Forţele armate ale Estoniei au comandat primele simulatoare laser pentru artilerie şi antrenament de luptă în 2008. Saab a primit acum o comandă suplimentară, pentru simulatoare. Sistemele vor fi folosite de o brigadă mecanizată, în cadrul regimentelor şi la şcoala de infanterie.
„Sunt mândru ca forţele armate ale Estoniei au ales din nou Saab ca partener al lor. Ele folosesc deja sistemele noastre de antrenament de ceva vreme, şi pot vedea foarte bine beneficiile unui antrenament realist. Această comandă ne consolidează poziţia ca unul dintre cei mai mari furnizori de soluţii pentru antrenamentul de luptă din lume”, spune Åsa Thegström, şeful unităţii de business Antrenament şi Simulare din carul zonei de business Dynamics a Saab.
Contractul include sisteme BT46 pentu CV9035, Carl-Gustaf, precum şi câteva simulatoare pentru infanterie, până la nivel de companie. Pentru controlul şi monitorizarea exerciţiilor, se foloseşte noul Manpack 300 al Saab. În plus, este inclus si un contract de suport pe termen de cinci ani. Graţie acestor aduceri la zi, forţele armate ale Estoniei îţi sporesc capacitatea de antrenament.
„Cu ajutorul sistemului de antrenament, forţele armate estoniene vor putea să efectueze atât antrenamentul de bază pentru trageri din vehiculul blindat de luptă CV9035, cât şi antrenamente pe unităţi, până la nivel de companie macanizată, într-un mod eficient din punctul de vedere al costurilor şi realist. Aceasta va spori în mod radical capacitatea unităţilor pe teren”.
Sistemul BT46 este dovedit şi este încă cel mai modern sistem de simulatoare pentru artilerie cu diferite arme şi pentru exerciţii realiste, tactice de luptă pe teren. Sistemul a fost livrat deja în mai bine de 20 de ţări, ca suport pentru exerciţiile de luptă cu vehicule şi cu sisteme asociate de arme. Mai bine de 7000 de simulatoare de vehicule au fost livrate în peste 100 de aplicaţii în întreaga lume.
Saab
In alta ordine de ideei, dar pastrand zona geografica, Letonia a anuntat ca va cumpara rachete MANPADS Stinger din Danemarca. Nu s-a spus cate lansatoare si cate rachete vor fi achizitionate dar ministrul leton al apararii, Raimonds Bergmanis, a declarat ca rachetele vor fi „suficiente”, iar pretul „nu este prea mare”.
Din cite stiu eu , Stinger e livrat lansator – racheta.
Poate gresesc dar nu am habar sa poata fi reincarcat lansatorul cu o alta racheta. Poate in fabrica dar repet , poate gresesc.
Se pare ca da si nu.
http://www.americanspecialops.com/special-ops-weapons/fim-92-stinger.php
„The launcher tube can be reused and reloaded with more missiles.”
https://www.quora.com/Are-Stinger-missile-launcher-tubes-reloadable-or-are-they-single-shot
Not in the field.
„The launcher unit (which integrates the battery, trigger and IFF system) can be reloaded with an entire new missile tube (and new batteries) but the tubes themselves are single-use.”
In general tarile care au cumparat Stinger au luat de ex. sute de lansatoare si mii de rachete, in unele cazuri veneau 10 rachete per lansator. Eu ma gandesc ca nu-si trimit lansatoarele in SUA la fabricant pt a inlocui rachetele dupa fiecare tragere, ar fi un lucru extrem de stupid.
e reincarcabil.
FIM-92 Stinger e reutilizabil, se schimba doar tubul cu racheta:
https://www.quora.com/Are-Stinger-missile-launcher-tubes-reloadable-or-are-they-single-shot
https://www.forecastinternational.com/archive/disp_pdf.cfm?DACH_RECNO=598
Pai din primul link se intelege ca lansatorul e livrat cu racheta incorporata + 3 baterii de schimb.
Stiu ca bateria are viata foarte scurta si asigura atit curentul cit si injectia de gaz argon in racheta. ( racire senzor IR)
Pe youtube sint video unde se vede cum se baga bateria in lansator. Bateria se arunca imediat dupa folosire si indiferent ca ai lansat racheta dau nu.
Dupa cite stiu , si rachete AA portabile sovietice/rusesti vin furnizate ” in bloc” . Lansatorul cu racheta inauntru. Se adauga doar bateria care alimenteaza sistemele iar lansatorul nu se poate reincarca pe teren cu o noua racheta.
Danemarca produce Stinger? Eu stiam ca turcii si EADS.