Ministerul Apărării Naționale a elaborat un proiect de lege ce aduce completări și modificări legii 270 / 2015 privind Statutul rezerviștilor voluntari

Cele mai importante propuneri de modificări fac referire la drepturile și avantajele pe care viitorul militar rezervist voluntar le va avea dacă se decide să se alăture Armatei României:

  • Majorarea remunerației lunare de la 10% la 30% din suma reprezentând solda de funcție pe care sunt încadrați, ce nu poate fi mai mică decât salariul minim brut pe economie. Practic pe toată perioada contractului veți avea un venit suplimentar lunar de minim 570 de lei brut, la care se adaugă solda de grad, cu obligativitatea respectării contractului încheiat.
  • Pentru cele 15 zile de instrucție pe an obligatorii, veți primi pe lângă procentul lunar din soldă, și banii pe care îi primește un militar profesionist cu același grad.
  • Prima de fidelitate, acordată la semnarea fiecărui contract cu o durată de minimum 3 ani, crește și va fi cel puțin la nivelul salariului minim brut pe economie plus solda gradului.
  • Militarii rezerviști voluntari vor avea prioritate la selecționarea pentru personal militar în activitate, după finalizarea primului contract.
  • Nu există obligativitatea de anunțare a unității cu care au încheiat contract despre părăsirea localității de domiciliu sau reședință.
  • Contractul de militar voluntar rezervist va rămâne valabil chiar și atunci când se pleacă în străinătate pe o perioadă mai mare de 60 de zile.

Pe lângă modificările propuse militarii rezerviști voluntari au și alte avantaje:

  • Angajatorul trebuie să păstreze postul pe care acesta îl încadrează pe perioada participării rezervistului voluntar la programul de instrucție.
  • Cheltuielile pe perioada programului de instrucție sunt suportate de Ministerul Apărării Naționale.

Proiectul de lege se află în dezbatere publică până pe data 6 mai, inclusiv, și poate fi studiat accesând link-ul: https://goo.gl/eLw67d

Legea 270/2015 poate fi studiată aici: https://goo.gl/t4tMWh

Veteranii Armatei României

99 de comentarii:

  1. https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/social/solutia-propusa-de-armata-pentru-a-convinge-tinerii-sa-se-inscrie-in-rezerva-statului-921629

    ”Armata nu reuşeşte să îi convingă pe tineri să se înscrie voluntar în rezerva statului. La ultima campanie, abia de s-au ocupat 10% din locuri. Numărul celor interesaţi a fost mic, iar doar o treime au trecut testele. Acum armata propune schimbarea legii în aşa fel încât rezerviştii să fie mai bine plătiţi. Asta ar trebui să crească baza de selecţie.

    Recrutările voluntarilor au mers prost până acum. 2.270 de posturi au fost scoase la concurs de armată. Doar 10 la sută au fost ocupate.

    Mai exact 239 de voluntari au fost admişi în urma examenelor date. 487 au fost respinşi, nu au trecut testele…”

    • @Razvan,

      Problema nu este la faptul că armata, că nu-i convinge pe tineri.
      Eu cred că problema este la mentalitatea tinerilor (adolescenților) de azi.

      Crede-mă că în caz de război, ăștia fug cu toții în străinătate, numa sa nu lupte sau sa moara pentru tara.

      E mare deficit de mentalitate și patriotism, in randul tinerilor!

      • Neah, eu dau vina pe MApN si pe politiceni pentru aiurelile astea de lege si promovare.

        • Eu văd acum un pachet financiar fff atractiv.
          570lei brut/lună și să nu faci mai nimic pentru banii ăștia… 15 zile de instrucție/an…

          Practic îți dau banii ăștia degeaba. Și nici așa nu vin.

          Tinerii de 19-20 ani prefera să taie frunza la câini și să stea călare pe pariurile Sportive și jocurile de noroc.

          Cu ăștia nu poți face armata. E adevărat, Legea e proasta. Ar fi trebuit că rezerviștii sa beneficieze de 6 luni de instrucție și apoi lăsați la vatra că și rezerviști.
          Și între noi fie vorba… 15 zile/an e mult prea puțin.

      • Ai perfecta dreptate

  2. „Cheltuielile pe perioada de instructie sint suportate de MApN.”
    Am ras cu hohote.
    In care tara rezervistul merge in cazarma , doarme , maninca si se imbraca pe banii lui ? 🙂
    Nu stiu cine scrie modificarile astea dar mintal e ramas 100% in gandirea comunista.

    • @stefan,

      Fac o corectare la ce ai zis… Tipul ăla nu e rămas in gândirea comunistă! Stai liniștit că comuniștii erau mult mai patrioți decât politrucii de azi.

      Apropo… Toți prim-miniștrii pusi de Ceaușescu, erau cu 10 clase peste Dancila!

      Comuniștii suportau cheltuielile!

      Vrei sa zici că că astia-s niste imbecili, care au uitat sa specifice in lege că cheltuielile sunt suportate de MApN

      • comunistii nu erau deloc patrioti. majoritatea astora de azi sunt vechi comunisti

        • Ba erau mai berbecule! Erau cu mult mai patrioti decat toate lepadaturile de azi, printre care te numeri si tu. Altfel cum iti explici ritmul in care s-a construit tara asta si industrializarea asa mult blamata, dar dupa care plang toti azi ? Erau cu mult mai patrioti si mai responsabili decat toate generatiile actuale de imberbi si creduli.

          • @Dan
            Industrializarea aia s-a facut fara cap, aveam capacitate de productie excedentara, s-au construit mari obiective industriale, mare parte din ele fără a avea o justificare economică… Spre exemplu – excedentul de capacitate de rafinare, in conditiile cresterii pretului petrolului dupa 1977.
            Sa nu vorbim de faptul ca se producea pe stoc, ineficient energetic si fara piata de desfacere. Asa am ajuns la o datorie de 11 miliarde de dolari, pe care am platit-o strangand cureaua, ca n-a platit-o Ceausescu!
            Si lucrurile trebuie nuantate, la plusuri eu as pune sistemul energetic si metroul, ca exemplu de minus Canalul Dunare Marea Neagra, investitie de 2 miliarde de dolari, cu amortizare in sute de ani…

            1
  3. 239 de voluntari recrutati intr-un an de zile?
    wow. 2 companii.
    Rupem gura inamicilor cu asta.

    Sistemul este stramb, rau de tot. De ce? Pai pentru 600 de lei pe luna, eu sa plec sa mor la razboi in timp ce altii mananca floricele si comenteaza la televizor?
    Singura solutie este serviciul militar obligatoriu, dupa care unii sa fi selectati (si sa accepte) pentru rezerva imediata.
    Ar fi o alternativa pentru cazul unui conflict major. Toata lumea este chemata la arme doar ca unii vor ocupa posturile de elita pentru care au fost selectati ca rezervisti.
    Ideea franceza cu o luna de serviciu militar nu este rea. IN primul rand ar duce la constientizarea indatoririi cetatenesti de a-ti apara patria.

    • Vezi US National Guard. Asta ar fi solutia. Doar ca :
      nu avem banii americanilor
      avem ofiteri in rezerva in supranumar lipsind ” carnea de tun „. Adica trupa.

      Ca e si ceva curios aici.
      Un general in rezerva , are pensia aia mareata. Daca se ofera si voluntar 🙂 are pensia + 570 lei + solda de baza a gradului ?
      Hilar ca sa nu scriu altceva.

    • Capătu satului

      Multi potențiali militari activi sau rezervisti au parasit de nevoie tara
      Eventual vor fi activi sau rezervisti in tarile de rezidență

      Faptu ca tara se goleste alarmant nu este o problemă suficient de importanta cum este de exemplu dreptu infractorului la furt, dreptu infractorului la pedeapsa redusa, regimul de detenție la fara frecventa, etc.
      Ridicarea oricarei posibilitati a serviciilor de a asi atinge scopul este rezultatu celor care au condus tara după 89 si se acutizează major in ultimele luni
      Palavramentu care a facut atata bine in ultimii ani merita un control mai puternic asupra serviciilor, inclusiv cele aflate in subordinea altor autorități publice

      Tara devine din ce in ce mai strampta
      Ca nu a plecat nimeni de prea mult bine
      Nu confundați capitala si inca 3 orase cu grosul tarii care o duce foarte prost

      Poti sa ai o dotare de forțe si mijloace de 10 ori peste cea a rusilor daca nu ai conducere militara este irelevant, toata dotarea valorează mai putin decat tactica bastinasilor din Papua Noua Guinee

    • Vorbesti pe langa.
      1. Tu de aia 570 de lei pe luna te duci 2 zile la INSTRUCTIE sa te PREGATESTI in cazul unui razboi, nu mergi la razboi, ca nu te trimite in Afganistan sau sa-l rapesti pe Putler din Kremlin. Aproape 7000 lei pentru 15 zile de instructie nu mi se pare putin.
      2. In cazul unui razboi oricum o sa fie chemati la arme toti indivizii apti, intr-o mobilizare generala, nu o sa fie doar astia cateva mii de rezervisti si trupele regulate. Rezervistii voluntari o sa fie o forta mai bine pregatita si mai rapid mobilizabila decat restul populatiei.

      Consider ca varianta asta cu rezervistii (eventual imbunatatita pe alocuri) e cea mai eficienta metoda de a pregati un numar de civili cu competente militare si de a asigura o forta militara de rezerva, fara a forta pe nimeni si fara a supradimensiona aparatul militar.

    • @Bloomnerg,

      Tu nu te duci la război, sa mori pentru cei 570 lei/luna.

      Tu te duci la război sa mori pentru tara!
      Tara nu se plătește în lei nici în euro, nici în semințe sau aur. Se plătește cu sânge.

      Așa cum străbunicul meu a murit pentru tara in WW2 că tu azi să trăiești. Fără să primească nici măcar cei 570lei.

      Fara supărare, Cand am zis mai sus că avem probleme cu mentalitatea și cu patriotismul, mă refeream la oameni care gândesc că ține.
      Personal la astfel de oameni nu le-aș da dreptul nici să voteze!

      • Silviu de la Oradea

        Bunicul meu a murit dupa ce s-a intros din Rusia de la un lagar de munca.Nu a luptat pentru ca a vrut ci pentru ca a fost luat cu forta a.k.a „Metoda arcanului”.Iar asta cu „sa mori pentru tara’ e o prostie.Se moare pentru o idee iar momentan noi suntem in pana de idei.Desigur Nea’ Dragnea&Tradiceanu au idei cacalau dar acelea sunt pentru binele personal nu pentru binele colectiv.

        • Daca ai 24 sau 25 de ani si zis cum bunicu tau care ar tre sa aibe 75 approx a murit dupa ce a fost in lagar de munca la rusi cand l au luat daca din ‘45 pana acu sunt 73 de ani….IT DOESN’T ADD UP….

      • Fain concept, sa mori pentru tara. Doar ca pe la noi, prin realitate, trebuie sa iti permiti financiar sa faci asta. Multi militari au familie, armata nu e un hobby sau life style. La cum e gandita ea, e un serviciu asigurat de stat, cum e Smurd, invatamantul sau spitalele. Sau ai pretentia sa lucreze si aia gratis, pentru punctaj la patriotism? Si ce ai cu tinerii, domnu’? Bag mana in foc ca mai multi s-ar jertfi benevol pt tara decat mosnegii libidinosi care plang dupa Ceausescu si vremurile „bune”

    • @Bloomberg,

      Ai auzit de Batalionul de voluntari Azov?
      Știe cineva cat primesc voluntarii din Azov? Care fac războiul?

    • @Bloomberg
      Nu serviciul militar obligatoriu e solutia, ci unul alternativ, armata – serviciu social.
      Cei de 19-20 de ani care doresc sa faca armata, sa faca un stagiu de minim, urmand ca dupa stagiu sa apartina rezervei active, iar ceilalti sa fie specializati in interventii la dezastre, pompieri civili, cursuri medicale etc…
      I-as obliga in schimb pe cei din sistemul public (politie, pompieri, politie de frontiera, jandarmi, servicii) sa aiba stagiul militar satifacut, ca parte a rezervei active.
      Armata obligatorie ne va intoarce la toate tertipurile folosite de unii, inscrieri fictive la facultati, certificate medicale, spagi date ca sa fie „trasi pe dreapta”.

      • Eu raman in continuare adeptul sistemului reciprocitatii, in stilul „Starship Troopers”: servicu militar voluntar pentru drepturi electorale (de a alege si de a fi ales), atat pentru barbati cat si femei.
        3 luni (12-13 saptamani) in stilul USMC „boot camp – basic recruit training” (cu standarde putin modificate/coborate pentru a acoperi diferentele fizice), intre 18-33/35 de ani:
        – neretroactiv, adica aplicabil (vorbim de posibilitatea pierderii drepturilor electorale) numai acelora care au implinit 18 ani dupa intrarea in vigoare a legislatiei aferente;
        – existand si voluntariatul celor „retroactivi” ca varsta la data intrarii in vigoare a legislatiei aferente (deci fara posibilitatea pierderii drepturilor electorale).

        Adica faci (o singura data) stagiul militar de rezervist voluntar timp de 3 luni si apoi primesti dreptul de a vota si a fi votat.
        Si/sau completat cu prevederea de a avea dreptul de vot de la 18 ani dar daca la varsta de 33(poate 35) de ani nu ai satisfacut acest stagiu militar nu mai ai voie sa votezi si sa fii votat pentru restul vietii.
        Dupa acele 3 luni, pentru o perioada „X” de ani (sau pana la o anumita varsta) sa fii chemat in fiecare an vreo 2 saptamani.
        Chemarile oficiale pentru cele 3 luni initiale ar fi 3 la numar, aproximativ din 7 in 7 ani, la varstele de 19, 26 si 33 de ani (cetatenii insa pot avea initiativa de a satisface acest stagiu voluntar la orice varsta doresc, cuprinsa intre 18-33/35 de ani).

        Bineinteles anumite categorii de cetateni ar fi excluse de la acest sistem:
        -deficiente psihice si fizice;
        -femei care au dat nastere cel putin unui copil; parinti, asistenti sociali, ingrijitori pt. batrani etc;
        -elevi/studenti ai sistemului educational militar si membri (ofiteri, subofiteri/maistri, SGPisti) ai serviciilor in uniforma (Armata, Politie, etc…) si personalul civil din „militarie” cu minim 1 an de activitate.

        Pentru cei cu probleme de constiinta sau motivare religioasa poate exista un stagiu civil alternativ.

        Intr-adevar exista riscul „metehnelor” de a fenta – de a se sustrage – acestui serviciu. Dar asta e si ideea, ca nu trebuie sa fie neaparat „o corvoada” pentru multi, cum a fost in mare parte sistemul obligatoriu.

        In nici un caz nu as putea accepta ca cei cu facultate sa scape (sau sa le fie mai usor) de acest sistem, „in dauna” celor cu doar liceu/scoala profesionala, de aceea am adaugat acea posibila prevedere ca intre 18-33/35 de ani sa poti vota si sa fii ales nestingherit (desi aici exista anumite varste necesare pentru a fi ales in adminstratia locala, Parlament si Presedinte), urmand ca dupa 33/35 de ani sa se stabileasca daca mai ai dreptul sa votezi si sa fii ales daca ai facut – sau nu (aici incluzand si exceptiile si stagiul civil alternativ) respectivul stagiu de rezervist voluntar de 3 luni.

        PS – rezervistii voluntari ar trebui sa faca parte dintr-o noua si distincta categorie de forte (Garda Nationala/Patriotica etc, cum vrei s-o numesti) – cum este de exemplu in Polonia (Fortele de Aparare Teritoriale) – nu neaparat din Fortele Terestre (unde teoretic este categorie de arme).

        1
        • @Razvan Mihaeanu
          In conditiile absenteismului masiv la vot sistemul propus de tine nu cred ca ar functiona.
          Avem o populatie oficiala de vreo 20 de milioane, vreo 18.5 milioane de votanti, sa trecem peste datele statistice neactualizate.
          In tarile cu alegeri libere, dezvoltate, prezența la vot este direct proporțională cu nivelul de venit, cu nivelul de educație și cu vârsta. Adica voteaza mai mult cei mai instariti, educati si cu varsta mai inaintata.
          Cred ca aia tineri (18-35 de ani) la noi s-ar putea sa isi bage picioarele in el vot, cam cum se intampla si acum, cu atat mai mult cu cat s-ar aplica conditionalitatea stagiului militar satisfacut.
          In plus, e o problema legata de schimbarea Constitutiei, pentru ca „Art. 36 – Dreptul de vot (1) Cetăţenii au drept de vot de la vârsta de 18 ani, împliniţi până în ziua alegerilor inclusiv”, iar „Art. 5 – Cetățenia
          (1) Cetăţenia română se dobândeşte, se păstrează sau se pierde în condiţiile prevăzute de legea organică.
          (2) Cetăţenia română nu poate fi retrasă aceluia care a dobândit-o prin naştere.”…
          Nu asta e solutia.

        • Capătu satului

          Chestia asta cu constiinta si motive religioase ma depăsesc
          E la fel cu drepturile lgbt

          Personal io nu-s de acord

          La mintea mea daca constiinta sau religia iti interzice sa porti arma in mana inseamna ca esti bun de săpat transee in linia intai cu lopatica de infanterie
          Sau eventual la carat morti si ranitii din linia intai
          Constiinta sau religia asta nu poate să îti aduca numa beneficii
          Dacă ai săpat transee in linia intai sub focu inamic iar religia iti interzice sa porti arma in mana as putea sa fiu de acord

          Da sa stai acasa la caldurica pt ca ai visat o religie in conditiile in care fratii tai rumani cu părinții si copii lor mor pe front pt somnu tau io nu pot fi de acord

  4. Cat e perioada de instructie initiala? Am mai zis pe aici, nimeni nu isi lasa serviciul pentru cateva sute de lei pe luna. Acum, depinde si ce oameni doresti sa recrutezi. Programul pentru centrele de recrutare care e?

    • 3 luni parca. Dar in timpul ala primesti solda intreaga ca orice militar (care incepe de la 1800-1900 lei parca). Nu stiu daca se mai adauga si astia 570 lei pe luna in perioada de instructie.

  5. Silviu de la Oradea

    Credeti-ma ca as lupta pentru Polonia decat pentru Romania.Asta o spun avand 24 de ani si facand parte din generatia tanara.Tot ce am facut noi ca popor din ’89 incoace a fost sa ne furam unii pe altii,sa ne indobotocim pe zi ce trece.Am ramas cei mai slab dezvoltati din fostele state comuniste(exceptand Bulgaria).Degeaba vom avea sisteme de armament moderne daca mentalitatea a ramas cea de om corupt.M-as fi dus totusi la rezerva dar am miopie,am 115 kg la 1,75m+ am avut si platfus cand eram mai mic asa ca sansele de a fi acceptat sunt catre 0.

    • Salut. Am 34 de ani, sunt de 12 ani in ‘clasa muncitoare’, in sectorul privat. Indiferent cat de greu mi-a fost nu m-a tentat niciodata sa fur de la firma, patron, colegi sau de oriunde. Am incercat sa-mi fac treaba cat am putut eu de bine, chiar daca asta insemna sa ajung acasa tarziu in noapte. Dupa program mi-am petrecut noptile invatand chestii utile/interesante. Nush de ce nu m-a tras ata sa plec din tara, poate or sa ma certe copiii pt asta. Ma astept sa fiu declarat inapt, stiu eu de ce.
      Am intalnit oameni de calitate – nu putini – nu suntem cu totii lichele in tara asta.
      Pentru oamenii buni din tara nu vrea nimeni sa lupte? In caz de ceva sa plece cu bocceluta in spinare sau sa ramana sub bocanc?
      Daca-ti place militaria preferi sa profesezi pentru Polonia, nu pt Romania? Creca se rezolva, s-o gasi un blackwater si pe acolo.
      Mergi sanatos…

    • Daca nu ma inseala memoria, proiectul pt legea rezervistilor prevedea ca astia sa treaca in subordinea Parlamentului, treaba care nu mi s-a parut ok. N-am mai urmarit legea, sper sa nu fi ramas asa.

    • @Silviu de la Oradea,

      Am in familie înaintași care au luptat pentru România.
      Străbunicul meu a murit la Cotul Donului!
      Și eu as lupta pentru Tara mea. Chiar mi-aș da viața pentru Romania. Și nu mă interesează nici macar 1 leu.

      Tu nu ești patriot. Si nu ești roman. Ești un mercenar care se vinde pentru 30 arginți (chiar și Poloniei care mine tara ta)

      Oameni ca tine nu stiu decat decat bani, bani, bani. Singura lor valoare este „argintul”,

      Oameni care chiar daca ar fi pe front, nu te poți baza pe ei, in stânga sau in dreapta, mai degrabă ii vei găsi în spate… Cât mai in spate.

      Cum sa afirmi că mai degrabă ai lupta pentru Polonia??? Asta-s romanii de azi?

      • Asa e colegu cei patrioti care s ar oferi voluntari nu se gandesc la astea….daca nu era tara aia nu eram….simplu….nu dau mucii pe Dragnea &co insa am parte din familie care se trage din neamul Generalilor Mehedinteanu a lui Tudor,am avut pe strabunicul Tanislav (romanizat numele din STANISLAW,polonez de origine din Galitia venit peste Carpati in Ardeal ca tanar zidar) care a facut GULAG in Siberia,s a intors dupa moartea lu Stalin si in ‘56 a si murit erau distrusi saracii pe dinauntru morti vii infometati si munciti pana la epuizare…dupa aia bunicul meu la Contrainformatii si nu mai continuu ca restul familiei sunt in viata si nu pot vb..deci daca nu esti in stare sa iti risti viata pt GLIA STRAMOSEASCA ….nu faci cat o ceapa degerata….sa fiu politicos….daca maine cineva invadeaza Romania Eu ma ofer voluntar maine….SIMPLU

    • #Silviu. Ce spui este o prostie, daca cineva iti ataca Tara este datoria sa mori pt Ea nu sa stai sa comentazi, sa masori etc. In caz de mobilizare generala esti tocmai apt, nu-ti face griji…

      • Silviu de la Oradea

        Eu doar mi-am exprimat punctul de vedere.Sa mor pentru un neam care psihologic nu mai are mentalitate colectiva?Cand vom avea mentalitatea altor tari ca numai inpreuna putem reusi si nu dezbinati?Macar polonezii mai au asa ceva,dovada ca si-au facut miscari paramilitare,s-au inarmat corespunzator.La noi…..cocalari si oameni care se multumesc cu salariu minim pe economie.Vad in fiecare zi specimene care dau dovada de o incompetenta crasa.Prefer sa fiu numit mercenar decat sa fiu „erou” pentru un neam care nu merita nimic bun pentru ca n-a fost in stare sa-si ia propriul destin in maini.Pana la urma si cei din Legiunea Straina franceza sunt oameni demni de admiratie.

    • Cred ca faci ceva gresit 🙂

  6. Tara lui Andrei

    Nici nu s-a facut promovare suficienta acestui proiect. Majoritatea oamenilor nu sunt informati despre treaba asta.

    Eu fac pariu cu voi ca daca din 20 de tineri (sau nu neaparat) ar fi aflat ca o sa castigi cateva sute de lei pe luna in plus (plus alte cateva beneficii) doar ca sa te duci 15 zile pe an la instructie si probabil sa mai semnezi cate o hartie ceva, macar unu sau doi tot ar fi fost interesati si ar fi acceptat asa ceva.

    Hai sa zicem ca n-ar fi acceptat multi din cei care „o duc bine” (mai dadaciti, ca sa zic asa) dar altii ar fi interesati, de la oras, de la tara, mai tineri, mai putin tineri…

    Daca se facea promovare cum trebuie si aflau mult mai multi oameni toate detaliile astea s-ar fi gasit mult mai multi oameni. E bine totusi ca au imbunatatit beneficiile. La anul poate o sa fie si mai si.

    O intrebare totusi, aia 200 si ceva recrutati nu cumva sunt de anul trecut ? Ca stiam ca anul asta numarul de posturi era de vreo 3000-4000 nu 2000 si ceva.

    • Asta vroiam sa spun si eu. Cati tineri stiu despre aceasta oportunitate? eu unul am auzit doar cateva stiri pe aceasta tema. Nu am vazut sa se promoveze pe strada, mall-uri, retele de socializare etc. Iar cei cu loc de munca le este frica ca-l vor pierde, poate ar fi ajutat si ceva scutiri de taxe pentru acele firme care ar lasa angajatii sa participe la aceste programe. Eu cred ca Mapn se face doar ca vrea oameni. nu fac mai nimic pentru a gasi acesti oameni.

      • Tara lui Andrei

        Referitor la pierdutul slujbei. Acolo scrie ca nu pot fi dati afara pe perioada instructie.

        Pana la urma nu pot fi dati afara in alea cateva luni sau saptamani cand tre sa participe obligatoriu sau pe perioada intregului contract care e semnat pe cativa ani ? Presupun ca e a doua varianta.

        Eu as zice ca asta cu datul afara e o non-problema. Stiu multi oameni care ar putea lejer sa participe 2-3 saptamani pe an la niste chestii de genul asta. E drept firmele alea nu-s muritoare de foame.

        Cazuri din astea sunt peste tot prin tara, mai ales in mediul urban dar si prin mediul rural. Daca ai o ferma cu 15 angajati si poate vrea sa-ti plece unu pentru o saptamana odata la 6 luni care si asa nu are un post important, n-ar fi o problema.

        • Tara lui Andrei

          Am vrut sa zic „presupun ca e prima varianta”. Altfel ar fi insemnat sa nu te poata da afara timp de cativa ani in unele cazuri.

  7. O generație tânără de cacaciosi și mamosi(sunt și exceptii) ,citisem undeva ca 40% nu au un loc de munca , 15 zile pe an e mult dar ei sunt cool men, în caz de război vor sta sa le tufe femeile inamicul decat sa se inroleze pe motiv de corupție, politicieni,tara de căcat , etc.

    • N-au loc de munca:
      – 17% din cei intre 15-24 de ani.
      – 23% din cei intre 25-29 de ani.
      Probabil ai vazut un fel de statistica ce era „cumulata”.
      Procentele de mai sus s-au agravat in ultimii 7-8 ani, cu suisuri si coborasuri…

      • Silviu de la Oradea

        Spune-le asta celor cateva milioane de romani din afara tarii.Sau si unii dintre voi sunteti niste „sefuti” care taie si secera in vreo multinationala???Tinerii nu merg la munca din 3 motive:1 Ori sunt tinuti de mama si tata.2: N-au nici un fel de pregatire in vre-un domeniu(a cui e vina oare?) 3;Remuneratia demana de o tara de lumea a 3-a.Cand un tanar isi va permite sa-si cumpere un apartament ca si cum au facut parintii mei pe vremea lui Ceasca?Chiar si in rate.Sa nu credeti ca parintii mei au primit apartamentul pe 1 cartus de Kent cum multi altii au avut norocul.

    • Silviu de la Oradea

      E usor sa comentezi si sa bagi in aceeasi oala o generatie intreaga.Te-as vede eu pe tine in scenarii gen Ucraina cum vei avea nevoie de pantaloni maro(Ca in bancul cu Stefan cel Mare si turcii).Din fata tastaturii toti sunteti experti si viteji dar cand rusul navaleste toti veti fugi care unde poate sunt sigur de asta.Doar daca va lipseste instinctul de conservare sau suntei prosti din nastere.Stiti si voi ca eroismul e o aroma de prostie.Cand sansele nu iti sunt favorabile nu stai in fata focului ca tampitul ci cauti sa eviti o confruntare.Dar desigur,eu iarasi sunt prost.Nici nu vor invada rusii pentru ca nu au nevoie de asa ceva cat timp au in fata un popor dezbinat.

      • Nu toți romanii sunt ca tine ,am fi fost dispăruți din istorie, de cele mai multe ori neamul asta a luptat în inferioritate și este încă aici. Nu ești prost doar las și cauți scuze sa te ascunzi după fusta mamii.PS o înțelegere favorabila sa eviți o confruntare o primești doar dacă ești puternic.

  8. Daca ”salariul” e de 570 lei brut, asta nu inseamna ca ar trebui sa mai aduci niste bani de acasa? Parca erau 95 lei, nu mai stiu sigur.

  9. Pierdem timpul cu tot felul de experimente si nu organizam convocari ale rezervistilor.
    Si cand zic rezervisti ma refer la toti cei care am facut armata, nu doar la fostii ofiteri trecuti in rezerva.
    Trece timpul, cei care am facut armata vom imbatrani si ne vom trezi fara rezerve pentur armata, in caz de vreo nenorocire.
    Aia cu contractul de rezervist voluntar care se mentine in vigoare si daca pleci din tara peste 60 zile e o tampenie.
    Tu ii platesti banii luna de luna, el e plecat din tara si, daca vei avea nevoie de el, du-te si cauta-l, cheama-l si, daca nu vine, faci rahatul praf: ramai si fara bani si fara rezervist.

    • Valabil si pt. proaspetii pensionari, la 40 si de ani, din sistemul de aparare. Pana cand treci in retragere, convocari ca sa nu zic concentrari, cel putin 1 data pe an.
      Daca cuiva i se pare prea greu, atunci inseamna ca nu merita banii pe care ii primeste. Inca nu a ajuns siguranta tarii, o treaba de 8-16, de luni pana vineri, pana la patruj… de ani si gata.
      Daca ”astia”, tot viziteaza Israelul, macar sa vada cam ce fac pe acolo, ”evreii”, cum zicea presedintele.
      http://securitymonitorng.com/wp-content/uploads/2017/12/women-soldiers.jpg
      https://tommyhansson.files.wordpress.com/2012/03/women_of_the_israel_defense_forces_series.jpg
      Pisicutele de mai sus, nu sunt Sayeret Matkal, Shayetet 13, Shaldag sau Mista’arvim, dar imi inspira mai multa incredere, decat ”pussyficatii”, care fac coada pe la coafor sau sparg seminte la pacanele(primele, care ar trebui desfintate).

      Clipul de mai jos, nu il postez impotriva unei minoritati sexuale, ci a unei multimi retarde.
      https://www.youtube.com/watch?v=hgtz1KkhnSo
      Cat despre, ”de ce sa lupt pt…” nici nu merita efortul de a comenta.
      Romania, inseamna mai mult, decat cei cocotati temporar, sus.

      • Poate sunt eu mai mult inclinat spre real decat spre uman dar…
        Sa zici ca „de ce sa lupt” nici nu merita a comenta e o mare greseala in opinia mea. O armata demotivata e o armata care va pierde sigur. De ce crezi ca in toate razboaiele se duce un razboi psihologic/de propaganda etc ? De ce crezi ca se fac emisii de radio in care se zice x si y si z ca sa auda si cei din linia frontului? De ce crezi ca se arunca cu fluturase din avion si cate si mai cate? Din momentul in care cei care sunt inrolati in armata nu sunt motivati din start, deja ai facut treaba inamicului si ai pierdut razboiul inainte sa tragi primul glont. Nu ai cum sa castigi un razboi in mommentul in care oamenii zic:”mai bine sa ne cucereasca astia poate se schimba ceva”
        Si cum poti sa lupti cand parlamentul e plin de oameni cu tot felul de probleme cu justitia(condamnati sau in curs de), oameni care nici macar nu sunt in stare sa lege 2 cuvinte, ce sa le mai ceri sa inteleaga notiuni de economie sau altele de genul, guvernul care ar trebui sa fie format din oameni calificati(mai mult chiar decat parlamentul)e condus de 20-20 si are in componetna oameni cum e de ex Daea care ii da inainte cu oaia in sec 21 in care agricultura se indreapta spre https://www.youtube.com/watch?v=NO8PmqEI0cc si cred ca se intelege ideea. Pe de alta parte cand te gandesti ca la capatul celalalt al lantului electoral se afla cei care ii voteaza pe aia in Parlament adica din astia https://www.youtube.com/watch?v=JX3vUo7dDFw pt. care „e minunat” ca primesc 5 mici si 1-2 beri si apoi se duc si voteaza cu PSD ca ei „dau”(stiu ca si astia au scos in evidenta personaje pe alese in filmulet dar stiu ca m-am plimbat ceva prin tara si din pacate genul ala de oameni e omniprezent). Imi ceri mie sa mor pt. astia? Pana si Bulgaria a inceput sa ne-o ia inainte. Maine poimaine ne lasa in urma si statele din fosta Iugoslavie desi au trecut printr-un razboi totusi. Din Romania inca nu au plecat toti oamenii cat de cat pregatiti si cu chef de munca doar fiindca inca suntem in UE. Daca astia din PSD or sa reuseasca sa ne indeparteze din UE o sa urmeze un exod care probabil va desfiinta tarisoara asta pe bune.
        Stiu ca e o postare cam neagra pt. un site gen Rumaniamilitary dar din pacate cam asta e relaitatea…

        • In primul rand trebuie să știi ca lupți pentru tine
          Restul ce spui pe acolo e bla bla

        • O armata „motivata” 🙂 ?! Ce-i aia nene „motivata”? Crezi ca intr-un razboi adevarat urli slogane in linia intai, precum in filmele sovietice?!
          Motivatia tine pana la prima salva de artilerie, dupa aia raman: pregatirea de lupta, camarazii tai si mai ales disciplina!
          Asta cu motivatia este pt filme cu comando, femei frumoase si prostul ala de James Bond, realitatea este din pacate ceva mai…disciplinata.
          Un general chiar a spus:”motivatia dispare disciplina ramane” si – as adauga eu – e cam singura care conteaza alaturi de pregatire si experienta frontului, ori genul asta de actiuni tocmai spre disciplina si pregatire se indreapta nu spre motivatie.

          2
          • https://en.wikipedia.org/wiki/Psychological_warfare
            Mie unuia nu mi se pare deloc ca e ceva de James Bond ci din contra e foarte real.
            Ca sa dau si un exemplu care a fost adus in discutie relativ recent: recrutarea romanilor din ucraina sa lupte in Donbass. Cum a fost? Huh? Asa e ca mai conteaza si chestiile astea psihologice? La o cautare care mi-a luat 1 minut ia uite ce ziceai chiar tu:
            „George GMT
            29 iulie 2014 at 11:11
            Nemo de ce ar trebui romanii sa lupte pentru Ucraina, o tara care le-a facut numai rau, i-a tratat ca pe niste “probleme” care trebuiau “rezolvate” si care una peste alta nu le-a acordat respectul cuvenit unor cetateni?!” Asa e ca trebuie sa ai si motive sa lupti intr-un razboi?

            Cum ziceam: nu e o postare care sa fie agreata pe un site ca Rumaniamilitary si stiam ca nu o sa fie bine primita.
            Daca bagam problema sub pres nu inseamna insa ca nu exista.

            • Las aici un link.
              Google translate, pt cei care au facut rusa si franceza.
              https://amp.businessinsider.com/top-gun-pilot-dave-berke-discipline-2017-7

              • Nu stiu de unde apare referirea asta la rusa. Eu unul stiu ca as prefera Suedia sau Elvetia(consider ca au un model bun de armata) nicidecum Rusia.
                1-ala din clipul pus de tine traieste din vanzarea de „disciplina”. Iar concurentul direct pe piata este „motivarea” deci sigur ca da in ea. Asa si-au facut brandul, ei vand disciplina la traininguri 🙂
                2- Eu unul sunt adeptul principiului de aici : https://en.wikipedia.org/wiki/Red_team adica consider ca trebuie identificate punctele slabe si apoi reparate. Iar eu vad o mare problema de ordin politic si social care duce la rezultatele dezastru din incercarea de recrutare a rezervistilor!!!! Si atata vreme cat nu se umbla la cauze o sa creeze efectele astea in continuare. Iar in caz de razboi risca sa creeze probleme si mai mari. Daca pe timp de pace si ademeniti cu niste banisori(putini dar exista) se obtin rezultatele astea, ar fi de gandit cum o sa fie in vreme de razboi.
                As mai zice eu ceva dar devine prea politizata postarea…

                • Era vorba de limbile straine, studiate in scoala, nu de Rusia si voluntarii ei.
                  Probabil ca mai recent, rusa a disparut, dar inainte, engleza, rusa si franceza, erau baza.
                  Am un prieten, care la scoala a facut franceza si rusa, de aici si referirea la google translate.
                  Iar linkul exprima clar, o realitate.
                  Motivatia e necesara, pt. ca o tara sa suporte niste privatiuni( situatie economica grea, razboi), dar ca militar, disciplina trebuie sa iti fie religie.
                  Prin disciplina, iti pastrezi sub control temerile(ca sa nu zic frica), devii capabil sa asimilezi din „mers”, de la persoane mai pregatite, cunostinte, pe care tu, le stapanesti putin sau deloc.
                  Ce spun eu, nu exclude pct. tau de vedere, insa disciplina e fundamentul, pe care trebuie sa cladesti ceva.
                  Armata germana in WW2, a reusit campaniile din Vest(desi erau clar inferiori aliatilor, istoria o spune) si Est, nu prin motivatia oficiala, ci prin disciplina, pe care germanii, o au in sange.
                  Sunt de acord, ca Elvetia face o treaba buna in ceea ce priveste, pregatirea mentala a populatiei, insa tine cont, ca nu au avut de-a face cu invazii( mongole, hunice, sovietice).
                  Nu se stie, ce ramane in picioare si ce nu, intr-o situatie grea.
                  Conflictul militar, difera drastic de orice pregatire, pe care crede cineva ca o face.

      • Silviu de la Oradea

        Just VAS.Evreii au pentru ce sa lupte.Si-au facut singuri(aproape) toate cele necesare ducerii unui razboi+au investit in educatia oamenilor si in existenta unui know-how de inalta clasa.Noi nu facem nici niste pulberi pentru munitie,defilam tot cu AKM-ul,tancurile sunt depasite dar mai presus de toate ne-am indobitocit ca natie.Nu mai avem nici un ideal national,nu avem un motiv definit pentru care sa ne trezim maine dimineata si sa spunem „-Hai ma ca putem ce mama dracului”.Sunt constient ca peste tot sunt oameni corupti dar la noi poporul e complice la hotie.

        • Au mai fost, perioade grele(domniile fanariote).
          S-au dus, iar noi, ne-am pastrat identitatea nationala.
          Ce faci, te defineste ca popor.
          Apropo, cati stiu ca rezistenta armata anticomunista, din munti, a fost lichidata abia in 1954?
          Crezi ca lor le-a fost usor sa vada ce devine tara?
          Desi nu am agreat monarhia, cuvintele lui Mihai I, rostite in Parlament, au fost printre putinele decente, exprimate intr-o institutie, tot mai rusinoasa:

          „Nu văd România de astăzi ca pe o moştenire de la părinţii noştri, ci ca pe o ţară pe care am luat-o cu împrumut de la copiii nostri.

          1
  10. Am mai văzut burse acordate cu dedicație…
    Figurează școlit cine trebuie, primesc bani cu friptura, chiar din Costa Rica sau Madagascar…
    Îmi vine în minte bursa lui Năstase junior… 68.000 de dolari pe an, liceul din Elveția…

    • …sau absolvenții ‘școlii’ lui Oprea… Au rentă viageră…

    • N-am vrut sa ma leg se aspectul acesta dar nu pot sa nu ma gandesc la cine se va invarti de contracte de rezervisti voluntari, in special la categoriile de ofiteri.

      • În sine, proiectul e OK, e bine sa învețe și tinerii din ale milităriei, dar am văzut atâtea fabrici de diplome, mai ales cu codiță de ‘informatii’, care s-au dovedit netransparente și croite pe niște beizadele.
        Nu înțeleg de ce nu încurajăm voluntariatul participativ… Let’s do it a ieșit o gogoașă de sifonat bani, the scouts îs orice numai transparenți nu…
        Oriunde in lume, nu ai ce căuta în politică daca n-ai făcut voluntariat.

  11. Tara lui Andrei

    Tocmai d-aia era bine sa existe organizatia de cercetasi in toata tara, pentru toate varstele (pana la 18 ani sa zicem) unde copii si adolescentii oriunde ar fi sa poata sa mearga din cand in cand in grupuri cu alti copii si cu oameni pregatiti (in diverse domenii) in drumetii sau sa fie invatatati fel de fel de chestii ori in niste centre speciale ori pe undeva prin scoala/liceu.

    Sa invete tehnici de supravietuire, ce sa faca intr-o situatie de conflict, cum e cu cutremurele, incendiile, tehnici de prim ajutor. Nu zic sa traga cu AG ca in Rusia, dar o chestie pregatitoare generalista care chiar le-ar folosi celor care ar fi interesati de haina militara ca-s voluntari rezervisti sau chiar viitori profesionisti.

    Stiu ca exista niste chestii d-astea de cercetasi dar din cate am inteles e o abrambureala totala. Tinerii se duc acolo pentru alte chestii acum, daca e moca mai ales.

    1
  12. Armata ar trebui să-și facă promovare din sat în sat, în fiecare cămin cultural. Dacă problema e tratată serios și se fac trageri și aplicații, am putea avea zeci de mii de oameni pregătiți, care au trecut prin acest sistem.
    Spunea cineva de trageri cu AG? Astăzi poți să faci trageri pe simulatoare. Poți să simulezi trageri inclusiv cu Spike, fără să consumi rachete de exercițiu.

  13. 1 Dupa legea de ASTAZI, serviciul militar nu mai e obligatoriu. Asta e valabil si pentru tineri si pentru rezervisti, nici-unii nu pot fi convocati la pregatire/reciclare.
    2. Armata romana se intreapta de catva ani spre structura de armata profesionista. Asta insemna ca stocurile de arme grele de rezerva (mare majoritate) se degradeaza in depozite nefiind intretinute. Daca aduci rezervistii n-ai cu ce sa-i echipezi.
    3. O rezerva adevarata este de cel putin 3-5 ori forta activa. Povestea cu 2000 de rezervisti a fost mai mult o „testare de piata” care a esuat lamentabil.
    4. Cadre de comanda exista in rezerva suficiente, sunt bine pregatite si pot fi reactivate la nevoie. Buba este la trupa. Acolo cei ce au facut serviciul militar se indreapta cu totii spre onorabila varsta de 40 sau au trecut de ea. In caz de nevoie asa e toti mergem la razboi. Doar ca un tanar care n-a facut o zi de instructie va fi gata de lupte la 3 luni dupa terminarea conflictului. In Georgia a durat 4 zile. In Ucraina a durat 3 luni (din mai 2014 pana la 1 septembrie cand le-au rupt rusii coloana la Ilovaisk).
    5. Pe vremea lui ceasca fiecare rezervist avea obligatia de a se prezenta la unitatea prestabilita in 48 de ore. Astazi probabil ca se vor intreba o luna dupa ce lege trebuie sa decreteze mobilizarea generala.

  14. Imi aduc aminte entusiasmul PE care il aveam cand am intrat in unitatea militara si camaradería de acolo…CE timpuri,s-a lucrat Ceva la ospitalitate?Au trecut peste 20 de ani de atunci si nici un razbel,au sa mai treaca inca PE atat si la fel…Dupa un an si Ceva de armata unde am tras 3 gloante ,nu imi mai aduceam aminte nici un ultimele luni cum era arma,imaginati-va acum….Se zice ca vin rusii in 3 ore…cu taromul sau cu Aeroflot?Sa vina frate ,asa invat sa trag in tinte vii .Sa cumpere submarine si sa ii asteptam PE rusi sa viña….in perioada estivala!

  15. Tara lui Andrei

    Intr-adevar perioada de 15 zile e un pic cam scurta… S-ar fi putut prelungi un pic si sa nu se faca neaparat doar in cursul saptamanii ci si in week-end.

    Probabil cel mai bine si simplu ar fi ca voluntarii sa aiba la alegere undeva prin apropiere, prin judet unde sa faca pregatirea si sa nu fie chemati ei tot timpul, sa se poata duce si ei in functie de cum pot. Ori se duce cate unul de unul singur si il baga intr-o grupa ceva laolalta cu ceilalti ori se mai organizeaza si voluntarii intre ei 3-5-10 intr-o anumita zi…

    Pana la urma problema e ca nu se promoveaza treaba asta, si armata in general nu prea isi face promovare. Abia anul asta am vazut ca prin regiunea Moldovei au fost prin licee sa le prezinte copiilor ce optiuni ar avea…

    Si alta problema ar fi simplul fapt ca noi nu prea suntem luptatori/bataiosi asa cum sunt sarbii, turcii si alte popoare.

    Noi suntem mai pe pace, telenovele, mici si bere. Nu degeaba de-a lungul istoriei noastre noi nu prea am iesit din anumite granite. Chiar n-am fost ca altii sa ne extindem, sa facem epurare etnica, sa-i dominam pe altii, si asa mai departe. Cateva portite am fi avut sa facem asta si n-am facut-o ceea ce dovedeste ca nu prea suntem nici razboinici ca drept dovada faptul ca armata e o chestie cam invizibila la noi in societate.

    Cred ca pe masura ce imbunatatim inzestrarea si daca le-ar oferi salarii mai bune si poate diverse alte beneficii ar fi mai multi interesati. Daca nu din pasiune, macar pentru partea materiala.

  16. “No dumb bastard ever won a war by going out and dying for his country. He won it by making some other dumb bastard die for his country.”
    George Patton

    • Without the might of your country to watch your back, you’ll die like a dumb bastard.

    • Tara lui Andrei

      Cand tu ai 20 de milioane de oameni (ipotetic vorbind) si ala are vreo 140 de milioane, nu ai cum sa-i faci pe ai lor sa moara atat cat trebuie.

      O sa moara… poate o sa moara multi, dar tot te prapadesc in cele din urma.

  17. Mai ca ma apuca rasul cand citesc ce spune-ti pe aici, daca „armata profesionista” o ia in bot zarurile sunt deja aruncate. Unu care face instructie 15 zile pe an e fix pix, unde va fi incadrat ala atunci cand incepe distractia,o sa fie ala familiarizat cu tacticile folosite in timpul luptei? Unitatile combatante care ar putea sa-i tina in loc pe rusi nu au nevoie se razboinicii de weekend. Din fata monitorului toti sunt razboinici, cand ajung pe front cam fac pipi pe ei. Noi trebuie sa ne bazam pe unitatile care au experienta de lupta, ca in orice domeniu daca aduci pe cineva care nu e pregatit ,respectivul mai mult incurca. S-a dus timpul cand razboiul se ducea de tarani luati de la coasa, nu as vrea sa am in subordine unitati combatante mixte pentru ca nivelul de pregatire difera extrem de mult,si mai este si coeziunea intre oameni. Ala care face 15 zile de instructie o sa fie privit ca un outsider pentru ca nu stii ce poate si de ce este in stare,poate fi un soldat bun sau poate sa se panicheze si sa nu mai ai ce face cu el.

    • Corect, doar ca nu se gandea nimeni, sa ii trimita in prima linie, pe cei mentionati, dar trebuie sa poti degreva, de tot ce inseamna esalonul 3, unitatile combatante( esalonul 2, fiind rezervat MAI). Cinic vorbind, in cazul unei „invazii terestre neprevazute”, primele pierderi, ar trebui sa fie de la Interne. Daca se vor pierde militari de prima linie, de la MApN, nu vor fi inlocuiti mai devreme de 12 luni. Din cei 26 000 de jandarmi, 14000 pot fi trecuti direct sub comanda armatei. La declararea starii de razboi, paza institutionala, poate fi preluata de Politie, P Comunitara si firme de paza, eliberand intreg personalul JRO, pt. a fi subordonat MApN.
      Nu au pregatire suficienta( orientarea politieneasca din ultimii 10 ani, isi spune cuvantul), dar sunt cei mai apropiati de ce au nevoie, cei din Centrul National Militar de Comanda.

  18. Sunt un tanar de 23 de ani, pasionat de mic de tot ce inseamna domeniul militar, mare patriot, iubitor de tot ce inseamna Romania si romanismul.

    „Decât slujirea ţării nimic nu-i mai presus.
    Jurăm credinţă luptei oricât ar fi de grea,
    Jurăm că pentru ţară şi viaţa ne-o vom da”

    Traiasca Romania!

    • Am aproape 35 colegu si simt la fel….cine simte altfel si incepe cu daca si parca si politicieni si bla bla nu e decat un sobolan si un sobolan nu ti va avea spatele niciodata….asa ca asta e oameni ca noi conteaza restul la logistica si curatat toalete…??

  19. Ce mai tura-vura. Soluția este serviciul militar obligatoriu, respectiv civil pentru cei cu probleme de conștiința.
    Însă nu pentru cules porumbul…. 3-4 luni de armata ar fi suficient pentru instruire. In felul acesta se poate crea o rezerva activa.
    Rămâne însă o întrebare: pentru ce sa lupți? Străbunicul meu a pierit la Mărășești, bunicii au luptat in Caucaz și in Ungaria, noi pentru ce sa luptam? Mai mult de jumatate din terenul și averea acestei tari aparține deja străinilor? Pe ăștia cine ii mobilizează?

    • Cand a murit strabunicul tau la Marasesti, pamantul era al boierilor, caile ferate concesionate strainilor, petrolul idem, carbunele etc.
      Da’ chiar, ei de ce-or fi luptat? Fraierii ….

      • Da, era un sistem social strâmb. Și ca sa se asigure marele rege Ferdinand de victorie, a promis pământ țăranilor din transee pe care bunicul sau încercase tunurile cu vreo zece ani in urma. Și s-a ținut de cuvânt.
        Și in WWII la fel.
        Nu e suficient sa ii iei la oaste cu arcanul pe oameni. Trebuie sa ii motivezi. Pentru ce? Brazilia, Madagascar, Costa Rică….
        Bunicii nostri plecau prima data in lume la 20 de ani, azi lumea a evoluat mult și nu neaparat in direcția buna. Ideea de patriotism cu care am crescut noi, azi este desueta nu pentru ca nu ne-am mai iubi țara, ci pentru ca nu ne mai iubește ea pe noi! Eu chiar nu îmi explic cum de am ajuns sclavi in țara noastră. Ne-au rămas doar mâinile, resursele, pământul, codrul, subsolul, bancile, utilitățile…. toate astea produc mai mult pentru cei care, mai devreme sau mai tarziu ne vor fi inamici.

    • Colegu’ eu traiesc in Anglia….de multi ani,majoritatea vietii mele de adult ….in caz de invazie s Romaniei ma repet am mai zis iau bilet de avioan pt a 2 a zi si ma ofer voluntar….mentionez NU AM PROPRIETATI,nici macar mosteniri de primit in Romania,insa E TARA MEA…f simplu….

      • Simplu, pentru Romania, ca sangele inaitasilor nostrii sa nu fi fost in zadar.Suntem datori sa luptam pentru aceasta tara, o mostenim deplin si intreaga s-o dam celor ce vin.

  20. Așa, bravo, fiti patrioți!
    Dar cum rezolvam chestia aia cu matematica?
    Armata romana 4 batalioane de tancuri -200 bucăți.
    Armata ucraineană A PIERDUT peste 250 de tancuri in Donbas.
    Si, eroilor în devenire, câți ați pus mâna pe o armă militară? Cati ati tras cu ea? Cati ati avut ocazia să se traga asupra voastră?
    Întrebări pe unul cre a fost în Irak sau Afganistan. O să vedeți patriotismul adevarat, rezervat si realist, nu o declamare ieftina si anonimă pe net.

    • Si ce ai fi preferat de la ei?
      Sa declare contrariul?…”fuck rromanica!”?
      Cu cine te certi si de ce?

      • Lasa Razvan….fiecare cu ale lui…ce draq e vina mea ca au aia 3 T55 obosite….da l jos pe Dragnea….noi la Londra am votat am blocat Mayfair cand am votat…ziceai ca I revolutie…..la proteste am avut din cate stiu cel mai mare protest vs PSD a coruptiei….ma intreb draga Bloomberg in afara de sarcasm ieftin….mai e ceva…..vrei sa fiu ca Silviu de la Oradea (Doamne ca la manele) ….sa fiu Eu nu ma duc sa lupt pt Polonia….ce ineptie…

  21. Teoria ca teoria dar practica ne distruge.Stimati tovarasi si preteni vad ca santeti pe aici o gramada de parerologi si patrioti online dar care ganditi mai mult cu dosul.Apararea tarii nu se face cu oameni luati cu arcanul ci cu oameni care au un interes ptr a face acest lucru.Basca rusii daca vor sa ne invadeze nu o vor mai face in cateva saptamani ci in 24 de ore.Ce faci cu niste rezervisti complet neinarmati ??In momentul in care fiecare cetatean va avea arma lui in pod cum e in elvetia abia dupa aceea vorbim despre apararea tarii.Pana atunci sant doar vorbe

  22. Are cineva idee, a trecut in Parlament legea si ale sale modificari? Se va ajunge la suma aceea de minimum 570ron? Am cautat in mai multe surse, am gasit ceva pe site-ul guvernului dar nu imi dau seama din acel PDF/scan daca e doar proiectul de modificare sau a si fost aprobat

  23. Nope. nu se prelungeste. Am citit pe un site, is seriosi aia care posteaza pe acolo si am incredere in ce zic, ca respectivele modificari ar fi imposibil sa le adopte in sesiunea asta a parlamentului. Deci numai in sesiunea viitoare, adica toamna. Chiar atat nu au cum sa prelungeasca.
    Si nu-i o prioritate pentru parlament, codul penal, pensii speciale, altele sunt problemele arzatoare. Militarul fie el activ sau in rezerva, sa mai astepte.

  24. ptr banii astia nu ma dau jos din pat.Mearga politicienii sa moara ptr tara.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *