Din nou despre Planul B

Acum doi ani am scris un articol in care intrebam daca n-ar fi cazul sa ne gandim la un plan B.

Articolul aici: https://www.rumaniamilitary.ro/sa-incepem-sa-ne-gandim-la-planul-b-2 .

Eram exasperat de aparenta balbaiala a autoritatilor europene in problema imigrantilor dar si iritat de tendinta tot mai fatisa a bogatilor Europei de a trata est europenii ca pe o curte din spate a UE, sursa de forta de munca educata si piata de desfacere pentru lanturile vestice de retaileri.

Ce s-a mai intamplat de atunci?

  1. Asa cum estimam, inconstienta vesticilor a dus la accelerarea migratiei africane si din Orientul Mijlociu;
  2. S-a ajuns la tensiuni intre bogatii Europei si tarile est europene care au inceput sa refuze relocarea imigrantilor, mergandu-se pana la amenintari cu sanctiuni si cu taierea fondurilor europene;
  3. S-a produs Brexitul, dupa o campanie din care au lipsit complet liderii de la Bruxelles;
  4. In Polonia a castigat alegerile partidul Lege si Ordine, partid care s-a opus vehement relocarii de imigranti si tendintelor federaliste ale Bruxelles-ului. Actiunile sale de reformare a sistemului judiciar au fost demonizate de Bruxelles si presa “main stream” drept actiuni dictatoriale, trecandu-se la amenintari cu “optiunea nucleara”, suspendarea dreptului de vot in Consiliul European, plus actiuni in instantele europene pentru aducerea la ordine a “rebelilor” polonezi;
  5. Bogatii Europei au facut ceva pe interesele de securitate ale est europenilor si au mers mai departe cu proiectul North Stream II;
  6. S-au intetit presiunile pentru unificarea industriei europene de aparare si pentru crearea unei armate europene, chipurile complementara la NATO, desi se vede de la o posta ca tarile UE nu au interese comune de securitate si ca scopul final este diminuarea-eliminarea influentei NATO-SUA in deciziile continentale;
  7. S-au intetit presiunile pentru anularea sanctiunilor aplicate Moscovei dupa invaziile din Crimeea si Donbass.

 

Incet, incet, ceea ce am crezut ca e doar imbecilitate a la Juncker si inconstienta a la Merkel s-a dovedit a fi un plan ticalos de aliniere a intereselor economice ale grasilor Europei la cele ale Moscovei, de aducere la ordine a galagiosilor din estul Europei si de indepartare a prezentei SUA din Europa.

 

Din fericire pentru noi, alegerile din SUA nu au fost castigate de democratii lui Obama ci de republicanul Donald Trump, un tip nesuferit si usor târtan, pe care nici partidul sau nu il inghitea si pe care toata lumea il banuia de o puternica prietenie cu Rusia lui Putin.

Spre disperarea lui Putin si a cozilor sale de topor din marile capitale europene, odata ajuns presedinte, Trump s-a inscris pe linia dura a conservatorilor americani, pentru care interesele economice si de securitate ale SUA primeaza si pentru care Rusia e principalul pericol pentru aliatii europeni si pentru interesele strategice ale SUA.

Iar acolo unde Trump a sovait, republicanii din Congresul  SUA au intervenit prompt, intarind sanctiunile impotriva Moscovei.

 

Statele Unite au realizat rapid ce incearca sa faca tandemul Germania – Rusia si, la fel de rapid, au luat masuri:

Cresterea puternica a alocarilor de fonduri pentru programele militare din Europa de est, mutarea de trupe americane, intensificarea exercitiilor.

Sprijinirea constructiei de retele de gaze care sa reduca dependenta de gazul rusesc, inceperea livrarilor de gaze lichefiate catre Polonia si a livrarilor de carbune catre Ucraina.

Introducerea de sanctiuni impotriva Gazprom si a firmelor care colaboreaza la realizarea retelelor de gaze rusesti, in special North Stream II.

Intensificarea colaborarii privind dotarea armatelor est europene, in primul rand Polonia si Romania, pentru modernizarea echipamentelor, cresterea gradului de instruire si a capacitatii de raspuns in cazul unei agresiuni rusesti.

Intensificarea contactelor si demararea de colaborari cu industriile de armament din Polonia si Romania.

Intensificarea discutiilor privind livrarea de armament catre Ucraina.

Daca intensificarea prezentei marilor companii americane de armament si apetenta Poloniei si Romaniei pentru achizitia de armamente americane a produs ceva disconfort in marile capitale europene, introducerea de sanctiuni pentru sustinatorii proiectului North Stream II a produs o adevarata criza de nervi, in special la Bruxelles si Berlin.

La unison, ministrii germani dar si Juncker au denuntat sanctiunile americane care ar afecta “interesele europene”.

Probabil, in mintea lor, interese europene = interese germane.

Mai mult, tembelul de Juncker, fost administrator de paradis fiscal ajuns presedinte al ditamai Comisiei Europene, despre care nu stii niciodata daca e treaz, s-a apucat sa vorbeasca despre razboi economic cu SUA si despre masuri de retorsiune din partea Uniunii Europene.

Cu cine s-a consultat idiotul asta inainte de a vorbi despre razboi economic intre UE si SUA?

Cu noi sigur nu. Nici cu polonezii si, aproape sigur, nici cu balticii sau alte tari din estul Europei.

 

Daca urmariti presa main stream, in special cea germana, veti avea senzatia ca parca le-a montat cineva un cip si spun toti aceeasi poezie: America ataca interesele europene.

Nu, interesele europene nu inseamna mai mult gaz trimis din Rusia in Germania, nu inseamna destabilizarea tarilor din estul Europei ci, din contra, inseamna diversificarea surselor de aprovizionare si reducerea dependentei energetice de Moscova.

 

Au companiile americane interesul sa-i scoata pe rusi din pozitia de furnizor dominant de gaze?

Desigur.

Americanii au devenit mari exportatori de gaze si au interesul sa-si vanda gazul aici.

Cine castiga din asta, in afara de americani? Sigur nu rusii si nici nemtii.

Castiga est europenii care se vad in situatia de a-si scadea dependenta de gazele rusesti.

Este vorba doar despre promovarea gazelor americane?

Nu. Americanii au sprijinit si sprijina orice proiect care sa duca la scaderea influentei Rusiei, ca vorbim de gaze din Marea Neagra, din Qatar sau din zona Caspicii si Asiei Centrale.

 

Deja lucrurile accelereaza iar americanii, pe langa mutarile masive de trupe in est, au trimis si desanturi de firme producatoare de armament sa se instaleze aici, sa demareze colaborari cu industriile locale si sa prinda contracte cu armatele tarilor din zona.

 

Daca in Polonia erau deja prezenti prin firme de renume, zilele acestea s-au inmultit stirile privind demararea de cooperari ale firmelor americane cu firme romanesti pentru demararea de proiecte sau a productiei unor echipamente in tara.

Dupa ce Moreniul batuse palma cu Rheinmetall pentru un transportor 8×8, iata ca si GDLS a venit la UM Bucuresti sa discute tot despre transportoare desi, in cazul lor, plaja unei posibile colaborari ar putea fi mult mai larga, de la transportoare Piranha la IFV-uri pe senile sau chiar livrare/asamblare/mentenanta pentru tancuri.

La fel, dupa demararea asocierii dintre IAR si Airbus, pentru producerea de elicoptere H215 la Brasov, companiile americane Bell si Sikorski au aparut si ele, cu prima parand sa fie in linie dreapta incheierea unui acord pentru productia de elicoptere AH-1Z Viper (o SuperSuperCobra).

Lockheed Martin a fost si ea prezenta aici, avand in  vedere interesul nostru pentru sistemele HIMARS.

Raytheon era deja aici, fiind furnizorul rachetelor SM3 de la Deveselu, dar decizia Romaniei de a cumpara sisteme Patriot va duce la extinderea colaborarii cu compania americana.

Mai mult, luna asta sau in septembrie se anunta un nou desant de firme americane, in primul rand din industria de aparare.

 

Se joaca tare, americanii, dupa ce au instalat baze si rachete in Romania, par sa fi luat decizia, in sfarsit, sa se instaleze si cu firmele importante aici, in primul rand cele de armament.

Semnalul, atat pentru rusi cat si pentru „old Europe” este clar: zona ii intereseaza, se vor instala aici si vor bloca orice Ribentrop-Molotov 2 sau alte gainarii pe care se gandesc sa le faca nemtii si rusii.

 

In situatia asta nu trebuie sa ne mire ca Trump sprijina pe fata proiectul Intermarium, proiect pe care polonezii si balticii (cel putin) incep sa-l vada ca pe un plan B la o Uniune Europeana care pare sa-si fi abandonat traditiile, principiile si idealurile.

Cel putin ultimele meciuri dintre Polonia si Bruxelles ii fac pe polonezi sa se gandeasca la plecarea din UE iar proiectul Intermarium ar putea fi o alternativa interesanta, daca se va bucura de sprijin economic si militar din partea SUA.

 

In momentul asta discutiile privind Intermarium sunt la inceput, vedem tot felul de variante si de harti, in functie de interesele fiecarei tari, asa ca nu sunt foarte optimist in privinta unei organizatii care sa se intinda din prima de la Marea Baltica la Marea Neagra si la Adriatica.

Cred ca ar trebui construit cu rabdare, pornind de la Polonia si Romania, ca principali piloni de sprijin, continuand cu balticii si Croatia, apoi cooptand Macedonia (pe care interesele Greciei o lasa fara protectia NATO), Muntenegru si Slovacia (odata ce se rezolva aprovizionarea ei cu gaze, probabil prin Polonia).

Ideal ar fi sa putem coopta Danemarca, Norvegia si Suedia, presupunand ca ultima ar dori sa renunte la neutralitatea ei militara.

Poate, mai tarziu,Ucraina dar e foarte greu de anticipat cum vor merge lucrurile acolo in urmatorii 5-10 ani.

Poate, mai tarziu, Albania si Georgia.

Mai departe, Ungaria si Bulgaria mi se par nesigure-dubioase si as prefera sa nu ne incurcam cu ele. Cehii cam tot pe acolo. Grecia nici vorba, Turcia nici atat.

 

O astfel de organizatie, cu spate economic si militar al SUA si, posibil, UK si Canada, ar putea fi o alternativa mai mult decat viabila la ceea ce vrea sa devina Uniunea Europeana.

Ca nici cu NATO nu mi-e rusine.

 

Eroul Bula

112 comentarii:

  1. naspa de tot, viitorul nu suna deloc bine oricum ai privi, plus ca Brexitul dovedeste ca UE a ajuns la un punct mort datorita ”centrului de greutate” german care taie si spanzura dupa interesele lor.
    O alta iesire, cea a Poloniei ar fi un dezastru pentru acelasi UE, nu cred ca va mai tine mult uniunea dupa iesirea unei tari destul de importante ca Polonia.
    Desigur vor ‘baga” tot felul de ”amenzi ” si ”restrictii” ca sa le fie polonezilor mai greu in afara uniunii decat in interiorul ei.

    dar mai este ceva ciudat, de ce aceeasi uniune s-a opus conductei din Bulgaria sau centralei nucleare de la Paks ? Cand era Orban rusofil ceilalti se fereau de el ca de ciuma…ceva nu se leaga.

    • E mai complicat. Da, europenii se opun politiclor putiniste, dar daca privesti chestii precum criza economica, criza fiscala din Grecia si criza imigrantilor, vei observa ceva interesant: au tendinta sa ignore probleme. Chiar daca „spiritual” sunt contra lui Putin, nu vad sau nu vor sa vada interesele financiare ale propriilor conglomerate, care ajung sa faca chiar afaceri ilegale cu rusii. De ce nu vad, sau nu vor sa vada? Posibil din motive de finantari de campanie, dar, la fel de probabil, fiindca reglementarea unor chestii complicate de genul asta e un proces dificil, iar esecul poate insemna un sfarsit de cariera politica. Ca sa nu mai vorbim de influenta masiva pe care o au sindicatele.

    • Ptr noi nu ar fi chiar ok sa fie polonia un fel de germania a estului,people dont hate rusia votca union

  2. Un rar si excelent articol marca domnul Bula. O serie de intrebari si observatii am. Si nu, sunt pe bune, nu misto-uri:
    1) ” imbecilitate a la Juncker si inconstienta a la Merkel s-a dovedit a fi un plan ticalos de aliniere a intereselor economice ale grasilor Europei la cele ale Moscovei”
    2)”Cred ca ar trebui construit cu rabdare, pornind de la Polonia si Romania, ca principali piloni de sprijin, continuand cu balticii si Croatia, apoi cooptand Macedonia (pe care interesele Greciei o lasa fara protectia NATO), Muntenegru si Slovacia (odata ce se rezolva aprovizionarea ei cu gaze, probabil prin Polonia).”
    Croatia, Albania, Muntenegru si Macedonia nu sunt cam departe de linia I? La ce ar ajuta (in afara de tinerea sub control a unor netrebnici din jur).
    „Danemarca, Norvegia si Suedia, presupunand ca ultima ar dori sa renunte la neutralitatea ei militara.” Mai e si Finlanda, desi traditional incearca sa nu supere ursul, nu se stie niciodata. Nu cred ca vor o revenire la umbra URSS.

    3)Daca ii dam naibii pe europeni, mai putem sa ii tinem in frau pe neo-comunistii nostrii? Necesitatea integrarii in UE si raporturile inaintate CE au fost importante pt activitatea DNA. Desigur, si SUA a contribuit major, dar am atarna intr-un singur fir.

    4) Daca se pune problema unui colaps sau iesire din UE, ce va intampla cu acel subiect drag mie, si anume expatii? Vor fi expulzati? Sau UE va zice „fie, iesiti, dar noi ii tinem pe the best and brightest”? Aici ma astept la contre 🙂 .

  3. Din pacate pentru noi Rusia mai are in zona o sfoară sigura de tras – Transnistria si prin extenso, haotica Republica Moldova si chiar și sudul rusofon al Ucrainei. In caz ca americanii se vor fi instalat prea bine si prea sigur la Marea Neagră, mi-i sa nu vedem urmatorul pas inainte al Rusiei – desigur ” pacificatoare „- spre Prut. Omuleții verzi poarta inca haine civile, dar oricand se pot activa pe model Crimeea. Desigur, cand se va întâmpla asta Merkel&Co vor dezavua puternic acțiunea Rusiei intr-o conferință de presă iar Junkers va anunta ca nu mai bea votca ruseasca in viata lui. Si cam atit dinspre Bruxrlles.

  4. Nu ai cum sa construieste o organizatie paralela UE mai ales economic , . Uitati-va la grupul de la Visegrad . politic latra , economic stau cuminti in banca lor . Pe parte de aparare e clar ca nu prea ai la ce sa te astepti de la europeni
    Poate si de asta americanii marseaza puternic in tarile din est mai ales la noi si polonezi desi se pare ca au inceput sa apara frictiuni intre partile americana si polona vis a vis de transferul de tehnologie ce vizeaza sistemul Patriot . Noi ar trebui sa ne vedem interesul propriu , si asa suntem cu mult in urma si fata de polonezi ce sa mai spunem de alte tari din vest . Daca americanii vin si propun colaborari , companii mixte nu ar trebui sa mai stam pe ganduri si sa apucam cu amandoua mainile oferta si sa trecem la treaba.. Singurul domeniu unde nu prea avem ce sa luam de la americani este cel naval . Astia merg pe alta doctrina . nave mari , submarine nucleare , toate foarte scumpe si la pret si de exploatat sau intretinut . Aici cred ca ar trebui sa ne orientam spre partea europeana cred .
    Un lucru as vrea sa mai remarc . Tacerea dubioasa a celor doi maimutoi , dracnea si tradiceanu vsis a vis de ofensiva asta americana . Daca acum cateva luni sareau de cur in sus la primele declaratii ce vizau achizitia de tehnica militara ( sistemul Patriotul ) acum tac si nu mai zic nimic nici de Bell nici de GDLS nici ca francezii sunt aici cu Airbus , nimic.. Sa le fi pus cineva piciorul pe gat si sa le fi aratat degetul mijlociu ???

    • Corect, suntem in situatia ingrata de avea nevoie atat de americani (pe partea militara) cat si de europeni (pe partea economica si sociala). Si ei doi nu prea se mai inteleg…..

  5. Excelent articol ,mereu ti am sustinut pozitia,suntem putin vulnerabili la venirea lu macrou ,vom vedea xe se mai intampla .Iohanis a spus la un moment dat ca susstine armata europeana adica noi sa.cumparam arme pe banii nostri ca sa stea ei linistiti in vest ! Polonia nu va iesi niciodata din mUE sunt prea multi care muncesc afara plus milioanele de soferi si sa nu mai vb cati ucrainieni,moldoveni,bielorusi ,rusi lucreaza pe firmele lor tot in mUE,deci slabe sanse sa plece .

  6. Si hai sa vad daca pot descrie putin mentalul nemtilor. Orice grup mare de oameni gandeste ca un animal instinctiv. Daca vb de milioane, e undeva pe la nivelul unui caine. Poate un cimpanzeu mai slab de inger. Pt ca opiniile divergente se anuleaza intre ele, dar nivelul instinctiv nu, se compune pozitiv.
    Nemtii au fost de-a lungul istoriei, fragmentati de vecini. Chiar daca isi mai bateau vecinii, nu puteau sa o faca tot timpul si era suficient sa piarda un singur razboi. Asta a patit Sfantul Imperiu Roman de Natie Germana in evul mediu.
    Atunci cand s-au reintregit prima data, au decis sa se mentina intregi prin cartea hard-power-ului, si s-au militarizat (desi Bismark isi dadea seama ca asta nu e sustenabil).
    Apoi si-au luat-o pe coaja in WWI. Ok, poate nu am facut ce trebuia, hai sa mai incercam o data.
    Apoi si-au luat-o pe coaja in WWII. Si ocupati. Ba chiar mai rau, li-i s-a implinit cosmarul: au fost fragmentati (in numai 2 bucati, dar suficient cat sa lase o urma in mintea cainelui).
    Era clar ca cu hard-power nu mere. Vecinii lor nu ii acceptau sa fie amenintatori. Asa ca incearca cu soft-power. Bine, au trebuit sa astepte 50 de ani pana sa se reintregeasca, dar apoi au pornit cu soft-power. Au avut grija ca sistemul european sa le priiasca, si ca economiile din Europa Centrala si de Est sa devina dependente de ei. Si acum vor sa se transforme intr-o zona de tip Elvetia: sa nu aibe conflicte sau stanta militara. Exact opusul celor doua Reich-uri.
    Numai ca sunt sortiti esecului. Germania e zona de tranzit de la Est la Vest sau invers. Si nemtii nu au nervii elvetienilor, nu pot ignora potentiale conflcte la granitele lor (elvetienii au fost in stare sa ignore si bletematul de razboi, lol), se tem prea mult. Asa ca incearca sa impuna pace celor din Est indiferent de interesele acestora, si indiferent de pret.
    Iar Merkel e ferm convinsa ca Germania nu poate ramane intreaga fara UE. Ca inevitabil, fara sa faca parte dintr-un framework, ea va aluneca din nou spre militarism (si va pierde din nou, doar ca posibil sa nu-si mai revina de data asta) sau spre colaps social (urmat apoi de sus-numitul militarism).

  7. Ghita Bizonu'

    Mai usor cu entuziasmul si pianul pe scara!

    Planul B pentru cine?!!!

    Pe mine (ca roman) ma intrseaza doar planul B numai in masura in care ma avantajeaza…
    Ma scuzati insa noi romanii avem ceva experenta in planuril B ale altora. Ca s implinesc 100 de ani de cand a incput Batalia de la Marasesti – si atunci am fost planul B al Antanti dar „unii” ne vedeau pe noi si in alte planuri B, C dar strict ale lor!

    Deci pe scurt ce nelinisti deloc metafizice am :
    – in domeniul strict al inarmarii cu elicoptere SUA . Creed ca stiti pozitia mnea : eu sunt pntru 96 bucati de elicoptere de atac si orice analiza fi si supriciala hne indica SUA ca principalul furnizor si Bell ca avand cel mai potrivit putirintelor noastr cam … impotente . (al doilea catindat fiind Mangusta) Insa c e nu ikntoeegt st d ce unii fac rferint la Blackhawk? ? Ma rog dpv al producatorului , t6ot amrican, est mai b ine sa vnada el decat Bell . Nu si din al meu – eu zic ca un Blackhwak inarmat este o iluzie periculoasa – adica noi amj putea crede ca suntem inarmati corespunzator si sa actionam ca atare indsa pe urma sa rfcitamk a nspa oara parra lui Goga dupa Turtucaia!
    Pe mine , scfuzati, nu ma intresaqza pra mult stradania firmlor americaane de a patrunde pe piata civila a elicopterelor din Europa. Cand e vorba de „camioane” ste bun si Eurocopterul ! Intelgeti voi, noi avem nvoie in primul rand de licoptre de atac … car sa „distribuie” Focul Iadului nu de camionae ptr transportata bere si b;onde Anaconde la picnicuri~!

    – gaze naturale . In gnl pe mine ma doare strict in brisca de Ucraina (pwrsonal , dar stict personal as zice ca am niste dinti contra : Cernauti, Hotin, Cetatea Alba!) , insa loasand fandacsiile mostenite (adica unele bunuri nemostenite!) imi aduc amint de BRUA. „Noi” devemnim brusc importanti ca furnizori de gaze . Castiga EXXXON, castiga Bulogaria, castiga Ungaria , castiga Austria si castiga … Ucraina. Noi ar trebui sa ne mulotumim cu o rdeventa mizrabila si mandria tampita ca am devnit un „hub” energetic! SI ni se explica ca am ava o suopraproductie d gaze ….INSA tot trebuie sa importam gaze de la rusi!A da avem „excedent” de gaze fiin dca nu mai avem combinate .. insa importam detergenti si ingrasamaint d la alatii – inlcus Bulogaria!
    Sa nu mai zic ca mi se par cam dubioasa „onoarea” de a deveni furnizor ola Ucrainei – care si in condtiile unor preturi ultrapreferentiale nu era in satre sa plateasca importurile din Rusia. Eu nu crd ca intre timp capacitata de plata a Ucrainei s-a ameliorat….. Adica dupa ce avm redevemnte de rahat sa ne mai trezim si ca le dam gaze d’a moaca ?
    A da.. BRUA. Ungaria a anuntat ca n u mai dorest sa extinda conducta pana in Austria.. ci ca doreste ca ea, Ungaria sa devina nodul de distributie al gazelor. Imdiat unii s-ua agitat „pai Austria pierde bani!!” Scuzaqti nu bunastarea austriaca ma ai8a pe mine!
    Dacca nu ati priceeput este voba dspre bani . In cazul in care ati uitat FURNITURILE de ARMAMENT nu e pe LOVE ci pe LOVELE ! SAI gazel alea din mArea Neagra ar putea ihnsmna lovele ptr inzestrara armatei!

    – Intermarium. Da . De acord insa … insa dati-mi voie sa am unele retineri in ce privste Varsovia. A nu! Este rusofoba INSA cvum sa va explic am ceva retineri in a crede ca panii lesi vor bandona d azi pe maine atitudina de genul „grupul d3e la Visegrad” .. Adica mai pe sleau – sa ajung sa ii slugarsc p astia de parca ar fi nemti e cam mult , nu credeti?

    Vdeti voi … ar fi bine ca n oi sa aveam un plan ptr Romania … insa imi st frica ca achiesam la planurile altora fara sa ne mai gandim la binele nostru!

    • Subscriu, bine analizat d-le Ghità.

    • Temerile tale sunt corecte, de asta am spus ca trebuie construit cu grija, pornind de la Polonia si Romania ca piloni principali.
      Adica negociem in 2 cum vom functiona si abia apoi, daca ne-am inteles, extindem constructia.
      Nu-i vorba, se discuta si variante cu Polonia-baltici-Ucraina, pe placul ucrainenilor, sau un Intermairum care sa includa si Ungaria si Ucraina si sa ajunca la MN si Adriatica, lasand afara Romania.

      Nu am deschis subiectul BRUA dar, daca tot ai atins subiectul, trebuie privit la harta cu retelele de gaze de la noi.
      Vei vedea ca exista conducte care leaga Giurgiu de Mediesu Aurit (in NV) si o modernizare a punctului de tranzit de la Mediesu Aurit, sa poata si iesi gazele spre Ucraina, ne-ar permite sa le dam o mare UE ungurilor, adica gazele venite din Grecia-Bulgaria-MN sa le expediem prin NV, spre Ucraina-Slovacia si mai departe.
      In privinta livrarilor catre Ucraina, nu statul roman va livra ci firmele care extrag gaze din Marea Neagra si va fi treaba lor sa negocieze contractele.

  8. alright, viitorul …nu suna bine, poate se indreapta ca coada …dar…de bine de rau…ne este inca bine in UE, de fapt fara UE nu cred ca eram totusi cu ceva PIB pe capita de vreo 9000 euroi si nici an de an crestere economica cu 4- 5 procente…

    Cine va zice altfel se inseala, desigur fiind in UE tara ta de fapt e condusa sau …”manata” de la Buexelles.

    Si americanii sunt prea departe …sa fim al 52-lea stat totusi !

    si nu ma mira politica lui EL Muto presidente cu apropierea de MUrkel…cele mai mari exporturi totusi sunt catre ei…
    Exact ca la o multinationala, dezaprobi total ”politica” sefului / sefilor….dar la un salariul bun si ..lipsa de alte perspective…zici saru’mana

  9. Haica e bine.
    Ma bucura perspectiva pentru Unirea republicii Moldova cu țara și scoaterea rusilor din Transnistria.
    Cu sanctiuni, bolcare, presiuni . Doar asa rusii vor dori singuri sa plece deacolo..
    Asteptam luna septembrie si noi surprize pentru industria de apărare

  10. Excelent articol. Noi trebuie să mergem cu americanii. În ciuda rogozinilor şi junkerilor 🙂

  11. de fapt si de drept….nu sunt ”powerfull” enough sa fim ”independenti” nici tarile ”grasilor” nu pot fii ”independente”, depind total de pietle lor sau de resursele altora….

    si inca o chestiune, cum am ”negociat” cu americanii toate aceste ”achizitii” spune enorm ce tara suntem….nu ca rezultatul final ar fi rau dimpotriva…chiar ajuta tara noastra…dar ”negocierea” alor nostri imi pare ami mult de fatada, luam tot ce ne dati sau ceva pe acolo…la polonezi din contra au facut altfel, posibil au lungit-o prea mult sau fara rezultat palpabil dar ..totusi spune ceva despre ei asta..

  12. @floryyn …DA raspicat..trebuie sa fim cu americanii, fara nici un fel de dubiu.
    de fapt trebuia pornita toata acste mai din timp, macar 20 ani inainte si …eram cu totul alta tara acum…complet diferita si ..sigur le tremurau chilotii ..la inamicii nostri, plus ca ”atregam” / ”acaparam” si pe altii pe orbita noastra, Moldova mai mult ca sigur.

    • Da , sa megem cu americanii INSA sa nu8 uitam ca avem si noi enterese si ca americanii au si ei intrese si ca americanii e mai multi.
      D ex strict dspr elicoptere – noi megem cu amricanii insa atat Bell cat si Sikorsky vor sa vanda eelicoptere. Si fiecar trage spuza pe turta lui …. si targe cate sfori poate in Congres si ministere. Deci in acst caz putem merge cu americanii in paguba interesului nostru cumparand Blackhawk sau ‘ramanem” tot cu americanii cumprand AH 1 …

      • si ? nu coincide cu al nostru ? de fapt ia zii bre care e interesul nostru ?
        ce nu ar merge cu americanii, adica cea mai mare putere a lumii, nu vrei cu ei, nu te obliga nimeni…traverseaza granita la balgarija….sa dansezi in ritmuri balcanice…doar stii la ei DA inseamna NU si viceversa….)))

        ce fac americanii e mai mult decat deschiderea unor ”reprezentante” pentru firmele lor, ei sunt insasi garantul statului roman.

        si sigur iarasi fluturi vechiul slogan ”nu ne vindem” tara….am explicat mai sus, nimeni in ziua de astazi unde orice tara e interconectata economic si politic NU MAI EXISTA INDEPENDENTA totala, cum ”sublinia” raposatu’ tovaras, trebuie sa fim lucizi / realisti, astazi treuie faci niste compromisuri dar atentie ….cine are politician bun foloseste bunul simt si principiile, nu confundam coruptia endemica de la noi cu ce vor americanii !!!

        • Victor

          psemne ca nu rusesti sa intelgei… Noi putem merge cu americanii servindu-ne si intresul nostru sau sa uyi9tam d intrsul nostru si sa servom doar intersul american.

          Car st intersul american ? Sa castige bani! Sau ma rogt asta est unul dintyre inteereslee lor, dar nu cel mai marunt.
          Care ar fi unnul dintre intrsle noastr ? Sa ne dotam armata …. care armata ste azi cam .. cam cu echipmanete putine, invechite fizic si moral. Si in urmarirea acstui inters noi putem alge sa cumpraram elicopter de atac de la Bell sau sa cumpram elicoptre de transport de la Sikorsky si sa le inarmama.
          In amble variante noi vom satisface interese amricane – adica producatori ai lor vor castiga bani. Bine-ntels ca fiecare compani (amebele furnizori importanti ai Pntagonului) vor exercita toat6e prsiunile de care vor fi in stare, vor incerca sa convinga politiceeni americani, amabsadorul, vor p[lati prsa ca noi sa cumparam un anume elicopter. insa indifrnt de ce vom alegee intrsul amrican va fi servit.

          Insa cum ramane cu intresul NOSTRU?
          Care ar fi algra ca mai b una? AH 1 sau Blackawk? Daca luam 96 de Bell luam 96 de masini de lupta care ar putea anihilaq 700-800 MBT fiindca ptra sta sunt facute!
          Daca lumka Blackhawk ….. chiar daca le inarmam … sigur ca nu vor avea prformanta AH 1.. Ma rog le ar puta tramnspoorta in plus cca 900 de soldati. Insa am ceva dubii ca noi ne permitem sa avem un batalion aropurtat (SUA au cel putin o divizie ) si mia ales ca in conditiile noastre ar fi o optiun intligenta .
          Insa acest6e 96 de Blackhawk ar puteea sa duca decidednti ropmani la presupuneri periculoase care ar puta motiva decizii politice dezastruase.

          Deci …. noi „mergand cu americanii” avem 2 optiuni care satisfac in egala masura interesele SUA. Insa in ce ne priveste solutia „corecta” este Belll ….

          Pricepi? Nu este vorba de a nu merge cu americanii ….. ci intre 2 produse americane sa facem alegerea corecta …. si mai baga in cap : iondifrent ce alegem unii americani vor fi nemultumiti .

          Cat despre „nu ne vindem tara ” vezi ca „fesenismul” este ceva mai raspandit. TINA Thatcher a fost indepartata dee la guvern din cauza de Westland … In 1988 intraga Belgie a fost impotriva tentativei lui Carlo de Benedeti de a prelua Société générale de Belgique… si de curand Olanda doreşte să blocheze preluările ostile ale acţiunilor olandeze , face sa cada prluarea lui Unilver de HeinzKraft,(firma americana) iar Frnata zille asta dorste sa nationalizeze santierul naval de la Saint-Nazaire incurcand astfle planurile lui Fincantieri (Italia) ……

          Cat despr nu exista indepndenta toatala – explica asta si polonezilor …

          A da. Sa stii ca pana in 1998 Chase Manhatan Bank avea si un sediu la Bucuresti. Dupa s-a retras. Nu ma astept sa stii cine era Chase si9 cam ce semnal fu asta dar poatee mai tii minte cine era la putoare in Bucale…

  13. Lucrurile nu sunt deloc simple. Desi la pamant, armata Ro poate face fata in acest moment unei provocari din partea oricarui vecin, poate chiar si 2 impreh a dar nu are sub nici o forma capabilitatea de descurajare a unui conflict initiat de o superputere. Treaba cu „ne ajuta aliatii” e cel putin dubioasa, ne-au „ajutat” si in razboiul de independent, si in ambele razboaie mondiale. Mai exact in 77-78 si 16-18 trupele rusesti in tranzit aveau obiceiul sa jefuiasca tot in drum. In ww1 francezii ne-au ajutat saracii dar aveau si ei belelele lor pe cap si sa livrezi material suficient in capatul celalat al europei, cu inamicul la mijloc. In ww2 „aliatii” au rupt tara si ne-au tarat in razboiul lor „pentru a recastiga ce au dat ei la imparteala” iar livrarile de material de razboi au fost derizorii pentru anvergura conflictului. Iata-ne acum, cu o rusie prezentata (real sau nu) deosebit de amenintatoare, care incearca sa recupereze 25 de ani de decalaj in ceea ce priveste tehnologia militara si inzestrarea in general ( daca vrei sa recuperezi in 2-3-5 ani terenul pierdut de 3 decenii in cursa inarmarilor poti parea amenintator chiar daca nu ai avea nici o intentie belicoasa-iar aici nu spun ca putin cauta scandal sau nu ci doar cum vad eu situatia) , cu o europa occidentala care nu se descurca sa pastreze ordinea publica in propiile capitale, o polonie (pațita, ca si noi de altfel) si cu un aliat american care ne ajuta din gura ca si 43-47. De ce zic din gura ? – pentru ca un ajutor real pentru o țara rupta-n cu* n, in viziunea mea, ar fi vre-o cateva sute de tancuri (de-lea vechi de nu le mai folosesc ei si le tin la bronzat prin desert, cateva mii bune de stingere, stocate aici, sa fie disponibile la nevoie, vre-o 24-36-48 de f16 mlu, nu neaparat donate dar puse la dispozitie si operate de roaf, cantonate permanent aici cu boabele aferente, o leaca de rachete AT portabile, tot asa, stocate aici just in case. Stiu ca se lauda ca ne apara ei si poate o vor face nitel, dar cati americani suntdispusi sa sacrifice pentru noi- 10.000 , 20.000, 50.000, 100.000? In indochina la 50.000 au spus pas-vietnamul de sud sa se descurce. Si acolo dusmanuii era niste desculti analfabeti nu armata rusa. Cam in cat timp si dupa cati morti made in usa o sa zica electoratul american ” da-i in p.l.m. de romani, sa se descurce, si-asa nu stim unde sunt pe harta”. In plus, pe unxe o sa vina ajutorul,din mediterana prin din serbia care se stie cat de prietena le e americanilor, prin ungaria vecina si dintotdeauna prietena dintr-o europa cu orientari dubioase, prin ligheanul rusesc pe langa o turcie la fel de dubioasa? Am fi la fel de izolati ca in ww1 pt ca pe cer nimeni nu poate livra suficient pentru a ne sustine intr-un astfel de conflict. Armament suficient calitativ si cantitativ nu o sa putem cumpara/produce niciodata pentru a descuraja un inamic de talie mare asa ca daca tot sunt asa de buni prieteni si aliati cum se pretind de ce nu ne ajuta cu ceea ce avem nevoie – tehnica ? Oameni buni avem. Nu ar fi prima data, au livrat si livreaza cu titlu gratuit, sub forma de ajutor, tehnica militara de varf pe tot globul, noua de ce nu? Cam de-asta sunt eu circumspect cu privire la aliatii impotriva unui inamic puternic, indiferent care ar fi inamicul si care ar fi aliatii.

    • @Andrei B, NATO nu inseamna ”aliatii” din vremuri stravechi ai Romaniei
      si cei ”conjucturali”, nici vorba.

      NATO este alaturi e oricare membru al ei care e atacat fara nici o grija, si politiceni aia curvari o stiu si populatia din tarile partenere asiderea, aici nu este loc de nici un dubiu, in mentalul colectiv al lor exista aceasta capacitate de apartenenta la o umbrela comuna.

      Si unii cum sunt ”cu interesele” lor proprii stiu ca la un atac nu au altfel decat sa se alieze la comun, e ca o lege organica, de baza, plus ca la asa atac impotriva unui stat le iese castig in capital politic daca participa la un defence war al unei parti.

      SI DA armata romana face fata pana la primirea de intariri DAR cu ce costuri umane, tehnica e depasita rau si mai rau este cu capii armatei care sunt niste slugi la ….patron / la interese.

      • Sunt multe diferente iar NATO nu a avut (din fericire) conflict deschis cu nici o superputere. Cand cad boambele si mor copii tai cu zecile si sutele de mii lucrurile se vad altfel si s-ar putea sa iti aduci aminte ca de fapt pe insulita ta te doare la başca si cum spuneai si tu oamenii de azi nu sunt cei de acum 70 de ani , luati de pe camp cu „uncle sam wants you”. Cat despre dotarea armatei, exact asta spuneam si eu. La pamant. Iar un aliat real e ala care te ajuta sa depasesti neajunsul asta si ii dai tu banii cand si daca poti, imortant pentru el ar fi ca tu sa poti pune singur bocancu’-n prag. Daca plimba 7 tancuri si 10 taburi pe tren prin toata tara pe mine unu ma lasa rece iar ajutorul asta e vorba pentru urechi fudule. Anul trecut a donat 38 mld $ israelului pt achizitii tehnica de lupta din US. A donat nave de lupta si transportoare Filipinezilor. Incepand cu 2011 a dat ajutor militar de 6.5 mld egiptului si sunt convins ca lista de exemple este mult mai lunga. Poate par pomanagiu, si poate in timp am plati ajutorul primit dar de ajutor avem nevoie alataieri, nu can il vom putea plati. In viziunea mea asta inseamna ajutor si aliat credibil

      • Capii astia ai armatei despre care vorbesti nu sunt doar slugi.
        Sunt niste grasi corupti (majoritatea) care ar trebui spanzurati pentru ca fura de la statul pe care au jurat ca il vor apara.
        Pensiile speciale ale generalilor e doar varful iceberg-ului. Adevarata hotie este cea din timpul anilor de activitate in care au luat spagi pe contracte cu dedicatie si in care au furat de pe unde au putut, cat au putut.

  14. http://www.stiripesurse.ro/martin-schulz-il-infrunta-pe-donald-trump-germania-nu-vrea-sa-aloce-2prc-din-pib-pentru-aparare_1211812.html


    Într-un articol pentru reţeaua de publicaţii a grupului media Funke, şeful SPD Martin Schulz şi liderul grupului parlamentar al formaţiunii, Thomas Oppermann, au criticat deschis poziţia cancelarului Angela Merkel şi a ministrului apărării, Ursula von der Leyen. „Spunem un nu clar ‘ţintei de 2% a lui Trump şi a CDU/CSU”, au scris cei doi social-democraţi. După părerea lor, Uniunea Creştin Democrată şi aliatul acesteia, partidul conservator din Bavaria, greşesc cedând insistenţei preşedintelui Statelor Unite, Donald Trump, ca statele membre NATO să îşi majoreze contribuţia la bugetul comun pentru apărare. Pentru Germania, ar însemna aproape o dublare a cheltuielilor militare şi revenirea la poziţia „pe care nimeni nu poate să o dorească” de principală forţă armată din Europa, arată Schulz şi Oppermann.

    Ce-ar mai fi de comentat?!

  15. Pai normal ca nu se inarmeaza,cumparam noi pe banii nostri arme de la ei ca sa aparam fundul vestului sa si vada ei in continuare de afaceri cu rusii si de islamizare !

  16. Dupa scandalul cu banii pe care trebuie sa-i plateasca UK pentru iesirea din UE, nu cred ca vreo alta tara va indrazni sa iasa din „club”.

    Cea mai importanta miscare pe plan militar reprezinta inarmarea Ucrainei cu arme americane. Daca Rusia va fi tinuta departe de gurile Dunarii vom avea sanse pentru unirea cu Republica Moldova.

    Noi trebuie sa mergem cu americanii, mai ales ca vest-europenii au castigat tot ce aveau de castigat in Ro: au piata de desfacere, au hipermarketuri peste tot, Romania este complet dependenta economic de vestul Europei.

  17. Ahm, „desantul” americanilor ii preconizat de multa vreme de catre geopoliticeni, cam de pe cand si-au dat seama ca turcia are un propriu destin, oarecum, independent de frecusul est-vest. Venirea lui trump nu are nici o importanta, dar absolut niciuna. Toata mutarea asta a americanilor a venit de pe vremea lui obama pentru ca de atunci au realizat startegii din pentagon ca asa trebuie facut, trump este doar un bufon si, din fericire, nu are nici o influenta in aceasta materie. Faptul ca vest europenii se mai mangaie pe sub masa cu rusii… nu ar trebui sa ne mire, pentru ca este interesul lor si punct. Nemtii, francezii au datoria de a aduce prosperitate propriului popor nu romaniei sau poloniei, iar, romanii si polonezii au obligatii fata de propriul popor si de aceea acum ne iubim cu americanii, pentru ca, interesele noastre converg in materie de politica externa. In balcani, probabil, tot turcii or sa faca jocurile daca nu reusesc fostele iugoslave sa se impace (nu sa se reuneasca). Iar in ceea ce priveste UNIREA, o sa se intample doar daca usa crede ca noi ne putem descurca singuri si putem duce singuri povara, altfel… americanii nu sunt dornici sa plateasca pt unirea noastra de europeni nu cred ca are rost sa vorbim. Peste ue, nato, trebuie sa realizam ca fiecare tara are propriul interes in fata, aceste alianta sunt conjuncturale, ca toate aliantele istoriei, si ca nu trebuie sa ne cramponam intr-un proiect. Poate peste 20 de ani o sa putem pune umaru cu turcia si polonia la dizolvarea rusiei si o sa se opuna usa de frica sa nu puna china mana pe resursele siberiene, ce facem? Daca si atunci o sa ne tot rugam de unu si altu sa ne dea niste puscoacie si gloante…. nimic. Trebuie sa realizam ca si noi avem interesul sa ne dezvoltam economic si militar, acum alaturi de ue, maine alaturi de sua dar nu tot cu mana intinsa, si sa nu ii mai injuram pe altii care au alte interese pentru ca suntem aliati doar pentru ca interesele converg, ATAT! Inca mai avem interese comune cu ue, pentru inca vreo 5 ani, apoi… usa here we come 🙂

  18. Cred ca liniile de politica externa au fost spuse foarte clar si fara echivoc: si cu UE si cu SUA.
    Armata Ue: Cred ca alaturi de cehi suntem primii care au pus o brigada mecanizata sub comanda germana.
    Cand unchiu Sam isi face 2 fabrici de tehnica militara de varf la tine in tara, asta nu e pentru 2,3 ani. E pentru 50 de ani. Cineva a deschis ochii larg cuiva de la Washington. Nu creditez cu mai mult de 10% influenta politicului, avem insa norocul ca geografia ne-a bagat iar in carti. Sper de dragul copilului meu, ca pentru totdeauna.

  19. Cat timp pierdut pentru redactarea acelui articol !

    Nu era mai simplu sa spui direct, nea Bula, sa tuguiem buzele ca ai tu niste americani prin zona care deja si-au lasat nadragii in vine si s-au aplecat ?

    Ca doar despre asta e vorba in tot articolul. Li se rupe americanilor atat de tare de securitatea si interesele economice ale est-europenilor, cam cat de tare mi se rupe si mie ca undeva, pe nu stiu unde, cineva a calcat pe un gandac.

    Se numeste business ceea ce fac americanii, wake-up si ochelarii de cal jos !

    • Normal ca este business, americanii si vest-europenii au zona lor de influenta in fostele state comuniste europene. Nu este nimic neobisnuit. Rusii au pierdut razboiul rece si au platit pentru asta. Pacat insa ca Romania a devenit doar o piata de desfacere pentru marfurile vest-europene.

      • Asta cu piata de desfacere pentru occidentali denota un anumit curs al gandirii. Ce piata de desfacere e aia care…nu are bani sa cumpere? Ca tot aud cretinismul asta de vreo douazecisiceva de ani…

        • Va, esti superficial. Daca nu are bani, are terenuri agricole, resurse naturale sau hidrocentrale (se facea intro perioada pressing masiv pentru privatizarea hidroelectrica).
          Inca mai ai ce cumpara din Romania.

    • Probabil ca, daca nu ai fi fost obsedat sa-ti plasezi prostia cu „tuguiatul buzelor”, ai fi observat ca articolul tot despre interese economice vorbeste.
      Ca se manifesta in forme pe care tu nu le intelegi este alta discutie.

    • Americanii sunt aici pentru interesul lor, lol absolut corect. Partea esentiala este ca intetesele nostre coincid acum.

      – Americanii isi doresc aici un stat puternic pentru a stopa expansiunea rusa inainte sa devina o amenintare pentru ei (asa cum a fost URSS in razboiul rece ).
      – Noi ne dorim o Romanie puternica (militar si economic, una fara alta nu se poate) pentru a ne impune interesele locale (unirea cu Moldova) si economice.

      Departe de a li se rupe Americanilor de noi (altfel nu ar fi aici, ar fi Rusii sau Germanii, logic, nu?), insa nici numai la pomana nu trebuie sa ne asteptam, trebuie sa ne dorim si noi sa evolution ca stat.

      Avem o fereasta de oportunitate INCREDIBILA, in care ca urmare a intetesului SUA, DNA a facut curatenie in politica (nu o fi perfect, dar nu mai suntem ca pe vremea lui Bombo), iar acum suntem imbranciti de la spate sa devenim relevanti militar, sa devenim putere regionala.

    • Si ce ai vrea stimabile, in schimb? Sa tuguiem buzele si sa le pregatim pentru urs? Mi se rupe si mie de toti propagandistii astia care poarta toata ziua in gura expresia „mandri ca suntem romani” dar care nu fac nimic pentru materializarea ei.
      Uneori, cand esti mic, descult si plin de nevoi, poate nu e chiar asa de jignitor sa tugui buzele catre cineva care te poate ajuta. Germanii si japonezii erau in situatia asta dupa razboi, au acceptat sa tuguie buzele temporar catre americani si aliatii occidentali, si-au recladit tarile iar apoi si-au recastigat demnitatea. De cealalta parte, la crearea ei in 1949 China lui Mao era o tara uriasa dar desculta ce si-a calcat mandria si si-a tuguiat buzele catre Stalin pentru a primi un ajutor economic si militar vital din partea ursului. Dupa moartea lui Stalin, Mao a simtit ca tara a devenit destul de puternica incat sa le dea cu flit tuturor, inclusiv sovieticilor si americanilor. Demnitatea recastigata pe timpul lui Mao si schimbarea economica a lui Deng Xiaoping a dus China unde este astazi.
      Asa ca, mai incet cu pianul pe scari. Mai multe fapte si mai putina propaganda. Da, daca e nevoie, sa tuguiem si noi buzele catre americani cat ne recladim tara iar apoi, daca suntem inteligenti, o sa putem sta pe picioarele noastre.

  20. Fain articol ! Desi mi-ar place cooperarea cu nemtii la terestre vedem ce urmeaza , americanii clar au un potential enorm fata de restul tarilor

    • Nu am incredere in nemti. Uita-te cum au programat livrarile de artilerie autopropulsata catre Lituania, Croatia si altii. Cate un kil pe luna.

  21. Planul rusiei de ceva timp e evident destramarea UE folosindu-se de nationalismele locale, lipsa de informatii reale si nu in ultimul rand de incapacitatea UE de a comunica.

    Fara UE si controlul financiar-justitie eram vai mama noastra ca in 90, cu americani cu tot.

    Care e planul B? O uniune intre cele mai inepte tari din Europa, pline de coruptie care doar in ultimii ani au inceput sa se mai domoleasca. Tari care in mai toata istoria lor moderna au stiut sa se planga si sa arate cu degetul la „aia mari si rai”. Cum spune americanul „man the fuck up son” si lupta pentru interesele tale, nu-ti lua jucariile si pleca acasa.

    • Cu tot controlul financiar-justitie al UE, foarte putini bani au fost recuperati de la mafioti. Mai mult i-au plimbat pe unii pe la arest. Averile au ramas neatinse.

      • Asa este iar asta arata cat de mult avem nevoie de sustinere externa. Tin sa aduc aminte ca nu Rusia, Germania sau SUA au pus la putere presedinti de senat, ministrii si parlamentari DOVEDITI deja ca si corupti. Romanasul cu manuta lui a votat.

        Cu toate problemele noastre e suficient sa-ti aduci aminte in ce stare eram in anii 90 si sa te uiti in jur sa vezi in ce stare sunt cei „independenti” de UE din Europa. E usor sa cazi in pacatul trufiei si sa crezi ca tot progresul ti se datoreaza exclusiv tie iar tot raul vine din exterior. Dar hai sa nu fim copii.

        • „Romanasul cu manuta lui a votat.”

          Da, deoarece majoritatea romanilor este „spalata pe creier”, „patineaza” musca pe creier, nu invata din greseli, voteaza fara discernamant. Eu as interzice dreptul de vot celor care nu stiu nici macar ca Pamantul se invarte in jurul Soarelui sau nu stiu nici macar tabla inmultirii desi au terminat si un liceu.

          • Votul este doar un exercițiu de imagine,rezultatul lui nu este stabilit de cei care votează ci de cei care număra voturile.
            Din zvon public,actuala constituție este rezultatul unei fraude imense, dupa ce au obosit de stampilat voturi,membrii comisiilor din secțiile de votare,au trecut la falsificarea proceselor verbale…dupa doua zile de vot ei nu atinseseră pragul obligatoriu de prezenta…

            • Nu actuala constitutie este vinovata de dezastrul din anii 1990-2000 in care Romania a fost praduita, industriile distruse, irigatiile la fel iar romanii au plecat cu milioanele la munca in alte tari..

              • Berceamondialu

                Da cine e vinovat musoiule, nu vrei sa dezvolți subiectul asta ???

                • Cei care au preluat puterea dupa 1989. Ii cunosti si tu.

                  • Berceamondialu

                    Aahhaap da, asta știe si baba Veta care sparge semințe la poarta …. Nu poți sa dezvolți subiectul asta ????

                    • Si atunci de ce mai intrebi, daca deja stii? Presa a dezvoltat destul toate afacerile ilegale prin care tara a fost falimentata, distrusa, pusa la dispozitia strainilor.

                    • Berceamondialu

                      Musoiu, mulțumesc pt indicarea sursei !! Dar , eu tot mai cred ca ai si păreri proprii, de aceea insistam ….

                    • Ia toate guvernele din 1990 pana in 2000 si vei vedea cine sunt vinovati pentru dezastrul tarii. Evident ca toti presedintii si prim-ministrii de dupa 1989 ar trebui judecati si condamnati la ani grei de puscarie pentru complicitate la tradare de tara.

            • „Votul este doar un exercițiu de imagine,rezultatul lui nu este stabilit de cei care votează ci de cei care număra voturile.”

              Acela e un citat din Stalin. Nu cred ca e omul dupa care vrem sa intelegm democratia.

    • Germania a indreptat UE spre spațiul Eurasiatic si nu spre Atlantism. Practic este la brat cu Rusia.
      Din aceasta cauza Marea Britanie a încercat sa se protejeze retragandu- se din UE.
      Dughin in cartea sa Geopolitică, prezinta schemele principale de acțiune, si toate sunt respectate pana acum.
      PS. Menționez carte lui Dughin doar ca o sursa de informare in lb.romana,si nu ca un obiect de propaganda.

      • Nu este nici o problema sa dezvolti relatiile economice cu spatiul asiatic.

        In campania electorala brexit au fost o multime de intoxicari ce s-au dovedit a fi minciuni ordinare, ca infuzia de capital in NHS (sistemul de sanatate) de 350mil; erau afise pe toate drumurile si autobuzele cu „beneficiile” Brexitului. Daca a avut vreun rol Rusia in alegerile din Anglia a fost prin fake news si propaganda nationalista. Divide et Impera.

        Trebuie sa recunosc ca strategia si metodele rusiei sunt extrem de eficiente. Reuseste putin si ai lui nu doar sa-si tina propiul popor sub bocanc dar cu adulatii, in ciuda asasinatelor, dictaturii ascunse prin democratie; dar reuseste si sa intoarca aliatii unul impotriva celuilalt. Daca ar fi folosit inteligenta asta pentru dezvoltarea tarii in loc de jocuri sovietice ma intreb unde era Rusia astazi ca tara moderna. Pacat de ei.

  22. 1. Economic, SUA nu are cum sa inlocuiasca UE. E mult prea departe pentru asta. Lucrul asta e un fapt care nu va putea fischimbat decat daca incep americanii sa arunce cu sute de miliarde in fiecare an spre noi, si asta nu se va intampla. Bottom line: baza dezvoltarii economice a Romaniei sta in UE.
    2. In ziua de azi, Intermarium ar fi un fel de struto-camila, inghesuita intre Rusia si UE (cum era Polonia acum cateva secole, lucru ce a dus la disparitia ei ca stat), dar mult mai saraca ca ambele. SUA ne-ar sustine militar, dar eu cel putin imi doresc ca tara asta sa fie ceva mai mult decat o colonie militara, cum am fost acum trei decenii.
    3. Un astfel de proiect nu e fezabil din punct de vedere politic – in sensul ca nu se vor gasi suficiente tari membre ca sa atinga alianta asta masa critica. Tarile nordice nu au absolut nici un interes in a parasi UE si a se alia cu niste tari est europene sarace, iar in Europa Centrala sunt destui care fie ii sufla cu placere in p***a lui Putin de cate ori au ocazia, fie iarasi prefera avantajele economice ale UE. Practic, Intermarium ar fi format din Tarile Baltice, Polonia si Romania (poate si Ucraina) – mult prea putin.

    Parerea mea e ca UE e viitorul, asa imperfect cum e, dar asta e cea mai buna optiune – din punct de vedere economic si politic. Da, nemtii joaca la doua capete ca au interese, iar pe restul ii cam doare undeva, dar pana la urma noi am fi fost mult mai saraci fara intrarea in UE. Pate sunt partinitor fiind un pro-european convins, dar nu cred ca ruperea UE e o solutie doar pentru ca Merkel e cine e.
    Evident, orice firma americana care vrea sa faca ceva aici e mai mult decat bine venita, dar asta nu inseamna ca renuntam la UE.

    • SUA are grijile ei, nu-i trebuie si grijile europenilor. Trebuie sa construiasca zidul de la granita cu Mexicul , trebuie sa reduca somajul, trebuie sa puna frana ambitiilor chineze, trebuie sa intareasca colaborarea cu tarile latino-americane.

      Nimeni nu va parasi UE stiind ca are de platit nu stiu cate zeci de miliarde de euro, vezi scandalul dintre englezi si Bruxelles. UE va ramane tot asa, dupa englezi nu va mai pleca nimeni.

      • Berceamondialu

        Dai impresia ca știi ff bine agenda Administrației de la washington,dar cind vine vorba de ceva mult mai aproape de tine, devii evaziv⁉️⁉️⁉️

        • Asa si trebuie, din moment ce miscarile in scena politica romaneasca sunt haotice si nimeni nu are un plan pentru urmatorii 50 de ani. Nu putem fi siguri de nimic.

  23. Off topic: pana una alta un general de la anti tero iesit la penzie ne spune ce ne asteapta de fapt :http://m.hotnews.ro/stire/21940631

    • Aiurea. De unde jumatate de milion de imigranti, tocmai in Romania? Pai daca extrapolam in functie de cotele actuale, Germania isi dubleaza populatia. Exagereaza individul.
      Ca o paranteza, eu sunt pentru acceptarea a catorva zeci de mii de imigranti, cu conditiile ca acestia sa fie bine triati inainte si sa fie ingineri, chimisti, medici etc.

    • 500.000 imigranti musulmani in Romania ?
      Domnul general confunda pensia lui grasa cu nivelul de trai al majoritatii romanilor. Pe romaneste ,bate campii chiar daca a obtinut pensia „din pur patriotism”. 🙂
      Invazia asta vehiculata va devenii realitate exclusiv cind vom egala nivelul de trai a RFG.
      Nici o sansa in urmatoarele decenii. Ca degeaba unii cu grade au ajuns si chiar depasit bunastarea occidentala.
      90 % din poporul ramas in tara e departe de bunastarea numita salariu , infrastructura , apa si baie in casa . Adica normalitatea occidentala.

      • @stefan

        Se vede ca habar n ai ce vorbesti…sunte deja peste 10.000 care colcaie prin zona Bihorului si a Aradului..de ce`?

        pt ca acordul de readmisie cu Serbia nu functioneaza! Ca sa fie readmisi,politia de frontiera romaneasca tre sa intocmeasca un proces verbal cu colegii sarbi unde sa se fi constatat trecerea frauduloasa a frontierei de persoanele care trebuiesc supuse procesului de readmisie. Nici 10% din cei care se strecoara peste frontiera sarbeasca nu sunt returnati!!!! Pt ca nu exista dovezi!Simplu! Partea sarba iti spune ca in lipsa procesului verbal constatator,refugiatii ar fi putut veni inot prin marea neagra.deci,la revedere si multa moe! E o problema pasata partii romane,cu largul concurs al Serbiei…si nu numai :)…..Se prea poate sa nu se ajunga la 500.000..sunt de ajuns insa cateva zeci de mii ca sa te trezesti cu gard din partea ungariei si cu scene ca in 2015! restul mizeriei geopolitice vine de la sine…

        PS.Romania a depasit deja nivelul de trai al RFG din anii 80! In 4-5 ani,cu o crestere a PIB ului constanta,vei constata ca multi nu vor mai dori sa plece iar rugaciunile publice ostentative vor devenii si la noi parte a cotidianului…

        Sunt insa convins ca asta nu te ar deranja absolut deloc 🙂

        • Viseaza cu ochii deschisi la cresteri de PIB marete.
          Dar spune asta si la cei vreo 4 milioane de romani cate au plecat si pleaca din tara cu toata „duduiala” asta de carton.
          Unde locuiesc eu ,eram in toata tara 8.500 romani in 1990. Acum sintem peste 1,2 milioane .( date oficiale a institutului de statistica autohton).
          O fi ca sintem noi din un alt film si nu vedem bunastarea mioritica.
          PS. In tara asta sint 6 milioane straini la o populatie totala de vreo 61 milioane.
          Deci pina ajungeti voi sa aveti 9-10 % imigranti , va mai curge multa apa pe Dimbovita -Dunare.
          Ce stiti voi de imigrare , musulmani cind statistic problema e irilevanta pentru Romania ?

        • Berceamondialu

          Ai date sigure referitor la Nr asta de ….10.000 ??!! Referitor la nivelului de trai din RFG din anii ’80 M-ai pierdut pe drum ….

          • @ bercea
            Sunt estimari frontex corelate cu numarul de imigranti returnati de unguri! Vreo 300 si ceva de la inceputul anului fata de cateva zeci in 2016!
            Nivelul de viata se raporteaza la cate beri/ paini/ conserve/ masini etc.cumperi cu salariul mediu. In 1980 salariul mediu era de aprox 800 euro in Rfg ( marci calc.la val reala in euro de astazi)
            http://m.was-war-wann.de/historische_werte/monatslohn.html

            Deci retine, nivel de trai nu de civilizatie!
            Stiu ca te am pierdut pe drum pt ca o mare majoritate a populatiei oricarei tari uita relativ repede perioade mai grele din trecut.in romania populatia este cu atat mai mult analfabeta economic si nu mai tine minte ca acum 14ani castiga un mediu net de 500 lei la un pret al sticlei de ulei de 7 lei- aproape dublu fata de cat costa astazi.de concedii pe alte mleaguri nici nu mai vb….

        • Acordul cu Serbia functioneaza ,ei sunt amprentati acolo si au acte intocmite la ei ,nu se poate sa nu functioneze ,sunt patrule mixte sarbi si romani! Problema este alta ca ei pasesc pe teritoriul mUE si pot sa ceara azil tocmai ptr ca.de la noi le este mai usor sa plece neavand garduri cu.ungaria si granita mai putin pazita ,au inceput din toate centrele din tara sa mearga catre granita de vest pe modelul Calais .

          • @ ronin
            cei care s prinsi sunt dusi la pt. de politie Kladovo, Vrsac sau la Crnja Srbska de la Severin sau de la Jimbolia sau Timisoara.sunt prea putini insa pt ca verii lor ciuhabi din zona resitei s au specializat in programu de patrulare a pol frontiera si ii trec fara probleme! Fac taximetrie in draci ciuhabii!

  24. @marcian

    Si cine i triaza? Tu si cu comitetu neo marxist al USR? Pä tunisianu de a absolvit Politehnica si finanta ntr o bucurie ISis il selectati?….

    • Linistete-te ca nu vor intra 500 000 de migranti in Ro, mai degraba pleaca inca pe atatia romani la munca in strainatate.

      • Just domnule Musoiu.
        In alta ordine de idei , am un plan B imbatibil.
        Referendum sa ne lipim de USA. Adica adoptal dolarul , toate legile americane si bugetul sa fie facut cu aprobarea congresului USA.
        Evident ca dusmanii unui astfel de plan sint romani puri. Politicieni si pensionati speciali ca li se taie bunastarea abuziva acumulata in un astfel de scenariu. 🙂

        • Dusmanii unui astfel de referendum vor fi conducatorii Romaniei, ministrii, securisti, „oameni de afaceri” spioni, clanuri mafiote care isi vor pierde puterea si salariile si poate si averile. Pot sa faci analogia cu unirea R. Moldova cu Romania, evident politicienii moldoveni nu vor sa piarda puterea, accesul la banii tarii lor, de aceea nu vor unirea cu Romania.

          • Din nou just.

          • Berceamondialu

            Cunoști vreun precedent in toată lumea asta?? Cunoști vreo alta țara care sa fi procedat la fel?? Lasă politicienii din R. Moldova– aia au votat unirea in 1918 cu niște condiții, cel puțin e o tradiție acolo … Dar, de ce nu vor poporenii Marea Unire??

            • „Dar, de ce nu vor poporenii Marea Unire??”

              Care poporeni? Cei care se uita toata ziua la mass-media de limba rusa? Cei care de vreo 70 de ani au fost invatati si le-a intrat in cap ca sunt „moldoveni” si ca Romania este o tara fascisto-mosiereasca? Ei s-au obisnuit cu mica lor republica mafiota, unii chiar au devenit „patrioti moldoveni” care lupta pentru statalitatea si independenta tarii lor.

    • Eu nu selectez pe nimeni, pentru ca nu lucrez in domeniu. Mai usor cu bascalia.
      Ii triaza niste oameni care se pricep la asta, intr-un mod mai mult sau mai putin similar cum sunt triati si cei care aplica pentru vize. Nu stiu cum ar functiona in detaliu procesul pentru ca nu e treaba mea sa stiu.
      Nebuni sunt peste tot (desi e adevarat ca in Orientul Mijlociu densitatea e mai), dar asta nu inseamna ca nu trebuie sa luam in calcul proportiile. Daca Germania, cu un milion de imigranti primiti ad-hoc intr-un mod haotic nu a ajuns zona de razboi, atunci cred ca nici Romania, cu cateva zeci de mii, intr-un mod controlat, cu pretentii cu privire la candidatii de azil, nu o sa devina califat peste noapte. Ca sa nu mai vorbesc de faptul ca putem lua si din alte locuri (Ucraina, de exemplu, are proprii refugiati – si cred ca niste ingineri de pe la Malyshev, Morozov, Antonov, Motor Sich, Ivchenko-Progress, Yuzhmash sau Energoatom ar fi de folos) nu doar din tari arabe.
      Avem nevoie de creiere, ca ale noastre ori au plecat ori au fost atrofiate de educatia din ultimii 20 de ani. Pe langa recuperarea diasporei si reformarea si finantarea educatiei, importul de creiere reprezinta o solutie buna pentru dezvoltarea Romaniei.

      • @Marcian

        Cine i selecteaza?NIMENI! habar n ai ce spui!la frontiera cu Serbia este HAOS!presa si politicul o stie bine si minte ca ar avea loc un „proces de readmisie „`care in fapt nu are loc..(cu mici exceptii)
        In Germania violurile,crimele si zonele NO GO nu mai sunt demult o noutate!Au parte de „einzelfälle„ zilnic…politicul german e intr o stare de „blauäugigkeit„permanenta..de la aburi de alcool emanati de Junckers si nu numai…

        inginerii si doctorii din Ucraina:sa fie bineveniti!
        ,refugiatii de confesiune sunita sa si caute refugiu la fratii sauditi! de povestile lor despre cat de crud este Assad si cat de necredinciosi sunt alawitii si siiti nu mai vreu sa aud!

        • Maica-mea e de la frontiera cu Serbia, si iti garatez eu ca nu e nici un haos. Ii alearga cu lanternele pe camp si aproape tot timpul ii prind.
          In Germania nu cred ca medicii si inginerii sunt campioni la violuri.
          Un proces de lunga durata, cu controale serioase, cu „standarde de calitate”, cu un volum tolerabil de imigranti (cateva mii pe an) e perfect acceptabil si benefic. Parerea mea.

          • Berceamondialu

            Lasă Marcian ca si Mihu o fi taximetrist prin zona, are si el informațiile lui…

            • @ bercea
              Te ai prins! Nici nu stii cate ciori petrec de la pt.frontiera Kladovo pana la Portului 2.i i asteptam la autogara Kladovo si i ducem pe toti la adresa mai sus mentionata! Totul in regim de taxi! 🙂

      • Terminati cu INEPTIILE despre refugiatii doctori si ingineri (de oriunde) care abea asteapta sa fie acceptati de Romania.

        Refugiatii care vin in Romania sunt cei REDISTRIBUITI. Adica triati in Germania si daca o comisie stabileste ca nu se pot integra in societatea Germana (prezinta pericol de radicalizare, sunt analfabeti, etc) sunt trimisi in est, ca aici e un felt de ghetto non Schengen. Doctorii si inginerii se pot integra.

        Prima optiune a refugiatilor de ORIUNDE este evident Germany sau France. Si a noastra cand emigram la fel, nu? Deci trierea va fi facuta pe acolo iar la noi vor ajunge ce nu corespunde.

        Solutia e sa spui NU redistributiei su daca chiar vrei imigranti Arabi sa faci un acord cu Turcia sau Grecia si alegi „cazurile sociale” direct de acolo.

        • @Zoro

          Nu exista refugiati triati in Germania si trimisi in Romania!E o fabulatie! Nu exista nicio baza legala pentru asa ceva!redistribuirea ar trebui sa fie facuta din Grecia si italia cu respectarea cotelor angaje de fiecare tara n parte!Lucrul acesta nu este posibil dintr un motiv simplu! Nu exista refugiati care sa accepte relocarea,iar aceasta nu poate fi impusa pt ca-drepturile omului-

          Ex:ca refugiat afgan in Germania,se poate anula decizia de expulzare daca motivezi ca esti simpatizant al miscarii talibane si risti sa fi supus torturii sau relelor tratamente de catre autoritatile afgane! La fel,daca esti sunit irakian poti puri si simplu sa motivezi ca poti fi supus discriminarii decatre autoritatile siite ale Irakului.Sunt multi care declara ca sunt simpatizanti ai statului islamic.

          In cea ce priveste Romania,sunt o puzderie de condamnati aflati in inchisorile germane care au mandate de expulzare anulate datorita relelor tratamente din inchisorile romanesti!

          Deci,va rog,informati va inainte de a face niste afirmatii complet lipsite de sens si de fond gen:„sunt alergati cu lanternele prin papusoi-asa mi a zis muma-sau germania trimite emigranti in est-….sunt prostii pur si simplu!

          • Redistributia isi propune sa distribuie in mod egal presiunea imigrantilor catre toate tarile UE. Tarile cu prea multi imigranti sunt tarile de intrare (Grecia, Italia) dar si tarile „magnet” ca Germania.
            E adevarat ca Germania nu a fost scoasa in fata cand s-a vorbit de redistributie (ar sari toti in sus cu „voi i-ati chemat”) insa ei trag sforile si vor fi principalii beneficiari, nu Grecia saraca si nici Italia.

            • @ zoro
              principalii beneficiari de ce?
              Cine scoate Germania n fata?
              Ce sfori trage Germania din pt de vedere al politicii imigrationiste?in beneficiul/interesul/avantajul cui?

              • Germanii vor fi principalii beneficiari ai redistributiei.
                Nu ies in fata cand e vorba de promovarea redistributiei. Se vorbeste doar de Grecia, dupa ce se porneste sistemul vor veni imigranti si din Germania.
                Ce sfori trage Germania? Tu nu ai TV acasa? Ai piedut amenintarile cu taierea fondurilor structurale pt tarile care nu accepta cote obligatorii?
                http://www.finantare.ro/statele-ue-care-nu-accepta-refugiati-ar-putea-pierde-fonduri-comunitare.html

                Ai uitat de http://m.ziare.com/invazie-imigranti/merkel-e-drastica-tarile-care-refuza-cotele-de-imigranti-sa-plateasca-iata-cat-ne-va-costa-un-refugiat-respins-1383702

                Cum adica ce sfori trage Germania si in interesul cui. In interesul cui crezi tu?

                • @ zoro
                  Pai in orice caz nu in ibteresu ei! Politicile Germaniei in domeniul imigratiei nu servesc nimanui in Europa, nici macar Germaniei!Toate anenintarile proferate nu fac alteceva decat sa i subrezeasca autoritatea si pozitia de tara europeana! Una din ce in ce mai putin iubita de vecini..

                  • La prima vedere poate nu. Poate nici la a 2a. The asigur insa ca nu au ajuns unde sunt (putere economica 1 in Europa) pecand de unde au plecat (dupa ww2) decat urmarindu-si Iintereselele si profitand de oportunitati si sanse. Ca nu intelegi tu sau eu ce au urmarit, asta e alta treaba. Tu avem chiar toate dateless problemei sa spune clar ce plan a avut, ce a castigat sau ce si-au dorit sa piarda altii. Sau cine si cum le-a dejucat un plan de care nu avem habar.

                    Insa avand in vedere ca sunt economic Nr.1 in Europa the rog eu frumos, nu-i considera tampiti sa ia actiuni din care nu au ce castiga. Chiar daca acum nu intelegi Inca care a fost afacerea.

                    Romania are cel putin sanse egale cu ce a avut Germania dupa ww2, sa ajunga putere regionala. Sa se dezvolte, sa creasca. Ne-au bagat Americanii pe gat DNA sa curate clasa politica, acum ne baga pe gat armament. Noi tot cu muieti-s posmagii suntem. Ca costa bani, ca e riscant sa te certi cu Rusii.
                    Germanii (RFG) n-au avut greturile asteapta dupa ww2, ca sunt ocupati si ca nu are rost sa riste o cearta cu Rusii pt unirea cu RDG.

  25. Din pacate pt unii trenul s-a urnit si prinde viteza.

  26. Istoric vorbind,germanii si rusii sunt popoare cuceritoare,puse pe cucerit vecini si nu numai.
    Sa nu uitam ca tovarasul lor Lenin si-a facut scoala si a venit din Germania (a invatat chestii comuniste si revolutionare de la profesorii Scolii socialist-progresiste din Frankfurt) pentru a infaptui o revolutie,punandu-i pe rusi cu botul pe labe pentru un timp.Razbunarea rusilor a venit dupa aceea.

    Dupa WWII rusii prin ocuparea unei bucati din Germania au implantat in clasa conducatoare est-germana raul comunist si au modelat serviciile dupa dorinta lor.
    Dupa caderea „Cortinei de fier” si unificare,Germania de vest a primit la pieptul sau cea mai mare „armata” comunista de spionaj economic si militar,cea mai mare „armata” de activisti de partid,cea mai mare „armata” de agenti sovietici-rusi.
    Unde este „armata” asta modelata de sovietici-rusi?Se vede azi unde este,in politica germana de pupat in fund cu rusii si de uneltit impotriva Vestului si tarilor estice-fost comuniste.Legaturile de „prietenie” nu s-au rupt,fostii activisti si spioni comunisti isi fac de cap in administratia germana,indiferent de coloratura politica.

    Rusii nu vor renunta vreodata sa torpileze Vestul din interior,asta este politica lor de Stat,nu de la venirea lui phutin cel porcar.

    Singura alternativa la rusi este SUA.
    Nu degeaba cartitele si cozile de topor din Vest,majoritatea liderilor o fac din prostie si din necunosterea istoriei zonei,ameninta SUA cu razboi economic si formarea unei „armate europene” (dar controlata de agentii Rusiei).

    Stim prea bine ca nu putem avea increderea in dorinta de inarmare a vestului Europei.Ei vor afaceri cu Rusia,noi cu cumpararea de prostii europene si frica de rusi zi de zi.
    In caz de nevoie ne vor livra tarile din Vest armament si piese de schimb urgent?Sau vor cere aprobare Rusiei,pentur a nu deranja afacerile oneroase cu ei.

    Razboiul economic vestul Europei-SUA este deja pornit,nu uitati de numeroasele scandaluri in care sunt implicate industria auto germana si bancile germane.(de genul implicarea VW in Brazilia si scandalurile cu emisiile CO2)
    Scandalurile nu au pornit asa din senin,ele au fost tinute la dospit pentru vremuri mai prielnice.

    Forta Germaniei actuale sta in exporturi,ca si China (o alta „putere” lasata sa-si faca de cap).Soft-power cu valente socialist-progresiste nu face bine Europei germanizate.
    Daca incep „forarile” mai in profunzime in economia germana,vor aparea multe surprize neplacute pentru germani.

    • Ghita Bizonu'

      Din cat5e stiu s pare ca Dupa caderea „Cortinei de fier” si unificare, Germania de vest NU(cvmpletare mea NU) a primit la pieptul sau cea mai mare „armata” comunista de spionaj economic si militar,
      BND tare ar fi dorit sa puna mana pe listee ca apoi sa le „multumeasca” spionilor .; Insa lista era de negasit … iar ala care raspundea de ziselel liste disparuse. Ala care raspundea de ziselel liste a fost vazut ultima oara la aeroport – se imbarca intr-o cursa catre NY . In mod ciudat sau „normal” omu NU a debarcat la NY. BND nu a „inteles” si MAE RFG a intrebat pe americani. Raspunsul , in traducere libera , ar fi fost „ba obraznicaturilor de unde curajul asta sa ne cereti lista retelei noastre?”

      Ala care raspundea de ziselel liste a fost autorul celei mai nerusinate „privatizari”!!!
      „Alo nenea Muricanu nu doresti o retea de spionaj completa? Ieftin ca e promotie!”

  27. In loc sa ne ocupam de numarul de muslimani pe care sa-i primim, mai bine ne ocupam de educatia astora ai nostri care nu stiu sa stranga o piulita, dar se pricep sa „posteze”, ne-am ocupa de romanii din Ucraina, Serbia, Bulgaria, care uita limba
    ( nu mai spun de ce), am incerca sa-i apropiem si pe cei din Transnistria. Am vazut o emisiune de spalare a creierelui pe Digi cu cei care primesc cetatenia. Mi s-a facut greata.

  28. Felicitari pt efortul de a scrie articolul, dar cred ca multe idei sunt expirate… ca de ex Intermarium si existenta lui, cred ca tinde spre zero. uite aici ce crede un expert in geopolitica

    http://www.rgnpress.ro/rgn_17/categorii/analize-interviuri/25244-2017-07-13-08-04-49.html

  29. Musoiu, de vina pt situatia economico-sociala a Romaniei dupa 89 nu e de vina doar coruptia, ci si mostenirea comunista care atarna asupra tarii. Firme de stat sustinute din banii contribusbililor, produse ndcompetitive, economie nesustenanila si dirijata, firme capuse, neproductivitate, mentalitate invechita si stalinista, furt si minciuna, jaf al banului public, mai vreti???!!

    • @ Sorin & others… Numai focul este purificator… Lipsa punctului 8 de la Timisoara din momentul T0 al revolutiei duce spre astfel de solutie. Din urma vine si mai raul: copiii si nepotii securitsilor si comunistoizilor… Aia care au beneficiat de bani sa se blindeze cu tot felul de diplome, hau-hau, violenta/tupeu verbal si nesimtire cat cuprinde… Se vor comporta mai rau ca stapanii de sclavi…restul vor fi nevoiti sa inghita cacaturile lor pentru generatii.

      Oricum ceea ce spun eu este prea radical pentru a fi digerat de majoritatea oamenilor asa ca se va vedea cum se alege graul de neghina, o data cu invazia rusilor. Problema nu e daca va fi, ci de cand. O mai repet …2018 dupa Campionatul Mondial de fotbal, rusii se vor urni.

    • Adauga la astea si lenea salariatilor (atat la stat cat si la privat). Se vaietau ca luau 800 lei salariul minim… dar majoritatea nu meritau nici atat pe ceea ce prestau.

      Ce am scris se aplica mai putin la multinationale unde pe salariul minim munceai ca un animal. Acolo este sclavie pura. (multinationalele din orase mici gen IAC-Bals).

      • Pt Romania acum strategia lui Iohanis este f buna, zic strategii, tre sa stam in 2 luntrii, si cu Ue si cu Sua.
        Dar vine vremea, si de asta le e frica, cand zic ca trebuie sa alegem, n-o sa mai mearga jocul nostru ambivalent si cu tanda si cu manda

  30. In cazul ue- sua tot de o luntre vb..cel putin deocamdata..nici franta si nici germania nu si permit inca sa navigheze singurele p balta..singura care si permite luxul e uk care a fost oricum tot timpul pe ” luntrea” ei….
    Eu n as compara asadar situatia noastra cu ograda moldovenilor!

  31. Pana nu vor disparea COZILE DE TOPOR RUSESTI din politica romaneasca nu vom face nimic vezi tariceanu and co .
    Alegerile urmatoare vor fi inceputul s au sfarsitul Romaniei .
    Cand s a auzit ca vom cumpara patriot s au marit pensiile militarilor stimuland dezertarea legala, deci slabind armata.
    Avem nevoie de alesi patrioti si este tare greu sa i gasim printre atatea lichele.

    • „Alegerile urmatoare vor fi inceputul sau sfarsitul Romaniei .”

      Sfarsitul Romaniei va fi la sfarsitul lumii, apocalipsa. Pana atunci va mai curge apa pe Dambovita si vor mai veni mafioti votati la putere. Solutia este ca mafiotilor sa le fie confiscate averile, integral.

  32. Eu incep sa-mi doresc din ce in ce mai mult aparitia UNIUNII EST-EUROPENE
    sau mai bine zis Uniunea TRACILOR din Europa.

    Aceasta asa zisa uniune sa ofie girata de SUA si sa includa Romania-Polonia-Bulgaria-Serbia-Grecia-Poate si Ucraina

    pe unguri ii trimit la masa in praznic.

    si apoi as scoate de pe piata Est-Europeana toate Brand-urile alimentare din occident, care joaca la 2 capete si vand produse de calitate inferioara la noi…

  33. Din pacate cred ca siguranta Romaniei trebuie sa vina din interior si nu de la o incerta alianta cu o super-putere, exemplul Finlandei poate este util.

    „..relatarea atasatului militar roman la Helsinki, Radu Dinulescu, in legatura cu unele idei exprimate de Mannerheim, cu ocazia intrevederii din in 1942 care denota un remarcabil simt politic:”imi face impresia ca multi oameni mizeaza prea mult pe interesul pe care l-ar putea avea America de a aranja conflictele de frontiera dintre Uniunea Sovietica sitarile limitrofe ei. Dumneata crezi ca americanii lupta pentru asemenea probleme atat de secundare pentru ei? America urmareste obiective mondiale cu interese raspandite pe tot globul si nu o intereseaza prea mult daca Uniunea Sovietica va avea frontierele ei de Apus cu 200 km mai spre Vest sau mai spre Est. Daca pentru Finlanda si Romania acesti 200 km au o importanta vitala, pentru americani acesta este un detaliu”.

    https://www.historia.ro/sectiune/general/articol/maresalul-mannerheim-despre-ostasul-roman-numai-cuvinte-de-lauda
    http://www.edituramilitara.ro/memorialistica/33-memorii-maresalul-finlandei-carl-gustav-emil-mannerheim.html

    • Multumesc pentru link-uri. Nu stiam cà maresalul Mannerheim a comandat si trupe românesti.
      Cât despre citatul despre „detaliul” american, este binenteles valabil si astàzi.

  34. Marius, strategia Moldovei de a suge de la foua vaci este f diferita de a Romaniei, pt ca e divergenta. Interesele Ru-Ue/Sua nu converg deloc. Interesele Sua-Ue converg acum pentru Romania, deci e strategia cadtigatoare pt tara.
    Nu e buna comparatia ta, scuze sa-ti spun.
    Problema va putea aparea tocmai aici, asta ziceam cand interesele americii nu vor mai converge cu interesele nemtilor. Atunci vom avea decizie grea de luat. Cred ca avolo se tinde. Ruropa vrea sa fie de capu ei mai mult, fara americani care sa fie implicati ca pana acum in jocurile Europei

    • eu am zis doar sa fim atenti, ca in genele noastre si ale basarabenilor curge acelasi sange si suntem predispusi la tergiversari cu deceniile. La asta m-am referit. La ei e clar alta situatie, cu alte solutii, dar strategia seamana, ca si principiu 🙂
      Nu sunt asa de sigur ca interesele SUA-UE converg pentru Romania… s-a vazut si in cazul Ucrainei decalajul intre cele doua viziuni.

  35. http://www.stiripesurse.ro/rogozin-continua-seria-atacurilor-romanii-sunt-un-popor-las_1211972.html


    „Desigur că noi vom riposta, însă pentru noi este important să înţelegem cum să o facem corect şi să înţelegem în general ce se întâmplă acolo. Analiza mea spune că România şi forţele sale proromâne moldoveneşti (face referire la guvernarea de la Chişinău), aş spune chiar profasciste au îndrăznit pentru că au văzut acest „trend”, rusofobie, sancţiuni antiruse, acest idiotism care se întâmplă în viaţă politică americană, fapt ce nu s-a întâmplat anterior, fiindcă sunt un popor destul de laş”, a declarat Dmitrii Rogozin duminică pentru Rossia24.

    Acum, la 100 de ani de la Mărăşeşti, el ne face pe noi laşi…

  36. Parerea mea e ca romanii nu sunt lasi, ci doar le place pacea si evita conflictele. Nu vrem razboi cu vecinii, ci sa avem buna intelegere
    Rusia in schimb este o putere imperiala, ceea ce spune tot. Are inca strategia pastrarii unui cordon suficient de lat intre teritoriul ei si potentialul inamic, nu intereseaza ca creaza suferinta aau durere, ci doar pastrarea sigurantei nationale. Mentalitatea rusa a fost influentata pe vecie de cei 400 de ani dd robie mongola….

  37. Un articol foarte interesant.

    Cateva idei si complectari:
    Venirea companiilor miltare este logica avand in vedere situatia economico-militara a Romaniei. Georgrafic suntem importanti in aceasta zona asa ca trebuie sa ne intarim militar.
    Din ce se aude o delagatie a companiilor civile din US va venii in toamna sa analizeze/negocieze.

    Sa nu uitam cum a reusit Germania sa devina atat de puternica daca acele conditii nu mai sunt…

    Polona, Romania si Ucraina pot fi un dop in fata Rusiei (extinderea cu alte state o idee care o sustin).

  38. Marturisesc ca articolul mi-a placut atit de mult, incit l-am citit de 3 ori.
    Nu simt nevoia sa fac nici un comentariu, ci doar sa multumesc autorului, pentru acest cadou oferit.
    Personal va astept sa recidivati …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *