O veste cu adevarat exceptionala! NASA a anuntat descoperirea a sapte planete de tip terestru!

NASA a anuntat astazi ca a descoperit, la aproximativ 40 de ani lumina de Terra, in jurul unei stele-pitici numai putin de sapte planete de tip terestru, dintre care trei planete sunt in zona care ar permite existanta apei lichide la suprfata si deci viata, una dintre ele fiind chiar banuita (pe criteriu de masa aparenta) ca ar avea apa lichida pe suprafata.

Descoperirea este una cu adevarat EXTRAORDINARA, mai ales daca tinem cont ca pana pe la mijlocul anilor „90, multi astronomi se indoiau de abundenta planetelor in jurul altor stele. Astazi avem deja confirmarea ca sistemele solare (stea/stele si planete) sunt ceva chiar banal, iar astazi aflam ca si existenta planetelor de tip terestru (ne referim aici la faptul ca o planeta sa fie compusa din roca si sa aiba dimensiuni similare cu Terra) nu sunt chiar atat de rare, daca un singur sistem solar are sapte.

Iar descoperirea este si ciudata in acelasi timp, pe langa entuziasmanta. Astfel, toate cele sapte planete sunt mai aproape de steaua-mama decat este Mercur de Soare. De asemenea cele sapte planete sunt extrem de apropiate incat cineva care ar sta pe una dintre ele ar putea sa distinga forme de relief de pe cele mai apropiate doua planete.

Apropierea extrema de steaua-mama mai inseamna si ca planetele sunt „blocate gravitational”, adica au aceiasi semisfera indreptata mereu spre soare, de aici rezultand faptul ca pe o jumatate de planeta este mereu ziua, pe cealalta mereu noapte si cel mai probabil clima pe cele sapte planete este una foarte…vantoasa si cu mari diferente de temperatura intre cele doua „fete”.

Descoperirea a fost facuta cu ajutorul telescopului spatial Spitzer si a altor telescoape terestre.

Pentru ca nu am timp, direct in engleza:

That’s why an announcement today from NASA is so exciting: The space agency, along with partners around the world, has found seven potentially Earth-like planets in the sweet spot orbiting a star 40 light-years away.

“It’s the first time that so many planets of this kind are found around a same star,” Michaël Gillon, the lead author of the Nature paper announcing the discovery, said in a press conference. “The seven planets … could have some liquid water and maybe life on the surface.”

Three of the planets are directly in the star’s habitable zone, meaning water can mostly likely exist on the surface of them. One of them, Gillon said, has a mass “strongly to suggest a water-rich composition.” And it’s possible that the other four could have liquid water, too, depending on the composition of their atmospheres, the astronomers said.

Sistemul solar TRAPPIST-1 (The Transiting Planets and Planetesimals Small Telescope (TRAPPIST)

The exoplanets orbit a star in the constellation Aquarius called Trappist-1. And it’s a solar system very different from our own.

For one, Trappist-1 is a tiny, “ultra-cool” dwarf star. It’s cool because it’s small: just about a tenth of the mass of our sun and about one-thousandth as bright. But its low mass allows its planets to orbit it very closely and remain in the habitable zone.

The distance at which the planets orbit Trappist-1 is comparable to the distance of Jupiter to its moons. All the planets are believed to be rocky, and are all believed to be around the size of Earth, give or take 10 to 20 percent.

Maybe the most exciting thing here is that these seven planets are very well suited for detailed atmospheric study,” Gillon said. The James Webb Space Telescope, set to launch in 2018, will have the ability to measure the chemical composition of exoplanet atmospheres. If the atmospheres contain telltale gases like ozone, oxygen, or methane, life could exist there. “We can expect that in a few years, we will know a lot more about these [seven] planets,” Amaury Triaud, another of the paper’s co-authors, said.

If this all sounds a bit familiar, it’s because astronomers announced three potentially habitable planets around Trappist-1 in May. Today’s reveal adds four more to the mix.

Right now, the astronomers are beginning to study the planets’ atmospheres with the telescopes they have. And from these observations, they feel fairly confident that the worlds are rocky. “For detailed characterization, we will need James Webb,” Triaud said.

In the meantime, we just have our imaginations to fill in the gap. This is an artist’s rendition of what the fifth planet in this bizarre solar system might look like. These planets are believed to be tidally locked to the star, each has a permanent day side and a permanent nice side. And because the planets are so close together, they’d appear in the sky like moons.

Sursa si articolul complet pe Vox.com

Anuntul NASA AICI

71 de comentarii:

  1. Cam departe pentru o relocare. 🙂

    • Asta deocamdata! 🙂 Intre timp, noi trebuie sa avem grija sa nu bubuim planeta pe care locuim momentan si sa tragem din greu sa dezvoltam aceea tehnologie care sa ne permita sa parcurgem astfel de distante intr-un timp mult mai scurt. Am inteles ca deja lucreaza la o tehnologie de transport cu plasma care ar reduce semnificativ timpii parcursi intre doua puncte prestabilite, insa sunt si altele in studiu, mult mai eficiente, insa si mai futuriste pentru ce stim noi azi.

      Eu prevad ca cele mai mari amenintari pentru omenire, in momentul de fata, sunt poluarea excesiva + extractia fara oprelisti de resurse minerale si naturale ale planetei si bineanteles, un posibil holocaust nuclear. Daca scapam de astea, in cateva sute de ani, cel mai probabil, vom putea sa ajungem acolo sau chiar mai departe de atat.

      Pana una alta, in mare parte, lucrurile astea cam depinde de noi. Altele, precum meteoriti, nu prea! 🙂

      • Cea mai mare amenintare este explozia de populatie din tarile subdezvoltate, care este mai mare decat cresterea lor economica, ceea ce inseamna ca saracesc individual. Si, de asemenea, nu trebuie sa uitam de amenintarile ideologice si demografice la adresa tarilor capabile civilizational de tehnica inalta care, intr-o zi, ne-ar putea duce pe alte planete.

        Romanii ar fi putut sa aiba revolutia industriala (cunosteau deja principiile puterii aburului, impreuna cu grecii) insa, dupa caderea lor, a durat peste o mie de ani ca oamenii sa aiba casele incalzite cu ceva asemanator hipocaustului roman.

        Daca lucrurile continua pe fagasul actual, o sa avem noroc daca o sa mai putem intretine infrastructura de astazi si retine sofisticare tehnologica curenta, daramite sa construim infrastructura la nivelul sistemului solar necesar colonizarii umane in avansul expansiunii in afara sistemului nostru.

    • Las ca-i binie . No acuma avem si noi unde exporta Saur si IAR si ceva elicoptere…..

  2. 40 de ani lumina distanta, nu 40 de milioane de ani lumina! ?

    • De parca ai merge cu cortul in excursie ?

      • Pai tocmai, la 40 de ani lumina m-as baga, la 40 de milioane nu mai merita sa scot cortul! ?

        • E acum, las ca mergea si asa, vorbim cu Musk si ne combinam la un caravan spatial.

          • Parca si vad comentarii pe aici:

            „Doi romani, slugile lui Musk! S-au si fotografiat cu stapanul lor, care i-a tractat la sufa pana pe Marte!”

            Daca n-are omul o sufa la indemana merge sa ne lase sa intindem si noi cortul pe o parte a navei spatiale, dar la norocul nostru ne da treapta 1a, aia care se intoarce pe Pamant! Dar partea buna e ca faci niste frigarui la ajutajele alea de te lingi pe degete. In caz ca mai ai degete … 😀

      • La 50% din viteza luminii datorita efectelor relativistice un posibil cosmonaut ar inregistra 30 de ani. La 90% ar fi cam 6-8 ani. Bineinteles pe Pamant ar trece 60-44 ani

        • la 50% din vitea luminii factorul Lorentz este 1.155. asta inseamna ca pentru un observator terestru drumul dureaza 80 de ani, iar calatorul simte asta ca 69 de ani. la 86% din c factorul Lorentz e 2, drumul dureaza pt calator 46/2=23 ani iar pentru observatorul terestru 46 (40/0.86) de ani. la 99% din viteza luminii factorul Lorentz este 7, adica drumul dureaza pentru restul lumii 40 de ani si vreo 5 luni iar pentru calator 5.7 ani. in caz ca va planificati concediile.
          https://en.wikipedia.org/wiki/Lorentz_factor

          • Tocmai am terminat si eu de citit „Vorbitor in numele mortilor” (Speaker for the Dead) – a doua carte din seria Ender’s Game.

            Desi actiunea are loc la 3000 de ani de la Razboiul cu „gandacii”, Ender are doar 35 de ani datorita zborurilor interstelare pe care le face (deci pentru el a trecut doar un sfert de secol de la Xenocidul pentru care a fost raspunzator).

            Si ca sa ajunga pe colonia Lusitania are nevoie de doar 2 saptamani desi pentru cei de acolo care au trimis mesajul superluminic prin ansiblu (si pentru sora sa ramasa pe planeta aia „vikinga”) echivalentul este 22 de ani.

          • plecam cu nave mai mari pe care facem comune si ajung nepotii sa o populeze sau inventam warp-u

    • O distanta extrem de uriasa pentru actuala tehnolgie pe care o detine omul.Imposibil de realizat in acest moment.

  3. Pt. atunci cand te saturi de Terra 🙂 .
    Lasand gluma la o parte, e o descoperire majora. Toate solide, toate in zona lichida si relativ aproape. Un sistem solar complet. Arata ca frecventa unor astfel de planete e mare. Putin probabil sa existe viata avansata, pt ca sistemul e foarte tanar, dar totusi sistemul e matur. JWST va avea treaba de facut.

    • Doar trei sunt in zona „locuibila”, restul nu se presupune ca ar avea apa lichida.
      Oricum pe toate sapte viteza vantului ar putea fi foarte mare. Posibil sa exista viata, macar pe una dintre ele, foarte greu de presupus insa ca ar fi viata inteligenta.

  4. Propaganda crestină , ei susțin ca pământul este plat

    • Bravo, ati reusit sa manjiti cu veninul vostru si postul asta cu adevarat extraordinar!

      • 🙂

        Si un pic de astrologie:
        ”The exoplanets orbit a star in the constellation Aquarius called Trappist-1…”

        Dupa 21-22 decembrie 2012 am intrat din Era Pestilor in cea a Varsatorului pentru urmatorii 2160 de ani:
        – 72 de ani ”virgini” jihadisti in jurul Soarelui pentru 1 grad de Precesie à la titirez-Inception…
        – inmultim cu 360 de grade = 25920 de ani (aka The Great Year)…
        – impartim la 12 zodii clasice (de fapt sunt 13 impreuna cu Ophiucus but who gives a crap) = 2160!

        🙂

        • Si ca sa continui nazbatia…sa vedeti si voi cum gandeau cei din vechime cu privire la stele..tot ce trebuie sa facem e sa scadem cate 2160 de ani pentru fiecare ”zodie”:

          0- Era Varsatorului: 2012 AD – 4172 AD…New Age, progresism, moartea zeilor and other shit like that;

          1- Era Pestilor: 148 BC – 2012 AD (daca in 21-22 dec. 2012 AD a inceput Varsatorul, astia sunt cei 2160 de ani)…curios lucru, apare ”Isus Cristos si cu pestii” pe la inceputul perioadei asteia;

          2- Era Berbecului: 2308 BC – 148 BC…curios lucru Moise da de pamant cu Taurul si anunta Tablitele cu cele 10 porunci, evreii incep sa foloseasca Șofarul (cornul de berbec) si faza cu sacrificarea mieilor de Paste (plecarea din Egipt, zic unii, pe la 1280 BC, adica exact cand se nimeresc si alde ”Sea People” sa faca praf Mediterana, unii zic ca ar fi fost ”pelasgi” sau ceva similar de prin zona Albaniei);

          3- Era Taurului: 4468 BC – 2308 BC …curios lucru, culturile europene si asiatice sunt dominate pe „oale si ulcele” de simbolul fertil al Taurului…

  5. Hai cu warp speed-ul …!!!! Prea departe pentru potentialul omenirii de astazi . Doar daca nu au americanii vreo jucarie super speed ascunsa prin Area 51 pe acolo si ne fac o surpriza …

    • E vorba de 40 de ani lumina . E simplu , daca reusesti sa atingi viteza luminii in 40 de ani esti acolo , ajungi direct pensionar 😉 . Problema e teoria relativității a lui Alber Einstein 😉 din cate imi amintesc daca cineva ar călătorii cu viteza luminii in spatiu apoi ar reveni pe pământ dupa un an ar sărbători revenirea cu stră stră nepoții 😉

      • Cred ca privita din punct de vedere practic calatoria apropiata de viteza luminii nu e luata in calcul(cel putin pt. calatorii interstelare. Ar fi ok pt. calatorii in sistemul nostru solar) . Privirile se indreapta spre alte tehnologii din categoria FTL(Faster Than Light). Deja sunt ceva teorii -a se vedea de ex. Van Den Broeck/Alcubierre, care ar permite calatorii la viteze mai mari decat a luminii si timpul care trece in interiorul navei ar fi la fel cu cel care trece pe pamant. Tehnologia respectiva aduce cumva a warp drive din Star-Trek. Problema principala insa ramana energia enorma necesara. Sunt si altele (unele identificate chiar de Alcubierre) dar deja lucrurile devin cam complicate pt. mine unul.
        Din pacate probabil ca nu apucam noi asa ceva. Poate daca sunt norocosi nepotii nostri…
        Sau poate vine vreun ET prietenos de pe planetele alea descoperite de NASA si ne face cadou o tehnologie minune 😀 (Bine , exista si varianta in care ar veni pe la noi sa isi testeze vreo arma ceva…un Archer varianta interplanetara)

  6. Poate pleacă rușii acolo

  7. Avind in vedere cit de aproape si de mari sunt planetele – ele vor crea maree mari si ciudate pe planeta cu apa luchida, chiar si cele mai reci vor avea miscari tectonice mari… Cutremure…

    • exact, uragane puternice datorate vanturilor constante dinspre jumatatea luminata de soare catrre cea intunecata si inghetata si tsunamiuri din cauza cutremurelor care se vor produce periodic, cam ca anotimpurile la noi. pamantul se ridica cativa metri cred cand doua planete vecine vin aproape una de alta. cam ca in seria Pandora de Frank Herbert.

  8. Io zic sa ne facem bagajele ca nu se mai poate cu pesedistii astia 😉

  9. Lasand glumele la o parte , acest anunt facut de NASA este unul istoric , si ma indoiesc ca au spus publicului imediat dupa ce au descoperit planetele , nu m-as mira sa stiu ca nasa a tinut aceasta descoperire secreta mai multi anii …
    Mda eu nu stiu ce sa zic nu vad doar partea roz , o vad si le cea mov adica posibilitatea existentei altor speci in apropierea noastra , mie frica ca nu speci mult mai avansate sau mai puternice decat noi oameni . Mai bine tinem distanta fata de ele , parerea mea sa nu provocam la lupta naiba ce o fii pe planetele alea , ca stim cum e omul …

  10. Daca tot sint asa avansati, de ce nu incep o explorare si eventual exploatare miniera a centurii de asteroizi din sistemul nostru solar?? Ca e mai aproape, nu se pune prea acut problema ocrotirii mediului, iar resursele Pamintului se cam termina.

    • Ai urmarit/urmaresti The Expanse?

      • O eventuala explorare interstelara, se va putea face doar dupa ce preluam controlul Sistemului Solar, planete plus asteroizii principali.
        Am asa o senzatie, ca sint multi, care se pregatesc, sa faca asta.
        Cu resursele de pe Terra nu avem cum sa ajungem pe alte stele.
        Poate este timpul sa indreptam telescoapele si catre curtea noastra si sa vedem ce gasim pe acolo, sa facem un efort sa trecem de Centurile Van Allen, si sa construim niste orasele spatiale.
        Nu putem astepta milenii pina cineva ne va sari in ajutor.
        Sau, ca sa fiu rau, au indreptat deja telescoapele catre interiorul Sistemului Solar si nu le-a placut ce au vazut?? Numa zic..

        • trecem trecem de cenutirle de radiati ale lui van allen , dar ce facem cu spatiul , omul nu este facut pe departe sa stea in spatiu , primi astronauti ( sovietici ) care au stat o perioada indelungata in saptiu si sau intors pe pamant nu au putut merge o periaoda de timp effectele gravitatiei 0 in spatiu .

    • Ce-are a face telescopul – descoperirea acestui sistem solar – cu exploatarea centurii de asteroizi? Evident, in acest moment nu avem tehnologia necesara.

      • Corect…de asta i-am recomandat serialul SF The Expanse: 3 factiuni (Pamantul, Marte si „Centurienii” – din Centura de Asteroizi) se caftesc intre ele politic, economic, militar pentru a domina Sistemul Solar, asta pana cand se descopera posibilitatea de a calatori interstelar datorita unei tehnologii extraterestre antice si deci se complica lucrurile deja complicate…sunt mai multe carti in serie, vreo 6, a 7-a „e pe vine”..

        • Astept sa se termine si sezonul 2 sa il vad pe tot odata. Ma enerveaza sa vad episoade saptaminal. Fara spoilere din sezonul curent, va rog. 🙂

        • buna sugestie, o sa-l caut. multumesc 🙂

        • Stiu, dar se pare ca lumea este gata de plecare intr-acolo.
          O sa urmaresc serialul. promit.
          Totusi ar trebui sa se spuna ca este vorba doar despre cercetare, pina mergem acolo, mai este.
          Altfel spus sa ne pastram cu picioarele dincoace de orbita lui Neptun.
          deocamdata.

  11. Una este sa ajungem acolo si alta este sa si colonizam acele planete. Cine stie ce microorganisme, virusi, bacterii exista pe acele planete, cu care organismul uman nu este obisnuit. Vor trece vreo trei-patru milenii sau mai mult, pana vor putea fi relocati oamenii cu sutele de milioane acolo.

    Probabil ca vor aparea neintelegeri cu privire la impartirea terenurilor intre tari, Marile Puteri vor lua grosul, iar cei mici praful de pe toba.

    • poate reusim si noi pana atunci sa ne unim intr-o singura natiune. asta ar fi triumful suprem al civilizatiei. pana la urma suntem toti oameni

      • poate daca va fi o amenintare iminenta asupra speciei umane altfel putin probabil.

      • @Dinu:

        Ai auzit de Gresham’s Law? Banii rai scot din piata banii buni (adica monedele din aur sunt monopolizate si cele rase sau adulterate raman). Asa este si cu sistemele politice. Omenirea s-a dezvoltat pentru ca acele cateva tari capabile de progres (si nu se stia dinainte care vor fi) au ramas independente si au putut dezvolta modele si tehnologii noi. Daca ne unim acum, ar fi ca si cum ne-am fi unit acum 500 de ani. Mediocritatea planetara ar fi covarsit toate zonele cu un licar de progres. Existenta granitelor face diferenta dintre Coreea de Nord si Coreea de Sud, spre exemplu. Si va trebui sa ne mentinem granitele si coeziunea in fata puhoaielor care risca sa napadeasca din Africa si Orientul Mijlociu.

    • Daca or mai fi marile puteri, in maxim 1000 de ani ori va fi un sistem planetar or epoca de piatra sau disparitia.

  12. Ce sa te relochezi . Poate misuna mici monstruleti carnivori care abia asteapta ceva delicatese ca noi

  13. In momentul asta imi vine sal injur si mai mult pe dobitocul de Obama care a anulat programul Constellation. Sper totusi ca baietii de la Pasadena, de la JTL sa vina odata cu motorul ala ionic la care tot lucreaza. Poate asa o sa prindem si noi din timpul vietii calatorii la Marte si o baza stabila pe Luna. Plus exploatari comerciale pe luna si asteroizi care sa faca totul viabil economic

    • Constellation era in mare parte o tampenie marca Bush. Foarte multi bani la corporatii pentru aproape nimic. Obama a fost aur pentru NASA.

      • cum aproape nimic? era o generatie noua de nave si motoare. ce a mai ramas din el? cu ce a venit Obama in loc? in afara de cel mai mic buget din ultimii 50 de ani?

        • @Dinu: o generatie noua de nave care sa faca ce? naveta pana la luna si inapoi? asta o faceam in anii 70. accentul programului Constellation era pus pe statia spatiala internationala si pe o baza pe luna. ISS este o conserva foarte scumpa si care miroase a transpiratie iar valoarea ei pentru stiinta este redusa comparativ cu aceeasi suma de bani bagata intr-un supertelescop. ai idee cat costa acest program? iti zic eu, 230 miliarde USD. ti se pare ok? ai idee cat sunt de eficiente tehnologiile pe care si le propunea Constelation? crezi ca Musk de fraier s-a gandit sa reutilizeze stage 1? de unde va luati fratilor informatiile? citeste si tu ce zic oamenii astia daca nu ma crezi pe mine, acuma la repezeala doar asta am gasit https://www.reddit.com/r/space/comments/3p1x70/how_far_back_did_defunding_the_constellation/
          bugetul NASA? uite aici https://en.wikipedia.org/wiki/Budget_of_NASA si zi-mi te rog daca ceea ce ai spus tu despre asta este adevarat sau fals.
          si fratilor, nu va sfiiti sa mai si argumentati din cand in cand ceea ce sustineti, mai un citat aici, mai un link acolo, sa vezi ca merge altfel treaba. nu toata lumea are acces la adevarul absolut, unii mai au nevoie de dovezi.

          • @imbufnatu, exact linkul ala am vrut si eu sa-l postez. priveste ciferele, doar in 1961 au fost mai mici, raportat la procentul din PIB. Tinand cont de obligatiile curente ale NASA, rezulta ca si mai putini bani sunt bagati in cercetare. Constellation nu era doar pt luna, avea un program pt Marte si vehicule spatiale pt asta. Asta nu au cum sa faca SpaceX pt ca deocamdata e o gaura neagra cu bataie lunga, iar SpaceX trebuie sa se intretina. Stiu de hibele Constellation, doar ca nu au pus nimic in loc. asta e cel mai enervant. Accesul la deep space nu se poate face deocamdata fara finantare guvernamentala masiva, ca in anii 60. Tehnologiile respective trebuie dezvoltate pt ca toate companiile private folosesc tehnologii deja existente

            • daca vorbim de modul, Space X are deja Red Dragon care te duce nu numai pe marte ci oriunde in sistemul solar. Daca vorbim de propulsie, tot Space X are Falcon Heavy care nu numai ca te duce pe marte, dar primele trepte sunt si reutilizabile. Filosofia NASA este sa se concentreze pe chestiile cutting edge, cele mai dificile, si sa faca outsourcing pt lucrurile „banale” ca transportul oamenilor si al echipamentelor la ISS. Finantarea masiva din timpul lui Kenedy este irelevanta, pentru ca atunci americanii nu voiau neaparat sa ajung pe luna, ei voiau doar sa ii bata pe rusi, era o chestie de PR in plin razboi rece. Nu putem compara prunele cu merele. O fi adevarat ce spui tu ca procentual din PIBul americii NASA a primit mai putin insa nu uita ca Obama a ajuns la casa alba in 2008, cand lumea era in plina criza financiara. Nu o sa fac acuma apologia lui Obama, ca o sa imi sara lumea in cap, fara argumente probabil, ca asa e la moda acuma, insa te invit sa te gandesti mai atent la treaba asta.
              Ce nu se zice e ca alea 3 planete aflate in goldilocks zone au fost descoperite anul trecut! Practic ce e nou e ca mai sunt inca 4 pe langa alea…. De cand e Trump sefu la casa alba luat-o si NASA razna, cauta PR ieftin…

              • sa speram ca e asa si SpaceX va reusi. Pana acum au depasit orice asteptare cu reutilizarea treptei 1.
                Red Dragon e doar pt Marte, pt mai departe si pt oameni pe marte avem Interplanetary Transport System 🙂
                Da, Obama a venit in criza, dar el a fost mai interesat de chestii populiste gen health care decat de cercetare fundamentala si finantarea ciceririi spatiului
                de la Trump ma astept la ce e mai rau, pupulismul nu face casa buna cu cercetarea

  14. Obama a dat drumul la fonduri in cercetare ca nimeni altul…sumele diminuate la Nasa nu a fost chiar o idee rea, uneori acolo se cam exagera…de aici un efect pozitiv…au aparut firmele private.ex Elon Musk etc.
    Cred ca nu va trece foarte mult timp si va incepe si exploatarea asteroizilor mai interesanti…si tot atunci cred ca vom avea si noi autostrada aia de la pitesti…

  15. Puilor eu sunt mare amator de SF.
    Insa nu fac confuzii intre literatura si realitate.

    Realitatea este ca in domeniul spatial suntem cam „mai jos” decat erau fenicienii cand inconjurau Africa si sub niveleul polinezienilor cand au ajuns in Hawai.

    Pur si simplu lucurile s-au dovedit mai complicate decat credeam in anii 50 cand toaata lumea era sigura ca se va face un motor cu propulsie nucleara .
    Asa ceva inca nu se egzista si imi este frica, ca nici nepoti copiilor de abia nascuti nu vor vedea ..
    Ori fara un asa propulsor, chiar unul „modest” care sa asigure un minim de 100 km/sec si sa fie ieftin si sa fie ieftin si pe kil transportat .. nu va exista mers pe centura de asteroizi, nici statie lunara nici ..
    Pur si simplu nu este economic!
    Ca sa va dau un exemplu – racheta Saturn V (aia care a asigurat programul Apollo) care este una dintre marile realizari tehnice ale omenirii , o minunte a tehnicii , care merita 11.111 superlative si aplauze la nesfarsit, ei bine acea capodopera este definiat de unii drept cea mai monumentala tampenie termodinamica si cica randamentul ei este mai putin decat ridicol. Culmea stiti care este? Ca si astia au dreptate!!! Raportul masa totala- masa transportata si pretul per kilogram este nu ruinator ci de-a dreptul revoltator! Adica numa un entuziasm enorm si de proasta calitate cuplat cu ambitii politice justifica asa ceva

    Pana cand nu vomavea unsistem de propulsie mai economic (sa zicem doar ruiantor de scump) ne vim invarti in jurul cazsei ,,jucandu0-ne in gropa de nisip aa cum facem acum ..

    Catd despre planetele alea .. frumopasa descoperire .. dpv tehnic. Da cam tata. Ne este de folos pe cat a fots teoria atomica grecilor antici

    A da, Revedti scenele de inceput ale lui 2001 o Osdise spatiala – curse regulate spre luna, multime de statii lunare si se credea ca titu ar fi posbil prin 2000!!!!

    • s-au dovedit complicate si pt ca finantarea guvernamentala a scazut foarte mult dupa ce s-a ajuns pe luna. Fara bani bagati masiv in cercetare nu se poate progresa. Eu tot astept presedintele american care sa bage iar 1-2% din PIB in NASA, ca in vremurile bune ale programului Apollo, cand NASA avea 2,5% din buget. Acum a scazut sub 0.5% si naiba stie ce va face Trump
      Saturn V a fost un rezultat al cursei spatiale, practic un V2 augmentat. Din pacate a fost asa fiabil ca nu s-a mai cercetat pt un inlocuitor. in constellation era o componenta pt Space Heavy Lifter, dar din pacate nimic revolutionar.
      Oare o sa apara ceva cat timp mai traim noi? eu inca sper ca baietii de la Pasadena (JPL) or sa vina cu ceva. candva

  16. poate ii trimitem si noi pe unguri si tigani pe acolo, ah, si sa nu uit, pe ”pesedisti”
    *editat – La spam in weekendul asta.

  17. Ce sa faca si NASA. Vine cu stiri despre planete care ar putea avea conditii propice vietii. Dar care se afla la 40 de ani lumina. Noi inca ardem kerosen si oxigen sa ne asezam la cateva sute de km altitudine, pe orbita, dar visam la exoplanete. Sa ne obisnuim cu ideea ca Terra e tot ce avem si de ea trebuie sa ne ingrijim in primul rand. A fost o mare asteptare din partea populatiei (profane), atunci cand americanii au ajuns pe Luna, dar apoi nu s-a mai intamplat nimic. Noroc cu spatiul asta virtual (generat de www), care a mai astamparat nevoia de spatiu dupa care toti nazuim.

  18. Mai intai sa vad si eu o poza reala din spatiu cu pamantul si apoi accept si cgi-ul cu alte planete. Tot ce avem in momentul de fata in legatura cu alte planete e cgi. Nu stiu ce sa zic de asa zisii robotei trimisi pe marte, nu stii sigur daca este real sau nu. Vreau o poza reala cu planeta Pamant!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *