Arma de asalt romaneasca… Rheinmetall Steyr RS556 ?

Aceasta pare sa fie impricinata:

 

Unii zic ca ar fi si pentru noi

RS556, avand ca baza de pornire Steyr STM556 (punct de pornire Steyr-Sturmgewehr 77), este o arma modulara compatibila cu “Future Soldier-Expanded System” dezvoltata incepand cu 2012 si introdusa in productie din 2016, de compania austriaca Steyr Mannlicher, pentru ca incepand cu 2017 Rheinmetall sa se alature efortului de productie si vanzare.

STM556 este, dupa unele surse, un derivat al AR-15 in ceea ce priveste partea inferioara a cutiei mecanismelor, pe care s-au altoit restul mecanismelor de la Steyr AUG, inclusiv pistonul.

Familia STM556

Arma este oferita si pentru programul de inlocuire a armei de asalt a Bundeswehr, pentru inlocuirea HK G36, incepand cu 2019, ca un produs german cu o componenta germana a productiei de pana la 60%.

RS556 foloseste un piston actionat de gaz, cu cursa scurta, ajustabil, care permite o cadenta de tragere de 600-800 lovituri/minut. Pistonul este impins spre inapoi si este blocat de un inchizator rotativ, sistemul fiind bazat pe cel al Steyr Mannlicher AUG. Pistonul poate fi extras usor, fara unelte, fiind usor de curatat.

Patul reglabil cu sapte pozitii

Partea superioara si inferioara a cutiei mecanismelor este facuta din aluminiu, cu insertii de otel, prelucrat la CNC (ca si cea mai mare parte a elementelor armei), intarit cu tija de otel a port-inchizatorului monolitic pentru a impiedica indoirea percutorului. Arma detine un sistem de culata special, cu operare in mod de urgenta, pentru a permite functionarea armei in conditii extreme de temperatura.

Zona cutiei mecanismelor partea stanga: se observa parghia de armare, tragaciul, selectorul, clapa prindere inchizator si sina cu modul optic (Aimpoint Micro T1 4)

Manerul de armare se afla in partea din spate a cutiei mecanismelor, deasupra insertiei patului armei, similar cu M16, arma avand si un buton de „Forward assist” pe partea dreapta pentru a se asigura (prin lovire sau impingere) ca inchizatorul rotativ al  tijei percutorului este blocat in pozitie corecta (cartusul este corect introdus in teava), extractorul fiind „agatat” in jurul inelului tubului. Se asigura astfel incarcarea corecta a cartusului conform procedurii clasice chiar si in cazul in care arma este murdara si exista posibilitatea unor impuritati in camera care ar putea bloca sau jena aducerea cartusului din magazie in pozitie de tragere.

Cutia mecanismelor – partea dreapta, cu portul de ejectare deschis

Arma, in versiune cu teava de 16inch (406mm) si incarcata cu un incaractor de 30 de cartuse, atinge o masa de 3,6kg, dupa unele surse. Alte surse dau o masa de 4,2kg, putin cam mult pentru o arma din aluminiu si compozite, majoritatea concurentilor cantarind sub 4kg, cu exceptia AK-15 care cantareste 4,16kg in versiunea cal. 7,62x39mm si nu 5.56 NATO. Este posibil ca diferenta de masa intre cele doua estimari sa fie data de existenta aruncatorului de grenade cal. 40mm de tip RS-40.

Principiul de functionare al AR-15 – video:

Si cel al Steyr AUG:

Selectorul de regim de tragere, clapa de eliberare a incarcatorului si piedica cuiului percutor se afla pe ambele parti ale armei pentru a fi complet ambidextra.  Fixarea in umar se face cu ajutorul unui pat telescopic polimeric cu sapte pozitii, in functie de profilul tragatorului.

Teava cromata a armei, forjata la rece, poate fi schimbata fara unelte in cateva secunde (2 secunde dupa unele estimari), avand la baza acelasi sistem cu cel al Steyr AUG, ceea ce inseamna ca nu este nevoie de reglaje de readucere la zero a tintei dupa schimbare. Teava si restul pieselor de otel sunt imbracate in Mannox, permitand functionarea armei fara lubricant.

Inlocuirea tevii

Regulatorul de gaz, aflat la baza catarii/vizorului posterior, are patru pozitii: normal, utilizare intensa, amortizor si gaz oprit.

Lungimile tevilor variaza intre 293mm-330mm pentru arma de autoaparare,  370mm – carabina, 406mm si 455mm arma de asalt, 505mm si 550mm pentru tragator de elita, putand fi adaptate si alte dimensiuni, la cerere. Tevile se termina cu o frana de gura/ascunzator de flacara specific.

Regulatorul de gaz

Ca si calibre, se au in vedere 7,62x35mm (300 BLK), .300 Whisper, 7,62x39mm dar si o teava „heavy duty” pentru munitii speciale cu miez dur.

Pe capacul modular al portinchizatorului, RS556 are sine de accesorii standard NATO (proiectate in conformitate cu normele MIL-STD-1913, STANAG 2324 si STANAG 4694). Sinele de la ora 12 si 6 sunt Picatinny STANAG4694, unele suplimentare putand fi asezate pe lateralele aparatorii mainii de pe uluc. Sina de pe capac este echipata standard cu un vizor optic telescopic cu marire redusa (x3, x6) Aimpoint, similar cu Steyr AUG.

Manerul vertical instalabil sub aparatoarea mainii pe uluc, inlocuibil cu aruncator de grenade

Tot de la Steyr-AUG avem si varianta bullpup – deocamdata in calibrul 5.56mm, tocmai intrata in uzul fortelor australiene sub denumirea de F-90 Atrax:

Pentru ambele produse, asteptam cu interes si versiunea 7,62x51mm… caci producatorii sustin ca au deja in vedere 7,62x39mm pentru RS556. Cei de la IWI au intrat deja cu Tavor 7 pe aceasta nisa.

RS 556 alaturi de Steyr AUG

Intre timp francezii au inceput antrenamentul accelerat pentru familiarizarea cu HK416F, tot un derivat AR-15, care cantareste intre 3-3,8kg, fiind mai usoara decat produsul Steyr. HK416 este si arma despre care se spune ca l-a ucis pe Bin Laden:

Oarecum contracandidata principala si la inlocuirea HK G36 in Bundeswehr, prin derivatul-mutant HK433 (care mosteneste si elemente ale G36 si care are si versiune 7.62×51mm NATO – HK231):

Se anunta o competitie interesanta si la noi, cel putin la start deja sunt inscrisi croatii cu al lor bullbup VHS-2 dar si Rheinmetall, care tocmai au facut o vizita zilele trecute la Cugir… Sa nu uitam ca Rheinmetall mai poate oferi si un concurent pentru mitraliera de uz general: MG-3 este inca o mitraliera adecvata folosirii pe vehicule, dar si ca mitraliera de uz general, chiar si in versiunea cea mai usoara, de 9kg. Ultima versiune a MG-3 este MG 3KWS (“Kampfwertsteigerung”). Dar despre astea cu alta ocazie!

Arma de asalt cea noua… marketing pentru Bundeswehr, la schimb cu HK G36

 

Cum niciodata nu se stie, in tara „surprize-surprize”, poate ca si italienii cu ARX-160 or avea o sansa, pe model Iveco, sau poate ca cei din urma vor fi cei dintai, pe principiul inlocuim si noi G-36 cu HK-433.

Apoi ne-am cam obisnuit cu stratagemele cu specific local, pentru ca sa iasa cine ce trebuie.

 

Marius Zgureanu

 

Surse:

Janes

Armyrecognition

TheFireArmBlog

TacticalLife

120 de comentarii:

  1. ar cam trebui sa se hotarasca odata si pe subiectul asta altfel noi si talibanii cu t55 & akm?
    nu vad posibil un proiect 100% autohton ,nu la cum arata cugirul acum….trebuie imbratisata orice posibila colaborare.
    autro-germanii chiar arata bine si vin cu produse de top.

  2. Vad ca se agita tare nemtii….TBT -ul , acum la Cugir , ar avea multa treaba pe aici. Poate se gandesc si la un nou tanc ceva…Pana in final nu depinde decat de noi , cat de seriosi suntem si ce vrem…

  3. dupa 80 de ani Cugirul sa se intoarca la origini cu productia de arme de origine austriaca?
    armata romana are nevoie de toata gama de arme usoare de infanterie: de la pistoale, la pusti de asalt, mitraliere usoare si grele/de companie, pusti de precizie (DMR), pusti cu luneta, toate in calibre NATO. sunt 13 ani de la aderare si singura arma la care avem calibru NATO este pistolul (md. 95/2000 in cantitati limitate), fara a lua in calcul specialii.

  4. ergonomic arata ca ar15 dar este bazata pe steyr aug. zic chiar in clip.

    functioneaza diferit in interior
    https://www.youtube.com/watch?v=LbuXj-65ZRE

    • ala este mecanismul de actionare dar inchizatorul este toata ziua AR15.
      O arma care ar fi meritat investigata era SG550. O data sa te uiti la inchizator si incepi sa te uiti crucis la arma pentru ca-ti dai seama ca inspiratia a fost AK si nu prea se potriveste cu ideea de … swiss technology.
      N-am nimic impotriva inchizatorului de la AR15 dar mie ca inginer mi se pare ultrainginerizat si ultraprelucrat. SG550 mi se pare mai in tema.

  5. Mie imi place arma asta, cum imi place si HK416F…
    Singura problema pe care o vad e legata de greutate si de faptul ca e un sistem nou, inca necomandat de altii si prea putin testat.
    Variantele cu teava scurta si medie (370mm – carabina, 406mm si 455mm) ar putea fi luate in 5.56 NATO, iar cele DMR (505mm si 550mm) in 7.62 NATO. Asa am scapa si de cele doua 7.62 (39 si 54mm) si de 5.45 -URSS/Rusia…
    Ar fi fain sa se faca la noi, dar imi amintesc de faptul ca francezii au luat de la HK pentru 180 de milioane de dolari cam 90,000 HK416F… Si imi amintesc ca prin anii 2000, tot francezii au comandat pentru politie, jandarmerie si forte speciale circa 250,000 de SP 2022 … Am facut ultimele precizari pentru cei ce vor sustine cu tarie realizarea productiei la intern, no matter what!
    Cer este ca trebuie sa renuntam odata pentru totdeauna la armele depasite in calibre est.

  6. Steyr AUG nu este una și aceleași cu varianta australiană s-au mai separat puțin,fabricanții clar nu sunt aceeași
    ești sigur că diferențele alea de greutate nu apar din cauza încărcătorului plin?!-”With a 16″ barrel (406 mm) and a fully loaded, 30-round magazine, the RS556 weighs around 4.2 kilograms, ..” http://www.thefirearmblog.com/blog/2017/01/16/rheinmetall-steyr-mannlicher-offer-new-rs556-assault-rifle-system/

  7. Normal anul asta se va face contractul nu??(infine daca iese ceva)

  8. Pare o arma ceva mai simpla ca bull up si destul de fiabila. Daca e vorba de calibrul 7.62 cu atat mai bine.

  9. Hk 433 are parghia de armare situata cam in fata, parca exact in zona in care ai grip-ul(stanga sau dreapta). Inteleg ca au gandit priza, optimizata pt doua situatii, de incarcator sau maner atasat de sina Picatinny. Astea sunt prize instincive, pt SPRAY AND PRAY.
    Imi aduc aminte de comentariile referitoare la arma de asalt romaneasca de acum cativa ani si comparatia cu armarea unei arbalete.
    In schimb, am fost intotdeauna fan al patului telescopic, stil MP5, MP7.
    Nici sistemul AR, prea in spate, nu e foarte reusit.
    Cred ca FN SCAR are un sistem mai ergonomic.
    Sper, ca indiferent de alegere, vor fi atenti la toate posibilele neajunsuri. E drept ca au patit-o si altii mai mari, dar macar aia isi permit:
    https://taskandpurpose.com/sigs-p320-armys-new-handgun-fire-multiple-reports-safety-defects/
    https://m.youtube.com/watch?v=ch7si_VQsGA
    http://www.thefirearmblog.com/blog/2017/08/08/p320-failed-without-even-dropping-no-plans-test/amp/

    Se poate si mai rau, in WW1 armata canadiana, a fost dotata cu o arma, ROSS Rifle, despre care se spunea ca ucide la ambele capete, adversar si tragator:
    https://www.forgottenweapons.com/myth-and-reality-of-the-ross-mkiii/

    • Articolele respective vorbesc despre P320. M17 nu este afectat de aceasta problema. S-au gasit niste prosti sa faca corelatia ca daca exista niste probleme cu P320, ele sunt valabilie si pentru M17 – incorect.

  10. Cam care ar fi necesarul pentru Fortele Terestre, intr-o prima faza? Dat fiind actuala dimensiune si structura, oare ajung 20-25000 de arme? Nu am reusit sa gasesc informatii legate de pretul rs556, dar daca luam ca referinta achizitia francezilor de HK 416F, (cam 2000E per arma), ar insemna un efort de 40-50 de mil Eur. La un buget de aprox 4 mld, nu ar fi un capat de tara. Probabil s-ar putea aplica solutia GDLS PV – un prim lot cumparat de afara, intre timp reutilezi Cugir-ul si incepi sa produci in tara (ma gadnesc ca macar arme usoare de foc ar trebui sa fim in stare sa facem in tara – sub lincenta sau intr-un joint venture daca singuri nu ne duce capul.

    RM parca dadea tarcoale si pe la Resita. Ar fi bine sa se concretizeze macar o parte din tatonarile lor.

    • Dupa cum s-a spus si mai sus noua ne trebuie toata gama de arme asa ca ideal ar fi sa gasim o companie care produce mai multe tipuri de arme care sa ne convina si apoi sa colaboram cu ei.

      Investim un pic in retehnologizare, producem sub licenta aici si, poate, investim si un pic in dezvoltare/cercetare.

  11. Io zic ca vizita alora de pe Rin la Cugir are mai mult treaba cu tunul si turela aia de pe Agilis (daca va fi un Agilis), si sper ca si de pe Piranha, adica vor avea cat mai multe in comun (bine ar fi si motorizarea).

    Mai on topic, RS asta e inca la inceput, concureaza la nemti care schimba G-36 dar probabil tot HK cu HK-433 sunt favoriti si RS incearca s-o vanda macar prin alte parti daca nu reusesc acolo.
    Apoi e o arma grea pentru categ ei (conform siteului producatorului are 4,2 kg cu un incarcator plin), cantareste cam cat un PSL desi de ex are teava ceva mai scurta decat o PA md 86 (care e si cu aproape un sfert de kil mai usoara, cu incarcatorul plin cu tot).

    Mie imi face impresia unei arme tipic germane, de calitate dar bibilita in exces, over engineered, grea si foarte scumpa, lustruita si branduita cum trebuie dar care odata aruncata pe teren si tavalita de colo colo nu aduce nimic cu adevarat special si nu mai e chiar asa mare scula cand tragi linia si aduni si scazi chestiile pro si contra.

    Cel mai mare client al Steyr a fost/ Australia, Noua Zeelanda de ex a renuntat nu demult la Steyr si au mers pe o varianta de M-4/M-16, dupa experienta din Afganistan.
    In general bullpupurile nu sunt asa de raspandite, dintre armatele mai importante care le folosesc sunt britanicii, evreii si chinezii, dar chinezii am vazut ca au scos o noua arma, model clasic, pe care isi bazeaza si viitoarea dotare (programul tip Soldatul Viitorului).
    Francezii au renuntat la FAMAS si arma croata a fost respinsa in competitia aia a lor ( a castigat HK-416, nemtii le-au cam tras teapa pentru ca imediat ce au semnat contractul cu francezii au anuntat ca scot HK-433, o evolutie a HK-416 si G-36).

    Parerea mea e ca mai degraba cineva vrea sa ia un comision la faza asta cu arma de asalt facuta dupa o licenta din afara, ori si mai rau cumparata de-a gata (nemtii nu se dau deloc in laturi la a da spaga iar croatii daca nu sunt pe acolo cu ai nostri la coruptie sunt cel putin aproape).

    Arma de asalt nu ar trebui sa fie o prioritate, si daca se vrea neaparat inlocuirea ei acum ar trebui doar modernizat si modificat AK-ul, nu ar trebui sa fie mare inginerie dar trebuie stiut ce se vrea si pus biciul pe aia de la Cugir, nu stiu daca Armata chiar s-a preocupat de asta ori a lasat-o asa lalaita, nici pe cal nici in caruta.
    O arma din aia ar oferi aprox aceeasi putere de foc, ar fi mai usoara, probabil si mai fiabila si mult mai ieftina, iar cu banii ramasi poti lua niste lunete de la IOR de ex (care face unele din cele mai bune pe plan mondial).
    Iei o arma cu 500 euro de la Cugir plus o luneta cu 1000 euro (probabil mai putin) de la IOR si tot iesi (mult) mai ieftin decat daca iei o RS ori HK cheala, fara nimic pe ea, si ai deja o arma cel putin de nivelul alora, daca nu superioara in unele privinte.

    Mai ales ca eu cel putin n-as investi foarte mult in arme noi in cal 5,56, parerea mea ca in maxim zece ani se va schimba calibrul pentru ca e tot mai depasit, si atunci o sa vrei sa ai capacitatea de a face ceva nou aici la tine, si fara costuri foarte mari.
    Daca la inceputuri, in anii 70-80, chiar 90, mergea inca astazi deja are probleme tot mai mari cu vestele antiglont cu placi. Apoi pierde energie destul de repede, mai ales la tevile scurte, nu penetreaza mai bine decat 5,45 si nu loveste mai tare decat 7,62×39.
    Americanii s-au tot chinuit sa faca nu-s ce modele de glont care sa imbine cat mai bine penetrarea cu efectul la tinta, alea de penetrau mai bine treceau ca prin branza si daca nu loveau unde trebuie omu nu cadea imediat. Alealalte de se fragmentau si rostogoleau nu prea penetrau peste tot, inca din Vietnam aveau probleme cu vegetatia groasa din jungla.

    7,62×51 e prea mare si greu, cu probleme de control la foc automat, probabil o sa se ajunga la ceva calibru intermediar intre astea, ceva in 6,5x… cel mai probabil

    1
    • HK 433 nu este o evolutie a HK 416. Este o arma mult mai ieftina, care imprumuta solutii si de la G36 si de la HK 416. Ea a aparut ca urmare a faptului ca armata germana considera HK416 prea scumpa pentru a fi adoptata in locul G36. cu timpul vom vedea daca 433 se apropie de performantele lui 416.
      Pentru RoArmy nu a fost nicio graba cu adoptarea unei noi pusti de asalt. Dupa 13 ani de NATO tot cu calibre sovietice suntem. Nici macar pentru cei plecati in TO nu s-a facut un efort, cum au facut altii. Sa o mai lungim cu schimbarea ar fi doar o noua dovada de „seriozitate” romaneasca. PA86 avem in cantitati limitate si sunt pastrate pentru misiunile externe. Cei din tara, ce vezi pe la exercitii, folosesc PM 63/65…

      • Cum sa fie PA 86 in cantitati limitate?!? S-a revenit la PM 63/65 in paralel pentru ca exista stocuri mari de munitie si este inca o arma viabila.

    • Radu,
      Pentru turele si tunuri, Rheinmetall s-a dus la Resita… la Cugir nu cred sa fie pentru asta, dar detalii n-avem deocamdata.
      Referitor la STM556, mie imi pare o arma bine pusa la punct si robusta, dar posibil cu anumite chestii de corectat la inceput, fiind proaspat aparuta.
      Sansa ar fi ca in cazul in care reusim sa fim primii clienti (si eu cred ca pt. Bundeswehr e cam coapta treaba), sa fie deschisi la negociere pentru o colaborare mai larga. Apoi nu e graba, dupa cum zici si tu, deci e timp sa fie testata, bibilita, asimilata..
      Mie imi place ca s-au gandit si la 7,62×39 iar 7,62×51 ar putea fi interesant pentru versiunea Marksman, unde e importanta si traiectoria, nu doar masa.

      • Marius

        Ah, se poate sa le fi incurcat eu, intr-adevar. Cat despre arma, si eu am zis ca dpdv al calitatii (si caracteristicilor) e una foarte buna.

        Problemele pe care le vad eu sunt
        -greutatea mare (la diferenta aia mai ca mai pui un incarcator in plus la o PA)
        -pretul care va fi cu certitudine unul mare indiferent daca e licenta sau cumparata direct. La banii aia iei o PA modificata/modernizata si in cal 5,56, aparatura optica/luneta pentru ea si chiar un AVN probabil, si deja ti-ai dotat la un alt nivel soldatul.
        Plus ca daca te legi de ei cu o licenta pot sa-ti faca figuri, de bine de rau Cugirul inca exporta destul de serios, e de fapt un competitor. La o claborare n-ar fi poate probleme dar daca nemtii preiau procente mai multe mi-e sa nu faca vreo figura, ca doar au facut si la case mai mari, vezi faza cu submarinele suedeze, de-au trebuit aia sa-si ia santierul si firma inapoi ca altfel ii scoteau nemtii pe tusa.

        Problema la Cugir (si poate si Mapn) e ca nu se agita putin sa faca o PA adusa la zi, bazata pe AK sau chiar pe ce modele vand in SUA si ce modificari s-au mai adus ici colo (o sina solida deasupra, ap de ochire putin modificate si lucrat putin la ergonomie, nimic iesit din comun)
        Dpdv al puterii de foc nu ar trebui sa fie diferente semnificative, iar ca fiabilitate si costuri iesi mult mai bine, si cu banii ramasi am zis, iei ap de ochire optice, pe timp de noapte etc. Cel putin asa vad eu lucrurile

      • după cum arată nu aceptă prea ușor 7.62×51 la corpul care îl are acum!
        dacă vor asta trebuie să mai mărească cutia mecanismelor, nu doar să schimbe țevile și ce mai e legat de ele
        ar fi fost de dorit dar e puțin probabil
        cehii când au făcut BREN-ul deja era ceva mai mare-deși arată mult mai urât

    • Eu stiu ca tu esti mare fan ak
      Chestia e ca ochiometric , pe dinafara , teoretic …pana la urma si practic jucaria aia e depasita
      Stiu ca si eu eram printre aia de sustineam modificarea ak-ului , bazat pe parerile altora( nu preA am nici un fel de experienta de tragere)
      Sa ne intoarcem la teorie
      Din ce exista pe piata , probabil mecanismul de functionare ar 15 e cel mai reusit
      De ce ?
      Ptr ca arcul de la „recuperare” gaze e pe aceasi axa cu linia glontului , ptr ca tubul de recuperare gaze e la distanta foarte mica de axa tragere , mecanismul percutorului „rotund” …toate astea fac sa existe forte foarte mici pe perpendiculara axei de tragere , deci ochire foarte usoara , recul pe directia de tragere in parte opusa samd
      Toate duc la ochire usoara ..foc cu foc , foc automat etc
      A doua greutatea foarte bine distribuita , inre incarcator si manerul pistol , cu libertate mare de a atasa „utilitAti” de uluc …fara a fi afectat balansul armei …ce repercuteaza …in ochire, tragere usoara , plus distanta mare pe sine ptr a agata accesorii unde se simte comod utilizatorul
      Plus ergonomia generala
      „Colt a fost colt” ..nu altii ce au furat si reinginerit
      Eu as spune ca ai nostri sa se lase de bancuri …sa ii ia pe cineva pe cei de la cugir sa le faca o spalare de creier …si sa intre intr-o colaborare cu rheinmetall ptr a face jucaria asta
      Si mai bifam una cu nemtii

      • mecanismul folosit de multi culmea e ca e ala de pe ar18 nu ar15 care e considerat the best chiar daca ar18 a fost un esec din motive de calitate a fabricatiei.

      • Niko

        Diferenta e de fapt de peste 200 g.
        Mecanismul de functionare al AR-15 are probleme de fiabilitate tocmai din cauza constructiei, nu prea e cel mai reusit dp asta de vedere. Necesita o mentenanta regulata si grija in anumite conditii de mediu, ceea ce nu e tot timpul posibil in teren, in conditii grele (tarat prin noroi, zapada, inghet, ori nisip, tras mai multe incarcatoare unul dupa altul, n-ai timp sa cureti arma, aici AK-ul fiind mai simplu poti face o mentenanta rapida si simpla).
        Americanii se gandesc de ani buni sa o schimbe, puscasii marini trag de ei sa ia o varianta de HK-416, aia de la fortele (operatii) speciale au oricum mai multe modele, nu prea stau nici ei tot timpul in M-4
        Legat de recul, inclusiv la AK, glontul paraseste teava inainte sa se faca resimtit reculul, la foc cu foc, primul foc, reculul nu e o problema. La calibre mici reculul e oricum redus (armele au inclusiv un compensator de recul). Conteaza desigur si tragatorul, instruirea lui (pana si talentul nativ).
        Una e cand tragi regulat cu arma aia, cateva incarcatoare la doua saptamani sa zicem (bine ar fi sa aiba sedinte de tragere mai variate, cu mascare etc), si o cari dupa tine tot timpul si alta cand o scoti din rastel de Pasti si de Craciun cum se zice, si tragi atunci un incarcator sa fie la numar

        • Nu spun ca un tragator slab trage mai bine cu un m4 decat cu un ak( nu pun variante si derivate sa nu ne imcurcam)
          Totusi una e una , alta e alta
          La fel problemele de fiabilitate …din cate se stiu parca 416 se inspira fix in varianta americana
          Teoretic puse in oglinda , mecanisme de functionare ar 15 e net superior ak
          Ak e rudimentar cum era si dacia 1300…ok o reparai cu un patent si surubelnita , dar era depasita
          Progresul se obtine prin …cum sa ii spun , modificarea , adaptarea continua
          Cand desenezi ceva, proiectezi pleci de la niste deziderate ..in cazul unei arme trebuie sa fie pe langa cele legate de balistica , putere penetrare, cadenta etc( unele limitate de munitie etc), ergonomie atat statica, cat si in miscare a armei( luarea liniei de tragere, tragerea in sine)
          Si aici e clar ca ar 15 e superior
          La ak pistonul , tot mecanismul tragaciului – percutor ..produce forte pe verticala liniei de tragere
          De aici urcatul in sus etc …partial remediat cu frana de la gura tevii la unele ..dar e un mod de a palia o deficienta , nu a imbunatati o calitate ..sa se inteleaga
          Ulucul e scurt …orice agatat de un ak va duce greutatea in afara bazei dintre manerul pistol si incarcator..vor trage de teava in jos ..si fiind cutia mecanismelor usoara o vor decompensa
          Sa o imbunatatesti ptr impatimiti ca ai piata e una si daca au clienti perfect..dar ptr dotarea armatei sa ia ceva ca toata lumea
          Fiabilitatea nu e o calitate inascuta a ak-ului

          • „Fiabilitatea nu e o calitate inascuta a ak-ului”
            Rar vezi un comentariu mai nereusit ca acesta, poate ca Ak-mul arata ca dracu dar isi face treaba f. bine si in conditi mult mai grele decat aceasta arma, daca mai punem in discutie intretinerea si nu in ultimul rand pretul constatam ca batranul AK este peste relaxat. Daca vreti sa va luati de AK discutati de precizie peste o anumita distanta si de capacitatea de a „pune” pe el alte accesori, eventual putem vorbi despre mutarea dispozitivelor de ochire pentru o mai usoara tintire. Poate ca arma asta arata f. bine dar lucrul asta costa ca dracu si pana la urma pe o armata organizata cum este Ro Army nu aduce nimic in plus fata de AK.

            • Da explica-mi de ce e nereusit?
              Ptr ca nu se suprapune cu parearea ta?
              Fiabilitatea ca si definitie , spune una, ak -ul e o arma cu tolerante foarte mari ce suporta multe
              Ca si cicluri de functionare este peste???
              Peste ce?
              Fiabilitatea nu defineste functionarea in afara limitelor ptr care a fost proiectata( de ex : o dacie incarcata cu 3 tone …mergand la -35 grade constant)
              Ak-ul datorita tolerantelor mari accepta plaje mari de temperatura , murdarie etc ..asta nu inseamna , ca precizia de functionare a armei , nu numai de ochire, nu se vede afectata…si atunci cum e inventam o alta definitie a fiabilitatii
              Se pare ca mecanismul cu parghie , ce inlocuieste mecanismul original de recuperare a gazelor , pe clonele ar15 nu mai da problemele cauzate de rezidurile de carbon
              Ak e ieftin si rezistent …hai sa ramanem in secolul trecut , doar ptr ca suntem nostalgici
              La o armata de 60000 oameni ne-am impotmolit in aprovizionarea cu arme usoare in caz de conflict??

            • Pe ideea ca nemtii vor vrea o asociere ..li se poate oferi participatie in capitalul firme in cuantumul investitiilor propuse , in care actionarul majoritar actual pastreaza pachetul de control ( ptr a evita ce spune @Radu mai sus)
              Se pastreaza gama de produse actuale ptr care exista piata (parca aveau si licenta ptr gepardul unguresc) si se introduce un produs nou, sau toata familia
              Si armata ia ceva actual si corect..nu e nevoie sa cumpere variantele cele mai „accesorizate” ptr toti

            • Ak isi face treabă pina la vreo 60 cartușe trase succesiv după se deformează tabla de la căldură și stop adio

          • De unde ai scos gugumania cu fiabilitatea? Intreaba pe oricine a tinut mai multe arme i mana de la taliban la infanterist marin si o sa-ti spuna ca cea mai fiabila arma de asalt din lume este AK-ul.
            Diferentele de precizie intre cele doua sunt la trageri de peste 200 de metri. Acolo AR-15 are o grupare mult mai buna. Este cam singurul punct unde AR bate AK… asta daca nu punem aspectul. ..asa ca lasa prostiile…
            AK-ul si chiar p.m. ul ca tot este derivat si el din vechiul AK este pentru no8, deocamdata cea mai buna arma. Avem altele de schimbat acum si de reinnoit.
            Submarine, avioane, taburi, rachete, drone, elicoptere, tancuri. Pentru noi arma de asalt ar trebui sa fie ultima grija. AK-ul inca face fata…

            • Uff a iesit contabilul armatei …si fanii ak s-au zburlit
              Stai ca ma duc sa intreb un taliban
              Daca se poate o sa transmit parerea lui in „prime time”
              Pana una alta citeste sau vezi parerile unor experti de tir …nu a unor oieri nescoliti care nu au pus mana decat pe ak si ciomag
              Nu presupunem ca vrem sa transformam armia romana intr-o „mana” de oieri nu?? Ci operatori de arme avansati

        • Singura mentenanta care o necesita M16/M4 este sa o cureti intr-un mod corespunzator. In mai bine de 15 ani de serviciu activ folosidu-ma de aceste doua arme singura problema care am avut-o cu ele au fost niste garzi fisurate. Nu confunda fiabilitatea mecanica a sistemului de percutie cu fiabilitatea armei in general.

          • Pai si AK-ul trebuie curatat, nu e ca-n legendele urbane ca se curata singur. Tine mai mult ca alte arme, dar in mediu umed nu face fata fara ulei.

            • Ani de zile am avut un md 86 pe care il tineam intr-un dulap de otel din armurarie si il foloseam in fiecare vinere pentru tir instinctiv la un poligon de 1000 de toli. Majoritatea timpului parghia de armare o desfaceam cu carambul de la bocanc. Un spray generos de CLP si eram gata sa ucid niste celuloza. Daca curatam arma o data la 6 luni intr-o baie de benzina cred ca era un eveniment aparte. Alfel isi lua locul inpoi in dulap pana la saptamana urmatoare.

  12. Salut, eu personal sunt mare fan al lui Sig Stg 550. O combinatie frumoasa intre fiabilitate si performante plus ca eu o gasesc absolut superba ca si aspect. O versiune adusa la zi pentru secolul XXI?. Nu sunt expert in domeniu asa ca orice lamurire este binevenita.

  13. Ce e clar, e ca trebuie sa inlocuim tot ce e sovietic/rusesc! Si repede!

  14. @radu2
    Nu cred ca 5.56×45mm va fi inlocuit in NATO prea curand, sunt discutii despre asta de o buna perioada de timp si nimic nu s-a concretizat.
    Calibrele noi alternative nu s-au impus la trupe, singura exceptie notabila fiind China cu al lor calibru proprietar 5.8×42mm folosit in armele lor de asalt, dar in cazul astuia s-a dorit mai mult o inlocuiere a sovieticului 5.45×39mm.
    Au fost testate numeroase variante: .260 Remington, 6.5 Creedmoor, .264 USA, .264, 6.8mm Remington SPC, 5.56×30mm MINSAS,.300 AAC Blackout,6.5mm telescopic, au incercat chiar si imbunatatirea lui 5.56 si asa a aparut M855A1 Enhanced Performance Round, despre care se spune ca are efecte negative asupra tevilor.
    Solutia lor de stop-gap a fost (pentru mediile in care necesar) revenirea la armele ce utilizeaza vechiul 7.62 NATO, cu toate inconvenientele lui (greutate mai mare).
    Legat de AK-ul romanesc, aia de la Cugir dorm pe ei, nu au cunostintele si nici dorinta de a schimba ceva. Polonezii au facut Beryl-ul in 5.56 inca din 1996, si pe atunci era o variatiune de AK moderna, dar nu s-au oprit aici, dovada fiind aparitia WAT-FB MSBS-5.56 … De ce ne-am dori ca in 2018 sa facem la Cugir ce au facut polonezii in 1996???
    Legat de inzestrarea armatei romane, daca am presupune ca avem nevoie intr-o prima faza de 25-30.000 de arme, producerea unei arme cu adevarat moderne ar fi posibila in tara, sub licenta, in acelasi timp nu as exclude importul.

    • Insasi faptul ca se cauta atat alte calibre ar trebui sa-ti spuna ca 5,56 e spre amurg. Cand dai de armate mai profi si mai bine echipate deja ai probleme. Tre sa lovesti de mai multe ori vestele antiglont moderne, cu placi , ca sa stopezi un inamic, apoi problemele de care ziceam, penetrare vs efect la tinta, pierdere energie mai ales la tevile mai scurte (si probleme la distanta de foc eficace etc).

      Opinia mea e ca nu o mai duce mult, acum se trage inca de el (cum trag si ai nostri probabil) pentru ca sistemul de productie si logistica (munitie etc) e inca setat pe el si sunt alte prioritati. Dar sincer nu-l vad sa mai mearga mult.
      Ai de ex 6,5×47 care ar fi intre 5,56×45 si 7,65×51 sau chiar 6,5×39 care e intre 5,45×39 si 7,62×39, ambele in 6,5 superioare celorlalte.

      Cat despre arme moderne, ma rog, aici e de discutat, sist interne sunt destul de vechi la toate, au fost inventate cu decenii in urma, nu e vorba doar de AK aici.

      MSBS poloneza (care mai are pana sa intre in dotare) din cate stiu e bazata pe ACR americana, o arma care a picat cu brio testele Pentagonului pentru inlocuirea M-4, nu cred ca asta e calea de urmat doar pentru ca arata mai modern si are mai mult plastic.

      Poti folosi materiale compozite si la o PA, la incarcatoare etc si ii reduci si mai mult greutatea. Opinia mea e sa modernizeze PA-ul (si o pot face, desigur, e suficient sa arunce un ochi pe net si sa vada o multime de solutii daca nu-i duce capu, de fapt nu prea e nici interes, parerea mea) si de banii ramasi sa cumpere lunete si AVN-uri de la IOR, in loc sa cumpere de toti banii aia o arma ce nu ar aduce cine stie ce in plus.

      E cel mai „cost efficient” pentru ca poate intr-un deceniu se va schimba calibrul si deci schimbi si armele, dar cu aparatura optica ramai, ii schimbi doar bateriile eventual.

      Sigur, un HK-416 n-ar fi rau deloc, daca ar fi facut aici, la preturile noastre, si ar putea fi si exportat de noi. Dar altfel avantajele pe care le-ar aduce vs un AK modernizat cum trebuie sunt mult prea mici, practic irelevante cand e vorba de dotarea unei armate

      • Am dat exemplul cu Beryl si Grot tocmai ca sa arat ca la altii se poate, mai intai modernizarea platformei AK, apoi incercarea de inlocuire a modernizarii ce a devenit depasita in opinia lor. Ca e o alegere buna sau nu Grot-ul, nu am de unde sa stiu, ca arma inca nu e adoptata.
        Iti inteleg semnele de intrebare legate de 5.56, dar pot sa dau doua contraexemple, francezii au inlocuit un 5.56 (Famas-ul) tot cu un 5.56, iar nemtii se pregatesc sa renunte la G36 pentru se pare o arma in acelasi calibru. Gresesc ei?
        Legat de producerea la intern, nu as avea nicio problema cat timp se respecta standardele de calitate, iar arma ar iesi la acelasi pret sau < ca importata. Au cei de la Cugir capacitatea asta?

        • Eu raman la parerea mea. Sa produca o arma performanta, pentru militarii profesionisti, iar arma asta RS556 e favorita mea, dar si una gen M10, cal 5,56, bazata pe AK, dar facuta bine, cu teava forjata la rece si cromata, cu sine si tot ce mai trebuie, pt marea masa, in caz de mobilizare.

      • Radu, tu cred ca esti cel mai mare fan AK. E o arma ok, insa cu limite, let’s move on.

        • Vlad
          Ai desigur dreptate, sunt fan. Am zis insa si ca HK-416 ar fi o alegere foarte buna in anumite conditii, chiar si RS pare o arma OK, desi dupa mine are si niste minusuri.
          Sist AK, sau PA-ul ar putea fi insa modernizat/modificat si inca ar fi o arma de top. Pana cand nu vor aparea munitii noi (telescopice) ori arme cu principii noi de functionare (energie dirijata, em/railguns, pentru astea mai e de asteptat) nu stiu cat de „noi” si revolutionare sunt armele de foc astea de vorbim noi.

          Poate doar la materialele folosite la constructie sa apara noutati, mecanismele interne sunt cam aceleasi de decenii (piston lung, scurt, imprumut direct de gaze), cu plusurile si minusurile lor.

          Ce ziceam eu e ca un AK modernizat ca lumea n-ar trebui sa aiba diferente semnificative la putere de foc si precizie chiar, ar fi cel mai probabil mai fiabil, oribabil mai usor, mai simplu si mai ales mai ieftin.

          Spune-mi si tu daca e gresit calculul asta

          Pot sa se inspire din ce exporta in SUA (cu modificari cerute de americani ori ce modifica aia pe acolo, de multe ori in garaj), trebuie lucrat doar la o sina solida deasupra, aparatele de ochire etc

          https://i.ytimg.com/vi/rNcCHzcBYaQ/maxresdefault.jpg

          https://cdn.athlonoutdoors.com/wp-content/uploads/sites/8/2015/11/swjf16-aksup-lead.png

          O arma ca asta n-ar trebui sa coste mai mult de 500 euro sau dolari chiar. Mai pui pe la o mie de dolari si iei o luneta buna, iar IOR face unele excelente (asta ar fi un model)

          http://usaoptics.net/pitbull-1or4.html

          La cantitati mari posibil sa scoti mai ieftin si armele si chiar si lunetele, si ambele se fac (s-ar face) aici. La maxim 1500 dolari ai avea o arma foarte OK cu ap optica excelenta pe ea. O HK 416 cheala costa probabil dublu (o RS din asta probabil s-ar invarti tot pe acolo) si nu ofera decat avantaje marginale, daca ofera, fata de o PA modernizata calumea, tot cheala. Nu stiu cat ar fi un AVN cat de cat OK, s-ar putea sa iei si un din ala si tot sa nu sari de preturile de ziceam, si deja ai echipat un soldat la un nivel foarte modern in banii aia, cu care altfel iei o pusca simpla si-ti tragi si ceva cuie in talpa industriei tale si, zic eu, cheltui si aiurea pentru ca la un moment dat, nu foarte departe in timp, zic eu ca se vor schimba in cele din urma si calibrele si iar tre sa modifici sau schimbi arma. Iar una de 500 de euro e mai usor de schimbat decat una de 2000-3000.

          • 416 e foarte scumpa.
            Tu ai pe undeva dreptate, dar sa stii ca nu 100%. Nu ne permitem arme scumpe pentru talpasi.
            Sper ca esti ok pe-acolo.

      • MSBS is not based constructively on ACR, it is a Polish patent and these myths have been circulating on the internet for years … lately information has been circulating that the housing material is getting stuck, overheated and broken. Competition on the European market is considerable and the fight continues, currently 56 thousand units are ordered and the American civilian version has already been tested and for obtaining export permits.

        • O

          Yeah man, you’re right, I should’ve said inspired by, not based on ACR, I understand have some resemblings (and some with G 36) but also significant differences. I suppose we’ll need to wait and see some more reviews once it gets more spread around and will be more forged in use. I assume will be however better than ACR and either way I wish you good luck with it.

          I don’t like the bullpup model however and neither have much trust in rifles that can break in too many pieces, can change different barels etc (not particularly criticising the MSBS now, I speak in general). I suppose I am a bit too old school from this point of view and who knows, maybe they’ll prove to be just as reliable

  15. Nu inteleg de ce nu luam totul „made in US&Israel” si gata. E clar in ce echipa jucam. Nu ar trebui sa mai cautam diverse alternative. F16,Patriot,Aegis,Himars….logic ar trebui sa urmeze Thaad, Abrams,M-uri.

  16. Si eu, si eu… sunt inebunit dupa pusca elvetiana, dupa ce am vazut-o la fostii Acvila. Si o mai folosesc unii speciali de la noi.
    Si modelul nou prezentat aici imi place, problema sigur va fi de logistica si…mentalitate, o sa zica toti in cooor….”tot PM-ul e mai bun, etcetera.”

  17. Sper sa fie Spike LR 2, sau poate NLOS..

  18. @Alexander Abrams-uri luate de la americani (ca au destule trase pe dreapta) si modernizate in RO,si daca e posibil un motor diezel. Dar vb visuri. https://www.youtube.com/watch?v=G8uFVKmAj5o https://www.youtube.com/watch?v=dG4CLaBMfVU

    • @aldocan
      Am pus cu ceva timp im urma intrebarea de ce nu de poate trece pe diesel la Abrams si am primit raspuns pe intelesul oricarui neofit. Aia de prin ministere se vor bloca la gandul consumului.

    • @aldocan, de ce sa fii motor diezel cand ele in configuratia actuala, desi consuma foarte mult, motorul poate functiona si cu benzina si motorina si parca citisem pe undeva si cu gpl?

  19. Cal. 5.56 x45 mm se afla la capat de drum nu prea mai ai ce scoate de la el fara a ceste coturile si mai important a limita capacitatile de productie care oricum sunt la limita (aliaje, tehnologi noi).

    Se va mai trage de el cativa ani dar ce rost are sa investesti multi bani intr-o arma scumpa si cu o intretinere mai complexa si scumpa cand poti produce ceva mai ieftin?. A se vedea si experienta ucrainiana cu noua lor arma bazata pe cea americana, le-a cam pierit entuziasmul cand au vazut cum trebuie intretinuta si curatata iar acum viitorul ei este cam incert.

    Sunt bani aruncati, cand sunt alte prioritati. Nimeni nu vorbeste despre necesitatea unui MLRS complementar HIMARS mult mai ieftin care sa faca contra baterie. Daca Patriot apara unitatile contra aviatie si rachete, HIMARS deschide cerul pt. aviatia ta si cea aliata iar pt. a ale apara ai nevoie de MLRS contrabaterie (in special, ceva ca sa bata nin. 70km).
    De tunulete AA ce se mai scriu, indispensabile.
    Apararea AA nu este doar stratificata ci si “integrata” cu artileria + dronele.
    Alte prioritati productie ATGM ieftin si drone. De fapt am putea incepe cu infiintarea armatei adica productie pulberi si explozibil, pana atunci nu ai armata.

    Asa ca din nou ce rost are sa investesti multi bani intr-o arma scumpa si cu o intretinere mai complexa si mai costisitoare cand poti produce ceva mai ieftin?.

  20. Multi copii care comenteaza pe tema, din Counter Strike si din airsoft. Nu e neaparat rau.
    Are careva idee de balistica terminala 5,45 vs 5,56?
    Sa nu zic x39 vs x51.

  21. Exista la MApN un program numit ” viitoarea arma de asalt din dotarea fortelor armate ” ?
    Daca da , in ce faza se afla ?
    Daca nu , evident ca vom adopta ceva prin procedura de urgenta sau tratativa (secreta) privata.
    Si aici , la acest model de achizitii , ultimul cuvint il are politica. In baza spagii receptionate ca sint strins legate. 🙂

  22. Cand s-a schimbat 7,62 cu 5,45 ne-am certat cu aia vechi, aia ziceau ca nu e chiar asa roz, noi eram fericiti.
    Prima tragere, fara calificative, asa de control. Doi comandanti, amandoi miez, nu are importanta poligonul, e unul de-alea meseriase. Unul cu PM 65, celalalt cu PA 86.
    Tintele peturi de 2 l.
    Loturi de munitie noi la 5,45, acolo se poate sa fi fost problema.
    Ghiciti cine a castigat.
    Au schimbat armele si ghiciti cine a castigat (iar).

  23. Noi cu siguranta o sa avem ceva… PA Md. 2000, cat despre Steyr STM556 de ce nu mai bine am alege Steyr AUG A3/u, daca tat ne trebuieste ceva d/afara.
    Germanistanii iarasi nu stiu de ce nu inlocuiesc G36/ul, daca tot vor sa/l inlocuiasca, cu G11… sau poate ar tebui sa/l luam noi pe G11?_? 🙂 licenta? ceva? :))

    ?_?:))

    https://ro.wikipedia.org/wiki/NAT_1

  24. Steyr foloseste ceea ce pe engleza se numeste short stroke piston sistem pe cand clasicul AR15 foloseste direct impingement gas sistem. https://www.youtube.com/watch?v=feuWaWIAf5E

    • Nimeni nu v-a veni in Romania. Asa cum nu au venit pina acum. Da e posibil sa vinda 25-50 k pusti de asalt. Doar atit. Nu vor veni cu o linie de asamblare. Nu merita investitia. priviti la poloni sau la cehi. au venit cu propriile produse. Au facut cercetare si dezvoltare. Pentru ca s-a vrut . la noi nu se vrea nimic. Daca nu e comisionul gras. Plus conceptia invechita la nivel de economie de piata, desfacere si alte alea.
      Nu am fost sa inzestram MAI cu un pistol competitiv si efectiv. Nu am schimbat legislatia la nivele de detinere si utilizare, nu avem poligoane, nu avem vointa la nivel de MApN pentru a schimba conceptia de de conducere a luptei, a eficientei. Si visati la Steyr. Avem munitie in depozite de 30 ani si nu ne permitem sa o distrugem. Munitia de 5.56 si 7.62 NATO e facuta ” la ****-i masa” fara a urma un standard sau cerinte din partea trupelor. E grele iar ce se discuta aici sint doar vise umede. Sau visuri….

  25. Zgurene la fotografia numarul 3 schimba explicatia: clapa incarcatorului nu este clapa incarcatorului ci clapa de prindere a inchizatorului.

  26. Părerea mea o arma foarte buna rs556.Greutate mare poate da are recul mic in plus daca se trece pe 6.5 sau 6.8 contează greutatea .Cît despre port închizător arată că un M4 da ii pe șină .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *