Trageri reale cu RBS 15 Mk I

Marina militară croată a efectuat trageri de succes cu racheta RBS15

Firma de apărare şi securitate Saab anunţă efectuarea cu succes de către un client a unor trageri reale cu sistemul de rachete RBS15 de suprafaţă-la-suprafaţă. Pe 19 octombrie, Marina militară croată a efectuat trageri cu o rachetă RBS15 de la bordul navei rapide de atac RTOP-42 Dubrovnik, în timpul exerciţiului militar HARPUN 16.

800px-rtop-42_dubrovnik_lora

RTOP-42 Dubrovnik

Exerciţiul militar HARPUN 16 a avut loc în apele insulelor Dugi Otok şi Žirje între 16 şi 23 octombrie, acesta fiind cel mai important eveniment de antrenament al Marinei militare croate în acest an, şi una dintre principalele activităţi din procesul de implementare a ţintelor de capabilitate ale marinei militare croate. Pe 19 octombrie, Marina militară croată a tras cu succes cu una dintre rachetele sale RBS15 de la bordul navei rapide de atac RTOP-42 Dubrovnik, în cadrul exerciţiului.

„Croaţia este de mult timp un client important pentru noi şi această tragere este o dovadă puternică ce atestă expertiza şi cunoaşterea croaţilor, dovedind clar cât de sigur este acest sistem de rachete”, spune Michael Höglund, şeful pentru marketing şi vânzări al unităţii sisteme de Rachete din cadrul zonei de business Dynamics a Saab.

„Tragerea cu racheta RBS15 a demonstrat capabilitatea forţelor armate croate de a opera toate plaformele de lansare RBS15, ceea ce este un pas semnificativ înainte în domeniul capabilităţilor forţelor armate croate”, spune General Lt. Drago Matanović, adjunct al Sefului Statului Major al marinei militare croate.

Exerciţiul HARPUN este organizat pentru a spori capabilităţile operationale în planificarea şi implementarea unor operaţiuni navale comune într-un mediu maritim complex, cu accent pe implementarea tragerii cu rachete anti-navă şi a asaltului maritim.

Sursa: comunicat Saab

 

RoMilitary

Croatia detine astazi cinci vedete rapide (mini-corvete daca vreti) dotate cu rachete nava-nava RBS 15 MK I si trei lansatoare mobile la tarm.

Acum ramane de vazut ce armament vom avea noi pe cele patru corvete (sper ca nu Exocet) si daca modernizarea fregatelor va tine cont de corvete.

 

17 comentarii:

  1. Da ce are Exocet?

  2. ce are exocet ? ok e mult mai scump ca „turelele” cu mitraliere de la fregate
    si nu pto intr-adevar trage dupa pirati in somalia cu ele

    In afara de asta – ce hiba au ? Fata de ceea ce avem in dotare

  3. „In February 2004, the Délégation Générale pour l’Armement (DGA) notified MBDA of a contract for the design and production of a new missile, the MM40 Block 3. It has an improved range, in excess of 180 kilometres (97 nautical miles)—through the use of a turbojet engine, and includes four air intakes to provide a continuous airflow to the power plant during high-G manoeuvers.”
    Cam in ce directie credeti ca a evoluta Exocet-ul in anii ce au urmat?

    • Nicaieri,aia e ultima dezvoltare

    • Fata de block II este un mare pas inainte, dar fata de P 800 ruseasca are picioare destule de scurte.
      RBS 15 MK III, sau Harpoon L se apropie de rusi.

      • Da uite aici @George GMT ai punctat ceva interesant si care trb avut in vedere la ce rachete anti-nava va avea FNRo : adica sa fie in primul rand rachete anti-nava cu lansare de pe sol, nave sau de pe avioane, dar sa aiba si capabilitate de croaziera, care e data de raza de actiune. in cazul Romaniei sa poata atinge 300 km pt ca, in caz de buseala cu russii sa ii putem plesni la Sevastopol si/sau Simferopol in Crimea.

  4. arata foarte bine barcutele astea si au destul armament pt cat sunt de mici

  5. Oare vor avea ceva integrat pentru Corvete si modernizarea fregatelor T 22?

    Pot olandezii sa efectueze si modernizarea fregatelor in mod coresponzator, sau vor trebui neaparat luate ca si contract separat?

    Daca pierd turcaletii contractul, cred ca ne trimit toata halvaua si rahatul expirat pe care il au prin bazaruri! 🙂

    • Eu nu inteleg cum pentru corvete e o problema strategica sa nu cumva sa blocheze CINEVA stramtorile si sa nu mai ajunga din portul de constructie acasa .. dar la fregate e ok sa le modernizeze chiar acel CINEVA care este singurul jucator cu „cheile” stramtorilor in buzunar … wtf ?

      • Licitatia pentru modernizarea fregatelor impunea ca lucrarile sa se faca in Romania, se zvonise ca la Constanta sau Mangalia. Damen are o linie de fabricatie pe care incap 2 nave mai mare decat fregatele noastre, deci e plauzibil sa se poata lucra in paralel la constructia unei corvete noi si la reechiparea unei fregate.

      • Gogu' de la cazane

        Adicatelea, daca nu mai facem modernizarea frgatelor in Turcia, s-ar putea sa nu treaca corvetele de stramtori si o sa ne simtim stramtorati.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *