Salvarea economica a Romaniei: OFFSET-ul! Programul economic care ar scoate Tara din criza si ar oferi din nou slujbe celor tineri.

Intrarea in Zona Euro a Romaniei, motiv de veselie?!

Pai ar putea fi, insa cu o singura conditie: o industrie foarte performanta, competitiva si creatoare de bunuri de larg consum performante tehnologic. O industrie pe model german, care sa poata vinde la export doar datorita calitatii si inovatiei prezenta in produsele sale si asta deoarece, odata cu iesirea leului de pe piata, BNR-ul nu va mai putea subventiona exportatorii prin politica de curs, practic nu se va mai putea lasa euro sa creasca in raport cu leul, pentru a masca lipsa de competitivitate a unei parti din industria romaneasca.

Odata cu euro multi vor pune cruce afacerilor lor balcanice, unde principiul “merge si asa”, sau exporturile care erau pe val datorita subventiei mascate prin cursul de schimb, se vor duce dracu in primul an.

Asadar vrem euro, vrem o economie stabila cu o moneda care sa nu ne dea palpitatii, vrem dobanzi decente la imprumuturi?! OK, da atunci inainte sa intram in euro ne trebuie o economie industrializata, moderna si producatoare de bunuri cu adaos mare de inteligenta, nu de forta de munca ieftina, nu de lohn industrial.

Pai si ce facem?! Ca vremea in care statul baga bani in economie sau construia fabrici a fost…impuscata! Investitile straine, atatea cate mai sunt, se duc unde vor ele, acolo unde banii se fac repede si, la o adica, isi pot lua zborul in cateva luni, vezi cazul Nokia. Ori noi vrem investii mari, pe termen lung, inalt tehnologizate, vrem ca anumite ramuri industriale si agricole sa prospere, vrem ca banii sa meraga acolo unde ar propulsa Romania cu mult inainte, stabil si pe termen lung.

…sau

F-16 Viper, foto: LM

Raspunsul este: OFFSETUL! Singura sursa de bani pentru investii disponibila acum.

O solutie in aceasta dilema ar fi si este de fapt OFFSET-ul, generat de posibile contracte de achizitie de tehnica militara necesara modernizarii Armatei. Asa cum stim cu toti, Armata Romana are urgenta nevoie de tehnica noua, in cantitati mari, pe sume uriase. O estimare mai grosiera arata ca pentru a avea o dotare decenta, ca numar si calitate, investitile pe care bugetul statului ar trebui sa le faca, in urmatorii ani, in inzestrarea Armatei depasesc 30 miliarde de euro.

Bineinteles ca o astfel de suma iese din discutie ca fiind alocabila direct prin bugetul de stat. Pentru asa ceva trebuie minte si planificare.

OK sa presupunem ca Romania contracteaza credite in valoare de 30 de miliarde de euro si doteaza Armata la superlativ, mai presupunem ca dobanzile la aceste credite, garantate de guvernele companiilor producatoare de armament, sunt sub 2%. Ca un exemplu acum cateva zile Germania s-a imprumutat de pe piata libera cu o dobanda de sub 1%!

Ce sa faca Romania cu offsetul in valoare tot de 30 de miliarde?! Pai in primul rand trebuie respectate cateva reguli:

  1. Investitile generate de offset sa se faca prin negociere directa, adica Romania sa aiba o vorba de spus despre domeniul unde se vor face
  2. Produsele care vor fi construite in Romania sa aiba cel putin 60% din valoare finala in componente produse tot la noi, asta ca sa fim siguri ca nu ne pricopsim iarasi cu o “investitie” de tip lohn, adica de tip Nokia
  3. Graficul realizarii si puneri in productie a investitilor sa fie direct corelat cu graficul rambursarii ratelor la imprumuturi, sa nu patim iarasi o belea  gen Ford Craiova. Nu faci investitia, nu platim ratele, o faci jumate’, tot jumatate platim si noi
  4. Lucrarile de infrastructura negociate sa fie in parteneriat public-privat

Cei 30 de miliarde avuti la dispozitie ar insemna cresterea datoriei de stat a Tarii undeva spre 60 de miliarde, sub pragul critic de 60% din PIB, asadar probleme nu am avea.

Dar ce sa facem cu 30 de miliarde?! Adica unde sa negociem cu companiile investitoare sa bage banii?

Undeva la 2-3 miliarde, poate chiar spre 4-5, ar trebui investiti in capacitatile noastre de productie militara. Va trebui sa obligam firmele respective ca o parte cat mai importanta din respectiva arma sa fie construita in Romania. Mentenenta si munitiile ar fi obilgatoriu de facut in Romania si de asemenea ar fi de discutat anumite parteneriate si pentru viitoare livrari catre terti.

Este vorba aici de retehnologizari, mariri de capacitate de productie, creeare de altele noi. Ideea cea mai buna ar fi privatizarea industriei militare, nu in totalitate, cu obligatii de productie si mentinerea specificului unitatii respective. Asta ar insemna locuri de munca bine platite, o anumita independenta, macar si partiala, a industriei militare romanesti si exporturi, adica bani multi si pe termen lung, din integrarea industriei romanesti, in lantul logistic si de productie al companiei mama.

Restul de 24 de miliarde…sunt oricum putini pentru o renastere industriala, dar sunt un inceput foarte promitator. Ideea din spatele unor astfel de planuri de investitii, nu este ca tu Romania sa produci masini de spalat, ci sa oferi conditiile necesare unor astfel de productii. Mai exact ar trebui avuta in vedere infrastructura majora: autostrazi si cai ferate, porturi, antrepozite, zone libere.

Constructia unor autostrazi: Timisoara-Craiova-Bucuresti, Cluj-Suceava-Iasi-Galati-Constanta, faimoasa autostrada Transilvania si de asemenea modernizarea infrastructurii feroviare pe principalele linii comerciale ale Romaniei: Constanta-Bucuresti-Brasov-Cluj-Ungaria, Constanta, Suceava, Bucuresti-Craiova, Craiova-Dunare, modernizarea catorva porturi dunarene, extrem de necesare comertului tot mai vioi pe fluviu, ar inghiti putin peste 15 miliarde de euro, dar in cativa ani aceasta infrastructura moderna si fiabila, construita numai prin parteneriat public-privat, ar propulsa economia romaneasca ca o racheta. Comertul la Marea Neagra, unde portul Constanta este deja ceea mai mare vedeta locala si transportul pe Dunare ne-ar aduce miliarde de euro pe an, iar daca aceste investitii ar fi cuplate cu dezvoltarea in zonele portuare, deja modernizate, a unor zone libere de productie si reexport…fratilor, l-am prinde pe Dumnezeu de un picior!

Nemai vorbind ca autoastrazile sunt investiti de tip multiplicator, mai exact un euro investit in sosele, aduce in maximum 10 ani intre 5-10 euro la PIB, prin dezvoltarea zonelor adiacente, prin cresterea competitivitati economice, datorita transportului rapid si ieftin, prin slujbele generate. Iar o dezvoltare economica baza pe infrastructura este o dezvoltare solida si sustenabila, nu ca cresterea economica din anii 2004-2008, genearata de specula si credite idioate.

A treia mare directie de investiti ar fi capacitatile industriale nou-dezvoltate, bazate pe negocierea offsetului. Aici trebuie sa fim destepti si sa cerem numai investitii a caror amortizare se face in multi ani, fabrici adica, si asta datorita faptului ca nimeni nu-si va inchide o capacitate de productie noua si moderna, adica cea deschisa la noi, in detrimentul uneia mai vechi din alta tara. Avem nevoie de industrie, dar nu orice forma de industrie.

Romania poate deveni rapid un mare producator agricol, are cel mai bun pamant, are apa, are o clima buna, asadar ar trebui sa avem si o industrie solida agrara. Avem nevoie de producatori locali integrati de utilaje agricole, de la sape, la elicoptere utilitare, de o industire moderna de ingrasaminte, de silozuri noi si mari, pentru a putea vinde doar atunci cand pretul produselor agricole este ridicat, nu imediat dupa recoltare.

Asadar fabrici de tractoare, combine agricole, sisteme de irigatii moderne si daca suntem intradevar foarte destepti vom pune si conditii ca un anumit procent sa fie exportat, sa zicem +50% .

De asemenea nu ne-ar strica inca 1-2 fabrici de automobile, fabrici de produse de larg consum, usor exportabile: industrie chimica, cu accent pe industria comestica, o foarte mare aducatoare de plus valoare, constructii de nave in santierele dunarene, industria comunicatiilor: televizoare, telefoane, etc, etc.

Am putea avea zeci de mii de locuri de munca in industriile viitorului: telecomunicati, electronica, auto, chimica, si toate aceaste cu obligativitatea ca macar 50% din produs sa fie facut in Tara.

O astfel de explozie a investitilor directe ar crea zeci de mii de locuri de munca direct si sute de mii de locuri de munca in secundar, prin dezvoltarea pe orizonatala a industiilor adiacente si a serviciilor conexe.

Am putea revitaliza intregi zone georgrafice si ramuri industriale care acum nu mai exista. Am avea din nou sansa de fi o natiune industrializata si un viitor adevarat in fata, mai ales pentru tanara generatie. Ar fi din nou bataie pe locurile de la Politehnica, am avea din nou o clasa de ingineri bine pregatiti si care ar avea un viitor serios la ei in tara.

Faptul ca industria este viitorul si ca nu poti avea o clasa de mijloc bazata pe dezvoltarea IMM-urilor, fara o mare industrie bine dezvoltata, este absolut evident pentru oricine. Serviciile, atat de laudate in Occident, nu fac decat sa invarta bani, bani creati insa de industrie si agricultura. In realitate serviciile nu produc bani, nu produc nimic, nu fac decat sa rostogoleasca plus valoare create in ramurile direct productive.

Asadar industria grea, industria producatoare de bunuri de larg consum, de utilaje, etc, este baza de la care putem construi o economie flexibila, constituita din mici afaceri de familie. In Germania, mama tuturor statelor industrializate din Europa, sunt peste 3,5 milioane de IMM-uri, care acopera peste 60% din personalul angajat. Dar aceste mici afaceri de familie sunt grupate pe langa imensele concerne industriale germane: Siemens, Mercedes, industria metalurgica, cea constructoare de masini, industria chimica.

IMM-urile sunt intradevar modul de trai decent al secolului XXI, insa ele au nevoie de ancore si beneficiari mari.

Cum poti face acest lucru, de unde sa obtina Romania, mai ales pe aceasta criza care nu se mai termina, fondurile si expertiza necesare pentru o reindustrializare serioasa?! Pai optiunea noastra este OFFSETUL generat de reinarmarea masiva a Armatei Romane.

Nu este simplu, dar se poate face! Si se poate face in asa fel, incat peste 20 de ani, sa fi platit deja cei 30 de miliarde de euro imprumutati, dar sa fi ramas cu o economie sanatoasa si multivalent dezvoltata, o economie industrial-integrata.

Poate ca va ganditi ca Romania nu poate obtine astfel de finantari si avantaje economice, ca ar fi prea frumos sa fie adevarat! Si aici va inselati! Romania a primit deja o astfel de propunere, exact pe principlile despre care am vorbit mai sus.

SAAB a oferit Romaniei, intr-un cadru oficial si cu garantia Guvernului Suediei in buzunar, o oferta pentru achizitia de 48 de avioane de lupta JAS 39 Gripen. Astfel SAAB-ul ofera urmatoarele:

-credit guvernamental suedez, cu o dobanda de sub 2% pe an

-doi-trei ani de gratie, in care Romania nu plateste absolut nimic

-ratele anuale vor fi calculate elastic in functie de mai multi parametri, astfel:

-crestere/scaderea economica aTarii

-gradul de realizare a offsetului

-gradul de respectare a angajametelor (nivel de productie, numar de angajatii, exporturi, etc), pe care investitorul le-a realizat sau nu.

Mai clar platim in functie de cresterea economica interna, si in raport cu respectarea angajamentelor luate de catre investitor in cadrul programului de offset.

Si bineinteles ave si exemplul polonez, la achizitionarea de avioane F-16! Daca polonezi au putut, pe noi ce dracu ne impiedica, daca Suedia ne ofera, noi de ce nu acceptam?!

Astfel am avea o aviatie nou si performanta, investiti industriale noi si performate, locuri de munca, cu miile bine platite, ca doar aia nu vin sa faca ciorapi si chiloti in Romania, ci produse industriale, iar in aceea ramura economica este nevoie de muncitori si ingineri bine calificati, de unde rezulta si salarii pe masura, iar mai departe rezulta CRESTERE ECONOMICA REALA, INDUSTRIALA ADICA, nu specula imobiliara si credite cu buletinul. Rezulta o economie de tip Nordic, Germanic si nu una de consum pe datorie de tip sudic.

Iar pe modelul celor de la SAAB am putea sa lucram pe mai departe cu Suedia: fregate, corvete, submarine, rachete anti-nava si alte echimapamente militare de super-top, pot fi prinse intr-un contract-cadru mult mai amplu cu comapanii suedeze.

Viitorul, ca de altfel si viata noastra, se afla in proprile noastre maini! NOI si numai NOI hotaram ce ni se intampla, restul e…can-can! Doar prosti si ratati, oameni slabi in general, se lasa dusi de val, merg pe mana destinului. Oamenii adevarati, puternici si mandri, siguri pe ei insisi, isi fac soarta cu propriile lor maini. Ei nu se duc unde ii duce curentul, ci ajung acolo unde vor ei.

Cum spuneam, viitorul Romaniei si al nostru, este in mainile noastre, doar noi vom hotara daca Romania de peste 20-30 de ani, va fi o tara mandra, puternica si respectata, sigura pe ea, si gata sa faca fata oricarei amenintari, sau dimpotriva vom fi un mic tinut sarac si bantuit de coruptie si demoni, aflat la granita UE, si care traieste dupa o zi pe alta, din mila celor mari!

Tineti bine minte acest lucru: VIATA ESTE ASA CUM VREI TU SA FIE, SAU MAI EXACT ESTE ASA CUM AI TU PUTEREA SA TI-O FACI! Si Tara la fel!

  1. Detalierea celor cateva posibile investitii in industria militara, pe langa infuzia de capital si tehnologie – cred ca este nevoie de minim 5-6 miliarde euro din cele 30 pentru asa ceva:
    1. Demarararea programului AH-1 la IAR-Brasov (capital aprox. 10. mil.euro)– 12-15 mil $/bucata x 100 bucati, produs in proportie de 80% in tara => 1 mld. euro + alte investitii ( “Conform studiilor, la fiecare 3 dolari cheltuiti pentru achizitia elicopterelor, 2 dolari s-ar fi intors in industria noastra” ). Dezvoltarea programului Super-Puma si Socat /Surion prin obtinerea licentei de la Eurocopter, sau un joint-venure cu Eurocopter pe acest subiect.Sau abandonarea totala a liniei Eurocopter pentru produse civile ale firmei Bell Helicopters. Vezi si propunerea de prelungire a asocierii cu Eurocopter S.A. dupa data de 26.06.2013:

http://www.iar.ro/cnvm2012/Hot_AGA_2.pdf

    1. Un succesor al IAK-52, a se vedea proaspatul proiect al Serbiei -> cea mai buna cale de a repune pe picioare industria aeronautica. Investitie necesara redusa, refolosind tehnologia de pe MIG21 Lancer sau Puma Socat
    2. urmat de productia avionului de antrenament, in posibila colaborare cu Turcia si Polonia si poate si a unui viitor multirol, la care Turcia lucreaza deja. Investitii estimate 2 mld. euro
    3. Programul ATROM – re-demarat prin achizitia licentei de productie a tunului de 155mm la Resita, sub comanda ferma de cateva sute de bucati din partea MAPN – cost estimat 400 mil .euro
    4. Programul Tanc –Romanesc – poate fi re-demarat printr-o infuzie de capital si eventual impartirea efortului cu alte tari. Ar putea costa 4-600 mil. Euro (estimare costul licentei tancului Altay)
    5. Introducerea unui nou vehicul de teren, atat varianta militara cat si civila: prin angajament ferm de achizitie a minim 3000 de bucati de catre MAPN, negocierea unei productii sub licenta a unui vehicul modern: Renault Sherpa poate fi o optiune interesanta, deoarece Renault au deja facilitati in Romania; sau Iveco, in cazul in care se concretizeaza colaborarea pentru TBT; exista si Textron, care ar putea participa la acest program; istoric vorbind , a existat si varianta EAGLE IV – La MFA Mizil se intentiona fabricarea acestuia sub licenta GENERAL DYNAMICS –MOWAG AG, Elvetia, din 2005
    6. Sprijinirea producerii unui nou tip de transportor blindat – programul TBT, ar necesita o infuzie de 150-200 mil. Euro.
    7. Refacerea capabilitatilor de productie si modernizare rachete aer-aer, sol-aer, aer-sol/nava – investitie estimata 200 mil. euro
    8. Producerea de noi tipuri de munitie si combustibili pentru armamentul ce va fi achizitionat  – investitie estimata 100 mil. euro
  1.  Detalierea unei liste de firme care ar putea fi principalele vizate pentru re-tehnologizare si licente.
  2. Estimarea bruta a unui numar de locuri de munca pentru cele 30 mld investite, sau o simulare mai saraca pentru achizitii de doar 10-15 mld. Euro. Pornind de la cazul Poloniei, care prin offset pentru 3,5 mld $ cheltuiti ar fi generat 60.000 de locuri de munca, pentru Romania, ponderand si cu costul resurselor, pentru 15 mld. Euro ar putea fi create minim cam de 5 ori mai multe locuri de munca, adica intre 300.000-500.000 in functie de tipul investitiei si industria secundara dezvoltata de aceste investitii. Pentru 30 mld. Euro, putem vorbi de 700.000 – 1 milion de locuri de munca prin offset.

lista de firme…

Din cele 15-30 mld euro ce ar trebui investiti in urmatorii 10 ani in inzestrarea armatei, un minim de 15% (5-6 miliarde) ar trebui sa se regaseasca in re-tehnologizare, joint-venture, formare de personal si achizitie de licente de productie in domeniul industriei militare dar mai ales al cercetarii.

Propunere firme romanesti din industria militara eligibile pentru programul de offset:

Armament:

  1. S.C. Arsenal Resita S.A.
  2. S.C. Carfil S.A. Brasov

Blindate:

  1. S.C. MFA S.A. Mizil (privat)
  2. SC UA Moreni S.A.
  3. SC UM Bucuresti S.A.
  4. SC UM Marsa S.A. (privat)

Aviatie:

  1. SC Turbomecanica S.A. Bucuresti (privat)
  2. SC Avioane Craiova S.A.
  3. SC IAR S.A. Brasov
  4. SC Aerostar Bacau S.A.  (privat)
  5. SC Romaero S.A. Bucuresti

Electronica, comunicatii si rachete:

  1. SC Electromecanica Ploiesti S.A.
  2. SC IOR S.A. Bucuresti
  3. SC Electromagnetica S.A. Bucuresti (privat)
  4. SC Elprof S.A. Bucuresti (privat)

Chimic:

  1. SC Pirochim Victoria S.A.
  2. SC Romcarbon S.A. Buzau
  3. SC UPS Fagaras S.A.
  4. SC Nitroexplosives S.A. Fagaras (privat)

Naval:

  1. SC Santierul Naval Mangalia S.A.

GeorgeGMT & Marius Zgureanu

38 de comentarii:

  1. Am citit articolul o data si mi-a placut…l-am mai citit o data , m-am gandit si m-am entuziasmat. Apoi am incercat sa gasesc puncte desprijin pentru un plan national frumos si nu am gasit. Un asemenea plan inseamna o decizie politica…o decizie care nu genereaza spaga ci din contra diminueaza dramatic posibilitatile de a o obtine.Credeti ca se gasesc politicieni cu aliura de „barbat de stat” care sa promoveze si sa spijine pana la capat asa ceva?….sau ar mai fi o tema de reflectie…..cum pot fi adusi politicienii la punctul in care sa faca astfel de gesturi.

    • Doar prin presiunea opiniei publice se poate ajunge ca politicienii sa ajunga la a face astfel de gesturi. Plus probabil un alt tip presiuni, de ordin financiar, sau din partea unor factori externi Romaniei, care sa le reduca marja de a cheltui iresponsabil banul public si sa-l directioneze spre investitii.

      • Revin….pentru aplicarea unui asemenea plan e nevoie politicieni cu aliura de „barbat de stat” sau o formula prin care sa ii impingi pe astia care sunt catre o astfel de decizie.
        Hai sa facem ceva constructiv. Fiecare sa se gandeasca la o solutie prin care sa poti sa determini o decizie politica in sensul asta ca solutie imediata si ca solutie de viitor care ar fi profilul unui „barbat de stat” ….si dupa mai vedem…

        • Barbat de stat?! Simplu…Se ia una bucata de baiat, care a pornit de jos, s-a educat si a avut succes in viata prin proprile lui puteri. Prin succes nu ma refer la un milion de euro, ci doar la faptul ca respectivul este in stare sa-si asigure familia independent, ca nu depinde de stat sau nu a avut pamant la tara, ci a reusit in viata prin munca sa, riscul sau, greselile sale. Imi plac foarte mult oamenii independenti, cei care fara pile si relatii au o viata normala prin ei insisi. Culmea este ca sunt foarte multi astfel de oameni, eu insumi sunt unul dintre ei, dar tot culmea este ca marea masa a concetatenilor nostrii sunt foarte usor de aburit/manipulat.
          Eu, si alti ca mine, nu as accepta ideea de a creste pensile si salarile, decat pe baza cresterii competitivitati economice, nu as accepta pomeniile electorale si bani aruncati pe ajutoare, ci dimpotriva as spijini, cu putini bani pe care ii are Statul, domeniul privat, ala care chiar produce ceva. As restructura dramatic bugetarii, pastrand maximum 600 de mii, dar as alege oameni pe spranceana, cu salarii foarte, foarte bune, asa cum era sistemul bugetar in anii „30. Bine platit si respectat de cetateni, cu scoli facute prin Franta si Anglia. Bugetarii ar trebui sa fie o Garda Pretortiana a Statului. foarte bine platiti si educati.
          In rest…la munca neica! Muncesti ai, nu muncesti nu ai… Restructurarea economica este usoara, se poate face repede, dar in democratiea noastra, oamenii aleg pe baza de…gura mare. Dau, va fac, etc, etc. In acest moment nu am cunostinta de un om, in viata publica, pe care l-as putea numi senin barbat de stat!
          Bineinteles 🙂 eu nu sunt si nu voi niciodata un barbat de stat. Un astfel de om ar trebui sa fie mult peste ceea ce pot face eu, mult peste nivelul meu, insa ideea cam asta este: un om puternic si obisnuit sa se descurce singur: un om sigur pe el!

    • In principiu din orice achizitie publica iese spaga. Si in Germania sau SUA se face spaga, doar ca acolo spaga iese din lucruri realizate, vizibile si care fac bine comunitatii. La noi spaga se face din hotii prostesti, cum ar fi calitatea slaba a unei sosele, se fura adica la materiale. Tipic prostesc, in loc sa faci contractul cu, sa zicem 15-20% mai scump, dar sa iasa treaba buna si sa nu te intrebe nimeni de sanatae.
      Ai nostri sunt atat de prosti ca nici sa fure ca boieri nu stiu: si de furat tot ca prostii fura.
      Da, cred ca s-ar gasi cativa oameni capabili sa puna in practica o astfel de strategie, destul de simplista de altfel. Nu stiu insa daca acesti oamenii isi pot face loc in sus pe lantul puterii. Cel mai probabil nu.

    • Ceea ce incercam sa facem, incet-incet, cu dezbateri si propuneri, chiar daca nu suntem profesionisti, pe acest site si pe cel al colegilor intr-ale hobby-ului pe teme de tehnologie militara de la Resboiu.

  2. Nota – cifrele vehiculate ca numar de locuri de munca sunt date cu titlu aproximativ, ca sa se inteleaga dimensiunea impactului la nivelul economiei. Ele pornesc de la estimarea poloneza, estimare ajustata la faptul ca anumite sectoare de investitie sunt mai ieftine si costurile mai reduse in Romania, comparativ cu Polonia, deci pentru a absorbi o investitie echivalenta este nevoie de crearea unui numar mai mare de locuri de munca, desi relatia nu este direct proportionala, depinzand de tipul de industrie creat.

    De asemenea, exemplele de investitie in industria militara sunt doar o sugestie de directionare a celor maxim 6 miliarde de euro, refolosind uneori informatii din cazuri similare din strainatate, insa investitia efectiva va depinde de multi factori, imposibil de estimat intr-o prezentare la acest nivel.

  3. Tot ce scrie in acest articol, tine din pacate, doar de vointa politicienilor romani, care sunt interesati doar sa se inbogateasca cat mai repede.Este realizabil ce se propune in acest articol insa nu cu actuala clasa politica, indiferent ca vorbim de putere sau opozitie.

  4. Nu ai cu cine trebuie sa moara 2-3 generatii sa fie implementabil. Si chiar si atunci cu atatia ca termina sipru haret o sa le ducem doru astora. Tre buoe o purificare a clasei politice. Si asta se va face cand or sa ne calce rusii in picioare ca astia nu au modernizat armata si or sa-i ia sa-i impuste (taie capul sarpelui si corpul moare in cazul nostru corpul o sa se faca bine).

  5. In opinia mea un BARBAT DE STAT este acela care indiferent de origine sau avere este un om cu principi si este dispus sa faca absolut orice este necesar pentru cresterea si prosperitatea tarii sale, Principiile si telul sa fie nenegociabile. Sa aiba fermitatea si puterea de a rezista oricaror presiuni si sa fie dispus la orice sacrificii sau compromisuri pentru INTERESUL NATIONAL. Sa faca totul ca fiecare din traitori sa simta mandria de a apartine acestei natii. Sa aiba viziunea creerii de sisteme economice si sociale care sa duca la o dezvoltare generala,

  6. Cineva spunea odata (vezi Teodor Stolojan)citez: in Romania s-ar putea face mult mai mult dar ne cam incurca democratia!,am incheiat citatul!
    Discutam aseara cu cineva despre posibilitatea revenirii moharhiei in Romania( asta nu inseamna renuntare la democratie) ,sub forma unei monarhii constitutionale.Ce avantaje am avea?In primul rand eliminare luptei pt putere din 5 in 5 ani!astfel asigurand o continuitate a politicilor statuluisi nu schimbarea lor la fiecare alegeri!La noi daca incepe unu o treaba e musai sa vina urmatoru sa stearga tot cu buretele si sa inceapa el altceva, in frumos stil romanesc: un pas inainte si doi inapoi!
    Aceasta stabilitate politica sunt sigur ca ar fi si pe gustul investitorilor straini, pt ca este motivul cel mai des invocat de companiile straine cand sunt intrebate de posibilitatea investitiilor in Romania!Daca noi schimbam legislatia de doua ori pe an ,cum se poate cineva gandi la o investitie pe termen mediu sau mai ales lung cum sunt cele in domeniul militar?

  7. @ george! Nu poti cere ca fiecare sa se descurce singur pe barba lui cand majoritatea populatiei timp de 45 ani a crescut si a fost invatata ca atunci cand nu are ,merge in audienta la domn director si cere sa aibe si el!Noua generatie care ar trebui sa fie motorul schimbarii umbla naibii prin strainatate asa ca nu ne ramane decat o tara cu o populatie imbatranita demografic si conceptual care este usor manipulabila prin subventii si promotiile cu galeti si pixuri din campaniile electorale

    • Din pacate ai dreptate, speram insa ca foame, viata in general, sa ne ascuta simturile. Dar se pare ca multi dintre romani prefera o viata mai simpla si fara mari batai de cap, uneia mai prospere dar plina de responsabilitati si riscuri. Poate cei nascuti dupa 1990 sa schimbe ceva…

      • Don’t sell yourself short George , You’re good man working hard in putting together this fine site with very little resources which is astonishing within itself. Compared with any Romania Politician you got my vote ( if I had one ) . My father keep telling me that in politics you don’t have to be bright or brave but honest with yourself, aware of your limitation and comfortable amongst smart and reliable man. Don’t pretend what you’re not and be a good listener work every time. Politics is about Organization, Message and Network and Political Institution is about Structure and Procedurals .

  8. cikalaka@cikalaka.com

    30 de miliarde ..la suma asta daca la politicienii nostrii nu le iese spaga macar un 20% atunci e de rau..asa ca, nu e mai bine dai 2,5 miliarde pe 24 de rable zburatoare si iti ramane acolo 800-900 mil. de coco?…de ce sa te stresezi atat, auzi..locuri de munca, dezvoltare, cercetare, speranta pentru tineri, mertocratie… daca ar fi fost soare afara ma gandeam ca va batut soarele in cap dar ploua de 4 zile :)…noi avem alocati 33 de miliarde de euro fonduri UE pentru 2007-2013, la anu e 2013 si am cheltuit mai putin de 2 miliarde, cu cine vrei sa le absorbi?…..hai sa cheltuim alea 31 de miliarde pana la anu, sau daca pun astia botu la propunerea de prelungire pana in 2014 facuta de basexual poate mai prindem 1 an…asta a fost motivu pentru care nu se abosrb bani in tara asta- nu iese spaga groasa – nu sunt bani de cofinantare si chiar daca investesti si faci ceva oricum te vor rupe importurile in orice domeniu si mori cu imprumutul de la banca in gat … hai sa cante Gutza, cikalakacikicha!ca vine NATO si ne apara 🙂

  9. LoL. Bai baiete nu realizezi unde traim?

  10. Nu va faceti griji, citeam in cartea lu’ George Friedman, „Urmatorii 100 de ani” ca vom intra intr-o puternica alianta cu Polonia, Ungaria s-altii de p-a-ci + evident unchiul Sam, inr-un nou razboi rece cu marele Urs. Americanii o sa bage din greu in noi tehnologie moderna, iar rusii ramasi mult in urma nu vor putea face fata si se vor dezintegra. Se va ridica in schimb Turcia, care va concentra in jurul ei lumea musulmana din orientul mijlociu si cu care, in amintirea unor vremuri trecute, ne vom lua la bataie. dar asta abia prin 2050. Aaaa si sa nu uit, printre altele ii vom cafti si pe nemti, iar Blocu’ Polonez (asta fiind numele aliantei) se va extinde mult spre est. Va puteti imagina ca insusi Burebista va muri de ciuda, noi dominand Europa. Voi avea in jurul a 70 de ani p-atunci, da’ sper sa apuc :)))))

    • Sultanu' Mahomed

      Friedman asta e beat, taica. Turcia nu se va lega niciodata la cap cu toti fugitii de acasa de prin lumea musulmana.

  11. RomaniaTricolor

    Gură de oxigen – „Avioane Craiova SA a semnat recent un contract-cadru cu MApN pentru repararea şi întreţinerea aeronavelor de antrenament IAR 99 Şoim, spune liderul sindical al societăţii, Victor Peţa. Primele două aparate ar trebui să sosească în această săptămână.”
    http://www.gds.ro/Economie/2012-05-28/Gura+de+oxigen+pentru+Avioane

    PS. In legatura cu elicopterele de atac, cred ca demararea unui program AH-1 ar fi valabila doar daca s-ar lua in vedere si UH-1 precum si Sikorski Blackhawk, toate trei avand aceleasi motoare iar ultimele variante de Cobra (AH-1Z Viper) si Huey (UH-1Y Venom) au „commonalitatea” pieselor/componentelor de 80-85%.

    Insa pt. a pastra o relatie normala cu Eurocopter deja inceputa, eu as miza pe sud-africanul Denel AH-2 Rooivalk („Red Falcon-Soimul Rosu” in limba afrikaans, conceput pe baza Puma cu care suntem obisnuiti) care a inceput in sfarsit s-o duca bine de anul trecut in relatia cu SAAF dupa vreo 2 decenii de incertitudini http://www.airforcesreview.com/news-article/2011/04/4/156/First-operational-Denel-Rooivalk-attack-helicopters-delivered-to-South-African-Air-Force.html
    … insa care nu gaseste clienti externi.

    • RomaniaTricolor
    • Despre Denel am spus si eu ca ar fi o optiune viabila pentru IAR Brasov SA.

      Problema este ca IAR au cedat dreptul de a produce Puma si Alouette catre Eurocopter Romania S.A., cum am precizat si in acest articol, iar un proces este pe rol cu privire la aceasta clauza. Deci tot ce este de provenienta Aerospatiale, pe moment este blocat, pana la decizia instantei.

      Ar trebui sa faca un concept nou, macar pentru un elicopter echivalent cu Alouette, ca sa „dribleze” licenta si clauza respectiva.

      Un contract cu Bell i-ar ajuta sa se retehnologizeze si pe langa produse Belll, ar putea realiza o conceptie proprie, bazata si pe experienta anterioara cu Puma si Alouette, dar cu componente Bell.

      Ar fi frumos sa pastreze si dreptul de fabricatie si mentenanta pentru linia veche de elicoptere…

  12. E foarte interesant ce zice articolul , sunt sigur ca e o cale buna . Mai ales ca nu trebuie sa incepi cu totul odata , incepem cu avioanele, 128 avioane ( imi vine sa-i iau la pumni pe toti rahati care fac pe ei sa luam 48 avioane ( fura de rup pamantul si normal ca nu ajung banii , colectam aproximativ 28 % din PIB , DAR AR TREBUII SA AJUNGEM LA 35-36 % din PIB sa nu zic 40 % ca tarile mai sanatoase la cap – REZULTA O DIFERENTA, la un PIB de 120 mld euro cat avem noi , de 8 mld euro – DECI AVEM DE UNDE ), ROMANIA NU E O TARA DE 48 de avioane , MINIM 128 ( avem nevoie de : 4 escadriel al Marea Neagra , 2 Bacau , 2 Campia Turzii, fiecare escadrila 16 avioane ) , nu trebuie toate odata, pe rand dar TREBUIE INCEPUT ODATA ) .
    Cel mai bine e cu F16 block 60 , e unul dintre cele mai performante avioane cu capacitati de lupta REALE ( imi pare rau dar Gripen este un avion bun cu ceva electronica pe el…. DAR NU ARE CAPACITATILE DE LUPTA REALE ala F16-ului )
    Plus ca usile pe care le deschide USA la nivel mondial , in programul de off-set , nu se compara cu ce posibilitati ofera Suedia ( sa nu uitam ca Nokia tocmai a plecat din Romania , in conditiile in care facea aproximativ 40 mil euro profit in 2010 – date oficiale de la ministerul finantelor ) .
    NU PUTEM SA FACEM ALIANTE STRATEGICE CU vecini cointeresati pe acceasi zona , istoria ne-a demonstrat asta : Turcii ne-au cotropit mereu, Bulgarii si ei …. SA NU MAI ZIC DE UNGURII si de RUSI . ” Cine isi uita istoria merita sa o repete”
    NU-MI PLACE SA ZIC dar SUA e parteneriatul cel mai bun pentru noi , exemplu : Corea de sud ( unde e infuenta americana cat cuprinde ) ce dezvoltare are fata de Corea de Nord, la fel si Israelul ce dezvoltare economica are fata de alte tari din zona – mai ales ca este o tara foarte mica .
    TREBUIE SA LE IMPUNEM RESPECT VECINILOR : Bulgaria, Ucraina si in special UNGARIA iar in ce-i priveste pe rusi trebuie sa-i cointeresam masiv pe americani sa ne sustina ( prin faptul ca o sa ruleze miliarde de dolari prin noi – deci cointeresare maxima a intereselor economice ) .

  13. Cu privire la Elicoptere parerea mea e ca cel mai bine e Tiger de la Eurocopter daca tot sunt cu „fabrica” la noi la Brasov . E un eliccopter superb si de ultima generatie . Inb felul acesta am putea pune conditii mai bune pentru noi si am lega o colaborare de lunga durata cu acest producator. DIn ce stiu eu IAR Brasov nu mai exista , au fuzionat cu eurocopter Brasov , sper ca stiu bine . Au obtinut pana la urma contractul pentru elicopterele din Anglia ?

  14. Eu ma bucur si pentru atat ( nu avem ce face ) macar o mana de oameni nu o sa stea pe dreapta si cand o sa se schimbe garnitura la hotii astia care ne conduc acum poate ca o sa le vina mintea la cap celor care urmeaza si o sa inceapa sa faca ceva pentru tara , e foarte important sa aiba forta de munca calificata . Macar de asta sa ne bucuram pentru moment. Oricum e trist si ar trebuii sa luam atitudine .
    Vad aici cativa oameni care simt ceva pentru tara asta . Va multumesc !

  15. Ma umplu si eu de furie cand stiu cate se pot face si EXISTA RESURSE ( exemplul de mai sus al lui Mihai 8-9 miliarde de euro anual – fara sa vorbim de excelenta , vorbim de o colectare de bun simt in care sa zicem ca nu sunt toti „cinstiti” – doar o parte au fost prinsi ) , dar VOINTA SI CINSTEA LIPSESC .
    O armata bine echipata si intretinuta da de lucru ( si nu pe salariul minim pe economie ) la cel putin inca atata forta de munca , sa nu mai zicem de cercetare : mecanica, eletronica, comunicatii, …..
    Armata se poate implica si in societatea civila : cluburi aeronautice, maritime , radiocomunicatii ( eu cand aveam 7-8 ani am fost o perioada la un astfel de club si a fost frumos ) parcuri de agrement ( exemplu Orastie – arsenal park ) cluburi de „cercetasi” montane, muzica, medicina ……………etc.
    Si un AVANTAJ MAJOR toti acesti tineri pot fi crescuti si educati in spiritul bunului simt si a disciplinei !!! fara sa uitam ca armata isi creaza o „pepiniera” de unde poate observa si sprijinii copiii deosebiti .
    O industri de aparare performanta poate sa se intretina singura si sa faca profit mari foarte simplu , conditia esentiala este sa fie performanta, sa ofere calitate la preturi bune SI SA FIE IN PARTENERIATE STRATEGICE CU CINE TREBUIE .
    Eu vad urmatoarele probleme : OAMENI FARA SPIRIT ROMANESC, FARA VIZIUNE SI COMISIONARII NENOROCITI INCA SUNT PRINTRE NOI .Inzestrarea MINIMA : 128 avioane, 100 elicoptere , tancuri , transportoare blindate , 6-7 fregate , antiaeriana ……………. sunt peste 25-30 mld euro .
    Investitia Ford la Craiova este undeva pe la 700 mil euro , CE AR INSEMNA PENTRU ROMANIA DESCHIDEREA A 25-30 DE FABRICI DE DIMENSIUNEA SI PERSPECTIVA FORD ????
    Cate piete internationale se deschid pe langa aceste produse ???
    Cata tehnologie poate fi adusa in tara ???
    Cati tineri deosebiti vor putea ramana in tara si vor putea face performanata aici ????
    Au imprumutat 20 mil euro pentru salarii si pensii si pe langa sa le mai pice si lor ceva spagi si comisioane bineinteles , OARE DE CE NU FAC LUCRUL ASTA SI PENTRU DEZVOLTAREA ACESTEI TARI !??!!?? CINE ARE INTERESUL , CE COMBINATII , CE TRADATORI ….. ?!?!?
    Noi ar trebuii sa fim in situatia de a face donatii nu sa fim mana intinsa , exemplu : fregatele cele doua englezesti ( Marasasti nu e de vanzare sau de donat mai degraba facut „muzeu” ) discutat cu americani ( sa contribuie si ei financiar ) modernizate si cedate Georgiei daca tot vrem colaborare AGRI si parteneriate strategice la marea neagra, portul de la ei trebuie sa confere si el siguranta plus ca generam o forta aliata la marea neagra , la fel si cu avioanele second de la americani , ok luate 30-40 F16 vechi modernizate la noi ( dam de lucru industriei noastre ) si cedate Georgiei …… asa inteleg eu strategia geopolitica si politica externa NU SA STAM CU MILOGEALA LA MARILE PORTI EUROPENE SA NE SCUIPE SI SA NE FACA TIGANI PE TOTI – RECUNOSC CA AVEM PROBLEME , DE CE ??? PENTRU CA NU AVEM BANI SA NE IMPLICAM DESTUL IN SOCIETATEA CIVILA SI SA NE EDUCAM O PARTE DIN POPULATIE , DE CE ??? PENTRU CA AVEM CONDUCATORI HOTI SI FARA VIZIUNE …. Nu vedem cine este europa ?? cand dau de greu se scuipa intre ei, acum ii pupa in fund pe rusi : francezi dau armament, nemti la fel, unde face Putin vizite ? ati ghicit in Franta si Germania …. ….. SA AVEM RELATII BUNE CU EI DAR SA FACEM PARTENERIATE STRATEGICE CU CINE TREBUIE ( (nu detin informatii foarte multe , cateva din presa si nu pot baga mana in foc pentru toate tarile DAR eu consider ca parteneriate cu tari ca : Lituania, Estonia, Croatia, Slovacia, Cehia , Georgia, Azerbaijan … ar fi mult mai bune ). Coreea de Sud ( influenta SUA ) are un PIB de aprox 1000 mld euro si o populartie de 48 mil locuitori , Coreea de Nord ( influenta Rusia si China ) 25 mld euro si o populatie de 24 mil locuitori ( cifre aproximative ) ambele tari sunt jumatate cat Romania , CA CINE AM VREA SA FIM OARE ???
    NU IMI SUNT DRAGI AMERICANII sa nu fiu inteles gresit DAR NU AVEM DE ALES parerea mea .
    Va multumesc !

  16. ar fi de adaugat ca offsetul poate aduce tehnologii, comenzi industriale, legaturi cu industria europeana, dar si investitii directe, sau poate inseamna de ex. ca un fond de investitii sa ofere co-finantari la proiectele europene (una din problemele actuale fiind ca bancile nu dau creditele necesare partii de cofinantare) poate aduce exporturi, etc.

    dar nu stiu daca ii pasa cuiva cu adevarat de locurile de munca in Romania. chestia aia, ca mai apare Base la tv si zice de locuri de munca, ca sa dam drumul la Rosia Montana etc. – e doar o poveste – daca chiar voia avea multe mii de locuri de munca create prin programele de offset de la avioane.

    mda, daca n-ai fi stiut ca tot ei au stat ani de zile pe oferte cu offset masiv si au preferat sa ia vechituri americane fara offset, fara finantare, mai ca i-ai fi crezut ca ii intereseaza subiectul locuri de munca.

  17. Sa ne gandim ce inseamna sa mergi ca firma din Romania producatoare de ciocane ( dau un exemplu ) intro tara in care se exporta din Romania produse cu tehnologie ridicata in ele : Ford, Dacia , Avioane …. , alte produse – NU CRED CA AI AVEA MARI PROBLEME SA INTRI PE PIATA RESPECTIVA !
    In legatura cu Rosia Montana – oamenii astia sunt infectati la singurul neouron – noi suntem o tara bananiera care ne vindem resursele asa pe degeaba ?!?!?! CAT DE PROST POTI SA FI SA BENEFICIEZI DE CATEVA PROCENTE DIN CEVA CE E AL TAU ?!?!?!? AM PRIMIT IMPRUMUT PENTRU PENSII SI SALRII – E EVIDENT CA BANII ASTIA NU SE MAI INTORC VECI DIN SURSELE PE CARE AU FOST CHELTUITI – DE CE NU AM PRIMI CREDIT PENTRU CEVA CE 99,99% AR PRODUCE DE CATEVA ORI CAT IMPRUMUTUL ?!?!?? NU INTELEG LOGICA ACESTOR OAMENI !!
    Faptul ca nu avem tehnologie nu e o scuza , ORICE COMAPNIE DIN LUME LA CARE MERGI SI II ARETI CLAR CA NU ESTI DISPUS LA COMPROMIS SI SA PRIMESTI SPAGI si ii spui domne iti dau atat sa-mi vinzi sau inchiriezi tehnologie si cativa ingineri – NU CRED CA CINEVA AR REFUZA CATEVA SUTE DE MILIOANE PROFIT avand in vedere ca nu vorbim de tehnologie militara si nucleara , dar cand stiu ca pot lua mult mai mult doar spaguind o mana de infecti , bineinteles ca joacI cartEa asta .

  18. Apropos de trecerea Romaniei la euro in 2015, iata ce spune Lucian Isar, ministrul delegat pentru mediul de afaceri:

    http://lucianisar.com/general/aderarea-romaniei-la-euro-2015-cand-interesul-personal-poarta-fesul-public/

    Aderarea la euro in 2015 este pozitionata de o maniera manipulatorie ca fiind un deziderat similar cu aderarea la Uniunea Europeana ori la NATO.

    Nimic mai gresit.

    Criteriile nominale de convergenta pot fi usor manipulate. De exemplu, inflatia poate fi prabusita prin masuri ce afecteaza cererea interna ca de exemplu limitari si discriminari la creditare, dobanzi mari, rezerve crescute, taieri de salarii si pensii, cresteri de taxe, amanari de modificare a preturilor administrate. Deficitul poate fi jucat asa cum au mai facut o si alte tari in trecut si care acum sufera.

    Aderarea la euro in 2015 este pozitionata de o maniera manipulatorie ca fiind un deziderat similar cu aderarea la Uniunea Europeana ori la NATO. Nimic mai gresit.Daca grecii pot sa spuna ca nu au stiut ce diferenta poate sa faca aderarea la Zona Euro fara pregatirea economiei reale, noii candidati nu mai au aceasta scuza.

    Mecanismul zonei euro nu este inca pus la punct. Deficientele au fost evidentiate pe larg in literatura si preluate de presa.

    Tari avansante in intelegerea noilor realitati si superioare din punctul de vedere al calitatii deciziilor economice, ca de exemplu Polonia si Cehia, amana aderarea la euro.

  19. Pingback:Cine cumpără arme fără offset este trădător de țară! | România curată

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *