O echipa internationala din care face parte si un roman a ajuns in finala concursului organizat de NASA si US Special Forces Command cu satelitul LSAT.
Echipa este compusa din 2 membrii din Marea Britanie, un membru din SUA si un roman. Catalin Edu vine dintr-o familie de militari. Tatal sau Adrian Edu a fost pilot pe MIG29 si mama sa Emilia Edu medic in aviatie si mai tarziu la marina. Cariera parintilor l-a indemnat sa se implice in activitati similare, pe partea de inginerie si creativitate. Impreuna au proiectat un nou tip de satelit care faciliteaza comuicatiile militare.
Video disponibil aici: https://youtu.be/UfuUwajlvcU
LSAT este un CubeSat (satelit de masa mica – 1.33kg si dimensiuni 10x10x30cm) care opereaza in orbita joasa (500km) si faciliteaza comunicarea intre trupele speciale si baza de operare. Existenta unui astfel de satelit e esentiala deoarce au existat situatii in care trupele au fost sub foc continuu timp de 20 de ore fara sa poata chema intariri. Satelitii principali ai armatei pe partea de comunicatii (MUOS) sunt in orbita geostationara (36 000km), sunt 4 si nu pot transmite in orice conditii, de unde apare nevoia unei solutii mai eficeinte.
LSAT este foarte eficient din punct de vedere ar resurselor si al punerii in orbita, datorita masei mici si a tehnologiei care a scazut considerabil in dimensiuni si in cost. In orbita joasa, unui astfel de satelit ii ia 2 ore sa inconjoare Pamantul, si o constelatie de astfel de sateliti ar asigura o acoperire mult mai buna decat infrastructura actuala.
Aplicatiile satelitului sunt:
- scanarea si localizarea semnalelor slabe emise de dispozitivele de urgenta, deispozitive de comunicare
- scanarea si localizarea semnalelor de la senzorii independeti din teren
- detectarea statiilor care bruiaza comunicatiile
Concursul are si un vot public pe langa cele oficiale asa ca echipa LSAT ar fi recunoscatoare pentru voturile dumneavoastra.
Pentru mai multe detalii si vizualizarea proiectului (apasand download sau preview) puteti accesa acest site, unde puteti si vota:
https://herox.com/cubesat-challenge/entry/16321
Editat!
Pe langa faptul ca mi se pare un mare offtopic ce zici tu cu oamenii aia mai bine ai arunca un ochi la Permiteti sa raportez…
On topic: realizarea este superba si ca aplicatie civila pentru SAR, inca sunt multe zone neacoperite. Multe nenorociri ar putea fi evitate datorita acestui concept, vezi de exemplu cazul celor doua „doamne” salvate de US Navy in Pacific care au emis Mayday multa vreme pana sa le si auda cineva.
Impresionant! Frumos din partea noastra ar fi sa votam proiectul acesta.
Intradevar o intreprindere frumoasa si foarte utila. Din cand in cand mai trebuie sa aratam si lucrurile frumoase din tara asta…
Vise mari chiloti mici. USSOCOM este interesat
Sa foloseasca sistemul pentru TTL (tagging, tracking, locating) – i.e. Blue Force Tracking. Astia vor sa suplineasca sau sa inlocuiasca sisteme precum MUOS (Mobile User Objective System) si servicii de tip Distributed Tactical Communications System (DTCS) furnizate de Iridium. Sanse slade. Pentru aplicatii de tip SAR in conditii tactice DoD se foloseste the DSCS.
Sa clarificam lucrurile. Tipul ala de conflict nu are nevoie de sateliti! Un balon meteo rezolva mult mai bine problema comunicatiilor. Din rahat nu poti face bici!
Dupa cum am fost informati de USSOCOM, se pare ca este.