Prima emisiune în aromână la RadioTeleviziunea Moscopole (Korcea)

 

Prima emisiune în aromână la RadioTeleviziunea KORÇA/Korcea, fosta celebră capitala Moscopole a aromanilor din Albania:

„mai multu neaua”… „masinile nu zduce”…

Frumos, o forma veche de romana!

Si chiar de-o fi centenarul Unirii de la 1918, sa nu ii uitam nici pe cei care nu au reusit sa intre intre granitele Romaniei atunci!

20 de comentarii:

  1. Salut.Moscopole al doilea oras Ca’ marime dupa Instambul din Imperiul Otoman.Dupa unele cercetari anumite famili instarite care au scapat de masacrul albanezilor sau refugiat in Transilvania,si ar di fost printre intemeitorii a cea ce sa numit scoala ardeleneasca.Un alt aroman mi se pare Ca’ se numea Dusan a construit primul POD peste dunare la Budapesta (podul cu lanturi),ce am fi fost?.

  2. Emotionant si imbucurator! Albania si Macedonia recunosc pe deplin parca minoritatea aromana (vlahii) de pe teritoriul lor.

  3. Simpatic. În copilărie aveam niște vecini “machedoni” și nu înțelegeam ce vorbesc.
    Acuma am înțeles aproape tot, nu-mi închipuiam ca aromâna sa fie așa de apropiată de română.

  4. Emotionant si totodata tulburator cum, aflati la asa distanta , de atata timp, folosesc o limba asa apropiata de limba romana! Am cautat in dictionarul aroman mai demult si am descoperit ca bunicii nostrii foloseau cuvinte , pe care le consideram „taranesti”, dar ele faceau parte din fondul lexical comun cu cel aroman, gen: aca (nu), „nima”(nimeni), „barim” (macar), „beala, bela” (balana), „ba”(nu), etc

    • barim se foloseste si astazi in moldova „barim oleaca”

    • Cum spun aromanii la „da”? Adica YES…

    • Eu sunt aroman dupa mama. Puneti voi mana pe o scriere (de exemplu periodice) din vremea Regulamentelor Organice si o sa constatati ca in Tarile Romane ale acelor vremuri se vorbea inca…aromana. In fapt, in acea perioada nu existau mari diferente lingvistice intre “romana” vorbita la Nord de Dunare si ce vorbita la Sud de fluviu. Diferentele au venit un pic mai tarziu, din ambitiile de “latinizare” si de modernizare ale “farmazonilor”-odraslele boierilor pamanteni intoarse de la studiile occidentale, in special parisiene. Aici nu este deloc vorba de doua limbi ci una si aceeasi limba vorbita la Sud de Dunare de, poate, cei mai buni dintre ROMANI!

  5. Tara lui Andrei

    Or fi ei acceptati ca minoritati si asa mai departe dar intr-o buna zi o sa dispara de tot. Din pacate sunt departe de noi si nu prea avem ce face. Cel mult sa-i invitam sa vina incoace ca tot ne scade populatia… asta ar trebui facut cu toti de prin vecini, mai putin RM din motive evidente. 🙂

    • Cei mai amenintati sunt istroromanii, apoi meglenoromanii al caror dialect este cel mai apropiat de daco-romana, abia apoi aromanii. Ei sunt inca foarte multi raportat la celelalte doua grupuri etnic romanesti din balcani. Aromanii cred ca vor scapa, ceilalti din pacate, nu! In estul Anatoliei se gasesc si astazi batrani meglenoromani care au facut parte din schimbul de populatii dintre Grecia si Turcia dupa razboiul din 1923. Acestia au fost fortati cu ceva timp inainte de catre turci sa se convertesca la islam, iar grecii i-au inclus in schimbul de populatii, considerandu-i oricum buni de descotorosit, caci nici crestini nu mai ereau, nici greci nu au vrut sa se declare vreodata. Romania noastra capcauna a refuzat sa-i primeasca, exclusiv pe considerente de religie, acestia fiind fortati sa gusete din praful Anatoliei de est. Cu mici exceptii, cam asa a inteles Tara Romaneasca sa isi protejeze copiii din afara granitelor sale. Face si azi ce a facut si ieri, a facut si ieri ce va face si maine. Nici de timocenii de langa noi nu se intereseaza, desi ne fac cu mana peste Dunare, da pai de cei din Moscopole. Pacat!

      https://www.youtube.com/watch?v=Oy4v5DtbB8M

  6. O emisiune foarte frumoasa si o limba la fel de frumoasa. Este ca un fel de limba romana dezvoltata paralel, tot cu cuvinte romanesti dar altele decat cele folosite in mod uzual la noi. Cel mai mult mi-a placut faza cu ” energia electrica e pa” in loc de nu mai este, o vorba pe care o folosesc si eu desi stau langa Bucuresti nu in
    Albania. Si un indemn pt colegii mai tineri – cititi cat mai multe basme si poezii populare, carti si povesti scrise in sec 19 sau inceputul sec 20, sau mai vechi daca gasiti va deschide o usa nebanuita catre limbile tuturor vecinilor nostri. eu va spun cu mana pe inima ca in caz de ceva daca ar fi sa ajung ratacit cumva prin rusia ucraina, bulgaria etc as reusi sa nu mor de foame fara sa fi studiat vreodata limbile astea pur si simplu cunoscand bine limba romana populara veche. ZI FRUMOASA

  7. Foarte tare aromâna asta! Si ce bine se intelege în condițiile în care ne-au despărțit sute de kilometri și sute de ani. O minunată relicvă a limbii române străvechi, dinaintea spargerii dialectelor din trunchiul daco-roman.

  8. era buna o harta cu raspandirea ramurilor romanesti de acolo pana la granita Ro

  9. BetterDeadThanRed

    Kosovo je Albanija!

    De ce sa-i sustinem noi pe sarbi daca se comporta ca rusii in Moldova?

    • Tara lui Andrei

      Pai oricum si aia din albani si aia din kosovo se cam gandesc la asta incet incet.

      Totusi sarbii si-au luat o mare teapa la „combinatia” asta. Din ce am citit eu in general sarbii au fost aia opresati si discriminati nu albanezii. Cu albanezii au avut ei probleme acum recent si NATO le-a dat o palma peste fata ca doar NATO inseamna vestici iar vesticii intotdeauna tin cu minoritatile si victimele auto-proclamate, indiferent care ar fi realitatea.

      In acelasi timp si prin bosnia unii ar vrea sa se lipeasca de serbia, unii de croatia si probabil restu de albania.

      Sincer cred ca era mai bine ca tarile astea 3 sa-si imparta kosovo si bosnia intre ele pana cand cade toata lumea multumita. Toti putem spune ca o sa castige si poate n-o sa mai fie atata raca intre ei.

      Dar sa-i lase p-aia din muntenegru si macedonia in pace. albanezii am inteles ca-i au si p-aia in vizor un pic asa…

      • Muntenegru este o țară extrem de stabilă. Ii ajuta că sunt o țară mică și cu o populație relativ omogenă. Ei mereu au trăit izolați în munții lor, indiferent de ce stat au aparținut de facto (Imperiul Otoman, Iugoslavia, Federația Serbia-Muntengeru)
        Abia ce au intrat în NATO și probabil urmează să intre în UE.
        Însa, inainte de intrarea efectivă în NATO au anunțat că au dejucat o lovitura de stat pusă la cale de unii „cu treabă” prin Balcani https://www1.agerpres.ro/externe/2017/02/20/complot-in-muntenegru-organe-de-stat-ruse-implicate-parchet–03-08-24

        Muntenegru și Albania cred că sunt singurele tari nemembre UE care ar mai putea fi integrate în UE în următorul deceniu. Restul care au mai rămas în afară UE au probleme prea grave pentru a mai putea spera la ceva.

        Cu Macedonia e alta treabă. Serbia probabil se gândește la „Serbia mare” vizând ceva de prin Macedonia și Republica Sîrpska din Bosnia, pe de altă parte, Albania probabil se uită spre cei 25% din populația Macedoniei care sunt etnici albanezi și peste toate astea, gaz pe foc pun unii care au fost deranjați din ce făceau prin Muntenegru 🙂
        Apropo de aromâni, la ultimul recensământ din Macedonia abia 0,40% din populație s-au declarat aromâni și doar 0,30 au declarat ca limbă maternă aromâna.

  10. Mai exista si o secție aromâna la Radio România Internațional. Se pot asculta si pe internet rri.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *