Marele lingvist de renume mondial, Eugen Coseriu, mentiona intr-un amplu studiu “Latinitatea orientala” referitor la “asa-zisa limba moldoveneasca”:
«Zic «asa-zisa», fiindca o limba moldoveneasca diferita de cea româna, sau chiar si numai de dialectul dacoromân, pur si simplu nu exista; e o himera creata de o anumita politica etnico-culturala straina, fara nici o baza reala».
Savantul aducea cateva teze intru sustinerea afrimatiei sale:
1. Din punct de vedere genealogic, limba vorbita de populatia bastinasa si majoritara dintre Prut si Nistru – si, in parte, si dincolo de Nistru – tine de dialectul dacoromân.
2. Din punct de vedere tipologic, graiul «basarabean» tine de tipul lingvistic romanic in realizarea acestuia si de subtipul dacoromân, cu aceeasi hipertrofie a determinarii si cu aceleasi tendinte.
3. Din punct de vedere «areal», graiul basarabean e cuprins in aria dacoromâna, prezentand aceleasi trasaturi caracteristice, inclusiv influenta maghiara si constituirea limbii comune, si, in pofida influentelor straine, n-a fost atras in alta arie ori subarie lingvistica. Rusificarea sistematica (mult mai intensa sub comunism decat sub tarism) a esuat, in fond, in ceea ce priveste limba ca atare… A fost o rusificare a multor vorbitori, nu propriu zis o rusificare a limbii.
Tot prestigiosul lingvist Eugen Coseriu mentiona ca sustinatorii existentei unei limbi “moldovenesti”, confundand criteriul genealogic cu criteriul “areal” si istoria lingvistica cu istoria politica, cred (sau, cel putin, afirma) ca, independent de importanta influentei rusesti “interne”, limba moldoveneasca s-ar fi despartit de limba româna si ar fi devenit o limba autonoma printr-un proces de diferentiere – de divergenta pozitiva si negativa, datorita unei imprejurari istorice externe, anume anexarii Basarabiei la Imperiul Rus in 1812.
E o teza lipsita de orice temei, opina renumitul savant, fiindca:
a) din punct de vedere lingvistic, graiul basarabean nu s-a despartit niciodata (si nici pana acum) de limba vorbita in dreapta Prutului;
b) acest grai (basarabean – n.n.) tine numai de graiul moldovenesc;
c) linia Prutului nu reprezinta o frontiera ligvistica;
d) graiul din dreapta si din stanga Prutului, se considerau si explicit românesti cu mult inainte de anexarea Basarabiei de catre rusi.
Dovada sunt tipariturile «Cazania lui Varlaam» (1643), prima carte tiparita in Moldova «Carte româneasca de invatatura», care se adreseaza intregii «semintii românesti»; iar cu cateva decenii mai tarziu, Dosoftei numeste limba in care scrie exclusiv «limba româneasca». (…)
Dar, redam cateva citate care vor aduce lumina in subiect.
Stanislav Semcinscki (Ucraina): “Slavii de rasarit ii numeau pe timpuri cu un singur nume atat pe locuitorii Moldovei, cat si pe cei din Valahia, chiar si pe o buna parte din locuitorii Transilvaniei; toti erau pentru ei volohi (valahi). Domnitorul Moldovei Stefan cel Mare era pentru ucraineni “Stefan Voevod Voloskiy” (Stefan Voievod al Valahiei), iar Moldova era numita Valahia, locuitorii ei – volohoveni, adjectivul “voloski, valaski” avea semnificatia “ceea ce tine de principatul Moldovei”. In sprijinul acestui argument pot fi aduse cuvintele cunoscutului lingvist O. Strijak din cartea aparuta in 1994 la Kiev: «In Ucraina de rasarit erau numiti volohi moldovenii si românii».
Invatatii din Evul Mediu vorbeau despre identitatea limbii moldovenilor si a locuitorilor Valahiei. A se vedea, de exemplu, mentiunea lui Nicolaus Olahus formulata in limba latina inca in 1536:
«Lingua, ritu, religione eadem Moldavi utuntur, qua Transalpini; vestitu aliqua ex parte differunt» (adica, moldovenii utilizeaza aceeasi limba, acealeasi obiceiuri si religie ca si valahii; se deosebesc putin intre ei numai prin vesminte).
Mai departe:
«Est romanicii (volohii) intrebuintau cuvintele românesc, româneste pentru a-si denumi propria limba si propria vorbire».
«Cartile in Moldova erau tiparite in «limba româneasca»; face in cazul acesta sa ne miram ca prima carte moldoveneasca tiparita se numea “Carte româneasca de invatatura” (Iasi, 1643)”.
Din sursele istorice se stie ca in perioada anterioara formarii Tarii Moldovei, pe teritoriile de la rasarit de Carpati locuiau valahii, urmasii traco-geto-dacilor. Iar valahii nu erau decat românii. Amintim in aceasta ordine de idei cunoscuta scrisoare a papei de la Roma, Grigore al IX-lea, adresata printului de Coroana Bela, in 1234, in care afirma urmatoarele:
«Dupa cum am aflat, in Episcopatul cumanilor sunt niste oameni care se numesc români (Walati) (Documenta Romaniae Historica. D. Relatii intre Tarile romane. Vol. I, Bucuresti, 1972, p. 20).
Prin urmare, chiar daca admitem ca bastinasii se numesc valahi, este cert ca unitatea lor etnica este una cu a bastinasilor din Transilvania si a celor dintre Carpati si Dunare, numiti de asemenea cu acelasi termen de valahi, ceea ce atesta unitatea etnica a locuitorilor bastinasi. Iar termenul de «valah» nu este decat cel de «român». (…)
Cercetatorul Ion Eremia, doctor habilitat in istorie, aduce argumente incontestabile, sustinand ca inainte de descalecatul lui Dragos, pe teritoriul Moldovei au existat cateva Valahii (adica, «tari» – n.n.) si aici locuiau valahi (români).
O Valahie a fost acea cu centrul la Suceava. Alta isi avea centrul in orasul Siret. O alta formatiune se afla in bazinul raului Moldova cu centrul la Baia, oras numit si Molde, Civitas Moldaviae, Moldavia. Anume aceasta formatiune a fost ocupata de Dragos, aici au fost instalati de catre regalitatea maghiara primii voievozi din Maramures, anume ea a fost acea Tara Moldava («terre nostre Moldauane», 1360) supusa Ungariei si locuita de români (olahos).
Cercetator atent si fidel metodelor de lucru cu izvoarele istorice, Ion Eremia noteaza in cartea sa ca „la origine statul intemeiat de Bogdan I (venit dupa Dragos – n.n.) s-a numit Tara Româneasca a Moldovei” (N. Grigoras), in felul acesta subliniindu-se ca Moldova era si ea o Valahie, in sensul de tara locuita de români.
Au fost aduse suficiente argumente pentru a deschide ochii inimii si mintii (…), odata si pentru totdeauna ca noi, locuitorii bastinasi din spatiul prutonistrean, suntem români si, implicit, avem o limba româna si o istorie româna. Si orice incercare de a ne baga pe gat memorandumuri rusesti sau false conceptii de politica nationala de stat sunt inutile. In primul rand, fiindca aceasta conceptie ignora adevarul istoric si stiintific despre românii moldoveni si limba româna.
Eminescu spunea ca «limba este casa fiintei noastre». (…) Si tocmai acest tezaur scump, acest suprem product sufletesc al poporului – limba – se urmareste, prin aceasta «conceptie», sa ni se ia, sa ni se rapeasca, totodata incercand sa ne confere o noua identitate istorica, etno-culturala, lingvistica si politico-juridica – moldovenismul. Stratagema-cheie fiind lichidarea identitatii noastre românesti, stergerea cu buretele «in mod sistematic si metodic» a natiunii titulare a Republicii Moldova. (…)
In baza articolului publicat de Vlad Zbârciog
(Sursa: Ceasul al doisprezecelea, ed. Pontos, Chisinau, 2008)
Autor: Vlad Zbârciog / Ceasul al doisprezecelea, ed. Pontos, Chisinau, 2008
Sursa: www.basarabia91.net
Daca Romania ar fii o tara pro-rusa ( ca toti vecini nostri ) Dodon ar fii fost de acord cu unirea romaniei cu Rep.Moldova ? 😀
Nu, pentru ca nu ar mai fi presedinte, nu ar mai avea influenta.
bineînțeles că era de acord, …. dacă îl puneau pe el președinte!
cine se mai uită la ce tâmpenii scoate, știe că deja vrea să facă Moldova Mare, problema lui e că moldovenii din dreapta Prutului sunt de 2 ori mai muli decât ăia care ascultă prostiile lui
Sarbii spun ca romanii din Serbia sunt vlahi, bulgarii vor sa dovedeasca ca ei sunt urmasii directi ai tracilor, rusii si „patriotii moldoveni” incearca crearea poporului si limbii „moldovenesti”, ungurii viseaza la Ungaria Mare. Nu cred ca exista alta natiune europeana supusa unor astfel de presiuni externe precum natiunea romana.
Ai uitat sa adaugii „volohii” din N. Maramuresului, de la ucraineni si… goralii din S. Poloniei, sa nu mai vorbim de vlahii din Cehia!
„Nu cred ca exista alta natiune europeana supusa unor astfel de presiuni externe precum natiunea romana”
Stii de ce?
Pentru ca suntem slabi si toti si-au dat seama de asta!
Ai nostri se dau din colt in colt daca ii intrebi de ce nu cer sa se deschida sectii suplimentare in lb. romana la universitatile din Cernauti sau Odessa, pe specializari de care avem nevoie in tara! Sa nu-i deranjeze cumva pe ucraineni, ca nu e momentul… de aproape 30 de ani niciodata nu e momentul!
Totul trebuie prioritizat. Mai intai trebuie rezolvata chestiunea „moldovenismului” si existenta psudo-statului „Republica Moldova”, prin eliminarea entitatii statale „Republica Moldova”. Ucrainenii profita de existenta statului „moldovean” si a asa-zisilor „moldoveni” pentru a imparti etnicii romani din Ucraina in romani si „moldoveni.”
@Mosoiu,
E greu sa faci ceva, orice,……atata timp cat statul roman a incetat sa mai sprijine in orice fel minoritatile romane dupa anul1918, adica cele ramase inafara Romaniaie mari.
La cele sud dunarane…aromani, meglenoromani, istroromani, a renuntat chiar mai devreme, pe la sfarsitul anilor 1800. Singurul ‘svac’ a fost indrumarea catre Cadrilater a celor care au dorit acest lucru, dupa 1913, insa nimic mai mult.
Stii de ce asta? Pentru ca noi, ca popor, suntem exterem de individualisti si egoisti, nu ne putem unii cu adevarat intr-o natiune, suntem maxim un popor! Cea mai mare temere a romanilor din Transnistria, astazi, este fix aia ca Basarabia o sa se uneasca cu tara intr-o buna zi, iar ei or sa ramana iarasi pe dinafara, cum au patit in 1918.
Romania de la 1918 incoace a fost precum un parinte care si-a regasit o buna parte din copii, dupa mult timp, apoi a uitat de cei pe care vitregia sortii nu i-a adus acasa. Copiii aia vad, simt, nu pot uita! Asta doare al dracului de tare….uitarea si nepasarea sunt mai apasatoare decat sarma ghimpata a lagarelor din guberniile sovietice. Acolo oamenii inca sperau ca intr-o buan azi se vor reantoarce acasa. Insa cand parintele tau uita de tine, lumea ta se prabuseste iremediabil!
Astazi, spre deosebire de acum 150 de ani, aromanii s-au distantat de tara mama, platindu-i cumva cu aceeasi moneda nepqasarea. Cat timp credeti ca o sa mai dureze pana ce or sa faca si ceilalti la fel? Oare cat de greu ar fi fost sa te gandesti si al ei, sa ii ajuti, fiindca asta nu insemna nici razboaie nici acaparari teritoriale?
Sunt de acord cu dumneata, dar din nou spun ca trebuie sa prioritizam rezolvarea problemelor romanilor din afara granitelor. Adica avem mai intai peste doua milioane de romani in R. Moldova si vreo 4 milioane de romani la munca in restul UE. Ei reprezinta prioritatea 1. Apoi vin si aromanii, istroromanii, vlahii, volohii, goralii. Nu trebuie sa punem caruta inaintea calului.
N ai cu cine sa faci unire nea Musoiu,maldavanii care le a dat carmaciul pasapoarte crezand ca musca ceva voturi ,au plecat toti in italia nici sa nu auda de romania ,pe de alta parte Dondon a fost la ei acasa la Padova daca nu ma insel si a vorbit despre orientarea catre est a moldovei atunci au sarit „rachetii” in sus si a fost nevoie de militie sa i linisteasca dar cand a vb ca e contra unirii cu Romania nu s a ridicat niciun maldavan in picioare sa l certe . Singura sansa a noastra sa ne recuperam teritoriile pierdute cu sau fara populatie pe acel teritoriu este sa ajungem cu armata acolo .
Exista posibilitatea intrarii armatei romane in Republica Moldova, daca situatia sociala si economica a republicii se va deteriora intr-atat incat ar exista riscul izbucnirii unui razboi civil in republica. In acest caz, o cerere oficiala a Chisinaului pentru ajutor ar putea fi pretextul excelent de a uni Romania cu R. Moldova, chiar daca Romania este parte din NATO.
Niciodata nu cred ca va izbucni asa ceva din cauza ca sunt bine mersi in italia toata lumea ,acasa la ei nu ai cu cine sa faci parada ,au ramas doar batranii si vaduvele ,orice miscare va fi taiata din fasa de serviciile ruse ,doar posibilitatea de a i infometa dar nici asa ceva ptr ca mUE nu mai are forta de munca si piata de desfacere ,ii tine sub aripa o vreme ca si pe noi in plus la 1 mil de islamisti le trebuie femei nene ,deocamdata Ucraina alimenteaza mUe cu p…ă ,noi am coborat pe locul 3
ce iaia mUe ?!
😀 Domnule calator astral, daca taceai, filosof ramaneai 😀
mega/magna – UE 🙂
se taquisas filosofus mansis, intradevar. poate nu ai sesizat acea nuanta de ironie, stimabile…
„Exista posibilitatea intrarii armatei romane in Republica Moldova ….”
Musoiule, revina-ti ! Fi normal la gandire !
Care armata ?
Armata romana. Sau vrei sa ajunga alta armata la Chisinau.?
Musoiule, revina-ti ! Fi normal la gandire !
😀
Asa mai merge ! Bravo !
Herr Musiu’ cu regret constat ca ori esti imbarligator, ori naiv ori „greenhorn” dea binelea!
„Exista posibilitatea intrarii armatei romane in Republica Moldova, daca situatia sociala si economica a republicii se va deteriora intr-atat incat ar exista riscul izbucnirii unui razboi civil in republica”…
Razboi civil in republica semnifica razboi romano-roman. Sau moldoveano-moldovean. Sau republicano-republican :)))) Asta-i clar ca 2×2 fac 4. Si cine vine sa se bage? Romania? Alta republica? Alti romani?
Si pe care dintre „romanii deterioranti” va belii armata romana? Ia raspunde-ne la asta!
Caci dintr-o „problema interna” al unui stat suveran, membru ONU prin „interventie” ai creat din nimic ….un razboi romano-romano-roman!
Si ai declarat razboi Rep. Moldova!
„Si ai declarat razboi Rep. Moldova!”
Nu declara nimeni niciun razboi, la fel ca in Donbas si Crimeea. Se elimina nedreptatea din iunie 1940. Iar un referendum pentru unire nu este necesar, deoarece nici in 1812 nici in 1940 nu s-a facut referendum.
Musoiule revina-ti ! Fi normal la gandire ! (sa sti ca in general textele tale imi plac !)
Sa inteleg ca tu pui pe picior de egalitate armata Rusa cu armata Romana ?
@AS
Care e legatura cu Armata Rusa in Moldova, ca nu m-am prins… Deocamdata Krasnaia Armia nu e pe picior de egalitate nici macar cu Armata Ucraineana! 😉
Parerea mea, hic…
@ AS
Adica armata romana nu poate fi capabila sa invinga in R. Moldova?
Draga Sharky,
Te rog reciteste ce a scris Musoiu si ce am scris eu !
Daca citesti cu atentie Musoiu zice cam asa: daca armata Rusia a intrat in Dombas si Crimeea atunci de ce armata Romana nu ar fi capabila sa intre in Republica Moldova !
Mosoiu intreaba : „Adica armata romana nu poate fi capabila sa invinga in R. Moldova?
Eu nedumerit il intreb : Armata romana sa invinga pe cine ?
slabi nu suntem, pentru ca daca am fi fost slabi am fi disparut demult de pe aici, absorbiti intr-o sfera sau alta.
problema noastra sunt elitele – inafara unor varfuri care au setat directii pentru generatii, varfurile politice si de leadership au fost (aproape) tot timpul marcate de coruptie, nepotism, prostie, nepasare pentru poporul de rand.
tocmai ca puterea romanilor sta in masa, in „gloata” – cu bune si cu rele.
nu ar trebui sa ne vedem pe noi – ca natiune – prin prisma unor guverne vremelnice.
se pare ca noile generatii (strada, piata) nu sunt atat de „pierdute” cum ne venea noua sa credem.
pai tocmai din punctul asta d evedere suntem slabi, ca nu stim s ane aparam identitatea si punctul de vedere pe plan international.
IAr chestia cu rezistatul… urmareste faramitarea neamului nostru in ultima mie de ani, in care arealul nostru s-a tot restrans: am disparut aproape complet din Balcani, din N. Maramuresului, la Est de Nistru, din Carpatii Padurosi, din Ungaria, Slovacia, Cehia, S. Poloniei.
Nu suntem singurii carora arealul le-a fost restrans, mai sunt polonezii, nemtii si armenii. Dupa atatea secole de razboaie, amestecari de populatie si incercari de deznationalizare, era de asteptat.
Macar aia au avut o strategie de rizistenta, noi nimic! Copiii polii si cam atat, ceea ce a vrut Dumnezeu pentru noi aia s-a intamplat, fiindca am cam fost pasivi sa vedem ce vine peste noi. ma mir ca am mai ramas atata cat suntem azi si ca in unele zone, precum balcanii, nu am disparut inca definitiv!
Ce strategie de rezistenta aveau 🙂 ?
Expansiune!
Cu ce pret? Si unde i-a adus? 🙂
Cu exceptia armenilor, ceilalti mentionati s-au descurcat chiar bine. Observati ca polonezii sunt de doua ori mai multi decat noi (si mai uniti, in ciuda problemelor politice curente), plus ca au diaspora influenta din SUA, sa nu mai vorbim de economie. Nemtii sunt de 3 ori si un pic mai multi decat noi, economie buna, tehnologie avansata etc. Ar fi mult mai ok daca nu si-ar fi dat autogol cu imigrantii inainte si cu refugiatii acu, dar si ei sunt ok. Acum, daca ne compari cu kurzii si cu armenii, si noi stam bine 😀
Doar ca polonezii, nemtii si armenii au avut statut similar cu cel de imperiu, adica inglobau si etnii diferite de a lor iar unii au colonizat anumite zone.
In cazul nostru, ma refer la spatiul etnic romanesc.
Asta este alta dicutie. Dar din moment ce, timp de secole, nu a existat un stat unitar romanesc care sa le apere interesele , evident ca romanii din Polonia, Cehia, Balcani au fost risipiti sau au disparut din acele locuri.
In perioada medievala, lucrurile au fost mai nuantate, etnia nefiind atat de iportanta… Asimilarea s-a accelerat dupa 1800, cand a aparut presa, statul national, scolarizarea, apoi diversificarea mass-media, propaganda s-a intensificat, etc.
Iar un stat romanesc puternic a aparut abia la 1918. Vechiul regat nu avea posibilitatea sa antagonizeze si Rusia si Austro-Ungaria si Turcia doar pentru a salva etnicitatea romanilor din Cehia, Polonia sau nordul Greciei.
Vechiul regat nu a fost atat de puternic precum Romania Mare, insa a facut mai multe pentru etnicii sai din afara granitelor in nici 50 de ani de existenta, decat a facut Romania moderna in 100 de ani…..ca tot vom sarbatori acum 100 de ani de la marea unire!
Acum vedem o crunta lipsa de implicare….deja de peste 100 de ani.
Un exemplu ai putea oferi? Transilvania era dezideratul, dar in rest….
Nici germanii nu au avut stat national unitar decat tarziu! Sfantul imperiu romano-germanic era alta chestie.
Da, dar Sfantul imperiu romano-german a conservat si imbogatit etnicitatea nemtilor, nu i-a risipit, nu i-a neglijat.
si da, si nu… or fost si prin Sicilia si prin alte parti 🙂
Normal ca au avut statu de imperiu….Erau multi.
Cam asa ajungeai imperiu in Evul Mediu.
Pai cine sa ne apere interesele nationale ,Macovei ?
Cate dreptate ai, Marius!!! 🙁
„Nu cred ca exista alta natiune europeana supusa unor astfel de presiuni externe precum natiunea romana.”
Toate Europa e supusa unor presiuni externe.
Dar, daca nu te multumeste acest raspuns, eu zic sa ii intrebi pe sarbi de reducerea arealului vital 🙂 .
La urma urmei, ei erau majoritari in Kosovo acum 400 de ani….
„Toate Europa e supusa unor presiuni externe.”
Asta are o doar o legatura marginala cu chestiunea romaneasca. In cazul romanilor vorbim de incercarea altor state de a crea diviziuni in cadrul etnicilor romani, prin crearea poporului „moldovenesc”, a „vlahilor” si a unei autonomii a Transilvaniei sau chiar ruperea ei de restul Romaniei.
„eu zic sa ii intrebi pe sarbi de reducerea arealului vital”
Asta este rezultatul ghiveciului etnic al Iugoslaviei de dinainte de 1990 si a razboaielor de dupa 1990.
„La urma urmei, ei erau majoritari in Kosovo acum 400 de ani….”
Da. Dar din pacate pentru sarbi, ocupatia otomana de vreo 600 de ani nu putea sa treaca fara consecinte. Miscari interne de populatie in imperiu erau inevitabile.
Motivele sunt complicate.
Dar rezultatul e acelasi: presiuni externe. Contrar ideii ca suntem singurii.
Musoiule! Intreaba panaramele alea de la DIA ca ei au avut grija sa fure si sa vanda dosarele arhivate de tatal meu incepand de la cele cu rapoartele discutiilor din guvernul lui Tito si pana la dosare crime de razboi pe securistii yugoslavi cum omorau romani in Timoc si Yugoslavia! Genocidul pe romanii din Yugoslvia e cenzurat de DIA incepand cu 1990 prin amenintari si santajuri cu sefii DIA care veneau la tatal meu cu amenintari cu dosarul pe masa (santaj) , cand i-au aranjat dosarul de ofiter pentru tovarasul Petre Roman sau cand Iliescu i-a trimis pe cap in 1990 seful cel mare de la DIA! Mai, Musoiule! In timpul bombardamentelor americane pe sarbi in 1999 eram de fata cum veneau aia de la DIA si SRI cu cuvinte de bine la tatal meu ca sa-si tina gura despre ce a fost ca asa au disparut toate incercarile sarbilor de a lua Banatul si dosarele in care iti arartau de la locatii si pana la nume de romani impuscati in cap! Armata roman, vorba lui tata despre ei inainte de a muri: ,,Uita-te la ei! Vai de capul lor, o sa-i manance cainiii! Curata si astia un dosar de iformator si se cred mari spioni si ofiteri! Tablagii.”
Daca mai ai ceva documente doveditoare, fotografii, privind evenimentele din fosta Iugoslavie cu privire la romanii de acolo , te poti adresa unei televiziuni importante.
www (w – DC – lupul cu coada mare – gordias – GK – GH – adsd – pseudonimius – somnoroase pasarele – Asterix – Ionel –dd – Obelix – Istru – anonim – er – Er – Dan – ciocanul de aur – Adi – SH – Gazarescu –Ad – DC – miorlaieli cu ochii in soare – lumea copiilor – Ionel – lupul plictisit – ER – DF – juytyt5r44 – Lupul socialist)…
Spam
@Checkmate
Sarbii nu erau inca majoritari acolo si acum mai putin de 100 de ani? O majoritate firava, dar totusi majoritate. Le-a pus capac conflictul.
Sa nu uitam de crestinii din Liban, descendenti ai europenilor neconvertiti. 85% in 1920, 25% in 1985 si in jur de 40% azi, cu o diaspora de trei ori mai mare decat populatia Libanului si care e si majoritar crestina. Cand incep sa suiere gloantele, atunci poti conta ca una dintre parti sa isi reduca numerele prin fuga.
Toate studiile si cercetările despre români și limba română sunt foarte bune, Dar din păcate de secole, cu mici excepții, ne limitam doar la acestea. Nu consider ca trebuie sa începem un război acum cu toți vecinii, ci consider ca mama trebuie sa fie puternica și iubitoare cu si pentru copiii ei pierduți. Așa ar fi și ei mai interesați sa revină acasa.
spre deosebire de altii, Romania este inconjurata de romani.
in idea imbatranirii si scaderii nr de locuitori ai Romaniei, noi am puta avea sansa de a primi „imigranti” de etnie romana, care ar trebui sa-si doreasca sa vina in Romania pentru un trai mai bun. Inca nu e „destul” de bine in Romania astfel incat romanii din Ucraina sau Timoc sa vina la noi asa cum romanii din Romania pleaca in Spania sau Italia. Sa spream ca la un moment dat asta se va intampla.
„Sa spream ca la un moment dat asta se va intampla.”
Spre bucuria urmasilor populatiilor barbare care au pus mana pe aceste pamanturi.
Tocmai, ca noi putem sa ne compensam lipsa de forta de munca tot cu romani, nu trebuie sa aducem de aiurea tot felul de neamuri.
Nu ca as avea ceva impotriva lor. Dar nu multi au aceasta sansa pe care o avem noi. Daca comvingem romanii din statele din jur ca la noi e mai bine decat acolo unde sunt, ei o sa vina in Romania.
Deocamdata avem vreo 4 milioane de romani prin Spania, Italia, Franta, Anglia care trebuie sa se intoarca acasa. Desi, mai degraba isi vor lua si familiile cu ei acolo, deoarece, daca se intorc, nu au locuri de munca in Romania.
Cel mai bine e ca statul roman sa-i ajute pe acei romani sa fie puternici la ei acasa, nu sa vina aici de tot. Fix cum facea Romania sub Carol I odinioara. Ii scolea aici, ei plecat de unde au venit, astfel intarind considerabil atat comunitatile respective romanesti, cat si pozitia strategica a statului roman in regiune.
Ca un exemplu concludent, Romania era un fel de ‘guru’ printre proaspetele state balcanice atunci cand venea vorba de minoritati. Cu8 totii stiau ca trebuie sa le dea drepturi ala aromani, altfel se pun rau cu cine nu trebuie. Inclusiv muribundul imperiu otoman a plecat capul in fata noastra, albanezii ne-au luat de exemplu si ne-au cerut ajutorul pentru a le calauzi calea ca stat. astazi nimeni nu mai da 2 bani pe noi, nici macar cei care odata ne admiaru si ne invidiau. Paste tu iarba pe care o cunosti, ca nu ai cum sa dau gres cu ea. Poteca cunoscuta duce acolo unde crei sa ajungi, altfel te poti pierde definitiv pe carari necunoscute.
„Paste tu iarba pe care o cunosti, ca nu ai cum sa dau gres cu ea.”
Unii au ajuns sa „pasca” alta iarba si sa scuipe pe Romania, roman, romanesc.
„Romania era un fel de ‘guru’ printre proaspetele state balcanice ”
Doar ca Romania a esuat sa-si impuna punctul de vedere cu privire la crearea Macedoniei, care trebuia sa includa majoritatea zonelor locuite de aromani (N Greciei, o parte din Albania, un pic de Bulgaria).
La fel, Romania a esuat cu privire la Timoc.
Romania veche avea alte prioritati: Transilvania, Bucovina si Basarabia. Ar fi fost ciudat sau chiar ridicol daca ar fi fost creat un stat romanesc la sud de Dunare atat timp cat Romania avea inca teritorii de revendicat dincolo de Carpati si dicolo de Prut. Am fi intrat in conflict cu Bulgaria, Grecia, Serbia.
„Am fi intrat in conflict cu Bulgaria, Grecia, Serbia”
Pai am avut sansa sa dictam dupa cele 2 razboaie Balcanice (sa nu vorbesc de momentul propice de dupa 1877 cand s-au desenat niste frontiere), insa ne-am ales cu Cadrilater.
Si daca ne alegeam cu nordul Greciei si sudul Bulgariei ce rezolvam? Am fi fost „cei mai prosti din curtea scolii” din moment ce Transilvania, Bucovina si Bsarabia erau teritorii mult mai importante cu milioane de romani.
Ai fi rezolvat exterem de multe nea Mosoiule, astazi ai fi avut un stat mult mai mare si mai puternic, mai temut si mai respectat…..fix pe masura intinderii sale etnice. iti exprimai pretentiile vis a vis de toata romanitatea, nu doar cea nord dunareana, iar astazi ai fi avut in cei din jurul tau niste popoare care te stiau de frica, iti respectau determinarea si se gandeau de doua ori daca sa se ia sau nu cu tine la tranta. Acum ne stiu de pacalici, cu totii!
Trebuia sa urmaresti oportunitatea, in ordinea ei. Prima data balcanii, apoi WW1 rezolva si restul pretentiilor. Dar atata timp cat copiii nostri invata la scoala ca poporul roman s-a nascut la nord de dunare, excluzand definitiv toata ramura sud-dunareana, nu cred ca mai are rost sa vorbim de ce suntem atat de mediocri in a ne apara interesele. Chiar crezi ca adca aveam oameni cu demnitate si coloana vertebrala, ne puneam intrebarea ca lucrul asta ii deranjaza pe greci, sarbi si bulgari? F**** no way! 🙂
La dracu….au ajuns pana si bulgarii sa se revendice din traci, iar noi nu scoatem doua vorbe despre Asanesti si multe altele. Suntem penibili!
Bre Cezar, ce e mai important bre? Teritorii din Ardeal, Basarabia si Bucovina, teritorii dezvoltate, populate, cu agricultura buna si usor de aparat, sau enclave slab populate, dezvoltate si izolate din Balcani? Foloseste-ti si tu capul. Lumea nu e construita pe emotii si patriotisme goale, ci pe oportunitati si posibilitati…
Si ne-am fi ales cu niste teritorii sau condtitii ce ar fi disparut in urmatoarea perioada de slabiciune. Adica exact ca si Cadrilaterul 🙂 .
@Marius,
Romania a esuat in crearea Macedoniei aromane pentru ca la sfarsitul anilor 1800 a schimbata macazul si rau a facut. Practic a incetat sa-i pese, cu complicitatea guvernelor care s-au succedat la Bucuresti dupa 1890. Nu am sa inteleg de ce si nu pot sa nu observ ca a zburat puiul cu ata pentru totdeauna. La destramarea otomana trebuiau jucate toate cartile, acum e prea tarziu. Daca ma intrebi cine a luat aceasta decizie, am sa iti spun ca tot romanii. Adica clasa politica damboviteana, caci regele Carol I a avut acel proiect la suflet, el si Nicolae Iorga. Au mai incercat ei ceva prin 1912, incercand sa creeze un stat albanezo-aroman, insa nu le-a iesit. Nici nu s-au implicat prea tare, dar si soarta le-a fost potrivnica. Nepotul reginei Maria, incoronat rege al Albaniei, a abdicat(defapt a fugit pur si simplu) de pe tron cateva luni mai tarziu, datorita neandemanarii personale, lasandu-i locul unui albanez(Zog). Acolo a murit si ultima speranta a noastra la crearea unei entitati aromane in balcani. Si asta numai din vine noastra, mai precis a lipsei de implicare permanente si fara intrerupera in acel proiect. Inclusiv militar trebuiau sa ameninte, asa cum au facut-o in 1913 pentru cadrilater.
Cel putin in albanezi ar fi avut niste parteneri care nu s-ar fi data inapoi de la lupta, insa nici aromanii nu cred ca ii lasau pe fratii lor nord-dunareni sa lupte pentru ei, in timp ce ei stateau sa priveasca. In slavi si greci aveam acelasi dusmani comuni, iar in otomani aveam o deschidere mai mare fata de celalalte popoare.
Am pierdut pe barba noastra, iar la ce vad astazi nu ma mira absolut deloc. Ce ma mira este defapt cum de am ajuns atat de sus in trecut, poate ca ne-a condus un neamt si nu unul de al nostru? Faptul ca atunci printre politruci mai existau si elite? Faptul ca exista un nationalism eminescian frumos care ne unea pe toti(romanitatea), nord sau sud dunareni? Azi avem baroni, politruci si cocalari……..suntem la coada Europei, nimeni nu mai da doi bani pe noi, nici macar noi insine! 🙁
Oare daca intrebi astazi niste pusti de liceu cine sunt aromanii, cati stiu sa-ti spuna mai mult decat Hagi si Becali? Poate asa realizam unde suntem si mai ales de ce am ajuns acolo? Pacat!
„Romania a esuat in crearea Macedoniei aromane pentru ca la sfarsitul anilor 1800 a schimbata macazul si rau a facut. Practic a incetat sa-i pese, cu complicitatea guvernelor care s-au succedat la Bucuresti dupa 1890.”
Au fost invitati sa se aseze la noi. Pt ca numai aici ii poti apara. Nu-mi pasa ce scoli crezi ca infiintezi, ce enclave crezi ca poti creea, o populatie izolata e vurnerabila. Aromanii sunt inconjurati de bulgari, sarbi, greci, albanezii tai dragi. Enclavele ar fi disparu la prima briza pt ca nu sunt structuri stabile. Mai ales ca multe dintre teritoriile lor sunt de facto locuite de altii.
„Cel putin in albanezi ar fi avut niste parteneri care nu s-ar fi data inapoi de la lupta, insa nici aromanii nu cred ca ii lasau pe fratii lor nord-dunareni sa lupte pentru ei, in timp ce ei stateau sa priveasca. In slavi si greci aveam acelasi dusmani comuni, iar in otomani aveam o deschidere mai mare fata de celalalte popoare.”
Unitatea Balcanica e un mit. Aia se urasca intre ei la fel de mult cum urasc pe otomani.
„Am pierdut pe barba noastra, iar la ce vad astazi nu ma mira absolut deloc. Ce ma mira este defapt cum de am ajuns atat de sus in trecut, poate ca ne-a condus un neamt si nu unul de al nostru? Faptul ca atunci printre politruci mai existau si elite? Faptul ca exista un nationalism eminescian frumos care ne unea pe toti(romanitatea), nord sau sud dunareni? Azi avem baroni, politruci si cocalari……..suntem la coada Europei, nimeni nu mai da doi bani pe noi, nici macar noi insine! ?”
Daca romanii sunt atat de inferiori genetic cum crezi, ce dracu cauti aici pe acest site? Ai venit sa te plangi sperand ca noi te vom incuraja? Nope. Pick yourself up or GTFO. Nu o face nimeni pt tine.
Pai vezi ca nu te duce capul? Deloc chiar! Daca tu asta ai inteles din putoare conducatorilor neamului din ultima suta de ani, aruncand pe popor, inseamna ca atat poti….esti redus rau! Sau esti Dragnea style si te dai dupa gard cu cioara vopsita.
Eu nu arunc nimic pe popor.
Dar tu faci.
Ce ar trebui sa inteleg din: „Azi avem baroni, politruci si cocalari……..suntem la coada Europei, nimeni nu mai da doi bani pe noi, nici macar noi insine! Oare daca intrebi astazi niste pusti de liceu cine sunt aromanii, cati stiu sa-ti spuna mai mult decat Hagi si Becali? ”
Sau din: „La dracu….au ajuns pana si bulgarii sa se revendice din traci, iar noi nu scoatem doua vorbe despre Asanesti si multe altele. Suntem penibili!”
Sau din: „Macar aia au avut o strategie de rizistenta, noi nimic! Copiii polii si cam atat, ceea ce a vrut Dumnezeu pentru noi aia s-a intamplat, fiindca am cam fost pasivi sa vedem ce vine peste noi. ma mir ca am mai ramas atata cat suntem azi si ca in unele zone, precum balcanii, nu am disparut inca definitiv!”
Sau din: „Stii de ce asta? Pentru ca noi, ca popor, suntem exterem de individualisti si egoisti, nu ne putem unii cu adevarat intr-o natiune, suntem maxim un popor!”
Cine demonizeaza aici poporul Cezare? 🙂
Am aruncat cu noroi in clasa politica si au expus naravurile poporului, asta nu inseamna demonizare. Daca tu crezi ca aruncand mizeria sub pres am rezolvat situatia, te inseli amarnic!
„Suntem penibili”
Mah, nu stiu, dar eu nu ma simt penibil.
” Pentru ca noi, ca popor, suntem exterem de individualisti si egoisti, nu ne putem unii cu adevarat intr-o natiune, suntem maxim un popor!””
Asta se refera tot la clasa politica?
Nu, asta era adevarul pe care tu il bagai sub pres!!!
Ca suntem individualisti? Maxim un popor?
Gandesti concluzia logica a ce zici? Inseamna ca suntem fara scapare, si [prezenta noastra aici e de prisos.
Si cand zici „suntem” te referi la toti: la tine, la mine, la Musoiu, la George si Marius….
Ai grija cand vorbesti in numele altora 🙂 .
dacă citești puțină istorie vezi că de fapt România și-a apărat interesele în Balcani!
au existat școli cu finanțare românească până în 1940, problemele au fost după război
am zis ca nu a reusit sa impuna o anumita delimitare a frontierelor in Balcani. Chestia cu scolile in lb. romana a fost ca sa indulceasca pilula amara de care spuneam. Daca nu au reusit sa creeze un stat care sa inglobeze majoritatea aromanilor, asimilarea lor era doar o problema de timp.
Si stai linistit ca istoria a fost una dintre pasiunile mele inca din scoala…
Orice delimitare am fi impus ar fi disparut la prima reasezare globala.
Construieste durabil, altfel iti pierzi timpul.
Wow! Da ce tupeu are „domnul savant”! Se pare ca de cand cu Trump, toata lumea are dreptul sa scoata orice enormitate pe gura! Sau mai bine spus, „informatii alternative”. Doamne, ca unele jigodii chiar nu au limita!
Unde greseste?
Eugen Coseriu n-a gresit cu nimic in lucrarile sale; slugile dodonului si ale rusilor se simt, iarasi, datoare sa murdareasca tot ce este romanesc.
Eugen Coseriu e mort. Despre cei morti, numai de bine, indiferent daca va plac opiniile lor de cand traiau, sau nu.
Si da, a fost un mare SAVANT. Basarabean.
Trebuie sa investim si sa ne sprijinim conationalii din tarile vecine. Scoli cultura etc
A, da! Oups! My bad!
Deci: „sustinatorii existentei unei limbi “moldovenesti”” sunt de parere ca „independent de importanta influentei rusesti “interne”, limba moldoveneasca s-ar fi despartit de limba româna” .
Aparent sant iute la manie, si la comentarii! 😀 scuze! Am vorbit inainte sa ma interesez cine a fost omul.
https://www.youtube.com/results?search_query=history+of+romania
Merită vizionate.
Cercetător implicat în studiul ADN-ului românilor: Transilvănenii nu sunt diferiţi de românii din celelalte provincii
http://adevarul.ro/locale/cluj-napoca/cercetator-implicat-studiul-adn-ului-romanilor-transilvanenii-nu-diferiti-romanii-celelalte-provincii-1_58c181c95ab6550cb82baf47/index.html