Ce bine-i sa ai… radarul tau!

Daca pana si sirienii folosesc asa ceva…

Fara-1 pe DShK in Siria – Sursa: Twitter

Ce faci bade, sezi si cugeti?

Numa’ sed…

Armata siriana – cea oficiala – a inceput sa primeasca radare portabile rusesti Fara-1, montate prompt pe mitralierele DShK.

Cunoscut ca SBR-5 in serviciul rusesc, inlocuind vechiul SBR-3, Fara-1 este un radar FMCW in banda J, cu o putere emisa de doar 0,05W (calificandu-se deci ca un LPI) capabil sa supravegheze un sector de 180 de grade si sa detecteze vehicule de la 4km si personal de la 2km, cu o precizie de 30 de metri in distanta si 4 grade in azimut.  Detectia se realizeaza prin efectul Doppler, pe o plaja intre 2 si 50km/h.

A fost conceput atat pentru observarea campului de lupta, in ajutorul cercetarii, cat si ca “luneta” de vedere pe timp de noapte pentru mitralierele NSV de 12,7mm, aruncatoarele de grenade AGS-17 de 40mm sau mitralierele PKM de 7,62mm.


Cu o greutate de doar 14-16kg si o constructie destul de solida pentru a rezista socurilor generate de tragerea cu mitralierele grele, Fara-1 e destul de compact si rezistent la operarea de catre “soldatii neinstruiti” pentru a fi distribuit la nivel de companie.

Mai aproape decat am vrea – Sursa: Twitter

Radarele de acest gen se afla la concurenta cu dispozitivele optice de vedere pe timp de noapte, bazate fie pe intensificatoare de imagine fie pe camere de termoviziune (ultimele au inceput sa fie integrate si pe telefoane mobile, evident cu performante mai reduse). Principalul avantaj al radarului ar fi performantele mai bune in conditiile meteo proaste, ploaia sau ceata reducand distanta de detectie a dispozitivelor optice.

In plus, radarul poate functiona in mod automat, bateriile avand o resursa de 6 ore, alertand operatorul in caz ca o tinta este detectata in perimetrul supravegheat, lucrul dificil de realizat cu dispozitivele optice.
Daca ultimele cercetari in materie de materiale pentru uniforme au adus solutii de camuflare impotriva senzorilor optici, radarele raman deocamdata mai greu de pacalit la nivel individual.

Cateva lucruri ar fi de remarcat, incepand cu modul de folosire al Fara-1 montate pe mitralierele grele, de 12,7mm. Montarea de dispozitive de ochire optice sau, dupa cum se vede, radio a fi o noua moda ce transforma mitralierele in arme de precizie cu bataie mare.

Miscare pare sa fi trecut neobservata in Romania dar nu ar fi nici prima si nici ultima data cand idei bune sint lasate sa fie testate de altii mult si bine, pana cand devin vechi si ineficiente, gata pentru a fi adoptate local.

Tactiqthink se intreba ce se poate face impotriva unei 12,7mm cand esti la primire si nu ai KPV-urile pe aproape. “Sa astepti noaptea” tocmai a iesit de pe lista, de cand posesorii de NSV sau Kord au supralicitat cu Fara-1 si/sau o luneta cu termoviziune.

Al doilea lucru remarcabil: chiar si in Romania ar fi greu de gasit in dotare un echipament care sa fi fost conceput inainte de Razboiul Doi daca nu ar exista DShK. Daca rusii tot au ajuns cu doua generatii inaintea ei, poate ar fi cazul sa se gandeasca cineva si la inlocuirea DShK cu ceva ce ar imbunatati mobilitatea prin scaderea greutatii dar si precizia.
Cine se gandeste ca si americanii au antediluvianul M2, ar trebui sa stie ca respectiva piesa a ramas in dotare in ciuda incercarilor de inlocuire deci situatia e mai degraba rezultatul esecului inlocuitorilor si nu lipsei incercarilor.

In sfarsit, la un moment dat Thales a prezentat un radar similar Fara-1, numit SQUIRE, ce ar fi putut fi asamblat/fabricat in Romania de a carui soarta nu s-a mai auzit nimic. Inca un magar disparut in ceata contractelor romanesti.

 

RumaniaMilitary:

Cam asa arata ce au reusit sa faca israelienii ducand mai departe ideea „tatonata” si in Romania pe turelele teleoperate de calibru mic Grifon: ELI-3312 (al ELTA IAI ) RCWS cu senzori HFL si radar Doppler = Target Acquisition and Cueing System.

In ultimii ani tehnologia a evoluat si mai mult pentru astfel de senzori, ducand la miniaturizarea lor, facandu-i portabili inclusiv pentru infanteristul de rand.

O astfel de modernizare s-ar preta nu doar mitralierelor de cal. 7,62mm sau 12,7mm ci poate si calibrelor superioare, cum ar fi cal. 14,5mm, daca vrei sa si lovesti ceva la distante de peste 200m.

Si daca tot era vorba de rusi, iata ca acestia introduc in unitatile de artilerie ale districtului militar sud radare portabile (la 135kg, cat de portabile pot fi) de tip Aistyonok, utile atat pentru dirijarea proiectilelor de artilerie (inclusiv aruncatoare si proiectile reactive, cal. 81-152mm), cat si pentru detectarea punctelor de lansare si UAV, in mod contrabaterie. Sistemul poate distinge tinte mobile in teren pana la distante de 20km si este modular si dotat cu afisaj color, putand fi instalat si pe vehicule.

Rocket, missile and tube artillery units of the Russian Southern Military District’s 58th All-Arms Army based in the North Caucasus have started learning to operate the advanced Aistyonok man-portable radar, the district’s press office said.

Si acest model de radar a fost livrat in Siria, atat combatantilor rusi cat si aliatilor din armata guvernamentala siriana.

 

 

 

22 de comentarii:

  1. Science-fiction pentru armata română…

    Ăia de la meapeneu cred că nici n-au auzit de așa ceva 🙂

  2. Noua nu ne trebuie chestii din astra, noi suntem ca afganii, folosim soimii pt. vânătoare si detecție, asa ca hai cu banii la pensiile speciale nu la dotari

    • Esti mortal frate :))
      E buna ideea cu soimii ca nu pot fi bruiati decat cu pusca de vanatoare care nu prea exista decat in cadrul detasamentelor de vanatoare si pescuit sportiv.
      Eu mizez pe porumbei voiajori sau de nunta echipati toti cu GoPro Hero 4K pt ca sunt mai usor de recuperat. Au in dotare sistemul ARTB-4F: Automatic Return To Base for Feeding. Numele de cod al acestei arme este Googoo-shtiuk.

      Dc e vorba acuma de un sistem care sa bata opticele de pe o mitraliera \ drona de teren, pare-se o arma interesanta, cu toate ca poate fi bruiata in caz de razboi electronic.

    • Pai da ce afgani nu iau batut si pe sovietici si americani !

  3. Noi punem baionetele la gura ţevii şi atacăm cu strigăte de URRRAAAAA !

  4. Camerele de termoviziune se vând în magazinele online de la noi și au performanțe bunicele.
    https://www.youtube.com/watch?v=HFsjpaKEd70
    La fel și dronele. Sunt drone profesionale (civile) care pot transporta peste 1Kg și pot lua imagini de la distanțe de kilometri. Pot fi radio-comandate sau preprogramate. https://www.youtube.com/watch?v=GfxdeRx2fLA
    În lipsă de dotări militare, în caz de conflict, militarul român va face traforaje cu materiale civile.

    • macar de ar mai exista Pionierul Constructor si seturile alea electronice… pentru construit primul radio, etc 🙂

    • …Si sa le cumpere soldatii din salariul lor si asa insuficient?!?!. Si vorba lui Marius Z, referitor la pionerul constructor, acum va fi inlocuit cu Arduino, un dispozitiv electronic, care va permite soldatilor sa impovizeze, fiecare in masura cunostintelor si economiilor personale disponibile, un dispozitiv menit sa faciliteze lupta alor nostri pe campul de lupta modern.
      In ritmul asta de inzestrare a armatei vor ajunge soldatii nostri sa isi cumpere pana si munitia impreuna cu echipamentele necesare gen nightvision, vesta antiglont, statie radio, kit medical etc din banii lor personali.
      @ green din pacate la dronele de care zici ar trebui modificat tot ansamblul de radio comanda cu unul criptat, altfel risti ca altcinva chiar si amator fiind, cu un controller mai bun cu cautare automata a frecventelor sa-ti suteasca drona, si sa ramai si fara bani si fara drona…

    • Digiforce nu are termoviziune, ci IR. Dacă vrei ceva ieftin cu termoviziune încearcă Seek Thermal Compact. Costă 250 de dolari. E cam slăbuță, și nu prea detectează diferențe de temperatură sub 2 grade. Dacă ai dare de mână și ești dispus să plătești 1000$ atunci îți recomand ThermApp. Superioară modelelor Seek în toate privințele.

  5. Ştiaţi că se poate lansa lovitură de mortier,de 82,cu AG-ul? https://www.youtube.com/watch?v=sSlrB0zBfxs

  6. Ne împrumută Dumitru Popescu de la ARCA dronele AirStrato Explorer, că au comunicații criptate AES-256, și noi umplem golul de 45Kg cu „marmeladă” de la Făgăraș și gata tomahawkul săracului. https://www.youtube.com/watch?v=1RWUEPzKpD0

  7. Pai eu zic sa dea drumu aurolacii ăstia pacifisti la înființarea unor gărzi patriotice care sa se doteze singure, asa putem spera si noi la ceva forte armate bine echipate macar la nivel individual…..sa vezi dup’aia weekend-uri cu neveste lăsate acasa in misiuni tactice de lupta…..iar noi la trageri de ,,boabe” si bere?….

  8. draguta chestie , da acuma: radaru ala emite el ceva, acest ceva poate fi receptat de la distanta fix pe vreme de noapte/ceata, se poate face o triangulatie, si se poate pocni fix pozitia, de exemplu cu mortier cu gps, racheta de aia de larom sau mai stiu eu cu ce.

    oare poate fi bombardat cu tinte false, ii „inveti” semnalul si trimti inapoi ceva la care seamana a tinta ?

    e ff util cand nu stie nimeni ca e acolo si nu umbla inamicu cu detectorul dupa el, sau adversarul e slab tehnologic. in teorie unui adversar destept ii spui fix unde e pozitia ta.

    Oare cine vinde detectoare de radar FMCW si cat de bune sunt ?

    (ma scuzati daca ma aberez)

  9. Radarul asta…. E fff periculos.in special pentru lunetistii de elita.

    Practic arma lunetisti este ineficienta. Sunt descoperiți instantaneu

    • Nu sunt de acord. Un sistem cu termoviziune – da – poate fi un pericol și descoperi lunetiști. Dar cu radarul…doar dacă se deplasează în spațiu deschis, ceea ce oricum e o idee proastă. Iar în cazul în care este deja poziționat as pune banii clar pe lunetist.
      Însă da, e un sistem care prin simpla lui existenta pune presiune pe inamic și îl face sa își limiteze mișcările.

      1

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *