PSL – ghid de utilizare

 

PSL cu amortizor:

 

 

23 de comentarii:

  1. In al doilea clip….Soldat cam murdara arma 😀

  2. Nu era soldat ci un civil de la teste:)

  3. N-am înțeles eu bine, sau mărind orificiul de recuperare a gazelor a îmbunătățit precizia?
    Mă îndoiesc de asta mai ales că am tras de nenumărate ori cu PSL-ul.
    Eu zic că a stricat bunătate de armă.

    • Cred ca l-a micsorat.
      Gaura e partiala, nestrapunsa practic.
      Acolo a pus un surub, mai special, cu gaura in mijloc. Banui ca autofiletant.
      Pana la urma a micsorat practic canalul. Poate stie cineva care e corelatia intre noua presiune a gazului la piston, amortizor… etc
      Precizia ?

      Tipul atrage de cateva ori atentia ca trebuie atentie, altfel se strica arma

      • @Iulian Micsorand canalul de gaze cu acea diuza s-a micsorat si presiunea pe piston cu efect direct asupra reculului de unde rezulta o precizie sporita. Efectul invers e ca pot apare probleme de alimentare pe motiv ca asa cum se vede la un moment dat gazele uneori nu au suficienta presiune sa impinga pistonul inapoi pentru a arma cocosul si a extrage un nou cartus din incarcator.
        Si in plus rezulta din cauza plusului de gaze o distanta mai mare de tragere, dar probabil si cu oarece efect asupra duratei de viata a tevii.
        In principiu diuza a fost adaugata ca un compensator pentru pierderea de presiune cauzata de amortizor astfel incat arma sa-si pastreze calitatile balistice.
        Nu stiu daca nu cumva Vintorezul rusesc foloseste cam ceva asemanator..

      • Orificiul original al canalului de gaze are diametrul ( fi ) 4,2 mm , diametru ales astfel incat la temperaturi joase cantitatea de gaze sa fie suficienta pentru actionarea in conditii grele a pistonului portinchizator .
        De altfel , acest lucru este cunoscut de toti cei ce au efectuat stagiul militar obligatoriu pana in 2006 , in penarul cu accesorii exista o perie cu peri de bronz , un cap de calti , un cap de surubelnita si un un dorn de diametrul ( fi ) 4 mm pentru curatarea canalului de recuperare a energiei gazelor sau extragerea bolturilor in cazul demontarii complete a mecanismului de dare a focului .
        Sper sa va reamintiti cu placere 🙂 aceste amanunte .
        De ce ?
        Este cunoscut faptul ca la temperaturi ambiante mici , arderea pulberii degaja un volum de gaze mai mic , fiind direct dependent de temperatura pulberii .
        Spre exemplu , cei de la GALIL , folosesc un diametru ( Fi ) 1,8 mm pentru canalul de gaze , dar sa nu neglijam faptul ca GALIL este destinat luptelor intr-o anumita zona geografica , nicidecum intr-o zona cu temperaturi negative cum este zona noastra sau mai la N .
        Dezavantajul principal al acestei metode grosiere este ca la utilizarea armei in conditii de temperatura mai mari de 15 grade Celsius , cantitatea de gaze recuperata devine mare sau foarte mare , in exces . Este o metoda simpla , ce nu necesita prea multa instructie cu targatorul ( altii cu nume grele in domeniul armelor de precizie , folosesc tabele pentru reglaje cu pana la 11 pozitii ale unor supape / valve de reglaj , in functie de temperatura pulberii sau tipul si greutatea glontului si a pulberii subsonica – supersonica etc )
        Arma noastra este cumva greu de controlat daca nu ai suficienta instructie , datorita orificiului de 4,2 mm in zone temperate sau tropicale creste forta de recul si rezultanta fortelor ce actioneaza asupra tragatorului ( inclusiv presiunea sonora ) fac ca precizia celui de-al doilea foc ( in cazul deciziei unei serii de foc cu foc in succesiune rapida ) sa scada , deoarece arma „sare „de pe tinta .
        S-a incercat ( si reusit ) compensarea fortei de recul prin intermediul ” franei de gura ” asemanatoare cu cea folosita la SVT 38 / SVT40 ( a fost sursa majora de inspiratie si pentru SVD , ca si pentru PSL ) … are prinderea standard AKM , cu filet M14 cu pas de 1 mm . A fost o solutie imprumutata si de CUGIR de la stramosii proiectului … pe langa altele , benefice .
        Dupa cum stiti deja PSL are multe detalii in comun cu RPK , chiar daca la exterior seamana ( in mod voit ) cu SVD 🙂 .
        Cum functioneaza frana de gura ?
        Simplu .
        Redirectioneaza gazele arse in urma tragerii in plan lateral . In acest fel , fortele laterale se opun zmucirii tevii din directia tintei ( in special in plan vertical , datorita centrului de greutate si al rezultantei ce se descarca in patul armei )
        Asta e avantajul , dar solutia tehnica ( foarte simpla si ieftina ) aleasa de proiectanti are si dezavantaje , dintre care unul este major in lupta .
        De ce ?
        Pai prin directionarea gazelor in lateralul armei , zgomotul in zona apropiata tragatorului creste foarte mult si ajuta inamicul la desconspirarea pozitiei tragatorului prin sunetul produs la gura tevii .
        Solutia aleasa de unii producatori de arme ?
        Montarea unei valve / supape de reglaj a cantitatii de gaze recuperate , pentru micsoratea cantitatii de gaze pana la nivelul de minim de functionarea stabila a sistemului de imprumut de gaze .
        Solutii exista , spre exemplu , la mitraliera Degtiariov ( cunoscuta ca RPD ) ce folosea munitie 7,62×39 ( pe romaneste 7,62 scurt ) folosea o asemenea valva de reglaj .
        Era o solutie foarte simpla de reglaj , de demontat sau curatat , cu doar 3 pozitii ( se putea regla cadenta de tragere pentru lupta in zone arctice , pentru zona temperata si pentru zona tropicala ) , relativ usor de implementat pe o viitoare varianta a PSL-ului , folosind acelasi principiu de control al debitului gazelor gecuperate .
        Eu as muta catarea ( componenta a sistemului de ochire mecanic ) in blocul de recuperare a gazelor .
        Da , linia de ochire ar fi cumva mai scurta , dar prin folosirea peepsight-ului acest lucru se poate compensa .
        Catarea ar fi fixa , fara reglaje , cuiul catarii in tub pentru o protectie maxima ( ca la armele de tir sportiv ) si iluminare cu fibra optica .
        Foita inaltatorului ar trebui sa aiba repere vizuale optice iluminate tot cu fibra optica , reglaj lateral cu surub micrometric iar vizualizarea tintei sa fie un mecanism basculant flip / flop , care sa combine un sistem de achizitie rapida a tintei cu fanta ( notch sight ) sau unul de precizie cu gaura ( peep sight ) .
        Consider ca sistemul de ochire mecanic este unul obligatoriu , ca rezerva alternativa dar functionala 100% .
        Precizia tragerii nu trebuie sa depinda de manipularea armei , ci de calitatea munitiei , indemanarea tragatorului si de acuitatea vizuala a acestuia .
        Daca cineva e curios va pot prezenta imagini cu modificarile propuse de mine .
        Deoarece PSL deriva din AKM , care este o arma perfecta 🙂 din anumite puncte de vedere , nu poate fi imbunatatita prea usor .
        Poate doar folosind tehnologii moderne pentru teava etc , care sa inlature limitarile tehnicii de prelucrare din anii ’60 si accesorizarea cu sine pentru montajul opticii moderne .

  4. Turcu' si pistolu'

    Asta-i femeia pe care-o iubesc… 🙂

  5. Bijuterie,imi aduc aminte cu drag de vremurile cand faceam trageri.

  6. teste, teste.. la final chiar si blocarea orificiului (deci incarcare manuala dupa fiecare tragere)

  7. Daca platiti bine, va spun si cum faci PSL-ul sa traga foc automat cu un…bat de chibrit…:-) asa e ca nu stiati?

  8. Ete na , orice arma cu incarcare automata si foc semiautomat poate fi facuta sa traga foc automat 🙂 .
    E simplu , blochezi cu un chibrit cuiul percutor in pozitia foc si gata , arma trage din prima doar foc automat toate cele 10 focuri …
    Mare smecherie .
    Unii , la fel de inteligenti , trageau cu vergeaua folosind cartuse de manevra , faceau flotari pe arma cu manerul de actionare al portinchizatorului in jos , sau tractiuni cu arma prinsa in cuier …
    Nu recomand nimanui asa ceva .
    Daca ai grija de arma ta , la nevoie si arma va avea grija de tine .
    Doamne fereste sa ajungi sa ai nevoie de arma …

    • „La fel de inteligenti”? Mamalui de complex de superioritate… faptul ca imi cunosteam arma nu a insemnat ca imi bat joc de ea, la fel de inteligentule…

    • Si nu, nu blochezi cuiul percutor, nici n am auzit de chestia asta, nici nu cred ca ar tine… deci, mai incearca…

      • Ma bucur ca nu ai avut parte de sfaturi de genul ” inteligentilor ” citati in mod pur ironic de mine , sper ca ai suficient discernamant , deoarece te suspectez de contrariu – datorat raspunsului de mai sus . Nu recomand nimanui sa procedeze ca in postul anterior !
        Cea ce e evident , e deja evident , asa ca las-o asa , dar daca ai gresit din motive de orgoliu excesiv nu conteaza , dar nu continua in eroare . . .
        Multumesc anticipat .

        • Nu e bai, ca sfat – mama greselii este de cele mai multe ori presupunerea. Hai sa o lasam asa. Revenind, am spus ca fac PSLul sa traga foc automat, nu tot incarcatorul. Adica serii scurte, lungi, cum vrei, ca parte a cat de bine se poate cunoaste arma. Si are legatura tocmai cu faptul ca privine din Kalash, cum spuneai si tu. Mai precis, parghia are doar pozitia foc cu foc, dar trece prin…foc automat. In cutia mecanismelor lipseste deci ceva. De aici…cred ca te-ai prins ce faci cu chibritul. Nu mai spune la nimeni… 🙂

  9. Se poate cumpara in Romania asa ceva si daca da, atunci de unde.
    Un pret ceva?
    Vecinul de peste drum e mereu cu muzica tare la 3 dimineata. 😀

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *