Ucraina :
Sub conducerea lui Yanukovici, Ucraina a virat puternic catre un parteneriat cu Rusia si un eventual spatiu economic comun Belarus-Rusia-Ucraina, fara insa a renunta la tatonarile cu Uniunea Europeana. Prin fuziuni si parteneriate economice precum si prin prelungirea stationarii flotei ruse la Sevastopol, Rusia se asigura ca Ucraina nu va putea foarte usor redeveni independenta si ostila in cazul unei schimbari de guvern. In primul an guvernarea fidela lui Yanukovici s-a ocupat de asemenea de neutralizarea membrilor de marca ai opozitiei nationaliste, un exempu fiind procesul intentat Yuliei Timosenko sub acuzatia de deturnare de fonduri, situatie care a generat opozitia vie a statelor occidentale si racirea temporara a relatiilor cu Ucraina.
In acelasi timp, pozitia Ucrainei este importanta pentru solutionarea conflictului nistrean, prezenta unui etnic ucrainean la conducerea regiunii transnistrene nefiind de neglijat.
Se asteapta conturarea noii strategii de politica externa a Ucrainei, deja ceruta de presedintele Yanukovici, strategie in care Romania va avea propriul capitol. In functie de pozitionarea Ucrainei fata de tara noastra si de onorarea promisiunii facute de partidul regiunilor comunitatii romanesti, de transformare a limbii romane in limba oficiala regionala precum si de onorarea altor promisiuni legate de drepturile minoritatii romane, pana acum nerespectate, statul roman va trebui sa dea un raspuns diplomatic ce va fi conturat de noua strategie a Romaniei vis-a-vis de Ucraina. Deocamdata Ucraina incearca sa depaseasca pragul psihologic al introducerii limbii ruse ca a 2-a limba oficiala. In curand vom afla cata independenta isi rezerva Ucraina in relatiile cu alte tari sau daca nu cumva a devenit un purtator de cuvant al intereselor Rusiei in regiune.
Nu este de neglijat nici faptul ca, desi izolata international datorita detentiei Yuliei Timosenko, Ucraina totusi a beneficiat de contacte diplomatice intense cu Romania, fiind prevazuta o vizita importanta la Kiev a diplomatiei romanesti pana la sfarsitul acestui an.
Republica Moldova :
Dupa ce peisajul post-electoral de la sfarsitul lui 2010 a dat multe frisoane Uniunii Europene, SUA si in special Romaniei respectiv Rusiei, lucrurile par sa se re-aranjeze pe fagasul normalizarii, mai ales dupa alegerea unui presedinte. Din punct de vedere economic si al reformelor, R. Moldova a facut pasi importanti in 2010 si 2011, apropiindu-se, cu sprijinul Romaniei si tarilor baltice, de statutul de candidat la aderarea in UE.
Trebuie insa tinut cont de faptul ca Rusia nu si-a jucat inca ultima carte si ca daca vocea diplomatiei ruse va fi dublata si de cea ucraineana, lucrurile sunt departe de a se linisti. De asemenea, Rusia are inca suficiente parghii de presiune in interiorul R.Moldova: santajul economic al pietei de desfacere a alimentelor, pretul gazelor, autonomia gagauza, grupurile de initiativa « culturala » pro-ruse.
In fapt, miza intregului spatiu de la Prut la Bug sau chiar mai departe va fi decisa de directia in care va merge Transnistria, in urma discutiilor re-initiate de catre Germania si a schimbarii formatului de negocieri. Iata, pe scurt, care este situatia Transnistriei :
- RASSM, precursoarea Transnistriei din perioada interbelica, a reprezentat pretextul confiscarii Basarabiei si poate ramane un risc si pentru viitor.
- Pretextul dezlipirii Transnistriei de R. Moldova este anularea consecintelor pactului Ribbentrop-Molotov, insa actiunea a fost unilateral sprijinita de Rusia si Ucraina, fara a retroceda in schimb N. Bucovinei si Bugeacul, care au fost luate Romaniei impreuna cu spatiul R. Moldova de la Vest de Nistru prin criminalul pact din 1940 si reconfirmate apoi ca parte a URSS la negocierile de pace de la Paris la sfarsitul celui de-al 2-lea razboi mondial;
- Exista si acolo o populatie romaneasca, intr-un procentaj de peste 30%, ce trebuie protejata de excesele mafiei militaro-industriale controlate de FSB-ul rusesc;
- Reprezinta principala zona industriala a R. Moldova, fara de care aceasta din urma ar putea cu greu supravietui economic
- Are o mare importanta geostrategica, controland spatiul Bug-Nistru-Prut, adica triunghiulOdessa, Izmail, Cernauti. Deci, cine o controleaza, detine dominatia in regiune.
- Rusia are nevoie sa-si mentina dominatia in aceasta enclava artificial creata, prin care sa ancoreze atat R. Moldova cat si Ucraina in sfera sa de influenta, precum si controlul, la nevoie, al accesului la gurile Dunarii
- Ucraina vrea Transnistria pentru a-si securiza controlul asupra Odessei si Bugeacului si implicit asupra Dunarii
- R. Moldova si Romania trebuie sa pacifice zona ce poate redeveni o zona de conflict la granita. In plus, ar exista un atu ce poate fi adus la eventuale negocieri pentru integrarea R.Moldova in UE, unirea cu Romania sau retrocedarea teritoriului romanesc luat in 1940. Fara Transnistria nu mai avem nici un atu in negocieri si este posibil sa pierdem si sansa de a reintregi Basarabia si apoi Romania.
- In consecinta, o ultima varianta probabil convenabila Rusiei ar fi si ca R. Moldova sa abandoneze Transnistria, deschizand insa premisele unirii R.Moldova cu Romania, deoarece entitatea ramasa nu mai este viabila economic, precum si ale unor retrocedari din partea Ucrainei catre Romania, pentru a compensa pierderea Transnistriei. Acesta este si motivul pentru care Ucraina este aproape de isterie: pe langa pierderea Bugeacului si a N. Bucovinei, risca sa fie incorsetata pe termen lung de Rusia cu 4 regiuni pro-ruse: Estul Ucrainei, Crimeea, Zakarpatia si Transnistria. In cazul in care Ucraina va decide vreodata sa devina prea independenta sau chiar sa paraseasca CSI intrand in Uniunea Europeana, ar putea fi santajata fie sa cedeze respectivele zone catre Rusia, daca aceasta din urma ar fi prea slabita sa pastreze intreaga Ucraina, fie sa ramana in vechea structura daca va dori integritate teritoriala.
Ceea ce este dorit este o pacificare si rezolvare durabila a situatiei din zona trans-nistreana, rezolvare care sa ofere un maximum de sanse de trai civilizat pentru locuitorii respectivei zone, indiferent de etnie.
Ungaria :
Dupa instalarea unui guvern de dreapta spre extrema dreapta, Ungaria a luat cateva decizii controversate, cum ar fi renuntarea temporara la sprijinul FMI, introducerea unei noi constitutii, nationalizarea anumitor sectoare, introducerea de taxe suplimentare pentru marile companii, acordarea de cetatenie ungara etnicilor maghiari din afara tarii si introducerea unei legislatii restrictive pentru presa. Unii critici considera ca aceasta tara s-a asezat pe drumul catre o dictatura de extrema dreapta. Acest lucru genereaza multe rezerve ale membrilor Uniunii Europene fata de Ungaria.
Ungaria a esuat in ceea ce priveste sprijinirea aderarii la spatiul Schengen a Romaniei si Bulgariei in prima jumatate a anului 2011, pe perioada cat a detinut presedentia Uniunii Europene.
Problematic este comportamentul din ultimele luni ale unor oficilai ungari vis-a-vis de Romania, de sustinere a unor manifestari extremiste si autonomiste in comunitatea secuiasca din Transilvania, in contextul campaniei electorale din Romania. Acest comportament creaza tensiuni inutile intre comunitatile romana si maghiara, punand in pericol parteneriatul romano-maghiar si, prin escaladare, putand duce la o situatie similara cu cea dintre Slovacia si Ungaria. Sa speram ca lucrurile se vor calma in lunile urmatoare, mai ales dupa alegeri.
Serbia :
Desi aspira la integrarea in Uniunea Europeana, Serbia are inca un drum lung de parcurs, deoarece are inca restante la judecarea unor criminali de razboi din perioada razboiului Yugoslav, trebuie sa-si reformeze institutiile, sa ajunga la un compromis in problema Kosovo si sa aplice mult mai ferm si nediscriminatoriu legislatia de protejare a minoritatilor. Desi Romania a fost pana de curand un sustinator al parcursului european al Serbiei, recentele actiuni de intimidare din partea statului sarb la adresa minoritatii romane din Voivodina si Timoc au schimbat atitudinea tarii noastre, care a amenintat cu incetarea sustinerii Serbiei pana la o rezolvare satisfacatoare a situatiei minoritatii romane din aceasta tara.
In urma recentelor alegeri, se pare ca o noua guvernare nationalista se pregateste in Serbia, guvernare care desi ar trebui sa consolideze traseul catre Uniunea Europeana al tarii, priveste mai degraba catre Moscova. Tocmai acest aspect nationalist s-ar putea sa nu fie de bun augur pentru minoritatile din Serbia, in special cea romana din Timoc care s-a confruntat cu mari dificultati si in trecut. Insa, dupa cum spun si liderii romanilor de acolo, sa asteptam mai intai faptele.
Bulgaria :
„Partener” al Romaniei in aderarea la spatiul Schengen, Bulgaria se confrunta cu probleme interne asemanatoare cu ale statului roman, avand insa un mic avantaj al unei usoare relansari economice, pe fondul unor masuri anticriza eficiente, al unei strategii bune in turism si al unor recente investitii chinezesti.
Desi exista anumite dispute legate de platoul continental, Bulgaria poate dezvolta un parteneriat de succes cu Romania, succes asigurat de valorile comune si problemele similare cu care se confrunta cele 2 state. In plus, ambele tari ar beneficia de apartenenta la proiectele Nabuco si Southstream, creand in comun o infrastructura care sa asigure intr-ajutorarea reciproca in situatii de criza.
Sper ca urmatorul an sa rezolve multe dintre problemele mostenite din acesti ani de criza si intregul spatiu sud-est european sa iasa din profunda criza economica si pe alocuri morala in care a fost aruncat la sfarsitul deceniului trecut.
Dumnezeu sa ne ajute si sa trecem cu bine si peste incercarile care ne asteapta in viitorul apropiat!
Cu stima,
Marius Zgureanu
In urma negocierilor de la Viena pentru rezolvarea conflictului transnistrean pe principiul integritatii teritoriale a RM, deci a mentinerii actualelor granite, cu respectatarea neutralitatii RM, adica interdictie la NATO, rusii au cerut reactivarea planului KOZAC, adica federalizarea RM , atentie , cu nr de reprezentanti EGAL in parlamentul federal, in conditiile in care raportul de populatie drepta Nistrului fata de stanga este de 5 la 1, la fel ca si raportul suprafetei teritoriului. Mai clar spus rusii vor pe tava o federatie pe care sa o poata manipula si in viitor anexa federatiei lor dupa modelele arhicunoscute Cecenia, Abhazia, Osetia, Daghestan. Mai interesant este ca planul este sustinut si de Germania, care iarasi este in mare dragoste cu FR si stim ce se intampla cand astia se iubesc.
Acum parlamentarii de la Chisinau nu cer ajutor european nici american si merg pe politica pasilor mici, cat mai mici. E adevarat ca si majoritatea populatiei inca mai tanjeste dupa urss.
Totusi Rusia nu va scoate niciodata armata din Tranistria, asta e axiomatic si de aici trebuie incepute toate rationamentele.
Rusia vrea ca noi sa ne obisnuim cu faptul ca nu-si vor retrage armata din Transnistria si in aceasta directie merg toate luarile de pozitie si campaniile de presa. Acest lucru este exact ceea ce trebuie combatut prin aceste negocieri!
Daca luam insa aceasta dorinta a Rusiei ca si punct de plecare pentru toate rationamentele, negocierile pentru solutionarea problemei nistrene nu mai au sens, decat poate in ceea ce priveste modalitatea de alipire a R. Moldova la republica ruseasco-ucraineana nistreana.
Atat timp cat aceste capuse ne conduc tara , economia si armata sunt asa cum le stim si noi , rusii sunt ferm convinsi ca noi chiar intelegem foarte bine mesajul lor si ca o sa stam cu botul pe labe .
Armata rusa din pacate nu poate fi pacificata. Iar retragerea ei pe cale amiabila din zonele pacificate nu s-a facut vreodata. Poate din Afganistan unde nu aveau interes si nici nu puteau anexa. Deja conflictul inghetat are peste 2 decenii si asta trage in jos populatia tarii. Este drept ca si in Cipru se intampla acelasi lucru cu separatismul si totusi Ciprul a fost acceptat in UE. Dar turcii nu sunt rusi.
rusia poate deveni un fel de australia sau canada – daca ii iese miscarea – un rezervor urias de resurse naturale pentru europa si asia (India si China) – si populatie putina. Europei ii convine un lider ca Putin, care sa tina ordinea pe acolo si sa mearga capitalismul, fie el si preponderent de stat, principalul e ca resursele sa ajunga unde e nevoie de ele.
problema Rusiei e ca are nevoie de pace mondiala ca sa se imbogateasca si sa ramana intreaga – altfel daca incepe ceva nasol sigur vin unii peste ei sa le ia resursele si nu sta prea bine – rusii stiu ca sunt vulnerabili pe termen lung si nu au solutii.
Rusia are o populatie care va intra in scadere dramatica, o armata care nu poate apara teritoriul tarii – are probleme serioase si cu diversi „pitici” caucazieni, ce o sa faca cand vine miliardul de chinezi sau de indieni cautand mancare, petrol, etc?
pentru noi sau unguri a mai ramas o amintire cu Rusia bau bau, insa nu cred ca o sa ii impresioneze prea tare pe chinezi cand ii va mana foamea de resurse peste granita peste vreo 40-50 de ani.
tot ce pot sa spere e ca aia nu vor veni cu armata, ci cu firmele chinezesti, indiene, vor lua resursele pasnic, vor lua pamantul in arenda, etc.
Primul lucru pentru securitatea noastra ar fi sa dam drumul la Reactoarele 3 si 4. Apoi eu as face un program de de dezvoltare de rachete, de toate felurile si vreo 100 de ogive nucleara , sa fie. Apoi sa vedem cine mai ragaie pe Nistru.
E adevarat, asa sunt estimarile refeitoare la demografie si armata nu poate sa apere granitele , dar nu vezi cum isi baga nasul unde e rost de scandal : Georgia, Armenia, …. Transnistria, Iran , Coreea de Nord, Siria, baze „cica” pentru dezastre in Serbia ….. maraie catre Ucraina si Romania ….. pun la cale tot felul de parteneriate , acum cu China ( care e si ea tare dornica de afirmare se pare ca chiar militara )…….. Si sa nu cumva sa ne imaginam ca orgolile ranite ( de fost mara putere ) o sa-i lase in pace si nu o sa muste in stanga si in dreapta , o sa calce in picioare cu prima ocazie tari mai mici, este mare pacat pentru ca poporul rus ( nu clasa politica si armata ) sunt in majoritate oameni frumosi .
pot sa faca ei pe dracu’n patru, rusii vor deveni din ce in ce mai putin relevanti ca proiectie de putere in afara – sunt puteri in mare crestere chiar in regiunea lor – precum India si China.
peste 50 de ani imperiul rus va fi o amintire. nu ai cum cu o populatie de 100 de milioane sa domini pe termen lung pe unii cu 1 miliard langa tine.
Rusia poate doar sa spere ca dominatia chineza si indiana se va rezuma la economie si nu va trece spre militar.
in Caucaz exista o alta putere in crestere – Turcia.
in Vestul Rusiei, o alta putere mai mare decat Rusia – Uniunea Europeana. La Est, Japonia care isi vrea insulele inapoi. la sud, China si India care vor fi in mare cautare de resurse naturale. mai au si pe Afganistan la sud, care pot fi de un real ajutor … not!
e de mirare ca au rezistat si pana acum – a fost o conjunctura dar pe termen lung nu au cum sa nu crape.
speranta lor pe termen lung e sa faca alianta cu Vestul si sa ii tina cat mai pot pe chinezi la respect, sa ii angreneze, precum au facut si americanii, in relatii comerciale, sa creeze interdependenta si astfel la o adica sa ii apere Vestul, sau poate China de India sau invers, India de China.
in orice caz, dominatia ruseasca e pe final, sunt in cadere libera – acest lucru e mai putin vizibil acum pentru ca ei compenseaza cu vorbe dure, cu regimul Putin, arme nucleare, etc. – insa pe termen lung nimeni nu ii ia in serios pe rusi.
americanii in primul rand i-au trecut la un capitol secundar si se muta in Asia.
Sunt deacord cu tine, dar tot o vreme o sa constituie un pericol pentru tari de nivelul nostru.
In ce priveste resursele Chinei eu cred ca o sa se regleze in cateva zeci de ani si aceasta explozie demografica , au adoptat legea ( extrema – dar legitima ) absolut necesara ( cu un singur copil cea ce teoretic ar insemna reducerea populatiei incepand cu urmatorii 20-30 ani ) , altfel in cativa ani ar fi trebuit sa se bombardeze cu cineva in zona pentru teritorii .( Cred oricum ca prima victima ar fi Mongolia ) .
In ce-i priveste pe rusi daca nivelul de trai se imbuntateste ( Rusia a facut progrese economice insemnate in ultima vreme – si se pare ca incearca sa fructifice la maxim si acest joc energetic ) nu putem stii ca nu incepe un proces de crestere demografica ….. Referitor la diferenta de populatie intre rusia si China/India e relevant dar mai sunt si alte aspecte ( ex: Israel cu o populatie de 7,8 mil locuitori si Iran 75 mil locuitori si ca inzestrare nu putem zice ca e mare diferenta intre ele ) . Alt punct de vedere este faptul ca cele doua state vor constituii mai degraba aliante impotriva SUA decat sa se lupte intre ele ( amblele au o dorinta de razbunare fantastica si de a-si arata coltii americanilor ). Astea sunt parerile mele , pot fi reale sau nu 🙂
Putin este chiar acum cu colegul lui din China la o sueta ( sunt convins ca nu discuta doar despre Siria …. )
asa e – dar faptul ca este cu colegul din China nu e intamplator – keep your friends close and your enemies closer…
cand ai o tara cu resursele Rusiei dar fara populatie si unii cu populatia Chinei si a Indiei in zona, apoi chiar si puteri regionale gen Turcia, Japonia, etc.- trebuie sa fie cu ochii in patru. Eu nu-i vad bine pe rusi pe termen lung.
vor juca diplomatic, se vor alia ba cu unii, ba cu altii, ba cu China, ba cu India, ba cu Vestul, ba cu Estul, etc.
dar daca iese ceva nasol vor pati precum imperiul britanic, cel francez, etc. Sunt intinsi mult peste capacitatea lor de aparare a granitelor.
Israel nu ar rezista prea mult fara sustinere financiara si militara americana – nu poti sa-i compari cu rusii. Dar ar fi interesant pe cine ar sustine americanii intr-o confruntare asiatica – eu as zice ca e greu de ghicit la ora asta, dar probabil pe rusi – americanii in toate marile confruntari au fost de aceeasi parte a baricadei cu Rusia. Cel mai probabil pe nimeni, ar intra si ei si ar lua o bucata de Siberia sau ceva sa mai adauge la Alaska.
cat despre Romania, nu stiu daca Rusia trebuie sa fie principala noastra preocupare, cat noi insine. noi am initiat secventa de autodistrugere deja, speram sa o anuleze careva in anii ce urmeaza altfel va fi rau.
inca cativa ani de criza si ne depopulam de tot. deja am pierdut 2 milioane de oameni de la ultimul recensamant. natalitatea e la pamant. probleme demografice grave ne asteapta.
exista cai de a imbunatati situatia – dar exista si obstacole majore – majoritatea interne – incompetenta crasa, coruptie, prostie, rautate. Ungaria, Ucraina, Rusia, etc. – nu ne pot face atat rau nici daca ar incerca cat reusim sa ne facem singuri.
Eu cred ca americanii i-ar lasa sa se bata intre ei sa-si slabeasca „puterile” si abia apoi ar intra la imparteala 🙂
referitor la situatia noastra sunt perfect deacor cu tine si subsriu la urmtoarea : Gabi on iunie 6, 2012 la 10:34 said -http://rumaniamilitary.wordpress.com/2012/06/01/f-16-mlu-mid-life-update/#comment-13806
VecheGarda
Bre, ce ogive nucleare iti bazaie prin tartacuta?
Cat despre programul de rachete cu raza medie-lunga, astia de la ARCA ar putea avea un viitor luminos daca din ONG devin companie dupa ce se termina Google X-Prize si n-ar avea altceva de facut.
Oare cui ii e adresat raspunsul tau ?
@RomaniaTricolor scuze , acum m-am trezit si eu 🙂 am vazut pentru cine e
George, pui te rog partea a 2-a aici si partea I la cel de ieri… sa nu fie confuzii!
Marius Z., inca odata felicitari pt efortul depus in realizarea acestei analize geopolitice!
Felicitari !
Va multumesc!
FELICITARI!!!
Cred ca o implicare masiva a industriei militare germane in Romania ar reolva cel putin pe jumatate acest caz…
http://www.ziuaveche.ro/top-secret/armata-2/fortele-speciale-din-sua-si-r-moldova-antrenament-comun-98633.html
http://www.hotnews.ro/stiri-international-12449262-freedom-house-semnaleaza-declinul-democratiei-ungaria-ucraina-politician-maghiar-vorbeste-despre-isteria-sua-adresa-budapestei.htm
Cum era axa aia?
http://karadeniz-press.ro/kara/romania-parteneriatele-strategice-cu-turcia-si-polonia-consolideaza-securitatea-regionala/
Polonia- Romania – Turcia – Israel
Marea problema , pe care o vad eu e ca un parteneriat cu Turcia e benefic doar impotriva Rusiei , in rest nu prea ne incalzeste , Turcia incepe sa fie un factor „putin” perturbator in zona ( relatia cu Grecia, Israelul, Cipru ) si se observa o usoara centrifugare din relatia cu SUA
Am o intrebare : oare Putin cu omologul sau chinez ( avand in vedere ca tovarasul Putin e in vizita la tovarasul si prietenul lui chinez ) in ce limba vorbesc ? (traducatori, vorbesc in engleza 🙂 …. ? )
Mai mult ca sigur , au casti de alea care le traduce in limba natala, daca ala vb chineza , Putin primeste traducerea in rusa mai bn zis o aude, ( oricum nu sunt sigur):)
Un nou comunicat al MAE ucrainean:
http://www.ziuaveche.ro/international/externe/kievul-avertizeaza-romania-sa-nu-mai-elibereze-pasapoarte-pentru-cetatenii-ucraineni-98735.html
„Ministerul ucrainean de Externe solicită României să nu mai elibereze paşapoarte cetăţenilor ucraineni, calificând decizia acestuia de a da paşapoarte în masă drept ‘neprietenească’.
Kievul avertizează România să nu mai elibereze paşapoarte pentru cetăţenii ucraineni (foto: clipart.dk.co.uk)
Potrivit purtătorului de cuvânt al diplomaţiei de la Kiev, cetăţenii ucraineni care primesc paşapoarte româneşti „comit o infracţiune, deoarece legislaţia ţării nu permite dubla cetăţenie”. Mai mult acesta a precizat că în Ucraina nu sunt atât de mulţi etnici români pe cât se declară. „De multe ori, ucrainenii îşi trec în paşaport naţionalitatea română, deşi provin din Republica Moldova”, declară acesta, potrivit 24h.md.
“Cetăţenii Ucrainei, care primesc paşapoartele româneşti, comit o crimă. Şi o astfel de infracţiune ar trebui să fie pedepsită. Poziţia Ministerului Afacerilor Externe al Ucrainei rămâne neschimbată. De mult timp ne pronunţăm împotriva cetăţeniei duble. Le-am explicat în mod repetat colegilor noştri că eliberarea în masă a paşapoartelor în regiunile de frontieră ale Ucrainei este un pas neprietenos faţă de ţara noastră”, a declarat, în cadrul unui briefing de presă, şeful Departamentului politică informaţională al MAE al Ucrainei, Oleg Voloşin, scrie şi noi.md.”
Se pare ca „relansarea”relatiilor romano-ucrainene mai are de asteptat… La cum pune MAE ucrainean problema, Romaniei nu-i raman prea multe variante.
HAHAHAAHAHHA, ce caini, au latrat ungurii, acu s-au umflat in pene si astia, bulgarii cica au pierdut teritorii in al-2lea razboi, doar atat pot?
Haideti ca puteti mai multi, sunteti mult mai prosti, mai incercati, dati tot ce puteti.
Acu tre sa vina ceva si din rusia si se adevereste ce spunea Arsenie Boca 😀
Daca pseudoliderii nostri ar fi inteles sa doteze armata la timp, nici Ungaria si nici Bulgaria n-ar fi suflat acum.
In cazul tarii numite La Margine putem presupune ca are mandat de la Rusia.
Oamenii de la granita parca? 😀
ia uitati in ce hal stau tancurile ucrainei. http://paul-itk.livejournal.com/9681.html
Foarte interesant. Or fi cele din parcul rece? Rezerva adica?!
Şevciuk vrea să bage Transnistria în Uniunea vamală Rusia-Belarus-Kazahstan
http://www.ziuaveche.ro/international/externe/sevciuk-vrea-sa-bage-transnistria-in-uniunea-vamala-rusia-belarus-kazahstan-99071.html
Foşti oficiali americani şi europeni în timpul bombardamentelor criminale ale NATO asupra Iugoslaviei din 1999, precum Madeleine Albright, Wesley Clark sau Bernard Kouchner, sunt în prezent membri în conducerile unor companii care derulează afaceri profitabile în Kosovo, scrie Blic.
Ultimul care a realizat că revenirea în Kosovo ar putea fi foarte profitabilă este generalul în rezervă Wesley Clark, comandantul suprem al trupelor aliate din Europa în timpul bombardamentelor asupra Iugoslaviei, în 1999. Clark, care este directorul unei companii canadiene din sectorul energetic, NVDT, a cerut, recent, autorităţilor de la Priştina o licenţă pentru exploatarea rezervelor de cărbune.
Când mass-media de la Priştina se referă la foşti oficiali ca ”prieteni ai Kosovo” înseamnă că aceştia sunt pe statul de plată al autorităţilor din provincie. ”Asta înseamnă fie bani, fie privilegii pentru a-şi derula afacerile în Kosovo”, potrivit unor surse citate de Blic.
Bernard Kouchner, fost şef al misiunii ONU în Kosovo, este căsătorit cu o albaneză, dar sursele citate susţin că nu acesta este singurul motiv pentru care fostul ministru francez de externe efectuează vizite frecvente în Kosovo. Se bănuieşte că Bernard Kouchner ar avea afaceri aici. Fostul şef al Misiunii de Verificare a OSCE în Kosovo, William Walker, este văzut şi el destul de des prin Priştina.
Primul comandant al KFOR, generalul britanic Michael Jackson, s-a reîntors după 12 ani în provincie, în calitate de preşedinte al Core Management Group, transmite NewsIn.
Stven Schook, fostul adjunct al UNMIK (Misiunea ONU in Kosovo), este consilier al formaţiunii conduse de Ramush Haradinaj, în schimbul unui tarif ”uriaş”. Colegul său din UNMIK Jock Covey deţine o funcţia importantă la Bothel, o companie care construieşte drumuri în Kosovo şi Albania.
Şi Madeleine Albright, secretar de stat în 1999, este prezentă în Kosovo, prin intermediul companiei Madeleine Group care deţine acţiuni la unul dintre principalii operatori de telefonie mobilă, Ipko Net.
http://www.napocanews.ro/2012/06/kosovo-prada-de-razboi-a-oficialilor-occidentali.html
Am trait s-o vad si pe asta…
Derută la Tiraspol: Ruşii şi ucrainenii, îndemnaţi să înveţe limba română
http://www.ziuaveche.ro/international/externe/deruta-la-tiraspol-rusii-si-ucrainenii-indemnati-sa-invete-limba-romana-100759.html
Situaţie inedită, ce derutează locuitorii ruşi şi ucraineni din Transnistria. Unul dintre cele mai cunoscute site-uri din zonă a pornit o campanie de popularizare a limbii române.
Coincidenţă sau nu, campania a pornit cam în aceeaşi perioadă în care, în fruntea legislativului nerecunoscut de la Tiraspol, a fost ales un român. Iniţiativa de promovare a limbii române aparţine jurnalistului Roman Konoplev, proprietarul site-ului de ştiri din regiunea transnistreană, dniester.ru, care a lansat, cu câteva zile în urmă, rubrică „Să învăţăm limba româna!”. „Dniester.ru a lansat o rubrică specială pentru cei care doresc să înveţe limba română. Materialele propuse studiului pot fi utile persoanelor aflate în funcţii de decizii la Tiraspol, funcţionarilor publici din regiunea transnistreană, dar şi cetăţenilor simpli care doresc să cunoască româna”, anunţă autorul iniţiativei.
Autorii proiectului propun oamenilor din regiune o serie de cărţi electronice despre limba şi literatura română. Contactat de Moldova.org, Roman Konoplev, a precizat că erau vremuri, în special la sfârşitul anilor ’80 când nu doar funcţionarii din stânga Nistrului îşi doreau să înveţe limba română, dar şi oamenii de rând. “Nu exclud că va fi al doilea val, iar oamenii, fie din dorinţă proprie, fii forţaţi de situaţie, vor fi interesaţi să cunoască limba română”, a adăugat Konoplev.
„Dacă intenţionaţi să locuiţi în continuare în regiunea transnistreană şi doriţi să reuşiţi – făceţi-vă acte moldoveneşti, care sunt recunoscute oriunde în lume şi învăţaţi limba română. Cunoaşterea limbii române vă va face competent pe piaţa muncii din Republica Moldova”, spune Roman Konoplev, într-un editorial. Totodată, Konoplev sugerează oamenilor din regiune să revină cu picioarele pe pământ şi să conştientizeze că, în prezent, Moscova n-a fost nicioadată atât de departe de Tiraspol.
Un român în fruntea sovietului suprem de la Tiraspol
Economistul Mihail Burla a fost ales recent preşedinte al aşa-zisului ”legislativ” de la Tiraspol (sovietul suprem), cu votul a 29 de ”deputaţi”. Decizia a fost luată, după ce fostul şef Anatoli Kaminski a demisionat din această funcţie. Candidatura lui Mihail Burla a fost singura examinată de aleşii poporului de la Tiraspol. Şapte aşa-zis deputaţi au părăsit sala în semn de protest faţă de graba cu care a fost aprobată această decizie. Cei care au votat pentru noul aşa-zis şef al forului legislativ local au delarat că ”Mihail Burla este un economist apolitic, care va şti să evite conflictele”.
Presa de la Tiraspol a publicat fotografii ale buletinului de identitate al lui Mihail Burla în care, la rubrica naţionalitate, este scris clar că este ”român”. Mihail Burla s-a născut în regunea Cernăuţi.
Pe masura ce timpul trece, devine clar ce fel de relatie isi doreste Ucraina cu Romania precum si cat de inutil si cu beneficii unilaterale a fost tratatul de frontiera incheiat intre Romania si Ucraina:
http://www.ziuaveche.ro/international/externe/ucraina-pune-tunurile-pe-romania-atacuri-fara-precedent-de-la-kiev-101018.html
Atacuri fără precedent de la Kiev: Ucraina pune tunurile mediatice pe România. Măsura este de neînţeles, având în vedere că, în UE, Bucureştiul, alături de Varşovia, a rămas printre puţinii prieteni ai statului vecin.
Atacuri fara precedent – Ucraina pune tunurile pe Romania
La ora actuală, România este singura ţară care reprezintă o ameninţare reală la adresa integrităţii teritoriale a Ucrainei, consideră reprezentantul Institutului de Telecomunicaţii şi Studii globale din cadrul Academiei de Ştiinţe a Ucrainei, Vladimir Zahmatov. Declaraţia a fost făcută, potrivit Rador, în timpul unei mese rotunde desfăşurate la Kiev.
“Alte ameninţări la adresa integrităţii teritoriale a Ucrainei în afară de România nu există. România a furat o parte din teritoriul nostru, iar guvernul ucrainean nu a opus niciun fel de rezistenţă”, a spus academicianul ucrainean. De asemenea, săptămâna trecută, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe ucrainean, Oleg Voloşin (n.a. – ironia face ca numele său în limba slavă sa însemne român-valah), a declarat că “MAE de la Kiev se pronunţă, în continuare, împotriva acordării paşapoartelor romaneşti pentru cetăţenii ucraineni”, în condiţiile în care la ora actuală în Ucraina locuiesc aproximativ 400.000 de români, reprezentând ca mărime a doua minoritate, după cea rusă.
La rândul său, adjunctul directorului filialei Institutului Comunităţii Statelor Independente (CSI) din Kiev, Denis Denisov, citat de presa ucraineană, a afirmat că limba română ar trebui interzisă în Ucraina, împreună cu cea “moldovenească“. Declaraţia a fost făcută ca raspuns a afirmaţiilor ministrului român de Externe, Andrei Marga, care a precizat că România nu este de acord cu aprobarea în primă lectură a proiectului de lege privind limbile regionale în Ucraina, în care se menţionează că limba „moldovenească” ar putea obţine statut regional.
„Cu siguranţă, Ucraina ar trebui să răspundă unor astfel de declaraţii. Este interesant pe ce se bazează un oficial dintr-o altă ţară atunci când ne sugerează ce trebuie şi ce nu trebuie să facem pe teritoriul Ucrainei? Mă refer aici inclusiv la acordarea unui statut regional atât limbii române, cât şi limbii moldoveneşti. Declaraţiile Ministerul Afacerilor Externe al României pot fi privite ca o implicare directă în treburile interne ale unui alt stat. Dacă diplomaţia ucraineană nu consideră că ar trebui să răspundă printr-o notă afirmaţiilor Ministerului român de Externe, atunci ar fi necesar un comentariu pe această temă: să fie eliminată şi limba română”, a declarat Denisov.
Alte atacuri vin, de data aceasta, din presa ucraineană. Astfel, revista „Puterea banilor” (depo.ua) de la Kiev scrie că Ucraina ar trebui să-şi consolideze influenţa în Republica Moldova şi regiunea transnistreană şi să contracareze expansiunea României în această zonă. “Ucrainenii, care sunt pe locul al doilea ca minoritate în Republica Moldova, sunt reprezentaţi de doar trei deputaţi de origine ucraineană în Parlamentul de la Chişinău şi doar de unul la Tiraspol. Kievul trebuie să ia măsuri în această direcţie”, spun autorii materialului.
Potrivit 24h.md, publicaţia se revoltă de faptul că în timp ce România îşi măreşte influenţa în Republica Moldova, Ucraina nu face nimic. „Atâta timp cât Ucraina stă şi priveşte dintr-o parte, România finanţează organizaţii, de felul Platforma Civică Acţiunea 2012. Ea a lansat o puternică activitate în Republica Moldova pledând împotriva Ucrainei”, scrie revista citată.
De asemeena, recent, postul ucrainean de televiziune TSN acuza faptul că obiectivul Bucureştiului de a creşte numărul cetăţenilor români până la 20% din populaţia regiunii ucrainene Cernăuţi provoacă îngrijorare în rândul ucrainenilor şi moldovenilor din această parte a Ucrainei, transmite Rador. Sunt deja şase luni de când, în satele moldoveneşti din Nordul Bucovinei, emisarii străini (români, n.red) îndeamnă localnicii ca, în timpul următorului recensământ al populaţiei, să se declare români – subliniază sursa, atrăgând atenţia că locuitorii regiunii Cernăuţi sunt convinşi să îşi schimbe identitatea naţională mai ales prin intermediul obţinerii cetăţeniei române, care le oferă posibilitatea să călătorească fără viză în ţările Uniunii Europene.
Daca Romania chiar face demersurile astea, este foarte bine.
Daca, in sustinerea acestor demersuri, Romania ar fi inteles ca are nevoie de economie si armata macar decente, ar fi fost si mai bine.
Daca in privinta mai binelui in Romania putini isi fac iluzii, marea mea temere, odata cu revenirea la putere a lui Ion Iliescu, Adrian Nastase, etc, e sa nu ne intoarcem la vechea atitudine fata de romanii din afara tarii, la limbajul de lemn, la zero atitudine, la zero initiativa…
Legat de Republica Moldova si de unire, sper sincer sa fie in interesul cuiva,,UE…USA…toti laolalta, care sa ne impinga de la spate s-o facem. Unirea lasata in seama romanilor (de pe ambele maluri) la nivel de factori de decizie, chiar si fara nicio piedica, are putine sanse. Am vazut ca si China a inceput sa investeasca destul de mult in Republica Moldova.
Noi o ducem prost, basarabenii o duc prost. Daca o ducem prost separat, cred ca am putea s-o ducem prost si impreuna. Asta e cel mai simplu si cred ca si cel mai elocvent contraragument impotriva asa ziselor costuri ale unirii. Nu de alta,dar am observat cu alte ocazii, ca sunt unii care se vaita de parca am avea nivel de trai ca in UK si ar exista riscul sa scada la nivel de Angola.
Si se pare ca nici rusii nu stau linistiti. Vor sa faca niste colonii de batrani din Rusia pe teritoriul transnistriei.
Bulgaria ne propune colaborarea la inca 2 poduri peste Dunare, dintre care unul pentru autostrada spre Turcia, in afara de podul Calafat-Vidin, care va fi finalizat in curand:
http://www.ziuaveche.ro/business-2/economic/ce-ne-mai-propun-bulgarii-101217.html
Bulgaria propune construirea unui nou pod între Giurgiu şi Ruse, a anunţat, sâmbătă, ministrul bulgar al dezvoltării regionale Liliana Pavlova în cadrul conferinţei ‘Strategia Dunării – o posibilitate de construire a regiunilor din Europa’.
Forumul are loc în oraşul Ruse, iar propunerea dnei Pavlova a fost întâmpinată cu aplauze de către cei prezenţi în sală. Pavlova a spus că autostrada care va fi construită între Ruse şi Svilengrad, la graniţa cu Turcia, va necesita un nou pod la Dunăre sau, cel puţin, lărgirea celui existent.
Întrebată de Agerpres dacă Bulgaria va încerca să obţină finanţare din Qatar şi pentru pod, aşa cum a făcut în cazul arterei rutiere Ruse-Svilengrad, Pavlova a spus că aceasta este una dintre posibilităţi, cealaltă opţiune fiind ca proiectul să fie finanţat prin programul de cooperare transfrontalieră România-Bulgaria. O propunere în acest sens a fost deja adresată guvernului român, a precizat Pavlova. Ea a amintit că premierul bulgar a invitat România să se alăture proiectului de autostradă care va lega România de Turcia, traversând Bulgaria între oraşele Ruse şi Svilengrad.
Pavlova a mai amintit că până la sfârşitul anului urmează să fie finalizat podul de peste Dunăre între Calafat şi Vidin, iar deja există planuri pentru construirea a încă două poduri între România şi Bulgaria, care vor lega Călăraşi de Silistra şi Bechet de Oreahov.
Primarul oraşului Ruse Plamen Stoilov a mulţumit în numele concetăţenilor săi pentru intenţia de a construi un nou pod. Ruse este un centru care merită un al doilea pod peste Dunăre, a subliniat el. Oficialul s-a declarat, totodată, foarte mulţumit de colaborarea cu autorităţile locale din România.
Liderul Partidului Socialist din Serbia, Ivica Dacic, a afirmat joi că Rusia face presiuni asupra sa să formeze o coaliţie cu naţionaliştii din Partidul Progresist Sârb şi să rupă coaliţia sa cu Partidul Democrat, principalul partid din ţară cu orientare pro-Uniunea Europeană.
http://karadeniz-press.ro/kara/ivica-dacic-acuza-rusia-de-presiuni-in-formarea-guvernului-sarb/
„Eurocriza nu este doar una bancară. Este o criză politică serioasă care ar putea schimba în mod dramatic balanţa geopolitică din Europa şi Asia”, avertizează profesorul american Walter Russell Mead, într-un articol din Wall Street Journal. Rusia şi Turcia se vor îndepărta de Vest, speculând slăbiciunea sa. Declinul fiscal al NATO se va accentua, punând sub semnul întrebării viitorul Alianţei. Instabilitatea ar putea reveni în zonele de periferie geopolitică, precum Balcanii. Serbia, Ciprul şi Grecia vor pivota spre Rusia.
http://www.adevarul.ro/international/foreign_policy/web_exclusive/efecte-geopolitice-criza-euro_0_722927955.html
Interviu cu dl. Boian Barbuta, unul dintre liderii cei mai activi ai romanilor din Timoc:
http://www.youtube.com/watch?v=wv_7TUE8fgE
Iulia Timoşenko ameninţă cu o revoluţie violentă în Ucraina
http://www.ziuaveche.ro/international/externe/iulia-timosenko-ameninta-cu-o-revolutie-violenta-in-ucraina-118091.html
SUA denunta alegerile din Ucraina:
http://karadeniz-press.ro/kara/sua-denunta-alegerile-din-ucraina/
In contextul in care Serbia nu face pasi importanti pentru recunoasterea drepturilor romanilor timoceni si nu ofera acestora dreptul la educatie si cultura in limba materna, seful diplomatiei romane Titus Corlatean si-a exprimat luni convingerea ca noul statut al Serbiei in relatia cu UE, de tara candidata, va fi un stimulent al procesului intern de reforme, pentru indeplinirea tuturor criteriilor de aderare, inclusiv in ceea ce priveste situatia minoritatii romane de pe intreg teritoriul Serbiei. Aceste declaratii au fost facute de catre Corlatean in cadrul unei intrevederi cu Stefan Füle, Comisarul european pentru Extindere si Politica Europeana de Vecinatate, in contextul vizitei pe care comisarul european o efectueaza in Romania. Discutia a pus in evidenta faptul ca aceste aspecte vor fi urmarite in continuare in procesul de aderare, ca parte integranta a criteriilor politice de la Copenhaga, atat in plan european, cat si la nivel bilateral.
http://karadeniz-press.ro/kara/corlatean-atragere-atentia-comisarului-pentru-extindere-al-ue-stefan-fule-in-privinta-drepturilor-romanilor-din-valea-timocului/
Situatia ameliorata in Albania
Ministrul roman al afacerilor externe a apreciat, de asemenea, progresele inregistrate de Albania in implementarea reformelor necesare continuarii parcursului sau european, reiterand atentia prioritara pe care autoritatile romane o acorda, in dialogul bilateral cu Albania, inregistrarii unor evolutii pozitive privind situatia minoritatii aromane. „De asemenea, cei doi oficiali au trecut in revista evolutiile recente din vecinatatea estica a Uniunii Europene, procesele electorale din Georgia si Ucraina, precum si progresele realizate de statele partenere in implementarea obiectivelor Foii de Parcurs a Parteneriatului Estic pana la Summit-ul de la Vilnius (noiembrie 2013). in cadrul discutiilor, Titus Corlatean a reiterat sprijinul ferm acordat de tara noastra statelor din vecinatatea estica in avansarea procesului de asociere politica si integrare economica”, precizeaza MAE in cadrul unui comunicat.
Lobby pentru Republica Moldova
In acest context, cei doi oficiali au evidentiat avansul important al Republicii Moldova in negocierea Acordului de Asociere UE- R. Moldova si a Acordului Cuprinzator de Comert Liber, precum si in cadrul dialogului pentru liberalizarea vizelor. seful diplomatiei romane a adresat multumiri comisarului european Stefan Fule si Comisiei Europene pentru sustinerea constanta acordata consolidarii relatiei dintre Uniunea Europeana si Chisinau, exprimandu-si speranta ca Republicii Moldova i se va asigura o perspectiva europeana clara in viitorul apropiat, mai precizeaza MAE. Comisarul european pentru Extindere si Politica Europeana de Vecinatate a reafirmat ca, in actualul context european, marcat de provocarile de ordin economic, este esentiala adancirea procesului de integrare a Uniunii, in paralel cu avansarea procesului de extindere. Totodata, inaltul oficial european a reiterat necesitatea continuarii progreselor in indeplinirea obiectivelor Parteneriatului Estic, evidentiind faptul ca Republica Moldova reprezinta, din acest punct de vedere, o poveste de succes.
Seful Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, i-a solicitat, in cadrul unei intrevederi cu Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotentiar al Republicii Federale Germania in Republica Moldova, Matthias Meyer, invitarea in regiunea transnistreana a unui contingent de forte de pace internationale, care sa inlocuiasca actuala structura de mentinere a pacii formata in special din militari rusi. Ghimpu faptul ca PL militeaza pentru largirea prezentei internationale in regiune, inclusiv punerea in aplicare a unui mecanism european de solutionare a conflictului, conform unui comunicat de presa al PL. Deputatul si-a exprimat gratitudine pentru sustinerea acordata de Republica Federala Germania, inclusiv prin sprijinul in realizarea parcursului european şi pentru suportul financiar oferit prin diverse programe de dezvoltare. Presedintele PL a solicitat sustinerea şi in continuare a Germaniei, in special in semnarea celor trei acorduri importante pentru viitorul european al Republicii Moldova: Acordul pentru crearea Zonei de Liber schimb aprofundat şi cuprinzator, Acordul de Asociere şi Acordul de liberalizare a regimului de vize. Alte subiecte abordate in cadrul intrevederii au vizat situatia social-politica şi economica din Republica Moldova, functionarea institutiilor democratice, avansarea pe calea integrarii europene, reformele implementate pentru dezvoltarea Republicii Moldova. Mihai Ghimpu s-a referit in cadrul discutiilor şi la importanta impulsionarii investitiilor germane in economia Republicii Moldova.
http://karadeniz-press.ro/kara/ghimpu-cere-germania-sa-trimita-in-moldova-un-contingent-de-trupe-internationale/
2 stiri interesante dinspre Ucraina:
– resovietizarea istoriei si eliminarea din manuale a 2 luptatori pentru independenta din V. Ucrainei, care au luptat contra sovieticilor:
http://karadeniz-press.ro/kara/regimul-ianukovici-declanseaza-un-nou-razboi-al-istoriei-cu-opozitia-de-la-kiev/
– Kremlinul refuza plata de taxe vamale pentru marfuri destinate flotei Marii Negre la Sevastopol:
http://karadeniz-press.ro/kara/kremlin-ul-refuza-sa-achite-taxe-vamale-pentru-flota-militara-rusa-a-marii-negre/
;eu vreau sa spun ca situatia din ukraina nu se va rezolva, se va inrautatii si se va ajunge la haos economic si politic. la kiev de 12 zile mii de oameni stau in fata sediu guvernului,si politicienii nu dau nici un rezultat; de ce? sa nu fie o iteleggere cu rusii?