Soldați pentru o săptămână… sau mai multe

Nu stiu cine a mai vazut stirea insa e de retinut, fiind deocamdata o tabara pilot:

Personal, as extinde durata stagiului, care este mai mult o reclama, cu o a doua faza, de pregatire voluntara pe sistem britanic, pentru a crea o pepiniera de recrutare a personalului deja partial format, ideea fiind prezentata pe Tehnomil:

Aceste cursuri ar putea fi un fel de tabere de vacanta, macar o luna pe an, cu posibilitatea de a face „practica” si in anii ulteriori, asigurand astfel o anumita continuitate pana la atingerea varstei de potentiala recrutare. Intregul sistem poate fi implementat intr-o structura diferita de a MApN, chiar si privata, iar instructorii pot fi foste cadre militare. Ar fi insa interesanta corelarea programei de pregatire cu necesitatile MApN si cu programa scolilor militare, pentru a oferi elevilor sanse reale de integrare ulterioara in armata.

Insigna Cercetasii Romaniei (sursa: Wikipedia)

O alternativa sau o forma de pregatire (orientare in teren, supravietuire, voluntariat, prim ajutor) inainte de intrarea intr-o astfel de tabara poate fi si incadrarea ca si „cercetas”, asociatia „Cercetasii Romaniei” luand nastere la 1914. Cu mottoul „Gata Oricând!” organizatia avea la baza modelul britanic al Scouting for Boys de Baden-Powell si era impartita in legiuni si cohorte. In 1936, inaintea desfiintarii si transformarii in „Strajerii Tarii”, Cercetasii Romaniei aveau un efectiv de 50.000 de tineri. De la reinfiintarea asociatiei la noi in tara dupa 1990, aceasta a avut o prezenta relativ palida si insuficient mediatizata, pe fondul „alergiei” anticomuniste la tot ce insemna Soimii Patriei si Pioneri . Pentru comparatie, in 2010 asociatia avea in Romania putin peste 2200 de membri.

Astfel de stagii pot reprezenta o alternativa cu impact financiar redus in contextul necesitatii cresterii bazinului de recrutare si mobilizare a armatei noastre dupa desfiintarea serviciului militar obligatoriu.

Un sistem similar de pastrare in forma ar putea fi prevazut si pentru rezervistii voluntari, ca parte a stagiilor anuale, pregatirea fiind de aceasta data strict in sarcina MApN.

 

Marius Zgureanu

84 de comentarii:

  1. varianta capitalista de „soimii patriei”…:)))

  2. La noi o sa fie cind ,,o zbura porcul ”. Nici macar liceele militare nu mai executa trageri datorita lg.295/2004 cu modificarile ulterioare.Legea interzice accesul minorilor in poligoane. O varianta ar fi airsoftul dar si acolo IGPR-ul ar vrea sa impuna restrictii.

  3. Intr-o saptamana poti sa faci ceva util, gen sa inveti bazele trasului cu arma, elemente de siguranta, etc?
    Evident nu faci un militar intr-o saptamana, dar ai putea pune niste baze?
    Adica in caz de razboi, daca pun mana pe un AK, sa nu ma omor pe mine si pe cei de langa mine, preferabil?
    Vorbim de oameni ca mine, care nu am mai facut armata

    • Am uitat sa pun niste semne de intrebare la prima fraza. Luati-o ca o intrebare, as vrea sa stiu.

      PS ce bun ar fi un buton de edit 🙂

    • In mod sigur raman cu ceva lucruri de baza gen: considera ca arma e totdeauna incarcata, nu o indrepta spre o persoana daca nu ai intentia sa deschizi focul sau cel putin sa ameninti cu asta, nu te uita „pe teava” armei. Probabil invata niste rudimente de tactica. Dar probabil cel mai mare avantaj e ca dezvolta camaraderia, fair-play-ul, le aduce aminte copiilor ca se poate comunica si altfel decat pe mess sau FB, desfasoara activitati in aer liber, toate premize ale unei dezvoltari sanatoase.

      Probabil ca un program destinat adultilor ar fi un pic diferit, poate mai solicitant atat fizic cat si psihic (ceva instructie de noapte, exercitii de supravietuire) dar in mare presupun ca ar dezvolta cam aceleasi aptitudini. Cum ai zis si tu, nu vei deveni militar, dar vei avea niste notiuni de baza utile in cazul unei mobilizari generale.

    • Intr-o saptamana si cateva sedinte zdravene de trageri ii inveti sa foloseasca AKul fara probleme. Sa-l foloseasca, sa-l curete, sa introduca cartusele in incarcator, masuri de siguranta etc.

    • De ce nu te duci intr-un poligon sa tragi cu un pistol?

      • Intrebarea era pentru @Dinu 🙂

      • pt ca nu e nici pe departe de ajuns. In caz de razboi nu faci mare lucru cu pistolul, si cred ca armata inseamna si altceva decat sa tragi cu arma. In plus poligonul e un mediu controlat.
        Poti trage la noi si cu AK47 in poligon?

        • sa tragi cu pistolul te ajuta sa te obisnuiesti cu o arma de foc iti va face trecerea la alte arme de foc mai usoara.

          singurul lucru care iti trebuie sunt dopuri de urechi. cumparati sa fie ale tale si nu te duce fara ele.
          gasesti si la noi in tara pe site-uri d’astea de „echipamente militare” daca nu pe amazon sigur gasesti.

          • Trasul cu pistolul nu-l ajuta cu nimic la trasul cu AK. Iar trasul cu AK-ul nu este cine stie ce filosofie. Sa inveti sa iei linia de ochire, sa fixezi arma la umar si sa stii cum apesi pe tragaci este simplu. Mai greu este sa devii un bun tragator ceea ce presupune exercitiu.

            • Aici s-ar putea sa n-ai dreptate, in teorie e simpla luarea liniei de ochire, in practica inainte de prima sedinta de tragere de obicei peste 50% nu reusesc sa bage cuiul catarii in inaltator (e un dispozitiv cu care se observa asta).
              Iar cu manuirea (lina) a tragaciului la foc auto…
              Cea mai mare distractie e la sedintele pe timp de noapte. Acolo sa vezi linie de ochire.

              • Linia de ochire 0e timp de noa0te fara aparatura speciala se ia introducand tot la al treilea cartus, un trasor. Altfel… e distractie si atat… 🙂

              • Bilute de fosfor pe inaltator si parca pe cuiul catarii daca mai tin bine minte. Asta fiind la tragerile de noapte in poligon. Tinta de 300 m nu am mai dat-o jos ca m-am alintat putin si am consumat incarcatorul la foc automat sa vad cum se duc trasoarele.La partea cu tragaciul in sedintele de pregatire pentru prima tragere se folosea moneda. Alte vremuri alti oameni.

              • Mie partea cu luarea liniei de ochire mi s-a parut la mintea cocosului daca esti atent intelegi cand ti se explica pentru prima data. Mai greu a parut pentru unii treaba cu tragaciul .

            • „Sa inveti sa iei linia de ochire, sa fixezi arma la umar si sa stii cum apesi pe tragaci este simplu.”

              Se [poa face si cu pusca cu aer comprimat. Asa ma invata eu – 50 bani ptr fiecare bila

        • Din cate cunosc eu, nu. Dar tot e un plus, fata de nimic.

          • Multumesc pt sugestie, cred ca o sa o pun in practica la anul 🙂
            M-am uitat si se poate trage cu un Colt 1911 la un pret rezonabil. evident daca aveti sugestii va raman recunoscator

            • uita de cal 0.45, este scumput.
              Treci direct pe 9mm. Este cel mai folosit calibru din lume.
              Eventual mai tragi cu 45 sau 357 de curiozitate sa vezi cum este.
              Gasesti ceva Glock-uri sau CZ-uri si poti spune ca ai vazut 90% din armele uzuale.

        • DA, Poligon Joita si cel de la Casa Scanteii

  4. PTAP -ul
    Ar trebui reintrodus intr-o alta forma pt. cei de la liceu.

    Poate sa vizeze prim ajutor, orientare, supravietuire, organizare si alte activitati folositoare si in viata de zi cu zi si inclusiv antrenamente/ competitii de air soft sau paintball pentru cei care vor sa se implice si sa lase CS-ul pe ceva real…

    Cred ca se gasesc oameni de la apararea civila, armata, ISU etc. care pot fi implicati in astfel de proiecte.

    Cum faci rost de bani si cum implici tinerii … e complicat…

  5. Copii cu arma in mana chiar si in poligon bah.Africa e tot mai aproape migranti tabere de antrenament pt copii,super.Hai ca se poate si mai bine.

  6. Oricare implicare a copiilor ( juritic a minorilor) in manuirea armelor , e spalare de creiere , manipulare ordinara a tinerilor.
    Legal o poti face doar in o scoala militara ( colegiu , liceu militar.)
    ISIS , Hamas , comunistii de pretutindeni. au uzat masiv copii pentru gloria sefilor. Cu diferite stratageme , sloganuri , idealuri.
    Boko Haram in Nigeria , din lipsa de luptatori , a luat fortat copii din care a facut ostasi. Carne de tun , ucigasi .
    Istoria trecuta si recenta invata.
    Pentru cine vrea sa invete.
    Nostalgici ai pionierilor , soimii patriei , sint cu gramada.

    • Nu chiar orice implicare, exista o disciplina numita tir sportiv, se incepe cu arme cu alica si se poate trage cu arme de calibru redus.

    • Eu as face doar voluntar si nu la copii. Altfel nu suntem mai buni ca Hamas, Boko Haram, etc. Trebuie sa fie un program voluntar, se duce cine vrea si cine doreste sa fie pregatit in caz de nevoie. Cred ca s-ar gasi destui

    • Unde e vorba de copii cu arma in mana?
      In primul clip sunt tineri de liceu, care au probabil de la 15 ani in sus.

      Cercetasii erau optiunea pentru copii pana la varsta aia, unde sa invete rigoarea, cum sa se descurce in salbaticie, cum sa-si faca unelte, cum sa se orienteze, etc.

      E plin de ei si in Europa Occidentala, ce ma oripileaza e ca ii tine in pantaloni scurti si maneca scurta uneori si toamna si iarna, cand ii scot la activitati:)

      • In USA se cheama boy scout.
        E ” sport” national. Copii invata sa se orienteze in natura , sa aprinda un foc fara sa arda padurea , sa doarma in un cort fara sa inghete de frig , sa taie lemne si sa se distreze in grupul din care face parte. E primul pas care duce la unitatea nationala mult invidiata de altii.

        La noi se vrea ceva ce tine de militarie si nu de boy scout.

        Sa pregatim din timp tovarasi luptatorii patriei .
        Asta era la baza tragerilor cu arme cu aer comprimat sau pustile Geko cu calibru redus.( se practica in RSR cu tinerii utecisti)
        Razboiul modern nu se mai poarta cu mii de soldati strigind uraaa si la asaltul la baioneta. Deci nici rezervorul de carne de tun nu mai e necesar sa il cobori la virste de 15 ani ca pierderile pe front sint colosale.
        Nu a reusit Hitler cu hitlerjungen , nici Pol Pot cu divizile de minori care macelareau cei mai in varsta ,” corupti si inadaptabili maretei revolutii.
        Intentii bune pe soseaua care duce in Iad ?
        Nu exista dupa parerea mea personala.

        • In Romania socialista la PTAP invatai sa tragi cu arma si chiar trageai, era un lucru bun.

        • „La noi se vrea ceva ce tine de militarie si nu de boy scout.”
          Unde ai vazut asta? Ca la noi nu prea se vrea nimic….

          • Eu am participat la tragerile alea . La PTAP nu eram multi raportat la numarul de tineri din oras.
            Am si diploma de bun tintas. 🙂
            Urmata de altele din armata.
            Tata a avut grija sa ma invete din frageda tinerete sa trag cu TT , Zb, AK.
            Avea cum din moment ce era ofiter.
            Dar aceasta exceptie a intarit convingerile personale.
            Era buna pregatirea pentru doctrina sovietica de razboi. Cantitatea in locul calitatii.
            Infirmata in Afganistan , Cecenia ca si rusii au priceput inutilitatea in razboiul modern ,non conventional, hibrid.

            PS. ” la noi nu se vrea nimic ” , perfect deacord. 🙂

            • Toti faceau PTAP in liceu, in afara de fete. Fetele faceau trageri mai tarziu, la Garzile Patriotice sau la facultate. In armata nu se dadeau diplome se dadeau brevete, insigne „militar de frunte”, clase etc.
              Daca te lua taica-tau sa tragi in poligon risca foarte mult sa raporteze CI-stul si sa ajunga in pas alergator undeva gen Canal sau mina. ZB aveau doar Garzile Patriotice, apropos.
              Te-a cam lasat memoria si observ ca ai ceva impotriva initiativei asteia cu tot felul de motive gen drob de sare.
              Se va implementa, in ciuda opiniilor tale.

              • Esti slab informat.
                La vremea mea , aveam si fete la PTAP.
                Au tras si ele cu pusca Geko ( calibru 5 si ceva dar cu glontul foarte mic ca incarcatura de azvarlire era foarte mica) .
                Cit priveste pe tatal meu , lasa balta. E de mult trecut in o alta lume.
                Iar chestia asta cu CI , a fost mare moda in anii 80 nu 70. Adica cind chiar cadrele vociferau impotriva tovarasului iubit.
                Cu ZB am tras in 1967. Cind era plina armata romana de pusti si PPS.
                AK romanesc era in productie de vreo doar 4-5 ani dar nu inlocuise inca tot armamentul anterior.
                Iar garzile patriotice erau dotate cu AKM semiautomat inca de la inceputul anilor 80.
                Mai cauta prin arhive .
                Am scris mereu parerea mea. Nu e obligatoriu sa fi deacord cu ea .
                Daca te supara , treaba ta.
                PS
                O fi excedent de colonei si generali in rezerva care se plictisesc si atunci le gasim ” trupe „de instruit.
                Ca nu exista nici la francezi , germani , italieni , suedezi . Aia nu au pensionat cadrele la 45 de ani sa se joace dea razboiul cu pustanii.
                Ca se va implementa, nu ma mir. La ce prostii se voteaza in parlament acum , nu e de mirare.

              • La PTAP participau si fetele in egala masura…

                • Da, ai dreptate. N-as zice in egala, erau mai mult sanitare.

                  • In tineretile mele, am fost la PTAP si la trageri impreuna cu fetele: in cl aXI-a cu pusca cu aer comprimat iar in cl aXII-a cu AK modificat pentru garzile patriotice, sa traga foc cu foc.
                    Fetele au tras in rand cu noi, BARBATII 😉

                    • Și eu la fel…GECO parcă îi zicea puștii cu aer comprimat, iar întâlnirea cu AK-ul dintr-a XII-a a fost pentru majoritatea băieților love at first side.

                      Fetele au tras și ele dar, na, ca fetele 🙂 A nu se înțelege că vreau să fiu misogin 😉

                  • nu. In general se intra la gramada la tragere si nu se facea diferenta intrre baieti si fete.
                    Diferenta era insa cine intra la tabara de PTAP pentru ca alea erau foarte putine in tara. Aici erau probleme cu fetele.

                    • Am fost in 2 tabere de genul ala, una vara, alta iarna. Si nici macar nu eram la liceu, dar faceam anumite sporturi. Erau si fete, dar ele erau pe alte treburi, cum am spus mai sus.

                    • Noi astia mai mici trageam doar cu pusti cu aer comprimat (made in DDR sau Cehoslovacia), cu alea nu era restrictie, trageam dupa vrabii in sala de sport, cu instructorul.

    • Dar arte martiale au voie sa faca ? Ca si ,,alea e periculoase dom,le” .Iar incepem cu cacaturi ?

      • Domnule Mos Gerila
        Vrei sa inveti copii sa traga cu o arma ?
        Exista licee militare pentru asta. Legal si just.
        Vrei sa invete karate ? Il dai la un club sportiv cu disciplina asta in dotare.
        Pusca nu a fost inventata sa spargi nuci. E creata sa ucida. Om si animale.
        Identic ca sabia.
        Cu mana goala , ca in karate , inveti sa te aperi si nu in primul rind sa ucizi .
        Confuzii totale faceti dvs. Sau manipulare.

    • Ce lege interzice instruirea tinerilor cu armamentul de infanterie? Concret.

      • Prima de toate , pregatirea militara e o exclusiva a armatei
        Unde e specificat negru pe alb ca se aplica pe baza voluntara cu virsta minima de 18 ani.
        + cazier judiciar curat + depasirea conditilor minime fizice ( si mintale )

        Fa tu o companie de pustani de 15 ani cu AKM pe umar si nu plinge cind te salta procuratura. Ca :
        – sint minori tinerii . Deci nu raspund juritic pentru anumite chestii.
        – nimeni nu poate folosii armele in afara celor autorizati prin lege. Dai derogare pentru minori?
        Undeva te laudai ca ai experienta de avocat. Dar dreptul universal valabil il cunosti sau esti din aia cu scoala de militie/ politie echivalata ca diploma de drept ?

        • Aberezi, MApN-ul nu are exclusivitate militara si MAI are liceu militar si poate instrui tineri.
          Tabara militara a fost facuta de catre Jandarmerie, poate n-ai inteles sau poate doar faci pe prostul. Cu replici, macar aia stii ce e.
          Ma confunzi, ti-am zs ca te-a lasat memoria, nu ma laud si cu atat mai putin cu ce nu sunt, avocat e Nicolae care scrie aici.

      • zic si eu, legea armelor si munitiilor. Trebuie prevazut ca exceptie acolo

        • Stii deosebirea dintre instruire cu armament de infanterie si tragere cu armament de infanterie?

          • Nu cred ca are relevanta aici pt ca legea spune ca si portul nu doar folosirea sunt interzise.
            Din cate stiu eu armele militare pot fi utilizate doar de catre organele de stat si unele persoane juridice strict reglementate.
            Adica eu ca civil nu pot face instructie si trageri cu armament de infanterie.
            Nu-s foarte in tema cu baza legala, nu e tocmai specialitatea mea, deci posibil sa ma insel. Daca esti mai in tema accept sa ma contrazici cu argumente 🙂

            • E foarte simplu, tinerii despre care e articolul s-au instruit cu replici ale unori pusti automate. Sub supravegherea unor cadre militare. Nu au tras in poligon.

  7. Spalarea pe creier se face prin indoctrinare. INCLUSIV scoala indoctrineaza/ spala pe creier … diferenta este folosul pe care societatea il obtine din uniformizarea unor sisteme de gandire.

    Armele sunt ,,unelte” cu care poti desavarsi scopul celor care te indoctrineaza.

    Cred ca esti cel putin la fel de spalat pe creier cand joci FPS-uri sau vezi filme cu violenta explicita (sau mai rau – violenta reala de pe internet) decat atunci cand tragi cu o replica de arma intr-o tinta tinta umana intr-un joc organizat si jucat de oameni stabili psihic.
    Cand o persoana nu mai face diferenta inseamna ca e patologica treaba.

    A deprinde anumite abilitati te face mai predispus la indoctrinare? Poate mai valoros pt. cei care te vor indoctrina sa-ti aperi patria sau inversul ….

    Comparatia cu organizatii teroriste si fundamentaliste este exagerata rap. la situatia din Romania. Este adevarat ca oricarei persoane instruite ii va fi mai usor sa apese pe traga si va fi mai eficienta daca va fi antrenata … ii va lipsi doar motivatia.

    Fiti siguri ca in ziua de azi copii sunt oricum educati de societate si nu de parinti.

  8. Lasati trolii sa faca ce vor! 😉
    Bineinteles ca orice initiativa de gen e o blasfemie si trebuie tratata ca atare, cum sa fortezi tinerii sa faca ceva asa de oribil???
    Maine ne plangem ca nu se face nimic pentru apararea Patriei, si nu va lupta nimeni in caz de…
    Poimaine ca nu se cumpara tehnica!
    Raspoimaine ca de ce se dau bani la Armata, cind se puteau da la Educatie, Sanatate, etc.
    Si exemplele pot continua la nesfarsit!
    Parerea mea, hic…

    • Stai ca poate apare si capatu satului si restul sa zica ceva gen „la mintea mea”, ca deja au fixat azimutul Africa, Isis, Pol Pot, soimii patriei, ii cam roade

    • aveti nevoie de carne de tun?…voi ca armata ar trebui sa fiti primii care sa refuzati amestecul civililor in treburile de razboi. cand se ajunge la armata populara inseamna ca deja e prea tarziu cumva.
      au dat arme in ’89 la populatie si a iesit un bullshit… si cam toti aveau armata la zi pe vremea aia.
      un curs de pregatire cu ceva elemente de baza militare (tactici, tehnici, deprinderi, teren, harti) se poate reglementa fara doar si poate.
      la reglementari ma refer la varsta participantilor, componenta acestor cursuri/tabere si nivelul de familiarizare cu tehnica letala.
      ps.in copilarie circulau tot felul de „zvonuri” cu orfanii si copiii de trupa.

  9. Este o tabara airsoft (spun chiar organizatorii in film) pe care s-au grefat exercitii de pregatire fizica si cursuri de istorie.
    Foarte interesant conceptul.

    Asta cu „copiii n-au voie sa traga cu arma” mi se pare o idiotenie.

    La fel, imi pare rau ca au renuntat la institutia copilului de trupa.
    Ne-am luat dupa niste cretini si am desfiintat un lucru care mergea foarte bine.
    Copiii aia au fost iubiti si protejati mai mult decat propriii copii ai cadrelor.

    • correct.copii de trupa si nu spalati pe creieri.cei cu inckinatii militare as faca luceul militar si basta

      • Adica daca inveti despre istoria poporului tau esti spalat pe creier? Intreb ca sa stiu daca te sterg sau nu .

        • Cica nu mai e la moda. La moda sunt internationalistii.
          Ce nevoie sa stii de unde vii si cine esti? Nu conteaza decat dragostea studiata cat mai explicit de la gradinita in sus. … istoria e optionala si limitata la nume si ani nu la context istoric si sens ..
          Suntem pe drumul cel bun … de la 3 ore de istorie pe saptamana s-a ajuns la una si aia predata prost

        • hai sa zicem ca se cheama doctrina.
          Perceptele morale uzuale pe care le cunoastem si le aplicam sunt ca urmare a educatiei care nu este altceva decat tot o indoctrinare bazata pe obiceiurile comunitatii si pe legile careia se supune aceasta societate.

          „Spalarea pe creier” nu este altceva decat educarea in anumite scopuri. Bune, rele, asta depinde pentru cine si in ce scop.
          Invatarea istoriei chiar face parte din indoctrinare pentru ca este probabil cel mai usor de manipulat si prezentat din N unghiuri mai ales pentru ca se concentreaza pe aspectele violente.
          Pentru noi Stefan cel Mare a fost cel mai mare domnitor, insa acest punct de vedere nu este impartasit si de polonezi (desi ei i-au zis cel mare) si nici de rusii kieveni. Nu de alta dar i-a exasperat la cate raiduri a facut pe la ei!
          Mircea cel Batran isi apara nevoile si neamul dar nu se zice ca-si baga coada in succesiunea imperiului otoman?
          Asa zisa politica de aparare si noncombat prezentata in timpul comunismului nu se prea potriveste cu realitatea.
          Nu cred ca exista vreo tara in lume care sa nu-si romanteze propria istorie si sa-si prezinte dusmanii mai negri decat sunt.

          • bine. suntem hoti, neguvernabili si bagaciosi (o constanta milenara?)

            dar in acelasi timp vreau sa inteleg de ce suntem aici de 2000 ani si chiar si separati si calcati si dominati de altii, sub influente diferite etc. avem numitori comuni cum putini au in lume si in acelasi timp suntem atomizati.

            Vreau sa intelegem de ce ne-am comportat cum ne-am comportat in contextul istoric respectiv. Asta ni se neaga mereu. De ce? De ce se insista ca trebuie sa ne fie rusine ca sunten romani

            Poate o istorie reala si o ,,psihanaliza,, a poporului roman va darma mituri dar ne va ajuta sa ne cunoastem si …. etc.

            O educatie in interes colectiv national real ne ajuta mai mult decat niste utopii de conjuctura imbratisate din modernism

          • Lucian, istoria nu e o stiinta exacta, nu e matematica, se inventeaza mult.
            Pe vremea comunismului nu se spunea nimic despre Campania din Est sau despre excursia la Budapesta. Nici despre Cadrilater.
            Asa e peste tot.
            Si hai sa-ti pun o intrebare: ce stii despre Iancu Jianu, un personaj expediat in 3 randuri si in istoria comunista si in istoria de acum? Nu cred ca multe, iar tu esti un tip educat.

  10. Am să vă spun povestea unui român (din generațiile fără stagiu militar) plecat la muncă în străinătate. Lucra pe șantier la o canalizare. În timp ce săpa a găsit o grenadă, dar n-a știut ce este. Rezultatul întâlnirii cu grenada: o mână pierdută, vederea compromisă într-un ochi și corpul plin de cicatrici. Cum ar fi fost viața lui dacă ar fi avut un minim de pregătire militară?

  11. Anla’shok
    19 decembrie 2017 at 20:55
    Trasul cu pistolul nu-l ajuta cu nimic la trasul cu AK. Iar trasul cu AK-ul nu este cine stie ce filosofie. Sa inveti sa iei linia de ochire, sa fixezi arma la umar si sa stii cum apesi pe tragaci este simplu. Mai greu este sa devii un bun tragator ceea ce presupune exercitiu.

    Apropo de bun trăgător și AK:

    https://youtu.be/aSuAPjw2Jgw

  12. Armata e ca si fotbalul.

    profesionistii joaca in Liga 1, iar cei mai buni joaca in Champions Ligue.
    Amatorii joaca in Liga a 3-a si Liga a 4-a. cand se confrunta profesionistii cu amatorii… scorul este de minim 6-0 dar de cele mai multe ori chiar si 7-0; 8-0

    Asa si cu armata…. „Soldati pentru 1 saptamana” este o gluma!
    Un militar adevarat este bine pregatit:
    – Conditie fizica impecabila (ca la nivelul sportivilor de performanta)
    – Tactica Militara
    – Pregatire Psihologica (mentala) impecabila
    – Tehnica Militara

    ce poti face 1-2 saptamani pe an??? Cati oameni au o pregatire fizica buna,antrenandu-se singuri?
    Ce sa zic de pregatire la nivelul unui sportiv de performanta….

    Din pacate chiar si militarii angajati in armata romana au lipsuri profunde nu doar la tehnica militara. ci si la nivel de pregatire fizica.
    Exceptie fac cei care pleaca in Irak si Afganistan. (acestia beneficiind de pregatire fff dura, ca sa poata face fata in teatrele de operatiuni)

    concluzia mea este ca armata pe sistemul acesta cu… tabere de 1-2 saptamani pe an este o Gluma!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *