti – atat militar cat mai ales informational.”
    Cu mii de scuze pentru off (puteti sterge, nu vreau sa deturnez articolul), va intreb pe voi, toti cei care injurati in masa patura pensionarilor militari, oamenii astia nu-si merita pensia? Sa stiti ca cea mai mare parte dintre ei sunt pensionari acum (sau morti)… Asa, macar pentru dejucarea planului „60.000 de morti”…

    • Ca de obicei, unii merita altii mai putin, dar noi nu ne-am luat de pensionarii militari dpdv al pensiilor meritate sau (sunt legale sa fie sanatosi) nu, ci din punctul de vedere al disolutiei armiei romane – cu ind cu tot – si al pasivitatii pensionarilor militari…
      Din punctul meu de vedere – romantic poate – un militar ramane militar pana cand moare. Odata ce-ai jurat credinta, odata ce ai beneficiat de haina militara si mai apoi de drepturile cuvenite hai sa ramanem militari nu doar la incasatul pensiei ci si la nivel de activitate sociala…
      Alta era situatia in MApN daca militarii pensionari ar fi protestat in strada, in mass-media, etc. Ei cunosc sistemul si nu mai risca nimic acum.

      Asta-i marea mea durere.

  4. Ar fii interesant de discutat ce s-a întâmplat la Sibiu in zilele acelea. Personal, consider ca acolo s-a jucat o mare carte. Sibiu…

    • la Sibiu ca si prin alte parti au fost trimise „la ordin” unitati separate în aceleasi locatii pentru a combate „teroristI” si bineinteles au ajuns sa traga unii in ceilalti.
      In plus …. a existat in mod clar agresiunea armatei imptriva sediului DSS (si Militie) unde au folosit inclusiv elicoptere.

      La Sibiu (ca si la Otopeni) confuzia nu a fost dejucata, in alte locuri datorita „sfielilor” de a indeplini ordinele au reusit sa nu se macelareasca.

  5. El stie ce a fost la Sibiu,fiind informat bine de la sursa.

  6. pai zi odata ce-i cu Sibiul, nu ne lasa sa asteptam ..

  7. Eu vad si ceva similitudini intre evenimentele din ’89 si cele din Irak din ’90( evenimentele ante Desert Storm)…..mai degraba as spune ca rusii si-au dat mana cu americanii

    • Nu-i greud e vazut. Revolutiile portocalii din Africa si miscarile de eliberare de pretutindeni nu sunt spontane. Dar, curios, le trebuie FB si VK… ca si FSB si CIA…

  8. ideea cu profesionalismul extraordinar al conducerii armatei romane este in mod evident exagerata …. eu as spune ca dimpotriva (majoritatea erau in functie pe alte criterii decat competenta) … s-au lasat inselati cu tertipuri relativ usoare (daca pe radar apar tinte si dupa ce executi foc nu gasesti urme este evident ca ai fost pacalit … de ce spanac nu ai actionat in consecinta si ai continuat sa te lasi prostit in continiare??!!), au actionat in multe cazuri pripit si exagerat.
    daca de pe mare ai un singur vas care nu permite fizic sa aiba elicoptere la bord, dar pe radar iti apar tinte care folosesc acel vas ca si baza este evident ca de pe acel vas esti „dezinformat” ….. de ce nu ai luat masuri? (chiar daca vasul era in apele internationale era justificat sa fie abordat si cercetat)

    • Ffindca iti este frica d’aia!
      Daca vasul era la URSS si actiunea se pretrece in decembre 89 frica era o reactie sanataosa. Ca nu doreai sa fii acuzat de „actiune ostila” si sa dai prilejul unei interbentii

  9. ce s-a vrut in 89… zicea cineva mai sus de Sibiu… acolo s-au impuscat frati intre ei, prieteni intre ei…( jucau fotbal impreuna)

    s-a dorit ca armata sa se lupte cu Securitatea… astfel incat sa existe motivul interventiei armate externe. totul s-a planuit la intalnirea dintre Bush si Gorbaciov … pe langa „turistii” sovietici infiltrati dinspre EST au mai fost alti turisti, infiltrati dinspre VEST… unii romani, transfugi antrenati in Ungaria pt lupte de diversiune… la Timisoara de exemplu erau o gramada de civili ce stiau cum sa imobilizeze un tanc in zona urbana… se urmarea o reactie armata a regimului legal din Romania impotriva ” poporului”

    in ce priveste cadrele din armata romana de la acea vreme, sa nu uitam ca unii ofiteri erau trimisi la pregatire in URSS inclusiv in 1992…

    cei ce au participat la actiuni impotriva Romaniei ( si nu neaparat impotriva regimului) au prosperat dupa, in golul de protectie contrainformativa creat dupa 89 . asa se explica perpetuarea vanzarii tarii si starea deplorabila a Romaniei de azi. Daca in 89 erau niste rupti in fund ce alegrau sa manance de pe jos ce aruncau altii, astazi sunt mari oameni de afaceri, unii reprezinta Romania peste hotare, iau decizii si vor sa influenteze mersul lucrurilor, in aceeasi cheie tradatoare.

    noroc ca DSS nu a luptat pentru Ceausescu asa cum se asteptau „prietenii” rusi, hamericani, francezi si nemti.

    • PS: Romania nu e un sat fara caini… chiar daca acum poate nu suntem cum am vrea, dar ne vom ridica noi…

    • Acesta este un subiect…delicat. Se spune ca multi dintre expatriatii romani plecati din tara in 1989 si care au trecut prin lagarul de la Viena au fost pregatiti de catre Budapesta cu intentia folosirii lor ulterioare impotriva Romaniei. Daca imi aduc bine aminte, s-a publicat un interviu cu fostul lider al acestora (imi scapa acum numele acestuia), interviu in care spune ca au cedat in fata unor presiuni venite din afara. Oricum, toata chestiunea trebuie coroborata si cu declaratia de la Budapesta, aprobata in ’89 inclusiv de catre fostul suveran al Romaniei.
      Unii dintre acei expati romani au intrat ulterior inclusiv in parlamentul de la Bucuresti, altii sunt extrem de activi si astazi, scriind verzi si uscate impotriva Romaniei (cazul lui Alexe de la Bruxelles), altii umbla cu cioara vopsita in tara sau afara. De ce au facut-o? Burta goala in momentul respectiv…probabil; insa ulterior? As spune ca e vorba mai degraba de persoane de proasta calitate, nici mai mult, nici mai putin. Ma rog, undeva trebuie sa se gaseasca macar niste liste cu acei indivizi, poate chiar mai mult.

      • @RD Ce este si mai trist este faptul ca acesti linge-blide fara mama fara tata, fara Dumnezeu si tara, au ajuns unii la butoane, altii in pozitii cheie, isi dau cu parerea si , mai rau, multi ii cred.

        • Mama are o vorba: fereasca Dumnezeu de minte slaba.
          Na, ce sa zic, eu pe langa feciorul meu…sunt prost. De vre-un an si-a gasit o noua ocupatie: invata chineza. Repet, eu pe langa feciorul meu…sunt prost; dar cand ii vad pe altii cat sunt de prosti…imi trece repede.

  10. Domnule Grigore – foarte bine ca reamintiti lucrurile astea.

    George militari pregatiti si patrioti au fost poate cei doi piloti cu migurile 23 care n-au dat cu bombe in ghencea si s-au intors cu ele la aerodrom – stiind foarte bine ce risca, aia da.
    De cei care au trimis trupeti sa se omoare intre ei, sau militari de cariera sa se omoare intre ei – ce sa zic

    Lazur nu era deloc de „nebruiat” – si fara nici un „razboi radioelectronic” era greu de folosit (si cred ca nici nu le placea pilotilor sa fii un executant chior cu GCI dus la extrem cum era Lazur).
    si cred ca era si extrem de greu de greu de tinut sa functioneze ca lumea – un sistem analogic complex legat la atatea aparate de bord, fara sa ai bus de date la care sa fie legate toata avionica de la bord – cred ca era un cosmar pentru tehnici sa il tina functional.
    Si la baza era un datalink analogic in banda vhf – chiar daca nu interesa pe nimeni ce comenzi primeste pilotul, nici nu voia nimeni sa il faca pe pilot sa aterizeze cu migul in bulgaria pe baza de comenzi false GCI prin lazur – dar un „radioamator” hotarat il putea face inutilizabil

    Ca ai ALMAZ si Vozduh si radare P17 la fostul CAAT si tara care ti le-a livrat (URSS) vrea sa iti bage lanterna in ochi – cum sa nu poata ?

  11. Un articol interesant (e in engleza insa)

    http://www.acig.info/CMS/?option=com_content&task=view&id=119&Itemid=47

    Cred ca reactia Armatei (si la anumite nivele si a Securitatii) de atunci a fost surprinzator de buna in unele privinte, si desigur slaba rau in altele. Reactia populatiei a fost si ea foarte buna, probabil a si incurcat mult niste planuri, pe ici pe colo. Pentru ca eu zic ca e destul de clara implicarea unor forte externe, sovietice, ungare (poate si alti vecini si pretini) si foarte probabil si alte tari (NATO, poate si Israel) au avut macar ceva agenti in teren, sa vada cum stau lucrurile daca nu chiar sa incerce sa le influenteze

    Cel putin s-a evitat si „razboiul civil” si dezmebrarea tarii (cam greu de realizat totusi dat fiind ca in Transilvania de ex romanii formeaza spre 80% din populatie cred) si incercarea unor forte straine de a pune piciorul prea mult in Romania.

    Sigur, au existat victime destule ce puteau fi evitate in alte conditii, Ceausescu a fost dat jos, asta era cam inevitabil, doar ca apoi s-au cocotat in diverse functii tot felu de personaje dubioase, fie cu legaturi cu forte straine fie lingai corupti sau/si incomptenti din esaloanele 2-3 ale partidului.
    Iar rezultatele le vedem si astazi, cand Romania ar fi putut fi mult mai sus.

  12. Antonovul de la Visina si acuma isi cauta ‘nanasii’…(YR-BMJ).
    Ai nostri tot arunca patura pe tambal de 27 de ani! Familia lui Ian Parry isi tot cere dreptatea la (ati ghicit) Parchetul militar – oficina GRU pina in zilele noastre…
    https://en.wikipedia.org/wiki/Ian_Parry
    Sa apere ‘cerul patriei’ n-au posibilitati, dar sa doboare avioane civile se pricep de minune…

  13. Ca si acum, Romania statea mult mai bine decat lasa impresia, insa pregatirea revolutiei nu a insemnat simple intalniri sub deviza „Hai sa facem revolutie!”. S-a planificat totul, inclusiv impresia de slabiciune si prada usoara pentru a face tara mai tentanta. Participantii, indiferent ca ii chema Brucan sau Iulian Vlad, Dascalescu sau Sergiu Nicolaescu, erau parte din aceeasi echipa si raportau in acelasi loc; cei neabordati, precum Milea, au fost curatati rapid. Si iata-ne acum!

  14. Gorbi stia de sentimentele antisovietice ale romanilor si nici nu avea nevoie sa ne invadeze aveau aici gasca kgb-ista Ilici end company!noii capitalisti autohtoni.

  15. Pacat ca parchetul militar si-a batut joc de dosarul Revolutiei. Probabil a avut ceva de musamalizat.

    http://www.agerpres.ro/justitie/2016/06/13/alerta-instanta-suprema-confirma-redeschiderea-dosarului-revolutiei-13-53-48

    „soluția de clasare dată în octombrie 2015 de Parchetul Militar este netemeinică și nelegală, „fiind adoptată pe baza unor cercetări incomplete, cu ignorarea unor informații, date și documente esențiale referitoare la evenimentele din 1989, aspecte care au condus la stabilirea unei situații de fapt incomplete și, sub unele aspecte, eronate, iar, pe cale de consecință, la o greșită încadrare juridică a faptelor, toate acestea zădărnicind aflarea adevărului și identificarea tuturor făptuitorilor, precum și a făptuitorilor din spatele făptuitorilor”.”

  16. Interesant un aspect: cu un incarcator de ak (si putin noroc) dai jos un 330. Asta ma face sa cred ca in caz de bubuiala un Socat nu are sansa sa zboare mai mult de 2-3 misiuni… Fara un minim de blindaj nu ai nici o sansa

  17. @George GMT,

    Explica cum de trebuia sa ne ocupe sovieticii si de ce nu au mai facut-o? Presupun ca faptul ca le-a iesit ‘decapitarea’ sotilor Ceausescu si instalarea lui Ilici&CO la butoane, le-a usorat situatia si au considerat inoportuna aplicarea fazei a II-a a planului privind Romania.

    • Daca ai alte argumente, te rog sa le apui. Este un subiect interesant ce merita dezbatut pe larg!

      • Da,nici eu nu inteleg…pana la urma a oprit ce ? Pare ca treceau prin noi ca-n branza, eram ca niste gaini fara cap…S-au oprit „ei” mai degraba,dupa ce au scapat de Ceausescu.

    • gandeste altfel
      in ziua de azi …oricand , ofiterii superiori de „rang inalt” au sa le spunem „preferinte” , anumite viziuni nu neaparat politice ci de functionare a statului si cum cunosc mai mult dedesubturile decat un om de rand …
      stim ca multi nu pot fi trasi pe margine asa cum vrea unul …ptr ca pare o epurare pe anumite criterii…pe care desigur actorii ,din spatele lor ar denunta-o etc
      si acum ajungem la infaltia de generali din ziua de azi
      probabil „mirosind” evenimente ce aveau sa se petreaca prin zona …avand experiente din trecut , presedintii nostri …in special unul a ridicat in rang mai multi cu viziuni „afine”
      poti studia istoria contemporana ca sa-ti dai singur seama
      si o sa vezi ca „ne-a cam trecut glontul pe la ureche ” de mai multe ori
      cu ce nu contau unii e ca societatea in anasmablu a inceput sa se maturizeze..ma refer la a noastra ,romaneasca
      din toate exemplele astea revolutiile …miscarile sociale violente ,abrupte …ai o singura chestie fixa intre multe variabile
      revolutiile sunt in general volatile …dificil de controlat
      perceptia populara e …foarte …cum sa-i spun exaltata ..cu sentimente la varful pielii
      facil de manipulat …si dificil de coagulat in jurul unei valori …a unui simbol , a unui mit …a unei figuri ..lider etc
      si acum pune-te in contextul vremii
      au fost doi sau trei …pe la varful armatei …fideli unei idei ,altii au fost de acord cu o schimbare „sugerata”…altii actionau la comanda
      armata in intregul ei ..doar a asigurat
      chestia cu bruiajul putea fi introdusa din interior
      de ce ???
      e o ipoteza
      dar cei de la conducere stiau ca era compromisa conducerea la varf ..si deci lantul de comanda nu functiona uniform
      ce au facut …cum nu era sigura transmiterea de comenzi clasic pe lantul de comanda si acesta nu functiona ca un intreg ..au simulat solutii ptr a pune in alerta unitatile dedicate din fortele terestre si aeriene ptr a functiona sa-i spunem autonom
      in media stim ca se raspandea ideea cu teroristii …tocmai ptr a ilegitima anumite structuri ale statului(probabil a fost bine ca altfel schimbarea nu venea)
      o „invazie” putea sa vina mascata si in civil sau etc
      daca nu se inchidea spatiul aerian si aterizau 3 avioane cu parasutisti „civili” ca in kosovo???
      cine era sef peste fortele aeriene????
      ce afinitate avea el si liderul politic ce se nastea ????
      in cine avea incredere popullatia ????
      cum ar fi fost sa fie „sprijiniti” sa „ia” mai multe structuri de comanda
      conducerea la varful lantului de comanda nu mai era…ceausescu nu ,generalul milea …cum spunea ala in film..-sinucide-l , deci sinucis
      dar nu exista certitudinea ca ofiterii pe linia de comanda in jos erau afini sovietici ..deci risc …vedem ce „patrioti” au fost prin fortele aeriene ..genul lui valentin vasilescu…vedem ca adevaratii militari fara afinitati au fost in general in cadrul fortelor terestre
      probabil undeva pe la mijlocul drumului …prin lantul de comanda de la fortele aeriene au fost si romani adevarati

  18. @George GMT, este foarte ciudata situatia de la revolutie, fara doar si poate, dar cine si de ce avea de castigat dupa caderea lui Ceausescu ?
    Pana la urma Romania nu s-a rupt, si nu am devenit o trasnistrie, inteleg ca am fost ”norocosi” ca gen Guse ar fi fost piedica, dar sa se impiedice asa o conspiratie de un Gusa sau alti cativa ?

    • De un Guse .. poate nu.
      Insa de Șeful Marelui Stat Major al Armatei Române DA!
      mai ales ca in acele zile Șeful Marelui Stat Major al Armatei Române era singurul care putea da un ordin valabil ptr Armata. Ca sa recapitulam : seful de stat – dintai fugit apoi mort.
      Ministrul Apararii : mort.
      Interirimarul sa zicem numit notel prea intepstiv.

      Ca ar fi incercat sa dea lovotira de stat pe 23 decembrie ? Ca care lovotura de stat?! Ca in momentu ala hai sa fim sinceri -era o bulibaseala completa .. Si o conducere militara ar fi putut fi o solutie de bun simt… De multe ori imi zic ca daca Armata ar fi isalat un Guvern de Salvare Nationala* … ar fi fots mult mai bine!

      * In anii 70-80 moda era a ” Salvarii Nationale” . Se dadea un puci .. swe forma un guvern de .. Salvare Nationala! Resusea un prinuncaimento – se instala o Junta de .. Salvare Nationala. Si indiferent de scopuri , indiferent de culoarea politica.. se zicea „Salvare Nationala”. Asa cum in anii 30-50 cubatul fabborut era „Revolutionar” chair si cand cei care faceau „revolutia” erau cam ..”biancos” si unii zboerau „contrarevolutie”

  19. de la min. 2:40… „arme” din ’50\’60 care ne pacaleau dotarea slaba pe care nu-au permis altii sa o avem.

    https://www.youtube.com/watch?v=qgDJVyyzjA0

  20. ”Sergiu Nicolaescu a declarat în presă, că generalul Gușă a vrut să dea o lovitură de stat în seara zilei de 23 decembrie 1989, dar nu a găsit suport la comandanții armatei. ”

    ???

  21. Actul neconstitutional din dec 1989 este „pacatul originar” al noului curs politic. Pacatul originar e genul de greseala voita,interesata si asumata ,dar nerezolvabila in timpul vietii de catre cei ce au comis-o si lasata spre rezolvare generatiilor urmatoare ,in speranta stingerii de la sine si uitare. Multe similitudini cu C. Brancoveanu: dupa ani de pace ,continuitate si acumulari = regim fanariot de 100 de ani ,praf si pulbere…Timp de 27 de ani ,autorii si beneficiarii tradarii ne tot spun ce rau si infern era inainte de 89 ,ce multe avem acum ,ce drepturi,oportunitati,etc… Iar ei si doar ei beneficiaza de acumularile,sacrificiile si crezul sincer al multora de atunci ca trebuia sa acceptam si sa muncim pentru un viitor mai bun… In 89 am dat cu piciorul la donita plina cu lapte ! Se pot spune multe despre conducatorul de dinainte de 89,dar spre deosebire de cei ce l-au urmat, el nu a MINTIT poporul! Nici nu avea nevoie,doar era un dictator,un tiran,un….

  22. A! Sa nu uitam ipotezza unor aeromodele telecomandate …. BIne infasurate in poleiala (staniol) .. Cadn nu mai sunt utile .. le rupi , scoto motorul si insatia de ghidare … VIne careva si ce gaseste ? Ceva sclipici si niste stinghii (balsa) .. Jucarele deci (omu se asteapta sa gaseasca cateva tone fr fieratanii, bre-un cadavru samd. Si recunosti ce te astepti sa vezi)…

    Si ceva despre turisti. Or fi fost nu zic nu (ca altfel ar inseman ca KGB ul choar dormea in cizme!!) insa in 89 a mia fots o cestie. Prima data din 1945 „S-a dat” drumul celro din Basarabia si mai ales Bucivona sa iis viziteze rudele din tara FARA SA AIBA NEVOIE DE „INVITATIE” si fara sa le bage mii si mii de stambe. Practic cine a a vrut a trecut in Romania. Destui au trecut si in Iugoslavia („mic trafic” adica prus si implu .. bisnitareala!!) Unii s-au nimerit a fi in Banat (in zona Cernuti am cunoscut o prereche care recunostea ca s-a tirat din Timisoara ca era prea mare „galagie” dar a intarzit prin Romania inca vreo luna ..”bizitand” Iugoslavia. Vizita de „lucur” adica bisnitareala) Ca a fots doar o potriveala sau o „Coincidenta” minutios aranjata .. nu am de unde stii. Insas turistii astia „pe bune” erau tare buni sa „Acopere” pe aia din ordin – adicas astioa erau vizibili .. .. i gaseai si nu mai cautai pe „speciali”. Cam unele retineri cand citesc depre 20.000 . Cu 20.000 de „specialki” imi este frica ca capturezi juma din Germanie!

    • pai chiar inainte de decembrie 89 am inteles ca a fost inlocuit seful granicerilor si pus unul care nu era de meserie… ceva de genul. sau au fost trecuti in alta structura nu mai retin exact. stiu doar ca a fost o manareala atunci…. al dracu coincidente… asa au reusit turistii sa dea navala….

      • gogu de la pascani

        Oameni buni, m-ati innebunit cu turistii astia rusi. I-a vazut cineva in carne si oase? Pt. ca voi vbiti de cateva zeci de mii de oameni. Sa va spun o schema…stateam atunci in Iasi ca si acum. Nu am vazut la vremea aia masini rusesti de vreun fel prin oras nici oameni straini ca aspect. Asta desi Iasi e localitate de frontiera, cartierul Dancu e la vreo 6-7km de granita, pana la pct. de trecere de la Sculeni sunt 14-15km iar drumul spre E-85 pe unde ajungi in Transilvania sau spre Bucuresti trece fix prin mijlocul orasului. Ungheni-ul cu pct. de trecere feroviar e la 12km, destul de central exista Gara Internationala. Locuiam la vremea aia la vreo 800m de Gara Internationala si de Bd. Nicolae Iorga care e si acum ca si atunci parte a drumului de la Sculeni spre E-85. Pct de trecere de la Albita e si el la vreo 45 de km deci nu prea departe. Pe cale rutiera o buna parte din zecile de mii de rusi trebuiau sa se scurga prin Is, imposibil sa nu fie observati. La vremea aia turistii straini (mai ales polonezi dar si rusi) erau vanati de localnici in speranta unor mici trocuri: pastile de biseptol, cacao (preamestecat cu zahar), oribila ciocolata ruseasca, samd. Iesencele erau invidioase intr-un mare fel pe blanurile rusoaicelor, la vremea aia erai diva daca aveai caciula sau guler din vulpe polara, rusoaicele erau la linie din pct asta de vedere. Chiar crede careva ca „turistii” rusi ar fi trecut neremarcati de locuitori?
        Asta in conditiile in care pe 14 dec a avut loc o „provocare”, in Piata Unirii se anuntase demonstratie. http://jurnalul.ro/campaniile-jurnalul/decembrie-89/14-decembrie-89-revolutia-esuata-de-la-iasi-525802.html
        Nu stiu cat si ce e adevarat din articol dar va spun ce-am vazut cu ochii mei:
        in zilele alea Iasul a fost un oras aproape militarizat, militie la greu pe strazi in patrule de 3 oameni din care 2 cu AKM-uri + un caine lup, acele masini de pompieri de culoare gri, cu turela cu tun de apa si gratii, DAC-uri bleu, etc. Nu era voie in grupuri mai mari de 4-5 persoane, daca nu voiai sa fii legitimat. A fost militianul la noi la liceu in fiecare clasa si ni s-a spus sa ne dispersam la plecare. Repet ca n-am vazut cetateni cu aspect strain in zilele alea desi eram obisnuiti sa identificam vizual arabii/rusii/polonezii, la fel, masini straine, n-am observat in numar mai mare.etc. Poate unul de-aici sa spuna ca a vazut cu ochii lui rusi sau masini rusesti? Nu ca a auzit/a inteles/a citit/se stie/samd? Vedeti?
        Probl e ca faceti f multe supozitii dar nu verificati faptele. Un fel de istorie alternativa. De fapt faceti fix jocul celor care vor sa ascunda faptele din acele zile, chiar daca nu va dati seama.
        Scenariul/scenarita cu rusii e fix cover-story-ul de care e nevoie pt. a acoperi sute de incindente „friendly fire” din acele zile cauzate fie de incompetenta crasa fie de rea vointa. Cum am zis mai sus, e posibil ca au existat si psyops si razboi electronic de la statii din exteriorul terit. national dar o armata nu e randunelu.srl, ea trebuie sa fie intarita contra unor astfel de actiuni, daca nu este in stare atunci nu face nici cat o ceapa degerata. Doar nu va inchipuiti ca azi in cazul unui conflict ar trimite rusii o telegrama diplomatica „baieti, hai sa ne intalnim pe o tarla 5 Bizoni de-ai vostri cu cele mai bune echipaje si 5 T-90 de-ale noastre si fie ca aia mai buni sa castige”. Nu suntem in povesti cu turnire si cavaleri.
        Chiar daca „rudele” de la Rusi nu mai aveau invitatie sau viza e imposibil sa nu se fi inregistrat trecerea lor, e imposibil sa nu existe consemnat in registre asa ceva. Chiar daca s-a dat ordin „de undeva” sa nu se consemneze, nu se poate ca din sute/mii de militieni, graniceri, securisti sa nu se gaseasca unii cu patriotism/exces de zel/pt. ca n-au inteles ordinul/din obisnuinta, samd sa nu consemneze excesul de rusi. Povestea asta cu rusii contine mai multe gauri decat spatii pline.

  23. intodeauna armata a fost jucaria preferata a geniului ,dss-ul era ramura inarmata a partidului prin care controla societatea plus ca indeplinea sarcinile oculte.
    niciodata nu a avut incredere totala in securitate si tinea armata aproape de el si ca un motiv de descurajare a primeia.
    marea dezamagire a lui a fost „tradarea ” armatei care trebuia sa anihileza complet demobstratiile si cu crice cost.si pana in 22 armata a omoarat pe banda rulanta nu dss-ul care a stiut sa faca una abil pas tactic inapoi.pana la decolarea elicopterului de pe cc armata a fost calaul,dupa a inceput diversiunea cu diferite factiuni si interese la butoane platindu-si polite.
    armata trebuie sa recunoasca public in fata romaniei ca a omorat cu buna stiinta marea majoritate a demonstrantilor inainte de a se alia cu poporul.
    cu razboiul electronic sunt de acord dar nu inteleg un lucru …nu s-a putut combate prin contramasuri sau nu s-a dorit?

    • @psycho e posibil ca unii factori de decizie romani sa fi facut un joc dublu… in favoarea Romaniei! pentru a minimiza efectele! dar e doar o banuiala a mea!

  24. Faptul ca sistemul de coordonare a avioanelor si unitatilor de rachete antiaeriene permitea incarcarea de tinte false pentru antrenament ne arata ca, la fel de bine, putea fi incarcat cu tinte false si la revolutie, pentru a crea psihoza interventiei straine.
    Cum se face ca toate gruparile de tinte aeriene aveau grija sa ajunga in raza tuturor unitatilor de rachete antiaeriene, facandu-le sa lanseze rachete aiurea, cand unitatile nu puteau acoperi tot spatiul aerian iar tintele s-ar fi putut strecura printre zonele de lovire ale acestora.
    Pe langa scenariile rusesti (doua cred) armata a avut propriul sau scenariu, destinat spalarii imaginii de armata represiva de pana la 21 decembrie.
    Dupa ce a fugit Ceausescu, armata a detinut puterea completa pana cand s-au inteles cu grupul lui Iliescu (celebra intalnire de la MApN, cu generalimea de acolo) ca armata sa sprijine grupul cu pricina sa preia puterea politica iar, la schimb, noua putere sa asigure imunitate comandantilor militari care au condus represiunea si, in acele zile, sa accepte sa joace in scenariul armatei, cel cu teroristii, scenariu in urma caruia armata sa-si repare imaginea, redevenind armata care apara poporul in fata oricarei amenintari.
    Asta cu repararea imaginii armatei era, de fapt, o actiune menita sa salveze fundul unor tembeli aflati in diverse functii de conducere a armatei si care, pana pe 22, au condus operatiunile de represiune.
    Asa ca, pentru a acoperi implicarea acestora in moartea a cca 350 de oameni (16-21 decembrie), s-a jucat in filmul cu teroristi, actiune de pe urma careia a murit un numar DUBLU de oameni fata de 16-21.

  25. armata a fost un jucator esential la revolutie si pentru mine este parghia de represiune principala folosita de ceausescu.in armata romana de la acea vreme intalnim un conglomerat de influente…sovietice prin cei acoperiti,loiali ceausestilor si liniei asumate de acestia(ei au condus represiunea) si cei nealiniati politic care au tinut sub control situatia pana prima factiune si-a intrat in drepturi.

  26. Nu au fost nici rusii nici americanii ci doar celebra incompetenta a armatei romane, calificata in culesul porumbului si cartofilor si in spart pietre pentru casa poporului! Si de pe urma careia mii de burta verde iau pensii de zeci de mii de lei, ca au supravegheat trupetii prin coceni!

  27. Procurorul Dan Voinea a reușit, pina la revocarea sa din funcție de către Codruța, sa identifice făptașii, cu nume, prenume, seria armei și CNP, a circa 850 de victimele ( morți) ale revoluției. Mai rămân circa 300 de victime cărora trebuie sa le fie identificati calaii. Oricum, știm sigur ca javra de Militaru, căruia n-am sa-i spun general pentru ca ași dezonora termenul, este sigur unul dintre marii ucigași ai Revoluției. @George – dă-i înainte cu subiectul asta! Tu ești liber, poți sa zici orice ( de exemplu adevărul) despre ce a fost la Revoluție, noi știm ce a fost, deci te susținem, cineva trebuie sa spună ce a fost atunci fără teama. George – tu ești omul ala!!! Vreau episoade despre cum a fost Trosca executat la MAPN, Otopeni, Sibiu, Brașov… Cineva sa le spună pe toate!!! Sincer George, cred ca tu ești omul acela! Și nu glumesc. Ai încercat sa iei legătura cu Voinea? Ți-ar putea spune foarte multe.

    • Mai rămân circa 300 de victime cărora trebuie sa le fie identificati calaii so făptașii, cu nume, prenume, seria armei și CNP, a circa 850 de victimele
      Hm .. hm si cati dintre cei identofocati au fost spldati in termen?! Adica voi a zice ca de tras au tras ins aferm convinsi ca au de-a face cu „teroristi” ..
      Eu sunt f sceptic.. am facut garda si stiu ca leatu uneori e nevocos rau, mai ales daca e pufarez. Ca si eu era sa bag juma de incarcator in niste bozii (numa frica de ridicol m-a oprit!) Si ama uzit si op poveste interesanta despre depozitu de munitie de la Bacau .. (nebunie complete .. a\grada atras toata minitia) Asat in condietii normale . Insa in conditiile din 22-26 numa de normalitate nu poa fi vorba ci dspre nervi intinsi la mexom, zvonuir, frica si soldati care au stat prea mult la camp si au facut prea putina armata…
      A da. odata am avut ocazia ca inatmplator sa discut nitel cu unu care a tras la Itipeni. A tras fara ordin, ca au tras altii .. si au tras pana la apuizae a cel putin in incarcator.

  28. Eu nu cred ca a fost razboi electronic.

    eu cred ca tintele false au fost introduse crhiar de la centrul de comanda din Balotesti. sau Baneasa. de agenti sovietici sub acoperire ce lucarau acolo (poate chiar generali)
    ca sa creeze premize;e unei amenintari sovietice in randul Armatei.

    • si asta cum s-ar numi?!?

      • Spionaj, infiltrare…

        Eu nu prea am inteles… cum functiona sistemul respectiv.
        Daca de la centru erau introduse de exemplu… 7-8 tinte, ele nu trebuiau confirmate de radarele sistemelor Anti-Aeriene?

        Cum poti lansa rachetele kub impotriva unor licoptere, cand pe radarul Bateriei AA nu apareau tintele? Ci doar pe sistemul ALMAZ-2?

        Teoretic sistemul ALMAZ-2 afisa tintele identificate de radarele mari de supraveghere (P-18, P-37 si O/P14) radare ce asigurau supravegherea Romaniei.

        Dar ma gandesc ca ar fi trebuit identificata tinta si de sistemul AA care are radar propriu. SI eu cred ca acel radar al sistemului anti-aerian, ar fi trebuit sa fie autonom.

        Ceva nu se leaga….

  29. Offtopic:
    Urmaresc de ceva vreme articolele de pe acest site si le citesc cu placere. Calitatea informatiilor percum si stilul prezentarilor sunt deosebite. De asemenea comantariile dau un plus de savoare lecturii. Faceti treaba buna aici.
    Ontopic:
    Sunt de aceeasi parere cu Chipp, tintele false au fost introduse chiar de la comandamentul aviatiei. Unde sunt acum acesti oameni, sunt convins ca un numar destul de mare de ofiteri superiori erau la curent cu acest lucru si au procedat probabil urmand un plan. Planul asta a folosit sa-l dea jos pe Ceausescu ? Oare ? Privind la rece de la distanta celor 25 de ani trecuti de atunci mi se pare clar ca s-au platit polite in acele zile, s-au distrus probe, s-au omorat martori. Totul impanat cu o multime de vieti omenesti pierdute din randul civililor. Probabil ca s-a urmarit sa se creeze sustinerea populara pentru Iliescu & Co, sau s-a urmarit sa se creeze premisele intrarii unei armate straine in tara. Si analizand la rece este clar ca tintele alea erau create de sistemele electronice de la comandamentul aviatiei. Altii nu aveau mijloacele tehnice necesare.

    • Tu chiar crezi bancu cu crearea sustinerii populare?!
      Stii care este partea implicta a acestei teorii ? Partea implicta este ca Ceausescu avea sustinere populara! VEa pe dracu.
      De fpat era tata de „iubut” ca dasca seful secruritaii aparwwa la TV „dragi concetateni din ordinul meu Ceausestii, givernu si biprul politic au fots mitarliati acum 10 minute ” iertate ii erau pacatele si se alegea prezidel cu ceva mai multe voturi decta a primit Ilescu la primele alegeri

  30. Si eu cred ca am avut noroc cu Generalul Gusa, trupele rusesti + maghiare erau deja pe la la granta pt. aplicatii, desigur (informatie confirmata inclusiv de Costin Georgescu intr-o emisiune cred).

    Unele baloane de la reflectorele poliedrice aveau o eticheta „in magheara”, o adresa (cand s-a verificat s-a ajuns in mijlocul unui parc din Ungaria) …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *