Stiri militare pe foarte scurt

Numarul 1. Saab a anuntat joi deschiderea unui birou la Bucuresti. Deocamdata este doar un birou, acesta se va dezvolta sau nu in functie de succesul produselor companiei suedeze in Romania. De mentionat ca pe langa tehnica de lupta (RBS 15Mk III) compania are in vedere si o plaja larga de aplicatii civile, suedezii putand oferi solutii integrate de control al traficului aerian, radare civile si maritime, solutii pentru managementul navigatiei in zonele portuare. Cunostem cu totii succesul pe care Sabb il are cu radarele din familia SeaGiraffe, ei bine au o multime de alta produse la fel de performante;

Numarul 2. Un avion F 16I Shufa israelian a fost doborat de cineva de pe teritoriul Siriei. Oficialii israelieni au declarat ca aparatul a fost lovit de artilerie. Aici facem o mica paranteza, nu stiu cum e la evrei, dar in Armata Romana se face o distinctie foarte clara intre artilerie AA (tunuri si mitraliere) si rachete AA, din punctul de vedere al incadrarii folosite de catre Statul major al Fortelor nostre Terestre. Nu stiu daca altii folosesc aceiasi incadrare;

Numarul 3. Romania mai cumpara inca doua radare mobile cu raza lunga TPS 77, totalul ajungand astfel la cinci unitati. Buna miscare speram sa mai vina si altele. Rolul TPSului este dual, pe de o parte ca rezerva in caz de poc!poc! (daca ramanem fara FPS-uri) si in acelasi asigura o foarte mare mobilitate sistemului nationale de avertizare timpurie si urmarire a spatiului aerian;

Numarul 4. Lansatoare mobile pentru Spike LR. Eu tot zic ca la + 60kg (rachete + lansator) sunt mobile dar cam grele, dar asa au hotarat ai nostri, asta sa cumpere ca ei le folosesc. Interesant este ca aceste lansatoare sunt varianta cea mai moderna si pot lansa atat Spkie LR clasic (de-o avem noi in batatura in cantitati cu adevarat impresionante) cat si viitoarea generatie Spike LR2;

Numarul 5. Lockheed Martin a dat anuntul oficial ca au primit comanda de la guvernul Statelor Unite sa se apuce de lucrul la rachetele noastre PAC 3 MSE. Sa fie intr-un ceas bun…

Cam asta ar fi deocamdata,
GeorgeGMT

56 de comentarii:

  1. Well,cu rachetele si cu transpotarele blindate am mai rezovat.Dar cu corvertele si elicopterele cum ramane..A da si lansatorele de rachete Himars?

  2. Multumim pentru info!

  3. Salut.In Siria se va lasa cu o frumoasa tavaleala intre evrei si rusi+iranieni,sunt tarte curios cum se va sfarsi.Visul meu nedeclarat e ca evrei sai tavaleasca rau de tot pe rusi si sai vad ca se intorc acasa cu coada intre picioare.Si totusi cu ce au dat dupa pasaroiu-l evreu daca sa prabusit in teritoriul israelian.Cred ca cineva de dincolo de gard a reusit sa puna un lansator de rachete chiar langa frontiera asa pe susta

    • Sau la avariat si pilotul a reusit sa il duca pana deasupra teritorului israelian.

    • Ni-I de gluma…”tavaleala” asta se poate sfirshii nasol de tot!

    • Cel mai probabil a fost lovit de vreun proiectil de la un tun AA. Daca era lovit de vreo racheta sansele de a reveni pe teritoriul propriu erau foarte mici.

    • Cu scuze că repeat, o informație a celor de la ABC News
      In its most serious engagement in neighboring Syria since fighting there began in 2011, Israel shot down an infiltrating Iranian drone Saturday and struck Iranian targets deep in Syria before one of its own jets was downed.
      The sudden escalation offers what could be a harbinger of what lies ahead as the Syrian fighting winds down and an emboldened Iran establishes a military presence that Israel vows it will never accept.
      Israel has issued several stern warnings of late about the increased Iranian involvement along its border in Syria and Lebanon. The Israeli Cabinet just held a meeting near the Syrian border to highlight the new threats, which it attributes to Iran’s growing confidence given the success of the government of Bashar Assad in the Syrian civil wars thanks to their support.
      Israel called the drone infiltration a „severe and irregular violation of Israeli sovereignty” and warned that Iran would be held accountable for its meddling, raising the specter of a larger confrontation in an area that has remained largely stable since a monthlong war between Israel and Hezbollah in Lebanon in 2006.
      „This is a serious Iranian attack on Israeli territory. Iran is dragging the region into an adventure in which it doesn’t know how it will end,” Israel’s chief military spokesman, Brig. Gen. Ronen Manelis, said in a special statement. „Whoever is responsible for this incident is the one who will pay the price.”
      Prime Minister Benjamin Netanyahu and Defense Minister Avigdor Lieberman convened the top brass at military headquarters in Tel Aviv for long hours of emergency consultations throughout the Jewish Sabbath to discuss their next steps.

      Dacă au stat la consultări şi în Sabbat sigur se pregătesc de „Horă”…cucuruz cu frunza’n sus…

  4. range suficient au doar S200 din ce au sirienii. Daca nu au imprumutat rusii S300/400. Dar cel mai probabil S200 a dat jos pasaroiu.

  5. De artilerie autopropulsata se aude ceva? Paladin-uri varianta upgradata sau macar cu ATROM-urile sa demaram productia…

  6. Bun venit celor de la Saab. Astept Rbs15 blk4 cu raza de 1000km si A26 cu lansatoare VLS. ? ?. O combinatie foarte buna pentru vecini recalcitranti.

  7. Ştii ce i-a trecut lui Shlomo prin cap? Un Sam S 125. https://www.liveleak.com/view?i=3a3_1518259768

  8. Ca tot era vorba de corvete , fregate si submarine si Saab deschide si un birou p-aci colea …n-ar fi oare bineprimite si niste avioane de patrulare maritima …Swordfish ? …zic si eu …

  9. Bun articolul.
    Scurt clar si la obiect.
    Asteptam mai multe pe viitor.
    E foarte interesant cand suntem informati cu stiri de pe toate continentele..
    Succes in continuare !!!

  10. nimic despre C4ISR

  11. Defensiveness, zice;
    Pilots of the F-16I waited until they returned to Israeli airspace before ejecting from the single-engine fighter, which fell near a kibbutz in the central Galilee region. Both were taken to hospital, where they are being treated for injuries. It was the first time an Israeli fighter plane was destroyed by enemy action since 1982.
    A picture taken on Feb. 10, 2018, shows the remains of a missile that landed in the southern Lebanese village of Kaoukaba, near the border with Syria, after Israel’s military attacked 12 Syrian and Iranian targets inside Syria in what it described as „large-scale” raids following an exchange of fire earlier in the day. The exchange of fire was the most serious between arch foes Israel and Iran since the start of the civil war in Syria in 2011. (Ali Dia/AFP/Getty Images)
    In response to the extraordinary downing of an Israeli frontline fighter jet, Israel launched what a military spokesman characterized as a “broad attack” against 12 Syrian and Iranian targets in Syria, including Syrian SA-17 and SA-5 anti-aircraft batteries and Iranian assets deployed in country in support of Syrian regime leader Bashar al-Assad.
    “Twelve targets were attacked, including three Syrian air defense batteries and four targets belonging to Iran that constitute part of Iranian entrenchment in Syria,” Lt. Col. Jonathan Conricus, an Israel Defense Forces (IDF) spokesman, said Saturday.

    După ce ai dat cu „găinaț” peste 12 „cuiburi antipăsăroi” ce aveau în „praştie” SA-uri 5 şi 17… 4 „cuiburik se aflau în „copacul” Iranului, se întâmplă să-ți pârleşti penele… bine că au scăpat „zburători”

  12. George, cred ca ai putea sa completezi articolul cu stirile despre pierderile grele suferite de turci ieri in Afrin, 11 soldati morti doar ieri

  13. Saab (Kockums) e interesat si de sau mai ales de cele 3 submarine.

    • Deocamdata spera la RBS 15. Greu cu submarinele…

      • Tre’ sa se cupleze cu un producator de corvete, membru NATO.
        Cel mai probabil, cu Olanda.

        • Din ce scrie in hotararea de guvern, armamentul e o treaba separata de constructia navelor si se va face prin acord separat.

          Constructorii de nave, gen Damen sau Naval Group, nu fac si armament ci integreaza armamentul dorit de client, din niste optiuni posibile. Aici conteaza ca CMS-ul sa fie integrat cu armamentul. In ambele cazuri (Damen/ Naval Group) furnizorul de CMS ar fi probabil Thales, care a integrat RBS 15 de la Diehl/Saab pe corvetele germane.

          Probabil in materie de solutie anti-nava se va integra pe corvete armamentul ales si pentru apararea de coasta, RBS-15 MK3 sau MK4 sau Exocet, ca sa se mai faca niste economii la scara printr-o comanda unica de astfel de rachete.

          O competitie pe bani mult mai multi insa va fi cea pentru solutia anti-aeriana, intre solutia franceza si cea germana, din nou cea germana fiind cea superioara tehnic.

          Cel mai probabil, ca sa echilibreze treaba dpdv strategic, daca francezii iau constructia de nave, armamentul va fi german, ca sa nu puna toate ouale in acelasi cos. Francezii insa imping foarte tare VL Mica pentru export, dar sistemul naval nu a fost acceptat de marina franceza pentru vreo nava de-a lor, deocamdata e doar in Indonezia din ce scrie pe wikipedia.

  14. In acest timp, lansata de langa Tatarbunar, la vreo 40 km de Chilia:
    https://liveuamap.com/en/2018/11-february-president-poroshenko-informed-about-successfull

    • Se pare ca una similara cu asta a dat jos F16-le de ieri.
      Lansata de langa Tatarbunar, la vreo 60 km de Chilia. O fi cumva integrara cu AA noastra?

  15. Ideea dotării cu radare și rachete este excelentă. Avem nevoie de asemenea sisteme, de aviație puternică, de blindate, transportoare blindate, camioane, artilerie autopropulsată. Să dezvoltăm și industria națională de apărare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *