Stiri de la ministrul Apararii

In conferinta de presa sustinuta astazi, ministrul a spus – sumarizand ce ne intereseaza pe noi, urmatoarele:

Sistemul AA si antiracheta va f,i sigur Patriot. Mai spune domnul Tutuianu ca daca totul va merge cum crede dansul ca va merge, prin octombrie contractul guvern-guvern va fi gata aprobat si promulgat, astfel ca in noiembrie am putea sa dam chiar avansul.

Cateva simple comentarii: offsetul iese cu totul din discutie, expresia cheie aici este „guvern-guvern”. Tot din aceasta expresie putem deduce ca achizitia se va face printr-o finantare din partea guvernului SUA. MBDA- SAMP/T n-a fost niciodata in discutie, haioasa mi s-a parut opinia d-lui Tutuianu cu privire la o eventuala colaborare in cadrul programului Patriot intre furnizorii americani (Raytheon in special) si industria noastra de aparare. Sunt eu mare fan al acestei industrii dar chiar nu vad ce am putea integra din rachetele noastre anti-grindina, STAR 80L (un PRND pana la urma) in Patriotul american.

Interesant, daca totul va fi ok, prima baterie Patriot va ajunge in Romania chiar anul viitor, adica in 2018 (ca sa nu existe nici o neintelegere).

Asadar fara offset, fara vreo colaborare, macar de ne-am lipi de vreo uzina care sa produca ceva pe la noi, orice numai sa produca…

Programul F 16. Aici, spune domnul ministru, vom demara procedurile chiar de anul acesta, urmand ca inca 36 de aparate sa fie achizitionate si operationalizate pana in 2022. Cel mai probabil vom merge tot pe mana americanilor, dar aici sunt destule incertitudini.

La capitolul „Altele” avem de toate pentru toti: corvetele, completarea batalionului de Pirahna IIIC, modernizarea a inca unui batalion de MLI 84 la standardul M, rachete anti-nava pentru apararea de coasta, radare mobile de raza lunga TPS 77 (achizitionate trei bucati pana acum), revitalizarea elicopterelor de  transport IAR 330 Puma L, achizitionarea a 173 de camioane militare, ceva autobuze si microbuze, achizitionarea de transportoare blindate 8×8 si 4×4 – discutii…

HIMARS. Am lasat la urma o chestie ciudata, achizitia sistemului de rachete tactice cu raza medie/lunga. In urma cu ceva destul de mult timp, MApNul a lansat o RfI (Request for Information) pentru un sistem de rachete tactice cu raza de 150km.

N-am aflat sa existe vreun castigator, nu cunoastem nici daca au fost mai multe oferte, dar astazi ministrul Apararii a rostit, chiar de doua ori, numele sistemului celor de la Lockheed Martin HIMARS, sistem ce tocmai a castigat in Polonia.

Spunea Tutuianu ca procedurile pentru achizitia HIMARS vor incepe chiar anul acesta, dara fara vreo plata imediata. Iar daca in cazul Patriot nu vad ce am putea produce noi, in cazul HIMARS ar mai fi cate ceva, pe ici pe colo…

In rest ramane sa vedem daca de data asta chiar se leaga ceva sau ramanem doar cu declaratii, pdfuri etc.

GeorgeGMT

97 de comentarii:

  1. Intrebare de afon : Polonezii tot asa procedeaza guvern-guvern , sau guvern-companie ?
    Pentru ca Raytheon si Lockheed Martin sunt companii .

  2. Imi suna a „tratat”: polonezii si noi prea „cumparam” cam aceleasi marfuri de la unchiul Sam… (om fi „la figuri impuse”?…)

    • Pana la urma e normal ca noi si polonezii sa avem aceleasi echipamente. Doar nu degeaba au instalat americanii Aegis-ul in Romania si Polonia. Sunt cele mai importante tari in Europa de Est. Ar trebui ca pe viitor sa strangem relatiile cu polonezii si sa facem cat mai multe antrenamente impreuna.

    • Nu cred ca-i vorba de impunere, pur si simplu nu avem ce altceva sa cumparam, sisteme AA cu raza lunga nu fabrica prea multi: rusii ies din discutie, franco-italienii nu prea sunt de incredere, israelienii nu pot oferi ceva similar, iar de chinezii nu mai vorbim.
      Nu avem de unde alege.

  3. deci de asta carau bmp-urile pe directia roman-bacau-sud,incropesc inca un batalion de jderi….

  4. Tratativa guvern – guvern are doua variante.
    1- ne baga americanii in programul lor de ajutoare militare unde obtii moca tehnica in baza interesului. Asa egiptienii au primit tehnica militara de miliarde , asa Israel plateste doar 50 % din preul unui armament american . Diferenta e achitata de guvernul USA. Slabe sperante sa intram in programul asta.
    2 – guvernul USA mobilizeaza banci americane pt. o linie de credit care achita marfa cumparata din USA. Garantul e guvernul federal , Romania plateste in rate ce cumpara. Marfa se livreaza esalonat pe masura ratelor platite.
    Varianta asta are o necunoscuta. Dobanda aferenta si comisionul bancilor ( ce exista la oricare imprumut)

    Ar mai fi si varianta 3 cu bani platiti esalonat din un cont curent deschis de Romania in o banca americana. Adica unde bagi alea 3,9 miliarde ca garantia afacerii si seriozitatea cumparatorului.Dar asta o fac arabocii care au bani cu gramada si cumpara in draci cu bani pesin.

    • 1- Nu. Cel mai probabil guvernul american va negocia cu Raytheon in numele nostru si vom cumpara Patriot la acelasi pret cu US Army, poate ne vor da un credit prin Trezoreria lor.
      2- Guvernul SUA ofera credit direct prin trezorerie – cazul Poloniei cu F 16, la o dobanda foarte mica.

  5. Ca completare. Legea americana permite vanzarea peste granita de tehnica militara , arme doar cu aprobarea guvernului federal si a congresului.
    Nu poate merge Ion la Raytheon sa faca contract militar fara aprobarea prealabila mentionata.
    Daca cumperi scule civile nu ai nevoie de aprobare guvernativa. Destul sa nu fi pe lista neagra a tarilor interzise sa faca afaceri cu firme americane.

    • „Hello John!
      Hello Bob! Care este treaba ?
      Imi trebuieste o aprobare sa vand niste Patrioate Romaniei
      OK John bag cestia pe lista congresului. Cand sa fie ?
      …………….
      Sper ca in august ne vedem la ……
      Si eu sper.”

      Fiecare mare companie are „congresmenii” ei

  6. Mă întreb de ce nu a intrat SAMP/T în discuții. Sau MEADS. Poate prețul?

    • MEADS e in productie in serie sau cum se spune? parca era in teste

    • Practic MEADS nu are astazi nici un client, nu vrei sa fii tu primul, SAMP/T, e mai complicat, in esenta un astfel de sistem este extrem de important si vrei sa fii compatibil cu principalul tau aliat…
      Ori nici Parisul nici Roma nu ofera Romaniei garantii de securitate, ele sunt mai preocupate sa faca afaceri cu rusii si ce semeni aia culegi. Mai este vorba si de puterea partenerului, in caz de conflict americanii iti pot trimite rachete in cateva zeci de ore pe calea aerului, franta si Italia nu cred ca au nici cu ce, nici ce si nici forta morala sa faca asta…

  7. Daca vorbim de HIMARS pentru sistem de rachete cu raza de 150km, atunci e vorba de ATACMS.
    Rachetele de 227mm nu au raza asa mare.
    ATACMS, in functie de varianta, poate atinge 165-300km.
    Nu mai vorbesc aici despre ce model nou vor sa scoata sau au scos, cu raza marita.
    In cazul ATACMS au studiat/testat optiunea antinava, ceruta in RFI-ul nostru, sau asa se aude prin targ.
    Oricum, in varianta antinava, banuiesc ca „abonatii” vor fi navele de desant, cele de sprijin logistic si eventualele portelicoptere. Adica mai dolofane, mai lente si mai putin manevrabile.

    • Variants
      MGM-140A – Block I
      Previously M39,[8] unguided missile contains 950 M74 anti-personnel/anti-materiel (APAM) submunitions with a range of 128 kilometres (80 mi).[9]

      MGM-140B – Block IA
      Previously M39A1,[8] missile uses GPS/INS guidance, carries 275 M74 submunitions and has a 165 kilometres (103 mi) range.[9][10]

      MGM-164 ATacMS – Block II
      A Block II variant (initially designated MGM-140C or, previously, M39A3[8]) was designed to carry a payload of 13 Brilliant Anti-Tank munitions manufactured by Northrop Grumman. However, in late 2003 the U.S. Army terminated the funding for the BAT-equipped ATACMS and therefore the MGM-164A never became fully operational.[11]

      MGM-168 ATacMS – Block IVA
      Originally designated Block IA Unitary (MGM-140E), the new Block IVA variant substitutes a 230 kilograms (500 lb) unitary HE warhead for M74 bomblets. It uses the same GPS/INS guidance as the MGM-140B. The development contract was placed in December 2000, and flight-testing began in April 2001. The first production contract was awarded in March 2002.[12] The range has been increased to some 300 kilometres (190 mi), limited more by the legal provisions of the Missile Technology Control Regime (MTCR) than technical considerations.

      https://en.wikipedia.org/wiki/MGM-140_ATACMS

    • nu inteleg de ce vor sa dea banii pe himars(anul trecut a luat uae 12buc. cu 142 mil.$ fara rachete) cand au larom care poate trage fara modificari lar 160(45 km bataie),extra 300 (150 km bataie) si predator hawk(370 mm calibru si 250-300km bataie in functie de incarcatura de lupta 140 sau 200kg).doar cumpara pod-urile cu rachete si gata.un larom cu masina de munitie (4pod-uri) dupa el ataca 3 tinte diferite la 45,150 si 300km cu 26 lar160,8 extra300 si 4 predator ranger.in timp ce un himars poate ataca cu 6m26 sau gmlrs si O SINGURA ATACMS. care in 2005 costa 750000$/bucata.si in februarie anul asta americanii tocmai au anuntat ca din 2018 scot din dotare atacms m39 si m39a1.oare astea vin la noi?

  8. Ce părere aveți despre acest top 10,
    Credeți că este adevărat sau este reclamă mincinoasă?

    https://www.youtube.com/watch?v=rvWOvfuFFIQ

  9. @Patriot – daca tratatul final se semneaza in octombrie si prima rata in noiembrie, banuiesc ca armele se livreaza in avans ? s-a mai discutat asta si pe celalalt subiect.
    in ce timp ar fi pe deplin operationale, cel mai devreme ?
    inclusiv problema identificata aici http://www.tehnomil.net/2017/07/13/ceva-lipseste/
    in contextul Siria/Iran/Korea de Nord/samd samd singura intrebare relevanta este cand sunt gata. eventual, o clauza „tarile au convenit sa faca tot efortul posibil pentru a desfasura tehnica pe deplin operationala, in cel mai scurt timp posibil:” , daca situatia o cere. Daca vor sa le dea sah, sa mute primii inainte sa transfere rusii oricum armanetul si sa faca manevre militare via exercitiile Zapad, acu e moment prielnic sa-i prindem in offside pe toti.
    @F-16 … singura intrebare ramane nivelul de echipare. Exista precedentul de echipare F-16 Viper catre sauditi si discutia cu productia de F-16 in India.
    un model vechi… dar functional, decat un F-35 care ne-ar distruge ireversibil economia si sa aibe sute de probleme. asta pana mai scot un model.
    altfel … jocul nervilor, sa astepti un radar la 360 si un F-35 fara sa stii cand e gata, daca e functional samd.

    • ce sa-ti strice f35,economia?!…ce ai dom’le cu bietul avion,de economie ne ocupam „noi” .

      • reparare sute de probleme
        reparare soft
        cost de operare F-35C in Romania pe ora, nu in SUA.
        doar cateva exemple.
        sa iei ceva bulit din start nu se merita.

        • daca Fortele Aeriene il vor, cred ca o sa il primeasca. se stie ca e in negociere ca tinta finala.

          • capatu satului

            terminati odata cu f 35
            cel mai devreme vine la noi la 30 de ani de la data declararii sale operationale,

            si povestile cu patriotu, inzestrare si restu sunt de prea mult timp,

            bujetu are deficit si nu ma refer la balanta de plati ci ma refer la deficitu de incasari,
            dar totusi ministresa asta cu sot sirian va primi noi fonduri la rectificare, pai ar fi pacat sa se opreasca smenu,
            investitiile publice s-au prabusit complet la sub 50 % fata de guvernu ciolos,

            din ce inteleg io nu se mai face nici o negociere,
            se cumpara direct din exterior dar nimeni nu stie cand,

            termenele astea cu octombrie, noiembrie sunt praf in ochi pt. p..me – cum zicea ilustrul infractor nastase populatia patriei,
            inteleg ca imediat se incheie termenu pedeapsei complementare si este posibil sa-l verdem pe nastase premier sau cine stie presedinte al republicii,
            atunci se va introduce o noua moneda nationala: oul convertibil

            justitia merge foarte bine, dar numai in marsarier,
            degeaba, Dna, Diicot, Parchet Jeneral si restu, daca inalta curte da pedepse de astea ce nu pot fi numite pedepse, cel mult amenzi de parcare,

            ministrii se schimba des si fiecare trebuie sa-si justifice functia prin pdf-uri, termene, etc. in conditiile in care ministresu nu poate fi trecut decat la transgen sau travestiti pt. ca demnitate de barbat nu a avut nici un ministres de aparare de la 89 pana azi,
            ultimu ministru de aparare a fost Milea, restu sunt orice vrei: travestiti, transgeni, poponauti, etc.

            personal, pt cat rau a facut tutuianul in calitatea lui de obosit parte in comisia palavramentara de control al sri, atunci cand a somat sri sa retraga toti ofiterii din anaf si restu, cred ca ar merita o pedeapsa ca pe vremea lui Tepes, dar nu mai este cine sa o aplice,
            tara lucrului bine facut prin somn,
            cu pedepse pt. palavramentari si marii corupti mai mici decat pt. hoti de buzunare,

            stalin si poporu rus fericire ne-a adus

            csat, smg, lucreaza normal
            am inteles ca s-a hotarta ca planu cincinal la inzestrare sa se realizeze in 50 de ani.

        • Bulitul ala e cel mai bun miltirol de pe piata!

        • Ce sa faca Romania cu F35C ca aia e varianta de portavion…

  10. În urmă cu câțiva ani nu aveam curajul nici să visăm la Patriot, iar astăzi e realitate. La fel și pentru HIMARS. Dacă lucrurile vor fi duse la capăt, România va deveni o putere regională în Balcani, cu posibilități militare mai mari decât Austria, Ungaria, Serbia sau Bulgaria.

  11. Pe langa a chizitia de armament si cresterea economica, Romania mai are de rezolvat o problema uriasa, de importanta vitala, problema care este exclusiv in puterea fiecaruia dintre noi de rezolvat: DEMOGRAFIA!…cati dintre cei care posteaza aici au cel putin 2 copii? 🙂

    • Pt copii, gradinite etc nu sunt bani, dar pt rachete sunt. Cum era aia vrem spitale nu rachete

      • @mirko
        Adreseaza te in acest sens forumurilor USR, LGBT, fundatiilor pt drepturile femeilor singure parasite de pisici,pt drepturile membrilor ISIS etc..

        • nu aia cumpara rachetele?

        • Drepturile delfinilor!

        • Eh…Ce legatura are votul si acceptarea unor minoritati cu ce trebuia facut cu armata de cam 20 de ani?

        • Dragos Dumitrachi

          USR este pentru 2% din PIB si dotarea armatei.

          • @ dumitrachi

            USR este pt familia gay si soldatul transsexual!

            • Pt. familia gay, da, desi chiar ajunsi la putere, cu majoritate in Parlament, ma indoiesc ca ar pune ceva de genul asta in aplicare, dat fiind lipsa sprijinului popular si contextul international nefavorabil
              Despre soldatul transexual nu am auzit. Da si tu un link.

              • @ checkmate

                De la familia gay la sildatul transsexual n ar mai fi decat un pas.vezi sua! Bineinteles ca USR nu va ajunge niciodata la putere pt ca reprezinta o minoritate de SJW ( social justice warriors)isti, nereprezentativa pt poporul roman.sunt un fel de ” verzo-stangisti” care profita de o bula de nemultumire populara cauzata de eternul Bula al politicii romanesti: PSD!…putem bineinteles dezvolta spunand ca pol.romaneasca e un fel de Bula intr o bula…da asta i alta poveste…

                • Flaviu Amarandei

                  Asta cu familia gay este o perdea de fum menită să distrugă atenția de la OUG 13, atacurile la independența justiției sau altele. Poate daca ar fi fost unii sa-i întrebe pe politicieni de deciziile luate nu luam toate epavele pe post de marină militară neinarmata. Cât despre ce numiti SJW au rolul lor în educarea pe principii de educație civică a generațiilor viitoare, cele care nu urmăresc, ca altii, doar România TV sau A3. Avem nevoie și de opinia celorlalți.

                  • @Flaviu

                    ..”au rol in educarea”….bravo bah nomenclaturistule…sa ne o spui si pe aia despre cosoru lu Moceanu…stii intrebarea aia despre ce e comunismul? E bunica neariana a national socialismului! Asta sunteti voi, fauritorii de cai noi cu rol in educarea copiilor despre cat de luminos este viitorul intr o familie in care mamele sunt 2 tati si invers.. despre ce inseamna a fii pasiv, PC, cum sa nu pui intrebari jignitoare unui violator in serie care..are si el drepturi…nu? Hai, roiu n Afganistan la educarea talibanului de caverna despre cat de bine e sa cresti mare intr o familie de curisti!…

                    • Flaviu Amarandei

                      Nu aveam drept de vot la revoluție, deci nu pot fi nomenclaturist, dar cred ca unii ar trebui educați, și spun asta la modul propriu. Ascunși în spatele unei tastaturi credeti ca sunteti niste zmei, dar nu sunteți decât niște adolescenți speriați. Daca ai intelege ceea ce citesti ai vedea ca am spus despre subiectul gay/PcF ca este o perdea de fum, adica o manipulare grosolana. Cat despre Afganistan cred ca te potrivesti mai bine acolo, dar cred ca-ti depășește cu mult puterea de înțelegere. Probabil ca din impozitele pe care și eu le plătesc iti e platit ajutorul social sau pensia.

                    • @Flaviu
                      Nu e cazul sa abordezi un subiect catre diseca societatea cand suntem intr-un razboi tacut….

                • „vezi SUA”
                  Pai…vad ca SUA cam respinge ideea.

                  ”reprezinta o minoritate de SJW ( social justice warriors)isti, nereprezentativa pt poporul roman.”
                  Ok, si care crezi ca e reprezentativ pt poporul roman? Prefer sa traiesc bine intr-o tara toleranta la gay (toleranta nu inseamna glorificare) decat intr-un failed state de genul Rusia, Ucraina, Moldova, sau infernul din lumea musulmana.

                  „profita de o bula de nemultumire populara cauzata de eternul Bula al politicii romanesti: PSD!”
                  Vezi ca Bula isi sabota viata din prostie si ignoranta, nu dinadins. Pe cand PSD-ul o face dinadins, si nu sunt vietile lui.
                  Iar „bula” asta dureaza de trei decenii acusica. Mai mult daca tii cont ca multi dintre membrii ei fondatori sunt fosti nomenclaturisti, deci ca exista o continuitate intre administratia (ticaloasa) comunista.

                  Dar sa iti spun sincer…sper ca te agiti la fel de mult pentru dotare ca si impotriva gay-lor. Sper ca iti versi nervii protestand de fiecare data cand guvernantii calca stramb. Sper sa faci spune la gura la fel de mult urmarind buna administrare a tarii. Ca mie personal razboiul asta despre familie mi-i se pare irelevant atat timp cat rusii fac nave de desant si zboara pe la marginea apelor noastre teritoriale…

      • Mirko, de 25 de ani n-am cumparat nci rachete nici tancuri, mai nimic ca si armament… unde sunt banii aia care trebuiau sa mearga la gradinite sau spitale?

    • Demografia este o imensa gogoasa indesata pe gatul nostru de palavrament. Singura problema este disgenia, adica alterarea natiunii, sau pe scurt ne intiganim si ne prostim.

      • Cu asta ti-ai dat cu firma in cap?

      • @ gabis
        Lasa disgenia si invartitu dupa deget..nr pop.scade cu aproape 100.000 in fiecare an…asta i un fapt!stiu, e mai comoda berea cu tovarasii dupa o zi de munca decat schimbatu pampersilor…copiii..plm, sa ifaca altii…noi suntem hipsteri,ne ardem in bulane p centru vechi sau la un concert la carturaresti….

        • Oh, „faceti copii, dati ostasi tarii”! Ce mai trebuie, sa ascultam muzica populara si sa ne luam masina romaneasca?

          Ma lasi cu rahaturiele astea de basini patriotarde legionare/comuniste?

          • Bingo 🙂

          • Nu e irational. La urma urmei, urmasii tai iti vor plati pensia. Nu ai urmasi, nu ai pensie (impreuna cu alte probleme, gen singuratatea la batranete). Explica cum rezolvi asta.

            • Asta-i altceva, e logic, normal, sunt de acord, din punct de vedere social, economic. Mihu ne luase cu lozinci ca in ’75, dati ostasi tarii, mai mult carbune pentru cincinalul in 4 ani jumate, a adormit la congresul al XIV-lea si nu a realizat cum a trecut timpul, ce sa vezi.
              Cine a atat de ingust la minte sa se decida brusc sa mai faca un copil din asemenea considerenta (sa fim multi, sa ne aparam de rusi) in 2017?

          • Excocet e t(r)fl-eu.?
            Ia-ne tu prietene cu capitalisme daca esti mai breas

      • De ce este o imensa gogoasa? Obiectiv, nu scade populatia?

        • @ checkmate

          Nu conteaza, populatia lumii creste, o sa vina africa si o sa ne stearga la cur cand vom fi batrani! Important e sa ne mearga noua bine acum, sa ne facem concediul , sa n avem griji, s avem confort sa nu ne zbiere copiii n cap cand bagam un play station sau daca vrem sa mergem cu tovarasele la o cafä…

          • Amice.. mai incet cu astea ca apari destul de involburat .. si ce ca vine Africa? Toata populatia asta a globului are o tendinta de a se amesteca.

            • @tomcat

              tendintele astea pastreaza le pt tine…iti urez de acum succes !

              • Tomcat nu uita vazelina?

              • @ mihu

                ba tu te agiti cu familia traditionala si sa facem copii si tu uiti ca romania si-a pierdut 17% din populatie din cauza migrarii. fa tu 17 copii si crestei in rahatul asta de tara.

                esti ca basescu care se plimba cu loganul ca el sustine economia romaneasca si fura, impreuna cu sleahta lui cu tirul.
                nu stiu de ce am impresia ca faci parte din ciuma rosie….

          • Pai te sterge la fund pt ca ai tai nu s-au facut ca sa te stearga. Deci…fa-i ! 🙂 Ca sa nu fie nevoie de africani.
            Si ia un Emocalm sau ceva….

  12. Desi se bucura sufletul; in mine cand vad discutiile astea. TOTUSI este a mia oara cand cumparam ceva apoi nu se aproba bugetul, mai o amanare mai noi nu bagam bani in fiare . Dupa ce astia se cacaie 20 de ani pt un camion si stam tot cu alea vechi nu vad cum am baga noi 5-6 miliarde in armament in urmatori ani. Sau sefii stiu ceva ce noi nu stim si urmeaza sa ne luam bocceluta in spate si directia stalingrad

  13. Tovarasi, stati linistiti va rog. Guvernul pica la iarna deoarece nu a indeplinit programul de guvernare din carticica cacanie a partidului. Vin alte minti luminate, cu noi idei si promisiuni. Tara merge in directia normala asa cum isi doreste marea majoritate a cetatenilor. Parera mea ,ca iara ne aburesc big time ca tot nimic nu se misca in directia dorita . La vise si sperante desarte nu ne intrece nimeni.

  14. Deci un batalion de MLI 84M? Adica in sfarsit n-o sa mai rugineasca degeaba alea 59 de turele? Good to hear that! Mie imi place ce-a iesit cu Jderul nostru. Acu mai trebuiesc luate si lansatoarele de Spike-uri, ca sa fie treaba buna, sa nu se puna din nou Maliutka M-CLOS in deceniul 2 al mileniului III. Cate bucati inseamna un batalion?

  15. la aster au variantele astea
    Variants[edit]
    Aster 15 – Ship point and local area defence
    Aster 30 Block 0 – Ship local and wide area defence
    Aster 30 Block 1 – Ground-based wide area defence capable against 600 km-range ballistic missiles such as Scud-B[9]
    Aster 30 Block 1NT (New Technology) – wide area defence capable against 1500 km-range ballistic missiles[10]

    probabil aster 30 block 1 ar fi fost de cumparat dar…cat o fi de eficient comparativ cu patriotu’?
    block 1NT iese din discutie ca asta abia in 2014 a inceput si nu va fi gata pana in 2020. cine naiba cumpara ceva asa de nou si inca netestat si cu presupuse eventuale greseli inca nedescoperite?

    insa am mai gasit ceva pe wiki
    Although the Aster 30 is anti-ballistic missile capable,[17] an Aster Block 2 BMD (Ballistic Missile Defence) variant of the Aster 30 missile, with hit-to-kill technology and exo-atmospheric capability, is currently being developed.[18][19] It will have wide-area defence capable of intercepting 3000 km-range IRBM ballistic missiles[9] The speed of the missile will be increased from Mach 4.5 to Mach 7.[20] It will be developed by 2020.[21]

    intrebare aster 30 block 1NT si aster block 2 BMD sunt unul si acelasi lucru?

    • @ eu

      Diferenta ar fi ca block 2BmD emite avertizari cu procese penale si contraventii pt posibili piloti sinucigasi care ar viola spatiul aerian european…block 1 emite doar cereri de azil in unde uhv..

  16. Are cineva idee despre provenienta licentei pustii de asalt?

    Personal mi-ar placea CZ 805 (5,56 mm) sau CZ 807 (7,62 mm)

  17. Prea multa influenta a politrucilor in tot: sanatate, invatamant, aparare. Ministru = minister. Ceva este gresit.

  18. Chiar si asa….noua arma de asalt romaneasca ce bube are, de vor astia licenta acum? Parca o laudau toti, numai vointa nu era, acum hop surpriza!

  19. pana nu le vad nu cred nimic

  20. Sper ca de Ziua Marinei sa primim si niste informatii legate de corvete si fregate. Macar niste minciuni da sa ne zica ceva.

    • Black Hawk e o investitie proasta. Nu fac transfer de nimic Sikorsky cand tocmai au facut pt polaci. Si tot acolo mentenanta.
      H215 e Puma cu palarie noua. E bun….depinde ce vrei sa faci cu el.
      Nici unul nu e de atac. Cred ca autorul a inteles gresit 🙂 .

  21. Raytheon estimează încasări de 2 miliarde dolari din vânzarea de rachete Patriot României. Prima tranșă, de sute de milioane, așteptată anul acesta

    Gigantul american din industria militară Raytheon estimează că valoarea totală a contractului prin care va furniza statului român rachete Patriot va fi de ordinul a circa 2 miliarde de dolari și că acordul dintre Administrația de la Washington și Guvernul de la București pentru prima tranșă din contract, în valoare de mai multe sute de milioane de dolari, va fi semnat către finalul acestui an. Estimările au fost făcute de CEO-ul și președintele Consiliului de Administrație al Raytheon, Thomas Kennedy, într-o teleconferință cu analiștii financiari, prilejuită de publicarea rezultatelor financiare ale companiei pe al doilea trimestru al anului. „Vorbind despre Europa, facem progrese în privința mai multor oportunități de mari dimensiuni de vânzări de rachete Patriot, inclusiv în Polonia și România. Recent anunțata oportunitate din România continuă să meargă înainte și, cel mai probabil, va avea mai multe tranșe. Ne așteptăm ca prima scrisoare de ofertare și acceptare (Letter of Offer and Acceptance – LOA) să fie semnată de Guvernele Statelor Unite și României către finalul acestui an, pentru mai multe sute de milioane de dolari, și ca valoarea totală a contractului să fie, ca ordin de mărime, în jur de 2 miliarde de dolari”, le-a spus șeful Raytheon analiștilor financiari.
    Întrebat când ar putea ajunge în România rachetele Patriot, ministrul Apărării a afirmat: „Un prim sistem anul viitor, mai departe contractul va avea o eșalonare în timp și pe partea de intrări de componente, și pe partea financiară. Mai departe implică negocieri, acestea se pot face după ce Congresul SUA aprobă acest transfer. Noi am estimat luna octombrie pentru că am luat în calcul termenele prevăzute de legislația din SUA, și cât ne e nouă necesar să pregătim proiectul de lege. Textul e gata, apoi Camera Deputaților, Senat, promulgare, de acolo să ajungem la semnare și o plată în acest an”.

    https://www.profit.ro/stiri/politic/raytheon-estimeaza-incasari-de-2-miliarde-dolari-din-vanzarea-de-rachete-patriot-romaniei-prima-transa-de-sute-de-milioane-asteptata-anul-acesta-17116267

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *